فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال هجدهم شماره 10 (پیاپی 119، دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/10
  • تعداد عناوین: 30
|
  • اکرم لوینی، فروغ محترمی*، سجاد پیرسا، انیس طالبی صفحات 1-15

    پودر سنجد به علت دارا بودن ویژگی های تغذیه ای مطلوب نظیر املاح، ویتامین ها و غنی بودن از لحاظ فیبررژیمی می تواند به منظور غنی سازی و بهبود ارزش تغذیه ای محصولات پختی فاقد گلوتن که اغلب محتوای فیبری پایینی دارند استفاده شود؛ لذا هدف از این پژوهش غنی سازی نان فاقد گلوتن با پودر سنجد و ایجاد محصول جدید با کیفیت بافتی و تغذیه ای مناسب بود؛که بدین منظور در این پژوهش اثر جایگزینی پودر سنجد در سطوح (30-0%) با آردهای فاقد گلوتن (آرد نخود، آرد برنج و نشاسته ذرت) بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی نان فاقد گلوتن در قالب طرح سطح پاسخ مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که با افزایش سطح پودر سنجد محتوای رطوبتی، خاکستر، فیبر، ظرفیت آنتی اکسیدانی،شاخص روشنی (L*) و شاخص زردی (b*) نمونه ها به طور معناداری افزایش و میزان چربی، پروتئین، کربوهیدارت، کالری و شاخص قرمزی (a*) نمونه ها کاهش یافت (P<0.05). همچنین محتوای فعالیت آبیتحت تاثیر فاکتور مورد مطالعه قرار نگرفت (P>0.05).با افزایش سطح جایگزینی پودر سنجد میزان سفتی و صمغیت نان ها به طور قابل توجهی افزایش یافت.از طرفیدر سطوح بالاتر از 5/7% پودر سنجد حجم مخصوص، پیوستگی و رزیلینسی نمونه ها کاهش و میزان افت وزنی نمونه هاافزایش یافت (P<0.05).درحالیکه نمونه هاینان با سطوح بالای پودر سنجد جایگزین شده بیشترین ارتجاعیت و قابلیت جویدن را داشتند ولی از لحاظ آماری معنادار نبودند (P>0.05).مطابق ارزیابی حسی، نمونه حاوی 5/7% پودر سنجداز پذیرش کلی بالاتری برخوردار بود. در نهایت نتایج حاصله نشان داد که نمونه غنی شده با 5/7%پودر سنجد ویژگی های مطلوبی نسبت به سایر نمونه ها داشت و می توان از آن به عنوان یک ماده ی اولیه ی عملگرا در تولید نان های فاقد گلوتن با ارزش تغذیه ای بالا و مطلوب به کار برد.

    کلیدواژگان: نان فاقد گلوتن، ظرفیت آنتی اکسیدانی، طرح سطح پاسخ، آنالیز بافتی
  • سمانه منجم، علی گنجلو*، ماندانا بی مکر صفحات 17-33

    گوجه فرنگی گیلاسی به عنوان یک محصول فرازگرا عمر پس از برداشت کوتاهی دارد و در نتیجه استفاده از روش هایی نظیر پوشش دهی برای افزایش زمان ماندگاری آن ضروری به نظر می رسد. لذا هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر پوشش خوراکی غلظت ژل تازه آلویه ورا (25، 50، 75 و 100 درصد حجمی/حجمی) و دمای نگهداری (5، 12 و 25 درجه سلسیوس) بر ویژگی های کیفی پس از برداشت گوجه فرنگی گیلاسی نظیر افت وزن، اسیدیته قابل تیتر، مواد جامد محلول کل و ویژگی های حسی طی 24 روز نگهداری و مطالعه سینتیک تغییرات آنها بود. حین دوره نگهداری میزان افت وزن، مواد جامد محلول افزایش و اسیدیته قابل تیتر تمامی نمونه ها کاهش یافت. استفاده از ژل تازه آلویه ورا تغییرات ویژگی های کیفی را به طور قابل ملاحظه ای کنترل نمود این در حالی است که افزایش دما سبب تشدید تغییرات ویژگی های مورد مطالعه گردید. به علاوه استفاده از ژل تازه آلویه ورا و دمای پایین نگهداری سبب کاهش وقوع زوال و افزایش امتیاز ویژگی های حسی گردید. مطالعات سینتیکی نشان داد که تغییرات افت وزن و مواد جامد محلول کل از معادله خطی درجه یک و تغییرات اسیدیته قابل تیتر از مدل تبدیل جزء پیروی می کنند. سرعت ثابت تغییرات ویژگی های پس از برداشت تحت شرایط مختلف از معادله آرنیوس پیروی می کند. بر اساس یافته های این پژوهش به نظر می رسد که اعمال پوشش ژل تازه آلویه ورا با غلظت 75 درصد و دمای نگهداری 5 درجه سلسیوس ویژگی های کیفی و حسی پس از برداشت گوجه فرنگی گیلاسی را حین 24 روز انبارمانی بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: آلوئه ورا، پوشش دهی، گوجه فرنگی گیلاسی، ویژگی های پس از برداشت
  • منا رنجبر، محمد قربانی*، علیرضا صادقی ماهونک، یحیی مقصودلو، علی مویدی صفحات 35-45

    سیب یکی از میوه های بسیار ارزشمند است که در سراسر ایران تولید و مصرف می شود. فراوری محصول به ویژه تولید ورقه های خشک شده می تواند به عنوان راهکاری برای افزایش ارزش افزوده سیب و جلوگیری ازضایعات آن در نظر گرفته شود. تهیه ورقه ها با رنگ و بافت مناسب همواره از اهداف محققین در این زمینه بوده است. در طی سال های اخیر استفاده از عصاره های گیاهی به منظور افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی مورد توجه بسیاری از محققان بوده است. در این مطالعه، تاثیر عصاره های تفاله انگور (ppm 400 و 300، 200، 100، 0) بر میزان ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی و رنگ برش های سیب طی خشک شدن در دمای 47 درجه سانتی گراد توسط خشک کن نیمه صنعتی و در دماهای 50 و 60 درجه سانتی گراد آون بررسی شد. بیشترین قدرت مهار رادیکال آزاد DPPH (97/85 درصد)، احیاءکنندگی آهن (87/1 جذب در طول موج 700 نانومتر)، میزان ترکیبات فنولی (87/245 بر حسب میلی گرم اسید گالیک در 100 گرم نمونه خشک) در غلظت ppm 400 عصاره تفاله انگور به دست آمد. بیشترین امتیاز آزمون ارزیابی حسی طعم ورقه های سیب خشک مربوط به غلظت ppm 300 عصاره تفاله انگور می باشد. بطور کلی نتایج این تحقیق حاکی از اثر مثبت عصاره های تفاله انگور بر کیفیت نگهداری، کاهش قهوه ایی شدن ورقه سیب طی خشک شدن و کاربرد صنعتی آن شد. غلظت ppm 300 عصاره تفاله انگور اثر مطلوبی بر میزان ترکیبات فنولی و خاصیت آنتی اکسیدانی ورقه های سیب دارد و اثر منفی بر طعم آن نمی گذارد.

    کلیدواژگان: عصاره تفاله انگور، خواص آنتی اکسیدانی، قهوه ای شدن آنزیمی، ورقه سیب خشک
  • عبدالله دده زاده، حسن نورافکن* صفحات 47-59

    میخک به عنوان یک گیاه دارویی از گذشته های دور برای درمان عفونت ها و ممانعت کننده از فساد مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطالعه، با سه روش تقطیر با آب، تقطیر با بخار و تقطیر با آب و بخار، غنچه های میخک اسانس گیری شد که بازده این روش ها به ترتیب 9/10 ، 9/9 و 1/8 درصد بود که روش استخراج با آب بیشترین راندمان را داشت. اسانس های حاصل از روش های مختلف شد با GC-MS  آنالیز و 17 جز اسانسی شناسایی شد که در بین این اجزاء، استیک اسید، یوژنول، یوژنول استات، m- یوژنول، کاریوفیلن، هگزادکانوییک اسید، اجزاء غالب بودند، که مقدار آنها در هر سه نوع اسانس با یکدیگر تفاوت معناداری داشتند. همچنین اثر ضد باکتریایی اسانس ها همراه با 12 نوع آنتی بیوتیک رایج بر سه نوع باکتری گرم مثبت (استافیلوکوک آریوس، استرپتوکوک موتانس، استافیلوکوک اپیدرمیدیس) و گرم منفی (اشریشیاکلی، سالمونلا تایفی موریوم، سودوموناس آیروژینوزا) مورد مطالعه و مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد اسانس استخراج شده با آب - بخار، نسبت به روش های دیگر استخراج، اثر ضد باکتریایی قابل توجهی دارد به طوریکه اثر آن بر استافیلوکوک آریوس از اریترومایسین، پنی سیلین، گلوکزاسین، وانکومایسین، تتراسایکلین، سیپرو فلوکساسین، سفتریاکسون، سفالکسین، آمیکاسین و جنتامایسین قویتر، و اثری برابر با آمپی سیلین، توبرامایسین دارد. درکل، نتایج به دست آمده نشان داد که می توان اسانس از اسانس بعنوان نگهدارنده مناسب در کاربردهای مختلف از جمله محصولات غذایی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آنتی باکتریال، اسانس، میخک، یوژنول، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • مینا علادی، محمدامین مهرنیا*، حسن برزگر، بهروز علیزاده بهبهانی صفحات 61-76

    هدف از این پژوهش تعیین گروه های عاملی و شناسایی کیفی، میزان ترکیبات فنولی و فلاوونوییدی، فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی اسانس اسطوخودوس لارستانی بود. گروه های عاملی اسانس به وسیله طیف سنجی تبدیل فوریه فروسرخ (FTIR) در محدوده طول موج cm-1 4000-500 تعیین گردید. میزان فنول و فلاوونویید کل به ترتیب به روش های فولین سیوکالچو و رنگ سنجی آلومینیوم تری کلراید اندازه گیری شد. فعالیت آنتی اکسیدانی نیز به روش های مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS تعیین گردید. پیک های مشاهده شده در اسانس اسطوخودوس لارستانی موید حضور گروه های عاملیO-H ،C-H ،C=O ،C=C ،C-C و C-O ترکیبات زیست فعال بود. مقدار فنول و فلاوونویید کل اسانس به ترتیب برابر باmg GAE/g 68/0±60/68 و mg QE/g 52/0±10/19 تعیین شد. فعالیت آنتی اکسیدانی نیز بر اساس درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH و ABTS به ترتیب برابر با 63/0±50/59 و 53/0±68/67 به دست آمد. فعالیت ضد میکروبی اسانس نیز به چهار روش دیسک دیفیوژن، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از ازریابی فعالیت ضد میکروبی به دو روش دیسک دیفیوژن و چاهک آگار نشان داد که باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اوریوس حساس ترین سویه به اسانس اسطوخودوس لارستانی بود. حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس برای باکتری های سالمونلا تیفی، سودوموناس آیروژینوزا، لیستریا اینوکوآ، استافیلوکوکوس اوریوس و اشرشیاکلی برابر با mg/ml 125/3 و برای باسیلوس سریوس برابر باmg/ml 25/6 بود. حداقل غلظت کشندگی برای باکتری های لیستریا اینوکوا، سودوموناس آیروژینوزا و سالمونلا تیفی به ترتیب برابر با mg/ml 100، 200 و 400 و برای سایر باکتری ها (استافیلوکوکوس اوریوس، باسیلوس سریوس و اشرشیاکلی) بیشتر از mg/ml400 بود.

    کلیدواژگان: اسانس روغنی، اسطوخودوس لارستانی، فعالیت ضد میکروبی، گروه های عاملی
  • فرحناز رحیمی نژاد*، امیرحسین خسروی، فاطمه مهرآذین صفحات 77-84

    سبزیجات تازه منابع مهم مواد مغذی، ویتامین و فیبر بوده و مصرف آنها به ویژه به صورت خام در سالهای اخیر به دلیل توجه ویژه به ارتقای سطح سلامت جامعه افزایش یافته است، امروزه با وجود به کارگیری روش های گندزدایی سختگیرانه در کارخانجات تولید سبزی و سالاد، همچنان مشکل آلودگیهای میکروبی بخصوص آلودگی به باکتری مزوفیل اشرشیاکلی در فصل تابستان باقی است. هدف از این تحقیق، بررسی احتمال امکان وجود آلودگی میان بافتی سبزیجات به کلی فرمها و به طور اختصاصی باکتری اشرشیاکلی میباشد.در این تحقیق از نمونه های کاهو آیسبرگ و سبزی گندزدایی نشده به عنوان نمونه های شاهد و 4 نمونه کاهو و سبزی گندزدایی شده که به طور تصادفی از خط تولید نمونه گیری شد، استفاده گردید. نمونه ها پس از طی مراحلگندزدایی با محلول پراستیک اسید و هیپوکلریت کلسیم و سپس آبکشینهایی با آب، به محیط کشت مربوطه تلقیح شد و جهت بررسی آلودگی سطحی، پس از طی زمانهای 1 ، 5 و20 دقیقه و همچنین برای بررسی آلودگی میان بافتی به صورت بسیار ریز خرد شده پس از 20 دقیقه، آزمون اختصاصی جستجوی باکتری اشرشیاکلی انجام شد. رشد این باکتری در نمونه های شاهد و نمونه های سبزی به صورت بسیار ریز خرد شده، مشاهده گردید. نتایج این تحقیق حاکی از صحت و کفایت پروسه گندزدایی و عدم آلودگی سطحی و احتمال وجود آلودگی میان بافتی و جذب این باکتری از طریق ریشه و آوندهای گیاه میباشد.

