فهرست مطالب

فصلنامه بیهوشی و درد
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امینه بنائیان، شیدا جبل عاملی* صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    میگرن یک بیماری شایع، دردناک و ناتوان کننده است. بنابراین شناسایی عوامل مرتبط با میگرن جهت کاهش مشکلات مرتبط با آن ضروری است. از اینرو هدف پژوهش حاضر پیش بینی مولفه های سردرد بر اساس راهبردهای نظم دهی شناختی هیجان و ناگویی هیجانی در مبتلایان به میگرن بود.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان مبتلا به میگرن شهر اصفهان در سال 1397 بود که تعداد 100 نفر از آنان از طریق روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به مقیاس شاخص های سردرد، مقیاس تنظیم شناختی هیجانی (CERQ) و مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (FTAS -20) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-23 و روش همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین راهبردهای نظم دهی شناختی هیجان و ناگویی هیجانی و زیرمقیاس های آن با مولفه های سردرد (نمره کلی سردرد و همچنین شدت، پریشان کنندگی، تعداد دفعات و متوسط طول مدت سردرد)  در مبتلایان به میگرن رابطه وجود دارد ‏(01/0>‏P). همچنین راهبردهای نظم دهی شناختی هیجان (خود سرزنشگری، دیگر سرزنشگری، تمرکز بر فکر نشخوارگری، فاجعه نمایی، کم اهمیت شماری، تمرکز مجدد مثبت، ارزیابی مجدد مثبت، پذیرش و تمرکز مجدد برنامه ریزی) به ترتیب با ضرایب بتای 498/0، 304/0، 383/0، 540/0، 581/0-، 473/0-، 525/0-، 540/0- و 410/0- و ناگویی هیجانی و مولفه های آن (دشواری در شناسایی احساسات، دشواری در توصیف احساسات و تفکر برون مدار) نیز به ترتیب با ضرایب بتای 544/0، 55/0، 47/0 و 33/0 پیش بینی کننده های معنادار مولفه های سردرد در مبتلایان به میگرن بودند ‏(01/0>‏P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، می توان با ارایه آموزش های مناسب، به افزایش راهبردهای نظم دهی شناختی هیجان و کاهش ناگویی هیجانی و به موازات آن، به بهبود مولفه های سردرد در افراد مبتلا به میگرن کمک نمود.

    کلیدواژگان: میگرن، ناگویی هیجانی، راهبردهای نظم دهی شناختی هیجان، مولفه های سردرد
  • آزاده امامی، مینا اولیا، شراره بربند، مسعود محسنی* صفحات 16-24
    مقدمه

    شیوع احتباس ادراری بعد از عمل بسته به نوع جراحی، نوع و ترکیب داروهای بیهوشی و شرایط زمینه ای بیمار بین 5٪ تا 70٪ ذکر شده است. مطالعات نشان داده اند که کاهش دوز لوکال آنستتیک ها در بی حسی نخاعی و استفاده از ترکیب دارویی بروز احتباس ادراری و نیاز به سونداژ بعد از عمل را کاهش می دهد. این مطالعه برای بررسی اثر افزودن فنتانیل به داروی بی حسی اسپینال بر بروز احتباس ادراری بعد از عمل طراحی شد.

    روش ها

    در یک مطالعه کارآزمایی بالینی  80 بیمار کاندید جراحی های ارتوپدی اندام تحتانی یا جراحی های ناحیه تحتانی شکم با بی حسی نخاعی و بدون سابقه مشکلات ادراری وارد مطالعه شدند. درصورت نیاز به تغییر روش بیهوشی یا سونداژ یا ترومای سیستم ادراری حین عمل، بیماران از مطالعه خارج شدند. بیماران با تصادفی سازی بلوکی در دو گروه بی حسی نخاعی با مارکایین 10-12.5 میلی گرم (40 نفر) یا مارکایین 5/7-10 میلی گرم به اضافه فنتانیل 25 میکروگرم (40 نفر) قرار گرفتند. ارزیابی احتباس ادراری پس از جراحی بر اساس نیاز به سونداژ یا شرح حال شکایت از ادرار ناکامل یا شکایت از ادرار مشکل انجام شد.

