فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد کلان
سال شانزدهم شماره 31 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهرام محسنی ملکی* صفحات 13-36
    مالیات به عنوان یکی از مهم ترین منابع تامین مخارج دولت، نقش به سزایی در رشد اقتصادی و توزیع درآمد ایفا می کند و میزان آن بستگی به سطح توسعه و ساختار اقتصادی آن دارد. با توجه به نقش مالیات در اقتصاد، پدیده فرار مالیاتی که برگرفته از عدم رعایت اخلاق حرفه ای می باشد، به عنوان یک ضد ارزش می تواند تهدیدی جدی برای فرهنگ مالیاتی و به تبع آن تحقق رفاه اجتماعی باشد و به همین علت ضرورت شناخت عوامل بروز و تشدید فرار مالیاتی و ارایه راه کارهایی در این خصوص بحثی در خور مطالعه و بررسی می باشد. بررسی پدیده فرار مالیاتی و شناسایی عوامل مهم شکل گیری آن کمک می کند تا بتوان مناسب ترین راهبردها و زیرساخت های لازم برای جلوگیری و کاهش آن فراهم آید. فرار مالیاتی تنها ریشه اقتصادی ندارد و نقش عوامل اجتماعی و نهادی نیز در شکل گیری آن بایستی درنظر گرفته شود. از این رو هدف اصلی این مطالعه بررسی عوامل موثر بر فرار مالیاتی با در نظر گرفتن نقش تعدیل کنندگی دانش مالیاتی می باشد. جامعه آماری این مطالعه مودیان انواع مشاغل مالیاتی در طی سال 1398 و نیمه اول سال 1399 بوده است. 8 مورد تاثیرگذار بر فرار مالیاتی طبق پرسشنامه 4 عاملی تعدیل شده فیشر (1992)، مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس پرسشنامه توزیع شده بین مودیان مالیاتی، نتایج نشان می دهد که متغیرهای فرصت عدم رعایت (نرخ مالیات و سطح درآمد) و سیستم مالیاتی (احتمال کشف، جرایم مالیاتی، پیچیدگی سیستم مالیاتی و نقش های قابل درک دولت)، با متغیر فرار مالیاتی رابطه مثبت و معناداری دارد. در حالی که تاثیر و نگرش همتایان، عامل تاثیر گذاری در فرار مالیاتی نبوده است. همچنین دانش مالیاتی، به عنوان یک متغیر تعدیل کننده، بر رابطه عوامل معنادار و فرار مالیاتی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: فرار مالیاتی، مالیات، معادلات ساختاری، دانش مالیاتی، اخلاق حرفه ای
  • مجتبی رستمی، سید نظام الدین مکیان*، رسول روزگار صفحات 37-55

    پیش بینی، جزیی اساسی و رو به رشد از تیوری ها و کاربردهای اقتصاد و مالی است. پیش بینی ها به سه شکل نقطه ایی، فاصله ایی و توزیع احتمالی بیان می شوند. بیشترین حجم اطلاعاتی که یک پیش بینی می تواند ارایه دهد در شکل توزیع احتمال است. برای مثال می توان علاوه بر میانگین و واریانس شرطی سایر گشتاورها از جمله کشیدگی و چولگی را نیز با استفاده از توزیع احتمال محاسبه کرد. این فرم از پیش بینی در اقتصاد مالی که ارزیابی ریسک و نااطمینانی اساسی می باشد، بسیار با اهمیت است. زیرا مجموعه تمامی پیشامدهای ممکن برآورد می شود و پیشامدی که ممکن است در آینده رخ دهد از قلم نمی افتد. بنابراین، ارزیابی نااطمینانی در این حالت بسیار دقیق تر از سایر شکل های ارایه پیش بینی است. در پژوهش حاضر براساس الگوی براونی هندسی به محاسبه احتمال مقادیر آتی شاخص قیمت های سهام بورس تهران پرداخته است. برای این منظور از رویکرد پارامتری بیزی و الگوریتم نمونه گیری MCMC استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از روند رشد شاخص قیمت های سهام با نرخ متوسط 9/4 درصد در سال 1398  بوده (سال پیش بینی) و احتمال رخدادهای حدی مانند سقوط شاخص به کمتر از متوسط سال 1397 بسیار اندک (تقریبا حدود 7 درصد) برآورد شده است. همچنین نتایج نشان می دهند که احتمال سقوط شاخص قیمت های سهام در سال پیش بینی به کمتر از مینیمم سال قبل آن تنها 0.0017 است. بنابراین، سرمایه گذاری در بازار سهام مطمین می باشد. این اطلاعات تنها در شیوه پیش بینی احتمال مقادیر آتی شاخص قیمت های سهام قابل با الگوی براونی قابل دستیابی است.

