فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 42 (تابستان 1400)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 42 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ماندانا گودرزی*، محبوبه موسیوند صفحات 1-22

    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه باورهای دینی، باورهای معرفت شناختی و عدالت اخلاقی با عملکرد تحصیلی نقش میانجی سازش یافتگی اجتماعی در دانشجویان دانشگاه پیام نور بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و روش آن توصیفی و از نوع همبستگی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور تهران در سال 1398  به تعداد2300 نفر تشکیل می دهند نمونه پژوهش 384 نفر از دانشجویان بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه باورهای دینی خدایاری فرد و همکاران (1388)، عدالت اخلاقی بیرگر (2012)، باورهای معرفت شناختی شومر (1990)، سازش یافتگی اجتماعی کالیفرنیا تورپ (1953) جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و پاسخ به فرضیه پژوهش، از آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون و آزمون معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان داد، باورهای دینی، عدالت اخلاقی و باورهای معرفت شناختی تاثیر مثبت و معناداری بر سازش یافتگی اجتماعی و عملکرد تحصیلی دانشجویان دارد. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که 52 درصد از واریانس سازش یافتگی اجتماعی و 62 درصد از عملکرد تحصیلی دانشجویان توسط باورهای دینی، عدالت اخلاقی و باورهای معرفت شناختی تبیین می شود. شناخت عوامل موثر بر سازش یافتگی اجتماعی و عملکرد تحصیلی دانشجویان امکان پیش بینی و برنامه ریزی جهت کمک به تامین بهداشت روانی آنان را فراهم می کند و می توان با ایجاد بستر سازی مناسب مذهبی در دانشگاه ها جهت افزایش عملکرد تحصیلی دانشجویان و شفاف سازی نوع تفکر دانشجویان در دانشگاه پرداخت.

    کلیدواژگان: دینداری، عدالت اخلاقی، باورهای معرفت شناختی، عملکرد تحصیلی، سازش یافتگی اجتماعی
  • هوشنگ گراوند*، مسلم قبادیان صفحات 22-63

    هدف پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل علی ادراک از محیط سازنده گرایی اجتماعی و جهت گیری های انگیزشی با نقش واسطه ای باورهای خودکارآمدی و انتظار پیامد انجام شد. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دوره کارشناسی ارشد دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 96-1395 به تعداد 1643 دانشجو بود که از این میان 310 نفر براساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های ادراک از محیط یادگیری سازنده گرایی اجتماعی حقایقی و کارشکی (1394)، باورهای خودکارآمدی تحصیلی زاژاکووا و همکاران (2005)، انتظار پیامد دانشجو هاکت و همکاران (1992) و انگیزش تحصیلی والرند و همکاران (1992) استفاده شد. تحلیل داده ها با روش تحلیل مسیر به وسیله نرم افزار AMOS انجام گرفت. نتایج نشان داد سازنده گرایی اجتماعی، باورهای خودکارآمدی و انتظار پیامد اثر مستقیم مثبت و معنی دار بر انگیزش تحصیلی درونی و بیرونی داشتند (01/0 p<). باورهای خودکارآمدی دارای اثر منفی بر بی انگیزگی بود (01/0 p<)؛ اما سازنده گرایی اجتماعی و انتظار پیامد بر بی انگیزگی اثر مستقیم نداشتند (05/0< P). سازنده گرایی اجتماعی دارای اثر مثبتی بر باورهای خودکارآمدی و انتظار پیامد بود (01/0 p<). به علاوه، اثرات غیرمستقیم سازنده گرایی اجتماعی با انگیزش درونی، بیرونی و بی انگیزگی با واسطه باورهای خودکارآمدی معنادار شد (01/0 p<). همچنین اثرات غیرمستقیم سازنده گرایی اجتماعی با انگیزش درونی و بیرونی با واسطه انتظار پیامد معنادار بود (01/0 p<)؛ اما اثرات غیرمستقیم سازنده گرایی اجتماعی با بی انگیزگی با واسطه انتظار پیامد معنادار نبود (05/0< P).  نتایج این تحقیق به کارگیری رویکرد سازنده گرایی در تدریس را به عنوان نظریه ای قوی و تاثیرگذار، برای محافل آموزشی پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: سازنده گرایی اجتماعی، خودکارآمدی تحصیلی، انتظار پیامد، انگیزش تحصیلی
  • حمیده محمدی نسب*، محمدعلی مظاهری تهرانی، مرتضی رضایی زاده، محمود حیدری صفحات 63-80

