فهرست مطالب

گردشگری فرهنگ - پیاپی 6 (پاییز 1400)

نشریه گردشگری فرهنگ
پیاپی 6 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین ایمانی خوشخو، زهره کرانی* صفحات 5-16

    جامعه ایرانی در دهه های گذشته تغییرات عمیقی را تجربه کرده است. برخی از این تغییرات از الگوی حاکم بر تغییرات در جامعه پیروی می کند، در حالی که بدنه اصلی تغییرات نتیجه حکمروایی مدرنیزاسیون و پیامدهای آن است. در این میان، بازاریابی فرهنگی با ابزار قدرتمندی نظیر فرهنگ به دنبال یافتن مشتریان در عصر مدرن است. این مقاله به دنبال آن است تا تغییرات پدیدآمده در سبک سفر جامعه معاصر ایران و میزان تاثیرات بازاریابی فرهنگی بر آن را با دیدگاهی کیفی بیابد. به همین منظور، ابتدا با توسل به ادبیات پیشین چارچوب مفهومی پژوهش ترسیم شد. سپس با توجه به ماهیت مکاشفه ای پژوهش، روش گراندد تیوری برای آن انتخاب شد. داده های پژوهش از خلال مصاحبه های عمیق با 47 نفر از کارشناسان و کسانی که تجربه بیش از 10 سفر به خارج از کشور داشتند، انجام شد. تجزیه وتحلیل پژوهش با استفاده از کدگذاری سه گانه انجام شد و در نهایت با استخراج 14 مقوله عمده تحت عناوین شرایطی، تعاملی و پیامدی مدل مفهومی پژوهش ترسیم شد. نتایج حاکی از آن است که جامعه معاصر ایران، تحت تاثیر فرهنگ جهانی، برای بازتعریف نقش های اجتماعی و فرهنگی خود و ایجاد هویت جدید، در هویت های پیشین خود تجدیدنظر و آن را مجددا سازماندهی کرده است. در این میان بازاریابی فرهنگی در بسیاری موارد نتوانسته موجب پایبندی افراد به ریشه های خود شود که در بسیاری از موارد با فرهنگ سنتی و رایج مغایرت اساسی دارد و تغییر ارزش ها، تعارض هویت و عدم تعادل مادیات و معنویات را به دنبال داشته است.

