فهرست مطالب

زراعت دیم ایران - سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

نشریه زراعت دیم ایران
سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رحیم ناصری*، امیر میرزایی، عباس سلیمانی فرد صفحات 1-21

    به منظور بررسی تاثیر باکتری های افزاینده رشد گیاه روی عملکردانه و تبادلات گازی ارقام جدید گندم دیم، آزمایشی مزرعه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی سرابله، استان ایلام در سال زراعی 99-1398 اجرا شد. تیمار های آزمایشی شامل ارقام مختلف گندم (سرداری، کریم، کوهدشت و ریژاو) و تیمار منابع مختلف کودی شامل: تیمار شاهد (عدم مصرف هیچ منبع کودی)،50 درصد کود شیمیایی نیتروژن، باکتری آزوسپریلیوم+50 درصد کود شیمیایی نیتروژن، باکتری ازتوباکتر+50 درصد کود شیمیایی نیتروژن، باکتری آزوسپریلیوم+ ازتوباکتر+50 درصد کود شیمیایی نیتروژن، 100 درصد کود شیمیایی نیتروژن بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که برهمکنش رقم×منابع مختلف کودی بر عملکرد، اجزای عملکرد دانه و همچنین تبادلات گازی گندم دیم معنی دار بود. به طوری که بیشترین تعداد دانه در سنبله (افزایش 80 درصدی)، وزن هزار دانه (افزایش 3/33 درصدی)، عملکرد دانه (افزایش 3/86 درصدی)، عملکرد بیولوژیک (افزایش 9/79 درصدی)، میزان فتوسنتز (افزایش 8/81 درصدی)، سرعت تعرق (افزایش 8/74 درصدی)، هدایت مزوفیلی (افزایش 85 درصدی)، کارایی مصرف آب فتوسنتزی (افزایش 3/42 درصدی) از برهمکنش رقم گندم ریژاو× باکتری آزوسپریلیوم+ازتوباکتر+50 درصد کود شیمیایی نیتروژن و کمترین مقدار این صفات مربوط به برهمکنش رقم گندم سرداری در تیمار شاهد (عدم مصرف هیچ منبع کودی) بود.

