فهرست مطالب

اسلام و علوم اجتماعی - پیاپی 25 (بهار و تابستان 1400)

دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی
پیاپی 25 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهزاد بسطامی*، زینب سادات حسینی صفحات 5-31

    قرآن کریم براساس قایده جهان شمولی و جامع نگری، آموزه های وحیانی خود را به شکلی ساختارمند و مبتنی بر الگوی منظم و علمی جهت تاثیرگذاری مطلوب ارایه کرده است. بی تردید با توجه به نقش نخبگان در راهبری جامعه و اهمیت آن از منظر قرآن کریم، چنین ساختار و مدلی گویا از قرآن کریم امری اجتناب ناپذیر است. این مقاله جهت دستیابی به ساختار پیش گفته از روش تحلیل محتوایی و بهره گیری از آیات قرآن کریم استفاده کرده است. پس از استخراج مولفه های کاربردی حاصل از کدگذاری‎ها، ساختار و مدلی براساس چهار رکن اصلی: ویژگی های نخبگان، شیوه های تقویت، کارکرد اجتماعی و معیارهای معرفی و تعریف جدیدی از نخبه بر مبنای شاخصه های موجود و مبتنی بر آموزه های دینی به دست آمد. از دیگر نتایج رابطه دوسویه میان نخبگان و جامعه بود که در صورت مسئولیت پذیری متقابل، زمینه ایجاد جامعه مطلوب و آرمانی در ابعاد تمدنی آن فراهم خواهد شد.

    کلیدواژگان: نخبه، ساختار، نخبه قرآنی، جامعه آرمانی
  • مهدیه شهرابی فراهانی* صفحات 33-53
    ابررویداد مذهبی اربعین از جمله بزرگ ترین رویدادهای گردشگری مذهبی جهان، دربرگیرنده باورها و اعتقاداتی غیرمادی است که چنین حرکتی را در جهان ایجاد نموده است. ادراک معنوی گردشگر از جمله رویکردهای جدیدی است که در مطالعات گردشگری مطرح شده و به همه عوامل غیرمادی و روحانی وجودی گردشگر، بر دریافت وی از سایت گردشگری تاکید می نماید. این پژوهش با هدف بررسی شناسایی حقیقت باطنی ادراک معنوی گردشگر در توسعه گردشگری مذهبی رویداد اربعین، به شیوه کیفی و روش توصیف و تحلیل انجام گرفته است. این پژوهش به روش مصاحبه نیمه ساختاریافته با بیست و نه نفر از گردشگرانی که حداقل یک بار در رویداد اربعین حضور داشته اند، در مقطع زمانی تابستان 1398 صورت پذیرفته است. نتایج پژوهش حاکی از این مطلب است که حقیقت باطنی و درونی وجود گردشگر بر احساس نزدیکی به خالق هستی، احساس اتصال و قرابت، احساس آرامش، احساس ارزش های والای انسانی و احساس بازگشت به خویشتن و گمشده درونی اشاره می نماید که همگی بر شناخت هرچه بیشتر ماهیت حقیقی انسانی تاکید می کند. ادراک معنوی گردشگر عنصر کلیدی شکل دهنده چنین ابررویداد مذهبی است که نیازمند نگاه ژرف تر در جهت توسعه کیفی ابررویداد مذهبی اربعین می باشد.
    کلیدواژگان: ابررویداد مذهبی اربعین، ادراک معنوی، گردشگر، حقیقت باطنی
  • قدسی علیزاده سیلاب، زاهد غفاری هشجین*، یوسف ترابی صفحات 55-77

    هدف اصلی مقاله حاضر شناخت و تحلیل نهادسازی در اندیشه سیاسی و سیره عملی امام خمینی (ره) است. به منظور پاسخ به سوالات مقاله از روش تحلیل اسنادی که از انواع روش های کیفی است استفاده شده است. با این روش، اسناد و مدارک موجود شامل کتب، مقالات و پایان نامه ها و اسناد بررسی شده است. با بررسی اندیشه سیاسی امام خمینی (ره)، مولفه هایی چون توجه به ارزش های جامعه، بحران های سیاسی و شرایط زمانی خاص در نهادسازی ایشان تاثیرگذار بوده، است. همچنین می توان گفت نهادسازی در اندیشه سیاسی و سیره عملی امام خمینی (ره)، دارای جایگاه ویژه ای است. لذا پس از بررسی اندیشه سیاسی ایشان، در ادامه سعی شده است؛ شواهدی از نهادسازی امام خمینی (ره) براساس کارکردهای مختلف و با توجه به مولفه های ذکر شده به تفکیک ارایه شود. ارایه و معرفی نهادهای سیاسی، تقنینی، قضایی، علمی-فرهنگی، نظامی و خدماتی، به صورت مقطعی و دایمی، از جمله شواهد نهادسازی در دوران رهبری امام خمینی (ره) هستند.

