فهرست مطالب

فصلنامه تاریخ
پیاپی 61 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا اسدپورسعادتلو، علی بیگدلی*، سید محمد ثقفی نژاد صفحات 1-23
    اهمیت جراید به گونه ای است که ان را رکن چهارم دموکراسی نامیده اند. نقش جراید در افزایش سطح آگاهی های سیاسی دوره قاجار به ویژه از مشروطه از اهمیت خاصی برخوردار است. با وجود تمام محدودیت ها جراید نقش مهمی در تحولات ایران داشته اند. نقش جراید از زمان مشروطه آشکارتر شد. اما با فتح تهران جراید روند صعودی پیدا کردندوبا گرایش های متفاوت سر درآوردند.از این زمان تا تغییر سلطنت قاجار دوره شکوفایی اندیشه های نوین اهل جراید است. جراید مخالف در روند تحولات قدرت گیری رضا شاه به عنوان مانع برخورد کردند. این جراید سعی کردند وقایع را به مردم بیان و چهره واقعی رضاشاه و اطرافیان را به حقیقت بیان کنند. جراید مخالف دارای دید انتقادی به جریانات سیاسی اجتماعی هستند.این گونه جراید در اقلیت بوده و در تیررس دشمن قرار دارند. در این دوران جراید مختلفی وجود داشت که ارزش و اهمیت این جراید که در تهران انتشار می یافت نقش آن ها را در تنویر افکار عمومی و به قدرت رسیدن رضاشاه را نشان می دهد. هدف اصلی این مقاله بررسی نقش جراید مخالف در تهران در جریان به قدرت رسیدن رضاشاه از کودتای 1299 می باشد.
    کلیدواژگان: رضا شاه، جراید، کودتا، تهران
  • علیرضا اسماعیلی، علی بیگدلی*، مهرناز بهروزی صفحات 24-59

    کتاب رسانه‎ای قدیمی است که علاوه بر انتقال اندیشه و میراث نسلی به نسل‎های بعد از خود، در عمومی‎کردن ایدیولوژی‎ها نیز تاثیر بسزایی دارد. از همین رو کتاب همچون رادیو و تلویزیون در عصر جدید، در دوره سنت و مدرن همواره ابزاری مهم و غیرقابل انکار در اشاعه ایدیولوژی حکومت ها بوده است. انجمن آثار ملی با بیش از نیم قرن فعالیت (1357-1304)، با رویکرد ناسیونالیسم باستانگرا و تجدد غربی، از نهادهای مهم فرهنگی دوره پهلوی بود که تالیف، ترجمه و نشر کتاب و نیز تاسیس کتابخانه بخش مهمی از فعالیت های آن را تشکیل می داد. این انجمن با فعالیت های خود، به ویژه در بخش فرهنگی و پژوهشی توانست تا حدود زیادی در احیا و بازشناسی تمدن و فرهنگ ایرانی و شاخصه های هویتی آن ایفای نقش کند، اما به دلیل فاصله موجود بین حاکمیت و ملت، در همراه ساختن توده مردم با اهداف فرهنگی خود ناکام بود. بعضا نادیده گرفتن علایق مذهبی مردم باعث عمیق تر شدن این شکاف می شد؛ چنانکه در مواردی نیز این رویکرد انجمن اعتراض برخی از اعضای مذهبی انجمن را به همراه داشت.در این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی و بهره گیری گسترده از اسناد، نقش انجمن آثار ملی در اشاعه ایدیولوژی سلطنت پهلوی در حوزه چاپ و نشر کتاب مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: انجمن آثار ملی، ایدئولوژی، انتشارات، کتابخانه، فرهنگ
  • محمود اکبری، احمد اشرفی*، محمدنبی سلیم صفحات 60-79

    در جریان تقابل بین دو تمدن اسلامی و تمدن غرب در سده های 5 و 6 هق، فرصت مساعدی برای انتقال مواریث تمدنی و دستاوردهای فرهنگی و علمی فراهم آمد. حتی جنگهای صلیبی که با هدف نفوذ به اراضی مشرق زمین صورت گرفته بود، موجد آشنایی اروپاییان با سیمای مشعشع مدنیت و فرهنگ اسلام شد. در گذار از تقابل به تعامل تمدنی، دانش پزشکی نیز از حوزه اسلام به تمدن غرب راه یافت و ضرورت افزایش سطح بهداشت و پویش علمی را به اروپا گوشزد نمود. پژوهش حاضر، با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر داده های کتابخانه ای، برآن است تا به زوایای ناگفته و علل موثر بر فرایند انتقال طب اسلامی به جهان غرب در امتداد تعاملات فرهنگی قرون میانه بپردازد. یکی از جهات مهم در روند همگرایی تمدنی بین دو حوزه شرق و غرب، وام گرفتن علوم و جذب فنون نوآورانه دانشوران مسلمان ، به ویژه در زمینه اقتباس علمی بود. بدین رو، ابداعات و آموزه های اطبای مسلمان و پیشرفتهای جهان اسلام در حوزه بهداشت و پیراپزشکی، نظر اروپاییان را جلب کرد و با ترجمه آثار مسلمین، به موج رنسانس در غرب دامن زد.

