فهرست مطالب

مطالعات فهم حدیث - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1400)

نشریه مطالعات فهم حدیث
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن رفعت صفحات 9-36

    دوگانگی اخلاق و سیاست که از جمله نظریات در باب نسبت اخلاق و سیاست تلقی می شود، در جهان معاصر نیز به عنوان الگو و روش برای حکم رانی عرضه شده است. وجود عوارض و آسیب های حاکم بر بی اخلاقی در سیاست و تاثیر فراوان آن در زندگی اجتماعی مردمان اهتمام به بررسی آن را دوچندان می کند. براساس اندیشه حکومتی امام علی (ع)، سیاست بدون پشتوانه اخلاق، دچار بسیاری از آسیب های فردی و اجتماعی است موجب اختلال در نظام امور بوده و تنظیم آن ها را با دشواری روبرو می سازد. پژوهش حاضر این مسئله را با تحلیلی فقه الحدیثی و جامع پیرامون اندیشه سیاسی امام علی (ع) در نهج البلاغه، در رهیافتی روایی و با روش کتابخانه ای و نیز رویکردی توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار داده که بازنمایی آن چنین است که سیاست های غیراخلاقی زمامداران، جامعه را به سمت نهادینه شدن فقدان ارزش های اخلاقی و نیز الگوپذیری از آن سوق داده و در نتیجه، کارآمدی رویکردها و عملکردهای نظام حاکمیتی اخلاق مدار را با خلل جدی و حاکمیت دینی را با آسیب های جدی روبرو خواهد ساخت. قدرت طلبی، دروغ گویی، تزویر، خشونت گرایی، کج روی، سرکشی، رنگارنگی، عدم تعادل و... جامعه ای بدون بالندگی همراه با رشد منفی ارزش ها ایجاد خواهد کرد که به سمت افول و بی برکتی سوق می یابد.

    کلیدواژگان: سیاست، اخلاق، سیاستمداران، آسیب شناسی، امام علی (ع)، نهج البلاغه
  • علی حسن بیگی صفحات 39-55

    حدیث، به عنوان دومین منبع معرفت دینی مسلمانان، از جایگاه بالایی در سلسله منابع معرفت دینی برخوردار است. تعمیم آداب و رسوم مذهبی و اجتماعی از عصری به عصری دیگر از سوی پژوهشگر حدیث، از آسیب هایی است که استنباط روشمند حدیث را تهدید می کند. به عنوان مثال، در برخی از احادیث، انگشتر به دست راست کردن یکی از نشانه های شیعه ذکر شده است. نوشتار پیش رو در صدد اعتبارسنجی این حدیث است. بر اساس بررسی صورت گرفته، موردی که به اعتبارسنجی این حدیث مذکور پرداخته باشد، یافت نشد. با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و مقایسه تاریخی میان داده ها، اعتماد به گزارش های مشهور تاریخی، اعتبارسنجی سندی و متنی احادیث و توجه به آسیب تعمیم آداب و رسوم مذهبی عصری به عصری دیگر، این نتیجه ملاحظه می شود که در عصر امامان (ع)، اهل سنت نیز مثل شیعیان انگشتر را در هر دو دست راست و چپ می کردند و در نتیجه انگشتر به دست راست کردن الزاما از نشانه های شیعه نیست و احادیثی که چنین رویکردی دارند، با چالش های جدی رو به رو هستند. همچنین نمی توان ادعا کرد احادیثی که گویای به دست چپ کردن انگشتر از سوی اهل بیت (ع) هستند، در شرایط تقیه صادر شده اند.