    یافته ها

    استفاده از فنتانیل در بی حسی نخاعی بروز شکایت از دفع ادرار مشکل (16 نفر در مقابل 8 نفر) یا ناکامل (20 نفر در مقابل 12 نفر) بعد از عمل جراحی را افزایش داد (p=0.05) ولی بر فراوانی نسبی نیاز به سونداژ پس از جراحی (20 نفر در مقابل 13 نفر) اثری نداشت. (p=0.11) آنالیز آماری با آزمون رگرسیون لجستیک نشان می دهد که از بین متغیرهای سن، جنس، مدت زمان عمل جراحی، میزان مایع دریافتی حین عمل جراحی و نوع بی حسی نخاعی بکار رفته برای بیمار، تنها دو عامل سن و میزان مایع دریافتی حین عمل جراحی بر روی متغیر مشکل در دفع ادرار به صورت مستقل تاثیر گذار می باشند.

    نتیجه گیری

    اضافه کردن فنتانیل 25 میکروگرم به بوپیواکایین در بی حسی اسپاینال منجر به افزایش احتمال احتباس ادراری پس از عمل خواهد شد. در مطالعات آینده استفاده از دوزهای کمتر فنتانیل در ترکیب با داروهای مختلف لوکال آنستتیک در بیحسی اسپینال پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: احتباس ادراری، بی حسی اسپینال، مخدر، فنتانیل
  • سمیرا شهابی رابری*، احمد زینلی قطرم، محمدرضا وفائی نسب، عمیدالدین خطیبی عقدا، بنفشه بیات صفحات 25-34
    هدف

    یکی از شایع ترین علل کمر درد مزمن تنگی کانال نخاعی می باشد. این اختلال در افراد مسن شایع است. از روش های درمانی برای تنگی کانال نخاعی می توان به جراحی، لیزرتراپی، اوزون تراپی، فیزیکال تراپی و نیز دارو درمانی نام برد. باتوجه به اینکه تا کنون مطالعه ای جهت مقایسه لیزر تراپی و اوزون تراپی انجام نگرفته است این مطالعه با هدف بررسی میزان اثربخشی تزریق داخل عضلانی گاز اوزون در عضلات پاراورتبرال در مقایسه با لیزر پرتوان در بیماران مبتلا به تنگی کانال نخاعی کمری انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی بود که بیماران مراجعه کننده به کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی که مبتلا به تنگی کانال نخاعی بودند در سه گروه لیزر تراپی، اوزون تراپی و دارو و فیزیکال تراپی مورد بررسی قرار گرفتند. پس از درمان از پرسشنامه معتبر SSSQ جهت جمع آوری و نتیجه درمان استفاده می شود. پس از جمع آوری داده ها توسط نرم افزار spss25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمره درد و علایم نوروایسکمیک، فعالیت فیزیکی و رضایت بیماران از مداخله انجام شده بلافاصله بعد از درمان (0.04=p)، 4 هفته بعد از مداخله (0.001=p) و 8 هفته بعد از مداخله (0.001=p) از نظر آماری تفاوت معناداری داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که لیزرتراپی و اوزون تراپی در برابر دارو و فیزیکال تراپی به تنهایی در کاهش درد و علایم نوروایسکمیک بیماران و نیز بهبود فعالیت فیزیکی بیماران موثر بود اما بین دو روش لیزر تراپی و اوزون تراپی در مدت زمانی که بیماران مورد بررسی قرار گرفتند تفاوت معناداری مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: تنگی کانال نخاع، گاز اوزون-اکسیژن، لیزر پرتوان
  • حسینعلی محمدی، شیدا جبل عاملی*، سید عباس حقایق، زهره رنجبرکهن صفحات 35-49
    زمینه و هدف

    دردهای مزمن عضلانی-استخوانی از رایج ترین ناراحتی های جوامع انسانی است که بروز و بهبودی آن علاوه بر علل پزشکی از عوامل روانشناختی نیز بسیار تاثیر پذیر است. هدف پژوهش حاضر تدوین الگویی ساختاری از روابط بین سبک زندگی ارتقا دهنده ی سلامتی، تحمل پریشانی و درماندگی آموخته شده با پذیرش درد مزمن در بیماران مبتلا به دردهای مزمن عضلانی-استخوانی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و به شیوه الگوی معادلات ساختاری اجرا گردید. بدین منظور از بین بیماران مبتلا به دردهای مزمن عضلانی-اسکلتی شهر نجف آباد در تابستان 1399، 384 نفر طبق جدول مورگان به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سبک زندگی ارتقا دهنده ی سلامتی (HPLQ)، تحمل پریشانی (TDQ)، پذیرش درد (CPAQ) و درماندگی آموخته شده (LHS) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده گردید.

