فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی - سال دهم شماره 3 (پاییز 1400)

نشریه پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی
سال دهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • هاجر شرقی، ناصر عیوضیان کاری، داود محمدی* صفحات 1-14

    کرم برگخوار چغندر قند Spodoptera exigua یکی از مهم ترین آفات پلی فاژ چغندرقند با پراکنش جهانی می باشد. با توجه به صدمات جبران ناپذیر اغلب آفت کش های شیمیایی، استفاده از روش های کنترل امن تر در مدیریت این آفت توصیه می شود. این مطالعه با هدف بررسی سازگاری دو گونه نماتود بیمارگر حشرات، Steinernema carpocapsae و S. feltiae با حشره کش سایپرمترین علیه لاروهای کرم برگخوار چغندرقند انجام گرفت. تاثیر نماتودهای بیمارگر حشرات و سایپرمترین بر لاروهای شش روزه کرم برگخوار چغندر قند به ترتیب با روش تماسی و گوارشی مورد ارزیابی قرار گرفت. مقادیر برآورد شده LC50 برای نماتود S. carpocapsae و S. feltiae به ترتیب 63/6 و 41/4 لارو آلوده کننده به ازای هر لارو (IJ/Larvae) و برای حشره کش سایپرمترین 4/465 پی پی ام بدست آمد. برای بررسی تاثیر تلفیق دو عامل، دو غلظت 160 و320 پی پی ام از حشره کش سایپرمترین و غلظت های دو، چهار و هشت IJ/Larvae از نماتودهای بیمارگر حشرات به صورت تلفیق با یکدیگر علیه لاروهای شش روزه کرم برگخوار چغندرقند مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد علیرغم تاثیر منفی سایپرمترین بر روی نماتودهای بیمارگر مورد بررسی، تلفیق غلظت 160 پی پی ام سایپرمترین با دو IJ/Larvae نماتود S. carpocapsae و تلفیق دو غلظت 160 و 320 پی پی ام سایپرمترین با دو IJ/Larvae گونه S. feltiae اثر سینرژیستی در مرگ و میر آفت نشان دادند. همچنین مشخص شد، با افزایش زمان در معرض قرارگیری با سایپرمترین به تنهایی و یا در تلفیق با نماتودهای بیمارگر، میزان مرگ و میر لاروهای کرم برگخوار چغندرقند افزایش یافت در حالی که این اثر افزایشی درخصوص نماتودهای بیمارگر به تنهایی پس از 48 ساعت ثابت و تغییری نشان نداد.

    کلیدواژگان: آنتاگونیستی، دوزهای غیرکشنده، سینرژیستی، Steinernema، کرم برگخوار چغندر قند
  • صفرعلی صفوی*، فرزاد افشاری صفحات 15-28

    ظهور و گسترش سریع نژادهای بیماریزای عوامل زنگ های گندم تحقیقات را به سمت یافتن منابع مقاومت پایدار هدایت کرده است. مقاومت تدریجی (Slow rusting) نوعی مقاومت نژاد غیراختصاصی و پایدار است. در این مطالعه به منظور تشخیص منابع احتمالی دارای مقاومت پایدار نسبت به زنگ ساقه، پارامترهای مقاومت تدریجی شامل ضریب آلودگی (CI)، شدت نهایی بیماری (FRS)، نرخ آلودگی ظاهری (r) و مقدار نسبی سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (rAUDPC) در 46 لاین گندم همراه با شاهد حساس (مخلوط رقم McNair  و لاین CD-90-12) طی سال های زراعی 95-1394 و 96-1395 در مزرعه آزمایشی ایستگاه تحقیقات کشاورزی اردبیل ارزیابی شدند. ارزیابی لاین ها تحت شرایط آلودگی طبیعی و در برابر جمعیت نژادی دارای پرآزاری برای ژن های مقاومت Sr25، Sr5 ، Sr6 ، Sr7a  ،Sr9f  ، Sr23، Sr28 ، Sr29 ، Sr30 ، Sr33 ، Sr34 ، Sr37 ، SrDP2 ، SrGT، SrPL ، SrWLD ،SrH   و SrTmp انجام شد. نتایج بررسی ها نشان داد که لاین های گندم M-93-13، M-93-14،M-93-16  و M-93-20 مقادیر پایینی از CI، FRS، r  و rAUDPC نشان دادند و به عنوان لاین های دارای سطح مطلوب مقاومت تدریجی در نظر گرفته شدند. لاین های شماره C-93-10، C-94-6،C-94-8 ، CD-94-6 M-93-3، M-93-12 وM-93-18  مقادیر متوسطی از پارامترهای مقاومت به زنگ ساقه را نشان دادند و به عنوان لاین های دارای سطح متوسط مقاومت تدریجی برای زنگ ساقه در نظر گرفته شدند. 25 لاین نیز دارای سطح پایین مقاومت تدریجی و بقیه لاین ها در گروه لاین های حساس و بدون هیچ نوع مقاومت تدریجی گروه بندی شدند. لاین های دارای سطح مطلوب و متوسط مقاومت تدریجی که از این مطالعه تشخیص داده شدند، می توانند برای معرفی رقم کاندید شده یا در برنامه های به نژادی گندم نسبت به زنگ ساقه استفاده شوند.