    کلیدواژگان: باکتری های افزاینده رشد گیاه، سرعت تعرق، کارایی مصرف آب فتوسنتزی، میزان فتوسنتز، وزن هزار دانه
  • معصومه صالحی*، سید سعید پورداد صفحات 23-39
    کینوا گیاهی از خانواده آمارانتاسه و بومی آمریکای جنوبی که به دلیل ارزش غذایی بالای دانه آن مورد توجه قرار گرفته است. شناسایی و معرفی گیاهان در الگوی کشت مناطق دیم به نزولات جوی، دمای مناسب رشد و تحمل به تنش خشکی بستگی دارد. با توجه به ویژگی های تحمل به تنش خشکی و تا حدی تحمل به سرما در گیاه کینوا، آن جهت ارزیابی مقدماتی در شرایط دیم بهاره در دو اقلیم گرم مرطوب و معتدل کرمانشاه در نظر گرفته شد. 11 لاین کینوا با دوره رسیدگی متفاوت در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در ایستگاه تحقیقات عراقی محله گرگان و ایستگاه تحقیقات معاونت دیم سرارود(کرمانشاه)، در سال زراعی 96-1395کشت شدند. نتایج مقایسه میانگین لاین ها در گرگان نشان داد که بیشترین عملکرد دانه به ترتیب مربوط به لاین NSRCQ1، NSRCQ9 و NSRCQ6 بود. نتایج همبستگی و تجزیه به مولفه های اصلی در گرگان نشان داد که وزن هزار دانه بیشترین تاثیر را بر عملکرد دانه داشت. نتایج تجزیه کلاستر نیز نشان داد که دو لاین NSRCQ1 و NSRCQ9 به ترتیب با عملکرد دانه 194 و 209 گرم در مترمربع و وزن هزار دانه 5/2 و 6/2 گرم برتر بودند. نتایج مقایسه میانگین لاین ها در سرارود نشان داد که عملکرد لاین ها بین 31 تا 37 گرم در مترمربع متغیر بوده و لاین NSRCQ10 با 37 گرم در مترمربع و وزن هزار دانه 3/1 گرم نسبت به سایر لاین ها برتری داشت. در سرارود کندی مراحل رشد به دلیل سرمای ابتدای فصل، گرما و خشکی انتهای فصل موجب کاهش عملکرد و وزن هزار دانه و نیاز به آبیاری تکمیلی گردید. عدم تطابق رژیم حرارتی و رطوبتی لاین های مورد بررسی، موجب کاهش عملکرد دانه در سرارود نسبت به گرگان شد. بطورکلی در گرگان و مناطقی با اقلیم مشابه کشت بهاره زود کاشت ارقام زودرس و غیرحساس به فتوپریود کینوا امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: Chenopodium quinoa، دیم، گرگان، سرارود
  • معروف خلیلی*، حمزه حمزه صفحات 41-71
    به منظور بررسی اثر دور آبیاری و پلیمر سوپر جاذب بر خصوصیات زراعی و عملکرد علوفه در یونجه دیم رقم یزدی آزمایشی در دو سال زراعی 96-1394 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه مهاباد اجرا گردید. تیمار ها شرایط آبیاری شامل آبیاری کامل (آبیاری در 80 درصد ظرفیت زراعی خاک)، تنش ملایم (آبیاری در 50 درصد ظرفیت زراعی خاک) و تنش شدید (بدون آبیاری) و پلیمر سوپر جاذب A200 در چهار سطح شاهد (عدم کاربرد) و 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار بودند. نتایج نشان داد بین تیمارهای آبیاری از لحاظ اثر بر کلیه صفات مورد بررسی به غیر از شاخص سطح برگ اختلاف معنی دار وجود داشت، درحالی که تفاوت بین سطوح سوپر جاذب از لحاظ اثر بر روی کلیه صفات معنی دار گردید. اثر متقابل تیمار آبیاری و سطوح سوپر جاذب نیز بر ارتفاع بوته، عملکرد خشک علوفه و درصد پروتئین خام معنی دار بود. در این تحقیق استفاده از سطوح 100 و 150 کیلوگرم در هکتار سوپر جادب در هر سه شرایط رطوبتی اثر مثبتی بر بهبود عملکرد علوفه خشک یونجه داشت. بنابراین دو تیمار مذکور جهت افزایش عملکرد علوفه خشک به خصوص در شرایطی که یونجه با دوره های مختلف تنش کم آبی روبرو می باشد، قابل توصیه است، همچنین به نظر می رسد استفاده از سوپرجادب در شرایط تنش شدید می تواند راهکار مناسبی برای صرفه جویی در مصرف آب و افزایش عملکرد کمی و کیفی علوفه در یونجه باشد.
    کلیدواژگان: یونجه دیم، پروتئین خام، تعداد برگ، کم آبی
  • مهناز رحمتی*، علی احمدی، طهماسب حسینپور، کیانوش حمیدیان، منصور رئیسوند صفحات 57-71

    به منظور شناسایی ژنوتیپ های برتر جو در مزارع زارعین و تعیین صفات مرتبط با بهبود عملکرد دانه، 12 رقم و لاین انتخابی از برنامه های اصلاحی جو موسسه تحقیقات کشاورزی دیم در قالب پروژه ارتقاء امنیت غذایی ارزیابی شدند. این پژوهش در مزارع کشاورزان دو شهرستان دلفان و خرم آباد (منطقه ایمان آباد) در استان لرستان در سال زراعی 97-1396 انجام شد. میانگین عملکرد دانه ژنوتیپ ها در منطقه ایمان آباد از 2888 کیلوگرم در هکتار برای لاین G5 تا 4500 کیلوگرم در هکتار برای رقم قافلان متغیر بود. در شهرستان دلفان، ارقام قافلان، سهند و لاین های G7 و G11 نسبت به رقم شاهد آبیدر به ترتیب افزایش عملکرد 10، 8، 11 و 8 درصدی نشان دادند. نتایج تجزیه همبستگی و بای پلات GT در مناطق اجرای آزمایش نشان داد، عملکرد بیولوژیک و سپس تعداد روز تا سنبله دهی بیشترین همبستگی را با عملکرد دانه دارا بودند. از این رو، صفات مذکور می توانند بعنوان معیار گزینش مناسب برای شناسایی ژنوتیپ های پرمحصول در برنامه به نژادی جو دیم در نظر گرفته شوند. همچنین بررسی نتایج همبستگی نشان داد، همبستگی مثبت یا منفی اجزاء عملکرد شامل تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه با عملکرد دانه، به محیط وابسته بود. بر اساس نتایج این پژوهش، رقم قافلان با بیشترین میانگین عملکرد دانه (4594 کیلوگرم در هکتار) و زودرسی برای کاشت در دیمزارهای مناطق سرد و معتدل سرد توصیه می شود

