فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 32، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالرحیم اسداللهی*، علی اسمعیلی، لاله فانی صابری صفحات 7-15

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و سنجش اعتبار و روایی آزمون کیفیت زندگی (SF-36) در بین سالمندان ایرانی در سال 1395 به اجرا درآمده است. روش این پژوهش از نوع توصیفی است. نمونه تحقیق شامل 763 نفر از سالمندان مرد و زن مناطق هشت گانه شهرداری اهواز می باشد. با روش سنجش اعتبار درونی و همگنی آیتم ها اعتبار آزمون مورد تایید قرار گرفته و با روش تحلیل عوامل چند متغیره، همسانی درونی فاکتورهای آزمون پذیرفته شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین سلامت عمومی و کیفیت زندگی سالمندان بیشترین رابطه معناداری وجود دارد و به ترتیب خستگی یا نشاط و سلامت روانی و درآخر عملکرد اجتماعی در کیفیت زندگی سالمندان از نقش موثر تری برخوردارند و رابطه معنادار بودن را تایید می کنند. بر طبق یافته ها مشخص شدکه سلامت عمومی یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار برحوزه های مختلف کیفیت زندگی سالمندان است، یعنی زمانی که سالمندان از سلامت عمومی بالایی برخوردارند زندگی مطلوب تر و بهتری خواهند داشت و بالعکس.

    کلیدواژگان: سالمندان اهوازی، سنجش اعتبار، کیفیت زندگی و آزمون SF-36
  • عبدالله برزگری، محمود علمی * صفحات 17-34

    هدف این تحقیق تعیین رابطه بین پایگاه هویت و سرمایه اجتماعی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز می باشد. روش تحقیق پیمایش و تکنیک جمع آوری داده ها پرسشنامه های استاندارد بوده است. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در ترم تابستانی 95-1394 بوده است که تعداد 5146 نفر بوده، که بر اساس فرمول مورگان تعداد نمونه 355 نفر انتخاب شده که از این میان 234 زن و 112 مرد بودند. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای است. یافته های تحقیق نشان می دهدکه دانشجویان این دانشگاه ازسرمایه اجتماعی بالایی برخوردارند. پایگاه هویت غالب دربین دانشجویان این دانشگاه هویت زود تحقیق پذیر می باشد. بر اساس نتایج به دست آمده صاحبان پایگاه های هویتی مختلف از لحاظ میزان سرمایه اجتماعی تفاوت معناداری ندارند. متغیرهای جنسیت و وضعیت تاهل در تعیین میزان سرمایه اجتماعی نقش تعیین کننده داشتند، به این معنی که چون وضعیت تاهل دانشجویان باعث حس مسیولیت پذیری آنان در قبال فرزندان و همسران شان می شود، بنابراین وضعیت تاهل و جنسیت در تعیین میزان سرمایه اجتماعی نقش تعیین کننده ای داشتند. اما در نوع پایگاه هویت تفاوت معناداری نداشتند. در بین دانشجویان دانشکده های مختلف از نظر میزان سرمایه اجتماعی و پایگاه هویت تفاوت معناداری مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، پایگاه هویت، جنسیت، وضعیت تاهل و سن
  • صمد رسول زاده اقدم*، صمد عدلی پور، سید احمد میرمحمدتبار صفحات 35-52

    در عصر حاضر، فن آوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی که موجب کمرنگ شدن مرزهای مکانی و زمانی شده اند، موجد گسترش ارزش های فردی در میان فرهنگ هایی است که امکان ارایه بیشتر این ارزش ها را در جهان دارند. شبکه های اجتماعی مجازی هم چون فیس بوک از مهم ترین ابزار های ترویج این قبیل ارزش های فرهنگی در گستره جوامع هستند. در نوشتار حاضر تاثیر شبکه اجتماعی فیس بوک بر مدگرایی دختران و زنان شهر تبریز مورد مطالعه قرار گرفته است. پژوهش حاضر به صورت پیمایشی و با ابزار پرسشنامه محقق ساخته در بین زنان 15 تا 45 سال شهر تبریز در سال 1393 با تکیه بر نظریه های ساخت یابی گیدنز، کاشت و استفاده و رضایت مندی انجام شده است. روش نمونه گیری، نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای است. یافته های پژوهش حاکی از آن هستند که بین مدت زمان عضویت کاربران در فیس بوک، میزان استفاده از فیس بوک، استفاده هدف مند از فیس بوک، میزان مشارکت و فعال بودن کاربران در فیس بوک و مدگرایی رابطه معنادار مثبتی وجود دارد و این شبکه اجتماعی در گرایش به مدگرایی در میان زنان و دختران نقش چشم گیری ایفا می کند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، فیس بوک، مد و مدگرایی
  • ناصر طریحی، مهران صمدی * صفحات 53-72

