فهرست مطالب

نشریه تصمیم گیری و تحقیق در عملیات
سال ششم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد یوسفی هنومرور، مقصود امیری*، لعیا الفت، علیرضا ناصر صدرآبادی صفحات 146-173
    هدف

     ارایه یک مدل موازنه زمان - هزینه -کیفیت با سه تابع هدف، کمینه کردن زمان ختم پروژه، کمینه کردن هزینه کل پروژه و بیشینه کردن کیفیت کل انجام فعالیت ها در یک شبکه PERT با فعالیت های چندحالته می باشد.

    روش شناسی پژوهش

     بعد از ارایه مدل ریاضی مناسب، بر اساس طراحی آزمایشات، سطوح ممکن هر متغیر تصمیم تعیین شد. سپس با استفاده از فرایند شبیه سازی، مقادیر تصادفی متغیرهای تصمیم و متغیرهای پاسخ در هر بار اجرا حاصل و با به کارگیری شبکه های عصبی، یک مدل شبکه عصبی برقرار کردیم. برای حل این مدل، از دو الگوریتم NSGA-II و MOPSO استفاده شد.

    یافته ها

    برای ارزیابی کارایی مدل، مدل طراحی شده در بخش نگهداری و تعمیرات شرکت فولادسازی آبتین اردکان پیاده سازی و اجرا شد. با توجه به نتایج به دست آمده مشخص شده که الگوریتم NSGA-II کارایی بهتری نسبت به الگوریتم MOPSO دارد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    در این مقاله مدلی ارایه شد که با حذف مفروضات غیرواقعی و لحاظ نمودن واقعیت های پروژه نسبت به مدل های ارایه شده در این زمینه به واقعیت نزدیک تر بوده و در عمل کاربرد بیشتری نیز داشته باشد.

    کلیدواژگان: شبکه PERT، شبکه عصبی، طراحی آزمایشات، مدیریت پروژه، موازنه زمان-هزینه-کیفیت
  • محمد نمک شناس، محمد مهدوی مزده* صفحات 174-182
    هدف

    خواص شیمیایی عنصر شیمیایی تکنسیم-99 منجر به تقاضای زیاد آن در رویه های تصویربرداری پزشکی شده است. در سال های اخیر، محصول واپاشی شده عنصر مولیبدنیم-99 (تکنسیم-99) در بازارهای جهانی به دلیل کمبود، باعث گران قیمت شدن این محصول شده است. در این مطالعه، سناریوهایی جهت بیشینه سازی خروجی تکنسیم-99 ارایه می شود. به کمک این عنصر شیمیایی بسیاری از پرتوداروهای حوزه تصویربرداری تولید می شوند.

    روش شناسی پژوهش

     در این مطالعه، رابطه بازگشتی برای شبیه سازی رفتار واپاشی عنصر تکنسیم-99 اثبات شده است. سپس، شرایط لازم و کافی بهینگی برای این تابع اسخراج می شود .

    یافته ها

     سناریوهای بهینه برای توزیع پرتودارو در زمان های مناسب با توجه به شرایط کلینیکی و فیزیک هسته ای ارایه گردید. این سناریوها باعث استخراج بیشترین خروجی از ژنراتور تولیدکننده تکنسیم-99 می شود.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

     در این مطالعه، مدل ریاضی جهت بیشینه سازی استخراج پرتوداروها در مرکز تصویربرداری مولکولی ارایه گردید. این مدل ریاضی کاربردهای عملی برای پزشکان، تکنولوژیست ها و تکنسین های حوزه پزشکی هسته ای به همراه دارد

    کلیدواژگان: مدل ریاضی، شرایط بهینگی، مدیریت دارو، تصویربرداری مولکولی
  • حسینعلی فاخر، مصطفی پناهی*، کریم امامی، کامبیز پیکارجو، سید یعقوب زراعت کیش صفحات 183-209
    هدف

    هدف از این مطالعه ایجاد یک شاخص ترکیبی برای کیفیت محیط زیست می باشد. از آنجایی که نتایج مطالعات تجربی مربوط به بررسی روابط بین متغیرهای اقتصادی و محیط زیستی به واسطه در نظر گرفتن شاخص های محیط زیستی مختلف، همسو با یکدیگر نمی باشند؛ بکارگیری یک شاخص ترکیبی که در بردارنده تمامی ابعاد آلودگی محیط زیست باشد، امری ضروری به نظر می رسد.