    یافته ها

    مدل تحقیق دارای برازش مطلوبی بود و ساختار عاملی در نظر گرفته شده برای آن مطلوب بود. سبک زندگی ارتقا دهنده ی سلامتی و تحمل پریشانی با یکدیگر و با پذیرش درد ارتباط مثبت و قوی داشتند. درماندگی آموخته شده با پذیرش درد مزمن ارتباطی نسبی و منفی داشت. همچنین درماندگی آموخته شده با سبک زندگی ارتقا دهنده ی سلامتی و تحمل پریشانی ارتباط قوی و منفی داشت. از نقش میانجی گری درماندگی آموخته شده نیز در ارتباط بین سبک زندگی ارتقا دهنده ی سلامتی و تحمل پریشانی با پذیرش درد حمایت شد و ارتباط نسبی و منفی به دست آمد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بهبود شاخص سبک زندگی ارتقا دهنده ی سلامتی و تحمل پریشانی موجب بهبود پذیرش درد می گردد. در این میان درماندگی آموخته شده یک میانجی گر مهم می باشد و کاهش آن ارتباط مثبتی با بهبود شاخص تحمل پریشانی و سبک زندگی ارتقا دهنده سلامتی دارد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی ارتقا دهنده ی سلامتی، پذیرش درد، تحمل پریشانی، درماندگی آموخته شده، دردهای مزمن عضلانی-استخوانی
  • میلاد پیران حمل آبادی، امیرعلی جعفرنژادگرو*، ابراهیم نوریان صفحات 50-59
    زمینه و هدف

    حسی وضعیت مفاصل افرا دیابتی مبتلا به استیوآرتریت زانو دچار اختلال می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر 8 جلسه تمرینات تعادلی بر حس عمقی مفصل زانو و مچ پا در بیماران دیابتی مبتلا به استیوآرتریت زانو بود.

    روش بررسی

    این مطالعه برروی افراد سالمند دیابتی مبتلا به اسیوآرتریت انجام شد آزمودنی ها به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند. بازسازی زوایای مفصلی بصورت فعال و غیر فعال انجام شد. زمان تعادل بر هر دو پا ثبت شد. در گروه تجربی، تمرینات تعادلی به مدت 8 جلسه انجام شد. از آزمون t همبسته جهت تحلیل آماری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بازسازی حرکات فلکشن 45 درجه زانوی چپ (007/0 = P)، فلکشن 20درجه زانوی راست (035/0 = P)، دورسی فلکشن مچ پای راست (008/0 = P)، دورسی فلکشن مچ پای چپ (011/0 = P)، پلانتار فلکسیون مچ پای راست (012/0 = P) و پلانتار فلکسیون مچ پای چپ (001/0 = P) میزان خطایای مفصلی به صورت غیر فعال و حرکت حرکت پلانتار فلکشن مچ پای راست (012/0 = P) به صورت فعال نسبت به مرحله قبل از تمرین در گروه مداخله به طور معناداری کاهش یافته است همچنین تفاوت معناداری در گروه کنترل مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که تمرینات تعادلی باعث بهبود بازسازی زوایای مفصلی وزمان تعادل در بیماران دیابتی مبتلا به استیوآرتریت شده است. بنابراین پیشنهاد می شود این نوع تمرینات در برنامه ورزشی بیماران دیابتی مبتلا به استیوآرتریت سالمند گنجانده شود.

    کلیدواژگان: حس عمقی، تمرینات تعادلی، اسئوآرتریت، دیابت
  • زینب عزتی، فاطمه شهابی زاده*، کورش سلیمانی نزاد، مریم نصری صفحات 60-79
    زمینه و هدف

    سندرم روده تحریک پذیر یکی از شایع ترین علت های درد های مزمن شکمی است، بنابراین هدف بررسی اثربخشی مداخله شناختی رفتاری عدم تحمل بلاتکلیفی و پذیرش و تعهد بر اضطراب، شدت علایم گوارشی و سطح کورتیزول بیماران دارای اختلال اضطراب فراگیر با سندرم روده تحریک پذیر بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون/ پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری، بیماران دارای اختلال اضطراب فراگیر مبتلا به سندرم روده تحریک‏پذیر مراجعه کننده در اواخر زمستان 1398 تا اواسط تابستان 1399 به بیمارستان پارسیان و مطب های متخصصان داخلی شهر تهران بود. 60 نفر بیمار به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله شناختی رفتاری و پذیرش و تعهد و کنترل (20 نفره) قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های شدت سندرم روده تحریک پذیر، شدت علایم گوارشی و پرسشنامه اضطراب و سطح کورتیزول خون جمع آوری و  در نرم افزار SPSS-25 با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    هر دو مداخله اثر معناداری بر کاهش شدت سندرم روده تحریک پذیر و علایم گوارشی و سطح کورتیزول خون داشت (01/0 <p) و این اثر در طول دوره پیگیری پایدار بود (01/0 >p). در خصوص اضطراب تنها مداخله شناختی رفتاری اثر معناداری داشت (01/0 <p).

