فهرست مطالب

جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای) - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1400)

فصلنامه جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای)
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/20
  • تعداد عناوین: 46
|
  • صمد محمدی زاده سماکوش*، حبیب صبوری خسروشاهی، مهناز رونقی نوتاش صفحات 1-16

    این مقاله با هدف مطالعه عوامل موثر بر هویت محله ‏ای در شهر تهران آغاز شد و رابطه متغیرهای سرمایه اجتماعی، سبک زندگی، اقتصاد سرمایه‏ داری معاصر، فضای کالبدی، امنیت اجتماعی و ارتباطات از راه دور با هویت محله‏ ای سنجش شد. چارچوب نظری این تحقیق بر اساس آرای ایمری و همکاران، چپ‏ من، لوفور، جیکوبز، هاروی، تی‏ هال و جنکینز تنظیم و مدل نظری نیز ترسیم گردید. روش تحقیق، پیمایش و ابزار گردآوری داده‏ ها پرسشنامه ساخت‏ یافته بود. جمعیت جامعه آماری شامل محله‏ های حصارک، وحیدیه و ولنجک، برابر با 56060 نفر بود و نمونه‏ گیری با استفاده از فرمول کوکران 382 نفر برآورد شد. محقق برای پوشش دادن پاسخ‏های غیرمعتبر 428 پرسشنامه توزیع نمود. داده‏ های گردآوری شده در قالب آمار توصیفی، استنباطی و تحلیل مسیر تحلیل شدند. متغیرهای مستقل تحقیق به جز ارتباطات از راه دور رابطه معناداری با هویت محله‏ ای در سطح اطمینان 95 درصد داشتند. میانگین هویت محله‏ ای در بازه 11 تا 55 در حصارک برابر با 80/33، ولنجک 14/33 و در وحیدیه 32/31 بوده است. تحلیل مسیر نشان داد از میان متغیرهای مستقل، سرمایه اجتماعی به میزان 555/0، سبک زندگی به میزان 470/0، اقتصاد سرمایه داری معاصر به میزان 239/0، امنیت اجتماعی به میزان 147/0، ارتباطات از راه دور به میزان122/0 و فضای کالبدی به میزان 063/0 در سطح اطمینان 95 درصد تغییرات هویت محله‏ ای را تبیین نموده‏ اند. به‏ علاوه 6/53 درصد از تغییرات متغیر هویت محله ‏ای به وسیله متغیرهای درون مدل تبیین گردید.

    کلیدواژگان: هویت محله‏ ای، سرمایه اجتماعی، سبک زندگی، اقتصاد سرمایه‏ داری معاصر، فضای کالبدی
  • لیلا جلال آبادی*، مریم ضیاء آبادی صفحات 17-32

    گردشگری پایدار یک سیستم پیچیده و مفهوم آکادمیک به عنوان محصول عصر مصرف گرایی و نیولیبرالیسم است. امروزه پایداری به یک متغیر کلیدی در رقابت پذیری و یک هدف اولیه برای مدیران مقاصد گردشگری تبدیل شده است. با این حال، ایجاد گردشگری پایدار آسان نیست .لازم است تعاملی قوی بین ابعاد و عوامل کلیدی گردشگری پایدار و اثرات آن بر محیط زیست برقرار شود . پژوهش حاضر از نظر هدف توصیفی و از نظر نتایج کاربردی است و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است . هدف مطالعه حاضر، شناسایی شاخص های پایداری و سنجش، رتبه بندی مناطق شهر کرمان از نظر وضعیت شاخص های موثر بر ابعاد چهارگانه توسعه ی گردشگری پایدار است. ابتدا در سطح مناطق شهر کرمان، پرسشنامه توزیع گردید و نتایج به دست آمده با استفاده از روش آنتروپی شانون وزن دهی و با استفاده از مدل های تصمیم گیری(الکتر، ویکور و saw) وزن های بدست آمده مورد بررسی تقابلی قرار گرفته و بر اساس برخورداری از میزان ضریب تاثیر، مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفتند.لیکن با توجه به ماهیت این مدل ها و ویژگیهای مناطق شهری کرمان، نتایج مدل های مختلف، نتایج متفاوتی را نشان می دهد که در هر کدام از نقشه های تکنیک مورد استفاده بیان گردیده است. برای دست یابی به نتیجه قابل قبول از تکنیک ادغامی کپلند که نتایج سه مدل الکتر، ویکور و saw را با هم ادغام نموده و ارزیابی می نماید، استفاده گردید و براساس این تکنیک، مناطق چهارگانه شهری کرمان از منظر گردشگری پایدار مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، شاخص های پایداری، مدل های تصمیم گیری چند معیاره، کرمان
  • لیلا وثوقی*، صادق خو ش نمک صفحات 33-46

    بدون شک گردشگری به عنوان یک فعالیت مهم اقتصادی، از ظرفیت بالایی جهت ایجاد فرصت های جدید کسب و کار به ویژه در مناطق آزاد تجاری، برخوردار است. با توجه به اینکه سرمایه گذاری پیش نیاز توسعه کسب و کار گردشگری است، شناسایی عوامل موثر بر جذب سرمایه گذاری و اولویت بندی آن جهت توسعه کسب و کار گردشگری، اهمیت بسزایی دارد. لذا هدف از این تحقیق شناسایی و تحلیل شاخص های چندسطحی موثر بر جذب سرمایه گذاری در کسب و کارهای گردشگری در منطقه آزاد تجاری صنعتی ارس است. جامعه آماری تحقیق، سرمایه گذاران و کارشناسان گردشگری منطقه آزاد تجاری صنعتی ارس می باشند. تعداد نمونه انتخابی برای جامعه سرمایه گذاران 43 نفر و برای کارشناسان خبره 15 نفر بوده است. جهت آزمون فرضیات تحقیق از آزمون تی تک نمونه ای و آزمون اسپیرمن و به منظور الویت بندی شاخص های موثر بر جذب سرمایه گذاری در کسب و کار گردشگری از دیدگاه سرمایه گذاران از آزمون فریدمن و از دیدگاه کارشناسان از تحلیل سلسله مراتبی و برای اجماع در الویت بندی متفاوت از روش کپ لند استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که به ترتیب شاخص های: زیرساخت ؛ جذابیت های محیطی؛ سطح و مرحله توسعه گردشگری در مقصد و اندازه بازار آن و عوامل تشویقی و حمایتی با الویت یکسان؛ شرایط اقتصادی؛ عوامل سیاسی و اجتماعی؛ دسترسی به اطلاعات و قوانین و مقررات کسب وکار با الویت یکسان؛ عوامل مکانی و جغرافیایی مهم ترین شاخص های موثر بر جذب سرمایه گذاری در کسب وکار گردشگری می باشند.

    کلیدواژگان: شاخص های چندسطحی سرمایه گذاری، کسب و کار گردشگری، مناطق آزاد تجاری- صنعتی، ارس
  • واحد جولائی*، رضا رضالو، کریم حاجی زاده باستانی، بهروز افخمی صفحات 47-71

    ارزیابی نقش عوامل طبیعی در مکان گزینی سکونت گاه های باستانی به شناخت و درک ما از نحوه ی شکل گیری و پراکنش این زیست گاه ها یاری می رساند. پژوهش حاضر باهدف شناخت، ارزیابی و درک تاثیر عوامل طبیعی در توزیع زیستگاه های باستانی و تعیین میزان ارتباط میان انسان و محیط او در محدوده ی بخش مرکزی این شهرستان انجام گرفته است. این تحقیق از نوع کاربردی و با روش بررسی توصیفی - تحلیلی می باشد. در این پژوهش جهت تحلیل های لازم از نرم افزارهای Arc GIS،SPSS وExpert Choice بهره گیری شده است و سکونت گاه های باستانی از دوران عصر آهن 3 (800 - 550 پ.م) منطقه نسبت به مهم ترین عوامل زیست محیطی شامل دسترسی به منابع آب، ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت شیب زمین، پوشش گیاهی، خاک، کاربری زمین، لندفرم و آب وهوا که تاثیرگذار در شکل دهی و توزیع فضایی زیستگاه های انسانی هستند، موردبررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان داد که بین تمام عوامل مذکور با توزیع فضایی سکونتگاه های انسانی عصر آهن 3 همبستگی قوی وجود دارد؛ به گونه ای که شدت همبستگی برای تمامی عوامل عددی بین 50/0 تا 1 بوده است، که حاکی از همبستگی قوی بین عوامل محیطی با توزیع فضایی سکونتگاه ها است. همچنین طبق نظر متخصصین و کارشناسان به ترتیب دسترسی به منابع آب، پوشش گیاهی، لندفرم، آب و هوا، کاربری اراضی، خاک، ارتفاع، شیب زمین و جهت شیب زمین به ترتیب بیشترین تا کمترین تاثیر را در توزیع فضایی سکونتگاه های باستانی در دشت مهاباد داشته اند.

    کلیدواژگان: توزیع فضایی، سکونت گاه های انسانی، دشت مهاباد، عصر آهن 3، تحلیل سلسله مراتبی(AHP)
  • برومند صلاحی*، احمد نوحه گر صفحات 73-84

    هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط تغییرات آب و هوایی با بیماری سرطان پوستی در استان اردبیل می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل ارتباط متغیرهای اقلیمی (یخبندان، ساعات آفتابی، میانگین رطوبت، حداکثر دمای مطلق، حداقل دمای مطلق و دمای متوسط) با تغییرات سرطان پوست در ایستگاه های مورد مطالعه، از معادلات رگرسیون چندگانه استفاده شد. برای تعیین متغیرهای مستقل تاثیرگذار بر تغییرات سرطان پوست ایستگاه های مورد مطالعه، از مدل رگرسیون پس رونده بهره گرفته شد. نتایج این پژوهش نشان داد که مقادیر همبستگی متغیرهای اقلیم با سرطان پوست در ایستگاه های مورد مطالعه نسبتا قابل توجه است و این همبستگی ها اغلب قوی و معنی دار (در سطح خطای 1 درصد) با یکدیگر هستند. وجود همبستگی مستقیم معنی دار سرطان پوست با سایر متغیرهای اقلیمی در ایستگاه های مورد مطالعه نشان داد که وقوع سرطان پوست در نیمه های گرم سال بیشتر از نیمه های سرد سال بوده است. مقادیر ضریب همبستگی چندگانه و درصد تغییرات تبیین شده ی معرفی شده توسط مدل رگرسیونی پس رونده در توجیه مقادیر تعداد وقوع سرطان پوست در ایستگاه های مورد مطالعه در شرایط ورود تمامی متغیرهای اقلیمی و نیز در شرایط حذف برخی متغیرهای اقلیمی کم اثر (ورود متغیرهای اقلیمی پر اثر) نشان داد که در ایستگاه های مورد مطالعه، ورود تمامی متغیرهای اقلیمی در توجیه مقادیر تعداد وقوع سرطان پوست، بین 79 تا 91 و خروج تک تک و یا چند متغیر و باقی ماندن سایر متغیرها در مدل رگرسیونی پس رونده، بین 76 تا 89 درصد از این تغییرات را تبیین نموده است.

    کلیدواژگان: آب و هوا، سرطان پوستی، همبستگی، استان اردبیل
  • محمدعلی خداجو*، صدرالدین متولی، غلامرضا جانبازقبادی، امیر گندمکار صفحات 85-97

    یکی ازپیامدهای رشد سریع شهرها، جزایر گرمایی می باشد که طی آن دمای هوای شهرها نسبت به نواحی پیرامونی آن به شدت افزایش می یابد.دراین پژوهش به منظور.تحلیل نقش جزیره حرارتی و.شهرنشینی شهر رشت برروی عناصراقلیمی ازآماربلندمدت ایستگاه سینوپتیک رشت ونیزمقایسه نتایج بانواحی پیرامون وآشکارسازی تغییرات در روند عناصراقلیمی رشت از آمار سینوپتیک ایستگاه انزلی طی بازه زمانی 1956 تا 2017 استفاده شد.روندسریهای زمانی موردمطالعه شامل میانگین درجه حرارت،میانگین حداقل وحداکثردرجه حرارت،بارش، رطوبت، تبخیر،ساعات آفتابی ومیانگین سرعت باد بودند.همچنین به منظور تاثیر پذیری شدت جزیره گرمایی شهر رشت ازالگوهای همدیدی جو وتاثیر آن بر عناصر اقلیمی، 6روزازسال 2010 انتخاب شد وشرایط سطح زمین با ترازبالای جومورد بررسی قرارگرفت.نتایج نشان دادکه دررشت از بین 8 پارامتر اقلیمی موردمطالعه میانگین حداقل دما، میانگین رطوبت، میانگین سرعت باد، ساعات آفتابی و تبخیر دارای بیشترین روند افزایشی درماه های مختلف سال وهمچنین روند سالانه بوده اند و در زمان حاکمیت سیستم پرارتفاع به علت پایداری و سکون هوا، شدت جزیره گرمایی افزایش می یابد و درزمان حاکمیت سیستم کم ارتفاع و ناپایداری هوا عکس این حالت اتفاق می افتد.پس ازمقایسه عناصر اقلیمی رشت درزمان حاکمیت سامانه های پرارتفاع و کم ارتفاع دراین شهر مشخص شد که عناصر اقلیمی به شدت تحت تاثیر الگوهای یاد شده تغییر می یابد.به طوری که اختلاف بیش از11.5 درجه سانتیگراد در حداکثر دمای هوا بین روزهای 5 اگوست 2010 با 22 اگوست 2010 و همچنین اختلاف حدود 29% درصدی رطوبت در همان روز نشان از شدت جزیره گرمایی رشت در روز 5 اگوست 2010 با حاکمیت سامانه کم ارتفاع دارد.

    کلیدواژگان: جزیره گرمایی، الگوهای همدیدی، پایداری هوا، شهر رشت
  • حسین نظم فر، چنور محمدی* صفحات 99-111

    توجه به بهداشت و سلامت در سطح جامعه، توزیع مناسب تسهیلات بهداشتی و استفاده موثر از این امکانات یکی از اهداف اصلی برنامه ریزی در سطوح مختلف تلقی می گردد. هدف پژوهش حاضر شناخت وضع موجود و تعیین سطح برخورداری شهرستان های استان کردستان به لحاظ برخورداری از شاخص سلامت و مشخص شدن استا ن های توسعه یافته و محروم می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد اطلاعات مورد نیاز که از سرشماری نفوس و مسکن و سالنامه ی آماری استان کردستان جمع آوری شده با مدل های ویکور، SAW، تاپسیس، امتیاز استاندارد شده و HDI مورد سنجش قرار گرفته اند ، با توجه به اینکه نتایج مدل ها در بعضی از موارد با هم همخوانی نداشت در نتیجه برای رسیدن به اجماع در مورد سطح توسعه و رتبه ی شهرستان ها از مدل کاندرست استفاده شد. نتایج نشان می دهد شهرستان سنندج در رتبه اول و توسعه یافته، شهرستان های بیجار و قروه در رتبه دوم و توسعه یافته، شهرستان بانه در رتبه سوم و نسبتا توسعه-یافته ، شهرستان سرو آباد در رتبه چهارم و نسبتا توسعه یافته، شهرستان های کامیاران و دیواندره در رتبه پنجم و در حال توسعه، شهرستان های سقز و مریوان در رتبه ششم و در حال توسعه در نهایت شهرستان دهگلان در رتبه هفتم و توسعه-نیافته می باشد. همچنین بین نرخ شهرنشینی و وضعیت توسعه شاخص سلامت شهرستان ها همبستگی و رابطه معنادار وجود ندارد.

    کلیدواژگان: نرخ شهرنشینی، شاخص سلامت، کردستان، کاندرست، پیرسون
  • جعفر بهاری، مهدی کروبی*، منوچهر جهانیان، اسماعیل قادری صفحات 113-127

    در چشم انداز صنعت گردشگری معاصر، به دلیل رقابت روز افزون مقاصد گردشگری، توسعه برند مقصد به ابزاری استراتژیک در سراسر جهان تبدیل شده است. داشتن برند موفق گردشگری می تواند در افزایش مزیت رقابتی مقصد، جذب گردشگر و در نتیجه افزایش درآمدهای ناشی از صنعت گردشگری و رونق اقتصاد ملی بسیار تاثیرگذار باشد.تحقیق حاضر با هدف تاثیر کیفیت خدمات گردشگری بر ارزش ویژه برند مقصد گردشگری ورزشی با توجه به نقش میانجی تصویر ذهنی و ارزش ادراک شده از مقصد گردشگری در منطقه شمالی استان البرز انجام شده است. این تحقیق یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. داده های مورد نیاز برای این تحقیق با روش نمونه گیری تصادفی دردسترس از گردشگران ورزشی در منطقه شمالی استان البرز و با ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. همچنین از نرم افزارهای SPSS 16 وLisrel 8.5 از روش های مختلف آمار توصیفی و استنباطی برای تجزیه تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها استفاده شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که کیفیت خدمات گردشگری بر تصویر برند، ارزش ادراک شده و ارزش ویژه برند تاثیر مثبت و معناداری دارد.تصویر برند بر ارزش ادراک شده و ارزش ویژه برند تاثیر مثبت و معنا داری دارد. تاثیر ارزش ادراک شده بر ارزش ویژه برند مثبت و معنا داراست. نقش میانجی تصویر برند و ارزش ادراک شده در رابطه بین کیفیت خدمات گردشگری و ارزش ویژه برند و در نهایت نقش میانجی تصویر برند در رابطه بین کیفیت خدمات گردشگری و ارزش ادراک شده مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات گردشگری، ارزش ویژه برند مقصدگردشگری، گردشگری ورزشی، تصویر ذهنی از مقصد گردشگری، ارزش ادراک شده از مقصد گردشگری
  • مینا هرندی، مجتبی رفیعیان*، حمید صابری، امیرحسین شبانی صفحات 129-144

    دو عامل کاهش نرخ باروری و افزایش امید به زندگی که باعث سالخوردگی جمعیت می گردند از اواسط قرن بیستم در کشورهای توسعه یافته آغاز گردیده و اکنون در کشورهای درحال توسعه هم پدیدار شده اند. این موضوع ابعاد وسیعی را شامل می شود و دغدغه ی سالمندی را در زمینه های مختلف نمایان می سازد. با توجه به پیامدهای بحران سالمندی پیش رو در کشورمان قطعا مطالعات حوزه ی سالمندی اهمیت ویژه ای می یابد. هدف اصلی مقاله ی حاضر بررسی جایگاه مطالعات برنامه ریزی شهری با رویکرد شهر دوستدار سالمند در میان انواع دغدغه های سالمندیست تا در دو قالب ساختاری و محتوایی به واکاوی مطالعات حوزه نظری در قلمروی شهر دوستدار سالمند در پژوهش های داخلی بپردازد تا ضمن ارایه ی چارچوب نظری، میزان پژوهش در این زمینه را در پژوهش های داخلی مورد بررسی قرار دهد. مقاله ی پیش رو از نوع توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر راهبرد فرامطالعه است که با استفاده از روش شناسی فراترکیب به تحلیل مقالات علمی پژوهشی در قالب نوزده مقاله، با محوریت شهر دوستدار سالمند پرداخته و به منظور گردآوری و تحلیل داده ها از روش هایی چون مرور نظام مند و کدگذاری باز استفاده نموده است. پس از استخراج داده ها، مقولات مورد نظر، مشخصات عمومی و در نهایت مدل و چارچوب نظری پژوهش تبیین گشته است. در جمع بندی ابعاد حضورپذیری، امنیت، اجتماعات دوستدر سالمند، امنیت و حس تعلق به عنوان ابعاد اصلی شهر دوستدار سالمند برشمرده شد که با شاخص های تدقیق شده، چارچوب نظری پژوهش را شکل می دهند و طبق مدل نظری این تحقیق سیاست گذاری شهر دوستدار سالمند بر مبنای دو رکن مکان و مشارکت محقق می گردد.