    نوجوانی یکی از دوره های مهم زندگی است. پژوهش حاضر به بررسی نیازهای نوجوانان 11-14 ساله ایرانی در رابطه با والدین شان می پردازد. این پژوهش از نوع کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی تفسیری بود. جمع آوری داده ها با استفاده از مصاحبه های باز نیمه ساختار یافته با نوجوانان 11 تا 14سال دبیرستان های شهر تهران در طول زمستان1397 صورت گرفت. برای تعیین حجم نمونه از روش رسیدن به اشباع استفاده شد.  24 نوجوان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و تا رسیدن به اشباع مصاحبه با آنها ادامه یافت. سپس مکالمات ضبط و دست نویس شده با استفاده از تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل محتوایی قرار گرفته است.حاصل این تحلیل 6 مضمون اصلی شامل نیاز به محیط دلگرم کننده و مشوق، دادن آزادی های با نظارت برای کسب هویت، نیاز به پذیرفته شدن بی قید و شرط، پرداختن به عواطف و هیجانات و رابطه امن و دردسترس با والدین بوده است که هر یک بین 4 تا 6 مضمون فرعی را نیز در بر گرفتند. مصاحبه با نوجوانان، به 6 نیاز اساسی آنان در رابطه با والدین شان رسید. یافته های این مطالعه نشان داد که از منظر نوجوانان، داشتن رابطه خانوادگی همراه با امنیت، صمیمیت، شادی، پذیرش وآزادی از مهمترین نیاز هایی است که در این دوره زندگی دارند و به رسمیت شناختن این نیاز ها از سمت والدین می تواند به نوجوانان کمک کند تا عبور سالمی همراه با رضایت و سلامت روان از این دوره زندگی داشته باشند. همچنین به روانشناسان و مشاوران و سایر افراد و سازمان هایی  که با نوجوانان و مسایل آنها در ارتباط هستند  برای طراحی پروتکل های مداخلاتی جهت بهبود رابطه والد و نوجوان کمک می کند.

    کلیدواژگان: پژوهش کیفی، نوجوانی، رابطه والد- نوجوان، نیازهای نوجوان، تحلیل مضمون
  • ساناز دهقان مروستی*، ولی الله فرزاد، ربابه نوری صفحات 80-110

    پژوهش حاضر با هدف، تعیین نقش میانجی گری درگیری تحصیلی را در رابطه ی خودتعیین گری و مدیریت‎زمان دانش آموزان انجام گرفت. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. که در سال تحصیلی 98-99 انجام گرفت. جامعه آماری کلیه ی دانش آموزان دختر متوسطه دوم (8860 نفر) شهر یزد بودند که به روش نمونه گیری از نوع تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، به تعداد 314 دانش آموز انتخاب شدند. ابزار پژوهش، سه پرسشنامه مدیریت‎زمان ماکان (1994)، خودتعیین گری گاردیا، دسی و ریان (2000) و درگیری تحصیلی ریو (2013) پاسخ بود. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر و نرم افزار لیزرل استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد، رابطه خودتعیین گری و مدیریت زمان مثبت، مستقیم و معنی دار (15/0 r=) است. همچنین، درگیری تحصیلی و مدیریت زمان رابطه مثبت، مستقیم و معنی داری (59/0r=) داشتند. نتایج، به این نکته اشاره داشتند که رابطه خودتعیین گری و درگیری تحصیلی مثبت، مستقیم و معنی دار (46/0r=) گزارش شد و خودتعیین گری بر مدیریت زمان با توجه به نقش میانجی درگیری تحصیلی، رابطه غیر مستقیم و مثبت داشت. می توان نتیجه گرفت، با ایجاد محیط های آموزشی که ارضای نیازهای روان شناختی دانش آموزان را در اولویت قرار می دهند، می توان درگیری تحصیلی را افزایش داد و به مدیریت زمان موثر کمک کرد. بدین منظور به مشاوران مدرسه پیشنهاد می شود، کارگاه آموزشی خودشناسی، هدف گزینی و مهارت های ارتباطی برای دانش آموزان دبیرستانی و کارگاه آموزشی مدیریت زمان، مهارت های ارتباطی و مدیریت کلاس برای معلمان برگزار کنند.

