فهرست مطالب

علوم درمانگاهی دامپزشکی ایران - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1400)

نشریه علوم درمانگاهی دامپزشکی ایران
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید نظیفی*، سبحان عمادی جمالی، حبیب الله دادرس، محمد عباس نیا صفحات 1-30

    بیماری های تنفسی طیور یکی از علل اصلی مرگ و میر طیور و عامل ضررهای اقتصادی به صنعت طیور می باشند. آنتی بیوتیک ها و داروهای کاهش دهنده ی علایم و جراحات تنفسی جهت کنترل بیماری های تنفسی به صورت وسیعی تجویز می گردند. پروتئین های فاز حاد، گروهی از پروتئین های خون هستند که در کبد سنتز می شوند و در التهاب ها و عفونت های مختلف در سرم خون افزایش می یابند. در این مطالعه تجربی، تاثیر داروهای مختلف به نام های تجاری منتوفین، ارومکس و ، بیوبرون (آزمون) به تنهایی و یا همراه با آنتی-بیوتیک (آزمون) در درمان کمپلکس تنفسی ویروسی جوجه های گوشتی ناشی از H?N? AIV+IBV بر برخی پروتئین های فاز حاد و پارامترهای مرتبط با التهاب مورد بررسی قرار گرفت. میزان هاپتوگلوبین، سرم آمیلویید آ، اووترانسفرین، اسید سیالیک تام، اسید سیالیک متصل به لیپید ، اسید سیالیک متصل به پروتئین و آدنوزین دآمیناز در گروه های تحت چالش نسبت به گروه کنترل منفی افزایش معنی داری داشت. درمان با تمام داروهای مورد استفاده در گروه های آزمون اول در مقایسه با گروه کنترل مثبت تاثیرمعنی داری در میزان پروتئین های فاز حاد نداشت. در آزمون دوم استفاده از انروفلوکساسین به صورت ترکیبی با داروهای آزمون اول، تاثیر معنی داری بر میزان پروتئین های فاز حاد نداشتند. نتیجه گیری کلی این که، به نظر می رسد این داروهای گیاهی به تنهایی یا در ترکیب با انروفلوکساسین تاثیری بر روند بیماری زایی بیماری مرتبط با تولید پروتئین های فاز حاد ندارد.

    کلیدواژگان: کمپلکس تنفسی، برونشیت، آنفلوانزا، پروتئین های فاز حاد
  • افشین جعفری دهکردی، ساسان محبی زرین دره، عبدالناصر محبی، حسین عباسی دهکردی صفحات 17-22

    ویروس لوسمی گاو یک رتروویروس لنفوتروپیک سرطان زا است و از نظر ساختاری مشابه ویروس لنفوتروپیک سلول T انسانی است. هدف مطالعه ی حاضر بررسی پارامترهای بیوشیمیایی و هماتولوژی سرم گاوهای مبتلا به لوسمی در مراحل مختلف بیماری است. در این مطالعه تعداد ?? نمونه خون از گاوهای آلوده به ویروس لکوز اخذ گردید. سپس نمونه ها بر اساس تعداد لنفوسیتوز به دو گروه PL مثبت و منفی تقسیم شدند. نمونه خون از ورید وداج گرفته شد و سرم هر یک از نمونه ها جدا گردیده و پارامترهای بیوشیمایی شامل AST، GGT، BUN، کلسیم، فسفر و کراتینین اندازه گیری شد. بر اساس نتایج بدست آمده غلظت فسفر سرم در گاوهای مبتلا به لنفوسیتوز (??/?± ??/?) به طور معنی داری از گاوهای غیر مبتلا به لنفوسیتوز (??/?± ??/?) بیشتر است. همچنین غلظت سرمی کلسیم و آنزیم آسپارتات-آمینو ترانسفراز (AST) در گاوهای مبتلا به لنفوسیتوز پایدار (??/?± ??/?) و (??/?± ??/??) به طور معنی داری از گاوهای غیر مبتلا به لنفوسیتوز (??/?± ?/?) و (??/?± ??/??) کمتر است. در این مطالعه بقیه پارامترهای بیوشیمیای در هر دو گروه اختلاف معنی داری نداشتند. با توجه به نتایج بدست آمده می توان این طور استنباط نمود که برخی پارامترهای بیوشیمیایی و هماتولوژی در مراحل مختلف لوسمی گاو تغییر می کند، به طوری که در گاوهای مبتلا به لنفوسیتوز سطح سرمی کلسیم و آنزیم AST کمتر و سطح فسفر بیشتر از گاوهای غیرمبتلا به لنفوسیتوز است.

