فهرست مطالب

خانواده درمانی کاربردی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1400)

نشریه خانواده درمانی کاربردی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/15
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمد کاظم زاده، حسن اسدزاده*، آمنه معاضدیان، ابوالفضل کرمی صفحات 1-24

    پژوهش با هدف تدوین الگوی ساختاری رضایت از زندگی بر اساس نظم جویی هیجانی، مهارت حل مسئله و تحمل ابهام با میانجی گری ویژگی های شخصیتی زوجین انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل تمامی زوج های مراجعه کننده به مراکز مشاوره 2 و 5 شهر تهران در سال 1397 بود که از بین آن ها نمونه ای به حجم 380 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه های رضایت از زندگی دینر و همکاران (1985)، نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001)، حل مسئله هپنر (1982)، تحمل ابهام مک لین (1993) و پرسشنامه شخصیتی پنج عاملی نیو مک کری و کوستا (1985) استفاده شد. داده ها از طریق معادلات ساختاری و به وسیله نرم افزارهای Spss22 و Amos24 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مسیر مستقیم نظم جویی هیجانی (40/0=β، 01/0=P)، مهارت حل مسئله (32/0=β، 01/0=P)، تحمل ابهام (22/0=β، 01/0=P) و ویژگی های شخصیتی روان رنجوری (22/0-=β، 01/0=P)، برون گرایی (23/0=β، 01/0=P)، گشودگی به تجربه (19/0=β، 01/0=P)، سازگاری (22/0=β، 01/0=P) و وجدانی بودن (27/0=β، 01/0=P) بر رضایت از زندگی معنادار است. همچنین بین نظم جویی هیجانی، مهارت حل مسئله و تحمل ابهام با رضایت از زندگی با میانجی گری ویژگی های شخصیتی رابطه معناداری وجود دارد (01/0=P).

    نتیجه گیری

    ویژگی های شخصیتی در رابطه بین نظم جویی هیجانی، مهارت حل مسئله و افزایش تحمل ابهام نقش میانجی دارند و می توان برای افزایش رضایت زندگی، نظم جویی هیجانی، مهارت حل مسئله را آموزش داد.

    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، نظم جویی هیجانی، مهارت حل مسئله، تحمل ابهام، ویژگی های شخصیتی
  • زهرا موسوی خرمی، فریده دوکانه ای فرد*، رضا خاکپور صفحات 25-50
    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی برای پیش بینی طلاق عاطفی بر اساس سبک های دلبستگی و عملکرد جنسی در زنان متاهل با نقش میانجیگری هوش هیجانی بود.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر توصیفی -همبستگی از نوع اکتشافی متوالی و هدایت شده است و جامعه آماری زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در سال 1398 بود. روش نمونه گیری بصورت تصادفی چند مرحله ای وحجم نمونه آماری 350 زن متاهل بر مبنای نرم افزارsample power   و با توجه به احتمال 20 درصد افت آزمودنی ها 372 زن متاهل انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه طلاق عاطفی گاتمن (2008)، مقیاس دلبستگی بزرگسالان کولینز و رید (1990)، عملکرد جنسی روزن و همکاران (2000) و هوش هیجانی باران (1997) بود. داده ها با استفاده از معادلات ساختاری smartpls تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد طلاق عاطفی براساس سبک دلبستگی ایمن، اجتنابی و سبک دلبستگی اضطرابی/دوسوگرا و عملکرد جنسی با میانجیگری هوش هیجانی در زنان متاهل از برازش مناسبی برخوردار است (01/0=P). همچنین بررسی معناداری مسیرهای مستقیم و غیر مستقیم پژوهش نشان داد مسیر مستقیم سبک دلبستگی ایمن، اجتنابی و سبک دلبستگی اضطرابی/دوسوگرا و عملکرد جنسی با طلاق عاطفی زنان متاهل معنادار (01/0=P) و از طرفی نتایج مسیر غیر مستقیم نشان داد که سبک دلبستگی ایمن، اجتنابی و سبک دلبستگی اضطرابی/دوسوگرا و عملکرد جنسی با میانجی گری هوش هیجانی بر طلاق عاطفی زنان متاهل شدت اثر مطلوبی داشته است (01/0=P).

    نتیجه گیری

     به منظور ایجاد انسجام و خلق رابطه زناشویی رضایتبخش براساس شناخت هیجانات هر یک از زوجین و اصلاح نوع سبک های دلبستگی زوج ها به تقابل عناصر درون روانی در جهت بهبود روابط زناشویی در طول ملاحظات درمانی پرداخت.

    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، سبک دلبستگی، عملکردجنسی، هوش هیجانی
  • نوشین تمیزی، مجید ضرغام حاجبی*، حسن میرزا حسینی صفحات 51-68
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف آزمون روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه سرمایه روان شناختی (لوتانز، آولیو، آوی و نورمن، 2007) در بین نوجوانان تیزهوش دختر و پسر انجام شد.

    روش

    در مطالعه همبستگی حاضر، 366 نوجوان (182 پسر و 186 دختر) به پرسشنامه سرمایه روان شناختی، پرسشنامه سبک زندگی تحصیلی سلامت محور (صالح زاده، شکری و فتح آبادی، 1396الف)، سیاهه مشغولیت تحصیلی (سالملا آرو و آپادایا، 2012) و سیاهه فرسودگی مدرسه (سالملا آرو، کیورا، لسکینن و نورمی، 2009) پاسخ دادند. به منظور تعیین روایی عاملی پرسشنامه سرمایه روان شناختی از روش آماری تحلیل عاملی تاییدی و به منظور آزمون هم ارزی جنسی ساختار عاملی پرسشنامه سرمایه روان شناختی از تحلیل عاملی تاییدی چندگروهی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی بر پایه نرم افزار AMOS نشان داد که در دو گروه جنسی، نسخه چهار عاملی پرسشنامه سرمایه روان شناختی شامل خودکارآمدی، امید، تاب آوری و خوش بینی، با داده ها برازش مطلوبی داشت. نتایج تحلیل عاملی تاییدی چندگروهی نیز، تغییرناپذری بین گروهی ساختار عاملی، بارهای عاملی، مقادیر خطا و واریانس ها و کواریانس های بین عاملی پرسشنامه سرمایه روان شناختی را در نوجوانان دختر و پسر نشان داد. نتایج مربوط به همبستگی بین سرمایه روانشناختی با رفتارهای سبک زندگی تحصیلی و بهزیستی تحصیلی به طور تجربی از روایی ملاکی پرسشنامه سرمایه روان شناختی حمایت کرد. مقادیر ضرایب همسانی درونی عامل های خودکارآمدی، امید، تاب آوری و خوش بینی به ترتیب برابر با 87/0، 86/0، 86/0 و 80/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    در مجموع، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که نسخه فارسی پرسشنامه سرمایه روان شناختی برای سنجش سازه سرمایه روان شناختی در نوجوانان تیزهوش دختر و پسر، ابزاری روا و پایا بود.

