فهرست مطالب

رستنیها - سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 61، بهار و تابستان 1400)

نشریه رستنیها
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 61، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 14
|
  • انسیه پسرکلو، محمد امینی راد*، احمدرضا محرابیان صفحات 1-19

    جنس Carex، بزرگ ترین جنس تیره اویارسلام در دنیا و ایران، دارای چهار زیرجنس است که زیرجنس Carex با داشتن 68 گونه در محدوده فلورا ایرانیکا و 44 گونه در ایران بزرگ ترین زیرجنس می باشد. این جنس به دلیل داشتن شباهت های ریخت شناسی بین گونه ها، از گروه های کمپلکس متعددی تشکیل شده است. صفات مربوط به ساختارهای زایشی به ویژه اوتریکول و فندقه برای شناسایی و مرزبندی گونه ها در این جنس از اهمیت خاصی برخوردارند. در این تحقیق، ساختار اوتریکول در بین گونه های زیرجنس Carex در ایران مطالعه شده است. به منظور ارزیابی صفات ریخت شناسی و ریزریخت شناسی، از نمونه های هرباریومی استفاده شد و داده های به دست آمده، با استفاده از نرم افزارPAST  نسخه 14/3 آنالیز شدند. صفاتی از قبیل شکل اوتریکول (نمای کلی و عرضی)، بالدار و یا بالدار نبودن حاشیه، جنس، وجود رگه و تعداد آن، وجود کرک و منقار (شکل و طول) از اهمیت بیشتری نسبت به سایر صفات برخوردار بودند. کلید شناسایی براساس صفات ریخت شناسی برای گونه های زیرجنس Carex در ایران تهیه شد. صفات ریخت شناسی اوتریکول صرفا در سطح گونه مفید بوده، ولی در سطح فراگونه (بخش) و همچنین صفات ریزریخت شناسی، نه در سطح گونه و نه در سطح بخش موثر واقع نشد. به علاوه، آنالیز تجزیه خوشه ای براساس داده های ریخت شناسی اوتریکول، طبقه بندی های مرسوم بخش ها در فلور ایران و فلور ایرانیکا را تایید نکرد، ولی با نتایج فیلوژنی مطابقت بیشتری نشان داد.

    کلیدواژگان: تاکسونومی، تیره اویارسلام، فندقه، کلید شناسایی، میکروسکوپ الکترونی نگاره
  • شیما صدیقی، علیرضا ایرانبخش*، سید مهدی حمدی، ایرج مهرگان صفحات 20-29

    جنس Seidlitzia دارای چهار گونه در ایران است. گونه S. rosmarinus به شکل درختچه ای و سه گونه دیگر علفی هستند. هدف از این تحقیق، بررسی تنوع ژنتیکی و ساختار جمعیتی 85 نمونه گیاهی 17 جمعیت گونه S. rosmarinus و پی بردن به شناسایی احتمالی فرم های تاکسونومیکی پایین تر از سطح گونه با استفاده از نشانگر مولکولیISSR  بود. از 16 پرایمر عمومی و چهار پرایمر اختصاصی استفاده شد که در مجموع 221 باند ایجاد کردند. دندروگرام داده هایISSR  مربوط به 17 جمعیت براساس ماتریس تشابه به روشUPGMA  و ضریب تشابهDice  از 40/0 تا 96/0 متغیر بود. براساس آنالیز واریانس مولکولی (AMOVA)، بیشترین تنوع (68%) تنوع درون جمعیتی، 28% تنوع بین جمعیتی و 4% مربوط به تنوع بین مناطق بود. آنالیزMCMC  به منظور بررسی ساختار ژنتیکی در جمعیت های گونهS. rosmarinus  مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، آنالیز مختصات اصلی به روشPCOA  براساس محور مختصات اصلی اول و دوم برای نشانگرISSR  انجام شد که این روش به عنوان روش مکمل برای تجزیه خوشه ای با هدف استفاده بهینه و استخراج حداکثری اطلاعات از داده های مولکولی ارایه شد. نتایج به دست آمده از نشانگرISSR  از درجه اطمینان بالایی برخوردار بود. نتایج به دست آمده با استفاده از نشانگرISSR  نشان داد که نسبت به سایر نشانگرها دقت بیشتری داشته و روابط بین جمعیت ها را با وضوح بهتری نمایان ساخت. از طرفی، فرم های تاکسونومیکی احتمالی پایین تر از سطح گونه با توجه به اختلافات کم بین جمعیت ها مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: آنالیز واریانس مولکولی، تاج خروسیان، تجزیه خوشه ای، روش UPGMA
  • منیژه پاکروان*، رقیه زارعی، نسترن سلیمانی صفحات 30-42