    کلیدواژگان: فرآیند براونی هندسی (GBM)، روش های بیزی، پیش بینی
  • جواد دربان فولادی، فرهاد دهدار*، محمدرضا عبدلی صفحات 57-84
    هدف این پژوهش ارایه الگوی کارکردهای مالیاتی پایدار تحت شرایط ریسک محیط اطلاعاتی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این پژوهش که از نظر روش شناسی ترکیبی (کیفی و کمی) بود، تعداد 13 نفر از خبرگان دانشگاه جهت مشارکت در تحلیل های فراترکیب و دلفی به عنوان مبنای تحلیلی بخش کیفی مشارکت داشتند تا 11 پژوهش اولیه تایید شده را مورد بررسی قرار دهند و براساس آن حد اجماع نظری مضامین و مولفه های پژوهش تایید گردد. سپس در بخش کمی پژوهش تعداد 28 نفر از مدیران شرکت های بورس اوراق بهادار تهران جهت تعیین تاثیرگذارترین مضامین گزاره ای مشارکت داشتند که از طریق نمونه گیری همگن انتخاب شدند. نتایج در بخش کیفی از وجود سه مولفه اصلی و مضامین تایید شده حکایت داشت و در بخش کمی نتایج نشان داد مضامین پویایی بیشتر ارزش شرکت براساس شفافیت مالیاتی (C1) به عنوان شاخص مولفه کارکردهای محیط اطلاعاتی بیرونی و افزایش سطح افشای عملکردهای اقتصادی در راستای استاندارد GRI (C9) و تناسب استراتژیک بین حداقل سازی مالیاتی و ارزش شرکت (C10) به عنوان شاخص مولفه ی کارکردهای محیط اطلاعاتی درونی بیشترین تاثیرگذاری را به عنوان پیامدهای مالیاتی پایدار تحت شرایط ریسک محیط اطلاعاتی شرکت ها برای شرکت های بورس اوراق بهادار تهران به همراه دارد. این نتایج نشان می دهد توسعه کارکردهای مالیاتی پایدار تحت شرایط ریسک محیط اطلاعاتی شرکت ها صرف نظر از ایجاد پیامدهای مثبت در سطح رقابتی و بازار، می تواند به ارتقای سطح اثربخشی عملیات درونی شرکت ها نیز کمک نماید.
    کلیدواژگان: کارکردهای توسعه ی مالیاتی پایدار، محیط اطلاعاتی شرکت ها، فرآیند تحلیل تفسیری ساختاری کل، ریسک محیط اطلاعاتی، پیامدهای رقابتی
  • روزبه بالونژادنوری*، سیاوش محمدپور صفحات 85-104
    یکی از چالش های سیاست گذاران پولی، چگونگی اتخاذ سیاست های پولی در زمان وجود پایداری تورم می باشد. پایداری تورم در واقع معیاری به منظور اندازه گیری تمایل نرخ تورم برای حفظ وضعیت موجود خود بوده و به نوعی نشان دهنده چسبندگی در آن متغیر می باشد. موضوع وجود پایداری تورم زمانی دشوارتر می گردد که در یک اقتصاد، پایداری تورم در زمان های مختلف دچار تغییر شود. از این رو در این پژوهش، شدت پایداری تورم و پویایی های آن در اقتصاد ایران با استفاده از داده های ماهانه بازه زمانی 1382:1-1399:6 و با استفاده از الگوی تعمیم یافته MS-ARFIMA مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که در رژیم با تورم پایین و نوسانات کمتر، پایداری تورم وجود دارد؛ با این حال در رژیم با تورم بالا و نوسانات زیاد، شواهدی از وجود پایداری تورم به دست نیامد. از منظر سیاست گذاری در حوزه اقتصاد پولی، این نتیجه بسیار مهم زیرا نشان می دهد که سیاست گذار می تواند با وارد کردن یک تکانه منفی، به سرعت و بدون اینکه متغیر تورم، از خود مقاومت و پایداری نشان دهد، سطح تورم را کاهش داده و آن را به مقادیر قبل تر (میانگین بلندمدت) باز گرداند. اما زمانی که شاهد تورم متوسط در اقتصاد هستیم، کاهش تورم به سادگی صورت نخواهد پذیرفت و بطور معمول نیاز به تلاش بیشتری برای کاهش آن وجود خواهد داشت. از این رو توجه به این نتایج می تواند مانع بروز ناسازگاری زمانی در اتخاذ سیاست های پولی باشد. همچنین این موضوع می تواند برای سیاست گذاران از این منظر هشدار دهنده باشد که در زمان سیاست گذاری، از اتخاذ سیاست هایی که در کوتاه مدت اثرات مثبت محدود ولی در مقابل اثرات بلندمدت منفی دارند پرهیز نمایند.
    کلیدواژگان: اقتصاد کلان، پایداری تورم، عرضه پول، سیاست های پولی، مدل های غیرخطی
  • آرش هادی زاده* صفحات 105-124
    در این تحقیق فرضیه همگرایی درآمد سرانه بین استان های جمهوری اسلامی ایران طی دوره 1379-1397 آزمون شده است. فرضیه همگرایی در مقالات فارسی متعددی حتی در سطح استانی مورد آزمون قرار گرفته است. اما پژوهش حاضر از دو جهت با مطالعات قبلی متفاوت است. اول استفاده از داده های تولید ناخالص داخلی سرانه واقعی بدون نفت به عنوان معیار درآمد سرانه که منجر به حذف سوگیری ناشی از متغیرهای جایگزین خواهد شد. دوم این که تمام مطالعات قبلی از برآوردگرهای داده های مقطعی برای تخمین معادله همگرایی بتا استفاده کرده اند که نتایج آن دارای تورش خواهد بود. اما در این پژوهش از مدل داده های تابلویی فضایی پویا و تخمین زن SYS-GMM استفاده شده است که این تورش را حذف خواهد کرد. همچنین برای بررسی تعاملات فضایی بین استان ها دو نوع ماتریس به کار گرفته شد.نتایج حاکی ست که در دوره مورد بررسی شیب تابع مدل هم گرایی بتای مطلق منفی است و فرضیه هم گرایی مطلق رد نمی شود و میزان این همگرایی مشروط بین استان های کشور معادل 10.5 درصد است. یعنی طی این دوره نابرابری منطقه ای در حال کاهش است. به علاوه نتایج نشان دهنده عدم رد فرضیه همگرایی درآمد سرانه و تایید فرضیه اثرات سرریز ناشی از تعاملات فضایی بین استان های کشور است. هر دو نوع اثر سرریز ناشی از همسایگی و مهاجرت از نظر آماری معنادار است اما اثرات سرریز ناشی از مهاجرت تاثیر بیشتری نسبت به اثرات سرریز ناشی از همسایگی استان ها دارد. تحلیل حساسیت از سه منظر تغییر ماتریس تعامل فضایی، تغییر متغیر جایگزین درآمد سرانه واقعی و تغییر برآوردگر نشان دهنده پایداری نتایج و عدم جدیت سوگیری نمونه کوچک برای برآوردگر SYS-GMM است.
    کلیدواژگان: فرضیه همگرایی، داده های پانلی فضایی پویا، اثرات سرریز مهاجرت، اثرات سرریز همسایگی، تخمین زن سیستمی روش گشتاورهای تعمیم یافته (SYS-GMM)
  • سامان قادری*، خالد احمدزاده، شلیر سرمستی صفحات 125-153

