فهرست مطالب

نشریه خانواده و بهداشت
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم اسودی، ابوالفضل بخشی پور*، بی بی زهر رضوی تبادگان صفحات 11-27
    مقدمه

    با توجه به شیوع بالای عهدشکنی در روابط زناشویی و عواقب جبران ناپذیر آن طراحی، اجرا و مقایسه اثربخشی مداخلات متعدد از ضروریات پژوهش های امروزی در این زمینه است. این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار و زوج درمانی شناختی رفتاری بر صمیمیت زناشویی زنان آسیب دیده از عهدشکنی صورت گرفت.

    روش پژوهش

    در این مطالعه که به روش نیمه تجربی صورت گرفت جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زنانی می شد که بعد از تجربه عهدشکنی همسر در بازه زمانی سه ماهه اول سال 1399 به مرکز مشاوره مراجعه کردند. از این جامعه آماری 45 نفر به روش مبتنی بر هدف بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب و در سه گروه به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه اول 15 نفر که زوج درمانی شناختی رفتاری را دریافت می کردند، گروه دوم با حجم 15 نفر که زوج درمانی هیجان مدار را دریافت می کردند و گروه سوم که گروه گواه بود که هیچ مداخله ای دریافت نکردند. هر سه گروه قبل و بعد و دو ماه بعد از مداخله با مقیاس صمیمیت (MIS) واکر و تامپسون ارزیابی شدند. داده های به دست آمده با روش های آماری آنالیز واریانس داده های تکراری تجزیه تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد زوج درمانی شناختی رفتاری و زوج درمانی هیجان مدار در صمیمیت زناشویی تفاوت معناداری با گروه کنترل دارند (0.001<P) زوج درمانی هیجان مدار اثربخشی بالاتری نشان داد (0.05<P).

    نتیجه گیری

     بر طبق یافته ها اگرچه زوج درمانی شناختی رفتاری موجب افزایش صمیمیت در بین زوجین شده است اما زوج درمانی هیجان مدار در افزایش صمیمیت زناشویی زنان خیانت دیده اثربخشی بیشتری داشته است؛ بنابراین پیشنهاد می شود از فنون هیجان مدار در بهبود روابط زوجین خیانت دیده استفاده شود. همچنین با توجه به اثربخشی هر دو روش درمانی می توان در مطالعات بعدی از یک رویکرد یکپارچه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، زوج درمانی شناختی رفتاری، صمیمیت
  • مریم خسروانی شایان، عبدالله شفیع آبادی*، مختار عارفی، حسن امیری صفحات 28-43
    مقدمه

    سرمایه روان شناختی مولفه بسیار مهم و تاثیر گذار  در زندگی می باشد که کاهش سطح آن به واسطه شرایط خاص بیماران تلاسمی صدمات جبران ناپذیری بر فرد بیمار و اجتماع وارد می کند هدف پژوهش مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش (ACT) و درمان شناختی-رفتاری (CBT) بر سرمایه روان شناختی بیماران تالاسمی کرمانشاه در سال 1398بود.

    روش پژوهش

    جامعه آماری شامل 317  بیمار زن تالاسمی بیمارستان محمد کرمانشاهی بودندکه از میان آنها تعداد 45 نفر به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (1) و (2) و گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آمار توصیفی و تحلیل کواریانس آنکووا  با نرم افزار SPSS21 استفاده شد. پس از  اجرای پیش آزمون،گروه آزمایش اول تحت مداخله درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش،گروه آزمایش دوم تحت مداخله درمان شناختی-رفتاری به مدت 8 جلسه 2 ساعته و در هفته ای یکبار قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ گونه درمانی دریافت نکرد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش و درمان شناختی- رفتاری بر سرمایه روان شناختی بیماران تالاسمی موثر بودند (01/0 > P). درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش نسبت به درمان شناختی- رفتاری بر سرمایه روان شناختی بیماران تالاسمی اثر بیشتری دارد (05/0 > P).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان توصیه کرد برای بهبود سرمایه روان شناختی بیماران تالاسمی از درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بیشتر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، درمان شناختی- رفتاری، سرمایه روان شناختی، بیماران تالاسمی
  • الهام ظهراب نیا، علیرضا کیامنش*، کیانوش زهراکار صفحات 44-60
    مقدمه

    سازگاری پس از طلاق و سایر متغیرهای روان شناختی موثر بر سازگاری، سلامت روان شناختی و کیفیت زندگی این زنان، مانند تنظیم هیجان، بهزیستی روان شناختی و عزت نفس اهمیت دارد. هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار و درمان شناختی-رفتاری بر تنظیم هیجان و بهزیستی روان شناختی زنان مطلقه بود.

    روش پژوهش

     تحقیق حاضر مطالعه ای نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دوماهه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش متشکل از زنان مطلقه تحت پوشش پایگاه های خدمات اجتماعی منطقه 2 شهر تهران در سال 1398 بود. نمونه این مطالعه 60 زن بودند که به شیوه نمونه گیری دردسترس از میان زنان مطلقه تحت پوشش پایگاه های خدمات اجتماعی منطقه 2 شهر تهران انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل (هر گروه  20 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان و مقیاس بهزیستی روان شناختی بودند. برای گروه آزمایشی اول، درمان هیجان مدار و برای گروه آزمایشی دوم درمان شناختی-رفتاری در 9 جلسه  120 دقیقه ای برگزار گردید، اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و تعقیبی بانفرونی استفاده گردید.

