فهرست مطالب

مطالعات تاریخ فرهنگی - پیاپی 46 (زمستان 1399)

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 46 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا بارانی، هنگامه کارگر* صفحات 1-24

    استقرار حاکمیت آل بویه بر بغداد در قرون چهارم و پنجم قمری، زمینه ساز روندی از درگیری های نظامی و مذهبی با عملکرد تاثیرگذاری رقابت های مادی نظامیان (ترک و دیلم) بر درگیری های مذهبی (شیعیان و اهل تسنن) در جامعه شد. در این میان ، عیاران به بازوهای عملیاتی نیروهای نظامی تبدیل شدند.
    در نوشتار حاضر تلاش شده است با بررسی تاثیر عوامل زمینه ساز سیاسی بر فعالیت عیاران در درگیری های نظامی و مذهبی ، جایگاه این گروه در این درگیری ها تبیین شود. گزارش های تاریخی گواه آن است که حاکمیت سیاسی بغداد با رویکرد مذهبی شیعه گرایانه، زمینه ساز سه دوره متفاوت برای فعالیت عیاران بوده است. بر این اساس، در بازه زمانی 334-367 ق. عیاران در پیوستگی با روند درگیری های نظامی و مذهبی بوده اند، اما پس از دوره رکود فعالیت آنها طی سال های 367 -379 ق، قدرت گیری دوباره این گروه در سال های 379 -447 ق. با استقلال نسبی از روند درگیری های یادشده همراه بود و عیاران در این دوره مسیر خویش را با فعالیت هایی چون غارت های مستقل از درگیری های نظامی و مذهبی، هماوردی با نیروهای نظامی و نقش آفرینی در ساختار حکومتی آل بویه در پیش گرفتند.

    کلیدواژگان: آل بویه، بغداد، عیاران، رقابت های نظامی، درگیریهای مذهبی
  • رضا بیگدلو*، مهران حیدری صفحات 25-51

    خواجگان پسران اخته شده ای بودند که از روزگاران کهن با گسترش ساختار دربار و تعدد زوجات، در اندرونی و حرم سرای دربار شاهان و اشراف حضور داشتند. از منظر پیکرشناسی جنسیتی، خواجگان را می توان در جنسیت سومی طبقه بندی کرد که در جنس زنان و مردان قرار نمی گرفتند. در ایران باستان از پادشاهی مادها تا دوران ساسانی، شواهدی از حضور خواجگان در دربار شاهان و اندرونی اشراف وجود دارد. با این حال، عصر هخامنشی از منظر حضور و کارکردهای خواجگان ویژه است. نگارندگان این مقاله با رویکرد تاریخ نگاری فرودستان، بر آن بوده اند تا با روش تحلیل تاریخی نقش و کارکرد خواجگان در دولت هخامنشی را مورد واکاوی قرار دهند. یافته های پژوهش نشان می دهد که خواجگان به عنوان یک قشر، در جامعه ایران عصر هخامنشی حضور داشتند. خواجگان خاصه در دربار شاه و شاهزادگان ایران عصر هخامنشی، نقش های متعددی چون نگهبان شاه و حرم سرا، خادمان خاندان شاهی، مدیر حرم سرا، ساماندهی برخی امور نظامی و اداری را برعهده داشتند. تعدادی از خواجگان درگیر اختلافات و گروه بندی ها و کشمکش های سیاسی شدند و برخی نیز بر روند کلی حیات سیاسی دولت هخامنشی تاثیرگذار بودند.