    کلیدواژگان: زنگ سیاه، پرآزاری، مقاومت نسبی، سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری
  • نرمین صادق زاده خیاطی، اروج ولیزادگان* صفحات 29-39

    سوسک توتون Lasioderma serricorneبه بسیاری از محصولات انباری خسارت می‏زند. علیرغم تلاش‏ها و تحقیقات مختلف، کنترل این آفت هنوز متکی به استفاده از قرص فستوکسین است که با توسعه مقاومت بسیاری از آفات انباری در برابر آن به یک ترکیب کمتر موثر تبدیل شده است. در این تحقیق اثر حشره کشی گازهای دی اکسید کربن و نیتروژن به تنهایی و در تلفیق با هم علیه حشرات کامل سوسک توتون مورد ارزیابی قرار گرفت. تلفات بعد از 24 ساعت ثبت گردید. نتایج نشان داد که گاز نیتروژن به تنهایی فاقد اثر کشندگی قابل توجه و معنی دار روی حشرات کامل آفت است. مقدار LC50 گاز دی اکسید کربن نیز برابر با 59/2498 پی‏پی‏ام به دست آمد. در تلفیق گازهای مذکور نیز غلظت‏های 254، 381 و 508 پی‏پی‏ام از گاز نیتروژن با مقدار LC50 گاز دی اکسید کربن تلفیق داده شد. نتایج حاصل از اختلاط این دو گاز نشان داد بیشترین مقدار کشندگی گاز دی اکسید کربن در غلظت‏های پایین از گاز نیتروژن حاصل می شود. طبق نتایح حاصل از تحقیق، هزینه استفاده از قرص فستوکسین در مقایسه با گاز دی اکسید کربن برای کنترل سوسک توتون بسیار بیشتر بود. می‏توان روش برنامه ریزی خطی را به عنوان یک روش مفید برای بهینه سازی مدیریت کنترل این آفت معرفی کرد و با در نظر گرفتن هزینه پایین و اثر حشره کشی بالای دی اکسید کربن و با بررسی کردن دیگر جوانب استفاده از آن، این فومیگانت را یک جایگزین مناسب برای فستوکسین در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: آفت انباری، برنامه ریزی خطی، قرص فستوکسین، گاز دی اکسید کربن، گاز نیتروژن
  • رضا برازنده آق کاریز*، ناصر رادمان، محمودرضا کریمی شهری، مهدی پیرنیا، عبدالحسین طاهری، سیدمهدی فاطمی صفحات 41-50

    در بازدیدهای بهار و تابستان سال 1397 از باغات درختان سیب در استان خراسان رضوی، علایم مشکوک به بیماری فیتوپلاسمایی مانند زردی، ریزبرگی، و همچنین برگ هایی که گوشوارک در آن به طور غیرعادی کشیده شده بود در سطح باغات مشاهده شد و 33 نمونه از برگ درختان جمع آوری گردید. با استفاده از آغازگرهای عمومی P1 / P7 و آغازگرهای آشیان ه ای R16F2n / R16R2، fU5 / rU3 و R16MF2 / R16MR2 در واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) از کلیه نمونه های دارای علایم، قطعات 1800 جفت باز در PCR عمومی و در PCRهای آشیان ه ای به ترتیب قطعات 1250، 876 و 1400 جفت باز تکثیر شدند. در نتایج حاصله مشخص گردید 18 نمونه آلوده به فیتوپلاسما مثبت بودند. محصول PCR دومرحله ای با جفت آغازگرهای R16F2n / R16R2، همسانه سازی و تعیین ترادف شده و در بانک جهانی ژن ثبت گردید. مقایسه توالی های به دست آمده با توالی های موجود در NCBI توسط نرم افزار BLAST و همچنین بررسی چند شکلی طولی قطعات برشی (RFLP) حقیقی با محصول PCR دومرحله ای با استفاده از آنزیم های AluI،  RsaIو Tru1I (MseI)، نشان داد که فیتوپلاسمای همراه درختان سیب بیشترین شباهت را با Candidatus Phytoplasma trifolii مربوط به گروه افژولش شبدر (Clover proliferation group, 16SrVI) دارند. آنالیز توالی ها با استفاده از نرم افزار iPhyClassifier، تعیین میزان تشابه نوکلیوتیدی و آنالیز تبارزایی با استفاده از ترادف کامل ژن RNA ریبوزومی 16S نیز تعلق فیتوپلاسمای همراه درختان سیب در استان خراسان رضوی را در گروه 16SrVI-A تایید کرد. این اولین گزارش از سیب های آلوده به Ca. Phytoplasma trifolii در ایران و سایر نقاط جهان است.

    کلیدواژگان: آنالیز فیلوژنتیکی، آنزیم برشی، چند شکلی طولی قطعات برشی، زردی، گروه 16SrVI
  • محمد کارآموزیان، مریم پهلوان یلی*، کمال احمدی صفحات 51-61

