فهرست مطالب

توسعه محلی (روستایی - شهری) - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 24، بهار و تابستان 1400)

نشریه توسعه محلی (روستایی - شهری)
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 24، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آرش یدالهی ده چشمه، سعید رجائی پور*، سید علی سیادت صفحات 1-35
    این پژوهش باهدف بررسی نقش دانشگاه نسل چهارم (دانشگاه اجتماعی) در توسعه منطقه ای انجام شد. برای دستیابی به این هدف از رویکرد کیفی و بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شد. مشارکت کنندگان بالقوه پژوهش شامل متخصصان و صاحب نظران حوزه آموزش عالی و دانشگاهیان بودند؛ که بر اساس روش نمونه گیری هدفمند زنجیره ای و با به کارگیری معیار اشباع نظری، تعداد 25 نفر از آن ها مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار MAXQDA و تکنیک تحلیل مضمون براون و کلارک (2006) استفاده شد. طی فرایند شش مرحله ای (آشنایی با داده های اولیه، ایجاد کدهای مفهومی اولیه، جستجو و شناخت کدهای گزینشی، شکل گیری مضامین فرعی، تعریف و شکل گیری مضامین اصلی و بازبینی تجزیه وتحلیل)، ابتدا تعداد 141 کد اولیه مشخص شد که پس از بررسی و پالایش آن ها تعداد 82 کد گزینشی به دست آمد. بعد از بازبینی و پالایش آن ها تعداد 12 مضمون فرعی و 3 مضمون اصلی شناسایی شد. اعتبار داده ها از طریق بازبینی توسط مصاحبه شوندگان و مرور همتا مورد تایید قرار گرفت. یافته ها نشان داد که دانشگاه نسل چهارم (دانشگاه اجتماعی) در سه حوزه فرهنگی اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی زمینه توسعه منطقه ای را فراهم می آورد. در حوزه فرهنگی و اجتماعی از طریق توسعه اجتماعی، اشاعه ارزش ها و هویت منطقه ای، توسعه تفکر مردم سالاری، امیدآفرینی اجتماعی و مشارکت در تمدن سازی و ایجاد تعهد مدنی در توسعه منطقه نقش دارد. در حوزه اقتصادی از طریق ایجاد اقتصاد مبتنی بر دانش، دانشگاه نسل چهارم محرک اقتصاد مولد و پایدار منطقه ای بوده و از طریق توسعه کارآفرینی اجتماعی و خروجی های حرفه ای و ماهر در توسعه منطقه ای تاثیرگذار است و در نهایت در حوزه زیست محیطی از طریق تشویق فرهنگ حفاظت از محیط زیست، دانش افزایی زیست محیطی و توسعه فناوری های زیست محیطی، باعث توسعه منطقه ای می شود.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، توسعه زیست محیطی، توسعه فرهنگی اجتماعی، توسعه منطقه ای، دانشگاه نسل چهارم
  • نورالدین فراش*، حمیدرضا ربیعی دستجردی، محمود قاضی طباطبایی، رسول صادقی صفحات 37-65

    جدایی گزینی فضایی به تراکم فضایی افراد با وضعیت های اجتماعی مشابه، صرف نظر از اینکه ملاک های تفاوت اجتماعی آن ها با دیگران چه باشد، اشاره دارد. در کلان شهر تهران به دلیل افزایش ظرفیت دانشگاه ها و موسسات آموزشی، تعداد افرادی که تحصیلات دانشگاهی دارند به طور چشمگیری افزایش یافته است، اما هنوز مشخص نیست که تا چه میزان جدایی گزینی فضایی بر اساس سطوح تحصیلی در این شهر وجود دارد. هدف این پژوهش بررسی جدایی گزینی فضایی گروه های مختلف تحصیلی و تمایزهای مکانی این گروه ها در سطح حوزه های آماری کلان شهر تهران بر مبنای داده های سرشماری 1390 است. داده های مورد نیاز در قالب نقشه با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی، نرم افزار GeoDa و تحلیل جدایی گزینی فضایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان جدایی   گزینی فضایی افراد دارای تحصیلات دانشگاهی بیشتر از سایر گروه های تحصیلی است و گروه های دارای سطح تحصیلات پایین تر در همدیگر ادغام شده اند و بیشتر در مناطق جنوب و جنوب شرق شهر سکونت دارند. همچنین نتایج نشان داد که جدایی گزینی فضایی زنان دارای تحصیلات دانشگاهی بیشتر از مردان است. توزیع و تحلیل فضایی، تفاوت و نابرابری را میان بخش جنوبی و شمالی شهر نمایان می کند. به علاوه، نتایج دلالت بر آن دارد که افراد به صورت خوشه ای و با توجه به ویژگی های اقتصادی و اجتماعی شان در کنار گروه های مشابه قرار گرفته اند. درنهایت اینکه، کلان شهر تهران در حال تجربه جدایی گزینی چشم گیری میان قشرهای مختلف اجتماعی است.