    کلیدواژگان: طب اسلامی، اروپا، تعاملات تمدن، قرون میانه
  • رقیه بابایی حسن سرا، محمود سید*، سید علیرضا واسعی صفحات 80-108

    دکن فلات حاصلخیزی در جنوب شبه قاره،که تقریبا سیصد کیلومتر طول دارد. مذهب تشیع در قرن نهم و دهم هجری توسط برخی از حکومتهای محلی دکن بعنوان مذهب رسمی برگزیده شد. پس از انقراض حکومت بهمنیان در منطقه دکن پنج حکومت محلی، قطب شاهیان در گلکنده، عادل شاهیان در بیجاپور، نظام شاهیان در احمدنگر، عمادشاهیان در برار و بریدشاهیان در بیدر، بر جای آنان نشستند. قطب شاهیان، نظام شاهیان و عادل شاهیان تشیع را مذهب رسمی حکومت خود خواندند و در تاریخ، حکومت های شیعه شناخته می شوند. حکومت قطب شاهیان توسط یکی از شاهزادگان قراقویونلو به نام قلی که به دکن رفته وارد دستگاه حکومت بهمنیان شد و در آنجا مدارج ترقی و رشد راطی کرد. و از طرف بهمنیان به حکومت گلکنده منصوب شد و در سال 918 ه. مقارن با ضعف بهمنیان،اعلام استقلال کرد وبلافاصله به تبعیت از شاه اسماعیل ،مذهب تشیع را بعنوان مذهب رسمی انتخاب و خطبه خواند. هدف از پژوهش حاضر، علل و عوامل گسترش تشیع در دوره قطب شاهیان و پیامدهای سیاسی و فرهنگی مذهب شیعه بوده است، مقاله از روش توصیفی تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای بهره برده است. یافته های تحقیق حاکی ازآن است که عامل مذهب نقش مهمی در تحکیم روابط سیاسی بین قطب شاهیان و صفویان داشته بطوریکه مهاجرت ایرانیان به دربار قطب شاهیان و بدست گرفتن مناصب مهم دربار بدست آنان، بعنوان مبلغان مذهبی و فرهنگی در رشد و اعتلای فرهنگ ایرانی و اسلامی کوشیدند بطوریکه زبان فارسی بعنوان زبان رسمی و درباری مورد استفاده قرار گرفت .

    کلیدواژگان: قطب شاهیان، دکن، پیامدهای فرهنگی، سیاسی، تشیع
  • شهرام پناهی خیاوی* صفحات 109-128

    وقایع نگاران عصر صفوی در خلال نیمه دوم قرن نهم الی دهم هجری /پانزدهم تا شانزدهم میلادی، اقدامات نظامی مشایخ متاخر خاندان صفوی در نواحی آذربایجان شمالی و برخی مناطق قفقاز را به ثبت رسانده اند. به اتکاء همین اطلاعات، نمونه هایی هر چند مجمل از مسایل مرتبط با مردم شناسی و جغرافیای تاریخی نواحی یاد شده به دست می آید. با این وصف، سوال هرچند ساده پژوهش حاضر، عبارتست از اینکه: اظهارات مورخان صفوی، چه مباحثی را در حوزه جغرافیای سیاسی و انسانی شمال آذربایجان و قفقاز معلوم می دارد؟ پرسش یاد شده ما را به این فرضیه رهنمون می سازد که: عامل جغرافیایی، نقشی تاثیر گذار بر حوادث تاریخی آن دوران داشته و به تبع اقدام ها و چالش های پیش روی مشایخ صفوی، مسالک مورد نظر آنان در آذربایجان و قفقاز، محل کنجکاوی و مداقه تیزبینانه مورخان قرار گرفته است. اما، یافته اصلی تحقیق، بیانگر دو نکته اساسی است: اولا؛ اطلاعات ارایه شده با ویژگی های کنونی شمال آذربایجان و قفقاز همخوانی قابل قبولی دارد. ثانیا؛ از نقطه نظر مورخان مذکور، توزیع جغرافیایی مناطق صرفا به دلیل معرفی نقش های مواصلاتی آن حایز اهمیت بوده و لذا، این دانستنی ها تنها بخش کوچکی از مجهولات ما نسبت به آن دوران را پاسخ می دهد.