    کلیدواژگان: مدیریت زمان، خودتعیین گری، درگیری تحصیلی
  • مهدیه آژعصاران، ولی مهدی نژاد*، علی فرنام صفحات 110-135

    زورگویی یک پدیده جهان شمول و حایز اهمیت به ویژه در سنین مدرسه است که می تواند روند یادگیری فرد را مختل سازد. بنابراین، شناسایی عوامل مختلف مرتبط با افزایش و کاهش زورگویی اهمیت فراوانی دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین همدلی، خودکارآمدی و زورگویی با نقش واسطه ای سبک های فرزندپروری در دانش آموزان متوسطه دوره اول شهر زابل در سال 1398 انجام گردید.در این مطالعه توصیفی-تحلیلی به روش همبستگی، از بین جامعه آماری مشتمل بر 8053 دانش آموز  متوسطه دوره اول، 386 نفر شامل 190 دانش آموز پسر و 196 دانش آموز دختر که معیارهای ورود به مطالعه را دارا بودند، به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم اطلاعات دموگرافیک، مقیاس همدلی دیویس (1980)، مقیاس خودکارآمدی عمومی شرر (1982)، مقیاس زورگویی کلامی الویوس (1996) و مقیاس سبک های فرزند پروری بامریند (1973) بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی مانند میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی مانند ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای تحلیل آماری SPSS و Amos در سطح معناداری 05/0p< تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین مولفه های همدلی و خودکارآمدی با متغیر ارتکاب زورگویی و سبک های فرزندپروری استبدادی و سهل گیرانه رابطه ی منفی و معنادار و با سبک قاطع رابطه ی مثبت و معنادار وجود داشت (001/0p<). بین متغیر ارتکاب زورگویی با سبک های فرزندپروری استبدادی و سهل گیرانه رابطه ی مثبت و با سبک قاطع رابطه ی منفی مشاهده شد (001/0p<). همچنین، مولفه های همدلی و خودکارآمدی تنها از طریق سبک فرزندپروری استبدادی با متغیر ارتکاب زورگویی به طور غیر مستقیم رابطه داشتند (05/0p<). از این رو، جهت پیشگیری و کاهش زورگویی، تقویت دو مفهوم همدلی و خودکارآمدی در نوجوانان و همچنین آموزش نحوه فرزندپروری صحیح به والدین از طریق نهادهای اجتماعی چون مدرسه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: همدلی، خودکارآمدی، زورگویی، سبک های فرزندپروری، دانش آموزان
  • احسان کشت ورز کندازی*، الهه هدایتی، فاطمه کارگر، فاطمه مظاهر صفحات 135-156
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای خودپنداشت تحصیلی در رابطه بین ادراک از جو مدرسه و تحصیل گریزی بود. پژوهش حاضر از نوع همبستگی و به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش آموزان دوره متوسطه دوم منطقه درودزن (1366 نفر) در سال تحصیلی 99-1398 بودند. شرکت کنندگان 311 دانش آموز (139 پسر و 172 دختر) بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و مقیاس های ادراک از جو مدرسه وی، ردی و رودس، تحصیل گریزی خرمایی و صالح اردستانی و سیاهه خودپنداشت تحصیلی چن و تامپسون را تکمیل کردند. به منظور پاسخ گویی به فرضیه های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان دادند که اثر مستقیم ادراک از جو مدرسه بر تحصیل گریزی معنادار نبود؛ اما اثر مستقیم ادراک از جو مدرسه بر خودپنداشت تحصیلی و اثر مستقیم خودپنداشت تحصیلی بر تحصیل گریزی معنادار بود؛ همچنین، اثر ادراک از جو مدرسه بر تحصیل گریزی با واسطه گری خودپنداشت تحصیلی معنادار بود (21/0-=β، 002/0=P). به طور کلی یافته های این پژوهش، نقش ادراک از جو مدرسه و خودپنداشت تحصیلی را در تبیین تحصیل گریزی نشان داد. در مجموع، یافته های این پژوهش بیانگر اهمیت توجه به نقش ادراک از جو مدرسه و خودپنداشت تحصیلی در کاهش تحصیل گریزی دانش آموزان بود.
    کلیدواژگان: ادراک از جو مدرسه، تحصیل گریزی، خودپنداشت تحصیلی، دانش آموزان