    کلیدواژگان: سالاد و سبزی بستهبندی، باکتری اشرشیاکلی، آلودگی میان بافتی سبزیجات، آبهای آلوده زیرزمینی، کودهای آلوده انسانی و حیوانی
  • فخری شهیدی*، محمد مالکی، سحر روشنک، محمود علیزاده ثانی صفحات 85-94

    در این پژوهش از غلظت های مختلف عصاره آبی ریشه گیاه چوبک (در سطوح صفر، 5/0، 1، 5/1، و 2 درصد) با غلظت های مختلف نانوامولسیون اسانس رزماری (صفر، 5/0، 1، 5/1، و 2 درصد) با هدف بهینه سازی تولید فیلم زیست تخریب پذیر بر  پایه ژلاتین مورداستفاده قرار گرفت. پاسخ های آزمون برای تمام مدل های رگرسیونی برازش شده از نظر آماری در سطح 99% اطمینان معنی دار بودند. برای بهینه سازی تولید فیلم بیشترین میزان شفافیت، زاویه تماس، مقاومت کششی، میزان کشش تا نقطه پارگی و کمترین حلالیت، تورم و نفوذپذیری به بخار محاسبه گردید. پس از برازش مدل ها، نتایج نشان داد که تاثیر عصاره آبی ریشه گیاه چوبک و نانوامولسیون اسانس رزماری بر تمام پاسخ ها معنی دار (P<0.05) بود. افزایش عصاره آبی ریشه گیاه چوبک و نانوامولسیون اسانس رزماری باعث افزایش ضخامت، زاویه تماس و میزان کشش تا نقطه پارگی و کاهش محتوای رطوبتی، نفوذپذیری به بخار، شفافیت، حلالیت، مقاومت کششی و تورم گردید. بر اساس نتایج حاصل از پیش بینی مدل و مقایسه آن با مقادیر تجربی، عصاره آبی ریشه گیاه چوبک در غلظت 2 درصد و نانوامولسیون اسانس رزماری با غلظت 77/0 درصد، به عنوان مقادیر بهینه به دست آمدند.

    کلیدواژگان: فیلم زیست تخریب پذیر، چوبک، اسانس رزماری
  • لیلا ناطقی*، علی خزایی، نازنین زند، عبدالرسول ارومیه ای صفحات 95-112

    زیست تخریب پذیری مواد بسته بندی مواد غذایی از مهم ترین پارامتر های صنایع مدرن بسته بندی مواد غذایی به شمار می آیند. پنیر کوزه ای  پنیری  سخت و تا حدی اسیدی و شور مزه است که ظاهری خشک دارد و به دلیل حفظ مواد مغذی موجود در دلمه، نسبت به پنیر آب نمکی از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. لذا هدف از تحقیق حاضر استفاده از فیلم زیست تخریب پذیر پلی وینیل الکل و نشاسته لوبیاچیتی حاوی اسانس های دارچین، سیر و زنجبیل جهت بهبود خواص فیزیکوشیمیایی و حسی پنیر کوزه ای و مقایسه با بسته بندی معمولی بود. بدین منظور پنیر کوزه ای در فیلم زیست تخریب پذیر بر پایه پلی وینیل الکل/نشاسته لوبیاچیتی (%80 /20) که حاوی غلظت های مختلف (125/3 و 25/6 و 5/12 %) اسانس های دارچین، سیر و زنجبیل بود بسته بندی شد و خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی آنها با طی 60 روز نگهداری در دمای 4 درجه سانتی گراد مورد ارزیابی قرار گرفت و با نمونه شاهد مقایسه گردید. نتایج نشان داد استفاده از اسانس ها و افزایش غلظت آنها در فیلم زیست تخریب پذیر باعث افزایش معنی دار میزان رطوبت و کاهش معنی دار افت وزن و ماده خشک  در نمونه های پنیر کوزه ای طی دوره نگهداری گردید. همچنین با افزایش زمان نگهداری میزان pH، رطوبت و افت وزن کاهش معنی داری (05/0≥ (P و میزان اسیدیته، نمک و ماده خشک افزایش معنی دار (05/0≥p) یافت.  امتیاز ارزیابی حسی نمونه های پنیر کوزه ای بسته بندی شده در فیلم زیست تخریب پذیر حاوی 125/3 درصد اسانس دارچین و زنجبیل پس از 60 روز نگهداری بالاتر از نمونه شاهد بود. استفاده از فیلم های زیست تخریب پذیر بر پایه نشاسته لوبیاچیتی و پلی وینیل الکل به همراه اسانس های دارچین و زنجبیل، راهکارهایی هستند که می توانند موجب بهبود خواص فیزیکوشیمیایی و حسی پنیر کوزه ای طی دوره نگهداری شوند و از آسیب های زیست محیطی نیز جلوگیری گردد.

    کلیدواژگان: فیلم زیست تخریب پذیر، پلی وینیل، نشاسته لوبیاچیتی، پنیر کوزه ای، اسانس
  • نیما مباهی* صفحات 115-131

    شکلات تلخ به عنوان محصولی پر فروش در سراسر جهان با ترکیبات اصلی سلامت محور مانند پودر و کره کاکایو در کنار سطح بالایی از آگاهی مصرف کنندگان در ارتباط با حفظ و افزایش سلامتی، ایده غنی سازی انواع شکلات با سویه های باکتری پروبیوتیک را تقویت می کند. هدف از این تحقیق اثرات حضور باکتری های ریزپوشانی شده لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، استرپتوکوکوس ترموفیلوس و بیفیدوباکتریوم با آلژینات سدیم و نشاسته مقاوم ذرت بر خواص فیزیکوشیمیایی شامل سنجش رطوبت، اسیدیته، فعالیت آبی، توزیع اندازه ذرات و سختی بافت، رنگ سنجی و ویژگی های ریولوژی شامل سنجش گرانروی ظاهری و پلاستیک شکلات تلخ پروبیوتیک در طول بازه نگهداری 180 روز در دو دمای c° 4 و c° 25 با هدف تعیین دمای ذخیره سازی بررسی شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده های حاصل از تحقیق، از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد و مقایسه میانگین ها توسط آزمون چند دامنه ای دانکن، در سطح احتمال (%1=α) انجام پذیرفت. طبق نتایج در دوره های روز 0، 7، 30، 90، 150 و 180 ویژگی های فیزیکوشیمیایی، رنگ شکلات و ریولوژیکی در دو دمای نگهداری و نیز در میان تیمارهای مختلف شکلات تلخ پروبیوتیک حاصل از سویه ها تفاوت معنی دار (05/0> P) مشاهده نشد. بدین ترتیب هر سه محصول به عنوان شکلات تلخ پروبیوتیک دارای ویژگی های مناسبی از نظر خصوصیات ذکر شده جهت حضور در بازار مصرف را دارد.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، شکلات تلخ، خواص فیزیکوشیمیایی، رنگ سنجی، ویژگی های رئولوژیکی
  • احمد نصرالله زاده، محمودرضا زاد باری*، هادی الماسی، مهران مرادی، سید محمدعلی ابراهیم زاده موسوی صفحات 133-142

    نوربیکسین بخش محلول در آب رنگدانه طبیعی آناتو است که دارای خواص درمانی، ضدسرطانی و آنتی اکسیدانی می باشد. این مطالعه با هدف بررسی اثر ضد میکروبی نوربیکسین تجاری 1 درصد (که در به طور گسترده در صنعت غذا مورد استفاده قرار می گیرد) بر باکتری های کلستریدیوم اسپورژنز، استافیلوکوکوس اوریوس، لیستریا مونوسایتوژنز، اشریشیا کلی، سالمونلا تیفی موریوم و باسیلوس لیشنی فرمیس انجام شد. در این پژوهش برای ارزیابی اثر ضدمیکروبی و اثر بازدارندگی عصاره نوربیکسین از دو روش چاهک دیفیوژن (Well diffusion) و دیسک دیفیوژن (Disk diffusion) در غلظت های2، 4، 6 و 8 درصد نوربیکسین (1 درصد) استفاده گردید. نتایج حاصل از روش چاهک نشان داد که استافیلوکوکوس اوریوس با میزان mm 74/22 و باکتری کلستریدیوم اسپورژنز با میزان mm 44/14 بترتیب بیشترین و کمترین حساسیت را از خود نشان دادند. نتایج حاصل از روش دیسک نشان داد که بیشترین میانگین قطر هاله بازدارندگی نوربیکسین در همه غلظت های مورد آزمون بر روی باکتری لیستریا مونوسایتوژنز با میانگین قطر mm 09/19  بود و بعد از آن مربوط به استافیلوکوکوس اوریوس در غلظت 4 درصد با قطر mm 21/18بود. همچنین مشاهده گردید که در روش دیسک دیفیوژن، نوربیکسین توانست در غلظت های 4 و 8 درصد از رشد باکتری اشریشیا کلی (mm 09/9) نیز جلوگیری نماید. بر اساس نتایج حاصله مشخص شد که نوربیکسین هم بر باکتری های گرم مثبت و هم گرم منفی اثر بازداندگی دارد و این اثر بر باکتری های گرم مثبت بیستر از انواع گرم منفی بود. بنابراین با توجه به مضرات نگهدارنده های سنتزی و با توجه به خواص منحصر بفرد رنگدانه نوربیکسین تجاری نظیر طبیعی و ایمن بودن، دارا بودن خواص ضد میکروبی و درمانی و همچنین مقاومت حرارتی خوبی که به دلیل ساختمان آپوکاروتنوییدی طی فرآوری از خود نشان می دهد، می توان از این رنگدانه بعنوان یک نگهدارنده طبیعی ضد باکتریایی و دارای خواص سلامت بخشی در مواد غذایی مختلف استفاده نمود.

    کلیدواژگان: نوربیکسین، تجاری، رنگدانه، دیسک دیفیوژن، چاهک دیفیوژن، ضد میکروبی
  • صابر امیری*، میثم رجبی صفحات 143-156

    در سال های اخیر استفاده از ترکیبات ضد میکروبی طبیعی در موادغذایی توجه مصرف کنندگان و محققان را به خود جلب کرده است که دو دلیل عمده این موضوع مصرف بی رویه و نادرست آنتی بیوتیک ها است که به دلیل فشار انتخابی اعمال شده به میکروارگانیسم ها منجر به ایجاد مقاومت در برابر آنتی بیوتیک ها می شود در نتیجه این شرایط یک گروه از میکروارگانیسم ها از جمله پاتوژن ها در موادغذایی افزایش می یابد که نه تنها مقاوم در برابر آنتی بیوتیک ها هستند بلکه در برابر فرآوری موادغذایی و روش های نگهداری نیز پایدارند عامل دوم افزایش سطح آگاهی مردم از تاثیرات بالقوه ی منفی نگهدارنده های مصنوعی بر سلامتی در مقابل نگهدارنده های طبیعی است که توجه بسیاری از پژوهشگران را به استفاده بیشتر از نگهدارنده های طبیعی در موادغذایی معطوف کرده است.  بسیاری از ترکیبات به دست آمده از منابع طبیعی دارای خواص ضد میکروبی بوده و می توان از آنها جهت حفظ ایمنی مواد غذایی استفاده نمود. امروزه استفاده از نگهدارنده های مواد غذایی به یک امر ضروری تبدیل شده است که نقش مهمی را در نگهداری و حمل و نقل مواد ایفا می کنند اهدافی که از افزودن مواد نگهدارنده به موادغذایی دنبال می شود عبارتند از: حفظ خصوصیات ظاهری موادغذایی، کمک به حفظ خواص ارگانولپتیکی و افزایش ماندگاری موادغذایی. ما در این مقاله مروری به بررسی فعالیت ضد میکروبی برخی از ترکیبات طبیعی بدست آمده از منابع مختلف و مکانیسم عمل آنها خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: ایمنی غذایی، افزودنی مواد غذایی، نگهدارنده های طبیعی، ترکیبات ضد میکروبی، روغن های اسانسی، مکانیسم اثر ضد میکروبی
  • محسن دلوی اصفهان* صفحات 157-168

    با کنترل شرایط خشک کردن و هیدراتاسیون نمونه می‌توان خواص بازسازی بهینه را به دست آورد. بنابراین‌، مدل‌های ریاضیاتی که سینتیک خشک شدن و هیدراتاسیون را توصیف می‌کنند‌، در طراحی و بهینه سازی فرایند بازسازی محصولات خشک مهم هستند. در این مطالعه‌، روند خشک شدن برش‌های گلابی در 5 درجه حرارت مختلف مورد بررسی قرار گرفت و مقدار ضریب انتشار موثر نمونه ها تعیین شد. داده های خشک کردن با 9 مدل ریاضی نیز برازش شدند. فرآیند هیدراتاسیون نمونه های خشک شده در دمای 50 درجه سانتیگراد نیز با 4 مدل مختلف برازش شد. نتایج نشان داد که ضریب انتشار موثر با افزایش دما روند افزایشی دارد و وابستگی دمایی آن را می‌توان با معادله آرنیوس پیش بینی کرد. از بین مدلهای ریاضی دو مدل Logarithmic و Weibull در پیش بینی تغییرات رطوبت نمونه در هنگام خشک شدن از سایر مدل ها بهتر بودند و بهترین مدل برای فرآیند هیدراتاسیون مدل Peleg بود. در آخرین گام، وابستگی ثابت های این معادلات به دما با مدل های آرنیوس و واپاشی نمایی برازش شدند.