    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی، آذربایجان، قفقاز، فرهنگ عامه، مشایخ صفوی.
  • نیلوفر خسروانی، کبری نودهی* صفحات 129-164
    یکی از شیوه های آشنایی با هنرهای رایج هر دوره از تاریخ ، بررسی آثار ادبی بزرگی است که از آن روزگاران به یادگار مانده است . از متون ادبی حاضر ، دیوان حاجی محمدجان قدسی مشهدی ، شاعر قرن یازدهم هجری ، معاصر سلسله ی صفوی است که هنرهای رایج این عصر در شعرش بازتاب گسترده ای دارد . عصر شکوفایی هنر ایران در دوران سلجوقی و ایلخانی است و در زمان تیموریان به اوج می رسد . اما تمرکز و یکپارچگی سازمان دولت صفوی سبب شد تا جمیع هنرها رونق گرفت و به همین دلیل انواع هنرها در این عصر به جهت کمیت رشد چشمگیری یافت . حکومت صفوی به جهت اقتدار مذهبی و تقابل قدرت عظیم شیعه در برابر حکومت اهل تسنن ترکیه عثمانی در صحنه سیاست ، فرهنگ ، اقتصاد و حتی هنر به عنوان قدرت برتر مطرح شده است. دراین مقاله ،سعی بر آن است تا هنرهایی که در عصر صفوی رواج داشته از قبیل موسیقی ، نقاشی ، خوشنویسی ، کتاب آرایی و معماری از خلال دیوان قدسی مشهدی مورد تحلیل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حاجی محمدجان قدسی مشهدی، دیوان شعر، هنر، عصر صفوی
  • فهیمه عبدالی بارند، معصومه قره داغی*، مقصودعلی صادقی گندمانی، داود اصفهانیان صفحات 165-190

    با تاسیس دارالفنون و پذیرش نخستین داوطلبان به تحصیل که عمدتا از فرزندان خانواده های دارای قدرت و نفوذ در جامعه آن روز ایران بودند، چرخ آموزش در سطوح عالی به گردش در آمد. دارالفنون اتفاقی بزرگی در نظام آموزش عالی ایران شد و گرچه بیشتر رشته های آن مربوط به علوم طبیعی، پزشکی و نظامی بود، اما نمی توان کتمان کرد که بسیاری از دانش آموختگان آن در سال های بعد توانستند به افرادی تاثیرگذار در فضای سیاسی و اجتماعی کشور تبدیل شوند. سوال اصلی این تحقیق عبارت از این که افکار و اندیشه های دانش آموختگان دارالفنون تهران چه تاثیری در انقلاب مشروطه داشت؟ فرضیه اصلی تحقیق عبارت ازاین که فارغ التحصیلان دارالفنون تبدیل به نسلی از منتقدان حاکم ومخالف با تعصبات افراطی دینی و جهل و عقب ماندگی فرهنگی واجتماعی شدند.بسیاری از دانش آموختگان دارالفنون در نهضت مشروطه شرکت وبرخی بالژهای فراماسونری درارتباط بوده وبرخی با انتشار مقالات و نشریات ازآزادی ومشروطه حمایت کردند .دانش آموختگان دارالفنون در کنار تحصیل دروس با شرایط سیاسی کشور، ایده های ملی گرایانه و تفکرات روشنفکرانه آشنا می شدند و نسبت به شرایط سیاسی و اجتماعی ایران نسبت به سایر اقشار وقوف بیشتری داشته ودربیداری فکری مردم موثر بودند. تعدادی هم به تدریج تبدیل به نسلی از منتقدین طبقه حاکم شده وبا عقب ماندگی فرهنگی واجتماعی مبارزه می کردند. .در این تحقیق تلاش خواهد شد به شیوه کتابخانه ای و در قالب رویکرد توصیفی-تحلیلی به تاثیر افکار و اندیشه های دانش آموختگان دارالفنون تهران درنهضت مشروطه پرداخته شود.

