فهرست مطالب

پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی - پیاپی 21 (بهار و تابستان 1399)

نشریه پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیدعلی مسعودی*، سید رضا نقیب السادات، فاطمه گنج کریمی صفحات 1-29

    پژوهش حاضر به دنبال شناخت الگوی پارادایمیک مضامین اخلاقی در سینمای دفاع مقدس است که به واسطه تولید فیلم های این دوران در ایران شکل گرفته است. در این مطالعه از روش تحلیل محتوای کمی استفاده شده است. برای این منظور، علاوه بر اسناد و مدارکی که روشنگر وضعیت سینمای دفاع مقدس در ایران است، از تحلیل محتوای نمونه های هدفمند فیلم های برجسته سینمای دفاع مقدس در چهار دهه اخیر (60، 70، 80 و 90) استفاده شده است. یافته ها نشان داد که در مقوله مضمون فیلم ها بیشترین توجه به فیلم ‎های منتقد جنگ وکمترین توجه به سینمای کمدی جنگی بوده است. مضامین اخلاقی فیلم ها بیشتر بر اخلاق حرفه ای، مانند ایثارگری متمرکز بوده است و اخلاق اجتماعی و فردی در رتبه کمتری قرار دارند.

    کلیدواژگان: اخلاق، دفاع مقدس، سینما، سینمای دفاع مقدس، قاب بندی، مضامین اخلاقی
  • محسن محمدی الموتی*، محمدتقی آقائی مزرعه شاهی، ابراهیم حاجی پور، محمد شریف متولی صفحات 31-54

    استحکام ساخت قدرت نظام به میزان تحمل و تاب آوری نظام در برابر فشارها و نیروهای وارد به آن اطلاق می شود. منطق شکل گیری نظام جمهوری اسلامی ایران که همانا مقابله با نظام سلطه و ایجاد نظم نوین انقلابی در دنیاست، موجب شده که همواره آماج تهدیدات متعددی قرار گیرد. به همین دلیل، مقوله استحکام بخشی برای آن به یک اهمیت و ضرورت اساسی، به ویژه در گام دوم انقلاب تبدیل می شود. پرسش اصلی مقاله حاضر این است که راهبردها و راهکارهای استحکام بخشی به ساخت درونی قدرت جمهوری اسلامی در حوزه سیاسی در گام دوم انقلاب اسلامی کدام اند؟ پاسخ به این پرسش مستلزم وضعیت سنجی استحکام ساخت درونی قدرت نظام در حوزه سیاسی است. بدین منظور، پژوهشگران با استخراج مولفه های سیاسی سنجش استحکام ساخت درونی قدرت، از بیانات حضرت آیت الله خامنه ای (حفظه الله) مبتنی بر روش عملیاتی تحلیل گفتمان (پدام) و وضعیت سنجی استحکام ساخت قدرت در بعد سیاسی مبتنی بر روش SWOT، موقعیت نظام را در فضاهای چهارگانه راهبردی (تهاجمی، رقابتی، تدافعی و محافظه کارانه) تعیین کردند. یافته ها نشان داد که نظام جمهوری اسلامی ایران در دومین مرحله خودسازی، جامعه پردازی و تمدن سازی خود، با اینکه در ابعاد سیاسی با تهدیدهای بیشتری نسبت به فرصت های فرارو مواجه است، در مقابل، از قوت های بیشتری برخوردار است که می تواند با تکیه بر آنها، ضعف های داخلی و تهدیدهای خارجی را مرتفع کند. مبتنی بر این وضعیت و نقاط قوت و تهدید، راهبردهای استحکام بخشی به ساخت درونی قدرت در حوزه سیاسی تدوین و راهکارهای پیشنهادی برای تحقق آنها در گام دوم انقلاب ارایه شد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی، استحکام نظام جمهوری اسلامی ایران، ساخت قدرت جمهوری اسلامی ایران، ساخت درونی نظام جمهوری اسلامی ایران
  • غلامرضا سلمان پور سیاوشی*، سید محمدرضا رشیدی آل هاشم، محمدرضا حافظی صفت صفحات 55-87

    بیانیه گام دوم دارای آموزه ای جامع و کامل است و به صورت شفاف آرمان بزرگی را برای انقلاب اسلامی با عنوان «ایجاد تمدن نوین اسلامی» بیان می کند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های گفتمان مقاومت انقلابی شهدا در تحقق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی صورت گرفته است. در این پژوهش، از روش تحلیل اسنادی (تحلیل گفتمان) استفاده شده و جامعه آماری آن نیز آثار مکتوب و شفاهی و به ویژه وصیت نامه های سرداران و فرماندهان شهدای جنگ تحمیلی در هشت سال دفاع مقدس است و نمونه با دریافت اشباع نظری تامین می شود؛ به طوری که با توجه به روش تحلیل گفتمان، به نحوه شکل گیری ارکان گفتمان مقاومت انقلابی بر مبنای ویژگی های رفتاری گفتاری و هویتی شهدای دفاع مقدس در راستای کمک به تحقق بیانیه گام دوم انقلاب پرداخته می شود. از نتایج و یافته های این پژوهش می توان به تعیین گفتمان مقاومت انقلابی از منظر شهدا اشاره کرد و نیز ارکان تشکیل دهنده این گفتمان، به گونه ای که رکن مرکزی دین مبین اسلام بوده است. ارکان دیگر این گفتمان عبارت اند از: ولایت مداری، انتظار مهدویت، شهادت طلبی و فداکاری، مبارزه با استکبار جهانی، استقلال، آزادی و دفاع از محرومان.