    در تحقیق حاضر، مطالعه کاملی با استفاده از ریزریخت شناسی و تشریح فندقه در پنج گونه و واریته از جنس برگ سنایی با استفاده از میکروسکوپ الکترونی نگاره صورت گرفت تا کاربرد صفات ریزریخت شناسی و تشریحی فندقه را در تعیین ارتباطات سیستماتیکی مورد ارزیابی قرار دهد. تفاوت های قابل ملاحظه ای در ویژگی های ریزریخت شناسی و تشریحی در بین گونه ها و واریته ها مشاهده شد. اگزوکارپ رگه دار و شکل سلول های آن از زگیل دار، مشبک، نامنظم تا مشبک-زگیل دار متفاوت بود. همچنین، تعداد رگه ها، ساختار فیبر، تعداد لایه های کلانشیم، اسکلرانشیم، پارانشیم و کرکپوش از ویژگی های مهم تشریحی برای تشخیص گونه ها بودند. فنوگرام حاصل از تجزیه و تحلیل های آماری براساس 9 صفت کمی نشان داد که واریته هایThalictrum minus با هم تفاوت دارند و با T. tacabicum شباهت بیشتری دارند. داده های مطالعه حاضر، همچنین شباهت گونه های T. isopyroides و T. foetidum نسبت به سایر گونه ها را مورد تایید قرار داد. از طرفی، گونه T. sultanabadense با داشتن تعداد دسته های آوندی کمتر و میوه خمیده با گونه های دیگر نزدیکی کمتری نشان داد. این مطالعه، با گروه بندی های قبلی که در جنس برگ سنایی صورت گرفته مطابقت داشت و تا حدی مطالعات مولکولی را روی این جنس تایید نمود. به علاوه، نتایج این تحقیق نشان داد که ویژگی های تشریحی میوه به دلیل فراهم کردن صفات تشخیصی می تواند جهت شناسایی و جداسازی گونه های این جنس پیچیده مفید باشد.

    کلیدواژگان: آلاله ایان، آنالیز خوشه ای، تزیینات فندقه، تشریح فندقه، میکروسکوپ الکترونی نگاره
  • عطیه نژادفلاطوری*، سپیده حاتمی، حسین ترابی، فرخ دین قزلی، منصور سارانی صفحات 43-55

    جنس تاج خروس با 14 گونه (17 آرایه گونه ای و فروگونه ای) خودرو و یا کاشته شده در مناطق مختلف ایران پراکنش دارد. از این تعداد، 10 آرایه علف های هرز شناخته شده هستند. در این تحقیق، برای بررسی تنوع آرایه های Amaranthus در ایران و به منظور واضح تر شدن قرابت این آرایه ها از نظر شباهت ریخت شناختی و ریزریخت شناختی، صفات مربوط به گل آذین و دانه این آرایه ها که حداقل در افراد ثابت بودند انتخاب و تجزیه و تحلیل شد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی نگاره دانه های 16 آرایه ارایه شد. داده های حاصل با روش های خوشه بندی Ward و رسته بندی PCA biplot ارزیابی شد که نتایج مشابهی را نشان دادند. برای تعیین میزان شباهت آرایه های مورد بررسی و گروه بندی آن ها براساس صفات اندازه گیری شده از تجزیه خوشه ای به روش Ward استفاده شد. نتایج حاصل آرایه ها را به سه شاخه اصلی تقسیم کرد که این شاخه ها با وجود عدم انتطباق کامل بر بخش های ذکر شده در طبقه بندی این جنس، تا حدودی، نزدیکی آرایه ها را از نظر شباهت تایید نمود.

    کلیدواژگان: تاج خروسیان، تجزیه خوشه ای، ریزریخت شناسی، فلور، میکروسکوپ الکترونی نگاره
  • محمود بیدارلرد*، احسان کهنه، سمیه تکاسی، سید تقی میر قاسمی صفحات 56-66

    طی بررسی رویشگاه ها و بوم سازگان های استان گیلان، گونه مهاجم و بیگانه Tradescantia fluminensis مشاهده و شناسایی شد که برای فلور ایران گزارش می شود. این گیاه در سال های اخیر، به عنوان علف هرز در باغ های چای و به عنوان گیاه مهاجم در مناطق همجوار جلگه ای شمال کشور توسعه پیدا کرده است. علاوه بر آرایه شناسی، گزارش محل های رویش، ارزیابی خطرزایی این گیاه مهاجم  با استفاده از پروتکل های ارایه شده توسط ویرچو و ملاند و استون ارایه می گردد. با توجه به نمره خطرزایی به دست آمده برای این گیاه مهاجم (86/205)، در گروه گیاهان با "ریسک خیلی بالا" قرار می گیرد. همچنین، با مطالعه خاک رویشگاه ها، مشخص شد که بین مقدار فسفر قابل دسترس خاک و بیوماس تر گیاه همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. با توجه رفتار بوم شناختی این گیاه، کنترل بیولوژیک و حذف مکانیکی از روش های مناسب مدیریت این گیاه در رویشگاه های شمال کشور می باشند.

    کلیدواژگان: باغ های چای، برگ بیدیان، کنترل علف هرز، گیاه مهاجم، گیلان
  • سیما زنگنه* صفحات 67-74

    قارچ های آربوسکولار میکوریزی، همزیست های اجباری خاک زادی هستند که با ریشه گیاهان، به ویژه با گیاهان مهم زراعی رابطه مفید و نزدیک دوطرفه ای را ایجاد می کنند. در بین 43 جنس و 345 گونه از قارچ های شاخه Glomeromycota، جنس Acaulospora یکی از مهم ترین و پرجمعیت ترین گروه های موجود محسوب می شود که گسترش جهانی دارد. از این جنس تا کنون، 59 گونه در جهان شناسایی شده که 14 گونه آن از ایران گزارش شده است. در این مقاله، پنج گونه دیگر از جنس مذکور برای نخستین بار از ایران گزارش می شوند که عبارتند از: Acaulospora alpina، جدا شده از ریزوسفر بابونه گاوی (Tanacetum parthenium)، از استان اصفهان؛ A. gedanensis، A. herrerae و A. scrobiculata، جدا شده از ریزوسفر نیشکر ((Saccharum officinarum و A. punctata، جدا شده از ریزوسفر گندم (Triticum aestivum)، از استان سیستان و بلوچستان. گونه های معرفی شده، دارای هاگ هایی بودند که به طور تصادفی در بین گونه های دیگر جدا شده از خاک مناطق مختلف، مشاهده شده اند. مهم ترین صفات برای تشخیص ریخت شناختی گونه های این جنس عبارت بودند از: نبود ریسه حامل هاگ، تشکیل دیواره های درونی و وجود تزیینات احتمالی در دیواره آن ها.