    کلیدواژگان: شهر، سالمند، فرا مطالعه، فراترکیب
  • فرزاد احمدی، سعید میرریاحی*، ودیهه ملاصالحی صفحات 145-159

    افزایش فرصت های تعامل اجتماعی یکی از موارد ضروری نیازهای روانشناختی می باشد که عدم توجه به این مهم زندگی فردی و اجتماعی انسان را با مشکلاتی مواجه می سازد. افزایش مجتمع های مسکونی در قرن حاضر که در پی افزایش جمعیت در ایران رخ داده، به یک مسئله اجتناب ناپذیر تبدیل شده است. مورد غفلت قرار گرفتن نیازهای روانی در طراحی مجتمع های مسکونی امروزی و صرفا تامین نیازهای فیزیکی منجر به ناهنجاری های اجتماعی می شود. در این پژوهش تلاش خواهد شد تا افزایش تعاملات ساکنین در فضای باز مجتمع ها بررسی شود. به عبارتی دیگر، پژوهش حاضر بر آن است با جستجوی رابطه میان ویژگی های کالبدی، معنایی و عملکردی فضای باز مجموعه مسکونی و تعاملات اجتماعی میان ساکنین، با استخراج احکام تاثیرگذار بر این فاکتور در جهت ارتقاء تعاملات سرشار از رضایت و سرزندگی سبب بهبود روابط همسایگی گردد. بنابراین به منظور دستیابی به ویژگی های معماری تاثیرگذار بر تعاملات اجتماعی، با پرداختن به چگونگی تعامل انسان و فضا، مفاهیم و مبانی نظری استخراج و ساختار پژوهش از حوزه های روانشناسی-اجتماعی و معماری حاصل گردید. سپس داده ها جمع آوری شدند تا بر اساس آن رابطه بین متغیرها برای آزمون فرضیه های تحقیق بررسی شود. در نهایت نتایج بیانگر این است که هر سه عامل بر میزان تعاملات اجتماعی تاثیر معنی داری دارد و عوامل کالبدی و عملکردی به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را داشتند.

    کلیدواژگان: تعاملات اجتماعی، فضای باز، مجتمع مسکونی، بهینه سازی
  • محمدامین رضائیان قراگوزلو، فرح حبیب*، آرش بغدادی، آزیتا رجبی صفحات 161-182

    هدف اصلی این پژوهش ارزیابی نقش استفاده از مدل فیلترینگ کالبدی شهر و مدل کنترلی طبقه بندی کالبدی شهر و میزان بهره وری عنصر کالبدی وکاهش تعارضات و تضادهای جمعی و فرهنگی کاربران شهری است. این پژوهش از روش کمی و پرسشنامه ای به منظور جمع آوری داده ها استفاده کرده است. پرسشنامه ها بر مبنای طیف 5 سطحی لیکرت طراحی شده و با توجه به فرمول کوکران حجم نمونه محاسبه شده است. یافته های حاصل از پرسشنامه در نرم افزارهای SPSS و همچنین Smart PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. در این پژوهش دیدیم که برنامه ریزی و طراحی شهری نقش بسزایی در کاهش چالش ها و تعارضات اجتماعی در شهرهای امروزی دارد. یکی از اصلی ترین تاثیرات برنامه ریزی و طراحی شهری را باید حوزه کاهش تعارضات از طریق ارتقای سرمایه های اجتماعی دید. کالبد و جان دو مولفه اساسی زندگی می باشند. یافته های پژوهش نشان می دهد که استفاده از مدل فیلترینگ کالبدی شهری و مدل کنترلی طبقه بندی شده نقش کلیدی بر بهبود وضعیت کالبدی و اجتماعی شهری دارد.واژگان کلیدی: مدل فیلترینگ، مدل کنترلی طبقه بندی کالبدی، بهره وری عناصر کالبدی، تعارضات اجتماعی و فرهنگی

    کلیدواژگان: مدل فیلترینگ، مدل کنترلی طبقه بندی کالبدی، بهره وری عناصر کالبدی، تعارضات اجتماعی و فرهنگی
  • سارا کریم زاده، حسن لشکری*، رضا برنا، مجید ولی شریعت پناهی صفحات 183-209

    نگاهی گذرا بر فرم مسکن در کشور و سایر کشور ها این اثر را به خوبی آشکار می سازد.امروزه معماران و مهندسان مسکن تمام تلاش خود را برای همسازی مساکن با اقلیم منطقه برای ایجاد محیطی ارام و همراه با آسایش زیستی برای ساکنان بکار می بندند.در معماری مدرن با توجه با افزایش قیمت حامل های انرژی و هزینه بسیار بالا برای سرمایش و گرمایش ساختمان ها تلاش بسیاری برای انطباق و سازگاری مساکن با شرایط اقلیمی انجام می شود . در مناطق سردسیر و گرمسیر این پدیده اثر خود را در سبد هزینه خانوار به شدت نشان می دهد. با وجود تلاش دولت ها برای کمک به مردم در تقبل بخشی از هزینه ها از طریق کاهش تعرفه های برق و حامل های انرژی ولی همچنان بار آن بر سبد هزینه خانوار ها سنگینی می کند. لذا بهترین کار تلاش بر همسازی مساکن با شرایط اقلیمی منطقه می باشد. شهرستان سقز از شهرهای منطقه سردسیر ایران می باشد که می بایستی توجه ویژه ای به سازگاری هر چه بیشتر بنا ها با شرایط اقلیمی منطقه می باشد. در این تحقیق سعی خواهد شد سازگارترین الگوی معماری با شرایط اقلیمی منطقه با استفاده از شاخص های علمی مرسوم در ایران و جهان شناسایی و معرفی شده و در عین حال میزان انطباق معماری قدیم و جدید شهر سقز با الگوی سازکار مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: معماری، شهر سقز، اقلیم
  • سید ابوالفضل موسوی، مریم یارمحمدی توسکی*، ژیلا مشهدی میغانی صفحات 211-224

    مناطق روستایی کشورهای در حال توسعه از چالش های متعددی از قبیل بیکاری، فقر و محرومیت، تخریب محیط زیست، تداوم نابرابری در توزیع فرصت ها و منابع، مهاجرت و... رنج می برند که بیانگر عدم موفقیت راهبردهای گذشته توسعه روستایی در رفع این چالش ها می باشد. دراین راستا و در دهه های اخیر، رویکرد کارآفرینی به عنوان یکی از راهبردهای مهم در توسعه پایدار روستایی در مرکز توجه اندیشمندان و مجامع توسعه و دستورکار دولت ها و جوامع جهانی قرار گرفته است. براین اساس، پژوهش حاضر با بهره گیری از طرح پیمایشی، رویکرد کمی، روش توصیفی-تحلیلی و ابزار پرسش نامه به بررسی نقش کارآفرینی در توسعه پایدار روستایی شهرستان کمیجان در ابعاد سه گانه پایداری-اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی-می پردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد برنامه ها و فعالیت های کارآفرینی از نقش مهمی در توسعه پایدار روستایی شهرستان کمیجان بویژه در بعد اقتصادی برخوردار می باشد که بهبود استانداردهای زندگی روستایی از رهگذر ایجاد فرصت های اشتغال، کاهش فقر، استفاده از منابع محلی و کاهش مهاجرت از جمله محورهای این نقش آفرینی به شمار می رود. دراین راستا، اتخاذ کارآفرینی به عنوان یک مداخله راهبردی توسعه مورد توصیه و تاکید پژوهش حاضر قرار می گیرد که می تواند فرایند توسعه پایدار به طور اعم، و توسعه پایدار روستایی شهرستان را به طور اخص مورد تسهیل و تسریع قرار دهد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، توسعه پایدار روستایی، شهرستان کمیجان
  • مینا دهواری، کاوه بذر افکن*، مهرداد متین صفحات 225-240

    طراحی تحول یک فرایند متمرکز و بین رشته ای است که به دنبال ایجاد تغییرات مطلوب و پایدار در رفتار و شکل - افراد، سیستم ها و سازمان ها - اغلب برای اهداف اجتماعی مترقی است. از همین رو طراحی، از یک سو مبتنی بر قوه خلاقیت فردی و از سوی دیگر مبتنی بر اصول روش شناسی است که این اصول بازتاب دهنده ی گونه گونی جهت گیری های اولیه و انتخاب روند طراحی است. امروزه مدل های متنوعی برای طراحی معماری ساخته شده است،که در جهت پیوند عوامل موثر در فرایند طراحی معماری تلاش داشته اند، اما نتوانسته اند به خوبی عمل نمایند. هدف از تحقیق حاضر بررسی برخی عوامل و ابعاد ترادیسی های دستاوردهای معمارانه است که دستیابی به مدل طراحی مبتنی بر این عوامل را میسر می نماید. در پژوهش حاضر با استفاده از ساختار روش و با رویکردی تحلیلی- توصیفی و روش استقرایی به بررسی عوامل ترادیسی که به صورت ناخود اگاه و یا آگاهانه در آفرینش اثر نقش داشته اند، پرداخته شده است. بدین منظور نخست ترادیسی در معماری تشریح می شود و سپس مساجد شیخ لطف الله و مسجد الرضا تهران انتخاب و مورد تحلیل واقع می گردد. نتایج بررسی‎ ها حاکی از آن است که اصول ترادیسی در فرم مسجد گوهرشاد توسط عنصر هندسه فضایی، از طریق چرخش و تغییر جهت و به نوعی حرکت انتقالی توسط دیوارهای خارجی، عناصر سازه ای و کالبدی و اتصال دهنده فضاهای داخلی به وقوع پیوسته است، این در حال است که در مسجد الرضا تهران که در دوره معاصر بنا شده است، اصول ترادیسی نه تنها با چرخش فرمی بلکه با نادیده گرفتن و حذف عناصر والمان های شاخص مسجد از جمله گنبد و مناره صورت گرفته است. ضمن آنکه وجود گودال باغچه و گسستگی فضای مصلا از فضای بیرونی این مسجد از دیگر عوامل ترادیسی است. با توجه به تحلیل های صورت گرفته مدل طراحی مبتنی بر ترادیسی روش های مورد بررسی در طراحی دارای اصولی از جمله هماهنگی با محیط طبیعی، سازماندهی فضایی، استفاده از مصالح، نوع هندسه و تقسیم بندی فضایی همراه با جذابیت و خلاقیت بصری چه در محیط داخلی وچه در محیط خارجی است. از این رو اصولی از قبیل: الگوبرداری از اصول معماری گذشته بدون توجه به نیاز زمان احداث بنا، الگوبرداری صرف از طبیعت و عدم توجه به سازگاری بنا با طبیعت و پایداری زیست بوم نقطه ضعف مدل طراحی مساجد معاصر از جمله مسجد الرضا تهران هستند.

    کلیدواژگان: الگوهای معماری، ترادیسی، فرم، مسجد شیخ لطف الله، مسجد الرضا تهران
  • حمیده استرابی آشتیانی، ایرج اعتصام*، حمید ماجدی صفحات 241-259

    فرایندهای تعامل فرهنگی به عنوان مناسب ترین تعریف هویت فرهنگی برای معماری بیان می شوند، حال آنکه هویت اجتماعی توسط اشخاص جامعه به معماری داده می شود. هدف اصلی پژوهش حاضر؛کاهش آسیب پذیری هویت فرهنگی- اجتماعی شهرک اکباتان تهران است. لذا پژوهش حاضر با استفاده از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی دریافت که شهرک اکباتان در طول مراحل و زمان ساخت خود از شبیه شدن به معماری دوره ای خاص اجتناب نموده و سعی در استفاده از اصول و ارزش های فرهنگی به جای تقلید ظاهری و شکلی داشته است، لیکن در چند سال اخیر شاهد عدم توجه به این امر هستیم، چراکه برپانمودن فضاهای تفریحی و مراکز خرید در قلب مجموعه و برخورداری از فرمی مدرن، هویت فرهنگی این شهرک را خدشه دار نموده است. حال در جهت بهبود و ارتقاء هویت اجتماعی- فرهنگی در شهرک اکباتان می بایست ضوابط و مقرراتی همسو با خود شهرک از جمله افزایش تعداد فضاهای باز مانند پارک ها و زمین های بازی متناسب با گروه های سنی مختلف، افزایش طول و عمق فضاهای مابین بلوک های مسکونی جهت تسریع در رفت و آمد در صورت بسته شدن راه های اصلی، تقویت شبکه چیدمان مبتنی بر الگوهای ستاره ای و شعاعی به منظور تسریع در ورود و خروج جمعیت و کاهش ترافیک و جانمایی فضاهای باز مابین بلوک ها با قابلیت دسترسی سریع برای ساکنین محله تنظیم گردد. بنابراین می توان بیان نمود که تمهیدات طراحانه در معماری شهرک اکباتان برای حفظ پایداری و حیات در بستر هویت و فرهنگ منطقه و تداوم فعالیت های خود ملزم به رعایت معیارهایی این چنین می باشد.

    کلیدواژگان: هویت، هویت فرهنگی- اجتماعی، آسیب پذیری، شهرک اکباتان
  • مهدی بقایی، یوسفعلی زیاری، زهرا سادات سعیده زرآبادی*، حمید ماجدی صفحات 261-285

    در سالهای اخیر مسایل مربوط به تغییرات اقلیمی و انرژی، بیشترین اهمیت را در مطالعات شهری به خود اختصاص داده اند .در موضوع بهینه سازی کارایی انرژی در شهر، ساختمانها اصلیترین کانون هستند و از میان انرژیهای مصرفی نیز، انرژی تابشی خورشیدی از یک طرف و تقاضای انرژی از طرف دیگر مهمترین موارد در کارایی انرژی در شهر هستند که همراه با دیگر پارامترهای اقلیمی، اصلی ترین تاثیرات را بر کیفیت محیط های زندگی دارند. هدف اصلی پژوهش حاضر، استخراج چارچوب بهینه و نیز ساختار متغیر های تثبیت شده در نوع نگرش ساختاری به مفهوم طراحی شهری در ریخت شناسی شهری است که از این طریق بتوان فرا الگوی پایداری را در بستر فرم کالبدی شهر به عنوان یک مدل تبیین نمود. پژوهش حاضر از لحاظ ساختار، توصیفی _تحلیل محتوایی است که شیوه گردآوری داده ها بصورت اسنادی، برداشت میدانی، داده سازی، مدلسازی و شبیه سازی با استفاده از نرم افزارهای تحلیل انرژی با رویکرد تحلیلی خرد اقلیم شهری نظیر انوی مت است. به همین جهت 4 ریخت گونه در بافت منطقه 2 تهران مورد ارزیابی قرار گرفت که یافته های تحقیق نشان دهنده اختلاف حالت بهینه و وضعیت موجود پارامترهای ارزیابی شده بوده و میزان اختلاف و تاثیر تراکم افزوده شده در هر ریختگونه محدوده موثر را بر اساس شاخصهای پایه را تبیین می کند که گونه ساختمانی بلندمرتبه دارای بیشترین تغییرات مثبت در شرایط پیشنهادی میباشد و به ترتیب گونه های فشرده مقادیری کمتر را دارا هستند.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، ریخت شناسی شهری، الگوی پایداری، فرم کالبدی، تراکم ساختمانی
  • الهام پاکخصال، جعفر اولادی قادیکلایی*، حمید جلیلوند، حسن اکبری صفحات 287-298

    به دلیل روند افزایشی اثرات مخرب تغییر کاربری اراضی ناشی از فعالیت های انسانی، کشف و بارزسازی این تغییرات به منظور برنامه ریزی و تصمیم گیری مدیریتی ضروری است. در این تحقیق، تغییرات کاربری اراضی کلان شهر تهران در طی سال های 2000 تا 2015 موردبررسی قرار گرفت. بدین منظور، از داده های تصاویر ماهواره ای ETM، OLI چهار دوره زمانی 2000، 2005، 2010 و 2015 استفاده شد. همچنین نقشه های رقومی 1:25000 منطقه موردمطالعه و اطلاعات حاصل از بازدید میدانی نیز به منظور تکمیل داده های گردآوری شده مورداستفاده قرار گرفت. پس از پیش پردازش تصاویر و اصلاح آن ها، بارزسازی و استخراج اطلاعات انجام و نقشه های کاربری اراضی برای سال های موردمطالعه استخراج شد. دقت کلی و شاخص کاپا نشان از قابلیت اعتماد نقشه های خروجی از تصاویر مورداستفاده داشت. نتایج نشان داد که در تمامی دوره ها بیشترین سطح مربوط به کاربری انسان ساخت بوده است که روند تغییرات این کاربری از سال 2000 (8/61 درصد) تا سال 2015 (7/78 درصد) افزایشی بوده و بر مساحت این کاربری افزوده شده است. طبق نتایج در طی سه دوره موردمطالعه، کاربری های فضای سبز، بایر و سایر کاربری ها کاهش مساحت داشته اند و میزان این روند کاهشی در دوره زمانی 2000-2005 شدت بیشتری داشته است. اما در مقابل نیز کاربری انسان ساخت در طی سه دوره روند افزایشی نشان داده است این افزایش به دلیل رشد جمعیت بوده و بیشترین افزایش این کاربری در بخش های شمال شرق مشاهده شده است.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، سنجش از دور، تهران، تصاویر ماهواره ای
  • محمد محمدی، علیرضا پورشیخیان*، حسین اصغری، رفعت شهماری اردجانی صفحات 299-318