    کلیدواژگان: گفتمان، مقاومت انقلابی، وصیت نامه شهدا، بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی
  • لطفعلی بختیاری* صفحات 89-123

    تحقیق حاضر با رویکرد کیفی و به روش مولتی متد، شامل تحلیل محتوای کیفی اسناد بالادستی، از جمله آیات و روایات و بیانات حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری برای تدوین الگو و سپس تشکیل گروه های کانونی برای تعیین اقدامات اساسی و برنامه های اجرایی آن انجام شد. جامعه مورد مطالعه در بخش اول، اسناد و در بخش دوم، مسیولان و خبرگان مرتبط با امر تربیت دینی دانشجویان بودند که در حد اشباع نظری و به روش هدفمند انتخاب شدند. تعداد جلسات گروه های کانونی 10 جلسه و میانگین تعداد اعضا 12 نفر بود. در نهایت، روایی الگو با عرضه آن به 15 نفر از مسیولان و خبرگان تایید شد. الگوی مستخرج از این روش در چهار بعد اخلاق و رفتار، ارزش های انقلابی، باور و شناخت و احکام ارایه شد. مولفه های بعد اخلاق و رفتار، شامل اخلاق و رفتار فردی با 22 شاخص، اخلاق و رفتار اجتماعی با 22 شاخص، اخلاق و رفتار سازمانی با 14 شاخص و اخلاق و رفتار خانوادگی با 5 شاخص بودند. بعد باور و شناخت با مولفه فهم و استدلال و 5 شاخص مرتبط، احکام با احکام عمومی و تخصصی و ارزش های انقلابی با سه مولفه بصیرت با 5 شاخص، رفتار انقلابی با 10 شاخص و تفکر بسیجی با 5 شاخص معرفی شدند.

    کلیدواژگان: الگو، تربیت دینی و انقلابی، دانشجو، دانشگاه علوم انتظامی امین
  • جلال غفاری قدیر، محمدرضا بشارتی*، سید عبدالرسول علم الهدی، علی جوادی صفحات 125-170

    جمهوری اسلامی ایران به علت فرهنگ و تمدن کهن خود و اشتراکات دینی و فرهنگی با جمهوری آذربایجان، از قدرت زیادی برای سیاست گذاری در عرصه مناسبات فرهنگی این کشور برخوردار است. هدف این مقاله، ارایه الگویی برای سیاست گذاری مناسبات فرهنگی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان است. این پژوهش به روش کیفی و به کارگیری نظریه داده بنیاد انجام گرفته و داده های مورد نیاز به وسیله مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری شده است. جامعه آماری این پژوهش، آن دسته از کارشناسان فرهنگی در جایگاه سفیران، رایزن های فرهنگی، وابسته ها و مستشاران فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان هستند که با نمونه گیری هدفمند، با دوازده نفر از آنها مصاحبه صورت گرفت. با توجه به موضوع پژوهش، تمام مصاحبه ها گردآوری شدند و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار مکس کیو.دا استفاده شد. با شروع مطالعه دقیق مصاحبه ها، هر جا که مفهوم مرتبط با موضوع پژوهش در بین مطالب دیده شد، کد مورد نظر به آن اختصاص یافت. در تحلیل داده بنیاد به الگوی سیاست گذاری دست یافتیم. بر اساس یافته ها می توان گفت که راهبردهای جذب حداکثری طلاب جمهوری آذربایجان در ایران، شامل موارد زیر می شود: ترجمه کتب فارسی به زبان آذری، توسعه گردشگری جمهوری آذربایجان در ایران، برگزاری هفته های فرهنگی، مدیریت و هدایت سیاست خارجی در مسیر مناسب، تبادل استادان و نخبگان بین دو کشور، افشای ماهیت جریان های ضد هویتی در جمهوری آذربایجان، جذب حداکثری دانشجویان جمهوری آذربایجان در دانشگاه های ایران، نشست های مشترک علمی، برنامه ریزی بنیادین بین دو کشور، حمایت از چاپ کتاب های مختلف ادبی، فرهنگی و تاریخی مشترک، برگزاری همایش های ادبی و علمی مشترک و برگزاری نمایشگاه های هنری فراملی با رویکرد ایرانی اسلامی. این اقدامات می تواند سبب ارتقای سیاست گذاری در مناسبات فرهنگی ایران و جمهوری آذربایجان در حوزه فرهنگ شود.

    کلیدواژگان: الگو، سیاست گذاری، مناسبات فرهنگی، ایران، جمهوری آذربایجان
  • بهزاد قاسمی* صفحات 171-202

