فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد - سال بیست و نهم شماره 8 (پیاپی 180، آبان 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال بیست و نهم شماره 8 (پیاپی 180، آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهه ملکیان فینی*، سجاد احمدی زاد صفحات 3955-3975
    مقدمه

    اهمیت و ضرورت پیشگیری از بروز این بیماری ها به منظور حفظ و گسترش سلامتی، توجه بسیاری از پژوهشگران را به روش های پیشگیری از بروز آسیب های قلبی عروقی معطوف داشته است. تاثیرات متابولیک کاهش توده عضلانی ناشی از فرآیند طبیعی پیری با کاهش فعالیت عضلانی ایجاد شده و منجر به شیوع بالای چاقی، مقاومت به انسولین، دیابت نوع 2، اختلال چربی خون و بیماری های قلبی عروقی می گردد. این عوامل خطرساز موجب اختلال در ساختار قلبی عروقی نظیر انفارکتوس قلبی، سفتی شریانی و اختلال عملکرد اندوتلیال و غیره می گردند. هم چنین پژوهش ها نشان می دهدکه قدرت عضلانی با تمام عوامل ایجاد کننده مرگ و شیوع نشانگان متابولیک نسبت عکس دارد. بنابراین هدف از این مطالعه ارایه روش های تمرین مقاومتی ایمن برای بیماران قلبی عروقی می باشد.

    نتیجه گیری

    فعالیت مقاومتی در پیشگیری و یا معکوس نمودن تغییرات عملکردی، مورفولوژیکی و ساختاری قلب موثر می باشد. تحقیقات نشان می دهد که تمرین مقاومتی از کاهش توده و عملکرد عضلانی جلوگیری می کند. این موضوع می تواند کاهش عملکردی ناشی از پیری و بیماری را نیز جبران نماید. به دلیل اینکه روش های تمرین مقاومتی متنوع هستند و با مشکلات فراوان روش شناسی همراه هستند، مطالعه تاثیر فعالیت و تمرین ورزشی مقاومتی در بیماران قلبی عروقی همیشه بحث برانگیز بوده است. این مقاله یافته های تحقیقات قبلی را که اثرات تعامل بین فعالیت حاد ورزشی و تمرین در بیماران قلبی عروقی را مرور و نتیجه گیری می نماید و در نهایت اصول تجویز تمرین مقاومتی در این بیماران را بیان می کند. به طور کلی این مطالعه بیان می کند که اجرای تمرین مقاومتی حتی برای بیماران مبتلا به CHF سودمند می باشد.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، تمرین مقاومتی، توانبخشی، بیماری قلبی عروقی، بیماری قلبی، نارسایی قلبی، ترومبوز
  • سیده فاطمه فاطمی، سید عبدالله هاشم ورزی*، امین فرزانه حصاری صفحات 3976-3988
    مقدمه

    دیابت یک بیماری متابولیکی شایع است که منجر به نوروپاتی محیطی می شود. آسیب نورون های محیطی باعث افزایش پروتئین کانال سدیمیNav1.3 می شود. تمرین ورزشی اثر مفیدی بر دیابت و نوروپاتی محیطی دارد. از طرفی، آلفالیپوییک اسید یک آنتی-اکسیدان بیولوژیکی قوی است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر شدت های مختلف تمرین و آلفالیپوییک اسید بر بیان کانال سدیمی Nav1.3 عضله نعلی موش های دیابتی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی ، 35 سر موش نر نژاد ویستار به طور تصادفی به هفت گروه: کنترل سالم، دیابتی، دیابتی مکمل، دیابتی تمرین شدید، دیابتی تمرین متوسط، دیابتی تمرین شدید + مکمل، دیابتی تمرین متوسط + مکمل تقسیم شدند. موش های صحرایی با تزریق استرپتوزوسین به صورت درون صفاقی، دیابتی شدند. پروتکل تمرین تناوبی متوسط و شدید به مدت شش هفته و پنج جلسه در هفته اجرا شد. آلفالیپوییک اسید به مقدار mg/kg20 در روز به صورت گاواژ به موش ها داده شد. بیان پروتئین Nav1.3 با روش ایمونوهیستوشیمی اندازه گیری گردید. عملیات آماری با نرم افزار SPSS version 16 انجام گرفت. از آزمون آماری تحلیل واریانس یک طرفه و توکی برای تحلیل اطلاعات استفاده شد.