    کلیدواژگان: بابونه گاوی، تاکسونومی، ریخت شناسی، گندم، نیشکر، همزیستی
  • رقیه جمائیلی کلویر، سمیه تکاسی* صفحات 75-88

    این بررسی، جهت مقایسه ریخت شناسی گیاه مهاجم Ambrosia psilostachya در مراحل مختلف رشد از چهار زیستگاه حاشیه جاده (1)، زمین های اطراف شالیزار (2)، مناطق مسکونی (3) و زمین های ساحلی (4) شهرستان بندر انزلی، در سال 1398 اجرا شد. نمونه برداری در پنج مرحله رشد آمبروزیا و 10 بوته از هر زیستگاه به صورت تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین تولید زی توده، ارتفاع بوته و طول گل آذین نر گیاه در زیستگاه (2) و (4) و بیشترین تعداد گل آذین نر در زیستگاه (3) و (2) بود. همچنین، حداکثر زی توده گیاه در زیستگاه های (2)، (1) و (4) در زمان 110 روز و در زیستگاه (3) در زمان 82 روز پس از سبز شدن گیاه بود و پس از آن، گیاه وارد فاز زایشی شد. روند افزایش ارتفاع بوته ها در زیستگاه (1) تا زمان 69 روز و در زیستگاه های (2) و (4) تا 110 روز پس از سبز شدن ادامه داشت و پس از آن کاهش یافت. در زیستگاه (3) نیز روند تغییرات افزایش ارتفاع خطی بود و تا رسیدگی کامل بوته ها (آبان) ادامه داشت. ظهور گل آذین نر در چهار زیستگاه تقریبا در اواسط تیر بود. روند افزایش تعداد ساقه گل دهنده در زیستگاه های (3) و (4) تا 82 روز پس از سبز شدن بود، ولی در زیستگاه های (2) و (1) روند خطی بود و تا پایان دوره رشد (آبان) گیاه ادامه داشت.

    کلیدواژگان: تهاجم، زی توده، فنولوژی، کاسنیان، گیاه غیربومی
  • زهرا کریمی، آرمان محمودی اطاقوری*، حبیب زارع، پیروز عزیزی صفحات 89-103

    جنس Plagiomnium از تیره Mniaceae شامل حدود 34 گونه در جهان است که هفت گونه آن عمدتا در نواحی جنگلی شمال ایران پراکنش دارند. هدف از انجام این تحقیق، مطالعه بیوسیستماتیک با روش های تاکسونومی عددی و گرده شناسی جنس Plagiomnium در رویشگاه های منطقه هیرکانی در محدوده سه استان شمالی گیلان، مازندران و گلستان است. پس از جمع آوری، نمونه ها از رویشگاه های طبیعی به آزمایشگاه منتقل شده و مورد بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش، 38 صفت کمی و کیفی ریخت شناسی مربوط به سه گونه خزه مورد مطالعه برای بررسی های تاکسونومی عددی در نظر گرفته شد که پس از اندازه گیری و کددهی صفات، مورد آنالیز قرار گرفتند. همچنین، با بررسی هاگ های گونه های این جنس، با استفاده از میکروسکوپ الکترونی نگاره، مشخص گردید که هاگ ها کروی، دارای گرانول در سطح اگزین و تزیینات سطح اگزین از نوع جوانه ای بود. با استفاده از آنالیزهای آماری تجزیه خوشه ای و تجزیه به مولفه های اصلی، روابط بین گونه های جنس Plagiomnium مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که نتایج حاصل از مطالعات تاکسونومی عددی و گرده شناسی می تواند گونه های جنس Plagiomnium را به خوبی از هم تفکیک نماید.

    کلیدواژگان: اگزین، تاکسونومی عددی، تزیینات سطحی، صفات ریخت شناسی، گرده شناسی
  • عباس آتشی خلیل آباد، خلیل بردی فتوحی فر* صفحات 104-119

    به منظور شناسایی برخی قارچ های همراه با علایم شانکر و لکه برگی، طی فصول تابستان و پاییز سال 1399، از باغ ها و جنگل های استان های البرز و گیلان بازدید به عمل آمد و از درختان کیوی (Actinidia deliciosa)، زالزالک (Crataegus monogyna)، مو (Vitis vinifera) و نمدار (Tilia cordata)، دارای علایم شانکر و لکه برگی نمونه برداری انجام گرفت. پس از جداسازی و خالص سازی جدایه های قارچی، شناسایی گونه های قارچی براساس ویژگی های ریخت شناختی و مولکولی آرایه ها با استفاده از توالی یابی نواحی ژنومی آی.تی.اس انجام گرفت. براساس تلفیق داده های حاصل، در نهایت، پنج گونه قارچی متعلق به دو رده Dothideomycetes شامل گونه های Neosetophoma guiyangensis از درخت زالزالک و Scolecobasidium cordanae از درخت نمدار و رده Sordariomycetes شامل گونه های Corynascus sepedonium از درخت مو،Harzia palmara از درخت کیوی و Sordaria arctica از درخت زالزالک شناسایی و معرفی می شوند. در تحقیق حاضر، تمام آرایه های شناسایی شده به جز C. sepedonium، برای فونگای ایران جدید هستند. همچنین، درختان کیوی، زالزالک، مو و نمدار به عنوان میزبان جدید برای آرایه های قارچی مربوطه در دنیا گزارش می شوند.