    کلیدواژگان: بازاریابی فرهنگی، سبک زندگی، سبک سفر، مصرف آشکار، هویت یابی، گردشگر
  • مجید قربانی*، نازنین آذرنژاد صفحات 17-24
    گردشگری روایی را می توان به نوعی از گردشگری یا راهبردی در اختیار آن اطلاق کرد که در آن داستان ها، افسانه ها، اسطوره ها و آیین های یک مکان و یا داستان ها، خاطرات و تجربیات یک گردشگر از مقصد به عنوان یک ابزار کارآمد سبب ایجاد و افزایش جذابیت یک مکان یا مقصد می گردد. گردشگری روایی پایدار نه تنها سبب افزایش جذب گردشگر، افزایش درآمدهای دولت و جوامع محلی و بالا بردن کیفیت زندگی مردم محلی منطقه می شود، بلکه می تواند سبب شود گردشگران در کنار لذت بردن از سفر خود، به شرایط، سنت ها و فرهنگ جامعه میزبان نیز بیشتر احترام بگذارند. منابع گردشگری روایی را می توان در دو دسته طبقه بندی کرد که دسته اول شامل تاریخ، داستان ها، اسطوره ها و افسانه های مقصد و دسته دوم شامل تجربیات، خاطرات، داستان ها و یادگاری های گردشگر هستند. در ادامه ارتباط گردشگری روایی با گردشگری تاریخی و فرهنگی، گردشگری بر پایه طبیعت، گردشگران ماجراجو، کیفیت زندگی مردم محلی و عصر دیجیتال بررسی می شود. با کمک تکنولوژی های جدید در عصر دیجیتال، گسترش و بهره برداری از گردشگری روایی به مراتب آسان تر از گذشته است. در نهایت، گردشگری روایی استراتژی ای ساده برای استفاده از پتانسیل جاذبه ها در داستان سازی، داستان گویی و داستان شنیدن است که قصد دارد با ایجاد داستان های متنوع، علاوه بر ایجاد جاذبه های جدید و احیای جاذبه های قدیمی، تنوع داستان ها، روایات و فرهنگ ها را نیز حفظ نماید. با این حال گردشگری روایی مفهومی جدید است که نیاز به پژوهش های آماری بیشتر برای درک توانایی ها، اثرات و عواقب در زمینه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، گردشگری، گردشگری بر پایه طبیعت، گردشگری روایی، میراث تاریخی و فرهنگی، روایت
  • مهدی باصولی*، سعیده درخش صفحات 25-40
    در اکثر صنایع امروزی از قبیل صنایع غذایی، آرایشی، حمل ونقل و... می توان رد پایی از مسئله حلال پیدا نمود. گردشگران مسلمان بیش از هر زمان دیگر توجه بازارهای گردشگری را به خود معطوف کردهاند. از آنجا که ایران کشوری اسلامی و قوانین آن مطابق با موازین اسلام است، می توان با توجه به پیشینه فرهنگ اسلامی گردشگری حلال را در این کشور رونق بیشتری داد. از این رو ضروری است که به سیاست های فرهنگی و دینی کشور ایران در جهت توسعه گردشگری حلال توجه شود. هدف این مقاله، شناسایی و رتبه بندی سیاست های فرهنگی و دینی کشور ایران در رابطه با بهبود و پیشرفت و توسعه گردشگری حلال با بررسی رابطه شاخص های دینی و فرهنگی موثر بر توسعه اینگونه گردشگری با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) است. این روش جزو روش های تجزیه و تحلیل سیستم است که به بررسی تعاملات میان عناصر آن پرداخته و مبتنی بر نظر خبرگان است. گروه خبرگان در این تحقیق متشکل از خبرگان حوزه گردشگری مذهبی و دست اندرکاران میراث فرهنگی و گردشگری و مدیران مراکز اقامتی پذیرنده گردشگران مسلمان خارجی بوده است. یافته های تحقیق نشان داد که شاخص های برندسازی اسلامی با تاکید بر فرهنگ کشور ایران، بازاریابی و تبلیغات جهت شناساندن فرهنگ دینی-اسلامی ایران به گردشگران مسلمان و ایجاد تصویر مناسب از اوضاع فرهنگی کشور به منظور جذب گردشگران مسلمان اساسی ترین شاخص های دینی و فرهنگی موثر بر توسعه گردشگری حلال است که باید در وهله اول در سیاست های اجرایی کشور بر آنها تاکید شود.
    کلیدواژگان: سیاست، دین، فرهنگ، گردشگری حلال، ایران
  • نرگس کاظمی فرد*، سید سعید هاشمی، پروانه پرچکانی صفحات 41-48

    در دنیای امروز گردشگری سهم مهمی از فعالیت ها و درآمدهای جوامع را به خود اختصاص داده و نقش آن روزبه روز پررنگ تر می شود. در همین راستا، گونه های جدیدی متناسب با زندگی انسان مدرن ظهور پیدا می کنند و انسان مدرن را به سمت آهستگی می کشاند. گردشگری کم شتاب به این منظور ظهور پیدا کرد تا دور تند زندگی انسان های مدرن را آهسته کند تا بتوانند هم به فرهنگ های بومی که در این سرعت تکنولوژی در معرض فراموشی قرار گرفته اند نزدیک شوند و هم با توجه به تمام عناصر سفر، زندگی خود را کیفی تر کنند. هدف از این پژوهش، بررسی نقش فرهنگ جامعه محلی منطقه ترکمن صحرا در جذب گردشگران کم شتاب است. برای سنجش این تاثیرگذاری، تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی-تحلیلی است. اطلاعات پژوهش با استفاده از دو روش کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده اند. همچنین جهت جمع آوری اطلاعات میدانی از دو ابزار مصاحبه با خبرگان و پرسش نامه، استفاده شده است. پس از طراحی پرسش نامه و انجام روایی و پایایی و تایید روایی آن توسط کارشناسان و پایایی آن با آزمون کرونباخ، با توجه به محدود بودن تعداد گردشگران کم شتاب منطبق با استانداردهای اشاره شده در پژوهش از طریق نمونه گیری گلوله برفی غیراحتمالی، 103 پرسش نامه از میان گردشگران کم شتاب منطقه ترکمن صحرا جمع آوری شد و سپس با استفاده از رگرسیون و آزمون F، داده ها در نرم افزار SPSS تحلیل شد. پس از تحلیل کیفی مصاحبه ها، چنین نتیجه گیری شد که فرهنگ جامعه محلی از نظر موسیقی، خوراک، پوشاک، آداب و رسوم و زبان، تاثیر مستقیمی بر جذب گردشگران کم شتاب منطقه ترکمن صحرا دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری کم شتاب، فرهنگ، ترکمن صحرا، جذب گردشگر
  • ابوذر رضایی، محمدرضا کریمی*، علیرضا ابراهیم پور صفحات 49-56