    مقاله حاضر در صدد ارایه الگوی مقاومت اسلامی مبتنی بر منظومه فکری امام خامنه‏ای (مدظله العالی) است. این تحقیق از حیث نوع پژوهش، بنیادی و با استفاده از روش توصیفی اکتشافی انجام گرفته است. در این مقاله تلاش شده است بر اساس روش «گرندد تیوری» و برمبنای داده بنیاد از مجموعه بیانات و سخنان مقام معظم رهبری درباره مقاومت اسلامی، «الگوی مقاومت اسلامی» متناسب با روش تحقیق و اهداف مقاله تدوین و ارایه شود. با توجه به اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی با رصد و تبیین تحولات جهان اسلام در بیانات و کلام خود در مناسبت‏های مختلف ابعاد و زوایای مقاومت اسلامی را طرح و تبیین کرده‏اند؛ نوشتار پیش‏رو با طرح این سوال اساسی : «مقاومت در اندیشه و بیانات رهبری انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله خامنه‏ای، چه مفهوم و جایگاهی دارد و مضامین فراگیر آن برای ارایه الگوی مقاومت اسلامی کدام اند؟» و با رویکرد کیفی صورت گرفته است و کوشش دارد با استفاده از روش تحلیل مضمون و بررسی محتوا و متون موجود در این باره، به آن پاسخ دهد. در واقع، هدف مقاله شناسایی مولفه و شاخص‏های مقاومت اسلامی از منظر رهبری انقلاب اسلامی است. بنابراین، در متن نخست، روش تحلیل مضمون توضیح داده شده است.گام و مراحل اجرای این روش در پژوهش، با ترسیم جدول و نمایش نقش و کارکرد هریک مشخص شده است. با استفاده از روش شبکه مضامین، تحلیل مضمون یافته‏ها حاکی از آن است که الگوی مقاومت مستخرج از شبکه مضامین، شامل چهار بعد و 22 مولفه است که در این مقاله، چهار مضمون معنویت‏گرایی و تکلیف‏محوری، وحدت مسلمین و هم گرایی جهان اسلام، تقویت بنیه و دانش نظامی دفاعی، توسعه، تقویت و تجهیز و «تسلیح» محور مقاومت ارایه شده است. در نتیجه، مدل مستخرج می‏تواند مبنایی مناسب برای شناخت ماهیت مقاومت اسلامی  و همچنین ابزاری برای سنجش و ارایه راهکار به منظور توسعه و تعمیق آن باشد.

    کلیدواژگان: مقاومت اسلامی، معنویت گرایی، تکلیف محوری، وحدت و هم گرایی، بنیه دفاعی
  • سید یاسر نوروزیان، احمد رنجبر*، حسین آقاجانی مرسا صفحات 203-265

    با مطالعه کتاب های قدیم و جدید فارسی دوره متوسطه اول، مشاهده می شود که در آنها از مضامین ارزنده ای، چون: عشق به خداوند بلندمرتبه، پیامبر و امامان معصوم علیهم السلام ، غنیمت شمردن فرصت حیات؛ شهادت و... سخن رفته است. هرچند بار تربیتی و معنوی کتاب های فارسی کنونی درخور توجه است، اما جای خالی برخی از مطالب، در آنها احساس می شود. از این رو، همراه با نقد و بررسی برخی از درس های کتاب های فارسی این دوره، برخی از اشعار و نوشته ها نیز برای این کتاب ها پیشنهاد شده است. این نقد و بررسی بر اساس شش مولفه برگزیده شده اثرگذار در امر تعلیم و تر بیت دینی دانش آموزان انتخاب شده است که عبارت‎اند از: یاد مرگ و قیامت (و شهادت)، عبادت عاشقانه، پرهیزکاری و خودسازی، ادب، چشم دل و مهدویت. از میان این مولفه ها، مولفه «یاد مرگ و قیامت (و شهادت)» با 24 بار دفعات تکرار در اسناد، بالاترین بسامد را داراست که بیانگر اهمیت این موضوع در نظر مولفان است. هدف از این پژوهش که به روش تحلیل محتوای کیفی انجام گرفته است، پاسخ به این پرسش است که چگونه باکمک این مولفه ها و مطالب پیشنهادی می توان دانش آموزانی دین باور و پرهیزکار تربیت کرد؛ چرا تا به حال، در این زمینه، چندان موفق نبوده ایم. پس از مطالعات نظری (و در برخی از موارد، میدانی)، و تجزیه و تحلیل مطالب جمع آوری شده، این نتیجه به دست می آید که یکی از بهترین راه های مقابله با آسیب های اجتماعی و هجمه های اعتقادی روزافزون، افزایش معرفت دینی دانش آموزان با استفاده هوشمندانه از مطالب کتاب های فارسی این دوره، به ویژه مولفه «یاد مرگ و قیامت (و شهادت) است؛ و نیز توجه به عوامل مهم دیگری که در این معرفت افزایی سهیم خواهند بود.

    کلیدواژگان: تربیت دینی، معلم، دانش آموز، کتاب های قدیم و جدید فارسی، متوسطه اول
  • محمد آشینه، سروش فتحی*، طهمورث شیری، هدایت الله نیکخواه صفحات 267-294

    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه نقش سرمایه اجتماعی در توسعه اجتماعی استان هرمزگان است. درراستای نیل به اهداف پژوهش، از روش تحلیل ثانویه استفاده شده و گردآوری داده های مربوط به سرمایه اجتماعی و توسعه اجتماعی از طریق مراجعه به داده های آمایش سرزمین و سالنامه آماری انجام گرفته است. برای تعیین شاخص های سرمایه اجتماعی چهار شاخص سرانه آموزشی، سرانه فرهنگی، سرانه بهداشتی و سرانه ورزشی براساس داده های سازمان مدیریت انتخاب شدند. همچنین سرمایه اجتماعی در سه سطح خرد، میانی و کلان بر اساس طرح آمایش سرزمین استفاده شد. حجم نمونه با استفاده از روش تمام شماری انجام شد و تمام 13 شهرستان استان انتخاب شدند. در نهایت، با استفاده از نرم افزار Spss  و با به کارگیری آمارهای توصیفی همچون میانگین، انحراف معیار، واریانس و با استفاده از آزمون های استنباطی نظیر پیرسون تجزیه و تحلیل داده ها صورت پذیرفت. میانگین به دست آمده از آمارهای توصیفی نشان می دهد که میانگین سرمایه اجتماعی (74/2) و توسعه اجتماعی (25/375) به ترتیب در سطح متوسط و پایین  قرار دارد. همچنین طبق یافته ها، توسعه اجتماعی در پارسیان در سطح بالایی قرار داشت و کمترین میزان توسعه اجتماعی مربوط به شهرستان سیریک بود. نتایج آزمون استنباطی نشان داد که رابطه ای معکوس بین دو متغیر سرمایه اجتماعی و توسعه اجتماعی وجود دارد؛ این امر ناشی از وجود پیوندهای قوی درون گروهی بین شهروندان هرمزگانی است. براساس نظریه گرانووتر، پیوندهای قوی درون گروهی سبب محدود شدن روابط و در نتیجه، عدم توسعه یافتگی اجتماعی می شود.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه اجتماعی، سرانه آموزشی و فرهنگی، سرانه آموزشی
  • مهناز همتی نوعدوست گیلانی، محمد علیداد ابهری* صفحات 295-325