    کلیدواژگان: تاکسونومی، ریخت شناسی، فیلوژنی، گونه، میزبان گیاهی
  • مریم ریوندی، بهاره نوروزی*، حسین فهمیی صفحات 120-133

    دریاچه لواسان واقع در شمال شرق تهران، اکوسیستم پیچیده ای متشکل از سویه های سیانوباکتری ها با توانایی تولید طیف وسیعی از ترکیبات طبیعی سمی است که ممکن است منجر به بروز مشکلات فراوان و یا حتی مرگ انسان ها و حیوانات شوند. با توجه به گزارش حضور سویه های سمی سیانوباکتریایی در دریاچه لواسان، در این مطالعه، بررسی های ریخت شناختی و فیلوژنی سویه سمی خالص سازی شده از آب دریاچه مذکور، با استفاده از نشانگرهای ژنی 16S rRNA و آی.تی.اس. صورت گرفت. براساس نتایج به دست آمده از درخت فیلوژنی رسم شده مبنی بر ژن 16S rRNA، سویه های غیرسمی با سویه سمی Anabaena sp. B3 (CCC B3)، درون یک کلاد خوشه بندی نشدند. به علاوه، به نظر می رسد که توانایی تولید سم در طول زمان از بین رفته است. نتایج حاصل از آنالیز ژن آی.تی.اس. با استفاده از Mfold نشان داد که مهم ترین تفاوت سویه سمی Anabaena sp. B3 با سایر سویه های غیرسمی Anabaena sp.، تعداد نوکلیوتیدهای لوپ انتهایی دو طرفه و تعداد لوپ های دو طرفه میانی در مارپیچ D1-D1 است. این در حالی است که ساختمان مارپیچ B Box در هیچ کدام از سویه ها تفاوتی نداشت. مطالعه حاضر، جزو نخستین تحقیقات انجام شده روی فیلوژنی مولکولی سیانوباکتریوم سمی در دریاچه لواسان است.

    کلیدواژگان: اکوسیستم، ژن های ساختاری، خوشه بندی، سیانوباکتری، 16S rRNA، Internal transcribed spacer (ITS)
  • ابوالفضل طهماسبی*، فاطمه نصرالهی صفحات 134-146

    گیاهان شورپسند قادرند چرخه زندگی خود را در اراضی شور کامل کنند و در صورت وجود برنامه های مدیریتی صحیح، می توان از آن ها به نحو مطلوب بهره برداری نمود. Halocnemum strobilaceum، چندساله و اغلب بوته ای است که در شمال غرب، مرکز و جنوب شرق ایران می روید و در استان گلستان نیز پراکنش دارد. اهمیت این گیاه در حفاظت از خاک و تولید علوفه با بیشترین درصد ترکیب گیاهی در مناطق شور و قلیایی استان ایجاب می نماید تا با شناخت تنوع ژنتیکی آن، نسبت به انتخاب ژنوتیپ های برتر اقدام نمود. در این مطالعه، تنوع ریخت شناسی و ژنتیکی 13 جمعیت از این گونه در استان گلستان بررسی شد. تعداد 19 صفت کمی و کیفی برای مطالعات مورفومتری انتخاب شد و سپس آنالیزهای آماری چندمتغیره انجام گرفت. برای ارزیابی تنوع ژنتیکی، از چهار آغازگر استفاده شد که در مجموع، 27 باند تولید کردند. مطالعه حاضر، ثابت کرد که ویژگی های ریخت شناسی و داده های مولکولیISSR  در تمایز جمعیت H. strobilaceum مورد بررسی مفید است. همچنین، هر دو ویژگی ریخت شناسی کمی و کیفی برای تمایز جمعیت گونه مورد مطالعه مهم و مناسب بوده و سطح بالایی از تنوع ژنتیکی بین جمعیتی را نشان داد. تجزیه و تحلیل خوشه ای Ward براساس ویژگی های ریخت شناسی و داده های مولکولی، اطلاعات قابل توجهی را در روابط جامعه مورد مطالعه نشان داد.

    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، تاج خروسیان، داده های مولکولی، شورپسند، مورفومتری، ISSR
  • صمد جمالی* صفحات 147-149