    توسعه فرهنگی رشد توسعه پایدار در صنعت گردشگری را به همراه خواهد داشت.نقش اصلی توسعه گردشگری، کمک به توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است و همچنین توسعه فرهنگی پایدار را می توان با دستیابی به توسعه گردشگری کسب کرد. یعنی نه تنها خود گردشگری باید پایدار باشد، بلکه به طور گسترده باید توسعه فرهنگی پایدار در دستور کار قرار گیرد. از آنجایی که کشورمان ایران جزو ده کشور برتر در حوزه گردشگری است و پتانسیل های فراوانی در این حوزه دارد، می تواند با شناخت ظرفیت ها و تدوین استراتژی های دقیق و درست و همچنین شناخت چالش ها و موانع آن به کشوری با رتبه برتر در صنعت گردشگری مبدل شود. بنابراین بررسی راهبردها عملکرد و پیامدهای آن در صنعت گردشگری ضروری به نظر می رسد.گردشگری فرهنگی در صورت برنامه ریزی و مدیریت پیامدهای مثبتی خواهد داشت. این مقاله با هدف شناخت استراتژی ها علل و چالش های توسعه فرهنگی بر گردشگری و با رویکرد کیفی و با روش داده بنیاد و تکنیک مصاحبه باز و عمیق و مطالعه مقالات و اسناد مرتبط انجام شده و طی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی و با استفاده نرم افزار MAXQDA داده ها را تحلیل کرده است.

    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، گردشگری، گراندد تئوری
  • سجاد موذن* صفحات 57-66
    شهر اسلامی موجودی زنده است و هر عضوش دارای وظایفی که سلامت و تعامل آن عضو با دیگر اعضا، متضمن انجام آن وظایف است. بناهای شهر اسلامی علاوه بر عملکرد اصلی خود دارای کاربری های فرعی، نامحسوس و موید حیات مادی و معنوی شهر هستند. بازمانده این بناها، امروز علاوه بر ارزش های فرهنگی و تاریخی خود، راوی چگونگی زیست دوره تسلط سنت های اصیل بر حیات انسان اند. بر همین اساس مطالعه هرگونه خاص معماری، شناخت تاثیر عملکرد جاری در آن بنا، بر حیات شهر را در پی دارد. از طرفی روند شتاب زدگی در گذر زمان، طمانینه را از انسان امروز سلب و نیاز او به پناه بردن به آثار روزگاری که انسان آرام تر زندگی می کرده است را بیشتر کرده است. از آنجا که سوال اصلی این پژوهش شناخت نقش روایتگری مدارس از حیات علمی شهر اسلامی و همچنین چگونگی بازترسیم آن برای گردشگر امروز است؛ روش انجام تحقیق، روشی تاریخی است که با تفسیر وقایع مربوط به گذشته، نحوه زیست آن زمان را تجزیه و تحلیل می کند. همچنین روش توصیفی در تحلیل و نتیجه گیری از داده ها و مدارک فنی در راستای تبیین روش مواجهه صحیح با مدارس مورد استفاده قرار گرفت. هدف این مقاله فراتر رفتن از پر کردن اوقات فراغت، تفریح و بازدید گذرا در مواجهه با بناها و شهرهای تاریخی است. وقتی بپذیریم که بنا دارای وجوه غیرمادی است که با استمرار زندگی انسان ها در طول زمان در بنا شکل گرفته اند، می توانیم کالبد موجود را راوی آن وجوه بدانیم. به همین دلیل نیز حضور در مدرسه و تعامل با آن، انسان حاضر را به سفری در عمق زمان می برد. بنابراین حضور گردشگر در بنای مدرسه را باید به مثابه نشستن انسان در محضر راوی دانست. روایتی که در آن، مدرسه نظرگاهی است که چشم گردشگر را به حیات سنتی باز می کند.
    کلیدواژگان: نقش روایی بناهای تاریخی، مدارس اسلامی، روش تفسیری-تاریخی، معماری اسلامی
|
  • Mohammad Hossein Imani Khoshkhoo, Zohreh Korani * Pages 5-16

