فهرست مطالب

زمین شناسی کاربردی پیشرفته - سال یازدهم شماره 41 (پاییز 1400)

نشریه زمین شناسی کاربردی پیشرفته
سال یازدهم شماره 41 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/18
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سینا اسدی*، عباس ذوالفقاری صفحات 405-420

    کانسار سولفید توده ای روی- سرب کوشک (شمال شرق بافق) با سنگ میزبان شیل در ایران مرکزی (بلوک پشت بادام) و در توالی سنگ چینه ای سری ریزو قرار دارد. طی این پژوهش برای نخستین بار در ایران رگه های صورتی رنگ کانی مجهولی همزاد با کوارتز، واقع در اغلب واحد های سنگ چینه ای پهنوی شمالی و جنوبی کانسار کوشک به عنوان کانی کوتنوهوریت (Kutnohorite) معرفی شده است. کوتنوهوریت نوعی کربنات منگنز با فورمول شیمیایی "CaMn2+(CO3)2" از گروه دولومیت است. نمونه برداری و انجام تجزیه های زمین شیمیایی از سنگ میزبان آتشفشانی-رسوبی (ریولیت، توف ، شیل و دولومیت) نشان می دهد که در بخش پهنوی شمالی کانسار کوشک مقادیر فراوانی از کانی های کلریت، سریسیت، کلینوکلر و پیریت های خودشکل همراه با رگه های کوتنوهوریت -کوارتز و در ارتباط با کانه های گالن و اسفالریت دیده می شود. بر این اساس، تعیین انواع دگرسانی های مرتبط با زون های کربنات منگنز با استفاده از شاخص های ایشی کاوا و کلریت - کربنات -پیریت (CCPI) نشان داد که کانی کوتنوهوریت در ذخایر سولفید توده ای روی - سرب با میزبان شیل، مانند کانسار کوشک، می تواند به عنوان یک نشانگر و کلید اکتشافی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کوتنوهوریت، روی - سرب، کانسارکوشک، ایران مرکزی
  • محمدحسین صابری*، اشکان ملکی صفحات 421-438

    در این مطالعه، به بررسی پتانسیل تولید و بلوغ حرارتی با استفاده از مدل سازی یک بعدی حوضه رسوبی و ارزیابی آزمایش های راک-ایول انجام شده بر روی سازند فراقون درچاه شماره 2 میدان گازی نار پرداخته شده است. در این بررسی امکان نقش آفرینی میان لایه های شیلی-ذغالی سازند پرمین فراقون به عنوان سنگ منشا مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. بر اساس مقادیر Tmax و ضریب انعکاس ویترینایت اکثر نمونه های مربوط به این میان لایه ها در محدوده ابتدای پنجره نفتی قرار می گیرند و مدل سازی یک بعدی نیز این فرضیه را تایید می کند. با اختصاص شار حرارتی 52 میلی وات بر مترمربع بهترین تطبیق با داده های ضریب انعکاس ویترینایت و تصحیح دماهای درون چاهی بدست آمد و صحت مدل سازی تایید گردید. نتایج آزمایش های راک-ایول و مدل سازی یک بعدی نشان داد که میان لایه-های شیلی سازند پرمین فراقون توانایی تولید هیدروکربن دارند و از حدود 69 میلیون سال پیش وارد اوج پنجره نفتی شده اند و در این ناحیه حدود 04/0 مگاتن هیدروکربن تولید کرده اند. تاریخچه تدفین و حرارتی نیز حاکی از آن است که میان لایه های شیلی-ذغالی سازند فراقون در عمق تدفین لازم جهت بلوغ حرارتی و تولید هیدروکربن قرار گرفته اند. بنابراین با تکیه بر این نتایج میان لایه های شیلی-ذغالی سازند فراقون سنگ منشایی با پتانسیل هیدروکربن زایی ضعیف تا خوب ولی نابالغ شناخته می شود که می توان آن را به عنوان منبع هیدروکربن غیرمتعارف احتمالی مورد بررسی های بیشتر قرار داد.

    کلیدواژگان: مدل سازی یک بعدی، سیستم نفتی، میدان نار، تاریخچه تدفین، پیرولیز راک-ایول
  • شکوفه موری، ایرج مغفوری مقدم*، یاسین عبدی، قمرناز دارابی ظفری صفحات 439-454

    به منظور مطالعه ی بایواستراتیگرافی، محیط رسوبی و ژیوشیمی آلی سازند گرو، یک برش سطح الارضی در تاقدیس خرم آباد انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. این برش دارای ضخامت 137.5 متر بوده است. مطالعه مقاطع میکروسکوپی سازند گرو به سن کرتاسه پیشین و بررسی خصوصیات فسیل شناسی و بافتی نمونه ها اعم از فراوانی آلوکم های اسکلتی و غیر اسکلتی، سیمان، ذرات آواری و ماتریکس منجر به شناسایی 8 ریزرخساره متعلق به کمربند نواحی عمیق دریایی در توالی مورد مطالعه شده است. همچنین مدل رسوبی پیشنهادی سازند گرو براساس ریزرخساره های تعیین شده پلتفرم کربناته ازنوع رمپ می باشد. در این پژوهش ارزیابی خصوصیات ژیوشیمی آلی سازند گرو در تاقدیس خرم آباد به روش پیرولیز راک-اولII انجام شد. بر اساس آنالیز داده های موجود، کروژن از نوع III ارزیابی گردید. درصد کربن آلی کل نمونه های این واحد سنگی نسبتا ضعیف و در حدود 28/1 -24/0 درصد است. نمونه های سازند گرو در تاقدیس خرم آباد پتانسیل ضعیفی جهت تولید هیدروکربن دارند. باتوجه به اینکه شاخص هیدروژن نمونه های سازند گرو بین 250-50 mgHc/gRock است، بنابراین به نظر می رسد توان و پتانسیل سازند گرو در این نمونه ها بیشتر معطوف به تولید هیدروکربن های سبک (گازی) باشد.

