فهرست مطالب

روان پرستاری - سال نهم شماره 4 (پیاپی 46، مهر و آبان 1400)

نشریه روان پرستاری
سال نهم شماره 4 (پیاپی 46، مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم ممتازبخش، علی زارعی*، فریده اشرف گنجویی، مریم دانش پژوه، یوسف فکور صفحات 1-10
    مقدمه

    پمفیگوس ولگاریس بیماریتاولیپوستی ومخاطی مزمن ،آزار دهنده با منشاء خود ایمنی بوده و اثرات روانی ناخوشایندی را برفرد میگذارد که اضطراب وافسردگی ازجمله شایعترین آنهاست. از طرفی فعالیت ورزشی اوقات فراغت بعنوان یک روش بدون عارضه ومفید در درمان اضطراب و افسردگی در تحقیقات مطرح شده است.

    هدف

    در این مطالعه هدف بررسی تاثیر فعالیت ورزشی اوقات فراغت بر افسردگی و اضطراب بیماران پمفیگوس میباشد.

    روش

    76 بیمار پمفیگوس ولگاریس وارد مطالعه گردیده و بصورت تصادفی به دو گروه مساوی شاهد ومداخله تقسیم شدند. پرسشنامه های اضطراب وافسردگی بیمارستانی HADS به همراه اطلاعات دموگرافیک، طبی و فردی توسط بیماران تکمیل گردید. مداخله تجربی، شامل فعالیت ورزشی اوقات فراغت به صورت پیاده روی در پارک بمدت 60 دقیقه ،هر هفته سه جلسه و بصورت یک روز در میان به طول8 هفته اجرا شد.

    یافته ها

    فعالیتهای ورزشی اوقات فراغت باعث کاهش معنیدار اضطراب بیماران گروه مداخله در مقایسه با گروه شاهد پس از 8 هفته شد (6.92±4.7 vs 9.31±4.97, P-value=0.03) ولی بر روی سطح افسردگی بین دو گروه تاثیرمعنی داری در طی دوره دو ماهه نداشت (6.03±4.6 vs 7.78±4.3, P-value=0.067) هرچنددر گروه مداخله تجربی نسبت به خود در طول زمان تغییرات معنی دار هم در اضطراب وافسردگی گزارش شده است(P-value<0.03وP-value<0.004)

    نتیجه گیری

    انجام فعالیتهای ورزشی اوقات فراغت مانند ورزش تفریحی پیاده روی میتواند به عنوان یک روش مفید و بدون عارضه برای کاهش اضطراب بیماران پمفیگوس ولگاریس در کنار درمانهای دارویی توصیه شود گرچه ممکن است در طی این دوره دوماهه تاثیری بر میزان افسردگی نداشته باشد.

    کلیدواژگان: ورزش تفریحی، اوقات فراغت، پمفیگوس ولگاریس، اضطراب، افسردگی، کرونا
  • لیلی نوریان، محسن گل پرور*، اصغر آقایی صفحات 11-23
    مقدمه

    افسردگی از زمره اختلال های مشکل آفرین برای زنان است. این اختلال قادر است تا عملکرد زنان را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی روان درمانی مثبت نگر و درمان پذیرش و تعهد بر سرمایه عاطفی و افسردگی زنان افسرده اجرا شد.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با سه گروه و در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری است. جامعه آماری پژوهش شامل زنان افسرده شهر اصفهان در پاییز و زمستان 1398 بود. از جامعه آماری مورد اشاره 60 نفر از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (هر گروه 20 نفر) وگروه کنترل (20 نفر) گمارده شدند. از پرسشنامه سرمایه عاطفی و مقیاس افسردگی بک برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. گروه روان درمانی مثبت نگر و درمان پذیرش و تعهد به ترتیب طی 14 و 13 جلسه  تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل هیچگونه درمانی دریافت  نکرد. داده ها از طریق تحلیل واریانس اندازه های تکرار شده و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در سرمایه عاطفی و افسردگی بین گروه روان درمانی مثبت نگر و درمان پذیرش و تعهد با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>P). اما بین دو گروه درمانی در سرمایه عاطفی و افسردگی تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر روان درمانی مثبت نگر و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش سرمایه عاطفی و کاهش افسردگی زنان افسرده، استفاده از این دو درمان در مراکز مشاوره و روان درمانی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: افسردگی، روان درمانی مثبت نگر، درمان پذیرش و تعهد، سرمایه عاطفی، زنان افسرده
  • دورنا نبی زاده اصل، قاسم آهی*، فاظمه شهابی زاده، احمد منصوری صفحات 24-36
    مقدمه