    کلیدواژگان: خواجگان، دولت هخامنشی، ایران، حرم سرا، دربار، فرودستان
  • حمیده حرمتی*، فرنوش شمیلی، صلاح الدین خضرنژاد صفحات 53-79

    «معنایابی» فرآوری متن در بازه دلالت گری رمزگان فرهنگی (یکی از پنج رمز روایی هرمنوتیک، معنایی، نمادین، کنشی و فرهنگی) رولان بارت است که با اهداف دوگانه، ابتدا درصدد دستیابی به معانی صرفا فرهنگی و سپس تعیین حدود و ثغور مراجع فرهنگی است. گفتنی است از یک سو متن از دید بارت محدود به متن ادبی نیست، بلکه آثار هنری نیز قابلیت متن بودگی را دارند و به همین دلیل می توانند به عنوان یک متن مورد معنایابی قرار گیرند و از سوی دیگر، مراجع فرهنگی نقش منابع معانی متن مورد بررسی را ایفا می کنند. متن مورد بررسی «تابلوی لینوتراشی» از منصور قندریز در حوزه چاپ دستی است که موضوع آن به دلیل ارجاع به تمدن های کهن ایرانی و موضوعات اساطیری مشترک با دیگر فرهنگ ها، به خصوص از بعد تزیین، در زمره آثار سقاخانه قرار گرفته است. وجه تزیین از یک سو عامل مسلط و از سوی دیگر مانع از برداشت صریح معانی شده که علاوه بر عدم درک بنیان های فرهنگی نقوش، موجبات چالش در خوانش متن مورد بررسی را فراهم کرده است. بر همین اساس، نگارنده پژوهش حاضر درصدد پاسخ گویی به دو سوال عمده بوده است. نخست آنکه چه روشی برای خوانش هر متن سقاخانه و متن مورد بررسی وجود دارد؟ دوم، معانی برخاسته از نقوش تجریدی متن مورد بررسی کدام اند؟ به همین منظور در مقاله حاضر از روش کتابخانه ای برای گردآوری منابع بهره گرفته شده و با عنایت به رمزگان فرهنگی رولان بارت از رهیافت معنایابی، معانی عمده ای از قبیل عروج به عالم اعلا، مرگ، توسل به نیروهای ماورایی، باور به عوامل نمادین باروری، اعتقاد به تکامل و تطور انسان و همچنین برجستگی نقش مادرسالارانه در ساحت متنوع زنانه، فرآوری شده است.

    کلیدواژگان: معنایابی، رمزگان فرهنگی، رولان بارت، سقاخانه، منصور قندریز، چاپ دستی
  • منصور طرفداری* صفحات 81-108

                                 
    کتاب خاطرات وکیل التولیه نوشته میرزا سید محمد نواب رضوی معروف به «نواب وکیل» از منابع مهم مطالعه عصر ناصری تا اواسط عهد رضاشاه است. در این میان، «سفر چهار ساعته و کشف حقایق» که بخش پایانی خاطرات را در برمی گیرد، با تکمله های متعددش به سبب قالب انتقادی آن برای فهم نگارنده درباره چگونگی ورود مدرنیسم و چالش های ناشی از آن در زمینه های مذهبی و فرهنگی و همچنین تاثیراتش بر نوع عملکرد و سیاست های حکام قاجار و پهلوی اول که مسئله اصلی این مقاله نیز به حساب می آید، اهمیت زیادی دارد. بر این اساس، نگارنده نوشتار حاضر کوشیده است با تحلیل محتوای اثر مذکور و بهره گیری از منابع و تحقیقات مرتبط، با رویکردی توصیفی- تحلیلی زوایای موضوع را روشن سازد. یافته های تحقیق بیانگر آن است که نویسنده این اثر از نمایندگان مهم و کمتر شناخته شده جریان سنت گراست که با استدلال های تاریخی و تفسیرهای زیرکانه متون دینی و طرح عصر فتحعلی شاه به عنوان دوره ای ایده آل، کوشیده بود مخالفتش را با هرگونه نوسازی و اخذ رهاوردهای غربی، به خصوص در عصر پهلوی موجه سازد. البته مواردی نسبتا شخصی چون تبعیت از نگرش محافظه کارانه «حاج محمدکریم خان» پیشوای شیخیه کرمان، از دست دادن تدریجی جایگاهش در سیستم دیوان سالاری سنتی و همچنین افول پایگاه اجتماعی و اقتصادی اش، بر این رویکرد او تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: نواب وکیل، سفر چهارساعته کشف حقایق، قاجار، پهلوی اول، نوسازی
  • فاطمه حاجی پور لاطرانی، رضا شعبانی صمغ آبادی*، آذرتاش آذرنوش صفحات 109-133