    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، نهادسازی، ارزش های جامعه، بحران های سیاسی، نیازهای زمان
  • محمدرضا کدخدایی*، حسین بستان، محمدرضا احمدی، منصوره زارعان صفحات 79-99

    ارایه نظریه تبیینی در موضوع عوامل مودت زوجین براساس رویکرد دینی مسئله اصلی این پژوهش است. براساس تحلیل محتوای آیات و روایات و با بهره گیری از تکنیک های روش داده بنیاد، فرایند پنج مرحله ای برای بررسی موضوع این پژوهش پایه ریزی شد. 110 عامل به صورت مستقیم و 97 عامل به صورت غیرمستقیم از گزاره های دینی کشف یا استنباط شده و کدگذاری اولیه صورت گرفت. با رفع همپوشانی و سنخ شناسی این عوامل، کدهای اکتشافی در محورهای ذیل کدگذاری محوری شدند: عوامل روان شناختی شامل عوامل گرایشی، بینشی، کنشی و صفات اخلاقی؛ عوامل اجتماعی شامل هنجارها، نقش ها، نهادها، حقوق و تکالیف، مناسک و روابط با دیگر گروه های اجتماعی؛ عوامل جسمانی شامل عوامل جوارحی و جوانحی؛ عوامل زیست محیطی و عوامل معنوی. درنهایت عامل نیاز به عنوان عامل مسلط بر تمام محورهای عوامل قابل توضیح و تبیین است. عامل مسلط شامل سه نوع نیاز طبیعی، اجتماعی و متعالی با منشا طبیعت، اجتماع و مکتب است.

    کلیدواژگان: مودت ازواج، تبیین عوامل، عوامل مودت زوجین، نظریه دینی
  • حجت سلیم*، جواد طباخی ممقانی، رامین بابایی صفحات 101-123

    تربیت از اصول اساسی و لازم برای تعالی و پیشرفت همه جانبه افراد و جوامع است. از سویی دیگر امروزه تقریبا تمام ابعاد زندگی انسان ها تحت تاثیر شدید رسانه ها قرار گرفته اند. با این وجود تاکنون در متون رسمی دانش ارتباطات و رسانه، کارکردی در حوزه تربیت اسلامی ثبت نشده است. پژوهش حاضر درصدد بررسی ضرورت تعریف کارکرد تربیتی برای رسانه ها، ارایه مولفه های بدیع تربیت رسانه ای و نهایتا دستیابی به تعریفی از رسانه تربیتی است. ضرورت کارکرد تربیتی با ارایه پنج دلیل روشن شده و ویژگی های بدیع تربیت رسانه ای در سه بعد مربی، متربی و ارتباط تربیتی مطرح گشته است. حوزه مجاز عملکرد رسانه تربیتی در سه محور کلی ویژگی ها، زمینه های مناسب و کژکارکردها و حوزه بهینه عملکرد رسانه تربیتی در دو محور آسیب ها و الزامات ارایه شده است. تربیت رسانه ای به شرط استفاده تربیتی مخاطب به وقوع می پیوندد و بدون آمادگی و انتخاب و عملکرد صحیح مخاطب، رسانه تربیتی ناکام خواهد ماند. رسانه تربیتی به مثابه آن آب و هوای مساعدی است که لاجرم منجر به رشد مخاطب خود می شود نه آن کویری که امکان هرگونه تعالی و سازندگی را به کلی نفی می کند. هرچند رسانه تربیتی در خط مقدم تربیت اسلامی قرار نمی گیرد اما نقطه عطف تربیت است.

    کلیدواژگان: رسانه تربیتی، تربیت رسانه ای، تربیت اسلامی، ارتباطات تربیتی
  • محسن کفیلی فرد، علی جعفری*، محمد سلطانی فر صفحات 125-145