    سنگ تراورتن عباس آباد یکی از معروف ترین و پرکاربردترین سنگ های تراورتن در کشور می باشد. معادن این سنگ در محلات واقع شده. در اکثر بازدیدهای انجام گرفته از کارگاه های مختلف سنگ های ساختمانی، رگه های سیاه رنگی روی سنگ ها مشاهده شد که از همین قسمت ها سنگ ها دچار شکستگی می شدند و از این نظر خسارت هنگفتی به کارگاه ها وارد می شد. نمونه های مشکوک به آلودگی قارچی پس از جمع آوری به آزمایشگاه منتقل شد و جداسازی با استفاده از محیط کشت های سیب زمینی دکستروز آگار و عصاره مالت آگار انجام گرفت. یک جدایه بدست آمده از نمونه ها بر اساس خصوصیات ریخت شناسی و داده های توالی، به عنوان Ascotricha chartarum شناسایی شد. رشد این جدایه روی محیط کشت عصاره سیب زمینی دکستروز آگار و عصاره مالت آگار آهسته و پس از گذشت یک هفته یک سانتی متر و 8/0 سانتیمتر به ترتیب بود. پریتسیوم ها برنگ قهوه ای تیره، کروی تا نیمه کروی، با گردن کوتاه، روزنه دار و به ابعاد 123-87 میکرومتر بودند. موهای آسکوکارپی دوشاخه، برنگ قهوه ای تیره تا تیره، مستقیم و دیواره دار بودند. آسکوسپورها در زمان بلوغ قهوه ای تیره تا تیره، بیضوی شکل، دارای سطح صاف، دارای شیار جوانه زنی و به ابعاد 2/9-5/6 × 2/8-6 میکرومتر بودند. کنیدیوفورها راست، با سطح صاف تا کمی مضرس، سیمپودیال، انشعابات ساده و دوتایی، بند دار، قهوه ای تا تیره، به عرض 5/5-5/3 و طول تا دو میلی متر بودند. کنیدیوم ها یک سلولی، مقداری مضرس، در زمان بلوغ به رنگ قهوه ای روشن تا تیره، کروی تا بیضوی و به ابعاد 8/3-2/2 × 4/6-7/4 میکرومتر بودند.

    کلیدواژگان: تخریب سنگ، قارچ ها، شناسایی، مولکولی، ایران
  • سید سعیده تمجیدی ارم ساداتی، پریسا محمدپور، صغری رمزی* صفحات 150-154

    در بررسی پوشش گیاهی بخشی از پارک ملی بوجاق در استان گیلان، گونه Bacopa monnieri (L.) Wettstein به عنوان گزارش جدید از شمال ایران شناسایی شد. این گونه بومی آب و هوای گرم و مرطوب است و تا کنون فقط در نقاطی از جنوب ایران گزارش شده بود. در این پژوهش ضمن شرح این نمونه به اهمیت مطالعه آن به عنوان گونه مهاجم در شمال ایران اشاره می شود.در بررسی پوشش گیاهی بخشی از پارک ملی بوجاق در استان گیلان، گونه Bacopa monnieri (L.) Wettstein به عنوان گزارش جدید از شمال ایران شناسایی شد. این گونه بومی آب و هوای گرم و مرطوب است و تا کنون فقط در نقاطی از جنوب ایران گزارش شده بود. در این پژوهش ضمن شرح این نمونه به اهمیت مطالعه آن به عنوان گونه مهاجم در شمال ایران اشاره می شود.در بررسی پوشش گیاهی بخشی از پارک ملی بوجاق در استان گیلان، گونه Bacopa monnieri (L.) Wettstein به عنوان گزارش جدید از شمال ایران شناسایی شد. این گونه بومی آب و هوای گرم و مرطوب است و تا کنون فقط در نقاطی از جنوب ایران گزارش شده بود. در این پژوهش ضمن شرح این نمونه به اهمیت مطالعه آن به عنوان گونه مهاجم در شمال ایران اشاره می شود.

    کلیدواژگان: فلور ایران، گیلان، گونه مهاجم، ناز باتلاقی
  • ایوب مرادی* صفحات 155-158

    در یکی از ماموریت های میدانی به شمال ایران، گونه ای بیگانه از منطقه لاکان در نزدیکی رشت در استان گیلان جلب توجه نمود. نمونه های گیاهی جمع آوری شد و با استفاده از فلورها و سایر منابع، مورد بررسی قرار گرفت که منجر به شناسایی گونه Verbena brasiliensis شد. این گونه برای نخستین بار از فلور ایران گزارش می شود. خصوصیات ریخت شناسی، انتشار جغرافیایی و زیستگاه گونه در مقاله حاضر، ارایه می شود. این آرایه همچنین با دو گونه بومی و غیر بومی خویشاوند مقایسه شد. خاستگاهV. brasiliensis آمریکای جنوبی است که در بسیاری از مناطق دیگر جهان بومی شده است. این گیاه بصورت علف هرز مهاجم در حال افزایش در مناطق مختلف اروپا و آمریکای شمالی است. V. brasiliensis تنها در منطقه مورد مطالعه و در سطح محدودی مشاهده و گزارش می شود. حذف مکانیکی و احیانا شیمیایی گیاه در صورت نیاز در مراحل اولیه ورود می تواند در از بین بردن کامل آن کارا باشد.

    کلیدواژگان: شاه پسند، گیاه بیگانه، شرح، دریای خزر، ایران
|
  • Ensieh Pesarakloo, Mohammad Amini Rad *, Ahmadreza Mehrabian Pages 1-19

    Carex, the largest genus of Cyperaceae family in the world and Iran, includes four subgenera, of which the subgenus Carex with 68 species in Flora Iranica area and 44 species in Iran is the largest subgenus. Due to morphological similarities between species, this genus is composed of several complex groups. The reproductive structures (inflorescence and flower) in this genus, especially utricle and nut, are of special importance for the identification and delimitation of species. In this research, the utricle characters among Carex species in Iran have been studied. In order to evaluate the morphological and micromorphological characters, herbarium samples were used and the obtained data were analyzed using PAST software Ver. 3.14. Utricle shape (general and transverse view), winged or wingless margin, wall material, the presence of veins and its number, the presence of hair and beak (shape and length) were more important than other characters. Identification key was prepared based on morphological characters for subgenus Carex in Iran. The morphological traits of utricle were useful only at the species level but were not effective at the section level and also the micromorphological traits were not effective at either the species level or the cluster level. Also, cluster analysis based on utricle morphological data did not confirm the conventional classifications of sections in the Flora Iranica and the Flora of Iran, but showed more agreement with phylogenetic results.