    کلیدواژگان: دارالفنون، دانش آموختگان، اندیشه وافکار، انقلاب مشروطه، دولتمردان
  • جواد عباسی کنگوری*، امیرتیمور رفیعی، رضا شعبانی صمغ آبادی صفحات 191-217

    در دوره ای که صحنه منازعات قدرت های بزرگ اروپایی بر سر تصاحب منابع و تروت کشورهای آسیایی و آفریقایی، ایران را نیز به محل این درگیری ها تبدیل نموده بود و با توجه به عدم احراز آمادگی های لازم ایرانیان در ورود به نبردهای نوین و هوشمندانه که شواهد مهمی برآن چون : موفقیت مهدی علی خان در مشغول کردن فتحعلیشاه به افاغنه، ماه عسل 5 ماهه فرانسه با ایران از فین کنشتاین تا تیلسیت، نزاع ساختگی نمایندگان کمپانی هند و وزارت امورخارجه بریتانیا (جیمز - مینتو) در مقابل فتحعلیشاه و سفر سراسر خدعه 30 ماهه ابوالحسن خان ایلچی و جیمز موریه به لندن و پیشنهادات مکرر آتش بس های سراسر خدعه روسیه به ایران در تمامی دوران جنگهای دو مرحله ای...،اسنادی غیر قابل کتمان از بازی خوردن های مکرر ایرانیان است، در این شرایط، ورود نحله فکری جدیدی به ایران با نام شیخیه به سردمداری احمد احسایی، تاثیرات مخربی بر تاریخ سیاسی امنیتی ایران در این بازه زمانی اعم از درباریان، حوزه های علوم دینی و مردم وارد نمود در این تحقیق تلاش شد تاثیرات این جریان فکری و شخص احمد احسایی بر مولفه های مهم سیاسی امنیتی و فرهنگی کشور مد نظر قرار گیرد، البته این مقاله فقط قسمتی از رساله جامع در این راستا میباشد، هدف ایجاد حساسیت نسبت به وجود و فعالیت اتاق فکر بیگانگان در ایجاد مشکل و چالش برای کشورهای هدف مانند ایران در منطقه میباشد، امری که تاکنون مورد مداقه قرار نگرفته است.

    کلیدواژگان: احسایی، شیخیه، قاجار، بریتانیا، روسیه
  • اعظم غلامی، مهدی انصاری*، محبوبه شرفی صفحات 218-238
    دولت شیعی قطب شاهی به عنوان یکی از وارثان حکومت بهمنیان در دکن توسط یک ایرانی بنیان نهاده شد. قلمرو این حکومت در یکی از بخش های حاصلخیز و بسیار ثروتمند واقع شده بود ثروت خداداد این منطقه تجارت و روابط اقتصادی قطب شاهیان را وارد چرخه جدیدی کرد. مسئله اصلی پژوهش حاضر بررسی توسعه اقتصادی و علل و عوامل رونق تجارت در دوره قطب شاهیان می باشد. این تحقیق تاریخی با تکیه بر منابع کتابخانه ای گردآوری و بر مبنای روش توصیفی تحلیلی تدوین شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که قلمرو این سلسله که در حاصلخیزترین منطقه ی دکن واقع شده، ازنظر طبیعی و اقلیمی تنوع فراوان داشته و دارای جنگل های انبوه، دشت های وسیع و رودخانه های پرآب و نیز نواحی کوهستانی است و وجود معادن متعدد به ویژه طلا، آهن، کرم و مس و الماس اهمیت ویژه ای به این منطقه داده است. این ظرفیت ها انگیزه لازم توسعه اقتصادی قلمرو قطب شاهیان به شمار می رود.
    کلیدواژگان: دکن، نظام اقتصادی، قطب شاهیان، تجارت
  • مریم السادات موسوی، شکرالله خاکرند، حسن الهیاری* صفحات 239-253

    بررسی تاریخ معاصر ایران، گویای تاثیر نقش آفرینی نیروهای اجتماعی از جمله روشنفکران در شکل گیری بنیان ها و زیرساخت های تحولات سیاسی-اجتماعی جامعه ی ایران است. از جمله تحولات اساسی این مقطع، پیدایش جریانات فکری، تحت عنوان نوگرایی دینی است. پژوهش حاضر با توجه به اهمیت پیدایش جریان نوگرایی دینی و نقش آن در سیر تحولات تاریخ ایران، به روش توصیفی_ تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به واکاوی اندیشه های سیاسی- اجتماعی روشنفکران و جایگاه اسلام در تعامل با مدرنیته غرب، در نگرش نوگرایان دینی پرداخته است و در این راستا پژوهش پیش رو بر آن بوده تا به این پرسش پاسخ دهد که تعامل دین و پدیده ی مدرنیته، در نگرش سیاسی- اجتماعی روشنفکران این دوره دارای چه شاخصه ای است؟ نتایج پژوهش حاضر در بررسی گفتمان سیاسی - مذهبی روشنفکرانی همچون شریعتی و بازرگان، حاکی از تعامل و همگرایی نزدیک میان دین و علم در اندیشه ی روشنفکران دینی است، به طوری که اسلام در پیوند با مدرنیته و مفاهیم نوین علمی، بصورت ایدیولوژی، با کارکردهای وسیع اجتماعی و عنصر غیر قابل انفکاک در اندیشه ی روشنفکران دینی تعریف شده است.

