فهرست مطالب

مطالعات تاریخ فرهنگی - پیاپی 45 (پاییز 1399)

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 45 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد افروغ* صفحات 1-37

    نقشه ی ماهی درهم، یکی از دیرینه ترین طرح های قالی ایران است که در اکثر مکاتب و کانون های قالی بافی ایران از گذشته، بافته و عرضه شده است. فراهان یکی از این کانون ها است که از اواسط دوران قاجار توسط تجار تبریزی با قالی های محلی و سپس کلاسیک خود همچون قالی ساروق به جهان معرفی شد. طرح و نقشه ی ماهی درهم و در اصطلاح محلی هراتی، یکی از مهم ترین و برجسته ترین نقشه های منطقه ی فراهان است که در گذشته، در انواع فرم ها و ساختارهای متنوع و گونه گون بافته و عرضه می شد. در این مقاله سعی بر آن است تا ضمن معرفی نمونه هایی از نقشه ی ماهی درهم از مناطق مختلف ایران و جهان، انواع فرم های ماهی درهم در قالی فراهان مورد تحلیل و توصیف قرارگیرد. وجود یازده فرم در نقشه ی ماهی فراهان، از مهم ترین یافته های این تحقیق است که عبارت است از: ماهی زنبوری، فندقی، آدابی، حیدرزاده، سگ ماهی، مرغ و ماهی، ماهی مشایخی، ماهی لچک و ترنج، ماهی ترنج در ترنج، ماهی سرتاسری (یک سره) و ماهی کف ساده. این تحقیق از نوع بنیادین و روش تحقیق توصیفی - تحلیلی است. شیوه ی گردآوری داده ها کتابخانه ای و بیشتر میدانی است.  

    کلیدواژگان: فراهان، قالی، طرح و نقشه، ماهی
  • زینت تاج علی، ذکرالله محمدی* صفحات 39-59

    در سده ی دهم قمری/ شانزدهم میلادی دگرگونی های اساسی در ماوراءالنهر صورت گرفت که نقشه ی سیاسی این منطقه و مناطق همجوار را برای چند قرن تغییر داد. تشکیل حکومت شیبانیان/ابوالخیریان (907-1007 ق./1501-1599 م.)  که تجربه ی جدیدی از حکومت بود و بعدها خانات نامیده شد، سرآغاز این تغییرات بود. آنان موجد یک نظام حکومتی بودند که چند قرن در ماوراءالنهر به حیات خود ادامه داد. شیبانیان در منابع مکتوب خود و همسایگان، بیشتر با اقدامات سیاسی- نظامی توصیف شده اند، اما این مقاله در صدد است اقدامات فرهنگی شیبانیان را مورد بررسی قرار دهد که کمتر بدان توجه شده است. پژوهش حاضر در صدد پاسخ گویی به این سوالات است: اقدامات فرهنگی شیبانیان چه بود و توسط چه کسانی انجام می شد؟ این اقدامات چه جایگاهی در حکومت آنان داشت؟ یافته های پژوهش نشان می دهد، خان های شیبانی در کنار دولتمردان و طبقات بالای جامعه، در امور آموزشی، علمی، ادبی، مذهبی و هنرهای مختلف اقدامات قابل توجه ای انجام دادند. این اقدامات دارای جایگاهی مهم و از اولویت های حکومت ایشان بود.

    کلیدواژگان: شیبانیان (ابوالخیریان)، ماوراءالنهر، اقدامات فرهنگی
  • محمد سعادت اصل، کلثوم غضنفری* صفحات 61-87

    اسطوره ها و افسانه ها از جلوه های مهم فرهنگ جوامع کهن و باورهای زیست شده مردمان روزگار باستان محسوب می شوند. این اسطوره ها که اغلب در قالب اوهام، خرافات، باور های قومی و دینی و آیین ها در عرصه اجتماعی ظهور و بروز می یافت، تمام جنبه های زندگی انسان باستانی را در بر گرفته و به عبارتی جهان شناخت آنان به شمار می رفت. فلات ایران و به ویژه لبه غربی آن، جایگاه اقوام و مردمانی با باورها، آیین ها و اسطوره های بسیاری است که از روزگار باستان تا به امروز در پناه کوه های زاگرس زیست کرده اند و امروزه کانون مهمی برای مطالعات اسطوره شناختی و ادبیات عامیانه (فولکلور) به شمار می آید. از جمله این اقوام، لرهای زاگرس نشین هستند که در مقاله پیش رو شماری از بن مایه های اسطوره ای و عامیانه مرسوم در میان آنان را که ریشه در باورها و اسطوره های روزگار باستان دارد، بررسی و تحلیل می شود.