    مقاله حاضر به بررسی جایگاه اقتصادی مواد قابل بازیافت در مناطق تحت پوشش شهرداری آمل می پردازد. در مرحله اول مطالعه؛ پس از تدوین، تلخیص و استخراج اطلاعات از مطالعات میدانی، اسنادی، مصاحبه و پرسشنامه، از تحلیل SWOT برای تعیین استراتژی های مدیریت پسماند در شهر آمل استفاده گردید و مهم ترین نقاط قوت و ضعف و فرصت و تهدید برای ارایه راهبردهای تهاجمی، بازنگری، تنوع بخشی و تدافعی شناسایی شده است. در مرحله دوم؛ پس از تحلیل عوامل داخلی و عوامل خارجی، برای تجزیه و تحلیل همزمان عوامل داخلی و خارجی از ماتریس داخلی و خارجی استفاده شده است. در مرحله سوم نیز بر اساس مدل SWOT، راهبردهایی جهت مدیریت پسماند شهری ارایه می گردد و در نهایت نیز با استفاده از تکنیک ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی QSPM، مشخص گردید که کدام یک از گزینه های استراتژی انتخاب شده، امکان پذیر می باشد و در واقع این استراتژی ها، اولویت بندی شده است. یافته های ماتریس برنامه ریزی کمی QSPM نشان می دهد استراتژی ششم (WT1. ایجاد منابع مالی پایدار جهت تامین هزینه های مورد نیاز مدیریت پسماند) با نمره جذابیت 93/3 از بیشترین جذابیت برای رونق اقتصادی برخوردار است.واژگان کلیدی: منابع تولید، پسماند جامد، عوامل اقتصادی

    کلیدواژگان: منابع تولید، پسماند جامد، عوامل اقتصادی
  • انوشیروان ناصرمستوفی، راما قلمبردزفولی* صفحات 319-340

    هدف از این پژوهش ارزیابی علل و پیامدهای نارسایی در مدیریت یکپارچه حریم پایتخت با تاکید بر طرح جامع تهران است. فرض این پژوهش آن است که شکل گیری وضع نابسامان فعلی حریم در شهر تهران معلول رشته ای از نارسایی در سطوح مختلف مدیریتی است و از سوی دیگر این وضعیت خود مولد شکل گیری مجموعه ای پیامدها بر کالبد و روح شهر تهران است. پژوهش حاضر به لحاظ روش در رده تحقیقات کیفی قرار می گیرد. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات مصاحبه عمیق با خبرگان بوده است. تعداد 31 مصاحبه با خبرگان حوزه شهرسازی که سابقه فعالیت اجرایی و پژوهشی در حوزه حریم را داشته اند صورت گرفته است و یافته های حاصل از مصاحبه از طریق نظریه داده بنیاد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که اصلی ترین شرایط علی شامل ابعاد محتوایی و ساختاری است در حالیکه اصلی ترین شرایط زمینه ای شامل ابعاد رویه ای است. مولفه های مداخله گر این پژوهش را فساد اداری، سیاست زدگی و فشارهای سیاسی شکل می دهند در حالیکه اصلی ترین راهبردهای اصلاح نظام مدیریت حریم شامل راهبردهای عملیاتی، قانونی و مدیریتی است که در صورت کاربست آن ها پیامدهای مثبتی در حوزه ملی و کلانشهری قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: حریم پایتخت، کلانشهر تهران، نظریه داده بنیاد
  • اسفندیار ضیائی حلیمه جانی، علی اصغر اسماعیل پورروشن*، محسن رنجبر، محمد اخباری صفحات 341-353

    این مقاله در راستای ارزیابی فرضیه تحقیق که عبارت است از : به نظر می رسد قابلیت های شهرستان های مرزی اردبیل در روابط ژیوپلیتیک ایران وآذربایجان تاثیرگذارند" به رشته تحریر در آمده است. روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی است. مبانی نظری و ادبیات پژوهش با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و یافته های پیمایشی از طریق تدوین و توزیع پرسشنامه میان جامعه جمع آوری و با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.یافته ها و نتایج پژوهش نشان می دهد مقدار معنی داری آزمون برای فرضیه پژوهش برابر با 0.00 می باشد و از آنجا که این مقدار کمتر از سطح استاندارد (سطح 0.05) است لذا نتایج آزمون و رتبه بندی مولفه ها حاکی از آن است که قابلیت های این شهرستان های مرزی در سطح قابل توجهی در روابط ژیوپلیتیک ایران و جمهوری آذربایجان تاثیرگذار است.همچنین بر اساس جدول رتبه بندی از میان مولفه ها و ظرفیت های شهرستان های مرزی اردبیل، گویه های : اشتراکات زبانی و مذهبی، ظرفیت های حوزه گردشگری و توریسم درمانی، تجانس نژاد و قومیت، ظرفیت های حوزه حمل و نقل و برگزاری جشن ها و آیین های مشترک (مانند نوروز) به ترتیب بیشترین تاثیرگذاری را در روابط ژیوپلیتیک ایران و جمهوری آذربایجان داشته است.

    کلیدواژگان: قابلیت، شهرستان های مرزی، استان اردبیل، روابط ژئوپلیتیک
  • اعظم یوسفی* صفحات 355-372

    در این موضوع را می توان معلول تشخیص نیاز مبرم به این نهادهای بین المللی در عرصه روابط بین الملل در کنار دولت ها و همینطور پایان یکجانبه نگری ایالات متحده امریکا در نظام ژیوپولیتیکی جدید دانست. با وجود تحولات فوق الذکر به علاوه وابستگی بیش از پیش کشورها و مناطق، توسعه روابط بین الملل، سازمان دهی و قاعده مند کردن این روابط چند جانبه را بیش از گذشته ضروری ساخته است. نتیجه این توسعه نقش سازمانهای بین المللی در روابط خارجی کشورها، تاثیر پذیری خودکار مصوبات و اقدامات سازمانهای بین المللی از اوضاع جدید است. با این توضیحات ، سازمان تجارت جهانی (WTO) یکی از سازمانهای بین المللی است که از با توجه به توازن های که می تواند در ساختار نظام جهانی ایجاد کند، دارای اهمیت ویژه ای می باشد. براین اساس نوشتار حاضر با بررسی یکی از فرایندهای موثر در ایجاد توازن یعنی فرایندهای قضایی سازمان تجارت جهانی با تاکید بر رویکردهای موجود در قبال کشورهای در حال توسعه با روش توصیفی و تحلیلی براساس مطالعات اسنادی و کتابخانه ای تهیه و تنظیم شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که رویه های فعلی WTO به طور کلی و رویه های قضایی این سازمان به طور خاص با دادن امتیازاتی به کشورهای عمدتا در حال توسعه جدای از اینکه به دنبال تعدیل رویه های ژیوپولیتیکی (سابقا غالب) بوده است برای رفع نابرابری ها جهت تامین عدالت اقتصادی در بررسی های قضایی خود ، رویکردهای ضد-ژیوپولیتیکی شامل رویه های عدالت محور را مد نظر قرار داده است.

    کلیدواژگان: ضدژئوپولیتیک، ژئوپولیتیک، سازمان های بین المللی، کشورهای در حال توسعه، سازمان جهانی تجارت
  • کبری زه بری برازجانی، حمیدرضا محمدی*، بیژن رحمانی، محمدتقی رضویان صفحات 373-396

    یکی از اثرات فرآیند شهرگرایی شتابان، رشد فزاینده تعداد شهرها و همچنین تبدیل مراکز روستایی به نقاط منفصل شهری است؛ که با بر هم زدن تعادل توزیع فضایی جمعیت و برنامه ریزی، آسیب های اجتماعی وسیعی از آن مترتب است. الحاق روستا به شهر یکی از نتایج گسرش شهری است که آثار اجتماعی، اقتصادی و کالبدی گوناگون مطلوب یا نامطلوب را بر عرصه های روستایی ادغام شده در شهر برجای می گذارد. این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از مطالعات اسنادی و میدانی وسیع ازجمله تکمیل پرسشنامه خانوار در روستای درکه و دربند در شمال کلانشهر تهران انجام پذیرفته، تاثیر مجموعه عواملی زیر شاخصه های اقتصادی ،کالبدی، اجتماعی و محیط زیستی در روند الحاق روستاهای موضوع تحقیق مورد بررسی قرار داده و مشخص می سازد عوامل اقتصادی و کالبدی، اجتماعی و محیط زیستی در روند الحاق روستاهای درکه و دربند به کلانشهر تهران موثر بوده اند و احتمالا به عنوان عوامل موثر در ایجاد تعارضات ناشی از الحاق نقاط روستایی به محدوده شهر محسوب می گردند.

    کلیدواژگان: شهرگرایی، عوامل اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، محیط زیستی
  • سید علی هاشمیان فر*، منصور حقیقتیان، اکرم قرشی صفحات 397-416

    این پژوهش با هدف بررسی و شناسایی تاثیر انواع هم کنشی (کنش متقابل پیوسته، کنش متقابل گسسته) بر انواع سرمایه (سرمایه اجتماعی وسرمایه اقتصادی) در شهروندان شهر اصفهان انجام شده است. روش پژوهش حاضر برحسب هدف کاربردی و برحسب جمع آوری اطلاعات، توصیفی-همبستگی بود. با توجه به تعداد جامعه آماری ، افراد ساکن در مناطق 15 گانه اصفهان که تعداد آنها 1961260نفر می باشد، با روش تصادفی طبقه ای و ساده اقدام به نمونه گیری شد .در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات مربوط به موقعیت زندگی از پرسشنامه مقیاس موقعیت زندگی بوهولست (2002) و برای ارزیابی انواع سرمایه ها از پرسشنامه های محقق ساخته استفاده گردید. یافته ها در بخش آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار spss-21 و در بخش روابط بین متغیرها به روش مدل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار ایموس تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد بین انواع هم کنشی و سرمایه اجتماعی و سرمایه اقتصادی رابطه مثبت معناداری وجود دارد. نتیجه گیری: می توان نتیجه گرفت هرچقدر همکنشی به صورت مثبت تر و پیوسته تر باشد، میزان T-Value برای سرمایه اجتماعی (24/8) بیشتر است. همچنین نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بین سرمایه ها اجتماعی، سرمایه اقتصادی و همکنشی ها رابطه وجود دارد، به این معنی که هرچقدر میزان سرمایه نزد افراد بیشتر باشد، همکنشی ها نیز مثبت می شود.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی، کنش متقابل، همکنشی پیوسته، همکنشی گسسته
  • نورالدین پیرخضری، ویدا تقوایی*، بهروز جانی پور صفحات 417-432

    امروزه مشابه سازی تا کالایی سازی، با نادیده انگاشتن ارتباط با ماهیت وجودی بستر بوم(جغرافیای) انسانی طبیعی، بنیان های معماری را درنوردیده است. مدل درونزا در اقتصاد با ریشه در گیاه شناسی، منابع انسانی و شکوفایی استعداد های درونی انسانی را با آموزش در تقابل با تجمیع امکانات مادی و کالا محوری مورد توجه قرار داده است. پیشینه ی این مفهوم با معانی معماری درونزا وارد ادبیات معماری ایران شد که انسان و مردم را به عنوان علت غایی در تقابل با کالایی سازی محور قرار داده است. این پژوهش با بسط مفهوم درونزایی در پی آزمون این فرضیه هاست : الف. وجود انسان اندرکنش بوم (جغرافیای) انسانی طبیعی، ماهیت معماری درونزا است که در معماری به حضور می آید. ب. دلالت های اجتماعی فرهنگی یا زیست بوم انسانی تعیین کننده ی علل کارکردی، جغرافیایی یا بوم طبیعی است؛ که با روش های کیفی و استدلال منطقی، مفهوم نظری معماری درونزا در نسبت با وجود انسان در بوم(جغرافیای) انسانی طبیعی برساخت و با روش تفسیر پدیدارشناسانه، وجوه آن را در خانه های روستایی اورامان چنان مصداقی استخراج می شود. نتایج نشان می دهد که معماری درونزا مدلی برای خلق و نقد، با مفهومی پدیدارشناسانه، حاصل وجود انسان اندرکنش بوم انسانی طبیعی است که در معماری به تماشا می آید و تداوم بودن با معماری در بستر بوم با مراقبت، محافظت و مشارکت ممکن می شود.

    کلیدواژگان: معماری درون زا، بوم انسانی طبیعی، وجود، خانه ی اورامان، محافظت
  • محمدرضا درویشی، علی حمیدی زاده*، رسول ثانوی فرد صفحات 433-447

    هدف تحقیق حاضر بررسی نقش متغیرهای جغرافیایی در مدیریت فرهنگ فروش در پالایش گاز ایلام می باشد.روش تحقیق مورد استفاده روش تحقیق آمیخته می باشد.پژوهش حاضر یک تحقیق اکتشافی(کیفی-کمی) می باشد وازنظرهدف نیز کاربردی است.برای استخراج مدل مفهومی تحقیق دربخش کمی از تکنیک دلفی استفاده شده است.جامعه آماری در مرحله اول خبرگان(اساتید دانشگاهی و مدیران متخصص حوزه نفت وگاز) ودر مرحله دوم کلیه کارکنان درگیر واحدهای بازرگانی وفروش در پالایش گازدرشهر ایلام بودند. نمونه آماری در مرحله اول 10نفر ازخبرگان و در مرحله دوم تعداد 150نفر بصورت تصادفی ساده انتخاب شده است.کمک تکنیک دلفی در چهار راند ، تعداد 81 گویه شناسایی و پس از 4 مرحله انجام تکنیک دلفی و نظر خبرگان تعداد 57 گویه حذف و تعداد 24 گویه باقی مانده است،که در سه بعد ساختاری ،محتوایی، محیطی طبقه بندی شدند. نتایج نشان دادبر اساس آزمون فریدمن عوامل محتوایی دررتبه نخست اولویت قراردارد و عوامل ساختاری و محتوایی در رتبه های بعدی قراردارندی دسته بندی شدند.

    کلیدواژگان: متغیرهای جغرافیایی، فرهنگ فروش، تکنیک دلفی
  • علی سوری، علی اصغر عیوضی حشمت*، رسول ثانوی فرد صفحات 449-471

    تحقیق حاضر با رویکرد آمیخته و در دو فاز کیفی-کمی انجام گرفته است. نظر به اینکه هدف اصلی از انجام این تحقیق طراحی مدل مدیریت ریسک کیفی محیطی در زنجیره تامین بر عملکرد مالی و کیفی شرکت ایران خودرو است، می توان گفت از نظر هدف در حیطه تحقیقات کاربردی می باشد و با توجه به اینکه در این تحقیق از روش های مطالعه کتابخانه ای و نیز روش های میدانی نظیر پرسشنامه استفاده شده است، می توان بیان کرد که بر اساس ماهیت و روش، یک تحقیق توصیفی-پیمایشی است. روش نمونه گیری در فاز کیفی بصورت گلوله برفی بوده و جامعه ی آماری در این بخش اسناد و سوابق بالادستی و مقالات و پایان نامه های مرتبط با این حوزه بودند که در پایان پس از شناسایی عوامل اولیه ی مرتبط با هریک از متغیرها با استفاده از تکنیک تحلیل محتوای متنی، از نظرات 15 نفر از خبرگان سازمانی و اساتید دانشگاهی به منظور انجام مصاحبه برای شناسایی عوامل نهایی و آزمون دلفی استفاده شد. در بخش کمی نیز باتوجه به هدف تحقیق پیش رو؛ برای پاسخ به پرسشنامه های آماری به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 207 نفر به عنوان نمونه آماری درنظر گرفته شده که پرسشنامه بین آن ها توزیع شد. داده های پرسشنامه با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS-LISREL تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحقیق نشان داد؛ کنترل رسمی و کنترل اجتماعی از طریق توسعه تامین کنندگان و فراخوان محصول، بر عملکرد کیفیت و عملکرد مالی شرکت ایران خودرو تاثیر مثبت دارند.

    کلیدواژگان: مکانیسم های کنترل، مدیریت ریسک کیفیت، عملکرد شرکت
  • قربان محبوبی*، مهدی نیکنام، حسن ابراهیمی اصل صفحات 473-487

    هدف از این تحقیق، تبیین الگوهای مطرح در معماری معاصر ایران بعد از انقلاب از منظر تعامل اصالت و نوآوری می باشد. همانگونه که مکاشفه معماری هر کشوری در یک سلسله تاریخی موجب ارتقاء و پیشرفت سطح معماری کشور می شود، از طرف دیگر می تواند موجب ارتقاء از جنبه های پنهان معماری در زمینه اصالت و نوآوری و تعامل تاریخی با معماری بومی و گذشته خود باشد. با پیروی از این موضوع که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی شروع و حرکت معماری از نظر تغییر رویه قبلی به نگرشی نوین استارت می خورد، لذا ارزیابی میزان نوآوری و تعامل با معماری گذشته خود از جنبه های پیروی از مضامین اصالت، ضمن تغییر رویه قبلی به روند معماری معاصر بعد انقلاب از موازین اساسی و اهداف اصلی جهت گیری مقاله می باشد. همچنین طرح سوال تحقیق بدین صورت است که؛ چه عواملی نشان دهنده ی معماری با زمینه هویت و اصالت به عنوان یک شاخصه در آثار معماران بعد از انقلاب می باشند؟ روش تحقیق در این پژوهش به صورت فرا تحلیلی و قیاسی- استدلالی می باشد. نتایج تحقیق حاکی است با رشد هویت طلبی گذشته در معماری معاصر بحث تعامل و اصالت در قالب انسان و ابعاد فرهنگی او در معماری بعد از انقلاب بیشتر ظهور و نمود می کند و غرب گرایی به عنوان یک فرهنگ بیگانه سرکوب شده است و اکثر آثار مطرح دارای یک ذهنیت فرهنگی بومی و برجستگی هویتی -ملی می باشند.