    کلیدواژگان: تیزهوش، تحلیل عاملی، سرمایه روان شناختی، تفاوت های جنسی
  • مریم صادقی، نعیمه محب*، مرضیه علیوند وفا صفحات 69-87
    هدف
    پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ناگویی خلقی ، دلزدگی زناشویی و کیفیت زندگی زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی شهر مشهد بود.
    روش
    این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه پیگیری یکماهه انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر مشهد بوده که از خیانت جنسی همسران خود آسیب دیده بودند. در این میان 20 زن واجد شرایط ورود به مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با تخصیص تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل که هرکدام متشکل از 10 نفر بود، جایگزین شدند. هر دو گروه ابتدا در مرحله پیش آزمون، پرسشنامه های ناگویی خلقی تورنتو ، دلزدگی زناشویی پاینز و کیفیت زندگی 36 سوالی را تکمیل نمودند. گروه آزمایش تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به مدت 12 جلسه قرار گرفت و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. پس از پایان جلسات از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS 22انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ناگویی خلقی (74/7=F، 012/0=P)، دلزدگی زناشویی (32/9=F، 007/0=P) و کیفیت زندگی (93/10=F، 004/0=P) زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی موثر است؛ و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش می توان از این درمان به جهت افزایش انعطاف پذیری روانی و تاکیدی که بر جنبه های انگیزشی و شناختی دارد برای کمک به زنان مواجه شده با خیانتی که به دنبال بهبودی هستند، استفاده نمود.
    کلیدواژگان: دلزدگی زناشویی، کیفیت زندگی، ناگویی خلقی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، زنان خیانت دیده
  • آزاده رسولی راد، محمدعلی رحمانی*، شهره قربان شیرودی، محمدرضا زربخش صفحات 88-108
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی طرح واره درمانی در مقایسه با تحلیل رفتار متقابل بر تعارض زناشویی زوجین متقاضی طلاق صورت گرفت.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه با پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری همه افراد متاهل دارای اختلاف زناشویی شهر رشت در نیمه دوم سال 1397 بود که به مراکز مشاوره، شوراهای حل اختلاف و دادگاه خانواده مراجعه کرده بودند که تعداد 40 نفر به صورت در دسترس  انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش  طرح واره درمانی (15 نفر)، گروه آزمایش درمان تحلیل رفتار متقابل (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) کاربندی شدند. گروه ازمایش طرح واره درمانی تحت مداخله بسته آموزشی یانگ و همکاران (2003) و گروه آزمایش تحلیل رفتار متقابل تحت مداخله بسته درمانی استوارت (1395) به مدت دوازده جلسه یک ساعتی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه های مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که مداخله طرحواره درمانی و تحلیل رفتار متقابل بر تعارض زناشویی (23/125=F، 001/0=P) موثر است و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار است. نتایج آزمون تعقیبی شفه نشان داد بین دو گروه تحلیل رفتار متقابل  و طرح واره درمانی تفاوت معناداری در اثربخشی کاهش تعارضات زناشویی وجود دارد (05/0=P)؛ بنابراین تحلیل رفتار متقابل تاثیر بیشتری بر کاهش تعارضات زناشویی شرکت کنندگان داشته است.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج پیشنهاد می شود برنامه های درمانی روان شناختی مانند درمان اثربخشی زوج درمانی طرح واره محور و تحلیل رفتار متقابل توسط درمانگران آموزش دیده به صورت برنامه های هفتگی آموزش داده شوند تا زمینه ارتقاء سطح رضایت زناشویی زوجین مهیا شود.

    کلیدواژگان: طرح واره درمانی، تحلیل رفتار متقابل، تعارض زناشویی، زوجین متقاضی طلاق
  • منیره کردلو، باقر ثنایی ذاکر *، جواد خلعتبری صفحات 109-128
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی رویکرد اسلامی مبتنی بر انتخاب تعادل بر میزان کیفیت زندگی، شادکامی و رضایت‌مندی از زندگی زنان بود. روش پژوهش: پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون با گروه آزمایش و گواه و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش زنان متاهل مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره سازمان نظام روانشناسی در سال 1397 بود که در این پژوهش 28 زن متاهل به روش هدفمند انتخاب و به‌طور تصادفی در دو گروه 14 نفر آزمایش و گواه کاربندی شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه رضایت‌مندی از زندگی داینر و همکاران (1985)، فرم کوتاه زمینه‌یابی سلامت ویر و شربورن (1992) و پرسشنامه شادکامی آکسفورد آرگایل و همکاران (1989) بود. گروه‌ آزمایش با رویکرد اسلامی مبتنی بر انتخاب تعادل محقق ساخته در دوازده جلسه مورد آموزش قرار گرفت و گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکرد. داده‌ها با استفاده از آزمون واریانس اندازه‌های مکرر تحلیل شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد رویکرد اسلامی مبتنی بر انتخاب تعادل بر کیفیت زندگی (20/6=F، 014/0 =P)، نمره شادکامی (72/7=F، 002/0 =P) و بر نمره رضایت‌مندی از زندگی (15/3=F، 047/0 =P) در زنان متاهل موثر بود و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار بود. نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش نشان داد روان‌درمانی رویکرد اسلامی مبتنی بر انتخاب تعادل دارای پایداری اثر درمان بر میزان کیفیت زندگی، شادکامی و رضایت‌مندی زنان مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره سازمان نظام شهر تهران است؛ بنا بر این می‌توان از این روش به عنوان روش مداخله‌ای موثر برای افزایش کیفیت زندگی، شادکامی و رضایت‌مندی افراد، به ویژه زنان متاهل استفاده کرد

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شادکامی، رضایت از زندگی
  • پرویز مرادیان، کیوان کاکابرایی*، حسن امیری صفحات 129-148
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و آموزش مهارت های حل مساله بر بهزیستی ذهنی سوء مصرف کنندگان حاضر در مراکز کمپ های ترک اعتیاد شهرستان سرپل ذهاب انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی طرح آن پیش آزمون-پس آزمون و دوره پیگیری با دوگره آزمایش و یک گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مردان متاهل معتاد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهرستان سرپل ذهاب در سال 98-1397 بودند که60 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در سه گروه (20نفر گروه آزمایش1 و20 نفر گروه آزمایش 2 و20 گروه گواه) به صورت تصادفی جایگزین شدند، ابتدا هر سه گروه با مقیاس رضایت از زندگی (SWLS)، دینر و همکاران (1985) مورد سنجش قرار گرفتند؛ هر دو گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 90 دقیقه ای تحت مداخله طرحواره درمانی یانگ، کلوسکو و ویشار (2003) و مهارت های حل مسئله دیکسون و کلوور، 1984 قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط اندازه های مکرر بررسی شد.

    یافته ها

     نتایج حاکی از تاثیر مداخله طرحواره درمانی بر عواطف منفی (48/24 =F، 001/0 =P)، عواطف مثبت (84/31 =F، 001/0 =P) و رضایت از زندگی (82/3 =F، 0181/0 =P) و مداخله مهارت های حل مسئله بر عواطف منفی (74/29 =F، 001/0 =P)، عواطف مثبت (58/21 =F، 001/0 =P) و رضایت از زندگی (46/4 =F، 041/0 =P) و پایداری این تاثیر در مرحله پیگیری بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت که طرحواره درمانی و مهارت حل مساله به عنوان درمان های ترجیحی در مداخلات افراد مصرف کننده مواد می تواند مورد استفاده درمانگران قرا گیرد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، حل مسئله، عواطف مثبت، عواطف منفی، رضایت از زندگی
  • غزاله ترناس، فرحناز مسچی*، مهدی شاه نظری، شیدا سوداگر، مانیا اصغرپور صفحات 149-165
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی عملکرد جنسی زنان بر اساس نقش خودپنداره، خودکارآمدی و آگاهی جنسی انجام شد.