    کلیدواژگان: حدیث، نشانه شیعه، انگشتر به دست راست کردن، تعمیم گرایی
  • سید مهدی مسبوق*، رسول فتحی مظفری صفحات 57-80
    در میان تقسیمات مختلفی که از مقوله معنی در معنی شناسی و ترجمه صورت گرفته است، معنای ضمنی از جایگاه حایز اهمیتی برخوردار است. در حقیقت شاخصه «ادبیت» کلام، مرهون وجود معانی تلویحی و پوشیده ای است که در بطن کلام جای گرفته است. پژوهش های مرتبط با معنای تلویحی که پیش تر از آن به عنوان معنای معنا تعبیر شده است، با مطالعات و نظریات جرجانی مدون گردید و رفته رفته مورد توجه غربیان از جمله گرایس واقع شد. گرایس با معرفی اصل همکاری، متشکل از چهار اصل: کمیت، کیفیت، تناسب و شیوه بیان، بر این باور است که تخطی از هر یک از این چهار قاعده، بستری برای خلق معنای تلویحی ایجاد می کند. جستار حاضر که با روش توصیفی- تحلیلی و در پرتو نظریه گرایس سامان یافته کوشیده ضمن تبیین مولفه های معنای تلویحی گفتاری، به بررسی یکی از صنایع پدیدآورنده معنای تلویحی با عنوان استعاره بپردازد و با تبیین شیوه های انتقال معنای تلویحی حاصل از کاربرد استعاره، عملکرد پنج ترجمه فارسی از خطبه های نهج البلاغه شامل ترجمه های آقایان دشتی، شهیدی، فقیهی، جعفری و فیض الاسلام در ارایه برابر نهادهای پنجاه استعاره از خطبه های نهج البلاغه را به صورت مقابله ای مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد. برآیند این جستار نشان می دهد که در ترجمه واژگان استعاری از سوی مترجمان، شیوه های متعددی مورد کاربرد قرار گرفته است که رویکرد مترجمان، بیشتر بر مبنای ترجمه تحت اللفظی استوار است که این مسئله حاکی از این است که مترجمان، بیش از انتقال صریح معنا، سعی در باز تولید استعاره در زبان مقصد داشته اند.
    کلیدواژگان: اصل همکاری گرایس، معنای تلویحی، استعاره، ترجمه های نهج البلاغه
  • محمدحسن قاسمی*، علی نصرتی، سید ابوالقاسم حسینی زیدی صفحات 83-105
    فرآیند فهم حدیث در نزد شیخ انصاری از دو مرحله ظهور تصوری (معناشناسی) و ظهور تصدیقی (منظورشناسی) تشکیل شده است؛ از اماره ها و نشانه هایی که برای تعیین معنای لغوی و عرفی الفاظ به کار می رود به «ظهور تصوری» تعبیر شده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی به این نتیجه رسیده است که شیخ انصاری برای تحصیل ظهور تصوری برخی از علوم و فنون ادبی از قبیل لغت، صرف، نحو و علوم بلاغی و همچنین بسیاری از مباحث الفاظ دانش اصول فقه بهره برده است. ایشان بر این باور است که نه تنها الفاظ غریب نیاز به معناشناسی دارد بلکه برخی واژه ها با آن که از روشن ترین مفاهیم عرفی هستند باز هم برای تبیین گستره معنایی باید مفهوم شناسی شوند. بخشی از مباحث مربوط به مفاهیم و عام و خاص به معناشناسی مربوط می شود که در مرحله ظهور تصوری به کار می آید و شیخ انصاری هم در کتب مختلف خود از این مباحث بهره برده است.
    کلیدواژگان: ظهور تصوری، معناشناسی، فهم حدیث، شیخ انصاری
  • فاطمه دست رنج*، علیرضا طبیبی، محمد دهقانی، علی احمد ناصح صفحات 107-130
    فهم معنای کلام و مقصود اصلی سخنان معصومین (ع) توسط دانش فقه الحدیث صورت می پذیرد. یکی از مباحثی که نظرات گوناگونی در مورد آن وجود دارد، احادیثی است که در آن ها کلمه ی «معجزه» به کار رفته است. این احادیث خواننده را به این نتیجه می رساند که کلمه «معجزه» در عصر معصومین (ع) رایج بوده است این درحالی است که در تمامی کتاب های نوشته شده تا قرن چهارم کلمه معجزه وجود ندارد. هدف از انجام این پژوهش آن است که آیا معصومین (ع) این کلمه را به کار برده اند یا توسط راویان، ناسخان و... وارد احادیث شده است. در پایان پس از بررسی های به عمل آمده با روش توصیفی - تحلیلی این نتیجه حاصل گردید که این کلمه در کتاب های حدیثی قرن چهارم به بعد وجود دارد که برخی از این احادیث، جعلی و متفرد هستند و برخی دیگر نیز دچار عارضه ادراج، زیادت و نقل به معنا شده اند. با مطالعه کتاب های لغت می بینیم که این کلمه از قرن چهارم به بعد وارد این کتاب ها شده است و با بهره گیری از دانش صرف به این نتیجه می رسیم که وجود آن در برخی از احادیث معتبر گویای کلمه ی «معجزه» است. برای فهم مقصود گوینده نیز با استفاده از انواع قرینه های مقامی و مقالی می توان نتیجه گرفت که کلمه ی «معجزه» نمی تواند در کلام معصومین (ع) به کار رفته باشد. با بررسی سندی این روایات متوجه می شویم که شیخ صدوق (ره) در همه آن ها وجود دارد لذا بنظر می رسد ایشان (ره) اولین نفری هستند که کلمه معجزه را وارد احادیث نموده است.
    کلیدواژگان: احادیث معجزه، فقه الحدیث، معنای متن، مقصود گوینده
  • آمنه حدادی، نصرت نیل ساز*، نهله غروی نائینی، محمدکاظم رحمتی صفحات 133-154