    با توجه به اهمیت موضوع نابرابری درآمد که یکی از معضلات عمده اقتصاد کلان به ویژه در کشورهای درحال توسعه می باشد و با عنایت به تاثیر مستقیمی که وجوه ارسالی بر درآمد خانوارهای دریافت کننده دارد، هدف مطالعه حاضر بررسی اثر وجوه ارسالی بر نابرابری درآمد می باشد.  در این راستا از رویکرد رگرسیون آستانه پانلی برای کشورهای منتخب در حال توسعه، در بازه زمانی 2018-2000 با استفاده از روش شبیه‏سازی بوت استرپ جهت تقریب زدن توزیع مجانبی آماره آزمون در نرم افزار استاتا بهره گرفته شده است. یافته های حاصل از برآورد مدل خطی غیرآستانه‏ای نشان داد که رابطه بین وجوه ارسالی و نابرابری درآمد منفی و از لحاظ آماری نیز معنادار می باشد، به گونه ی که افزایش در مقدار وجوه ارسالی میزان نابرابری درآمد را به اندازه 12/0 واحد کاهش می دهد. از طرفی دیگر، برآورد مدل اثرات ثابت آستانه‏ای، حاکی از وجود حد آستانه‏ای43/8 درصد برای نرخ تورم و اثرگذاری متفاوت وجوه ارسالی بر نابرابری درآمد در دو رژیم مختلف تورمی است. با در نظر گرفتن اثر آستانه‏ای، به منظور بررسی اثرات وجوه ارسالی بر نابرابری درآمد، نتایج از این قرار است که قبل از حد آستانه تورمی (رژیم تورم پایین)، وجوه ارسالی باعث کاهش نابرابری درآمد می شود اما در بعد از حد آستانه (رژیم تورم بالا) وجوه ارسالی بر نابرابری درآمد اثر منفی داشته اما از لحاظ آماری معنادار نبوده است. بنابراین وجود تورم بالا می تواند اثرگذاری وجوه ارسالی بر نابرابری درآمد در کشورهای دارای تورم بالاتر از حد آستانه را خنثی کند. همچنین با توجه به نتایج پژوهش حاضر متغیر رشد اقتصادی سبب کاهش نابرابری درآمد گشته اما متغیرهای اندازه دولت، بازبودن تجاری، نرخ رشد جمعیت و نرخ بیکاری سبب افزایش نابرابری درآمد شده‏ندا‏اند.

    کلیدواژگان: وجوه ارسالی، نابرابری درآمد، رگرسیون آستانه پانلی، روش شبیه‏ سازی بوت استرپ، کشورهای منتخب در حال توسعه
  • اصغر ابوالحسنی، بیتا شایگانی، امیر جمشیدنژاد* صفحات 127-150

    صنعت بانکداری از بخش های مهم و اساسی اقتصاد و بسترساز اصلی رشد و پویایی سیستم مالی و در نتیجه رشد و توسعه اقتصادی است. یکی از مشکلاتی که کشورهای مختلف از جمله ایران در شرایط فعلی با آن رو‌به‌رو می‌باشند، افزایش مطالبات غیرجاری بانک ها نسبت به کل تسهیلات اعطایی در شبکه بانکی است که نشان دهنده افزایش ریسک اعتباری، کاهش کیفیت دارایی های این شبکه و در پی آن، بی ثباتی های مالی احتمالی در آینده است. نسبت مطالبات غیرجاری به واسطه کارکردهای متفاوت بانک های خصوصی و دولتی، تاثیرات متفاوتی بر متغیرهای کلان اقتصادی به جای می‌گذارد. از سوی دیگر یکی از مهم ترین متغیرهای کلان اقتصادی، رشد اقتصادی به معنای افزایش مستمر سطح تولید جامعه بوده که نمایانگر سطح رفاه و توان اقتصادی هر جامعه می‌باشد. چنان چه مطالبات غیرجاری بانک ها افزایش یابد، باعث کاهش قدرت وام دهی بانک ها از یک طرف و لزوم افزایش ذخایر عمومی و اختصاصی بانک ها جهت حفظ سلامت و مدیریت ریسک آن خواهد شد که در نتیجه امکان تامین مالی در اقتصاد را کاهش داده و رشد اقتصادی کشور را دچار افول می نماید. در این پژوهش تلاش می گردد تا با استفاده از روش حداقل مربعات کاملا اصلاح شده (FMOLS) نشان داده شود که به چه میزانی افزایش مطالبات غیرجاری به تفکیک بانک های دولتی و خصوصی، بر روی رشد اقتصادی ایران می‌تواند موثر واقع شود. نتایج این پژوهش نشان می دهد که افزایش نسبت مطالبات غیرجاری بانک‌های دولتی و خصوصی، به صورت مشابه، موجب کاهش رشد اقتصادی ایران شده است. هم چنین اعتبارات بخش خصوصی، شاغلین دارای مدرک دانشگاهی و تشکیل سرمایه ثابت ناخالص تاثیر مثبت و شاخص قیمت و اندازه دولت، اثر منفی بر رشد اقتصادی به جای گذاشته اند.

