فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات و دانش شناسی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1399)

فصلنامه مدیریت اطلاعات و دانش شناسی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه نوشین فرد*، مصطفی پهلوان زاده صفحات 11-22
    هدف

    هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر اصول مدیریت سایبرنتیک مدیریت سایبرنتیک بر انعطاف پذیری سازمان امور مالیاتی غرب تهران است.

    روش شناسی

    روش تحقیق حاضر نیز از لحاظ ماهیت، پیمایشی - تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش را مدیران وکارکنان سازمان امور مالیاتی غرب کشور تشکیل می دهند که تعداد آن ها 600 نفر است. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده شده است که با توجه به جامعه آماری، 234 نفر است. برای سنجش مولفه های مدیریت سایبرنتیک از پرسشنامه استاندارد مدیریت سایبرنتیک اسدپور (1388) و انعطاف پذیری سازمانی از پرسشنامه استاندارد انعطاف پذیری سازمانی پنی گاردنر (1999) استفاده شد. نرم افزار مورد استفاده در این پژوهش اس.پی.اس.اس.23 است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تصمیم گیری مشارکتی بر انعطاف پذیری سازمان تقریبا به میزان 66 درصد، تعهد بر انعطاف پذیری سازمان تقریبا به میزان 61 درصد، عدالت در پرداخت بر انعطاف پذیری سازمان تقریبا به میزان 63 درصد، ساختار مسطح بر انعطاف پذیری سازمان به میزان 64 درصد، جریان صحیح اطلاعات بر انعطاف پذیری سازمان به میزان 56 درصد، توسعه حس مالکیت بر انعطاف پذیری سازمان به میزان 70 درصد، آموزش آنلاین بر انعطاف پذیری سازمان تقریبا به میزان 63 درصد تاثیر دارد و همه فرضیه های پژوهش تایید شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشانگر اهمیت کارکردهای مهم و قابل ارتقاء مدیریت سایبرنتیک در تبیین انعطاف پذیری سازمان است. تصمیم گیری مشارکتی در مدیریت سازمان ها و جریان صحیح اطلاعات جهت تصمیم گیری های صحیح و افزایش تعهد سازمانی و ساختار مسطح و آموزش مستمر می تواند نقش تعیین کننده ای در انعطاف پذیری سازمان داشته باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت سایبرنتیک، انعطاف پذیری سازمان، تصمیم گیری مشارکتی، تعهد، عدالت در پرداخت، ساختار مسطح، جریان صحیح اطلاعات، توسعه حس مالکیت، آموزش آنلاین
  • پیمان اکبری*، کامران نظری، سمیه محمدیار صفحات 23-36
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه اخلاق کار اسلامی و رفتار شهروندی سازمانی بر قابلیت اشتراک دانش است.

    روش شناسی پژوهش

     روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی است و جامعه آماری این پژوهش تعداد 380 نفر از کارکنان دانشگاه پیام نور استان کرمانشاه را شامل می‏شود که با استفاده از فرمول کوکران 191 نفر به‏عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‏ها، پرسشنامه است. روایی پرسشنامه به تایید چند تن از استادان دانشگاه رسید و پایایی آن با آلفای کرونباخ برای اخلاق کار اسلامی، رفتارهای شهروندی سازمانی و قابلیت اشتراک دانش کارکنان به ترتیب (81/0، 78/0 و 75/0) است.

    یافته ‏ها

     نتایج حاصل از رگرسیون خطی و گام به گام در سطح 95% نشان داد که اخلاق کار اسلامی با متغیرهای رفتار شهروندی سازمانی (666/0)، قابلیت اشتراک دانش (557/0) و رفتار شهروندی سازمانی با قابلیت اشتراک دانش (677/0) رابطه مثبت و معنی‏داری دارد. از سوی دیگر، نتایج بررسی ‏ها نشان داد که رفتار شهروندی سازمانی در رابطه با اخلاق کار اسلامی و قابلیت اشتراک دانش دارای نقش میانجی (717/0) است.