    امروزه سازمان هایی موفق اند که بتوانند با افزایش خلاقیت و نوآوری، از فرصت ها بهتر استفاده کنند. سازمان ها از طریق اقداماتی نظیر آموزش و توسعه نیروی انسانی می توانند مهارت ها، نگرش ها و رفتار افراد را تحت تاثیر قرار دهند. هدف این پژوهش، بررسی نقش واسطه ای سرمایه فکری در تاثیرگذاری آموزش و توسعه منابع انسانی بر عملکرد نوآورانه در سازمان بسیج استادان استان گیلان است. روش پژوهش حاضر، از نظر هدف، کاربردی و برحسب روش، تحقیقی توصیفی از نوع همبستگی است که با به کارگیری ابزار پرسشنامه و روش پیمایشی، داده های مورد نیاز جمع آوری شده است. از آنجا که سطح تحلیل در این پژوهش به صورت سازمانی است، جامعه آماری آن، شامل 188 کارگروه (کارگاه های صالحین، نشست های سیاسی و بصیرتی، حلقه های صالحین)، برگزارشده در سازمان بسیج استادان استان گیلان (دانشگاه گیلان، دانشگاه پیام نور، دانشگاه آزاد اسلامی) است که همه 188 کارگروه به عنوان نمونه تعیین شدند. داده های جمع آوری‎شده از طریق نرم افزارهای SPSS19 و SmartPLS2  مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند که متغیر سرمایه فکری در تاثیر آموزش در کارگاه صالحین بر عملکرد نوآورانه به عنوان «میانجی جزیی» و در تاثیر  نشست های سیاسی و بصیرتی و نیز حلقه های صالحین بر عملکرد نوآورانه به عنوان «میانجی کامل» عمل می کند.

    کلیدواژگان: کارگاه و حلقه صالحین، نشست سیاسی و بصیرتی، آموزش و توسعه منابع انسانی، سرمایه فکری و عملکرد نوآورانه
  • اصغر محمدی فاتح، رضا شاه حسینی* صفحات 327-354

    تبیین و ترسیم حوزه های مختلف دفاع مقدس در پرتو فنون مدیریت دانش، در گام دوم انقلاب اسلامی ضروری است. بنابراین، هدف این تحقیق شناسایی مهم‌ترین حوزه های دفاع مقدس و تعیین وضعیت آنها از نظر مدیریت دانش از یک‌سو، و بررسی نقش آنها در حفظ و نشر ارزش های دفاع مقدس از سوی دیگر است. روش تحقیق، ترکیبی (کیفی و کمی) است. در مرحله کیفی، با شش نخبه در سال 1398 مصاحبه به عمل آمد و از آنها خواسته شد که مهم‌ترین حوزه های دانشی دفاع مقدس را که در گام دوم انقلاب اسلامی می توانند در حفظ و نشر ارزش های دفاع مقدس موثر باشند معرفی کنند. در مرحله کمی، از خبرگان درخواست شد که وضعیت عملکردی حوزه ها را بر اساس سه معیار «نشر و حفظ ارزش‌های دفاع مقدس و نیز کسب تجربه از آن» در یک طیف ده درجه ای تبیین کنند. همچنین از ایشان خواستند که در بعد معیارهای دانشی، وضعیت حوزه ها را از نظر سه معیار سطح مهارت، سطح نفوذ دانش در بین کارکنان و سطح مستندسازی دانش، در یک طیف ده درجه ای مشخص کنند. از نظر این خبرگان، تعداد 10 حوزه دانشی دفاع مقدس در گام دوم انقلاب اسلامی نقش آفرین خواهند بود. در بخش کمی مشخص شد که سطح عملکردی حوزه های ده گانه دفاع مقدس، متوسط و سطح معیارهای دانشی این حوزه ها پایین تر از حد متوسط است. همچنین شکافی دانشی در حوزه راهیان نور، سازمان های متولی دفاع مقدس، تاریخ شفاهی و مراجع حقوقی وجود دارد. بالاخره در بعد معیارهای دانشی، سطح مهارت و نفوذ دانش، متوسط و سطح مستندسازی دانش، پایین تر از متوسط است. نتایج نشان می دهد که نهادهای دفاع مقدس برای رسیدن به نقطه‌ای مطلوب در حفظ و نشر ارزش های آن دوران، باید از فنون مدیریت دانش استفاده کنند.