    کلیدواژگان: سازند گرو، تاقدیس خرم آباد، ریز رخساره، مدل رسوبی، سنگ منشا
  • نرگس شکری*، بهرام علیزاده صفحات 455-472
    در مطالعه پیش رو، نانوفسیل های آهکی سازند گورپی از چاه شماره 123، میدان نفتی مارون در حوضه رسوبی زاگرس مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. در این مطالعه، 38 گونه متلعق به 18 جنس از نانوفسیل های آهکی، از نهشته های سازند گورپی معرفی شدند. بر اساس گونه های شاخص شناسایی شده، 9 بایوزون شامل بایوزون های CC17-CC25 از زون بندی Sissingh (1977) تصحیح شده توسط Perch-Nielsen (1985) معرفی شده است که معادل زون های UC12-UC20 از زون بندی Burnett (1998) می باشد. بایوزون های شناسایی شده بیانگر بازه سنی سانتونین پسین تا ماستریشتین پسین برای توالی مورد مطالعه می باشد. به منظور مطالعات دیرینه بوم شناسی، تنوع، فراوانی، سایز و میزان حفظ شدگی تاکسای نانوفسیلی نیز مورد بررسی قرار گرفت. توزیع و فراوانی گونه هایی از جمله Micula decussata، Micula murus و Watznaueria barnesiae حاکی از آن است که به سمت انتهای سازند بر میزان دما و استرس محیطی افزوده شده است. همچنین اجتماع نانوفسیل های موجود حاکی از ته نشست سازند گورپی در عرض های جغرافیایی پایین تا متوسط در زمان کرتاسه پسین می باشد.
    کلیدواژگان: کرتاسه پسین، زیست چینه نگاری، نانوفسیل آهکی، سازند گورپی، میدان نفتی مارون
  • احمد آزادی وش*، مهدی شعبانی، ولی مهدیپور صفحات 473-492

    سرشت نمایی مخزن و تشخیص فاکتورهای اصلی کنترل کننده کیفیت مخزنی سهم مهمی در ارایه یک تصویر واقعی از ویژگی های مخزن دارد. سازند سروک از مهمترین سنگ های مخزن حوضه رسوبی زاگرس محسوب می شود و در چاه مورد مطالعه بر اساس لایه بندی، بافت، فسیل ها و ساختار رسوبی به سه رخساره مغزه تقسیم بندی می شود. در این مطالعه ابتدا با استفاده از داده های تخلخل و تراوایی مغزه یک چاه در این سازند به تعیین واحدهای جریانی هیدرولیکی بر اساس نشانگر زون جریانی پرداخته شد و سپس با مقایسه نتایج حاصل با مطالعات مقاطع نازک، عوامل موثر بر کیفیت هر واحد جریانی شناسایی شد. نتایج تعیین واحدهای جریانی هیدرولیکی بر مبنای نشانگر زون جریانی حاکی از وجود چهار واحد جریانی A، B، C و D در سازند سروک است که از واحد A تا D به ترتیب کیفیت مخزنی افزایش می یابد. سپس به تعیین رخساره های الکتریکی سازند سروک با بکارگیری داده های چاه پیمایی نوترون، چگالی و صوتی پرداخته شد که حاصل آن پنج رخساره الکتریکی EF1، EF2، EF3، EF4 و EF5 بود. با مقایسه رخساره های الکتریکی با واحدهای جریانی شناسایی شده و نتایج مطالعات مقاطع میکروسکوپی مشاهده گردید که سازند سروک به دلیل فرآیندهای دیاژنزی مختلفی مانند انحلال، سیمانی شدن و دولومیتی شدن دارای ناهمگنی بالایی در چاه مورد مطالعه است که با استفاده از مفهوم واحدهای جریانی و رخساره های الکتریکی و مقایسه با نتایج مطالعات مقاطع میکروسکوپی می توان بخش های مختلف این مخزن که دارای ویژگی های جریانی یکسانی هستند را از یکدیگر تفکیک کرد و نتایج را به چاه های فاقد مغزه در میدان مورد مطالعه تعمیم داد.

    کلیدواژگان: واحد جریانی هیدرولیکی، نشانگر زون جریانی، رخساره الکتریکی، مخزن سروک، شاخص کیفیت مخزن
  • همایون مقیمی*، راوش فرتاش صفحات 493-513

    ساختگاه سد سیمره در 40 کیلومتری شمال غربی شهرستان دره شهر و در استان ایلام واقع شده است. در این تحقیق منشاء شورابه های پایین دست سد سیمره با بررسی نتایج شیمیایی و با استفاده از دو روش محاسباتی شاخص تبادل پایه شولر، نسبت وزنی (Na/Cl)-Cl و دو روش گرافیکی نمودار هانسلو و گراف سولین مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج به دست آمده از این روش ها تطابق زیادی نشان می دهد. در این بررسی بخشی از آبخوان به شورابه های نفتی آلوده شده است که آب آلوده از طریق چشمه ها به درون رودخانه سیمره زهکش می شود و این امر باعث کاهش کیفیت آب رودخانه برای مصارف کشاورزی شده است. بر اساس نقشه های هم ارز شاخص تبادل پایه و هم تیپ آب، ارتباط هیدرولیکی بین شورابه های نفتی و آبخوان از طریق چاه های مشاهده ای برقرار شده است. براساس تفسیر نتایج، محدوده مطالعاتی متاثر از شورابه های نفتی منطقه سد سیمره قرار گرفته و همچنین سازند گچساران موجود در منطقه نیز باعث افزایش املاح منابع آب از جمله سولفات شده است. بر این اساس تا سال 1396 مساحت آبخوان آلوده شده، 8/1 کیلومتر مربع بوده است. بررسی کیفیت آب آبیاری رودخانه سیمره در بازه زمانی سال های 1390 تا 1396 نشان می دهد که از سال 1393 کیفیت آب رودخانه بر اساس طبقه بندی ویلکاکس جهت آبیاری مناسب نیست. بر اساس رگرسیون نمودارهای عددی SAR و EC نسبت به زمان، پیش بینی می شود که در سال 1401 رده کیفی آب رودخانه به رده C4-S4 برسد.