  • سمیرا شهابی، هوشنگ جدیدی*، یحیی یار احمدی صفحات 156-178
    هدف این پژوهش تدوین مدل علی هیجان تحصیلی بر اساس جهت گیری هدف پیشرفت با نقش واسطه ای خودپنداره تحصیلی و ارزش تکلیف بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را حدود 13 هزار نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان که در سال تحصیلی 98-97 مشغول به تحصیل تشکیل دادند. از این جامعه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای 600 نفر از دانشجویان انتخاب شدند. پرسشنامه های هیجان تحصیلی پکران و همکاران (2005)، جهت گیری هدف پیشرفت الیوت و مک گریگور (2001)، خودپنداره تحصیلی لی یو و وانگ (2005) و ارزش تکلیف تحصیلی لو و لین(2012) به عنوان ابزارهای سنجش مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها با دو نرم افزار  SPSS و  Amos انجام شد. یافته ها بیانگر تاثیر غیرمستقیم و معنادار جهت گیری تسلط-گرایش و تسلط-اجتناب بر هیجان های مثبت و منفی تحصیلی از طریق خودپنداره تحصیلی و ارزش تکلیف بود. به عبارت دیگر، یافته ها نشان داد که جهت گیری تسلط-گرایش و تسلط-اجتناب بر خودپنداره تحصیلی و خودپنداره تحصیلی بر هیجان های مثبت و منفی تحصیلی اثر مستقیم و معنی داری دارد. همچنین ارزش تکلیف بر خودپنداره تحصیلی و بر هیجان های مثبت تحصیلی، جهت گیری عملکرد-گرایش بر خودپنداره تحصیلی و بر هیجان های منفی تحصیلی اثر مستقیم و بر هیجان های مثبت تحصیلی از طریق خودپنداره تحصیلی اثرغیر مستقیم و معنادار دارد (001/0>P). نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در مجموع انواع جهت گیری هدف پیشرفت می تواند پیش بین مناسبی برای هیجان تحصیلی دانشجویان از طریق خودپنداره تحصیلی و ارزش تکلیف آنها باشد و با استفاده از راه های افزایش نمرات جهت گیری هدف پیشرفت می توان هیجان های مثبت تحصیلی دانشجویان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: ارزش تکلیف، جهت گیری هدف پیشرفت، خودپنداره تحصیلی، هیجان تحصیلی
  • سعید مظلومیان*، سمیه خزایی صفحات 178-212
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر ابعاد جو روانی- اجتماعی کلاس بر احساس دلزدگی تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی با نقش واسطه ای ابعاد خودکارآمدی تحصیلی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر سال سوم دوره دوم متوسطه شهر برازجان در سال تحصیلی 97- 1396 بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تعداد 328 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند و به پرسشنامه های پژوهش که شامل مقیاس دلزدگی تحصیلی پکران، گویتز و پری (2005)، مقیاس جو روانی- اجتماعی کلاس میشو، کومیو و گوپیل (1985) و مقیاس خودکارآمدی تحصیلی موریس (2001) بود پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته ها نشان داد که ابعاد مشارکت دانش آموزان در فعالیت های کلاسی، بکاربستن مقررات و پشتیبانی، مستقیما قادر به پیش بینی دلزدگی تحصیلی هستند. در بررسی اثرات غیرمستقیم نیز مشخص شد که ابعاد دلبستگی و پشتیبانی جو روانی اجتماعی کلاس با واسطه گری خودکارآمدی تحصیلی منجر به کاهش دلزدگی می شوند. از طرفی بعد دلبستگی با میانجی گری خودکارآمدی اجتماعی منجر به افزایش دلزدگی تحصیلی دانش آموزان می شود. بر اساس این نتایج می توان به معلمان توصیه کرد که با ایجاد یکی جو روانی اجتماعی مشارکتی، قاعده مند و حمایتی که تقویت کننده خودکارآمدی تحصیلی است در جهت کاهش دلزدگی نسبت به کلاس و یادگیری اقدام کنند.
    کلیدواژگان: دلزدگی تحصیلی، جو روانی- اجتماعی کلاس، خودکارآمدی تحصیلی، دانش آموزان
  • فهیمه عسکری *، علیرضا منظری توکلی، حمدالله منظری توکلی، زهرا زین الدینی صفحات 212-243