    کلیدواژگان: پویایی جمعیت، تحصیلات، داده های مکانی، جدایی گزینی فضایی، تهران
  • جمال رشیدی*، جعفر هزارجریبی، علی اکبر تاج مزینانی صفحات 67-91
    این مقاله در تلاش است جایگاه بلدیه در میدان سیاستگذاری اجتماعی شهری در ایران بر اساس اسناد قانونی بالادستی و مصوبات مربوطه را توضیح دهد. همزمان با انقلاب مشروطه و با روی کار آمدن مجلس شورای ملی در سال 1286 ه.ش که زمینه ساز ظهور دولت مدرن در ایران است، بازیگران حاکمیتی در سطح شهر نیز نقش جدیدی را تقبل می کنند. شهرداری ها به بازیگر اصلی در کمک به دولت به منظور تامین رفاه گروه های اجتماعی آسیب پذیر تبدیل شده و خدمات رفاهی مختلفی را به این گروه ها ارایه می دهند و نوعی شهرداری ترمیمی متولد می شود. در مقاله حاضر با تکیه بر روش تاریخی و تحلیل اسناد، سعی شده کلیه قوانین مربوط به شهرداری ها طی دوره 70 ساله مشروطه تا انقلاب اسلامی بررسی و مضامین مربوط به تامین رفاه شهروندان و گروه های اجتماعی، کشف و استخراج گردد. یافته ها حاکیست که ابتدا شهرداری ها به عنوان یک بازیگر ترمیمی حداقلی در حوزه تامین رفاه شهروندان نقش ایفا می کردند اما با استقرار دولت توسعه گرای مدرن، گروه های اجتماعی متنوعی به هدف سیاستگذاری شهرداری ها تبدیل شدند و تامین خدمات رفاهی متنوع تری توسط این نهاد انجام شد. تشدید روند توسعه و مهاجرت گسترده به شهرها و شکل گیری طبقه فرودستان شهری، سیاستگذاری اجتماعی «کاهش فقر شهری» را پیچیده تر کرد و نقش شهرداری ها را پررنگ تر نمود. با این اوصاف، شهرداری به یکی از مهمترین موانع نهادی موجود بر سر راه کاهش فقر شهری تبدیل شد و گروه های اجتماعی درگیر در اقتصاد غیررسمی شهر تحت عنوان دستفروشان و دوره گردها را تا حدودی از چرخه زندگی شهری حذف کرد.
    کلیدواژگان: انجمن شهر، سیاست گذاری اجتماعی شهری، شهرداری، فرودستان، مشروطه
  • عبدالرسول هاشمی*، مصطفی ازکیا، سید یعقوب موسوی صفحات 93-117

    هدف از مطالعه حاضر فهم چگونگی و چرایی عدم جذب (طرد) مهاجران فقیر روستایی به شهر تهران در بازار کار است. در این تحقیق، از روش نظریه مبنایی استفاده شده که از روش های کیفی به شمار می رود. جامعه مورد مطالعه سرپرستان خانوارهای تهیدست شهری ساکن در مناطق 17 و 18 و 19 شهر تهران است، که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و تا اشباع نظری ادامه یافت. پس از طی مراحل کدگذاری، یافته های تحقیق بر اساس مدل پارادیمی پژوهش در پنج محور شرایط علی، شرایط مداخله گر، بستر و زمینه، راهبردها و پیامدها قرارگرفت و مقوله هسته ای با عنوان طرد اجتماعی از بازار کار رسمی حاصل شد. در این مقاله، به شرایط علی پرداخته می شود. این شرایط بر اساس نظر مشارکت کنندگان، شامل چهار مقوله اصلی(ضعف سرمایه های اقتصادی، ضعف سرمایه های انسانی، شرایط نامساعد اقتصادی و شرایط نامساعد محیط کار) است. یافته های تحقیق نشان می دهد، بسیاری از فقرای ساکن در مناطق مورد مطالعه دارای منشاء روستایی بوده اند و پس از مهاجرت به تهران انواع طرد در بازار کار رسمی را تجربه کرده اند. در این میان، شرایط نامساعد اقتصادی مانند تحریم های اقتصادی، شیوع بیماری کرونا، مکانیزه شدن تولید کالا و ارایه خدمات و حضور اتباع خارجی بر آسیب پذیری و طرد افراد از بازار کار رسمی تاثیر داشته است. همچنین شرایط نامساعد کاری مانند درامد اندک و فقدان حمایت اجتماعی و آسیب های جسمی و روانی و استثمار منجر به طرد آنان از بازار کار شده است.

    کلیدواژگان: بازار کار، تهی دستان شهری، فقر شهری، طرد اجتماعی، تهران
  • وحید ریاحی*، سمیه عزیزی، سعید نصیری زارع صفحات 119-145

    توسعه مفهومی برای بیان مضامین عمیقی است که در طول تاریخ تحت عناوین دیگری دنبال شده و فطرت کمال جوی انسان همواره در هر سطح، مرحله و مقطعی از تکامل فکری، اجتماعی و تاریخی خود و بر اساس سطح ادراک و شناخت و مبانی معرفت شناختی، هستی شناختی و انسان شناختی خویش به نوعی آن را تعریف، تنظیم و دنبال کرده است. بنابراین با این بینش، پژوهش پیش رو به دنبال یافتن مفهوم توسعه از نگاه مردم محلی بوده است. پژوهش حاضر در زمره تحقیقات کاربردی و با توجه به ماهیت ترکیبی بودن روش تحقیق به صورت توام، از نوع تحقیقات کیفی- کمی یا ترکیبی بوده است. مصاحبه عمیق و هدفمند با 48 نفر از 12 نقطه روستایی انجام و به منظور تکمیل اطلاعات،  بین 240 خانوار پرسشنامه توزیع شد. داده های تحقیق شامل متن مصاحبه ها، از طریق نرم افزار MAXQDA، به صورت واحدهای معنی تقسیم و سپس با فشرده سازی خلاصه شدند. درنهایت به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از مدل تاپسیس و روش تحلیل خوشه ای بهره گرفته شد. مفهوم توسعه روستایی در 5 مقوله اصلی شامل: زیربنایی، روبنایی، اجتماعی- نهادی، اقتصادی و محیطی دسته بندی شد. نتایج نشان داد که نوع نگاه اهالی روستاهای شهرستان دماوند به مفهوم توسعه، برگرفته از نیاز آنان بوده است. روستاهایی که در چارچوب مولفه های توسعه نیاز کمتری احساس می کردند، حد مطلوب توسعه را پایین تر عنوان کرده اند و در مقابل روستاهایی که در چارچوب مولفه های توسعه نیاز بیشتری احساس می کردند، حد مطلوب توسعه را بالاتر در نظر گرفتند. نتایج همچنین نشان داد، با توجه به اینکه در شاخص ترکیبی حد مطلوب توسعه، 693/0 است، می توان گفت که نواحی روستایی مورد مطالعه تا رسیدن به حد مطلوب توسعه فاصله زیادی دارند. درنهایت با استفاده از تحلیل خوشه ای روستاهای منطقه در 4 دسته خوشه بندی شدند که نتایج آن بیانگر نابرابری فضایی بین مناطق ازنظر شاخص های توسعه بوده است.