    کلیدواژگان: سد سیمره (ایلام)، شورابه نفتی، شاخص تبادل پایه، نمودار هانسلو، گراف سولین
  • حسن حاجی حسینلو* صفحات 514-535

    منطقه گسل چهارستون- دشوان در شمال غرب شهرستان سلماس در زون سنندج-سیرجان واقع شده است. این منطقه شامل سنگهای به شدت دگرشکل شده ای می باشد که آشکارا در یک پهنه ی برشی راستگرد تکوین یافته اند. بررسی ها در این منطقه در مقیاس مزوسکوپی و میکروسکوپی برای تعیین تاریخچه ی تغییرشکل صورت پذیرفته است. سپس ساختارهای و ریزساختارهای تکتونیکی بر پایه ی مطالعات میدانی و روش های آماری مورد بررسی و اندازه گیری قرار گرفت و مدل مناسب در شکل گیری هر یک از ساختارها پیشنهاد گردید. با استفاده از نتایج به دست آمده، چهار فاز دگرشکلی در تکوین ساختارهای این منطقه موثر بوده است. در این منطقه مهم ترین مکانیسم دگرشکلی نظیر : فابریک های S - C، بلور ماهی گون، چین های Z شکل، پورفیروکلاست های گوشته ای، سرتاسر منطقه را دگرشکلی راست گرد نشان می دهد. نشانگرهای سوی برش مناطق برشی با درجه بالا در این منطقه نظیر باندهای برشی، بلورهای ماهی گون، پورفیروکلاست های گوشته ای و بودیناژ نامتقارن و سیگمویید شکل می باشند. این نشانگرهای برشی، منطقه چهارستون- دشوان را در رژیم تکتونیکی امتدادلغز - فشارشی مایل راست گرد نشان می دهد.

    کلیدواژگان: بررسی بافت ساختاری، رژیم تکتونیکی امتدادلغز - فشارشی مایل راست گرد، گسل چهارستون-دشوان، فازهای دگرشکلی، نشانگرهای سوی برش
  • زهره مربوطی، فرهاد احیاء*، قدرت الله رستمی پایدار، سارا ملکی خیمه سری صفحات 536-556

    کانسار آهن منگنزدار شمس آباد در 36 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان اراک، در زون سنندج - سیرجان قرار دارد. به منظور تعیین منشا و فرآیندهای تشکیل کانسار، علاوه بر مطالعات پتروگرافی و کانی شناسی، مطالعات ژیوشیمیایی عناصر کمیاب (به روش LA-ICP-MS) بر روی نمونه های کانسنگ انجام شد. ماده معدنی به شکل عدسی و به صورت استراتاباند در سنگ آهک های ستبر لایه تا توده ای اوربیتولین دار به سن کرتاسه زیرین رخ داده است. کانی های اصلی کانسنگ شامل هماتیت، لیمونیت، گوتیت و پیرولوسیت است. کانی هماتیت نسبت به دیگر کانی ها فزونی دارد. بافت گل کلمی و لامیناسیون درکانسنگ شواهدی بر منشا آتشفشانی - رسوبی کانسار و رسوب گذاری در یک محیط دریایی است. حضور کانی تودوروکیت به صورت اولیه نشانه ای بر وجود کانه زایی متاثر از سیال گرمابی می باشد. بالا بودن نسبت های Mn/Fe، Si/Al و روند غنی شدگی As، Ba، Cu، Pb و Zn و تهی شدگی Co وNi مشابه با کانسارهای گرمابی می باشد. الگوی به هنجار شده عناصر نادر خاکی کانسار شمس آباد و پایین بودن مقادیر میانگین ΣREE (40/31 ppm) منشا گرمابی را حمایت می کند. آنومالی منفی Ce و آنومالی مثبت Eu نشان می دهد که سیالات گرمابی دما پایین نقش مهمی در کانی سازی داشته اند. نسبت های Co/Ni، Co/Zn، La/Ce، LaN/NdN، DyN/YbN، Y/Ho و نمودارهای تفکیک کننده حاصل از غلظت عناصر اصلی و کمیاب، در محدوده کانسارهای گرمابی قرار دارند.در این تحقیق، پیشنهاد می شود که کانسار شمس آباد از سیالات گرمابی - زیردریایی ته نشست شده است.