    کلیدواژگان: دفاع مقدس، مدیریت دانش، ارزش ها، حوزه های دانشی و گام دوم انقلاب اسلامی
  • معصومه بهمنی*، فاطمه فراهانی عزیزآبادی، سید رضا صالحی امیری، سید محمد دادگران صفحات 355-382

    هدف اصلی انجام این پژوهش، ارایه مدل فرهنگ سازمانی مبتنی بر رهبری تحول در سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است. روش تحقیق این پژوهش از نوع داده‌بنیاد خودظهور (مرحله کیفی) و پیمایشی مقطعی (مرحله کمی) است. جامعه آماری بخش کیفی خبرگان حوزه فرهنگ و صدا و سیما بودند که به روش هدفمند و گلوله‌برفی اقدام به نمونه‌گیری از آنها شد. جامعه بخش کمی هم تمام کارکنان و مدیران سازمان صدا و سیمای شهر تهران به تعداد 16372 نفر بودند. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و 375 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. سپس به روش تصادفی ساده نمونه‌گیری انجام شد. بر این اساس، بعد از سندکاوی (مطالعه پیشینه نظری و پیشینه پژوهشی)، متغیرهای فرهنگ سازمانی و رهبری تحول فهرست شدند و نظرات خبرگان در قالب فن دلفی درباره آنها اخذ شد. خروجی بخش کیفی پژوهش در قالب پرسشنامه محقق‌ساخته تنظیم و بین نمونه آماری بخش کمی توزیع و داده‌ها جمع‌آوری شد. برای تعیین روایی ابزار پژوهش (معادل 0.81) از روایی محتوا (اخذ نظر خبرگان در خصوص پرسشنامه ها و رفع ابهامات و ایرادات آنها) و محاسبه ضریب نسبی روایی محتوا (CVR)، و برای تعیین پایایی ابزار (معادل 0.85) از آلفای کرونباخ استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌های گردآوری‌شده در بخش کیفی، از روش کدگذاری استفاده شد و در بخش کمی از شاخص‌های آمار توصیفی و آزمون‌های آمار استنباطی (آزمون تی، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی)بهره گرفته شد. نتایج به ‌دست‎آمده از تجزیه و تحلیل داده‌ها بدین شرح است: در مجموع، 54 شاخص و 12 مولفه برای مدل فرهنگ سازمانی مبتنی بر رهبری تحول در سازمان صدا و سیما شناسایی شدند که در مرحله کمی و با آزمون تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفتند. وضعیت موجود فرهنگ سازمانی در صدا و سیما پایین‌تر از میانگین و رهبری تحول بالاتر از میانگین بود. بین مولفه های فرهنگ سازمانی با رهبری تحول ارتباط معنی داری در سازمان صدا و سیما وجود داشت.

    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ سازمانی، رهبری تحول، سازمان صدا و سیما
  • کبری خلیلی، سید سعید آقایی*، سروش فتحی صفحات 383-417

    این پژوهش با هدف بررسی جایگاه متغیرهای عدالت سازمانی، رضایت شغلی و تقسیم کار در تبیین وجدان‌کاری انجام شده است. پژوهش حاضر با استفاده از روش میدانی (پیمایشی) و به صورت کمی (با به‌کارگیری پرسشنامه محقق‌ساخته) انجام شد. جامعه آماری این مطالعه، شامل تمام کارکنان شاغل در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 400 نفر است که افراد نمونه با روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند. به منظور سنجش روایی (اعتبار) پرسشنامه از روش روایی صوری و روایی سازه (به کمک تحلیل عاملی تاییدی)، و برای بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. لذا بعد از انجام پیش‌آزمون و گرفتن نظرات خبرگان، ابزار پژوهش از روایی و پایایی لازم برخوردار شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها در دو سطح توصیفی و استنباطی صورت گرفت و به منظور بررسی عوامل موثر در وجدان کاری از آزمون همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که متغیرهای رضایت شغلی، احساس عدالت و تقسیم کار رابطه‌ای مستقیم و معنادار با وجدان‌کاری دارند. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که 58 درصد از تعییرات وجدان کاری توسط مجموع متغیرهای مستقل تبیین می‌شود و در مجموع، با توجه تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم، متغیر تقسیم کار بیشترین تاثیر را در وجدان‌کاری کارکنان داشته است. لذا با توجه به اهمیت وجدان کاری در توسعه و پیشرفت درون‌زا در جامعه، پیشنهاد می‌شود که برای شناسایی بقیه عوامل تاثیرگذار در وجدان‌کاری، به سطوح فردی (روان‌شناختی)، میانی (سازمانی) و کلان (ساختاری و سیستمی جامعه) در سازمان مورد مطالعه و سایر سازمان‌های دولتی توجه شود.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، تقسیم کار، رضایت شغلی، وجدان کار
|
  • Omid Ali Masoudi *, Seyed Reza Naqib Sadat, Fatemeh Ganj Karimi Pages 1-29

    The present study seeks to identify the paradigmatic pattern of moral themes in the sacred defense cinema that has been formed through the production of Movies of this period in Iran. In this study, quantitative content analysis method has been used. For this purpose, in addition to the documents that clarify the situation of the Holy Defense cinema in Iran, the content analysis of the purposeful samples of the prominent Movies of the Holy Defense cinema in the last four decades (60, 70, 80 and 90) has been used. The findings showed that according to the category of Movies, the most attention was paid to War Movies and the least attention was paid to war comedy cinema. The moral themes of the Movies are more focused on professional ethics, such as self-sacrifice, and social and individual ethics are inferior.