    کلیدواژگان: جامعه محلی، حد مطلوب توسعه، مفهوم توسعه روستایی، شهرستان دماوند
  • علی بوداقی*، معصومه باقری، سجاد بهمنی، مرضیه شهریاری، بهروز صادقی عمرو آبادی صفحات 147-171
    هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی راهکارهای افزایش تولید شرکت های تعاونی استان خوزستان در دوره ی شیوع کرونا می باشد. در این پژوهش با عنایت به موضوع تحقیق از روش کیفی و  رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیر  استفاده شده است. مشارکت کنندگان پژوهش حاضر 45 نفر از مطلعین کلیدی استان خوزستان در سال 1399 بوده است. در پژوهش حاضر برای گردآوری داده ها از تکنیک مصاحبه نیمه ساختاریافته و برای انتخاب موردها از انمونه گیری هدفمند استفاده شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در دوره شیوع کرونا، وضعیت تولید تعاونی های تولید استان خوزستان در نظر اکثریت مصاحبه شوندگان (6/56درصد) در حد متوسط می باشد. نتایج تحلیل ساختاری با استفاده از نرم افزار میک مک نشان داد که از منظر خبرگان به ترتیت مهم ترین راهکارهای افزایش تولید شرکت های تعاونی استان خوزستان در دوره ی پاندمی کووید- 19 شامل 1. درک  صحیح نیازهای بازار و مشتری 2. آموزش روش های نوین تولید و فروش به تعاونی ها 3. برنامه ریزی استراتژیک در تعاونی ها 4. استفاده از روش های نوین  فروش و بازاریابی 5. کارآمد سازی زنجیره تامین 6. توسعه  مشاغل خانگی 7. حمایت  دولت از تولید و فضای کسب و کار 8. انعطاف پذیری در کسب و کارها و نوآوری در برنامه تولید 9. مدیریت سرمایه در گردش 10. اعتماد و باور به توانمندی تعاونی ها 11. توجه به مزیت  های نسبی در تشکیل تعاونی 12. تبلیغات  و جلب اعتماد مشتری 13. تنوع بخشی به فعالیت های تولیدی، حفظ و ارتقای آن 14. حمکرانی و همکاری بین بخشی 15. حفظ و ارتقای همه جانبه نیروی انسانی در واحدهای تولیدی 16. عمل  به مصوبات ستاد تسهیل و کرونا می باشد.
    کلیدواژگان: پاندمی کووید 19، مدل سازی ساختاری تفسیری، انعطاف پذیری کسب و کارها، حکمرانی
  • احمد حجاریان* صفحات 173-196
    یکی از مسایل عمده کشورها رکود و نابودی روستاها بر اثر عوامل مختلف از جمله بیکاری، مهاجرت و سایر عوامل می باشد. روستا به عنوان مکانی برای زندگی و تولید نقش موثری دارد. خلاقیت در روستا را می توان به عنوان یکی از رهیافت های جدید توسعه روستایی برای تولید و زندگی و جلوگیری از فروپاشی نواحی روستایی دانست. امروزه شاید یکی از موفق ترین راه ها برای تبدیل یک روستا به روستایی با اقتصاد موفق کاربرد مولفه های روستای خلاق باشد . خلاقیت روستاها نقش اساسی در توسعه روستاها داشته، و در این راستا درآمدزایی پایدار را برای جوامع روستایی فراهم خواهد نمود. در پژوهش های انجام شده خلاقیت و ابعاد آن در مناطق شهری در نظر گرفته شده است در حالی که نیاز به این مفهوم و کارکرد آن در نواحی روستایی با توجه به مشکلات روستاییان بیشتر احساس می گردد از این رو این پژوهش با هدف ارزیابی الگوی علی مولفه های موثر بر روستای خلاق انجام شده است. تحقیق حاضر با توجه به هدف آن کاربردی ، و براساس روش انجام توصیفی-علی می باشد. نمونه آماری پژوهش را 35 نفر از کارشناسان و متخصصان مرتبط با برنامه ریزی روستایی تشکیل داده اند. به منظور دستیابی به هدف پژوهش از تکنیک دیمتل فازی استفاده شد. یافته های حاصل از پژوهش نشان دهنده آن بود که از بین مولفه های چهارگانه(مشارکت،ابتکار، رهبری و ترویج و آموزش) روستای خلاق معیار مشارکت تاثیرگذارترین و معیار ابتکار تاثیر پذیرترین معیار روستای خلاق بودند. همچنین معیار مشارکت به عنوان بااهمیت ترین معیار روستای خلاق شناسایی شد.  مولفه های ترویج و اموزش و رهبری نیز به نوعی نقش واسطی از نظر تاثیرگذاری و تاثیرپذیری دارند.
    کلیدواژگان: روستای خلاق، مشارکت، ابتکار، رهبری، ترویج و آموزش
  • یونس اکبری* صفحات 197-221

    پژوهش حاضر درصدد کشف ساختار عادت واره اقتصادی در میدان روستایی است، تا با رویکرد بوردیویی نگاهی واقع بینانه به نحوه عمل روستاییان در عرصه تصمیم گری اقتصادی بیندازد. روش تحقیق در این مطالعه قوم نگاری است و برای گردآوری داده ها از مشاهده مشارکتی، مصاحبه نیمه ساختار یافته بهره گرفته است. حجم نمونه نیز شامل 23 مشارکت کننده است که با استفاده از نمونه گیری هدفمند در مناطق روستایی شهرستان گیلانغرب انتخاب شده اند و مصاحبه با استفاده از روش تحلیل محتوای جهت دار تجزیه و تحلیل شده اند. یافته های تحقیق حاکی از این است که افراد دارای وضعیت افتصادی پایین میدان روستایی دارای عادت واره غیراقتصادی هستند چرا که این افراد در موقعیت کنونی خود، داشتن راحتی و آسایش را ترجیح می دهند تا درآمد زیادتر به شرط زحمت و تلاش بیشتر. ترجیحات شغلی افراد این جایگاه اجتماعی کشاورزی و کار بوروکراتیک است تا بدین وسیله بتوانند از یک سو با کار و تلاش کمتر درآمد بیشتر و از سوی دیگر زمان بیشتری نیز برای خوشگذرانی، استراحت و پرداختن به زندگی مصرف گرایانه داشته باشند. این در حالی است که افراد دارای وضعیت افتصادی متوسط و بالای میدان روستایی عادت واره اقتصادی تری به نسبت افراد دارای وضعیت افتصادی پایین میدان روستایی دارند. این افراد برخلاف افراد دارای وضعیت اقتصادی پایین میدان روستایی زندگی مصرف گرایانه کمتر و تلاش بیشتری برای پس انداز دارند و نیازهای مصرفی خود را برای کسب درآمد بیشتر به تعویق می اندازند. کار و فعالیت برای کسب درآمد بیشتر در اولویت این افراد قرار دارد حتی اگر این کار و شغل سبب شود وقتی برای فراغت و خوشگذارنی و پرداختن به زندگی مصرف گرایانه برای آنها باقی نگذارد.