    کلیدواژگان: مطالبات غیرجاری بانکی، رشد اقتصادی، بانک دولتی، بانک خصوصی، حداقل مربعات کاملا اصلاح شده(FMOLS)
  • فاطمه مفتخری، یونس نادمی*، علی کاوند صفحات 151-170

    سرمایه انسانی از منظر نظریه های اخیر رشد اقتصادی یکی از ملزومات اساسی رشد اقتصادی محسوب می شود، اما بسیاری از کشورهای در حال توسعه علی رغم سرمایه گذاری های زیاد در گسترش نظام آموزشی و تقویت سرمایه انسانی، توفیقات چندانی در دستیابی به رشد اقتصادی پایدار و در نهایت توسعه اقتصادی نداشته اند. هدف این مقاله پاسخگویی به این موضوع است که سرمایه انسانی تحت چه شرایطی می تواند یک نیروی مولد برای رشد اقتصادی پایدار و در نهایت توسعه اقتصادی باشد. بدین منظور فرضیه اثرگذاری سطح سرمایه اجتماعی بر اثربخشی رابطه سرمایه انسانی و رشد اقتصادی مورد آزمون قرار گرفته است. نمونه آماری شامل 20 کشور توسعه یافته و در حال توسعه شامل ایران با استفاده از داده‌های بانک جهانی و موسسه لگاتوم، طی سال های 2009 تا 2018 در نظر گرفته شده است. در این پژوهش از مدل پانل پویای آستانه ای و روش گشتاور های تعمیم‌یافته (GMM) استفاده شده است. نتایج برآورد مدل نشان داده است که اثر گذاری سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی بستگی به سطح سرمایه اجتماعی دارد. به عبارت دیگر در شرایطی که سطح سرمایه اجتماعی پایین‌تر از آستانه 8/50 از شاخص سرمایه اجتماعی باشد، سرمایه انسانی توان اثرگذاری مثبت بر رشد اقتصادی ندارد بلکه به دلیل مسایلی چون بیکاری فارغ التحصیلان و پدیده فرار مغزها تاثیری منفی نیز بر رشد اقتصادی برجای می‌گذارد. اما در صورتی‏که سطح سرمایه اجتماعی بالا باشد و از آستانه 8/50 بالاتر رود، اثرگذاری سرمایه انسانی بر رشد مثبت می شود و در چنین جامعه‌ای سرمایه اجتماعی به عنوان بستری برای شکوفایی سرمایه انسانی عمل می‌کند.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی، پانل پویای آستانه ای، کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه
  • لیلا آرغا، یوسف محنت فر صفحات 171-190

    هدف مطالعه حاضر استفاده از داده‌های در سطح خانوار برای دوره زمانی 1397-1389 و رهیافت مدل‌های تجزیه برای بررسی علل تفاوت مخارج برق خانوارهای روستایی و شهری است. نتایج رگرسیون چندک نشان می‌دهد که درآمد و بعد خانوار اثر منفی و معنی‌داری بر سهم مخارج انرژی دارد و اثر اندازه مسکن و دسترسی به لوازم خانگی دارای انرژی‌بری بالاتر، مثبت و معنی‌دار است. علاوه بر این مدل اکساکا-بلیندر نشان می‌دهد که 92 درصد از تفاوت سهم مخارج برق خانوارهای شهری و روستایی ناشی از تفاوت ویژگی‌های اقتصادی-اجتماعی خانوارها است. مدل ماچادو-متا نیز نشان می‌دهد که در چندک‌های پایین از سهم مخارج برق، سهم ناکارایی مصرف برق بیش از سهم تفاوت در ویژگی‌های اقتصادی-اجتماعی خانوارها است. از آنجا که تفاوت در دسترسی به امکانات دارای انرژی‌بری بالا سهم غالب را در تفاوت سهم مخارج برق خانوارها دارد، علت اصلی برای رشد مصرف برق خانوارها در ایران عمدتا ناشی از تمایل برای دستیابی به سطح رفاه بالاتر است. بنابراین، استفاده از تجهیزات پرمصرف انرژی ممکن است نقش اساسی در کاهش انرژی مورد نیاز داشته باشد.