    کلیدواژگان: اسلام، ایدئولوژی، دین، روشنفکران، مدرنیته
  • مصطفی میرزایی، علی بیگدلی*، عباسقلی غفاری فرد صفحات 254-265
    در دوره ی پهلوی، روشنفکران و تجددخواهان زیادی زیست داشتند که یا متعلق به نسل قدیمی تر جریان روشنفکری و یا خود از دانشجویان جوان تازه تربیت یافته ای بودند که تا سال های بعد همچنان به طرح دیدگاه های خود پرداختند. نخستین روشنفکران ایرانی عناوینی چون مشروطه خواهی، برابری اجتماعی، کثرت گرایی سیاسی و ملی گرایی را سر لوحه اهداف و آرمان های خویش قرر دادند و هدف آنها اصلاح و در نهایت تغییر نظام سیاسی حاکم بود،اما برای نسل دوم روشنفکران، اقتدارگرایی سیاسی و ناسیونالیسم ایرانی، نیروی محرک ضروری برای پیشبرد آرمان و اهدافشان بود که در قالب فرد اقتدارگرایی چون رضاخان به منصه ظهور می رسید.اما در زایچه مشاوران رضاشاه، کسانی چون تیمورتاش،داور و نصرت اله فیروز قرار گرفتند که در راستای جریان های سیاسی کشور نقش عمده ای را یکنواختی دولتی اقتدارگرا بازی کردند. روش انجام این پژوهش توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش کتابخانه ای می باشد. از جمله یافته های تحقیق، می توان به شکل گیری فضای ارعاب و وحشت، امکان و فرصت هرگونه فعالیت روشنفکری و روشنگری از دست رفت که پیامد مختوم آن انزوای روشنفکران و نخبگان سیاسی آن دوره بود، اشاره نمود.
    کلیدواژگان: روشنفکران سه گانه، رضاشاه، تیمورتاش، داور، نصرت اله فیروز
  • اسکندر ممبینی، شکوه السادات اعرابی هاشمی*، احمد کامرانی فر صفحات 266-289
    ایرانیان در دوره هخامنشی با تصرف قلمروی امپراتوری بابل و لیدی و دسترسی به یکی از مناطق مهم اقتصادی دنیای قدیم یعنی بین النهرین و کرانه های شرقی دریای مدیترانه و مصر، تجربه هزار ساله دریانوردی اقوام گوناگون در این نواحی را به ارث برده و در جهت تقویت این میراث گران بها قدم های موثری برداشتند؛ عمده این اقدامات در جهت تسهیل امور بازرگانی دریایی و بهره گیری از مسیرهای دریایی صورت پذیرفت. اعزام یک گروه اکتشاف دریایی به خلیج فارس و اقیانوس هند و دریای سرخ، اقدام به حفر کانال سویز در سال 497ق.م. و اتصال خلیج فارس به دریای مدیترانه از طریق ایجاد یک آبراه بزرگ در مصر و ساخت بنادر و تشکیل ناوگان عظیم از کشتی های جنگی و حمایتی بخشی از اقدامات و برنامه گسترده بازرگانی و اقتصادی و نظامی هخامنشیان بویژه داریوش اول محسوب می شود و نشان می دهد که هخامنشیان بر اهمیت استراتژیک پهنه های آبی ونقش آفرینی نظامی و اقتصادی در این پهنه ها واقف بوده اند. بررسی جایگاه این حوزه ها از دیدگاه نظامی و اقتصادی و اثر آن بر سیاست های کوتاه مدت و بلندمدت دولت هخامنشی هدف اصلی این نوشتار بوده است.
    کلیدواژگان: امپراتوری هخامنشی، آبراهه، مرزهای دریایی، دریانوردی
|
  • Mohammadreza Asadpoorsaadatloo, Ali Bigdeli *, Seyed Mohammad Saghafinejad Pages 1-23
    The importance of the press is such that it has been called the fourth pillar of democracy. The role of the media in increasing the level of political awareness of the Qajar period, especially the constitution, is of particular importance. Despite all the restrictions, the press has played an important role in the developments in Iran. The role of the press became more apparent from the time of the Constitution. However, with the conquest of Tehran, the press gained an upward trend with different tendencies. Opposition media acted as an obstacle in the process of Reza Shah's rise to power. These newspapers tried to tell the events to the people and to tell the true face of Reza Shah and those around him. Opposition media have a critical view of socio-political currents. Such media are in the minority and are under the enemy's control. During this period, there were various newspapers that the value and importance of these newspapers that were published in Tehran shows their role in enlightening public opinion and Reza Shah coming to power. The main purpose of this article is to investigate the role of opposition media in Tehran during Reza Shah's rise to power since the 1299 coup
    Keywords: Reza Shah, Press, Coup, Tehran
  • Alireza Esmaili, Ali Bigdeli *, Mehrnaz Behroozi Pages 24-59