    روش شناسی پژوهش

     در این تحقیق با استفاده از 6 شاخص محیط زیستی مربوط به دو گروه از کشورهای منتخب OPEC و OECD طی دوره زمانی 2010 تا 2019 و با به کارگیری سه روش تحلیل مولفه اصلی، تحلیل مولفه اصلی کرنل و تحلیل مولفه اصلی مبتنی بر منطق فازی، ایجاد یک شاخص ترکیبی برای کیفیت محیط زیست مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که روش FRPCA نسبت به سایر روش ها به دلیل داشتن کمترین معیارهای خطا، از کارایی و توانایی بیشتری در وزن دهی شاخص های محیط زیستی برخوردار است. لذا با استفاده از این روش شاخص ترکیبی محاسبه گردید. در پایان، با استفاده از این شاخص ترکیبی روند رشد اقتصادی و کیفیت محیط زیست به صورت نموداری موردبررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که همگام با روند صعودی رشد اقتصادی در کشورهای منتخب OPEC، کیفیت محیط زیست از یک روند نزولی و در کشورهای منتخب OECD از یک روند صعودی تبعیت می کند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

     همچنین بر اساس نتایج به دست آمده، پیشنهادات سیاستی و همچنین دیدگاه ها و پیشنهادات جدیدی برای مطالعات آینده ارایه شده است.

    کلیدواژگان: شاخص های محیط زیستی، تحلیل مولفه های اصلی، تحلیل مولفه اصلی کرنل، تحلیل مولفه اصلی منطق فازی
  • پریسا بوالحسنی، محمد فلاح*، رضا توکلی مقدم، اکبر عالم تبریز صفحات 210-241
    هدف

     افزایش جمعیت و به دنبال آن افزایش نیازهای انسانی و مشکلات مربوط به حوزه حمل ونقل، موجب شده است تا مدیران سازمان ها به دنبال راه حل هایی به منظور  افزایش سودآوری اقتصادی و کاهش هزینه ها برآیند. لذا در این مطالعه از مجموعه تصمیمات مکان یابی، مسیریابی وسایل نقلیه و مدیریت موجودی تحت عنوان ابزارهای اصلی مقابله با چنین مشکلاتی استفاده شده است.

    روش شناسی پژوهش

    مدل در سایز کوچک به کمک روش اپسیلون محدودیت با نرم افزار گمز حل و اعتبارسنجی شده است. ازآنجا که این مساله جز مسایل NP-Hard به شمار می رود برای حل مسایل ابعاد بزرگ از الگوریتم های فرا ابتکاری ,MOPSO MOFF ,MOIWO, NSGA- II استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تمامی معیارهای مقایسه ای حاکی از برتری الگوریتم MOIWO نسبت به سایر الگوریتم ها و کارایی مناسب این روش ها در حل مدل ریاضی به خصوص در ابعاد بالا و زمان های کوتاه است می باشد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    در این مطالعه طراحی شبکه حمل ونقل مواد خطرناک با در نظر گرفتن تصمیمات مربوط به مکان یابی، مسیریابی، موجودی مدنظر می باشد، برای این منظور یک مدل ریاضی جدید چندهدفه با اهداف کمینه نمودن هزینه،کمینه نمودن  زمان سفر و بیشینه سازی مسئولیت اجتماعی ارایه شده است.این مدل ریاضی قابلیت استفاده در حوزه های مختلف و ابعاد متفاوت را به همراه دارد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین پایدار، مواد خطرناک، ریسک، MOIWO
  • حسین صدر*، مژده نظری سلیمان دارابی، زینب خداوردیان صفحات 242-255
    هدف

    نمره‏دهی خودکار آزمون های تشریحی فرآیند ارزیابی اتوماتیک پاسخ های سوالات مبتنی بر متن با استفاده از روش های محاسباتی و یادگیری ماشین است. گسترش استفاده از سیستم های آموزشی هوشمند و اهمیت ارزیابی نیاز به سیستم های خودکار برای نمره دهی آزمون ها را بیش از پیش افزایش داده است.