    Keywords: Ethics, Sacred Defense, Cinema, Sacred Defense Cinema, Framing, Ethical Themes
  • Dr. Mohsen Mohammadi Alamuti *, Mohammad Taghi Aghaei, Ebrahim Hajipour, Mohammad Sharif Motovali Pages 31-54

    How strong the power of the system is refers to the degree of tolerance and resilience of the system against the pressures and forces applied to it. The logic of the formation of the Islamic Republic of Iran, which is to confront the system of domination and create a new revolutionary order in the world, has always been the target of numerous threats.For this reason, the issue of consolidation becomes a fundamental importance and necessity for it, especially in the second step of the revolution. The main question of the present article is what are the strategies for strengthening the internal structure of the Islamic Republic in the political sphere of the second step of the Islamic Revolution? The answer to this question requires assessing the strength of the internal structure of the system in the political sphere. To this end, researchers extract the political components of measuring the strength of the internal structure of power, from the statements of Ayatollah Khamenei (May God protect and keep him safe from all harm) based on the Practical Discourse Analysis Method and assess the status of the strength of power in the political dimension based on SWOT method. They determined the strategic four (offensive, competitive, defensive and conservative). The findings showed that the system of the Islamic Republic of Iran in the second stage of its self-construction, socialization and civilization, although it faces more threats in the political dimension than the opportunities ahead, on the contrary, it has more strengths that can be relied on to overcome internal weaknesses and external threats.Based on this situation, strengths and threats, strengthening strategies for the internal construction of power in the political sphere were formulated and proposed solutions for their realization in the second step of the revolution were presented.

    Keywords: Islamic Revolution, Islamic Republic, Strength of the Islamic Republicof Iran, Construction of the Power of the Islamic Republic of Iran, Internal Construction of the Islamic Republic of Iran
  • Gholamreza Salmanpour Siavashi *, Seyed Mohammad Reza Rashidi Al Hashem, Mohammad Reza Hafezisefat Pages 55-87

    The statement of the second step has a comprehensive and complete teaching and clearly states a great ideal for the Islamic Revolution entitled "Creation of a new Islamic civilization". Therefore, the present study has been conducted with the aim of identifying the components of the discourse of the revolutionary resistance of the martyrs in the realization of the statement of the second step of the Islamic Revolution. Therefore, the present study has been conducted with the aim of identifying the components of the discourse of the revolutionary resistance of the martyrs in the realization of the statement in the second step of the Islamic Revolution. in this study, the method of discourse analysis (discourse analysis) has been used and the statistical community is provided with both written and oral works, particularly wills of generals and commanders of war martyrs in the eight years of holy defense, so that, according to the method of discourse analysis, the role of the revolutionary resistance discourse is based on helping to realize the declaration of the second step of the revolution. From the results and findings of this study, we can point to the determination of the discourse of revolutionary resistance from the perspective of the martyrs and also the constituent elements of this discourse, as it has been the central pillar of the religion of Islam. Other pillars of this discourse are: guardianship, expectation of Mahdism (Messianism), martyrdom and sacrifice, struggle against global arrogance, independence, freedom and defense of the deprived.

    Keywords: Discourse, Revolutionary Resistance, Will of the Martyrs, Statement ofthe Second Step of the Islamic Revolution
  • Lotfali Bakhtiari * Pages 89-123

    The present study with a qualitative approach and multimodal method, including the analysis of the qualitative content of upstream documents, including verses, hadiths and statements of Imam Khomeini and the Supreme Leader to develop a model. Then focus groups were formed to determine the basic measures and its executive programs. The population in the first part were documents and in the second part were officials and experts related to the religious education of students who were selected in a theoretical saturation and purposeful manner. The number of focus group meetings was 10 and the average number of members was 12. Finally, the validity of the model was confirmed by presenting it to 15 officials and experts. The model derived from this method was presented in four dimensions of ethics and behavior, revolutionary values, beliefs and cognitions and rulings. The components of ethics and behavior included ethics and individual behavior with 22 indicators, ethics and social behavior with 22 indicators, ethics and organizational behavior with 14 indicators and ethics and family behavior with 5 indicators. The dimension of belief and cognition with the component of understanding and reasoning and 5 related indicators, rules with general and specialized rules and revolutionary values with three components of insight with 5 indicators, revolutionary behavior with 10 indicators and Basij(mobilization) thinking with 5 indicators were introduced

    Keywords: Model, Religious, Revolutionary Education, Student, AminUniversity of Law Enforcement Sciences
  • Jalal Ghaffari, Mohammad Reza Besharati *, Abdul Rasool Alam Al-Huda, Ali Javadi Pages 125-170

    The Islamic Republic of Iran, due to its ancient culture, civilization, religious and cultural commonalities with the Republic of Azerbaijan, has great power to make policies in the field of cultural relations of this country. The purpose of this article is to provide a model for policy-making of cultural relations between the Islamic Republic of Iran and the Republic of Azerbaijan. This research has been done by qualitative method and applying data-based theory and the required data has been collected through semi-structured interviews. The statistical population of this study is those cultural experts in the position of ambassadors, cultural advisors, affiliates and cultural advisors of the Islamic Republic of Iran in the Republic of Azerbaijan who were interviewed by purposeful sampling, twelve of them. According to the research topic, all interviews were collected and MAXQD software was used to analyze the data. By carefully studying the interviews, wherever the concept related to the research topic was found among the content, the code was assigned to it. . In data analysis, we achieved a policy model. Based on the findings, it can be said that the strategies for attracting the maximum number of students of the Republic of Azerbaijan in Iran include the following: Translation of Persian books into Azeri, tourism development of the Republic of Azerbaijan in Iran, holding cultural weeks, management and guidance of foreign policy in the right direction, exchange of professors and elites between the two countries, exposing the nature of anti-identity currents in the Republic of Azerbaijan, attracting maximum students of the Republic of Azerbaijan In Iranian universities, joint scientific meetings, basic planning between the two countries, support for the publication of various joint literary, cultural and historical books, holding joint literary and scientific conferences and holding transnational art exhibitions with an Iranian-Islamic approach. These measures can promote policy-making in the cultural relations between Iran and the Republic of Azerbaijan in the field of culture.