    The book is an old media that in addition to transmitting ideas and heritage to later generations, has a great impact on generalizing ideologies. Therefore, books in the traditional and modern period have always been an important and undeniable tool in spreading the ideology of governments.With more than half a century of activity (1928-1925), the Association of National Works, with the approach of archaic nationalism and western modernity, was one of the important cultural institutions of the Pahlavi period. With its activities, especially in the cultural and research sector, this association was able to play a role in reviving and recognizing Iranian civilization and culture and its identity features, but due to the distance between the government and the nation, in accompanying the masses with cultural goals ,It failed. Sometimes ignoring the religious interests of the people the gap widened . As in some cases, this approach of the association was opposed by some religious members of the association.In this research, with a descriptive and analytical method and extensive use of documents, the role of the National Antiquities Association in spreading the ideology of the Pahlavi dynasty in the field of book publishing has been investigated.

    Keywords: National Works Association, Ideology, Publications, library, culture
  • Mahmoud Akbari, Ahmad Ashrafi *, MohammadNabi Salim Pages 60-79

    During the confrontation between the two Islamic civilizations and Western civilization in the 5th and 6th centuries AH, a favorable opportunity was provided for the transmission of civilizational heritage and cultural and scientific achievements. Even the Crusades, aimed at infiltrating the Orient, introduced Europeans to the radiant face of Islamic civilization and culture. In the transition from the confrontation to the interaction of civilization, medical knowledge also spread from the field of Islam to Western civilization and reminded Europe of the need to increase the level of health and scientific dynamism.Relying on a descriptive-analytical method based on library data, the present study aims to address the unspoken angles and factors affecting the process of transfer of Islamic medicine to the Western world along the cultural interactions of the Middle Ages. One of the important aspects in the process of civilization convergence between the two fields of East and West was borrowing science and attracting innovative techniques of Muslim scholars, especially in the field of scientific adaptation. Thus, the innovations and teachings of Muslim physicians and the progress of the Islamic world in the field of health and paramedics attracted the attention of Europeans and, by translating the works of Muslims, fueled the wave of the Renaissance in the West.

    Keywords: Islamic medicine, Europe, interactions of civilization, Middle Ages
  • Roghaye Babayi Hasan Sara, Mahmood Seyyed *, Seed Alireza Vaseyi Pages 80-108

    Deccan is a fertile plateau in the south of the subcontinent which is about three hundred kilometers long. Shiism was chosen as the official religion in the ninth and tenth centuries AH by some local Deccan governments. After the extinction of the Bahmani government in the Deccan region, five local governments, the Qutbshahians in Golkandeh, the Adelshahis in Bijapur, the Shahid system in Ahmadnagar, the Emadshahis in Barar and the Bridshahis in Bidar, took their place. The Qutb Shahs, the Nizam Shahs, and the Adil Shahs called Shi'ism the official religion of their government and have historically been known as Shi'a governments. The rule of Qutb Shahyan was introduced to the Bahmani government by one of the princes of Qaraqoyunlu, named Qoli, who went to Deccan, where he achieved degrees of progress and growth. And was appointed to the government of Golkandeh by Bahmanians and in 918 AH Simultaneously with the weakness of the Bahmanis, he declared independence and immediately, following Shah Ismail, chose the Shiite religion as the official religion and read the sermon. The aim of the present study was the causes and factors of the spread of Shiism in the period of Qutb Shahyan and the political and cultural consequences of the Shiite religion. article uses descriptive-analytical method and library method to collect information. Important court positions were held by them as religious and cultural missionaries in the growth and promotion of Iranian and Islamic culture, so that Persian was used as the official and court language.