    یافته ها

    هر دو درمان باعث بهبود تنظیم هیجان و بهزیستی روان شناختی زنان مطلقه در پایان مداخلات و دوره پیگیری شدند (01/0>p)، ولی درمان هیجان مدار در بهبود  تنظیم هیجان آنان نسبت به درمان شناختی-رفتاری اثربخش تر بود (01/0>p). بین این دو روش درمانی در افزایش بهزیستی روان شناختی زنان مطلقه تفاوتی مشاهده نشد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    این دو درمان مداخلات مفیدی جهت بهبود تنظیم هیجان و بهزیستی روان شناختی زنان مطلقه می باشند.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، تنظیم هیجان، درمان هیجان، مدار درمان شناختی - رفتاری، زنان مطلقه
  • آرزو عظیمی خویی، کیانوش زهراکار*، خدابخش احمدی صفحات 45-61
    مقدمه

    یکی از متغیرهای که قبل از آغاز زندگی زناشویی مورد توجه بوده و با عملکردی بعدی زوج ها رابطه دارد، نگرش به ازدواج است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش پیش از ازدواج مبتنی بر برنامه آگاهی و انتخاب میان فردی (PICK) و برنامه پیشگیری و بهبود رابطه (PREP) بر نگرش به ازدواج در زوج های در آستانه ازدواج انجام گرفت.

     روش پژوهش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل همراه با پیگیری دوماهه بود. جامعه آماریزوج های در آستانه ازدواج مراجعه کننده به مراکز مشاوره خصوصی مناطق 1، 3 و 5 شهر تهران بود که تعداد 60 نفر (سه گروه 20 نفری) به روش در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابتدا پیش آزمون مقیاس نگرش به ازدواج براتن و روزن (1998) اجرا شد سپس مداخله برنامه آگاهی و انتخاب میان فردی (PICK) و برنامه پیشگیری و بهبود رابطه (PREP) برای گروه های آزمایش اعمال شد و در ادامه پس آزمون و آزمون پیگیری اجرا شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی مورد تحلیل قرار گرفت. نرم افزار مورد استفاده SPSS نسخه 25 بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو برنامه PICK و برنامه PREP بر نگرش به ازدواج تاثیر معنادار و پایداری دارد (001/0=P). همچنین نتایج نشان داد که استفاده ازبرنامه PICK نسبت به برنامه PREP بر نگرش به ازدواج زوج های در آستانه ازدواج اثربخش تر است (001/0=P).

    نتیجه گیری

    نتیجه پژوهش بیانگر این بود که برنامه PICK در مقایسه باPREP  به عنوان یک مداخله کارآمدتر و کوتاه مدت تر برای بهبود نگرش به ازدواج در اولویت قرار دارد.

    کلیدواژگان: برنامه آگاهی و انتخاب میان فردی، برنامه پیشگیری و بهبود رابطه، نگرش به ازدواج
  • حسین زعیمی، علیرضا رجائی*، محمدرضا صفاران طوسی، حمید نجات صفحات 62-84
    مقدمه

    یکی از علل اصلی طلاق ناسازگاری زوجین است بنابراین طراحی و اجرای مداخلات موثر بر کاهش ناسازگاری زوجین می تواند نقش پیشگیری کننده از این معضل اجتماعی داشته باشند بنابراین این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان محور و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر صمیمیت زوجین ناسازگار صورت گرفت.

    روش پژوهش

    در این مطالعه نیمه آزمایشی از میان مراجعه کنندگان به مرکز مشاوره خانواده شهر تربت جام تعداد 24 زوج ناسازگار روش هدفمند بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب و در سه گروه به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه اول (8 زوج) که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کردند، گروه دوم (8 زوج) که زوج درمانی هیجان محور را دریافت می کردند و گروه سوم که گروه گواه بود (8 زوج) و در بازه زمانی مطالعه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. هر سه گروه قبل و بعد از مداخله با پرسشنامه استاندارد صمیمیت باگاروزی ارزیابی شدند. داده های به دست آمده در نرم افزار آماری SPSS20 با روش های آماری توصیفی و کوواریانس تجزیه تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از این بود که زوج درمانی هیجان محور و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر میزان صمیمیت اثربخشی معناداری داشتند (05/0<P). مقایسه دو گروه زوج درمانی هیجان محور و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد نشان داد این دو گروه از نظر اثربخشی تفاوت معناداری دارند و اثربخشی گروه هیجان مدار بر صمیمیت بیشتر از گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بود (05/0<P).

    نتیجه گیری

     بنابراین می توان نتیجه گرفت زوج درمانی هیجان محور و درمان مبنی بر پذیرش و تعهد برافزایش صمیمیت زوجین ناسازگار اثربخش هستند. در جهت افزایش صمیمت زوجین زوج درمانی هیجان محور اثربخشی بیشتر دارد؛ بنابراین پیشنهاد می شود با توجه به اهداف درمانی ترکیبی از رویکردها مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، زوج درمانی هیجان محور، زوج ناسازگار، صمیمیت
  • فاطمه علیدوستی*، شیرین شجاعی فر، طناز کاظمیان مروی صفحات 63-84
    مقدمه

    خانواده بنا و ساختار اصلی هر جامعه و به عنوان یک واحد اجتماعی - هیجانی، محل رشد، توسعه و تغییرات است؛ بنابراین نمی توان تاثیر خانواده بر تعادل روانی، هیجانی و اجتماعی را نادیده گرفت. پژوهش حاضر با هدف آزمون مدل پیش بینی رضایت زناشویی زنان بر اساس راهبردهای تنظیم شناختی هیجان با میانجی گری سازگاری زناشویی صورت پذیرفت.