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه رابطه بین مصرف رسانه ای نسل جوان و نگرش به فرهنگ ایثار و شهادت انجام گرفته است. نمونه این پژوهش از طریق نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از بین دانش آموزان مدارس ناحیه 4 تبریز انتخاب گردیده است. حجم نمونه آماری مطابق فرمول کوکران 366 نفر تعیین شد. روش جمع آوری اطلاعات به شکل میدانی و از طریق پرسشنامه های محقق ساخته برای سنجش نگرش نسبت به فرهنگ ایثار و شهادت و پرسشنامه دیگر برای سنجش میزان مصرف رسانه ای دانش آموزان می باشد. نتایج نشان داد که بین میزان مصرف رسانه ای دانش آموزان و نگرش مثبت آنان نسبت به فرهنگ ایثار و شهادت رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج حاکی از آن است که هر قدر که میزان مصرف رسانه ای افراد بالاتر می رود نگرش مثبت آنان به فرهنگ ایثار و شهادت پایین می آید.

    کلیدواژگان: رسانه، مصرف رسانه ای، ایثار و شهادت و فرهنگ
  • رقیه سلامتی، داود ابراهیم پور * صفحات 73-96

    تحقیق حاضر به بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و فرهنگی با میزان نشاط اجتماعی می پردازد. جامعه آماری پژوهش را کودکان و نوجوانان 18-12 سال مقیم مراکز تحت حضانت بهزیستی و کودکان و نوجوانان تحت حضانت اقوام شهر تبریز تشکیل می دهند. که تعداد آن ها 890 می باشد، که 800 نفر، تحت حضانت اقوام و 90 نفر نیز تحت حضانت بهزیستی بودند. از بین آن ها تعداد 333 نفر با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران و به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. با توجه به مفهوم سازی انجام شده از نشاط اجتماعی و رابطه آن با سرمایه فرهنگی و اجتماعی، هشت فرضیه جهت آزمون ارایه گردید. جهت آزمون فرضیه ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی تست و رگرسیون خطی چند متغیره استفاده گردید. نتایج فرضیه ها نشان داد که؛ بین میزان سرمایه فرهنگی و هم چنین سرمایه اجتماعی با نشاط اجتماعی کودکان تحت حضانت بهزیستی و اقوام رابطه معنی داری وجود دارد. بین سن و میزان سرمایه اجتماعی هر دو گروه از کودکان رابطه معنی دار گزارش نشد. میزان سرمایه اجتماعی بر اساس جنسیت، در بین کودکان تحت حضانت اقوام تفاوتی نداشته، اما در بین کودکان بهزیستی تفاوت معنی داری وجود داشت. به طوری که در بین پسران، بیشتر از دختران می باشد. در بررسی رابطه بین سن و میزان نشاط اجتماعی در بین کودکان اقوام معنی دار نبوده، اما در بین کودکان بهزیستی رابطه معنی دار و معکوس وجود دارد. هم چنین در بررسی رابطه بین سن و سرمایه فرهنگی در بین کودکان هر دو گروه رابطه معنی دار وجود داشت. اما میزان سرمایه فرهنگی هردو گروه از کودکان تفاوت معنی دار بین دختران و پسران وجود نداشت. میانگین میزان نشاط اجتماعی کودکان تحت حضانت اقوام 18/39 درصد و در سطح متوسط به پایین و میانگین میزان نشاط اجتماعی در بین کودکان تحت حضانت بهزیستی 39/24 درصد و در سطح پایین گزارش شد. به عبارتی میزان نشاط اجتماعی در بین کودکان تحت حضانت اقوام با اختلاف 15 درصدی، نسبت به کودکان تحت حضانت بهزیستی بالاتر می باشد.