    کلیدواژگان: عناصر کمیاب، نادرخاکی، گرمابی، کانسار آهن، شمس آباد
  • امیرحسین روشنک منش، میثم رستگاری مهر*، عطا شاکری صفحات 557-571
    در سال های اخیر خشکسالی های طولانی و طوفان های غبار موجب ورود ذرات غبار به غرب کشور شده است. بار آلوگی این ذرات در کلان شهرکرمانشاه به دلیل جمعیت زیاد، توسعه مراکز صنعتی و وجود منابع مختلف آلاینده شهری ممکن است افزایش یابد. در این مطالعه غلظت شش فلز سنگین (کادمیم، کروم، مس، سرب، روی و نیکل) در غبار خیابان این شهر بررسی شد. بدین منظور تعداد 21 نمونه غبار خیابان برداشته و با استفاده از طیف سنج جرمی پلاسمای جفت شده القایی (ICP-MS) تجزیه شد. نتایج نشان دهنده غلظت بالای کادمیم، مس، سرب و روی به ترتیب با میانگین 0.34، 128، 98.71، 282.14 میلی گرم بر کیلوگرم بود. به منظور بررسی شدت آلودگی ذرات غبار از ضریب غنی شدگی، شاخص بار آلودگی، شاخص خطر بالقوه بوم شناختی و شاخص خطر سلامت استفاده شد. نتایج این شاخص ها بیانگر آلودگی نسبتا زیاد فلزات سرب، روی، مس و کادمیم در بیشتر نقاط شهر نسبت به زمینه محلی است. با این وجود 42.85 درصد از ایستگاه ها شاخص خطر بوم شناختی کم و 52.3 درصد از ایستگاه ها شاخص خطر متوسط دارند. بیشترین مقدار خارج قسمت خطر (HQ) برای مسیر بلع محاسبه شد و کروم و سرب بیشترین مقادیر را نشان دادند. با این حال، مقادیر شاخص خطر برای تمام فلزات سنگین مورد مطالعه به استثنا سرب در سه ایستگاه، برای کودکان کمتر از یک بود. نتایج تحلیل مولفه اصلی (PCA) نشان داد کروم و نیکل عمدتا دارای منشا زمینزاد هستند و سایر فلزات بیشتر تحت تاثیر منابع انسانزاد قرار دارند.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، کرمانشاه، غبار خیابان، آلودگی، خطر سلامت
  • کیارش قنواتی، پیمان رضایی*، روح الله شب افروز صفحات 572-593

    سازند آسماری اولین سنگ مخزن کربناته شناخته شده در دنیا و بزرگ ترین سنگ مخزن نفت در حوضه رسوبی زاگرس می باشد.این سازند در ناحیه فرو افتادگی دزفول و ایذه گسترش چشمگیری دارد. در این مطالعه تمرکز اصلی بر روی جایگاه چینه شناسی بخش انیدریت قاعده ای سازند آسماری بوده است، لذا در سه برش چینه شناسی (برش سطح الارضی کوه پوتو و کوه بنگستان و همچنین برش تحت الارضی چاه 19 پارسی) اقدام به مطالعه و بررسی وضعیت این توالی گردیده است. این برش ها بر مبنای توصیف صحرایی و تغییر سنگ شناسی، از قدیم به جدید تقسیم بندی شده اند. با توجه به شباهت این واحدهای سنگی، چه از نظر مکانی و چه زمانی، در منطقه مورد مطالعه، به اختصار ویژه گی های رخساره ای و میحطی آنها از قدیم به جدید پرداخته شده است. گذر از توالی مارنهای سبز و سنگ آهک دولومیتی متشکل از رخساره های مارنی مربوط به محیط دریایی نسبتا عمیق، آرام و کم انرژی ، به سمت توالی آهک های متوسط لایه رخساره پکستون-گرینستون اایید و فاورینا دار نشان دهنده کم عمق شدن حوضه رسوبی بخش های انتهایی سازند پابده به سمت قاعده سازند آسماری است که در نهایت با تشکیل رخساره استروماتولیت صفحه ای همراه بوده است.

    کلیدواژگان: انیدریت، کلهر، آسماری، استروماتولیت، رخساره
  • زهره جیبا، مجید قادری*، سجاد مغفوری صفحات 594-615
    کانسار یمقان در جنوب شرق زنجان و در زیرپهنه طارم از کمربند ماگمایی البرز در شمال غرب ایران قرار دارد. واحدهای سنگی محدوده مجموعه ای از واحدهای آتشفشانی- رسوبی ایوسن هستند. کانه زایی مس (نقره) در این کانسار در واحد آندزیت مگاپورفیر به صورت چینه کران رخ داده ‏است. کانه های سولفیدی اصلی کالکوسیت، بورنیت، کالکوپیریت به همراه پیریت به صورت بافت های دانه پراکنده، پرکننده فضای خالی، رگه- رگچه ای و جانشینی مشاهده می شوند. سولفید نقره (آکانتیت) نیز براساس مطالعات میکروپروب شناسایی شده است. دگرسانی پروپیلیتیکی و دگرسانی های مرتبط با کانه زایی در این کانسار مشاهده می گردند. دمای همگن شدگی سیالات کانه ساز، در بازه 230 تا 390 درجه سانتی گراد و شوری متوسط آنها 15 درصد وزنی NaCl اندازه گیری شده است. کانسار یمقان در سه مرحله اصلی تشکیل شده که مرحله اول در دمای پایین تر از 100 درجه و در طی دیاژنز رخ داده و موجب تشکیل پیریت های فرامبوییدال در سنگ میزبان آندزیت مگاپورفیر شده است. مرحله دوم در دمای بیش از 300 درجه شکل گرفته و موجب تشکیل کانی های سولفیدی مس بر اثر جانشینی به جای پیریت‏های مرحله اول شده است که در طی این جانشینی، آهن اضافی موجود در پیریت به صورت هماتیت در محل رگه های کانه دار تشکیل شده اند. در مرحله سوم یا مرحله سوپرژن، کانی‏های ثانویه مانند کالکوسیت ثانویه، کوولیت، دیژنیت و کانی های کربناته مس مانند مالاکیت و آزوریت در اثر تاثیر آبهای جوی تشکیل شده است. با توجه به ویژگی‏های زمین شناسی، سنگ میزبان، کانی شناسی، ساخت و بافت، و داده های میانبارهای سیال، کانسار مس یمقان شباهت های زیادی با کانسارهای مس تیپ مانتو در دنیا داشته و بر اثر فرایندهای گرمابی تشکیل گردیده است.
    کلیدواژگان: مس چینه کران، تیپ مانتو، ائوسن، زیرپهنه طارم، کانسار یمقان
  • کاظم رنگزن*، راضیه کریمیان، مصطفی کابلی زاده صفحات 616-628