    روش پژوهش

    طرح پژوهش همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه زنان شهر مشهد در سال 1398 بود که از این جامعه به روش در دسترس، حجم نمونه شامل 200 نفر انتخاب شد و این افراد فرم کوتاه پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج (2006)، پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپانیر (1976) و پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (1998) را به صورت آنلاین تکمیل نمودند. داده های حاصل با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد راهبردهای سازگارانه تنظیم هیجان با رضایت زناشویی (001/0,p<24/0r=) و سازگاری زناشویی (001/0,p<27/0r=) رابطه مثبت معنادار؛ و راهبردهای ناسازگارانه تنظیم هیجان با رضایت زناشویی (001/0,p<41/0-r=) و سازگاری زناشویی (001/0,p<38/0-r=) رابطه منفی معناداری دارند. هم چنین رابطه مثبت معناداری بین سازگاری زناشویی و رضایت زناشویی به دست آمد (001/0,p<47/0r=). نتایج تحلیل مسیر جهت بررسی الگوی پیشنهادی با تعدیل های صورت گرفته، نشان داد سازگاری زناشویی در رابطه راهبردهای سازگارانه و ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان با رضایت زناشویی نقش میانجی معناداری دارد (56/1 χ2/df=، 06/0= RSMEA، 99/0GFI =، 93/0AGFI =،99/0 CFI =).

    نتیجه گیری

    با عنایت به نتایج حاصل، می توان اذعان داشت سازگاری زناشویی به عنوان مولفه ای اثرگذار بر رضایت زناشویی متاثر از انواع راهبردهایی است که زوجین جهت تنظیم شناختی هیجانات خود به کار می گیرند.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، سازگاری زناشویی
  • علی روزبهانی، حسن احدی*، بیوک تاجری، هادی هاشمی زرینی صفحات 85-105
    مقدمه

    سردردهای میگرنی، به عنوان سومین بیماری شایع در دنیا و ششمین عامل ناتوانی، به‌طور متوسط 10 درصد از جمعیت دنیا را درگیر نموده‌اند. به دلیل ماهیت نورولوژی این بیماری، بسیاری از کارکردهای شناختی فرد بیمار همچون حافظه، توجه، تصمیم‌گیری و غیره، تحت تاثیر قرارگرفته و دچار اختلال می‌گردند. همچنین این بیماری مزمن به صورت دوره‌ای و ناتوان‌کننده، بر شاخص‌های کیفیت زندگی، روابط و بهره‌وری بیماران تاثیر منفی می‌گذارد.

    روش پژوهش

    مقاله حاضر باهدف تاثیر و مقایسه آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و ترکیب کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه درشدت استرس مبتلایان به میگرن انجام شد.

    یافته ها

    این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه بیماران میگرنی سنین 30 تا 45 سال مراجعه‌کننده به بیمارستان امام خمینی (ره) در سال 1398 بودند در نهایت 49 آزمودنی در سه گروه به ترتیب گروه اول آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، گروه دوم روش ترکیبی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی همراه با تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی و گروه کنترل به عنوان گروه مقایسه برنامه آموزش غیر ساختاربندی همچون مدیریت زمان و مرور کارهای روزانه و هفتگی خود را دریافت کردند. ابزار پژوهش، پرسشنامه شدت استرس هری (2000) و روش آماری تحلیل اندازه‌گیری مکرر بود.

    نتیجه گیری

    روش آموزشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و ترکیب کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه در مقایسه با گروه کنترل باعث کاهش استرس شدند. ترکیب کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه در کاهش استرس در مقایسه با روش آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی به تنهایی کارآمدی بیشتری نشان داد.

    کلیدواژگان: استرس، تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، میگرن
  • لیلا طهرانی آزاد، مینا مجتبائی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 104-120
    مقدمه

    زوجین بر اساس آموخته‌ها، تجارب و شناخت‌های زیربنایی خود، دارای سبک‌های خاصی از حل تعارض هستند. امروزه رضایت زناشویی در زندگی مشترک، به یکی از اصلی‌ترین دغدغه های زوجین تبدیل شده است؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین رضایت زناشویی، حمایت اجتماعی ادراک‌شده و حل تعارض در زوجین بر اساس نقش میانجیگر‌ سرمایه‌های روان‌شناختی بود.

    روش پژوهش

     روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش حاضر، تمام افراد متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای تهران شمال، تهران جنوب، تهران مرکز، تهران غرب، تهران شرق و علوم تحقیقات در سال 1397 بود. به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای 270 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش مقیاس رضامندی زناشویی افروز (1387)؛ مقیاس چندوجهی حمایت اجتماعی ادراک‌شده زیمت و همکاران (1988)؛ پرسشنامه سرمایه روان‌شناختی لوتانز و همکاران (2007) و پرسشنامه حل تعارض مک‌کللان (1997) بود.

    یافته‌ ها

    نتایج نشان داد ضریب مسیر مستقیم بین سرمایه روان‌شناختی و حل تعارض مثبت و در سطح 01/0 معنادار بود. ضریب مسیر غیرمستقیم بین رضایت زناشویی و حل تعارض با میانجیگری سرمایه‌های روان‌شناختی مثبت بود. ضریب مسیر غیرمستقیم بین حمایت اجتماعی ادراک‌شده و حل تعارض با میانجیگری سرمایه‌های روان‌شناختی مثبت بود.

    نتیجه‌گیری

     از نتایج پژوهش حاضر به‌طورکلی می‌توان چنین نتیجه گرفت که زوجین رضامند از میزان بالای سرمایه اجتماعی برخوردارند که با فراهم آوردن احساس امنیت و نظام اخلاقی، ارزشی و هنجاری مشترک، و رضامندی زناشویی را افزایش می‌دهد.و بدین‌صورت سرمایه روان‌شناختی زوجین را ارتقا می‌دهد.