    هویت دینی به مثابه شکلی از اشکال مختلف هویت اجتماعی تحت تاثیر فزاینده رسانه های مدرن و محصولات فرهنگی از جمله انیمیشن‎ها قرار دارد. هدف اصلی پژوهش حاضر، مطالعه نحوه بازنمایی هویت دینی در انیمیشن‎های ایرانی است که با تاکید بر نظریه بازنمایی استوارت هال و بهره گیری از نظریه های مرتبط با حوزه دین به ویژه نظریه گلاک و استارک صورت گرفته است. این تحقیق یک پژوهش کیفی بوده و در آن از روش نشانه‎ شناسی استفاده شده است. جامعه آماری شامل انیمیشن‎هایی است که با محوریت دین و مسایل دینی در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران تولید و پخش شده و با روش نمونه ‎گیری هدفمند، 3 قسمت از مجموعه انیمیشن فرمانروایان مقدس (سموییل، داوود و سلیمان نبیb) به عنوان نمونه انتخاب و بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان داد در انیمیشن‎های یاد شده ابعاد مختلف هویت دینی −بعد اعتقادی با مولفه هایی مثل اعتقاد به خداوند، اعتقاد به نبوت، فرشتگان و شیاطین، بعد مناسکی به صورت عبادت، دعا و نیایش، شرکت در آیین‎های مذهبی و روزه گرفتن، بعد تجربه‎ای در قالب احساس ترس از خدا پس از انجام گناه، طلب توبه و بخشش، آرامش داشتن در ارتباط با خدا، کمک خواستن از خدا و بعد پیامدی بر مبنای مولفه هایی نظیر مبارزه با طاغوت، دعوت به حق پرستی، جهاد در راه خدا، صلح طلبی، کمک به مستمندان، انجام امر به معروف و نهی از منکر− بازنمایی می‎شود.

    کلیدواژگان: هویت دینی، بازنمایی، انیمیشن، نشانه‎شناسی، رسانه
  • مهدی کریمی نودهی* صفحات 147-166

    شبکه معنایی عدالت لایه های پیچیده معنایی است که ترکیب این معانی و ارتباط وثیقی که میان آنها برقرار است، مفهوم عدالت را پدید می‎ آورد. در این پژوهش سعی شده است با تحلیل شبکه معنایی ایزوتسویی به مفهوم عدالت نگریسته شود و با توجه به این نظریه، عدالت نه مفهومی تک‎ بعدی بلکه مفهومی متکاثر و محصول برهم ‎نهی شبکه‎ ای از معانی است که تنها در ساختاری جامع از مفاهیم فهم می‎گردد. تاثیر ترمینولوژی عدالت بر ارایه نظریه عدالت امری متداول در ادبیات عدالت‎ پژوهان معاصر است به ‎گونه‎ ای که هر نظریه ‎ای از عدالت مبتنی بر مفهوم‎ شناسی خاصی از عدالت است. به نظر می‎رسد ایده های گوناگون عدالت با تاکید بر گونه خاصی از معنای عدالت، نگاهی تک‎ بعدی به عدالت داشته ‎اند و بالمآل نظریه‎ ای تک‎ بعدی حاصل آمده است. در این پژوهش سعی شده است با عنایت به شبکه معنایی ایزوتسویی که تحلیل شبکه ‎ای را برای بررسی معانی واژگان پیشنهاد می‎کند، به عدالت نگریسته شود. بر این اساس عدالت نه یک مفهوم تک‎ بعدی بلکه مجموعه‎ ای بهم ‎پیوسته از معانی است که در ساختاری منسجم ایده عدالت را محقق می‎سازند. در میان نظریه های عدالت معاصر، رویکرد برابری پیچیده به خوبی نظریه ‎ای مبتنی بر شبکه معانی ارایه می‎دهد. در ساختار برابری پیچیده علاوه بر اصالت ‎بخشی به برابری، سایر آموزه های حقوقی و اخلاقی عدالت نیز پاس داشته می‎شود. نتیجه آنکه توجه به ابعاد مختلف عدالت از حیث مفهومی با عنایت به دیدگاه شبکه معنایی و از دیدگاه نظری با توجه به نظریه برابری پیچیده، نظریه‎ ای جامع را در خصوص عدالت فراهم می‎آورد که در نهایت تعارض میان معیارهای عدالت را مرتفع می‎سازد.

    کلیدواژگان: عدالت، برابری، برابری پیچیده، شبکه معنایی
  • مسعود حاجی زاده میمندی*، محمدمهدی شمس الدینی، زهرا فلک الدین صفحات 167-188