    نتیجه گیری

    مداخله شناختی رفتاری و پذیرش و تعهد به عنوان یک مداخله موثر، می تواند در مراکز درمانی و بهداشتی در جهت کاهش شدت علایم گوارشی و سطح کورتیزول بیماران دارای اختلال اضطراب فراگیر با سندرم روده تحریک پذیر بکار برده شود.

    کلیدواژگان: عدم تحمل بلاتکلیفی، مداخله پذیرش و تعهد، شدت علایم گوارش، کورتیزول، اضطراب فراگیر
  • زهرا منتجبیان، صدیقه رضایی دهنوی* صفحات 91-102
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان بین فردی فراشناختی بر کاهش ادراک درد و تعارض زناشویی زوج های در مرحله آشیانه خالی می باشد.  

     مواد و روش ها

     پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با گروه کنترل همراه با پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زوج های در مرحله آشیانه خالی در شهر اصفهان در سال 1398 تشکیل دادند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند بود و با در نظر گرفتن معیارهای ورود به مطالعه، 16 زوج در دو گروه 16 نفری به صورت تصادفی گمارده شدند. گروه آزمایش در 8 جلسه حضوری مداخله آموزشی مبتنی بر رویکرد بین فردی فراشناختی، هفته ای یکبار، به مدت 120 دقیقه شرکت و گروه گواه در فهرست انتظار قرار گرفتند. شایان ذکر است که شرکت کنندگان به پرسشنامه درد مک گیل ساخته شده توسط ملزاک و  پرسشنامه  تجدید نظر شده تعارض زناشویی باقری و همکاران به عنوان پیش آزمون و سپس پس آزمون پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش درمان بین فردی فراشناختی موجب بهبود معنادار میانگین نمرات ادراک درد و تعارض زناشویی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شده است بنابراین نتایج حاکی از کاهش ادراک درد و تعارض زناشویی در زوج های در مرحله آشیانه خالی بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از رویکرد بین فردی فراشناختی در جهت کاهش ادراک درد و تعارض زناشویی مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: آشیانه خالی، ادراک درد، تعارض زناشویی، فراشناخت، درمان بین فردی فراشناختی، طرحواره های بین فردی
  • ساره ادیب نیا، سارا پاشنگ*، بیوک تاجری صفحات 103-114
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی مدل پیش بینی درد مزمن بر اساس ترس فاجعه آمیزی با در نظر گرفتن نقش میانجی خودمهارگری در بیماران مبتلا به زانودرد بود.

    روش بررسی

     روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی و روش مدل یابی معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه بیماران مبتلا به زانودرد مراجعه کننده به بیمارستان میلاد تهران در سال 1398 بودند. تعداد افراد نمونه جمعا 400 بیمار بود که با روش هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی درد مزمن ون کورف و همکاران (1990) پرسشنامه فاجعه آمیزی درد سالیوان و همکاران (1995) و مقیاس خودمهارگری تانجی و همکاران (2004) بودند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار AMOS محاسبات لازم صورت گرفت و برای مدل پیشنهادی شاخص های برازش و ضرایب مسیر استخراج شد.

    یافته ها

     نتایج آزمون آماری نشان داد شاخص های برازش مدل در وضعیت مطلوبی قرار دارند.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان دادند که درد مزمن بصورت مستقیم تحت تاثیر عوامل ترس فاجعه آمیز هستند و رابطه ترس فاجعه آمیزی با درد مزمن به صورت مستقیم است. همینطور عوامل ترس فاجعه آمیز اثر غیرمستقیم به واسطه ی خودمهارگری بر درد مزمن داشته است درنتیجه به واسطه خودمهارگری می توان ترس فاجعه آمیز بیماران مبتلا به درد مزمن را تسکین داد.