    پسیل معمولی پسته، یکی از مهم ترین آفات باغات پسته در ایران می ‏باشد. در این تحقیق، تاثیر آفتکش اسپیروتترامات (SP)، اسید سالیسیلیک (SA)، عصاره های متانولی و ان هگزانی پوست گردو (به ترتیب MW و NW)، عصاره های متانولی و ان- هگزانی دانه شوید (به ترتیب MD و ND) و کاربرد تلفیقی اسپیروتترامات با این ترکیبات (SP + SA ، SP  + MW، SP + NW، SP + MD و SP + ND) روی جمعیت پسیل پسته در طی دو سال بررسی شد. آب مقطر نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. همچنین مقدار ترکیبات ثانویه)فنل و فلاونویید (در برگ ‏های پسته تحت تیمارهای مختلف تعیین شد. در سال اول، بیش ترین درصد کاهش جمعیت پسیل پسته در تیمار تلفیقی اسپیروتترامات و عصاره متانولی دانه شوید (SP + MD) با میانگین 21/3 ± 26/91- درصد و در سال دوم در تیمارهای عصاره متانولی دانه شوید (MD) با میانگین 43/8 ± 70/ 36 - درصد و تیمار تلفیقی SP + MD با میانگین 9/17 ± 17/35- درصد محاسبه شد. ضمن اینکه در هر دو سال، کاربرد تلفیقی عصاره ان هگزانی پوست سبز گردو با اسپیروتترامات (SP + NW) موجب کاهش معنی دار جمعیت پسیل پسته در مقایسه با کاربرد اسپیروتترامات به تنهایی شد. مقدار ترکیبات فنل و فلاونویید کل نیز در برگ درختان پسته تیمار شده با ترکیبات مورد مطالعه، اختلاف معنی داری  نشان دادند. بالاترین سطح فنل کل (94/1 ± 48/75) در تیمار اسپیروتترامات + عصاره متانولی دانه شوید (SP + MD) به دست آمد که اختلاف معناداری با اسپیروتترامات، عصاره متانولی دانه شوید و اسپیروتترامات + عصاره ان- هگزانی دانه شوید نشان داد. در هر دو سال عصاره متانولی دانه شوید در تلفیق با اسپیروتترامات (SP + MD) بیشترین تاثیر را در کنترل جمعیت پوره های پسیل پسته داشت و بنابراین می تواند در برنامه های مدیریت تلقیقی این آفت مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پسیل معمولی پسته، فنل، فلاونوئید، عصاره گیاهی، مقاومت گیاهی
  • سیدحسین وفایی*، سمانه جمشیدی پور صفحات 63-71

    گیاه نخود سومین لگوم غذایی مهم جهان است. برق زدگی مخربترین بیماری نخود است که توسط قارچ Didymella rabiei ایجاد می شود. شناسایی منابع مقاومت در ژرم پلاسم نخود جهت برنامه های به نژادی و مدیریت بیماری ضروری است. به منظور بررسی تاثیر غلظت اسپور و شدت پرآزاری جدایه بر واکنش ژنوتیپ های نخود به بیماری برق زدگی، آزمایش فاکتوریلی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. اثر دو جدایه (A3: با پرآزاری متوسط و A6: با پرآزاری شدید) و غلظت اسپور (105، 105 × 2، 105 × 5 اسپور در هر میلی لیتر آب مقطر) بر شاخص و شدت بیماری در 20 ژنوتیپ نخود مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شاخص بیماری و شدت آن تحت تاثیر غلظت اسپور، پرآزاری جدایه ها و ژنوتیپ های نخود قرار گرفت و بین ژنوتیپ ها، جدایه ها و غلظت های اسپور تفاوت معنی داری مشاهده شد. شدت بیماری با افزایش غلظت اسپور از 105 × 2 به 105 × 5 اسپور در هر میلی لیتر برای ارقام مقاوم ILC 202، ILC72، ILC3279، ICC3996 و ICC12004 افزایش یافت، در حالی که شدت بیماری ژنوتیپ های حساس تحت تاثیر همه  غلظت های اسپور بود. ارقام افتراقی نخود از جمله ILC202، ILC72، ILC3279، ICC3996 و ICC12004 در برابر تمام غلظت های اسپور جدایه A3 مقاوم بودند، در حالیکه به غلظت 105 × 2 اسپور جدایه A6 حساس بودند. غلظت اسپور 105 × 2 با جدایه A3 بیشترین تفاوت را میان ژنوتیپ های نخود بر اساس میانگین شاخص بیماری ایجاد کرد. اطلاعات به دست آمده از این تحقیق می تواند در برنامه های به نژادی ارقام نخود و مطالعات بررسی تنوع بیماری زایی جمعیت قارچ مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارقام افتراقی، بیوه نیج، پرآزاری، شاخص بیماری، مقاومت
  • شعبانعلی مافی پاشاکلائی صفحات 73-80

    پروانه برگ خوار مرکبات (Papilio demoleus) یکی از آفات مهم نهالستان های مرکبات در اکثر نقاط مرکبات خیز کشور، بویژه استان مازندران می باشد. لذا در این تحقیق شاخص های تغذیه لارو پروانه برگ خوار مرکبات روی ارقام مختلف مرکبات (پرتقال تامسون ناول، نارنج، پرتقال سانگین و نارنگی انشو) در شرایط آزمایشگاهی (دمای 2 ± 24 درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی 75-65% و دوره نوری 14 ساعت روشنایی و 10 ساعت تاریکی) در سال 1389 بررسی شد. نتایج نشان داد که نرخ رشد نسبی، کارآیی تبدیل غذای هضم شده و شاخص تقریبی هضم شوندگی میزبان های مختلف با یکدیگر اختلاف معنی داری دارند اما نرخ مصرف نسبی و درصد کارآیی غذای خورده شده توسط لارو آفت در ارقام مورد بررسی اختلاف معنی داری را نشان ندادند. بیشترین نرخ رشد نسبی به برگ تامسون (36/0 ± 92/6) و کمترین مقدار آن مربوط به برگ سانگین (19/0 ± 71/3) بود. همچنین بیشترین کارآیی تبدیل غذای خورده شده (6/6 ± 19/41) و بیشترین کارآیی تبدیل غذای هضم شده (42/33 ± 63/96) مربوط به رقم تامسون بود.