    Keywords: Cyperaceae, Identification key, nut, SEM, Taxonomy
  • Shima Sedighi, Alireza Iranbakhsh *, Seyed Mahdi Hamdi, Iraj Mehregan Pages 20-29

    The genus Seidlitzia has four herbaceous species viz. S. florida (M.B.) Bge. ex Boiss., S. cinerea (Moq.) Bge. ex Botsch. and S. stokii that are herbaceous, and S. rosmarinus (Ehrenb.) Bge. ex Boiss. is shrubby belong to the family Amaranthaceae. In the present study, ISSR molecular markers were used to evaluate the genetic diversity among 85 plant samples from 17 populations of S. rosmarinus. Four random primers were used to perform ISSR reactions and in total 221 DNA bands were obtained. After forming 0 and 1 matrix with the help of GenAlex and NTSYS software, it was used to interpret ISSR analysis data. Molecular analysis of variance (AMOVA) was performed to estimate genetic diversity out of 85 individuals. Of total diversity, the highest amount of genetic diversity (68%) was related to intra-population diversity, 28% of inter-population diversity, and 4% of inter areas was calculated. MCMC analysis using Structure 2.3.4 software was used to investigate the genetic diversity populations of S. rosmarinus. Main coordinates analysis by the PCOA method was also used for extract maximum information from molecular data.

    Keywords: Amaranthaceae, cluster analysis, molecular analysis of variance, UPGMA method
  • Maneezheh Pakravan *, Roghayeh Zarei, Nastaran Soleimani Pages 30-42

    A comprehensive micromorphological and anatomical study was carried out on achene of 5 species and 1 variety from Thalictrum using scanning electron microscopy and hand cross sections to evaluate achene characteristics for use in the examination of systematic relationships. Considerable differences were found in achene micromorphology and anatomy both among the species and variety. Exocarp was ribbed and the shape of exocarp cells was either papillate, reticulate, ruminate and reticulate-papillate. Also the number of fibre cells, collenchymas, schlerenchymas, parenchyma and vascular bundle were important characteristics for distinguishing the taxa. A phenogram from statistical analysis based on 9 quantitative anatomical traits showed that varieties of Th. minus have different anatomical characters and are similar to Th. tacabicum. Also Our data convincingly support a close relationship between Th. isopyroides and Th. foetidum more than other species. On the other hand Th. sultanabadense with lesser vascular bundles and curved achene showed less similarity with other species. This study is congruent with the earlier groupings of the Thalictrum species based on morphology and also agrees in part with molecular studies.The results of this study showed that the anatomical features of the achene due to the provision of diagnostic traits can be useful for identifying and isolating species of this complex genus.

    Keywords: achene sculpturings, Anatomy, cluster analysis, Ranunculaceae, SEM
  • Atiye Nejad Falatoury *, Sepideh Hatami, Hossein Torabi, Farrokhdin Ghezeli, Mansoor Sarani Pages 43-55

    The genus Amaranthus (Amaranthaceae), with 14 native or cultivated species (total 17 species and subspecies), is distributed in different regions of Iran. Of these, 10 are known as weedy taxa. In the present study, we selected and analyzed the morphological and micromorphological characteristics of the inflorescence and seeds in Iranian Amaranthus taxa to investigate the diversity and to clarify the relationships among them. Scanning electron microscope (SEM) micrographs of seeds of 16 taxa were presented. In order to determine the similarity of the studied taxa and their classification in relation to the measured characteristics, cluster analysis was used by Ward method. The evaluation of data by Ward clustering and PCA biplot classification methods showed similar results. The results divided the taxa into three main groups, which do not fully correspond to the sections mentioned in the classification of this genus; however, confirm somewhat the close relationships of the taxa.

    Keywords: Amaranthaceae, cluster analysis, Flora, micromorphology, SEM
  • Mahmoud Bidarlord *, Ehsan Kahneh, Somayeh Tokasi, Syed Tagi Mirghasemi Pages 56-66

    During the study of the habitats and ecosystems of Gilan province (north of Ian), an invasive and alien species, namely, Tradescantia fluminensis (Commelinaceae) was observed and identified which is reported for the first time for the flora of Iran. In recent years, T. fluminensis has been developed as a weed in tea gardens and an invasive plant in the neighboring plains of the northern parts of Iran. In addition, the report of the growth localities as well as the risk assessment of the invasive plant were examined using the protocols provided by Virtue & Meland (2003), and Stone (2008). According to the risk score obtained for this invasive plant (205.86), it stands within the group of plants with "very high risk". By studying the soil of habitats, it was found that, there is a positive and significant correlation between the amount of available soil phosphorus and the wet biomass of the plant. Due to the ecological behavior of this plant, biological control and mechanical removal are the most appropriate methods of managing this plant in the northern habitats of the country.