    «بازیابی منابع» آثار روایی به مفهوم شناسایی منابع آثار روایی موجود، از حدود دو دهه پیش در ایران، مورد توجه پژوهش گران حوزه حدیث قرار گرفته است. سید محمدجواد شبیری اولین گام های مطالعه روش مند در این موضوع را با ارایه مقالاتی برداشت. وی روشی سندی - متنی شامل پنج مولفه در بازیابی منابع آثار روایی معرفی کرد و آن را در شناسایی منابع «الغیبه» نعمانی به کار گرفت. در این مقاله، پژوهش های شبیری در حوزه بازیابی منابع آثار روایی مورد مطالعه، تحلیل و نقد قرار گرفته تا چیستی، نحوه به کارگیری و میزان کارآمدی آن بررسی شود. حاصل این بررسی، استخراح ده مولفه در روش وی در بازیابی منابع آثار روایی است. اشکال هایی در اصل و نحوه اجرای برخی از این مولفه ها وجود دارد که در صورت برطرف شدن، این روش می تواند روشی کارآ و موثر در بازیابی منابع آثار روایی باشد.

    کلیدواژگان: سید محمدجواد شبیری، بازیابی منابع، الغیبه نعمانی
  • جواد ایروانی*، رضا حق پناه، محمدرضا انجم شعاع صفحات 157-175

    تکفیر فرق اسلامی، از چالش های مهم جهان اسلام در عصر حاضر و از عوامل اختلاف و تفرقه امت اسلامی است. بن مایه های تکفیر، در برداشت های ناصواب از آیات و روایات ریشه دارد و دستاویز لازم را برای گروه های منحرف و خشن فراهم می آورد. این امر، ضرورت بازخوانی و نقد مبانی و بن مایه های تکفیر را روشن می سازد. از سوی دیگر، وجود روایات شیعی موهم تکفیر فرق اسلامی و برخی از برداشت های نااستوار در این زمینه، بهانه ای برای جریانات رسانه ای معاند برای دمیدن بر آتش تفرقه و تنش فراهم ساخته است. این نوشتار، که به شیوه توصیفی- تحلیلی و روش کتابخانه ای سامان یافته، تلاش می کند مبتنی بر اصطلاح شناسی «مومن» در قرآن و «مراتب کفر، شرک و ضلالت» در آیات، تحلیلی استوار و نسبتا جامع از مجموعه روایات شیعی موهم تکفیر فرق اسلامی ارایه دهد و با عرضه آن ها بر قرآن، به نقد برداشت های ناصواب بپردازد و برخی از آثار فقهی مهم آن را نیز ارایه نماید. یافته های تحقیق نشان می دهد کفر، شرک و ضلالت در قرآن، در مراتب گوناگون به کار رفته است و نکته کانونی در تحلیل روایات یادشده و رفع تنافی ظاهری آن ها با روایات معارض، در توجه به همین نکته است. همچنین، «مومن» در اصطلاح قرآن، «عموم مسلمانان» را- به جز مواردی خاص- شامل است و احکام فقهی همچون طهارت و حرمت غیبت نیز فرق مختلف اسلامی را دربرمی گیرد.

    کلیدواژگان: تکفیر، مراتب کفر و شرک و ضلالت، اصطلاح شناسی قرآنی
  • فروغ مرادیان، حمیدرضا مستفید*، جواد علاء المحدثین، سعید طاووسی، مریم حاج عبدالباقی صفحات 177-204