    Iranian society has undergone profound changes in recent decades. While main changes are the result of the rule of modernization and its consequences, some of these changes follow the pattern of transformation in society. Meanwhile, cultural marketing seeks to find customers in the modern age with powerful tools such as culture. This study seeks to investigate the changes in the travel style of contemporary Iranian society through a qualitative lens and examines how the travel style has been affected by cultural marketing. For this purpose, the conceptual framework of the research was first drawn using the previous literature. Then, according to the revelatory nature of the research, the grounded theory method was chosen for it. The research data were obtained through in-depth interviews with 47 experts and those who had an experience of more than ten trips abroad. The research analysis was performed using triple coding. Finally, the conceptual model of the research was drawn by extracting 14 major categories under the headings of conditions, interaction, and consequences. The results indicate that under the influence of contemporary world culture, Iranian society has redefined and reorganized its former identities to redefine its social and cultural maps and create a new identity. In the meantime, cultural marketing in many cases has not been able to lead people to adhere to their roots, which in many cases is fundamentally contrary to traditional and popular culture and has led to changing values, identity conflict, and material and spiritual imbalance.

    Keywords: Cultural marketing, Lifestyle, Travel style, Apparent consumption, Identification, Tourist
  • Majid Ghorbani *, Nazanin Azarnejad Pages 17-24
    Narrative tourism can be referred to a type of tourism or a strategy through which stories, legends, myths, rituals of a destination or stories, memories, and experiences of a tourist from the destination are used as an effective tool to create and increase the attractiveness of a place or destination. Sustainable narrative tourism not only increases tourist attraction, increases incomes of government and local community, and enhances the quality of life of local people in the region, but also makes tourists more respectful of the conditions, traditions, and culture of the host community. Narrative tourism resources can be classified into two categories: the first category includes history, stories, myths, and legends of the destination, and the second includes experiences, memories, stories, and souvenirs of the tourist. In the following, the relationship between narrative tourism and historical-cultural tourism, nature-based tourism, adventure tourists, the quality of life of locals, and the digital age are discussed. With the help of new technologies in the digital age, the development and exploitation of narrative tourism are much easier than ever. Finally, narrative tourism is a simple strategy to use the potential of attractions in story-building, storytelling, and story-listening, which aims to maintain the variety of stories, narratives, and cultures by creating diverse stories, in addition to creating new attractions and reviving old attractions. However, narrative tourism is a new concept that needs further statistical and numerical research to understand its capabilities, effects, and consequences in various economic, social, cultural, and environmental aspects.
    Keywords: Historical, Cultural Heritage, Nature-based Tourism, narrative, Narrative Tourism, Quality of Life, Tourism
  • Mahdi Basooli *, Saeedeh Derakhsh Pages 25-40
    Traces of the ‘halal issue’ can be found in most of today’s industry including food, cosmetics, transportation, and other related productions. Muslim tourists are paying more attention to tourism markets than ever before. Since Iran is an Islamic country and its laws are in accordance with the standards of Islam, halal tourism can be flourished in this country according to the background of Islamic culture. Therefore, it is necessary to examine the importance of paying attention to the cultural and religious policies of Iran to develop halal tourism. The purpose of this article is to evaluate the contribution of the cultural and religious policies of Iran to the improvement and development of halal tourism. To this purpose, the relationship between religious and cultural indicators affecting the development of this type of tourism was examined using the interpretive structural modeling (ISM) technique. This method is a system analysis that examines the interactions between its elements and is based on the opinion of experts. The group of experts in the field of religious tourism and cultural heritage, tourism stakeholders, and managers of accommodation centers have received foreign Muslim tourists. The findings showed that Islamic branding indicators focusing on Iranian culture, marketing, and advertising can introduce the Islamic religious culture of Iran to Muslim tourists and create a good image of the cultural situation in Iran. As a result, Muslim tourists can be attracted to Iran by the most basic religious and cultural indicators affecting tourism development. This strategy should be incorporated into the executive policies of the country as a priority.
    Keywords: Politics, religion, culture, Halal Tourism, Iran
  • Narges Kazemifard *, Seyed Saeed Hashemi, Parvaneh Parchekani Pages 41-48