    Keywords: Commelinaceae, Gilan, invasive plant, risk assessments, tea gardens, weed control
  • Sima Zangeneh * Pages 67-74

    Arbuscular Mycorrhizal Fungi (AMF) are a group of soil-borne obligate symbionts which develop a close mutualistic association with plant roots specially with important plant crops. The genus Acaulospora is one of the largest worldwide taxa in the phylum Glomeromycota. Fifty-nine species of this genus have been identified in the world so far of which 14 of them have been reported from Iran. In this research, five other species of this genus are reported for the first time from Iran viz. Acaulospora alpina, from the feverfew (Tanacetum parthenium) in Isfahan; A. gedanensis, A. herrerae, and A. scrobiculata from sugarcane (Saccharum officinarum) in Khuzestan, and A. punctata from wheat (Triticum aestivum) in Sistan and Baluchestan provinces, respectively. These species had spores that randomly observed among other species that were recovered from soils of different regions. The most important morphological features of the spores of this genus are lack of subtending hyphae, formation of inner walls, and possible ornamentation on their walls.

    Keywords: Feverfew, Morphology, Sugarcane, symbiosis, Taxonomy, Wheat
  • Roghayeh Jamaeili Kalvier, Somayeh Tokasi * Pages 75-88

    This study was done to compare the plant morphology of Ambrosia psilostachya DC. (ragweed) in four habitats of roadsides (1), paddy field margins (2), around residential areas (3) and coastal areas (4) in Bandar-e Anzali (Guilan province, north of Iran) in 2019. Sampling was random in five growth stages with 10 plants in each habitat. The results indicated that, the highest biomass, plant height and inflorescence length was in the habitats of (2) & (4), and the highest inflorescence numbers was in (3) & (2). The maximum plant biomass in the habitats of (2), (1) & (4) was 110 days, and in (3) was 82 days after the emergence and then the plant entered the reproductive phase. The trend of plant height increased in the habitat of (1) continued up to 69 days, and in (2) & (4) continued up to 110 days after emergence and then decreased while in habitat of (3), the trend was linear and continued until November. The beginning of flowering was in mid-July in all habitats. The increasing trend of number of flowering stems in habitats of (3) & (4) was up to 82 days after emergence, but in (2) & (1) had a linear trend and continued until November.

    Keywords: Asteraceae, biomass, Invasion, Non-native plant, phenology, Ragweed
  • Zahra Karimi, Arman Mahmoudi Otaghvari *, Habib Zare, Pirouz Azizi Pages 89-103

    The genus Plagiomnium (Mniaceae) of mosses embraces about 34 species in the world out of which seven species are mainly distributed in the northern forest areas of Iran. The aim of this study is biosystematics survey on this genus by the help of numerical taxonomy as well as palynological methods within the natural habitats of the Hyrcanian regions in Guilan, Mazandaran and Golestan provinces (north of Iran). After collection of samples from natural habitats, they were transferred to the laboratory, and were examined and analyzed. In this research, 38 qualitative and quantitative morphometrical traits belonging to three species of Plagiomnium were studied. Also, by investigated spores of Scanning Electron Microscope (SEM), it was determined that, spores were spherical, exine surface granulated, and sculptures were gemmate type. By using Cluster Analysis (CA), and Principle Component Analysis (PCA), the relationships between the Plagiomnium species were studied and it was determined that, the numerical taxonomy as well as palynological study are able to classify Plagiomnium species.

    Keywords: exine, numerical taxonomy, Morphology, Palynology, Sculptures
  • Abbas Atashi Khalilabad, Khalilberdi Fotouhifar * Pages 104-119

    In order to identify fungi associated with canker and leaf spot symptoms of plants, the gardens and forests of Alborz and Guilan provinces were surveyed and infected plant samples were collected from kiwifruit (Actinidia deliciosa), hawthorn (Crataegus monogyna), grapevine (Vitis vinifera) and linden (Tilia cordata) trees, during the summer and autumn of 2020. After isolation and purification of fungal strains, morphological and molecular identification were performed using the sequences of ITS rDNA region. Based on combined data, finally, five fungal species belonging to the class Dothideomycetes including Neosetophoma guiyangensis from hawthorn and Scolecobasidium cordanae from linden and the class Sordariomycetes including Corynascus sepedonium from grapevine, Harzia palmara from kiwifruit and Sordaria arctica from hawthorn were identified and reported. In the present study, all identified taxa except C. sepedonium, are new for the funga of Iran. Also, kiwifruit, hawthorn, grapevine and linden trees are reported as new hosts (matrix nova) for respective fungal taxa in the world.

    Keywords: host plant, Morphology, phylogeny, species, Taxonomy
  • Maryam Rivandi, Bahareh Nowruzi *, Hossein Fahimi Pages 120-133

    Lavasan Lake situated in the north-east of Tehran (Iran) is a complex ecosystem of cyanobacterial strains with an ability to produce a wide range of toxic natural compounds that may lead to many problems or even death of humans and animals. Based on the report of toxic cyanobacterial strains present in the Lavasan Lake, the morphological and phylogenetic study of the toxic strain purified from Lavasan Lake water, was performed using 16S rRNA and ITS gene markers. According to the results, the phylogenetic tree was drawn based on 16S rRNA gene, non-toxic strains with the toxic strain Anabaena sp. strain B3 (CCC B3) were not clustered within a cloud. In addition, the ability to produce toxins appears to be lost over time. The results of ITS gene analysis using Mfold showed that, the most important difference between the toxic strain Anabaena sp. B3 with other non-toxic strains of Anabaena sp. has the number of nucleotides at terminal bilateral bulge and the number of loops at bilateral bulge in the D1-D1 helix. However, Box B helix structure was not different in any of the strains. This is the first report of molecular phylogeny of a toxin-producing cyanobacterium isolated from the Lavasan Lake.