    کلیدواژگان: پارامترهای بیوشیمیایی، گاو، هماتولوژی سرم، بیماری لوسمی گاو
  • غلامحسین پورقنبری* صفحات 23-34
    نیوکاسل یک بیماری بسیار واگیر و کشنده در اکثر گونه های پرندگان از جمله کبک است. روش تجویز واکسن به عنوان یک شاخص مهم در مدیریت بیماری مد نظر است. از طرفی ترکیبات موجود در گیاهان به طور مستقیم و غیرمستقیم بر پاسخ های ایمنی اثرگذار هستند. در این مطالعه 630 قطعه کبک به 21 گروه تقسیم شدند و برنامه واکسیناسیون با واکسنهای زنده (1B، کلون و لاسوتا) و واکسن غیرفعال روغنی بیماری نیوکاسل طیور در سنین 1، 8، 10، 20 و 35 روزگی به روش های اسپری، قطره چشمی، آشامیدنی و روش تزریقی، اجرا گردید، همچنین جیره کبک ها تا سن 56 روزگی با سه سطح مختلف (0، 5/0، 5/1 درصد) پودر رزماری غنی سازی گردید، سپس در سن 14، 28 و 56 روزگی با خون گیری از ورید بالی پرنده ها، سرم آن ها جمع آوری گردید و آزمایش مهار هماگلوتیناسیون (HI) به منظور محاسبه عیار پادتن ضد ویروس بیماری نیوکاسل استفاده گردید. گروه های دریافت کننده واکسن های غیرفعال به همراه واکسن های زنده منجر به تولید عیار پادتن به میزان بالاتری نسبت به تجویز واکسن های زنده به صورت تنهایی گردید (05/0>P). همچنین گروه های دریافت کننده واکسن زنده به روش های قطره چشمی و اسپری به نسبت گروه های واکسینه شده به روش آشامیدنی قدرت بیش تری در تحریک سیستم ایمنی هومورال را نشان دادند (05/0>P). تغذیه کبک ها با سطوح مختلف پودر رزماری تاثیری بر سطح عیار پادتن در گروه های مختلف نداشت. طبق نتایج این مطالعه، تجویز واکسن های زنده به روش اسپری و قطره چشمی به همراه واکسن غیرفعال می تواند عیار پادتن بالاتری را در گله های کبک ایجاد کند
    کلیدواژگان: بیماری نیوکاسل، کبک، واکسن، روش تجویز، پادتن، رزماری
  • نجمه داودیان*، علی کدیور، مهدی صائب صفحات 35-41

    پژوهش حاضر با اهداف کسب اطلاعات بیشتری در خصوص محتوای پروتئینی ترشحات رحم شتر یک کوهانه طراحی گردید .به این منظور، نمونه گیری از 50 شتر ماده بالغ در کشتارگاه صورت گرفت .از هر شتر ماده، خون سیاهرگی، تخمدان و ترشحات رحمی جمع آوری شد .پروتئین های موجود در ترشحات رحم نیز با روش لوری اندازهگیری شد و وزن مولکولی باندهای پروتئینی با الکتروفورز ارزیابی گردید. در بررسی وزن مولکولی باندهای بهدست آمده در الکتروفورز ترشحات رحم شتر یک کوهانه، مشخص شد که هه پروتئین های مشترکی در ترشحات رحم مشاهده میشوند .پروتئین با وزن مولکولی در حدود 70 کیلو دالتون در ترشحات رحم شتر، در محدوده پروتئین آلبومین قرار داشته و باند پروتئینی با وزن مولکولی 30 کیلو دالتون به احتمال ممکن است یوتروفرین باشد، همچنین باند 14-13 کیلو دالته هونی مشاهده شده نیز به احتمال میتواند در محدوده پروتئین مهارکننده پلاسمین که فعالیت پروتیولیتیکی در رحم را کنترل میکند، قرار گیرد، همچنین در ترشحات رحمی شترهایی که پروژسترون بالای ng/ml 1 داشتند علاوه بر باندهای مشترک، دو پروتئین با وزن مولکولی حدود 44 و 23 کیلو دالتون نیز مشاهده شد که به نظر میرسد اختصاص به مرحله لوتیال داشته باشند .باند مشاهده شده حدود 23 کیلو دالتون نیز در محدوده 22-19 کیلو دالتون قرار گرفته و مشابه با پروتئین های retinol binding acidic وابسته به پروژسترون است .در شتر یک کوهانه؛ اگرچه میزان کل پروتئینهای موجود در ترشحات رحم دارای ارتباط معنیدار با غلظت استرادیول و پروژسترون سرم نبود، به این حال حضور دو باند پروتئینی که فقط در ترشحات شترهای دارای پروژسترون بالای ng/ml 1 مشاهده شد و نشان میدهد که ممکن است در مرحله تشکیل جسم زرد ماهیت پروتئینهای موجود در ترشحات رحم تغییر کند.

    کلیدواژگان: الکتروفورز، استروئیدها، ترشحات رحمی، شتر یک کوهانه، پروتئین
  • بهنام احمدی پور*، وحید حبیبی، فریبرز خواجعلی، حسین حسن پور صفحات 43-54

    در این تحقیق تاثیر دانه عدس الملک بر عملکرد رشد، وزن نسبی برخی اندام ها، فراسنجه های سرمی و خونی، بیان ژن های استیل کوانزیم- آ کربوکسیلاز (ACC) و اسد چرب سنتاز (FAS) در کبد و همچنین خصوصیت آنتی هایپر لیپیدمیک این دانه در جوجه های گوشتی مورد بررسی قرار گرفت. تعداد قطعه جوجه خروس گوشتی یک روزه سویه راس در قالب طرح کاملا تصادفی با تیمار، تکرار (قطعه در هر پن) به مدت روز مورد استفاده قرار گرفتند. جیره های آزمایشی شامل جیره شاهد (فاقد دانه عدس الملک) همراه با چهار سطح /، ، / و گرم در کیلوگرم دانه عدس الملک بودند. نتایج نشان داد که استفاده از پودر دانه عدس الملک افزایش وزن بدن و کاهش ضریب تبدیل غذایی را درپی داشت. همچنین در بازده لاشه و ران افزایش معنی دار و در بازدهی کبد و چربی محوطه بطنی کاهش معنی داری بوجود آورد.