    کلیدواژگان: خشک کردن، رهیدراسیون، گلابی، مدل سازی
  • شکوه حاجی وند قاسم آبادی، محمدرضا زارع بوانی*، محمد نوشاد صفحات 169-182

    گیاه موسیر ایرانی یک سبزی و درعین حال یک گیاه دارویی کمیاب با عمر ماندگاری کم است. پوشش های خوراکی موجب افزایش عمر نگهداری و باعث حفظ ویژگی های کمی و کیفی برخی محصولات سبزی در مرحله پس از برداشت می شود. در این پژوهش تاثیر مقادیر مختلف کیتوزان (5/0، 1 و 2 درصد)، ژلاتین (25/0، 5/0 و 1 درصد) و ژل صبر زرد (50، 75 و 100 درصد) بر برخی ویژگی های کمی و کیفی برش های تازه پیاز موسیر ایرانی طی مدت 14 روز نگه داری در شرایط سردخانه ای (دمای 1±4 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 80-75 درصد) موردبررسی قرار گرفت. میزان کاهش وزن، pH، شاخص طعم و مواد جامد محلول کل در تیمارهای پوششی طی دوره انبارمانی در مقایسه با نمونه شاهد به طور معنی داری کم تر و میزان اسید آسکوربیک، اسیدیته قابل تیتر، اسید پیروویک، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل، فنل کل و قندهای محلول، بیشتر بود. در این پژوهش مشاهده شد که پوشش های خوراکی کیتوزان (2 درصد)، ژلاتین (1 درصد) و صبر زرد (100 درصد) به ترتیب بیشترین تاثیر را در حفظ ماندگاری و خواص کیفی برش های تازه پیاز موسیر ایرانی داشتند. بر اساس یافته های به دست آمده از این پژوهش پوشش کیتوزان (2 درصد) به عنوان پوشش خوراکی مناسب تر برای برش های تازه پیاز موسیر ایرانی قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: اسید پیروویک، پوشش های خوراکی، طعم، ظرفیت آنتی اکسیدانی، ماندگاری
  • سارا حاج میرزا*، اکرم شریفی صفحات 183-192

    در این تحقیق برش های طالبی به دو دسته تقسیم شد، دسته اول بدون پیش تیمار و دسته دوم با پیش تیمار فراصوت به مدت زمان 15 دقیقه و دمای 30 درجه سانتی گراد در خشک کن هوای داغ یکبار با دمای ثابت 60،70،80 درجه سانتی گراد و سپس با دمای دو مرحله ای قرار گرفتند. در خشک کردن دو مرحله ای ابتدا نمونه ها تحت دمای 80 درجه سانتی گراد قرار گرفته و پس از کاهش 50 درصد رطوبت محصول، دما به 50، 60 و70 درجه سانتی گراد کاهش پیدا کرد. در نهایت فاکتورهای رطوبت، pH، تغییرات رنگ، فعالیت آنتی رادیکالی، ترکیبات فنلی کل، شاخص قهوه ای شدن و جذب مجدد آب محصول تولیدی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیشترین میزان ترکیبات فنلی در نمونه خشک شده در دمای °C70 با پیش تیمار فراصوت (به مقدار 46/36 میلی گرم اسید گالیک در 100 میلی لیتر) بود. در مجموع نمونه پیش تیمار شده با فراصوت در دمای روش دو مرحله ای بیشترین میزان ترکیبات فنلی و بالاترین میزان فعالیت آنتی رادیکالی را به خود اختصاص داد. دمای دو مرحله ای و تک مرحله ای و همچنین کاربرد یا عدم کاربرد پیش تیمار فراصوت تاثیری روی pH محصول نداشت. نمونه خشک شده با پیش تیمار فراصوت و در دمای °C70 بیشترین مقدار جذب مجدد آب را به میزان 84/1 گرم داشت. کاربرد پیش تیمار فراصوت باعث حفظ بهتر بافت و جذب مجدد بیشتر آب شد.

    کلیدواژگان: طالبی، خشک کردن دو مرحله ای، پیش تیمار فراصوت، فعالیت آنتی رادیکالی، ترکیبات فنلی
  • محمدرضا روزگار، محمدحسین عباسپور فرد*، مهدی هدایتی زاده، حمید محمدی نژاد صفحات 193-204

    در این تحقیق یک خشک کن خورشیدی ترکیبی فتوولتاییک /گرمایی حاوی مواد تغییر فاز به منظور خشک کردن برگ های نعناع طراحی و ساخته شد. عملکرد این خشک کن تحت شرایط آب و هوایی مشهد با طول جغرافیایی 62/59 درجه و عرض جغرافیایی 26/36 درجه مورد بررسی قرار گرفت. اجزای اصلی این خشک کن عبارتند از : پنل فتوولتاییک، کلکتور خورشیدی، فن های دمنده، محفظه حاوی مواد تغییر فاز پارافین آلی و محفظه محصول. آزمایشات خشک کردن بر روی برگ های نعناع به دو روش خشک کردن با خشک کن خورشیدی ترکیبی و خشک کردن طبیعی در سایه با رطوبت اولیه 80 درصد بر پایه تر انجام گرفت و تا رسیدن به رطوبت 12 درصد ادامه یافت. مدت زمان خشک کردن با خشک کن خورشیدی 290 دقیقه و به روش طبیعی 1560 دقیقه طول کشید. داده های آزمایشگاهی با هشت مدل خشک کردن لایه نازک در پیشینه پژوهش برازش گردید که مدل دوجمله ای و مدل وانگ و سینق به ترتیب بهترین مدل ها برای خشک کردن طبیعی و با خشک کن خورشیدی ترکیبی بودند. این مدل ها نسبت به مدل های دیگر بیشترین تطبیق را با نسبت رطوبت آزمایشی (بالاترین ضریب همبستگی و حداقل ریشه میانگین مربعات خطا و مربع کای) دارند.

    کلیدواژگان: خشک کن خورشیدی، سینتیک خشک کردن، فتوولتائیک گرمایی، مواد تغییر فاز، نعناع
  • حنان لشکری*، فرزانه ملک زاده حقیقی صفحات 205-215

    پنیر، فرآورده لبنی است که به آلودگی توسط میکروارگانیسم های بیماریزا و فسادزا حساس است. آلودگی میکروبی می تواند باعث کاهش عمر مفید آن و ایجاد خطرات جدی برای سلامت مصرف کنندگان شود. اسانس آویشن فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی بالایی دارد و می تواند منجر به بهبود و ارتقای ماندگاری سیستم های غذایی گردد. به منظور بررسی تاثیر اسانس آویشن بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی پنیر خامه ای، غلظت های مختلف اسانس آویشن (0، 005/0، 01/ و 015/0 درصد) به پنیر خامه ای افزوده شد. نمونه های پنیر در هفته های اول، چهارم و هفتم از دوره نگهداری مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تغییرات درصد اسانس بر میزان اسیدیته، ماده خشک، نیروی چسبندگی، IC50 و پراکسید پنیر تاثیر معنی دار (05/0P<) دارد. با افزایش درصد اسانس روند کاهشی در میزان اسیدیته، نیروی چسبندگی، پراکسید و IC50 پنیر مشاهده شد. تغییرات درصد اسانس بر میزان pH، سختی بافت، میزان چربی و پروتئین پنیر تاثیر معنی دار ندارد. نتایج نشان داد که زمان تاثیر معنی داری (05/0P<) بر میزان اسیدیته، pH، ماده خشک، IC50، پراکسید و نیروی چسبندگی پنیر دارد در حالی که بر پروتئین، چربی و سختی بافت تاثیر معنی داری نداشت. در طی دوره نگهداری اسیدیته، ماده خشک، پراکسید و IC50 افزایش و pH و چسبندگی کاهش یافتند. افزودن اسانس به پنیر تاثیر معنی داری (05/0P<) بر تعداد کلی فرم ها نداشت اما موجب کاهش معنی دار تعداد کپک و مخمر و شمارش کلی گردید. نتایج نشان داد که افزودن اسانس به پنیر بر رنگ و بافت تاثیر معنی دار(05/0P<) ندارد، اما بر طعم و پذیرش کلی پنیر تاثیر معنی داراست و موجب بهبود طعم و پذیرش کلی گردید. درصدهای بالای اسانس موجب کاهش امتیاز خصوصیات حسی پنیر گردید. در مجموع تیمار حاوی 005/0 درصد اسانس از نظر خصوصیات حسی بهترین تیمار بود.

    کلیدواژگان: اسانس آویشن، پنیر، حسی، فیزیکوشیمیایی، میکروبی
  • مرتضی کریم پور، علیرضا مهرگان نیکو*، فایزه فلاح، حمیده آسایش طلب صفحات 217-229

    ترکیبات نگهدارنده سنتزی نظیر نیتریت در مواد غذایی، به موجب اثر سمیتی که بر سلول ها دارند، می توانند سبب بروز بیماری و آسیب های جدی در بدن انسان گردند. سرانه مصرف فرآورده های گوشتی در ایران 5/2 تا 5/5 کیلوگرم در سال است و با توجه به تغییر روز افزون سبک زندگی خانواده های ایرانی، این میزان رو به افزایش است. نظر به ماهیت شیمیایی نیتریت در فرآورده های گوشتی، کاهش میزان این ماده یا جایگزینی تمامی/بخشی از آن با ترکیبات طبیعی مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش تولید ترکیب نگهدارنده طبیعی از عصاره سه گیاه میخک، اکالیپتوس و رزماری بوده که قابلیت جایگزینی کامل با نیتریت در فرآورده های گوشتی را داشته باشد. برای این منظور ابتدا عصاره هیدروالکلی گیاهان موردنظر با روش ماسراسیون تهیه و با نسبت 3:1:1 (میخک، اکالیپتوس و رزماری) مخلوط گردیدند. سپس ترکیب مورد نظر روی همزن مغناطیسی در دمای 50 درجه سانتی گراد خشک و در انتها با آسیاب آزمایشگاهی به پودر بلوطی رنگ تبدیل گردید. اثرات ضدمیکروبی، ضدقارچی، آنتی اکسیدانی و سایتوتوکسیسیتی ترکیب عصاره ها مورد ارزیابی قرار گرفت. 6 نمونه سوسیس مرغ با نسبت های مختلفی از ترکیب عصاره ها به نیتریت شامل 5:0، 4:1، 3:2، 2:3، 1:4 و 0:5 تولید گردیدند. نمونه ها از لحاظ رنگ، طعم و شاخص های میکروبی در زمان های 15 و 30 روز مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ترکیب نگهدارنده طبیعی دارای خواص ضد میکروبی، ضد قارچی و آنتی اکسیدانی می باشد و نمونه شماره 5 حاوی 100 درصد ترکیب عصاره ها و فاقد نیتریت از نظر خواص حسی و شاخص های میکروبی و ارزیابی رنگ مطلوب ترین نمونه بود. استفاده از ترکیب عصاره های این پژوهش در سوسیس مرغ و سایر فرآورده های گوشتی در صنعت به عنوان جایگزینی ایمن پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: ماده نگهدارنده طبیعی، فرآورده های گوشتی، عصاره های گیاهی، سوسیس مرغ
  • انیسه زارعی جلیانی، حنان لشکری*، جواد توکلی، محمودامین لاری صفحات 231-242

    در مطالعه حاضر، به بررسی اثر فرایند تصفیه شیمیایی بر پایداری اکسایشی روغن مغز بنه طی 32 ساعت فرایند حرارتی در 170 درجه سانتیگراد پرداخته شد. بررسی ساختار اسیدچربی نشان داد که پس از فرایند حرارتی میزان اسید چرب ترانس بسیار ناچیز بود. همچنین روند تغییرات ترکیبات توکوفرولی و پلی فنلی طی فرایند حرارتی متفاوت با تحقیقات دیگر بود. میزان تغییرات توکوفرولی در پایان فرایند حرارتی در روغن های خام، صمغ گیری شده و خنثی سازی شده افزایش و در روغن های رنگبری شده و بوگیری شده کاهش یافت. علت افزایش توکوفرولها، به فرایند بازتولید آنها مربوط بود. همچنین روند تغییرات ترکیبات پلی فنلی پس از فرایند حرارتی نیزنسبت به لحظه صفر تا حد زیادی با تغییرات توکوفرولی هماهنگی داشت. علت افزایش ترکیبات فنلی نیز به شکسته شدن این ترکیبات و تبدیل شدن به ترکیبات ساده تر مربوط بود. بررسی آزمون های پایداری اکسایشی (عدد دی ان مزدوج و اندیس آنیزیدین) نیز نشان داد که روغن خام مغز بنه پایدارترین نمونه بود و بعد از آن به ترتیب روغن صمغ گیری شده، خنثی سازی شده، بوگیری شده و رنگبری شده قرار داشتند. علت اینکه مرحله رنگبری باعث پایین ترین پایداری اکسایشی در روغن مغز بنه شد، می تواند به بیشترین کاهش در میزان ترکیبات توکوفرولی در این نمونه روغن نسبت به لحظه صفر نسبت داد. همچنین نحوه تغییرات فعالیت آنتی اکسیدانی نیز تا حد زیادی با تغییرات ترکیبات آنتی اکسیدانی هماهنگی داشت.

    کلیدواژگان: روغن مغز بنه، تصفیه، پایداری اکسایشی، توکوفرولها، پلی فنلها
  • فاطمه پورحاجی، بهاره صحرائیان*، غلامحسین حقایق صفحات 243-258

    ارزن منبع غنی از اسیدهای آمینه ضروری، ویتامین‏ها و مواد معدنی است. همچنین عصاره پنیرک دارای ترکیبات فنولی، خواص آنتی‏اکسیدانی و ضدمیکروبی است. هدف از بخش اول این پژوهش بررسی اثر جایگزینی بخشی از آرد گندم (صفر، 15، 30، 45 و 60 درصد) با ارزن در کلوچه بود. در این بخش رطوبت، حجم مخصوص، تخلخل و بافت ارزیابی شد. در بخش دوم به منظور تولید کلوچه فراسودمند، فعالیت آنتی‏اکسیدانی، تغییرات کپک و مخمر و ویژگی‏های حسی نمونه منتخب تحت تاثیر غلظت‏ صفر، 100، 200، 300، 400 و 500  پی‏پی‏ام عصاره پنیرک قرار گرفت  و با نمونه شاهد بخش اول (مجموعا 7 نمونه) مقایسه شد. نتایج بخش اول نشان داد نمونه حاوی 15 درصد آرد ارزن به عنوان نمونه برتر بخش اول با حجم مخصوص 73/1 سانتی‏متر مکعب بر گرم، تخلخل 1/22 درصد و رطوبت 15/10 درصد و سفتی بافت 28/3 نیوتن طی دوماه نگهداری بیشترین شباهت را با شاهد داشت. نتایج بخش دوم نیز حاکی از آن بود که با افزایش عصاره در فرمولاسیون، میزان فنول کل از 6/1 به 5/53 میلی‏گرم در گرم ماده خشک رسید. این حالی بود که قدرت آنتی‏اکسیدانی نمونه حاوی 500 پی‏پی‏ام عصاره در مقایسه با شاهد از 1/12 به 2/61 درصد رسید. لازم به ذکر است در نمونه‏های حاوی بیش از 200 پی‏پی‏ام عصاره پنیرک هیچگونه کپک و مخمری طی دو ماه نگهداری مشاهده نگردید. همچنین در ارزیابی حسی نمونه‏های حاوی 100 تا 300 پی‏پی‏ام بیشترین امتیاز رنگ، بافت، بو و مزه کسب نمودند. بنابراین می‏توان نمونه حاوی 85 درصد آرد گندم، 15 درصد آرد ارزن و 300 پی‏پی‏ام عصاره پنیرک را به عنوان یک کلوچه فراسودمند به بازار محصولات نانوایی پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: ارزن، آنتی اکسیدان، خاصیت ضدمیکروبی، عصاره پنیرک، کلوچه فراسودمند
  • مریم ثابت قدم، محمدرضا سعیدی اصل، اکرم شریفی*، محمد آرمین، احمد پدرام نیا صفحات 259-274

    هدف از این تحقیق، تولید کیک مناسب با چربی کاهش یافته به کمک فیبر تفاله سیب به عنوان جایگزین چربی بود. پس از تهیه فیبر از تفاله سیب به روش استخراج آبی، ابتدا برخی ویژگی های این فیبر ارزیابی شد. با توجه به مقدار چربی و انرژی پایین و مقدار فیبر خام، فیبر سیب استخراج شده قابلیت جایگزینی چربی بر پایه کربوهیدرات برای فرآورده های آردی را داشت. در این پژوهش بهینه سازی فرآیند تولید کیک توسط سه فاکتور که شامل فیبر سیب با نسبت (0 ،5 ،10 درصد) و روغن(38/16، 47/15، 57/14 درصد) در زمان ماندگاری 0، 15 و 30 روز توسط روش سطح پاسخ صورت گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش میزان فیبر، رطوبت، چربی، سفتی و چسبندگی، فنریت کیک ها افزایش و حجم کاهش یافت. با افزایش زمان ماندگاری، رطوبت، چربی، aw افزایش و سفتی، چسبندگی، فنریت کیک کاهش یافت. بررسی نتایج این پژوهش حاکی از آن است که کیک حاوی 163/5 درصد فیبر و 9/14درصد روغن، در روز 8 بهترین نمونه بود. بررسی نتایج نشان داد که استفاده از تفاله سیب در کیک میزان چربی را 3/9% نسبت به نمونه شاهد کاهش داده است. با توجه به نتایج بهینه سازی میزان رطوبت نمونه بهینه  847/22درصد، فعالیت آبی850/0، چربی 018/15 درصد، وزن مخصوص(cm3/g) 737/82، سختی(N) 809/1، میزان فنریت (cm) 747/0 و میزان چسبندگی 392/0تعیین گردید.