    نتایج

    دیابت منجر به افزایش بیان Nav1.3 عضله نعلی نسبت به گروه سالم شد (0/0001>P). تمرین شدید (0/0015=P)، تمرین متوسط (0/0056=P)، تمرین شدید + مکمل (0/0001>P) و تمرین متوسط+مکمل (0/0001>P) سطح NaV1.3 را به طور معنی داری نسبت به گروه دیایت کاهش دادند.

    نتیجه گیری

     تمرین تناوبی شدید و متوسط می تواند بیان Nav1.3 عضله نعلی موش های دیابتی را کاهش دهد. ترکیب مکمل آلفالیپوییک اسید با تمرین ورزشی در کاهش نوروپاتی محیطی موثرتر است.

    کلیدواژگان: آلفالیپولئیک اسید، تمرین ورزشی، Nav1.3، دیابت
  • هانیه الهی مهر*، مهناز شاهقلیان، محمدحسین عبداللهی، فریبا رجبی صفحات 3989-4001
    مقدمه

    بیماری های قلبی عروقی یکی از علل مرگ و میر در دنیا می باشند که عوامل روان شناختی در بروز و تشدید آن نقش مهمی دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ناگویی خلقی و تیپ شخصیتی D در پیش بینی سرکوب هیجانی در بیماران قلبی عروقی بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری شامل بیماران قلبی عروقی کرج و نمونه آماری، 100 نفر از بیماران قلبی عروقی تحت درمان بیمارستان رجایی کرج بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای به کار رفته در این پژوهش شامل مقیاس آلکسی تایمیای تورنتو (TAS-20)، پرسش نامه تیپ شخصیتی D) (DS14 و پرسش نامه کنترل هیجانی (ECQ) بود که روایی و پایایی هر سه پرسش نامه در مطالعات داخلی و خارجی تایید شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار  SPSS version 16 آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد.

    نتایج

    نتایج همبستگی نشان داد که بین ناگویی خلقی (0/026=p) و تیپ شخصیتی (D0/05=p) با سرکوب هیجانی در بیماران قلبی در سطح 0/05 رابطه معنادار است و نتایج رگرسیون چند متغیری نشان داد که ناگویی خلقی (0/098=p) و تیپ شخصیتی D (0/228=p)، سرکوب هیجانی را پیش بینی نمی کنند.

    نتیجه‏ گیری

    ناگویی خلقی، تیپ شخصیتی D و سرکوب هیجانی از عوامل زمینه ساز در ایجاد و تشدید بیماری قلبی عروقی هستند. از این رو لازم است این عوامل در مدیریت و درمان این بیماران مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: بیماری قلبی عروقی، ناگویی خلقی، تیپ شخصیتی D
  • سمانه وزیری امجد، فاطمه اصفهانی نیا، مرضیه سنویی فریمانی، سمیه قربانی قلی آباد، فاطمه احمدی متمایل* صفحات 4002-4012
    مقدمه

    تغییرات فیزیولوژیک دوره بارداری بر روی دندان ها و بافت های دهان و لثه اثر گذاشته و باعث افزایش شدت مشکلاتی از قبیل پوسیدگی، التهاب، خونریزی و تورم لثه می گردد. بنابراین لازم است افراد باردار به طور منظم معاینه شوند و آموزش کافی به آن ها داده شود. هدف مطالعه حاضر بررسی وضعیت سلامت دهان و دندان در زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان فاطمیه شهر همدان بود.

    روش بررسی

    این مطالعه بر روی 96زن باردار انجام شد . پرسش نامه تنظیم شده برای هر فرد به روش مصاحبه به منظور تکمیل قسمت مربوط به اطلاعات فردی ، بارداری و وضعیت سلامت دهان و دندان تکمیل گردید. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS version 16  انجام شد.