    کلیدواژگان: نشاط اجتماعی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، کودکان تحت حضانت بهزیستی و کودکان تحت حضانت اقوام
  • زهرا مشهدی جعفرلو، امیدعلی حسین زاده * صفحات 97-106

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تایید اهمیت مولفه های حرفه ای تدریس علوم اجتماعی در آموزش و پرورش مقطع متوسطه مناطق تسوج، شبستر و صوفیان انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش را 45 نفر از معلمان علوم اجتماعی مقاطع متوسطه اول و دوم مناطق تسوج، شبستر و صوفیان تشکیل می دهند. با توجه به محدود بودن جامعه آماری (حدود 45 نفر)، 40 نفر از معلمین علوم اجتماعی مقاطع متوسطه اول و دوم مناطق تسوج، شبستر و صوفیان به عنوان نمونه انتخاب شدند. در واقع شیوه نمونه گیری تصادفی ساده بوده است. ابزار مورد استفاده پژوهش، پرسشنامه های محقق ساخته می باشدکه روایی آن، توسط متخصصان علوم اجتماعی و علوم تربیتی احراز شد و پایایی آن از طریق الفای کرونباخ به مقدار 84/0 احراز شد. شیوه تجزیه تحلیل آماری، تحلیل عاملی تاییدی می باشد و نتایج تحقیق نشان داد که مولفه های تلفیقی بودن، ارزش محور بودن، درگیر بودن، معنادار بودن و چالش برانگیز بودن به ترتیب مولفه های مهم و اساسی در تدریس علوم اجتماعی می باشند. نتایج این تحقیق می تواند برای معلمان در تدریس علوم اجتماعی مقطع متوسطه راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: مولفه های حرفه ای، تدریس و علوم اجتماعی
  • ناهیده مرادزاده، احسان شاکری خوئی * صفحات 107-121

    مقاله حاضر به مطالعه نقش فرهنگ سیاسی بر شکل گیری و تکوین جریان های تکفیری و سلفی در خاورمیانه ، به صورت مطالعه موردی عراق و سوریه پرداخته است . متغیر های مطرح شده در این پژوهش عبارت است از : فرهنگ سیاسی سنتی ، تبعی و شکل گیری و تکوین جریان سلفی و تکفیر ی می باشد . تبیین نقش فرهنگ سیاسی بر شکل گیری و تکوین جریان های تکفیری و سلفی درخاورمیانه به خصوص جوامع عراق و سوریه ؛ تبیین مولفه های فرهنگ سیاسی در جوامع خاورمیانه ؛ تبیین صورت بندی و ساختار اجتماعی و فرهنگی جوامع عراق و سوریه ؛ تبیین خاستگاه اجتماعی پیدایش داعش ؛ از اهداف این تحقیق می باشد . چار چوب نظری تحقیق برمبنای مطالعه و بررسی مفاهیم هم چون فرهنگ سیاسی ، فرهنگ سیاسی خاورمیانه و اندیشه های جریان تکفیری و سلفی ، تعریف گردید . مطالعه موردی در این تحقیق روی جریانات تکفیری و سلفی در عراق و سوریه صورت گرفته است . بازه زمانی تحقیق مربوط به پس از اشغال عراق و سرنگونی رژیم صدام حسین در سال 2003 تا به حال و تحولات سیاسی و اجتماعی سوریه ، پس از مرگ حافظ اسد در سال 2000 و روی کار آمدن بشار اسد در نظر گرفته شده است

    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، جریانات تکفیری و سلفی، خاورمیانه، عراق و سوریه
  • حسن عمیدی، حاجی محمد احمدی * صفحات 123-138

    نخستین هدف طراحان مد در تمامی کشورها کسب درآمد بیشتر و ایجاد جامعه ای مصرف گرا است. اگر سیاست مدارانی در اروپا و آمریکا، از این سیاست ها حمایت می کنند به علت در اختیار گرفتن افکار و محدود کردن آینده نگری خصوصا جوانان و مشغول کردن ایشان به فرعیات زندگی و توجه نکردن به اتفاقات سیاسی و اجتماعی است. تحقیق حاضر، با روش کمی انجام شده و اطلاعات با استفاده از توزیع پرسشنامه دربین مراجعین به مجتمع های فرهنگی بنیاد رودکی در فاصله سنی 35-18 سال ، تعداد جامعه نمونه 210 پاسخگو بوده است؛ صورت پذیرفته است. در این تحقیق پرسشنامه محقق ساخت با روایی 84/0 درصد بین جامعه نمونه توزیع شده است، یافته های پژوهش نشان داده ا ند تاثیر پذیری جامعه آماری از تبلیغات و مدهای موجود درشبکه های اجتماعی در روند انتخاب و اولویت بندی ظاهر خود و زندگی شان است. این تحقیق از شامل دو فرضیه اصلی و هفت فرضیه فرعی است؛ میزان پیگیری فرد درباره آخرین نوع لباس ، مدل مو ، آرایش صورت ، وضعیت اندام ، نوع تفریح و فعالیت های اوقات فراغت ، نوع خوراک ، عقاید و... را بررسی مولفه های متغیر مستقل عضویت در شبکه بر میزان مدگرایی رابطه وجود دارد و در فرضیه های فرعی مولفه های رفتار آگاهانه و عملکرد شغلی برمیزان مد گرایی در میان جوانان دارای رابطه معنا داری است و لیکن مولفه های جنسیت، تاهل، رشته تحصیلی و نیز میزان سواد رابطه معنا داری با مدگرایی ندارند.