    کلیدواژگان: حل تعارض، حمایت اجتماعی، رضایت زناشویی، سرمایه روان شناختی
  • اردشیر کیانی، شکوه نوابی نژاد *، خدابخش احمدی، داوود تقوایی صفحات 121-141
    مقدمه

     ازدواج از مهمترین و اساسی‌ترین روابط انسانی بوده و اولین واحد برای روابط خانوادگی و پرورش نسل بعدی می‌باشد از طرفی نادیده‌گرفتن عوامل خطرساز موجب کاهش رفاه زوجین و افزایش تعارضات زناشویی می‌شود. به همین دلیل مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل خطرساز پایداری ازدواج بر روی 318 نفر از افراد متاهل شهر تهران صورت پذیرفت.

    روش‌ پژوهش

    این مطالعه از نوع آمیخته (کیفی -کمی) بود و در بخش کیفی از رویکرد تحلیل محتوا و مرورمنابع وادبیات پژوهش های ده سال اخیر و در بخش کمی داده های جمع آوری شده با استفاده از روش توصیفی و همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار 24 AMOS تجزیه و تحلیل شدند. افراد گروه نمونه بادرنظرگرفتن معیار های ورودی و به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند.

    یافته‌ها

    نتایج تحقیق نشان می‌دهد که گویه‌های چک لیست خطرساز ازدواج که در بخش کیفی شناسایی شده بودند و از توان قابل قبول برای سنجش عوامل و مولفه های فرهنگی، اجتماعی و اقتصاد، خانواده مبداء، شخصیتی، کفایت عقلانی، مهات‌های مالی، جنسی/ زناشویی ،مهارتهای ارتباطی ومسایل فرزندآوری و تربیت فرزند برخوردارند.

    نتیجه‌گیری

    شناخت بهتر عوامل خطرساز در ازدواج پایدار هم می‌تواند به شکل‌گیری یک رابطه پایدار و رضایت بخش کمک کند و هم از بروز آسیب های فردی و اجتماعی به ویژه معضل طلاق در جامعه پیشگیری نماید. لذا نتایج این مطالعه می‌تواند برای متخصصان و مشاوران حوزه ازدواج و خانواده مفید باشد.

    کلیدواژگان: پایداری ازدواج، عوامل خطرساز، فرهنگ ایرانی
  • معصومه سیفی، داود معنوی پور * صفحات 142-163
    مقدمه

     با توجه به آن‌که پژوهش‌های دهه اخیر نشان داده است که مداخلات هیجانی در درمان اختلال یادگیری ریاضی روش پایدارتری در درمان است و در درازمدت می‌تواند هراس از درس ریاضی را کاهش دهد و یادگیری را بهبود بخشد؛ هدف مطالعه این پژوهش، مقایسه اثربخشی مداخله هیجانی بر اساس تنظیم شناختی هیجان و روان‌پویشی کوتاه‌مدت فشرده دوانلو بر هیجان‌های تحصیلی و توانایی یادگیری ریاضی ‌دانش‌آموزان با اختلال یادگیری ریاضی بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش، شبه‌آزمایشی با استفاده از طرح پیش‌آزمون –پس‌آزمون با گروه کنترل و پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه ‌دانش‌آموزان پایه چهارم ‌و پنجم دبستان‌های تهران با اختلال ریاضی بود که از میان آن‌ها به روش نمونه‌گیری هدفمند 46 نفر برگزیده و به‌تصادف در سه گروه تقسیم شدند. دو گروه آزمایش به تفکیک مداخله پروتکل درمانی گراس و دوانلو را در دوازده جلسه 60دقیقه‌ای دریافت کردند و گروه کنترل هیچ درمانی را دریافت نکرد، با استفاده از پرسش‌نامه کی‌مت و پرسش‌نامه پیشرفت تحصیلی پکران تغییرات اندازه‌گیری شد و به کمک آمار تحلیل واریانس مختلط و آزمون تعقیبی بونفرونی داده‌ها تحلیل شد.

    یافته ها

     نتایج این پژوهش نشان داد، مداخله هیجانی بر توانایی ریاضی (001/0 P<،612/0 =η2) و هیجان‌های تحصیلی تاثیر داشت (001/0 P<،705/0 =η2) و این تاثیر پس از دو ماه پایدار بود. بین دو روش مداخله، در زیر‌مقیاس‌های امیدواری، شرم، اضطراب، ناامیدی، خستگی تفاوت معنادار نبود و در زیر‌مقیاس‌های لذت (047/0 = p،262 /0 = i-j) و غرور (009/0 =p، 352/0= i-j) در کلاس درس و خشم نسبت به یادگیری (006/0 =p،374/0 =i-j)؛ تفاوت معنادار بود.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج به‌دست‌آمده می‌توان گفت، مداخله هیجانی در درازمدت، با افزایش هیجان‌های مثبت و کاهش هیجان‌های منفی، از درون فرد را برای مقابله با مشکلات یادگیری ریاضی آماده می‌سازد و بهبود توانایی ریاضی را به همراه دارد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ریاضی، تنظیم شناختی هیجان، روان پویشی کوتاه مدت فشرده دوانلو، هیجان های تحصیلی
  • معصومه سرهنگی، سید داوود حسینی نسب *، امیر پناه علی صفحات 164-185
    مقدمه

    با توجه ویژه ای که در سال های اخیر نسبت به آموزش مهارت های زندگی در زندگی روزمره و تربیت کودکان کم توان ذهنی در حوزه های خانوادگی مشاهده می شود مقاله حاضر با هدف اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر بهزیستی روانشناختی، مهارت های ارتباطی و استرس والدگری مادران کودکان کم توان ذهنی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است.

