فهرست مطالب

اقتصاد و تجارت نوین - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 50، بهار 1400)

نشریه اقتصاد و تجارت نوین
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 50، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یاسر بلاغی اینالو*، مهدی نجاتی، مجتبی بهمنی، سید عبدالمجید جلایی صفحات 1-27

    بخش کشاورزی به لحاظ سهم آن در تولید و اشتغال و نیز امنیت غذایی از اهمیت بسزایی برخوردار است، بنابراین، ارزیابی اثرات آزاد سازی تجاری زیربخش های کشاورزی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، در همین راستا، در این پژوهش اثرات کاهش تعرفه ی وارداتی زیربخش های کشاورزی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا بر رفاه و تراز تجاری، بر اساس الگوی پروژه تحلیل تجارت جهانی و نسخه 10 پایگاه داده های آن، طی دو سناریو (کاهش 25 درصدی و کاهش 50 درصدی نرخ تعرفه ها) تحلیل شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بیشترین تاثیر منفی بر رفاه ایران مربوط به کاهش نرخ تعرفه ی واردات ایران از اتحادیه اقتصادی اوراسیا در زیر بخش "ذرت، جو، ارزن و سایر غلات" و بیشترین تاثیر مثبت بر رفاه ایران مربوط به کاهش نرخ تعرفه ی واردات ایران از اتحادیه اقتصادی اوراسیا در زیر بخش گندم است و نیز بیشترین تاثیر مثبت بر رفاه اتحادیه اقتصادی اوراسیا مربوط به کاهش نرخ تعرفه ی واردات ایران از اتحادیه اقتصادی اوراسیا در زیر بخش گندم است و همچنین تاثیر منفی قابل توجهی بر رفاه اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سناریوهای مختلف در زیر بخش های کشاورزی مشاهده نمی شود. در ایران، بیشترین تاثیر مثبت بر تغییر تراز تجاری مربوط به زیر بخش سبزی جات و بیشترین تاثیر منفی بر تغییر تراز تجاری مربوط به فعالیت گندم است.

    کلیدواژگان: آزاد سازی تجاری، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، پروژه تحلیل تجارت جهانی، بخش کشاورزی، تعرفه
  • مرتضی پرهیزکار کهنه اوغاز، مسعود نیکوقدم*، عبدالله خوشنودی صفحات 29-60

    ضرورت دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی بالاتر بدون افزایش انتشار گازهای گلخانه‎ای و خطرات ناشی از آن برای محیط زیست باعث شده است که استفاده از انرژی‎های تجدیدپذیر در سال‎های اخیر مورد توجه اکثر کشورهای جهان قرار گیرد. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی اثر مصرف انرژی های تجدیدپذیر بر توسعه پایدار در کشورهای عضو اوپک است. بر این اساس با استفاده از روش داده‎های تابلویی در بازه زمانی 1990 تا 2019 و بر مبنای الگوی حداقل مربعات تعمیم یافته (GLS) به تحلیل رابطه میان متغیرهای تحقیق پرداخته شده است. نتایج حاکی از آن است که در کشورهای مورد مطالعه، رابطه معنی داری میان مصرف انرژی تجدیدپذیر با رشد اقتصادی و همچنین میان مصرف این انرژی با انتشار CO2 وجود ندارد، اما مصرف انرژی تجدیدناپذیر با رشد اقتصادی و انتشار CO2 رابطه مثبت و معنی داری دارد و دلیل آن سهم اندک انرژی های تجدیدپذیر و سهم زیاد انرژی های تجدیدناپذیر در سبد مصرفی انرژی این کشورها است.

    کلیدواژگان: انرژی تجدیدپذیر، انرژی تجدیدناپذیر، توسعه پایدار، انتشار CO2، محیط زیست
  • علی رسولی زاده ئی، علیرضا دقیقی اصلی، مرجان دامن کشیده*، غلامرضا گرائی نژاد، مجید افشاری راد صفحات 61-94

