فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ایوب یوسف پور نظامی * صفحات 7-30

    توسعه، امری زبانی، کنش (های) معطوف به توسعه نیز نوعی بازی زبانی با صوری متکثر است. زبان، جوهره فرهنگ و "زبان مادری" جوهره انسانیت (انسان بودن) انسان است. با چنین پتانسیلی که مطالعات تجربی دیرینه شناختی، انسانشناسی زیستی، زبانشناسی و جامعه شناسی مویدی برآن است؛ هر امر انسانی، با بنیادی زبانی، امری زبانی است. خارج از زبان، برای انسان، حیاتی انسانی قابل تصور نیست. این نوشتار، از منظر جامعه شناسی پست مدرن و با تاسی از هایدگر، که گفت: "زبان، خانه هستی است"؛ زبان را خانه توسعه، زبان مادری را روح و جان آن می داند. توسعه و توسعه نیافتگی ذاتی زبانی خاص نیست. هر زبانی، شکلی از بازی (های) توسعه را بالقوه در نهاد خود دارد که؛ فعلیت یابی آن رهین شیوه و نحوه بودنی است که فرهنگ (بازی های درون زبانی، میان زبانی) خانه هستی بخش آن خواهد بود. این نحوه بودن، الزاما غربی و مدرن نبوده؛ و توسعه نیز، الزاما مدرنیزاسیون نیست. دراین میان امنیت و آزادی نهادینه شده، ضرورتی ساختاری است؛ که توسعه نیز سرانجام پیشامد بازیگری"تصادف" خواهد بود. با این چارچوب و عناصر نظری کلیاتی از توسعه ژاپن در "زبانخانه ژاپنی" (شیوه بودن انسان ژاپنی)، بررسی شده؛ با استناداتی به ویژگی های معرفتی زبان و سیاق زیست ژاپنی و نیز با یافته هایی از بازی های زبانی دو شرکت پیشرو توسعه ژاپنی(سونی و هوندا)؛ به عناصری مقدماتی ولی بس مهم، از بازی های درون و میان زبانی دخیل در هویت توسعه ژاپنی به مثابه گفتمان بدیعی از "بهبودیافتگی" رسیده است. در فرآیند پژوهش، همخوانی یافته هایی از مولفه های زبانی توسعه به سیاق ژاپنی، با مولفه های زبانی پست مدرنیته، و نظریه ماکس وبر حدس زده شد؛ که در تستی مقدماتی، به نتایجی مثبت انجامید. به استناد روایت هایی خرد از توسعه، در بخشی از شرکت های ژاپنی، پژوهش حاضر به طرحی درآمدوار از بازی های زبانی توسعه ژاپنی، هم چون سبک و سیاقی بدیع در امر توسعه رسید؛ طراحی و اجرای حلقه های دیگری از پژوهش دراین حوزه، تصویری واقع نماتر از بازی های زبانی توسعه ژاپنی را بازتاب خواهد داد.

    کلیدواژگان: بازی های زبانی توسعه، بازارهای زبانی، امنیت، تصادف، زبانخانه ژاپنی، زبانخانه مادری، روایت (کلان، خرد)، جامعه شناسی پست مدرن، طراحی زایشی، شگرف یابی
  • پری فتحی پور، صمد رسول زاده اقدم * صفحات 31-48

    هدف این تحقیق بررسی رابطه بین اشتغال و تعارض کار- خانواده در بین زنان شاغل در نهادهای دولتی شهر تبریز می باشد. جامعه آماری شامل کلیه زنان شاغل متاهل در نهادهای دولتی شهرتبریز است که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعداد 278 نفر تعیین شد. روش نمونه گیری از نوع نمونه - گیری تصادفی ساده می باشد. ابزار اندازه گیری پرسشنامه 18 ماده ای سنجه چندبعدی تعارض کار- خانواده، کارلسون و همکاران(2000)، برای سنجش میزان شدت تعارض کار- خانواده می باشد. ضرایب پایایی با آلفای کرونباخ سنجیده شده و نتایج قابل قبولی به دست آمد. هم چنین اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار spss 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و برای آزمون فرضیه ها از آزمون های تحلیل واریانس، همسبتگی پیرسون استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد تعارض کار- خانواده کلی بر حسب نوع شغل و تحصیلات پاسخگویان متفاوت می باشد. به طوری که میانگین تعارض کار- خانواده کلی در مشاغل خدماتی و تحصیلات زیر لیسانس بیشتر از سایر پاسخگویان می باشد. میزان همبستگی کنش تعارض کار- خانواده کلی با سابقه شغلی افراد معنادار نمی باشد اما این میزان همبستگی با درآمد افراد معنادار می باشد و این رابطه یک رابطه معکوس می باشد.