    کلیدواژگان: مخارج برق خانوار، مدل های تجزیه، ناکارآمدی، رفاه، رگرسیون چندگانه
  • سمانه ابراهیم پور*، غلامعلی فرجادی، اسمعیل ابونوری، رحمان سعادت صفحات 191-215
    نقش و اهمیت سرمایه انسانی به عنوان یکی از عوامل شتاب‏دهنده توسعه اقتصادی از گذشته مورد توجه پژوهشگران بوده و همچنان نیز ارتباط این متغیر با سایر عوامل تعیین‏کننده آن از موضوعات مورد بحث است. سیاست‏ها و متغیرهای اقتصادی بسیاری بر انباشت و سطح سرمایه انسانی کشورها تاثیر دارند. بر پایه مطالعات تجربی، تجارت و تغییرات ساختاری از جمله متغیرهای مهم اثرگذار بر سرمایه انسانی هستند که با توجه به نتایج پژوهش‏های پیشین، ممکن است نوع ارتباط این متغیرها، تحت شرایط مختلف و در کشورهای گوناگون، متفاوت باشد. بدین ترتیب ارتباط آنها نیازمند شناخت و بررسی دقیق‏تر است. با توجه به اهمیت موضوع، مطالعه حاضر در پی آن است تا ارتباط سرمایه انسانی، بازبودن تجاری و تغییرات ساختاری را در کشورهای منتخب عضو اوپک بررسی نماید. برای نیل به این هدف، از رویکرد خودرگرسیون‏برداری داده‏های پانلی در دوره زمانی 1990- 2019 استفاده شده است. یافته‏های پژوهش حاضر و تجزیه و تحلیل توابع واکنش آنی حاکی از آن است که اثر شوک تغییرات ساختاری بر سرمایه انسانی که با شاخص متوسط سال‏های تحصیل وارد مدل شده، مثبت و اثر شوک بازبودن تجاری بر سرمایه انسانی منفی بوده است. مطابق نتایج تجزیه واریانس، بازبودن تجاری و شوک‏های ناشی از آن حتی در بلندمدت نیز سهم چندانی در توضیح تغییرات سرمایه انسانی در کشورهای عضو اوپک ندارد. به نظر می‏رسد با افزایش بازبودن تجاری، افزایش تقاضایی که در این گروه کشورها ایجاد می‏شود، در بخش مواد اولیه صادراتی است که تقاضا را برای سرمایه انسانی کم می‏کند.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، بازبودن تجاری، تغییرات ساختاری، کشورهای عضو اوپک، الگوی خودرگرسیون‏برداری پانلی
  • شادی ظفری*، مهدی پدرام صفحات 217-248

    بررسی کلی سیاست های ابلاغی بانک های مرکزی در کشورهای مختلف نشان می دهد که تقاضای پول یکی از مفاهیم کلیدی در تحلیل های اقتصاد کلان می باشد. براساس معیارهای تحلیل اقتصاد کلان، ویژگی های مهمی از تابع تقاضای پول هستند که می توانند کارایی سیاست های پولی را به طور اساسی تحت تاثیر قرار دهند. یکی از مهم ترین این ویژگی ها ثبات تقاضای پول است.در این پژوهش کارایی سیاست پولی و تقاضای پول در ایران با استفاده از داده های سری زمانی سال های 1398-1369 اقتصاد ایران بررسی شده است. به این منظور، نخست با استفاده از الگوی خود رگرسیون با وقفه های توزیعی غیرخطی(NARDL)، فرضیه وجود عدم تقارن تقاضای پول نسبت به تغییرات نرخ تورم بررسی شده است. سپس، در زیر بخش بعدی با استفاده از الگوی خود رگرسیون برداری(VAR) فرضیه تغییر در اثر بخشی کارایی سیاست پولی نسبت به عدم تقارن تقاضای پول بررسی شده است.  نتایج حاصل حاکی از آن است که تکانه‎های مثبت و منفی نرخ تورم، تقاضای پول را به صورت نامتقارن تغییر می دهند. با بدست آمدن ضرایب تکانه های مثبت و منفی نرخ تورم از الگوی NARDL و وارد کردن این ضرایب به متغیر سیاست پولی، تغییر در اثر بخشی کارایی سیاست پولی نسبت به عدم تقارن تقاضای پول، با استفاده الگوی VAR بررسی و اثبات شده است.

    کلیدواژگان: تقاضای پول، سیاست پولی، عدم تقارن، الگوی NARDL، الگوی VAR
  • پردیس حجازی*، مرتضی خورسندی صفحات 249-269