    کلیدواژگان: درد مزمن، ترس فاجعه آمیزی، خودمهارگری، زانودرد
  • فرانک اردلانی، فاطمه شهابی زاده*، سید مسعود هاشمی، پیمان دادخواه صفحات 115-128
    زمینه و هدف

    کیفیت زندگی معنوی تحت تاثیر نشانه‌های هیجانی، شناختی و انگیزشی قرار می‌گیرد، لذا پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل مفهومی کیفیت زندگی معنوی بر اساس نشانه‌ها و طرحواره‌های هیجانی با میانجی‌گری ابعاد شناختی کمال‌گرایی بیماران با درد مزمن انجام شد.

    مواد و روش‌ها

     روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری عبارت از کلیه زنان و مردان‌ (30-50)‌ دارای کمردرد مزمن مراجعه کننده به کلینیک‌های درد در بیمارستان‌های اختر، لبافی‌نژاد و امام حسین (ع) شهر تهران در سال 98- 99 بودند که تعداد 400 نفر با در نظر گرفتن ملاک‌های ورود انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده عبارتند از: پرسشنامه‌ نشانه‌های خلقی/اضطرابی، فرم کوتاه طرحواره‌های هیجانی، ابعاد شناختی کمال‌گرایی و کیفیت زندگی معنوی. داده‌ها با برنامه‌های نرم افزاری‌SPSS21 وLISREL8/8   با روش مدل‌یابی معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته‌ ها

    مدل برازش‌یافته نشان داد، اثر مستقیم نشانه‌های خلقی/اضطرابی بر افزایش طرحواره‌های هیجانی (p<0.05) و اثر مستقیم طرحواره‌های هیجانی بر افزایش کمال‌گرایی (P<0.05) معنی‌دار بدست آمد. همچنین اثر غیرمستقیم نشانه‌های خلقی/اضطرابی از طریق افزایش طرحواره‌های هیجانی و ابعاد شناختی  کمال‌گرایی بر کاهش کیفیت زندگی معنوی معنادار بدست آمد (P<0.05).

    نتیجه‌ گیری

     نتایج مطالعه از میانجی‌گری ابعاد شناختی کمال‌گرایی در رابطه بین نشانه‌های هیجانی  و طرحواره‌های هیجانی با کیفیت زندگی معنوی حمایت کرد. بنابراین تدوین مداخلات درمانی مبتنی بر طرحواره‌های هیجانی در جهت کاهش طرحواره‌های هیجانی و کمال‌گرایی می‌تواند در ارتقای کیفیت زندگی معنوی بیماران مبتلا به درد مزمن مفید باشد.

    کلیدواژگان: نشانه های خلقی، اضطرابی، طرحواره هیجانی، کیفیت زندگی معنوی، ابعاد شناختی کمال گرایی
|
  • Amineh Banaeian, Sheida Jabalameli* Pages 1-15
    Background & Aim

    Migraine is a common, painful and debilitating in severe and chronic cases. Therefore, identifying migraine-related factors is essential to reduce the problems associated with it. Therefore, the aim of this study was to predict pain indices based on cognitive emotion regulation strategies and alexithymia in women with migraine in Isfahan.

    Materials and Methods

    The research design was descriptive and correlational. The statistical population of the study included all women who referred to the neurology clinic of Khorshid Hospital in Isfahan in the second half of 1397 and received a diagnosis of migraine based on the opinion of a neurologist. To conduct this study, 100 people were selected through purposive sampling method and asked them to complete the Headache Indices Scale, Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) and Toronto Alexithymia Scale (FTAS-20).

    Results

    The results showed that there was a relationship between cognitive emotion regulation strategies and alexithymia with pain indices in women with migraine and subscales of cognitive emotion regulation strategies respectively with Beta coefficients 0.498, 0, 0.304, 0.383, 0.540, -0.581, -0.473, -0.525, -0.540 and -0.410; and alexithymia and its components, respectively, with Beta coefficients of 0.544, 0.55, 0.47, and 0.33 were significant predictors of pain symptoms in women with migraine (P <0.01).

    Conclusion

    According to the obtained results as the prediction of pain indicators based on cognitive emotion regulation strategies and alexithymia, it is possible to reduce pain symptoms in people with migraines by provide timely and appropriate interventions and training to improve cognitive emotion regulation strategies and reduction of alexithymia.