    در اواخر دوره ساسانی، یزدگرد سوم (631-651م) در آخرین تلاش ها برای حفظ ملک و ملک پادشاهی، راهی خراسان شد. او قصد داشت نزد کنارنگ توس رود، اما حاکم توس کافی نبودن جا را بهانه کرد و نپذیرفت و او به سوی کنارنگ مرو رهسپار شد. رد پای کنارنگ ها در دوره ایران باستان و دوره اسلامی و داستان های شاهنامه فردوسی دیده می شود. نگارندگان این پژوهش با رویکرد توصیفی- تحلیلی در پی پاسخ به این پرسش بوده‌اند که کنارنگ ها چه کسانی بودند؟ چه مناصب کشوری و لشگری داشتند؟ و در کدام منطقه جغرافیایی ایران حکمرانی می کردند؟ به منظور پاسخ به این پرسش‌ها، آثار مورخان سده های نخستین و همچنین مورخان معاصر مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و معلوم شد واژه کنارنگ به معنای نگهدار کرانه ها، والی و خداوند زمین است و در گزارش های کتب تاریخی در مفهوم مناصب لشکری و کشوری همچون شاه، فرمانروا، مرزبان و صاحب‌ طرف، سردار و سپهبد آمده است. کنارنگ‌ها از صفت پهلوانی و عدل و داد برخوردار بودند و حوزه جغرافیایی حکمرانی شان بیش از همه مختص شهرهای خراسان، نظیر مرو، نساء، توس و ابرشهر نیشابور و در دوره ای طبرستان بوده است. آنها همنشین خاندان های نامدار پارتی و ساسانی بودند و با گذشت زمان شکل خاندانی و موروثی پیدا کردند و در سده های نخستین اسلامی کم‌وبیش به حیات خود ادامه دادند.

    کلیدواژگان: کنارنگ، شاه، مرزبان، خاندان، خراسان
  • مرضیه ملکشاهی*، علی خزاعی فرید صفحات 135-166

    اگزیستانسیالیسم از جمله جنبش های فلسفی مهم در اروپای بعد از جنگ جهانی دوم بود. بررسی دریافت این فلسفه در ایران و معروف ترین بنیان گذار و شارح آن «ژان پل سارتر» نشان می دهد که گفتمان اگزیستانسیالیستی در بستر تحولات سیاسی، فرهنگی و تاریخی در ایران و در آمیزش با افق فکری روشنفکران و مترجمان ایرانی، چهره های گوناگونی از خود نشان داده است. اگزیستانسیالیسم سارتر در آغاز ورود خود به ایران در دهه 1320، به عنوان یک فلسفه سطحی، امپریالیستی، پوچ گرا و غیرسیاسی معرفی شد، اما رفته رفته مترجمان و نویسندگان ایرانی با اهدافی چون مبارزه با شاه و پیوستن به نهضت جهان سوم گرایی، از سارتر یک مبارز انقلابی و از فلسفه اگزیستانسیالیسم یک ایدیولوژی انقلابی و سیاسی ساختند. نگارندگان پژوهش حاضر کوشیده اند تا با تحلیل اسناد (پیرامتن های ترجمه آثار سارتر و ترجمه آثار مرتبط با سارتر و اگزیستانسیالیسم، اعم از مقدمه ترجمه ها، موخره ها، نقد ترجمه ها، مصاحبه های مترجمان و تولیدات متنی نویسندگان و روشنفکران ایرانی درباره اگزیستانسیالیسم در کتب و مجلات مختلف) در بستر بافت تاریخی، نشان دهند که چگونه شرایط خاص نسلی که تحت تاثیر انقلاب های جهانی و ضد استعماری می خواست به شیوه ای بنیادین و سریع نظام موجود را که در نظرش دست نشانده استعمار بود، برافکند، باعث اتخاذ شیوه ای از عمل توسط این نسل شد که اگزیستانسیالیسم را از خاستگاه هستی شناختی و فلسفی خود جدا کرد و باعث شد اگزیستانسیالیسم در ایران قبل از انقلاب 1357 نه به عنوان یک فلسفه، بلکه بیشتر به عنوان یک ایدیولوژی سیاسی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: اگزیستانسیالیسم، سارتر، ترجمه، ایران، جهان سوم گرایی
|
  • Muhammad Reza Barani, Hengameh Kargar* Pages 1-24