    روش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی و طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود، به روش نمونه گیری دردسترس 500 نفر از زنان (24- 40 ساله) مراجعه کننده به مراکز سلامت به مراکز سلامت، کرج در سال 1397 انتخاب شدند. برای کردآوری داده ها از شاخص عملکرد جنسی زنان، روزن (2000) و پرسشنامه چندوجهی خودپنداره جنسی اسنل (1993) استفاده شد و برای تحلیل داده ها از ضرایب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس همبستگی و ضرایب رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مولفه های خودپنداره جنسی در پیش بینی عملکرد جنسی زنان نقش دارد. براساس یافته های این پژوهش باورهای جنسی فرد به عنوان خودپنداره جنسی، نقش پیش بینی کننده ای در عملکرد جنسی زنان داشته و مهمترین پیش بینی کننده عملکرد جنسی به ترتیب آگاهی جنسی، اشتیاق جنسی، خود سرزنشی در مشکلات جنسی، خود کارآمدی جنسی، شهامت و جرات جنسی و مدیریت مسایل جنسی است. طبق نتایج بدست آمده بین اضطراب جنسی، خود سرزنشی در مشکلات جنسی، ترس از رابطه جنسی و افسردگی جنسی با عملکرد جنسی رابطه معکوس دارند و بین خود کارآمدی جنسی، آگاهی جنسی، انگیزه برای اجتناب از روابط جنسی پرخطر، اشتیاق جنسی، شهامت و جرات جنسی، خوش بینی جنسی، نظارت و پایش جنسی، انگیزش جنسی، مدیریت مسایل جنسی، اعتبار و ارزشمندی جنسی، رضایت جنسی، الگوهای فردی جنسی، پیشگیری از مشکلات جنسی و کنترل درونی مسایل جنسی با عملکرد جنسی رابطه مستقیم دارند .

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش نتیجه گیری می شد خودپنداره، خودکارآمدی و آگاهی جنسی نقش معنی داری در پیش بینی عملکرد جنسی زنان داشتند .

    کلیدواژگان: عملکرد جنسی، خودپنداره، خودکارآمدی، آگاهی جنسی
  • سکینه جمعه نیا، علی محمد نظری*، علی اکبر سلیمانیان صفحات 166-191
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مشکلات زوجین ترکمن از نظر زوج های ترکمن نگاشته شده است. این پژوهش به شیوه تحلیل محتوا کیفی بود . جامعه آماری این پژوهش کلیه زوجین ترکمن متقاضی طلاق ارجاعی دادگستری جهت صلح و سازش به مرکز مشاوره بودند که تعداد 20 زوج بر اساس نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع انتخاب و در پژوهش شرکت کردند برای گردآوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته عمیق استفاده شد.

    یافته ها

    بعد از تحلیل داده ها 4 مقوله اصلی ناکارآمدی زوجی، ناکارآمدی فردی، شرایط زمینه ای و شرایط فرهنگی به دست آمد. ناکارآمدی زوجی با14 مقوله فرعی (عکس العمل زوجین در هنگام بروز اختلاف، ارتباط ناکارآمد، عدم همسویی و هماهنگی با یکدیگر، عدم کامروایی جنسی، بی وفایی، محرومیت عشق، بی توجهی به روابط خویشاوندی و دوستی، عدم ایفای نقش های زوجی، نقش مخرب خانواد های اصلی، عکس العمل خانواده های اصلی در هنگام بروز اختلاف، عدم شفافیت و صداقت در رابطه، مرزسازی ناکارآمد، نگرش منفی به آینده رابطه، بی توجهی و تفاوت در نگرش دینی) ناکارآمدی فردی با 1 مقوله فرعی (ویژگی های شخصیتی موثر در طلاق) شرایط زمینه ای با 2 مقوله فرعی (شکل گیری نامناسب ازدواج، عوامل اجتماعی موثر بر طلاق) و شرایط فرهنگی با 1مقوله فرعی (عوامل فرهنگی موثر بر طلاق).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش می توان بیان کرد که بسیاری از مشکلات زوجین قوم ترکمن مشابه مشکلات دیگر زوج ها است.و می توان با تدوین بسته آموزشی متناسب با مشکلات تعارضات زوجی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: زوجین ترکمن، ناکارآمدی زوجی، ناکارآمدی فردی، شرایط زمینه ای، شرایط فرهنگی
  • عباس باباصفری، سید حمید آتش پور*، زهرا یوسفی صفحات 192-214
    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی تلفیق روش سیستمی ساختاری با روش راه حل محور با روش سیستمی بر تعارضات زناشویی، مرزها و مثلث سازی زوجین شهر اصفهان انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری کلیه زوجین متاهل و دارای تعارض شهر اصفهان در سال 98-99 بود که از بین آنان نمونه ای 30 زوج به شکل در دسترس انتخاب شدند و به طور غیرتصادفی نیز در سه گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه ده زوج) قرار گرفتند. ابزارهای اندازه گیری عبارت بودند از مقیاس تعارضات زناشویی (ثنایی و همکاران(1375) ومرزها و مثلث سازی (دهقانی و یوسفی، 1398). هر سه گروه پژوهش سه بار قبل، بعد و پیگیری 45 روزه در معرض ارزیابی توسط ابزارهای پژوهش قرار گرفتند. در حالیکه که گروه گواه در لیست انتظار قرار داشت گروه آزمایش روش (تلفیق روش سیستمی ساختاری با روش راه حل محور) را دریافت کردند. داده های گردآوری شده به کمک آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه های تکراری و آزمون تعقیبی توکی تحلیل) شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد هر دو روش بر بهبود تعارضات زناشویی (29/178=F و 01/0>P)، مثلث سازی (612/5=F و 01/0>P)و مرزهای خشک (29/178=F و 01/0>P) مرزهای منعطف (67/905=F و 01/0>P) و مرزهای بی بندوبار (15/202=F و 01/0>P) اثر معنادار داشته اند نتایج آزمون توکی نشان داد که اثر بخشی روش تلفیقی از روش سیستمی بر متغیرهای وابسته اثربخش تر است و مقایسه زوجی نشان داد نتایج در مرحله پیگیری پایدار بوده اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاضر می توان گفت می توان برای بهبود تعارضات زناشویی، مثلث سازی و ابعاد مرزها از این روش تلفیقی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: سیستمی ساختاری، راه حل محور، تعارضات زناشویی، مرزها، مثلث سازی
  • شیرین فلاح، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، مهرداد ثابت صفحات 215-233
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش فرزندپروری مثبت و آموزش یادگیری اجتماعی-هیجانی به والدین کودکان پیش دبستانی بر رفتار انطباقی فرزندانشان انجام شد.

    روش پژوهش

    روش پژوهش حاضر شبه تجربی و طرح مورد استفاده در این پژوهش طرح پیش آزمون-پس آزمون سه گروهی دو گروه آزمایش و یک گروه گواه با پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش را والدین کودکان مقطع پیش دبستانی به همراه کودکانشان در شهر تهران در سال 1398 تشکیل دادند که از بین آنها، 45 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و یک گروه گواه (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش اول آموزش فرزندپروری مثبت ساندرز، 2005 به مدت 8 جلسه دو ساعته و گروه آزمایش دوم آموزش یادگیری اجتماعی-هیجانی کسل، 2003 نیز 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند و گروه گواه در لیست انتظار ماندند. ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل رفتار انطباقی (واینلند، 1965) بود که در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه های مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخله فرزندپروری مثبت و یادگیری اجتماعی-هیجانی بر استقلال فردی (19/18=F و 001/0=P)، رفتار اجتماعی (69/4=F و 010/0=P) و نمره کل رفتار انطباقی زناشویی (39/15=F و 001/0=P) موثر است؛ و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار بود.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که هر دو مداخله به کار رفته در این پژوهش می توانند به طور معناداری رفتار انطباقی در کودکان را بهبود بخشند؛ بنابراین می توان برای بهبود رفتار انطباقی در کودکان از این خدمات آموزشی در مراکز پیش دبستانی بهره جست.