    Keywords: Cluster, Ecosystem, Internal transcribed spacer (ITS), Structural genes, 16S rRNA
  • Abolfazl Tahmasebi *, Fatemeh Nasrollahi Pages 134-146

    Halophytes are able to complete their life cycle in saline soils and can be used optimally if there are proper management plans. Halocnemum strobilaceum (Amaranthaceae) is a perennial and often shrub that grows in the northwest, center and southeast of Iran. The importance of this plant is in soil protection and forage production with the highest percentage of plant composition in saline and alkaline areas of the Golestan province (north of Iran). Therefore, recognizing its genetic diversity, to select the best genotypes is necessary. In this study, the morphological and genetic diversity of 13 populations in Golestan province was investigated. Nineteen quantitative and qualitative traits were selected for biometric and morphological studies and then multivariate statistical analyzes were performed. Four primers were used to assess genetic diversity, producing a total of 27 bands. The present study proved that, morphological characteristics as well as molecular data of ISSR are useful in differentiating H. strobilaceum populations. Both quantitative and qualitative morphological features are important and appropriate for the population differentiation. The present study also showed a high level of inter-population genetic diversity. Ward Cluster Analysis, based on morphological features and molecular data, showed significant information on the relationships of the studied populations.

    Keywords: Amaranthaceae, Biometri, Genetic diversity, Halophyte, ISSR, molecular data
  • Samad Jamali * Pages 147-149

    Abbas Abad travertine stone is one of the widely used travertine stones in Iran. The mines of this stone are located in Mahallat (Markazi province). By visitings various building stone sites of Shiraz (Fars province) in 2021, loose and rotten stones with black streaks were observed from which rocks were cracked (Fig. 1). Among the isolated fungi, one isolate was identified as Ascotricha chartarum Berk. based on morphological features and sequences data. Colonies slow-growing, having a diameter of 10 and 8 mm in seven days on PDA and MEA (Merck, Darmstadt, Germany), respectively; first dull white, then becoming black with an orange edge. Perithecia dark brown to black, globose or subglobose, 95–210 × 70–100 μm, ostiolate, with distinct, short cylindrical neck, 5–6.5 µm diam. Ascomatal hairs erect, rigid, dichotomously branched, geniculate, dark brown to black, septate, 3.9–5.5 µm at the base, with thin-walled vesicles at geniculate nodes. Asci cylindrical, thin-walled, evanescent, 8-spored, and 65–70 × 8–11 μm; Ascospores uniseriate, dark olive-brown to black when mature, ellipsoidal, smooth, discoid with a distinct equatorial slit, 6.5–9.2 × 6–8.2. Conidiophores in asexual morph (Dicyma ampullifera Boul.) straight, stiff, smooth or slightly roughened, simple or dichotomously branched, septate, brown to black below, becoming pale brown or hyaline above, up to 2 mm long, 3.5–5.5 μm diam., with pale, thin-walled vesicles at the bends, resembling the ascomatal hairs. Conidiogenous cells lateral and terminal, cylindrical, sympodial, developing conidia on denticles. Conidia lightly rough, irregularly globose to ellipsoidal, hyaline when young, becoming light brown at maturity, 4.7–6.4 × 2.2–3.8 μm. The sequence generated in this study was deposited in GenBank under accession No.: MW916314. BLAST analysis revealed a high nucleotide identity (99%) with the ITS region of A. chartarum (LS450963 and KF893284) which was recently reported from Kuwait and China, respectively. Ascotricha chartarum is new to the Iranian mycobiota, and is reported for the first time from building stones in the world.

    Keywords: Stone deterioration, fungi, Molecular, identification, Iran
  • S. Saeideh Tamjidi Eramsadati, Parisa Mohammadpour, Soghra Ramzi * Pages 150-154

    In the investigation of the vegetation of a part of Boujagh National Park in Guilan, Bacopa monnieri (L.) Wettstein was identified as a new record from northern Iran. This species is native to tropical environments and has been reported only in southern Iran. In this study, while reporting this specimen, the importance of studying it as an invasive species in the North of Iran is emphasized.In the investigation of the vegetation of a part of Boujagh National Park in Guilan, Bacopa monnieri (L.) Wettstein was identified as a new record from northern Iran. This species is native to tropical environments and has been reported only in southern Iran. In this study, while reporting this specimen, the importance of studying it as an invasive species in the North of Iran is emphasized.In the investigation of the vegetation of a part of Boujagh National Park in Guilan, Bacopa monnieri (L.) Wettstein was identified as a new record from northern Iran. This species is native to tropical environments and has been reported only in southern Iran. In this study, while reporting this specimen, the importance of studying it as an invasive species in the North of Iran is emphasized.

    Keywords: Bacopa monnieri, flora of Iran, Guilan, Invasive plants
  • Aiuob Moradi * Pages 155-158

    During a field expedition to the northern part of Iran, the author observed an alien species in Lakan area, near Rasht in Gilan Province. The plant specimens were collected and studied with the relevant flora and other references, as a result, the species was identified as Verbena brasiliensis, which is new to the flora of Iran. Morphologic, geographic distribution and habitat features of the species are presented in this paper. The taxon is also compared with two other native and non-native relative species. V. brasiliensis originates from South America and at this time, is naturalized in many other parts of the world. It is considered as an increasing environmental weed in several parts of Europe and North America. The plant is only reported in the study area with a limited extent. As the weed is at its early stages of invasion, physical elimination is recommended as an important prevent measure.

    Keywords: Verbena, Alien plant, description, Caspian Sea, Iran