    کلیدواژگان: پروانه برگ خوار، شاخص های تغذیه، مرکبات
  • مریم سلطانی، مهدی داوری*، مهرداد عباسی، محمود بیدار لرد صفحات 81-92
    قارچ های عامل بیماری زنگ (راسته Pucciniales) یکی از بزرگترین گروه بیمارگرهای گیاهی را شامل می شوند و به عنوان تهدید جدی محصولات کشاورزی در دنیا به شمار می روند. طی مطالعه قارچ های عامل بیماری زنگ در پوشش گیاهی دشت اردبیل، تعداد 46 گونه قارچ مولد زنگ از هشت جنس مختلف روی 60 گونه میزبانی متعلق به 16 تیره گیاهی در سال های 98-97 جمع آوری و با روش های ریخت شناختی شناسایی شدند. در بین نمونه های شناسایی شده، جنس Puccinia با 20 گونه، دارای بالاترین درصد فراوانی بود و جنس های Phragmidium و Melampsora به ترتیب با هشت و پنج گونه در رتبه دوم و سوم قرار گرفتند. تعداد 31 گونه شامل Aecidium euphorbiae، A. cf. orbiculare، Gymnosporangium cf. orientale، Melampsora allii-populina، M. euphorbiae، M. magnusiana، Phragmidium rosae-pimpinellifoliae،Ph. mucronatum ، Ph. tranzschelianum، Ph. tuberculatum، Ph. violaceum،Puccinia absinthii var. absinthii ، P. acroptili، P. allii، P. calcitrapae، P. cardui-pycnocephali، P. echinopis، P. epilobii-tetragoni، P. littoralis، P. hordei، P. magnusiana، P. menthae،P. mixta ، P. persistens، P. schismi، P. sii-falcariae، Tranzschelia discolor، Uromyces glycyrrhizae،U. polygoni-avicularis ،U. striatus و U. turcomanicus برای میکوبیوتای استان اردبیل جدید می باشند. طبق منابع در دسترس، گونه Gymnosporangium cf. orientale پس از گذشت بیش از یک قرن برای دومین بار روی Crataegus meyeri در ایران گزارش می شود. میزبان های Allium atroviolaceum برایP. allii ،Juncus gerardii برایP. littoralis ، Rosa canina برای Ph. rosae-pimpinellifoliae و Rosa × damascena برای Ph. tranzschelianum و Ph. tuberculatum به عنوان میزبان های جدید در ایران گزارش می شوند. گونه های Polygonum serpyllaceum برای U. polygoni-avicularis و Allium atroviolaceum برای P. mixta نیز به عنوان میزبان های جدید در دنیا گزارش می شوند.
    کلیدواژگان: ایران، بیماری های گیاهی، تنوع زیستی، قارچ های عامل زنگ، قارچ شناسی
  • ساناز کیانی وفا، عیدی بازگیر*، مصطفی درویش نیا صفحات 93-107

    بیماری پاخوره گندم ناشی از قارچ Gaeumannomyces graminis var. tritici، یکی از بیماری های مهم گندم در دنیا می باشد. در این تحقیق کاربرد دو گونه قارچ تریکودرما در کنترل این بیماری در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ‎ ای بررسی شد. عامل بیماری از بوته ‎های مشکوک به آلودگی از مزارع گندم شهرستان خرم آباد جداسازی و با استفاده از منابع معتبر قارچ شناسی شناسایی و بیماری زایی آن در شرایط گلخانه اثبات شد. ابتدا در شرایط آزمایشگاهی توانایی بازدارندگی از رشد پرگنه قارچ بیمارگر توسط قارچ های Trichodermaharzianum و T. viride  در کشت متقابل و اثر متابولیت های فرار گازی این قارچ های آنتاگونیست بررسی شد. سپس تاثیر  کاربرد انفرادی و تلفیقی دو گونه Trichoderma و قارچ کش تریادیمنول در مهار بیماری پاخوره در قالب یک طرح کاملا تصادفی دارای  16 تیمار و 4  تکرار در شرایط گلخانه بررسی و شدت بیماری و  شاخص های رشدی در تیمارها ثبت و مورد تجزیه و تحلیل های آماری قرار گرفتند. بررسی های آزمایشگاهی نشان داد که هردو گونه Trichoderma از طریق مکانیسم های مختلف باعث متلاشی شدن و بازداری رشد میسیلیوم قارچ G.graminis شدند. تلفیق تریادیمنول و دو قارچ آنتاگونیست،  قارچ کش تریادیمنول،  کاربرد انفرادی T. harzianum و T. viride  یک ماه بعد از کاشت به ترتیب باعث کاهش 70/60%، 58%، 47/06% و 47/06% شدت بیماری پاخوره گندم در گلخانه شدند. عوامل بیوکنترل  Trichoderma و تلفیق کنترل شیمیایی با قارچ آنتاگونیست می تواند رهیافتی امید بخش در مهار بیماری پاخوره گندم باشد.