    Keywords: Qutb Shahyan, Deccan, Cultural, Political, Shiite Consequences
  • Shahram Panahi Khiyavi * Pages 109-128

    During the second half of 9th to 10th hijra centuries/fifteen to sixteen centuries A.D, Safavid era annalists recorded the military actions of Late Sheikh in Safavid dynasty in the northern parts of Azerbaijan and some parts of the Caucasus. However, based on the information, summary examples of issues related to the anthropology and historical geography of the areas discussed are obtained. Nevertheless, the simple question of the present study is: Based on remarks made by the historians, what are the issues in the field of political and human geography in the north of Azerbaijan and the Caucasus? The above question will guide us to this hypothesis: the geographical factor has an influential role on the historical events of that period, and consequently the actions and challenges of progress, appropriate creeds of Safavid sheikhs in Azerbaijan and the Caucasus is the place of curiosity. So, the main findings of the research show two fundamental points: First, the provided information is in agreement with the current features of North Azerbaijan and the Caucasus. Secondly, from the point of view of Safavid historians, the geographical distribution of the mentioned areas has been important merely due to the introduction of its communication and so, this information only respond to a small portion of our unknowns in that period.

    Keywords: historical geography, Azerbaijan, the Caucasus, folklore, Safavid Sheikhs
  • Nilofar Khosravani, KOBRA NODEHI * Pages 129-164
    One way to get acquainted with the common arts of each period of history is to study the great literary works that have survived from that time. Among the present literary texts, the Divan of Haji Mohammadjan Ghodsi Mashhadi, a poet of the 11th century AH, is a contemporary of the Safavid dynasty, whose popular art of this era is widely reflected in his poetry.The era of flourishing Iranian art is in the Seljuk and Ilkhanid eras and reaches its peak in the time of the Timurids. However, the concentration and integration of the Safavid state organization caused all the arts to flourish, and for this reason, the types of arts in this era grew significantly in quantity. The Safavid government has been considered as a superior power in the field of politics, culture, economy and even art due to its religious authority and the confrontation of the great Shiite power with the Sunni government of Ottoman Turkey.In this article, an attempt is made to analyze the arts that were popular in the Safavid era, such as music, painting, calligraphy, book design and architecture through the Holy Divan of Mashhad.
    Keywords: Haji Mohammadjan Ghodsi Mashhadi, poetry, Art, Safavid era
  • Fahimeh Abdali Barand, Masomeh Gharadaghi *, MaqsoodAli Sadeghi Gandmani, Davod Esfahanian Pages 165-190

    With the establishment of the Academy of Arts and the admission of the first volunteers to study, who were mainly the children of powerful and influential families in the society of Iran at that time, the wheel of education was turned at high levels. Dar al-Fonun became a major event in Iran's higher education system, and although most of its disciplines were related to natural sciences, medicine, and the military, it cannot be denied that many of its graduates in later years were able to become influential figures in the country's political and social space. The main question of this research is what effect did the thoughts and ideas of the graduates of Tehran Academy of Arts have on the Constitutional Revolution? The main hypothesis of the research is that the graduates of Dar al-Fonun became a generation of ruling critics and opposed to extremist religious prejudices, ignorance and cultural and social backwardness. They supported the constitution. In addition to studying the courses, the students of Dar-ol-Fonun were acquainted with the political situation of the country, nationalist ideas and intellectual thoughts. Some gradually became a generation of critics of the ruling class and struggled with cultural and social backwardness. In this research, an attempt will be made to study the influence of the thoughts and ideas of the graduates of Tehran Academy of Arts in the constitutional movement in a library manner and in the form of a descriptive-analytical approach.

    Keywords: Academy of Arts, Alumni, Thought, constitutional revolution, Governmentalists
  • Javad Abbasi Kangevari *, Amirteymour Rafiei, Reza Shabani Samghabadi Pages 191-217

    AbstractAt a time when the war between major European powers over the seizure of resources of Asian and African countries had also made Iran the scene of these conflicts, and given the Iranians' lack of readiness to enter new and clever battles, important evidence such as: Mehdi Ali Khan's success in engaging Fath Ali Shah with Afghans, France's five-month honeymoon with Iran from Finckenstein to Tilsit, the fictitious brawl between the Indian company representatives and the British Foreign Office (James - Minto) in front of Fathali Shah, and the deceptive thirty-month trip of Abul Hassan Khan Ilchi and James Morier to London, and frequent and full of deception ceasefire recommendations of Russia to Iran throughout the two-phase wars and etc., are irrefutable evidence of the Iranians getting politically played and deceived. Under these circumstances, the arrival of a new school of thought in Iran called Sheikhia headed by Ahmad Ahsaie’s , had devastating effects on the Iranian Political Historey during this period, including courtiers, religious schools, and the general public. Using library research, this paper focuses on a corner of this issue, that so far has not been discussed in detail, due to the gravity of the effects of the issues on each other.