    اثرگذاری درآمد بر رفاه ذهنی در مطالعات فراوانی موردتوجه قرارگرفته، اما ابعاد مختلفی از این اثرگذاری هنوز موردبررسی قرار نگرفته است؛ ازاین رو هدف مطالعه حاضر، بررسی اثرگذاری غیرخطی درآمد بر رفاه ذهنی 58 کشور منتخب، طی سال های 2005 تا 2020 می باشد، که با استفاده از روش گرسیون کوانتایل انجام شده است. در پژوهش حاضر، اثر متغیرهای درآمد، بیکاری، تورم، امید به زندگی و نابرابری درآمد بر رفاه ذهنی نیز بررسی شده است. نتایج حاصل نشان می دهد در تمام چندک ها، بین درآمد و رفاه ذهنی، رابطه مثبت و معناداری برقرار است اما با در نظر گرفتن دهک های مختلف رفاه ذهنی، ضریب اثرگذاری درآمد بر رفاه ذهنی در سطوح بالاتر رفاه ذهنی بیشتر می باشد. از حدود میانه رفاه ذهنی به بعد، این مقدار تقریبا ثابت می باشد. متغیرهای UNE وINF  در تمام سطوح رفاه ذهنی دارای اثر منفی معنادار بر رفاه ذهنی می باشند. در میانه رفاه ذهنی، اثرگذاری منفی نابرابری درآمد بر رفاه ذهنی، کاهش می یابد همچنین امید به زندگی نیز در تمام سطوح رفاه ذهنی، اثر معناداری بر رفاه ذهنی ندارد. درواقع کشورها با افزایش نامحدود رفاه ذهنی، قادر نیستند مقدار اثرگذاری مثبت درآمد بر رفاه ذهنی را به صورت نامحدود افزایش دهند. بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده، نه تنها اثرگذاری عوامل اقتصادی بر رفاه ذهنی حایز اهمیت است بلکه بالا بودن رفاه ذهنی نیز در مقدار اثرگذاری اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: اقتصاد شادی، رفاه ذهنی، رگرسیون انتقال ملایم، معمای ایسترلین، نابرابری درآمدی
|
  • Bahram Mohseni Maleki * Pages 13-36
    Tax, as one of the most important financing Sources of government, play an important role in economic growth and income distribution and depending on their level of development and economic structure. Given the role of taxes in the economy, the phenomenon of tax evasion, which is derived from the lack of professional ethics, as a counter-value can be a serious threat to tax culture and, consequently, the realization of social welfare, and for this reason, the need to identify the causes and intensification of tax evasion due to neglect of ethical aspects and provide solutions in this regard is worth discussing. Investigating the phenomenon of tax evasion and identifying important factors in its formation helps to provide the most appropriate strategies and infrastructure to prevent and reduce it. Tax evasion has not only economic roots, but also the role of social and institutional factors in its formation.Therefore, the main purpose of this study is to investigate the factors affecting tax evasion by considering the moderating role of tax knowledge. The statistical population of this study was taxpayers of various tax occupations during 2019 and the first half of 2020. Eight cases affecting tax evasion were examined according to Fisher (1992) Modified 4-factor questionnaire. Based on a questionnaire distributed among taxpayers, results show that the variables of non-compliance (Tax rate and income level) and tax system (Probability of discovery, tax offenses, complexity of the tax system and comprehensible government roles) have a positive and significant relationship with the tax evasion variable, While the influence and attitude of peers has not been an effective factor in tax evasion. Also, tax knowledge, as a moderating variable, affects the relationship between significant factors and tax evasion.
    Keywords: Tax evasion, tax, Structural Equations, tax knowledge, Professional ethics
  • Mojtaba Rostami, Seyed Nezamuddin Makiyan *, Rasul Roozegar Pages 37-55

    Forecasting is an essential and growing component of financial theories and applications. Forecasts are expressed in three ways: point, interval, and probability distribution. The largest amount of information a forecast can provide is in the form of a probability distribution. For example, in addition to the mean and conditional variance of other torques including kurtosis and skewness, the probability distribution can also be calculated. This form of forecasting is very important in the financial economy, which is a fundamental risk assessment and uncertainty. Because the sum of all possible events is estimated and the future events may not be missed. Therefore, estimating uncertainty in this case is much more accurate than other forms of forecasting. In the present study, based on the Geometric Brownian Model (GBM), the probability of future stock price index values of Tehran Stock Exchange is calculated. Bayesian parametric approach and MCMC sampling algorithm are used for this purpose. The results show the growth rate of the stock price index at an average rate of 4% in the year 1398 (forecast year) and the probability of limiting events such as the index falling to below the 1397 average is very low (about 7%). The results also show that the probability of falling stock price index in the forecast year is lower than the minimum of the previous year is only 0.0017. Therefore, investing in the stock market is very safe. This information is only available in the manner of predicting the probability of future stock price indexes.

