فهرست مطالب

پژوهشهای گیاهی (زیست شناسی ایران) - سال سی و چهارم شماره 2 (تابستان 1400)

مجله پژوهشهای گیاهی (زیست شناسی ایران)
سال سی و چهارم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/04
  • تعداد عناوین: 20
|
  • رحمت زرکامی*، معین احمدی، علی عابدینی صفحات 275-286
    برای بررسی رجحان زیستگاهی گیاه مهاجم سنبل آبی، 8 ایستگاه در تالاب های مختلف در استان گیلان انتخاب گردید. مجموعه ای از متغیرهای محیطی (فیزیکی- شیمیایی و ساختاری در اکوسیستم های مورد بررسی) هم زمان با 32 داده زیستی (16 نمونه حضور و 16 نمونه عدم حضور سنبل آبی) به صورت فصلی در طول یک سال (1396-1395) در هر کدام از ایستگاه ها اندازه گیری شد. نتایج آزمون من- ویتنی نشان داد که اختلاف معنی داری بین حضور و عدم حضور گیاه سنبل آبی با هدایت الکتریکی، سرعت جریان آب، میزان کدورت و بیکربنات (p < 0.01 برای 3 متغیر اول و p < 0.05 برای بیکربنات) وجود داشته است در حالیکه چنین اختلاف معنی داری بین حضور و عدم حضور گیاه با سایر متغیرها مشاهده نشده است (p > 0.05برای همه عامل ها). بر اساس نتایج تحلیل مولفه اصلی هدایت الکتریکی، کدورت آب و سرعت جریان آب بترتیب تاثیر گذارترین عامل ها در مولفه های اول تا سوم بوده اند (بیش از 82 % از کل تغییرات مربوط به این سه مولفه بوده است) بطوری که این متغیر ها بیشترین تاثیر را در ارتباط با مطلوبیت زیستگاهی سنبل آبی در تالاب ها داشتند. نتایج مدل خطی تعمیم یافته نشان داد که اختلاف معنی داری بین احتمال حضور و عدم حضور سنبل آبی در ایستگاه ها با متغیر های هدایت الکتریکی، سرعت جریان آب، میزان کدورت آب و بیکربنات وجود داشته است (برای بیکربنات p < 0.05 و برای سه عامل دیگر p < 0.01) .
    کلیدواژگان: رجحان زیستگاهی، مدل خطی تعمیم یافته، سنبل آبی، حضور و عدم حضور، آنالیز مولفه اصلی
  • مهدی حیدریان، سید محمد مهدی حمدی*، محمد مهدی دهشیری، طاهر نژادستاری، سید محمد معصومی صفحات 287-301

    در این مطالعه، خصوصیات ریخت شناسی دانه گرده یازده گونه از جنس های Autonoe، Fessia، Othocallis، Prospero، Scilla و Zagrosiaبه وسیله میکروسکوپ نوری (LM)، میکروسکوپ الکترونی نگاره (SEM) و دو گونه F. bisotunensis و Z. persica با میکروسکوپ الکترونی گذاره (TEM) صورت گرفت. بر اساس نتایج، شکل کلی دانه های گرده شامل بیضی پهن (oblate) و بیضی کشیده (peroblate) و دانه های گرده با اندازه متوسط تا بزرگ طبقه بندی شد. تزیینات اگزین در سطح استوایی دانه گرده، کنار شیار و تزیینات داخل شیار دارای تنوع بود و به صورت مشبک ریز(microreticulate) ، مشبک ریز - چین و چروک دار (microreticulate-fossulate)، مشبک ریز - مشبک (microreticulate-reticulate)، مشبک - مشبک ریز (reticulate-microreticulate)، چین و چروک دار (fossulate)، تکمه ای ریز (microtuberculate)، تکمه ای درشت - مشبک (macrotuberculate-reticulate)، مشبک - تکمه ای (reticulate-tuberculate) و تکمه ای (tuberculate) مشاهده گردید. در دو گونه F. bisotunensis و Z. persica، لایه اگزین خارجی semitectate و لایه اگزین درونی (endexine) در گونه Z. persica وجود داشت. بر اساس دندوگرام حاصل از صفات کیفی ریخت شناسی دانه گرده، جنس های مورد نظر در سه گروه و شش زیرگروه قرار گرفتند و زیرگروه ها با تقسیمات سطح جنس تا حدودی مطابقت داشتند. عدم تطابق مربوط به دو گونه F. bisotunensis و Z. persica که از دو جنس متفاوت در یک زیرگروه قرار گرفتند، بررسی فراساختار دیواره دانه گرده، این دوجنس را نیز از یکدیگر متمایز نمود. بنابراین صفات کیفی ریخت شناسی دانه گرده همراه با یافته های مربوط به فراساختار دیواره دانه گرده، دارای ارزش تاکسونومیک هستند و در تعیین تقسیمات جنس های مورد نظر می توانند مفید واقع گردند.

    کلیدواژگان: اگزین درونی، دانه گرده، Fessia، Zagrosia
  • شهربانو رحمانی، زینب جعفریان جلودار*، عطاالله ابراهیمی، برات مجردی صفحات 302-314

    هدف این تحقیق شناسایی، طبقه بندی و بررسی شکل زیستی و رویشی گونه های گیاهی در تالاب گندمان شهرستان بروجن، استان چهارمحال و بختیاری می باشد. برای این منظور گونه های گیاهی در فصل رویش و دوره زمانی تیر 1395 تا مهر 1396 جمع آوری شدند. نمونه برداری به روش تصادفی- سیستماتیک تو در تو انجام شد. بدین صورت که در امتداد 11 ترانسکت، 55 پلات اصلی دربرگیرنده 275 پلات فرعی، استقرار یافت. درصد پوشش گونه های گیاهی و لاشبرگ در هر پلات فرعی ثبت شد. سپس جهت طبقه بندی گروه های بوم شناختی، روش جدید طبقه بندی Isopam در نرم افزار RStudio اجرا گردید. نتایج نشان داد که تعداد 60 گونه ی گیاهی متعلق به 17 خانواده در منطقه وجود دارد. غنی ترین تیره های گیاهی در این مطالعه به ترتیب Poaceaeبا 15 گونه و Cyperaceae با 12 گونه بودند. گیاهان همی کریپتوفیت با (49%) فراوان ترین اشکال زیستی منطقه را تشکیل می دهند. عناصر متعلق به ناحیه ایران- تورانی (IT) با اختصاص (30%) و چند ناحیه ای (18%) بیشترین فراوانی را دارند. نتایج حاصل از طبقه بندی ایزوپم پنج گروه بوم شناختی را نشان داد که با پراکنش جوامع گیاهی منطقه نیز انطباق دارند.

    کلیدواژگان: تالاب گندمان، روش طبقه بندی Isopam، شکل زیستی، عنصر رویشی
  • محمود بیات*، سحر حیدری مستعلی صفحات 315-326

    تعیین و مقایسه تنوع زیستی در جوامع جنگلی مختلف، برای شناخت دقیق و مدیریت جنگل از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. هدف از این پژوهش بررسی وضعیت تنوع گونه های درختی در سه منطقه جنگلی گرازبن جنگل خیرود نوشهر، اشکته چال جنگل صفارود رامسر و هفت خال نکا می باشد. بررسی تنوع گونه ای در قطعات نمونه ثابت، با محاسبه شاخص مارگالف و منهینک (شاخص های غنای گونه ای)، سیمسون، شانون وینر (شاخص های تنوع گونه ای) و پیلو، هیپ (شاخص-های یکنواختی) انجام و نیز در تمام قطعات نمونه ثابت ده آری، قطر برابر سینه تمام درختان زنده یادداشت شد. سپس به منظور مقایسه سه منطقه، از نظر شاخص های تنوع زیستی، تحلیل های واریانس یک طرفه و دانکن انجام شد. نتایج تجزیه و تحلیل واریانس در سه ناحیه جنگلی مورد بررسی نشان داد که تمامی شاخص ها در سطح احتمال 95 درصد دارای اختلاف معنا داری هستند. بیشترین مقدار شاخص غنای مارگالف و منهینک، در جنگل خیرود و کمترین آن در جنگل نکا می باشد. همچنین بیشترین مقدار شاخص های تنوع گونه ای سیمپسون و شانون وینر نیز در جنگل خیرود و کمترین آن در جنگل نکا مشاهده شد. شاخص های یکنواختی هیپ و پیلو، در جنگل رامسر با اختلاف کمی بیشتر از جنگل خیرود کمترین مقدار آن در جنگل نکا است. نتایج نشان می دهد وضعیت تنوع گونه های چوبی در جنگل خیرود با مدیریت دانشگاهی، در مقایسه با مناطق جنگلی دیگر از وضعیت بهتری برخوردار است و دو منطقه دیگر (به ویژه نکا) در وضعیت نامطلوبی از نظر شاخص های تنوع زیستی قرار دارند.