    صفات اسکیزوتایپال می توانند منجر به اختلال در کارکردهای اجتماعی و شخصی شوند و پیش درآمد بروز اختلال های طیف روان پریشی باشند. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی تجارب تجزیه ای و تحمل ناپذیری بلاتکلیفی در رابطه بین تجارب آسیب زای دوره کودکی و نشانه های شخصیت اسکیزوتایپال انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر ازنظر هدف بنیادی و ازنظر روش گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند (5200=N). حجم نمونه 400 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه آسیب دوران کودکی، مقیاس تجارب تجزیه ای، مقیاس تحمل ناپذیری بلاتکلیفی و پرسشنامه شخصیت اسکیزوتایپال-فرم کوتاه استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL و با کمک روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که تجارب تجزیه ای و تحمل ناپذیری بلاتکلیفی میانجی رابطه بین تجارب آسیب زای دوران کودکی و نشانه های شخصیت اسکیزوتایپال هستند. بعلاوه این مدل از برازش مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر از نقش میانجی تجارب تجزیه ای و تحمل ناپذیری بلاتکلیفی در رابطه بین تجارب آسیب زای دوران کودکی و نشانه های شخصیت اسکیزوتایپال حمایت می کند. این نتایج بر لزوم توجه به این سازه ها و در نظر گرفتن نقش آن ها توسط متخصصان، درمانگران و برنامه ریزان به هنگام کار با دانشجویان و به طور خاص در مراکز مشاوره ای و درمانی تاکید دارد.

    کلیدواژگان: اختلال های تجزیه ای، اختلال شخصیت اسکیزوتایپال، بلاتکلیفی، آسیب زا
  • رویا مشاک، فرح نادری*، محبوبه چین آوه صفحات 37-48
    مقدمه

    ناباروری یک مشکل گسترده جهانی است که در سالهای اخیر بطور قابل ملاحظه ای شیوع پیدا کرده است و می تواند اثرات مخربی از لحاظ جسمانی، روانشناختی و معنوی و مذهبی در این زنان به وجود آورد. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری مذهب محور و درمان مثبت نگر بر شفقت خود و ادراک رنج درزنان نابارور بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با گروه مداخله و کنترل همراه با پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری پژوهش زنان نابارو مراجعه کننده برای درمان ناباروری به مراکز(وکلینیک های پزشکی ناباروری و مراکز بهداشتی درمانی) شهر اهواز درسال 1399 بودند، 60 تن براساس ملاک های ورود به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و براساس تصادفی ساده بطور مساوی در3 گروه 20 نفری جایگزین شدند. درمان شناختی رفتاری مذهب محور 10 جلسه 90 دقیقه ای و درمان مثبت نگری 8جلسه90 دقیقه ای دریافت کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. گروه ها پرسشنامه شفقت خود ریس و همکاران (2011) و ادراک رنج اسچالز وهمکاران(2010) به عنوان پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها  از روش تحلیل کوواریانس مانکوا و تعقیبی بونفرونی استفاده شد. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج داده ها نشان داد که در مراحل پس آزمون و پیگیری، درمان شناختی رفتاری مذهب محور و مثبت نگر بر کاهش شفقت خود و ادراک رنج (جسمانی، روانشناختی، معنوی/ وجودی) اثربخش بودند(001/0 >P). همچنین در مراحل پس آزمون و پیگیری بین اثربخشی دو مداخله بر شفقت خود و ادراک رنج(جسمانی، روانشناختی، معنوی/ وجودی)  تفاوتی مشاهده نشد(05/0 <P).

    نتیجه گیری

    نتایج از تاثیر دو روش درمان شناختی رفتاری مذهب محور ودرمان مثبت نگر بر افزایش شفقت به خود و کاهش ادراک رنج حمایت می کند. بنابراین می توان بیان نمود که از این روش های درمانی می توان به عنوان درمان تکمیلی در کنار سایر روش های درمان پزشکی جهت کمک به مشکلات روان شناختی زنان نابارور استفاده نمود.