    Keywords: Migraine, Alexithymia, Cognitive Emotion Regulation Strategies, Pain Symptoms
  • Azadeh Emami, Mina Olia, Masood Mohseni* Pages 16-24
    Introduction

    The prevalence of postoperative urinary retention is between 5% and 70%, depending on the type of surgery, the type and combination of anesthetics, and the patient's underlying conditions. Studies have shown that reducing the dose of local anesthetics in spinal anesthesia and the use of the drug combination reduces the incidence of urinary retention and the need for postoperative catheterization. This study was designed to evaluate the effect of adding fentanyl to spinal anesthesia on the incidence of postoperative urinary retention.

    Patients and Methods

    In a randomized clinical trial, patients who were candidates for lower limb orthopedic surgery or lower abdominal surgery under spinal anesthesia were enrolled. Patients with a history of urinary problems were not included. participants were excluded if a change in the method of anesthesia was intended, urinary catheterization required or urinary tract trauma occurred. Patients were randomly allocated to either spinal anesthesia with Bupivacaine 2-2.5 ml or spinal anesthesia with Bupivacaine 1.5-2 ml plus fentanyl 25 µg. Postoperative urinary retention was assessed based on the need for catheterization or a complaint of difficult or incomplete urination.

    Results

    There was a significant borderline association between the complaints of incomplete (20 vs. 12 patients) or difficult urination (16 vs. 8 patients) after surgery and the addition of fentanyl to the spinal anesthesia. (P=0.05) There was no statistically significant relationship between the need for postoperative catheterization and the addition of fentanyl to the spinal anesthesia (20 vs. 13 patients; p=0.11). Logistic regression analysis showed that age and amount of fluid intake during surgery were independent predictors of difficult urination.

    Conclusion

    Adding fentanyl 25µg to local anesthetics in spinal anesthesia will increase the incidence of postoperative urinary retention. The use of lower doses of fentanyl in combination with various local anesthetic drugs in spinal anesthesia is recommended in future studies.

    Keywords: Spinal anesthesia, urinary retention, opioid, fentanyl
  • Samira Shahabi Rabori*, Ahmad Zeinali Ghotrom, Mohammadreza Vafaee Nasab, Amidoddin Khatibi Aghda, Banafshe Bayat Pages 25-34
    Background

    One of the most common causes of chronic back pain is spinal stenosis.This disorder is common in the elderly.Treatments for spinal stenosis include surgery, laser therapy, ozone therapy, physical therapy, and medication.Since no study has been done to compare laser therapy and ozone therapy, this study was performed to evaluate the effectiveness of intramuscular injection of ozone gas in paravertebral muscles compared to high-power laser in patients with lumbar spinal stenosis.

    Materials and methods

    This study was a randomized clinical trial.Patients referred to the Physical Medicine and Rehabilitation Clinic with spinal canal stenosis were evaluated in three groups: laser therapy, ozone therapy, and drug & physical therapy.After treatment, a valid SSSQ questionnaire was used to collect and the outcome of treatment.After data collection, they were analyzed by spss25 software.

    Result

    The results showed that the mean score of pain and neuroischemic symptoms, physical activity and patients' satisfaction with the intervention performed immediately after treatment (p = 0.04), 4 weeks after the intervention (p = 0.001) and 8 weeks after the intervention (p = 0.001) Was statistically significant.

    Discussion

    The results of the present study showed that laser therapy and ozone therapy versus drug and physical therapy alone were effective in reducing pain and neuroischemic symptoms in patients as well as improving patients' physical activity but there was no significant difference between laser therapy and ozone therapy during the time the patients were examined.

    Keywords: Spinal canal stenosis, ozone-oxygen gas, high power laser
  • Hoseinali Mohamadi, Sheida Jabalameli*, Sayed Abbas Haghayegh, Zohre Ranjbarkohan Pages 35-49
    Aim and Background

    Chronic musculoskeletal pain was one of the most common disorders in human societies. Incidence and improving of this disorders In addition to medical reasons, its also very influential from psychological factors. The aim of the present study was to evaluate the structural model of the relationship between health promoting lifestyles, Distress tolerance, Helplessness and Chronic Pain acceptance in patients with Chronic musculoskeletal pain.