    کلیدواژگان: معماری بعد انقلاب، اصالت، نوآوری، کیفیت معماری، معماری معاصر
  • حسین کیخایی، غلامرضا میری*، مریم کریمیان بستانی صفحات 489-504

    امروزه جایگاه اقتصادی شهرها، آینده شهرها و آینده اقتصادی جهان بخصوص جهان در حال توسعه را رقم می زند. عوامل و متغیرهای اقتصادی، تاثیر عمده در شکل گیری و فرم شهر، تعیین ویژگی های کالبدی، اندازه، وسعت و... شهر دارند. آگاهی و اطلاع از ساختمان و طرز کار اقتصاد یک شهر، برای برنامه ریزی ها در هر سطح اعم از شهری ، منطقه ای و کشوری و تجزیه و تحلیل استفاده از زمین ضرورت دارد. در این راستا هدف پژوهش حاضر تحلیل جایگاه اقتصادی شهر چابهار و تاثیر آن بر ابعاد پایداری (اجتماعی و فرهنگی، اقتصادی، کالبدی و فضایی و بهداشتی و درمانی) در نواحی شهری می باشد. رویکرد حاکم بر فضای تحقیق کیفی و کمی و نوع تحقیق کاربردی است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از مدل های موریس دیویس و ترکیبی چند معیاره Fuzzy TOPSIS استفاده شد. نتایج مدل موریس دیویس نشان داد، نواحی (یک و چهار) با ضریب های به دست آمده بین 5/0 تا 8/0، در گروه نواحی پایداری متوسط و نواحی (دو و سه)، ضریب های بالاتری را به خود اختصاص داده و در گروه پایداری زیاد قرار گرفته اند. در نهایت نتایج مدل تاپسیس فازی نشان داد، در بین ناحیه های مورد مطالعه در شهر چابهار، ناحیه 2 با فاصله از حل ایده آل 80/2، فاصله از حل ضد ایده آل 79/2، و شاخص شباهت 67/0، بالاترین میزان تاثیر را از جایگاه اقتصادی چابهار به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: جایگاه اقتصادی، مناطق آزاد، توسعه پایدار، ابعاد توسعه، چابهار
  • زهرا مهدی زاده، حمیدرضا جودکی*، یوسفعلی زیاری صفحات 505-520

    امروزه گسترش سریع شهرنشینی همراه باافزایش انواع آلودگیهای محیطی،تخریب چرخه های زیستی وایجادساختارهای نامناسب درعرصه های مختلف زندگی موجب شده است تاتوجه به شهرهوشمندبه عنوان راهکاری بی بدیل درجهت حل معظلات شهری موردتوجه ویژه مدیران وبرنامه ریزان قرارگیرد.هدف این تحقیق بررسی ورتبه بندی مولفه هاوشاخص های شهرهوشمند درمنطقه 22کلانشهرتهران می باشد. روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی و با استفاده از داده های میدانی (پرسش نامه) است. نمونه آماری به منظور جمع آوری داده های میدانی در این مطالعه تحت نمونه اماری از حجم کلی نمونه آماری برابر 300 نفر تشکیل شده است. تحلیل آن با استفاده از تحلیل های آماریT-test و هم بستگی پیرسون و TOPSIS انجام شده است. بر این اساس نتایج تحلیل اماری تاپسیس نشان می دهد که که شاخص شهروندوزندگی هوشمنداز بیش ترین وزن به لحاظ اهمیت و تاثیر در ایجاد امنیت برخوردار است به طوری که بیش ترین وزن TOPSIS به مقدار 0٫2313 را به خود اختصاص داده است. هم چنین شاخص های اقتصادهوشمندبا میزان TOPSIS به میزان 0٫1856 در رتبه دوم حکمروایی هوشمندبا وزن TOPSIS به مقدار 0٫1810 در رتبه سوم و شاخص های محیط زیست وپویایی هوشمندبا وزن TOPSIS به ترتیب به مقدار 0٫0792 و 0٫0532 در رتبه چهارم و پنجم قرار گرفته اند. . نتایج تحلیل اماری t-test نیز موید این مطلب می باشد و بر این اساس شاخص های حکمروایی، محیط زیست و پویایی هوشمند در سطح معناداری مناسبی قرار دارند و شاخص های شهروند،زندگی واقتصاد هوشمنددر سطح معنی داری متوسطی قرار دارند.

    کلیدواژگان: رتبه بندی، مولفه هاوشاخص ها، شهرهوشمند، منطقه 22 تهران
  • محمود سعیدی مهر، محمودرضا انوری*، مریم کریمیان بستانی صفحات 521-535

    امروزه با افزایش جمعیت و در پی آن بالا رفتن مصرف، تولید پسماند در ابعاد گوناگون خانگی، شهری، صنعتی و بیمارستانی به سرعت گسترش یافته است و کاهش تولید پسماند امری ضروری است. یکی از بخش های اصلی مدیریت شهری، مدیریت پسماند شهری است، که در کلیه مراحل آن، یکی از کلیدهای موفقیت، آگاهی و مشارکت شهروندان می باشد. در این راستا هدف پژوهش حاضر تحلیل ابعاد مشارکت شهروندان در مدیریت پسماند در مناطق شهری زاهدان، می باشد. تحقیق حاضر بر اساس هدف، یک تحقیق توسعه ای، بر حسب ماهیت، تلفیقی از روش های کیفی و کمی و بر حسب روش از نوع پیمایشی و نحوه اجراء توصیفی-تحلیلی می باشد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات، توصیفی و استنباطی از محیط نرم افزار (SPSS) و مدل آراس خاکستری (ARAS-G) استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر جمعیت شهروندان مناطق پنجگانه شهر زاهدان (672589 نفر) نفر می باشد، که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 384 نفر تعیین شد. نتایج بررسی ارتباط بین متغیر های توصیفی (شغل، جنس، سن و تحصیلات) و پذیرش اجتماعی مدیریت پسماند نشان داد، زنان به مراتب بیشتر از مردان مدیریت پسماند را در شهر زاهدان پذیرش کردند. همچنین هر چه میزان تحصیلات بیشتر می شود میزان پذیرش مدیریت پسماند نیز افزایش می یابد. بیشترین میزان همبستگی در سن 26-35 سال و کمترین میزان همبستگی اسپیرمن در سن 46 و بالاتر می باشد. نتایج مدل (آراس خاکستری)، نشان داد، در میان مناطق پنجگانه شهر زاهدان، منطقه پنج با مقدار k (9324/0)، بالاترین رتبه را در مشارکت شهروندان در مدیریت پسماند به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: مشارکت شهروندان، ابعاد مشارکت، مدیریت پسماند، مناطق شهری، شهر زاهدان
  • علیرضا فرشیدپور، علی اصغر عیوضی حشمت*، رسول ثانوی فرد، وحید شرفی صفحات 537-552
    هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی رابطه بازاریابی رابطه ای با توسعه پایدار فضای مشارکت اقتصادی در میان مشتریان بانک های تجاری شهر اراک می باشد. این تحقیق بر اساس هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت روش نیز توصیفی - پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مدیران ارشد و میانی بانک های تجاری شهر اراک هستند که تعداد آنها 280 نفر می باشند که 170 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد می باشد. برای بررسی روایی پرسشنامه، از روایی محتوایی و روایی سازه و برای بررسی پایایی نیز از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار ویژوال پی ال اس استفاده شده است. نتایج نشان دادند که بازاریابی رابطه ای بر کاهش ریزش مشتریان و دوراندیشی استراتژیک تاثیر مثبت و معناداری دارد. دور اندیشی استراتژیک بر کاهش ریزش مشتریان تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین نقش میانجی متغیر دوراندیشی استراتژیک در اثرگذاری بازاریابی رابطه ای بر کاهش ریزش مشتریان نیز مورد تایید قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بازاریابی رابطه ای بر کاهش ریزش مشتریان تاثیرگذار می باشد و این تاثیرگذاری با وجود متغیر دوراندیشی استراتژیک بیشتر می شود. به عبارتی اجرای بازاریابی رابطه ای و شاخص های آن توسط بانکها می تواند از ریزش مشتریان جلوگیری کند. اجرای موفقیت آمیز بازاریابی رابطه ای موجب ایجاد حس اعتماد و رضایتمندی در مشتریان می شود و مشتریان نیز به بانک وفادار خواهند بود. مشتریان وفادار نیز به راحتی قصد رویگردانی و یا ریزش را نخواهند داشت.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، فضای مشارکت اقتصادی، بازاریابی رابطه ای، دوراندیشی استراتژیک
  • سالار سنجرزئی، ابومحمد عسگرخانی*، سهراب صلاحی، مریم مرادی صفحات 553-567
    هدف این پژوهش، تبیین مسئولیت بین المللی ناتو در بحران های ژیوپلیتیک از منظر حقوق بشردوستانه بین المللی است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی است. شواهد نشان می دهد، گسترش روزافزون ناتو به عنوان یک سازمان نظامی بین المللی در عرصه روابط بین الملل ازیک طرف باعث تحکیم روابط و مناسبات بین المللی شده است و از طرف دیگر باعث ایجاد مشکلات و ابهاماتی در چگونگی عملکرد و به تبع آن پذیرش مسئولیت توسط این نهاد بین المللی گردیده است. در این میان ماهیت خاص ناتو سبب ابهامات بیشتری در حقوق بین الملل به خصوص در زمینه اجرای قواعد مسئولیت بین المللی شده است. ماهیت نظامی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) سبب پررنگ تر شدن نقش اعضاء در عملکرد و جهت دهی به فعالیت های سازمان شده است. در نتیجه این مسئله می تواند در انتساب اعمال و ایجاد نوعی مسئولیت دوگانه یا مسئولیت هم زمان اعضاء و سازمان موثر باشد. پیشنهاد می شود در ساختار ملل و مواد منشور ملل متحد تغییراتی ایجاد شود تا مسئولیت ناتو به عنوان یک سازمان نظامی از راهبرد دغدغه حقوق ملت ها به حقوق افراد تبدیل گردد.
    کلیدواژگان: بحران های ژئوپلیتیک، حقوق بشردوستانه، حقوق بین الملل، مسئولیت بین المللی، ناتو
  • حامد فیروز جهانتیغ، کاظم شعبانی گورجی*، امیر حمزه کیخا، جعفر رهنما راد صفحات 569-579
    زمین لرزه یکی از بلایای طبیعی بسیار حایز اهمیت است که تا به امروز امکان پیش بینی دقیق زمان و مکان آن وجود نداشته، به همین دلیل بهترین راهکار برای مقابله با این حادثه، مقاوم سازی سازه ها با استفاده از روش های نوین بخصوص در حوزه بتن در برابر زلزله می باشد، تا در صورت وقوع آن اسیب و خسارت جانی و مالی به حداقل ممکن و حتی به صفر برسد. در این راستا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر درختچه داز بر ویژگی های مهندسی بتن ساخته شده از رسوبات رودخانه دامن ایرانشهر و استفاده از آن در مقاوم-سازی سازه ها در برابر زلزله می باشد. در این پژوهش جهت تهیه بتن، 15 نمونه رسوب از رسوبات رودخانه دامن برداشت شد. در متن و حاشیه رودخانه درخچه های به نام داز وجود دارد که از برگ این درختچه داز جهت بهبود مقاومت بتن استفاده شد. برای این منظور، مقایسه ای بین برگ های تک رشته ای، دو رشته ای و سه رشته ای در بتن مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد، اثر مقاومت بتن با تغییر تعداد برگ از یک رشته به سه رشته متغیر بود همچنین افزایش مقاومت بتن بوسیله تست برزیلی مشاهده شد. دو رشته برگ، درخچه داز 10.1 مگاپاسکال، تک رشته 9.5 مگاپاسکال و نمونه ای از بتن استوانه ای متشکل از سه رشته برگ درخچه دار داز کمترین مقاومت یعنی 5.1 مگاپاسکال بود.
    کلیدواژگان: درختچه داز، مقاومت بتن، زلزله، سازه، رسوبات رودخانه دامن
  • سهیلا زرین جوی الوار*، شاهین راز، قاسم هادیزاده صفحات 581-591

    امروزه باجهانی شدن و رقابت شهرها برای جذب شهروندان، سرمایه گذاران و گردشگران، تصویر شهر و چگونگی ادراک آن مورد توجه قرار گرفته است، جهانی شدن، کوچک شدن فضا و زمان و اهمیت و نقش شهرها در جا به جایی جمعیت،نیروی کار، سرمایه، ارایه خدمات متمایز و جذب گردشگر، جهان را شبیه به یک بازار کرده که هر کشور، شهر یا منطقه می بایست برای سهم خود در معاملات ومبادلات تجاری، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جهان با سایرین رقابت کند لذاهدف پژوهش حاضرشناسایی وسطح بندی عوامل اثرگذاربرندشهری ازدیدگاه گردشگران منطقه آزاداروندبارویکردISM است، این پژوهش از نظر هدف کاربردی و ازحیث ماهیت و روش توصیفی پیمایشی است ،جامعه آماری پژوهش12 نفر ازخبرگان (کارشناسان گردشگری)هستند که بر اساس روش نمونه گیری هدفمند (گلوله برفی)و تا سرحد اشباع اطلاعات مورد نیاز و کفایت نظری مورد بررسی قرار گرفتند که درنهایت7 عامل از عوامل موثر بر برندشهری با استفاده از مدل یابی ساختاری تفسیری مشخص و مدل مرتبط با آن ترسیم گردید ،این عوامل عبارتند از : 1.امکانات شهری 2.فضای اجتماعی وفرهنگی 3.برگزاری جشنواره ورویدادعلمی4.زیرساختهای شهری منطقه آزاد 5.الگوسازی بامحوریت گردشگری 6.داستانها وخاطرات مردم 7.ساختارکالبدی

    کلیدواژگان: برندشهری، گردشگران، معادلات ساختاری تفسیری
  • سمیه خواجه نژاد، حمید ماجدی*، تیمور رحمانی صفحات 593-604
    مسکن به عنوان یکی از عناصر حیاتی زیست انسان و تامین کننده نیازهای مختلف او در مقیاس ملی و بین المللی مورد توجه است. همچنین مسکن اصلی ترین بخش اقتصاد یک کشور است، چرا که از طریق آن وضعیت اقتصادی یک کشور نمود پیدا می کند. در این راستا هدف پژوهش حاضر دستیابی به مهم ترین مسایل اقتصادی در جهت سیر تحولات کیفی مسکن در شهر تهران طی سال های 1395-1399می باشد و فرضیه مطرح در نیل به این هدف این است که مهم ترین مساله اقتصادی در مسکن شهر تهران طی سال های 1395-1399 مساله درآمد اقشار مردمی و سرمایه گذاری در بخش مسکن است. حال پژوهش حاضر با استفاده ازروش تحقیق توصیفی- تحلیلی و ابزار کتابخانه ای دریافت که در شهر تهران طی سال های 1395 تا 1399 که اقتصاد کشور دچار بحران بود، دولتمردان و برنامه ریزان به دنبال سرمایه گذاری بر بخش مسکن بودند. طی این سال ها با توجه به کاهش و رکود وضعیت درآمد و اقتصاد مردم، خانه ها به فضاهایی با متراژ بسیار پایین بدل شد و همین امر موجب ثبات و رکود در حوزه مسکن شد. به طوریکه در حوزه مسکن نرخ رشد اقتصادی با کاهش بی سابقه ای روبرو شده است. لذا در یک جمع بندی کلی می توان اذعان نمود که رشد اقتصادی یک شهر با میزان درآمد مردم آن شهر و وضعیت کالبد معمارانه یک ساختمان دارای ارتباطی دوسویه است. زیرا در معماری امروز اقتصاد نقش پیش برنده و کاهنده دارد، اقتصاد به عنوان یک کنشگر در معماری بنا، در زیبایی آن، در ابعاد معنایی در ابعاد اجتماعی، در ابعاد سرمایه ملی و... تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد، مسکن، الگوی کیفی مسکن، تهران
  • هیلا بهاری، علیرضا مرتضایی* صفحات 605-620

    امروزه با توجه به افزایش تعداد زمین لرزه ها و همچنین رشد جمعیت و پیشرفت صنعت ساختمان سازی در مناطق شهری و روستایی، طراحی ساختمان ها در مقابل نیرو های وارده به ویژه نیروی زلزله مورد توجه مهندسین قرار گرفته است. بنابراین برای تامین ایمنی جانی و مالی باید ساختمان ها عملکرد مناسبی در برابر بار های وارده داشته باشند. در این پایان نامه، تاثیر مقیاس-بندی رکوردهای حوزه دور و نزدیک همزمان در چهار آیین نامه شامل ASCE07-10،IBC2006 ،UBC97 و استاندارد 2800 ایران ویرایش چهارم مورد بررسی قرار گرفته است. از سه ساختمان 4، 7 و10 طبقه برای تحلیل ساختمان ها به عنوان نماینده ساختمان های کوتاه- و میان مرتبه استفاده شده است. نتایج تحلیل نشان داد که در ساختمان های 4 و 7 طبقه استاندارد 2800 ایران ضوابط سختگیرانه تری نسبت به سایر آیین نامه ها دارد. اما با افزایش تعداد طبقات (سازه 10طبقه)، هر 4 آیین نامه یک نوع عملکرد را دارند و بسته به نوع و مشخصات زلزله (PGA و Mw) می توانند حداکثر شوند. در واقع می توان بیان کرد برای ساختمان های کوتاه مرتبه، استاندارد 2800 ایران نیازمند ضوابط مقیاس بندی جداگانه ای می باشد. مقدار گریز در آیین نامه07 ASCE مقدار 94% نسبت به استاندارد 2800 ایران کاهش داشته است. همچنین این نسبت برای آیین نامه IBC2006، مقدار 93% و برای آیین نامه97 UBC، 89% کاهش داشته است.

    کلیدواژگان: مقیاس بندی، تحلیل تاریخچه زمانی غیرخطی، تغییرمکان نسبی، زلزله دور و نزدیک
  • علی ریکی، مریم کریمیان بستانی*، غلامرضا میری صفحات 621-636

    سرمایه اجتماعی یکی از سرمایه های مهم جوامع شهری و از مولفه های اساسی و موثر در توسعه و ثبات، پویایی و سرزندگی شهرها محسوب می شود. از سرمایه اجتماعی، به عنوان زیربنای توسعه اقتصادی- اجتماعی و کالبدی هر جامعه و شهری یاد می کنند. در این راستا هدف پژوهش حاضر تحلیل رویکرد سرمایه اجتماعی بر توسعه کالبدی شهر (مطالعه موردی: شهر زاهدان) می باشد. رویکرد حاکم بر فضای تحقیق کیفی و کمی و نوع تحقیق کاربردی است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، توصیفی و استنباطی از نرم افزار (SPSS) و مدل (KOPRAS) استفاده شده است. نتایج میزان تاثیر متغیرهای اعتماد اجتماعی و مشارکت و شبکه های اجتماعی بر توسعه کالبدی با استفاده از آزمون T تک نمونه ای نشان داد، در تمامی شاخص های بیان با میانگین به دست آمده بالاتر از حد متوسط عدد 3 بیانگر تاثیر زیاد متغیرهای (اعتماد، مشارکت، شبکه های اجتماعی) بر توسعه کالبدی شهر زاهدان می باشد. نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد، رابطه معناداری بین متغیرهای اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شبکه های اجتماعی و توسعه کالبدی شهر زاهدان در سطح معناداری 000/0 دیده می شود. در نهایت نتایج الویت بندی مناطق پنجگانه شهری زاهدان بر اساس متغیر های (اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی و شبکه های اجتماعی) با استفاده از از مدل کوپراس نشان داد، منطقه 5 با مقدار pj به دست آمده 3540/ . مقدار Rj به دست آمده 0555/0 و مقدار Qj به دست آمده 3803/0 و مقدار Nj به دست آمده 43/54 در اولویت قرار دارد.