    کلیدواژگان: شفقت خود، ادراک رنج، زنان نابارور، درمان شناختی رفتاری مذهب محور، درمان مثبت نگر
  • هادی ایزانلو، فاطمه شهابی زاده*، سید کاوه حجت، سید عبدالمجید بحرینیان صفحات 49-63
    مقدمه

    افسردگی در نوجوانی تحت تاثیر شناخت های منفی و راهبرهای ناسازگار هیجانی می تواند به صورت چشمگیری عملکردها را مختل کند و زمینه رفتارهای آسیب رسان از جمله اقدام به خودکشی را فراهم نماید؛ لذا، هدف از این پژوهش بررسی اثر بخشی درمان شناختی رفتاری مبتنی بر اندیشناکی در مقابل شناخت درمانی مبتنی بر توجه آگاهی  بر تنظیم شناخنی هیجان و باورهای منفی مربوط به افسردگی در میان دختران افسرده اقدام کننده به خودکشی بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تجربی با گروه کنترل همراه با دوره پیگیری دو ماهه است. 33 نوجوان دختر نوجوان افسرده که با مشکل اقدام به خودکشی به واحد اورژانس از اول آبان تا 15 اسفند 1398 مراجعه کرده بودند به روش هدفمند و پس از داشتن ملاک های شمول وارد پژوهش شدند. شرکت کننده گان پس از انتخاب به صورت تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایش 10 نفر و گروه کنترل 13 نفر) تقسیم شدند. یک گروه RFCBT و گروه دیگر MBCT در ده جلسه انفرادی دریافت کردند. ابزارها شامل مقیاس افسردگی بک-2، باورهای مربوط به افسردگی و نظم جویی شناختی هیجان بود. آنالیز داده ها با روش تحلیل واریانس همراه با اندازه گیری مکرر و با استفاده از نسخه 25 نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو روش اثر معناداری بر کاهش افسردگی، باورهای مربوط به افسردگی، راهبرد های ناسازگار تنظیم شناختی هیجان و افزایش راهبردهای سازگار تنظیم شناختی هیجان در زمان پس آزمون (001/0p<) و پیگیری (05/0p<)  نسبت به پیش آزمون داشته است. این نتایج در طول دوره پیگیری دو ماهه در هر دو گروه مداخله نسبت به دوره پس آزمون نیز پایدار بوده است (05/0p>).

    نتیجه گیری

    نتایج از تاثیر هر دو روش شناخت درمانی مبتنی بر توجه آگاهی و درمان شناختی رفتاری مبتنی بر اندیشناکی بدون برتری نسبت به یکدیگر، بر افزایش راهبردهای تنظیم هیجانی سازگار و کاهش راهبردهای ناسازگار و باورهای منفی مربوط به افسردگی حمایت می کند. بنابراین، برنامه ریزی برای استفاده از هر دو روش توسط درمانگران برای بهبود سلامت روانشناختی نوجوانان مبتلا به افسردگی پیشنهاد می شود، هر چند نتیجه گیری قوی در این زمینه به تحقیقات بیشتر در آینده و جامعه آماری بزرگتر نیاز دارد.

    کلیدواژگان: افسردگی، درمان شناختی رفتاری، توجه آگاهی، اندیشناکی، تنظیم هیجانی
  • مریم احمدی نسب، سعید ملیحی الذاکرینی*، فتح الله محقق، شیدا سوداگر، مهرداد ثابت صفحات 64-73
    مقدمه

    سرطان یکی از شایع ترین علل مرگ و میر در جهان است و به عنوان تجربه ای استرس زا می تواند مشکلات روانشناختی، اجتماعی و زیستی بسیاری را موجب شود. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثر بخشی روان درمانی وجودی مبتنی بر معنا بر افسردگی و میزان سرمی سایتوکایین اینترفرون گاما در زنان مبتلا به سرطان پستان بوده است.

    روش کار

    بدین منظور در یک کارآزمایی بالینی نیمه تجربی، 24 بیمار مبتلا به سرطان پستان از بیمارستان آیت الله خوانساری اراک به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دوگروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت مداخله وجودی مبتنی بر معنا قرار گرفت و گروه کنترل هیچ مداخله ای نگرفت. سطوح سرمی اینترفرون گاما و میزان افسردگی در هر دو گروه قبل از شروع مداخله، پس از آن و سه ماه پس از آخرین جلسه مداخله اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که درمان وجودی مبتنی بر معنا در کاهش افسردگی و کاهش میزان اینترفرون گاما تاثیر معناداری داشته است و این اثربخشی در طول زمان نسبتا پایدار بوده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، در مورد بیماران مبتلا به سرطان، متخصصان حوزه سلامت می توانند رواندرمانی وجودی مبتنی بر معنا را به منظور بهبود افسردگی و  سیستم ایمنی در آنها مورد استفاده قرار دهند.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، افسردگی، اینترفرون گاما، گروه درمانی وجودی
  • آریانا شعبان نژاد، محسن فضل علی*، بهرام میرزائیان صفحات 65-73
    مقدمه