    Materials and Methods

    The present study was a descriptive correlational study using structural equation modeling. We used available sampling for selecting 384 patients with chronic musculoskeletal pain as the study population including patients with chronic musculoskeletal pain referred to Najafabad private clinics. Research Tools included health promoting lifestyle questionnaire (HPLQ, 1988), distress tolerance questionnaire (DTQ, 2005), chronic pain acceptance questionnaire (CPAQ, 2006) and learned helplessness questionnaire (LHS, 1988). The data was analyzed by SPSS, AMOS and with help of structural equation modeling.

    Findings

    The model of research was fit and the considered factor structure was optimal. The results indicated the health promoting lifestyles and distress tolerance had significant direct relationship with chronic pain acceptance. Learned helplessness had relative reverse relationship with chronic pain acceptance and had significant reverse relationship with health promoting lifestyles and distress tolerance. Also the mediatory role of learned helplessness in the relationship between health promoting lifestyle and distress tolerance were supported and relative reverse correlations were obtained (p<0/05).

    Conclusion

    Improving health promoting lifestyle and distress tolerance are involved in chronic pain acceptance In patients with chronic musculoskeletal pain. Learned helplessness was an important mediator, and associated with health promoting lifestyle and distress tolerance and it is important to pay attention to use therapy on the basis of these variables.

    Keywords: Health Promoting Lifestyle, Pain Acceptance, Distress Tolerance, Learned Helplessness, Chronic Musculoskeletal Pain
  • Milad Piran Haml Abadi, Amirali Jafarnezhadgero*, Ebrahim Noorian Pages 50-59
    Background

    The ankle and knee joints position sense disrupted in diabetic patients with osteoarthritis of the knee. The aim of this study was to evaluate the effect of 8 sessions of balance exercises on position sense of knee and ankle joints in diabetic patients with knee osteoarthritis.

    Materials and Methods

    This study was performed on elderly diabetic patients with knee osteoarthritis. Subjects were divided into control and intervention groups. Passive and active joint angles reconstructed and balance times were recorded for both legs. In the intervention group, the balance training was done for 8 sessions. Paired sample t-test was used for statistical analysis.

    Results

    The results showed that reconstruction of 45 ° flexion of the left knee (P = 0.007), 20 ° flexion of the right knee (P = 0.035), dorsiflexion of the right ankle (P = 0.008), dorsiflexion of the left ankle (P = 0.011), plantar flexion of the right ankle (P = 0.012) and plantar flexion of the left ankle (P = 0.001) were significantly reduced in posttest than that pretest.

    Conclusion

    The results of this study showed that balance exercises have improved the reconstruction of joint angles and balance time in diabetic patients with knee osteoarthritis. Therefore, it is recommended that this type of exercise can be included in the rehabilitation of diabetic patients with knee osteoarthritis.

    Keywords: Proprioception, Balance Exercises, Osteoarthritis, Diabetes
  • Zainab Ezzati, Fatemeh Shahabizadeh*, Kourosh Soleimannejad, Maryam Nasri Pages 60-79
    Aim & Background

    Irritable bowel syndrome is one of the most common causes of chronic abdominal pain, therefore the aim was the effectiveness of behavioral cognitive intervention based uncertainty intolerance and acceptance and commitment intervention on anxiety, severity of gastrointestinal symptoms and cortisol level in patients with irritable bowel syndrome with generalized anxiety disorder.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental study with a pretest and posttest design with a control group and follow up for three months. The statistical population included patients with irritable bowel syndrome and generalized anxiety disorder who referred to Parsian Hospital between late winter 1398 to mid-summer 1399 and internal medicine in Tehran. 60 patients were selected through targeted sampling and randomly assigned in Behavioral Cognitive Intervention based Intolerance of uncertainty, acceptance and commitment Intervention and control (n= 20 each). Data were collected analyzed using the Irritable Bowel Syndrome, Severity of Gastrointestinal Symptoms, Anxiety and blood cortisol level test and by SPSS-25 and using analysis of variance were performed by repeated measures.

    Results

    Both interventions had a significant effect on reducing the severity of irritable bowel syndrome and gastrointestinal symptoms and blood cortisol levels (P <0.01, this effect was stable during follow-up period (P <0.01). Regarding anxiety, only cognitive-behavioral intervention had a significant effect (P <0.01)

    Conclusion

    Behavioral cognitive and acceptance and commitment interventions as an effective intervention can be used in medical centers to reduce severity of gastrointestinal symptoms and blood cortisol levels of patients with irritable bowel syndrome and generalized anxiety disorder.