    کلیدواژگان: آزمون دانکن، جنگل، سیمسون، شانون وینر، غنای گونه ای
  • نسرین شیرزادی، مریم نصر اصفهانی*، شکوفه حاجی هاشمی صفحات 327-340

    دمای پایین یکی از فاکتورهای مهم محدود کننده رشد، نمو و پراکنش گیاهان است. استویا (Stevia rebaudiana) یک گیاه علفی دارویی شیرین است که در بسیاری از مناطق جهان کشت می شود و ممکن است تنش دمای پایین را در زمستان تجربه کند. در این مطالعه، تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی که در گیاهان استویا تحت تنش دمای پایین رخ می دهد و باعث بقاء آنها می شود مورد بررسی قرار گرفت. استویا برای یک ماه تحت تیمارهای دمایی 5، 10 و 25 درجه سانتیگراد قرار داده شد و شاخص های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در برگ و ساقه اندازه گیری شد. در دمای پایین محتوی کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و کاروتنوییدها در برگ کاهش پیدا کرد. به علاوه، تجمع افزایش یافته پراکسید هیدروژن و مالون دآلدیید در برگ و ساقه استویا در معرض تنش دمای پایین مشاهده شد. تنش دمای پایین فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، گایاکول پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز را در برگ و ساقه استویا افزایش داد. تنش دمای پایین به تجمع متابولیت های ثانویه (ترکیبات فنلی، فلاونوییدها و آنتوسیانین ها) و فعالیت افزایش یافته آنزیم های کلید مسیر بیوسنتزشان (پلی فنیل آمونیالیاز و تیروزین آمونیالیاز) در برگ و ساقه استویا منجر شد. در پاسخ به تنش دمای پایین، استویا تجمع قند محلول کل، قند احیاء آمینواسید کل و پرولین را در برگ و ساقه افزایش دادند. به طور کلی، برای غلبه بر آسیب های ناشی از تنش دمای پایین، مجموعه ای از مکانیسم های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گیاه استویا فعال شد که این مکانیسم ها می توانند برای شناسایی رقم های استویا مقاوم به دمای پایین استفاده شوند.

    کلیدواژگان: دمای پایین، استویا، تنش اکسیداتیو، سیستم آنتی اکسیدانت، گونه ها فعال اکسیژن
  • محمدرضا صفری مطلق*، بهزاد کاویانی، محمدحسین انصاری صفحات 341-355

    قارچ های مایکوریزای آربوسکولار یکی از مهم ترین همزیست های قارچی در گیاهان هستند که تغذیه معدنی و رشد را اصلاح می کنند. این قارچ ها به عنوان کودهای زیستی، تنظیم کننده های زیستی و حمایت کننده های زیستی عمل می-کنند. در این تحقیق به منظور ارزیابی اثر Glomus mosseae و Glomus intraradices بر ریشه دهی و رشد قلمه های زیتون (Olea europaea L.) ارقام کرونایکی (Koroneiki) و زرد (Yellow)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور (ارقام زیتون و گونه های قارچ مایکوریزای آربوسکولار) و سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که در هر دو رقم، تلقیح مایکوریزایی، کلونیزاسیون ریشه و شدت آغشتگی (مقدار نفوذ قارچ مایکوریزا در ریشه) را به وجود می آورد. اثر بر هم کنش رقم و گونه های قارچی بر همه صفات اندازه گیری شده معنی دار بود. رقم G. mosseae نسبت به رقم G. intraradices و نیز نسبت به شاهد از برتری معنی داری در ارتقای همه صفات اندازه گیری شده به جز نسبت وزن خشک اندام هوایی به ریشه برخوردار بود. همچنین غلظت و جذب عناصر فسفر، آهن، پتاسیم و منیزیم در برگ ها و کل گیاه در تیمارهای مایکوریزایی افزایش یافت. با توجه به نتایج به دست آمده، برای افزایش ریشه زایی و تسریع استقرار قلمه در ارقام زیتون، کاربرد G. mosseae توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تلقیح مایکوریزایی، جذب عناصر، زیتون، صفات رشدی
  • محمد مهرنیا* صفحات 356-368

    این پژوهش با هدف شناسایی گونه های گیاهی و معرفی فلور، تعیین شکل های زیستی و پراکنش جغرافیایی گیاهان سراب کهمان از دامنه های کوه گرین انجام گردید. پستی و بلندی شیب ها و صخره ها انواع مختلفی از ریززیستگاه ها را ایجاد کرده که هر کدام دارای گونه های گیاهی خاص خود هستند. نمونه های گیاهی از نقاط مختلف منطقه بین ارتفاع 1800 تا 3550 متر جمع آوری شد. طیف زیستی منطقه با تعیین درصد گونه های متعلق به هر یک از شکل های زیستی ترسیم شد. جایگاه این منطقه از نظر جغرافیای گیاهی ایران بر اساس اطلاعات بدست آمده از پراکنش جغرافیایی گونه های شناسایی شده و منابع موجود مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس جمع آوری گیاهان از منطقه سراب کهمان، 375 گونه متعلق به 229 جنس و 56 تیره شناسایی شد. بزرگترین تیره گیاهی به Asteraceae با 49 گونه تعلق دارد. بعد از این تیره Fabaceae با 34 گونه، Lamiaceae با 33 گونه، Brassicaceae با 30 گونه، Liliaceae با 28 گونه، Poaceae با 22گونه و Apiacea با 18 گونه، بیشترین تعداد گونه های منطقه را دارند. همی کریپتوفیت ها با 40 درصد فراوانترین شکل زیستی هستند. 8/52 درصد گونه ها به ناحیه رویشی ایرانی- تورانی تعلق دارند که از این تعداد 32 گونه بوم زاد ایران می باشند.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، جغرافیای گیاهی، فلور، بوم زاد، سراب کهمان
  • رضا حقی، آرش فاضلی*، اسدالله احمدی خواه، وحید شریعتی صفحات 369-384

    بعنوان یک موتانت طبیعی، برخی از ارقام برنج دارای رنگ دانه قهوه ای و/یا رنگ ساقه و برگ بنفش میباشند. رنگ قهوه ای برونبر به دلیل تجمع رنگیزه پروآنتوسیانیدین و رنگ بنفش ساقه و برگ بواسطهی تجمع آنتوسیانین ایجاد میشود. این رنگیزه ها که متعلق به دسته فلاونوییدها بوده از طریق مسیر فنیل پروپانویید ساخته میشوند و ژنهای ساختاری و تنظیمی زیادی در بیوسنتز آنها نقش دارند. در این پژوهش، جایگاه های کروموزومی دخیل در ایجاد رنگ قهوه ای پریکارپ دانه و رنگ بنفش ساقه و برگ گیاه برنج با روش نقشهیابی ارتباطی با استفاده از 44000 نشانگر SNP در 282 رقم شناسایی شد. براساس اطلاعات پایگاه داده ژنهای آنوتیت شده برنج وهمچنین نتایج نقشه یابی ارتباطی، 30 جایگاه کروموزومی شامل ژنهای کدکنندهی آنزیمهای چالکون سنتتاز، چالکون ایزومراز، لوکوآنتوسیانیدین ردوکتاز، bHLH، MYB، WDR ، و B-box بعنوان ژنهای احتمالی دخیل در ایجاد رنگ قهوه ای برونبر دانه برنج شناسایی شدند. با استفاده از همین روش، 39 جایگاه کروموزومی شامل: ژنهای کدکننده ی آنزیمهای bHLH ، MYB ، WDR، B-box، F3H، چالکون ایزومراز و گلیکوزیل ترانسفراز برای تجمع رنگیزه ارغوانی در ساقه و 23 جایگاه کروموزومی شامل: ژنهای کدکنندهی آنزیمهای bHLH، Myb، WD40، B-box و گلیکوزیل ترانسفراز برای تجمع رنگیزه ارغوانی در برگهای برنج معرفی شدند.همچنین با توجه به اینکه ژنهای ساختاری و تنظیمی بسیاری در مسیر بیوسنتز این رنگیزه ها نقش دارند، به نظر میرسد که در هر کدام از ارقام موجود یک یا تعدادی از این ژنهای معرفی شده میتوانند ژن کلیدی در تجمع این رنگیزه ها در آن رقم باشند.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، پروآنتوسیانیدین، نقشهیابی ارتباطی، برنج، SNP
  • پرویز غلامی*، سهراب الوانی نژاد، لاله آموزگار صفحات 385-398