    کلیدواژگان: بای پلات ژنوتیپ× صفت، جو دیم، عملکرد دانه
  • عبدالوهاب عبدالهی*، اسعد رخزادی، مختار داشادی، سعید صالحی صفحات 73-87

    به منظور بررسی خاک ورزی، بقایای گیاهی (تناوب گندم) و مصرف فسفر بر عملکرد دانه نخود در شرایط دیم، آزمایشی بصورت استریپ اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و طی سه سال زراعی(96-1393) در سه محل ماهیدشت (محیط1، سال اول)، سرفیروز آباد (محیط2، سال دوم) و سرارود (محیط3، سال سوم) کرمانشاه اجرا شد. سه سطح بقایای گیاهی به عنوان فاکتور افقی (بدون بقایا، 1 و 2 تن در هکتار بقایای گندم)، سه سطح خاک ورزی به عنوان کرت اصلی (بدون خاک ورزی، کم خاک ورزی (شخم چیزل) و خاک ورزی مرسوم (شخم برگرداندار) و دو سطوح کود فسفر (0 و 30 کیلوگرم در هکتار P2O5) به عنوان کرت فرعی بصورت عمودی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که عملکرد دانه نخود با افزایش بقایای گندم افزایش یافت و عملکرد دانه نخود در تیمارهای 1 و 2 تن در هکتار بقایا بطور معنی داری بیشتر از تیمار بدون بقایا بود. خاک ورزی در محیط های با شرایط آب و هوایی متفاوت اثر متفاوتی بر عملکرد دانه نخود داشت. مقایسه میانگین عملکرد دانه نخود نشان داد که مصرف 30 کیلوگرم فسفر خالص در هکتار باعث افزایش عملکرد دانه نخود نسبت به عدم مصرف کود فسفردار گردید. بررسی اقتصادی نیز نشان داد که بیشترین نسبت منفعت به هزینه از تیمار کم خاک ورزی با یک تن بقایای گیاهی و بدون استفاده از کود فسفری با نسبت منفعت به هزینه 82/3 به دست آمد.

    کلیدواژگان: مدیریت بقایا، کشاورزی حفاظتی، سوپر فسفات تریپل، نخود دیم
  • حمید حسنیان خوشرو*، همایون کانونی، مریم حاجی حسنی، علی احسان نصرتی صفحات 89-104
    ارزیابی ژنوتیپ های نخود تحت شرایط محیطی مختلف، می تواند در شناسایی ژنوتیپ های پایدار و با پتانسیل عملکرد بالا مفید باشد. در این تحقیق به منظور شناسایی ژنوتیپ های پرمحصول، متحمل به سرما و پایدار نخود برای کشت پاییزه در نواحی سرد و مرتفع کشور 13 ژنوتیپ نخود کابلی، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار و در چهار منطقه سردسیر کشور شامل ایستگاه های تحقیقات کشاورزی دیم مراغه، کردستان، همدان و ارومیه به مدت سه سال زراعی (99-1396) به صورت کشت دیم پاییزه مورد ارزیابی قرار گرفتند. از بین ژنوتیپ های نخود مورد بررسی، بیشترین و کمترین میانگین عملکرد دانه به ترتیب به ژنوتیپ های G1 (893 کیلوگرم در هکتار) و G9 (744 کیلوگرم در هکتار) اختصاص داشت. سهم محیط، ژنوتیپ و اثرمتقابل در تجزیه مرکب عملکرد دانه آنها در تغییرات عملکرد دانه به ترتیب 68.4، 1.21 و 10.30 درصد بود. مقدار GEI با استفاده از مدل بای پلات تفکیک شد و طبق تجزیه مقادیر منفرد دو مولفه اصلی اول به ترتیب 42.86= PC1 و 27.88=PC2 درصد از تغییرات کل داده ها را توجیه کردند. بر اساس نمودارهای GGE بای پلات، ژنوتیپ های G1, G3 و G8 با کمترین سهم در اثر متقابل ژنوتیپ در محیط به عنوان پایدارترین و پرمحصول ترین ژنوتیپ ها انتخاب شدند. در مجموع ژنوتیپ های G1, G3 و G8 ضمن داشتن پایداری بالا از عملکرد دانه بالاتری نیز نسبت به سایر ژنوتیپ ها برخوردار بوده و می توانند کاندیدای فرآیند معرفی رقم باشند.
    کلیدواژگان: پایداری عملکرد، نخود کابلی، نمودار گرمایی، GGبای پلات
  • ابراهیم روحی*، محمدحسین سدری، محمد کوهسار بستانی، فرهنگ خالدیان صفحات 105-124