    Keywords: Ahsaei, Sheikhia, Qajar, Britain, Russia
  • Azam Gholami, Mahdi Ansari *, Mahboobe Sharafi Pages 218-238
    The Shiite state of Qutb Shahi was established by an Iranian as one of the heirs of the Bahmani government in Deccan. The territory of this government was located in one of the fertile and very rich parts. The God-given wealth of this region entered the trade and economic relations of Qutb Shahyan into a new cycle. The main purpose of the present study is to investigate economic development and the causes and factors of trade prosperity in the Qutb Shahian period. This historical research has been compiled based on library resources and based on descriptive-analytical method. The findings of the study indicate that the territory of this dynasty, which is located in the most fertile area of Deccan, is very diverse in terms of natural and climatic and has dense forests, vast plains and lush rivers, as well as mountainous areas and the existence of various mines, especially gold, iron, chromium, copper and diamonds have given special importance to this region. These capacities are the necessary motivation for the economic development of the kingdom of Qutb.
    Keywords: Deccan, Economic System, Qutb Shahian, trade
  • Maryamsadat Moosavi, Shokrollah Khakrand, Hassan Allahyari * Pages 239-253

    The study of the contemporary history of Iran Indicates the influence of the role-playing of social forces such as intellectuals, in formation of foundations and substructures of political-social evolutions in Iranian society. One of the fundamental evolution at this point is the emergence of intellectual current, called «Religious Modernity». But the present study, considering the importance of the emergence of religious modernism and it's role in the evolution of Iranian history, has investigated the political-social ideas of intellectuals and the discourse of Islam, in interaction with western modernity in attitude of religious modernist in a descriptive-analytical method using library resources, therefore the purpose of the present study is to answer this question, what are the characteristics of the interaction between religion and the modernity in the political and social attitude of intellectuals of this period? The results of present study in research of the political-religious discourse of intellectuals such as Sharia'ti and Bazargan, indicates a close interaction between religion and science in the religious intellectuals idea, thus Islam in relation to Modernity and new scientific concepts in intellectuals aspect, defined as an ideology, with broad social functions as well as an inseparable element.

    Keywords: Ideology, Intellectuals, Islam, modernity, Relion
  • Mostafa Mirzayi, Ali Bigdeli *, Abasgholi Ghafar Fard Pages 254-265
    In the Pahlavi period, there were many intellectuals and modernists who either belonged to the older generation of the intellectual current or were themselves newly educated young students who continued to express their views until later years. The first iranian intellectuals put titles such as conditionalism, social equality, politicalpluralism and nationalism at the top of their goals and aspirations and their goal was to reform and ultimately change the current political system, but for the second generation of intellectuals, political authoritarianism and iranian nationalism were the necessary driving force to advance their ideals and goals which emerged in the form of an authoritarian person like REZA KHAN.But in REZA SHAH’s advisory hall, there were people like TIMURTASH, DAVAR, and NUSRATULLAH FIROOZ who played a major role in the political currents of the country in the uniformityof authoritarian state.The method of this research is descriptive-analytical and the method of data collection in this research is library. Among the findings of the research, we can mention the formation of an atmosphere of intimidation and terror, the possibility and opportunity of any intellectual and enlightenment activity was lost, the end result of which was the isolation of intellectuals and political elites of that period.
    Keywords: The three intellectuals, Reza Shah, TIMURTASH, DAVAR, NUSRATULLAH FIROOZ
  • Eskandar Mombeini, Shokooh Sadat Arabi Hashemi *, Ahmad Kamranifar Pages 266-289
    Iranians in the Achaemenid period with the conquest of the Babylonian and Lady empires and access to one of the most important economic regions of the ancient world, Mesopotamia and the eastern shores of the Mediterranean and Egypt, inherited a thousand years of maritime experience of different ethnic groups in these areas and to strengthen this heritage. Precious took effective steps; Most of these measures were taken to facilitate maritime trade and the use of sea routes. Sending a naval exploration team to the Persian Gulf, the Indian Ocean, and the Red Sea, began digging the Suez Canal in 497 BC. The connection of the Persian Gulf to the Mediterranean Sea through the construction of a large waterway in Egypt and the construction of ports and the formation of a large fleet of warships and support ships is part of the extensive commercial, economic and military actions and program of the Achaemenids, especially Darius I and shows that the Achaemenids They are aware of the strategic importance of water areas and their military and economic role in these areas. The main purpose of this article is to examine the position of these areas from a military and economic perspective and its effect on the short-term and long-term policies of the Achaemenid government.
    Keywords: Achaemenid Empire, floodway, maritime boundray, saefaring