    کلیدواژگان: فیبر سیب، جایگزین چربی، کیک، خصوصیات حسی
  • بیژن زارع، صلاح الدین قادری، لیلا نوری، محمدرضا سابقی* صفحات 275-292

    نان عنصری مهم و تاثیر گذار در فرهنگ تغذیه و سبک زندگی ما ایرانیان است.این مطالعه به تبیین جامعه شناختی مصرف این کالای اساسی در میان شهروندان تهرانی می پردازد.جامعه آماری آن را کلیه شهروندان تهرانی ساکن در مناطق 3، 7 و 19 تشکیل میدهدکه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر انتخاب و داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه گردآوری شده است.روش تجزیه و تحلیل داده ها مدل سازی معادله ساختاری به عنوان یکی از روش های چند متغیره کمی بوده است.داده های گردآوری شده از طریق نرم افزار Amos مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.بر این اساس یک مدل نظری برآورد شده که در آن سرمایه های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی(اعتماد اجتماعی) متغیرهای بیرونی و مستقل را تشکیل داده و متغیر مصرف نان نیز به عنوان متغیر درونی و وابسته به مدل وارد شده است.همچنین متغیر سبک زندگی نقش متغیر میانجی را در مدل ایفا می کند.مبنای شکل گیری این مدل نظری، نطریه پیربوردیو بوده است.یافته ها نشان می دهند که در کل داده های تجربی مدل نظری را پشتیبانی می کنند.یعنی مصرف نان در چارچوب مدل مورد نظر قابل تبیین است. از میان فرضیه های مختلف دو فرضیه که بیانگر ارتباط سبک زندگی و اعتماد اجتماعی با مصرف نان بوده اند مورد تایید قرار گرفته اند. سبک زندگی 38 درصد و اعتماد اجتماعی 48 درصد از تغییرات مصرف نان را تبیین می کنند.سایر متغیرها به طور مستقیم با مصرف نان ارتباط دارند اما این ارتباط ضعیف بوده و لذا فرضیه های مرتبط با آنها از نظر آماری قابل تایید نیستند.البته دو متغیر سرمایه فرهنگی ​و سرمایه اقتصادی نیز ارتباط معناداری با متغیر سبک زندگی دارند.که به معنای اثرگذاری غیر مستقیم آنها بر متغیر مصرف نان باشد.

    کلیدواژگان: مصرف نان، سبک زندگی، سرمایه اقتصادی، اعتماد اجتماعی، سرمایه فرهنگی
  • پوران حیدری، درنوش جعفرپور* صفحات 293-306

    دانه محصولات جالیزی عمدتا به صورت ضایعات دور ریخته می شود. در راستای حل بحران غذا ناشی از افزایش روز افزون جمعیت، امروزه توجه به ضایعات مواد غذایی به عنوان منابع با ارزش تغذیه ای اهمیت بیشتری پیدا کرده است. لذا هدف از پژوهش حاضر تهیه نوشیدنی از دانه خربزه واریته خاتونی و ارزیابی خصوصیات تغذیه ای و حسی آن بود. از این رو ابتدا دانه های خربزه به آرد تبدیل شده و جهت تهیه نوشیدنی آب، شکر و طعم دهنده به آن افزوده شد. سپس آنالیز ترکیب شیمیایی، عناصر معدنی، ترکیبات آنتی اکسیدانی، ترکیبات ضد تغذیه ای و ارزیابی حسی بر روی نمونه تولید شده صورت پذیرفت. انرژی کل نوشیدنی نیز تعیین شد. با توجه به نتایج ارزیابی ویژگی های فیزیکوشیمیایی نوشیدنی تهیه شده، مقدار pH 01/7 بدست آمد. بریکس و ویسکوزیته ظاهری نوشیدنی حاصل از آرد دانه خربزه در این تحقیق به ترتیب 5/15 و cP 33/73 اندازه گیری شد.  نتایج ارزیابی تغذیه ای این نوشیدنی نشان داد که این نوشیدنی منبع غنی پروتئین (3/1 درصد)، عناصر معدنی از جمله پتاسیم (48/126 mg/100g)، منیزیم (48/101 mg/100g) و کلسیم (11/81 mg/100g) می باشد. علاوه بر آن، حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی بوده که به ترتیب بیشترین مقدار شامل فنل تام (78/66 mg/100g)، فلاونویید (93/35 mg/100g)، توکوفرول (35/17 mg/100g)، ویتامین C (04/6 mg/100g) و کاروتنویید (45/1 mg/100g) می باشد. انرژی کل نوشیدنی نیز Kcal/100ml 28/75 اندازه گیری شد. از آنجا که ترکیبات ضد تغذیه ای نوشیدنی تهیه شده بسیار ناچیز بود و نیز با توجه به امتیاز بالای پذیرش کلی (3/4 از 5) و ترکیبات تغذیه ای موجود در آن، این نوشیدنی می تواند به عنوان یک محصول جدید و مغذی جهت رفع نیازهای تغذیه ای افراد مطرح باشد.

    کلیدواژگان: خربزه خاتونی، نوشیدنی، خصوصیات تغذیه ای، ضایعات مواد غذایی
  • سهیل ریحانی پول*، سکینه یگانه صفحات 307-318

    با توجه به نگرانی های موجود در زمینه استفاده از آنتی اکسیدان های سنتتیک در صنایع غذایی، شناسایی و بهره گیری از موادی حاوی آنتی اکسیدان های طبیعی ضروری به نظر می رسد. ضایعات پروتئینی یکی از این مواد هستند که با روش های مختلف می توان ترکیبات آنتی اکسیدانی از آن ها استخراج کرد. هدف از تحقیق حاضر نیز مقایسه و ارزیابی جامع فعالیت آنتی اکسیدانی پپتیدهای زیست فعال تولیدشده از سه منبع ضایعات شامل ماهی (FPH)، مرغ (PPH) و میگو (SPH) با آنزیم فلاورزایم است. لذا پپتیدهای زیست فعال پس از تولید از این سه منبع از نظر تمام آزمون های آنتی اکسیدانی رایج و غیر رایج در صنعت غذا مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد پپتیدهای تولیدشده از این سه منبع (با آنزیم و درجه آبکافت یکسان) از نظر فعالیت آنتی اکسیدانی متفاوت هستند. در آزمون های فعالیت مهار رادیکال های آزاد DPPH و ABTS، قدرت مهار پراکسیداسیون لینولییک اسید و کلاته کردن فلزات، SPH نسبت به دو پروتئین دیگر به صورت معنی داری در بالاترین سطح قرار داشت (05/0>p). مقادیر این چهار شاخص در SPH به ترتیب 38/1±45/87، 59/0±26/79، 62/1±56/94 و 37/0±49/71 درصد اندازه گیری شد. در مورد قدرت کاهندگی یون فریک و فعالیت مهار رادیکال آزاد هیدروکسیل، بین SPH و FPH اختلاف معنی داری ثبت نشد (05/0<p). همچین از نظر شاخص فعالیت مهار رادیکال آزاد ABTS، FPH و PPH اختلاف قابل ملاحظه ای ارایه نکردند (به ترتیب 85/0±15/69 و 93/1±44/68 درصد). بر اساس برایند آزمون های مورد بررسی، در تحقیق حاضر پپتیدهای زیست فعال تولیدشده از ضایعات میگو (SPH) دارای بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی بودند. پپتیدهای حاصل از آبکافت ضایعات ماهی (FPH) در رتبه دوم قرار گرفتند. تقریبا در تمامی آزمون ها، کمترین فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به پپتیدهای حاصل از ضایعات مرغ (PPH) بود.

    کلیدواژگان: ضایعات میگو، فلاورزایم، پپتیدهای زیست فعال، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • سکینه یگانه*، مینا اسمعیلی خاریکی، حامد احمدی صفحات 319-330

    در مطالعه حاضر خواص آنتی اکسیدانی محدوده های مختلف وزن مولکولی و غلظت های مختلف پروتئین آبکافتی حاصل از سر ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا آبکافت سر ماهی کپور معمولی با آنزیم آلکالاز (غلظت 1 درصد حجمی/وزنی) در دمای 55 درجه سانتی گراد و pH 8 در زمان 180 دقیقه انجام شد. سپس این پروتئین آبکافتی با استفاده از اولترافیلترهای 3 و 10 کیلودالتون به سه محدوده وزن مولکولی کمتر از 3، بین 3 تا 10 و بیشتر از 10 کیلودالتون تقسیم گردید. نتایج نشان داد که در فعالیت مهار رادیکال DPPH بین محدوده های مختلف وزن مولکولی اختلاف معنی دار وجود داشت و بیشترین و کمترین میزان به ترتیب در وزن مولکولی 3-10 و کمتر از 3 کیلودالتون مشاهده شد (05/0p<). همچنین کمترین مقدار IC50 در مهار رادیکال DPPH برای محدوده وزن مولکولی 3-10 کیلودالتون بدست آمد (015/0±19/1میلی گرم/میلی لیتر). قدرت کاهندگی آهن سه ظرفیتی با افزایش غلظت، در تمامی وزن های مولکولی افزایش یافت. همچنین بالاترین قدرت کاهندگی یون آهن در محدوده وزن مولکولی بالاتر از 10 کیلودالتون مشاهده شد (05/0p<). قدرت مهارکنندگی رادیکال ABTS، در تمامی غلظت ها بین وزن های مختلف مولکولی تفاوت معنی داری نشان داد و بیشترین و کمترین میزان به ترتیب در وزن مولکولی 3-10 و کمتر از 3 کیلودالتون مشاهده شد (05/0p<). کمترین مقدار IC50 در مهار رادیکال ABTS برای محدوده وزن مولکولی 3 تا 10 کیلودالتون بدست آمد (01/0±1/1 میلی گرم/میلی لیتر). به طور کلی، با توجه به تاثیر مثبت پروتئین آبکافتی سر ماهی کپور معمولی در حذف رادیکال های آزاد DPPH، ABTS و قدرت کاهندگی آهن سه ظرفیتی در غلظت ها و وزن های مولکولی مختلف، می توان اظهار داشت که این پروتئین آبکافتی می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی، به منظور کاربرد در صنایع غذایی و یا خوراک دام، طیور و آبزیان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پروتئین آبکافتی، وزن مولکولی، سر کپور معمولی، خواص آنتی اکسیدانی
  • علی اکبر شاهی چهرق، زینب رفتنی امیری*، رضا اسماعیل زاده کناری صفحات 331-348

    در بین روش های نوظهور جهت افزایش کارایی استخراج روغن از دانه های روغنی، استفاده از اولتراسوند توجه دانشمندان را به خود جلب کرده است. در این پژوهش از اولتراسوند حمام با فرکانس 37 کیلوهرتز استفاده شد و متغیرهای مورد استفاده شامل زمان های 30، 60 و 90 دقیقه و دماهای 35، 45 و 55 درجه ی سانتیگراد بودند. برخی آنالیزهای فیزیکوشیمیایی بر روی روغن و کنجاله حاصل از روغن کشی انجام شد و با نتایج مربوط به روش سنتی (سوکسله) مقایسه شد. حداکثر راندمان استخراج روغن به کمک اولتراسوند، 4/17 درصد به دست آمد. امواج اولتراسوند تاثیر زیادی بر ترکیب اسیدهای چرب، عدد یدی، ضریب شکست و عدد صابونی نداشت، اما میزان اسیدهای چرب آزاد، فسفاتید و پراکسید روغن با افزایش زمان و دمای تیمار افزایش یافت. نتایج بررسی کنجاله نشان داد که خاکستر، فیبر خام و پروتئین کنجاله تحت تاثیر امواج اولتراسوند قرار نگرفت. فعالیت بازدارندگی تریپسین نیز اندازه گیری شد و مشخص شد که دانه های گلرنگ مورد مطالعه در این تحقیق فاقد بازدارندگی تریپسین بودند. اثر این امواج بر میزان فعالیت آنزیم اوره آز معنی دار بود و سبب کاهش فعالیت این آنزیم شد که فاکتوری نامطلوب و ضد تغذیه ای است. نتایج نشان داد که استخراج به کمک اولتراسوند اثر نامطلوبی بر حلالیت پروتین نداشت و در شرایط بهینه، موجب افزایش حلالیت پروتئین شد. استفاده از پیش تیمار اولتراسوند در شرایط بهینه، سبب افزایش راندمان و کاهش زمان استخراج روغن، در مقایسه با روش سنتی (سوکسله) شد، بدون آنکه اثر نامطلوبی بر خواص فیزیکوشیمیایی کنجاله و روغن استحصالی داشته باشد.