    نتایج

    میانگین سن شرکت کنندگان در مطالعه 29/64 بود. میزان (Decay Missing Filling Teeth) DMFT در زنان باردار مورد مطالعه3/81 ±10/48 بود. 43/75 درصد افراد از لحاظ BOP، مثبت بودند. 12/50درصد افراد خشکی دهان داشتند.با استفاده از ارزیابی جینجیوال ایندکس، 68/75 درصد از افراد دارای ژنژیویت بودند و میانگین میزان جینجیوال ایندکس 0/79± 0/98 درصد بود. از لحاظ بهداشت دهانی با استفاده از ارزیابی پلاک ایندکس اکثر افراد در سطح متوسط بودند (45/83درصد) و میانگین پلاک ایندکس 0/62 ± 1/27 درصد بود.

    نتیجه گیری

     مادران باردار سلامت دهان متوسطی داشتند. به همین دلیل آگاهی دادن به پزشکان جهت ارجاع این افراد به دندانپزشکان وآموزش زنان باردار جهت رعایت بهداشت دهان و پیشگیری از بروز بیماری های دهان و دندان و ژنژیویت بارداری امری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: شاخص التهاب لثه، شاخص پوسیدگی، ایندکس میزان پلاک، ایندکس خونریزی حین پروب، زنان باردار، سلامت دهان
  • هانیه نیکخواه، مریم وفایی، احسان فراشاهی یزد*، فاطمه ارجمند، انسیه شهوازیان، محمدباقر محمودی، عباس اندیشمند صفحات 4013-4020
    مقدمه

    آترواسکلروزیس یک بیماری التهابی است و از مهم ترین عوامل مرگ حاصل از بیماری قلبی و عروقی است. پلاک های عروقی داخل رگ های سخت شده، بهتر ایجاد و توسعه می یابند و قطر رگ ها را کاهش می دهند. CXCR4 از مهم ترین گیرنده های کموکاین ها بوده که حضورش در پلاک های قلبی تایید شده است. در مطالعه حاضر تعیین ارتباط تنوع ژنتیکی ژن CXCR4 (rs2228014) با بیماری آترواسکلروزیس هدف ما بوده است.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد شاهدی شامل 254 نفر از مراجعین به بخش آنژیوگرافی قلب بیمارستان افشار یزد بوده و گروه مورد شامل 112 بیمار مبتلا به اسکلروزیس و 142 فرد سالم به عنوان گروه شاهد است. تطبیق سنی و جنسی دو گروه مد نظر قرار گرفت و خون وریدی از افراد شرکت کننده در مطالعه گرفته شده و پس از استخراج DNA، تعیین ژنوتایپ SNP ژن CXCR4 به کمک ARMS-PCR  انجام گرفت. در مرحله تحلیل آماری داده ها از نرم افزارversion 16  SPSS و آزمون کای-دو استفاده گردید.

    نتایج

    مدل های ژنتیکی واریانت rs2228014 در بیماران مبتلا به آترواسکلروزیس در مقایسه با گروه کنترل مورد بررسی قرار گرفت و اختلاف معنی داری در مدل های ژنتیکی آللی (0/333= P)، هوموزیگوت (0/087= P)، هتروزیگوت (0/849 P=)، غالب (0/570= P) و مغلوب (0/086 P) پلی مورفیسم rs2228014 در بیماران مبتلا به آترواسکلروزیس در مقایسه با گروه کنترل مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر هیچ گونه تفاوت معناداری بین مدل های ژنتیکی پلی مورفیسم  rs222801 ژن CXCR4 در بیماران مبتلا به آترواسکلروزیس و افراد سالم مشاهده نشد. براساس یافته های فوق نمی توان پلی مورفیسم  rs222801 ژن CXCR4 را عامل استعداد به بیماری آترواسکلروزیس در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: آترواسکلروزیس، پلی مورفیسم، rs2228014، CXCR4
  • فاطمه سادات حسینی، زهرا مومنی*، ساناز افضل سلطانی صفحات 4021-4033
    مقدمه