    The world of tourism is getting much bigger and more complicated. New types of tourism have emerged to meet the needs of humans in modern life. It drives modern man to slow down. Slow tourism has emerged to slow down the rapid life cycle of modern humans and help them get closer to the indigenous cultures that have been forgotten at this speed of technology. It also aims at improving their lives by benefitting from all the elements of travel. Slow tourism is a new perspective in the world of tourism that contributes to both the environment and the quality of human life at the same time. The purpose of this research is to study the role of local community culture on slow tourism attraction in Turkmen Sahara. This study is applied and its nature is descriptive-analytical. After designing the questionnaire, its validity was confirmed by experts and its reliability by Cronbach’s test. Due to the limited number of slow tourists based on the inclusion criteria, through non-probable snowball sampling, 103 questionnaires were collected from the slow tourists of the Turkmen Sahara region, afterward, data were analyzed in SPSS software using regression and F test. The conclusion is that the local culture directly affects the slow tourist attraction in Turkmen Sahara.

    Keywords: Slow tourism, culture, Turkmen Sahara, Attraction
  • Abozar Rezaei, Mohammadrea Karimi *, Alireza Ebrahimpour Pages 49-56

    Cultural development contributes to sustainable growth in the tourism industry.  The main role of tourism development is improving economic, social, and cultural development. Also, sustainable cultural development can be achieved through tourism evolution. This means that not only tourism must be sustainable, but also sustainable cultural development needs to be on agenda. Since Iran is one of the top ten countries, which has many potentials in the tourism industry, identifying its capacities is important. Moreover, developing accurate strategies and recognizing the challenges and obstacles of cultural development can turn this country into a top tourist destination in the industry. Therefore, it is necessary to study the strategies, their performance, and consequences in the tourism industry. Cultural tourism will have positive consequences if it is well planned and managed. This article aims to identify strategies, causes, and challenges of cultural development on tourism. This study employed a qualitative approach. Following the in-depth study of the relevant articles and documents, the data were gathered through in-depth interviews and then were analyzed using the Grounded Theory method through three coding stages (i.e. open, axial, and selective) using MAXQAD software.

    Keywords: culture, cultural development, Tourism, Grounded theory
  • Sajad Moazen * Pages 57-66
    The Islamic city is a living being, and each member has duties. The health and interaction of members with each other ensure the performance of those duties. The buildings of the Islamic city have intangible sub-uses that confirm the material and spiritual life of the town, in addition to their central function. Apart from their cultural and historical significance, the survivors of these buildings today recount the period of dominance of the original traditions over human life. Accordingly, the study of any particular architecture recognizes the impact of its current function on city life. On the other hand, the process of acceleration over time deprives man today of confidence and increases his need to take refuge in the effects of a time when man lived a quieter life. The main questions of this research are to figure out the role of school narration of the scientific life in the Islamic city and how to portray it for today’s tourists. The method of conducting research is a historical method that analyzes the way of life in the period by interpreting the past events. This study used a descriptive method in the data analysis. The purpose of this article is to go beyond filling leisure, entertainment, and sightseeing in the face of historic buildings and cities. Therefore, a tourist in the school building should be interpreted as a human sitting in the narrator’s presence. A narrative in which the school is a point of view that acquaints the tourist with traditional life.
    Keywords: The role of the narrative of historical buildings, historical schools of Islamic cities, Interpretive-historical method