    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، دانه عدس المک، عملکرد، لیپوژنز، آنتی اکسیدان
  • سیاوش شریفی*، ایرج کریمی، حسین تابان، صادق شیریان، اسماعیل میرزایی صفحات 55-68
    مهندسی بافت روش جدیدی برای جایگزینی اجزاء بافت تخریب شده به وسیله پلیمرهای زیست تخریب پذیر می باشد. در مطالعه حاضر از داربست کیتوزان استفاده شد تا در حضور هیالورونیک اسید (HA) تاثیر آن بر روی التیام زخم در موش صحرایی مورد ارزیابی قرار گیرد. به این منظور ?? قطعه موش صحرایی تهیه گردید و به سه گروه تقسیم بندی شدند. بعد از آماده سازی جراحی، پوست ناحیه ی ستون فقرات هر حیوان به صورت تمام ضخامت توسط پانچ پوستی برداشته شد. گروه یک به عنوان کنترل منفی در نظر گرفته شد، در گروه دو از کیتوزان و در گروه سه از کیتوزان همراه با هیالورونیک اسید استفاده گردید. بعد از عمل جراحی، محل زخم ها ابتدا به صورت ماکروسکوپی مورد مطالعه قرار گرفت سپس برای ارزیابی هیستوپاتولوژیکی از محل های ضایعه مقاطع بافتی تهیه گردید و روند ترمیم مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج پژوهش حاضر بیانگر این بود که مساحت زخم در گروه کیتوزان + HA به طور معناداری نسبت به گروه شاهد کمتر بوده است. همچنین مساحت زخم در روز چهاردهم در گروه های کیتوزان و کیتوزان + HA به طور معناداری کمتر از گروه شاهد بوده است. نتایج بافت شناسی محل زخم نیز نشان دهنده بهبود روند ترمیم در گروه های کیتوزان و کیتوزان همراه با هیالورونیک اسید نسبت به گروه کنترل بوده است که در این بین گروه کیتوزان + HA بهتر از گروه کیتوزان بوده است. در کل با توجه به نتایج به دست آمده داربست کیتوزان به همراه هیالورونیک اسید سبب تسریع بسته شدن زخم می گردد.
    کلیدواژگان: کیتوزان، هیالورونیک اسید، ترمیم زخم، موش صحرایی
  • محمدعلی سالاری علی آبادی، رحیم عبدی*، حمیده قاسمی، عبدالمجید دورقی، نگین سلامات صفحات 69-78

    این مطالعه به منظور بررسی برخی فاکتورهای خونی ماهی بیاح در دو فصل زمستان و تابستان در خور موسی در ایستگاه های پتروشیمی، غنام، زنگی، دورق ،پاتیل و سجافی به عنوان ایستگاه شاهد انجام گرفت. پس از صید ماهیان توسط تور ترال تعداد ?? قطعه ماهی بیاح تقریبا هم اندازه جدا گردید. در هر نوبت نمونه برداری ماهیان توسط ml? عصاره گل میخک در هر لیتر آب بیهوش شده و بلافاصله خون گیری از ورید ساقه دمی با استفاده از سرنگ هپارینه انجام گرفت. سپس پارامترها به روش های متداول و معمول آزمایشگاهی مورد سنجش و میانگین آنها در دو فصل در هر ایستگاه تعیین و مورد تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد تعداد گلبول های قرمز و سفید، درصد هماتوکریت، میزان هموگلوبین، میانگین حجم یک گلبول قرمز (MCV)، میانگین هموگلوبین یک گلبول قرمز (MCH) و میانگین درصد غلظت هموگلوبین در یک گلبول قرمز (MCHC) در ایستگاه های با آلودگی بیشتر مانند پتروشیمی و غنام نسبت به ایستگاه شاهد کاهش معنی دار داشتند همچنین تغییر فصل فقط در ایستگاه دورق و پاتیل بین نمونه های فصل زمستان و تابستان از نظر میزان MCV اختلاف معنی دار وجود داشته است (?./.>P). بر اساس مطالعه اخیر میزان آلودگی باعث تغییر در برخی پارامترهای خونی ماهی بیاح بویژه در آلودگی های بالا شده اما تغییر فصل دارای تاثیر کمتری در اکثر فاکتورهای اندازه گیری شده بود.