    صدمات دندانی شیوع بالایی دارند و تاثیراتی منفی بر زندگی فرد می گذارند.کنترل اورژانس چنین شرایطی وابسته به دانش افراد غیرحرفه ای، مانند مراقبین سلامت است که در محل حادثه حضور دارند. هدف این مطالعه بررسی سطح دانش و عملکرد خوداظهار مراقبین سلامت مدارس ابتدایی شهر کرج در رابطه با مدیریت اورژانس صدمات تروماتیک دندانی در سال1399 بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تحلیلی _مقطعی، پرسش نامه ای آنلاین، بدون نام حاوی سوالاتی در رابطه با اطلاعات دموگرافیک، سابقه مواجهه قبلی با صدمات تروماتیک دندانی و نیز عملکرد مراقبین در برخورد با صدمات تروماتیک دندانی در گروه های مجازی مراقبین سلامت قرار گرفت. یک هفته به مراقبین جهت تکمیل پرسش نامه ها فرصت داده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و توسط آزمون رگرسیون خطی توسطversion 16  SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    نتایج

    در مجموع 189 پرسش نامه تکمیل شد (با درصد پاسخگویی80/77%). میانگین نمره دانش آن ها از مجموع 10 نمره قابل کسب، 1/98±5/63 و میانگین نمره عملکرد آن ها 1/86±4/48 از مجموع 7 نمره قابل کسب بود. نتایج آنالیز رگرسیون خطی تطبیق نشده نشان داد که تنها اطلاعات قبلی مراقبین برروی سطح دانش آن ها اثرگذار بوده است (0/001>p) و با تطبیق اثر متغیرهای دموگرافیک نتایج این آزمون نشان داد که سابقه کار مراقبین بر روی نمره دانش آن ها موثر بوده است (0/009=p). اما نمره عملکرد خوداظهار مراقبین سلامت تحت تاثیر هیچ یک از متغیرهای دموگرافیک قرار نداشته است.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر بیانگر ناکافی بودن سطح دانش و عملکرد خوداظهار مراقبین سلامت مدارس ابتدایی در زمینه آسیب های ناشی از ضربه به دندان ها می باشد.

    کلیدواژگان: دانش، عملکرد خوداظهار، مراقبین سلامت، صدمات دندانی
  • محمدعلی صادقی پور میبدی، محمد زارع نیستانک*، الهام فروزنده، سید مصطفی بنی طبا صفحات 4034-4045
    مقدمه

    هدف از این پژوهش تعیین نقش اختلالات روانی در پیش بینی جستجوی درمان (درمان خواه و غیر درمان خواه) ‏‏بین افراد دارای ‏اختلال سوءمصرف مواد‏ بود.

    روش بررسی

    روش پژوهش، تحلیلی و از نوع مقطعی بود. جامعه آماری این پژوهش افراد دارای‏ اختلال سوءمصرف مواد ‏(اپیوییدی) شهرستان میبد است. شرکت کنندگان پژوهش شامل دو گروه افراد دچار اختلال سوءمصرف مواد غیر درمان خواه (40 نفر) و گروه ‏جستجوی درمان (40 نفر) که با توجه به شرایط خاص این افراد به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، آزمون اختلالات روانی میلون بود و تجزیه و تحلیل دادها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون لجستیک به کمک نرم افزار version 16 SPSS انجام گرفت.

    نتایج

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که اختلالات روانی قادر به پیش بینی وضعیت افراد دارای اختلال سوءمصرف مواد در درمان خواه بودن و غیر درمان خواه بودن ‏است. یافته ها نشان داد که افراد دارای اختلال سوءمصرف غیر درمان خواه دارای نمره بالاتری در اختلال شخصیت خودشیفته (0/27=B ؛ 1/31=Exp (B)) هستند که این تفاوت به لحاظ ‏آماری معنی دار است، اما گروه افراد دارای اختلال سوءمصرف درمان خواه دارای نمره بالاتری در اختلال های شخصیت ضداجتماعی (0/18-=B؛ 0/83=Exp (B)) و اختلال هذیانی(0/50-=B؛ 0/61=Exp (B)) ‏هستند که این تفاوت نیز به لحاظ آماری معنی دار است‏.