    کلیدواژگان: اوره آز، اولتراسوند، روغن گلرنگ، فسفاتید، کنجاله
  • عطیه حبیبی، علیرضا شهاب لواسانی*، سید امیرمحممد مرتضویان فارسانی، سید ابراهیم حسینی، حامد زارعی صفحات 349-360

    پنیر به واسطه داشتن ماده خشک، چربی و pH بالاتر به عنوان یک حامل غذایی بالقوه تحویل میکروارگانیسم های پروبیوتیک به دستگاه گوارش انسان است. با توجه به تاکید سازمان های بهداشتی بر ترویج مصرف محصولات لبنی سلامت بخش و تمایل مصرف کنندگان به مصرف غذاهای سالم تر در این تحقیق امکانسنجی  تولید پنیر فراپالایش پروبیوتیک حاوی سویه های پروبیوتیک بیفیدوباکتربیفیدوم، انتروکوکوس فاسیوم به صورت تک و یا ترکیبی مورد مطالعه قرار گرفت. ویژگی های زنده مانی سویه های پروبیوتیک  log cfu/g؛ ترکیبات موثر در آروما شامل (استالدیید، دی استیل) و ارزیابی حسی  شامل امتیازهای (عطر و بو و طعم و مزه) در طی دوره رسیدن 60 روزه مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای مورد استفاده در این تحقیق شامل پنیر فراپالایش معمولی به عنوان تیمار شاهد، پنیر فراپالایش پروبیوتیک حاوی بیفیدوباکتر بیفیدوم ، پنیر فراپالایش پروبیوتیک حاوی انتروکوکوس فاسیوم و پنیر فراپالایش پروبیوتیک حاوی ترکیبی از سویه های بیفیدوباکتر بیفیدوم و انتروکوکوس فاسیوم می باشند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد لگاریتم جمعیت باکتری های پروبیوتیک در طی دوره نگهداری 60 روزه کاهش نشان داد با این حال در انتهای دوره نگهداری تمامی تیمارها بیش ازcfu/g 106  با کتری پروبیوتیک داشتند. مقدار استالدیید تمامی تیمار با گذشت زمان افزایش یافت. مقدار دی استیل فقط در تیمار A (شاهد) در طی دوره نگهداری 60 روزه افرایش یافت و در مورد سایر تیمارها روند کاهشی مشاهده شد. امتیاز حسی بو و طعم و مزه تمامی تیمارها در طی دوره نگهداری شصت روزه افزایش یافت. در مجموع با توجه به ویژگی های زنده مانی،آروما و ارزیابی حسی تیمار D در مقایسه با سایر تیمارها از ویژگی های مطلوبتری برخوردار بود.

    کلیدواژگان: پنیر پروبیوتیک فراپالایش، زنده مانی، آروما، ارزیابی حسی
  • سیده مرضیه موسوی طارسی، لیلا نجفیان*، امیر احمدپور، سیده مریم موسوی طارسی، سیده فرناز باقری قادیکلایی صفحات 361-373

    گوشت و فرآورده های گوشتی مستعد آلودگی میکروبی و شیمیایی است و رشد میکروبی و اکسیداسیون چربی ها از عوامل عمده فساد آن ها می باشند، در سالهای اخیر با توجه به نگرانیهای موجود درمورد استفاده از نگهدارنده های شیمیایی و اثرات مضر احتمالی آنها گرایش به استفاده از نگهدارنده های طبیعی افزایش یافته است. استفاده از فیلم ها و پوشش خوراکی اصولا بدلیل توانایی آنها در ایجاد ترکیبی با خواص ممانعت کنندگی تبخیر رطوبتی، نفوذ اکسیژن، حفظ طعم، بو و رنگ برای مواد غذایی، سبب افزایش در کیفیت و عمر نگهداری آنها می شود. گیاهان دارویی منابع طبیعی ارزشمندی هستند که امروزه مورد توجه کشورهای پیشرفته جهان قرارگرفته است. یکی از مهمترین و با ارز ش ترین گیاهان دارویی، گیاه بهلیمو است که به علت داشتن ترکیبات فنلی و مواد سولفوردار دارای پتانسیل آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی بسیار قوی است. در این تحقیق گوشت چرخ کرده گوساله با پوشش خوراکی آلژینات سدیم حاوی عصاره بهلیمو (0، 5/0، 1 و 5/1 درصد) پوشش داده شده و در یک دوره 14 روزه شمارش کلی باکتری های مزوفیل و باکتری های سرماگرا و همچنین PV، TBA، pH  و خواص حسی گوشت چرخ کرده گوساله مورد ارزیابی قرارگرفت. در تجزیه و تحلیل داده ها، نتایج نشان داد که طی نگهداری pH ،PV ،TBA، به طور معنی داری افزایش یافت (05/0>p). ولی پوشش خوراکی حاوی 5/1 درصد عصاره بهلیمو، بیشترین تاثیر را در برابر کنترل افزایش pH ،PV ، TBA و شمارش باکتری های مزوفیل و باکتری های سرماگرا در طول نگهداری نشان داد. پوشش دهی با نسبتهای مختلف در ارزیابی حسی، کلیه ویژگی های حسی نمونه ها را تحت تاثیر قرار داد. به طوری که بالاترین امتیاز پذیرش کلی مربوط به پوشش به همراه 5/1 درصد عصاره بهلیمو بود. در نتیجه پوشش آلژینات حاوی عصاره بهلیمو می تواند فساد میکروبی و اکسیداسیون را درگوشت چرخ کرده گوساله به تاخیر بندازد و خواص حسی گوشت چرخ کرده را در طی نگهداری در شرایط یخچالی بهبود دهد.

    کلیدواژگان: پوشش خوراکی، گوشت چرخ کرده گوساله، عصاره به لیمو، آلژینات سدیم
  • نگین جواهری پور، لیدا شاهسونی*، شادی مهدیخانی، یاسر اینانلو صفحات 375-392

    در تحقیق حاضر تاثیر افزودن آرد کینوا و آرد گندم جوانه زده بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی کیک اسفنجی مورد بررسی قرار گرفت.  نتایج نشان داد که با افزایش مقدار آرد کینوا و آرد گندم جوانه زده، میزان خاکستر، میزان پروتئین، چربی نمونه های کیک اسفنجی تولیدی به طور معنی داری افزایش یافت (05/0p≤). پایین ترین میزان تخلخل در نمونه T6 (کیک اسفنجی محتوی 15% آرد کینوا + 15% آرد گندم جوانه زده) مشاهده شد (05/0p≤). درتمامی روزهای مورد بررسی، بالاترین میزان رطوبت در نمونه T8 (کیک اسفنجی محتوی 15% آرد کینوا + 0% آرد گندم جوانه زده) مشاهده شد (05/0p≤). نتایج آنالیز پروفیل بافت نشان داد که با افزایش مقدار آرد کینوا و آرد گندم جوانه زده، میزان سختی بافت نمونه های کیک اسفنجی تولیدی به طور معنی داری افزایش یافت (05/0p≤). ارزیابی نتایج آزمون های حسی نشان داد که بالاترین امتیاز رنگ متعلق به نمونه های T7 (کیک اسفنجی محتوی 0 % آرد کینوا + 15% آرد گندم جوانه زده) و T8 (کیک اسفنجی محتوی 15% آرد کینوا + 0% آرد گندم جوانه زده) بود.  پایین ترین امتیاز بو در نمونه شاهد و بالاترین میزان آن در نمونه T8 (کیک اسفنجی محتوی 15% آرد کینوا + 0% آرد گندم جوانه زده) مشاهده شد (05/0p≤). بالاترین امتیاز حسی متعلق به نمونه   T8 (کیک اسفنجی محتوی 15% آرد کینوا + 0% آرد گندم جوانه زده) بود  و تیمار T8 (کیک اسفنجی محتوی 15% آرد کینوا + 0% آرد گندم جوانه زده) به عنوان تیمار برتر انتخاب شد.

    کلیدواژگان: کیک اسفنجی، کینوا، آرد گندم، جوانه زنی
  • حسام الدین آخوندزاده، مسعود تقی زاده*، مهدی ایرانی صفحات 393-409

    امروزه نوشیدنی های لبنی به دلیل گستردگی عرضه و تولید و فناوری پیچیده، بسیار مورد توجه اند اما مشکلات تکنولوژیکی موجود در مسیر تولید، توان رقابتی آن ها را کاسته است. یکی از مهم ترین مشکلات این محصولات پایداری آن ها در زمان نگه داری است و کارآمدترین راهکار پیش رو به کارگیری هیدروکلوییدهاست. در پژوهش حاضر با افزودن هیدروکلویید مستخرج از دانه اسفرزه در سه غلظت 25/0، 75/0 و 25/1 درصد وزنی و همچنین در حضور دو رنگ خوراکی بتالایین و کورکومین، میزان پایداری با برگزاری آزمون پایداری فیزیکی طی زمان و سنجش میزان پتانسیل زتا به عنوان نمادی از پایداری، اندازه گیری شد. همچنین به منظور بررسی تاثیر غلظت رنگ بر مولفه های سنجش رنگ نمونه ها، آزمون رنگ سنجی به روش ماشین تصویربرداری اجرا گردید. میزان ماده خشک محصول و تاثیرپذیری آن از غلظت هیدروکلویید و رنگ مورد استفاده به صورت تغییرات ماده خشک نمونه ها در غلظت های مختلف صمغ و رنگ اندازه گیری شد و درنهایت با برگزاری آزمون حسی، میزان تاثیرگذاری رنگ خوراکی افزوده شده به نمونه ها بر پذیرش مولفه های رنگ، آروما، طعم، پیوستگی و پذیرش کلی مشاهده و اندازه گیری گردید. در مجموع نتایج حاصل از بررسی ها نشان داد غلظت های بالاتر هیدروکلویید در فرمولاسیون محصول، موجب افزایش پایداری فیزیکی می گردد (حدود 10 درصد) حال آنکه افزایش غلظت رنگ خوراکی بر کارایی هیدروکلویید و به طبع پایداری محصول تاثیر منفی می گذارد. همچنین نتایج حاصل از آزمون سنجش مولفه های رنگی نشان داد تاثیر غلظت هردو رنگ بر مولفه های L*، a* و b* معنی دار بوده است اما تاثیر هیدروکلویید بر این مولفه ها معنی دار نبوده است. در آزمون ماده خشک کل نیز تحلیل نتایج نشان داد افزایش غلظت هیدروکلویید در محصول موجب افزایش معنی دار در ماده خشک می گردد حال آنکه تاثیر غلظت رنگ بر ماده خشک نمونه ها تاثیری نداشته است. تحلیل نتایج حاصل شده از آزمون حسی بر نمونه های دوغ نشان داد که هیدروکلویید و رنگ افزوده شده به نمونه ها تاثیر معنی داری بر مولفه های حسی نداشته اند

    کلیدواژگان: دوغ، صمغ اسفرزه، پایداری، پتانسیل زتا، آنالیز حسی
  • امیررضا شویک لو* صفحات 411-432

    پیشینگی صنعت فرآورده های گوشتی در کشور، بیش از 90 سال است. در حال حاضر، حدود 170 کارخانه ی فرآورده های گوشتی در ایران فعالیت دارند که ظرفیت اسمی آن ها افزون بر 5/1 میلیون تن در سال است. این کارخانه ها هم اکنون، به دلیل شرایط اقتصادی و بهداشتی ناشی از همه گیری بیماری کووید-19، کم تر از یک سوم این مقدار را تولید می کنند. این صنعت، سال هاست که با چالش های بسیاری از جمله رقابت با دیگر تولیدکنندگان مواد خوراکی فرآوری شده و تبلیغات منفی مبنی بر ناسالم بودن فرآورده های گوشتی فرموله شده (سوسیس و کالباس) روبرو است.  از سوی دیگر پیشرفت های فناورانه در صنایع غذایی، ماندن پایدار در بازار را با مشکل مواجه کرده است. بنابراین صنایع فرآورده های گوشتی برای بقای خود در بازار نیازمند بهبود کیفیت فرآورده های موجود و یا ساخت فرآورده های جدید با بهره گیری از مدیریت دانش و نیز حمایت از پژوهش های کاربردی برای اطلاع رسانی صحیح است. برای ماندن و موفقیت در بازار باید به ذایقه و انتظار مصرف کنندگان و عوامل تاثیرگذار بر ساخت فرآورده ی جدید به ویژه شاخص تجاری سازی یعنی سطح آمادگی فناوری (TRL) توجه کرد. مدیریت دانش و انتقال آن، از جمله رویکردهایی است که لازم است مورد توجه صنعت فرآورده های گوشتی و پایگاه های دانش (سازمان ها/ مراکز تحقیقاتی و دانشگاه ها) قرار گیرد. این نوشتار با نگاهی بر وضعیت فعلی صنعت فرآورده های گوشتی در کشور و چالش های موجود، با معرفی فرآیند ساخت محصولات جدید،  به لزوم به کار گیری مدیریت و انتقال دانش در صنعت فرآورده های گوشتی برای موفقیت و پذیرش این فرآورده ها در بازار می پردازد. براین پایه، ماهیت این مقاله ، کیفی و از نوع کاربردی است که به شیوه ی مطالعات اسنادی، بررسی منابع و تحلیل شرایط موجود و با توجه به سه دهه‎ تجربه ی نویسنده در صنایع فرآورده های گوشتی نگاشته شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، انتقال دانش، ساخت فرآورده جدید، فرآورده های گوشتی، تجاری سازی، ویژگی های حسی
|
  • Akram Lavini, Forogh Mohtarami*, Sajad Pirsa, Anis Talebi Pages 1-15

    Oleaster Powder can be used to enrich and improve the nutritional value of gluten-free baked products, which often have low fiber content, due to their desirable nutritional properties such as minerals, vitamins and rich in dietary fiber; therefore the aim of this study was to enrich gluten-free bread with Oleaster Powder and create a new product with suitable texture and nutritional quality; for this purpose in this study, the effect of replacing of Oleaster Powder at levels 0-30% with gluten-free flours (chickpea flour, Rice flour and corn starch) on physicochemical, textural and sensory properties of gluten-free bread was evaluated based on response surface methodology (RSM). The results showed that by increasing the level of Oleaster Powder moisture content, ash, fiber, antioxidant capacity, lightness (L *)  and yellowness value (b *) of the samples significantly increased and the amount of fat, protein, carbohydrate, calories and redness (a *) of the samples decreased (P <0.05). Also the water activity was not affected by the factor (P> 0.05).With increasing the level of Oleaster Powder, the firmness and gumminess of breads increased significantly. On the other hand, at levels higher than 7.5% of Oleaster Powder, specific volume, cohesiveness and resilience of samples decreased and the loss weight of samples increased (P <0.05). In spite of increasing springiness and chewiness of samples with addition of Oleaster Powder, they were not statistically significant (P> 0.05). According to sensory evaluation, the sample containing 7.5% Oleaster Powder had a higher overall acceptance. Finally, the results showed that the sample enriched with 7.5% Oleaster Powder had desirable properties compared to other samples and can be used as a pragmatic raw material in the production of gluten-free breads with high and desirable nutritional value.