    با توجه به ضرورت مرحله شناخت و نیازسنجی در ایجاد و توسعه پایگاه داده مکانی و سامانهGIS (سیستم اطلاعات جغرافیایی)، طراحی مدل مفهومی به عنوان اولین فاز مطالعاتی آن مطرح می شود. مدلسازی داده ها در سطح مفهومی به روش ERD (نمودار موجودیت - ارتباط)، با تعریف موجودیت ها، صفات و ارتباط بین موجودیت های مکانی و غیرمکانی صورت می گیرد. در این پژوهش با استفاده از روش ERDساختار پایگاه داده مکانی برای داده های ژیوشیمی چاه های نفت طراحی می شود. داده های ژیوشیمی نفت جهت اکتشاف، مدیریت مخزن، تولید و توسعه میدان نفتی کاربرد دارد. در یک میدان نفتی اصلی ترین موجودیت مکانی چاه ها هستند. از دیگر موجودیت های مکانی در این پژوهش محدوده میدان، سکتورها و سازندها می باشند. موجودیت های غیر مکانی به صورت جداول جداگانه شامل جدول اطلاعاتی نمونه های نفتی و پارامترهای مستخرج از آنالیزهای ژیوشیمیایی نمونه های میدان نفتی گچساران تعریف گردید. با تعیین کلید اصلی و کلید خارجی برای هر ارتباط و درنهایت ایجاد ارتباط 1 به N بین چاه و کلیه موجودیت ها نمودار ER با استفاده از نرم افزار SAP Power Designer طراحی شد. 11 موجودیت برای ایجاد مدل داده شناسایی گردید. مدلسازی روی داده های مکانی موفقیت ایجاد و توسعه پایگاه داده مکانی و سامانه تحت وب اطلاعات مکانی برای داده های ژیوشیمی چاه های نفت را تضمین می کند. در نتیجه با مدل مفهومی طراحی شده، ایجاد پایگاه داده مکانی برای نمایش، پردازش، پرس و جو و تحلیل داده های ژیوشیمی چاه های نفت تسهیل می گردد.

    کلیدواژگان: مدل مفهومی، نمودار موجودیت - ارتباط (ERD)، ژئوشیمی چاه های نفت، سامانه اطلاعات مکانی، میدان نفتی گچساران
  • حجت الله صفری*، فرزانه بارانی، مصطفی رقیمی صفحات 629-646

    یکی از پر مخاطرات ترین مناطق استان گلستان، منطقه وطن-فارسیان می باشد که به عنوان مورد مطالعاتی انتخاب شده است. عمده ترین مخاطرات شامل: خطر گسلش، خطر زلزله، خطر زمین لغزش، خطر انواع حرکات دامنه ای (ریزش، خزش و سنگ افتان) و خطر انواع فرسایش (خندقی، هوازدگی، شیبی و رودخانه ای) می باشند. با کمک تصاویر ماهواره ای و کنترل های زمینی، ساختارهای زمین شناسی و همچنین محل و گسترش جغرافیایی انواع مخاطرات مشخص شده و سپس این لایه های اطلاعاتی در محیط GIS بر روی ساختارها قرار داده شدند و نسبت به ارتباط سنجی مخاطرات با این ساختارها اقدام گردید. نتایج نشان داد که بیشترین چگالی شکستگی ها مربوط به زون های گسلش در گسل های فارسیان، سوسرا و رحیم آباد می باشد. عمده کانون های زلزله بر گسل های تیل آباد، سوسرا و فارسیان قرار گرفته اند. اکثر زمین لغزش ها به صورت نواری شرقی - غربی در حد فاصل بین دو گسل تیل آباد و سوسرا قرار می گیرند. عمده سنگ افتان ها در زون های گسلیده قشلاق و وطن رخ داده اند. بیش تر ریزش ها نیز در زون های گسله مشاهده هستند. اما خزش ها ارتباط کمی با زون های گسله سوسرا و رحیم آباد نشان می دهند. هوازدگی در زون های خردشده گسل های قشلاق و فارسیان قابل مشاهده هستند. فرسایش شیبی نیز در پای صخره های گسلیده دیده می شوند. فرسایش رودخانه ای ارتباط مستقیمی با گسل ها ندارند. به این ترتیب این پژوهش نشان می دهد که عوامل ساختاری به صورت مستقیم یا غیر مستقیم بر ایجاد و یا تعیین محدوده های مخاطرات زمینی تاثیرگذار می باشند.

    کلیدواژگان: منطقه وطن- فارسیان، مخاطرات زمینی، ارتباط سنجی با گسل ها، GIS، سنجش از دور
|
  • Sina Asadi *, Abbas Zolfaghari Pages 405-420

    The Koushk Zn-Pb shale-hosted massive sulfide deposit is located in the north east of Bafq area within the sequence of lithostratigraphical Rizu unit in the Central Iran (Posht-Badam block). During this study, for the first time in Iran, unknown pink vein minerals are contemporaneous with quartz, located in most of the north and south Pahno stratigraphic units has been introduced as Kutnohorite mineral in the Koushk deposit. Kutnohorite is a type of manganese carbonate with the chemical formula "CaMn2+(CO3)2", belong to the dolomite group. Sampling and geochemical analyses of volcanic-sedimentary host rocks (rhyolite, tuff, shale and dolomite) indicate that high amounts of chlorite, sericite, clinochlore, and euhedral pyrite minerals are found with kutnohorite-quartz veins and associated with galena and sphalerite ores at north Pahno section of the Koushk deposit. According to determining the types of alteration associated with kutnohorite-bearing zone using Ishikawa and chlorite-carbonate-pyrite (CCPI) indices showed that this mineral is an indicator and exploratory key in the Zn-Pb shale-hosted massive sulfide deposits such as the Koushk ore deposit.