    در تحقیق حاضر روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و معادلات ساختاری و جامعه آماری است که شامل تمامی دانش‌آموزان دوره دوم متوسطه شهر کرمان که در سال تحصیلی 99-1398 7370 نفر بودند و نمونه پژوهش بر طبق فرمول کوکران 380 نفر تخمین زده شد و بر اساس روش نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شدند. در این روش نمونه‌گیری نمونه‌ای انتخاب خواهد شد که احتمالی بوده و در آن هر واحد نمونه‌گیری مجموعه‌ای یا گروهی از اعضا است. داد‌ه‌ها از طریق پرسشنامه‌های سازگاری با مدرسه (سینها و سینگ، 1993)، موفقیت تحصیلی(صالحی ، 1393)، سبک زندگی اسلامی(کاویانی ، 1388) و سبک زندگی غربی (LSQ) (لعلی، عابدی و کجباف، 1391)، گردآوری و به روش همبستگی مدل معادلات ساختاری و به‌وسیله‌ی نرم‌افزار AMOS23 و تکنیک بوت استرپ، تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌های پژوهش نشان داد که مدل با عنایت به شاخص‌های برازندگی از برازش مناسبی برخوردار است. اثر مستقیم سازگاری با مدرسه بر موفقیت تحصیلی (43/0)، بر سبک زندگی اسلامی(56/0)، بر سبک زندگی غربی(24/0) معنادار بود. اثر مستقیم سبک زندگی اسلامی بر سبک زندگی غربی(65/0)، بر موفقیت تحصیلی (16/0) معنادار بود و اثر مستقیم سبک زندگی غربی بر سبک زندگی اسلامی(19/0-)، بر موفقیت تحصیلی(19/0-) نیز معنادار بود. همچنین اثر غیرمستقیم سازگاری با مدرسه بر موفقیت تحصیلی با میانجی‌گری سبک زندگی اسلامی و سبک زندگی غربی(18/0) معنادار بود. بنابراین می‌توان برای بهبود پیشرفت تحصیلی، با راهنمایی و هدایت دانش‌آموزان در کسب مهارت‌های سازگاری و آموزش سبک زندگی سالم به آنها گام‌های موثری برداشت. گنجاندن مفهوم ارتقاء سبک زندگی در برنامه درسی مدارس به دانش‌آموزان کمک می‌کند تا به طور موثر در توسعه جامعه خود نقش داشته باشند.

    کلیدواژگان: سازگاری با مدرسه، موفقیت تحصیلی، سبک زندگی اسلامی، سبک زندگی غربی
|
  • Mandana Goodarzi *, Mahboobeh Moosivand Pages 1-22

    The main purpose of this study was to investigate the relationship between religious beliefs, epistemological beliefs and moral justice with academic performance as a mediator of social adaptation in Payame Noor University students. This research was descriptive in terms of applied purpose and method and structural equation correlation. The statistical population of this study consists of all students of Payame Noor University of Tehran in 1398. The sample of the study was 384 students who were selected by available sampling. Research data were collected using the Questionnaire of Religious Beliefs of Khodayari Fard et al., Birger Moral Justice, Schumer Epistemological Beliefs, and California Social Adaptation. Validity of the scales used second-order factor analysis with AMOS software and Cronbach's alpha was used for reliability. Descriptive statistics and Pearson correlation coefficient and structural equation test were used to analyze the data and answer the research hypothesis. Findings showed that religious beliefs, moral justice and epistemological beliefs have a positive and significant effect on social adjustment and academic performance of students. The results of structural equation modeling showed that 52% of the variance of social adjustment and 62% of students' academic performance is explained by religious beliefs, moral justice and epistemological beliefs. Recognizing the factors affecting students 'social adjustment and academic performance provides the possibility of forecasting and planning to help ensure their mental health and can be done by creating a suitable religious context in universities to increase students' academic performance and clarify the type of thinking. Students pay at the university.