    Keywords: Gluten Free Bread, Antioxidant Capacity, RSM Design, Texture Analysis
  • Samaneh Monajem, Ali Ganjloo*, Mandana Bimakr Pages 17-33

    Cherry tomato as a climacteric product has a short postharvest life and so it is necessary to use methods such as coating to increase its shelf life. Therefore, the aim of the current study was to investigate the effect of fresh Aloe vera gel edible coating concentration (25, 50, 75 and 100% v/v) and storage temperature (5, 12 and 25 °C) on postharvest quality characteristics of cherry tomatoes such as weight loss, titratable acidity, total soluble solids and sensorial properties stored for 24 days and also to study the kinetics of their changes. During the storage period, the weight loss, total soluble solids of all samples increased and the titratable acidity decreased. The use of A. vera gel considerably controlled the quality characteristics changes while the increase in temperature intensified the changes in the studied characteristics. In addition, the use of A. vera gel and low storage temperature reduced the incidence of decay and increased the score of sensory properties. Kinetic studies showed that the changes in weight loss and total soluble solids followed the first-order model and the titratable acidity followed the fractional conversion model. The constant rate of postharvest characteristics changes under different conditions followed Arrhenius equation. Based on the findings of the current study, it seems that applying fresh A. vera gel with 75% concentration and storage temperature of 5 °C improves the postharvest qualitative and sensorial characteristics of cherry tomatoes during 24 days of storage.

    Keywords: Aloe vera, Coating, Cherry tomato, Postharvest characteristics
  • Mona Ranjbar, Mohammad Ghorbani*, AliReza Sadeghi Mahoonak, Yahya Maghsoudlou, Ali Moayedi Pages 35-45

    Apple is one of the most valuable fruits which is produced and consumed throughout Iran. Fruit processing especially production of dried slices can be considered as a way to increase the value of apples and to prevent wastes. Producing apple slices with proper color and texture has always been one of the goals of producers in this field. In recent years, use of plant extracts has been the interest of many researchers in order to increase the shelf-life of agricultural products. In this study, the effect of grape pomace extracts (0، 100، 200، 300 and 400 ppm) on the phenolic content, antioxidant activity and color of apple slices dried at 47°C in Industrial dryer, 50°C and 60°C in oven were investigated. The results showed, the highest DPPH radical scavenging activity (85.97%), Fe reducing power (1.87 absorbance at wavelength of 700 nm) and phenolic content (245/87 mg of gallic acid equivalents in 100 g of dry matter) were achieved using 400 ppm concentration of grape pomace extracts. Also, the highest sensory score of dried apple slices were achieved at 300 ppm concentration of grape pomace extracts. In general, the results of this study indicated that the effect of Grape pomace extracts on the quality of apple dried slices was significantly positive. Concentration of 300 ppm of grape pulp extract has positive effect on the amount of phenolic complex and antioxidant properties of apple slices and its does not affect its taste.

    Keywords: grape pomace extract, apple dried slices, sulfite treatment, browning
  • Abdollah Dadazadeh, Hassan Nourafcan* Pages 47-59

    Eugenia caryophyllata (Clove) has long been used as a medicinal plant to treat infections and prevent food spoilage. In this study, with three methods of hydro distillation, steam distillation and hydro-steam distillation, clove buds were extracted and the yields of these methods were 10.9, 9.9 and 8.3%, respectively, which had the highest efficiency for water extraction method. Essential oils obtained by different methods were analyzed by GC-MS and 17 essential oil components were identified. Among these components, acetic acid, eugenol, eugenol acetate, m-eugenol, caryophyllene, hexadecanoic acid were the predominant components, the amount of which in all three types of essential oils were significantly different from each other. Also, the antibacterial effect of essential oils along with 12 common antibiotics on three types of Gram-positive bacteria (Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, Staphylococcus epidermidis) and Gram-negative (Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa) were studied and compared. The results showed that the essential oil extracted with hydro-steam, compared to other extraction methods, has a significant antibacterial effect so that its effect on Staphylococcus aureus from Erythromycin, penicillin, glucosacin, vancomycin, tetracycline, ciprofloxacin, ceftriaxone, ceftriaxone Amikacin and gentamicin were stronger, and the effect was similar to that of ampicillin, tobramycin. In conclusion, obtained results showed that clove essential oil can be used as antimicrobial compenent for different appliactions as well as for food applications.

    Keywords: Antibacterial, Essential oil, Eugenia caryophyllata, Eugenol, Antibiotic Resistance
  • Mina Aladi, MohammadAmin Mehrnia*, Hassan Barzegar, Behrooz Alizadeh Behbahani Pages 61-76

    The aim of this study was to determine the functional groups and qualitative identification, the amount of phenolic and flavonoid compounds, antioxidant and antimicrobial activity of Lavandula stricta essential oil. Essential factor groups were determined by Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy in the wavelength range of 500–4000 cm-1. Total phenols and flavonoids were measured by Folin-Ciocalteu and aluminum trichloride colorimetry, respectively. Antioxidant activity was also determined by two methods of free radical scavenging DPPH and ABTS. The peaks observed in Lavandula stricta essential oil confirmed the presence of O-H, C-H, C=O, C=C, C-C and C-O functional groups of bioactive compounds. The amount of phenol and flavonoids in total essential oil was 68.60±0.68 mg GAE/g and 19.10±0.52 mg QE/g, respectively. Antioxidant activity was also obtained based on the percentage of free radical scavenging DPPH and ABTS equal to 59.50±0.63 and 67.68±0.53, respectively. The antimicrobial activity of essential oil was evaluated by four methods disk diffusion, agar well, minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration. The results of measuring the antimicrobial activity of essential oil by disk diffusion and agar well showed that Gram-positive bacterium Staphylococcus aureus is the most sensitive strain to Lavandula stricta essential oil. The minimum inhibitory concentration of essential oil for Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa, Listeria innocua, Staphylococcus aureus and Escherichia coli was equal to 3.125 mg/ml and for Bacillus cereus it was equal to 6.25 mg/ml. The minimum bactericidal concentrations for Listeria innocua, Pseudomonas aeruginosa and Salmonella typhi was equal to 100, 200 and 400 mg/ml, respectively, and for other bacteria (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus and Escherichia coli) it was more than 400 mg/ml.

    Keywords: Essential oil, Lavandula stricta, Antimicrobial activity, Functional groups
  • Farahnaz Rahiminejad*, Amirhossein Khosravi, Fatemeh Mehrazin Pages 77-84

    Fresh vegetables are important sources of nutrients, vitamins and fiber and their consumption, especially in raw form, has increased in recent years due to special attention to improving the health of society. Today, despite the use of strict disinfection methods in vegetable and salad factories, The problem of microbial contamination, especially Escherichia coli mesophilic bacteria, remains in the summer. The aim of this study was to investigate the possibility of interstitial contamination of vegetables with coliforms and specifically Escherichia coli. In this study, iceberg lettuce and non-disinfected vegetable samples were used as control samples and 4 samples of disinfected lettuce and vegetables were randomly sampled from the production line. Samples were inoculated into the relevant culture medium after disinfection with peracetic acid solution and calcium hypochlorite and then final rinsing with water. To evaluate the surface contamination, after 1, 5 and 20 minutes and also to examine the interstitial contamination Finely chopped face After 20 minutes, a specific test for Escherichia coli was performed. The growth of this bacterium was observed in control samples and very finely chopped vegetable samples. The results of this study indicate the accuracy and adequacy of the disinfection process and the lack of surface contamination and the possibility of interstitial contamination and absorption of this bacterium through the roots and vessels of the plant.

    Keywords: Salad, packaged vegetables, Escherichia coli bacteria, Interstitial contamination of vegetables, Contaminated groundwater, Contaminated human, animal fertilizers
  • Fakhri Shahidi*, Mohammad Maleki, Sahar Roshank, Mahmood Alizadeh Sani Pages 85-94

    In this study, different concentrations of aqueous extract of Chubak root (at levels of zero, 0.5, 1, 1.5, and 2%) with different concentrations of rosemary essential oil nanoemulsion (zero, 0.5, 1, 1.5, and 2%) was used to optimize the production of biodegradable gelatin-based film. Test responses were statistically significant for all fitted regression models at 99% confidence level. To optimize film production, maximum transparency, contact angle, tensile strength, Elongation at Brake to the point of rupture and minimum solubility, swelling and vapor permeability were evaluating. After fitting the models, the results showed that the effect of aqueous extract of Chubak root and rosemary essential oil nanoemulsion on all responses was significant (P <0.05). Increasing the aqueous extract of Chubak root and nanoemulsion of rosemary essential oil increased the thickness, contact angle and Elongation at Brake to the point of rupture and decreased moisture content, vapor permeability, transparency, solubility, tensile strength and swelling. Based on the results of model prediction and comparison with experimental values, aqueous extract of Chubak root at a concentration of 2% and nanoemulsion of rosemary essential oil with a concentration of 0.77% were obtained as optimal values.

    Keywords: Biodegradable Films, Chubak, Rosemary Essential Oil
  • Leila Nateghi*, Ali Khazaei, Nazanin Zand, AbdolRasul Orumiyeh Ei Pages 95-112

    Biodegradability of food packaging materials is one of the most important parameters of modern food packaging industries. Jug cheese is a hard, somewhat acidic and salty cheese that has a dry appearance and has a higher nutritional value than salt water cheese due to the preservation of nutrients in the curd. Therefore, the aim of the present study was to use a biodegradable film of polyvinyl alcohol and pinto bean starch containing cinnamon, garlic and ginger essential oils to improve the physicochemical and sensory properties of jug cheese and compare with conventional packaging. For this purpose, jug cheese in biodegradable biodegradable film based on polyvinyl alcohol / pinto bean starch (80/20 %) containing different concentrations (3.125, 6.25 and 12.5%) of essential oils Cinnamon, garlic and ginger were packaged and their physicochemical and sensory properties were evaluated during 60 days of storage at 4 ° C and compared with the control sample. The results showed that the use of essential oils and increasing their concentration in biodegradable film caused a significant increase in moisture content and a significant decrease in weight loss and dry matter in jug cheese samples during storage. Also, with increasing storage time, pH, humidity and weight loss decreased significantly (P<0.05) and the amount of acidity, salt and dry matter increased significantly (p<0.05). The sensory evaluation score of the jug cheese samples packed in biodegradable film containing 3.125% of cinnamon and ginger essential oil after 60 days of storage was higher than the control sample. The use of biodegradable films based on pinto bean starch and polyvinyl alcohol along with cinnamon and ginger essential oils are solutions that can improve the physicochemical and sensory properties of jug cheese during storage and Also prevent environmental damage.

    Keywords: biodegradable film, polyvinyl, pinto bean starch, jug cheese, essential oil
  • Nima Mobahi* Pages 115-131

    Dark chocolate as a best-selling product worldwide with the main health-oriented ingredients such as cocoa powder and butter, along with a high level of consumer awareness of maintaining and enhancing health, reinforces the idea of ​​enriching all types of chocolate with probiotic strains. The aim of this study was to investigate the effects of the presence of microencapsulated bacteria Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus and Bifidobacterium using sodium alginate and resistant corn starch on physicochemical properties including moisture, acidity, water activity, particle size distribution and texture, the plastic and apparent viscosity of probiotic dark chocolate were investigated during storage for 180 days at 4 ° C and 25 ° C to determine the storage temperature. In order to analyze the data obtained from the research, factorial experiment in the form of a completely randomized design was used and the comparison of means was performed by Duncanchr(chr('39')39chr('39'))s multiple range test at the probability level (α = 1%). According to the results, in days 0, 7, 30, 90, 150 and 180 physicochemical, chocolate and rheological properties at two storage temperatures and also between different treatments of probiotic dark chocolate obtained from the strains, no significant difference (P <0.05) was observed. Thus, all three products as probiotic dark chocolate have suitable characteristics in terms of the mentioned characteristics to be present in the consumer market.

    Keywords: Probiotics, Dark Chocolate, Physicochemical characterise, Colorimetry, Rheological properties
  • Ahmad Nasrollahzadeh, MAHMOUD REZAZAD*, ALMASI Almasi, MEHRAN Moradi, Seyed MohamadAli Ebrahimzade Mousavi Pages 133-142

    Norbixin is the water-soluble part of anatto natural pigment which has healing, anti-cancer and antioxidant properties. The aim of this study was to evaluate the antimicrobial effect of commercial Norbixin 1% (widely used in the food industry) on Clostridium sporogenes, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Salmonella typhimurium and Bacillus licheniformis. In this study, two methods of Well diffusion and Disk diffusion were used to evaluate the antimicrobial effect of Norbixin (1%) at concentrations of 2, 4, 6 and 8%. The results of the Well method showed that Staphylococcus aureus with 22.74 mm and Clostridium sporogenes with 14.44 mm have revealed the highest and lowest sensitivity, respectively. The results of Disk method showed that the highest mean diameter of Norbixin inhibitory in all tested concentrations is attributed to Listeria monocytogenes with mean diameter of 19.09 mm and then is related Staphylococcus aureus at a concentration of 4% with a diameter of 18.21 mm. It was also observed that in the Disk diffusion method, Norbixin was able to prevent the growth of Escherichia coli (9.09 mm) at concentrations of 4 and 8%. Accordingly, it was found that Norbixin has an inhibitory effect on both gram-positive and gram-negative bacteria, and this effect on gram-positive bacteria was more than gram-negative. Therefore, due to the disadvantages of synthetic preservatives and the unique properties of commercial Norbixin pigments such as natural and safe, having antimicrobial and therapeutic properties as well as good thermal resistance (because of apocarotenoid structure during processing), this pigment can be used as a natural antibacterial preservative and health-giving properties in various foods.