    روش شناسی پژوهش

     با توجه به اینکه در فرآیند نمره دهی خودکار، پاسخ های متنی ارایه شده توسط دانش آموزان با یک پاسخ ایده آل بر اساس میزان شباهت آن ها مورد مقایسه قرار می گیرد، می توان از تکنیک های محاسبه ارتباط و شباهت معنایی بین متون نیز برای اینکار بهره برد. در این راستا، در این مقاله ابتدا روش های مختلف محاسبه ارتباط معنایی در کاربرد ارزیابی خودکار آزمون های تشریحی با هم مقایسه و تاثیر دامنه و اندازه منبع دانش پیش زمینه ای روی دقت الگوریتم ها بررسی شد. در ادامه ، یک رویکرد برای بهبود عملکرد سیستم نمره دهی خودکار آزمون های تشریحی معرفی شده که از پاسخ های ارایه شده توسط آزمون دهندگان که بالاترین نمره را دریافت کرده اند، به عنوان بازخورد استفاده می کند.

    یافته ها

    برای ارزیابی کارایی روش های محاسبه شباهت و ارتباط معنایی در کاربرد نمرده دهی خودکار آزمون های تشریحی و عملکرد مدل پیشنهادی، آزمایشاتی روی مجموعه داده ارایه شده توسط  موهلرو میهالسیا که دارای 7 سوال با 630 پاسخ تشریحی است، صورت گرفت.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

       بر اساس نتایج حاصل از آزمایش ها، نه تنها روش های محاسبه ارتباط معنایی از کارایی بالایی در حوزه ارزیابی خودکار آزمون های تشریحی برخوردارند، بلکه استفاده از از بازخورد اتوماتیک نیز می تواند دقت و کارایی روش های محاسبه ارتباط معنایی برای این هدف به طور قابل توجهی افزایش دهد.

    کلیدواژگان: ارتباط معنایی، ارزیابی خودکار آزمون های تشریحی، رویکرد داده کاوی، شباهت معنایی
  • اباذر کیخا*، حسن میش مست نهی صفحات 256-270
    هدف

    استفاده از اعداد فازی مردد به عنوان عامل ترکیب کننده دو نوع متداول ارزیابی: خودارزیابی و ارزیابی داوران، به منظور انجام ارزیابی های واقعی و عادلانه. به روزرسانی روش انتگرال چوکویت برای استفاده از اعداد فازی مردد در فرآیند ارزیابی و استفاده از آن در حل مسایل تصمیم گیری مانند ارزیابی کارکنان و سازمان ها.

    روش شناسی پژوهش

     روش انجام این مطالعات بر الگوی مطالعات کتابخانه ای  استوار است.

    یافته‎ ها

     نواقصی مانند نمایش ویترینی در دوره ارزیابی توسط ارزیاب شوندگان از یک سو، و عدم تسلط کافی داوران خارجی به برخی پیچیدگی های سازمانی و انگیزه های پیدا و پنهان ارزیاب شوندگان برای ارزیابی غیرواقعی در فرآیند خودارزیابی از سویی دیگر، در مواردی نتایج ارزیابی را به چالش می کشند، که این نقایص در مدل ارزیابی ترکیبی با استفاده از اعداد فازی مردد برطرف می شوند. علاوه براین، شاخص های ارزیابی در موارد بسیاری در تعامل با هم هستند و اصطلاحا بر همدیگر اثرات مثبت و منفی می گذارند. انتگرال چوکویت قادر است این مهم را در نظر گرفته، ارزیابی را گامی دیگر به واقعی تر شدن نزدیک نماید. لذا توسعه محاسباتی آن با اعداد فازی مردد که در این مقاله مورد توجه بوده است، می تواند به نظام ارزیابی و عملکرد کارکنان و سازمان ها کمک شایانی نماید.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

      توسعه محاسباتی اعداد فازی مردد به کمک انتگرال چوکویت، استفاده از انتگرال چوکویت اعداد فازی مردد در حل مسایل تصمیم گیری چند شاخصه مانند ارزیابی کارکنان و سازمان ها.