    کلیدواژگان: میدان، روستا، عادت واره، اقتصاد، جایگاه اجتماعی، گیلانغرب
  • هادی یاقوت حردانی*، سید حسن مطیعی لنگرودی، فضیله دادور خانی، مجتبی قدیری معصوم صفحات 223-252

    ارزیابی استراتژیک محیط زیست رویکردی سیستماتیک، جامع و پویا برای پیش بینی، شناسایی و ارزیابی اثرات محیط زیستی اقدامات راهبردی در سطوح استراتژیک نظام برنامه ریزی است. هدف پژوهش، کاربرد رویکرد مذکور به منظور غربالگری پیامدهای محیط زیستی اقدامات مداخله کنند ه رشد و توسعه محلی با تاکید بر «سند راهبردی توسعه اقتصادی شهرستان های منطقه 1 برنامه ریزی استان خوزستان» است. تحقیق از نظر هدف، کاربردی و مبتنی بر شیوه توصیفی پیمایشی است. غربالگری با استفاده از چک لیست و ماتریس و در چارچوب فن دلفی و نظرسنجی از 26 نفر از خبرگان و کارشناسان مسیول در حوزه های مختلف برنامه ریزی در ارتباط با سه سازه کلیدی و 33 معیار انجام شده است. نتایج نشان داد، درجه اثرگذاری اقدام استراتژیک بر بهبود و ارتقای رفاه و معیشت انسانی سکونتگاه های روستایی و شهری تحت پوشش، «قابل توجه» خواهد بود. هم چنین، براساس اجماع خبرگان، درجه توجه اقدام استراتژیک نسبت به در نظر گرفتن قوانین و مقررات مرتبط با محیط زیست و جریان سازی و یکپارچه سازی ملاحظات، ارزش ها و استانداردهای محیط زیستی در کنار مسایل اقتصادی و اجتماعی «کمتر از حد قابل توجه» است. از نظر درجه اثرگذاری بر سایر اقدامات راهبردی واقع در سلسله مراتب افقی و عمودی نظام برنامه ریزی و طراحی و تدارک چارچوبی برای ایجاد و توسعه فعالیت ها و پروژه های عملیاتی دارای اثرات محیط زیستی بالقوه، از اهمیت «بالاتر از حد قابل توجه» برخوردار است. افزون بر این، حوزه های برنامه ریزی و سیاست گذاری هدف اقدام استراتژیک براساس دستورالعمل های قانونی، جزو بخش های توسعه همراه با مسایل و محدودیت های محیط زیستی شناخته می شوند و اجرای آن، پیامدهای محیط زیستی بالقوه قابل توجه با کیفیت و ماهیت گوناگون بر محدوده های جغرافیایی، طبیعی و فرهنگی تحت پوشش خواهد داشت.

    کلیدواژگان: اقدامات و ارزیابی استراتژیک، توسعه محلی، محیط زیست، غربالگری، استان خوزستان
  • علی ایزدی، صادق اصغری لفمجانی*، غریب فاضل نیا صفحات 253-283

    بازگشت مهاجران روستایی از شهر به روستا، مانند سایر مهاجرت ها، اتفاقی و تصادفی نبوده است بلکه علل و انگیزه هایی موجب شده است تا این مهاجران از شهر به روستا باز گردند. در این راستا، زعفران به عنوان یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی استان خراسان رضوی، نقش بسیار مهمی را در بازگشت مهاجران به شهر رفته، ایفا می نماید. لذا هدف تحقیق حاضر، بررسی اثرات کشت زعفران بر مهاجرت معکوس بر روستاهای دهستان رشتخوار است. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. در این راستا، بررسی پیامدهای نقش زعفران در 355 خانوار نمونه (از جمله  76 خانوار مهاجر معکوس) در 26 روستای این دهستان مورد بررسی قرارگرفت. بدین منظور، ابتدا ضمن مطالعات اسنادی و بازدید های اولیه میدانی، طیف گسترده ای از شاخص ها متناسب با شرایط روستاهای مورد مطالعه تعیین گردید. سپس جمع آوری داده ها براساس شاخص های انتخابی و با استفاده از پرسشنامه های روستا و خانوار انجام شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از تحلیل های آماری و فضایی و نرم افزارهای اکسپرچویس، تاپسیس، اس پی اس اس، ارک جی ای اس استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که افزایش سطح زیر کشت زعفران و درنتیجه افزایش تولید آن، با سطح اطمینان 99 درصد بر میزان بازگشت مهاجرین در محدوده مورد مطالعه کمک می کند. یافته های دیگر پژوهش موید آن است از بین عوامل تاثیرگذار در مهاجرت معکوس خانوارها، عامل اقتصادی (ایجاد درآمد فوق العاده زعفران با شاخص اولویت 971/0، پایداری درآمد زعفران با شاخص اولویت 902/0، توانایی پس انداز با شاخص اولویت 879/0)، نقش بیشتری در بازگشت خانوارها به روستاها دارد و بازگشت مهاجرین توانسته است فرصت هایی همچون افزایش سطح اشتغالزایی، پایداری درآمد از طریق کشت زعفران و بهبود سطح معیشت را برای خانوارهای نمونه بوجود آورده است.