    Keywords: Kutnohorite, Zn-Pb, Koushk deposit, Central Iran
  • Mohammad Hussein Saberi *, Ashkan Maleki Pages 421-438

    In this study, the potential for heat generation and maturation was investigated using 1D modeling of the sedimentary basin and evaluation of rock-eval experiments performed on Faraghun Formation in well No. 2 of the Nar gas field. In this study, the feasibility of creating a pattern between the Chilean-charcoal layers of the Permian Faraghun Formation was considered as the source stone. Based on Tmax values and Vitrinite reflection coefficient, most of the samples related to these intermediates are in the range of the beginning of the oil window, and the 1D modeling confirms this hypothesis. By assigning a heat flux of 52 MW/M^2, the best adaptation was obtained with the data of the vitreous reflection coefficient, and the correction of intra-well temperatures and the modeling accuracy was confirmed. The results of Rock-Eval experiments and 1D modeling showed that the intermediate layers of the Chilean Formation of Permian Fraghun are capable of producing hydrocarbons and have reached the peak of the oil window about 69 million years ago. / 04 produced megatons of hydrocarbons. The history of burial and heat also shows that between the Chilean-charcoal layers of Faraghun Formation, they are located at the depth of burial necessary for thermal maturation and hydrocarbon production. Therefore, relying on these results, among the Chilean- charcoal -forming layers, the extrasolar rock is considered to be a source of weakness to good but immature hydrocarbon potential, which can be considered as a source of possible unconventional hydrocarbons.

    Keywords: 1D Basin Modeling, petroleum system, Nar Field, Burial History, Rock-Eval Pyrolysis
  • Shokufeh Moori, Iraj Maghfouri Moghaddam *, Yasin Abdi, Ghamarnaz Darabizafari Pages 439-454

    In order to study, biostratigraphy, Sedimentary environment and biogeochemistry of Garau Formation studied at one stratigraphical section at the KhorramAbad anticline. This section has a thickness of 137.5 meters. Study of microfacies sections of the Early Cretaceous Formation of the Garau Formation and study of paleontological and histological characteristics of specimens including abundance of skeletal and non-skeletal alocomas, cement, detrital particles and matrix resulted in the identification of 8 microfacies in the deep-sea region in the study area. Also the proposed sedimentary model of the Garau Formation is based on carbonate platform microfacies determined by ramp type. In this research, the geochemical characteristics of the Garau Formation in the Khorramabad anticline were done by Rock-eval method. Based on the analysis of existing data, type III kerogen was studied. The TOC of samples from this rock unit is relatively weak and varies from about 0.24 to 1.28 . Garau Formation samples in Khorramabad anticline have low potential for hydrocarbon production. Since the hydrogen index of the Garau Formation samples is between 50-250 mgHc/gRock, so the potential of the Garau Formation in these samples seems to be more focused on the production of light (gas) hydrocarbons.

    Keywords: Garau formation, Khorramabad anticline, Microfacies, Sedimentary Model, Source rock
  • Narges Shokri *, Bahram Alizadeh Pages 455-472
    In the present study, calcareous nannofossil of the Gurpi Formation have been studied from well No. 123 of Marun oil field in the Zagros sedimentary basin. In this study, thirty-eight nannoplankton species belonging to eighteen genera were introduced from the Gurpi Formation deposits. Based on index calcareous nannofossil species, the Gurpi Formaation deposit was subdivided into nine calcareous nannofossil biozones, including CC17- CC25 zones (Sissingh, 1977) and UC12-UC20 (Burnett, 1998). The identified biozones are assigned to the Late Santonian-Late Maastrichtian ages for the studied interval. In order to paleoecology and Paleoenvironment studies, the diversity, abundance, size and extent of preservation of nannofossil taxa were also investigated. The distribution and abundance of some species such as Micula decussata, Micula murus and Watznaueria barnesiae indicate that the temperature and environmental stress have increased towards the end of the Formation. Also, the sedimentary environment of Gurpi Formation during the Late Cretaceous was mainly in low to mid-latitudes based on calcareous nannofossil assemblages.
    Keywords: late Cretaceous, Biostratigraphy, Calcareous nannofossil, Gurpi Formation, Marun oil field
  • Ahmad Azadivash *, Mahdi Shaabani, Vali Mehdipour Pages 473-492

    Reservoir characterization and the identification of the main factors controlling the quality of the reservoir has an important contribution to providing a real image of reservoir properties. The Sarvak Formation is one of the most important reservoir rocks in the Zagros sedimentary basin and the studied well is divided into three core facies based on layering, texture, fossils, and sedimentary structure. In this study, first, using the porosity and permeability data of a well in this formation, hydraulic flow units were determined based on the flow zone indicator and then compared with the results of thin sections studies, effective factors on the quality of each flow unit were identified. The results of determining the hydraulic flow units based on the flow zone indicator indicate the existence of four flow units A, B, C, and D in Sarvak Formation, which increase the reservoir quality from units A to D, respectively. Then, the electrofacies of Sarvak Formation were determined using well log data which resulted in five electrofacies. By comparing electrofacies with flow units and the results of microscopic section studies, it was observed that Sarvak Formation has a high heterogeneity in the studied well due to various diagenetic processes such as dissolution, cementation, and dolomitization that using the concept of flow units and electrofacies and comparing with the results of microscopic section studies, it is possible to separate different parts of this reservoir that have the same flow characteristics and generalize the results to non-core wells in the study field.