    کلیدواژگان: بیوکنترل، آنتاگونیست، گندم، Gaeumannomyces، Trichoderma
  • راضیه پورحسینی، ابراهیم صداقتی*، سید رضا فانی، ماریه نادی، محمد مرادی صفحات 109-120
    استفاده از سویه های غیرتوکسین زای قارچ Aspergillus flavus به عنوان یک روش بیولوژیک موثر برای کاهش آفلاتوکسین در کشورهای مختلف در حال توسعه است. سویه های غیرتوکسین زا قادر به رقابت با سویه های توکسین زا و اشغال بستر هستند و این امر باعث کاهش جمعیت توکسین زا و میزان آفلاتوکسین در بستر غذایی می شود. هدف از این مطالعه، بررسی تنوع در جمعیت غیرتوکسین زای A. flavus از نظر مورفولوژیکی بود. تعداد 225 نمونه میوه و خاک پسته از استان های مختلف جمع آوری و برای جداسازی قارچ از روش سری های رقت و محیط کشت AFPA استفاده شد. برای غربال اولیه جدایه های غیرتوکسین زا از روش بخار آمونیاک در محیط کشت نارگیل آگار و برای تایید نتایج از روش کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) استفاده شد. تعیین گونه جدایه های حاصله به روش مولکولی با استفاده از آغازگرهای اختصاصی گونه FLAVIQ1/FlaQ2 انجام شد. ویژگی های ماکرومورفولوژیکی و میکرومورفولوژیکی 56 سویه غیرتوکسین زای A. flavus به دست آمده، با استفاده از چهار محیط کشت CYA (czapek yeast agar)، MEA (malt extract agar)،CY20S  (czapek yeast 20% sucrose) و CZ (czapek) مورد مقایسه قرار گرفت. بررسی این خصوصیات، جدایه  های غیرتوکسین زایA. flavus را در پنج گروه قرار داد. الگوی رشد پرگنه در محیط کشت CYA25 قابلیت تفکیک خوبی در بین جدایه ها از خود نشان داد. نتایج نشان داد در میان جدایه های غیرتوکسین زا A. flavus به دست آمده از مکان های جغرافیایی مختلف تنوع زیادی وجود دارد که دلیل آن می تواند به وجود گونه های مختلف در کمپلکس A. flavus مربوط باشد.
    کلیدواژگان: ایمنی غذایی، پسته، کنترل بیولوژیک، مایکوتوکسین، متابولیت ثانویه
  • جاناتان دی هالس صفحات 121-130

    Monilinia fructicola باعث بیماری در انواع شلیل و هلو شده و یک نگرانی اقتصادی در جنوب شرقی ایالات متحده محسوب میگردد. این تحقیق بهمنظور تلاش برای درک مکانیسمهایی که به M. fructicola این توانایی را میدهد تا در برابر قارچ کشهای بازدارنده دمتیلاسیون (DMI) مقاوم باشد، طراحی گردید. جدایه های M. fructicola با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا برای اندازه گیری میزان تفاوت غلظت ارگوسترول بین گروه های منتخب جدایه ها، مورد بررسی قرار گرفت. این امر برای تعیین اینکه آیا M. fructicola از استرول دیگری به غیر از ارگوسترول به عنوان محصول نهایی مسیر بیوسنتز استرول استفاده میکند، یا از آنزیم متفاوتی به غیر از 00 - آلفا دمتیلاز برای سنتز ارگوسترول استفاده میکند، انجام شد. این آزمایش تفاوت بین غلظت ارگوسترول در میان گروه های جدایه هایی که مورد بررسی قرار گرفتند را نشان داد. سه گروه از جدایه ها در این تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند که گروه اول شامل جدایه های فاقد عنصر "مونا" و حساس به قارچکشهای DMI ، گروه دوم شامل جدایه های دارای عنصر "مونا" و مقاوم در برابر قارچ کشهای DMI ، و گروه سوم شامل جدایه های دارای عنصر "مونا" و حساس به قارچ کشهای DMI بودند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری تفاوت های معنیداری را بین سه گروه از جدایه ها نشان داد، که نشان میدهد M. fructicola از آنزیم متفاوتی به غیر از 00 - آلفا دمیتیلاز، برای سنتز ارگوسترول استفاده میکند.

    کلیدواژگان: قارچ کش های بازدارنده دمتیلاسیون، ارگوسترول، Monilina fructicola، مقاومت
|
  • Hajar Shargi, Naser Eivazian Kary, Davoud Mohammadi * Pages 1-14

    The beet armyworm, Spodoptera exigua, is one of the most important polyphagous ubiquitous pests of the sugar beet. Because of adverse effects of conventional pesticides, introduction of new safe control methods in beet army worm management is essential. The aim of this study was evaluating compatibility of two EPN species, Steinernema carpocapsae and S. feltiae with cypermethrin against beet army worm larvae. Contact and oral toxicity of EPNs and cypermethrin was evaluated against six days old beet armyworm larvae. The recorded LC50 values of S. carpocapsae and S. feltiae were 6.63 and 4.41 IJ/Larvae, respectively. This value for cypermethrin was 465.4 ppm. Combination effects were tested at three concentrations of EPNs including 2, 4, and 6 IJs/Larvae and 160 and 320 ppm of cypermethrin. Nevertheless, the negative effect of cypermethrin on EPNs, synergistic effects on larvae mortality were recorded at combination treatments 160 ppm Cyp+2 IJs/Larvae EPNs, similar effect was also recorded at treatment contained 320 ppm cypermethrin and same level of IJs of S. feltiae. Larvae mortality was enhanced by increasing the exposure time to cypermethrin and also in combination with EPNs. This increasing trend was also recorded for 48 hours of post-exposure to EPNs and then the curve became plateau.