    کلیدواژگان: زعفران، درآمدزایی، کشاورزی، بازگشت مهاجرین، روستاهای دهستان رشتخوار
  • فرزانه هدفی* صفحات 285-313

    تحقیق حاضر از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی بوده و با هدف مطالعه ارتباط بین متغیرهای دلبستگی به مکان، مشارکت مدنی و آمادگی در برابر مخاطرات انجام گرفته است. برای تحلیل اطلاعات از ماتریس کوواریانس ها بر اساس مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق را تمامی ساکنین بالای 18 سال شهرک باغمیشه تشکیل می دهند که بر اساس جدول مورگان 381 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند، اما در نهایت به دلیل مخدوش بودن اطلاعات برخی از پاسخگویان اطلاعات 364 نفر که  به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند مورد تحلیل قرار گرفتند. ادبیات نظری استفاده شده در این تحقیق عمدتا مبتنی بر نظریات روانشناسی محیطی و مشارکت اجتماعی و نهادهای مدنی بوده است. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد و با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی میزان اعتبار سازه ای پرسشنامه در حد مطلوب ارزیابی شد و آزمون آلفای کرونباخ حاکی از مناسب بودن ثبات درونی گویه ها داشت. یافته های تحقیق نشان داد میزان دلبستگی به مکان نیز در بین شهروندان شهرک باغمیشه تقریبا در حد متوسط و نمره 53/6 از 10 نمره ممکن بوده است. میزان مشارکت شهروندان البته در سطح نسبتا مطلوبی قرار داشته و 43/12 از 15 نمره ممکن به دست آمده است. همچنین آزمون فرضیات تحقیق بیانگر ارتباط معنی دار بین ابعاد مختلف آمادگی در برابر مخاطرات با دلبستگی به مکان و مشارکت شهروندی بوده و آزمون مسیر مدل ساختاری نشان داد هم دلبستگی به مکان و هم مشارکت شهروندی به طرز معنی داری می توانند تغییرات متغیر آمادگی در برابر مخاطرات را پیش بینی کنند. همچنین متغیر دلبستگی به مکان توانسته است تاثیر معنی داری در مشارکت مدنی داشته باشد. نتایج تحقیق نشان داد علیرغم نمرات نسبتا مناسبی که پاسخ گویان از گویه های آمادگی شناختی کسب کرده بودند، اما نمرات آن ها در آمادگی رفتاری و فیزیکی چندان مطلوب نبوده و شکاف محسوسی در شناخت و رفتار شهروندان دیده می شود.

    کلیدواژگان: دلبستگی به مکان، مشارکت مدنی، آمادگی در برابر مخاطره، آمادگی فیزیکی، آمادگی رفتاری، آمادگی شناختی، شهرک باغمیشه تبریز
  • علی اکبر نجفی کانی*، بهمن صحنه، ربابه کلاته عربی صفحات 315-345

    در دهه اخیر تعداد وقوع سیل نسبت به دهه 1340 حدود 10 برابر شده است. در فروردین ماه سال 1398 در بسیاری از استان های ایران از جمله استان گلستان به ویژه شهرستان آق قلا در اثر بارش شدید و ناگهانی باران، سیل بزرگی رخ داد که با خسارت های سنگین مالی فراوان همراه بود. نوع تحقیق حاضر کاربردی و از نظر روش توصیفی -تحلیلی و میدانی است. جامعه آماری تحقیق حاضر خانوارهای شش روستای بخش مرکزی شهرستان آ ق قلا هستند که بر اساس سرشماری سال 1395 دارای 4639 خانوار است. تعداد نمونه ها با استفاده از فرمول کوکران 270 نفر انتخاب شدند و پایایی ابزار تحقیق نیز با استفاده از ضریب آلفای کرون باخ برای مولفه های مورد بررسی تحقیق برابر با 82/0 به دست آمده است. تعداد نمونه های انتخاب شده بعد از سنجش با بهره گیری از نرم افزار spss و با استفاده از آزمون های تحلیل همبستگی، فریدمن، کروسکال والیس  و آنوا/ دانکن مولفه ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایح تحلیل همبستگی کای اسکویر نشان می دهد که رابطه هریک از عوامل بررسی شده با میزان خسارت وارده ناشی از سیل در روستاهای مورد مطالعه تا سطح اطمینان 99 درصد است. همچنین نتایج حاصل از آزمون فریدمن تفاوت معنادار در سطح اطمینان 99 درصد را نشان می دهند. طبق نتایج به دست آمده از آزمون کروسکال والیس به لحاظ مولفه های طبیعی در میزان خسارت وارده تفاوتی بین روستاها وجود ندارد و تنها برای مولفه تجاوز به حریم رودخانه و ساخت وساز در حریم آن بین روستاها تفاوت معنادار در سطح 95 درصد مشاهده می شود. نتایج آزمون آنوا برای مقایسه میانگین خسارت وارده به بخش های مختلف نشان می دهد که تفاوت معنادار و 99 درصدی بین روستاها وجود دارد. براین اساس روستاهای مختلف از طریق آزمون تعقیبی دانکن گروه بندی شدند که میزان خسارت وارده را تبیین می کنند. علت خسارت متفاوت روستاها وابسته به شیب اراضی، ارتفاع روستا نسبت به سطح دریا و به خصوص نزدیکی به رودخانه های طغیانی قره سو و گرگان رود می باشند، به طوری که بخاطر بارندگی شدید در بازه زمانی کم روستاهای صحنه سفلی، دوگونجی و یامپی اگرچه دچار آبگرفتگی شدند، اما خسارت کمتری را نسبت به روستاهای قانقرمه، یلمه خندان و چن سولی متحمل شدند. علاوه بر موارد مذکور عدم لایروبی رودخانه ها، تجاوز تدریجی به حریم آن و نابودی بستر اتفاقی رودخانه ها نیز بر شدت اثرات تخریبی سیل در روستاهای مورد مطالعه افزوده است.