    کلیدواژگان: فرزندپروری مثبت، یادگیری اجتماعی هیجانی، رفتار انطباقی
  • تهمینه بهمنی، نازیا سادات ناصری*، الهام فریبرزی صفحات 234-251
    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی جهت تعیین روابط بین ویژگی های شخصیتی وپیوندوالدین باسواستفاده ازکودکان بود.

    روش

    روش پژوهش روش پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع حداقل مربعات جزیی و هدایت شده و جامعه آماری، شامل ک شامل کودکان دختر مقطع سنی13الی15سال مقطه دبیرستان دوره اول شهر مشهد و والدین آن ها در سال96-98که بالغ بر 248594 نفر بودند. نمونه گیری بصورت تصادفی چند مرحله ای و حجم نمونه براساس نرم افزار برآورد اندازه نمونه (364دختر) و با توجه به احتمال 20 درصد افت آزمودنی ها تعداد نمونه384 نفرو والدین آن هاانتخاب شد.ابزار پژوهش پرسشنامه ویژگی های شخصیتی کاستا ومک کری فرم کوتاه1989،مقیاس پرسشنامه پیوند خانوادگی (PBI) 1979 گوردن پارکرو مقیاس پرسشنامه ترومای دوران کودکی (CTQ) برنستاین، استین، نیوکمپ، والکر، پوگ و همکاران 2003بود.

    یافته ها

    یافته هانشان داد که طراحی مدل ساختاری مناسب برای پیش بینی سوءاستفاده از کودکان براساس ویژگی های شخصیتی والدین و پیوند والدینی با مدل نظری مطابقت داشته و از برازش مطلوبی برخوردار است. همچنین مسیر مستقیم پیوند والدینی در مراقبت (097/0-0β=،001/0P)،حمایت عاطفی (263/0-0β=،001/0P) ، ویژگی های شخصیتی والدین سهم روان رنجوری (07/0=β،10/0=P)، برون گرایی (09/0-=β،100/0=P)،انعطاف پذیری (055/0-=β،100/0=P)، دلپذیر بودن (078/0-=β،002/0=P) و با مسئولیت پذیر بودن (12/0-=β،001/0=P) بر سوءاستفاده از کودکان معنادار است.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش به مشاوران حوزه خانواده پیشنهاد می شودبمنظور ایجاد انسجام و خلق رابطه آگاهانه به تقابل عناصر درون روانی در جهت بهبود روابط والد-فرزندی در طول ملاحظات پیشگیرانه بپردازند.

    کلیدواژگان: پیوند والدینی، سوءاستفاده از کودکان، والدین، ویژگی های شخصیتی
  • مینا زمانی، نعمت ستوده اصل *، شاهرخ مکوند حسینی، پرویز صباحی صفحات 252-274
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی طرحواره درمانی با سه روش فنون شناختی، تجربی و رفتاری بر کیفیت زندگی نوجوانان دارای اختلال شخصیت مرزی بود.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر طرح عاملی آزمایشی واقعی با پیش آزمون و پس آزمون همراه با مرحله پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی بیماران نوجوان دختر در بازه سنی 15 تا 17 و مبتلا به اختلال نشانگان مرزی کلینیک درمانی پیوند بخش عمومی شهر بجنورد در سال 1400-1399 بودند که با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده تعداد 40 نفر از آنان انتخاب و در سه گروه آزمایش فنون شناختی، تجربی و رفتاری (هر گروه 10 نفر) و یک گروه گواه (10 نفر) جایگزین شدند. گروه های‌ آزمایش تحت بیست جلسه 90 دقیقه ای طرحواره درمانی با فنون شناختی، تجربی و رفتاری یانگ و همکاران (2003) قرار گرفتند؛ اما گروه گواه هیچ‌گونه مداخله‏ای دریافت نکرد و در لیست انتظار باقی ماند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه ویژگی‌های شخصیت مرزی کریگ و همکاران (2005) و پرسشنامه کیفیت زندگی توسط وار و شوربون (1992) بودغ داده‌ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه‏گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد طرحواره درمانی با فنون سه گانه شناختی، تجربی و رفتاری در افزایش کیفیت زندگی (704/56=F، 001/0=P) و ابعاد عملکرد جسمی (950/20=F؛ 001/0=P)، محدودیت سلامت جسمانی (484/20=F؛ 001/0=P)، درد بدنی (135/21=F؛ 001/0=P)، سلامت عمومی (900/9=F؛ 001/0=P)، سرزندگی (290/8=F؛ 001/0=P)، عملکرد اجتماعی (027/13=F؛ 001/0=P)، محدویت مشکلات هیجانی (036/7=F؛ 001/0=P) و بهزیستی هیجانی (252/8=F؛ 001/0=P)  موثر است و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار بود (05/0>P).

    نتیجه‌گیری

     بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که طرحواره درمانی می تواند به عنوان یک شیوه درمانی بر اساس فنون سه گانه شناختی، تجربی و رفتاری برای افزایش کیفیت زندگی دختران نوجوانان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی در مراکز درمانی به کار برده شوند.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، کیفیت زندگی، شخصیت مرزی
  • قاسم یعقوبی حسنکلا، علیرضا همایونی*، یحیی یاراحمدی، امید مرادی صفحات 275-295
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه‌ای آسیب‌پذیری روانی در رابطه بین وابستگی به شبکه‌های اجتماعی با طلاق عاطفی در زنان بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش همبستگی از نوع معادلات ساختاری با رویکرد مبتنی بر کوواریانس بود. جامعه آماری پژوهش تمامی زنان 20 تا 40 ساله مراجعه‌کننده جهت دریافت خدمات مرتبط با طلاق به 5 مرکز مشاوره تحت همکاری با اداره دادگستری در شهر بابل بودند که برای تعیین حجم نمونه با توجه به تعداد متغیرهای مشاهده شده و تخصیص ضریب 15 برای هر متغیر مشاهده شده و با احتساب احتمال پرسشنامه‌های ناقص 432 نفر به عنوان به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه‌های وابستگی به شبکه اجتماعی (1395)، آسیب‌پذیری روانی نجاریان و داوودی (1380)،و طلاق عاطفی محمدی و همکاران (1394) استفاده شد.

    یافته‌ ها

    نتایج نشان داد که روابط مثبت و معنی‌دار بین آسیب‌پذیری روانی و وابستگی به شبکه‌های اجتماعی با طلاق عاطفی وجود دارد (05/0=P). مسیر غیرمستقیم وابستگی به شبکه‌های اجتماعی با میزان طلاق عاطفی با میانجیگری آسیب‌پذیری روانی معنی‌دار بود و برازش مدل پژوهش نیز تایید شد (05/0=P).

    نتیجه‌ گیری

    با توجه به تحقیق حاضر پیشنهاد می‌گردد از لحاظ سلامت روانی و همچنین استحکام روابط زوجین مشاوره و ارایه اطلاعات و آموزش‌های مناسب برای خانواده‌ها در زمینه بهبود و رضایت زناشویی مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، آسیب پذیری روانی، طلاق عاطفی
  • فرهاد نامجو، ایلناز سجادیان*، محسن گل پرور صفحات 296-318
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تدوین بسته آموزشی ارتقاء وضعیت روان شناختی فرزندان خانواده های شاهد و ایثارگر و مقایسه اثربخشی آن با درمان پردازش شناختی بر تحمل پریشانی و تنظیم شناختی هیجان آنان بود.