    علل الحدیث، علمی است که به بررسی آسیب های مخفی احادیث، از حیث متن و سند می پردازد. کتاب «علل الحدیث» محمدباقر بهبودی از نگارش های معاصر در موضوع احادیث معلل است. این مقاله درصدد فهم شیوه های تحلیل و سنجش در کتاب یادشده می باشد. از بررسی کتاب، مشهود است که مولف هر آنچه را سبب عدم پذیرش روایات می شود، به عنوان آسیب حدیثی لحاظ کرده و از آن جا که غالبا این آسیب ها را تعریف نکرده، تنها راه دست یابی به شیوه های ایشان در نقد، بررسی نمونه روایات کتاب است. این بررسی نشان داد که مهم ترین روش بهبودی در نقد سندی و متنی، بررسی و مقایسه روایات با یکدیگر است. ایشان با این روش، به وجود برخی آسیب های سندی از جمله: إرسال، انقطاع، اعضال، تعلیق، تحریف و تصحیف، تخلیط در سند و برخی آسیب های متنی از قبیل: تصحیف و تحریف، اسقاط و ادراج در متون، تخلیط متن و سند و تعریض... تصریح داشته است؛ در پژوهش انجام شده، مشخص شد که مواردی که ایشان به عنوان آسیب ذکر کرده، جزء آسیب های حدیثی به شمار می روند و تشخیص به جا و درست است؛ اما مثال هایی که ایشان ذیل عنوان برخی آسیب ها ذکر کرده، نشان دهنده آن آسیب حدیثی نبود و با بررسی تمام طرق، صحت برخی از روایات احراز شد.

    کلیدواژگان: علل الحدیث، محمدباقر بهبودی، حدیث معلل
  • مرتضی همتی پور، حامد خانی (فرهنگ مهروش)*، سید رضا موسوی، محمدعلی میر صفحات 207-231

    از دوران های بسیار مهم در تاریخ اندیشه اخلاقی جهان اسلام، عصر صحابه پیامبر اکرم (ص) است؛ زمانی که یاران آن حضرت فرصت یافتند آموخته های خویش از ایشان را در زمینه های گوناگون اخلاقی، اعتقادی و فقهی ترویج دهند. با این حال، مطالعات اندکی برای شناخت آراء اندیشمندان این دوره  خاصه تفکرات اخلاقی ایشان انجام گرفته و بیش تر به صحابه هم چون انتقال دهنده محض سنت پیامبر اکرم (ص) نگریسته شده است. در این مطالعه هدف آن است که با نگرشی انتقادی به این رویکرد فراگیر، اندیشه اخلاقی عبدالله بن عباس (د 68ق) بازشناسی شود؛ مفسری از نسل صغار صحابه که کم تر به جایگاه وی هم چون یک معلم اخلاق یا به تاثیر احتمالی اندیشه های اخلاقی وی بر بینش و فرهنگ مسلمانان در ادوار متاخر توجه نشان داده اند. اکنون در گام نخست برای مطالعه اندیشه اخلاقی ابن عباس، روایات اخلاقی او را در کهن ترین منابع حدیثی بازمی خوانیم و بخشی از نگرش های اخلاقی او را مرور می کنیم؛ نگرش هایی که درباره بهینه سازی ذهن و اصلاح بینش ها داشته، در پرسش های اخلاقی تابعین از او، پرسش ها و نقل های خود او از پیامبر (ص)، و در آراء تفسیری او بازتابیده و یک بعد مهم از ابعاد منظومه فکری ابن عباس را شکل داده است.