    ناباروری وضعیتی است که می تواند با پیامدهای فردی و اجتماعی متعدد همراه باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی دشواری تنظیم هیجان در رابطه انعطاف پذیری روانشناختی و احساس تنهایی در زنان نابارور بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر، توصیفی-همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود.  جامعه آماری این مطالعه شامل کلیه زنان مراجعه کننده به مرکز ناباروری حضرت مریم ساری جهت دریافت خدمات ناباروری در فاصله زمانی سه ماهه پاییز 1398 بود. از میان آنها تعداد 291 نفر به روش نمونه گیری هدفمند بر اساس ملاک های ورود و خروج برای شرکت در مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه احساس تنهایی (UCLA)، پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی و پرسشنامه دشواری تنظیم هیجان (DERS) استفاده شد. در پژوهش حاضر، برای تحلیل داده ها از روش های ضریب همبستگی پیرسون و و مدل معادلات ساختاری با بهره گیری از نرم افزار ایموس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که انعطاف پذیری (24/0-=r، 01/0≥P) و دشواری تنظیم هیجان (36/0=r، 01/0≥P) به ترتیب دارای همبستگی منفی و مثبت معنی دار با احساس تنهایی می باشد. دشواری تنظیم هیجان در رابطه بین انعطاف پذیری روانشناختی و احساس تنهایی دارای نقش میانجی بود (01/0≥P).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که در زنان نابارور، انعطاف پذیری روانشناختی و دشواری تنظیم هیجان قادر به پیش بینی احساس تنهایی هستند. به نظر می رسد که متخصصان سلامت می توانند با طراحی مداخلات مناسب به کاهش دشواری تنظیم هیجان و احساس تنهایی و افزایش انعطاف پذیری روانشناختی در این افرا کمک کنند.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روانشناختی، دشواری تنظیم هیجان، احساس تنهایی، ناباروری
  • لیلا حسن نژاد، علیرضا حیدرئی*، بهنام مکوندی، مرضیه طالب زاده صفحات 84-93
    مقدمه

     خیانت، تجربه‌ای دردناک و پیچیده برای زوج یا زوجه خیانت دیده محسوب می‌شود. هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار و درمان راه‌حل محور بر رضایت جنسی در زنان آسیب دیده از خیانت همسر مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اهواز بود.

    روش کار

     روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان آسیب دیده از خیانت همسر مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اهواز در سال 1398 بود که با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند تعداد 45 زن انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل (هر گروه 15زن) قرار گرفتند. بمنظور گردآوری داده‌ها از پرسشنامه‌‌های نگرش به روابط فرازناشویی توسط ویتلی (2006) و رضایت جنسی هادسون و همکاران (1981) استفاده شد. گروه‌های آزمایشی تحت زوج درمانی هیجان مدار (10 جلسه 90 دقیقه‌ای) و درمان راه‌حل محور (6 جلسه 120 دقیقه‌ای) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ‌گونه مداخله‌ای دریافت نکرد. داده‌ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ ها: 

    نتایج نشان داد، هر دو زوج درمانی هیجان مدار و درمان راه‌حل محور بر افزایش رضایت جنسی در زنان اثربخش بودند (0.01<p) و بین اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار و درمان راه‌حل محور بر افزایش رضایت جنسی در زنان، تفاوت معنی‌داری وجود نداشت (0.05>p) و این نتایج تا مرحله پیگیری تداوم داشت.

    نتیجه‌ گیری:

     بر اساس نتایج پژوهش می‌توان نتیجه گرفت، از زوج درمانی هیجان مدار و درمان راه‌حل محور در جهت افزایش رضایت جنسی در زنان بهره برد.