    کلیدواژگان: خون، بیاح، خور موسی، زمستان و تابستان
  • نادر احمدی صالح بابری، غلامرضا رزمی*، ایرج کریمی، حسین نورانی، حمیدرضا عزیزی علویجه صفحات 79-88

    این پژوهش به منظور بررسی تغییرات بیوشیمیایی ایجاد شده در خلال آلودگی تجربی آیمریا آهساتا از زمان آلوده سازی تا 42 روز پس از آلودگی انجام شد. تعداد 12 راس بره 2 ماهه نژاد لری - بختیاری خریداری گردید، پس از ازمایش مدفوع و اطمینان از عدم الودگی، بره ها به دو گروه کنترل و مورد تقسیم شدند. به گروه مورد به ازای هر بره 105 ×1 اووسیست اسپوردار آیمریا آهساتا خورانده شد و گروه کنترل بدون آلوده سازی به عنوان شاهد نگه داری شدند. از روز 7 پس از آلوده سازی، از هر بره به طور جداگانه و به صورت روزانه از مدفوع نمونه برداری انجام گرفت و تعداد اووسیست ها در هر گرم مدفوع به روش مک ماستر شمارش و تبت گردید. همچنین در فواصل زمانی 7، 14، 21، 28، 35 و 42 روز پس از آلوده سازی، خون گیری انجام گرفت. نمونه های خون بدون EDTA آزمایش شدند و نمونه های خون حاوی EDTA، پس از سانتریفیوژ و جداسازی سرم، آزمایش شدند و شاخص های ALT (alamin aminotransferase), AST (aspartate aminotransferase), ALP (alkaline phosphatase), ALB (Albumine), GGT (gamma glutamyltransferase) و PRO (protein total) همچنین میزان CBC (Cell Blood Count) اندازه گیری شد. در این مطالعه بیشترین میزان دفع اووسیست در روزهای 33-32 پس از آلوده سازی مشاهده گردید و میزان آنزیم های ALT,AST,ALB,GGT,ALP و PRO در مقایسه با گروه کنترل تغییر چندانی نکرده بودند. از بین عوامل هماتولوژی، بیوشیمیایی و OPG (Oocyst per gram) ، تنها در میزان CBC و OPG اختلاف معنی داری بین دو گروه کنترل و مورد مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: آیمریا آهساتا، بره، شاخص های هماتولوژی، شاخص های بیوشیمایی، OPG
  • فرید انصاری مال امیری*، تقی تکتاز صفحات 89-102
    مقدمه

    اندومتریت، عفونت رحم بدون علایم سیستمیک است که با حضور ترشحات موکوسی چرکی یا چرکی در رحم تظاهر می‏یابد. این بیماری به عنوان یک عامل خطر در ایجاد کیست تخمدانی، آنستروس و سایر مشکلات تناسلی مطرح است. این بیماری باعث افزایش تعداد تلقیح منجر به آبستنی و درنتیجه باعث طولانی شدن فاصله بین زایمان و کاهش میزان گوساله زایی می‏شود و در نهایت این اختلالات رحمی به کاهش عملکرد تناسلی منجر می‏شوند.

    روش کار

    در مطالعه حاضر تعداد راس گاو انتخاب و از نظر هیستوپاتولوژی و کشت باکتریایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر طبق نتایج مطالعه حاضر، از مجموع نمونه مورد مطالعه، نمونه مبتلا به اندومتریت گزارش شدند.

    نتایج

    نمونه بر روی محیط بلاد آگار و نمونه بر روی محیط مک کانکی مثبت ظاهر شدند. باکتری های یافت شده عمدتا گرم مثبت بودند. بیشترین میزان آلودگی مربوط به نمونه هایی بود که همزمان به دو باکتری S.Epidermidis و S. Aureus آلوده بودند. تفاوت فراوانی نوع باکتری از نظر آماری معنی دار بود. تفاوت میزان ضخامت آندومتر، میزان پراکندگی غدد، میزان انسجام سلول های بافت پوششی، فراوانی عروق خونی آندومتر، میزان دانسیته سلولی به لحاظ آماری معنی دار بود. به دلیل رشد تعداد نمونه های گرم مثبت بیشتر، محیط بلاد آگار بهتر از محیط مک کانکی بود. موثرترین آنتی بیوتیک در این مطالعه بر روی باکتری های هوازی جدا شده از رحم، جنتامایسین بود.

    کلیدواژگان: اندومتریت، کشت هوازی، هیستوپاتولوژی، گاو
  • احمدرضا محمدی*، عبدالکریم زمانی مقدم، شهلا شاهسوندی صفحات 103-112

    انتشار جهانی ویروس بیماری نیوکاسل (NDV) در طیور ضرورت بهبود برنامه های ایمن سازی و پژوهش اثر هموکینین-? (HK-?) به عنوان یاور زیستی بر القا پاسخ های ایمنی هومورال سلولی علیه نانوذره NDV بر پایه کیتوزان را مشخص می کند. در این مطالعه تجربی تعداد شصت جوجه SPF به طور مساوی در شش گروه کنترل و تیمار تقسیم شدند. گروه های کنترل شامل دریافت کننده سرم فیزیولوژی، و آنتی ژن غیر فعال NDV، و آنتی ژن غیر فعال NDV با اجوان روغنی، و گروه های تیمار شامل دریافت کننده کیتوزان، و نانوذره NDV بر پایه کیتوزان، بدون و با HK-? بودند. جوجه ها در یک روزگی ، بجز آنتی ژن غیرفعال با اجوان روغنی که زیرجلدی تزریق شد ، به روش قطره چشمی دریافت کردند. نمونه های سرم در هفته های ?،?،? بعد از تزریق ،جمع آوری شده و پاسخ ایمنی هومورال با آزمایش ممانعت از آگلوتیناسیون (HI) و تحریک پاسخ ایمنی سلولی با واکنش حساسیت بازوفیل های جلدی (CBH) بررسی شد. افزودن HK-? به نانوذره NDV سبب بالا رفتن میانگین عیار آنتی بادی HI نسبت به گروهی که نانوذره به تنهایی را دریافت کردند معنی دار .P