    پدیده مرگ همواره یکی از مهم ترین مسایل و دغدغه های پیش روی بشر بوده است که افراد نگرش های مختلفی از مثبت تا منفی و حتی خنثی به آن داشته اند. هدف این پژوهش نگرش به مرگ در بین شهروندان شهر یزد و عوامل اجتماعی−فرهنگی موثر بر آن است. روش تحقیق پیمایشی و ابزار گردآوری داده‎ها پرسش‎نامه می باشد، اعتبار از نوع صوری و پایایی از طریق آلفای کرونباخ محاسبه گردید و روش نمونه گیری، خوشه ای چندمرحله ای بوده است. جامعه آماری این تحقیق شهروندان 35 سال به بالای شهر یزد بود که با استفاده از فرمول کوکران 257 نفر از شهروندان انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و AMOS استفاده شده است.به طورکلی یافته های تحقیق نشان داد که نگرش های منفی به مرگ در بین شهروندان کمتر پذیرفته شده است؛ ولی نگرش مثبت به مرگ و همچنین نگرش خنثی به مرگ در بین آنان پذیرفته شده است. همچنین بین متغیر نگرش مثبت به مرگ و خنثی به مرگ با دینداری و ابعاد آن رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد؛ اما بین نگرش منفی به مرگ با دینداری رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین بین تجربه مرگ با نگرش مثبت به مرگ و نگرش منفی به مرگ رابطه معنا داری وجود دارد؛ اما رابطه بین نگرش خنثی به مرگ باتجربه مرگ معنادار نشد. همچنین بین نگرش منفی و خنثی به مرگ با تعمق به مرگ رابطه ای وجود نداشت؛ اما بین نگرش مثبت به مرگ و تعمق در مرگ رابطه معنی داری مشاهده شد. با استفاده از واریانس ترکیب خطی متغیرهای مستقل موجود در معادله رگرسیون، می توان 8/18 درصد از واریانس نگرش به مرگ را توضیح داد.

    کلیدواژگان: نگرش به مرگ، عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی، شهروندان، شهر یزد
  • سید محسن آل سیدغفور، آلیس طالقانی زاده* صفحات 189-215

    سند الگوی پیشرفت بنا به فرمان مقام معظم رهبری، با مشارکت گسترده متفکران و صاحب نظران ایرانی و براساس جهان بینی و اصول اسلامی، برطبق روش های علمی و  مطالعه آینده پژوهانه طراحی شده است که شامل پنج بخش می باشد. این سند دارای شاخص های راهبردی برای پیشرفت جامعه اسلامی ایرانی و نیز همه جوامع اسلامی است. با توجه به بررسی امکان چگونگی برقراری عدالت مورد نظر سند در جامعه اسلامی ایرانی، پژوهش حاضر درصدد بیان این مطلب است که مولفه «برابری فرصت ها» می‎تواند به عنوان یکی از شاخص های قابل تامل در ارتباط با اجرای عدالت اسلامی مطرح گردد. درواقع، هدف مقاله حاضر، تبیین این مسئله است که چه رابطه ای بین مولفه برابری فرصت ها و عدالت اسلامی در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت می تواند وجود داشته باشد؟
    این نوشتار درصدد تبیین این فرضیه می باشد که بررسی سند مورد اشاره نشان می دهد رابطه مستقیمی بین برابری فرصت ها و عدالت اسلامی وجود دارد و با پی ریزی فرصت های برابر در تمام عرصه های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی می‎توان زمینه های گسترش عدالت اسلامی و سپس پیشرفت و توسعه اجتماعی را در جامعه فراهم آورد. درواقع می توان گفت در صورت پیاده شدن برابری فرصت ها به عنوان متغیر مستقل، اجرای عدالت اسلامی موردنظر در سند الگوی پیشرفت تسهیل می گردد. بر این اساس در جهت تدوین این مقاله از روش کتابخانه ای−توصیفی و روایی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، برابری فرصت ها، عدالت، عدالت اسلامی
  • نجمه نجم*، حسن ناصرخاکی صفحات 217-246

    حوزه علمیه به عنوان نهادی علمی−تبلیغی دارای رسالتی گسترده در عرصه امور دینی است و می‎تواند نقش مهمی را در عرصه تبلیغ جهانی آموزه ‎های قرآنی ایفا کند. مسئله آن است که با مطالعه و مشاهده آموزه‎ های دینی موثر و مطرح در عرصه بین‎ الملل و اسناد بالادستی نگاشته شده، برنامه ‎ریزی عملیاتی برای تبلیغ این آموزه‎ ها متناسب با قابلیت‎ها نبوده است. پرسش اساسی آن است که بایسته‎ های تحول حوزه‎ های علمیه در عرصه بین‎ الملل و «تبلیغ جهانی آموزه‎ های قرآنی» برای تحقق چشم انداز و ماموریت های موجود چیست؟ پژوهش این مقاله  به صورت کیفی و چارچوب آن از نوع استقرایی است. جمع‎ آوری داده‎ ها به روش اسنادی بوده و برای تجزیه و تحلیل داده‎ ها و ارایه بایسته‎ ها از روش نظریه مبنایی استفاده شده است. یافته مقاله بیانگر آن است که توجه به بایسته های قرآنی «اصل دعوت»، هویت فردی طلاب به مثابه کنشگر، گفتمان‎های رقیب و گفتمان سازی تبلیغی حوزه، تمرکز حوزه بر مراکز غیردولتی و سیاستگذاری اجتماعی و بهره مندی از ایده جنبش های اجتماعی، برای تحقق تبلیغ جهانی موثر حوزه های علمیه حایز اهمیت است. همچنین با افزودن الگوی پیشنهادی قدرت نرم و توجه به تمهیدات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی برای مخاطبان دعوت و تحول جدی در رویکرد اجتماعی طلاب، تاثیرگذاری تبلیغ جهانی حوزه افزایش می یابد. از این رو توجه به تقویت «هویت جمعی طلاب»، همبستگی اجتماعی، جامعه محور بودن تبلیغ، به خصوص تعمیق احساس پیوستگی حوزه با فرهنگ و ارزش های مشترک دینی در میان تنوع قومی و ادیان و مذاهب گوناگون، نقش بسزایی در تحول اجتماعی تبلیغ ملی و جهانی آموزه های قرآنی دارد.