    کلیدواژگان: انتگرال چوکوئت، اعداد فازی مردد، رتبه بندی گزینه ها، مسائل تصمیم گیری چندشاخصه
  • سید اسماعیل نجفی*، محمد جابری، فرهاد حسین زاده لطفی، محمد حاجی مولانا صفحات 271-287
    هدف

    استراتژی اصلی ترین منبع رشد بلندمدت سازمان ها می باشد و در صورت عدم اجرای موفق استراتژی، حتی اگر استراتژی های مناسبی اتخاذشده باشد این فرآیند بیهوده است. هدف این مقاله پیشنهاد یک مدل جامع ترکیبی را برای پیش بینی شاخص‏های عملکردی سازمانی است.

    روش شناسی پژوهش

     به منظور رسیدن به هدف پژوهش، ابتدا از کارت امتیازی متوازن به عنوان ابزاری برای طراحی شاخص های ارزیابی عملکرد و از تحلیل پوششی داده های شبکه ای به عنوان ابزاری برای ارزیابی عملکرد استفاده شده است. سپس با استفاده از تطبیق شاخص بهره وری مالمکوییست با مدل ترکیبی مذکور، به ارایه مدل پیشرفت و پسرفت سازمان ها طی دو دوره متوالی پرداخته می شود. سرانجام با ترکیب مدل‏های پیشنهادی و شبکه‏ های عصبی مصنوعی راهکاری را برای ارزیابی عملکرد 500 شعبه بانک و نیز تشخیص پیشرفت و پسرفت آن ها ارایه می‏گردد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان دهنده دقت مناسب و زمان محاسباتی کمتر مدل‏های ترکیبی پیشنهادی است.

    اصالت/دانش افزایی علمی

    پژوهش حاضر با ارایه یک مدل ترکیبی با استفاده از تحلیل پوششی داده های شبکه ای و کارت امتیازی متوازن می تواند به دانش موجود در خصوص ارزیابی عملکرد بنگاه های اقتصادی بیافزاید و روش های پیشنهادی می توانند ابزارهای نوید بخشی برای ارزیابی عملکرد سازمان ها، به خصوص داده‏های بزرگ باشند.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده های شبکه ای، کارت امتیازی متوازن، اهداف استراتژی، شاخص بهره وری مالمکوئیست، شبکه عصبی مصنوعی، پرسپترون چندلایه
  • حسین مهاجر، افشین فیاض موقر* صفحات 288-303
    هدف

    تصمیم گیری در مورد وجود ویژگی بازگشت به میانگین در داده های مالی توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده و آزمون های متفاوتی برای بررسی وجود این ویژگی در داده ها مطرح شده اند، اما باتوجه به ماهیت بسیار متغیر بازارهای مالی در دوره های زمانی مختلف، هریک از این آزمون ها عموما نتایج متفاوتی را ارایه می دهند و از طرفی، تحلیل های نظری دقیقی در راستای چگونگی تشخیص نقاط بازگشت به میانگین در هر لحظه از فرایند نیز انجام نشده است. در این تحقیق به ارایه روشی برای تشخیص نقاط بازگشت به میانگین در داده های مالی پرداخته شد. این روش می تواند به عنوان یک معیار تصمیم گیری برای ورود به بازار و یا خروج از آن در استراتژی های معاملاتی مبتنی بر نوسانات باشد.