    کلیدواژگان: ابن عباس، روایات اخلاقی، مکاتب اخلاق اسلامی، تاریخ فلسفه آموزش و پرورش، تاریخ اندیشه اخلاقی
  • پرویز آزادی*، داود معماری صفحات 233-253
    روایات فضل القرآن در جوامع روایی فریقین بخش مشخصی را با همین عنوان یا عناوین مشابه به خود اختصاص داده است. این دسته از روایات، نقش قابل توجهی در تعریف جایگاه و شان قرآن در هدایت انسان دارد و همچنین آداب معاشرت با کتاب الهی و بهره وری از آن را آموزش می دهد. اگر به این دسته از روایت به عنوان یک منبع آموزشی نگاه شود که تبیین نقش و جایگاه قرآن، تشویق به هدایت یافتن از آن و همچنین تبیین آداب تعامل با این کتاب شریف در زندگی را بر عهده دارد، در این صورت این مجموعه از روایات می تواند نقش یک کتاب درسی و آموزشی را ایفا کند. بر اساس نظریه بلوم، یادگیری به سه حیطه تقسیم می شود؛ شناختی، عاطفی و رفتاری. در این پژوهش با مروری بر روایات فضل القرآن- در منابع شیعی- بر اساس این نظریه، مشخص می شود که این احادیث برای هر سه حیطه یادگیری مطالب قابل توجهی دارند و مهمتر این که در بخش رفتاری روایات بسیار بیشتری گنجانده شده است. این امر نشان گر اهمیت آموزشی روایات مذکور در این حیطه خطیر و تاثیر فوق العاده آن در هدایت انسان از طریق یادگیری رفتاری قرآن کریم است.
    کلیدواژگان: روایات فضل القرآن، تعلیم و تربیت، حیطه های یادگیری بلوم، شناختی، عاطفی، رفتاری
  • علی ثامنی، مجتبی مصلحی* صفحات 255-275
    یکی از تالیفات مهم در زمینه موضوع نگاری، کتاب «الاسرار المرفوعه فی الاخبار الموضوعه»اثر ملاعلی قاری است. اهمیت این کتاب در جمع آوری مختصرگونه از کتب پیشینی است که در این زمینه نگاشته شده است. ملاعلی در این کتاب تعداد زیادی از روایات مربوط به فضایل امام علی (ع) را که برخی از علمای اهل سنت حکم به صحت آن ها داده اند، موضوع شمرده است. ایشان در ذیل این احادیث و در تایید موضوع بودن آن ها گاهی بدون بهره گیری از قواعد علمی نقد حدیث با عبارتی مانند: «من مفتریات الشیعه»، احادیث را موضوع شمرده و گاه با استفاده از قواعد حدیث شناسی مانند: کتمان صحابه از نقل روایاتی که در جمع آن ها اتفاق افتاده و یا ذکر عنوان «لا اصل له» برای حدیث، به نقد آن روایات اهتمام داشته است. در پژوهش حاضر، این قواعد و دلایل مطرح شده از سوی ملاعلی، به روش توصیفی-تحلیلی، با گرایش انتقادی و با اتکا به نظرات سایر حدیث شناسان اهل سنت، مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. بررسی ها نشان داد که آن دلایل یا اصلا بر احادیث فضایل امام علی (ع) قابل صدق نیست و از اساس باطل است و یا مورد پذیرش جمعی از محدثان اهل سنت نیست.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، اسرار المرفوعه، ملاعلی قاری، علمای اهل سنت، جعل حدیث، احادیث فضائل
  • سید محسن موسوی، مجتبی آقاجانی* صفحات 277-295
    از قرون گذشته تا کنون کتاب هایی با عنوان جامع حدیثی شهرت یافته است که به جوامع اولیه، جوامع متقدم و جوامع متاخر قابل تقسیم است. یکی از این کتاب ها، بحارالانوار نوشته ی علامه مجلسی است. پس از نگارش، این دایره المعارف بزرگ شیعی در زمره ی جوامع حدیثی سه گانه ی متاخر جای گرفت و به دلیل گستردگی حجم و محتوای احادیثش که منتهی به جامعیت آن شده است، مورد توجه ی ویژه قرار گرفت. این اثر وزین از جهات گوناگونی دارای جامعیت است اما به طور دقیق، مشخص نیست که با چه شاخصه هایی، به آن اطلاق جامع می شود. علامه مجلسی در این باره توضیحی نداده است و همچنین نویسندگانی که پیرامون بحارالانوار قلم فرسایی کرده اند چندان به این موضوع عنایت نداشته اند. نوشتار پیش رو با روش توصیف و تحلیل متون و منابع حدیثی- تاریخی درصدد بیان شاخصه هایی برای جامعیت کتاب بحارالانوار با تاکید به قراین موجود در مقدمه و محتوای این کتاب است. بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که نمود های جامعیت آن شامل جامعیت مآخذ و جامعیت موضوعی و کمی است که نقطه ی افتراق این کتاب با جوامع حدیثی دیگر است. همچنین جامعیت این کتاب رابطه ی مباشری با حفظ و نشر احادیث شیعی در جهت رفع نیاز های زیستی شیعیان دارد که چنین دیدگاهی نیز ریشه در کتاب علی (ع) دارد و برای پی بردن به ابعادی عمیق تر از جامعیت بحارالانوار، در کنار سایر وجوه باید به آن توجه داشت.
    کلیدواژگان: بحارالانوار، شاخصه های جامعیت، جامع مآخذ، جامع احادیث، جامع موضوعات
|
  • Mohsen Rafat Pages 9-36

    The duality of ethics and politics, which is considered as one of the theories about the relationship between ethics and politics, has been presented in the contemporary world as a method and model for governance. The existence of complications and harms that lead to immorality in politics and its great impact on the social life of the people doubles the effort to study it. According to the ruling thought of Imam Ali (pbuh), politics without moral support suffers from many individual and social harms, disrupts the system of affairs and makes it difficult to regulate them. The present study examines this issue with a comprehensive Understanding of hadith jurisprudence about the political thought of Imam Ali (pbuh) in Nahj al-Balaghah, in a narrative approach and with a library method as well as a descriptive-analytical approach that reflects that the immoral policies of rulers It will lead to the institutionalization of the lack of moral values as well as its role modeling, and as a result, the effectiveness of the approaches and practices of the ethical government system will be seriously disrupted and religious sovereignty will be seriously damaged. Power-seeking, lying, hypocrisy, violence, perversion, rebellion, diversity, imbalance, etc. will create a society without maturity with a negative growth of values, which will lead to decline and unhappiness.

