فهرست مطالب

عصب روانشناسی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 25، تابستان 1400)

نشریه عصب روانشناسی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 25، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریده رمضانی مقدم آرانی*، محمدعلی بشارت، محمد احمدوند شاهوردی، مهسا حائری صفحات 9-28
    مقدمه

    اختلال سوءمصرف مواد یک بیماری مزمن است که بر ابعاد مختلف روانی، اجتماعی و جسمانی زندگی فرد آثار سوء بر جای می گذارد. بنابراین، بررسی متغیرهای روان شناختی مرتبط با اختلال سوءمصرف مواد می تواند به فهم بهتر این اختلال و همچنین مدیریت و کاهش ولع مصرف آن در بیماران کمک شایانی کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعدیل کننده روان سازه های ناسازگار اولیه در رابطه بین سیستم های مغزی فعال ساز و بازدارنده با ولع مصرف مواد افیونی صورت گرفت.

    روش

    در این مطالعه که از نوع توصیفی-همبستگی بود، تعداد 150 مرد دارای سوءمصرف مواد با روش نمونه گیری هدفمند و اعمال ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند و از آنها خواسته شد تا فرم کوتاه پرسشنامه روان سازه یانگ (YSQ-SF)، مقیاس سیستم های فعال ساز و بازداری رفتاری (BAS/BIS) و پرسشنامه سنجش ولع مصرف هرویین (HCQ-45) را تکمیل کنند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از رگرسیون گام به گام استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که سیستم مغزی فعال ساز و بازدارنده با ولع مصرف در سطح 0/05>p به ترتیب رابطه مثبت و منفی معنادار داشتند. همچنین روان سازه های ناسازگار اولیه با ولع مصرف در سطح 0/01>p رابطه مثبت معنادار داشتند. نقش تعدیل کننده روان سازه های ناسازگار اولیه در رابطه بین سیستم های مغزی فعال ساز و بازدارنده با ولع مصرف مواد افیونی در این پژوهش تایید نشد.

    نتیجه گیری

    سیستم های مغزی فعال ساز و بازدارنده یکی از عوامل پیش بینی کننده ولع مصرف مواد افیونی است. این پژوهش پیشنهاد می کند که برنامه های مداخله ای و پیشگیری از عود بهتر است با در نظر گرفتن سیستم های مغزی فعال ساز و بازدارنده طراحی گردند.

    کلیدواژگان: روان سازه های ناسازگار اولیه، سیستم مغزی فعال ساز و بازدارنده، ولع مصرف مواد
  • ابتسام جاسمی، نعمت ستوده اصل*، آمنه معاضدیان، فائزه جهان صفحات 29-42
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان فراشناختی و تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر کارکردهای اجرایی جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر یک پژوهش نیمه آزمایشی است و طرح تحقیق آن از نوع پیش آزمون و پس-آزمون همراه با گروه کنترل می باشد. 60 نفر از جانبازان PTSD بیمارستان روان پزشکی بوستان شهر اهواز به عنوان نمونه در تحقیق حاضر شرکت کردند و به صورت تصادفی به سه گروه درمان فراشناختی، تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای و گواه تقسیم شدند. ابزارهای اندازه گیری آزمون استروپ و آزمون برج لندن بود. داده ها با استفاده از تحلیل کووواریانس ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در آزمون کارکرد اجرایی استروپ و برج لندن بین گروه ها تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P). با توجه به نتایج آزمون پیگردی بونفرونی بین گروه فراشناخت با کنترل (05/0>P) و نیز tDCS با کنترل (05/0>P) در آزمون کارکرد اجرایی استروپ و برج لندن تفاوت معناداری وجود دارد ولی بین دو گروه فراشناختی و tDCS تفاوت معنادار وجود ندارد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    استفاده از رویکرد درمان فراشناختی و نیز تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز می تواند موجب بهبود کارکردهای اجرایی در جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از حادثه شود. ازاین رو به درمانگران و توان بخشان و کلیه افرادی که با این گونه افراد سروکار دارند پیشنهاد می-شود که در برنامه های روزانه خود و جهت بهبود کارکردهای اجرایی استفاده از این دو نوع رویکرد را مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: درمان فراشناختی، تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای، کارکردهای اجرایی، جانبازان، اختلال استرس پس از سانحه
  • ویدا آقازاده، عباس ابوالقاسمی*، محمد ضعیفی زاده، علی رضایی شریف صفحات 43-58
    مقدمه