    روش پژوهش

    جامعه آماری، کلیه مادران دانش آموزان کم توان ذهنی مدارس استثنایی شهر ارومیه در سالتحصیلی400-1399 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس40 نفر به عنوان نمونه جهت اجرای پژوهش انتخاب شدند و به صورت دو گروه آزمایش(20 نفر) وکنترل(20 نفر) گمارده شدند. جهت سنجش بهزیستی روانشناختی از پرسشنامه ریف، جهت سنجش مهارت های ارتباطی از پرسشنامه ماتسون و جهت سنجش استرس والدگری مادران از پرسشنامه آبیدین استفاده شد. روایی ابزارها توسط متخصصان تایید شد و پایایی ابزار با آلفای کرون باخ سنجش و مورد تایید واقع شدند(7/0<α). قبل از اجرای مداخله از هر دو گروه پیش آزمون بهزیستی روانشناختی، مهارت های ارتباطی و استرس والدگری مادران به عمل آمد. گروه آزمایش مهارت های زندگی را از طریق پکیج آموزشی در10 جلسه دریافت کرد و گروه کنترل هیچگونه مداخله آموزشی دریافت نکرد. پس از اجرای مداخله در مرحله پس آزمون، هر دوگروه مجدا ابزارهای مرحله پیش آزمون را پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون کواریانس تک متغیره و کواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش مهارت های زندگی در افزایش بهزیستی روانشناختی و پنج خرده مقیاس آن و مهارت های ارتباطی و همچنین کاهش استرس والدگری و خرده مقیاس های آن اثربخش بوده است(05/0> p).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی مهارت های زندگی در پژوهش حاضر؛ پیشنهاد می شود مدیریت مدارس استثنایی به برقراری ارتباط بین مسیولین مدرسه با مادران دارای کودک کم توان ذهنی از طریق برگزاری جلسات آموزش مهارت های زندگی و مشاوره به آنها در راستای بهبود وضعیت بهزیستی روانشناختی، مهارت های ارتباطی و کاهش استرس والدگری اینگونه مادران اهتمام ورزند.

    کلیدواژگان: استرس والدگری، بهزیستی روانشناختی، کم توان ذهنی، مهارت های ارتباطی، مهارت های زندگی
  • سید منصوره موسوی، فهمیه انصاریان، معصومه صمدی، لطف الله عباسی سروک صفحات 185-200
    مقدمه

    تحقق تربیت دینی مطلوب براساس سند تحول بنیادین منوط به شناخت عوامل و موانع تحقق آن نیز است. هدف این پژوهش، بررسی و تبیین الگوها و رویکردهای تربیت دینی ازدیدگاه سند تحول بنیادین و نقش خانواده در رسیدن به تعالی و شکل گیری نگرش دینی فرزندان می‌باشد.

    روش پژوهش

    روش مورد استفاده، توصیفی – تحلیلی با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوا می‌باشد. جامعه پژوهش منابع و مقالات معتبر دینی و مبانی نظری تحول بنیادین نظام تعلیم و تربیت رسمی‌ و عمومی‌جمهوری اسلامی‌ایران که مرتبط با متغیرهای پژوهش بوده به روش هدفمند انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفته و همزمان با فرایند فیش برداری اطلاعات جمع آوری شده و تحلیل داده ها به صورت مستمر انجام گرفت.

    یافته‌ها

    یافته‌های این پژوهش شامل توصیف و تبیین الگوها و رویکردهای تربیت دینی که در مبانی نظری تحول بنیادین و منابع معتبر دینی و مقالات مرتبط مطرح گردیده است و تاثیر نقش خانواده در شکل‌گیری تربیت دینی فرزندان و در نهایت کمک به تحقق اهداف سند تحول مورد بررسی قرار گرفت.

    نتیجه‌گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که نگاه سند به مقوله الگوها و رویکردهای تربیت دینی جامع نگر بوده و به خوبی می‌توان به آن استناد نمود و در راستای تحقق اهداف تربیت دینی سند خانواده ها می‌توانند نقش بسیار مهمی‌ایفا نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، الگوها، تربیت دینی، خانواده رویکرد ها، سند تحول
|
  • Maryam Asvadi, Abolfazl Bakhshipoor *, Bibizahar Razavitabadegan Pages 11-27
    Introduction

    Due to the high prevalence of contract in marital relationships and its irreparable consequences, the design, implementation and comparison of the effectiveness of various interventions is one of the necessities of modern research in this field. The aim of this study was to compare the effectiveness of emotion-focused couple therapy and cognitive-behavioral couple therapy on marital intimacy of women affected by infidelity.

    Methods

    In this quasi-experimental study, the statistical population of this study included all women who referred to a counseling center after experiencing a breach of contract in the first quarter of 2020. From this statistical population, 45 people were selected by purposive method based on inclusion criteria and randomly replaced in three groups. The first group consisted of 15 patients receiving cognitive-behavioral couple therapy, the second group consisted of 15 patients receiving emotion-oriented couple therapy, and the third group received control group who did not receive any intervention. All participants were assessed before, after, and two months after the intervention with the Walker and Thompson (1983) Intimacy Scale (MIS). The obtained data were analyzed by statistical methods of analysis of variance of duplicate data.

    Results

    The results showed that cognitive-behavioral couple therapy and emotion-oriented couple therapy in marital intimacy were significantly different from the control group (P <0.001). Emotion-focused couple therapy showed higher effectiveness (P <0.05).

    Conclusion

    According to the findings, although cognitive-behavioral couple therapy has increased intimacy between couples, but emotive couple therapy has been more effective in increasing the marital intimacy of betrayed women; Therefore, it is suggested to use emotion-oriented techniques to improve the relationship between the betrayed couple. Also, considering the effectiveness of both treatments, an integrated approach can be used in future studies.

    Keywords: emotional focused couple therapy cognitive, behavioral couple therapy intimacy
  • Maryam Khosravani Shayan, Abdollan Shafiabadi *, Mokhtar Arefi, Hasan Amiri Pages 28-43
    Introduction

    Decreased psychological capital due to the special circumstances of thalassemia patients causes irreparable damage to the patient and the community. The purpose of this study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy and cognitive-behavioral therapy on the psychological capital of patients with Thalassemia.