    Keywords: Religiosity, Moral Justice, Epistemological Beliefs, AcademicPerformance, Social Adaptation
  • Houshang Garavand *, Moslem Ghobadiyan Pages 22-63

    The present study was done with the aim of presenting the causal model of the effect environment of social constructivist on motivational orientations with regard to the mediating role of self-efficacy and outcome expectation. The research method was descriptive-correlational and the statistical population of the study included all postgraduate students of Lorestan University in the academic year 2016-2017 to 1643 students, of which 310 were selected based on stratified random sampling method. To collect the required data from University Social Constructivist Learning Environment Survey (USCLES), Academic Self Efficacy Beliefs Questionnaire (ASEBQ), Student Outcome Expectations Scale (SOES), and Academic Motivation Scale (AMS-C 28) was used. Data analysis was performed by path analysis by AMOS software. Social constructivism, self-efficacy and outcome expectation had a positive and significant direct effect on intrinsic and extrinsic motivation (p < 0.01). Self-efficacy had a negative effect on amotivation (p<0.01); But social constructivism and outcome expectation had no direct effect on amotivation (p>0.05). Social constructivism had a positive effect on self-efficacy and outcome expectation (p<0.01). In addition, the indirect effects of social constructivism with intrinsic, extrinsic motivation and apostasy through self-efficacy became significant (p<0.01). Also, the indirect effects of social with intrinsic and extrinsic motivation mediated by outcome expectation were significant (p < 0.01); But the indirect effects of social constructivism with amotivation mediated by outcome expectation were not significant (p > 0.05). The results of this study suggest the use of a constructivist approach in teaching as a strong and effective theory for educational circles.

    Keywords: Social constructivism, Academic Self-Efficacy, outcome expectation, academic motivation
  • Hamideh Mohammadi Nasab *, Mohamad Ali Mazaheri Tehrani, Morteza Rezaezadeh, Mahmood Heydari Pages 63-80

    Adolescence is one of the critical stages of life. The present study aims to investigate the needs of adolescents aged 11-14 years in their relationship with their parents. This research was qualitative and with a hermeneutic phenomenology approach. The data collection was performed by interviewing adolescents 11 – 14 aged was carried out until reaching saturation. 24 adolescents were selected by purposive sampling method and interviews were continued until saturation was reached. After that, the recordings of interviews were transcribed and analyzed by thematic analysis method. The analyses revealed 6 themes including warm and encouraging atmosphere, freedoms accompanied by supervision, unconditional acceptance, receiving attention to one’s emotions, and secure and accessible relationship with parents. Each theme consisted of 4 to 6 subthemes. The findings of this study showed that from the perspective of adolescents, having a family relationship with security, intimacy, happiness, acceptance, and freedom is one of the most important needs in this period of life, and recognition of these needs by parents can help adolescents to have a healthy transition through this stage of life with satisfaction and mental health. It also helps psychologists and counselors and other individuals and organizations involved with adolescents and their problems to design intervention protocols to improve the parent-adolescent relationship.