    کلیدواژگان: چالش های سیلاب، پیامدهای سیلاب، مدیریت ریسک سیلاب، سیل گلستان، آق قلا
|
  • Arash Yadollahi Dehcheshmeh, Saeed Rajaipour *, Seyed Ali Siadat Pages 1-35
    The main purpose of this study was to investigate the role of the fourth generation university in regional development to achieve this goal, a qualitative approach and descriptive-analytical method were used. Potential participants in the study included experts and scholars in the field of higher education and academics and 25 of them were interviewed semi-structured based on purposive sampling method and theoretical saturation criteria. In order to analyze the data, MAXQDA software and Brown and Clark (2006) theme analysis technique were utilized. Through a six-step process (familiarity with primary data, creation of basic conceptual codes, search and recognition of selective codes, formation of sub-themes, definition and formation of main themes and review) analysis, 141 primary codes were identified, after reviewing and refining which, 82 selective codes were obtained. After reviewing and refining them, 12 sub-themes and 3 main themes were identified. The validity of the data was verified through a review by the interviewees. The findings showed that the fourth generation university (social university) provides the ground for regional development in three areas: socio-cultural, economic and environmental. In the cultural and social spheres, through social development, disseminating of regional values and identity, developing democratic thinking, creating social hope, and participating in civilization, and creating civic commitment plays a role in the development of the region. In the economic field, by creating a knowledge-based economy, the fourth generation university is a stimulant of productive and sustainable regional economy, the development of social entrepreneurship professional and skilled outputs is effective in the development of regions. Finally, in the field of environment, through encouraging a culture of environment preservation, environmental knowledge enhancement and development of environmental technologies, it causes regional development.
    Keywords: Economic Development, environmental development, socio-cultural development, Regional Development, Fourth generation university
  • Noureddin Farash *, Hamidreza Rabiei Dastjerdi, Mahmoud Ghazi Tabatabaie, Rasoul Sadeghi Pages 37-65

    Spatial segregation is both a reflection of the existing social structure and a mechanism to enforce that structure. In Tehran, the dramatic increase in the capacity of universities and educational institutions has led to a significant rise in the number of graduates with a university degree, but it is still unclear to what extent spatial segregation exists based on education levels. Therefore, the aim of this article is to investigate the spatial segregation of the population based on gender and education level in Tehran Metropolitan Area. 2011 census data were analyzed using spatial statistics and analysis by GeoDa and Geo-Segregation Analyzer software. The results show that the degree of spatial segregation of individuals with university education is higher than other educational groups, and the groups with lower education are more integrated and living in the south and south-east regions of the city. The level of spatial segregation of women with higher education is more than men. The results of this study are consistent with the historical north-south socio-spatial patterns. In addition, the results indicate that individuals are in clusters with similar socioeconomic characteristics. Finally, the metropolis of Tehran is experiencing considerable segregation between different social strata.

    Keywords: Population Dynamics, Education, Space Data, Spatial Segregation, Tehran
  • Jamal Rashidi *, Jafar Hezarjaribi, Aliakbar Tajmazinani Pages 67-91
    This article tries to explain the position of urban social policy in Iran based on upstream legal documents and approvals related to city associations and municipalities. Simultaneously with the Constitutional Revolution and the establishment of the National Assembly in 1286 AH, which paved the way for the emergence of a modern government in Iran, ruling actors in the city also took on a new role. Municipalities have become a major player in helping the government to ensure the welfare of vulnerable social groups and provide various welfare services to these groups, and a kind of restorative municipality is born. In this article, relying on the qualitative method with the technique of document content analysis, we have tried to review all the laws related to municipalities during the 70-year period until the Islamic Revolution and discover and extract themes related to ensuring the welfare of citizens and social groups. The findings indicate that municipalities initially played a minimal restorative role in ensuring the welfare of citizens, but with the establishment of the modern developmental government, various social groups became the target of municipal policy and more welfare services were provided by this institution. The intensification of development and widespread migration to cities and the formation of the urban lower class, made social policy “reducing urban poverty” more complex and highlighted the role of municipalities. Thus, the municipality became one of the most important institutional barriers to reducing urban poverty, and excluded some of the social groups involved in the city's informal economy, such as peddlers and vagrants, from the urban life cycle.
    Keywords: urban social policy, city association, municipality, lower class, Constitutional Revolution
  • Abdorasool Hashemi *, Mostafa Azkia, Seyed Yaghoub Mousavi Pages 93-117

    The purpose of this study is to understand how and why of the exclusion of poor rural immigrants to Tehran in the labor market. In this research, the basic theory method is used, which is a qualitative method. The study population is the heads of urban poor households living in districts 17, 18 and 19 of Tehran, which was selected by purposive sampling and continued until theoretical saturation. After the coding process, the research findings based on the paradigm model of the research are divided into five axes: causal conditions, intervening conditions, context, strategies and consequences, and the nuclear category was obtained as social exclusion from the formal labor market. In this article, the causal conditions are discussed. According to the participants, these conditions include four main categories (weakness of economic capital, weakness of human capital, unfavorable economic conditions and unfavorable working environment conditions). The research findings show that many poor people living in the study areas, who had a rural origin, have experienced all kinds of exclusion in the formal labor market after migrating to Tehran. Meanwhile, unfavorable economic conditions such as economic sanctions, the spread of Coronavirus, mechanization of production and provision of services and the presence of foreign nationals have affected the vulnerability and exclusion of people from the formal labor market. Also, unfavorable working conditions such as low income and lack of social support and physical and psychological harm and exploitation have led to their exclusion from the labor market.