    رابطه علی میان توسعه مالی و رشد اقتصادی یکی از موضوعات چالش برانگیز در ادبیات اقتصاد کلان-مالی است. در واقع رابطه میان این دو متغیر کلیدی وابسته به ستون های توسعه مالی است که می تواند اثرگذاری معناداری بر این رابطه داشته باشد. در این میان، شاخص های بودجه ای به عنوان نماینده ای از ثبات اقتصاد کلان دارای اثرگذاری معناداری بر رابطه توسعه مالی و رشد اقتصادی هستند. از این رو در این مقاله، اثرگذاری شاخص های بودجه ای در بخش درآمدی بر رابطه علی توسعه مالی و رشد اقتصادی طی دوره زمانی 1396-1357 مورد مطالعه قرار گرفته است. به این منظور ابتدا شاخص چندبعدی توسعه مالی بر اساس شاخص های بانکی مورد تایید بانک جهانی محاسبه شده است. سپس بر اساس آزمون علیت دو متغیره بر مبنای الگوی تصحیح خطای برداری (VECM)، رابطه علی میان توسعه مالی و رشد اقتصادی مورد سنجش قرار گرفته است. سپس اثرگذاری شاخص های بودجه ای بر رابطه علی میان این متغیر بر اساس آزمون علیت سه متغیره بر مبنای الگوی فوق مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، عمده شاخص های درآمدی دارای اثرگذاری معناداری بر رابطه علی میان توسعه مالی و رشد اقتصادی بوده اند. با این حال، عمده شاخص های بودجه ای مانع از برقراری ثبات اقتصاد کلان شده است. همین امر موجب شده تا رابطه علی میان توسعه بخش مالی و رشد اقتصادی طی دوره زمانی مورد مطالعه از بین برود و اقتصاد کشور نتواند از مواهب توسعه سیستم مالی در بخش بانکی برای دستیابی به رشد اقتصادی بالاتر استفاده کند.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، رشد اقتصادی، شاخص های درآمدی، الگوی علیت VECM
  • محمدحسن زارع*، حبیب انصاری سامانی، نامداری سیمین، زهرا محمودی صفحات 95-127

    فرار سرمایه عارضه ای رو به رشد در اقتصاد جهانی است که اثرات منفی بر روند رشد و توسعه اقتصادی کشورهای در حال توسعه بر جا گذاشته و شکاف توسعه ای بین کشورها را تشدید کرده است. عوامل متفاوتی بر این پدیده اثر می گذارد اما ریسک و نااطمینانی از مهمترین مولفه های نهادی است که بر بازدهی سرمایه گذاری در کشورها تاثیر می گذارد و از این طریق می تواند باعث فرار سرمایه شود. پژوهش حاضر با استفاده از داده های پانلی 45 کشور منتخب در حال توسعه (شامل ایران) طی دوره 2019-2000، به بررسی و تحلیل تاثیر سه نوع ریسک اقتصادی، سیاسی و مالی بر فرار سرمایه پرداخته است. نتایج به کارگیری روش تصحیح خطای داده های پانلی از طریق برآوردگرهای حداقل مربعات کاملا اصلاح شده (FMOLS) بیانگر اثر مثبت و معنادار سه شاخص ریسک مالی، اقتصادی و سیاسی بر فرار سرمایه است. همچنین نتایج نشان داد که متغیرهای نرخ ارز رسمی و بدهی خارجی تاثیر مثبت و نرخ رشد اقتصادی، نرخ بهره واقعی و شاخص کنترل فساد تاثیر منفی بر فرار سرمایه دارند. این پژوهش درخصوص ایران نشان می دهد تحت شرایط تحریم های شدید  و به دنبال آن ریسک سیاسی و اقتصادی بالا، نمی توان با پدیده فرار سرمایه مقابله کرد. ایران برای جلوگیری از فرار سرمایه نیاز دارد تنش های بین المللی خود مخصوصا باکشورهای بزرگ و اثرگذار در صحنه اقتصاد جهانی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: فرار سرمایه، ریسک اقتصادی، ریسک مالی، ریسک سیاسی، برآوردگر حداقل مربعات کاملا اصلاح شده (FMOLS)
  • معصومه قرنجیک، مصیب پهلوانی*، غلامرضا زمانیان صفحات 129-153

    بر اساس نظریه های اقتصاد بین الملل، تجارت بین کشورها موجب جریان و انتقال دانش و فناوری بین شرکای تجاری می شود. این انتقال در ادبیات اقتصاد بین الملل تحت عنوان سرریزهای تحقیق و توسعه خارجی یاد می شود. این سرریزها به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم صورت می گیرد. سرریز غیرمستقیم در اثر تجارت غیرمستقیم و با واسطه کشوری دیگر بین کشورها صورت می گیرد. بر این اساس هدف این مطالعه بررسی اثرات سرریزی مستقیم و غیرمستقیم تحقیق و توسعه خارجی بر رشد اقتصادی و شاخص رقابت پذیری جهانی (GCI) در ایران و شرکای تجاری عمده آن در دوره زمانی 2010-2019 با استفاده از مدل خودرگرسیون با وقفه توزیعی در داده های پانل می باشد. برای این منظور ابتدا دو شاخص سرریز مستقیم و سرریز غیرمستقیم برای کشورهای مورد مطالعه محاسبه شد. سپس اثر این دو عامل بر رشد اقتصادی و همچنین شاخص رقابت پذیری جهانی مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه تخمین مدل نشان داد که در بلندمدت هر دو اثر سرریزهای مستقیم و سرریزهای غیرمستقیم تحقیق و توسعه خارجی اثر مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی کشورها داشته است. همچنین مخارج تحقیق و توسعه داخلی نیز در بلندمدت اثر مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی کشورها داشته است. نتایج دیگر مطالعه نشان داده است که هم سرریز مستقیم و هم سرریز غیرمستقیم اثر مثبت و معناداری در بلندمدت بر شاخص رقابت پذیری جهانی کشورها داشته است. بنابر نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که میزان مخارج تحقیق و توسعه داخلی بایستی افزایش یابد تا هم رشد اقتصادی و هم میزان رقابت پذیری جهانی کشور افزایش یابد.