    این مطالعه با هدف مقایسه بیان ژن گیرنده های دوپامینرژیک DRD3 و DRD4 دربیماران مبتلا به افسردگی عمده و افراد سالم انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع علی - مقایسه ای است. جامع آماری شامل کلیه بیماران افسرده مراجعه کننده در سال 1398 به کلینیک های روانپزشکی بود، از این جامعه62 نفر از بیماران افسرده عمده(28 مرد و 34 زن) به روش نمونه گیری در دسترس و 60 نفر فرد سالم(30 مرد و 30 زن) به عنوان گروه مقایسه انتخاب شدند. پس از اخذ رضایت از افراد، و برای اندازه گیری بیان نسبی ژن های DRD3 و DRD4از Real-Time RT-PCR و SYBER Green استفاده شد.

    یافته ها

    ژن DRD3 در بیماران افسرده نسبت به افراد سالم بیان نسبی کمتری داشت (P<0.001)، اما در بیان ژن DRD4 در بین دو گروه اختلاف معنی داری مشاهده نگردید(P>0.05).

    نتیجه گیری

    یافته ها حاکی از آن است که گیرنده DRD3مارکر مهمی در افسردگی است که می توان از آن برای تایید تشخیص و درمان مناسب (MDD) استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال افسردگی عمده، بیان ژن، گیرنده DRD3، گیرنده DRD4
  • ارسلان کریمی بحرآسمانی، مریم چرامی*، طیبه شریفی، احمد غضنفری صفحات 59-72
    مقدمه

    حافظه فعال به عنوان یکی از مفاهیم مهم در حوزه عصب شناختی مورد توجه قرارگرفته است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه مداخله حافظه فعال بر عملکرد و خودکارآمدی ریاضی دانش آموزان با اختلال یادگیری ریاضی بود.

    روش

    روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر با اختلال یادگیری ریاضی شهر کرمان بودند که تعداد 40 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (20 نفره) گمارده شدند . گروه آزمایش 14 جلسه 45 دقیقه ای مداخله حافظه فعال را دریافت کردند. در این مدت گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. پیش آزمون و پس آزمون اجرا و پس از سه ماه آزمون مرحله پیگیری اجرا شد. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس هوشی وکسلر، آزمون عملکرد ریاضی و پرسشنامه خودکارآمدی ریاضی بود. داده های به دست آمده با روش تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که مداخله حافظه فعال بر نمرات پس آزمون تاثیر معناداری داشته و اثر این مداخله پایدار بوده است (05/0>P و F= ,eta).

    نتیجه گیری

    مداخله با رویکرد حافظه فعال باعث بهبود عملکرد و خودکارآمدی ریاضی در گروه آزمایش شده است و به عنوان یک روش مداخله ای سودمند محسوب می شود.

    کلیدواژگان: حافظه فعال، عملکرد ریاضی، خودکارآمدی ریاضی، اختلال یادگیری ریاضی
  • حمیدرضا محروقی، حسن توزنده جانی*، حمید نجات، زهرا باقرزاده گل مکانی صفحات 73-92
    هدف

    این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی توان بخشی شناختی مبتنی بر تقویت توجه و تقویت حافظه کاری بر تنظیم شناختی هیجان و سرعت پردازش اطلاعات دانش آموزان نارساخوان صورت گرفت.

    روش

    جامعه آماری این مطالعه نیمه تجربی شامل کلیه دانش آموزان نارساخوان ارجاع شده به مراکز مشاوره اداره آموزش پرورش شهر نیشابور در سال تحصیلی 1398-1399می شد. از این میان تعداد 43 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل هرکدام 14 نفر جایگزین گردیدند. شرکت کنندگان با کمک پرسشنامه خواندن و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان- فرم کودکان گارنفسکی و همکاران (2002) در سه مرحله پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس، متغیرهای مستقل برای دو گروه آزمایش اجرا گردید. گروه آزمایش اول و دوم توان بخشی شناختی مبتنی بر تقویت توجه و تقویت حافظه کاری را طی هجده جلسه 60 دقیقه ای دریافت کردند. گروه سوم به عنوان گروه کنترل در لیست انتظار قرارگرفته و در طی پژوهش هیچ نوع درمانی را دریافت نکردند. داده ها بر اساس تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    راهبردهای مثبت تنظیم شناختی و سرعت پردازش اطلاعات در گروه های مداخله نسبت به کنترل افزایش و میزان راهبردهای منفی تنظیم هیجان کاهش یافته بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان گفت اثربخشی در گروه توان بخشی شناختی مبتنی بر تقویت حافظه کاری متغیر سرعت پردازش اطلاعات بهبودی بالاتری داشت؛ اما اثربخشی درمان توان بخشی شناختی مبتنی بر تقویت توجه در متغیر تنظیم شناختی هیجان (راهبردهای مثبت)بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: تقویت حافظه کاری، سرعت پردازش اطلاعات، تنظیم شناختی هیجان، نارساخوانی
  • سمیه زارع، حسین زارع*، احمد علیپور، ولی الله فرزاد صفحات 93-110
    مقدمه