    روش

    داده های تاریخی قیمت جهانی طلا، بیت کوین، نسبت یورو به دلار، شاخص بورس تهران، نرخ ارز (دلار) و قیمت سکه طلا طی دوره 2013-2020 و اتریوم طی دوره 2016-2020 جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابتدا فرضیه وجود ویژگی بازگشت به میانگین از طریق دو آزمون دیکی فولر افزوده و توان هرست مورد آزمون قرار گرفته و  به منظور تشخیص نقاط بازگشت به میانگین در هر لحظه از مسیر فرایند، ماکسیمم فاصله داده ها با مقدار میانگین-متحرک آن در هر لحظه از طریق توزیع گامبل مدل سازی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آزمون های  دیکی فولر افزوده و توان هرست  نتایج متفاوتی در تشخیص این ویژگی ارایه می دهند.  همچنین نتایج از طریق برآورد چندک های 95% توزیع نشان داد که تشخیص این نقاط با استفاده از چندک توزیع مقادیر غایی (گامبل) حداقل در 78/47 درصد (5/57 درصد بدون درنظر گرفتن بیت کوین) و حداکثر در 85/92 درصد مشاهدات، صحیح بوده است.  نتایج آزمون نسبت برای ارزیابی میزان صحت نقاط شناسایی شده نشان داد که تشخیص این نقاط در فرایند، تصادفی نبوده و تیوری مطرح شده در خصوص شناسایی این نقاط به طور مطلوبی عمل می کند. بهینه سازی نتایج بر پایه تحلیل های بیشتر نیز مورد انتظار است.

    نتیجه گیری

     تشخیص نقاط متوالی بازگشت به میانگین را می توان نشانه ای از تشکیل حباب قیمت در بازارهای سرمایه دانست. از این رو توزیع مقادیر غایی در ماکسیمم های متوالی اختلاف قیمت از روند همچنین می تواند یک توزیع مناسب برای تشخیص تشکیل حباب باشد.

    کلیدواژگان: مقادیر غایی، توزیع گامبل، چندک، بازگشت به میانگین
|
  • Ahmad Yousefi Hanoomarvar, Maghsoud Amiri *, Laya Olfat, Alireza Naser Aadrabadi Pages 146-173
    Purpose

    The proposed model is a time-cost-quality trade-off model with three objective functions: minimizing project completion time, minimizing total project cost, and maximizing total quality of activities in a PERT network with multi-mode activities.

    Methodology

    After presenting the appropriate mathematical model, based on the design of the experiments, the possible levels of each decision variable were determined. Then, using the simulation process, random values ​​of decision variables and response variables were obtained each time, and by using neural networks, we established a neural network model. To solve this model, two algorithms NSGA-II and MOPSO were used.

    Findings

    To evaluate the efficiency of the model, the designed model was implemented in the maintenance department of Abtin Ardakan Steel Company. According to the results, it is found that the NSGA-II algorithm has better performance than the MOPSO algorithm.

    Originality/Value

    In this paper, a model was presented that by eliminating unrealistic assumptions and taking into account the realities of the project is closer to reality than the models presented in this field and has more application in practice.

    Keywords: PERT Network, Neural Network, Design of experiments, project management, Time-Cost-Quality trade-off
  • Mohammad Namakshenas, Mohammad Mahdavi Mazdeh * Pages 174-182
    Purpose

    The chemical attributes of Technetium-99m have made it popular for most medical imaging procedures. However, in recent years, the decay product of molybdenum-99, i.e., technetium-99m, has become expensive, and its routine availability can no longer be taken for granted. We proposed scenarios to maximize the throughput of Technetium-99m which is used to produce radiopharmaceuticals in a medical imaging center.

    Methodology

    We proved a recursive function to imitate the decay dynamics of Technetium-99m, which is used in 80 percent of medical imaging. Then, we proved necessary and sufficient optimality analysis for this function.

    Findings

    We found optimal scenarios for distributing the radiopharmaceuticals into elusion periods according to clinical considerations.

    Originality/Value

     We developed a rigorous mathematical model based to maximize the throughput of radiopharmaceuticals in a molecular imaging center.

    Keywords: mathematical model, Optimality conditions, Pharmaceutical management, molecular imaging
  • HosseinAli Fakher, Mostafa Panahi *, Karim Emami, Kambiz Peykarjou, Seyed Yaghoub Zeraatkish Pages 183-209
    Purpose

    This paper aimed to create a composite index for environmental quality. Since the results of empirical studies on economic - environmental variables nexus, considering different environmental indicators, are not consistent with each other; it seems necessary to use a comprehensive index that includes all dimensions of environmental pollution.