    کلیدواژگان: واژه های کلیدی بیماری نیوکاسل، نانوذره، هموکینین، ?، کیتوزان، پاسخ ایمنی
  • بهناز شهریاری زاده*، رحیم پیغان، آناهیتا رضایی صفحات 113-118
    در این پژوهش اثر آرامبخشی عصاره گل میخک، عصاره تنباکو و تریکایین متان سولفونات بر برخی اندام های ماهی کپور معمولی (کبد و آبشش) بررسی شد. ??? قطعه ماهی کپور معمولی به ? تیمار ?? تایی (هر کدام با ? تکرار) تقسیم شدند (دو غلظت آرامبخشی عصاره گل میخک?? و ?? میلی گرم در لیتر، دو غلظت عصاره تنباکو ?? و ?? میلی-گرم در لیتر و دو غلظت تریکایین متان سولفونات یا MS??? ?? و ?? میلی گرم در لیتر و یک گروه شاهد مطالعه). آرامبخشی به مدت ? روز متوالی انجام شده و در روزهای ? و ? پس از شروع آرامبخشی از هر تیمار ? ماهی به طور تصادفی انتخاب گردید و نمونه گیری از بافت کبد و آبشش ماهیان انجام شد. که پس از تثبیت در فرمالین ده درصد و تهیه مقاطع آسیب شناسی و رنگ آمیزی مورد بررسی قرار گرفتند. در بررسی هیستوپاتولوژی عصاره میخک و تریکایین متان سولفونات تغییرات بافتی در کبد و ابشش ماهی ها در ارتباط با درمان مشاهده نگردید اما در گروه دریافت کننده عصاره تنباکو با دز ?? میلی گرم در لیتر کنده شدن سلول های پوششی آبشش ها مشاهده گردید. در مجموع با توجه به نتایج میکروسکوپی، آسیب رسانی بافتی عصاره گل میخک از عصاره تنباکو کمتر است.
    کلیدواژگان: میخک، تنباکو، آرامبخشی، هیستوپاتولوژی
  • محسن قانع*، عباس گنجی، مهرداد پورجعفر صفحات 119-126

    برای بررسی رخداد مسمومیت مزمن با فلویور در گوسفندان حومه کارخانه آلومینیوم اراک از 100 راس گوسفند زیر 2 سال و بالای 2 سال از فواصل 1 تا 10 کیلومتری کارخانه و 2 گروه کنترل در فواصل 30 و 300 کیلومتری کارخانه نمونه پلاسما در چهار فصل سال اخذ شد. از مواد غذایی شامل علوفه دستی و مرتعی دام ها و همچنین از منابع آب مصرفی آن ها نمونه گیری صورت گرفت. میزان فلویور نمونه های پلاسما و جیره مصرفی با روش الکترود یون گزین و نمونه های آب با روش یون کروماتوگرافی اندازه گیری شدند. میزان فلویور در پلاسمای گوسفندان مبتلا به ضایعات دندانی 98/1±15/3 ppm و به طور معنی داری بیشتر از هر دو گروه کنترل (ppm 13/0±39/0) بود (001/0=P). تفاوت معنی داری در میزان فلویور پلاسما بین گروه نابالغ و بالغ مشاهده نشد (49/0=P). میزان فلویور پلاسمای گوسفندان در شعاع کمتر از 10کیلومتر از کارخانه، نسبت به گروه های کنترل اختلاف معنی داری داشت (001/0=P). در مقایسه فصول، گوسفندان در پاییز (ppm 35/0±39/6) بیشترین میزان فلویور را نسبت به فصول دیگر داشتند (001/0=P). در بررسی منابع مختلف آب مصرفی گوسفندان، نهرها (ppm 31/0±89/0) بیشترین میزان فلویور و اختلاف معنی داری با سایر منابع آبی داشتند (001/0=P). در بررسی مواد غذایی مصرفی گوسفندان، علوفه مرتعی (ppm 38/50±16/79) نسبت به علوفه دستی (ppm 14/4±44/9)، میزان فلویور بسیار بیشتری داشت (001/0=P). بر اساس نتایج این مطالعه، مسمومیت مزمن با فلویورتا شعاع 10 کیلومتری کارخانه آلومینیوم اراک در گله های گوسفند مشاهده می شود و به نظر می رسد علوفه مرتعی آلوده در این منطقه مهم ترین نقش را در بروز مسمومیت در دام ها دارد.

    کلیدواژگان: مسمومیت فلوئور، گوسفند، کارخانه آلومینیوم سازی، اراک، ایران
|
  • Saeed Nazifi *, Sobhan Emadi Jamali, Habibollah Dadras, Mohammad Abbasnia Pages 1-30

    Acute phase proteins (APPs) are a group of blood proteins primarily synthesized in the liver. Poultry respiratory diseases are one of the main causes of mortality and economic losses in the poultry industry. Antibiotics and symptom relieving agents are widely prescribed to control the condition. In this experimental study, the effect of different medicaments, including, Mentofin®, Aromex® and Biobron® alone (experiment ?) or in combination with antibiotics (experiment ?) on some APPs such as haptoglobin, serum amyloid A, ovotransferrin, adenosine deaminase, total serum protein, albumin and sialic acid (lipid- and protein- bound sialic acids) of viral respiratory complex (H?N? AIV+IBV) of broilers was investigated. Significant increase in serum concentrations of haptoglobin, serum amyloid A, ovotransferrin, sialic acid and adenosine deaminase were observed on days’ post infection in challenged groups. In experiment ?, treatments did not have significant effect on level of serum APPs in comparison with positive control group. In experiment ?, combination treatment by enrofloxacin did not have any significant effect on serum AAPs concentration. Overall, our results indicated that despite of widespread using of herbal essential oils on treatment of respiratory disease complexes due to infectious bronchitis and influenza viruses, did not have significant effect on measured APPs. In conclusion apparently these herbal medicines alone or in combination with enrofloxacin could not affect the pathogenesis pattern of the disease in relation to APPs production.