    Keywords: politics, Ethics, Politicians, Pathology, Imam Ali (pbuh), Nahj al-Balaghah
  • Ali Hassan Beigi Pages 39-55

    Hadith, as the second source of religious knowledge of Muslims, has a high position in the series of sources of religious knowledge. The generalization of religious and social customs from one era to another by the researcher of hadith is one of the harms that threatens the methodical inference of hadith. For example, in some hadiths, the ring on the right hand of one of the Shiite symbols is mentioned. The following article seeks to validate the hadith. Based on the investigation, no case was found to validate this hadith. Using descriptive-analytical method, historical comparison between data, trust in famous historical reports, authenticity of documents and text of hadiths and attention to the damage of generalization of religious customs from age to age, the result is observed that in the age of Imams ( The Sunnis, like the Shiites, used to wear the ring on both the right and left hands, and as a result, holding the ring on the right hand is not necessarily a sign of the Shiites, and hadiths that take such an approach face serious challenges, nor can it be claimed that the hadiths that say that the Ahl al-Bayt (AS) left the ring in their hands were issued in the conditions of Taqiyyah.

    Keywords: Hadith, Shiite Sing, Ring on the Right Hand
  • Seyyed Mahdi Masbooq *, Rasoul Fathi Mozaffari Pages 57-80
    One of the most important principles in the fields of semantics and translation technology is the recognition of the type of applied vocabulary in one language. If we count the source language words as the smallest translation unit, meanwhile, we will be faced with two types of general meanings: referential meaning and context meaning. The referential meaning is the first guide of translator to achieve equality in translation. In this article we have tried to, while explaining the importance of recognizing the meaning of referral in achieving accurate translation in religious texts, using descriptive-analytical method, criticize and analyze the performance of five Persian translations of sermons of Nahj al-Balagha Includes translations of Mr. Jafari, Dashti, Shahidi, Faqihi and Feyzul Islam in the translation of referential meanings of one hundred and twelve words. The result of research indicates that although the knowledge of referential meaning of words is easier than context meaning, but the translation of a work into another language is facing challenges. Some of these challenges include the lack of knowledge of structure of word and confusion in terms of form and meaning of the source language words with other words. The existence of such issues have causedto the translation of Nahj al-Balaghabe awayfrom theequality in translation.
    Keywords: Referential Meaning, Nahj al-Balagha Translations, Equilibrium, Equality
  • Mohammad Hassan Qasemi *, Ali Nosrati, Seyyed Abolghasem Hosseini Zeidi Pages 83-105
    According to Sheikh Ansari, the process of understanding hadith consists of two steps: imaginative emergence (semantics) and affirmative emergence (purposefulness); Statistics and signs that are used to determine the lexical and customary meaning of words are called "imaginary emergence". The present research has come to the conclusion by descriptive-analytical method that Sheikh Ansari has used some literary sciences and techniques such as vocabulary, grammar, syntax and rhetorical sciences as well as many topics of the words of jurisprudence principles knowledge to obtain the imaginative emergence. He believes that not only strange words do not need semantics, but some words still need to be conceptualized to explain the semantic range although they are among the clearest customary concepts. Some part of the topics related to concepts, general and specific are related to semantics, which is used in the imaginative emergence step, and Sheikh Ansari has also used these topics in his various books.
    Keywords: Imaginative Emergence, semantics, Understanding of Hadith, Sheikh Ansari
  • Fatemeh Dastranj *, Ali Reza Tabibi, Mohammad Dehghani, Ali Ahmad Naseh Pages 107-130
    Understanding the meaning of the word and the main purpose of the sayings of the Infallibles is done through the knowledge of the Understanig hadith. One of the topics which scholars have various opinions are hadiths in which the word "miracle" is used. These hadiths lead the reader to the conclusion that the word "miracle" was common in the time of the Infallibles. However, word miracle does not exist in all books written until the fourth century. The purpose of this research is whether the Infallibles have used this word or it has been included in the hadiths by narrators, narrators, etc. In the end, after descriptive-analytical studies, it was concluded that this word exists in the hadith books of the fourth century onwards. Some of these hadiths are fake and singular, and others have suffered from the complication of being interpreted, exaggerated and quoted in meaning. By studying dictionaries, we see that this word has entered these books since the fourth century. And by using knowledge only, we come the conclusion that existence in some authentic hadiths indicates the word "majaze". To understand the meaning of the speaker, using various analogies of authority and article, it can be concluded that the word "miracle" can not be used in the words of the Infallibles. Examining the authenticity of these narrations, we notice that Sheikh Saduq is present in all them. Therefore, it seems that she is the first person to include the word miracle in the hadiths.
    Keywords: Miracles Hadith, Fiqh of Hadith, the Meaning of the Text, The Purpose of the Speaker
  • Aminah Haddadi, Nosrat Nilsaz *, Nahleh Gharavi Naeeni, MuhammadKazem Rahmati Pages 133-154