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که اختلالات متفاوت روانی در بین دو گروه درمان خواه ‏و غیر درمان خواه وجود دارد که باید موردتوجه درمانگران قرار گیرد. یافته های این پژوهش می تواند راه گشایی برای پژوهش های آتی در ارتباط با اختلالات ‏همبود سوءمصرف مواد باشد و به محققان حوزه درمان اعتیاد مسیرهای جدید پژوهشی را ایجاد کند.

    کلیدواژگان: اختلالات روانی، سوءمصرف مواد، مصرف کنندگان درمان خواهی، مصرف کنندگان غیر درمان خواهی
  • فهیمه رشیدی میبدی، آمنه حسینی یکانی*، نفیسه گلشاهی صفحات 4046-4056
    مقدمه

    با توجه به تغییرات اجرا شده در برنامه آموزشی دندانپزشکی در سنوات اخیر و اهمیت بررسی بازخورد آن ها در امور آموزشی، هدف از مطالعه حاضر ارزشیابی گروه آموزشی پریودانتیکس و سلامت دهان دانشکده دندانپزشکی یزد براساس الگوی ارزشیابی CIPP در سال 1396 در نظر گرفته شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر در قالب توصیفی- مقطعی و بر روی جمعیت هدف دانشجویان دندانپزشکی ترم 12-10و اساتید گروه های مذکور انجام شد. با استفاده از پرسش نامه ای منطبق با چک لیست الگوی CIPP، زمینه، درون داد، فرآیند و برون داد، مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها پس از ورود به نرم افزار SPSS version 16  توسط آزمون آماری ANOVA وT-test ، تجزیه و تحلیل گردید.

    نتایج

    میانگین نمرات اساتید و دانشجویان به ترتیب در حیطه های مختلف در گروه پریودانتیکس شامل حیطه های زمینه (75، 58/6)؛ درون داد (9/18، 1/37)؛ فرآیند (7/68، 8/37) و برون داد (2/56، 1/37) بود. در گروه سلامت دهان نیز میانگین نمرات حیطه های زمینه (50، 3/64)؛ درون داد (25، 5/63)؛ فرآیند (100، 58) و برون داد (75، 3/58) بود.

    نتیجه گیری

    در گروه پریودانتیکس، از نظر دانشجویان، حیطه درون داد، فرآیند و برون داد نامطلوب و از نظر اساتید، درون داد نامطلوب بود. در گروه سلامت دهان از نظر اساتید، درون داد نامطلوب و از نظر دانشجویان هر چهار حیطه نسبتا مطلوب بود.

    کلیدواژگان: آموزش دندانپزشکی، پریودانتیکس، سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی، الگوی ارزشیابی CIPP
|
  • Elahe Malekyian Fini*, Sajad Ahmadizad Pages 3955-3975
    Introduction

    The importance and necessity of preventing the occurrence of these diseases in order to maintain and promote health, has attracted the attention of many researchers to methods of preventing the occurrence of cardiovascular injury. Metabolic effects of muscle mass loss due to the natural aging process are caused by decreased muscle activity and lead to high prevalence of obesity, insulin resistance, type 2 diabetes, hyperlipidemia and cardiovascular disease. These risk factors cause disorders in the cardiovascular structure such as myocardial infarction, arterial stiffness and endothelial dysfunction, etc. Research also has shown that muscle strength is inversely related to all causes of death and the prevalence of metabolic syndrome. Therefore, the aim of this study was to provide safe resistance training methods for cardiovascular patients.

    Conclusion

     Resistance exercise is effective in preventing or reversing the functional, morphological and structural changes of the heart. Research shows that resistance training prevents the reduction of skeletal muscle mass and its function. This can also compensate for the functional decline caused by aging and disease. Because the methods of resistance training are various and are associated with many methodological problems, the study of the effect of exercise and resistance training in cardiovascular patients has always been controversial. This article reviews the findings of previous research examining the effects of the interaction between acute exercise and training in cardiovascular patients, and concludes the principles of prescribing resistance training in these patients. Overall, this study suggests that resistance training is beneficial even for the patients with CHF.