    بحث و نتیجه ‏گیری

    در این پژوهش، جهت آزمون مدل مفهومی پژوهش از مدل معادلات ساختاری استفاده شد که نتایج حاکی از برازش (044/0 = RMSEA و 94/0=CFI) مطلوب مدل بود و به همین دلیل به ‏عنوان مدل تجربی ارایه شده است. لذا دانشگاه مربوطه می‏تواند برای افزایش رفتارهای قابلیت دانش به نقش اخلاق کار اسلامی و رفتار شهروندی سازمانی توجه شایانی داشته باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق کار اسلامی، رفتار شهروندی سازمانی، قابلیت اشتراک دانش
  • مرتضی کوکبی* صفحات 37-52
    هدف

     نوشتار حاضر در پی این است که با بررسی و مقایسه سیاهه داوران دو نشریه علمی- پژوهشی در رشته علم اطلاعات و دانش شناسی، تعداد و نوع تخصص هر داور را نشان دهد و به پرسش هایی پیرامون این داوران و تخصص های آنان در دو نشریه پاسخ دهد.

    روش شناسی

     روش پژوهش نوشتار حاضر، پیمایش از نوع بررسی متون است. متون بررسی شده، وب سایت های دو نشریه «کتابداری و اطلاع رسانی» و «مطالعات ملی کتابداری و سازمان دهی اطلاعات» هستند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که تعداد داورانی که رشته های تخصصی آنان مشخص شده یا نشده و رشته های تخصصی برخی داوران یکسان در وب سایت های دو نشریه، متفاوت است؛ برخی رشته های یکسان برای داوران یکسان، در نشریات متفاوت به گونه ای متفاوت بیان شده اند و 47 درصد از داوران در دو نشریه مشترک اند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به شرایط حاکم بر داوران دو نشریه، تعیین داوران برای هر مقاله از سوی کسانی مانند سردبیران و اعضای هییت تحریریه این نشریات و برخی افراد دیگر در مواردی بسیار دشوار و برای حل این دشواری، راه حل هایی در پایان نوشته پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: کتابداری و اطلاع رسانی، مطالعات ملی کتابداری و سازمان دهی اطلاعات، داوران
  • شهناز خادمی زاده*، زینب محمدی صفحات 53-66
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی اعتماد سازمانی در رابطه بین فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش در کتابخانه های دانشگاهی شهر اهواز (شهید چمران اهواز و علوم پزشکی جندی شاپور) است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر کاربردی از نوع همبستگی است که تمامی کتابداران کتابخانه های دانشگاهی شهید چمران اهواز و علوم پزشکی جندی شاپور را مورد مطالعه قرار داده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه فرهنگ سازمانی کامرون و کویین (1999)، اعتماد سازمانی پاین (2003) و مدیریت دانش لاوسون (2003) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اس. پی. اس. اس و آموس نسخه 23 استفاده شد.

    یافته ها

    مقادیر شاخص های برازندگی مربوط به الگوی پیشنهادی پژوهش نشان داد که شاخص های برازندگی مطلوب است. در رابطه با فرضیه های مربوط به اثر مستقیم، یافته های پژوهش نشان داد که بین فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش (005/0p<؛ 87/0=β)، فرهنگ سازمانی با اعتماد سازمانی (005/0p<؛ 55/0=β) و اعتماد سازمانی با مدیریت دانش (005/0p<؛ 72/0=β) رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. نتایج آزمون سوبل در خصوص فرضیه ی غیرمستقیم نشان داد که فرهنگ سازمانی از طریق اعتماد سازمانی اثر غیرمستقیم و معنی داری بر مدیریت دانش دارد. (005/0p<؛ 396/0= β).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، ایجاد بستر مناسب برای ایجاد فرهنگ سازمانی مناسب، منجر به افزایش حس اعتماد سازمانی در بین کتابداران کتابخانه های دانشگاهی می شود و حس اعتماد سازمانی در به اشتراک گذاری دانش و تجربیات، خلق دانش جدید و به کارگیری دانش که هدف از اجرای مدیریت دانش است تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، اعتماد سازمانی، کتابخانه های دانشگاهی، دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
  • حسین جنتی فر*، مسعود بختیاری، امین دیهیم جو صفحات 67-86
    هدف

    هدف این پژوهش، مطالعه تاثیر دانش صاحب فناوری اطلاعات بر استفاده، هم ترازی استراتژیک و کسب وکار در کارآفرینی جوانان استان قم بود.