    Keywords: Respiratory ccomplex, Infectious bronchitis, Avian influenza, Acute phase proteins
  • Afshin Jafari, Sasan Mohebi, Abdolnaser Mohebi, Hossein Abbasi Pages 17-22

    Bovine leukemia virus (BLV) is an oncogenic B-lymphocytotropic retrovirus and structurally related to the human T cell leukemia virus type ? (HTLV-?). Some haematological changes have been reported within the different stages of BLV. Altered blood enzyme profile, as well as biochemical parameters were also reported by different researchers. The aim of the present study was to biochemical evaluation of cattles serum infected with bovine leukemia virus. The experiment included ?? cows at various ages and body weight.On the basis of haematological results, the cows were divided into two groups: first group –BLV seropositive with normal lymphocyte; second group – BLV seropositive with increase lymphocyte. blood samples were collected from the jugular vein for Biochemical evaluation of cattles serum such as AST, GGT, calcium, Phosphor, BUN and Creatinin. Results indicated that The serum Phosphor concentration of persistent lymphocytosis (PL) Holstein cows (?.??±?.??) was significantly higher than that Non persistent lymphocytosis Holstein cows (?.??±?.??). Also, the The serum Calcium and aspartate aminotransferase (AST) concentration of persistent lymphocytosis (PL) Holstein cows (?.??±?.??) and (??.??±?.??) was significantly lower than that Non persistent lymphocytosis Holstein cows (?.?±?.??) and (??.??±?.??). There were no statistically significant changes in the other studied blood biochemical indices. Based on the result of present study, could be concluded that changes in some biochemical parameters in cattle infected with enzootic bovine leukosis virus in differentiation of bovine leukosis stages.

    Keywords: blood biochemical assays, haematological, cows, enzootic bovine leukosis
  • Gholamhosein Pourghanbari Marvast * Pages 23-34
    Newcastle is a highly contagious and deadly disease in the bird species, including partridges. Vaccine administration is one of the most important indicators of disease management. On the other hand, immune responses could be influenced direct or indirect by different herbal ingredients. In this study ??? Chukar partridges were divided into ?? groups. Then, live (B?, Clone and Lasota) and inactivated Newcastle disease vaccines were used at ?, ?, ??, ?? and ?? days of age by spray, eye drop, drinking and injection methods. The birds were fed with diets containing different levels of rosemary powder (?.?, ?, ?.? %) till to ?? days of age as starter diet. Next, blood samples were collected from the wing vein of the birds at ??, ?? and ?? days of age, and antibody titer was calculated by using Hemagglutination Inhibition (HI) test. Treatments that were vaccinated with live and inactivated vaccines, demonstrated higher antibody production compared to live vaccines alone (P
    Keywords: Newcastle Disease, partridge, vaccine, administration route, Antibody, rosemary
  • Najmeh Davoodian *, Ali Kadivar, Mehdi Saeb Pages 35-41

    The present study was carried out to provide more information about proteins in uterine secretions in the camelus dromedarius. Camel ovaries, blood samples and uterine secretions from 50 sexually mature non-pregnant camels (C. dromedarius) were collected at slaughter. The total protein values of uterine secretions were determined by Lowry method and electrophoresis of proteins on polyacrylamide gel was carried out. Significant fractions of camel uterine proteins were determined. Standard molecular weight comparison revealed that the major protein in uterine fluid had a relative molecular weight of 70 KD and could be albumin. The nearly 30 KD band could be uteroferin and 13-14 KD band corresponded with 14 KD basic polypeptide of a member of plasmin/trypsin inhibitors. On the other hand, the nearly 44 and 23 KD bands were luteal-stage specific. Interestingly the nearly 23 KD luteal phase specific band in this study corresponds with the range of progesterone dependent retinol binding acidic proteins. Although camel uterine proteins are shown to be irrelevant of serum steroids, but the presence of two luteal phase specific bands showed that proteins in uterine secretions may change when the corpus luteum present

    Keywords: steroids, electrophoresis, Protein, uterine secretions, camelus dromedarius
  • Behnam Ahmadipour *, Vahid Habibi, Fariborz Khajali, Hossein Hassanpour Pages 43-54

    In this study, the effect of Securigera securidaca (Securigera S.) seed powders on growth performance, relative weight of some organs, serum and blood parameters, expression of Acetyl-CoA carboxylase (ACC) and Fatty acid synthase (FAS) genes in the liver and antihyperlipidemic properties of this seed in feeding broilers were investigated. A total of ??? day-old broilers (Ross???) were used in a completely randomized design with ? treatments, ? repetitions (?? pieces per pen) for ?? days. The experimental diets included a control group (without Securigera S. seed powder) with four levels of ?.?, ?, ?.? and ?? g/kg of Securigera S. seeds. The results showed that the dietary inclusion of Securigera S. improvement in body weight gain and reduced feed conversion ratio (P