    Keywords: Geometric Brownian Model )GBM(, Bayesian Methods, MCMC, Forecasting of Future Stock Price Index, Probability Distribution
  • Javad Darban Fooladi, Farhad Dehdar *, Mohammadreza Abdoli Pages 57-84
    The present research aims to present a model of sustainable tax development functions under the information environment risk conditions of Tehran Stock Exchange companies. In this research, using a mix of qualitative and quantitative approaches, Initially 13 tax professionals working at the university level participated in the meta-analysis and the Delphi section to validate the research components and indicators. Delphi analysis was used to identify the theoretical adequacy of the components and indicators. In the quantitative section, 28 executives from the stock exchange companies were selected randomly through available sampling method. They were given matrix questionnaires to stratify the identified indicators in a range from the most to the least influential ones. The results of the qualitative analysis indicated the existence of 2 main components in the form of 15 final indicators based on theoretical adequacy. Moreover, through the quantitative analysis, it was found that the indicators of the greater dynamics of the value of the company based on tax transparency (C1) as an indicator of the external information environment functions, as well as the increased level of disclosure of economic performance in line with the GRI standard (C9) and the strategic balance between tax minimization and corporate value (C10) as the indicators of the internal information environment functions had the most significant effects on the sustainable tax development of Tehran Stock Exchange companies under the information environment risk conditions. These results show that the development of sustainable tax development functions under the information environment risk conditions can also help to improve the effectiveness of the companies’ internal operations, regardless of their positive effects on the competition and market levels.
    Keywords: Sustainable Tax Development Functions, Information Environment Companies, Total Interpretive, Structural, Information environment risk, Competitive Consequences
  • Roozbeh Balounejad Nouri *, Siavash Mohammadpoor Pages 85-104
    One of the challenges for monetary policymakers is how to adopt monetary policy when inflation is persistence. Inflation stability is in fact a measure of the tendency of the inflation rate to maintain its current state and in a way indicates the stickiness in the variable. The issue of inflation stability becomes more difficult when in an economy, inflation stability changes at different times. Therefore, in this study, the intensity of inflation persistence and its dynamics in the Iranian economy were examined using monthly data for the period 1383:1 -1399:6 and using the generalized MS- ARFIMA model. The results showed that in the regime with low inflation and less fluctuations, there is stability of inflation; however, in the regime with high inflation and high fluctuations, there was no evidence of inflation. From an economic and monetary policy perspective, this result is very important. In fact, these results indicate that the monetary policymaker can reduce the level of inflation and return it to its previous values (long-term average) by inflicting a negative shock, quickly and without showing the resistance variable. But when we see moderate inflation in the country's economy, the reduction of inflation will not be easy and usually there will be a need for more efforts to reduce it. Therefore, paying attention to these results can prevent the inconsistency of time in the adoption of monetary policy. It can also be a warning to policymakers to refrain from adopting policies that have limited positive effects in the short term but negative effects in the long run.
    Keywords: Macroeconomics, Inflation Persistence, Money Supply Monetary Policy, Nonlinear Models
  • Arash Hadizadeh * Pages 105-124
    In this study, the hypothesis of per capita income convergence between the provinces of the Islamic Republic of Iran during the period 2000-2018 has been tested. The convergence hypothesis has been tested in several Persian articles, even at the provincial level. But the present study differs from previous studies in two ways. First, the use of real GDP per capita without oil data as a measure of per capita income that will eliminate the bias caused by alternative variables. Second, all previous studies have used cross-sectional data estimators to estimate the beta convergence equation, the results of which will be biased. However, in this research, the dynamic spatial panel data model and the SYS-GMM estimator have been used, which will eliminate this bias. Also, two types of matrices were used to study the spatial interactions between the provinces.The results show that, the slope of the absolute beta convergence model is negative and the hypothesis of absolute convergence is not rejected and the rate of this conditional convergence between the provinces of the country is equal to 10.5%. That is, regional inequality is declining during this period. In addition, the results show that the hypothesis of per capita income convergence is not rejected and the hypothesis of spillover effects due to spatial interactions between the provinces of the country is confirmed. Both effects of neighborhood overflow and migration are statistically significant, but the effects of migration overflow have a greater effect than the effects of overflow due to neighborhoods in the provinces. Sensitivity analysis from the three perspectives of changing the spatial interaction matrix, changing the alternative variable of real per capita income and changing the estimator shows the stability of the results and the lack of seriousness of the small sample bias for the SYS-GMM estimator.
    Keywords: Convergence Hypothesis, Dynamic spatial panel data, Migration Overflow Effects, Neighborhood Overflow Effects, SYS-GMM
  • Saman Ghaderi *, Khaled Ahmadzadeh, Shlir Sarmasti Pages 125-153

    Given the importance of income inequality, which is one of the major problems of macroeconomics, especially in developing countries, and considering the direct impact of remittances on the income of recipient households, the purpose of this study is to investigate the effect of remittances on income inequality. In this regard, the panel threshold regression approach for selected developing countries in the period 2018-2000 using the bootstrap simulation method has been used to approximate the asymptotic distribution of test statistics in Stata software. Findings from estimating the non-threshold linear model showed that the relationship between remittances and income inequality is negative and statistically significant, so that increasing the amount of remittances reduces the income inequality by 0.12 units. On the other hand, estimating the threshold fixed effects model indicates the existence of a threshold of 8.43% for the inflation rate and different effects of remittances on income inequality in two different inflation regimes. Considering the threshold effect, in order to investigate the effects of remittances on income inequality, the results show that remittances before the inflation threshold (low inflation regime), remittances reduce income inequality, but after the threshold (High inflation regime) remittances had a negative effect on income inequality but were not statistically significant. Therefore, the existence of high inflation can neutralize the effect of remittances on income inequality in countries with inflation above the threshold. Also, according to the results of the present study, the economic growth variable has reduced income inequality, but the variables of government size, trade openness, population growth rate and unemployment rate have increased income inequality.

    Keywords: Remittances, Income inequality, Panel threshold regression, Bootstrap simulations method, Selected developing countries
  • asghar abolhasani, bita shaygani, Amir Jamshidnezhad * Pages 127-150

    The banking industry is one of the most important and fundamental sectors of the economy and the main bedrock for the growth and dynamism of the financial system and consequently economic growth and development. One of the problems that various countries, including Iran, are facing in the current situation is the increase in         non-performing loans of banks in relation to the total loans granted in the banking system, which indicates an increase in credit risk, reduced quality of assets of this system and possible financial stabilization in the future. The ratio of non-performing loans has different effects on macroeconomic variables due to the different functions of private and public banks. On the other hand, one of the most important macroeconomic variables, economic growth means a continuous increase in the level of production of society, which reflects the level of welfare and economic power of any society. If the non-performing loans increase, the lending power of banks wil decrease while increasing the need for public and private reserves of banks to manage its risk. This will reduce the possibility of financing in the economy and the country's economic growth. In this study, using the Fully Modified Ordinary Least Squares Method (FMOLS), the effect of the increase of non-performing loans by public and private banks on Iran's economic growth is shown. The results of this study show that increasing the ratio of non-performing loans of public and private banks has similarly reduced Iran's economic growth. Also, private sector credit, employees with university degrees and gross fixed capital formation have a positive effect on economic growth while price index and government size have a negative effect on it.