    Keywords: Antagonistic, Beet army worm, Steinernema, Sub-lethal doses, Synergistic
  • Safarali Safavi *, Farzad Afshari Pages 15-28

    The emergence and rapid spread of virulent races of wheat rusts has driven a search for sources of resistance for durable resistance. Slow rusting resistance, a kind of race-nonspecific resistance, has been reported to be more durable. In this study in order to identify possible sources of durable stem rust resistance between elite wheat lines, slow rusting parameters including coefficient of infection (CI), final rust severity (FRS), apparent infection rate (r) and relative area under disease progress curve (rAUDPC) were evaluated in a set of forty six wheat lines along with susceptible control (mixture of McNair and the line CD-90-12) in 2015-2016 and 2016-2017 cropping seasons. This study was conducted in field plots at Ardabil Agricultural Research Station (Iran). All lines were evaluated under natural infection conditions against race population having virulence to resistance genes including Sr25, Sr5, Sr6, Sr7a, Sr23, Sr28, Sr29, Sr30, Sr33, Sr34, Sr37, SrDP2, SrGT, SrPL, SrWLD, SrH and SrTmp < /em>. Results of evaluations for resistance parameters showed that the lines M-93-13, M-93-14, M-93-16 and M-93-20 had low level of CI, FRS, r and rAUDPC so were considered as lines having high levels of slow rusting resistance. The lines C-93-10, C-94-6, C-94-8, CD-94-6, M-93-3, M-93-12 and M-93-18 had moderate level of slow rusting and 25 lines with high values of CI, FRS, r and rAUDPC were grouped as lines having low level of slow rusting resistance. The remaining lines without slow rusting resistance were considered as susceptible group. The lines with high and moderate levels of slow rusting resistance can be used in breeding programs or releasing new resistant cultivars.

    Keywords: Black rust, Virulence, Partial resistance, AUDPC
  • Narmin Sadeghzadeh Khayati, Orouj Valizadegan * Pages 29-39

    The cigarette beetle, Lasioderma serricorne damages a wide range of stored products. Despite a great deal of research, control of this pest still relies on the use of phostoxin tablets, which is becoming less effective as the insect develops resistance to this compound. In this research mortality effect of carbon dioxide and nitrogen gases evaluated individually and in combination, against adults of L. serricorne. Mortality was recorded after 24 h. Results indicated that nitrogen did not have a significant lethal effect on adults of pest. The LC50 value of carbon dioxide was estimated 2498.59 ppm. In combination tests of these gases, concentrations of 254, 381 and 508 ppm of nitrogen were combined with the LC50 value of carbon dioxide. Results showed that insect mortality was increased by decreasing the concentration of nitrogen or by increasing that of carbon dioxide. According to the results of this study, the cost of using phostoxin tablets was much higher than that of carbon dioxide. Linear programming can be introduced as a useful method for optimizing control managing of this pest. Also, by considering the low cost control and high insecticidal effect of carbon dioxide and evaluating other aspects, this fumigant can be introduced as a suitable alternative to phostoxin.

    Keywords: Carbon dioxide, Linear programming, Phosphine tablet, Nitrogen, Stored-product pests
  • Reza Barazandeh Aghkariz *, Naser Radman, Mahmoud Reza Karimi Shahri, Mahdi Pirnia, Abdolhossein Taheri, Seyed Mahdi Fatemi Pages 41-50

    During spring and summer of 2018, suspected symptoms of the phytoplasma disease such as leaf shrinkage and yellowing as well as leaves with abnormally-enlarged stipules were observed in apple orchards in Khorasan Razavi province and 33 leaf samples were collected. Samples of symptomatic apple tree were assayed for infection with phytoplasma, using universal primer pairs P1 / P7 and nested PCR using primer pair R16F2n / R16R2, fU5 / rU3 and R16MF2 / R16MR2 in Polymerase Chain Reaction (PCR). The universal PCR products were 1800 bp fragments and the nested-PCR products were 1250, 876 and 1400 bp fragments, respectively, which were amplified by primer pairs. Of 33 leaf samples from apple, 18 samples were tested positive for phytoplasmas. The R16MF2/R16MR2 primed nested PCR products were cloned, sequenced and submitted into GenBank. Comparison of the obtained sequences with the sequences of NCBI using BLAST software and Restriction Fragment Length Polymorphism (RFLP) analysis of the nested PCR products using the enzymes AluI, RsaI and TruI (MseI) indicated that phytoplasma in apple trees in Razavi Khorasan province was most similar to Candidatus Phytoplasma trifolii related to Clover Proliferation (CP) 16SrVI group. Analysis of sequences using iPhyClassifier software, determination of nucleotide similarity, and phylogenetic analysis of full-length 16S rDNA showed that phytoplasma in apple tress of Razavi Khorasan province belongs to 16SrVI-A subgroup. This is the first report on Ca. Phytoplasma trifolii infections in apple trees in Iran and other regions across the world.