    توان بخشی شناختی به عنوان یک مداخله اثربخش در ارتقای کارکردهای شناختی مبتلایان به اختلال استرس پس از سانحه در پزوهش ها مطرح است. هدف پژوهش حاضر بررسی نظام مند پژوهش های انجام شده است.

    روش

    به این منظور تمامی مقالات چاپ شده در بازه زمانی سال 2000 تا 2020 مورد بررسی قرار گرفت. برای یافتن مطالعات مرتبط به زبان انگلیسی، پایگاه های داده Google scholar، Science Direct، Scopus، Academia، Database Cochrane، Research Gate و پایگاه های زیستی پزشکی شامل، PubMed، Medline،Psych Info ، و پایگاه های توان بخشی شامل PEDRO، OTseeker، Rehab data و برای یافتن مطالعات مرتبط به زبان فارسی، پایگاه های Google scholar (Persian)، SID، Magiran، IranDoc، MedLib، NoorMags، IranMedex ، با کلید واژه های انگلیسی و فارسی جستجو شد.

    یافته ها

    930 مقاله چاپ شده به زبان انگلیسی و فارسی بازیابی شد که در نهایت 12 مقاله مرتبط مورد بررسی قرار گرفت. بیشتر پژوهش ها بر طیف محدودی از کارکردهای شناختی تمرکز داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر ارتقای کارکردهای شناختی (حافظه، عملکرد اجرایی و توجه) در بیماران مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بعد از توان بخشی شناختی است. بر طیق نتایج مطالعات می توان بیان نمود که توان بخشی شناختی به عنوان یک مداخله می تواند در کنار سایر مداخلات درمانی در ارتقای کارکردهای شناختی مبتلایان به اختلال استرس پس از سانحه موثر است.

    کلیدواژگان: شناخت، توان بخشی شناختی، کارکردهای شناختی، اختلال استرس پس از سانحه، مرور نظام مند
  • مجید الماسی، محمدرضا نوروزی همایون، علی رضایی شریف* صفحات 111-130
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی روش درمان نوروفیدبک و تحریک مستقیم فرا جمجمه ای بر بهبود چیرگی شناختی کودکان دارای نقص توجه/ بیش فعالی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کودکان دارای اختلال نقص توجه/ بیش فعالی شهر اردبیل در سال تحصیلی 1400-1399 است. نمونه پژوهش 33 نفر از کودکان دارای اختلال نقص توجه/ بیش فعالی بود که به روش در دسترس انتخاب و به روش تصادفی ساده به دو گروه مداخله و یک گروه کنترل (هر گروه 11 نفر) اختصاص یافت. ابزارهای این پژوهش شامل آزمون هوش WISC-IV و مداخلات این پژوهش شامل 20 جلسه درمان نوروفیدبک و 10 جلسه درمان تحریک مستقیم فرا جمجمه ای می باشد. داده های این پژوهش با نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات چیرگی شناختی در دو نوبت اندازه گیری شد که نشان داد در پس آزمون میانگین نمرات در چیرگی شناختی افزایش یافته و در گروه کنترل تغییری مشاهده نشد. نتایج نشان می دهد که پس از کنترل اثر پیش آزمون بر پس آزمون برای مقایسه نمرات مقیاس چیرگی شناختی بین سه گروه در سطح خطای (0/05) تفاوت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به جلسات و نتایج به دست آمده درمان نوروفیدبک و تحریک مستقیم فرا جمجمه ای در بهبود چیرگی شناختی موثر می باشد؛ بنابراین پیشنهاد می شود از این روش های درمانی برای بهبود چیرگی شناختی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: تحریک مستقیم فرا جمجمه ای، tDCS، نوروفیدبک، چیرگی شناختی
  • غفور محمدآبادی، سیاوش طالع پسند*، اسحق رحیمیان صفحات 131-144
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی روش اصلاح سوگیری توجه و تحریک جریان فراجمجمه ای ‏بر کاهش نشانگان اضطراب اجتماعی انجام شد.