    The establishment of the Buwayhid dynasty in Baghdad in the fourth and fifth AH centuries paved the way for a process of military and religious conflicts due to the effect of the influence of military rivalries (Turks and Deylam) on religious conflicts (Shiites and Sunnis), consequently, the Ayarans became the operational arms of the military. This article is an attempt to describe the position of this group in the military and "religious" conflicts by examining the influence of political underlying factors on Ayaran's activities. Shi'ism has paved the way for three different periods of Ayyar activity. Accordingly, in the period 334-367 AH. The Ayarans were involved in the course of military and religious conflicts, but after a period of inactivity during the years 377 379 AH, the group regained power in 379-447. During this period this group gained relative independence from the above-mentioned conflicts, but instead organized looting independent of military and religious conflicts, confronted with military forces, and create a map in the Al-Buwayh government structure.

    Keywords: Al-Buwayh, Baghdad, Ayaran, Military competitions, Religious conflicts
  • Reza Bigdelou*, Mehran Heidari Pages 25-51

    The nobles were castrated boys who, from ancient times, with the expansion of the court structure and polygamy, were present inside castles. From the point of view of gender morphology, eunuchs can be classified into third sex that did not belong to men and women. In ancient Iran, from the kingdom of the Medes to the Sassanid era, there is evidence of the presence of nobility in the court of kings and within the aristocracy. However, the Achaemenid era is special in terms of the presence and functions of the eunuchs. The authors of this article, by using historiography of the lower classes analyze the role and function of this group in the Achaemenid state.  The study shows that the eunuchs (Khawajas), as a class, had special roles in the court of the Shah during the Achaemenid era, various roles including guardian of the castles and the shrines, serving the royal family, and were in charge of organizing military and administrative affairs. These Khawaja’s were involved in political disputes, groupings, and conflicts, and some influenced the general political life of the Achaemenid state.


    Keywords: Khajegan, Achaemenid government, Iran, shrine, court, lower
  • Pages 53-79

    "Semantics" is the processing of text in the context of the signification of cultural codes (hermeneutic, semantic, symbolic, action and cultural narrative). . It should be noted that on one hand, the text is not limited to the literary text according to Barthes, but also works of art have the ability to be textual and therefore can be interpreted as a text and on the other hand, cultural authorities play the role of sources of meanings. The text under review is Mansour Qandriz's "Linotrahi painting" in the field of hand-printing, the subject of which has been included in the works of Saqakhaneh due to its reference to ancient Iranian civilizations and mythological themes shared with other cultures, especially in terms of decoration. The aspect of decoration, on the one hand, is the dominant factor and, on the other hand, prevents the explicit understanding of the meanings, which, in addition to not understanding the cultural foundations of the designs, has provided challenges in reading the text under study. Accordingly, the author of the present study has sought to answer two major questions. First, what is the method of reading each text of Saqakhaneh and the text under study? Second, what are the meanings arising from the motifs of the text under study? For this purpose, in the present article, the library method are used to collect resources and considering Roland Barthes' cultural codes from the semantic approach, major meanings such as ascension to the higher world, death, appeal to transcendental forces, belief in agents. The symbolism of fertility, the belief in human evolution and evolution, as well as the prominence of the matriarchal role in the diverse field of women, have been processed.