    Methodology

    Using 6 environmental indicators related to two groups of selected OPEC and OECD countries for the period 2010 to 2019 and using three methods including principal component analysis, kernel-based principal component analysis, fuzzy robust principal component analysis, the creation of a composite environmental quality index is examined.

    Findings

    The results showed that FRPCA method has more efficiency and ability in weighting environmental indicators than other methods due to having the lowest error criteria. Therefore, using this method, the composite index was calculated. Moreover, the results showed that along with the upward trend of economic growth, the quality of the environment follows a downward trend in OPEC countries and an upward trend in OECD countries.

    Originality/Value

     Based on the results, policy recommendations as well as new perspectives and suggestions for future studies are presented.

    Keywords: Environmental quality indicators, Principal component analysis, Kernel-based principal component analysis, Fuzzy robust principal component analysis
  • Parisa Bolhasani, Mohammad Fallah *, Reza Tavakkoli Moghaddam, Akbar Alam Tabriz Pages 210-241
    Purpose

    Increasing the population, followed by increasing human needs and problems related to transportation, has led managers to seek for solutions by the goal of increasing economic profitability and reducing costs. Therefore, in this study, a set of location decisions, vehicle routing and inventory management has been used as the main tools to face with these problems.

    Methodology

    model has been solved and validated by Gams software using Epsilon method in small scale. Since this is one of the NP-Hard problems, meta-heuristic algorithms, MOPSO, MOFF, MOIWO, NSGA-II have been used to solve large-scale problems.

    Finding

    The results of all comparative criteria show the superiority of the MOIWO algorithm over other algorithms and the appropriate efficiency of these methods in solving the mathematical model, especially in high dimensions and short times.

    Originality / Value

     In this study, the design of hazardous materials transportation network is considered by considering the decisions related to location, routing, inventory. For this purpose, a new multi-objective mathematical model with the objectives of minimizing cost, minimizing travel time and maximum social responsibility is presented. This mathematical model can be used in different areas and different dimensions.

    Keywords: Sustainable Supply Chain, Hazardous material, risk, MOIWO
  • Hossein Sadr *, Mojdeh Nazari Soleimandarabi, Zeinab Khodaverdian Pages 242-255
    Purpose

    Automatic short answer grading is known as the task of automatic assessment of answers based on natural language using computation methods and machine learning algorithms. The proliferation of large-scale intelligent education systems and the importance of assessment as a key factor in the education process have increased the need for highly flexible automated systems for scoring exams.

    Methodology

    While in the process of automatic short answer grading, student's answer is compared to an ideal response and scoring is done based on their similarity, semantic relatedness and similarity measures can also be employed for this aim. To this end, several semantic relatedness and similarity measures are firstly compared in application of short answer grading. In the following, a method for improving the performance of short answer grading systems based on semantic relatedness and similarity measures which leverages students' answers with the highest score as feedback is proposed.

    Findings

    In order to evaluate the performance of semantic and similarity relatedness methods in application of automatic short answer grading and the prposed model, various experiments were concucted on Mohler and Mihalcea dataset that contains 7 questions and 630 answers.

    Originality/Value

     Based on the empirical experiments not only semantic relatedness and similarity measures have great efficiency in automatic short answer grading but also using students' answers as feedback can considerably improve the accuracy and performance of semantic relatedness and similarity measures for this task.

    Keywords: Data mining approaches, Short answer grading, Semantic Relatedness, Semantic Similarity
  • Abazar Keikha *, Hassan Mishmast Nehi Pages 256-270
    Purpose

    Using hesitant fuzzy numbers as a combination of two common types of evaluation: self-evaluation and evaluation by judges, in order to make real and fair evaluations. Updating the Choquet integral method to apply with hesitant fuzzy numbers in the evaluation process, and use it to solve decision problems such as evaluating employees and organizations. 

    Methodology

     The method of conducting these studies is based on the pattern of library studies.