    Keywords: Hydraulic flow unit, Flow Zone Indicator, Electrofacies, Sarvak Formation, Reservoir Quality Index
  • Homayoun Moghimi *, Fartash Ravash Pages 493-513

    Seymareh Dam site is located in 40 km northwest of Darreh Shahr City and in Ilam Province. In this study, the origin of the downstream brines of Seymareh Dam with the results of chemical and using two computational methods of Schoeller's Index Base Exchange and weight ratio (Na/Cl)-Cl and two graphical methods of Hounslow and Sulin graph were studied. The results of these methods show a lot of conformity. In this study, part of the aquifer has been contaminated with oil brines, and the polluted water is drained through springs into the Seymareh River, which has reduced the quality of the river's water for agricultural purposes. Based on the equivalence maps of the Index Basic Exchange and the water type, a hydraulic connection has been established between the oil brines and the aquifer through the observation wells. Based on the interpretation of the results, the study area has been affected by the oil spills in the Seymareh Dam area, and the Gachsaran Formation in the area has also increased the salinity of water resources, including sulfate. Based on this, until 1396, the area of polluted aquifer was 1.8 km2. Examining the quality of irrigation water of Seymareh River in the period of 2011 to 2017 shows that since 2013, the quality of river water based on Wilcox classification is not suitable for irrigation. Based on the regression of SAR and EC diagrams with respect to time, it is predicted that in 1401 the quality of river water will reach C4-S4.

    Keywords: Seymareh dam, Oilfield brine, Basic exchange index, Hounslow's plot, Sulin's graph
  • Hassan Haji Hosseinlou * Pages 514-535

    The Chaharston-Deshwan fault area is located to the northwest of the city of Salmas in the Sanandaj–Sirjan zone.The area consist highly deformed rocks which have been emerge clearly in a dextral shear zone. Mesoscopic and microscopic scale analysis carried out for determining the deformation history of the area. Thus tectonics structures and microstructures measured and analyzed based on field study and statistical method. Then fitting structural models were offered for each of them. According to the results, it can be concluded that four different deformation phases were efficacious in formation of the analyzed structures.The most important deformation mechanism including: foliation, S-C fabrics, mineral fish, Z drag folds, mantled porphyroclasts throughout the field area indicate dextral deformation. The most reliable shear sense markers in high grade shear zones are shear bands, mineral fish, mantled porphyroclasts, sigmoid and asymmetric bounding. This shear sense indicators indicate that the Chaharsoton-Deshwan area deformed via dextral transpression tectonic regime.

    Keywords: Petrofabric analysis, Dextral transpression tectonic regime, Chaharsoton-Deshwan fault, Deformation phases, shear sense indicators
  • Zohreh Marouti, Farhad Ehya *, Ghodratollah Rostami Paydar, Sara Maleki Kheymehsari Pages 536-556

    The Shamsabad manganese-bearing iron deposit is located 36 km south-east of Arak city, in the Sanandaj-Sirjan Zone. In order to determine the origin and ore-forming processes of the deposit, in addition to petrographic and mineralogical studies, geochemical studies for major, trace and rare earth elements (using LA-ICP-MS method) were done on ore samples. The ore is lens form and strataband, occurring in thick-bedded to massive, orbitolina-bearing Early Cretaceous limestones. Hematite, limonite, goethite and pyrolusite are the main ore minerals. Hematite is more abundant than other minerals. The colloform texture and lamination of the ore are evidences for volcanic-sedimentary origin of the deposit, and deposition in a marine environment. The presence of todorukite as a primary mineral is indicative of the hydrothermal mediated mineralization. The high Mn/Fe and Si/Al ratios, As, Ba, Cu, Pb and Zn enrichments, and depletion of Co and Ni are similar to hydrothermal deposits. The normalized REE patterns and low ΣREE values (31.40 ppm in average) support that Shamsabad deposit is of hydrothermal origin. Negative Ce and positive Eu anomalies indicate that low temperature hydrothermal fluids have an important role in mineralization. The Co/Ni, Co/Zn, La/Ce, LaN/NdN, DyN/YbN, Y/Ho ratios, and the discriminative diagrams for trace element concentrations are in the range of hydrothermal deposits. this study, it is suggested that the Shamsabad deposit is deposited from submarine hydrothermal fluids.

    Keywords: Trace elements, hydrothermal, Iron deposit, Shamsabad
  • Amirhossein Roshanak Manesh, Meisam Rastegari Mehr *, Ata Shakeri Pages 557-571
    In recent years, the long period of droughts and dust storms have caused dust particles to enter the west of the country. The large population, development of industrial centers and the existence of various sources of urban pollutants may increase the pollution load of dust particles in Kermanshah Metropolis. In this study, concentration of six heavy metals (Cd, Cr, Cu, Pb, Zn, and Ni) was investigated in street dust of this city. For this purpose, 21 street dust samples were collected and analyzed by ICP-MS. The results showed high concentrations of Cd, Cu, Pb and Zn with a mean values of 0.34, 128, 98.71 and 282.24 mg/kg, respectively. Enrichment factor, pollution load index, potential ecological risk index and health hazard index were used to investigate the contamination level of dust particles. The results of these indices indicated relatively high levels of lead, zinc, copper and cadmium in most parts of the city. Also, 42.85% of the sampling sites have low ecological risk index and 52.30% of the stations show moderate risk index. The highest hazard quotient (HQ) was calculated for the ingestion pathway, particularly for Cr and Pb. However, the risk index values for all the studied heavy metals were below unity for children except for lead in three stations. Principal component analysis (PCA) showed that chromium and nickel were predominantly originated from geogenic sources and other elements were highly affected by anthropogenic sources.
    Keywords: heavy metal, Kermanshah, Street dust, Pollution, health risk
  • Kiarash Ghanavati, Payman Rezaee *, Ruhollah Shabafrooz Pages 572-593