    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، سرریز مستقیم، سرریز غیر مستقیم، رقابت پذیری
  • مهدی هادی نژاد، یدالله رجایی*، احمد نقی لو، اشکان رحیم زاده صفحات 155-177

    در طی دو دهه اخیر، رشد سریع تجارت الکترونیک که مشخصه اصلی اقتصاد نوین است، به عنوان یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار نقش بسزایی در پیشرفت جوامع داشته است، بطوریکه تجارت الکترونیک سهم قابل توجهی را در تجارت جهانی به خود اختصاص داده و راه را برای رشد سریع تر بخش های مالی فراهم کرده است. در این پژوهش، به بررسی تجارت الکترونیک (معاملات بنگاه های اقتصادی بصورت تجارت الکترونیک، دسترسی افراد به امکانات تجارت الکترونیکی و خرید اینترنتی توسط افراد) بر عملکرد بازارهای مالی (ارزش سهام معاملاتی و تسهیلات بانکی) در 15 کشور منتخب درحال توسعه طی دوره زمانی 2006 تا 2019 با استفاده از تکنیک اقتصادسنجی مارکوف سوییچینگ پرداخته شده است. نتایج برآورد مدل ها نشان داد که در دوران رونق، متغیرهای مربوط به تجارت الکترونیک بر عملکرد بازارهای مالی تاثیر مثبت دارد؛ در حالی که در دوران رکود، تجارت الکترونیک بر عملکرد بازارهای مالی تاثیر منفی دارد. لذا تقویت و گسترش شاخص های تجارت الکترونیک در جوامع درحال توسعه، در ارتقای عملکرد بازارهای مالی می تواند نقش قابل توجهی را ایفا کند.

    کلیدواژگان: جارت الکترونیک، بازارهای مالی، مارکوف سوئیچینگ
|
  • Yaser Balaghi Inalo *, Mehdi Nejati, Mojtaba Bahmani, Sayyed Abdolmajid Jalaee Pages 1-27

    The agricultural sector is very important in terms of its contribution to production and employment as well as food security; therefore, assessing the impacts of trade liberalization under the agricultural sub-sector is of particular importance. On this direct, in this study, the effects of importation tariff reduction under the agricultural sub-sector of Iran and the Eurasian Economic Union on welfare and trade balance, based on the model of the World Trade Analysis project and version 10 of its database, in two scenarios (reduction 25% and 50% reduction of tariff rates) are analyzed. The results of this study display that the most negative impact on Iran's welfare is been related to the reduction of Iran's importation tariff rate from the Eurasian Economic Union in the sub-sector of “corn, barley, millet and other cereals”. Moreover, the most positive impact on Iran's welfare is been related to the reduction of Iran's importation tariff rate from the Eurasian Economic Union under the “wheat” sector. In addition, the most positive effect on the welfare of the Eurasian Economic Union is been related to the reduction of Iran's importation tariff rate from the Eurasian Economic Union under the “wheat” sector, Also, there is no significant negative impact on the welfare of the Eurasian Economic Union in different scenarios under the agricultural sector. In Iran, the most positive effect on trade balance changing is been related to the activity of vegetables and the most negative effect on trade balance changing is related to activity of wheat.

    Keywords: trade liberalization, Eurasian Economic Union, Global Trade Analysis Project (GTAP) model, Agriculture Sector, Tariff
  • Morteza Morteza, Abdollah Khoshnoodi Pages 29-60

    The need to achieve higher economic growth and development without increasing emissions and the resulting risks to the environment has led to the use of renewable energy in recent years in most countries around the world.the main purpose of this study is to investigate the effect of renewable energies on sustainable development of OPEC member states. accordingly, using the data panel method in the years 1990 - 2019 and based on the generalized squares pattern (GLS), the relationship between the research variables has been investigated. The results show that in the studied countries, there is no significant relationship between renewable energy consumption and economic growth and also between this energy consumption and CO2 emissions, but non-renewable energy consumption has a positive and significant relationship with economic growth and CO2 emissions. The small share of renewable energy and the large share of non-renewable energy in the energy. This is due to the small share of renewable energy and the large share of non-renewable energy in the energy consumption basket of these countries.