    کلیدواژگان: ایران باستان، باورهای عامیانه، اساطیر زردشتی، لر های کهگیلویه و بویراحمد، لرهای ممسنی فارس
  • مسعود عباسی، حسین میثمی* صفحات 89-117

    ساختار آیینی تعزیه، ایجاب می کند که در فرایند مطالعه موسیقی آن علاوه بر توجه به بنیان های نظری موسیقی ایرانی، به مجموعه رفتارهای انسانی و تعاملات دیگرعناصر فرهنگی این آیین، به عنوان بینش ناظر بر خلق و بروز رویدادهای صوتی نیز توجه شود. در مطالعات انجام شده در این زمینه، به دلیل فقدان رویکرد نظری فوق، تشریح کاملی از محتوای موسیقایی تعزیه ارایه نشده است. این تحقیق با مطالعه فرهنگی موسیقی تعزیه درپی شناخت و دسته بندی انواع رویدادهای صوتی است که درمجموع محتوای موسیقایی این آیین را شکل می دهند. داده های این پژوهش براساس پژوهش میدانی و استفاده از منابع کتابخانه ای گردآوری شده اند. این تحقیق بنیادی و کیفی است و به روش توصیف و تحلیل محتوا انجام شده است. براساس یافته های این پژوهش محتوای موسیقایی تعزیه به دو گروه رویدادهای صوتی کلامی و رویدادهای صوتی غیرکلامی تقسیم می شود. رویدادهای صوتی یادشده، براساس حضور معیارهای سامان یافتگی و سازمان یافتگی اصوات در ساختار آنها، از یکدیگر متمایز می شوند.

    کلیدواژگان: موسیقی تعزیه، قودجان، رویدادهای صوتی کلامی و غیر کلامی، اصوات سامان یافته، اصوات سازمان یافته
  • فرناز فرجی کلجاهی*، مهدیه یلدایی، احد نژاد ابراهیمی صفحات 119-157

    تبریز از اولین شهرهای متاثر از جهان صنعتی در ایران است. آلمان در ابتدای توجه اش به ایران در اواخر قرن سیزدهم شمسی و دوران مشروطه عنایت ویژه ای به تبریز داشت و فعالیت های صنعتی و بازرگانی خود را در این شهر گسترش داده بود. محصول این تعاملات ساخت تعدادی کارخانه ی صنعتی در تبریز بود که آلمانی ها به طرق مختلف، نظیر تامین ماشین آلات، سرمایه گذاری مالی و تامین نیروی انسانی در ایجاد آنها نقش داشته اند. هدف این پژوهش شناسایی تاثیر این روابط در شکل گیری و تغییر کالبدی و ساختاری معماری کارخانه های صنعتی تبریز است. پژوهش حاضر به روش کیفی و با راهبرد توصیفی-تحلیلی به مطالعه ی تطبیقی میان ویژگی های معماری مشترک کارخانه های صنعتی تبریز و آلمان در بازه ی چهل ساله ی 1289 تا 1329ش (1910 تا 1950م) پرداخته است. داده ها از طریق مطالعه ی سفرنامه ها، اسناد رسمی کارخانه ها، خاطرات و مشاهدات میدانی جمع آوری شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تشابه عمده میان ساختارهای کارخانه های چرم سازی، نساجی و پارچه بافی ساخته شده در تبریز و دو ایالت باواریا و میلنهم در آلمان در پلان و سازمان فضایی و مصالح و سازه ی اجرایی است. آنچه که معماری این دو را از هم متمایز می سازد، جزییات و تزیینات به کاررفته در بناها است که بیشتر رنگ و بویی محلی دارند.