    کلیدواژگان: خیانت زناشویی، رضایت جنسی زوج درمانی هیجان مدار و درمان راه حل محور
|
  • Maryam Momtazbakhsh, Ali Zarei*, Farideh Ashraf Ganjouie, Maryam Daneshpazhooh, Yousef Fakour Pages 1-10
    Introduction

    Pemphigus vulgaris is a chronic and irritating bullous dermatologic disease with an autoimmune origin and has unpleasant psychological effects Also recreational sport or leisure time activities have been proposed as an uncomplicated and useful method in the treatment of anxiety and depression in a number of studies.

    Aim

    In this study we aim to investigate the effect of leisure time activities as a useful and uncomplicated method on depression and anxiety in pemphigus patients.

    Method

    76 patients with pemphigus vulgaris were included in the study by observing the inclusion and exclusion criteria and were randomly divided into two equal groups of control and intervention. Hospital anxiety and depression questionnaire (HADS) was obtained before and after the intervention by patients and they complete their Medical and Personal Demographic Information’s. The intervention included recreational sport such as walking in the park for 60 minutes, every other day,three sessions per week.for 8 weeks.

    Results

    Recreational sport significantly reduced anxiety of patients in the intervention group compared to the control group after 8 weeks (6.92±4.7 vs 9.31±4.97, P-value=0.03). However, there was no significant effect on depression score between the two groups during the two-month period (6.03±4.6 vs 7.78±4.3, P-value=0.067). However, in the intervention group, significant changes in both anxiety and depression have been reported during the time. (P-value<0.03وP-value<0.004)

    Conclusion

    Leisure time physical activities such as recreational walking exercise in the park can be a useful and uncomplicated method to reduce anxiety in patients with pemphigus vulgaris along with medication, although it has not a significant effect on depression during this too short time in two-month exercise period.

    Keywords: Recreational sport, Leisure time, Pemphigus vulgaris, Anxiety, Depression, Covid19
  • Leili Nourian, Mohsen Golparvar*, Asghar Aghaei Pages 11-23
    Introduction

    Depression is one of the most common disorders in women. This disorder can severely affect womenchr('39')s performance. The aim of this study was to compare the effectiveness of positive psychotherapy and acceptance and commitment therapy on affective capital and depression in depressed women.

    Methods

    The research method is quasi-experimental with three groups in three stages: pre-test, post-test and follow-up. The statistical population of the study included depressed women in Isfahan in autumn and winter of 2019 and 2020. From the statistical population, 60 women were selected through purposive sampling and then randomly assigned to two experimental groups (20 people in each group) and control group (20 people). Affective Capital Questionnaire and Beck Depression Inventory were used to measure the dependent variable. Positive psychotherapy group and acceptance and commitment treatment were treated in 14 and 13 sessions respectively, and the control group did not receive any treatment. Data were analyzed by repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test.

    Results

    The results indicated that, there was a significant difference in affective capital and depression between the positive psychotherapy group and the acceptance and commitment treatment group with the control group (P <0.01). There is no significant difference between the two treatment groups in affective capital and depression (P >0.05).

    Conclusion

    Considering the effect of positive psychotherapy and acceptance and commitment based therapy on increasing affective capital and reducing depression in depressed women, the use of these two therapies in counseling and psychological treatment centers is suggested.

    Keywords: depression, positive psychotherapy, acceptance, commitment therapy, affective capital, depressed women
  • Dorna Nabizadeh Asl, Qasem Ahi*, Fatemeh Shahabizadeh, Mansouri Ahmad Pages 24-36
    Introduction

    Schizotypal traits can lead to disturbance in social and personal functioning and are a prodromal risk factor for developing psychosis. Therefore, the present study aimed to investigate the mediating role of dissociative experiences and intolerance of uncertainty in relationship between traumatic childhood experiences and schizotypal personality traits.

    Methods

    The research was descriptive-correlational. The statistical population consisted of all students of Islamic Azad University of Birjand in the academic year of 2019-2020, whose number was 5200 people. The sample size was 400 people who were selected by cluster random sampling method. In order to data gendering, childhood trauma questionnaire (CTQ), dissociative experiences scale (DES), intolerance of uncertainty scale (IUS) and schizotypal personality questionnaire- Brief Form (SPQ-BF) was used. The present research data were analyzed using SPSS and LISREL software and structural equation modeling method.

    Results

    The results of this study showed that dissociative experiences and intolerance of uncertainty mediated the relationship between traumatic childhood and schizotypal personality traits. In addition, this model has a good fit.