    در این بررسی اثر روش های مختلف خاک ورزی بر عملکرد کمی و کیفی ارقام جدید و قدیم گندم دیم در مقادیر مختلف تراکم کاشت در نظام تناوبی گندم-آیش طی سه سال زراعی(97-1396 الی 99-1398) در ایستگاه تحقیقات سارال مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور از طرح آزمایشی کرت های نواری خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار استفاده شد. تیمار خاک ورزی شامل خاک ورزی مرسوم(گاوآهن برگرداندار در بهار به اضافه دیسک و ماله قبل از کاشت)، کم خاک ورزی(شخم با کولتیواتور کلشی یا خاک ورز مرکب بعد از برداشت گندم) و بی-خاک ورزی(کاشت مستقیم بدون عملیات خاک ورزی) به عنوان کرت افقی، تیمار ارقام دیم گندم شامل آذر2، باران و سرداری به عنوان کرت عمودی و تیمار میزان بذر شامل300، 350، 400 و 450 دانه در متر مربع به عنوان کرت فرعی بود. نتایج نشان داد تیمار خاک ورزی مرسوم با عملکرد 1858 کیلوگرم در هکتار نسبت به کم خاک ورزی و بی خاک-ورزی به ترتیب 22 و 21 درصد افزایش عملکرد داشت. ارقام تفاوت معنی داری از لحاظ عملکرد دانه نشان ندادند. میزان بذر 350 دانه در متر مربع با عملکرد 1686 کیلوگرم در هکتار نسبت به بقیه تیمارها عملکرد دانه بیش تری تولید نمود.تفاوت معنی داری بین ارقام و سطوح مختلف بذر از لحاظ درصد پروتئین دانه وجود نداشت اما اثر تیمارهای خاک-ورزی بر درصد پروتئین دانه در سطح 1% معنی دار بود. بیش ترین پروتئین دانه در خاک ورزی مرسوم به میزان 72/12 درصد و کم ترین پروتئین، در کم خاک ورزی به میزان 59/11 درصد، مشاهده شد. پاسخ ارقام به مقادیر بذر در واحد سطح و نوع خاک ورزی در نظام تناوبی گندم - آیش یکسان بود. به دلیل طولانی بودن دوره آیش و کاهش مقدار بقایا روی سطح خاک و به دنبال آن کاهش شدید عملکرد، روش های شخم حفاظتی در نظام تناوبی گندم - آیش توصیه نمی-شود.

    کلیدواژگان: ارقام دیم گندم، بی خاک ورزی، کم خاک ورزی، خاک ورزی مرسوم، میزان بذر
|
  • Rahim Naseri *, Amir Mirzaei, Abas Soleimanifard Pages 1-21

    In order to investigate the effect of plant growth promoting rhizobacteria on grain yield and gas exchange of new dryland wheat cultivars, a factorial field experiment was counducted in a randomized complete block design with three replications on the farms of Sarablah Agricultural Research Center in the cropping seson during 2019-2020. Experimental treatments include different wheat cultivars (Sardari, Karim, Koohdasht and Rijo) and treatment of different fertilizer sources including: control (without fertilizer source), 50% N fertilizer, Azospirillum + 50% N fertilizer, Azetobacter + 50% N fertilizer, Azospirillum + Azetobacter + 50% N fertilizer and 100% N fertilizer. The results of this study showed that the interaction of cultivar×different fertilizer sources was significant on grain yield, yield components as well as gas exchanges of dryland wheat. the highest grains.spike-1 (80%), 1000-grain weight (33.3%), grain yield (86.3%), biological yield (79.9%), photosynthesis rate (81.8%), transpiration rate (74.8%), mesophilic conductance (85%), photosynthetic water use efficiency (42.3%) was obtained from the interaction of Rijo× Azospirillum+Azetobacter +50% N fertilizer and the lowest value of these traits was related to the interaction between Sardari cultivar control treatment (without fertilizer source).