    کلیدواژگان: میراث صنعتی تبریز، کارخانه های صنعتی، ویژگی های معماری صنعتی، معماری پهلوی اول، تاثیر آلمان
  • مریم نجف پور* صفحات 159-190

    بازارهای ایرانی اسلامی به عنوان نهاد همبستگی شهرها در کنار ایفای وظایف اقتصادی، نقش اجتماعی بسزایی در جامعه ی شهری ایفا می کردند. رابطه ی میان تجار و صاحبان حرف به عنوان عناصر تشکیل دهنده بازار با دستگاه حاکمه رابطه ای دوسویه و دیرینه بوده است. سنگ زیر بنای این رابطه برگرفته از نیاز بازار به تامین امنیت از سوی حکومت و نیاز حکومت به تامین منابع مالی خویش از بستر درآمدهای بازار بوده است. شناخت این رابطه که بنابر مقتضیات سیاسی و اقتصادی روندی متغیر را طی نموده، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در آغاز شکل گیری حکومت پهلوی، تجار که فعالیت آنان در اثر سیاست های ناکارآمد اقتصادی عصر قاجار دچار اختلال شده بود، درصدد برقراری رابطه ای نوین با حکومت تازه تاسیس برآمدند. در مقابل، سیاست گذاری های حکومت در جهت بوروکراتیک کردن ساختارش موجب شد رابطه ی بازار و حکومت در مسیری تازه قرار گرفته و دستخوش تغییراتی گردد. طرح هایی چون تدوین قوانین اقتصادی، توجه به صنایع ملی و تامین حداقل خواسته ی تجار و فعالان اقتصادی توسط حاکمیت، منظر و دریچه ی جدیدی را در روابط بازار و حکومت پدید آورد که بر موضع گیری این طیف نسبت به حکومت تاثیر فراوان گذاشت. پژوهش حاضر می کوشد با تکیه بر اسناد و سایر منابع موجود به ریشه یابی موضع و سیاست های بازار اصفهان در برابر طرح های حکومت پهلوی اول و چگونگی رابطه ی آنان  بپردازد.

    کلیدواژگان: بازار، حکومت، پهلوی اول، اصفهان
|
  • Mohammad Afrough* Pages 1-37

    Māhī Darham (Twisted Fish) pattern is one of the oldest carpet designs in Iran, which had been woven and presented in most of Iran’s schools and centers of carpet weaving for a long time. Farahan is one of these centers that introduced to the world from the middle of Qajar era by Tabriz merchants with local and then its classic carpets such as Sarooq. The pattern of the Māhī Darham, in the local term as Herāti, is one of the most important and prominent designs of the Farahan region, which in the past was woven and presented in various forms and structures. In this article, while introducing examples of Māhī Darham design from different regions of Iran and the world, various forms of Māhī Darham forms in Farahan carpets are analyzed and described. Existence of eleven forms in Farahan Māhī Darham is one of the most important findings of this research which are: Māhī Zanbūrī, Fandoqī, Ādābī, Ḥaydarzādeh, Sag Māhī, Morḡ va Māhī, Māhī Mašāyeḵī, Māhī Lačak va Toranĵ, Māhī Toranĵ dar Toranĵ, Māhī Sar tā Sarī (Yek Sareh) and Māhī Kaf Sādeh. This is a basic research based on and descriptive-analytical research method with data collected through Library and mostly field study.

    Keywords: Farahan, Carpet, Design, Pattern, Māhī (Fish)
  • Zinat Taj Ali Pages 39-59

    In 10th AH/16th AD century, fundamental changes took place in Transoxiana, which changed the political map of this region and neighboring areas for several centuries. The formation of the Shaybanids (Abu al-ḵayrīān) government (907-1007 AH / 1501-1599 AD), which was a new experience of government and was later called Khanate, was the beginning of these changes. They created a government system that lasted for centuries in Transoxiana. Their written sources and those of their neighbors described Shaybanids more with politico-military actions. However, this article seeks to examine the Shaybanids cultural actions, which have received less attention. The present study seeks to answer these questions: What were the cultural activities of the Shaybanids and who carried them out? What place did these measures have in their government? Findings show that Shaybanids khans, along with the rulers and the upper classes of society, took significant measures in educational, scientific, literary, religious and various arts. These actions had an important place and were one of the priorities of their government.
     