    Keywords: Labor Market, Urban Poor, urban poverty, Social Exclusion, Tehran
  • Vahid Riahi *, Somayeh Azizi, Saeid Nasire Zare Pages 119-145

    Development is a concept for expressing deep themes that have been pursued throughout history under other headings. The perfectionist nature of man is always at every level and stage of his intellectual, social and historical development, based on the level of perception, cognition and epistemological, ontological foundations. And its anthropology has somehow defined, regulated, and pursued it. Therefore, with this vision, the forthcoming research has sought to find the concept of development from the perspective of local people. Therefore, the present study is a qualitative-quantitative research in the category of applied research and due to the combined nature of the research method. In-depth and purposeful interviews were conducted with 48 people from 12 rural areas and a questionnaire was distributed to 240 households to complete. Using MAXQDA software, the research data including the text of the interviews were divided into meaning units and then summarized by compression. Finally, in order to analyze the data, the TOPSIS model and cluster analysis method were used. The concept of rural development was classified into 5 main categories including infrastructure, superstructure, socio-institutional, economic and environmental. The results showed that the residents of the villages in the region had a view of the concept of development, derived from their needs, so that the villages that felt less need within the framework of development components, the lower the desired level of development and in contrast to the villages that felt more need in They had a framework of development components, they considered the desired level of development higher. The results also showed that, considering that in the combined index, the optimal level of development is 0.693, it can be said that the rural areas studied are far from reaching the optimal level of development. Finally, using cluster analysis, the villages of the region were clustered in 4 categories, the results of which showed the spatial inequality between the regions in terms of development indicators.

    Keywords: Local Community, optimal level of development, Concept of rural development, Damavand County
  • ALI Boudaghi *, Masoumeh Bagheri, Sajjad Bahmani, Marziyeh Shahryari, Behrouz Sadeghi Amroabadi Pages 147-171
    The main purpose of this study is to identify strategies to increase the production of cooperatives in Khuzestan province during the corona outbreak. In this research, with regard to the research topic, the qualitative method and interpretive structural modeling approach have been used. The participants of the present study were 45 key informants in Khuzestan province in 2020. In the present study, semi-structured interview technique was used to collect data and purposive sampling was used to select cases. The results of the present study showed that in the period of corona outbreak, the production status of production cooperatives in Khuzestan province is moderate for the majority of interviewees (56.6%). The results of structural analysis using Mick Mac software showed that from the perspective of experts, the most important strategies to increase the production of cooperatives in Khuzestan province in the pavilion period of Covid 19 include 1. Correct understanding of market and customer needs 3. Teaching cooperatives new production and sales methods 3. Strategic planning in cooperatives 4. Use of new sales and marketing methods 5. Supply chain efficiency 6. Home business development 7. Government support for production and business environment 8. Business flexibility and innovation in production program 9. Working capital management 10. Trust and belief in the capabilities of cooperatives 11. Paying attention to the comparative advantages in forming a cooperative 12. Advertising and gaining customer trust Production activities, its maintenance and promotion 14. Cooperation and cooperation between departments 15. Comprehensive maintenance and promotion of human resources in production units 16. Acting on the approvals of the Facilitation and Corona headquarters.
    Keywords: Covid-19 pandemic, Interpretive structural modeling, business flexibility, Governance
  • Ahmad Hajarian * Pages 173-196
    One of the major problems of countries is the recession and destruction of villages due to various factors such as unemployment, migration and other factors. The village has an effective role as a place to live and produce. Creativity in rural areas can be considered as one of the new approaches to rural development to produce and live and prevent the collapse of rural areas. Today, perhaps one of the most successful ways to transform a village into a village with a successful economy is to use the concept of a creative village. Rural creativity has played a key role in rural development, and in this regard will provide sustainable income generation for rural communities. In the researches, creativity and its dimensions have been considered in urban areas, while the need for this concept and its function in rural areas is felt more due to the problems of the villagers. Therefore, this study aims to evaluate the causal model of criteria. Effectively done on the creative village. The present study is applied according to its purpose, and based on descriptive-causal method. The statistical sample of the study consisted of 35 experts and specialists related to rural planning. In order to achieve the research goal, fuzzy dimethyl technique was used. Findings of the study showed that among the four criteria (participation, initiative, leadership and promotion and education) of the creative village, the criterion of participation was the most effective and the criterion of initiative was the most effective creative village. Also, the participation criterion was identified as the most important criterion of the creative village. Criteria for promotion, education and leadership also have a kind of mediating role in terms of effectiveness and effectiveness.
    Keywords: Creative village, participation, initiative, Leadership, promotion, education
  • Younes Akbari * Pages 197-221

    The Present Study Seeks To Discover The Structure Of The Economic Habitus In The Rural Field In Order To Take A Realistic Look At How The Villagers Act In The Field Of Economic Decision-Making. The Research Method Used In This Research Is Ethnography And Semi-Structured And In-Depth Interviews Have Been Used To Collect Data. The Sample Size Includes 23 Participants Who Have Been Selected In Rural Areas Of Gilangharb City Using Purposive Sampling. The Interviews Were Analyzed Using The Directional Content Analysis Method. The Results Show That The People With Lower Economic Status Of Rural Field Have Non-Economic Habitus Because In Their Current Situation, These People Prefer The Tendency To Have Comfort And Convenience To A Higher Income With More Effort And Endeavor. The Job Preferences Of The People Of This Social Status Are Agriculture And Bureaucratic Work, So That With Less Effort, They Will Have More Income And At The Same Time More Leisure To Have Fun, Relax And Engage In A Consumerist Life. Meanwhile, The People With Middle And Upper Economic Status Of The Rural Field Have A More Economical Habitus Than The People With Lower Economic Status Of The Rural Field. Unlike The People With Lower Economic Status Of The Rural Field, These People Have Less Consumerist Life And More Effort To Save, And Postpone Their Consumption Needs To Earn More. Work And Activity To Earn More Money Is A Priority For These People, Even If It Does Not Leave Them Time To Relax And Enjoy A Consumerist Life.