    Keywords: Exercise Training, Resistance Training, Rehabilitation, Cardiovascular disease, Heart disease, Heart failure, Thrombosis
  • Seyedeh Fatemeh Fatemi, Seyed Abdollah Hashemvarzi*, Amin Farzaneh Hesari Pages 3976-3988
    Introduction

    Diabetes is a common metabolic disease, which leads to diabetic peripheral neuropathy. Peripheral neuron damage result in Nav1.3 elevations. Exercise training has beneficial role in diabetes management and peripheral neuropathy. Alpha lipoic acid (ALA) is a powerful biological antioxidant. However, the role of exercise training and ALA on Nav1.3 are not well understood. The aim of the present study was to investigate the effect of training with different intensity and Alpha lipoic acid supplement on soleus muscle Nav1.3 protein in rats with type 2 diabetes. Thirty-five male Wistar rats were randomly divided into seven groups: healthy control, diabetic, complementary diabetic, intensive exercise diabetic, moderate exercise diabetic, intensive exercise + supplemental diabetic, moderate exercise + complementary diabetic.

    Methods

    In this experimental study, 35 male Wistar rats were randomly divided into seven groups: healthy control, diabetic (D), complementary (alpha lipoic acid) diabetic (ALA), diabetic high intensity training (HIT), diabetic moderate intensity training (MIT), diabetes HIT+ALA (ALA + HIT), diabetic MIT + ALA (ALA + MIT). Rats were diabetic by intra-peritoneal injection of STZ. The HIT and MIT protocols were performed five days a week for six weeks. HIIT included 10 bouts of four minutes (running at 85–90% of maximum speed) and MIT 13 bouts of four minutes (running at 65–70% of maximum speed). ALA was administered orally 20 mg/kg once a day by gavage. Nav1.3 protein levels were measured by immunohistochemistry method. Statistical operations were performed with SPSS version 16 software. One-way analysis of variance and Tukey were used to analyze the data.

    Results

    The level of Nav1.3 increased significantly in diabetic group compared to the control (p≤0.0001). Moreover, HIT (p=0.0015), MIT p=0.0056), ALA+HIT (p≤0.0001) and ALA+MIT (p≤0.0001) decreased significantly Nav1.3 compared to the diabetic group.

    Conclusion

    HIT and MIT can reduce the expression of NaV1.3 in soleus muscle in diabetic rats. ALA combined with exercise training can be more effective to reduce diabetic neuropathy.

    Keywords: Alpha-lipoic acid, Exercise training, Nav1.3, Diabet
  • Hanie Elahimehr*, Mahnaz Shahgholian, MohammadHossein Abdollahi, Fariba Rajabi Pages 3989-4001
    Introduction

    Cardiovascular disease is one of the causes of mortality in the world, which psychological factors play an important role in its occurrence and exacerbation. This study aimed to investigate the prediction of emotional repression based on alexithymia and type D personality in cardiovascular patients.

    Methods

    Participants were 100 patients with coronary artery disease selected through accidental sampling from the patients undergoing treatment at Rajaee Heart Hospital in Karaj City and completed TAS-20, DS14 and ECQ questionnaires. The validity and reliability of all three questionnaires have been confirmed in domestic and foreign studies. Data were analyzed using SPSS version 16 Software and Pearson correlation, Multiple regressions.

    Results

    The correlation results showed that there was a significant relationship between alexithymia and personality type D with emotional repression in the cardiac patients at the level of 0.05, and the results of multivariate regression results showed that alexityymia and personality type D did not predict emotional repression.

    Conclusion

    Alexithymia, personality type D, and emotional repression are risk factors for the development and exacerbation of cardiovascular disease.