    Keywords: Qualitative research, adolescence, parent-adolescent relationship, adolescent needs, Thematic analysis
  • Sanaz Dehghan Marvasty *, Valiolah Farzad, Robabe Nouri Pages 80-110

    The Present Study Aims to Determine the Relationship Between the Mediating Role of Academic Engagement, And Self-Determination and Time Management of High School Students. The Analyzing Procedure Used in This Study Is Based on The Descriptive-Correlational Method. The Primary Statistical Population Is the Entire Female High School Students in Yazd (8860 Participants), From Whom 314 Students Are Selected for Conducting This Research, Through the Multi-Stage Random Cluster Sampling. The Research Instruments Are Three Questionnaires Consisted of Macan Time Management (1994), Self-Determination Guardia, Desi And Ryan (2000), And Rio (2013) Academic Engagement. In Order to Analyze the Data, Path Analysis Method and LISREL Software Are Used. The Findings Suggest That the Relationship Between Self-Determination and Time Management Is Positive, Direct and Meaningful. Moreover, Academic Engagement and Time Management Have A Positive, Direct and Meaningful Relationship. The Results Also Point Out That Not Only Self-Determination Have A Positive, Direct and Meaningful Relationship with Academic Engagement, But Also Self-Determination on Time Management Has an Indirect and Positive Relationship with The Mediating Role of Academic Engagement. It Can Be Concluded That by Creating Educational Environments That Prioritize the Satisfaction of Students' Psychological Needs, Academic Engagement Can Be Increased and Effective Time Management Can Be Helped. To This End, School Counselors Are Advised to Conduct A Workshop on Self-Awareness, Goal Setting and Communication Skills for High School Students and A Workshop on Time Management, Communication Skills and Classroom Management for Teachers.

    Keywords: Time Management, Self-determination, academic engagement
  • Mahdiyeh Azhassaran, Vali Mehdinezhad *, Ali Farnam Pages 110-135

    Bullying is a pervasive problem that can disrupt one's learning process and lead to undesirable personality and social consequences. The aim of this study was to determine the relationship between empathy, self-efficacy and bullying with the mediating role of parenting styles in high school students in Zabol city, Iran. In this descriptive-analytic study, 386 boy and girl high school students who were eligible for inclusion in the study were selected through multistage cluster sampling. Data were collected using demographic information form, Davis Empathy Scale (1980), Sherer General Self-Efficacy Scale (1982), Olweus Bullying Scale (1996), and Baumrind Parenting Styles Scale (1973). The results indicated that there was a negative significant relationship between empathy and self-efficacy dimensions with bullying variable (p <0.001). There was a positive relationship between the variable of bullying with permissive and authoritarian parenting styles and a negative relationship with the authoritative (p <0.001). Also, the components of empathy and self-efficacy were only indirectly related to the variable of bullying through authoritarian parenting style (p <0.05). Providing insight into the concepts of empathy and self-efficacy, its application and reinforcement among social institutions such as family, school, and other adolescent-affiliated networks can provide valuable assistance in reducing adolescent bullying. Also, given the mediating role of parenting styles, identifying and improving parenting styles can be effective in reducing bullying in adolescents.