    روش پژوهش

     روش پژوهش از نوع ترکیبی طرح اکتشافی متوالی و حاوی دو بعد کیفی و کمی بود. هدف بخش کیفی تعیین محتوا، ساختار و شکل نهایی بسته آموزش ارتقاء وضعیت روان شناختی فرزندان خانواده های شاهد و ایثارگر بر مبنای تجارب زیسته آن ها بود. برای تد‌وین بسته آموزشی ارتقا وضعیت روانشناختی فرزندان شاهد و ایثارگر از رویکرد‌ کیفی و برای مقایسه اثربخشی آن با درمان پردازش شناختی از رویکرد‌ کمی و روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و پیگیری دو ماهه استفاده شد‌ه است. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش، علاوه بر متون علمی، شامل کلیه فرزندان خانواده های شاهد و ایثارگر شهرستان یاسوج بود، که در سال تحصیلی 1397-1398 در مدارس متوسطه شاهد و دانشگاه یاسوج مشغول به تحصیل بودند. جامعه بخش کمی را کلیه فرزندان خانواده های شاهد و ایثارگر شهرستان یاسوج تشکیل دادند. نمونه گیری کیفی، به صورت هد‌فمند‌ انجام و با 15 نفر مصاحبه نیمه ساختار یافته تا اشباع نظری انجام شد‌. د‌ر بخش کمی نیز 45 نفر از فرزندان خانواده های شاهد و ایثارگر شهرستان یاسوج به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به سه گروه آزمایش اول (15 نفر)، آزمایش دوم (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) به صورت تصادف کاربندی شد‌ند‌. گروه آزمایش اول با استفاده از بسته آموزشی ارتقاء وضعیت روان‌شناختی محقق ساخته در هشت هفته و گروه آزمایش دوم با استفاده از درمان پردازش شناختی ریسک و همکاران (2007) در دوازده هفته 90 دقیقه‌ای به صورت گروهی تحت مداخله قرار گرفتند. ابزارهای پژوه پرسشنامه‌های تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2002) و تحمل پریشانی سیمونز و گاهر(2005) بود. د‌اد‌ه‌های کیفی به روش پدیدارشناسی و به شیوه مورد تاکید کلایزی و د‌اد‌ه‌های کمی به کمک آزمون واریانس اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی توکی تحلیل شد‌ند‌.

    یافته ها

    محتوای بسته ارتقاء وضعیت روان شناختی فرزندان خانواده های شاهد و ایثارگر شامل چهار مفهوم اصلی است: آموزش مقابله با سوگ و فقدان، مقابله و غلبه بر رنج و درد، گسترش حمایت اجتماعی، سازگاری هدفمند با شرایط و موقعیت بود و روایی بسته آموزشی نیز برابر با 87/0 گزارش شد. بخش کمی نتایج نشان دادند دو گروه آموزش بسته آموزشی ارتقاء وضعیت روان شناختی فرزندان شاهد و ایثارگر و درمان پردازش شناختی بر تنظیم شناختی هیجان (0.035=F=3.64،P) و تحمل پریشانی (0.001=F=8.70، P) موثر بودند و این تاثیر در مرحله پیگری پایدار بود. همچنین نتایج آزمون تعقیبی توکی نشان داد تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایش نبود (05/0<P).

    نتیجه گیری

    از آنجا که بسته آموزشی ارتقاء وضعیت روان شناختی و درمان پردازش شناختی، تحمل پریشانی و تنظیم شناختی هیجان را ارتقاء میدهد؛ بنابراین برای بهبود تحمل پریشانی و تنظیم شناختی هیجان در فرزندان خانواده های شاهد و ایثارگر می توان از آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: وضعیت روان شناختی، پردازش شناختی، تنظیم شناختی هیجان، تحمل پریشانی، شاهد و ایثارگر
  • الهام سادات هاشمی *، مهدی رشیدی اقدم، لادن نصیری، زهره قاسمی بهارونجی صفحات 320-336
    هدف

     هدف پژوهش اثر بخشی طرح‌واره درمانی گروهی بر میزان پرخاشگری و امید به زندگی افراد اقلیت جنسی دچار اختلال دوقطبی بود. 

    روش

     روش پژوهش شبه آزمایشی با گروه آزمایش و گروه گواه، طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری دو ماهه و جامعه آماری 62 فرد مراجعه‌کننده به مرکز مشاوره اقلیت‌های جنسی در سال 1397 بود. از این جامعه 30 فرد به شیوه هدفمند انتخاب و به شکل تصادفی 15 نفر در هر یک از دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1992) و امید به زندگی اشنایدر (1991) و نیز برنامه مداخله طرحواره درمانی یانگ، کلوسکو و ویشار (2003) بود که در 8 جلسه 90 دقیقه‌ای گروهی به گروه‌ آزمایش ارایه و داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مختلط تحلیل شد.

     یافته‌ها

    نتایج حاکی ازتاثیر مداخله طرحواره درمانی بر پرخاشگری (33/5 =F، 028/0 =P) و امید به زندگی (62/4 =F، 040/0 =P) و پایداری این تاثیر در مرحله پیگیری بود. 

    نتیجه‌گیری

    نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می‌کند که مداخله طرحواره‌ درمانی برای کاهش پرخاشگری و بهبود امید به زندگی روش مناسبی است؛ بنابراین می‌توان از آن در جهت بهبود وضعیت روانی افراد با اقلیت جنسی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اقلیت جنسی، امید، پرخاشگری، دوقطبی، طرحواره درمانی
|
  • Mohammad Kazemzadeh, Hassan Asadzadeh *, Ameneh Moazedian, Abolfazl Karami Pages 1-24
    Aim

    The present study aimed to develop a structural model of life satisfaction based on emotional regulation, problem-solving skills, and tolerance of ambiguity (TA) mediated by personality traits of couples.

    Methods

    The research method was descriptive-correlational, and the statistical population consisted of all couples who visited counseling centers 2 and 5 in Tehran in 2018. Among them, 380 individuals were selected by convenience sampling. The life satisfaction questionnaire by Diner et al. (1985), cognitive emotion regulation questionnaire by Garnfsky et al. (2001), Hepner''s problem-solving questionnaire (1982), tolerance of ambiguity questionnaire by McLain (1993), and the five-factor NEO personality inventory (NEO-PI) by McCrae and Costa (1985) were used to collect data. Data were analyzed using structural equations, SPSS22, and AMOS24.

    Results

    The results indicated a direct significant effects of emotional regulation (P=0.01, β=0.40), problem-solving skills (P=0.01, β=0.32), Tolerance of ambiguity (P=0.01, β=0.22), and personality traits- neuroticism (P=0.01, β=0.22), extraversion (P=0.01, β=0.23), openness to experience (P=0.01, β=0.19), agreeableness (P=0.01, β=0.22), and conscientiousness (P=0.01, β=0.27) on life satisfaction. There was also a significant relationship between emotional regulation, problem-solving skills, and tolerance of ambiguity with life satisfaction mediated by personality traits (P=0.01).

    Conclusion

    Personality traits play a mediating role in the relationship between emotional regulation, problem-solving skills, and increasing tolerance of ambiguity. Life satisfaction can increase by teaching problem-solving skills and emotional regulation.

    Keywords: life satisfaction, emotional regulation, problem-solving skills, Tolerance of Ambiguity, personality traits
  • Zahra Moosavi Khorami, Farideh Dokaneifard *, Reza Khakpour Pages 25-50
    Aim

    The present study aimed to provide a model for predicting emotional divorce based on attachment style, and sexual function components in women with the mediating role of emotional intelligence.