    روش

    در این مطالعه از یک طرح کارآزمایی بالینی ‏تصادفی شده استفاده شد.. جامعه ی آماری شامل دانشجویان داوطلب با نشانگان اضطراب اجتماعی ‏دانشگاه فردوسی مشهد در سال تحصیلی 96 - 1395 بود. شرکت کنندگان 30 دانشجوی داوطلب بودند ‏که براساس ملاک های ورود و خروج در مطالعه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش ‏‏(اصلاح سوگیری توجه و تحریک فراجمجمه ای) و یک گروه کنترل قرار گرفتند. پیش و پس از مداخله ‏همه آنها سیاهه ی هراس اجتماعی را تکمیل کردند و زمان واکنش آنها به تکالیف سوگیری توجه ثبت شد. ‏داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن ‏است که هر دو روش مداخله در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری منجر به کاهش نشانگان ‏اختلال اضطراب اجتماعی و سوگیری توجه به محرک های هیجانی منفی و افزایش توجه به محرک های ‏هیجانی مثبت شده است. با این حال بین دو روش مداخله، تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    ‏یافته های مطالعه ی حاضر بر لزوم توجه به و استفاده از رویکردهای نوین درمانی در مواجهه با اختلال ‏اضطراب اجتماعی تاکید دارد. تلویحات کاربردی یافته ها مورد بحث قرار گرفت.‏

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، سوگیری توجه، تحریک الکتریکی فراجمجمه ای
|
  • Farideh Ramezani Moghadam Arani *, Mohammad Ali Besharat, Mohammad Ahmadvand Shahverdi, Mahsa Haeri Pages 9-28
    Introduction

    Substance abuse disorder is a chronic disease which has adverse effects on various psychological, social and physical aspects of individuals' lives. In this respect, examining the psychological variables associated with substance abuse disorder can help to better understand this disorder and effectively manage and reduce opioid craving in patients. The aim of the present study was to investigate the moderating role of early maladaptive schemas in the relationship between brain activation and inhibition systems; and opioid craving.

    Method

    In this descriptive-correlational study, a sample of 150 male patients with substance abuse disorder were selected by purposive sampling method and considering exclusion and inclusion criteria. The participants were asked to fill out the short form of Young Schema Questionnaire (YSQ-SF), Behavioral Activation and Inhibition Systems Scale (BAS/BIS), and Heroin Craving Questionnaire (HCQ-45). Stepwise regression was used to analyze the data.

    Results

    Results indicated that brain activation and inhibition systems were respectively positively and negatively associated with opioid craving (p<.05). Additionally, early maladaptive schemas were found to be positively correlated with craving (p<.01). No moderating role was found regarding the early maladaptive schemas in the relationship between brain activation and inhibition systems; and opioid craving.

    Conclusion

    According to the findings, brain activation and inhibition systems are one of the predicting factors of the opioid craving. Thus, the present study suggests that brain activation and inhibition systems should be taken into account in developing intervention and relapse prevention programs.

    Keywords: Early Maladaptive Schemas, brain activation, inhibition systems, substance craving
  • Ebtesam Jasemi Zargan, Nemat Sotoudeh Asl *, Ameneh Moazedian, Faezeh Jahan Pages 29-42
    Aim

    The aim of this study was to effectiveness of metacognitive therapy and transcranial direct current stimulation on the executive functions of veterans with post-traumatic stress disorder.

    Methods

    The present study is a quasi-experimental study and its research design is pre-test and post-test with a control group. Sixty PTSD veterans of Bustan Psychiatric Hospital in Ahvaz participated in study as a sample and were randomly divided into three groups of metacognitive therapy, tDCS and control. The measuring instruments were the Stroop test and the Tower of London test. Data were analyzed using ANCOVA.

    Results

    the results showed that in the executive function test of Stroop and Tower of London in the pre-test stage there was no significant difference between groups (P <0.05) but in the post-test stage there was a significant difference between groups (0.05 > P). According to the results of Bonferroni test, there is a significant difference between the metacognitive therapy group with control (P<0.05) and tDCS with control (P<0.05) in strop and Tower of London test, but there is none significant difference between the metacognitive therapy and tDCS groups (P <0.05).

    Conclusion

    use of metacognitive therapy approach as well as tDCS of can improve executive functions in veterans with PTSD. Therefore, it is recommended to therapists and rehabilitators and all people who deal with such people to use these two types of approaches in their daily plans and to improve executive functions.