    Keywords: Cardiovascular disease, Alexithymia, Personality type D
  • Samaneh Vaziri Amjad, Fatemeh Esfahaninya, Marzieh Sanoee Farimani, Somayeh Ghorbani Gholiabad, Fatemeh Ahmadi Motamayel* Pages 4002-4012
    Introduction

    Physiological changes during pregnancy affect the teeth and tissues of the mouth and gums, which increases the severity of problems such as caries, inflammation, bleeding and swelling of the gum. Therefore, pregnant people need regular check-ups and provide adequate education. The aim of this study was evaluation of oral and dental health status in pregnant women referring to Fatemieh Hospital in Hamadan City during 2018.

    Methods

    This study was performed on 96 pregnant women. The adjusted questionnaire was completed for each individual by interview method in order to complete the section on personal and pregnancy data and examination in order to complete the section on oral and dental health status. Statistical analysis was performed using SPSS version 16 software.

    Results

    The mean age of the participants was 29.64. The Decay Missing Filling Teeth (DMFT) index in pregnant women was 10.48 ± 3.81. 75.74% of the participants were positive in terms of BOP. 12.50% had dry mouth. Using gingival index, 68.75% of the subjects had gingivitis and the mean gingival index was 0.98 ± 0.79%. In terms of oral hygiene, using the index plaque assessment, the majority of the participants was moderate (45.83%) and the mean plaque index was 1.27 ± 0.62%.

    Conclusion

    Pregnant mothers have a moderate oral health. For this reason, it is necessary to inform physicians in order to refer them to dentists and educate pregnant women to observe oral hygiene and prevent the occurrence of oral diseases and gingivitis in pregnancy.

    Keywords: Gingival index, DMFT, Periodontal Indexes, Bleeding on probing, Pregnant women, Oral Health
  • Hanieh Nikkhah, Maryam Vafaei, Ehsan Farashahi Yazd*, Fatemeh Arjmand, Ensieh Shahvazian, MohammadBagher Mahmoodi, Abbas Andishmand Pages 4013-4020
    Introduction

    Atherosclerosis is an inflammatory disease and is one of the leading causes of cardiovascular disease. Vascular plaques are formed on the inner surface of hardened arteries and gradually develop, reducing the diameter of the arteries. CXCR4 is one of the most important chemokine receptors, whose presence has been confirmed in cardiac plaques. Our aim was to determine the relationship between genetic diversity of CXCR4 gene (rs2228014) and atherosclerosis among the population of patients.

    Methods

    The present study included 254 participants who referred to the Cardiac Angiography Department of Afshar Hospital in Yazd City. The main criteria for admission to the case group were coronary artery stenosis with angiography testing, and in the control group, the clients did not have coronary artery disease. The age and sex matching of the two groups were considered. Blood specimens were taken, and after DNA extraction, the SNP genotype of the CXCR4 gene was determined using ARMS-PCR. Statistical analysis of the data carried out using SPSS software version 19 and Chi-square test.

    Results

    Genetic models of rs2228014 variant were evaluated in patients with atherosclerosis in comparison with the control group and a significant difference between allelic (P = 0.333), homozygous (P = 0.087), heterozygous (P = 849.0), dominant (P = 0.570) and recessive (P = 0.086) genetic models of rs2228014 polymorphism was not observed.

    Conclusion

    In the current study, no significant difference was observed between genetic models of rs222801 polymorphism in patients with atherosclerosis and healthy individuals. Based on our findings, the rs222801 polymorphism of the CXCR4 gene might not be considered as a predisposing factor for atherosclerosis.

    Keywords: Atherosclerosis, polymorphism, rs2228014, CXCR4
  • Fateme Sadat Hoseyni, Zahra Momeni*, Sanaz Afzal Soltani Pages 4021-4033
    Introduction

    Dental injuries are very common event in childhood and have the negative impacts on their life. Proper emergency management is depended on the knowledge of non-professionals, such as health care teachers’ who are present at the scene. The aim of this study was to assess the knowledge and self-reported practice of primary school health care teachers on the emergency management of traumatic dental injuries in Karaj in 2020.