    روش شناسی

    روش پژوهش از نوع توصیفی و از شاخه پیمایشی و کاربردی بوده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل جوانان استان قم که در بازه سنی 20 تا 25 سال است که طبق سرشماری رسمی اعلام شده سال 1395 تعداد آن ها 158,565 نفر است. با توجه به فرمول کوکران تعداد 384 نفر به عنوان حجم نمونه از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پایایی پرسشنامه نیز از طریق آلفای کرونباخ (0.803) مورد تایید قرار گرفت. با استفاده از آزمون معادلات ساختاری و نرم افزارهای اس. پی. اس. اس 22 و اسمارت پی. ال. اس به بررسی وضعیت روابط ابعاد و متغیرهای پژوهش از دیدگاه پاسخ دهندگان پرداخته شده است.

    یافته ها

     نتایج نشان داد دانش صاحب فناوری اطلاعات سنتی بر هم ترازی استراتژیک تاثیر دارد. دانش صاحب فناوری های اینترنت بر هم ترازی استراتژیک تاثیر دارد. دانش صاحب فناوری اطلاعات سنتی بر استفاده فناوری اطلاعات سنتی تاثیر دارد. دانش صاحب فناوری های اینترنت بر استفاده فناوری های اینترنت تاثیر دارد. دانش صاحب فناوری اطلاعات بر هم ترازی استراتژیک کسب وکار تاثیر دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    دانش صاحب فناوری اطلاعات بر استفاده از فناوری اطلاعات در کسب وکار تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: دانش صاحب فناوری اطلاعات، استفاده فناوری اطلاعات، همترازی استراتژیک و کسب و کار، کارآفرینی، جوانان
  • محسن حاجی زین العابدینی*، اکرم زین العابدینی صفحات 87-102
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، شناسایی نقش نشانه های تصویری و نوشتاری در راهنمایی کاربران کتابخانه ها و ارایه الگوی پیشنهادی است.

    روش شناسی

      این پژوهش از منظر هدف، کاربردی و از منظر شیوه انجام، به روش پیمایشی- تحلیلی انجام گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته، شامل 42 سوال بود که برخی از نوع مقیاس لیکرت و برخی دیگر به صورت بازطراحی شده است. جامعه آماری 60 نفر بوده است. پرسشنامه در برنامه گوگل داک طراحی شده است و به صورت الکترونیکی در اختیار پاسخ دهندگان قرار گرفت.

    یافته ها

     بررسی ها نشان می دهد، استفاده از نشانه های تصویری و نوشتاری در کتابخانه های دانشگاه شهید بهشتی، در حد کم و آنچه وجود دارد، نوشته های با فونت های ساده، به صورت چاپ شده بر روی کاغذ است. در کنار نشانه های نوشتاری و تصویری، رنگ، گرافیک محیطی، معماری کتابخانه و همه عوامل محیطی مانند نوع قفسه بندی، چیدمان میز و صندلی های مطالعه، نورپردازی، عواملی هستند که اهمیت ویژه ای دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به داده های به دست آمده، می توان به این نتیجه رسید که به طور جدی در کتابخانه به این موضوع پرداخته نشده است. کتابداران و مسیولان کتابخانه ها با مقوله نشانه های نوشتاری و تصویری به عنوان ابزار راهنمایی کننده، در حد متوسط آشنایی دارند. لذا با برنامه ریزی در جهت رفع کمبود اطلاعات و دانش کافی در این رابطه، می توان با ایجاد شرایط مناسب برای طراحی گرافیک محیطی به ویژه طراحی انواع نشانه در کتابخانه ها، محیطی جذاب برای کاربران و کتابداران به وجود آورد. این مسئله مستلزم همکاری کتابداران و طراحان گرافیک است.

    کلیدواژگان: نشانه های نوشتاری، نشانه های تصویری، راهنمایی، کتابخانه ها، دانشگاه شهید بهشتی
|
  • Fatemeh Nooshinfard *, Mostafa Pahlevanzadeh Pages 11-22
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the effect of cybernetic management principles of cybernetic management on the flexibility of the West Tehran Tax Administration. 