    Keywords: Model, Policy-Making, Cultural Relations, Iran, Republic ofAzerbaijan
  • Behzad Ghasemi * Pages 171-202

    The Islamic Republic of Iran, due to its ancient culture, civilization, religious and cultural commonalities with the Republic of Azerbaijan, has great power to make policies in the field of cultural relations of this country. The purpose of this article is to provide a model for policy-making of cultural relations between the Islamic Republic of Iran and the Republic of Azerbaijan. This research has been done by qualitative method and applying data-based theory and the required data has been collected through semi-structured interviews. The statistical population of this study is those cultural experts in the position of ambassadors, cultural advisors, affiliates and cultural advisors of the Islamic Republic of Iran in the Republic of Azerbaijan who were interviewed by purposeful sampling, twelve of them. According to the research topic, all interviews were collected and MAXQD software was used to analyze the data. By carefully studying the interviews, wherever the concept related to the research topic was found among the content, the code was assigned to it. . In data analysis, we achieved a policy model. Based on the findings, it can be said that the strategies for attracting the maximum number of students of the Republic of Azerbaijan in Iran include the following: Translation of Persian books into Azeri, tourism development of the Republic of Azerbaijan in Iran, holding cultural weeks, management and guidance of foreign policy in the right direction, exchange of professors and elites between the two countries, exposing the nature of anti-identity currents in the Republic of Azerbaijan, attracting maximum students of the Republic of Azerbaijan In Iranian universities, joint scientific meetings, basic planning between the two countries, support for the publication of various joint literary, cultural and historical books, holding joint literary and scientific conferences and holding transnational art exhibitions with an Iranian-Islamic approach. These measures can promote policy-making in the cultural relations between Iran and the Republic of Azerbaijan in the field of culture.

    Keywords: Model, Policy-Making, Cultural Relations, Iran, Republic ofAzerbaijan
  • Seyyed Yasser Norouzian, Ahmad Ranjbar *, Hossein Aghajani Morsa Pages 203-265

    By studying the old and new edition of the Literature books of the middle school, it can be seen that they contain valuable topics, such as: love of The Most High God, the Prophet and the infallible Imams, seizing the opportunity of life; Martyrdom and ... has been spoken. Although the educational and spiritual burden of modern Literature books is noteworthy, but the emptiness of some materials is felt missing in them. Therefore, along with reviewing some of the lessons of Literature books of this school, some poems and writings have also been suggested for these books. This review is based on six selected influential components in the religious education of selected students, which are: remembrance of death and resurrection (and martyrdom), romantic worship, piety and self-improvement, politeness, the inner eye and Mahdism (Messianism). Among these components, the component "Remembrance of Death and Resurrection (and Martyrdom)" has the highest frequency with 24 repetitions in documents, which indicates the importance of this issue in the opinion of the authors. The purpose of this research, which has been done by qualitative content analysis method, is to answer the question of how religious and pious students can be trained with the help of these components and suggested contents; why we have not been so successful so far. After theoretical (and in some cases, field) studies, and analysis of the collected material, it is concluded that one of the best ways to deal with social and Belief attacks is Increasing students' religious knowledge by intelligently using the contents of the Literature books of this school, especially the component "Remembrance of Death and Resurrection (and Martyrdom); as well as attention to other important factors that will contribute to this knowledge increasing.

    Keywords: Religious Education, Teacher, Student, Old, New Edition of PersianBooks, Middle School
  • Mohammad Ashine, Soroush Fathi *, Tahmoures Shiri, Hedayatollah Nikkhah Pages 267-294

    The purpose of this study is to investigate the relationship between the role of social capital in social development of Hormozgan province. In order to achieve the objectives of the research, the method of secondary analysis has been used and data related to social capital and social development have been collected by referring to land use planning data and statistical yearbook. To determine the social capital indicators, four indicators educational per capita, cultural per capita, health per capita and sports per capita were selected based on the data of the management organization. Also, social capital was used at three levels: micro, medium and macro, based on the land use planning. The sample size was done using the census method and all 13 cities of the province were selected. Finally, data analysis was performed using SPSS software and descriptive statistics such as mean, standard deviation, variance and inferential tests such as Pearson. The average obtained from descriptive statistics shows that the average of social capital (2.74) and social development (375.25) are in the middle and low levels, respectively. . Also, according to the findings, social development in Parsian was at a high level and the lowest level of social development was related to Sirik city. The results of inferential testing showed that there is an inverse relationship between the two variables of social capital and social development; this is due to the existence of strong intra-group ties between the citizens of Hormozgan. According to Granovetter theory, strong intra-group bonds limit relationships and, consequently, lack of social development.

    Keywords: : Social Capital, Social Development, Educational, Cultural Per Capita, Educational Per Capita
  • Mahnaz Mahnaz Hemmati NoDoust Gilani, Mohammad Alidad Abhari * Pages 295-325

    Nowadays, successful organizations are able to make better use of opportunities by increasing creativity and innovation. Organizations can influence people's skills, attitudes, and behaviors through actions such as training and human resource development. The purpose of this study is to investigate the mediating role of intellectual capital in the impact of education and human resource development on innovative performance of the Gilan Teachers in the Basij Organization. The method of the present study is applied in terms of purpose and according to the method, it is a descriptive correlational research that the required data has been collected using a questionnaire and a survey method. Since the level of analysis in this research is organizational, its statistical population includes 188 working groups (righteous workshops, political and insightful meetings, righteous circles( Halghe Salehin)), held in the Gilan Teachers' of Basij Organization (Gilan University, Payame Noor University, Islamic Azad University). That all 188 working groups were selected as a sample. The collected data were analyzed using SPSS19 and SmartPLS2 software. Findings showed that the variable of intellectual capital acts as a "partial mediator" in the effect of training in the workshop of the righteous on innovative performance. Also it acts as a "complete mediator" in the effect of political and insightful meetings as well as the circles of the righteous on innovative performance.