    Keywords: Metacognitive therapy, Transcranial Direct Current Stimulation, Executive Functions, Veterans, post-traumatic stress disorder
  • Vida Aghazadeh, Abbas Abolghasemi *, Mohammad Zaefizadeh, Ali Rezaei Sharif Pages 43-58
    Introduction

    Major depression is the commonest psychiatric disorder and in the world has the greatest impact of all biomedical diseases on disability.The purpose of the present study is comparing the expression of dopaminergic DRD3 and DRD4 receptors in patients with major depression and healthy Individuals.

    Methods

    The population of this study was, all depressed patients admitted to the clinical psychologists. The method is causal-comparative study. The research sample includes of 62 depressed patients (28 male and 34 female), with the random sampling of depressed patients referred to the clinics, to be selected, and 60 healthy individuals(30 male and 30 female) as comparison group. After the informed consent .Evaluate the relative expression of gene DRD3 and DRD4, using measured by quantitative Real-Time RT-PCR and SYBER Green used. Research data was analyzed using the T-Test, SPSS and Excel software.

    Results

    Results showed that DRD3 gene in patients compared to healthy subjects had greater relative expression(p value<0.001),but the D4 gene expression in the two groups showed no significant difference (p value>0.05).The finding suggest that DRD3 gene seem to be important variables in depression, but DRD4genedoes not play a role in depression.

    Conclusions

    The finding suggest that he DRD3 receptor gene seem to be an important variable in depression, which showed decreased expression of receptor DRD3,under the influence of this disease, which we can be used as a marker for to screen major depression disorder (MDD) correctly.

    Keywords: MDD, Gene expression, DRD3, DRD4 receptors
  • Arsalan Karimi Bahrasemani, Maryam Chorami *, Tayebeh Sharifi, Ahmad Ghazanfari Pages 59-72
    Introduction

    Working memory has been considered as one of the important topics in the field of neuroscience. The purpose of the present study was to evaluate the effectiveness of working memory intervention program on math performance and self-efficacy of students with math learning disabilities.

    Method

    The experimental research method was pre-test design, post-test with control group and follow-up stage. The statistical population included all male students with disabilities learning mathematics in Kerman, 40 of whom were selected by simple random sampling and randomly assigned to experimental and control groups (20 people). The experimental group received 14 sessions of 45 minutes of working memory intervention. During this period, the control group did not receive any intervention. Pre-test and post-test were performed and after three months of follow-up test. Research instruments included Wechsler IQ scale, mathematical performance test and mathematical self-efficacy questionnaire. The obtained data were analyzed by analysis of covariance.

    Results

    The results showed that the working memory intervention had a significant effect on post-test scores and the effect of this intervention was stable (P <0.05 and F =, eta).

    Conclusion

    Intervention with Working memory approach has improved mathematical performance and self-efficacy in the experimental group and is considered as a useful intervention method.

    Keywords: working memory, math performance, math self-efficacy, math learning disorder
  • Hamidreza Mahrogi, Hasan Tozandehjani *, Hamid Nejat, Zahra Bagherzadeh-Gholmakani Pages 73-92
    Aim

    This study aimed to compare the effectiveness of attention-based cognitive rehabilitation and working memory-based cognitive rehabilitation on cognitive emotion regulation and information processing speed of dyslexic students.

    Method

    The statistical population of this quasi-experimental study (pre-test, post-test, follow-up test with control group) included all dyslexic students referred to counseling centers of Neyshabour Education Department during the academic year 1398-1399. Forty-four cases were randomly divided into two experimental and one control group. Participants were assessed using the Reading Questionnaire and the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire-Garnefsky et al. (2002) questionnaire in three stages of pre-test, post-test and follow-up. Then, independent variables were administered for the two experimental groups. The first experimental group (n = 14) received cognitive rehabilitation based on attention amplification, the second experimental group (n = 14) received working memory-based cognitive rehabilitation during eighteen 60-minute sessions. The third group was on the waiting list as control group and did not receive any treatment during the study. Data were analyzed by repeated measures ANOVA. Positive cognitive adjustment strategies and information process increased and negative strategies decreased in intervention groups in compare to the control goup(P<0.05).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be said that the efficacy in the cognitive rehabilitation group based on working memory amplification variable speed of information processing was higher, but the effectiveness of attention-based cognitive rehabilitation treatment was higher in cognitive emotion regulation variable (positive strategies).