    کلیدواژگان: حوزه‎علمیه، دعوت، تبلیغ جهانی، آموزه‎های قرآنی، جنبش اجتماعی
  • حسین ملتفت*، حسن شجاعی، حسین کمالوند صفحات 247-274
    تحقیق حاضر به بررسی مطالعات دینداری با مشارکت سیاسی با استفاده از رویکرد فراتحلیل می‏پردازد. این مقاله از نظر هدف، توصیفی و از نظر نوع استفاده، کاربردی است. جامعه آماری تحقیق، شامل پایان‏ ‏نامه‏‏های کارشناسی ارشد، دکترا و مقالات مرتبط با دینداری با مشارکت سیاسی بود که تعداد 23 مطالعه با استفاده از روش نمونه‏گیری غیرتصادفی هدفمند به‏عنوان نمونه وارد فرایند فراتحلیل شدند. ضریب اندازه اثر با به کارگیری نرم افزار CMA2 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد که رابطه بین تمام ابعاد دینداری با مشارکت سیاسی معنادار است این در حالی است که بعد عاطفی دینداری بیشترین اثر را بر مشارکت سیاسی دارد و بعد از آن ابعاد مناسکی و پیامدی در رتبه های بعدی تاثیرگذاری قرار دارند؛ اما ابعاد شناختی و تجربی کمترین اثر را بر مشارکت سیاسی داشته اند. در کل بین دینداری و مشارکت سیاسی هم رابطه معنادار متوسطی در مطالعات انجام شده در ایران مشاهده می شود. با در نظر گرفتن شرایط اجتماعی جامعه ایران و مطالعاتی که در این زمینه انجام شده است مشارکت سیاسی به عنوان یک رفتار اجتماعی تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله دینداری شهروندان است بنابراین این عامل در کنش متقابل با سایر عوامل موجود در جامعه بر رفتار مشارکت سیاسی شهروندان اثر می گذارد. نتایج تحقیق نشان داده است شهروندانی که به مسایل دینی اعتقاد دارند و به آنها عمل می کنند دارای مشارکت سیاسی بالاتری نسبت به بقیه هستند.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، دینداری، فراتحلیل، ایران
  • ایمان عرفان منش* صفحات 277-301

    همواره رسیدن به آرامش و امنیت از مهم‎ترین اهداف تشکیل جامعه انقلابی و مقدمه‎ای برای رسیدن به تمدن بوده است. این دو مولفه در ابعاد و سطوح مختلفی از زندگی روزمره کنشگران تا عرصه رسمی و کلان جامعه جریان دارند. کیفیت و تداوم حیات اجتماعی در گرو تضمین آرامش و امنیت برای یک نظام اجتماعی است. در این مقاله تلاش شده است تا با بهره ‎مندی از بینش نظری اسلامی و بومی و همچنین، استفاده از تکنیک‎های تحلیل مضمونی، ساختاربخش و عام، فرایند شکل‎ گیری، رشد، تداوم، بازتولید و حراست از امنیت و آرامش در بیانات رهبر انقلاب اسلامی واکاوی شود. در مجموع، چهار فرایند شامل فرایند تشکیل و تثبیت (ماهیت و نتایج)، فرایند رشد و گسترش (ابعاد)، فرایند اثربخشی و بقا (اهمیت و ضرورت) و فرایند پایش و مراقبت (زمینه‎ ها و شرایط) شناسایی و صورت‎بندی شده‎ اند. در انتهای مقاله نیز، جمع‎بندی نظری با استناد به یافته‎ ها ارایه شده است که بر طبق آن، آرامش و امنیت بسترساز سبک زندگی، پیشرفت جامعه و تحقق آرمان‎های اجتماعی است.