    Findings

     Deficiencies such as showcasing the evaluators during the evaluation period on the one hand, and the lack of mastery of external judges on some organizational complexities and the apparent and hidden motivations of the evaluators for unrealistic evaluation in the self-evaluation process, on the other hand, are some of factors that challenge the evaluation results, and these defects in the hybrid evaluation model are eliminated using hesitant fuzzy numbers. In addition, evaluation indicators in many cases interact with each other and have so-called positive and negative effects on each other. Choquet Integral is able to take this into account and take the assessment one step closer to becoming more realistic. Therefore, its computational development with hesitant fuzzy numbers, which has been considered in this article, can helps the evaluation system and performance of employees and organizations.

    Originality/Value

     Computational development of hesitant fuzzy numbers with the help of Choquet integral, using the Choquet integral of hesitant fuzzy numbers in solving multi-criteria decision making problems such as employee and organizational evaluation.

    Keywords: Choquet integral, Hesitant fuzzy numbers, Ranking of alternatives, Multi attribute decision making problems
  • Seyyed Esmaeil Najafi *, Mohammad Jaberi, Farhad Hoseinzadeh Lotfi, Mohammad Haji Molana Pages 271-287
    Purpose

    Strategy is the main source of long-term growth of organizations and if the strategy is not successfully implemented, even if the appropriate strategies are adopted, this process is useless. The purpose of this paper is to propose a comprehensive hybrid model for predicting organizational performance indicators.

    Methodology

    In order to achieve the research goal, first, a balanced scorecard as a tool for designing performance evaluation indicators and network data envelopment analysis as a tool for performance evaluation has been used. Then, by matching the Malmquist productivity index with the mentioned hybrid model, the model of progress and regression of organizations in two consecutive periods is presented. Finally, by combining the proposed models and artificial neural networks, a solution is presented to evaluate the performance of 500 bank branches and also to identify their progress and regression.

    Finding

    The obtained results show good accuracy and less computational time of the proposed hybrid models.

    Originality/Value:

    The present study can add to the existing knowledge on performance appraisal of enterprises by providing a hybrid model using network data envelopment analysis and balanced scorecard; And the proposed methods can be promising tools for evaluating the performance of organizations, especially big data.

    Keywords: network data envelopment analysis (NDEA), balanced score cards (BSC), strategy goals, Malmquist productivity index, artificial neural system, multilayered perceptron, efficiency
  • Hossein Mohajer, Afshin Fayyaz Movaghar * Pages 288-303
    Purpose

    Deciding on the existence of the mean reversion property in financial data has attracted the attention of many researchers, and different tests have been proposed to evaluate the presence of this feature in the data. However, due to the highly variable nature of financial markets in different time periods, each of these tests generally presents different results and on the other hand, detailed theoretical analyzes have not been performed on how to identify the points of mean reversion at each moment of the process. In this study, a method was proposed to identify the mean reversion points in financial data. This method can be used as a decision criterion for entering or leaving the market in swing trading strategies.

    Mthod

    The historical data on the price of gold (Oz), Bitcoin, EURUSD ratio, Tehran Stock Exchange index, exchange rate (Dollar) and the price of gold coins during the period 2013-2020 and Ethereum during 2016-2020 were collected and analyzed. First, the hypothesis of mean reversion was tested through augmented Dickey-Fuller and Hurst exponent tests and in order to identify the points of mean reversion at each moment of the process path, the maximum values of the difference of data with its moving average value were modeled through the Gumbel distribution.

    Findings

    The results showed that Dickey Fuller and Hurst exponent tests provide different results in detecting this feature. Also, the results by estimating 95% quantile of the distribution showed that detection of these points using the quantile of the extreme value distribution (Gumbel) ​​was correct in at least 47.78% (57.5% excluding Bitcoin) and at most 92.85% of the detected points. The results of the prop test for evaluating the accuracy of detected points showed that the detection of these points in the process is not random and the proposed theory for the identification of these points works well. Optimization of results based on further analysis is also expected.

    Conclusion

     Recognition of successive mean reversion points can be considered a sign of the formation of price bubbles in capital markets. Therefore, the extreme values distribution ​​in consecutive maximums of the price difference from the trend can also be a suitable distribution to detect bubble formation.

    Keywords: Extreme values, Gumbel distribution, Quantile, Mean reversion