    کلیدواژگان: مدگرایی، شبکه اجتماعی و جوانان
|
  • Abdolrahim Asadollahi*, Ali Ismaeli, Laleh Fani-Saberi Pages 7-15

    This study aims to evaluate the validity and reliability of SF-36 within aged population of Ahwaz city in the southwest of Iran in 2016. The method of the study is descriptive. The samples size is 763 older adults from the 8 municipal zones of Ahwaz city. The internal validity and homogeneity of variances were confirmed and using factor analysis the internal contingency of factors verified. The results show that, there is significant relation between general health and quality of life and it was affected respectively by frailty, mental health, and social activity. The general health was the main factor which enhances and predicts the quality of life of elders. It means that the healthy older adults have the better quality in their everyday life.

    Keywords: Ahwaziolder adults, validity, Reliability, quality of life
  • Abdullah Barzegari, Mahmood Elmi * Pages 17-34

    The present study aims to evaluate the identity status and social capital among the students of Tabriz Azad University. The study is a survey method and the data collection tool is standard questionnaires. The population included 5146 students of Tabriz Azad University among whom 335 students were selected based on Morgan Table (234 females, 112 males).Also, the sampling method of the study is stratified random sampling method. The findings indicate that, the students of this university have high levels of social capital. Easily verifiable identity emerged as the dominated identity of the students of Tabriz Azad University. The results show no significant difference in social capital levels of the owners'of identity status. The variables of gender and marital status played a decisive role in shaping the students' social capital level. In other words, being married leads to greater sense of responsibility towards children and spouse. So the gender and marital status play a decisive role in one's social capital level. But no significant difference was found in the type of identity status. Howeverthe results indicated significant difference among the students of different faculties in social capital level as well as identity status.

    Keywords: Social capital, identity status, gender, marital status, age
  • Samad Rasoulzadeh Aghdam*, Samad Adlipour, Seyyed Ahmad Mirmohammadtabar Pages 35-52

    In the presentage, modern information and communication technologies which have resulted in fading spatial and temporal borders, have caused the expansion of personal values among cultures which have the possibility of presenting more of these values in the world. Virtual social networks such as Facebook are among the most important instruments of promoting such cultural values in societies. In the present study the effect of Facebook Social Network on the fashionism of girls and women of the city of Tabriz is studied. The study was conducted using a survey research with the instrument of a researcher-made questionnaire distributed among 15 to45yearold women in Tabriz in 2014 with relying on the Structuration Theory of Giddens, Cultivation Theory, and Satisfaction Theory. The sampling method was the stratified sampling. Findings of the present study indicates that, there is a significant and positive correlation between the duration of membership of users in Facebook, the degree of using Facebook, purposive use of Facebook, the degree of participation and activity of users in Facebook and fashionism, and also, this social network plays a significant role in the tendency to fashionism among women and girls.

    Keywords: Virtual social networks, Facebook, Fashion, Fashionism
  • Nasser Torreyhi, Mehran Samadi * Pages 53-72

    This study aims to investigate the relationship between young generation’s media consumption and their attitudes to the culture of sacrifice and martyrdom. The sample of the study is obtained through multi-stage cluster sampling method. The sample size was determined 366 people in accordancewith Cochran formula. The results showed that, there is a significant relationship between the use of media and the students’ positive attitudes towards the culture of sacrifice and martyrdom. It means that, the greater the amount of media consumption the less students’ positive attitude to the culture of sacrifice and martyrdom will be.