    Methods

    The research was descriptive-correlational and had an exploratory sequential and directed type. The statistical population consisted of married women who visited counseling centers in Tehran in 2019. The research had a multi-stage random sampling method, and its statistical sample size consisted of 350 married women based on Sample Power software, and 372 ones were selected according to the 20% probability of sample drop. The research tools included Gottman Emotional Divorce Scale (EDS) (2008), Collins and Read adult attachment Scale (RASS) (1990), Female Sexual Function Index (FSFI) by Rosen et al. (2000), and Bar-On Emotional Quotient Inventory (EQ-i) (1997). Data were analyzed using structural equations (Smart PLS).

    Results

    The results indicated that emotional divorce based on secure, ambivalent, and avoidant attachment styles, and sexual function had a good fit mediated by emotional intelligence in married women (P=0.01). Furthermore, the study of significant direct and indirect paths indicated that the significant direct path of secure, avoidant, and ambivalent attachment styles, and sexual function with the emotional divorce of married women (P=0.01). Moreover, the results of the indirect path indicated positive effects of secure, avoidant, and ambivalent attachment styles, and sexual function mediated by emotional intelligence on the emotional divorce of married women (P=0.01).

    Conclusion

    We need to pay attention to the interaction of psychological elements to improve marital relationships during treatment considerations to create cohesion and a satisfactory marital relationship based on recognizing the emotions of each couple, and modifying the types of attachment styles of couples.

    Keywords: emotional divorce, attachment style, sexual function, Emotional intelligence
  • Noushin Tamizi, Majid Zargham Hajabi *, Hasan Mirzahoseini Pages 51-68

    Aim The main purpose of the present study was to investigate psychometric properties of the Farsi version of the Psychological Capital Questionnaire (PCQ, Luthans, Avolio, Avey & Norman, 2007) among male and female gifted adolescents. In this correlational study, 366 adolescents (182 male and 184 female) completed the Psychological Capital Questionnaire (PCQ), Health-oriented Academic Life-Style promoting/reducing Behaviors Questionnaire (HALSBQ, Salehzadeh, Shokri & Fathabadi, 1396), School Engagement Inventory (SEI, Salmela-Aro & Upadaya, 2012) and School Burnout Inventory (SBI, Salmela-Aro, Kiuru, Leskinen & Nurmi, 2009). The confirmatory factor analysis and multi-group methods were used to compute the PCQ's factorial validity and its gender invariance, respectively. The results of confirmatory factor analysis based AMOS software showed that the four factor model of PCQ (self-efficacy, resiliency, optimism and hope) fit well to the data across two groups. The results of multi-group confirmatory factor analysis revealed the cross-group invariance of factorial structure, factor loadings, and factor variances and covariance’s of the PCQ across male and female adolescents. Correlational analyses between psychological capacity with academic well-being and academic life style behaviors provided initial evidence for the PCQ criterion validity. Internal consistency coefficients for the self-efficacy, hope, resiliency and optimism subscales were 0/88, 0/86, 0/86 & 0/80 respectively. In sum, these findings provide evidence for the validity and reliability of the PCQ to measure of psychological capital in male and female gifted adolescents.

    Keywords: Gifted psychology, Multi-group confirmatory factor analysis, psychological capital questionnaire, Sex differences
  • Maryam Sadeghi, Moheb Naeimeh *, Marziyeh Alivandvafa Pages 69-87
    Purpose
    The main purpose of the present study was to examine the effectiveness of Acceptance & commitment therapy on alexithymia, marital burnout and life quality of women exposed to Infidelity.
    Methodology
    This research was quasi experimental with a pre-test/post-test design with control group. The target population included women referred to Mashhad counselling centers who were exposed to spouse sexual infidelity. Twenty women were selected by convinance sampling and randomly assigned to two experimental and control groups. Each group included 10 members. Before training both groups went under pre-test in which they were asked to complete Toronto Alexithymia scale, Pines Marital Burnout Questionnaire and Life Quality Questionnaire. The experimental group went under Acceptance & commitment therapy in groups which was designed for 12 sessions, whereas the control group didn’t receive any training. After training sessions, post- test was performed and data was analyzed by using ANCOVA.
    Findings
    The results showed that the treatment based on acceptance and commitment on mood dysphoria (F = 7.74, P = 0.012), marital boredom (F = 9.32, P = 0.007) and quality of life (93 / 10 = F, P = 0.004) Women affected by marital infidelity are effective; and this effect was stable in the follow-up phase.
    Conclusion
    Therefore, because of the mental flexibility of this therapy, it can be used for those women suffering from infidelity.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy in Groups, alexithymia, Marital Burnout, Life quality, Women Exposed to Infidelity
  • Azadeh Rasolirad, Mohammadali Rahmani *, Shohreh Ghorbanshirodi, Mohammadreza Zarbakhsh Pages 88-108
    Objective

    The aim of this study was to compare the effectiveness of schema therapy and interaction behavior analysis on marital conflict between couples seeking divorce.

    Method

    The present study was a quantitative study and in terms of research method, it was a quasi-experimental study with pretest-posttest and control group with 2-month follow-up. The statistical population of this study was all married people with marital disputes in Rasht in the second half of 1397 referred to welfare, dispute resolution councils, family courts and counseling centers that 40 people were selected by available and then randomly They were replaced in three groups of 15 people. In the first stage, by available (voluntary) method, after confirming and signing the consent form to participate in the research, it was randomly divided into 3 experimental schema therapy groups (n = 15), interaction behavior analysis experimental group (n = 15) and group Controls (15 people) were included. Then, two approaches of schema therapy and interaction behavior analysis were performed on two experimental groups at the rate of twelve one-hour sessions twice a week. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that schema therapy intervention and interaction behavior analysis are effective on marital conflict (F = 125.23, P = 0.001) and this effect is stable in the follow-up phase. The results of Scheffe post hoc test showed that there is a significant difference between the two groups of interaction behavior analysis and schema therapy in reducing the effectiveness of marital conflict (p <0.05); Therefore, the analysis of interactional behavior had a greater effect on reducing the marital conflicts of the participants.

    Conclusion
    Keywords: Schema therapy, Mutual behavior analysis, Marital conflict, Divorced couples
  • Monireh. Kordloo, Bagher Sanaei zaker*, Javad Khalatbari Pages 109-128
    Aim

    The present study aimed to determine the effectiveness of an Islamic approach based on balance selection on the quality of life, happiness, and life satisfaction of women.

    Methods

    The study was quasi-experimental with a pretest-posttest design, experimental and control groups, and quarterly follow-up. The statistical population consisted of married women who visited counseling centers of the Psychology and Counseling Organization in 2018. In the study, 28 married women were selected by a purposive method and were randomly assigned to two 14-individual groups, experimental and control. The research tools included Life Satisfaction Questionnaire by Diner et al. (1985), Short-Form Health Survey by Ware & Sherbourne (1992), and Oxford Happiness Inventory by Argyle et al. (1989). The experimental group was trained with the researcher-made Islamic approach based on the balance selection in twelve sessions, and the control group did not receive any training. Data were analyzed using repeated-measures analysis of variance.

    Results

    The results indicated that the Islamic approach based on balance selection was effective in improving quality of life (P=0.014, F= 6.20), life satisfaction (P=0.002, F=7.72), and happiness (P=0.047, F=3.15) in married women, and the effect was stable in the follow-up phase.

    Conclusion

    The results showed that the Islamic approach psychotherapy based on balance selection had a stable effect of treatment on the quality of life, happiness, and satisfaction of women who visited counseling centers of the Psychology and Counseling Organization in Tehran. Therefore, this method can be used as an effective intervention method to increase the quality of life, happiness, and satisfaction of people, especially married women.