    کلیدواژگان: رویکرد سرمایه اجتماعی، توسعه کالبدی، شهر، زاهدان
  • منصور طیوری، سید جمال فرج الله حسینی*، محمدصادق صبوری صفحات 648-660

    هدف اصلی پژوهش حاضر، طراحی مدل مهارت افزایی مروجان کشاورزی ایران با تاکید بر ظرفیت سازی است. جامعه آماری شامل مروجان کشاورزی مراکز جهاد کشاورزی پنج منطقه کشور(تقسیم بندی استانهای کشور از نظر وزارت جهاد کشاورزی که هر منطقه شامل 6 استان میشود) که به تعداد 8142 نفر می باشند و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 366 نفر بدست آمد. جهت برآورد و تایید پایایی و روایی ابزار تحقیق از شاخص های روایی ظاهری، روایی محتوایی، روایی همگرا، روایی تفکیکی، و پایایی درونی بهره گرفته شد. نتایج مشخص نمود که سازه های موثر بر ظرفیت سازی حدود 76 درصد از واریانس متغیر مهارت افزایی را تبیین می کنند که در حد بسیار مناسبی است. ضمنا عامل آموزشی و فنی تاثیر معنی دار بر مهارت افزایی دارد که در ارتباط با مهارت های ارتباطی، فنی و مدیریتی معنی دار شده است ولیکن در ارتباط با عامل اجتماعی و اقتصادی صدق نمی کند و تاثیر معنی دار بر مهارت افزایی نداشته است. در ارتباط با عامل فرهنگی نیز در ابعاد ارتباطی و فنی تاثیر معنی دار بوده ولیکن در بعد مهارت مدیریتی مورد تایید قرار نگرفته است. لازم به ذکر است از بین شاخص های مذکور، نقش عامل فنی با بالاترین ضریب مسیر معنی دار شد.

    کلیدواژگان: ظرفیت سازی، مهارت افزایی، مروجان
  • سارا اکبری، عباس خورشیدی*، بتول فقیه آرام، اکبر سلیمی، نادر برزگر صفحات 661-682
    هدف پژوهش حاضر شناسایی، ارزیابی و اولویت بندی ابعاد مدیریت استعداد فرماندهان دانشگاه علوم انتظامی امین بود؛ رویکرد پژوهش کیفی و به شیوه نوع داده بنیاد خود ظهور انجام شد. جامعه آماری شامل خبرگان، متخصصین و افراد آگاه به امر در زمینه مدیریت استعداد در دانشگاه علوم انتظامی بود. برای تعیین نمونه های این پژوهش و تعیین خبرگان از روش نمونه-گیری هدفمند استفاده شد. برای گردآوری داده ها از ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. برای حصول اطمینان از روایی ابزار در پژوهش و به منظور اطمینان خاطر از دقیق بودن یافته ها از دیدگاه پژوهشگر، از نظرات ارزشمند اساتید آشنا با این حوزه و متخصصان دانشگاهی که در این حوزه خبره و مطلع بودند استفاده شد و پایایی بازآزمون و روش توافق درون موضوعی برای محاسبه پایایی مصاحبه های انجام گرفته استفاده شد. روش تحلیل داده ها کدگذاری نظری برگرفته از روش نظریه پردازی داده بنیاد بود. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که عوامل تشکیل دهنده مدیریت استعداد به ترتیب اولویت شامل جذب(سیاست مدیریت استعداد؛ شناسایی استعداد؛ مخزن استعداد / استعداد بر مبنای تقاضا و تامین منابع)، حفظ و نگهداشت(برنامه ریزی نیروی کار و استراتژی مدیریت استعداد)، توانمندسازی(آموزش و بهسازی و توسعه استعداد)، مدیریت عملکرد(رهبری و مدیریت توسعه و پیشرفت شغلی) و تعالی(جانشین پروری؛ وفاداری سازمانی و تجربه مدیریتی/سازمانی) بودند. در همین راستا، پژوهش حاضر نیز درصدد شناسایی، ارزیابی و اولویت بندی ابعاد مدیریت استعداد فرماندهان دانشگاه علوم انتظامی امین بود تا بتواند پاسخگوی نیازهای آتی باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، جانشین پروری، حفظ و نگهداشت و تعالی
  • داریوش غیبی، هادی کشمیری*، حامد مضطرزاده صفحات 683-701

    کشاورزی شهری به یک جنبش در حال رشد در تمام جهان تبدیل شده است. اگرچه در مورد مزایای کشاورزی شهری برای ساکنان شهرها یک بحث ادامه دار وجود دارد، ولیکن مطالعه جامع ای بر روی نقش سازو کارهای اجتماعی کشاورزی شهری به منظور تشویق و تسهیل تعامل اجتماعی صورت نگرفته است. از این رو، در این مطالعه سعی گردیده که به ارزیابی رابطه ساز و کارهای اجتماعی کشاورزی شهری و تعاملات اجتماعی در مجتمع های مسکونی در قالب یک مدل علی پرداخته شود. پرسشنامه با 530 شرکت کننده ساکن در مجتمع مسکونی رضوان شیراز در ایران صورت گرفت. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مدل با داده های این پژوهش، برازش مناسبی دارد و مشارکت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، امنیت و سلامت اجتماعی به صورت مستقیم تعاملات اجتماعی را پیش بینی نمودند. همچنین مدل، تاثیر غیر مستقیم هر یک از این ابعاد را -با میانجی گری کشاورزی شهری و سایر ابعاد-، با تعاملات اجتماعی را نیز تایید کرد. این نتایج نشان دهنده آن است که نه تنها متغیرهای یاد شده هر یک به تنهایی پیش بینی کننده تعاملات اجتماعی هستند، بلکه می توانند به عنوان ابعاد سازنده کشاورزی شهری نیز، تعاملات اجتماعی را قویا پیش بینی نمایند.

    کلیدواژگان: کشاورزی شهری، تعاملات اجتماعی، مجتمع مسکونی، مدل علی، ایران
  • پوپک پورسیستانی، حسین مدی*، مصطفی مافی صفحات 702-721

    سهم عمده ای از مصرف انرژی با بهره گیری از تجهیزات مکانیکی تامین می گردد. روش طراحی غیرفعال می تواند به حفظ شرایط حرارتی آسایش در ساختمان ها و کاهش مصرف انرژی کمک کند. به طور خاص، اجرای دودکش های خورشیدی در جهت تهویه هوای داخلی ساختمان باعث کاهش راندمان انرژی می شود. در این مقاله یک ارزیابی عملکرد آسایش حرارتی در یک ساختمان دولتی با و بدون ادغام دودکش خورشیدی توسط برنامه شبیه سازی دیزاین بیلدر مدل سازی شده و با استفاده از روش دینامیک سیالات (CFD) به بررسی توزیع دمایی و نحوه جریان هوا پرداخته شد که نتایج نشان داد که ادغام دودکش های خورشیدی می تواندPMV (میانگین رای پیش بینی شده) را به میزان 55 درصد نسبت به ساختمان پایه کاهش دهد و مقادیر آن به بازه استاندارد اشری 55 و ایزو7730 نزدیک گردد. در ادامه تحقیق آزمایش-هایی بر ایجاد حفره تحتانی دودکش انجام گرفته شد که مکش هوای بیرون به داخل دودکش را به عهده دارد و نتایج آن به افزایش عملکرد دودکش های خورشیدی و نزدیک کردن به معیار آسایش حرارتی فنگر انجامید. بطوریکه معیار آسایش حرارتی PMV از 63/4 واحد به میزان 56/2 واحد و میانگین دمای هوای اتاق ها در گرم ترین ماه سال (جولای) از 21/36 درجه سانتی گراد به 61/33 درجه رسید که میانگین دما، مقدار 6/2 درجه سانتی گراد کاهش پیدا کرده است. به طورکلی، سیستم ترکیبی دودکش خورشیدی و با تزریق هوا از کف آن، میزان تهویه بالاتری را در محیط داخلی ایجاد می کند و پتانسیل بالاتر آن را به عنوان یک سیستم تهویه غیرفعال در اقلیم گرم خودنمایی می کند.

    کلیدواژگان: دودکش خورشیدی، ارزیابی حرارتی &ndash، اقلیم گرم و خشک، دیزاین بیلدر
  • رضا کوچکی، تیمور آمار*، نصرالله مولائی هشجین، پرویز رضایی صفحات 722-738

    برای رفع فقر شدید و ارتقای سطح و کیفیت زندگی روستاییان، ایجاد اشتغال و افزایش بهره وری آنان، سیاست هایی توسط برنامه ریزان بکار گرفته شده است اما اینکه تا چه اندازه این تدابیر و سیاست ها توانسته است مورد رشد و ارتقا مناطق روستایی را فراهم آورد بحثی است که مورد بررسی این تحقیق قرار گرفته است. یافته ها به روش میدانی و کتابخانه ای تهیه شده است جامعه آماری تحقیق روستاهای شهرستان رودبار می باشد که در بحث پرسشنامه جهت انتخاب نمونه از روش مورگان استفاده شده است. نتایج نشان داد میان امنیت و سطح برخورداری روستاهای شهرستان ارتباط مثبتی برقرار است. میزان ضریب همبستگی بین فعالیت های عمرانی و رشد جمعیت بین 7/0 تا 1 است. این ضریب همبستگی نشان می هد، بین متغیرهای مستقل سیاست های عمرانی، متغیر وابسته ماندگاری جمعیت ارتباط معنی دار وجود دارد. جمعیت در طی دو برنامه رو به افزایش بوده است مقایسه روستاها نشان می دهد روستاهای دورتر که در ارتفاعات و یا در مناطق دور دست قرار دارند از امکاناتی مانند آب شرب و یا اشتغال برای روستاییان بی بهره هستند میزان مهاجرت و یا ناپایداری در آن بیشتر است بنابراین بررسی ها نشان می دهد میزان ضریب همبستگی بین فعالیت های عمرانی و اشتغال بین 5/0 است. این ضریب همبستگی نشان می هد که بین این دو متغیر رابطه همبستگی مثبت وجود دارد رضایت از فعالیت های اقتصادی و به بیان دیگر رضایت از آینده شغلی و رضایت از درآمد فعلی در ماندگاری جمعیت نقش مهمی را ایفا می کند.

    کلیدواژگان: سیاستهای عمرانی، روستا، توسعه، شهرستان رودبار
  • زهرا ترکمن، مجتبی انصاری*، مصطفی کیانی صفحات 739-751

    بناهای یادمانی، در خلق هویت شهری نقش به سزایی را بازی می کنند. معنای یک اثر معماری برآیندی از 4 سازه معناساز معمار، اثر، متن اجتماعی و مخاطب است.پرداخت به مساله معنا عمدتا کیفی بوده و کمتر نوشتاری به سنجش کمی معنای معماری از نظر مردم پرداخته است. پژوهش حاضر با هدف سنجش معنای آثار یادمانی معاصر به عنوان نشانه فرهنگی-اجتماعی، از نظر مردم، به دنبال پاسخ به این پرسش است که زیرمولفه های تاثیرگذار بر ارتقای یک اثر معماری به نشانه فرهنگی-اجتماعی کدام است؟ و معنای یادمان های معاصر از دید مردم چیست؟ در ابتدا و در بخش نخست نوشتار، با استفاده از مطالعات نظری و کتابخانه ای، ادبیات موجود در زمینه نشانه شهری و سطوح معنایی مرور و جمع بندی گردید. حاصل این بخش مدل مفهومی پژوهش است که در آن زیرمولفه های موثر بر نقش معماری به عنوان نشانه فرهنگی-اجتماعی و نحوه ارتباط آن ها با نقش نمادین بنا مشخص شده است. در بخش دوم، پیمایش زیر مولفه های بخش معنا از طریق پرسشنامه آزمون افتراق معنایی، جهت سنجش معنا از دید مخاطب در هفت اثر یادمانی ایران معاصر انجام گردید. سپس جهت بررسی نتایج پرسشنامه، آمار توصیفی بر پایه میانگین نمرات پاسخ ها و آمار استنباطی بر پایه آزمون t و آزمون توکی انجام شد. نتیجه آن که ابعاد اجتماعی (سنت، قدرت، رسانه، اقتصاد، خاطرات جمعی)، عوامل فرهنگی (آییین ها و مراسم)، روانکاوی (ناخودآگاه جمعی و تباری)، زمان (هم زمانی و درزمانی)، عوامل کالبدی (بعد زیبایی شناسی)، نشانه ها (بصری، کلامی، انتزاع)، عوامل اقلیمی، کارکرد اجتماعی در شکل گیری معنای یک اثر موثر هستند.

    کلیدواژگان: معنا، یادمان، سمبل شهری، آزمون افتراق معنایی
  • مرتضی نیک فطرت، حسین ذبیحی*، آزاده شاهچراغی صفحات 752-774

    مبحث ادراک اتمسفری در معماری به عنوان یک راهکار مناسب از هم زیستی عاطفی انسان در تعامل با مکان، نوعی گفتمان پدیدارشناسانه با رویکرد به زیبایی شناختی نوین است. این پژوهش به جایگاه بدن در فرایند ادراک حسی اتمسفری از منظر پدیدارشناسی ادراک مرلوپونتی می پردازد. روش این پژوهش، کیفی و تحلیلی و تفسیری با زمینه پدیدارشناسی ادراکات حسی بدنمند و از منظر اندیشه های مرلوپونتی و همچنین با روش کدگذاری آزاد، محوری و گزینشی انتخاب شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که ادراک اتمسفری منجر به تقویت رابطه میان تجربه واقعی و ابعاد ذهنی می گردد تا از دل این احساس تقویت شده، تجربه ای ژرف از فضا و زمان، فراروی مخاطب حادث شود و در توضیح معنای معمارانه نقش ایفا می کند. همگرایی قابلیت های ادراکی بامعنای جسمانی، از فروکاهیدن اثر معماری به فرمالیسم صرف و ترکیب بندی های اغواگرایانه که از هرگونه منطق مادی و تجربه وجودی خالی شده است، جلوگیری می کند. لذا از طریق ادراک پیشاتاملی و بلاواسطه در بستری از اتمسفر معمارانه، چهارچوب ها، افق ها و عرصه های برای تجربه کردن و فهم جهان بر ما گشوده می شود.نتیجه این پژوهش حاکی از آن است که ادراک اتمسفری از طریق یکی شدن مخاطب با فضا و ادغام ادراک حافظه و تخیل در فرایندی بدنی رخ می دهد و ماهیت شهودی و بدنمندی دارد و قابلیت اثر معماری را در همراه ساختن و جهت دهی رفتار مخاطبان برجسته می کند. مولفه هایی همچون ماده و بافت، نور و سایه، توده و جرم، هندسه و مقیاس، بستر و زمینه پیرامونی، جزییات معماری و اقلیم در فرایند خلق ادراک اتمسفری نقش تعیین کننده ای ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: ادراک اتمسفری، پدیدارشناسی، مرلوپونتی، ادراک چند حسی
  • مهدی حاجی محمدی*، جواد طاهرپور، علی اصغر سالم، حبیب مروت صفحات 775-797
    این مطالعه به بررسی تاثیر تحریم های اعمال شده از سوی ایالات متحده آمریکا، شورای امنیت سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا بر تغییرات تکنولوژی صنایع ایران می-پردازد. برای این منظور ابتدا با استفاده از روش مولفه اصلی، تحریم های اعمال شده از سوی سه مرجع فوق در شش حوزه مشترک انرژی، امور بانکی، پتروشیمی، بیمه، کشتیرانی و حمل و نقل به صورت کمی استخراج و به عنوان وزنی تحریم معرفی خواهد شد. سپس اطلاعات و آمار مربوط به کد آیسیک دو رقمی صنایع کشور برای دوره 1394-1374 را پس از استحصال و همراه با متغیر وزنی تحریم را به مدل تجربی این مطالعه اضافه می کنیم. در نهایت نتایج حاصل از براورد این مدل با برآوردکننده عمومی میانگین متحرک در اقتصاد سنجی نشان می دهد بر اساس اطلاعات موجود، اعمال تحریم ها از یک سو سبب افزایش بهره وری کل عوامل تولید صنایع محصولات کانی غیرفلزی(کد 26) و ماشین آلات حسابگری و اداری (کد 30) شده و از سوی دیگر تاثیر تحریم ها بر تغییرات تکنولوژیکی صنایع تولید توتون و تنباکو - سیگار (کد 16) و وسایل نقلیه موتوری و تریلر و نیمتریلر(کد 34) نتیجه معکوسی به همراه دارد.
    کلیدواژگان: تغییرات تکنولوژی، بهره وری کل عوامل تولید، تحریم، معادلات همزمان داده های تابلویی، روش براورد عمومی میانگین متحرک
  • سهراب نشاسته ریز، محمود مالمیر *، مسعود حیدری صفحات 798-819

    قرابت قوانین و مقررات با مولفه‌های اخلاقی، سبب مقبولیت و کارآمدی بیشتر آن‌ها می شود. برهمکنش اخلاق و مقوله های جغرافیایی با موضوعات داخل در قلمرو حقوق کیفری نیز انکار ناپذیر و از اقتضایات روز است. از سوی دیگر ناکارآمدی حقوق‌کیفری در پاسخ‌دهی موثر به جرایم اقتصادی و ضرورت حفظ نظم و امنیت جامعه در دوران کنونی (جنگ اقتصادی)، سبب کاربست سیاست جنایی افتراقی جهت پاسخ دهی به این جرایم در قالب تصویب «آیین‌نامه اجرایی نحوه رسیدگی به جرایم اخلالگران در نظام‌ اقتصادی‌ کشور مصوب 23/08/97» گردیده بود که علی‌رغم قابلیت انطباق با اندیشه اخلاقی سودمدار، دارای جلوه‌هایی از عقب‌گرد اخلاقی نیز می‌باشد. در این مقاله به‌روش توصیفی-تحلیلی با استفاده از منابع رایانه‌ای و کتابخانه‌ای با نگاهی اخلاقی به شناخت این جلوه‌ها در جغرافیای سیاست جنایی افتراقی حاکم بر این دسته جرایم نظیر:عبور از اصل‌برابری-سلاح‌ها، رویگردانی از اصل برایت، تسرع در رسیدگی و... پرداخته‌ایم و با قید راهکار، اصلاح شیوه مذکور با لحاظ آسیب‌شناسی صورت گرفته، به‌منظور همگامی بیشتر با آموزه‌های اخلاقی، اصول مسلم حقوق‌جزا و... و در نهایت پاسخ-دهی بهینه به این جرایم و قضاوت عادلانه‌تر دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران را ضروری دانستیم.