    Keywords: Chicken, Securigera securidaca seed, performance, lipogenesis, Antioxidant
  • Siavash Sharifi *, Iraj Karimi, Hosein Taban, Sadegh Shirian, Esmaeel Mirzaei Pages 55-68
    Tissue engineering is a new way of replacing degraded tissue components with biodegradable polymers, which is provided as a three-dimensional scaffold for stem cell growth and proliferation. In the present study, effect of chitosan scaffold and the hyaluronic acid (HA) effects on wound healing in rats was used to evaluate. For this purpose, ?? rats weighing ??? to ??? g were prepared and divided into three groups of twenty. After surgical preparation, the skin of each animal's in spinal cord region completely thickeness with a diameter of ? mm by skin punch was removed. The Group ? was considered as negative control, the group two chitosan and in the group three, chitosan with hyaluronic acid was used. Then, at ?, ?, ? and ?? days after surgery, the lesions were examined macroscopically. Then, for histopathological evaluation, tissue sections were prepared from the lesion sites and the healing process was evaluated. The results showed that the wound area in the chitosan + HA group was significantly less than the control group on the third and ninth day after wound healing. The wound area on the ??th day was significantly lower in the chitosan and chitosan + HA groups than the control group. Histologic results of wound healing in terms of collagen formation, inflammation, vascularization, granulation tissue and epithelial remodeling showed improvement in healing process in chitosan and chitosan groups with hyaluronic acid compared to control group. The chitosan + HA group was better than the chitosan group. In general, according to the results, chitosan scaffold with hyaluronic acid can accelerate wound healing, epithelialization, increase angiogenesis and collagen formation and reduce inflammation. And can be referred to as biological dressing.Keywords: Chitosan, Hyaluronic Acid, Wound Healing, Rat
    Keywords: Chitosan, Hyaluronic Acid, Wound Healing, Rat
  • MohammadAli Salari Amoli, Rahim Abdi *, Hamideh Ghasemi, Abdulmajed Doraghi, Negin Salamat Pages 69-78

    This study was conducted to investigate some blood factors of Liza abu in two winter and summer seasons in Musa creek at Petrochemi, Ghanam, Zangi, Douragh, Patil and Sajafi as a control station. After catching fish by trawling, ?? pieces of fish were removed almost equally. In each turn, fish samples were anesthetized with ?ml of clove extract per liter of water and blood samples were taken immediately from the caudal vein using a heparined syringe. Then, the parameters were measured by conventional and usual laboratory methods and the mean of them was determined in two seasons at each station and analyzed statistically. Results showed that the number of white and red blood cells, hematocrit percentage, hemoglobin amount, mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular hemoglobin (MCH) and mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC) in more pollution stations such as Petrochemi and Ghannam were significantly reduced compared to the control station (P

    Keywords: Blood, Liza abu, Musa creek, winter, Summer
  • Nader Ahmadi Saleh Baberi, Gholamreza Razmi *, Iraj Karimi, Hossein Nourani, Hamidreza Azizi Alavije Pages 79-88

    This study was conducted to investigate the hematological and biochemical changes caused of Eimeria ahsata during to 42 days of post-infaction. Twelve Lori-Bakhtiari lambs were provided and randomly divided into the Two groups after confirmation of their healthy. The animals in the experiment group were orally infected with 1× 10 5 sporulated oocysts Eimeria ahsata. From day 7 post-infection, the faeces were sampled separately on a daily basis and the number of oocysts per gram of faeces (OPG) were counted by McMaster method and were recorded for each lamb. The blood sampling recording was done on days 7, 14, 21, 28, 35 and 42 post-infection. The blood samples containing EDTA were examined for hematological and sample without EDTA, after centrifugation and isolation of serum, were examined for analysis of the biochemical parameters. The serum levels of ALB (Albumin), ALP (alkalin phosphatase), ALT (alamin aminotransferase), AST (aspartate aminotransferase), GGT (gamma glutamyltransferase), PRO (protein total) and CBC (Cell Blood Counter) were measured. the highest rate of oocyst excretion was observed in 32-33 days after infection. The CBC findings indicated that the mean number of lymphocytes and neutrophils were increased in the infected group compared to the control group on day 28 post-infection and The activity of ALB, ALP, ALT, AST, GGT enzymes as well as PRO showed no significant different between two groups Based on the results of the present study. Amongst the hematological, biochemical factors and OPG and CBC only showed significant difference between the control and the infected groups.

    Keywords: Eimeria ahsata, lamb, Hematological parameters Biochemical parameters, OPG
  • Farid Ansari Malamiri *, Taghi Taktaz Pages 89-102
    Introduction

    Endometritis is a local uterine infection without systemic symptoms that is manifested by the presence of purulent or muco purulent secretions in the uterus. This disease is a risk factor in ovarian cyst formation, anestrus and other genital problems. This disease increases service per conception and thus prolongs calving interval and decreases calving rate and ultimately, these uterine disorders lead to decrease genital function.