    Keywords: photosynthesis rate, Plant Growth Promoting Bacteria, 1000-grain weight, transpiration rate, Photosynthetic water use efficiency
  • Masoumeh Salehi *, Seyyed Saeid Pourdad Pages 23-39
    Quinoa was considered for preliminary evaluation in early spring rainfed conditions in two warm and humid and temperate climates (Sararud Kermanshah). Eleven quinoa Lines with different maturity periods was cultivated based on randomized complete block design with three replications in the Iraqi Mahaleh Research Station of Gorgan and the Research Station of the Deputy of dryland Agriculture of Sararud (Kermanshah), in 2016-2017 cropping season. The results of mean comparison in Gorgan showed that the highest seed yield (SY) was related to NSRCQ1 and NSRCQ9 lines and then NSRCQ6, which had a significant difference with NSRCQ9. The results of correlation and the main components analysis showed that the thousand seed weight (TSW) had the greatest effect on SY. The results of cluster analysis showed that the NSRCQ1 and NSRCQ9 with 194 and 209 g m-2SY and 2.5 and 2.6 gwere superior. The results of mean comparison in Sararud showed the lines yield were between 31 and 37 g m-2 and NSRCQ10 with 37 g m-2 and 1.3 ghad highest SY and TSW.In Sararud slow growth of the early stages due to the cold temperature, heat and drought at the end of the season reduced the yield and TSW and necessity for supplemental irrigation. Lack of synchronicityof heat and humidity regime of the studied lines reduced the SY in Sararud compared to Gorgan. In general, in Gorgan and areas with similar climate condition early spring cultivation with early and insensitive cultivars of quinoa to photoperiod are possible.
    Keywords: Chenopodium quinoa, Gorgan, Rainfed, Sararud
  • Marouf Khalily *, Hamze Hamze Pages 41-71
    To investigating the effect of superabsorbent polymer application on agronomic properties and forage yield of alfalfa under different moisture conditions, a split plots experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replicas, in the year 2014-2017. Treatments were irrigation in three levels including included at three levels (no irrigation, water deficit (supplemental) and normal) and super absorbents including 0, 50,100, and 150 Kg/h.There was a significant difference between irrigation treatments in terms of the effect on all studied traits except for the leaf area index, while the difference between superabsorbent levels was significant on all studied traits. Results showed that no irrigation treatment decreased the number of leaves per stem, leaf weight, and leaf area index and by 21.81, 21.18 and 10.86 percent compared with normal irrigation, also the application of 150 kg ha-1 superabsorbent increased the amount of these traits by 22.09 and 18.96 and 17.09 percent respectively. In the present study, water deficit (supplemental) treatment with the application of 150 kg/ha had the highest plant height (73.05 cm), dry forage yield (0.31kg/m2), and crude percent protein (14.58%). The results also showed that the difference between the treatment applications of 100 and 150 kg / ha of superabsorbent in rainfed conditions with control treatment (not using superabsorbent) in normal irrigation conditions was not significant in terms of dry forage yield. Therefore, the use of superabsorbent in different humidity conditions can be a suitable solution to increase the quantitative and qualitative of forage yield in alfalfa
    Keywords: Crude protein, leaf number, Water deficit
  • Mahnaz Rahmati *, Ali Ahmadi, Tahmaseb Hossein Pour, Kiyanoush Hamidiyan, Mansour Reisvand Pages 57-71

    Twelve cultivars/ breeding lines were tested on field's farms at two sites, Delfan and Khorramabad (Imanabad region), to identify the best barley genotypes and to determine characteristics related to improving grain yield, during the 2017-2018 cropping season. The mean grain yield of genotypes in the Imanabad region ranged from 2888 kg/ha (for breeding line G5) to 4500 kg/ha (Qaflan cultivar). In the Delfan region, cultivars, Qaflan and Sahand, and two breeding lines, G7 and G11, increased yields by 11, 8, 10 and 8 percent compared to control cultivar, Abidar, respectively. The results of correlation analysis and GT-biplot showed the high correlation between grain yield with BY and then DM at two sites. Therefore, BY and DH can be considered efficient selection indicators for the identification of genotypes with high performance in barley breeding under rainfed conditions. Correlation findings also showed that the positive or negative correlation between yield components, including KNS and TKW, and grain yield depended on the environment. Based on the results of this study, the Qaflan cultivar with the highest grain yield (4594 kg/ha) and earliness can be recommended in land-dry, cold and temperate-cold regions