    Source Identification of compilatory works in the sense of identification the sources of existing narrative work, has been considered by hadith scholars in Iran recently since two decades ago. Seyyed Muhammad Javad Shubeiry Zanjani, tooks the first steps of methodical study by presenting articles in this issue. He presented a method by applying Isnad-text components in source identifying of compilatory works and used it in Al-Ghibah of Abu Abdullah Muhammad ibn Ibrahim al-Numani. In this research, Shubeiri Zanjani's articles have been studied, analyzed and criticized in order to determine the quiddity, the manner of applying, and the effectiveness of his method. The result of this research is that his method includes various Isnad-text components; Most of its components are not alone effective in all cases; the manner of applying some components is unclear; in some cases, it needs to be revised and corrected, and in some cases it has not been used properly.

    Keywords: Seyyed Mohammad Javad Shubeiry, Source Identification, Al-Ghibah, Al-Numani
  • Javad Irvani *, Reza Haghpanah, MohammadReza Anjomshoaa Pages 157-175

    Takfir is one of the most important challenges of the Islamic world in the present age and one of the causes of division between Muslims. The principles of Takfir root in incorrect interpretations of verses and hadiths and bring forth excuses for deviant and vicious groups. On the other hand, some hadiths from Shiite sources which express points of Takfir (in their first layer of meaning), beside their unstable understanding, has provided a groundwork for dissident medias to provoke enmity among Muslims. This article, which uses descriptive-analytical and library method, tries to present a true, firm and comprehensive analysis around these hadiths based on the terminology of "believer" in the Qur'an and "degrees of infidelity, polytheism and misguidance" in the verses. By adjustment hadiths accordingly to Holy Qur'an, incorrect interpretations have been criticized also their important jurisprudential effects discussed. The findings show that as infidelity, polytheism and misguidance have been used in the Qur'an in various levels, so the practical and pivotal point to analyze hadith and solving apparent conflicts is the same. Also, "believer" in its Qur'anic term includes all Muslims - except in special cases - and the judicial verdicts such as purity and forbiddance of Gheebah (backbiting) for all Muslims sects.

    Keywords: Takfir, Levels of Kufr, Levels of al-Zelalah, Quranic Terminology
  • Forogh Moradian, HamidReza Mostafid *, Javad Ala Almohadesin, Saeed Tavoosi, Maryam Hajabdolbaghi Pages 177-204

    "Elalelof Hadith" is a science that examines the hidden harms of hadiths, in terms of text and document. The book "Elalelof Hadith" by Mohammad Baqir Behboodi is one of the contemporary writings on the subject of hadiths. This article seeks to understand the methods of analysis and measurement in the book. It is evident from the study of the book that the author considers everything that causes the rejection of narrations as a hadith damage, and since he often does not define these damages, the only way to achieve his methods in critique is to examine the sample narrations of the book. This study showed that the most important method of improvement in documentary and textual criticism is to review and compare narrations with each other. With this method, he has some document damages such as: sending, interruption, members, suspension, distortion and correction, mixing in the document and some textual damages such as: correction and distortion, abrogation and extraction in texts, mixing text and The document and the extension ... have been specified; In the research, it was found that the cases that he mentioned as injuries are considered as hadith injuries and the diagnosis is correct; However, the examples that he mentioned under the heading of some injuries did not show that hadith damage, and by examining all the methods, the accuracy of some narrations was established.