    Methods

    The research method was quasi-experimental as well as pre-test and post-test design with control group. The statistical population consisted of all Female patient with thalassemia, who refer to the office of Thalassemia Association located in Mohammad Kermanshahi Hospital in Kermanshah city (n=317). The statistical sample was 45 people who were selected by purposive sampling and divided into three groups of 15 persons including two experimental and one control groups. The instruments used in this study included Luthan’s Psychological Capital Questionnaire (PCQ) and the protocols based on acceptance and commitment therapy and cognitive-behavioral therapy. One of the experimental groups received acceptance and commitment therapy and another received cognitive-behavioral therapy, while the control group received no training and therapy. After data collection, the results were analyzed by one way analysis of variance (ANOVA) using SPSS21 software.

    Results

    The results showed that both acceptance and commitment therapy and cognitive-behavioral therapy are effective on the psychological capital of patients with thalassemia. Also, there is a significant difference between effectiveness of acceptance and commitment therapy and that of cognitive-behavioral therapy on the psychological capital of patients with thalassemia such that the former was more effective.

    Conclusion

    Acceptance and Commitment therapy is more effective for improving psychological capital.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy Cognitive, Behavioral Therapy Psychological Capital Thalassemia
  • Elham Zahrabnia, Alireza Kiyamanesh *, Kiyanoosh Zahrakar Pages 44-60
    Introduction

      The aim of this study was to compare the effectiveness of emotion-oriented therapy and cognitive-behavioral therapy on emotion regulation and psychological well-being of divorced women.

    Method

    The present study was a quasi-experimental study with pre-test, post-test and two-month follow-up with a control group. The study population consisted of divorced women under the auspices of social service bases in District 2 of Tehran in 1398. The sample of this study was 60 women who were selected by available sampling method from absolute women covered by social service bases in District 2 of Tehran and randomly assigned to two experimental groups and one control group (20 people in each group). The research instruments were the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garnefsky and Craig, 2006) and the Psychological Well-Being Scale (Reef, 1980). For the first experimental group, emotional therapy (Mirzazadeh et al., 2012) and for the second experimental group, cognitive-behavioral therapy (Monaz et al., 2007) was held in 9 sessions of 120 minutes, but the control group did not receive any intervention. To analyze the data, repeated measures analysis of variance and Banferroni post hoc tests were used.

    Results

      Both treatments improved emotion regulation and psychological well-being of divorced women at the end of the intervention and follow-up period (p <0.01), but emotion-oriented therapy was more effective in improving their emotion regulation than cognitive-behavioral therapy (0.01). 0> p). There was no difference between these two treatments in increasing the psychological well-being of divorced women (p <0.05).

    Conclusions

    These two therapies are useful interventions to improve emotion regulation and psychological well-being of divorced women.

    Keywords: Cognitive, behavior therapy divorced women Emotion, focused therapy emotional regulation psychological well, being
  • Arezoo Azimikhoei, Kiyanoosh Zahrakar *, Khodabakhsh Ahmadi Pages 45-61
    Introduction

    One of the variables that is considered before the beginning of married life and is related to the next performance of couples is the attitude towards marriage. The aim of this study was to compare the effectiveness of premarital education based on premarital interpersonal choices and knowledge Program (PICK) and Prevention and Relationship Enhancement Program (PREP) on attitudes toward marriage in couples on the verge of marriage.

    Method

    The research method was quasi-experimental pretest-posttest design with a control group with a two-month follow-up. The statistical population of couples on the verge of marriage referred to private counseling centers in districts 1, 3 and 5 of Tehran that 60 people (three groups of 20) were selected by available methods as a research sample. First, Bratton and Rosen (1998) Attitude to Marriage Attitude Scale was tested, then the Interpersonal Choices and Knowledge Program (PICK) and the Prevention and Relationship Enhancement Program (PREP) were applied to the experimental groups. Follow-up test was performed. The collected data were analyzed using repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test. The software used was SPSS version 25.

    Results

    The results showed that both PICK and PREP programs have a significant and lasting effect on attitudes toward marriage (P = 0.001). The results also showed that the use of PICK program is more effective than PREP program on the attitude towards marriage of couples on the verge of marriage (P = 0.001).

    Conclusion

    The results of this study indicated that the PICK program is a priority over PREP as a more efficient and short-term intervention to improve the attitude towards marriage.

    Keywords: Attitude to Marriage Interpersonal Choices, Knowledge Program Prevention, Relationship Enhancement Program
  • Hosein Zaeimi, Alireza Rajaie *, Mohammadreza Safaran Tousi, Hamid Nejat Pages 62-84
    Introduction

    Incompatibility leads to negative outcomes for couples and family members. Therefore, this study aims to compare the effectiveness of emotion-focused couple therapy and acceptance and commitment therapy in marital intimacy. There was confusion and intimacy between incompatible couples.

    Methods

    In this quasi experimentl study among couples reffered to family therapy center of Torbat-jam cituy, 24 incompatible couples selected through purposive methods based on inclusion criteria and randomly replaced in three groups. The first group (8 couples) who received acceptance and commitment treatment, the second group (8 couples) who received emotion-focused couple's therapy, and the third group who was the control group (8 couples) did not receive any intervention during the study period. All three groups evaluated before and after the intervention with standard questionnaire of Bagarozi intimacy. Descriptive statistics and covariance analyzed.

    Results

    The results showed that emotion-based couple therapy and therapy based on acceptance and commitment had a significant effect on intimacy (P <0.05). Comparison of two groups of emotion-focused couple therapy and therapy based on acceptance and commitment showed that these two groups are significantly different in terms of effectiveness on the intimacy (P <0.05). Emotion-focused couple therapy showed higher effectiveness than acceptance and commitment therapy.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that emotion-focused couple therapy, acceptance, and commitment therapy are effective in increasing intimacy of incompatible couples. It is recommended to use a combination of approaches according to therapeutic goals.