    Keywords: Norbixin, Commercial, Disc Diffusion, Well Diffusion, Antimicrobial
  • Saber Amiri*, Meysam Rajabi Pages 143-156

    In recent years, the use of natural antimicrobial compounds in food has attracted the attention of consumers and researchers, the two main reasons for this is the excessive and incorrect use of antibiotics due to the selective pressure it exerts on microorganisms It creates resistance to antibiotics, thus increasing a group of microorganisms, including pathogens in food, which are not only resistant to antibiotics but also resistant to food processing and storage methods. Increasing public awareness of the potential negative effects of artificial preservatives on human health versus natural additives has led many researchers to focus more on the use of natural preservatives in food. Many compounds obtained from natural sources have antimicrobial properties and can be used to maintain food safety. Today, the use of food preservatives has become a necessity that plays an important role in the storage and transportation of food. The goals of adding preservatives to foods are to preserve the appearance of the food, to help preserve the organoleptic properties, and to increase the shelf life of the food. In this review article, we will examine the antimicrobial activity of some natural compounds obtained from different sources and their mechanism of action.

    Keywords: Food safety, Food additive, Natural preservatives, Antimicrobial compounds, Essential oils, Mechanism of antimicrobial effect
  • Mohsen Dalvi Isfahan* Pages 157-168

    By controlling dehydration and rehydration conditions, optimal reconstitution properties can be achieved. Therefore, mathematical models that describe the kinetics of moisture removal and moisture uptake are important in designing and optimizing that process. In this study, the drying process of pear slices at 5 different temperatures was investigated and the effective diffusion coefficient of the samples was determined. Drying data were also fitted with 9 mathematical models. The hydration process of the dried samples at 50°‌C was also fitted with 4 different models. The results showed that the effective diffusion coefficient has an increasing trend with increasing temperature and its temperature dependence can be described by Arrhenius equation. Among the dehydration models, two models (logarithmic and Weibull) were better than other models in predicting changes in sample moisture during drying and the best model for the rehydration process was Peleg model. In the last step, the temperature dependence of the constants of these equations were fitted with Arrhenius and exponential decay models.

    Keywords: drying, rehydration, Pear, modeling
  • Shokoh Hajivand Ghasemabadi, Mohammadreza Zare Bavani*, Mohammad Noshad Pages 169-182

    Persian Shallot is a vegetable and at the same time a rare medicinal plant with a short shelf life. Edible coatings increased shelf life and maintain the quantitative and qualitative characteristics of some vegetable crops in the post-harvest stage. In this study, the effect of different amounts of chitosan (0.5, 1 and 2%), gelatin (0.25, 0.5 and 1%) and aloe gel (50, 75 and 100%) as edible coatings on fresh-cut persian shallot during 14 days of storage under refrigerated conditions (4±1 °C and 75-80% relative humidity) were investigated. The weight loss, pH, flavor index and total soluble solids during storage in coating treatments compared to control samples showed significantly less increase and amount of ascorbic acid, titratable acidity, pyruvic acid, total antioxidant capacity, total phenol, and soluble carbohydrates, showed significantly less decline. In this study, it was observed that edible coatings of chitosan (2%), gelatin (1%) and aloe gel (100%) had the greatest effect on maintaining the shelf life and quality properties of fresh-cut Persian shallot, respectively. According to the results obtained of this study, chitosan coating (2%) is recommended as a more suitable coating for fresh-cut Persian shallot.

    Keywords: Antioxidant capacity, Durability, Edible coatings, Flavor, Pyruvic acid
  • Sara Haj Mirza*, Akram Sharifi Pages 183-192

    In this research, cantaloupe slices were divided into two groups, cantaloupe slice thickness of 5mm was divided into two categories: The first set without pre-treated and second set pre-treated with an ultrasound treatment for 15 min at 30 ° C in the hot air dryers once a constant temperature of 60, 70, 80°C and then the temperature was two steps. Two-step drying at first samples treated with 80°C and after a decline of 50 percent moisture product temperature to 50, 60 and 70° C was reduced. Finally Color changes and browning index products were examined. Results showed that the in density of browning the samples were dried at 70° C and were pre-treated with ultrasound was observed. Effect of ultrasound treatment on their diction changes color was significant and all treatment was ultrasound in both drying methods showed less discoloration. The use of ultrasonic pretreatment resulted in better tissue retention and further water absorption.

    Keywords: Cantaloupe, drying two-stage, pre-treatment ultrasound, color changes
  • MohammadReza Rouzegar, MohammadHossein Abbaspour Fard*, Mahdi Hedayatizadeh, Hamid Mohamadinezhad Pages 193-204

    In this research, a combined photovoltaic / thermal solar dryer containing phase change materials (PCM) was designed and fabricated for drying mint leaves. The performance of this dryer was evaluated under the climatic conditions of Mashhad city with a longitude of 59.62 and a latitude of 36.26. The components of this dryer mainly include: photovoltaic panel, solar collector, blowers, phase change material chamber containing paraffin wax and drying chamber. Solar dryer and natural drying in shade as two different drying types were used to perform experiments on mint leaves. The initial moisture content of the mint leaves was 80% which reduced to 12%. The required drying time for the combined solar drying and natural drying was 290 minutes and 1560 minutes, respectively. Eight thin layer drying models available in the literature were fitted to the experimental data in which the Two-term model and the Wang and Singh model were the best fit models for natural and combined solar drying respectively. These models have the highest correlation (highest coefficient of determination and least root mean square error and Chi-square) with the experimental moisture ratio among the other models.

    Keywords: Solar dryer, Drying kinetics, Photovoltaic, Thermal, Phase change materials, Mint
  • Hannan Lashkari*, Farzaneh Malek Zadeh Haghighi Pages 205-215

    Cheese is a dairy product that is susceptible to contamination by pathogenic and spoilage microorganisms. Microbial contamination can reduce its shelf life and Cause serious health risks to consumers. Thymus vulgaris essential oil has high antioxidant and antimicrobial activity and can improve and enhance the storage time of food systems. In order to evaluate the effect of thymus vulgaris essential oil on physicochemical, microbial and sensory properties of cream cheese, different percentages of thymus essential oil (0, 0.005, 0.01% and 0.015%) were added to cream cheese. Cheese sample were analyzed in the first, fourth and seventh weeks of storage. The results showed that Changes in essential oil percentage had significant effect (P<0.05) on acidity, dry matter, adhesiveness, IC50 and peroxide. With increasing essential oil percentage, a decrease in the level of acidity, adhesiveness, peroxide and IC50 was observed. Changes in essential oil percentage had no significant effect (P<0.05) on pH, fat, hardness and protein content of cheese. The results showed that storage period had a significant effect (p<0.05) on acidity, pH, dry matter, IC50, peroxide, adhesiveness, but had no significant effect (P<0.05) on protein, fat and hardness. During the storage time, Acidity, dry matter, protein and IC50 increased and pH and adhesiveness decreased. The addition of thymus essential oil did not have a significant effect (P<0.05) on coliforms but significantly decreased (P<0.05) mold and yeast and total count. The results showed that the addition of essential oil to cheese did not have a significant effect on color and texture but had a significant effect on taste and acceptance of cheese and improved the taste and acceptance. High percentage of essential oils reduced the sensory characteristics of cheese. In general, the treatment containing 0.005% essential oil was the best treatment for the sensory properties.

    Keywords: Thymus vulgaris essential oil, cheese, sensory, physicochemical, microbial
  • Morteza Karimpour, Alireza Mehregan Nikoo*, Faezeh Fallah, Hamide Asayeshtalab Pages 217-229

    Synthetic preservatives, especially nitrite in food, are considered to cause chronic diseases to the human body because of their toxic effects. The per capita consumption of meat products in Iran is 2.5 to 5.5 kg per year, and due to the lifestyle changes of the Iranian families, this consumption is ascending. Therefore, cumulative intake of this preservative could be a warning. By replacing all or a part of nitrite with natural preservative its usage could be eliminated. The aim of this study was to prepare a mixture of natural preservatives from three plant extracts, i.e. clove, eucalyptus and rosemary. To this end, the hydroalcoholic extracts of the plants were obtained and then mixed in a ratio of 3:1:1 of Cloves, Eucalyptus and Rosemary, respectively. Later, Then the mixture was dried on a magnetic stirrer at 50 °C and finally turned into powder by a laboratory mill. Antimicrobial, antifungal, antioxidant properties as well as cytotoxicity effects of the mixed extract were evaluated. Six samples of the chicken sausages were produced with different ratios of the natural preservative to nitrite including 5:0, 4:1, 3:2, 2:3, 1:4 and 0:5. All the samples were evaluated in the terms of color, sensory properties and microbial indices at the periods of 15 and 30 days at 4°C. The results showed that the natural preservative had antimicrobial, antifungal and antioxidant properties and the sausage sample contains 100% natural preservative in terms of sensory properties, microbial indices and color evaluation was the most desirable one. The findings of the present study suggest the application of the clove, eucalyptus and rosemary mixed extract suggested as a safe alternative in chicken sausages and other meat products in food industry.

    Keywords: Natural preservative, Plant extracts, Chicken sausage, Substitute for nitrite
  • Aniseh Zarei Jelyani, Hannan Lashkari*, Javad Tavakoli, Mahmood Aminlari Pages 231-242

    In the present study, the effect of chemical refining process on the oxidative stability of Bene kernel oil during 32 hours of thermal process at 170 ° C was investigated. Examination of fatty acid structure showed that the amount of trans fatty acid was very small after the thermal process. The trend of changes in tocopherol and polyphenolic compounds during the heating process was different from other studies. The rate of tocopherol changes increased at the end of the thermal process in crude, degummed and neutralized oils and decreased in bleached and deodorized oils. The reason for the increase in tocopherols was related to their regeneration process. Also, the amount of polyphenolic compounds after the thermal process compared to the zero moment was largely in line with tocopherol changes. The reason for the increase in phenolic compounds was related to the breakdown of these compounds and their becoming simpler compounds. Examination of oxidation stability tests (conjugated diene vlue and p-anisidine value) also showed that crude kernel oil was the most stable sample, followed by degummed, neutralized, deodorized and bleached oils, respectively. The reason that the decolorization step caused the lowest oxidative stability in Bene kernel oil can be attributed to the greatest reduction in the amount of tocopherol compounds in this oil sample compared to the zero moment. Also, the trend of changes in antioxidant activity was largely consistent with changes in antioxidant compounds.

    Keywords: Bene kernel oil, Refining, Tocopherols, Polyphenols, Oxidative stability
  • Fatemeh Pourhaji, Bahareh Sahraiyan*, Gholam Hossein Haghayegh Pages 243-258

    Millet is a rich source of essential amino acids, vitamins and minerals. Also, Malva extract has phenolic compounds, antioxidant and antimicrobial properties. The purpose of the first part of this study was to investigate the effect of replacing part of wheat flour (0, 15, 30, 45 and 60%) with millet flour in cookies. In this section, technological characteristics (moisture, specific volume, porosity and texture) were evaluated. In the second part, in order to produce functional cookies, antioxidant and microbial activity and sensory properties of the selected sample in the first part were affected by 0, 100, 200, 300, 400 and 500 ppm of Malva extract. The results showed that the sample containing 15% of millet flour was the best cookie of the first part with the highest specific volume (1.73 cm3 / g), porosity (22.1%) and moisture (10.15%) and favorable texture (3.28 N) during two months of storage. The results of the second part showed the total phenol content increased from 1.6 to 53.5 mg / g by increasing Malva extract in the cookie formulation. However, the antioxidant activity of the sample containing 500 ppm of Malva extract increased from 12.1% to 61.2% compared to the control. The samples containing more than 200 ppm of Malva extract didn’t have mold and yeast during two months of storage. Also, the samples containing 100 to 300 ppm Malva extract obtained the highest color, texture, odor and taste score in the sensory evaluation. Therefore, samples containing 85% wheat flour, 15% millet flour and 300 ppm of Malva extract can be offered to the bakery industry as a functional cookie.

    Keywords: Functional cookie, Millet, Malva extract, Antioxidant, Antimicrobial activity
  • Maryam Sabet Ghadam, Mohammad Reza Saeedi Asl, Akram Sharifi*, Mohammad Armin, Ahmad Pedram Nia Pages 259-274

    The aim of this study was to produce a suitable cake with reduced fat with the help of apple pomace fiber as a fat substitute. After preparing fiber from apple pomace by water extraction method, first some properties of this fiber were evaluated. Due to the low amount of fat and energy and the amount of crude fiber, the extracted apple fiber was able to replace carbohydrate-based fat for flour products. In this study, optimization of the cake production process by three factors, including apple fiber with a ratio of (0.5, 10%) and oil (16.38, 15.47, 14.57%) with a shelf life of 0, 15 and 30 days. Response method was performed. The result showed that with increasing the amount of fiber moisture, fat, firmness and adhesion, the springiness of the cakes increased and the volume decreased. With increasing shelf life, moisture, fat, aw increased and the firmness and stickiness of cake spring decreased.  The results of this study show that the cake containing 5.163% fiber and 14.9% oil in 8 days was the best sample. The results showed that the use of apple pomace in the cake reduced the fat content by 9.3% compared to the control sample. According to the optimization results, the optimum sample moisture content is 22.847%, water activity 0.850%, fat 15.018%, specific gravity 82.737 cm3/g, hardness 10809 (N), spring content 0.747 cm and the amount of adhesion was determined to be 0.392.

    Keywords: Apple pomace fiber, Fat substitute, Cake, Sensory characteristics
  • Bizhan Zare, Salah-Aldin Ghaderi, Leila Nouri, Mohammadreza Sabeghi* Pages 275-292

    Bread is an important and influential element in our Iranian culture of nutrition and lifestyle. This study addresses the sociological explanation of the consumption of this essential commodity among the citizens of Tehran. The statistical population consists of all the citizens of Tehran living in areas 3, 7 and 19. 184 people were questioned and data were collected through a questionnaire. Data analysis method is Structural equation modeling that has been one of the few multivariate methods. Data collected has been analyzed through the Amos software. Accordingly, a theoretical model is estimated in which economic, cultural and social capital (social trust) forms external and independent variables, and the bread consumption variable is also included as an internal variable dependent on the model. Also, the lifestyle variable plays the role of mediator variable in the model. The basis for the formation of this theoretical model has been Pierre Bourdieu. The findings show that, in general, experimental data supports theoretical model. That is, bread consumption can be explained within the framework of the model. Among the different hypotheses of the hypothesis that have shown the relationship of lifestyle and social trust with the consumption of bread have been confirmed. Other variables are directly related to the consumption of bread, but this relationship is weak and therefore their related hypotheses are not statistically valid. Of course, two variables of cultural capital and economic capital have a significant relationship with the variable of lifestyle. This could mean their indirect impact on the bread consumption variable.