    آتش به عنوان یک عامل بوم شناختی بر اجزای تشکیل دهنده هر اکوسیستم اثرات مثبت و منفی دارد. هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی تاثیر آتش سوزی روی ترکیب، تغییرات پوشش گیاهی و برخی مشخصه های خاک در مراتع واقع در توده های ارس روستای انگاس از توابع شهرستان نوشهر بود. در مجموع تعداد 50 پایه ارس سوخته بعنوان واحد نمونه برداری درنظر گرفته شد و نام گونه های گیاهی همراه با درصد تاج پوشش گیاهی در پلات های یک متر مربعی ثبت گردید. به منظور مطالعه مشخصه های خاک نیز از هر واحد یک نمونه خاک از عمق 30-0 سانتی متر برداشت شد. تنوع و غنای گونه ای با استفاده از نرم افزار PAST محاسبه گردید. نتایج نشان داد از 59 گونه گیاهی شناسایی شده، تعداد سه گونه فقط در منطقه آتش سوزی و 12 گونه نیز تنها در منطقه شاهد حضور داشته و 44 گونه بین دو منطقه مشترک بودند. آتش سوزی در منطقه سبب کاهش شاخص تنوع شانون-وینر و شاخص های غنای منهنیک و مارگالف شده است. از میان ویژگی های خاک کربن آلی، ماده آلی، پتاسیم، هدایت الکتریکی و pH در منطقه آتش سوزی بیشتر از شاهد بود. پیشنهاد می گردد تا زمان زیادی از وقوع این نوع آتش سوزی ها نگذشته و گیاهان مهاجم نظیر سنبله نقره ای (Stachys byzanitina) به طور کامل منطقه را تسخیر نکرده اند فعالیت های احیایی نظیر کاشت گونه های بومی موجود در منطقه در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آشفتگی، تنوع و غنای گونه ای، گروه های کارکردی گیاهی و مازندران
  • حدیث حسن بیگی، میثم محمدی، مهدی صیدی* صفحات 399-411
    به منظور بررسی اثر کاربرد قبل از برداشت و پرایمینگ بذر توسط اسید جیبرلیک، اسید سالیسیلیک و نیتروژن بر برخی از شاخص های جوانه زنی بذر سرخارگل این آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سال زراعی 1397 در شرایط مزرعه ای و سپس در آزمایشگاه گروه علوم باغبانی دانشگاه ایلام اجرا شد. فاکتور های آزمایش شامل اسید جیبرلیک در دو غلظت (100 و 200 میلی گرم در لیتر)، اسید سالیسیلیک در دو غلظت (100 و 200 میلی گرم در لیتر) و نیتروژن با منبع اوره در دو غلظت (3 و 6 گرم در لیتر) بودند که به صورت جداگانه و در ترکیب با همدیگر همراه با نمونه های شاهد به صورت محلول پاشی قبل از برداشت گیاهان (در طول دوره رشد رویشی بوته ها و قبل از رسیدگی و برداشت بذر در مزرعه) و پرایمینگ بذر(بعد از برداشت بذر از مزرعه) اعمال شدند. نتایج نشان داد بیشترین درصد جوانه زنی، شاخص بنیه و طول ساقه چه در تیمار قبل از برداشت ترکیب اسید جیبرلیک 200 میلی گرم در لیتر و نیتروژن شش گرم در لیتر بدست آمد. بیشترین سرعت جوانه زنی در تیمار پرایمینگ اسید جیبرلیک 200 میلی گرم در لیتر و بیشترین وزن خشک گیاهچه مربوط به تیمار پرایمینگ اسید جیبرلیک 100 میلی گرم در لیتر بود. بیشترین طول ریشه چه نیز در تیمار قبل از برداشت ترکیب اسید جیبرلیک 200 میلی گرم در لیتر و اسید سالیسیلیک200 میلی گرم در لیتر مشاهده شد. همچنین تیمار قبل از برداشت نیتروژن شش گرم در لیتر بطور معنی داری درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه، طول ساقه چه و وزن خشک بالاتری نسبت به پرایمینگ آن داشت.
    کلیدواژگان: اسید جیبرلیک، اسید سالیسیلیک، اوره، سرعت جوانه زنی
  • بهاره قربانی، حبیب شیرزاد*، ابوالفضل علیرضالو صفحات 412-423
    میوه توت فرنگی پس از برداشت، به سرعت دچار زوال شده و در برخی موارد به دلیل مدت زمان انتقال و بازاریابی، با کیفیت مناسب به دست مصرف کنندگان نمی رسد. بنابراین استفاده از ترکیبات طبیعی جهت افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت آن ضروری به نظر می رسد، حساسیت میوه های توت فرنگی به صدمه های سرما یکی از مهمترین فاکتورهای است که انبارداری آنها را در دمای پایین برای مدت طولانی محدود می کند. تیمارهایی همچون اسانس ها با خاصیت آنتی اکسیدانی عمر انبارمانی را در میوه ها بالا می برد. در پژوهش حاضر به بررسی اثرات غوطه وری اسانس آنیسون روی کیفت و افزایش ماندگاری میوه توت فرنگی رقم آلبیون پرداخته شده است. میوه های توت فرنگی با اسانس صفر (شاهد)، 250، 500، 750 میکرولیتر بر لیتر تیمار و در دمای 1±5 با رطوبت نسبی 85 درصد برای مدت 30 روز ذخیره شدند. پارامترهایی مانندکاهش وزن میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون،pH ، موادجامدمحلول، ترکیبات فنلی، فلاونویید، ظرفیت آنتی اکسیدانی (DPPH)، آنتوسیانین کل و میزان فعالیت آنزیم های پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز بررسی شدند. نتایج نشان دادند، کاهش وزن و آب از دست دهی، اسیدهای آلی در تمام تیمارها طی انبارمانی کاهش یافتند ولی در میوه های تیمار شده با اسانس 500 میکرولیتر بر لیتر آنیسون کمترکاهش یافتند. میزان ترکیبات فنلی، اسیدیته قابل تیتراسیون، موادجامدمحلول، فعالیت آنزیم های پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز در میوه های تیمار شده با 500 میکرولیتر بر لیتر، بیشتر از شاهد بود.
    کلیدواژگان: کاهش وزن، اسانس، آنتوسانین، پوسیدگی، کیفیت میوه
  • محمد عارف تبد، واحد عباس زاده، حسین معروفی، نسترن جلیلیان* صفحات 424-435
    بررسی فلور هر منطقه دارای اهمیت فراوانی است، که فهرست گیاهان، شناسنامه ای از پتانسیل های آن منطقه محسوب می شود. منطقه لیلاخ با مساحت 13600 هکتار در 2 کیلومتری شمال شرق شهرستان دهگلان در استان کردستان واقع شده است. به منظور شناسایی و معرفی فلور، شکل زیستی و پراکنش جغرافیایی گیاهان، طی فصول رویشی سال های 1394 و 1395 گیاهان منطقه جمع آوری شدند. در مجموع، 261 گونه متعلق به 197 جنس و 50 تیره در منطقه شناسایی شدند. Asteraceae با 36 گونه، Lamiaceae با 23 گونه، Fabaceae با 22 گونه، Poaceae با 21 گونه، Apiaceae با 18 گونه، Boraginaceae و Brassicaceae هر کدام با 16 گونه مهم-ترین تیره های گیاهی منطقه هستند که در مجموع 9/57 درصد از کل گونه ها را شامل می شوند. جنس های Astragalus با 8 گونه، Salvia، Vicia، Centaurea، Euphurbia و Silene با 4 گونه و Amaranthus،Allium، Bromus و Veronica هر کدام با 3 گونه به ترتیب مهم ترین جنس های گیاهی منطقه مورد مطالعه محسوب می شوند. مطالعه طیف زیستی گونه ها نشان می دهد که همی کریپتوفیت ها با 49 درصد شکل زیستی غالب در منطقه می باشند. از نظر پراکنش جغرافیایی گونه ها، بیشترین سهم مربوط به عناصر ایرانی- تورانی (52 درصد) و پس از آن عناصر ایرانی- تورانی و مدیترانه ای (11 درصد) بوده که نشان می دهد منطقه از نظر جغرافیای گیاهی کاملا تحت تاثیر عناصر فلوریستیک منطقه ایرانی- تورانی می باشد. همچنین تعداد 13 گونه (7/0 درصد) انحصاری ایران و 103 گونه گیاه دارویی در منطقه شناسایی شد.
    کلیدواژگان: اشکال زیستی، دهگلان، فلور، گیاهان دارویی، لیلاخ
  • اسماعیل چمنی*، سکینه کریمی قلعه تکی، مهدی محب الدینی، یونس پوربیرامی هیر صفحات 436-450