    کلیدواژگان: آرامش، امنیت، رهبر انقلاب اسلامی (آیت‎الله العظمی سیدعلی خامنه‎ای مدظله العالی)، فرایندشناسی، فرد و جامعه
|
  • Behzad Bastami *, Zainab Alsadat Hossini Pages 5-31

    Based on the rule of universality and comprehensiveness, the Holy Quran, has presented its revelatory teachings in a structured way and based on a regular and scientific model for having the desired effect. Undoubtedly, given the role of elites in leading society and its importance from the perspective of the Holy Quran, such a clear structure and model of the Holy Quran is inevitable. This article uses content analysis method and employs the verses of the Holy Quran to achieve the mentioned structure. After extracting the functional components obtained from coding, a structure and model based on four main pillars of: elite characteristics, reinforcement methods, social function and criteria for introduction and a new definition of elite based on existing characteristics and also based on religious teachings are obtained. Another result of the study was the two-way relationship between the elites and the society, which in case of mutual responsibility, the groundwork will be laid for the creation of a desirable and ideal society in its civilized dimensions.

    Keywords: Elite, Structure, Quranic Elite, Ideal Society
  • Mahdieh Shahrabi Farahani * Pages 33-53
    The Arbaeen Religious Event, one of the world's largest tourism events, contains immaterial beliefs that have created such a movement in the world and are not based solely on a limited material view. The aim of this study was to investigate the identification of the esoteric truth of the tourist's spiritual perception in the development of religious tourism of the Arbaeen event, in a qualitative manner and in the method of description and analysis. This research was conducted by semi-structured interview with twenty-nine tourists who have attended the Arbaeen event at least once, during the summer of 1398. The results of the research indicate that the esoteric and inner truth of the tourist's existence refers to the feeling of being close to the Creator of the universe, the feeling of connection and closeness, the feeling of peace, the feeling of high human values and the feeling of returning to oneself and the lost inner self.Therefore, the spiritual perception of the tourist is a key element in the formation of such a religious cloud that requires a deeper look at the qualitative development of the Arbaeen religious event cloud.
    Keywords: the Religious Arbaeen Mega Event, spiritual perception, tourist, the esoteric truth
  • Ghodsi Alizadeh Saylab, Zahed Ghafari Hashjin *, Yosef Torabi Pages 55-77

    The aim of this study is to investigate and explain institutionalization in Imam Khomeini's political thought and practice. In order to answer the research questions, document analysis (a qualitative method) was used. With this method, available documents including books, articles and theses were reviewed. By examining the political thought of Imam Khomeini, it was found out that factors such as “paying attention to social values”, political crises”, and “temporal conditions” were effective in his institutionalization. It can be said that institutionalization has a special role in Imam Khomeini's political thought and practice. After examining his political thought, it was tried to provide evidences of institutionalization done by Imam Khomeini based on various functions and with regard to the above mentioned factors. Results showed that presenting and introducing political, legislative, judicial, scientific, cultural, military and service institutions, periodically and permanently, are the evidences of institutionalization under the leadership of Imam Khomeini.

    Keywords: Imam Khomeini, institutionalization, paying attention to social values, political crises, Time needs
  • Mohammad Reza Kadkhodaee *, Hosein Bostan, Mohammad Reza Ahmadi, Mansoreh Zarean Pages 79-99

    This research attempts to indicate an explanatory theory effective factors of spouses’ intimacy based on religious teachings. By content analysis method and utilizing ground-based techniques a five-step process has been considered in the research. A conceptual framework for classifying propositions and open encoding of them in two groups, direct and indirect, has been done. Along with encoding indirect propositions, a brief explanation of the factors has presented. By referring to the literature, the main axis of design classification and axial coding were implemented. Psychological, physical, social, environmental and spiritual factors are the main axis of categorizing codes. By reflecting on the logical and real relationships between these propositions and analyzing their impact influence on the dependent variable, the dominant and fundamental factors for choosing the different axes of choice are drawn in the form of a conceptual model. Research findings reflect that "need" as a dominant factor can be considered in all aspects. The dominant factor consists of three types of natural, social and transcendental needs, with the origin of nature, community and school. The fundamental factors selected in the axis of the physical and environmental factors as the basics and the spiritual factor as an interventional factor in all aspects were selected and explained. Psychological and social factors are the most effective on the spouse's intimacy.