    Keywords: : Field, Village, habitus, Economy, social status, Gilan-E Gharb
  • Hadi Yaghoot Hardani *, Seyed Hassan Motiee Langroudi, Fazileh Dadvar Khani, Mojtaba Ghadiri Masom Pages 223-252

    Strategic environmental assessment is a systematic, comprehensive and on-going process for evaluating the environmental impact and consequences of strategic actions. The purpose of this study is to use this approach to screen the environmental consequences of interventions actions for local growth and development with emphasis on the "Strategic Document of Economic Development of Counties of Region One's Planning in Khuzestan Province". The present research is applied based on the purpose and type of research, and descriptive and survey (analytical) methods in terms of nature and method. Screening has been done by using checklist and screening matrix in the framework of Fuzzy Delphi Method and with the advice and survey of 26 responsible practitioners in various fields of planning about three components and 33 key environmental criteria. Results showed that the degree of effectiveness of strategic action on improving and enhancing the welfare and human livelihood of rural and urban settlements, impact on other strategic documents and design and provision of a framework for the activities and operational projects with potential environmental impacts, is "significant" and above the 'threshold'. Also, the degree of attention to the consideration of laws and regulations related to the environment and the integration of environmental considerations, values and standards, is 'less than significant threshold'. In addition, the areas of planning and policy-making covered by strategic action based on legal guidelines are recognized as areas of development with environmental issues and constraints, and will have potentially significant environmental effects and consequences on geographical, natural and cultural areas.

    Keywords: Strategic Actions, Assessment, local development, environment, Screening, Khuzestan Province
  • Ali Izadi, Sadegh Asghari Lafmejani *, Gharib Fazelniya Pages 253-283

    The return of rural migrants from the city to the countryside, like other migrations, has not been accidental, but the causes and motives have caused these migrants to return from the city to the countryside. In this regard, saffron, as one of the most important agricultural products of Khorasan Razavi province, plays a very important role in the return of migrants to city. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effects of saffron cultivation on reverse migration in rural areas of Rashtkhar. This research has been done by descriptive-analytical method. In this regard, the consequences of the role of saffron in 355 sample households (including 76 reverse migrant households) in 26 villages of this rural district were studied. For this purpose, first, in addition to documentary studies and initial field visits, a wide range of indicators were determined in accordance with the conditions of the studied villages. Then, data collection was done based on selected indicators and using village and household questionnaires. Statistical and spatial analysis and Expert choice, TOPSIS, SPSS and ArcGIS software were used for data analysis. Findings indicate that increasing the area under saffron cultivation and thus increasing its production, with a 99% confidence level helps the rate of return of migrants in the study area. Other findings of the study confirm that among the factors influencing the reverse migration of households, the economic factor (creating extra income of saffron with priority index of 0.971, stability of saffron income with priority index of 0.902, ability to save with priority index of 879 / 0), has a greater role in the return of households to the countryside and the return of immigrants has been able to create opportunities such as increasing employment levels, income stability through saffron cultivation and improving living standards for exemplary households.

    Keywords: Saffron, income generation, Agriculture, return of immigrants, villages of Rashtkhar district
  • Farzaneh Hadafi * Pages 285-313

    The present descriptive-correlational study aimed to investigate the relationship of place attachment and civic engagement with risk preparation. Covariance matrix based on structural equation modeling was used to analyze the data. The study population included all residents of Baghmisheh having 18 years of age or over. According to Morgan's table, 381 participants were selected by cluster sampling method, but the information of 364 people was finally analyzed due to the distorted information of some respondents. The theoretical literature used in the present study was mainly based on the theories of environmental psychology, social participation, and civic institutions. In order to collect information, a standard questionnaire was administered. Construct validity of the questionnaire and internal consistency of its items were corroborated using confirmatory factor analysis and Cronbach's alpha test, respectively. The residents were at a moderate level of place attachment (mean score = 6.53 out of 10), but their civic engagement was at a relatively desirable level (means core =12.43 out of 15). Based on the findings, different dimensions of risk preparedness had a significant relationship with place attachment and civic engagement. As the structural equation modeling indicated, place attachment and civic engagement could significantly predict the variations in risk preparedness variable. Moreover, the place attachment variable had a significant effect on civic engagement. Despite the respondents' relatively high scores in cognitive preparedness, their scores were not desirable in behavioral and material preparedness, so that a significant gap was observed in the knowledge and behavior of citizens.was observed in the knowledge and behavior of citizens.

    Keywords: place attachment, Civic engagement, Risk preparedness, Behavioral readiness, Baghmisheh district of Tabriz
  • Aliakbar Najafi Kani *, Bahman Sahneh, Robabe Kalatearabi Pages 315-345

    In the last decade, the number of floods has increased about 10 times compared to the1340s. In March 2019, in many provinces of Iran, including Golestan Province, especially Aq Qala County, due to heavy and sudden rain, a flash flood occurred, which caused financial and human losses. This study is in applied form and the terms of the method is descriptive-analytical based on field studies. The statistical population of the present study is the households of six villages in the central district of Aq Qala County, which includes 4639 households according to the 2016 census. 270 people were selected as a sample by using Cochran's formula. The reliability of the research components was obtained by using the Cronbach-alpha coefficient which is equal to 0/82 The selected samples after being tested were analyzed by using SPSS software and Chi-square, Friedman, Kruskal-Wallis, and ANOVA / Duncan. The results of Chi-square correlation analysis illustrate that each of the studied factors has a 99% relationship to the flood damage in the studied villages. Moreover, the results of the Friedman test show a significant difference up to 99% confidence level. According to the obtained results from the Kruskal-Wallis test, in terms of natural components, there is no difference in the amount of damage between villages, and only for the component of encroachment on the river and construction in its area, there is a significant difference between villages at the level of 95%. Comparison of the average damage between the six studied villages through the ANOVA test shows that there is a significant difference of 99% between the villages in the amount of damage in their different parts. Based on this, different villages were grouped through Duncan's post hoc test, which explains the amount of damage.  The cause of different damage to villages depends on the slope of the land, the height of the village above sea level, and especially the proximity to the river floods of Qarah Su and Gorganrud. Although the villages of Sahne Sofla, Dugunchi, and Yampi were hit by the flood because of the heavy rains in a short period, suffered less damage than the villages of Qanqormeh, Yolmeh Khandan, and Chensouli. After all, the lack of dredging of rivers, gradual encroachment on river’s territory, and the random destruction of riverbeds have also increased the severity of the destructive effects of floods in the studied villages.

    Keywords: Flood Challenges, Flood Implication, Flood Risk Management, Golestan flood, Aq Qal