    سوسن چلچراغ، گیاهی زینتی، بومی کشور ایران می باشد که علاوه بر جنبه های زینتی، دارای مواد دارویی نیز می باشد. آزمایش حاضر به منظور بررسی تاثیر غلظت های مختلف بنزیل آدنین بر تولید برخی متابولیت های ثانویه در کشت درون شیشه ای سوسن چلچراغ صورت پذیرفت. برای این منظور، از محیط کشت MS حاوی یک میلی گرم بر لیتر NAA و غلظت های 1، 2، 3 و 4 میلی گرم بر لیتر BA مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که بیشترین تعداد و طول ریشه در تیمار شاهد و بیشترین شاخص های برگ (تعداد، سطح و طول)، ارتفاع گیاهچه، تعداد و قطر پیازچه، تعداد فلس، وزن تر، میزان کلروفیل، آنتوسیانین، فنول کل و فلاونوییدها در محیط کشت حاوی یک میلی گرم بر لیتر BA به همراه یک میلی گرم بر لیتر NAA به دست آمد و با افزایش غلظت BA در محیط کشت، شاخص های مذکور کاهش یافتند. همچنین همبستگی مستقیمی بین میزان کلروفیل و تولید آنتوسیانین، فلاونوییدها و فنول کل در سطح یک درصد مشاهده شد که نشانگر نقش فتوسنتز در تولید متابولیت های ثانویه در شرایط درون شیشه ای می باشد. به طور کلی، تعیین بهترین غلظت سایتوکینین و همچنین نسبت سایتوکینین به اکسین در محیط کشت، برای تولید متابولیت های ثانویه ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: بنزیل آدنین، سوسن چلچراغ، کشت درون شیشه ای، متابولیت های ثانویه
  • سیاوش نقی زاده، احمدرضا محرابیان*، حسین مرادی زیناب، حسین مصطفوی، فرزانه خواجویی نسب صفحات 451-463

    ارزارزیابی ژیوبوتانیکی آرایه های با غنای گونه ای و درصد اندمیسم بالا نقش مهمی در برنامه ریزی های حفاظتی دارد. ایران یکی از مراکز مهمگونه زایی و تنوع جنس Onosma L.محسوب می گردد که بیانگر ضرورت ارزیابی های حفاظتی در آن می باشد.در این پژوهش الگوهای انتشار جنس Onosma در استان های آذربایجان غربی و بخش های غربی آذربایجانشرقی بر اساس مطالعات میدانی، داده های هرباریومی و فلورهای مختلف به وسیله سامانه اطلاعات جغرافیایی تعیین شد.بدین ترتیب 93 جمعیت از 10 گونه جمع آوری شد و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان می دهد که دامنه پراکنش ارتفاعی گونه های مورد مطالعه بین 1100 متر تا 2900 متر از سطح دریا می باشدکه اغلب در رویشگاه هایی با ساختارهای زمین شناسی رسوبی و کواترنری انتشار یافته اند. همچنین فراوانی و تنوع گونه های زیربخش Haplotricha بیشتر از زیربخش های دیگر این جنس در منطقه مورد مطالعه می باشد. در این مطالعه نقشه پراکنش گونه های این جنس در محدوده مورد مطالعه تهیه شد و مهم ترین گونه ها و رویشگاه ها از نظر اولویت حفاظتی معرفی شدند.به طور کلی تغییر اقلیم و خشک سالی، چرای بی رویه دام و تخریب رویشگاه ها از بزرگ ترین عوامل تهدید گونه های این جنس در محدوده مورد بررسی محسوب می شوند. لازم به ذکر است گونه های نادر این جنس غالباجمعیت های کوچکی داشته و تنها در یک منطقه جغرافیایی و دامنه های ارتفاعی محدودی پراکنش دارند که همین امر سبب آسیب پذیری شدید آن ها در برابر خطرات تهدید کننده می گردد.نتایج حاصل از این مطالعه می تواند در پایه ریزی طرح های حفاظتی و احیایی این جنس باارزش موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: : Boraginaceae، Onosma، اندمیسم، حفاظت، الگوی پراکنش
  • میلاد خیری سیس، سدابه جهانبخش گده کهریز*، سیده یلدا رئیسی ساداتی _ صفحات 464-478
    به منظور بررسی مقاومت ارقام مختلف گندم تحت تنش خشکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار انجام گرفت. فاکتور اول تنش خشکی در سه سطح (85 درصد، 65 درصد ظرفیت زراعی و شاهد) و فاکتور دوم شامل ده رقم گندم (لاین 27، کوهدشت، زاگرس، لاین 24، گنبد، لاین 28، لاین 40، لاین 39، لاین 25 و لاین 23) و فاکتور سوم شامل محلول پاشی پوترسین با غلظت های (صفر، 088/0 گرم در لیتر و 178/0 گرم در لیتر) در نظر گرفته شد. محلول-پاشی پوتریسین در مرحله ی سه برگچه ای گیاهچه صورت گرفت. و یک روز پس از محلول پاشی پوتریسین، تنش خشکی بر اساس ظرفیت زراعی اعمال شد و یک هفته بعد از قرار گرفتن گیاه در تنش مورد نظر، نمونه برداری انجام گرفت. بدین منظور میزان پروتئین کل، قند محلول، میزان اسید آمینه های لیزین و متیونین، رنگدانه آنتوسیانین و آنزیم های آنتی اکسیدانی (کاتالاز، پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز) و پرولین ارزیابی شد. بررسی ها نشان داد که تحت تیمار پوتریسین غلظت اسید آمینه پرولین و کربوهیدرات که در مکانیسم های دفاعی گیاه نقش اساسی دارند افزایش یافت. میزان فعالیت کاتالاز و پراکسیداز با افزایش غلظت پوتریسین کاهش و میزان فعالیت پلی فنل اکسیداز در ارقام کوهدشت، لاین 23، لاین 24، لاین 25، لاین 27، لاین 39 و لاین 40 افزایش و در ارقام گنبد، زاگرس و لاین 28 کاهش یافت. همچنین با افزایش تنش خشکی، میزان پروتئین در ارقام گنبد، کوهدشت، لاین 25، لاین 27 و لاین 28 افزایش و در ارقام زاگرس، لاین 23، لاین 24، لاین 39 و لاین 40 کاهش یافت.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، آنزیم های آنتی اکسیدانت، پرولین، گندم نان، پوترسین
  • فریبا نوعدوست*، سمیه دهداری، سیده رویا کاظمی، مریم فرهی نیا، فاطمه شجاعی صفحات 479-495
    شناسایی و معرفی رستنی های یک منطقه اهمیت ویژه ای از جنبه های مختلف دارد. در این راستا گونه های گیاهی حاضر در منطقه دره انار باغملک شناسایی و نام گذاری شد. شکل زیستی، پراکنش جغرافیایی، گونه های نادر و اندمیک گیاهان منطقه تعیین و در مرحله بعد لیست فلورستیک تهیه شد. در مجموع 132 گونه گیاهی متعلق به 43 تیره و 102 جنس گیاهی در منطقه شناسایی شد. تیره گندمیان (Poaceae) با 23 گونه، تیره باقلاییان (Papilionaceae) با 20 گونه، تیره کاسنیان (Asteraceae) با 16 گونه و تیره کرفسیان (Apiaceae) با 6 گونه بزرگترین تیره های گیاهی این منطقه می باشند. چیرگی شکل های زیستی تروفیت و همی کریپتوفیت (در مجموع 92 درصد) منطقه، نشانگر فلور خاص مناطق کوهستانی و وجود اقلیم سرد است. از 132 گونه گیاهی منطقه، 74 گونه (6/55 درصد) ارزش حفاظت خاک، 71 گونه (4/53 درصد) دارای ارزش علوفه ای، 55 گونه (35/41 درصد) دارای خاصیت دارویی و 11 گونه (3/8 درصد) خوراکی بیشترین تعداد گونه ها را شامل می شوند. اکثریت پراکنش در ناحیه ایران تورانی و چندناحیه ای نشان دهنده وجود آب و تخریب در اکوسیستم و اقلیم گرم و خشک خوزستان می باشد. وضعیت حفاظتی گونه های گیاهی منطقه نشان داد که هیچ یک از آنها در گروه گیاهان در معرض انقراض نیستند. 1 گونه (Tribulus terrestris L.) در گروه گیاهان آسیب پذیر، 14 گونه (5/10 درصد) در گروه گیاهان نسبتا آسیب پذیر و 17 گونه (8/12 درصد) در گروه گونه های بومزاد قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: فلور، دره انار، عناصر رویشی، گونه های بومزاد و در معرض انقراض
  • محسن جهان، محمدبهزاد امیری*، نگار ناصری آبکوه، میلاد صالح آبادی، مریم جوادی صفحات 496-510

    در راستای بررسی اثر کاربرد سوپرجاذب رطوبت بر عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیک و بهره‎وری آب لوبیا، کنجد و ذرت در شرایط تنش رطوبتی، پژوهشی در سال زراعی 95-1394 در مزرعه‎ی تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد به‎صورت کرت‎های خرد شده در قالب طرح پایه‎ی بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار به تفکیک برای سه گیاه لوبیا، کنجد و ذرت انجام شد. سطوح آبیاری (تامین 50 و 100 درصد نیاز آبی) در کرت های اصلی و کاربرد و عدم کاربرد سوپرجاذب رطوبت در کرت های فرعی قرار گرفتند. در لوبیا، بیشترین عملکرد دانه، عملکرد ماده خشک، وزن دانه در بوته، ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، میزان نیتروژن، فسفر و پی‎اچ خاک متعلق به تیمار 100 درصد نیاز آبی و کاربرد سوپرجاذب رطوبت بود. در کنجد، کاربرد سوپرجاذب رطوبت در شرایط تامین50 درصد نیاز آبی به‎ترتیب منجر به افزایش 24، 30، 32، 59، 20، 44 و 17 درصدی وزن دانه در بوته (17/22 گرم)، ارتفاع بوته (91 سانتی‎متر)، شاخص سطح برگ (70/9)، سرعت رشد محصول (58/6 گرم در مترمربع در روز) و میزان نیتروژن (101/0 درصد)، فسفر (0063/0 درصد) و پی‎اچ خاک (32/9) در مقایسه با شاهد شد. در ذرت، بیشترین عملکرد دانه (22522 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد ماده خشک (39502 کیلوگرم در هکتار)، وزن دانه در بوته (332 گرم)، ارتفاع بوته (194 سانتی‎متر)، شاخص سطح برگ (10/8)، سرعت رشد محصول (43/9 گرم در مترمربع در روز) و میزان نیتروژن (095/0 درصد) و پی‎اچ خاک (70/9) در نتیجه تیمار تامین 100 درصد نیاز آبی و کاربرد سوپرجاذب رطوبت حاصل شد.