    Method

    In this study, ??? cows with endometritis were selected and evaluated for histopathological and bacterial culture. According to the results of this study, out of ??? samples, ?? samples were reported as endometritis.

    Results

    ?? samples on Blood agar and ?? samples on Macconkey agar appeared positive. In terms of bacterial contamination, the bacteria found were predominantly Gram-positive. The highest level of contamination was observed in the samples that were simultaneously infected with two strains of S.Epidermidis and S. Aureus. There was a statistically significant difference in the frequency of bacterial strains. Histopathologically, differences in endometrial thickness, extent of endometrial gland scatter, extent of epithelial cells solidarity, endometrial blood vessel frequency and cell density were statistically significant. The blood agar culture was better than Macconkey culture because the high number of Gram-positive samples had grown there. The most effective antibiotics in this study were aerobic bacteria isolated from the uterus, was gentamicin.

    Keywords: Endometritis, Aerobic Culture, Histopathology, Cow
  • Ahmadreza Mohammadi *, Abdolkarim Zamani Moghaddam, Shahla Shahsavandi Pages 103-112
    Background and Aim

    The global spread of Newcastle disease virus (NDV) in poultry has highlighted the need for improved immunization programs against the disease. In this study, the effect of hemokinin-? (HK-?) as a biological agjuvant on the induction of humoral and cellular immune responses against chitosan-based NDV nanoparticles was investigated.

    Materials and Methods

    In this experimental study, , sixty SPF chickens were equally divided into six control and treatment groups. Control groups included received physiological serum, NDV inactivated antigen, and oil-adjuvanted NDV inactivated antigen; and treatment groups received chitosan, chitosan-based NDV nanoparticles, and the nanoparticles with HK-?. Based on the groupings, the chickens received each sample via eye drop on one day of age. Serum samples were collected at defined intervals and the humoral immune response was assessed by hemaagglutination inhibition (HI) test. Stimulation of the cellular immune response in different groups was assessed using cutaneous basophil susceptibility response (CBH).

    Results

    Addition of HK-? to NDV nanoparticles increased the mean HI antibody titer compared to the group receiving nanoparticles alone. The difference in immune response between these two groups was significant (P

    Keywords: Newcastle disease, nanoparticle, hemokinin-?, Chitosan, immune response
  • Behnaz Shahryari Zadeh *, Rahim Peyghan, Annahita Rezaie Pages 113-118
    In this study sedative effect of Clove extract and Tobacco extract and tricaine methane sulfonate (MS???) on some organs of common carp (liver and gills) was studied. ??? common carp were divided to ? groups (? Clove extract ?? mg/l and ?? mg/l, ? Tobacco extract ?? mg/l and ?? mg/l and ? tricaine methane sulfonate (MS???) ?? mg/l and ?? mg/l for ? days and one group considered as control of study). Each group had ?? fish with ? replicates. In days ? and ? after sedation ? fish from each treatment were randomly selected and sampling was carried from the liver and gill. After fixation with ??% Formalin and routine procedures were performed in histopathological lab and Preparation of histopathological sections and staining sections, slides were examined. Histopathological examination revealed necrosis of lamella epithelium in Tobacco extract ?? mg/l group. In other groups of clove extract and methane sulfonate trichinae (MS???) no changes depend on this research were not seen in the liver and gills of fish. According to the microscopic results, clove extract has less pathological effects in comparison with Tobacco extract. More Histopathological research is definitely needed on the use of tobacco extract and clove extract in Aquaculture.
    Keywords: Clove, Tobacco, Sedation, Histopathology
  • Ghane Mohsen *, Abbas Ganji, Mehrdad Pourjafar Pages 119-126

    To determination chronic fluorosis in sheep, vicinity of Arak Aluminum factory, 100 sheep from two age group (under 2 years old and over 2 years old) from 0-10 kilometer from Arak aluminum industry (80 sheep) and 2 control group from 30 and 300 kilometers (20 Sheep) from Arak aluminum factory selected and plasma samples were collected. Plasma samples were gathered at four seasons and sheep feedstuffs (pasture and harvested forages) and water samples from different sources were analysis to measuring flour levels. Plasma and feedstuffs samples were analyzed for flour levels by ion selective electrode (ISE) and water samples were analyzed by ion chromatography (IC). Mean of plasma flour levels in sheep with dental lesions were 3.15±1.98 ppm and significantly higher than both control groups (0.39±0.13 ppm) (P=0.001). Two age groups were not shown remarkably difference in plasma flour levels (P=0.49). Various distances from factory had significant difference (P=0.001) in flour plasma levels and sheep within 0-10 km had higher plasma levels (3.15±1.98 ppm). In four seasons of year, sheep at fall (6.39±0.35 ppm) had higher flour levels than other season (P=0.001). In various water sources (Aqueduct, creek, fountain and pipe water) for sheep, creek (0.89± 0.31 ppm) had higher flour level than others (P=0.001). Feedstuffs analysis were shown pasture forages (79.15±50.38 ppm) had very higher flour levels than harvested forages (9.44±4.14 ppm) (P=0.001). Based on these study findings, chronic fluoride toxicity had occurred around (10 km) Arak aluminum industry in sheep herds and contaminated pasture had major role in occurrence of fluorosis in sheep. Further studies recommend to determining more risk factors of fluoride toxicity in this area.

    Keywords: Fluoride toxicity, Sheep, Aluminum factory, Arak, Iran