    کلیدواژگان: جغرافیا، جرم اقتصادی، سیاست جنایی افتراقی، حقوق کیفری، عقب گرد اخلاقی
|
  • Samad Mohamadizadeh Samakoosh *, Habib Sabouri Khosroshahi, Mahnaz Ronaghi Notash Pages 1-16

    This article aims to study the factors affecting the neighborhood identity in Tehran and the relationship between the variables of social capital, lifestyle, contemporary capitalist economy, physical space, social security and telecommunications with neighborhood identity were measured. The theoretical framework and the theoretical model of this research was based on the ideas of Imric et al., Chapman, Lefebvre, Jacobs, Harvey, T.Hall and Jenkins. The method of research, survey and data gathering did with structured questionnaire. The population of the statistical community included Hesarak, Vahidieh and Velenjak neighborhoods, population was 56060 people, and using the Cochran formula for sampling, was 382. The researcher distributed 428 questionnaires to cover inappropriate responses. The collected data were analyzed using descriptive, inferential statistics and path analysis. Independent variables, except for telecommunications, had a meaningful relationship with neighborhood identity at 95% confidence level. The average neighborhood identity in the range of 11 to 55 in Hesarak was 33.80, Velenjak was 33.14 and in Vahidieh 31.32. The analysis of the path showed that among the independent variables, social capital was 0.555, life style was 0.470, the current capitalist economy was as much as 0.239, social security was 0.147, telecommunications was 0.122 and the physical space of 0.063 at the 95% confidence level explained the neighborhood identity. In addition, 53.6% of the variations in the neighborhood identity were explained by the variables within the model.

    Keywords: Neighborhood Identity, Social capital, Lifestyle, Contemporary Capitalist Economics, Physical Space
  • Leila Jalalabadi *, Maryam Ziaabadi Pages 17-32

    As a product of consumerism and neoliberalism age, sustainable tourism is a complex system and an academic concept. Today, sustainability has turned into a key variable in competitiveness and a primary purpose for tourism managers. However, it is not easy to create a sustainable tourism. It is essential to provide strong interactions between dimensions and key factors of sustainable tourism and its effects on the environment. The present research is of a descriptive purpose and in terms of results is practical; also, the data collection tool is a questionnaire. The purpose of this study is to provide an integrated framework for identifying sustainability indicators and assessing and evaluating the indicators affecting four dimensions of sustainable tourism development in Kerman. Firstly, questionnaires were distributed in different areas of Kerman; after that, the results were weighted by Shannon entropy method, then achieved values were contrastively compared by using decision making models (electere, vikor and saw), and were tested and evaluated based on having the coefficient of influence. Regarding the nature of these models and characteristics of urban areas of Kerman, different models show different results, which are stated in the plan of used techniques. To achieve an acceptable result, Copeland's POSET technique which integrates the results of three models of electere, vikor and saw for evaluation is used, and from the sustainable tourism point of view, four urban areas of Kerman are assessed based on this technique.

    Keywords: Sustainable Tourism, Sustainability indicators, multiple-criteria decision making models, Kerman
  • Laila Vossoughi *, Sadegh Khoshnamak Pages 33-46

    One of the most important economic activities in the current world is tourism, which is one of the most important sources of income and entrepreneurship in many countries of the world. C, the purpose of this study is to presentation and Analysis the effective multilevel indicators which can attract investment to tourism business in Aras Free Trade and Industrial Zone. .The statistical population of this study includes tourism business investors and tourism investment experts of Aras Free Trade and Industrial Zone that the number of selected population for tourism business investors was 43 persons and for experts was 15 persons T. The results show that indicators 1. Infrastructure 2. environmental attractions 3. The level and stage of tourism development in the destination and its market size, and the factors of encouragement and protection with the same priority 4. Economic conditions 5. Political and social factors 6. Access to Information and business laws and regulations with the same priority 7. Spatial and geographical factors have respectively significant effect on attracting investment in the tourism business. Also, according to the results of the research, the indicators were ranked closely together in a level that was determined in all four levels. These four levels are: 1.The necessary level 2.The preferential level 3.The consolidation level 4.The complementary level.

    Keywords: Multilevel Indicators Investment, Tourism Business, Free Trade Industrial Zone, Aras
  • Vahed Joolaee *, Reza Rezaloo, Karim Hajizadeh Bastani, Behrouz Afkhami Pages 47-71

    Assessing the role of natural factors in the location of ancient settlements helps us to understand and understand how the habitats are formed and distributed. The purpose of this study was to identify, evaluate and understand the effects of natural factors on the distribution of ancient habitats and determine the relationship between humans and their environment within the central district of this city. This research is applied in a descriptive-analytical way. In this research ArcGIS, SPSS and Expert Choice software were used for the analysis. The ancient settlements of Iron Age 3 (800-550 p.) Region were compared to the most important environmental factors including access to water resources, elevation level Sea, slope and direction of gradient of land, vegetation, soil, land use, land use and climate, which have an impact on the spatial shaping and distribution of human habitats. The results of this study showed that there is a strong correlation between all of the above mentioned factors with the spatial distribution of human settlements of Iron Age 3, so that the correlation intensity for all numerical factors was between 0.50 and 1, which Indicates a strong correlation between environmental factors and the spatial distribution of habitats. According to experts and experts, respectively, access to water resources, vegetation, land use, climate, land use, soil, altitude, gradient of land and direction of gradient of land, respectively, have the most to the least impact on the spatial distribution of ancient settlements in Mahabad Plain has had.

    Keywords: spatial distribution, human settlements, Mahabad Plain, Iron Age 3, Analytical hierarchy process (AHP)
  • Bromand Salahi *, Ahmad Nohegar Pages 73-84

    The purpose of this study was to investigate the relationship between climate change and skin cancer in Ardabil province. Multiple regression equations were used to analyze the relationship between climatic variables (frost, sunshine hours, mean humidity, maximum absolute temperature, minimum absolute temperature and average temperature) with changes in skin cancer at the stations. To determine the independent variables affecting skin cancer changes in the studied stations, a backward regression model was used. The results of this study showed that the correlation between climate variables and skin cancer in the studied stations is relatively significant and these correlations are often strong and significant at 0.01level with each other. The direct correlation between skin cancer and other climatic variables in the studied stations showed that the incidence of skin cancer in the warmer half of the year was more than the cold half of the year. Quantitative correlation coefficient and percentage of changes explained by backward model to justify the number of skin cancer incidence in the studied stations under the conditions of entry of all climatic variables and also in the case of removal of some low climate variables (entry of high-impact climatic variables ) showed that in the studied stations, the entry of all climatic variables in determination the amount of skin cancer incidence, between 79 and 91, and the withdrawal of single or multiple variables, and the remaining variables in backward regression model, range from 76 to 89 percent of these changes are explained.

    Keywords: Climate, Skin Cancer, Correlation, Ardabil Province
  • Mohammadali Khodajou *, Sadraddin Motavali, Gholamreza Janbazghobadi, Amir Gandomkar Pages 85-97

    One of the consequences of the rapid growth of the cities is the heat islands, where the air temperature of the cities rises sharply in relation to the surrounding areas. Anzali station synoptic statistics were used to detect and detect changes in the Rasht elemental elements over the period 1956 to 2017. The time intervals included mean temperature, mean and maximum temperature, precipitation, humidity, evaporation, sunshine and mean wind speed. the effect The heat island intensity of Rasht city was selected from the atmospheric synoptic models and its effect on climate elements, 6 days of 2010, and ground conditions were investigated with the Jumvord scale. Sunshine and evaporation have had the highest increasing trend at different months of the year as well as the annual trend. During the high-altitude system due to the stability and stability of the island, the intensity of the heat island increases, and this occurs during the low-altitude system and the instability of the air. After comparing climate elements Rasht During the reign of high altitude and low altitude systems in this city, it was found that the climate elements were strongly influenced by these patterns. So that the difference of more than 11.5 ° C in the maximum air temperature between August 5, 2010 and August 22, 2010 Also, the difference of about 29% of humidity on the same day indicates the intensity of Rasht heat island on August 5, 2010 This system is dominated by low altitude.

    Keywords: heat island, Synoptic patterns, weather stability, Rasht city
  • Hosssein Nazmfar, Chnour Mohammadi * Pages 99-111

    Attention currently to health at the community level,the appropriate distribution of health facilities and effective use of these facilities is one of the main objectives of the plan will be considered at different levels. The aim of this study was to understand the current situation and determine the level of the city Kurdistan regarding the health indicators health and determine the standard is developed and underdeveloped.The research method is descriptive and analytical and collected information on the population and housing census and statistical year the province of Kurdistan. by models,VIKOR, saw, topsis and HDI.Considering that medal results in some cases did not fit together so to reach a consensus on the level of development of the city and the rating model was Kandrst The findings showed that the city of Sanandaj, Bijar and Qorveh rank first and third, and developed,And developed city in the second, third and relatively developed city of Baneh, Sarvabad in the fourth and relatively developed city of Kamyaran, Divandarreh in the fiveth and developing Saghz, Marivan in the sixth and developing And the city Dehgolan in the seventh and is undeveloped. The results show the differences in levels of development. Also, there is no significant correlation and significant relationship between urbanization rate and health status development index.

    Keywords: urbanization rate, Health Index, Kurdistan, Kandrst, Pearson
  • Jafar Bahari, Mehdi Karoobi * Pages 113-127

    In the perspective of the contemporary tourism industry, due to the increasing competition of tourism destinations, the development of the destination brand has become a strategic tool around the world. Having a successful tourism brand can be very effective in increasing the competitive advantage of the destination, attracting tourists and thus increasing revenues from the tourism industry and the prosperity of the national economy. The mental image and perceived value of the tourist destination in the northern region of Alborz province has been mediated. This research is a descriptive correlational study. The data required for this study were collected by random sampling method available from sports tourists in the northern region of Alborz province and a questionnaire. Also, SPSS 16 and Lisrel 8.5 softwares of different descriptive and inferential statistics methods have been used to analyze the data and test the hypotheses. The results show that the quality of tourism services has a positive and significant effect on brand image, perceived value and brand equity. Brand image has a positive and significant effect on perceived value and brand equity. The effect of perceived value on brand equity is positive and meaningful. The mediating role of brand image and perceived value in the relationship between quality of tourism services and brand equity and finally the mediating role of brand image in the relationship between quality of tourism services and perceived value was confirmed.

    Keywords: Quality of Tourism Services, special value of tourism destination brand, Sports Tourism, mental image of tourism destination, perceived value of tourism destination
  • Mina Harandi, Mojtaba Rafeian *, Hamid Saberi, Amirhosein Shabani Pages 129-144

    The two factors, the reduced fertility rate and increased life expectancy that age the population, have begun in developed countries since the mid-20th century, and they have now emerged. Considering the consequences of the upcoming crisis of aging, studies in the field of aging will certainly become of particular importance. The main objective of the present paper is to evaluate the place of urban planning with an approach to the age-friendly city among the various concerns of senility, so that in both the structural and content forms, it can analyze studies in the theoretical field in the scope of the age-friendly city in domestic researches. The present paper is of a descriptive-analytic type and based on a meta-study strategy, using a meta-synthesis methodology to analyze scientific research articles focusing on the age-friendly city in 19 related articles. In order to analyze data, methods such as systematic review and open coding have been employed. After the review, extraction of data was carried out. By coding the intended articles, general specifications and ultimately the conceptual model and theoretical framework of the research were expressed. On the whole, in order to present the cumulative meta-synthesis model, dimensions such as presence, safety, age-friendly communities, safety and sense of belonging were pointed out as the major dimensions of an age-friendly city, which form the theoretical framework of the research by careful indices. According to the theoretical model of this research, Age Friendly City policy making is proposed based on two pillars of place and participation.

    Keywords: City, Elderly, meta-study, Meta-Synthesis
  • Farzad Ahmadi, VADIHEH MOLASALEHI Pages 145-159

    Increasing opportunities for social interaction is one of the essential items of psychological needs that lack of attention to this important individual and social life of human beings face problems. The increase in residential complexes in the current century, which has occurred following the increase in population in Iran, has become an inevitable issue. The neglect of psychological needs in the design of today's residential complexes and the mere provision of physical needs leads to social anomalies. In this research, an attempt will be made to investigate the increase in residents' outdoor interactions in the complexes. In other words, the present study aims to improve the relationship between the physical, semantic and functional characteristics of the open space of the residential complex and social interactions between residents, by extracting the rules affecting this factor to promote interactions full of satisfaction and vitality to improve neighborhood relations. To be. Therefore, in order to achieve the architectural features affecting social interactions, by addressing how human-space interaction, theoretical concepts and foundations were extracted and the research structure was obtained from the fields of socio-psychology and architecture. Data were then collected to test the relationship between the variables to test the research hypotheses. Finally, the results indicate that all three factors have a significant effect on the amount of social interactions and physical and functional factors had the most and the least effect, respectively.

    Keywords: Social Interactions, Open Space, Residential Complex, optimization
  • Mohammad Amin Rezaeian Gharagozloo, Farah Habib *, Arash Baghdadi, Azita Rajabi Pages 161-182

    The main purpose of this study is to evaluate the role of using the physical filtering model of the city and the control model of the physical classification of the city and the productivity of the physical element and reduce the collective and cultural conflicts and contradictions of urban users. This study used a quantitative method and a questionnaire to collect data. The questionnaires were designed based on the 5-level Likert spectrum and the sample size was calculated according to the Cochran's formula. The findings of the questionnaire were analyzed in SPSS software as well as Smart PLS. In this study, we saw that urban planning and design has a significant role in reducing social challenges and conflicts in today's cities. One of the main effects of urban planning and design should be seen in the field of conflict reduction through the promotion of social capital. Body and soul are the two basic components of life. Findings show that the use of urban physical filtering model and classified control model has a key role in improving the physical and social status of urban.

    Keywords: filtering model, physical classification control model, physical element productivity, social, cultural conflicts
  • Sara Karimzadeh, Hassan Lashkari *, Reza Borna, Majid Valishareeatpanahi Pages 183-209

    A quick look at the form of housing in the country and other countries reveals this effect well. Today, architects and housing engineers make every effort to harmonize housing with the climate of the region to create a calm environment with bio-comfort for residents. In modern architecture, due to the increase in the price of energy carriers and the very high cost of cooling and heating buildings, many efforts are made to adapt and adapt housing to climatic conditions. In cold and tropical regions, this phenomenon has a strong effect on the household budget. Despite government efforts to help people cover some of the costs by reducing electricity tariffs and energy carriers, the burden remains on households. Therefore, the best thing to do is to try to adapt the houses to the climatic conditions of the region. Saqez city is one of the cities in the cold region of Iran that special attention should be paid to the compatibility of buildings with the climatic conditions of the region. In this research, the most compatible architectural model with the climatic conditions of the region will be identified and introduced using conventional scientific indicators in Iran and the world, and at the same time the degree of compliance of old and new architecture in Saqez with the compatible model will be examined and evaluated.

    Keywords: Architecture, Saqqez city, Climate
  • Seyed Abolfazl Mousavi, Maryam Yar Mohammadi Tooski *, Zhila Mashhadi Meighani Pages 211-224

    The rural areas of developing countries are suffering from various challenges including unemployment, poverty and deprivation, environmental destruction, inequality in distribution of opportunities and resources, migration etc., implying the failure of past rural development strategies in elimination of the challenges. In this line and in recent decades, entrepreneurship has been proposed and emphasized as an important strategy for sustainable rural development and located at the focus of development thinkers and communities as well as the agenda of world states and societies. Accordingly, having applied a survey design, quantitative approach, descriptive-analytical method, and questionnaires as the research instruments, the present study investigates the role of entrepreneurship in the sustainable rural development of Komijan county in terms of sustainability dimensions, namely economical, social and environmental. The research findings indicate that entrepreneurship projects and activities play an important role in sustainable rural development of Komijan county especially in economical dimension leading to improvement in the standards of living through creation of employment opportunities, alleviation of poverty, utilization of local resources and reduction of rural-urban migration. The application of entrepreneurship as a development strategic intervention is recommended and emphasized by the present study for facilitating and accelerating the sustainable rural development of Komijan county.

    Keywords: Entrepreneurship, Sustainable Rural Development, Komijan County
  • Mina Dehvari, Kaveh Bazrafkan *, Mehrdad Matin Pages 225-240

    Transformation design is a centralized and interdisciplinary process that relies on individual imagination and methodological principles. Various architectural design models have been developed in the past that have attempted to connect the factors affecting the architectural design process, but they have not been effective.The researcher’s aim is to look into some of the factors and dimensions of tradition, as well as architectural achievements, that enable for the creation of a design model based on these factors. The typical factors that have unconsciously or consciously played a role in establishing of effect that have been considered by using the framework of the system and an analytical-descriptive approach and method in the current paper.The principles of tradition in the form of Goharshad Mosque were achieved thorugh spatial geometry, rotation, and a kind of transitional dicplacement by exterior walls, structural, and physical elements, whereas the principles of tradition in Reza Mosque of Tehran were obtained not only through fermi rotation but also by removal of index elements. A dome and a minaret shape the mosque’s framework. The other typical features include the presence of a garden pit and the distinction of the mosque from its surroundings. As a result, the tradition-based design model can be said to have values such as natural world harmony, spatial arrangement, form of geometry, visual design, and creativity and the design model of contemporary mosques, like Reza Mosque in Tehran, has drawbacks such as modeling past architecture regardless of construction time, simply modeling nature.

    Keywords: Architectural Patterns, Tradition, Form, Sheikh Lotfollah Mosque, Reza Mosque Tehran
  • Hamideh Estrabi Ashtiani, Iraj Etesam *, Hamid Majedi Pages 241-259

    The main goal of this research is to reduce socio-cultural identity vulnerability in Ekbatan, Tehran.As a result of the descriptive-analytical analysis approach used in this reseach, it was realized that Ekbatan suburb or town avoided being similar to the architecture of some periods during its stages, time of construction, and instead tried to use cultural concepts and values than just apparent and formal imitation. However, we have seen a lack of attention to this problem in recent years, since the emergence of entertainment spaces and shoping mall in the heart of the complex, with a modern appearance, has harmed the town’s cultural identity. Now, in order to promote and enhance the socio-cultural identity of Ekbatan town, rules and regulations should be in line with the town’s need, such as raising the number of open spaces ,like parks and playgrounds that are suitable for various age groups, and increasing the length and depth of spaces among residential blocks for acceleration if the main road are closed, moreover an improved layout network based on star and radical patterns to speed up population entry and exit for minimizing the traffic, as well as the placement of outdoor land between frames with convenient accsses for residents should be regulate. As a result, design arrangements in the architecture of Ekbatan town must align with certain requirements in order to preserve stability and exsitence in the sense of the region’s identity and community, as well as the continuation of its activities.