    Conclusions

    The results of the present study support of the mediating role of dissociative experiences and intolerance of uncertainty in relationship between traumatic childhood experiences and schizotypal personality traits. These results emphasize the need to pay attention to these structures and consider their role by specialists, therapists and planners when working with students and especially in counseling and treatment centers.

    Keywords: Dissociative disorders, Schizotypal personality disorder, Traumatic, Uncertainty
  • Roya Mashak, Farah Naderi*, Mahbobeh Chinaveh Pages 37-48
    Introduction

    Infertility is a widespread global problem that has become significantly more prevalent in recent years and can have devastating effects on these women physically, psychologically, spiritually and religiously. Therefore, the aim of the present study was to compare the effectiveness of religion based  on cognitive behavioral therapy and positive therapy on self compassion and perception of suffering in infertile women.

    Methods

    The present study was an experimental study with an intervention and control group with pre-test, post-test and 2-month follow-up. The statistical population of the study was infertile women referring to infertility treatment centers (infertility medical clinics and health centers) in Ahvaz in 1399, 60 people were selected based on the criteria for purposeful sampling and based on simple randomly divided into 3 groups of 20 people. Were replaced. Religion-based cognitive-behavioral therapy received 10 sessions of 90 minutes and positivity therapy received 8 sessions of 90 minutes, and the control group did not receive any intervention. The groups completed the Reiss & et al (2011) Self-Compassion Questionnaire and the Schulz et al. (2010) Perception of Suffering Questionnaire as pretest and posttest. MANKOVA analysis of covariance and Bonferney post hoc were used to analyze the data. Data were analyzed in SPSS software version 24.

    Results

    The results showed that in the post-test and follow-up stages, religion-oriented and positive cognitive behavioral therapy were effective in reducing self compassion and perception of suffering (physical, psychological, spiritual/ existential) (P <0.001). Also, in the post-test and follow-up stages, no difference was observed between the effectiveness of the two interventions on self compassion and perception of suffering (physical, psychological, spiritual / existential) (P <0.05).

    Conclusions

    The results support the effect of two methods of religion-based cognitive behavioral therapy and positive therapy on increasing self-compassion and reducing the perception of suffering. Therefore, it can be said that these treatments can be used as a complementary treatment along with other medical treatments to help psychological problems of infertile women.

    Keywords: Self-Compassion, Perception of Suffering, Infertile Women, Religion Based On Cognative Behavior Psychotherapy., Positive Psychotherapy
  • Hadi Izanloo, Fateneh Shahhabizadeh*, Seyed Kaveh Hojjat, Seyed Abdolmajid Bahrainian Pages 49-63
    Introduction

    Depression in adolescence under the influence of negative cognitions and maladaptive emotion regulation strategies can significantly impair performance and lead to harmful behaviors such as suicide attempts; Therefore, the aim of this study was to investigate the effectiveness of Rumination-Focused Cognitive Behavioral Therapy (RFCBT) versus Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) on cognitive emotion regulation and negative depression-related beliefs among depressed girls who attempted suicide.

    Method

    This study was quasi-experimental with a control group and two-month follow-up period. Thirty-three depressed adolescent girls who had referred to the emergency department with suicide attempting from October 23, 2019 to March 5, 2020, after having the inclusion criteria, were selected with targeted sampling method. Then, participants were randomly divided into three groups (two experimental groups of 10 and a control group of 13). One group received RFCBT and the other group received MBCT in ten individual sessions. The Beck Depression Inventory-II, Depression-Related Beliefs Scale and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire were employed as research instrument. Analyses of the data were made using SPSS version 16 software followed by analysis of variance with repeated measures.

    Results

    The finding showed that both methods had a significant effect on reducing depression, depression-related beliefs, maladaptive strategies of cognitive emotion regulation and increasing adaptive strategies at the time of post-test (p <0.001) and follow-up (p <0.05) compared to pre-test. The results were stable during the two-month follow-up period in each intervention group compared to the post-test period (p> 0.05).

    Conclusion

    The results support the effectiveness of two methods of rumination-focused cognitive behavioral therapy and mindfulness-based cognitive therapy without superiority over each other, in better use of cognitive emotion regulation strategies, and decreasing the negative depression-related beliefs. Therefore, planning for the use of both methods by therapists to improve the psychological health of adolescents with depression is suggested; However, strong conclusions about rumination-focused cognitive behavioral therapy require further research in the future and a larger statistical population.