    کلیدواژگان: بهره وری آب، پی‎اچ خاک، تنش رطوبتی، شاخص سطح برگ، نیاز آبی
  • فرهاد برنا، رضا تمرتاش*، محمدرضا طاطیان، وحید غلامی صفحات 511-521

    مدل های آشیان بوم شناختی ابزارهایی هستند که اجازه می دهند مناطق مناسب مطلوبیت گونه ها محاسبه شود، همچنین خط مشی های حفاظت را توسعه می دهند. جهت مدل سازی مطلوبیت زیستگاه اسپرس کوهی (Onobrychis cornuta)، از روش تجزیه و تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی در محیط نرم افزار Biomapper استفاده شده است. در این مطالعه از نقاط حضور گونه به عنوان متغیر وابسته و از 14 متغیر محیطی به عنوان متغیر مستقل استفاده شد. پس از تهیه لایه ها، با استفاده از مدل تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی تجزیه و تحلیل شدند. متغیرهای محیطی تاثیرگذار شامل میانگین دمای سالانه، جهت جغرافیایی، هدایت الکتریکی، شیب و مواد خنثی شونده خاک مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج مربوط به حاشیه گرایی گونه نشان داد که این گونه تمایل به زندگی در زیستگاه حاشیه ای دارد. همچنین ارزیابی مدل با استفاده از روش اعتبارسنجی متقابل (0/8) نشان دهنده دقت بالا و خوب مدل تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی برای گونه مورد نظر در منطقه مورد مطالعه می باشد. مدل سازی گونه های گیاهی می تواند به طور گسترده برای شناسایی مناطق مناسب برای حفاظت از گونه های گیاهی بومی و ارزشمند استفاده شود.

    کلیدواژگان: پراکنش بالقوه، آشیان بوم شناختی (EN)، سیستم اطلاعات جغرافیایی، Biomapper، بلده ی نور
  • فاطمه رهبری، نادر فرساد اختر*، جابر پناهنده، احمد رزبان حقیقی، امیرحسین طالب پور صفحات 522-534

    جنس مرزه (Satureja) به دلیل داشتن متابولیتهای ثانویه مهم، از گیاهان عمده در صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی به حساب می آید. در این مطالعه، سه گونه 2n=2x=28 S.sahendica،2n=2x=12 S.atropatana و2n=2x=48 S.hortensis مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میانگین طول کروموزوم از 39/1 میکرومتر در S.sahendica تا 82/4 میکرومتر در S.atropatana متغیر است. بزرگترین کروموزوم (940/5 میکرومتر) در S.atropatana و کوچکترین کروموزوم (022/1 میکرومتر) در S.hortensis مشاهده شد. از نظر پارامترهای کاریوتیپی نسبت بازوها (AR)، شاخص سانترمری (CI)، درصد شکل کلی (TF%)، درصد اختلاف طول نسبی (DRL%)، شاخص عدم تقارن درون کروموزومی (A1) و شاخص عدم تقارن بین کروموزومی (A2) تفاوت معنی داری بین سه گونه مشاهده شد. انواع کروموزومها شامل متاسانتریک و ساب متاسانتریک بودند بطوریکه فرمول کاریوتیپی در گونه های S.sahendica، S.hortensis و S.atropatana به ترتیب به صورت 14m، 20m+4sm و 4m+2sm بود. گونه S.sahendica کمترین میزان شاخصهای Romero-Zarco یعنی A1 و A2 را در بین سه گونه داشت که نشاندهنده تطابق پذیری بیشتر این گونه با شرایط سخت محیطی است. همچنین این گونه نسبت به دو گونه دیگر دارای بیشترین مقدار TF% و کمترین مقدار DRL% بود که این نیز نشاندهنده متقارن بودن کاریوتیپ و ابتدایی تر بودن این گونه نسبت به دو گونه دیگر میباشد. به دلیل تفاوتهای بارز ژنومیک انتظار میرود که تلاقی مستقیم بین گونه های سهندیکا و آتروپاتانا با گونه زراعی امکانپذیر نباشد و استفاده از این گونه ها در اصلاح مرزه نیازمند توسل به روش هایی مانند استفاده از گونه های پل و دستورزی پلوییدی و نجات جنین باشد.

    کلیدواژگان: سیتوژنتیک، کاریوتیپ، Satureja
  • وحید اعتماد*، مهناز خزایی، انوشیروان شیروانی، محسن جوانمیری پور صفحات 535-547
    اقدامات زیستی راه حل های کلیدی جهت مقابله با پدیده گرد و غبار هستند و برگ درختان در مناطق شهری به دلیل داشتن سطح بیش تر نسبت به سایر اندام ها، اهمیت بیش تری در پاک سازی ذرات گرد و غبار دارند. هدف از این پژوهش، مقایسه میزان ته نشست سطحی گرد و غبار روی سطح برگ گونه ی بلندمازو (Quercus castaneifolia)، کاج تهران (Pinus eldarica)، چنار (Platanus orientalis) و آسمان دار (Ailanthus alissima) در استان تهران واقع در پارک جنگلی چیتگر است. نمونه-برداری به صورت تصادفی از ارتفاعات متفاوت تاج پنج پایه از هر گونه و در چهار جهت اصلی جغرافیایی انجام شد. نمونه های برگ به طور کامل در آب مقطر شسته شده و طی عمل سانتریفیوژ ذرات گرد و غبار از محلول جدا شده و در آون خشک و سپس وزن آنها به دست آمد. همچنین، با کمک نرم افراز Image J، میانگین سطح برگ هر گونه برآورد گردید. نتایج نشان داد که مقدار ته-نشست سطحی گرد و غبار در سوزن های درخت کاج تهران به طور کاملا معنی داری بیشتر از سه گونه دیگر بود. مقدار میانگین ته نشست ذرات معلق در برگ کاج تهران برابر با 06/1 میلی گرم بر سانتی مترمربع اندازه گیری شد، در صورتی که در سه گونه دیگر این مقدار به ترتیب برای آسمان دار، بلندمازو و چنار برابر با 2/0، 23/0 و 28/0 اندازه گیری شد. همچنین نسبت مساحت به محیط در کاج تهران به کمترین میزان رسید و برابر با 05/0 بود در صورتی که در سه گونه دیگر این مقدار به ترتیب برابر با 03/1، 02/1 و 55/1 اندازه گیری شد.
    کلیدواژگان: پارک جنگلی چیتگر، Quercus castaneifolia، Pinus eldarica، Platanus orientalis، Ailanthus altissima
|
  • Rahmat Zarkami *, Moein Ahmadi, Ali Abedini Pages 275-286
    8 sites were selected in different wetlands of Guilan province to survey the habitat preference of invasive water hyacinth (Eichhornia crassipes). At each site, a set of environmental variables (physico-chemical and structural variables in the given ecosystems) was seasonally and simultaneously sampled with 32 biological instances (16 presence samples and 16 absence samples of water hyacinth) during one year study period (2016-2017). The results of Mann-Whitney test showed that there was a significant difference between presence/absence of water hyacinth and electric conductivity, flow velocity, turbidity and bicarbonate (p < 0.01 for the first three variables and p < 0.05 for bicarbonate), while no significant difference was observed between the presence and absence of water hyacinth and other variables (p > 0.05 for all variables). Based on the results of the principal component analysis, electric conductivity, water turbidity and flow velocity were the most influential varaibles in the first to third components (more than 82 % of the total variations were related to these three components) so these variables had the major effect on the habitat suitability of water hyacinth in the wetlands. The results of generalized linear model showed that there was a significant difference between the presence and absence of water hyacinth in the sampling sites and electric conductivity, flow velocity, water turbidity and bicarbonate (p < 0.05 for bicarbonate and p < 0.01 for other 3 variables).
    Keywords: habitat preferences, generalized linear model, presence, absence, Principal Component Analysis, water hyacinth
  • Mehdi Heidarian, Seyed Mohammad Mahdi Hamdi *, Mohammad Mehdi Dehshiri, Taher Nejadsattari, Sayed Mohammad Masoumi Pages 287-301