    Keywords: Workshop, Circle of the Righteous (Halghe Salehin), Political, Insightful Meeting, Training, Development of Human Resources, Intellectual Capital, Innovative Performance
  • Asghar Mohammadi Fateh, Reza Shahhoseini * Pages 327-354

    Explaining and delineate the various areas of sacred defense with the importance of knowledge management techniques is necessary in the second step of the Islamic Revolution. Therefore, the purpose of this study is to identify the most important areas of sacred defense and determine their status in terms of knowledge management on the one hand, and to examine their role in maintaining and disseminating the values of sacred defense on the other hand. The research method is combination (both of qualitative and quantitative methods have been used). In the qualitative stage, six elites were interviewed in 1398 and asked to introduce the most important areas of knowledge of the Holy Defense - which in the second step of the Islamic Revolution can be effective in preserving and disseminating the values of the Holy Defense. In the Quantitative stage, elites were asked to explain the performance status of the domains on a three-point scale based on the three criteria of "disseminating and preserving the values of sacred defense and gaining experience from it". They were also asked to determine the status of the domains in terms of three criteria: knowledge level, level of knowledge penetration among employees and level of knowledge documentation, in a range of ten degrees. According to elite's point of view, 10 fields of knowledge of the Holy Defense will play a role in the second step of the Islamic Revolution. In the quantitative part, it was found that the level of performance of the ten areas of sacred defense is average and the level of knowledge criteria of these areas is below average. There is also a knowledge gap in the field of the Rahian e Nour tours, the organizations in charge of sacred defense, oral history, and legal authorities. Finally, in terms of knowledge criteria, the level of knowledge skills and influence is average and the level of knowledge documentation is below average. The results show that sacred defense institutions must use knowledge management techniques to achieve the desired point in preserving and disseminating the values of that time.

    Keywords: Holy Defense, Knowledge Management, Values, Knowledge Areas, the Second Step of the Islamic Revolution
  • Masoumeh Bahmani *, Fatemeh Farahani Azizabadi, Seyed Reza Salehi Amiri, Seyed Mohammad Dadgaran Pages 355-382

    The main purpose of this study is to present a model of organizational culture based on transformational Leadership in the Broadcasting Organization of the Islamic Republic of Iran. The research method of this research is self-emerging data type (qualitative stage) and cross-sectional survey (quantitative stage). The statistical population of the qualitative section were Elites in the field of culture and Broadcasting, which were sampled in a targeted manner and with snowballs Debt-snowball method. The population of the quantitative section was 16,372 all employees and managers of the Tehran Broadcasting Organization. Cochran's formula was used to determine the sample size and 375 people were selected as the sample. Then sampling was done by simple random method. Accordingly, after document analysis (study of theoretical background and research background), the variables of organizational culture and transformational Leadership were listed and the opinions of elites in the form of Delphi method were obtained. The output of the qualitative part of the research was prepared in the form of a researcher-made questionnaire and distributed among the statistical sample of the quantitative part and the data were collected. To determine the validity of the research tool (equivalent to 0.81) from the content validity (taking elite's opinions about the questionnaires and removing their ambiguities and problems) and to calculate the relative content validity coefficient (CVR), and to determine the reliability of the tool (equivalent to 0.85) from Cronbach's alpha used. In order to analyze the collected data in the qualitative part, the coding method was used and in the quantitative part, descriptive statistics indices and inferential statistical tests (t-test, heuristic and confirmatory factor analysis) were used. . The results obtained from the data analysis are as follows: In total, 54 indicators and 12 components were identified for the organizational culture model based on transformational Leadership in the Broadcasting Organization, which were confirmed in a quantitative step by confirmatory factor analysis. The current state of organizational culture in broadcasting was below average and transformational Leadership was above average. There was a significant relationship between the components of organizational culture and transformational Leadership in the IRIB.

    Keywords: Culture, Organizational Culture, Transformation Leadership, Broadcasting Organization
  • Kobra Khalili, Seyed Saeid Aghaei *, Soroush Fathi Pages 383-417

    The aim of this study was to investigate the position of the variables of organizational justice, job satisfaction and division of labor in explaining work conscience. The present study was conducted using the field method (survey) and quantitatively (using a researcher-made questionnaire). The statistical population of this study includes all employees of the Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare and the sample size is 400 people based on Cochran's formula. The sample was selected by random sampling method. In order to assess the validity (validity) of the questionnaire, face validity and construct validity (using confirmatory factor analysis) were used, and to evaluate the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used. Necessary validity and reliability. Data were analyzed at both descriptive and inferential levels and Pearson correlation test, linear regression and path analysis were used to evaluate the factors affecting work conscience. The results showed that the variables of job satisfaction, sense of justice and division of labor have a direct and significant relationship with work conscience. The results of path analysis showed that 58% of changes in work conscience are explained by the sum of independent variables and in general, according to direct and indirect effects, the variable of division of labor had the greatest impact on employee conscience. Therefore, considering the importance of work conscience in the development and progress in society, it is suggested that to identify other factors affecting work conscience, attention should be paid to individual (psychological), intermediate (organizational) and macro (structural and systemic) levels of society in the organization under study and other governmental organizations.

    Keywords: Organizational Justice, Division of Labor, Job Satisfaction, WorkConscience