    Keywords: Empathy, self-efficacy, Bullying, Parenting Styles, Students
  • Ehsan Keshtvarz Kondazi *, Elahe Hedayati, Fatemeh Kargar, Fatemeh Mazahr Pages 135-156
    The present study was a correlational study using structural equation modeling. The statistical population of the study was all first-grade high school students in Kamfirooz region (1366 people) in the academic year 1398-99. Participants were 311 students (139 boys and 172 girls) who were selected by cluster random sampling and completed his school atmosphere perception scales, Way, Reddy & Rhodes, Academic Avoidance Questionnaire (Khormai and Saleh Ardestani), and Chen and Thompson's academic self-concept checklist. Structural equation modeling was used to answer the research hypotheses. The results showed that the direct effect of perception of school atmosphere on academic avoidance was not significant; But the direct effect of school atmosphere perception on academic self-concept and the direct effect of academic self-concept on academic avoidance were significant; Also, the effect of perception of school atmosphere on academic avoidance mediated by academic self-concept was significan (P=0/002, β=-0/21). In general, the findings of this study show the role of perception of school atmosphere and academic self-concept in explaining academic avoidance. Overall, the findings of this study indicate the importance of paying attention to the role of perception of school atmosphere and academic self-concept in reducing students' academic avoidance.
    Keywords: perception of school atmosphere, academic avoidance, Academic self-concept, Students
  • Samira Shahabi, Hooshang Jadidi *, Yahya Yarahmadi Pages 156-178
    The purpose of this study was to elaborate the casual modeling of academic emotion based on the achieve‐ment goal orientation with regard to the academic self-concept and the task value. The method of the research was a descriptive correlational and structural equation model. The statistical population in this study was all students of Hamedan University of medical science between the years 1998-97[A1] . Six hundred students from them were selected using multistage cluster sampling. Questionnaire of educational excitement of Peakan et al. (2005), Elliot & McGregor Development Goal Orientation (2001), Lewand & Wang's academic self-concept (2005) and academic task value of loo et al.  (2012) were used as measuring tools. Data analysis was done with SPSS and Amos soft wares. The findings indicated the indirect and significant effect of the domination-tendency and domination-avoidance orientation on the positive and negative academic emotions through the self-concept and the task value. In other words, the findings showed that the orientation of domination-tendency and domination-avoidance on self-concept and also academic self-concept on positive and negative emotions had a direct and significant effect. Also, the value of the task on academic self-concept and on the positive academic emotion, performance- orientation on self-concept and negative emotions of academic have a direct and significant effect as well as positive emotions through academic self-concept. The results of this study showed that the achievement goal orientation can be a suitable predictor of students' academic emotions through their self-concept and the task value overally.
    Keywords: achievement goal orientation, Academic self-concept, academic emotion, task value
  • Saeid Mazloumian *, Somayeh Khazaei Pages 178-212
    The aim of this study was to examine the effect of classroom psychosocial climate on students’ academic boredom by mediating the roleof academic self-efficacy dimensions. The research method was descriptive-correlational. The statistical population included all male and female students in the third grade ofhigh school in Borazjan in the academic year 2017-2018. 328 people were selected as the sample by cluster random sampling method and answered the research questionnaires, which included Pekran, Goetz and Perry (2005) academic boredom scale, Michaud, Comeau, and Goupil (1985) classroom psychosocial climate scale, and Morris academic self-efficacy scale (2001). Structural equation analysis was used to analyze the data. Results showed that the dimensions of student participation in classroom activities, application of rules, and teacher support were directly able to predict academic boredom. Indirect effects also showed that attaches toother students and teacher support dimensions of classroom psychosocial climate mediated academic self-efficacy, leading to a decrease in academic boredom. On the other hand, the attachment dimension leadsto increased academic boredom of students by the mediation of social self-efficacy. Based on these results, teachers can be advised to take action to reduce boredom towards class and learning by creating a participatory, regular, and supportive psychosocial atmosphere that enhances academic self-efficac.
    Keywords: academic boredom, classroom psychosocial climate, Academic Self-Efficacy, Students
  • Fahime Askari *, Alireza Manzari Tavakoli, Hamdollah Manzari Tavakoli, Zahra Zeinoddiny Pages 212-243

    In this study, the research method is descriptive of correlation and structural equations and the statistical population of the study includes all high school students in Kerman who were 7370 in the academic year 1399-99 and the research sample was estimated 380 people according to the multi-stage cluster sampling method. In this sampling method, a sample will be selected; which is probable and each sampling unit is a set or group of members. Data were collected through school adaptation questionnaires (Sinha and Singh, 1993), academic achievement (Salehi, 2014), Islamic lifestyle (Kaviani, 2009) and Western lifestyle (LSQ) (Lali, Abedi and Kajbaf, 2012), and The structural equation model was analyzed by correlation method using AMOS23 software and bootstrap technique. Results showed that the model has a good fit with regard to fitness indicators. The direct effect of school adjustment on academic achievement (0.43), on Islamic lifestyle (0.56) and on Western lifestyle (0.24) was significant. The direct effect of Islamic lifestyle on Western lifestyle (0.65) was significant on academic achievement (0.16) and the direct effect of Western lifestyle on Islamic lifestyle (-0.19) was on academic success (-0.19) was also significant. Also, the indirect effect of school adaptation on academic achievement mediated by Islamic lifestyle and Western lifestyle (0.18) was significant. Therefore, effective steps can be taken to improve academic achievement by guiding and guiding students in acquiring adaptation skills and teaching them a healthy lifestyle. Incorporating the concept of lifestyle improvement into the school curriculum helps students to play an effective role in the development of their community.

    Keywords: school adaptation, academic achievement, Islamic lifestyle, western lifestyle