    Keywords: Depression, Cognitive Behavioral Therapy, Rumination, Cognitive, Mindfulness, Emotional Regulation
  • Maryam Ahmadinasab, Saied Malihialzackerini*, Fathollah Mohaghegh, Sheida Sodagar, Mehrdad Sabet Pages 64-73
    Introduction

    Cancer is one of the most common causes of death in the world and as a stressful experience it can cause many psychological, social and biological problems. The aim of this study was to determine the effectiveness of meaning-based existential psychotherapy on depression and serum levels of cytokine interferon gamma in women with breast cancer.

    Methods

    For this purpose, in a quasi-experimental clinical trial, 24 patients with breast cancer from Ayatollah Khansari Hospital in Arak were selected by purposive sampling and randomly divided into experimental and control groups. The experimental group underwent meaning-based existential intervention for 10 sessions and the control group did not receive any intervention. Serum interferon gamma and depression levels were measured in both groups before, after, and three months after the last intervention.

    Results

    The results of multivariate analysis of variance showed that meaning-based existential therapy had a significant effect on reducing depression and interferon-gamma levels, and this efficacy was relatively stable over time (P <0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, in the case of cancer patients, health professionals can use meaning-based existential psychotherapy to improve depression and their immune system.

    Keywords: Breast cancer, Depression, Interferon gamma, Existential group therapy
  • Ariana Shabannezhad, Mohsen Fazlali*, Bahram Mirzaian Pages 65-73
    Introduction

    Infertility is a problem with a range of individual and social consequences. The aim of this study was to investigate the mediating role of emotion regulation difficulty in the relationship between psychological flexibility and loneliness in infertile women.

    Methods

    The method of this research was descriptive with structural correlation research design. The statistical population of this study included all women who referred to Hazrat Maryam Sari Infertility Center to receive infertility services in the autumn quarter of 1398. Among them, 291 people were selected by purposive sampling method based on inclusion and exclusion criteria to participate in the study. Data were collected using the UCLA Loneliness Scale, Cognitive Flexibility Questionnaire and difficulties in emotion regulation scale. Pearson correlation coefficient and path analysis using Amos software were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that flexibility (r = -0.24, P<0.01) and difficulty in regulating emotion (r = 0.36, P<0.01) had a negative and positive correlation, respectively, with loneliness. The difficulty of emotion regulation had a mediating role in the relationship between psychological flexibility and loneliness (P<0.01).

    Conclusion

    The present study showed that in infertile women, psychological flexibility and difficulty in regulating emotion are able to predict loneliness. It seems that health professionals can help reduce the difficulty of regulating emotion and loneliness and increase psychological flexibility in these maples by designing appropriate interventions.

    Keywords: Psychological flexibility, Emotion regulation difficulty, Loneliness, Infertility
  • Leyla Hasannejad, Alireza Heydarei *, Behnam Makvandi, Marzieh Talebzadeh Pages 84-93
    Introduction

    Infidelity is a painful and complicated experience for a betrayed spouse. The purpose of this study was to the comparison of the effectiveness of emotionally focused couple therapy and solution- focused therapy on sexual satisfaction in women affected by marital infidelity referred to consulting centers in Ahvaz city.

    Methods

    This experimental study was conducted with a pretest, posttest and follow up design with control group. The statistical population included all women affected by marital infidelity referred to consulting centers in Ahvaz city in 2019, that 45 women were selected and randomly assigned to two experimental groups and one control group (each group of 15 women). To collect data questionnaires such as Attitudes to Crossover Relationships of Vitley (2006) and Sexual Satisfaction of Hadson et al (1981) were used. The experimental groups underwent emotionally focused couple therapy (10 sessions 90 minutes) and solution- focused therapy (6 sessions 120 minutes), but the control group received no training. Data were analysed using covariance analysis.

    Results

    The results showed that both emotionally focused couple therapy and solution- focused therapy were effective to increasing sexual satisfaction in women affected by marital infidelity (p<0/01) and the results showed that there was no significant difference between the effectiveness of emotionally focused couple therapy and solution- focused therapy on increasing sexual satisfaction in women affected by marital infidelity (p>0/05) And these results did not continue until the follow up stage.

    Conclusions

    Based on the results of this study, it can be concluded that emotionally focused couple therapy and solution- focused therapy are used to increasing sexual satisfaction in women.

    Keywords: marital infidelity, sexual satisfaction, emotionally focused couple therapy &, solution- focused therapy