    Keywords: Identity, socio-cultural identity, vulnerability, Ekbatan Town
  • Mehdi Baghaee, Yosofali Ziyari, Zahra Sadat Saeide Zarabadi *, Hamid Majedi Pages 261-285

    In recent years, issues related to climate change and energy have become the most important focus in urban studies. In the field of optimizing energy efficiency in the city, buildings are the main focus and among the energy consumption, solar radiation energy on the one hand and heat energy demand on the other hand are the most important factors in energy efficiency in the city, which along with other climatic parameters, have the main effects on the quality of living environments. The main purpose of this study is to extract the optimal framework and structure of variables fixed in form of a device in the type of structural attitude to the concept of urban design in urban morphology, which can be a model of stability in the physical form of the city as a model explained. The present study is structurally analytical-descriptive that the method of data collection in the form of documentation, data generation, modeling and simulation using energy analysis software in the field of energy with a micro-climatic approach of urban climate such as ENVY-met. Therefore, 4 morpho-types were evaluated in the fabric of Tehran district 2 The research findings show the difference between the optimal and the current state of the evaluated parameters and the amount of difference and the effect of increased density in each morphology of the effective range based on explains the basics that high-rise building types have the most positive changes in the proposed conditions, and compact species have lower values, respectively.

    Keywords: climate change, Urban Morphology, Sustainability pattern, Physical form, Building Density
  • Elham Pakkhesal, Jafar Oladi Ghadikolaei *, Hamid Jalilvand, Hassan Akbari Pages 287-298

    Due to the increasing trend of destructive effects of land use change due to human activities, it is necessary to discover and highlight these changes in order to plan and make managerial decisions. In this study, land use changes in the metropolitan area of ​​Tehran during the years 2000 to 2015 were studied. For this purpose, ETM, OLI satellite image data of four periods of 2000, 2005, 2010 and 2015 were used. Also, 1: 25000 digital maps of the study area and information obtained from the field visit were used to supplement the collected data. After pre-processing the images and correcting them, information was extracted and extracted, and land use maps were extracted for the studied years. The overall accuracy and kappa index indicated the reliability of the output maps used. The results showed that in all periods, the highest level was related to man-made use, the trend of changes in this use from 2000 (61.8%) to 2015 (78.7%) has increased and the area of ​​this use has increased. According to the results, during the three periods under study, land use, barren and other land uses have decreased in area and the rate of this decreasing trend has been more intense in the period of 2000-2005. On the other hand, man-made land use has shown an increasing trend during three periods. This increase is due to population growth and the highest increase in this land use has been observed in the northeastern parts.

    Keywords: land use, Remote Sensing, Tehran, satellite images
  • Mohammad Mohammadi, Alireza Poursheykhian *, Hossein Asghari, Rafat Shahmari Ardajani Pages 299-318

    This article reviews the economic position of recyclable materials in the regions covered by Amol Municipality. In the first stage; after editing, summarizing and extracting information from the field, documentary studies, interview and questionnaire we have used SWOT analysis to determine Waste management strategies in Amol city and the most important Strengths and Weaknesses, Opportunities and Threats have been identified to present Offensive, Review, Diversification, Defensive Strategies. In the second stage, Internal and External Matrix are used after analyzing Internal and External factors to analyze them simultaneously. In the third stage; some strategies are according to SWOT Model offered to manage City Waste and finally using Quantitative Strategic Planning Matrix QSPM has been determined which selected strategy options are possible and in fact, these strategies are prioritization. The findings of Quantitative Strategic Planning Matrix QSPM show that the sixth Strategy 1WT(creating stable financial resources to provide required expenses for Waste management) with 93/3 has the most charm score for economic prosperity.

    Keywords: production sources, solid waste, economic factors
  • Anooshiravan Nassermostofi, RAMA GHALAMBORDEZFOOLY * Pages 319-340

    The purpose of this study is to evaluate the causes and consequences of failure in integrated management of the Tehran City Green Belt with emphasis on the comprehensive plan of Tehran. The hypothesis of this study is that the formation of the current unhealthy situation in the city of Tehran Green Belt is the result of a series of failures at different levels of management and on the other hand, this situation itself produces a series of consequences on the body and soul of Tehran. The present study is in the category of qualitative research in terms of method. The main tool for gathering information was in-depth interviews with experts. A total of 31 interviews have been conducted with urban planning experts who have a history of executive and research activities in the field of city green belt, and the findings of the interview have been analyzed through the Grounded Theory. The findings of this study show that the main causal conditions include content and structural dimensions, while the main underlying conditions include procedural dimensions. The intervening components of this research are corruption, politicization, and political pressures, while the main strategies for reforming the city green belt management system include operational, legal, and managerial strategies that, if used, can have positive consequences in the national and metropolitan areas.

    Keywords: City Green Belt, Tehran, Grounded theory
  • Esfandiar Ziaei Halimeh Jani, Ali Asghar Esmaeil Pourroshan *, Mohsen Ranjbar, Mohammad Akhbari Pages 341-353

    This article has been written in order to evaluate the research hypothesis, which is: It seems that the capabilities of Ardabil border cities in the geopolitical relations between Iran and Azerbaijan are effective. "The research method is descriptive-analytical. Theoretical foundations and literature of the research Using library studies and survey findings through the compilation and distribution of a questionnaire among the community has been collected and analyzed using SPSS software. Findings and results show a significant amount of test for the research hypothesis. Is equal to 0.00 and since this value is less than the standard level (level 0.05), so the test results and ranking of components indicate that the capabilities of these border cities at a significant level in the geopolitical relations between Iran and the Republic of Azerbaijan. Also effective according to the ranking table among the components and capacities of Ardabil border cities, items: linguistic and religious commonalities, capacities in the field of tourism and medical tourism, homogeneity of race and ethnicity, capacities in the field of transportation and holding Common celebrations and rituals (such as Nowruz) are better Tib has had the greatest impact on the geopolitical relations between Iran and the Republic of Azerbaijan.

    Keywords: Capability, Border Cities, Ardabil Province, Geopolitical Relations
  • Azam Yousefi * Pages 355-372

    Especially in the new era in which the establishment and scope of activities in several international organizations have been accelerated compared to the past. It can be seen that this is an urgent need, not only in international relations with governments, but also in the end of the United States' unilateralism in the new geopolitical systemDespite the above-mentioned stimulus, due to the increasing dependence of countries and regions, the development of international relations, organization and regulation of these multilateral relations has become more necessary than ever. Automation of approvals and activities of international organizations is a new situation. With this explanation, the World Trade Organization is one of the international organizations that has a special feature due to the balances it can create in the structure of the world system. To write now by examining one of the effective processes in creating a balance, namely the judicial processes of the World Trade Organization by strengthening the existing approaches to the developing being with the method of description and analysis of documentary and library studies that have been prepared and arranged. The results of the research show that the current WTO procedures in general and the judicial dreams of this organization in particular have been developed by giving concessions due to deepening in the new conditions, because it pursues geopolitical (formerly dominant) procedures to eliminate unequal In order to provide economic justice in the review of their cases, anti-geopolitical approaches include justice-oriented procedures that, if your opinion is taken into account.

    Keywords: Anti-Geopolitics, Geopolitics, International Organizations, Developing countries, WTO
  • Kobra Zehbari Borazjani, Haidreza Moammadi *, Bijan Rahmani, Mohammad Taghi Razavian Pages 373-396

    One of the effects of the accelerated urbanization process is the growing number of cities as well as the transformation of rural centers into isolated urban areas; By upsetting the balance of spatial distribution of the population and planning, a great deal of social damage is inflicted on it. The annexation of the village to the city is one of the results of urbanism that has various desirable, undesirable social, economic and physical effects on the rural areas integrated in the city. This descriptive-analytical study was conducted using extensive documentary and field studies, including the completion of a household questionnaire in Darkeh and Darband villages in the north of Tehran metropolis. The subject of the research examines and determines that economic and physical, social and environmental factors have been effective in the process of annexation of Darkeh and Darband villages to the metropolis of Tehran and are probably considered as effective factors in creating conflicts due to the annexation of rural areas to the city limits. They return.

    Keywords: Urbanism, Economic, Social, Physical, Environmental Factors
  • Seyed Ali Hashemianfar *, Mansour Haghighatian, Akram Ghorashi Pages 397-416

    this study aimed to investigate and identify the effects of interaction types (continuous interaction, discrete interaction) on different types of capital (social capital, economic capital) among the citizens of the city of Isfahan.

    Research method

    The research method was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection. The research population consisted of people living in 15 districts of Isfahan, which according to the last census conducted in 1395 were 1961260 people. In this study, the sample size was calculated using G * Power software. The sample size with ρ = 0.17 was 384 and the number of samples in each region was determined on the basis of the percentage of population in the 15 regions of Isfahan,. Sampling was done by Quota Sampling. the Boholst (2002) Living Status Scale Questionnaire was used to collect information about life situation; Researcher-made questionnaires were also used to for the types of capital (social capital, economic capital). Structural equation modeling method and Amos software were used for hypothesis testing.

    Results

    The results showed that there is a significant positive relationship between the types of interaction and social capital and economic capital.

    Conclusion

    It can be concluded that the more positive and continuous the interaction, the more social capital and economic capital will be generated. In addition, the results of the study showed that there is a relationship between different types of capital (economic, social,) and interactions. This means that if people have more capitals, their interactions will be more positive.

    Keywords: Social Capital, economic capital, Interaction, Continuous Interaction, Discrete Interaction
  • Noureddin Pirkhezri, Vida Taghvaei *, Behrouz Jani Pour Pages 417-432

    Nowadays it is acknowledged that simulation and commodification of architecture through ignoring the connection with the existential nature of the ecosystem, has spread across many valuable residential areas after cities, especially in the villages. This research study has sought to find the meaning given to the human inner self within existence and makes endeavors to scrutinize these hypotheses: A. In the endogenous theoretical development, human existence creates the nature of endogenous architecture through the interaction with the natural human ecology. B. Endogenous architecture is a phenomenological concept that creates man and his existence in the ecology through architecture. C. Socio-cultural implications or the human ecology determine the functional, geographical, climatic or natural ecology causes which construct the theoretical concept of endogenous architecture in relation to human existence in the ecology through qualitative methods and logical reasoning. Subsequently, with the method of semiotic and phenomenological interpretation, the endogenous architectural aspects are extracted as an instance in the case study of the architecture of Oraman village houses. The findings of the study demonstrate that endogenous architecture as a model for creating and criticizing the work, is a phenomenological concept that is the result of human existence interacting with the natural human environment observed in architecture (over time), and the continuity of existence and the manifestation of human existence for immortality in the adaptation of architecture with the ecology can occur by care, protection, and participation. And thus the relationship among man’s inner part, architecture, and the environment is crystallized.

    Keywords: Endogenous Architecture, Natural Human Ecology, existence, Oraman Village House, Protection
  • Mohammadreza Darvishi, Ali Hmaidi Zadeh *, Rasul Sanavi Fard Pages 433-447

    The purpose of this study is to investigate the role of geographical variables in sales culture management in Ilam gas refining. The research method used is a mixed research method. The present research is an exploratory research (qualitative-quantitative) and is applied in terms of purpose. To extract the conceptual model of research In a small part, the Delphi technique has been used. The statistical population in the first stage was experts (university professors and specialized managers in the field of oil and gas) and in the second stage all employees were involved in trade and sales units in gas refining in Ilam. The statistical sample in the first stage 10 experts and in the second stage 150 people were selected at random. Delphi technique assistance in four rounds, 81 items were identified and after 4 stages of Delphi technique and expert opinion 57 items were removed and 24 items Remained, which were classified into three dimensions: structural, content, and environment. The results showed that according to Friedman test, content factors are in the first place and structural and content factors were classified in the next ranks of contractors.

    Keywords: Geographical Variables, sales culture, Delphi Technique
  • Ali Souri, Ali Eyvazi Heshmat *, Rasul Sanavi Fard Pages 449-471

    The present study is conducted with a mixed approach and in two qualitative-quantitative phases. Considering that the main purpose of this research is to design a quality risk management model in the supply chain on the financial and quality performance of Iran Khodro Company, it can be said that in terms of purpose it is in the field of applied research and considering that in this research Library study methods as well as field methods such as questionnaires have been used. It can be stated that based on the nature and method, it is a descriptive-survey research. The sampling method in the qualitative phase is snowball and the statistical population in this section were upstream documents and records and articles and dissertations related to this field, which in the end after identifying the initial factors related to each of the variables using the technique Textual content analysis, the opinions of 15 organizational experts and university professors were used for interviews to identify the final factors and Delphi test. In the quantitative part, according to the purpose of the forthcoming research; To answer the statistical questionnaires by available sampling method, 207 people were considered as statistical samples and the questionnaire was distributed among them. Questionnaire data were analyzed using SPSS-LISREL statistical software. The research results showed; Formal control and social control have a positive effect on the quality performance and financial performance of Iran Khodro Company through the development of suppliers and product recall.

    Keywords: : Control Mechanisms, Quality Risk Management, Company performance
  • Ghorban Mahmoudi *, MAHDI Niknam, Hassan Ebrahimi Asl Pages 473-487

    The current study aims to explain the patterns in the contemporary architecture of Iran after the revolution in terms of the interaction of originality and innovation. As the architectural revelation of every country in a historical series leads to the improvement and advancement in the level of a country’s architecture, it can also cause an improvement in the latent aspects of architecture in terms of originality and innovation and historical interaction with its vernacular and past architecture. Following the fact that after the victory of the Islamic Revolution, the beginning and movement of architecture in terms of changing the previous approach to a new attitude, therefore, evaluation of the level of innovation and interaction with its past architecture in terms of following the themes of originality, while changing the previous approach to the contemporary architecture after the revolution is one of the main criteria and goals of the paper. The research method is meta-analysis and deductive-reasoning. Research results show with the growth of past identity seeking in contemporary architecture, the topic of interaction and originality in the form of man and his cultural dimensions in post-revolution architecture becomes more manifested and visible and Westernism as a foreign culture has been suppressed and most of the remarkable works have an indigenous cultural mentality and identity prominence.

    Keywords: Architecture after revolution, Originality, Innovation, architectural quality, Contemporary Architecture
  • Hussein Kaykhaei, Gholamreza Miri *, Mariam Karimian Bostani Pages 489-504

    Today, the economic status of cities determines the future of cities and the economic future of the world, especially the developing world. Economic factors and variables have a major impact on the formation and form of the city, determining the physical characteristics, size, scope and etc, they have a city. Awareness of the structure and workings of the economy of a city, for planning at any level, including urban, Regional and national and land use analysis is necessary. In this regard, the purpose of this study is to analyze the economic status of Chabahar city and its impact on the dimensions of sustainability (social and cultural, economic, physical and spatial and health) in urban areas. The approach governing the research space is qualitative and quantitative and the type of research is applied. Morris Davis and Fuzzy TOPSIS multi-criteria models were used for data analysis. The results of Maurice Davis model showed that areas (1 and 4) with coefficients obtained between 0.5 to 0.8, in the group of moderate stability areas and areas (2 and 3), have higher coefficients and They are in the group of high stability. Finally, the results of fuzzy TOPSIS model showed that among the studied areas in Chabahar, area 2 with a distance from the ideal solution of 2.80, a distance from the anti-ideal solution of 2.79, and a similarity index of 0.67, the highest rate. It is influenced by the economic position of Chabahar.

    Keywords: Economic Status, Free Zones, sustainable development, Dimensions of development, Chabahar
  • Zahra Mahdizadeh, Hamidreza Joudaki *, Yusefali Ziyari Pages 505-520

    Today, the rapid expansion of urbanization with the increase of environmental pollution, destruction of biological cycles and the creation of inappropriate structures in various areas of life has led to attention to the smart city as an irreplaceable solution to solve urban problems for managers and planners. It is located in 22 metropolitan areas of Tehran. The research method is descriptive-analytical and using field data (questionnaire). Statistical sample In order to collect field data in this study, the statistical sample consisted of a total statistical sample size of 300 people. Its analysis was performed using statistical analysis of T-test and Pearson correlation and TOPSIS. Based on this, the results of TOPSIS statistical analysis show that the intelligent citizenship index has the highest weight in terms of importance and impact on creating security, so that TOPSIS has the highest weight of 2313 0 0. Also, the indicators of smart economy with TOPSIS rate of 1856 0 in the second rank of smart governance with TOPSIS weight of 1810 0 0 in the third rank and environmental and dynamic dynamics indicators with TOPSIS weight of 0 ٫ 0792 and 0532.00 in the fourth and fifth ranks, respectively. Are. The results of t-test statistical analysis also confirm this, and based on this, the indicators of governance, environment and intelligent dynamics are at a reasonable level and the indicators of citizen, life and smart economy are at a moderate level.

    Keywords: Ranking, Components, Specifications, Intelligent City, District 22 of Tehran
  • Mahmoud Saeedi Mehr, Mahmoud Reza Anvari *, Mariam Karimian Bostani Pages 521-535

    Today, with the increase in population and consequent increase in consumption, waste production in various dimensions of household, urban, industrial and hospital has expanded rapidly and reducing waste production is essential.One of the main parts of urban management is urban waste management, which in all its stages, is one of the keys to success, awareness and citizen participation. In this regard, the purpose of this study is to analyze the dimensions of citizen participation in waste management in urban areas of Zahedan.The present research is a developmental research based on its purpose, in terms of nature, a combination of qualitative and quantitative methods, and according to the method of survey type and descriptive-analytical implementation.For data analysis, descriptive and inferential software environment(SPSS)and model(ARAS-G)were used.The statistical population of the present study is the population of citizens of the five regions of Zahedan(672589 people),the sample size was determined to be 384 people using the Cochran's formula. The results of the study showed the relationship between descriptive variables (occupation, gender, age and education) and social acceptance of waste management, Women accepted far more waste management than men in Zahedan. Also, the higher the level of education, the higher the level of acceptance of waste management. The highest correlation is in the age group of 35-36 years and the lowest is in the age of 46 and above.The results of the model(ARAS-G)showed that among the five districts of Zahedan, District Five with a value of k(0.9324)has the highest rank in citizen participation in waste management.