    Keywords: Islamic approach, Balance selection, Quality of life, Life satisfaction, Happiness
  • Parviz Moradian, Keyvan Kakabraee *, Haasan Amiri Pages 129-148
    Aim

    The aim of this study was to compare the effectiveness of schema therapy and problem solving skills training on the mental well-being of abusers in addiction treatment centers in Sarpol-e Zahab.

    Method

    The method of the present study was a quasi-experimental design with pretest-posttest and follow-up period with two experimental nodes and a control group. The statistical population of the study included all married addicted men referred to addiction treatment centers in Sarpol-e Zahab city in 1397-98 that 60 people were selected by available sampling and divided into three groups (20 experimental groups 1 and 20 experimental groups 2 and 20 control groups). Substituted randomly, all three groups were first assessed with the Life Satisfaction Scale (SWLS), Diner et al. (1985); Both experimental groups underwent 12 sessions of 90 minutes under the intervention of Young, Closco, & Wieshar (2003) Schema Therapy and Dixon & Clover, 1984, and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using mixed variance analysis of repeated measures.

    Results

    The results showed the effect of schema therapy intervention on negative emotions (F = 24.48, P = 0.001), positive emotions (F = 31.84, P = 0.001) and life satisfaction (= 3.82). F, P = 0.081) and problem solving skills intervention on negative emotions (F = 29.74, P = 0.001), positive emotions (F = 21.58, P = 0.001) and life satisfaction ( F = 4.46, P = 0.041) and the stability of this effect was in the follow-up stage.

    Conclusion

    According to the results of the study, it can be concluded that schema therapy and problem solving skills can be used by therapists as preferential therapies in the interventions of drug users.

    Keywords: Schema therapy, problem solving, Positive Emotions, Negative Emotions, life satisfaction
  • Ghazaleh Tarnas, Farahnaz Meshchi *, Mehdi Shahnazari, Sheyda Sodagar, Mania Asgharpour Pages 149-165

    This study aimed to predict the sexual performance women of Self-concept, self-efficacy and sexual awareness. To conduct this descriptive study, 500 women (40-24 years old) referred to health centers (2018) were selected by the available sampling method. The Female Sexual Function Index - FSFI (2000), and Multi-dimensional Sexual Self-Concept Questionnaire - MSSCQ (2013) were used to validate the data, and Pearson correlation coefficients, correlation variance, and regression coefficients were used to analyze the data. The findings showed that the components of sexual self-concept play a role in predicting women's sexual performance. According to the study, sexual beliefs as sexual self-concept play a predictive role in women's sexual performance and the most important predictor of sexual function is sexual awareness, sexual desire, self-blame in sexual problems, sexual self-efficacy, sexual courage, and management It's a sexual issue. According to the results of sexual anxiety, self-blame in sexual problems, fear of sex and sexual depression is inversely related to sexual function. Between sexual self-efficacy, sexual awareness, motivation to avoid high-risk sex, sexual desire, sexual courage and boldness, sexual optimism, sexual monitoring, sexual motivation, sexual management, sexual validity, sexual satisfaction, personal patterns Sex, prevention of sexual problems and internal control of sexual issues are directly related to sexual function.

    Keywords: sexual function, self-concept, self-efficacy, sexual awareness
  • Sakineh Jomenia, Alimohammad Nazariy *, Aliakbar Solimanian Pages 166-191
    Aim

    current study was done by the purpose of identifying Turkmen couples’ problems by their prospective.

    Method

    For data gathering in-depth semi-structured interviews were used.

    Findings

    By data analyzing four important categories were obtained: couple inThis research was a qualitative content analysis method. The statistical population of this study was all Turkmen couples seeking divorce referred by the judiciary for peace and reconciliation to the counseling center. Twenty couples were selected based on purposeful sampling and saturation criteria and participated in the study.efficiency, individual inefficiency, contextual conditions and cultural conditions. Couple inefficiency with 16 subcategories (couples' reaction to conflict, dysfunctional relationship, lack of alignment, Lack of sexual shyness , unfaithfulness, love deprivation, disregard for kinship, lack of couple relationships, destructive role of main families, major family reaction key in disagreement, inadequacy and Integrity in the Relationship, inefficient bordering, negative attitude to the future of relationship, neglect and difference in religious attitude) and individual inefficiency with 1 subcategory (effective personal characteristics on divorce), contextual conditions with 2 subcategories (inappropriate marriage forming, effective social factors on divorce) and cultural condition with 1 subcategory (effective cultural factors on divorce).

    Conclusion

    on the research findings, it can be stated that many problems of Turkmen couples are similar to the problems of other couples. And it is possible to reduce marital conflicts by developing an educational package appropriate to the problems.

    Keywords: Turkmen Couples, Couple Inefficiency, Individual Inefficiency, Contextual Conditions, Cultural Conditions
  • Abbas Babasafari, Seyed Hamid Atashpour *, Zahra Yousefi Pages 192-214

    The aim of the research was to comparison the effectiveness of integrated systematic- constructive method with solution focusd with systematic- structrual on marital confilicts and boundaris and triangulation among couples in Isfahan. The research was quasi-experimental with pre test, post test and follow up with experimental and control groups design. The statistical population was all married and conflicted couples in Isfahan in 1998-99, from which samples of 30 couples were selected by convenience sampling and non-randomly were assigned in three groups experimental groups and one control group (ten couples in each group).The experimental group received 8 ninety minute sessions while control group was in waiting list. The measurements were marital confilicts scale (Sanaei, 2008) and Bounderis and triangulation scale (Dehghani & Yousefi, 2001). Gathered data was analyzed by descriptive (means and standard deviations) and inferential (repeated measure variance) statistics. The results showed the integrated method had significant effects on marital confilicts (F= 178.29, P< 0.01), triangulation (F= 5.162, P< 0.01) rigid boundaris (F= 38.40, P= 0.01) felexible boundaries (F=905.67, 0.01) and unrestriened boundareies (F= 202.15, P<0.01). The results of tuki Post hoc test showed the integrated method is more effective on improving marital confilicts, boundaries and triangulation among couples and pairwise comparison showed that the results were stable in the follow-up stage. As regard the results it can be said the systematic solution focused can be used to improve marital confilicts, triangulation and boundaries.

    Keywords: systematic- constructive, soloution- focused, marital satisfaction, family relations
  • Shirin Falah, Khadijeh Abolmaali Alhosseini *, Mehrdad Sabet Pages 215-233
    Aim

    The aim of this study was to compare the effectiveness of positive parenting education and socio-emotional learning education for parents of preschool children on their children's adaptive behavior.

    Methods

    The present research method was quasi-experimental and the design used in this study was a three-group pretest-posttest design with two experimental groups and a control group with one month follow-up. The statistical population of the study consisted of parents of preschool children with their children in Tehran in 1398, from which 45 people were selected by available sampling method and randomly divided into two experimental groups (15 people in each group) and one The control group (15 people) was assigned. The first experimental group received positive parenting training in Saunders, 2005 for 8 two-hour sessions, and the second experimental group received dull social-emotional learning training in 2003, 8 sessions of 90 minutes, and the control group remained on the waiting list. The tools used in the present study included adaptive behavior (Wineland, 1965) which was used in three stages: pre-test, post-test and follow-up. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that positive parenting intervention and socio-emotional learning on individual independence (F = 18.19 and P = 0.001), social behavior (F = 4.69 and P = 0.010) and total behavior score Marital adaptation (F = 15.39 and P = 0.001) is effective; And this effect was stable in the follow-up phase.

    Conclusion

    The findings showed that both interventions used in this study can significantly improve adaptive behavior in children; Therefore, these educational services can be used in preschool centers to improve adaptive behavior in children.