    Keywords: Elalel of Hadith, Mohammad Baqir Behboodi, Elalel al, Hadith
  • Morteza Hemmatipoor, Hamed Khani (Farhang Mehrvash) *, Seyyed Reza Musavi, Mohammad Ali Mir Pages 207-231

    The era of the Prophet Muhammad's Companions is one of the most important periods in the History of Islamic Moral Thought; when the companions found the opportunity to promote their moral, doctrinal and jurisprudential considerations as their learnings from the Prophet. However, few studies have been conducted to understand this thinker's theories, especially their moral thoughts. Always they have been considered just as the Companions who purely transmitted Prophet's traditions without any alteration in its content or its interpretation. This study aims at reconstructing the moral thought of such a companion, Abdullah Ibn Abbas (d. 68 AH) starting from a critical look at this comprehensive approach. Ibn Abbas is a Quran commentator from the younger generation of the Companions; but he has been paid less attention as a moral teacher. Also the possible influence of his moral ideas on the insights and culture of later Muslims are ignored. At the first step to study Ibn Abbas's moral thought, based on the oldest hadith sources we will analize his observations in the field of mind optimization.

    Keywords: Ibn Abbas, Moral Traditions, Schools of Islamic Ethics, History of Philosophy of Education, History of Moral Thought
  • Parviz Azadi *, Davood Memari Pages 233-253
    The narrations of Fazl al-Qur'an in the narrative litratures have been assigned a specific section with the same title. These traditions have a significant role in defining the status and position of the Qur'an in guiding human beings as well as teaching them how to associate with the Qur'an. If one considers this type of narrative as an educational resource whose task is to explain the role and position of the Qur'an, to encourage its guidance, as well as to explain the practices of interacting with the Qur'an in life, then this set of narratives can play the role of a textbook and tutorial. According to Bloom's theory, learning is divided into three domains: cognitive, emotional, and behavioral. A review of the above narratives based on Bloom's theory reveals that these narratives are significant for all three areas of learning and, more importantly, that many more narratives are included in the behavioral section. This illustrates the educational importance of this subject in the behavioral domain and its tremendous impact on guiding human beings through the behavioral learning of the Holy Quran.
    Keywords: Quran, Ahl al-Bayt, Fazl Al-Quran, education, training, Bloom's Taxonomy, Cognitive, emotional, behavioral
  • Ali Sameni, Mojtaba Moslehi * Pages 255-275
    One of the important books in the field of false hadiths is the book "Al-Asrar al-Marfu'a fi al-Akhbar al-Mawdu'a" by Mulla Ali Qari. The importance of this book is in the brief collection of previous books that have been written in this field. In this book, Mulla Ali has considered a large number of narrations related to the virtues of Imam Ali (AS) to be false, while some Sunni scholars have considered them to be true. he Under these hadiths and in confirming that they are fabricated, sometimes without using the scientific rules of hadith, with words such as: "One of the Shiite lies" considered the hadiths to be false, and sometimes using rules of hadith such as: " Hiding the companions from telling the narrations that happened between them" or mentioning the title "without document" for the hadith, has criticized them. In the present study, these rules and reasons proposed by Mulla Ali, in a descriptive-analytical method, with a critical tendency and relying on the opinions of other Sunni hadith scholars, were examined and evaluated. Studies have shown that those reasons are either not applicable to the hadiths of the virtues of Imam Ali (as) at all and are fundamentally false or are not accepted by a group of Sunni narrators.
    Keywords: Imam Ali (AS), Asrar al-Marfu'a, Mulla Ali Qari, Sunni scholars, Fabrication of hadith, Virtues Hadiths
  • Seyyed Mohsen Mousavi, Mojtaba Aghajani * Pages 277-295
    From the past centuries until now, some books have been reputed as collections of Hadith that can be divided into three types: primary, early and later collections. One of these collections is Bihar al-Anwar which is compiled by Mohammad-Baqer Majlesi. After compilation, this great Shiite encyclopedia was listed in the three later collections of Hadith, and due to its wide volume and content that led it to be comprehensive, has been under special attention. This valuable book is comprehensive in various aspects but it is not clear exactly due to which features it is called a collection. Allama Majlesi did not clarify this issue and other scholars who wrote about Bihar al-Anwar have not paid much attention to this issue, too. This following article by the use of description and analysis method of texts and Hadith-historical sources is going to clarify aspects of comprehensiveness with emphasis on the clues in its preface and content. Investigations show the features of comprehensiveness include its numerous sources, broad issues and quantitative comprehensiveness, which make it different in contrast to other collections of Hadith. Also, the comprehensiveness of this book has a direct relationship with the preservation and publication of Shiite Hadiths in order to meet the Shiites daily life needs, which is an idea originates from the book of Ali (peace be upon him) and must be considered beside other aspects in order to realize deeper features of comprehensiveness of Bihar al-Anwar.
    Keywords: Bihar al-Anwar, Features of Comprehensiveness, Comprehensive of Sources, Collection of Hadiths, Comprehensive of Issues