    Keywords: working memory amplification, Cognitive Emotion Regulation, Information Processing Speed, dyslexia
  • Somayeh Zare, Hossein Zare *, Ahmad Alipour, Valyo Allah Farzad Pages 93-110
    Aim

    Cognitive rehabilitation is considered as an effective intervention in promoting the cognitive functions of patients with post-traumatic stress disorder. This study aimed to systematically evaluate the effectiveness of cognitive rehabilitation on improving the cognitive functions of patients with post-traumatic stress disorder.

    Method

    For this purpose, all articles published in the period 2000 to 2020 were reviewed, to find related English studies, Google Scholar Databases, Science Direct, Scopus, Academia, Cochrane Database, Research Gate, and biomedical databases include PubMed, Medline, Psych Info, and rehabilitation databases including PEDRO , OTseeker, Rehab data and to find related studies in Persian, Google Scholar (Persian), SID, Magiran, IranDoc, MedLib, NoorMags, IranMedex databases, to Search with English and Persian keywords.

    Findings

    930 articles published in English and Persian were retrieved, and finally 12 related articles were reviewed. In this study, most studies focused on a limited range of cognitive functions.

    Conclusion

    The results indicate the improvement of cognitive functions (memory, executive function and attention) in patients with post-traumatic stress disorder after cognitive rehabilitation. According to the results of studies, it can be stated that cognitive rehabilitation as an intervention can be effective along with other therapeutic interventions in promoting of cognitive functions in patients with post-traumatic stress disorder.

    Keywords: cognition, cognitive rehabilitation, Cognitive Function, Posttraumatic stress disorder, Systematic Review
  • Majid Almasi, Mohammadreza Noroozi Homayoon, Ali Rezaei Sharif * Pages 111-130
    Objective

    The aim of this study was to determine the effectiveness of neurofeedback therapy and transcranial direct currect stimulation in improving cognitive dominance in children with ADHD.

    Method

    The present study is a quasi-experimental study with pretest-posttest and control group. The statistical population includes all children with attention deficit / hyperactivity disorder in Ardabil in the academic year 1399-1400. The sample consisted of 33 children with attention deficit/ hyperactivity disorder who were selected by convenience sampling method and randomly assigned to two intervention groups and a control group (11 people in each group). The instruments of this study include WISC-IV intelligence test and the interventions of this study include 20 sessions of neurofeedback therapy and 10 sessions of transcranial direct currect stimulation. The data of this study were analyzed with SPSS software version 23.

    Results

    The mean scores of cognitive dominance were measured twice, which showed that in the post-test, the mean scores in cognitive dominance increased and no change was observed in the control group. The results show that after controlling the effect of pretest on posttest to compare the scores of the cognitive dominance scale between the three groups at the error level (0.05) there is a significant difference.

    Conclusion

    According to the sessions and results obtained, neurofeedback therapy and transcranial direct currect stimulation are effective in improving cognitive dominance; Therefore, it is recommended to use these treatments to improve cognitive dominance.

    Keywords: Direct transcranial stimulation, tDCS, Neurofeedback, cognitive dominance
  • Ghafor &Lrm, Mohammadabadi &Lrm, Siavash Talepasand *, Isaac Rahimian Boogar Pages 131-144
    Aim

    the aim of this study was to compare the effectiveness of attentional bias ‎modification ‎ and transcranial stimulation on reducing social anxiety disorder ‎syndrome.

    Method

    In this study a randomized clinical trial design was used. ‎The statistical population included volunteer students with social anxiety ‎syndrome at Ferdowsi University of Mashhad in the academic year ‎‏2016‏‎-‎‏2017‏‎. Participants were ‎‏30‏‎ students who were selected based on the inclusion ‎and exclusion criteria in the study and were randomly divided into two ‎experimental groups (modification of attentional bias and transcranial ‎stimulation) and a control group. Before and after the intervention, all of them ‎completed a social phobias inventory and their reaction time to attention bias ‎tasks was collected. Data were analyzed by covariance model.

    Results

    the ‎results indicate that both methods of intervention compared to the control ‎group significantly reduced the symptoms of social anxiety disorder and bias ‎towards negative emotional stimuli and increased attention to positive ‎emotional stimuli. There was no significant difference between the two ‎intervention methods.

    Conclusion

    The findings of the present study ‎emphasize the need to pay attention to and use new therapeutic approaches in ‎the face of social anxiety disorder. Applied implications were discussed.‎

    Keywords: Social Anxiety, attention bias, transcranial electrical stimulation