    Keywords: Non-performing loans, Economic Growth, Public bank, Private bank, Fully Modified Ordinary Least Square (FMOLS)
  • Fatemeh Moftakhari, Younes Nademi *, Ali Kavand Pages 151-170

    Human capital is one of the basic requirements of economic growth from the perspective of recent theories of economic growth. However, many developing countries have not been successful in achieving sustainable economic growth and ultimately economic development despite their large investments on expanding the education system and strengthening the human capital. The purpose of this article is to answer the following research question: Under what conditions human capital can be a productive force for sustainable economic growth and ultimately economic development? For this purpose, the hypothesis of the effect of social capital level on the relationship between human capital and economic growth has been tested. The sample included 20 developed and currently developing countries, including Iran. The data has been obtained from the World Bank and the Legatum Institute for the years 2009-2018. In this study, the Threshold Dynamic Panel Model (TDPM) and the Generalized Method of Moments (GMM) method have been used. The results of model estimation have shown that the impact of human capital on economic growth depends on the level of social capital, i.e., when the level of social capital is below the threshold of 50.8 of the social capital index, the human capital cannot have a positive effect on economic growth. However, issues such as graduate unemployment and brain drain phenomenon also have a negative effect on the economic growth. In contrast, when the level of social capital is high exceeding the threshold of 50.8, the impact of human capital is positive and in such societies, social capital acts as a platform for the flourishing of human capital.

    Keywords: Economic Growth, human capital, social capital, Threshold dynamic panel, Developed, developing countries
  • Leila Argha, Yousef Mehnatfar Pages 171-190

    Employing micro-data, quantile regression, as well as Oaxaca-Blinder and Machado-Mata decomposition models, this study investigated the causes of the existing gap in electricity consumption of the Iranian rural/urban households from 2010 to 2018. The quantile regression analysis showed that income and size of the family have a significant reverse effect on the amounts of energy expenditure. However, the building characteristics and access to high electricity-consuming appliances have a significant impact on the amounts of energy expenditure. In addition, the Oaxaca-Blinder model showed that 92% of the gap in the electricity expenditures of the urban/rural households is due to differences in socio-economic characteristics of the households. The Machado-Mata model also showed that in areas with lower electricity expenditures, inefficiency in electricity consumption is more effective compared to the difference in the socio-economic characteristics of the households. Since the households’ access to high electricity-consuming appliances has a significant effect on the gap in their electricity expenditures, the main reason for the increase of electricity consumption in Iran is the desire to achieve a higher level of welfare.

    Keywords: Decomposition Models, Household Electricity Expenditure, Inefficiency, Quantile Regression, Welfare
  • Samaneh Ebrahimpour *, Gholamali Farjadi, Esmaeil Abounouri, Rahman Saadat Pages 191-215
    The role and importance of human capital as one of the factors and resources of accelerating economic development has been considered by economic researchers for a long time and is still a challengeable subject. Many economic policies and variables affect the accumulation and level of human capital. According to the empirical researches, trade openness and structural changes are important variables affecting the human capital. However, considering the existing literature, the type of relationship among these variables may vary under different conditions and in different countries. Thus, these relationships need to be examined more precisely. Therefore, given the importance of this issue, the current study sought to examine the relations between human capital, trade openness and structural changes in the selected OPEC countries. To achieve this goal, panel vector auto-regressive approach was used in the period 1990-2019. The findings of this study and the analysis of impulse-response functions showed that the shock of structural changes on human capital was positive in the model with the average years of schooling, while the shock of trade openness on human capital was negative. Moreover, the results of variance decomposition indicated that trade openness do not play a significant role in explaining the changes of human capital in the OPEC countries even in the long run. It seems that trade openness increases the demand of primary sectors which use low-skilled labor and therefore decreases the demand for human capital.
    Keywords: human capital, Trade Openness, Structural Changes, OPEC Countries, Panel-VAR
  • Shadi Zafari *, Mehdi Pedram Pages 217-248

    An overview of the policies announced by the central bank in various cases indicates that the demand for money is one of the key concepts in the analysis of the Macroeconomic. According to the criteria of macroeconomics analysis, there are important features of money demand that can mainly affect the efficiency of monetary policy. One of the most important features of money demand is stability. Monetary policy refers to the adoption of measures to control and regulate the amount of money in circulation to achieve desirable economic goals.This study examines the efficiency of monetary policy and money demand in Iran. Data have been collected annually for the years 1990-2019. Hence, first, using the Nonlinear Auto-Regression Distribution (NARDL) model, the asymmetry of money demand with respect to changes in inflation has been investigated and proven. Then, using the Vector Auto-Regression (VAR) model, the effectiveness of monetary policy efficiency despite the asymmetry of money demand with respect to the positive and negative shocks of inflation has been studied and analyzed. The results show that positive and negative changes in inflation rate will change the money demand asymmetrically. Also, the effectiveness of monetary policy efficiency in relation to the asymmetry of money demand changes along with the positive and negative inflation rate.

    Keywords: Demand of money, Monetary Policy, Asymmetry, NARDL. model, VAR model
  • Pardis Hejazi *, Morteza Khorsandi Pages 249-269

    The effect of income on subjective well-being has been studied in several researches; however, the various dimensions of this effect have not been studied yet. Therefore, the aim of this study is to investigate the nonlinear effects of income on subjective well-being of 58 selected countries during the years 2005 to 2020 using quantile regression approach. In this study, the effects of income, unemployment, inflation, life expectancy, and income inequality on subjective well-being have also been investigated. The results show that in all quantities, there is a positive and significant relationship between income and subjective well-being. Considering different deciles of subjective well-being, however, the effect of income on subjective well-being is greater at higher levels of subjective well-being. From the middle onwards, this value is almost constant. In fact, with an unlimited increase in the subjective well-being, countries are unable to increase the amount of positive impact of income on it. According to the results, the impact of the economic factors on subjective well-being is importan, so that a high subjective well-being affects the amount of impact.

    Keywords: Happiness Economy, Well-being, panel Smooth Threshold Regression, Easterlin Paradox, Income inequality