    Methodology

    The method of the present research is also survey-analytical in terms of nature and applied in terms of purpose. The statistical population of this research consists of managers and employees of the Tax Affairs Organization of the west of the country, whose number is 600 people. To determine the sample size, Morgan table was used, which according to the statistical population is 234 people. To measure the components of cybernetic management, the standard questionnaire of Asadpour (2009) and organizational flexibility, the standard questionnaire of organizational flexibility, Penny Gardner (1999) were used. The software used in this research is spss23. 

    Findings

    The results of Chi-square test showed that participatory decision-making on organizational flexibility by approximately 66%, commitment to organizational flexibility by approximately 61%, fairness in payment on organizational flexibility by approximately 63%, flat structure on The flexibility of the organization by 64%, the correct flow of information on the flexibility of the organization by 56%, the development of a sense of ownership on the flexibility of the organization by 70%, online education on the flexibility of the organization by approximately 63%. And all research hypotheses were confirmed. 

    Conclusion

    The results of the present study indicate the importance of important and scalable functions of cybernetic management in explaining the flexibility of the organization. Participatory decision-making in the management of organizations and the correct flow of information to make the right decisions and increase organizational commitment and flat structure and continuous training can play a decisive role in organizational flexibility and increase employee capabilities to achieve better organizational performance and use all human capital capacity and conversion Realize potential capabilities and assist employees at both managerial and operational levels.

    Keywords: Cybernetic management, organizational flexibility, participatory decision making, Commitment, payment fairness, flat structure, flow of information, ownership sense development, Online education
  • Peyman Akbari *, Kamran Nazari, Someye Mohammadyar Pages 23-36
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the relationship Islamic Work Ethics on Organizational Citizenship Behavior and Knowledge Sharing Capability.

    Methodology

    The research method is descriptive-survey. The statistical population of this research consists of 380 employees of PNU of Kermanshah Province which 191 people were selected using Cochran formula. The data collection tool is a questionnaire. Validity of the questionnaire was confirmed by 3 faculty members, and its reliability with Cronbach's alpha for professional ethics, organizational spirituality and creativity of staff was 81%, 78% and 75%, respectively.

    Findings

    The results of linear regression and step-by-step regression at the level of 95% indicated that Islamic Work Ethics with Organizational Citizenship Behavior variables (0.666) and Knowledge Sharing Capability (0.557) and Organizational Citizenship Behavior with Knowledge Sharing Capability (0.677) have a positive and significant relationship. On the other hand, the results of the research showed that Organizational Citizenship Behavior is related to Islamic Work Ethics and Knowledge Sharing Capability of mediators (0.717). In this research, a structural equation model was used to test the conceptual model of the research.

    Conclusion

    The results indicated that the fitting (RMSEA = 0.044 and CFI = 0.94) was desirable for the model and therefore presented as an empirical model. So the relevant Department should pay close attention to the role of Islamic Work Ethics and Organizational Citizenship Behavior in increasing Knowledge Sharing Capability.

    Keywords: Islamic Work Ethics, Organizational Citizenship Behavior, Knowledge Sharing Capability
  • Mortaza Kokabi * Pages 37-52
    Purpose

    the purpose of the present paper is to study and compare the reviewers’ lists of two journals in knowledge and information science, and answer some questions concerning these reviewers and their fields.

    Research methodology

    research methodology is survey of literary criticism. The literature reviewed is websites of “Library and Information Science” and “National Studies on Librarianship and Information Organization” journals.

    Findings

    findings illustrated that the number of reviewers and in some cases their fields in two journals are different, similar fields for similar reviewers are sometimes differently stated, and 47% of reviewers are common in the journals studied.

    Conclusion

    considering the situation governing the reviewers in both journals, allocating reviewers for papers sent to these journals is sometimes quite difficult for people who are supposed to allocate reviewers, for which some suggestions have been presented to improve the situation.

    Keywords: “Library, Information Science” Journal, “National Studies on Librarianship, Information Organization” Journal, reviewers
  • Shahnaz Khademizadeh *, Zeinab Mohammadi Pages 53-66
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the mediating role of organizational trust in the relationship between organizational culture and knowledge management in university libraries in Ahvaz (Shahid Chamran University of Ahvaz and Jondishapur University of Medical Sciences).