    Keywords: Phylogenetic analysis, Restriction enzyme, RFLP, Yellowing, 16SrVI group
  • Mohammad Karamoozian, Maryam Pahlavan Yali *, Kamal Ahmadi Pages 51-61

    Common pistachio psyllid, is one of the most important pests of pistachio in Iran. In this study, the effect of spirotetramate (SP), salicylic acid (SA), methanolic and n-hexane extracts of walnut husk (MW & NW, respectively), methanolic and n-hexane extracts of dill seed (MD & ND, respectively) and the combined application of spirotetramate with these compounds (SP + SA, SP + MW, SP + NW, SP + MD and SP + ND) were studied on pistachio psyllid population during two years. Distilled water was also considered as control. The amount of secondary compounds (total phenol and flavonoid contents) in pistachio leaves in different treatments was determined. In the first year, the highest percentage of population reduction of pistachio psyllid was observed in combined treatment of spirotetramate and methanolic extract of dill seed (SP + MD) with an average of -91.26 ± 3.21 % and in the second year in methanolic extract of dill seed (MD) with an average of 36.70 ± 8.43% and SP + MD combined treatment with an average of -35.17 ± 17.9%. In both years, the combined use of n-hexanic extract of green walnut husk with spirotratram (SP + NW) reduced significantly the population of pistachio psyllids compared to the use of spirotratram alone. The amount of total phenol and flavonoid compounds in the leaves of pistachio trees treated with the studied compounds showed a significant difference. The highest level of total phenol was obtained in SP + MD treatment (75.48 ± 1.94) that showed significant differences with SP, MD and SP + ND treatments. The results of this study during two years showed that methanolic extract of dill seed in combination with spirotetramate (SP + MD) had the greatest effect in the population control of pistachio psylla nymphs and therefore can be considered in the integrated management programmes of this pest.

    Keywords: Common pistachio psyllid, Plant extract, Plant resistance, Phenol, flavonoids
  • Seyyed Hossein Vafaei *, Samaneh Jamshidipoor Pages 63-71

    Chickpea is the third most important food legume in the world. Ascochyta blight is the most destructive disease of chickpea caused by the fungus Didymella rabiei. Identification of resistance sources in germ plasm of chickpea is essential for breeding programs and management of disease. In order to investigate the effects of spore concentration and virulence severity of isolate on intensity of ascochyta blight in chickpea genotypes, a factorial experiment was conducted based on completely randomized design with three replications. Effect of two isolates (A3: moderately virulent & A6: highly virulent) and different spore concentrations (105, 2 × 105, 5 × 105 spores ml-1) were investigated on disease rate of 20 genotypes. Results showed that disease scale and its severity were affected by spore concentration, virulence severity of isolates and chickpea genotypes and there was significant difference between genotypes, isolates and spore concentrations. The disease severity increased with spore concentration from 2 × 105 to 5 × 105 spores ml-1 for resistant lines including, ILC 202, ILC72, ILC3279, ICC3996 and ICC12004, while the susceptible lines were affected by all of the conidial concentrations. The chickpea differential lines including ILC202, ILC72, ILC3279, ICC3996 and ICC12004 were resistant to all of the conidial concentrations of A3 (moderately virulent) while were susceptible to 2 × 105 spores ml-1 of A6 (highly virulent). The spore concentration of 2 × 105 spores ml-1 with A3 isolate developed the most discrimination between chickpea genotypes on the basis of mean disease scale. The obtained information can be used in breeding programs of chickpea and pathogenic diversity studies.

    Keywords: Differential lines, Bivenij, Virulence, Disease scale, Resistance
  • Shabanali Mafi Pashakolaei Pages 73-80

    The lemon butterfly, Papilio demoleus is one of the most important citrus pests in nursery and newly planted trees in most citrus growing areas of Iran, particularly in Mazandaran province. In this research, nutritional indices of Lemon butterfly larvae, was investigated on different host plants (Citrus sinensis c.v. Thompson navel, Citrus aurantium, Citrus sinensis c.v. Sangin and Citrus reticulata) under the laboratory conditions (24 ± 2˚C, 65-75% RH and photoperiod of 14L:10D h) in 2008. Results indicated that the relative growth rate (RGR), efficiency of conversion of digested food (ECD) and approximate digestibility (AD) were significantly different among host plants. However, there was no significant difference between relative consumption rate (RCR) and efficiency of conversion of ingested food (ECI) among citrus varieties. The highest and lowest relative consumption rate related to Thompson navel and Sangin as 6.92 ± 0.36 and 3.71 ± 0.19, respectively. ECI and ECD were the highest on Thompson navel as 41.19 ± 6.6 and 96.63 ± 33.42, respectively.