    Keywords: Citizen participation, Dimensions of Participation, Waste Management, Urban areas, Zahedan
  • Alireza Farshidpour, Ali Asghar Eyvazi Heshmat *, Rasul Sanavi Fard, Vahid ساشقشبه Pages 537-552
    The main purpose of this study is to investigate the mediating role of strategic foresight in the relationship between relationship marketing and reducing customer churn . This research is applied based on the purpose and descriptive-survey based on the nature of the method. The statistical population of the study includes all senior and middle managers of commercial banks in Arak, which are 280 people, 170 of whom were selected using simple random sampling method. The data collection tool is a standard questionnaire. To examine the validity of the questionnaire, the content validity and validity of the structure were used and to evaluate the reliability, Cronbach's alpha coefficient and combined reliability were used. Visual PLS software has been used to analyze the data. The results showed that relational marketing has a positive and significant effect on reducing customer churn and strategic foresight. Strategic foresight has a positive and significant effect on reducing customer churn. The mediating role of the strategic foresight variable in the relationship between relationship marketing and customer churn has also been confirmed. The results of the study indicate that relationship marketing is effective in reducing customer curn, and this impact increases despite the strategic foresight variable. In other words, the implementation of relational marketing and its indicators by banks can prevent customers from churn. Successful implementation of relationship marketing creates a sense of trust and satisfaction in customers and customers will be loyal to the bank. Loyal customers will not be able to easily turn around or fall.
    Keywords: sustainable development, economic participation space, Relationship marketing, Strategic Foresight
  • Salar Sanjarzei, Abomohammad Asgakhani *, Sohrab Salahi, Maryam Moradi Pages 553-567
    The purpose of this study is to explain NATO's international responsibility in geopolitical crises from the perspective of international humanitarian law. The research method is descriptive-analytical. Evidence shows that the growing expansion of NATO as an international military organization in the field of international relations has on the one hand strengthened international relations and on the other hand has caused problems and ambiguities in how it operates and consequently the acceptance of responsibility by this international body. Meanwhile, the special nature of NATO has caused more ambiguity in international law, especially in the implementation of the rules of international responsibility. The military nature of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) has highlighted the role of members in the performance and direction of the organization's activities. As a result, it can be effective in assigning actions and creating a dual responsibility or simultaneous responsibility of members and the organization. It is suggested that changes be made to the structure of the nations and to the provisions of the Charter of the United Nations so that NATO's responsibility as a military organization shifts from a strategy of concern for the rights of nations to the rights of individuals.
    Keywords: geopolitical crises, humanitarian law, International Law, international responsibility, NATO
  • Hamed Firooz Jahantegh, Kazem Shabani Gorji *, Amir Hamzeh Kikha, Jafar Rahnama Rad Pages 569-579
    Earthquake is one of the most important natural disasters that to date it is not possible to accurately predict the time and place, for this reason, the best way to deal with this accident is to Reinforcement of structures using new methods, especially in the field of concrete against earthquakes. In case of its occurrence, the loss of life and property will be minimized. In this regard, the purpose of this study is to Investigation of the effect of Daz shrub (Nannorrhops ritchiana) o on concrete engineering characteristics made of Iranshahr Daman river sediments and its use in Reinforcement of structures against earthquakes. In this study, 15 sediment samples were collected from Daman river sediments to prepare concrete. There are shrubs called Daz along the river, and the leaves of this Daz shrub were used to improve the strength of concrete. For this purpose, a comparison between single-stranded, double-stranded and three-stranded leaves in concrete was used. The results showed that the effect of concrete strength varied by changing the number of sheets from one string to three strings. Also, an increase in concrete strength was observed by the Brazilian test. The Daz shrub double-stranded of leaf of 10.1 MPa, the single-stranded 9.5 MPa, and a sample of cylindrical concrete consisting of Daz shrub three-stranded the lowest strength of 5.1 MPa. The results showed that the highest strength is related to concrete made of double-stranded leaves.
    Keywords: Daz shrub (Nannorrhops ritchiana), Concrete Strength, earthquake, structure, Daman river sediments
  • Soheyla Zarinjoyalvar *, Shahin Raz, Ghasem Hadizade Pages 581-591

    Today, globalization and competition of cities to attract citizens, investors and tourists, the image of the city and how it is perceived, globalization, shrinking space and time and the importance and role of cities in the movement of population, labor, capital , Providing distinctive services and attracting tourists, has made the world look like a market in which each country, city or region must compete for its share in trade, political, social and cultural exchanges of the world. Tourists of Azadarvand region use ISM, this research is a survey in terms of practical purpose and in terms of nature and descriptive method. Theoretically, 7 factors influencing the urban brand were identified using interpretive structural modeling and related models, these factors are: 1. Urban facilities 2. Social and cultural space 3. Holding festivals and scientific events 4. Infrastructure Urban Free Zone 5. Pattern Tourism-oriented construction 6. Stories and memories of people 7. Physical structure

    Keywords: Urban brand, Tourists, interpretive structural equations
  • Somayeh Khajehnejad, Hamid Majedi *, Teymour Rahmani Pages 593-604
    Housing is also the main part of a country's economy, because it reflects the economic situation of a country. In this regard, the aim of this study is to achieve the most important economic issues in the course of qualitative changes in housing in Tehran during the years 2016-2017 and the hypothesis to achieve this goal is that the most important economic issues in housing in Tehran during 2016-2017 income issue It is the people and investment in the housing sector. The present study, using descriptive-analytical research method and library tools, found that in Tehran during the years 1395 to 1399, when the country's economy was in crisis, government officials and planners were looking to invest in the housing sector. During these years, due to the decline and stagnation of the income and economy of the people, houses became very small spaces, and this led to stability and stagnation in the field of housing. In the field of housing, the economic growth rate has faced an unprecedented decline. Therefore, in a general conclusion, it can be acknowledged that the economic growth of a city has a two-way relationship with the income of the people of that city and the condition of the architectural body of a building. Because in today's architecture, economics has a promotional and reducing role, economics as an actor in the architecture of the building, in its beauty, in the semantic dimensions in the social dimensions, in the dimensions of national capital, and so on.
    Keywords: Economy, Housing, Housing quality model, Tehran
  • Hila Bahari, Alireza Mortezaei * Pages 605-620

    Today by increasing of earthquakes and population growth and development of building industry in city or country areas, building designing against applied loads especially earthquake load have regarded by engineers. Also for supplying of life and financial safety, buildings should have appropriate performance against applied loads. In this research work, influence of scaling of near-fault and far-fault records have been treated in 4 codes 2800 Iran, 4th edition, ASCE07, IBC 2006 and UBC 97 Simultaneously. In this study 3 buildings have been used in 4,7 and 10 stories as indicators of low-rise and mid-rise buildings. The results show that in low-rise and mid-rise buildings Iranian earthquake code scaling has stricter rules to other regulations. By increasing of stories in tall-building (10 story) every four regulations has their own performance and could be maximum according to the kind and characteristic of earthquake (PGA, Mw). In fact, regulation of 2800 Iran, 4th edition, requires separated scaling rules for low-rise and mid-rise buildings. Drift ratio in ASCE07-10 has decreased %94 to 2800 Iran. Also this value for IBC2006 %93 and for UBC %89 has decreased.

    Keywords: scaling, Nonlinear time history analysis, Drift Ratio, near-fault, far-fault earthquake
  • Ali Riki, Maryam Karimian Bostani *, Gholam Rezai Miri Pages 621-636

    In this regard, the aim of the present research is to analyze the social capital approach to physical development of the city (case study: Zahedan city). The current approach to the present research is qualitative and quantitative and the type of research is applied. In this regard, comprehensive studies were conducted on the research indicators in the study area. The Software (SPSS) and Model (KOPRAS) is then used to analyze the information. The results of the effect of variables of social trust, social participation and social networks on physical development were demonstrated by single-sample T-test. In all indicators of expression with the average obtained above the average of 3, the high impact of variables (trust, participation, Social networks) on the development of the physical city of Zahedan. Spearman correlation test showed that there is a meaningful relationship between the variables of social trust, social participation, social networks and physical development in Zahedan at a significant level of 0.000. Finally, the results of the prioritization of the five urban areas of Zahedan based on the variables (social trust, social participation, and social networks) were shown using the KOPRAS model, the region 5 with the value of pj obtained 0.3540 Rj values 0.0555 and the value of Qj obtained is 0.3803 and the obtained Nj value is 54.53 Is in the top priority.

    Keywords: Social Capital Approach, Physical development, City, Zahedan
  • Mansour Teuori, Seyed Jamal Farajullah Hosseini *, Mohammad Sadegh Sabouri Pages 648-660

    The main purpose of this study is to design a skills development model for Iranian agricultural promoters with emphasis on capacity building. The statistical population included agricultural promoters of agricultural jihad centers in five regions of the country (division of the country's provinces according to the Ministry of Agricultural Jihad, each region includes 6 provinces) which is 8142 people and the sample size was 366 people using Cochran's formula. In order to estimate and confirm the reliability and validity of the research instrument, the indicators of apparent validity, content validity, convergent validity, discriminant validity, and internal reliability were used. The results showed that the structures affecting capacity building explain about 76% of the variance of the skill-building variable, which is very appropriate. In addition, the educational and technical factor has a significant effect on skill enhancement, which has become significant in relation to communication, technical and managerial skills, but does not apply in relation to social and economic factors and has not had a significant effect on skill enhancement. In relation to the cultural factor, it has had a significant impact on the communication and technical dimensions, but has not been approved in terms of managerial skills. It should be noted that among the mentioned indicators, the role of technical factor with the highest path coefficient was significant.

    Keywords: Capacity building ‌, skills development, promoters
  • Sara Akbari, Abbas Khorshidi *, Batool Faqih Aram, Akbar Salimi, Nader Barzegar Pages 661-682
    The purpose of the study was to design a talent management model for commanders of Amin Forensic Science University; a qualitative research approach was conducted in a self-contained data type. The statistical population consisted of experts, experts and knowledgeable people in the field of talent management at the Police Science University. Purposeful sampling was used to determine the samples of this study and to determine the experts. Semi-structured interview tool was used for data collection. To ensure the validity of the instrument in the research and to ensure the accuracy of the findings from the researcher's point of view, valuable insights from the professors familiar with the field and academic experts in the field were used, and the reliability of the test and method was tested. Inter-subject agreement was used to calculate the reliability of the interviews. The method of data analysis was theoretical coding based on data theorization method. The results showed that the components of talent management such as recruitment (talent management policy; talent identification / talent pool / talent based on demand and resource allocation), retention (workforce planning and talent management strategy), empowerment (Talent education and improvement), performance management (leadership and management of career development), and excellence (surrogacy; organizational loyalty and managerial / organizational experience) were identified in the talent management model for security police commanders. In this regard, the present study also sought to provide a talent management model for the commanders of Amin University of Law Enforcement Sciences to be able to meet future needs.
    Keywords: Talent Management, Surrogacy, retention, excellence
  • Darush Gheibi, Hadi Keshmire *, Hamed Moztarzadeh Pages 683-701

    Urban agriculture has become a growing trend worldwide. Although there is a continuing debate regarding the benefits of urban agriculture for urban residents, there has been no comprehensive study on the role of urban agriculture social mechanisms that can encourage and facilitate social interaction. Therefore, this study was intended to evaluate the relationship between urban agriculture social mechanisms and social interactions in residential complexes based on a causal model. The survey was conducted with 265 participants residing in Rezvan Residential Complex in Shiraz, Iran. The results of the data analysis showed that the model could be fitted well with the data of this study, such that social participation, social capital, security and social health could well predict social interactions directly. The model also confirmed the indirect impact of each of these dimensions, with the mediation of urban agriculture and other dimensions, on social interactions. Overall, these results indicate that not only each of these variables can predict social interactions alone, they can also predict social interactions as one of the constructive dimensions of urban agriculture.

    Keywords: Urban agriculture, Social Interactions, Social Mechanisms, Residential Complex, causal model
  • Poopak Poursistani, Hossein Medi *, Mostafa Mafi Pages 702-721

    The major share of energy consumption in the building sector includes cooling and heating systems. However, today the need for thermal comfort of users is met by using mechanical equipment. Passive design method can help maintain comfortable thermal conditions in buildings and reduce energy consumption by minimizing the use of mechanical or electromechanical air conditioning systems. In particular, the implementation of solar chimneys to ventilate the interior of the building reduces energy efficiency. Solar chimney is a passive and innovative design. In this article, an evaluation of thermal comfort performance in a government building with and without solar chimney integration in Kerman is presented, which is modeled by Design Builder simulation program and using fluid dynamics method. (CFD) The temperature distribution and airflow were studied. The results of this study showed that the integration of solar chimneys can reduce the PMV (predicted average vote) by 55% compared to the base building and its values ​​to The standard range of Ashri 55 and ISO 7730 is approaching. In the continuation of the research, experiments were performed on creating the lower cavity of the solar chimney. So that the PMV thermal comfort criterion from 4.63 units to 2.56 units and the average room temperature in the hottest month of the year (July) from 36.21 degrees Celsius to 33.61 degrees

    Keywords: Solar Chimney, Thermal Assessment - Hot, Dry Climate, Builder Design
  • Reza Kouchaki, Teymour Amar *, Nasrollah Molaei Hashjin, Parviz Rezaei Pages 722-738

    in order to eliminate severe poverty and improve the level and quality of life of villagers, create employment and increase their productivity, policies have been used by planners, but to what extent these measures and policies have been able to grow and improve rural areas. Provide the discussion that has been explored in this research. Findings have been prepared by field and library methods. The statistical population of the study is the villages of Rudbar city. Morgan method has been used in the discussion of the questionnaire to select a sample. The results showed that there is a positive relationship between security and the level of enjoyment of the villages in the city. The correlation coefficient between construction activities and population growth is between 0.7 and 1. This correlation coefficient shows that there is a significant relationship between the independent variables of development policies and the dependent variable of population sustainability. The population has been increasing during the two programs. A comparison of villages shows that more remote villages located in the highlands or in remote areas do not have facilities such as drinking water or employment for the villagers. The rate of migration or instability is higher. Therefore, studies show that the correlation coefficient between construction activities and employment is between 0.5. This correlation coefficient shows that there is a positive correlation between these two variables. Satisfaction with economic activities, in other words, satisfaction with future employment and satisfaction with current income play an important role in population retention.

    Keywords: Development policies, villages, Development, Rudbar city
  • Zahra Turkaman, Mojtaba Ansari *, Mustafa Kiani Pages 739-751

    Monuments play an important role in creating urban identity. they are upgraded to social-cultural landmarks. Dealing with the problem of meaning is mainly qualitative, and less literature has been used to quantify the meaning of architecture in terms of people. The purpose of this study is to evaluate the meaning of contemporary monumental architectures as socio-cultural landmarks In the view of the people, this research seeks to answer the following question: What are the sub-components influencing the promotion of an architectural building to socio-cultural landmarks? And what do contemporary monuments mean to people? At first, the literature was reviewed and summarized using theoretical and library studies, literature on urban sign and levels of meaning. The result of this section is a conceptual model of research in which sub-components affecting the role of architecture as a socio-cultural landmark and how they relate to the symbolic role of the building are identified. In the second part, the sub-components of the semantic section were surveyed through semantic differentiation test questionnaire to measure the meaning of the audience in seven contemporary Iranian monumental architectures. Descriptive statistics based on mean scores of responses and inferential statistics based on t-test and Tukey test were used to evaluate the results of the questionnaire. The result is social dimensions (tradition, power, media, economics, collective memory), cultural factors (rituals), psychoanalysis (subconscious and ethnicity), time (synchrony and diachronic), physical factors (Aesthetics), symptoms (visual, verbal, abstract, metaphore), climatic factors, social function are effective in shaping the meaning of an architectural work.

    Keywords: Meaning, monument, Urban Identity, semantic differentiation test questionnaire
  • Morteza Nikfetrat, Hosssein Zabihi *, Azadeh Shahcheraghi Pages 752-774

    The issue of atmospheric perception in architecture as a suitable solution of human emotional coexistence in interaction with place is a kind of phenomenological discourse with a new aesthetic approach.This study deals with the position of the body in the process of atmospheric sensory perception from the perspective of Merleau-Ponty perception. . The method of this research is qualitative, analytical and interpretive with the field of phenomenology of bodily sensory perceptions and has been selected from the perspective of Merleau-Ponty ideas as well as free, axial and selective coding methods.In the present study, in-depth interviews have been used to explore the components of creating the atmosphere of the place through bodily perception and the heart of the interviewees' response. The research findings are based on the fact that atmospheric perception leads to strengthening the relationship between real experience and mental dimensions so that from this reinforced feeling, deep experiences of space and time occur before the audience and play a role in explaining the architectural meaning. The result shows that atmospheric perception occurs through the integration of the audience with space and the integration of memory and imagination in a bodily process and has an intuitive and physical nature and highlights the ability of the architectural effect in creating and directing the behavior of the audience. Components such as matter and texture, light and shadow, mass, geometry and scale, context and context, architectural details and climate play a decisive role in the process of creating atmospheric perception.

    Keywords: Atmospheric Perception, Phenomenology, Merleau-Ponty, Multisensory Perception
  • Mahdi Hajimohammadi *, Javad Taherpoor, Aliasghar Salem, Habib Morovat Pages 775-797
    This paper discusses the impact of sanctions imposed by the US, the UN Security Council and the European Union on the lranian industrial technological changes. In this regard, at first, the sanctions imposed by the above three on six common fields (energy, banking affairs, petrochemicals, insurance, shipping and transportation) are being partly extracted in terms of quantity by the use of Principle Component Analysis approach. Then, by contribution of the data and statistics relevant to the estate industry 2_digit lSlC code and adding the sanctions variable, we estimate the model of this study by the Generalized Method of Moments (GMM). The result demonstrates that based on the existing data, on the one hand, imposing these sanctions has increased the benefit of the whole production of nonmetal mineral industries (26) and official and accounting machineries (30) and, on the other hand, sanctions' influence has a reversed result on technological changes of the production of tobacco and cigarette (16) and vehicles, trailers and mini trailers (34).
    Keywords: Sanctions, Technological Changes.Total Factor Productivity, Panel data Simultaneous Equations model, Generalized Method of Moments (GMM)
  • Sohrab Neshastehriz, Mahmoud Malmir *, Masoud Heidari Pages 798-819

    The closeness of the law and regulations to the ethical requirements considered to be a powerful support for their acceptability and efficiency. On the other hand , the inefficiency of the criminal law in response to the economic crimes and considering the necessity of maintaining the public interest and security in the present era (Economic war) has led to the formation of an approach in the form of “The Executive regulation by-law on how to deal with crimes of the corrupters in the country’s economic system and the establishment of the special economic crimes courts, approved on Nov. 14,2018” which despite its ability to adopt to the ethical theories of utilitarian it has shown sign of ethical retreats. In this article by using the descriptive and analytical methods as well as the computerized and library resources, we have studied some factors such as the equality of arms,ignorance of the principles of innocence, acceleration of the legal actions, and so we have suggested the solution that in order to keep pace with the ethics, religious teachings and certain principles of the criminal law the regulations and law should be revised and for the justice system to be more efficient and have better judgments this revision seems to be necessary.

    Keywords: Geography, economic crime, Differential Criminal Policy, Criminal law, ethic