    Keywords: Media, media consumption, sacrifice, martyrdom, culture
  • Rogaye Salamati, Davood Ebrahimpoor * Pages 73-96

    This study examines the relationship between social and cultural capital and social vitality. The study population is12-18 years old children and adolescents (total 890) under the custody of welfare centers (90) and children under the custody of relatives (800) in Tabriz city. 333 people using the Cochran formula and stratified random sampling method was selected as a sample of the study. According to the concept of doing social vitality and its relation to social and cultural capital eight hypotheses proposed to be tested. To test the hypothesis, Pearson correlation, T test and linear regression were used.Results show that, there is a significant relationship between cultural and social capital and social vitality of children and adolescents under the custody of welfare centers and relatives. There was no significant relationship between age and social capital of both groups. Also, there was no difference in the amount of social capital based on gender among children under the custody of relatives; however, there is a significant difference among children under the custody of welfare centers in such a way that among boys are more than girls. There was not significant relationship between age and social vitality among children of relatives, but there is an inverse correlation among children of welfare centers. Also, there was a significant relationship between age and cultural capital among children in both groups.  Finally, the reported average of social vitality of children under the custody of relatives is 39.18% and lower than the average, and social vitality of children under the custody of the Welfare centers is 24.39% average and at a low level. In other words, social vitality among children under the custody of relatives (with 15 percent difference) is higher than that of the children under the custody of Welfare centers.

    Keywords: Social vitality, Social capital, Cultural capital, children under the custody of Welfare centers, children under the custody of relatives
  • Zahra Mashhadi Jafarlo, Omidali Hoseinzade * Pages 97-106

    This study has been conducted to identify the professional components of teaching of social sciences in high school level in Tasuj, Shabestar and Sufi an. The statistical population of this research includes 45 teachers of social science in first and second grades in Tasuj, Shabestar and sufian. Due to the limitation of statistical population (about 40 people) 40 teachers of social science in the first and second grades have been selected as a sample. The sampling method of this research is random. The tools used in the research are questionnaires that made by researchers that their validity was verified by professional social and educational scientists and their reliability was proved by Cronbach alpha about 84%. The way of statistical analysis is the CFA. The result of research show that, the components of combination, value of orientation, involvement, meaningfulness and challengeable are respectively important and basic components in social science teaching. The results of the research can be used by teachers in social science teaching in high school level.

    Keywords: professional components, teaching, social sciences
  • Nahid Moradzadeh, Ehsan Shakeri Khooyi * Pages 107-121

    This study aims to investigate the role of political culture on the formation and development of Takfiri and Salafi currents in the Middle East as the case study of Iraq and Syria. Variables in this study include: the traditional political culture and formation and developments of Takfiri and Salafi currents. The explanation of the role of political culture on the formation of Takfiri and Salafi currents in Middle East, particularly in Iraq and Syria communities; the explanation of the components of the political culture in Middle East; the explanation of the social structure of Iraq and Syria; and an explanation of the emergence of ISIL social origin are among the purposes of the study. Theoretical framework based on research study of the concepts such as political culture, political culture in the Middle East and the ideas of Takfiri and Salafi.  The timing of the research related to the period after the occupation of Iraq and toppling Saddam Hussein’s regime in 2003 up to now, and social and political developments in Syria, after the death of Hafez al-Assad in 2000 and the coming to power of Bashar al-Assad.

    Keywords: Political Culture, takfiri, Salafi currents, Middle East, Iraq, Syria
  • Hassan Amidy, Haji Mohammad Ahmadi * Pages 123-138

    The first   goal of fashion designers in all countries is earning more and creating a consumerist society. If some European and American politicians support this policy, that is because they can control the thoughts and restrict the foresight of young people, amuse them with subsidiary matters of life and make them busy to pay no attention to social and political events. This research is accomplished by quantity method and the data are gathered by distributing a researcher- made questionnaire (with 84/0 validity) among the visitors to cultural complex ofRoudaki foundation who are 18-35 years old and the sample population was 210 people. The   findings show that, the statistical society is influenced by advertising and available modes in social network for selection and prioritizing of their self -appearance and life. This research   contains one main hypothesis and six subsidiary ones. There is a relationship between elements of membership in Facebook (the last type of clothing, hair model, face make up, body shape, type of entertainment, activities of free time, and type of food) and fashionism. Also, there is a meaningful relationship between the components of conscious behavior and job performance with fashionism in young people, and on the contrary there isn’t a meaningful relationship between some components like gender, marital status, field of study and literacy with fashionism.

    Keywords: Fashionism, social network, young people