    Keywords: Acceptance, Commitment Emotion, focused Couple Therapy intimacy Incompatibility
  • Fatemeh Alidoosti *, Shirin Shojaiefar, Tannaz Kazemiyan Marvi Pages 63-84
    Introduction

    The aim of this study was to test the model of predicting women's marital satisfaction based on cognitive emotion regulation strategies mediated by marital adjustment.

    Method

    The research plan was correlation and the statistical population included all women in Mashhad in 2019. From this population a sample of 200 people with convenience sampling, was selected who completed the online form of Garnefski and Kraaij shortened form of Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ), Marital Adjustment questionnaire (DAS; Spanier, and Enrich Marital Satisfaction questionnaire. Data were analysed by using descriptive statistics and path analysis.

    Results

    The results of path analysis to examine the proposed model, showed that marital adjustment has a significant mediating role in the relationship between adaptive and maladaptive strategies of cognitive emotion regulation with marital satisfaction (χ2/df= 1.56, RSMEA =0.06, GFI = 0.99, AGFI =0.93, CFI=0.99).

    Conclusion

    Considering the results, it can be acknowledged that marital adjustment as a component affecting marital satisfaction is influenced by a variety of strategies that couples use to cognitively regulate their emotions.

    Keywords: cognitive emotion regulation strategies marital satisfaction marital adjustment
  • Ali Roozbahani, Hasan Ahadi *, Biyok Tajeri, Hadi Hashemi Zarrini Pages 85-105
    Introduction

    Migraine headaches, as the third most common disease in the world and the sixth cause of disability, affect an average of 10% of the world's population. Due to the neurological nature of this disease, many cognitive functions of the patient, such as memory, attention, decision making, etc., are affected and impaired. Also, this chronic disease periodically and debilitatingly affects the quality of life, relationships and productivity of patients.

    Methods

    The aim of this study was to evaluate the effect and compare mindfulness-based stress reduction training and the combination of mindfulness-based stress reduction training and Transcranial Direct Current Stimulation (TDCS) to the stress intensity of migraine sufferers.

    Results

    The present study is applied research in terms of purpose, and is a complete experiment in terms of data collection with pre-test, post-test and follow-up design and control group. The statistical population of this study was all migraine patients aged 30 to 45 years who referred to Imam Khomeini Hospital in 2009. Finally, 49 were divided into three groups. The first group received mindfulness-based stress reduction training, the second group received a combination of mindfulness-based stress reduction methods with Transcranial Direct Current Stimulation (TDCS), and the third group, the control group, as a comparison group, received unstructured training programs such as time management and review of their daily and weekly tasks. The research instrument was the Harry Stress Intensity Questionnaire (2000) and repeated measure analysis.

    Conclusion

    The findings showed that mindfulness-based stress reduction training method and a combination of mindfulness-based stress reduction and Transcranial Direct Current Stimulation (TDCS) reduced stress, compared to the control group reduced stress.  The combination of mindfulness-based stress reduction and Transcranial Direct Current Stimulation (TDCS) was more effective in reducing stress than just the mindfulness-based stress reduction training method.

    Keywords: Mindfulness, based stress reduction, Migraine, Transcranial Direct Current Stimulation (TDCS), Stress
  • Leila TehraniAzad, Mina Mojtabaie, Khadijeh Abolmaalialhoseimi Pages 104-120
    Introduction

    Every family should be a brick of the walls of a society and the main center for preserving traditions and customs, as well as respected and precious values, a strong institution for lasting social relations among relatives, the source of expression and expression of emotion. To be considered the center of the most intimate relationships between people and the cultivation of thought, mind, creativity and the promotion of the soul, Therefore, this study was conducted to determine the effectiveness of a combination of training on enrichment of marital relationships and mindfulness-based cognitive therapy on depression, anxiety and emotional divorce of women with addicted spouses.

    Method

    The research method was quasi-experimental pre-test-post-test with a control group. The statistical population consisted of all women with addicted spouses who referred to addiction treatment clinics and treatment camps for addiction treatment and relevant non-governmental organizations in Isfahan in 1398. Based on the inclusion and exclusion criteria, the sample was sampled in Available selection And answered questionnaires on anxiety, depression, and emotional divorce. Thus, 30 women with addicted spouses were randomly selected and randomly assigned to the experimental and control groups (15 in each group). The subjects in the experimental group underwent a combined training of enrichment of marital relationships and mindfulness-based cognitive therapy for 8 sessions of 90 minutes, but the control group did not receive any intervention. Data were analyzed at two levels of descriptive (mean and standard deviation) and inferential level (multivariate analysis of covariance).

    Results

    The results showed a significant decrease in the mean of depression (p = 0.320), (F = 1.024), anxiety (p = 0.638), (F = 0.226) and emotional divorce (p = 0.540). (F = 6.789), women with addicted spouses were in the experimental group compared to the control group (p≤0.01).

    Conclusion

    According to the research findings, combined education of enrichment of marital relations and cognitive therapy based on mindfulness is a method based on common sense and emotional conflict that can be used to reduce the damage caused by depression, anxiety and emotional divorce in women. Used by an addicted spouse.

    Keywords: Anxiety, Cognitive Therapy, Depression, Emotional Divorce, Integrated Education, Enrichment, Marital Relationships
  • Ardeshir Kiyani, SHookooh Navvabinejad *, KHodabakhsh Ahmadi, Davood Tghvaie Pages 121-141
    Introduction

     Marriage is one of the most important and basic human relationships and is the first unit for family relationships and the upbringing of the next generation. On the other hand, ignoring risk factors reduces the well-being of couples and increases marital conflicts. For this reason, the aim of this study was to identify the risk factors for marital stability on 318 married people in Tehran.