    In this study, morphological characteristics of eleven species of genera Autonoe, Fessia, Othocallis, Prospero, Scilla and Zagrosia were studied by Light Microscopy (LM), Scanning Electron Microscopy (SEM) and two species of F. bisotunensis and Z. persica was performed by Transmission Electron Microscopy (TEM). Based on the results, the general shape of the pollen grains was classified as oblate and peroblate and medium to large pollen grains. Exine ornamentation varied at equatorial grained surface, near groove and intra-groove decorations and was microreticulate, microreticulate-fossulate, microreticulate-reticulate, reticulate-microreticulate, fossulate, microtuberculate, coarse-grained (macrotuberculate-reticulate), reticulate-tuberculate and a tuberculate was observed. In two species of F. bisotunensis and Z. persica, there was an external exit layer of semitectate and an endogenous exine layer in Z. persica. The dendrogram obtained from pollen grain qualitative characters were placed these taxa in three groups and six subgroups and the subgroups were partly matched by genera level. F. bisotunensis and Z. persica that belonged to two different genera were placed in one subgroup and the pollen grain ultrastructure was different between them. Therefore, the pollen grain morphological characters with ultrastructure characters have valuable role in the genus level taxonomy.

    Keywords: Endexine, Pollen grain, Fessia, Zagrosia
  • Shahrbanoo Rahmani, Zeinab Jafarian Jolodar *, Ataollah Ebrahimi, Barat Mojaradi Pages 302-314

    The purpose of this study was to identify, classify and investigate the biological and vegetative forms of plant species in Gandoman wetland, Chahar Mahal and Bakhtiari province in Iran. For this aim, species were collected during the period of June 2016 to September 2017. Sampling was done in a nested, random-systematic manner. So, 11 transects, 55 main plots includes 275 subplots were deployed. Then, vegetation and litter cover percentage was recorded in each sub plot. Afterwards, the new Isopam classification method was implemented in RStudio software to classify ecological groups. The results showed that there are 60 species belonging to 17 families in the region. The richest plant families in this study were Poaceae with 15 species and Cyperaceae with 12 species. Hemicryptophyte plants with (49%) are accounted as the most abundant biological form in the region. The elements belonging to the Iran-Turanian region (IT) with the allocation of (30%) and a multi-region with (18%) are the most frequent. The results of classification also illustrated five ecological groups that are compatible with the vegetation communities of the region.

    Keywords: Gandoman wetland, Isopam classification method, Biological form, Vegetative element
  • Sahar Heidari Masteali Pages 315-326

    Determining and comparing biodiversity in different forest communities is important for accurate identification and forest management. The purpose of this study is an investigation the status of tree species diversity in three forest areas: Gorazbon district of Noushahr Kheyrod forest, Ashkateh Chal of Sefarood Ramsar forest and Haft Khal Neka forest. Species diversity of fixed plots was calculated by Margalf and Manhink (as species richness index), Simson and Shannon-Wiener (as heterogenity index), and Pielou and Hip (as evenness indices) indices. In all of 10R fixed plots, the DBH of alive trees was recorded. Statistically comparisons were done by one-way ANOVA and Duncan test. The results showed that all indices have significant differences at confidence level of 95%. The maximum and minimum of species richness were seen at Kheyroud and Neka forest, respectively. Also, Simpson and Shannon Wiener diversity indices are also maximum at the Kheyroud and minimum in the Neka forest. Ramsar forest has the most uniformity, then Kheyroud forest. The results show that the status of woody species diversity in Kheyroud forest is better than other forest areas in this study. The Neka forest, specially, has poor condition in terms of biodiversity indicators.

    Keywords: Duncan test, Forest, Simpson, Shannon Wiener, species richness
  • Nasrin Shirzadi, Shokoofeh Hajihashemi Pages 327-340

    Low temperature is one of the important limiting factors of growth, development and distribution of plants. Stevia (Stevia rebaudiana) is a sweet medicinal herb that is cultivated in many parts of world and may experiences low temperature in winter. In this study, we aimed to identify physiological and biochemical changes that occur in Stevia exposed to low temperature and enable the plants to survive at low temperature. Stevia grown in vitro and incubated under controlled conditions at 5, 10 and 25 ºC for one month and then physiological and biochemical indicators in leave and shoot were measured. Low temperature decreased the contents of chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll and carotenoids in the leaves. In addition, we observed increased accumulation of hydrogen peroxide and malondialdehyde in leaves and shoot of Stevia exposed to low temperature. Low temperature increased the activities of Superoxide dismutase, catalase, ascorbate peroxidase, polyphenol oxidase and guaiacol peroxidase in leaves and shoot of Stevia. Low temperature lead to increased accumulation of secondary metabolites (phenoloc compounds, flavonoids and anthocyanins) and also increased activities of the enzymes of their biosynthesis pathway (phenylalanine ammonia lyase and Tyrosine ammonia lyase) in leaves and shot of Stevia plants. In response to low temperature, Stevia plant increased the accumulation of total soluble sugar, reducing sugar, total amino acids and proline in their leaves and shoot. In general, to cope with low temperature, Stevia evolved a variety of physiological and biochemical mechanisms that can be suggested to use for identifying cold-tolerant stevia cultivars.

    Keywords: Low temperature, Stevia, oxidative Stress, Antioxidant system, Reactive oxygen species
  • Mohammad Reza Safari Motlagh *, Behzad Kaviani, Mohammad Hossein Ansari Pages 341-355

    Arbuscular mycorrhizal fungi are one of the most important mycorrhizal symbioses in plants that improve the inorganic nutrition and growth. These fungi act as biofertilizers, bioregulators and bioprotectors. In this research, in order to evaluate the effect of Glomus mosseae‌ and G. intraradices on rooting and growth of olive (Olea europaea L.) cuttings in two cultivars Koroneiki and Yellow, a factorial experiment in a completely randomized design (CRD) in two factors (olive cultivars and arbuscular mycorrhizal fungi species) and three replications was done. The results showed that mycorrhizal inoculation create root colonization and colonization severity (the amount of mycorrhizal fungus penetration in the root) in both cultivars. Interaction effect of cultivar and fungi species was significant on all measured traits. Cultivar G. mosseae was significantly superior compared to cultivar G. intraradices and non-inoculated treatment in enhancing all measured traits except for proportion of shoot dry weight to root. Also, the concentration and uptake of phosphorus, iron, potassium and magnesium in leaves and whole plant increased in mycorrhizal treatments. According to the obtained results, it is recommended to use G. mosseae for acceleration of the rooting of cutting and establishment in olive cultivars.

    Keywords: Elements uptake, growth traits, mycorrhizal inoculation, Olive
  • Mohammad Mehrnia * Pages 356-368

    This study aimed to identify plant species, introducing the flora, determination of life forms, and geographical distribution of plants in Sarba kahman, from the slopes of Garin Mountains. The highs and lows of slopes and rocks have created differences of microhabitats which of them has own plant species. Plant specimens were collected from different altitude of the region, between 1800 to 3550 m. Biological spectra of the area were plotted by determining the percentage of species belonging to each of the biological forms. The position of the area within Iran’s phytogeography classification was studied based on geographical distribution data and references. According to the collection of plants from Sarab-e-Kahman area, 375 species belonging to 229 genera and 56 families were identified. The largest plant family belong to Asteraceae with 49 species. After this family, Fabaceae with 34 species, Lamiaceae with 33 species, Brassicaceae with 30 species, Liliaceae with 28 species, Poaceae with 22 species and Apiacea with 18 species, have the highest number of species in the region. Hemicryptophytes with 40% were the most frequent life form. 190 species (50 %) were endemics of Irano-Turanian region; 32 species of them were endemics of Iran.

    Keywords: Plant geography, Life form, Flora, Chorotype, Sarab-e-Kahman
  • Reza Haghi, Arash Fazeli *, Asadallah Ahmadikhah, Vahid Shariati Pages 369-384

    As natural mutants, some rice varieties have brown pericarp and/or purple stem and leaves. The brown and purple colors caused by the accumulation of proanthocyanidin and anthocyanin pigments, respectively, belong to flavonoids. The anthocyanin and proanthocyanidin pigments are biosynthesized by the phenylpropanoid pathway and are modulated by several structural and regulatory gene families. In this study chromosome loci involved in the accumulation of anthocyanidin pigments in purple stems and leaves and the accumulation of proanthocyanidin pigments in brown pericarp were identified using 44K SNP array in 282 rice varieties based on association mapping method. Based on genes annotation database of rice and significant SNP signals obtained from association mapping analysis, 30 chromosome positions including Chalcone isomerase, Chalcone synthase, Leucoanthocyanidin reductase, bHLH, MYB, WDR, and B-Box coding genes were identified as candidate influencer genes in proanthocyanidin pigmentation in the rice grain pericarp. According the mentioned method, 39 genes were introduced as likely involved genes in purple stem appearance including, bHLH, MYB, WDR, B-Box, F3H, ChI, Glucosyltransferase and also 23 genes were detected for leaf pigmentation, including bHLH, Myb, WD40, B-Box and Glucosyltransferase coding genes. Considering to this fact that progenitor and domesticating process for all the rice cultivars are not the same, and many structural and regulatory genes are introduced for controlling anthocyanin pigment accumulation, it seems that in different cultivars, one or some of these introduced genes can be influencer gene for the accumulation of this pigment.