    Asmari Formation is the first known carbonate reservoir rock in the world and the largest oil reservoir rock in the Zagros sedimentary basin. This formation has a significant expansion in the Dezful Embayment and Izeh areas. In this study, the main focus has been on the stratigraphic position of Basal Anhydrite of Asmari Formation. In this study, the main focus on the stratigraphic position of the basal anhydrite section has been the rule of Asmari Formation, so in three stratigraphic sections (surface sections of Putu mountain and Bangestan mountain as well as subsurface section of well 19 of Parsi oil field) An attempt has been made to study the status of this sequence. Based on field descriptions and lithographic changes, these sections have been done from old to new.Due to the similarity of these rock units, both in terms of location and time, in the study area, the features of the facies and their environment have been briefly reconsidered from old to new.The transition from the sequence of green marls and dolomite limestone consisting of marine facies related to the relatively deep and low-energy marine environment environment, to the sequence of medium limestone of the packstone - grainstone ooid and Favreina facies it shows the shallowness of the sedimentary basin of the end parts of Pabdeh Formation towards the base of Asmari Formation, which is ultimately associated with the formation of planar stromatolite facies.

    Keywords: Basal anhydrite, Kalhur member, Asmari Formation, Stromatolite
  • Zohreh Jiba, Majid Ghaderi *, Sajjad Maghfouri Pages 594-615
    The Yamaghan deposit is located in the southeast of Zanjan, within the Tarom subzone of Alborz magmatic belt in NW Iran. The rocks of the area are a collection of Eocene volcano-sedimentary units. Cu (Ag) mineralization in the deposit has occurred as stratabound in the mega porphyritic andesite unit. The main sulfide ores of chalcocite, bornite, chalcopyrite together with pyrite are seen as dissemination, open-space filling, vein-veinlet and replacement textures. Silver sulfide (acanthite) has also been identified based on microprobe studies. Propylitic and mineralization-related alteration types are observed in the deposit. The homogenization temperature of mineralizing fluids was measured in the range 230-390°C, average salinity being 15% NaCl equiv. The Yamaghan deposit formed in three main stages, the first stage occurred at temperatures lower than 100°C during diagenesis, forming framboidal pyrites in the host rock of mega porphyritic andesite. The second stage occurred at temperatures more than 300°C and caused the formation of copper sulfide minerals due to the replacement of pyrite in the first stage. During this replacement, excess iron in pyrite formed as hematite in the place of ores. In the third (or supergene) stage, secondary minerals such as secondary chalcocite, covellite, digenite and copper carbonate minerals such as malachite and azurite formed due to the influence of meteoric water. Based on the geology, host rock, mineralogy, structure and texture, and fluid inclusion data, the Yamaghan copper deposit is similar to Manto-type copper deposits around the world forming through hydrothermal processes.
    Keywords: Stratabound copper, Manto-type, Eocene, Tarom subzone, Yamaghan deposit
  • Kazem Rangzan *, Razieh Karimian, Mostafa Kabolizadeh Pages 616-628

    Due to the necessity of identification and need assessment phase in the creation and the development of Geodatabase and Geographic Information System (GIS), designing a concept model is being introduced as its first phase of the study. Conceptual data modeling using ERD (Entity-Relationship Diagram) method, by defining entities, attributes, and the relationship between spatial and non-spatial entities. In this study, using the ERD method, a spatial database structure is designed for geochemical data of oil wells. Petroleum geochemical data is used for oilfield exploration, management, production, and development. In an oilfield, the most basic spatial entity is the wells. Other spatial entities in this study are field boundaries, sectors, and formations. Non-spatial entities were defined in separate tables, including oil samples and parameters derived from the geochemical analysis of samples in the Gachsaran oilfield. The ER diagram was designed using SAP Power Designer Software by establishing a 1 to N relationship between the well and all entities as well as determining the primary key and foreign key for each relationship. 11 entities were identified to create the data model.The result of applying the conceptual model before creating the Geodatabase is the logical structure of the database; also, spatial data modeling ensures the success of creating and developing a Geodatabase and WebGIS. As a result, the designed conceptual model simplifies the creation of a spatial database for display, processing, query and analysis of geochemical data of oil wells.

    Keywords: conceptual model, Entities relationship diagram (ERD), Geochemistry of Oil Wells, Geographic information system (GIS), Gachsaran Oilfield
  • Hojjat Ollah Safari *, Farzaneh Barani, Mostafa Raghimi Pages 629-646

    One of the hazardous area in Golestan province is Vatan-Farsian area which selected as case study. In this research, main and minor faults were determined by using Remote Sensing techniques together field surveys and then, mapped in GIS environment. The Geohazards were distinguished and categorized into: Faulting, Seismicity, Landslides, Slope movements and Erosion. The location of Geohazards were defined by image processing together field surveys and enter to GIS environment as data layers. Then, these layers overlaid on extracted faults and finally, the relationship between them are investigated. The results shown that maximum density of fractures occurred along fault zones. Also, the faults have potential to occurred earthquakes with magnitude < 4. Many of landslides aligned as wide strip with East-West trend between Tilabad and Susara faults. Some rock falls taken placed along Qeshlaq and Vatan faults. Many of sliding occurred in floor of fault scarps. But, the creeps have weaken relationship with fault zones. The weathering shown in Qeshlaq, Farsian faults and in a fault which controlled the Tillabad river trend. Sloppy erosions show in fault scarps. River erosions haven’t any direct relationship with faults. So, the result shown that faults caused to taken placed and/or defined the location of Geohazards.

    Keywords: Vatan-Farsian area, Geohazards, fault, GIS, Remote Sensing