    Keywords: Marital Intimacy, Couples' affection, religious theory, kindness
  • Hojat Salim *, Javad Tabbakhi Mameghani, Ramin Babaie Pages 101-123

    Education is one of the basic principles necessary for excellence and inclusive progress of individuals and communities. On the other hand, almost all aspects of human life have been affected by the media. So far, in the formal texts of communication and media knowledge, function in the field of Islamic education has not been registered. The present study tries to investigate the necessity of defining educational function for the media, providing novel elements of media training and finally obtain a definition of educational media. The necessity of educational function has been turned on by five reasons, and novel features of media training have been introduced in three dimensions. The allowed domain of educational media is presented in three main axes of features, appropriate fields and dysfunctions and optimal range of educational media performance on two categories of damages and requirements. Media training takes place on condition of the educational use of the audience, and will fail without the proper preparation and selection of the audience. Educational media is a climate conducive to the growth of its audience, not the desert that rejects the possibility of any transcendental possibility. However, educational media is not at the forefront of Islamic education but is a turning point of education.

    Keywords: educational media, Mediated education, Islamic education, Educational communications
  • Mohsen Kafili Fard, Ali Jafari *, Mohammad Soltanifar Pages 125-145

    Religious identity as a form of various forms of social identity is increasingly influenced by modern media and cultural products such as animation. The main purpose of this research is to study the representation of religious identity in Iranian animations, which is done by emphasizing the theory of representation of Stuart Hall and using theories related to the field of religion, especially the theory of Glock and Stark. This research is a qualitative research and it uses semiotic method. The statistical population includes animations that focus on religion and religious issues have been produced and broadcast on the Radio and Television of the Islamic Republic of Iran and by purposeful sampling, 3 parts of the animation series of Holy Rulers (Samuel, David and Solomon the prophet) have been selected as a sample and examined. The results of the research showed that in the animations studied, different dimensions of religious identity - ideological dimension with components such as belief in God, belief in prophecy, angels and demons, ritualistic dimension in the form of worship, praying and supplication, participation in religious rites and fasting, experimental dimension in the form of feeling fear of God after committing sin, seeking repentance and forgiveness, having peace in connection with God, asking God for help and consequential dimension based on components such as fighting against Taghut, inviting to worship, jihad in the way of God Peace-seeking, helping the poor, doing good and forbidding evil are represented.

    Keywords: religious identity, representation, Animation, semiotics, Media
  • Mahdi Karimi Nodehi * Pages 147-166

    The semantic network of justice has complex layers of meaning that the combination of these meanings and the relationship between them creates the concept of justice. In this research, we have tried to look at the concept of justice as a semantic network, using the view of the Izutsu semantic network. According to the semantic network theory, justice is not a one-dimensional concept but a complex concept that is understood in a comprehensive structure of meanings. The various ideas of justice, with an emphasis on a particular type of meaning of justice, have taken a one-dimensional view of justice and the result has been a one-dimensional view of the theory of justice. In this research, we try to propose a network analysis for the concept of justice according to the Izutsu semantic network. Accordingly, justice is not a one-dimensional concept but an interconnected set of meanings that realize the idea of justice in a coherent structure. Among contemporary theories of justice, the theory of complex equality offers a view based on the network of meanings of justice. In the structure of complex equality, in addition to the originality of equality, other legal and moral teachings of justice are also considered. The result is that according to the semantic network of justice conceptually and according to the view of complex equality from a theoretical point of view, a comprehensive theory of justice is provided And eventually, the conflict between the Criterions of justice is resolved.

    Keywords: Justice, equality, complex equality, semantic network
  • Masoud Hajizadehmeymandi *, Mohammadmehdi Shamsodini, Zahra Falakodin Pages 167-188

    research method was survey and data collection Technicue was questionnaire. Face validity, reliability was measured by Cronbach's alpha coefficient The sampling method was a multi-stage cluster.The population study was citizens of Yazd above 35 years that according of using of Cochrans formula 257 citizens were selected. Data analysis From the software SPSS and AMOS. Overall Research results showed that Negative attitudes toward death was less accepted among citizens But a positive attitude toward death as well as a neutral attitude towards death are accepted. There was also a positive and significant relationship between attitude to death and religiosity and its dimensions, But there was a significant negative relationship between negative attitudes toward death and religiosity. There was also a significant relationship between the experience of death with a positive attitude to death and a negative attitude todeath. But the relationship between neutral death and death experience was not significant. There was also no relationship between negative and neutral attitudes to death and reflection on death. But there was a significant relationship between positive attitude towards death and reflection on death. According of linear combination of independent variables in the regression equation, we can explain 18.8% of the variance in attitude toward death.