    Methods

    In this cross-sectional analytic study, an anonymous online questionnaire containing questions related to demographic information, history of previous exposure to traumatic dental injuries and caregivers' practice in dealing with traumatic dental injuries was placed in health care teachers’ virtual groups. Health care teachers were given one week to complete the questionnaires. Descriptive statistics and linear regression were performed to analyze the data via SPSS software version16.

    Results

    A total of 189 questionnaires were completed (response rate of 80.77%). The mean score of their knowledge out of 10 achievable scores was 5.63 ± 1.98 and their mean score of practice was 4.48 ± 1.86 out of 7 scores. The results of unadjusted linear regression analysis showed that only the previous information of caregivers had an effect on their level of knowledge (p<0.001) and by adjusting the effect of demographic variables, the results of this test showed that the work experience of health care teachers had an effect on their knowledge score (p=0.009). However, the self-reported practice score of health care teachers was not affected by any of the demographic variables.

    Conclusion

    This study revealed that insufficient knowledge and self-reported practice exists among primary school teachers on emergency management of traumatic dental injuries.

    Keywords: Knowledge, Self-reported practice, Health care teachers
  • MohamadAli Sadeghipour Meybodi, Mohamad Zare Neyestanak*, Elham Foroozandeh, Seyed Mostafa Banitaba Pages 4034-4045
    Introduction

    The aim of this study was to determine the role of mental disorders in predicting the treatment seeking (Treatment seeking and non-treatment seeking) among people with substance abuse disorders.

    Methods

    The research method was analytical and cross-sectional. The statistical population of this study was people with opioid substance abuse disorder in Meybod City. The participants of the study included two groups of people with non-treatment seeking substance abuse disorders (n = 40) and the treatment seeking group (n = 40) who were selected by available sampling according to the specific conditions of these individuals. The data collection tool in this study was the Millon Mental Disorders Test and the data were analyzed using logistic regression analysis with using SPSS software version 23‎‏ ‏.

    Results

    The findings of the present study showed that mental disorders could predict the status of people with substance abuse disorders in whether they are treatment seeking or non-treatment seeking. The results showed that non-treatment seeking group had a higher score in narcissistic personality disorder ‎(B= 0.27; Exp(B) = 1.31)‎, which was a statistically significant difference, but the treatment-seeking group had a higher score in antisocial personality disorders (B=-0.18; Exp (B) =0.83) and delusional disorder (B=-0.50; Exp (B) = 0.61). This difference was also statistically significant.

    Conclusion

    Therefore, according to the findings, it can be concluded that there are different mental disorders between the two groups of treatment seeking and non-treatment seeking that should be considered by therapists. The findings of this study could pave the way for future research on comorbid substance abuse disorders and provide new research pathways for the researchers in the field of addiction treatment.

    Keywords: Mental disorders, Substance use disorder, Treatment-seeking, Non-treatment seeking
  • Fahimeh Rashidi Maybodi, Ameneh Hosseini Yekani*, Nafiseh Golshahi Pages 4046-4056
    Introduction

    Considering the changes, which implemented in the dental education program in recent years and also the importance of reviewing their feedback in educational affairs, the purpose of this study was to evaluate the periodontics and dental public health departments of Dental School based on the CIPP evaluation model in 2018.

    Methods

    The present study was performed in a descriptive cross-sectional format on the target population of dental students of 10-12 semesters and professors of the mentioned groups. Context, input, process and product were assessed using a questionnaire consistent with the CIPP pattern checklist. Data were analyzed by ANOVA and T-test via SPSS 16 software.

    Results

    The average scores of professors and students in different areas of the Periodontology Department were as followed: the context (75, 58.6); input (18.9, 1.37); process (68.7, 8.37) and product (56.2, 1.37) fields, respectively. In the Dental Public Health Department, the average scores also included context (50, 3.64); input (25, 5.63); process (100, 58) and product (75, 3.58) areas, respectively.

    Conclusion

    In the Department of Periodontics, the input as well as process and output were undesirable for the students and the input was undesirable for the professors. In the Dental Public Health Department, just input was unfavorable for professors and relatively desirable for students in all four areas.

    Keywords: Dental education, Periodontics, Dental Public Health, Community Dentistry, CIPP Evaluation Model