    Keywords: Citrus, Lemon butterfly, nutritional indices
  • Maryam Soltani, Mahdii Davari *, Mehrdad Abbasi, Mahmud Bidar Lord Pages 81-92
    Rust fungi (order Pucciniales), comprise one of the largest group of plant pathogens and represent major threat for agricultural products worldwide. In a taxonomic study on rust fungi in Ardabil plain during 2018-2019 growing seasons, 46 species belonging to eight genera were collected from 60 plant species in 16 families and identified based on morphological characters. Among the identified taxa, Puccinia with 20 species had the highest percentage and Phragmidium and Melampsora were ranked second and third with eight and five species, respectively. Thirty one species viz. Aecidium euphorbiae, A. cf. orbiculare, Gymnosporangium cf. oriental, M. allii-populina, M. euphorbiae, M. magnusiana, Ph. rosae-pimpinellifoliae, Ph. mucronatum, Ph. tranzschelianum, Ph. tuberculatu, Ph. violaceum, Puccinia absinthii var. absinthii, P. acroptili, P. allii, P. calcitrapae, P. cardui-pycnocephali, P. echinopis, P. epilobii-tetragoni, P. hordei, P. littoralis, P. magnusiana, P. menthae, P. mixta,P. persistens,P. schismi, P. sii-falcariae, Tranzschelia discolor, Uromycesglycyrrhiza, U. polygoni-avicularis, U. striatus and U. turcomanicus are new to the Ardabil province mycobiota. Gymnosporangium cf. orientale is rediscovered from Iran on Crataegus meyeri after more than a century. Allium atroviolaceum forP. allii, Juncus geradi for P. littoralis, Rosa canina forPh. rosae-pimpinellifoliae and Rosa × damascena for both Ph.tranzschelianum and Ph. tuberculatum are reported as new hosts in Iran. According to available literature and databases, Polygonum serpyllaceum for U. polygoni-avicularis and Allium atroviolaceum for P. mixta are reported as new hosts (matrix nova).
    Keywords: Biodiversity, Iran, Mycology, Plant disease, Rust fungi
  • Sanaz Kianivafa, Eidi Bazgir *, Mostafa Darvishnia Pages 93-107

    Take-all disease of wheat caused by Gaeumannomyces graminis var. tritici is one of the important diseases of wheat worldwide. In this study, application of two Trichoderma species on the control of this disease was evaluated under laboratory and greenhouse conditions. The causal agent of disease was isolated from suspected diseased plants in wheat fields of Khorrramabad district, identified according to scientific mycological literatures and its pathogenicity was proven in greenhouse. The mycelial inhibition potential of Trichoderma harzianum and T.viride in dual culture and volatile metabolite effects against the pathogen were tested in vitro. Then, single and combined greenhouse application of the two Trichoderma isolates and triadimenole fungicide for control of take-all disease were investigated using a completely randomized design with 16 treatments and four replications and disease severity and growth indices were recorded and analyzed statistically. In vitro experiments showed that both of the Trichoderma species disintegrated the hypha and inhibited the mycelia growth of G. graminis. Combined application of triadimenole fungicide with the two antagonists, triadimenole, and single application of T. harzianum and T. viride reduced take-all severity by 70.6, 58, 47.06 and 47.06 percent, respectively in greenhouse after 30 days of sowing. Trichoderma biocontrol agent and integration of chemical compounds with antagonists would provide promising strategy for management of wheat talke-all disease.

    Keywords: Antagonist, Biocontrol, Gaeumannomyces, Trichoderma, Wheat
  • Razieh Pourhosseini, Ebrahim Sedaghati *, Seyed Reza Fani, Marieh Nadi, Mohammad Moradi Pages 109-120
    The use of nontoxigenic strains of Aspergillus flavus as an effective biological method to reduce aflatoxin is being developed in different countries. Nontoxigenic strains are able to compete with toxigenic strains by substrate occupation, which reduces the toxigenic population and the amount of aflatoxin in the substrate. The aim of study was to investigate the morphological diversity in the nontoxigenic population of A. flavus. To isolate nontoxigenic strains from 225 fruit and pistachio soil samples obtained from different provinces, AFPA culture medium and dilution series method were used. Primary nontoxigenicity screening was performed by ammonia vapor method in coconut agar medium and thin layer chromatography was used for result confirmation. Isolates were identified molecularly using FLAVIQ1/FlaQ2 species-specific primers. In order to identify the macromorphological and micromorphological features of 56 obtained strains, four culture media including CYA (Czapek yeast agar), MEA (malt extract agar), CY20S (Czapek yeast 20% sucrose) and CZ (Czapek) were used. Investigation of macro-micromorphological features, classified A. flavus strains into five groups. Colony growth pattern on CYA25 cultural media has shown good differentiation between isolates. The results showed that there is a great variety among nontoxigenic A. flavus isolates obtained from different agro ecological zones due to the presence of different species in the A. flavus complex.
    Keywords: Biological control, Food safety, Pistachio, Mycotoxin, Secondary metabolite
  • Jonathan Hulse * Pages 121-130

    Monilinia fructicola causes disease on peaches and nectarines, and is an economic concern in the South Eastern United States. This experiment was designed to try and understand the mechanisms that allow M. fructicola to be resistant to Demethylation Inhibitor (DMI) fungicides, which is an interest among agronomists. Isolates of M. fructicola were analyzed with High Performance Liquid Chromatography to measure differences in ergosterol concentration between selected groups of isolates. This was done to determine if M. fructicola is using an alternate sterol other than ergosterol as the final end product of the sterol biosynthesis pathway, or is using a different enzyme other than 14-a demethylase, to synthesize ergosterol. This experiment showed differences in ergosterol concentration between the groups of isolates that were analyzed. The three groups analyzed in this study included isolates without the ‘Mona’ element while susceptible to DMI fungicides, isolates with the ‘Mona’ element and resistant to DMI fungicides, isolates with the ‘Mona’ element while susceptible to DMI fungicides. Statistical analysis revealed significant differences between the three groups of isolates, which suggesting that M. fructicola uses a different enzyme, other than 14-a demethylase, to synthesize ergosterol.

    Keywords: DMI fungicides, Ergosterol, Monilina fucticola, Resistance