    Keywords: Attitude to death, Social Factors, cultural factors, citizens, Yazd city
  • Sed Mohsen Al Sed Ghafur, Alice Taleghanizade * Pages 189-215

    The Progressive Documentation, as directed by the supreme leader, is designed in accordance with the broader Iranian thinkers and scholars, based on Islamic worldviews and futures studies, which comprises five sections. This document contains strategic indicators for the advancement of Islamic society. Iranian and all Islamic societies. Considering how justice is sought in Iranian Islamic society, the study seeks to state that the "Equality of Opportunities" component can be considered as one of the most relevant indicators of Islamic justice practice. The purpose of this article is to explain this issue What is the relationship between equality of opportunity and justice component of the document is Tvandvjvd Islamic-Iranian model of progress? This paper seeks to explain the hypothesis that the document cited indicates that there is a direct relationship between equality of opportunity and Islamic justice, and that the development of Islamic justice and then the development and development of Islamic justice can be pursued through equality of opportunity across all political, cultural, social and economic spheres. In fact, it can be said that if equality of opportunity is implemented as an independent variable, the implementation of the Islamic justice desired by the paradigm of progress will be achieved. Accordingly, this paper uses a library-descriptive and narrative approach.

    Keywords: Iranian Islamic Model of Progress, Equality of Opportunities, Justice, Islamic justice
  • Najmeh Najm *, Hasan Naserkhaki Pages 217-246

    Seminary as a scientific and propagandistic institution has a wide range of religious affairs and can play an important role in the field of global propaganda of Quranic teachings. The problem is that by studying and observing the effective and prominent religious teachings in the international arena and the documents written above, the policies adopted to promote these teachings have not been commensurate with their capabilities. The fundamental question is, what are the desirable policies for the development of seminaries in the international arena and the "global propaganda of the Qur'anic teachings" for the realization of the existing vision and missions? This qualitative and case-specific article is a tracing process for the promotion of theological disciplines whose framework is inductive. Data collection is done by documentary and non-disturbing measures. For analyzing data and presenting strategic requirements, the basic theory method has been used. As a result, attention to the Qur'anic requirements of the "principle of invitation", individual identity of students as actors, rival discourses and propaganda discourse of the seminary, use of non-governmental capacities and utilization of the idea of social movements to achieve effective global propaganda of seminaries It is important. Also, by adding soft authority and paying attention to economic, social, cultural and environmental arrangements for the audience of invitation and serious change in students' social approach, along with the strong power of political institutions, the effectiveness of global propaganda in the international arena increases.

    Keywords: seminary, Invitation, Global propaganda, Quranic teachings, social movement
  • HOSSEIN Moltafet *, Hasan Shojaei, Hossein Kamalvand Pages 247-274
    This research examines studies of political participation in religiosity using the meta-analysis approach. The purpose of this study is descriptive and applied. The statistical population of the study consisted of master's theses, doctoral theses, and articles related to political participation in religiosity. 23 studies were included in the meta-analysis process using purposive non-random sampling. The effect size coefficient was evaluated using CMA2 software. The results showed that the relationship between all dimensions of religiosity and political participation is significant, while the emotional dimension of religiosity has the greatest effect on political participation, followed by ritual and consequential dimensions in the next ranks of influence, but cognitive and experimental dimensions. They had the least effect on political participation. In general, there is a moderate relationship between religiosity and political participation in studies conducted in Iran. Considering the social conditions of Iranian society and studies conducted in this field, political participation as a social behavior is influenced by various factors, including the religiosity of citizens, so this factor in interaction with other factors in society on the behavior of citizens' political participation affect. The results of the research show that citizens who believe in and practice religious issues have higher political participation than others.
    Keywords: Political Participation, religious, Meta-analysi, Iran
  • Iman Erfanmanesh * Pages 277-301

    Reaching peace and security has always been one the most significance goals for forming the revolutionary society and materializing the civilization. These two elements present in many aspects and levels of the everyday life of social actors as well as the macro and official real of the society. The quality and continuance of the social life need to vouch peace and security for the social system. Applying Islamic and domestic theoretical approach as well as using the techniques including thematic analysis, structuring content analysis, and global analysis, this article seeks to analyze the process of forming, growing, stretching, reproducing, and guarding peace and security contained in the statements of the supreme leader of IRI. All in all, four processes have been formularized: forming and stabilizing (essence and outcomes), growing and stretching (dimensions), effecting and lasting (importance and necessity), and monitoring and guarding (contexts and situation). At the end of the article, the theoretical conclusion based on the finding has been offered. According to the conclusion, peace and security are the propellant for life style, society progress, and materializing the social ideals.

    Keywords: Peace, Security, the Supreme Leader of IRI, process, Individual, Society