    Keywords: Genotype× trait biplot, Grain yield, rain-fed barley
  • Abdolvahab Abdulahi *, Asad Rokhzadi, Mokhtar Dashadi, Saeed Salehi Pages 73-87

    This experiment was conducted in strip split plot based on randomized complete block design (RCBD) with three replications in three cropping seasons 2014-17 in Three regions in Kermanshah province (Mahidasht in first year, Sarabnilofar in second year and Sararood in third year). Plant residual was horizontal factor with three levels: No residual, 1 and 2 ton.ha-1 plant residues, tillage system contains three levels No-tillage (direct planting), Minimum tillage (by chisel plow) and conventional tillage (by Moldboard plow) was main plot and phosphorous fertilizer with two levels (no fertilizer and 30kg.ha-1 P2O5) was sub plot that were vertical factors. Results showed that chickpea grain yield increased by increasing plant residues so grain yield of one and two tone.ha-1 of plant residues treatments had higher grain yield than no residual treatment. Effect of tillage system on chickpea grain yield was different in years with different climatically conditions. Mean comparison of phosphorous fertilizer levels showed grain yield of chickpea in apply 30kg.ha-1 P2O5 was higher than no application of phosphorous. Economic analysis showed the highest benefit to cost ratio (3.82) obtained by minimum tillage (chisel) with 1 ton.ha-1 plant residue and no application of phosphorous treatment.

    Keywords: Residue management, Conservation agriculture, Triple superphosphate, Chickpea Rainfed
  • Hamid Hasaneian Khoshro *, Homayoun Kanouni, Maryam Hajihasani, Ali-Ehsan Nosrati Pages 89-104
    Evaluating of the chickpea genotypes under different environmental conditions would be useful to identify genotypes with stable and high yield potential. The purpose of this study was to identify high yielding genotypes, cold tolerant and stable types for sowing in cold regions of Iran. The experiment was conducted using thirteen chickpea genotypes in randomized complete block design with four replications in four cold regions of Iran including Maragheh, Kurdistan, Urmia, and Hamedan during three successive cropping seasons (2017-2020) in autumn planting under dryland conditions. Among the chickpea genotypes, the highest and lowest average seed yield obtained in G1 (893 kg.ha-1) and G9 (744 kg.ha-1), genotypes, respectively. The contribution of environments (E), genotypes (G), and genotype × environment interaction (GEI) to the total variation in seed yield was 68.4%, 1.21% and 10.30%, respectively. According to singular value partitioning, the first two principal components explained PC1=42.86% and PC2=27.88% of total variations in data of seed yield. On the basis of GGE biplots, G1, G3 and G8 had high seed yield and yield stability as compared to the other genotypes. In conclusion , G1, G3 and G8 with high mean yield and stability performance can be used in selection/ recommendation process of cultivar.
    Keywords: GG Biplot, heat-map plot, Kabuli chickpea, Yield stability
  • Roohi Ebrahim *, Mohammad Hossein Sedri, Mohammad Kouhsar Bostani, Farhang Khaledian Pages 105-124

    The effect of tillage methods on the quantitative and qualitative yield of rainfed wheat cultivars in different seed rates under a fallow-wheat rotation system during three cropping seasons (2017-1999 to 2009-2010) at Saral Research Station was studied. A strip split plot design based on RCBD with three replications was used. Conventional Tillage, CT(tillage with moldboard in spring followed by disk harrow in summer), Minimum Tillage, MT(Stubble cultivator after harvesting in summer) and No Tillage, NT(direct planting without soil disturbance) as horizontal, rainfed wheat cultivars(Azar 2, Baran and Sardari) as vertical and different seed rates(300, 350, 400 and 450 seeds per square meter) were considered as subplots. The results showed CT compares with MT and NT, increased grain yield by 22% and 21%, respectively. Wheat cultivars did not affect grain yield, significantly. The seed rate of 350 grain per square meter produced more grain yield than other treatments. Apart from the interaction of year × tillage, none of the interactions were significant. There was no significant difference between cultivars and seed rate in terms of protein percentage, but the effect of tillage was significant at 1% level, so that the highest and the lowest amount of grain protein was found in CT(12.72%) and MT (11.59%), respectively. The response of wheat cultivars to seed rate and tillage in the wheat-fallow system was not significantly differed. Due to the long fallow period and the reduction of residues on the soil surface followed by sharp decline in yield, conservation tillage is not recommended.

    Keywords: Rainfed wheat cultivar, No tillage, Minimum Tillage, Conventional tillage, Seed rate