    Methods

     This study was of mixed type (qualitative-quantitative) and in the qualitative part of the content analysis approach and reviewing sources and literature of the last ten years and in the quantitative part of the data collected using descriptive method and Pearson correlation and confirmatory factor analysis using software AMOS24 were analyzed. The members of the sample group were selected based on the input criteria and by available sampling.

    Results

     The results show that the risk checklist items of marriage that were identified in the qualitative section and the acceptable ability to assess cultural, social and economic factors and components, family of origin, personality, intellectual adequacy, financial skills, sex / marriage, skills They have communication and issues of childbearing and child rearing

    Conclusion

     Better understanding of the risk factors in a stable marriage can both help to form a lasting and satisfying relationship and prevent individual and social harms, especially the problem of divorce in society. Therefore, the results of this study can be useful for experts and counselors in the field of marriage and family

    Keywords: Iranian culture, marriage stability, risk factors
  • Masoomeh seyfi, Davood Manavipoor * Pages 142-163
    Introduction

     According to recent decade studies, emotional interventions in the treatment of math learning disorders are a more sustainable method of treatment and in the long run, it can reduce the fear of math and improve learning; The aim of this study was to compare the effectiveness of emotional intervention based on cognitive regulation of emotion, and Davanloo intensive short-term dynamic psychotherapy on academic emotions and math learning ability of students with math learning disabilities.

    Methods

     The method of this research was quasi-experimental using a pre-test-post-test design with a control and follow-up group. The statistical population of this study was all fourth and fifth-grade students of Tehran primary schools with math disorders, 46 of them were selected by purposive sampling method and were randomly divided into three groups. The two experimental groups received Gross and Dovanloo treatment protocols separately in twelve 60-minute sessions, and the control group received no treatment. Changes were measured using K-Matt Questionnaire and Pekran Academic Achievement Questionnaire and the data were analyzed using the variance of mixed scores and Bonferroni post hoc test.

    Results

     The research results showed emotional interference affected the reduction of math learning disorders (η2₌0.612, P<0.01) and achievement emotional of students (η2₌0.705, P<0.001), and that effect was sustained after two months. There was no significant difference between the two intervention methods under the scales of hope, shame, anxiety, hopelessness, and fatigue and under the scales of pleasure (p = 0.047, ij = 0.262) and pride (p = 0.009, ij = 0.352) in the classroom and anger towards learning (p = 0.006, 0.374) ij); the difference was significant.

    Conclusion

     Based on the results, it can be said, long-term emotional intervention, by increasing positive emotions and reducing negative emotions, prepares the person from within to deal with math learning problems and improves math learning.

    Keywords: Academic Emotions, Cognitive Emotion Regulation, Devanloo Intensive Short, Term Psychodynamics, Math Learning Disorder
  • Masoomeh sarhangi, SeyyedDavood HoseiniNasab *, Amir panahali Pages 164-185
    Introduction

     The present article was done with the aim to investigate the effectiveness of Life Skills therapy on the psychological well-being, communication skills and maternal parenting stress of mothers of Children with Intellectual Disability.

    Methods

     The research method was quasi-experimental method with a pretest and posttest design plus control group. The statistical society of the study consisted of all the mothers of Children with Intellectual Disability in exceptional schools of Urmia city during 2021-2022; among them 40 students were selected in available sampling method as the sample case and categorized in experimental group (20 children) and control group (20 children). Data collection instruments included Riff psychological well-being questionnaire, Matson scale to evaluate mothers’ communication skills and Abidin (1983) to estimate maternal parenting stress level. The validity of research instruments was confirmed by the approval of specialists and the reliability was estimated and approved by calculating Cronbach alpha coefficient (α> 0.7). Prior to the study, pre-test of psychological well-being, communication skills and maternal parenting stress was implemented in both groups. The experimental group received life skills therapy through the training package in 10 sessions, but the control group did not receive any training therapy. After the training course in the post-test stage, both of the groups answered to the same questionnaire of pre-test stage. The research data was analyzed with one way and Multivariate Covariance Analysis.

    Results

     The results revealed that life skills therapy had a positive effect on the increase of psychological well-being and its five subscales, communication skills and maternal parenting stress and its subscales(P<0.05).

    Conclusion

     According to the effectiveness of life skills therapy in the present research, it was suggested to the principles of exceptional schools to establish relations among school officials and mothers with intellectually disabled children, through life skills training and counseling sessions to improve these mothers’ psychological well-being and communication skills and also, to reduce their parenting stress.  
     

    Keywords: Communication Skills, Children with Intellectual Disability, Life Skills Therapy, Maternal Parenting Stress, Psychological Well-being
  • Seyyed Mansooreh Moosavi, Fahimeh Ansariyan, Masoomeh Samadi, Lotfollah Abbasi Sarook Pages 185-200
    Introduction

    The purpose of this study is to investigate and explain the patterns and approaches of religious education from the perspective of the document of fundamental change and the role of the family in achieving excellence and the formation of religious attitude of children.

    Method

    The method used is descriptive-analytical with a qualitative approach and content analysis method. The research community has valid religious sources and articles and theoretical foundations of the fundamental transformation of the formal and public education system of the Islamic Republic of Iran, which are related to research variables, have been purposefully selected and studied. Continuous face was done.

    Results

    The findings of this study include describing the patterns and approaches of religious education that have been proposed in the theoretical foundations of fundamental change and valid religious sources and related articles and the role of family in shaping the religious education of children and ultimately helping to achieve the goals of the document.

    Conclusion

    The results showed that the view of the document on the models and approaches of religious education is comprehensive and can be well cited and in order to achieve the goals of religious education, the family document can play a very important role

    Keywords: Approaches, Education, Family, Patterns, Religious Education, Transformation Document