    Keywords: positive parenting, Emotional social learning, Adaptive Behavior
  • Tahmineh Bahmani, Nasseri Naziasadat *, Elham Fariborzi Pages 234-251
    Aim

    The purpose of the present study was to provide a model to determine the relationship between personality traits and parenting styles of children using parenting

    Method

    This is a descriptive-correlational descriptive-correlational study of partial and directional least squares type and the statistical population consisted of children aged 13 to 15 years in Mashhad high school and their parents in 1998-96 that were 85,842 persons. Multistage random sampling and sample size based on the software estimated the sample size (n = 510) and given the probability of 20% drop in sample size 530 (265 boys and 265 girls) and 1060 parents were selected. The research instrument was the Costa and Wake Carey Personality Inventory of Short Form 1989, the Collins and Reed Adult Attachment Scale of 1990, and the Nourbakhsh Child Abuse Self-Report Scale (2013).

    Results

    The results showed that the design of a suitable structural model for predicting child abuse based on parental personality traits and attachment styles was in good agreement with the theoretical model. Also, the direct path to secure attachment style (β = 0.41, P=0.001), avoidant attachment style (β= 0.35, P=0.001) and ambivalent attachment style (β= 0.42, P=0.001), parental personality traits, share of neuroticism (P = 0.46, P = 0.001), extraversion (P = 0.44, P = 0.001), openness (β= 0.40, P=0.001), agreeing (β= 0.35, P=0.001), and being conscientious (β= 0.41, P=0.001) Abuse of children is significant.

    Conclusion

    Based on the research findings, it is suggested that family counselors deal with the interpersonal elements to improve parent-child relationships during preventive considerations in order to create a cohesive and conscious relationship.

    Keywords: Parental bonding, child abuse, Parents, personality traits
  • Mina Zamani, Nemat Sotodeh asl *, Shahrokh Makvand hoseini, Parviz sabahi Pages 252-274
    Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of schema therapy on quality of life in adolescents with borderline personality disorder.

    Methods

    The present study was a real experimental factor design with pre-test and post-test with a 2-month follow-up phase. The statistical population of the present study included all adolescent female patients in the age range of 15 to 17 and with borderline syndrome disorder in Bojnourd public ward transplant clinic in 1399-1400. Using simple random sampling method, 40 of them were selected and 3 experimental groups (10 people in each group) and one control group (10 people) were replaced. The experimental groups underwent 20 sessions of 90-minute schema therapy with cognitive, experimental and behavioral techniques; But the control group did not receive any intervention and remained on the waiting list. The Borderline Personality Traits Scale for Children (BPFS-C) of Craig et al. (2005) and the Quality of Life Questionnaire (SF-36) by War and Chorbon (1992) were used to collect data. The analysis of the information obtained from the implementation of the questionnaires was performed through SPSS software version 24 in two descriptive and inferential sections (analysis of variance with repeated measures and Ben Foroni post hoc test).

    Results

    The results showed that the mentioned treatment with its three techniques in the post-test and follow-up stage compared to the control group had a significant effect on increasing the quality of life of borderline personality (P <0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it can be said that schema therapy can be used as a treatment method to increase the quality of life of borderline personality of adolescent girls with borderline personality disorder in medical centers.

    Keywords: Schema therapy, quality of life, borderline personality
  • Ghasem YaghoubiHasankola, Alireza Homayouni *, Yahya Yarahmadi, Amid Moradi Pages 275-295
    Aim

    The aim of this study was to determine the mediating role of psychological vulnerability in the relationship between dependence on social networks and emotional divorce in women.

    Methods

    This study was a correlation of structural equations with a covariance-based approach. The statistical population of the study was all women aged 20 to 40 years who referred to 5 counseling centers in cooperation with the Department of Justice in Babol to receive divorce-related services. Taking into account the possibility of incomplete questionnaires, 432 people were selected as purposive sampling. To collect information, questionnaires of social network dependence (2016), psychological vulnerability of carpenters and Davoodi (2001), and emotional divorce of Mohammadi et al. (2015) were used.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant relationship between psychological vulnerability and dependence on social networks with emotional divorce (P = 0.05). The indirect path of dependence on social networks was significant with the rate of emotional divorce mediated by psychological vulnerability and the fit of the research model was confirmed (P = 0.05).

    Conclusion

    According to the present study, it is suggested that in terms of mental health as well as the strength of couples' relationships, counseling and providing appropriate information and education for families in the field of marital improvement and satisfaction should be considered.

    Keywords: Social networks, psychological vulnerability, emotional divorce
  • Farhad Namjoo, ilnaz sajadyan *, mohsen golparvar Pages 296-318
    Method

    This study is a combination. A qualitative approach was used to develop an educational package to improve the psychological status of control and self-sacrificing children, and a quantitative approach and a quasi-experimental method with a pre-test-post-test design with a control group and two-month follow-up were used to compare its effectiveness with cognitive processing therapy. The statistical population of the qualitative part of the research, in addition to scientific texts, included all children of martyrs and self-sacrificing families of Yasuj city, who were studying in Shahed high schools and Yasuj University in the academic year 1397-1398. A small part of the community consisted of all the children of the martyr and self-sacrificing families of Yasuj city. Qualitative sampling was performed purposefully and 15 people were interviewed semi-structured to theoretical saturation. In the quantitative section, 45 children of control and self-sacrificing families of Yasuj city were selected by purposive sampling method and were interviewed with Garnfsky et al.'s (2002) emotion regulation questionnaire and Simmons and Gahr (2005) distress tolerance questionnaires. Qualitative data were analyzed by phenomenological method and emphasized by Klaizi and quantitative data were analyzed by repeated measures analysis of variance and Tukey post hoc test.

    Findings

    The research showed that the content of the package to improve the psychological status of children of martyrs and self-sacrificing families includes four main concepts: training to deal with grief and loss, training to cope and overcome suffering, training to expand social support, training to adapt to Conditions and position. Quantitative results also showed that there is no significant difference between the two groups of educational package of improving the psychological status of control and self-sacrificing children and cognitive processing therapy on cognitive regulation of emotion and distress tolerance.

    Keywords: Cognitive processing (CPT), cognitive emotion regulation, distress tolerance, control, self-sacrifice
  • Elham Hashemi *, Mehdi Rashidi Aghdam, Ladan Nasiri, Zhoreh Ghasemi Bahrvanji Pages 320-336
    Aim

     The aim of this study was to investigate the effectiveness of group therapy therapy on the rate of aggression and life expectancy of sexual minorities with bipolar disorder. 

    Method

     The research method was quasi-experimental with experimental group and control group, pre-test, post-test and two-month follow-up and tatistical population of 62 people referred to the Sexual Minority Counseling Center in 1397. From this community, 30 people were randomly selected and 15 people were randomly assigned to each of the two experimental and control groups. The research tools were the Bass and Perry Aggression Questionnaire (1992) and Schneider's Lifetime Hope (1991), as well as the Yang, Klosko, and Wischer (2003) intervention schematic intervention intervention programs, which were presented to the experimental group in 8 90-minute group sessions using data from the test. Mixed variance analysis was analyzed. 

    Results

     The results showed the effect of schema therapy intervention on aggression (P = 5.33, P = 0.028) and life expectancy (P = 4.62, P = 0.040) and the stability of this effect in the follow-up phase. 

    Conclusion

     The results of the study suggest evidence that schematic therapy intervention is a good way to reduce aggression and improve life expectancy, so it can be used to improve the mental state of people with sexual minorities.

    Keywords: aggression, hope, Sexual minority, schema therapy