    Methodology

    The present study is a correlational application that has studied all librarians of Shahid Chamran University Libraries of Ahvaz and Jundishapur Medical Sciences. Data collection tools were Cameron and Quinn (1999) Organizational Culture Questionnaire, Payne Organizational Trust (2003) and Lawson Knowledge Management (2003). SPSS and AMOS software version 23 were used to analyze the data.

    Findings

    The values of fitness indices related to the proposed research model showed that fitness indices are desirable. Regarding the hypotheses related to direct effect, the research findings showed that there is a direct and significant relationship between organizational culture and knowledge management )p<0/005; β=0/87), organizational culture with organizational trust )p<0/005; β=0/55) and organizational trust with knowledge management )p<0/005; β=0/72). The results of Sobel test on indirect hypothesis showed that organizational culture has an indirect and significant effect on knowledge management through organizational trust  )p<0/005; β=0/396).

    Conclusion

    According to the research results, creating a suitable platform for creating a proper organizational culture leads to increasing the sense of organizational trust among librarians of university libraries and a sense of organizational trust in sharing knowledge and experiences, creating new knowledge and applying knowledge.

    Keywords: Organizational culture, knowledge management, Organizational Trust, University Libraries, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz Jondishapur University of Medical Sciences
  • Hossein Jannatifar *, Masoud Bakhtiari, Amin Deihimju Pages 67-86
    Purpose

    The purpose of this study was to study the effect of IT knowledge on use, strategic alignment and business in youth entrepreneurship in Qom province.

    Methodology

    The research method was descriptive and survey and applied. The statistical population of the present study includes the youth of Qom province who are in the age range of 20 to 25 years, according to the official census announced in 2016, their number is 158,565 people. According to Cochran's formula, 384 people were selected as the sample size through simple random sampling. The reliability of the questionnaire was also confirmed by Cronbach's alpha (0.803). Using the test of structural equations and 22 SPSS and Smart PLS software, the status of the dimensions and variables of the research from the respondents' point of view has been investigated.

    Findings

    The results showed that the knowledge of the owner of traditional information technology has an effect on strategic alignment. The knowledge of Internet technology owners has an impact on strategic alignment. The knowledge of the owner of traditional information technology affects the use of traditional information technology. The knowledge of the owner of Internet technologies affects the use of Internet technologies. IT owner knowledge affects the strategic alignment of the business.

    Conclusion

    IT owner knowledge affects the use of information technology in business.

    Keywords: IT owner knowledge, IT use, strategic, business alignment, Entrepreneurship, Youth
  • Mohsen Haji Zeinolabedini *, Akram Zeinolabedini Pages 87-102
    Purpose

    Today, in the era of communication, there are countless tools for information to accelerate the transfer of concepts and information. The usage of logotypes and pictograms in the library is one of the information methods that always facilitates access to sources. The purpose of this research is to identify the role of logotypes and pictograms to guide library users and present a suggestive offer.

    Methodology

    This research was applied in terms of purpose and method; it was done by survey-analytical method. Data gathering tool - the questionnaire- included 42 questions, some were Likert scale and some open-ended designed. The statistical society consisted of 60 persons. The questionnaire was designed on Google Doc and was available electronically for Respondents. Studies represent those Logotypes and pictograms in the library of Shahid Beheshti University were limited and in simple fonts, printed on paper.

    Findings

    Furthermore, logotypes and pictograms, other criteria like color, environmental graphic, the architecture of library and environmental factors such as type of shelving, layout of study tables and chairs, lighting are principal.According to the observed data, we can say the above mentioned has not been seriously applied in the library. Librarians rarely know about logotypes and pictograms as tool guide.

    Conclusion

    Therefore, by planning in order to resolve the lack of sufficient information and knowledge in this base we can create an attractive situation for library users and librarians by creating suitable conditions for designing of environmental graphics, especially the design of types of symbols in libraries. This requires a co-operation between librarians and graphic designers.

    Keywords: Logotypes, pictograms, Tips, Libraries, Shahid beheshti university