    Keywords: Anthocyanin, association mapping, Proanthocyanidin, Rice, SNP
  • Parviz Gholami *, Sohrab Alvaninejad, Laleh Amouzgar Pages 385-398

    Fire as an ecological factor has both positive and negative effects on components of the ecosystem. The aim of this study was to investigate the effect of fire on composition, changes in vegetation and some soil properties in areas under fire of Juniperus communis stands in Angas village of Noshahr city. For this purpose, the flexible sample plots were used. Overall 50 sample plots were measured and the name of plant species with their cover percentage was recorded. In order to study of soil properties, a soil sample was taken from depth 0-25 cm from each plot. The richness and diversity species were calculated using PAST software. The results showed that out of 59 species identified, 3 species were exclusively found in the fire region, 12 species exclusively in the control region, and 44 species were shared between the two regions. Fire in the area reduced Shannon diversity index and Margalef and Menhinik richness index. Among soil properties organic carbon, organic matter, potassium, electrical conductivity and pH in the fire area was more than the control. It is recommended due to its not long time of occurrence of these types of fires and invasive species such as Stachys byzantina doesn’t invade whole parts of rangelands, restoration activities such as planting native species in the area is on the agenda.

    Keywords: Disturbance, Diversity, richness, Functional plant group, Mazandaran
  • Hadis Hasan Beigi, Meisam Mohammadi, Mehdi Saidi * Pages 399-411
    In order to investigate the pre-harvest and priming application effects of gibberellic acid, salicylic acid and nitrogen on seed germination indices of Echinacea purpurea, this experiment was designed on factorial experiment in base completely randomized design with three replications at 2018 in field conditions and laboratory in the department of horticultural science of Ilam University. Experimental factors included gibberellic acid at two concentrations (100 and 200 mg/L), salicylic acid at two concentrations (100 and 200 mg/L) and nitrogen (from urea sorce) at two concentrations (3 and 6 g/L) that were investigated separately and in combination with each other. Treatments were applied with control samples as pre-planting (before maturity and seed harvesting) and seed priming (after seed harvesting). The results showed that the highest germination percentage, vigor index and shoot length were obtained in pre-harvest interaction with gibberellic acid 200 mg/L and nitrogen 6 g/L. The highest germination rate was observed in gibberellic acid 200 mg/L and the highest seed dry weight was obtained in gibberellic acid 100 mg/L. The highest root length was observed in pre-harvest treatment with 200 mg/L of gibberellic acid and 200 mg/L of salicylic acid. Also, pre-harvest nitrogen treatment had significantly higher germination percentage, germination rate, vigor index, shoot length and dry weight than their priming. Therefore, in present study, preharvest treatments of gibberellic acid in combination with nitrogen or salicylic acid were introduced for improving the seed germination of Echinacea purpurea.
    Keywords: gibberellic acid, salicylic acid, Germination rate, Urea
  • Bahareh Ghorbani, Habib Shirzad *, Abolfazl Alirezalu Pages 412-423
    Strawberry fruit is rapidly degraded after harvest and in some cases, due to the length of time of marketing; consumers do not reach good quality. Therefore, the use of natural ingredients to enhance its shelf life and maintain its quality seems to be the most important factor in the sensitivity of strawberry fruits to cold damage that limits their storage at low temperatures for a long time. Treatments such as the essential oils with antioxidant properties increase the shelf life of fruits. In the present study, we investigated the effects of anisone essential oil immersion on quality and increasing the shelf life of Albion strawberry fruit. Strawberry fruits were treated with zero (control) essential oil, 250, 500, 750 μl/l and stored at 5±1 at 85% relative humidity for 30 days. Parameters such as fruit weight loss, titrable acidity, pH, total soluble solids, total phenolic content, total flavonoid contents, antioxidant capacity (DPPH assay), anthocyanin content and peroxidase and ascorbate peroxidase enzymes activity were investigated. Results showed that weight loss, water loss and organic acids decreased in all treatments during storage, but these parameters more decreased in fruits treated with 500 μl/l anisone essential oil. Total phenolic content, titrable acidity, total soluble solids, peroxidase and ascorbate peroxidase activities were higher in 500 mM treated fruits.
    Keywords: Weight loss, essential oil, Decay, Fruit quality
  • Mohammad Aref Tabad, Vahed Abaszadeh, Hosein Maroofi, Nastaran Jalilian * Pages 424-435
    Assessing the floristic resources of each region is very important because it serves to identify it’s the genetic potential. The Lailakh region with about 13600 hectares, is located in the west of Iran, neighboaring the Dehgolan city. In order to identify the flora, life form and chorology, plants of the region were collected during the growing seasons of 2015 and 2016. 261 species belonging to 197 genera and 50 families of vascular plants were recognized in the region. Asteraceae with 36 species, Lamiaceae with 23, Fabaceae with 20, Poaceae with 21, Apiaceae with 18, Brassicaceae and Boraginaceae each with 16 species are the largest families of this region flora. The largest genera were Astragalus, Salvia, Silene, Vicia, Centaurea, Euphorbia, Amaranthus, Allium , Bromus and Veronica each with 8, 4, 4, 4, 4, 4, 3, 3, 3 species, respectively. Studying the biological spectrum of species showed that Hemicryptophytes with 49 % is the dominant life form. The largest proportion of the chorological elements belonged to Irano-Turanian floristic region (52%), followed by Mediterranean and Irano-Turanian elements (11%), which indicated that the area was strongly influenced by Irano-Turanian floristic elements. Thirteen species (0.7 percent) in this habitat are endemic for Iran. In addition, 103 species used as medicinal plants.
    Keywords: Dehgolan, Lailakh, Flora, Life form, medicinal plants
  • Esmaeil Chamani *, Sakineh Karimi Ghalehtaki, Mehdi Mohebodini, Younes Pourbeyrami Hir Pages 436-450

    Lilium ledebourii is a native ornamental plant in Iran that has medicinal properties beside ornamental aspects. In the present study, the effects of different concentrations of BA on morphologic traits and secondary metabolite production in L. ledebeourii were evaluated. For this purpose, MS medium Supplemented with 1 mg/l NAA and 1, 2, 3 and 4 mg/l BA has been used. Results showed that maximum number and length of roots and Highest indexes of leaves (number, area and length), plantlet height, number and diameter of bulblets, number of scales, chlorophyll, Anthocyanin, Total phenol and flavonoid contents were obtained in control medium and medium Contained 1 mg/ l BA, respectively. With increasing concentrations of BA in the medium, previously described indexes were enhanced. Also, direct regression observed between chlorophyll content and Anthocyanin, Flavonoids and total phenols. This indicated a key role of photosynthesis in secondary metabolite production under in vitro condition. Generally, It Seems necessary that determined optimum Cytokinin concentration and Cytokinin/Auxin ratio in the Culture medium.

    Keywords: Benzyladenine, tissue culture, Lilium ledebourii, Secondary metabolite
  • Siavash Naghizadeh, Ahmadreza Mehrabian *, Hossein Moradi Zeinab, Hossein Mostafavi, Farzaneh Khajoi Nasab Pages 451-463

    GGeobotanical studies of taxa with a high proportionof richness and endemism plays a prominent role on conservation strategies. Iran is one of the main diversitycenters of the genus OnosmaL. in context the richness as well endemism that represent the necessity its conservation assessments. In this study the distribution patterns of the mentioned taxa have been evaluated in Western Azarbaidjan as well western areas of Eastern Azarbaidjan based on filed works and herbarium assessment by GIS teqnicues.93 populations of 10 species collected and studied. The results showing that mentioned taxa mainly distributed between 1100-2900 m as wellsedimentary and quaternary geological formations in studied area. Besides abundance and diversity of subsect. Haplotricha is more than other subsections in studied area. In this study distribution maps preprated for studied species and the most important species and habitats are introduced for conservation priority. Generally, climate change and droughts, excessive grazing and habitat destructionare the main threats for this genus in studied area. It should be noted that rare taxa have small populations and have been mostly reported from restricted localities that appear high vulnerability to threatened factors. The results of this study can be effective for prepare conservation plans of this valuable genus.