    Keywords: Renewable Energy, Non-renewable energy, sustainable development, CO2 emissions, the environment
  • Ali Rasoulizadei, AliReza Daghighi Asli, Gholamreza Geraeinejad, Majid Afsharirad Pages 61-94

    The causal relationship between financial development and economic growth is one of the most challenging topics in the macroeconomic literature. In fact, the relationship between these two key variables depends on the pillars of financial development that can have a significant impact on this relationship. Meanwhile, budget indicators as a representative of macroeconomic stability have a significant impact on the relationship between financial development and economic growth. Therefore, in this paper, the effect of budgetary indicators in the revenue sector on the causal relationship between financial development and economic growth during the period 1978-1397 has been studied. For this purpose, first, the multidimensional index of financial development has been calculated based on the banking indicators approved by the World Bank. Then, based on the bivariate causality test based on the vector error correction model (VECM), the causal relationship between financial development and economic growth has been investigated. Then, the effect of budgetary indicators on the causal relationship between this variable based on the three-variable causality test based on the above model has been done. Based on the results of this study, the main income indicators have a significant effect on the causal relationship between financial development and economic growth. However, major budgetary indicators have prevented macroeconomic stability. This has led to the elimination of the causal relationship between financial sector development and economic growth and the country's economy cannot benefits from developing the financial system in the banking sector to achieve higher economic growth.

    Keywords: Financial Development, Economic Growth, Income Indices, Causality VECM Model
  • Habib Ansari Samani, Namdari Simin, Zahra Mahmoodi Pages 95-127

    Capital flight is a growing problem in the global economy that has negative effects on the economic growth and development of developing and has also deepened the development gap between countries. Different factors affect this phenomenon but risk and uncertainty are among the most important institutional components of each country that affect the return on investment and can lead to capital flight. The present study aims to investigate on the effects of economic, political and financial risks on capital flight using panel data during the period 2000-2019 and in 45 selected developing countries.  The results of using the panel data error correction method through fully corrected least squares estimators (FMOLS) show the significant and positive effect of all three types of risk factors on capital flight. In addition, official and foreign currency exchange rate variables have positive effects, and economic growth rate, real interest rate and corruption control index have negative effects on capital flight. This study shows that under strict sanctions and the consequent high political and economic risk, the phenomenon of capital flight can not be countered in Iran. To prevent capital flight, Iran needs to reduce its international tensions, especially with large and influential countries in the global economy.

    Keywords: P16. Capital flight, Economic Risk, financial risk, Political Risk, FMOLS
  • MASOUMEH GHARANJIK, Mosayeb Pahlavani *, Gholamreza Zamanian Pages 129-153

    According to theories of international economics, trade between countries causes the flow and transfer of knowledge and technology between trading partners. This transition is referred to in the international economic literature as foreign research and development spillovers. These spillovers occur in two direct and indirect ways. Indirect spillovers are caused by indirect trade and through another country between countries. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effects of direct and indirect spillovers of foreign research and development on the Gross Domestic Product and also on competitiveness in Iran and its major trading partners during 2010-2019 using the autoregressive distributed lag model in panel data. For this purpose, first two indicators of direct spillovers and indirect spillovers for the studied countries were calculated. Then, the effect of these two factors was examined on the GDP and also competitiveness. The results of model showed that in the long run, both direct and indirect spillover effects of foreign R&D had a positive and significant effect on economic growth. Also, domestic research and development expenditures have had a positive and significant effect on the economic growth of countries in the long run. Other results of the study have shown that both direct and indirect spillovers have had a positive and significant effect on the competitiveness index of countries in the long run. According to the results, it can be said that the amount of domestic research and development should be increased to increase both economic growth and the country's competitiveness index.

    Keywords: Research, Development, Direct spillovers, Indirect spillovers, Competitiveness
  • Mahdi Hadi Nejad, Yadollah Rajaei *, Ahmad Naghilo, Ashkan Rahimzade Pages 155-177

    Over the last two decades, the rapid growth of e-commerce, which is the main feature of the new economy, has played a significant role in the development of societies, so that e-commerce has a significant share in global trade and paved the way. It has provided financial sectors for faster growth. This study examines e-commerce (e-commerce transactions, access to e-commerce facilities and online shopping by individuals) on the performance of financial markets (stock value of transactions and banking facilities) in 15 selected developing countries during the period 2006 until 2019, it has been studied using Markov switching econometric technique. The results of model estimation showed that during the boom, e-commerce variables have a positive effect on the performance of financial markets; while in the recession, e-commerce has a negative impact on the performance of financial markets. Therefore, strengthening and expanding e-commerce indicators in developing societies can play a significant role in improving the performance of financial markets.

    Keywords: E-Commerce, Financial Markets, Markov Switching