    Keywords: Shaybanids (Abu al-ḵayrīān), Transoxiana, Cultural Actions
  • Mohammad Saadatasl, Kolsoum Ghazanfari* Pages 61-87

    Myths and legends are important manifestations of the culture and beliefs of ancient of societies. These myths, which often are expressed in the form of illusions, superstitions, ethnic and religious beliefs, and rituals, represented their cosmology. These people have lived in the plateau of Iran, and especially in the western part, of the country alongside the Zagros mountain since ancient times. This region is an important center for the study of Iranian mythology and folklore. Among these tribes, the Lors is the most significant one. This article will study and analyze the popular themes in the culture and beliefs of these people, which are rooted in the beliefs and myths of antiquity.

    Keywords: Ancient Iran, Folk Beliefs, Zoroastrian Myths, Lurs of Kohgiluyeh, Boyer-Ahmad, Mamasani Lurs of Fars
  • Masoud Abbasi, Hosein Meisami* Pages 89-117

    The ritual structure of ta’zieh requires that in the process of studying its music, in addition to paying attention to the theory of Iranian music, the set of human behaviors and interactions of other cultural elements of this ritual should also be considered as insights into the creation and occurrence of sonic events. This research is based on the cultural study of ta’zieh music in order to identify and categorize the types of sonic events that form the musical content of this ritual. The data of this research have been collected by field study. This research is being conducted by descriptive-analytical method. Based on the findings of this study, the musical content of ta’zieh is divided into two groups: verbal sonic events and non-verbal sonic events. The mentioned sonic events are distinguished from each other based on the presence of criteria of systematization and organization of sounds in their structure.

    Keywords: Ta‘zieh Music, Qūdĵān, Verbal, Non-verbal Sonic Events, Systematized Sounds, Organized Sounds
  • Farnaz Faraji Kalajahi*, Mahdiyeh Yaldaei, Ahad Nejad Ebrahimi Pages 119-157

    Tabriz is one of the first cities in Iran affected by the industrial world. At the beginning of its attention to Iran in the late thirteenth century AH and the constitutional era, Germany paid special attention to Tabriz and expanded its industrial and commercial activities in this city. The product of these interactions was the construction of several industrial factories in Tabriz, which the Germans had contributed to various means of supplying machinery, financing, and providing human resources to them. This study aims to determine the impact of these relations in the construction, physical and structural change of Tabriz industrial factories. The present study is based on qualitative method with a descriptive-analytical strategy, which conduct a comparative study between the common architectural features of the industrial factories of Tabriz and Germany in the period between 1289 and 1329 ASH. (1910-1950). The data are collected through the study of travelogues, formal documents of factories, memories and field observations. The results show that the main similarity between the structures of leather, fabric and textile factories built in Tabriz and the two states of Bavaria and Mülheim in Germany are in plan, spatial organization, materials and structures. What distinguishes the architecture of the two is the details and decorations used in the building, which mostly have a local sense.
     

    Keywords: Industrial Heritage, Industrial Architecture, Pahlavi I, Tabriz, Germany
  • Pages 159-190

    Iranian-Islamic markets as an institution of urban solidarity, along with performing economic duties, played a significant social role in urban society. The relationship between traders and business owners as the constituent elements of the market with the ruling system has been a bilateral and long-standing relationship. The cornerstone of this relationship derived from the need of the market to provide security by the government and the need of the government to provide its financial resources from the context of market revenues. Understanding this relationship, which has undergone a variable process according to political and economic requirements, is of particular importance. At the beginning of the formation of the Pahlavi government, merchants whose activities were disrupted due to the inefficient economic policies of the Qajar era, sought to establish new relations with the newly established government. On the contrary, the government's policies to bureaucratize its structure caused the market-government relationship to take a new direction and change. Projects such as codifying economic laws, paying attention to national industries, and meeting the minimum demands of traders and economic actors by the government created a new perspective and window in market-government relations that greatly influenced the position of this spectrum towards the government. The present study tries to find the roots of the position and policies of Isfahan market against the plans of Pahlavi I government and how they are related, relying on documents and other available sources.

    Keywords: Bazaar, Government, Pahlavi I, Isfahan