    Keywords: Boraginaceae, Onosma, Endemism, conservation, distribution pattern
  • Milad Kheiri Sis, Sodabeh Jahanbakhsh Godehkahriz *, Seyede Yalda Raeesi Sadati Pages 464-478
    In order to investigate the resistance of different wheat cultivars under drought stress, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. The first factor was drought stress at three levels (85%, 65% Field Capacity and control) and second factor includes ten wheat cultivars (Line 27, Kuhdasht, Zagros, Line 24, Gonbad, Line 28, Line 40, Line 39, Line 25 and Line 23) and the third factor was consisted of putrescin spraying with concentrations (0, 0.088 and 0.176 g / L-1). Foliar application of Putrescine was applied to the pots in a three leaf plants. One day after application of Putrescin's spray solution, drought stress was applied based on field capacity and one week after placement of the plant in the desired stress sample was taken. For this purpose, total protein, soluble sugars, lysine and methionine amino acids, anthocyanin pigments and antioxidant enzymes (catalase, peroxidase and polyphenoloxidase) and proline were evaluated. Studies have shown that, under putrescin treatment, increased the concentration of amino acids proline and carbohydrates, which plays a fundamental role in plant defense mechanisms. Catalase and peroxidase activity decreased with increasing putrescine concentration and polyphenoloxidase activity increased in Kohdasht, Line 23, Line 24, Line 25, Line 27, Line 39 and Line 40 and decreased in Gonbad, Zagros and Line 28 cultivars. Also, with increasing drought stress, protein content increased in Gonbad, Kouhdasht, Line 25, Line 27 and Line 28 and decreased in Zagros, Line 23, Line 24, Line 39 and Line 40 respectively.
    Keywords: drought stress, Antioxidant enzymes, Proline, bread wheat, Putrescine
  • Fariba Noedoost *, Somaieh Dehdari, Seyede Roya Kazemi, Maryam Farahinia, Fatemeh Shojaei Pages 479-495
    Identification and introduction of flora in a region has a particular importance in various aspects. In this regard, plant species were identified and named in Darreh Anar watershed basin in Baghmalek. Plant species were identified and their chorology, life form, endemic and rare plants determined through laboratory examinations and by using reference books. Floristic surveys resulted in identification of 132 plant species, belonged to 103 genera and 43 families. The families of Poaceae (23 species), Papilionaceae (20 species), Asteraceae (16 species) and Apiaceae (6 species), were the most important families which include? percent of total species. The dominance of Therophytes and Hemichryptophytes (92%) Life forms indicates the specific flora of mountainous regions and the cold climates in this region. From the 132 species of flora, 74 species (55.6%) are soil conservation plants, 71 species (53.4%) have forage value, 55species (41.35%) are medicinal plants and 11 species (8.3%) are edible plants. Irano-Turanian (63 species) and multi-regional (54 species) were the most dominant (87.97%) Chorotypes. The dominance of Irano-Turanian and multi-regional, can be referred to the dry and warm climate in Khuzestan and simultaneous effects of water and disturbance on the flora of this region. The threat status also indicated that none of the plant species exists in the range of threatened species. Only one species (Tribulus terrestris L.) was recognized in the domain of vulnerable plants, 14 species (10.5%) in the domain with less threat (slightly vulnerable), and 17 species (12.8%) was endemic species.
    Keywords: Flora, Dareh Anar, vegetative elements, endemic, threatened species
  • Mohsen Jahan, Mohammad Behzad Amiri *, Negar Naseri Abkooh, Milad Salehabadi, Maryam Javadi Pages 496-510

    In order to evaluate effect of water superabsorbent application on yield and some physiological characteristics and water productivity of common bean (Phaseolus vulgaris L.), sesame (Sesamum indicum L.) and maize (Zea mays L.) in water stress conditions, a split plots experiment based on RCBD design with three replications was conducted during 2015-2016 growing season, in Research Farm of Ferdowsi University of Mashhad, Iran. Irrigation levels (50 and 100 percent of water requirement) and application (80 kg.ha-1) and non-application of water superabsorbent assigned to main and sub plots, respectively. The results showed that in bean, the highest seed yield (2191kg.ha-1), dry matter yield (4588 kg.ha-1), weight seed per plant (10.89 g), height plant (97 cm), LAI (9.39), CGR (8.35 g.m-2.day-1), soil nitrogen (0.163%), phosphorous (0.0082%) and pH (9.68) obtained in treatment of 100 percent of water requirement and application of water superabsorbent. In sesame, application of water superabsorbent in drought stress conditions (50 percent of water requirement) increased seed weight per plant (22.17 g), plant height (91 cm), LAI (9.70), CGR (6.58 g.m-2.day-1) and soil nitrogen (0.101%), phosphorous (0.0063%) and pH (9.32) by 24, 30, 32, 59, 20, 44 and 17 percent compared to control, respectively. In maize, the highest seed yield (22522 kg.ha-1), dry matter yield (39502 kg.ha-1), seed weight per plant (332 g), plant height (194 cm), LAI (8.10), CGR (9.43 g.m-2.day-1) and soil nitrogen (0.095%) and pH (9.70) observed in treatment of 100 percent of water requirement and application of water superabsorbent.

    Keywords: Leaf Area Index, Soil pH, Water Productivity, Water requirement, Water stress
  • Farhad Borna, Reza Tamartash *, Mohammad Reza Tatian, Vahid Gholami Pages 511-521

    Ecological Niche models are ways that allow approximating the area of suitability for a species, thereby allowing elaboration of conservation strategies. In order to creat a model the habitat of Onobrychis cornuta Ecological Niche Factor Analysis (ENFA) method in a Biomapper software has been used. In this study, the presence points of species used as a dependent variable and 14 environmental variables used as an independent variable. First this layers were prepared and then analyzed by Ecological Niche Factor Analysis (ENFA) method. Influential environmental variables such as A.m.t, Aspect, Ec, Slop, and TNV have been used. The results of species marginalization shows that this species tends to live in habitat of marginalization. Also, the evaluation of the model using the Cross Validation (0.8) indicate high accuracy model of Ecological Niche Factor Analysis for Onobrychis cornuta in the study area. This way of modeling could be widely used to identify appropriate areas for protecting of valuable native plant species

    Keywords: Potential distribution, Ecological niche, GIS, Biomapper, Baladeh of Nour city
  • Fatemeh Rahbari, Nader Farsad-Akhtar *, Jaber Panahandeh, Ahmad Razban Haghigi, Amir Hossein Talebpour Pages 522-534

    The genus Satureja is one of the main plants in food, pharmaceutical and healthcare industries by having important secondary metabolites. In this study, three Satureja species including S.sahendics, S.hortensis, S. atropatana were cytogenetically investigated. According to the results, the average chromosome lengths of the Satureja species ranged from 1.39 µm in S.sahendica to 4.82 µm in S.atropatana. The largest chromosome was observed in S.atropatana (5.940 µm) and the smallest in S.hortensis (1.022 µm). Between the studied species there were significant differences in long arm length (TL), arm ratio (AR), centromeric index (CI), total form percentage (TF%), difference of range relative length (DRL%), intra-chromosomal symmetry index (A1) and inter-chromosomal asymmetry index (A2). The chromosome types were determined “metacentric” and “submetacentric”. The Karyotype formula in S.sahendica, S.hortensis and S.hortensis species were respectively 14m, 20m+4sm and 4m+2sm. The S.sahendica species had the smallest values of Romero-Zarco index (A1 and A2), which is probably linked to its high capability with hard environmental conditions. In compared to the other species, S.sahendica showed the smallest DRL% and the largest TF%. It can be concluded that S.sahendica has more symmetrical karyotype and is more primitive species than two others. Because of the obvious genomic differences, it is expected that the direct crossing between S. atropatana and shandica with cultivated savory would be impossible and use of these species in savory breeding may need the ploidy manipulation and bridge species.

    Keywords: Cytogenetic, Karyotype, Satureja
  • Vahid Etemad *, Mahnaz Khazaei, Anoshirvan Shirvani, Mohsen Javanmiri Pour Pages 535-547
    Biological activities are underlying strategies against dust storms. The leaves, because of the larger surface in comparison with other parts of plant organs, are considered importantly for atmospheric dust filtration. The main purpose of this study was to compare the amount of dust deposited on the leaf surfaces of Quercus castaneifolia, Platanus orientalis, Pinus eldarica, and Ailanthus altissima in Chitgar Forest Park. Leaf samples were collected randomly from different heights of 5 individual trees in four main directions and washed thoroughly by distilled water. Dust particles of the solutions were dried-oven and were weighed. The leaf area was measured by Image J software. Results showed that dust precipitation on the leaves of pine trees are significantly higher compared to broadleaved trees. The average amount of precipitated particulate material was measured as 1.06 mg/cm2 in pine trees compared to 0.2, 0.23, and 0.28 mg/cm2 for Tree of heaven, Oak and Plane trees, respectively. Also, the area to perimeter ratio of studied species was lowest for pine (0.05) and the broadleaved species was calculated as 1.03, 1.02, and 1.55 respectively. Totally, our results showed that pine trees can better absorb the clouds of dust from the air.
    Keywords: Chitgar Forest Park, Quercus castaneifolia, Pinus eldarica, Platanus orientalis, Ailanthus altissima