    Keywords: Intolerance of Uncertainty, Acceptance, Commitment Intervention, Severity of Gastrointestinal Symptoms, Cortisol, Generalized Anxiety Disorder
  • Zahra Montajabian, Sedigheh Rezai Dehnavi* Pages 91-102
    Aims and background

    The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of meta cognitive interpersonal therapy on reduction of perceived pain and marital conflict among couples at  empty nest stage.

    Methods and Materials

    The present study was a quasi-experimental research method with pre-test and post-test, control. The statistical population consisted of couple experiencing empty nest stage in Isfahan in 2019. The sampling method was purposive and 16 couples were selected and randomly assigned into two groups (n=16). The experimental group participated in 8 sessions of  meta cognitive interpersonal therapy based training, once a week, for 120 minutes and the control group was on the waiting list. Research tools consisted of Perceived Pain Questionnaire of McGill of Melzack and Revised Marital Conflict Questionnaire (MCQ-R) of Bagher Sanaei   & et al. Univariate analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that meta cognitive interpersonal therapy significantly improved the mean scores of perceived pain and marital conflict in the experimental group compared to the control group. Therefore, the results showed a reduction in perceived pain and marital conflict in couples in the empty nest stage

    Conclusion

    The using of meta cognitive interpersonal therapy would be useful for reducing perceived pain and marital conflict.

    Keywords: Empty Nest, Perceived Pain, Marital Conflict, Meta Cognitive, Meta Cognitive Interpersonal Therapy, Interpersonal Schema
  • Sareh Adibniya, Sara Pashang*, Biyuk Tajeri Pages 103-114
    Background and Aim

     This study aimed to investigate a chronic pain prediction model based on catastrophic fear by considering the mediating role of self-control in patients with knee pain. 

    Methods

     The research method is descriptive and correlational and the structural equation modeling method. The present study  statistical population was all patients with knee pain who were referred to Milad Hospital in Tehran in 1398. The total sample size was 400 patients who were selected by purposive sampling method. The research instruments included Van Korf et al. (1990) chronic pain questionnaire, the Sullivan et al. (1995) catastrophic pain questionnaire, and the Tanji et al. (2004) self-control questionnaire. Data analysis was performed using AMOS software, and necessary calculations and fitting indices and path coefficients were extracted for the proposed model.

    Results

    The results of the statistical test showed that the model fit indices are in good condition. 

    Conclusion

     The findings showed that chronic pain is directly affected by catastrophic fear factors, and the relationship between catastrophic fear and chronic pain is direct. Catastrophic fear factors also have an indirect effect on chronic pain through self-control. Therefore, self-control can alleviate the catastrophic fear of patients with chronic pain.

    Keywords: Chronic pain, catastrophic fear, self-control, knee pain
  • Faranak Ardalani Farsa, Fatemeh Shahhabizadeh*, Masoud Hashemi, Payman Dadkhah Pages 115-128
    Aims and background

    Quality of spiritual life are influenced by emotional structures, cognitive and motivational, so the present study aims to provide a conceptual model of quality of spiritual life based on the symptoms and emotional schemas with the mediation of perfectionist cognitions of patients with chronic pain was performed.

    Materials and Methods

    This study was a descriptive correlational study. The statistical population included all men and women ‌(30-50 aged) ‌with chronic low back pain referred to pain clinics in Akhtar, Labbafinejad and Imam Hossein (AS) hospitals in Tehran in the year  99-98. The sample included 400 people considering the inclusion criteria were chosen. The instruments used in this study are: Mood/Anxiety Symptoms Questionnaire, Short Form of Emotional Schemas, Perfectionist Structures, Short Form Spiritual Quality of Life. Data were analyzed by SPSS21 and LISREL 8.8 software programs by structural equation modeling.

    Results

    The results showed that the direct path of mood/anxiety Symptoms to increased Emotional Schemas (p<0.05), and direct path of Emotional Schemas to increased Perfectionism Cognitions (p<0.05), was significant. Also, indicated that the indirect path mood/anxiety Symptoms to Spiritual Quality of Life through Emotional Schemas and Perfectionism Cognitions was significant (p<0.01)

    Conclusion

    The findings of this study support the mediating role of Perfectionism Cognitions in the relationship between emotional Symptoms and Emotional Schemas with Spiritual Quality of Life, so the development of therapeutic interventions based on reduced emotional schemas and perfectionism can be useful in improving the quality of spiritual life of patients with chronic pain.

    Keywords: Mood, anxiety symptoms, emotional schemas, quality of spiritual life, Multidimensional cognitions of perfectionism