    Keywords: semantics, cultural codes, Roland Barthes, Saqakhaneh, Mansour Qandriz, hand printing
  • Mansour Tarafdari* Pages 81-108

    The diary of Vakil al-Tawliyyah written by Mirza Seyyed Mohammad Nawab Razavi known as "Nawab Vakil" is one of the important sources for studying the Nasiri era until the middle time of Reza Shah. Meanwhile, "The Four-Hour Journey and the Discovery of Facts", which includes the final part of the memoir, through its critical look at how modernism entered the country and its challenges in religious and cultural fields. It is very important on the type of actions and policies of the Qajar and Pahlavi rulers, which is also the main issue of this article. Accordingly, the author of the present article clarifies different dimensions of the subject by analyzing the content of the mentioned work and using related sources and researches. The study by using a descriptive-analytical approach argues that this work is one of the most important and lesser-known representatives of the traditionalist current, which, with its historical arguments and ingenious interpretations of religious texts and showing the era of Fath Ali Shah as an ideal period, opposed modernization, especially in the Pahlavi era. Of course, relatively personal issues such as following the conservative attitude of Haj Mohammad Karim Khan, the leader of the Sheikh Kerman, the gradual loss of his place in the traditional bureaucracy and the decline of his social and economic status, influenced his approach.

    Keywords: Nawab Vakil, Four-hour journey of discovering facts, Qajar, First Pahlavi, Renovation
  • Fatemeh Hajipour Latarani, Reza Shabani samqabadi*, Azartash Azarnoosh Pages 109-133

    At the end of the Sassanid period, Yazdgerd III (631-651 AD) left for Khorasan after his last efforts to preserve the kingdom's property. He intended to go to Konarng Toos, but the ruler of Toos rejected him, based on this reason that there is not    enough space. Then,  Yazdgerd left for Konarng Marv. Footprints still can be seen and also in the stories of Ferdowsi's Shahnameh mentions this event. The authors of this research with a descriptive-analytical approach have sought to answer the question that who were the side effects? What were their national and military positions? And in which geographical area of ​​Iran did they rule? In order to answer these questions, the works of historians of the first centuries as well as contemporary historians were examined and analyzed, and it was found that the word Konarang means guardian of the shores, governor and lord of the earth. In the historical books, this word explain as an army and a country such as the king, the ruler, the frontier and the owner of the side, the commander and the general. Konarang implies heroism and justice, and the geographical area of ​​their rule was most specific to the cities of Khorasan, such as Mearv, Nisa, Toos and the metropolis of Neishabour. They were the companions of famous Parthian and Sassanid families, and over time they took on a family and hereditary form and continued to live more or less in the first centuries of Islam.

    Keywords: Konarng, Shah, Marzban, Family, Khorasan Ancient Iran, Islamic Iran
  • Marzieh Malekshahi*, Ali Khazaee Farid Pages 135-166

    Existentialism was one of the most important philosophical movements in post-World War II Europe. This study shows the consequences of this philosophy in Iran and the influence of its founder, Jean-Paul Sartre. Also, it shows that existentialist discourse in the context of political, cultural and historical developments in the county. The authors argue that initially, Sartre's existentialism was considered as a superficial, imperialist, absurdist and apolitical philosophy in Iran in the 1320s, but gradually Iranian translators and writers with goals of fighting the Shah and joining the cosmopolitan movement turned the philosophy of existentialism into a revolutionary and political ideology. The authors analyze the translation of Sartre's works including, translations, critiques of translations, interviews with translators and textual productions of Iranian writers and intellectuals on existentialism. In the historical context, this study shows how the special circumstances led this generation to adopt a way of action and under the influence of the world anti-colonial revolutions, sought to overthrow the existing system. It separated its ontological and philosophical origins and caused existentialism to be used in Iran before the 1979 revolution not as a philosophy, but more as a political ideology.

    Keywords: Existentialism, Sartre, Translation, Iran, Globalism