    Keywords: Bread consumption, lifestyle, economic capital, social trust, cultural capital
  • Pouran Heidari, Dornoush Jafarpour* Pages 293-306

    The grains of agricultural products are mainly disposed as waste. In order to solve the food crisis caused by the growing population, today it is more important to pay attention to food waste as a valuable source of nutrition. Therefore, the aim of the present study was to prepare a drink from melon seed (Cucumis melo cv. Khatooni) and evaluate its nutritional and sensory properties. Therefore, melon seeds were first turned into flour and then water, sugar and flavoring were added to prepare the drink. After that, chemical composition analysis, mineral elements, antioxidant compounds, anti-nutritional compounds and sensory evaluation were performed on the produced sample. The total energy of the drink was also determined. The results of nutritional evaluation of produced drink showed that this drink is a rich source of protein (1.3%), minerals such as potassium (126.48 mg / 100g), magnesium (101.48 mg / 100g) and calcium (11/11). 81 mg / 100g). In addition, it contains antioxidant compounds with the following order: total phenol (66.78 mg / 100g), flavonoids (35.93 mg / 100g), tocopherol (17.35 mg / 100g), vitamin C (6.04 mg / 100g) and carotenoids (1.45 mg / 100g). The total energy of the drink was measured as 75.28 Kcal / 100ml. Since the anti-nutritional compounds of the prepared drink were very small and also due to the high score of general acceptance (4.3 out of 5) and its nutritional compounds, this drink can be considered as a new and nutritious product to meet the nutritional needs of people.

    Keywords: Cucumis melo cv. Khatooni, Beverage, Nutritional properties, Food waste
  • Soheyl Reyhani Poul*, Sakineh Yeganeh Pages 307-318

    Given the concerns regarding the use of synthetic antioxidants in the food industry, it seems necessary to identify and use substances containing natural antioxidants. Protein-containing wastes are one of these substances from which antioxidant compounds can be extracted in various ways. The aim of this study was to compare and comprehensively evaluate the antioxidant activity of bioactive peptides produced from three sources of waste including fish (FPH), poultry (PPH) and shrimp (SPH) with flavourzyme enzyme. Therefore, post-production bioactive peptides from these three sources were compared in term of all common and uncommon antioxidant tests in the food industry. The results showed that the peptides produced from these three sources (with the same enzyme and degree of hydrolysis) were different in terms of antioxidant activity. In free radical scavenging activity tests of DPPH and ABTS, linoleic acid peroxidation inhibition and metal chelating power, SPH was significantly higher than the other two proteins (p<0.05). The values of these four indices in SPH were measured 87.45±1.38%, 79.26±0.59%, 94.56±1.62%, and 71.49±0.37 %, respectively. There was no significant difference between SPH and FPH regarding ferric ion reducing power and hydroxyl free radical scavenging activity (p>0.05). Also, FPH and PPH did not show significant differences in terms of ABTS free radical scavenging activity index (69.15±0.85% and 68.44±1.93% respectively). In general, based on the results of the tests, in the present study, bioactive peptides produced from shrimp wastes (SPH) had the highest antioxidant activity. Peptides from fish wastes hydrolysis (FPH) was ranked second. In almost all tests, the lowest antioxidant activity was related to poultry wastes peptides (PPH).

    Keywords: Shrimp wastes, Flavourzyme, Bioactive peptides, Antioxidant activity
  • Sakineh Yeganeh*, Mina Esmaeili Kharyeki, Hamed Ahmadi Pages 319-330

    In the present study, the antioxidant properties of different molecular weight fractions and different concentrations of protein hydrolysate from Common carp (Cyprinus carpio) head were investigated. Fish heads were hydrolyzed by Alcalase enzyme (1% v/w) at 55˚C and pH 8 during 180 min. The supernatant was fractionated to three different molecular weight fractions of <3, between 3 and 10 and >10 KDa by ultrafiltration. The results showed a significant difference between DPPH radical scavenging activity of the different molecular weight fractions, and the highest and the lowest values ​​were observed in the fractions of 3-10 and less than 3 KDa, respectively (p <0.05). The fraction with molecular weight of 3-10 KDa showed the lowest IC50 (1.15±0.015 mg/ml) for DPPH scavenging activity.  As the concentration increased, ferric ion reducing power of all molecular weight fractions were increased, and the highest value was observed in the molecular weight of more than 10 kDa (p <0.05). Significant differences of ABTS radical scavenging activity were observed between the different molecular weight fractions at all concentrations, and the highest and the lowest values ​​were observed in the molecular weight fractions of 3-10 and less than 3 kDa, respectively (p <0.05). The molecular weight fraction of 3-10 kDa, exhibited the lowest IC50 value for ABTS radical scavenging activity (1.1±0.01 mg/ml). In general, according to the positive function of Common carp head protein hydrolysate at different concentrations and different molecular weights on DPPH and ABTS radical scavenging activity and ferric ion reducing power, it can be stated that this protein hydrolysate can be considered as a natural antioxidant for use in the food industry or animal, poultry and aquatic feed.

    Keywords: Protein hydrolysate, molecular weight, Common carp head, antioxidative properties
  • Aliakbar Shahi Chehragh, Zeynab Raftani Amiri*, Reza Esmaeizadeh Kenari Pages 331-348

    Among of the emerging methods to increase the efficiency of oil extraction from oilseeds, the use of ultrasound has attracted the attention of researchers. In this study, bath ultrasound with frequency of 37 kHz was used and the variables included times of 30, 60 and 90 minutes and temperatures of 35, 45 and 55º C. Some physicochemical analysis were tested on the extracted oil and the remaining meal, and compared with the results of the traditional method (Soxhlet). Maximum oil efficiency in the ultrasound-assisted extraction (UAE) method was 17.4%. Ultrasound pretreatment did not have much effect on the composition of fatty acids, iodine value, refractive index and saponification value of the oil. However, the amount of free fatty acids, phosphatide and peroxide value increased with increasing time and temperature of pretreatment. The results of meal analysis showed that ash, crude fiber and crude protein were not affected by ultrasound. Trypsin inhibitory activity (TIA) was also measured and it was found that safflower seeds studied in this Research did not have TIA. The effect of this pretreatment on the urease activity was significant (P< 0.05) and reduced the activity of this enzyme, which is an undesirable and anti-nutritional factor. The results showed that UAE had no adverse effect on protein solubility of meal, and increased it under optimal conditions. The use of ultrasound pretreatment under optimal conditions increased the oil efficiency and reduced the extraction time, compared to the traditional method (Soxhlet), without having an adverse effect on the physicochemical properties of the extracted oil and residue meal.

    Keywords: Meal, Phosphatide, Safflower oil, Ultrasound, Urease
  • Atiyeh Habibi, Alireza Shahab Lavasani*, Amir Mohammad Mortazavian, Hamed Zarei Pages 349-360

    Cheese is a potential food carrier of probiotic microorganisms to the human gastrointestinal tract due to its dry matter, fat and higher pH. Due to the emphasis of health organizations on promoting the consumption of healthy dairy products and consumersdesire to eat healthier foods, in this study, the feasibility of producing probiotic UF cheese containing probiotic strains of Bifidobacter bifidum, Enterococcus fascium was studied singly or in combination. Survival characteristics of probiotic strains log cfu / g; Effective compounds in aroma including (acetaldehyde, diacetyl) and sensory evaluation including scores (odour and flavor) were evaluated during the 60-day ripening period.The treatments used in this study included treatments A: ordinary UF cheese as a control treatment, B: probiotic UF cheese containing Bifidobacterium bifidum, C: probiotic UF cheese containing Enterococcus faecium and D: Probiotic UF cheese containing a combination of Bifidobacterium bifidum and Enterococcus faecium.The results of this study showed that the rate of survival of probiotic bacterial population decreased during the 60-day storage period. However, at the end of the storage period, all treatments had more than 106 cfu/ g with probiotic bacteria. The amount of acetaldehyde in the whole treatment increased during 60 days of storage period. The amount of diacetyl increased only in treatment A (control) during the 60-days of storage period and a decreasing trend was observed in other treatments. The sensory score for odour of all treatments increased during the 60-days of storage period. Sensory score for flavor increased during 60-days of storage period. In general, according to the survival, aroma and sensory evaluation characteristics, treatment D had relatively better characteristics compared to other treatments.

    Keywords: Probiotic UF cheese, Survival, Aroma, Sensory evaluation
  • Seyedeh Marzieh Mousavi Tarsi, Leila Najafian*, Amir Ahmadpour, Seyedeh Maryam Mousavi Tarsi, Seyedeh Farnaz Bagheri Ghadikolai Pages 361-373

    Meat and meat products are susceptible to microbial and chemical contamination, and microbial growth and oxidation of fats are major causes of spoilage. The use of films and food coatings, mainly due to their ability to create a combination with the properties of preventing moisture evaporation, oxygen penetration, preserving the taste, smell and color of food, increases their quality and shelf life. Medicinal plants are valuable natural resources that are considered by developed countries today. One of the most important and valuable medicinal plants is lemongrass, which has strong antioxidant and antimicrobial potential due to its phenolic compounds and sulfur-containing substances. In this study, beef minced meat was coated with oral sodium alginate coating containing lemongrass extract (0, 0.5, 1 and 1.5%) and in a 14-day period, the total count of mesophilic and cold bacteria as well as PV, TBA , PH and sensory properties of ground beef were evaluated. In data analysis, the results showed that pH, PV, TBA increased significantly during maintenance (p <0.05). However, oral coating containing 1.5% of lemon extract showed the greatest effect against controlling the increase of pH, PV, TBA and counting of mesophilic bacteria and cold-blooded bacteria during storage. Coverage with different ratios in sensory evaluation affected all sensory properties of the samples. So that the highest general acceptance score was related to the coating with 1.5% of lemon extract. As a result, alginate coating containing lemongrass extract can delay microbial spoilage and oxidation in minced beef and improve the sensory properties of minced meat during refrigerated storage.

    Keywords: edible coating, minced meat, lemon verbena extract, sodium alginate
  • Negin Javaheripour, Lida Lida Shahsevani Mojarad *, SHADI MAHDIKHANI, Yaser Inanloo Pages 375-392

    In the present study, the effect of adding quinoa flour and germinated wheat flour on the physicochemical, microbial and sensory properties of sponge cake was investigated.The results showed that as the amount of quinoa flour and germinated wheat flour increased, ash, protein, and fat content of sponge cake samples significantly increased (p<0.05). The lowest porosity was observed in sample T6 (sponge cake containing 15% quinoa flour + 15% wheat flour) (p≤0.05). The highest moisture content was observed in sample T8 (sponge cake containing 15% quinoa flour + 0% germinated wheat flour) on all days (p≤0.05). Texture profile analysis results showed that texture of sponge cake samples significantly increased with increasing amount of quinoa flour and germinated wheat flour (P≤0.05). Evaluation of sensory test results showed that the highest color score belonged to sample T7 (sponge cake containing 0% quinoa flour + 15% germinated wheat flour) and sample T8 (sponge cake containing 15% quinoa flour + 0% germinated wheat flour). Was. The lowest odor score was observed in the control sample and the highest in the sample T8 (sponge cake containing 15% quinoa flour + 0% germinated wheat flour) (p≤0.05). The highest sensory score belonged to the sample T8 (sponge cake containing 15% quinoa flour + 0% germinated wheat flour) and sample T8 (sponge cake containing 15% quinoa flour + 0% germinated wheat flour) was selected as the highest treatment.

    Keywords: Sponge cake, Quinoa, Wheat flour, germination
  • Hesamaldin Akhoondzadeh, Masoud Taghizadeh*, Mahdi Irani Pages 393-409

    Doogh is a traditional Iranian drink prepared by adding water and salt to yoghurt and sometimes flavoring. Instability a major problem which is the result of low pH (<4.00) and aggregation of caseins. The aim of this project is to distinguish the effect of psyllium husk hydrocolloid on the stability and sensory properties of Doogh. In addition, two different edible color added to the product to enhance sensory properties by vision attraction. Hydrocolloid added in three concentration (0.25, 0.75 and 1.25%) and edible colors (β-lain and curcumin) were used for 5, 10 and 15% in samples. Serum separation, zeta potential, flow behavior, Colorimetry and sensory properties was measured during this research. Results obtain that as the concentration of hydrocolloid increase, instability in Doogh decrease and the most stable sample contains 1.25% hydrocolloid (the highest) and 5% color (the least), measurements of zeta potential also showed the same results. In sensory analysis, hydrocolloid and color at the level of 1.25% and 10%, respectively, achieve the highest scores.  Viscometry measurements showed that, Newtonian behavior of Doogh samples isnchr(chr('39')39chr('39'))t affected by hydrocolloid concentration. Finally, we conclude that the best sample, that shows the best results in all measurements, contains 0.75% hydrocolloid and 10% for both edible colors.

    Keywords: doogh, psyllium husk, stability, zeta potential, sensory analysis
  • Amir Reza Shaviklo* Pages 411-432

    The meat products industry in the country has a history of more than 90 years. There are currently about 170 meat processing factories in Iran with a nominal capacity of more than 1.5 million tons per year, which is currently less than one third of this amount due to the economic and health conditions caused by the Covid-19 pandemic. The industry has faced many challenges over the years, including competition with other food processors and negative publicity about the unhealthiness of these products. On the other hand, technological advances in the food industry have made it difficult to stay in the market. Therefore, in order to survive the meat products industry in the market, it needs to change existing products or make new products by using management and knowledge transfer, as well as supporting applied research for correct information. In order to stay and succeed in the market, one must pay attention to the tastes and expectations of consumers and the factors influencing the development of a new product, especially the commercialization index, i.e. the technologyy readiness level. Knowledge management and knowledge transfer are among the approaches that need to be considered by the meat products industry and knowledge bases (organizations / research centers and universities). This article looks at the current situation of the meat products industry in the country and the existing challenges by introducing the process of developing new products and the need to use management and knowledge transfer in the industry for the success of these products in the market. Therefore, the nature of this article is qualitative and of an applied type, which has been written in the manner of documentary studies, reviewing sources and analyzing the existing conditions, and according to the authorchr(chr('39')39chr('39'))s experiences of about three decades in the meat products industry.

    Keywords: Knowledge management, Knowledge transfer, New product development, Meat products, Commercialization, Sensory properties