    کلیدواژگان: تعارض کار، خانواده، تعارض خانواده، کار، زنان شاغل متاهل، درآمد، سابقه شغلی
  • نادیه نعیمی، داود ابراهیم پور * صفحات 49-64

    هدف از تحقیق حاضر بررسی رابطه اعتماد اجتماعی و سبک زندگی در میان دبیران زن ناحیه 4 آموزش و پرورش شهر تبریز» بوده است، از نظر روش؛ توصیفی- پیمایشی بوده است. هم چنین از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر زمانی؛ مقطعی است. جامعه آماری تحقیق دبیران زن ناحیه 4 آموزش و پرورش شهر تبریز در سالتحصیلی 95-1394 به تعداد 300 نفر بوده که حجم نمونه با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران به تعداد 168 نفر تعیین گردید و نمونه ها بااستفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرهای تحقیق از پرسشنامه در مقیاس لیکرت استفاده شده است. طبق یافته های تحقیق که با استفاده از آزمون تحلیل واریانس به دست آمده، مشخص شد که؛ بین میزان اعتماد بین شخصی، میزان اعتماد نهادین، میزان اعتماد تعمیم یافته و میزان اعتماد مدنی دبیران زن ناحیه4 آموزش و پرورش شهر تبریز برحسب سبک های مختلف زندگی)سنتی، مدرن و بینابینی) تفاوت معنادار وجود دارد. هم چنین؛ بین میزان اعتماد اجتماعی دبیران زن ناحیه 4 آموزش و پرورش شهر تبریز برحسب سن، برحسب محل سکونت و برحسب مدرک تحصیلی تفاوت معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، سبک زندگی، دبیران زن
  • بررسی مسایل اجتماعی- امنیتی و مرزی ایران و ترکیه
    مهدی نجفی، اکبر مهدی زاده صفحات 65-81
    اهمیت مرز در روابط دیپلماتیک، حریم های شناخته شده بر اساس میثاق های بین المللی و حقوق جهانی می باشد که عاملی برای ثبات و آرامش میان کشورها یا اختلافات و منازعات و ادعاهای ارضی کشورها علیه یکدیگر به حساب می آیند. بخش مهمی از سیاست های خارجی و داخلی کشورها در تبعیت از چگونگی از مرزهای مشترک آنان با یکدیگر و برخورداری از موقعیت ژیوپولیتیکی متاثر از مرزها شکل گرفته و تعریف می شوند. یکی از پرتنش ترین مرزهای کشور ایران، نوار مرزی شمال غرب است که از دیر باز مورد توجه مسیولان امنیتی و انتظامی کشور ایران بوده و موضوع امنیت در این منطقه از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است. اگر چه از دیر باز مرزها محل مناقشات و تنش میان دولت ها بوده است، تاثیرات مستقیم و گسترده مرزها در خصوص مسایل امنیت داخلی، حاکمیت ملی، استقلال تمامیت ارضی و دیپلماسی اهمیت ویژه مرزها را آشکار می سازد. از نقش مرز، نه به عنوان عامل جدایی میان ملت ها و تناقضات دولت ها، بلکه به عنوان حلقه ای جهت اتصال پیوندهای میان آنان یاد می شود. شناخت تاثیر بازارچه های مرزی، مساله قومیت، نقش رسانه ها، عضویت ترکیه در ناتو و حضور گروه های تروریستی در نوار مرزی از اهداف این بررسی می باشد و می تواند نمونه ای از چالش های امنیتی و مرزی ایران و ترکیه قلمداد شود.
    کلیدواژگان: امنیت، مرز، قومیت گرایی، بازارچه های مرزی، گروه های تروریستی، رسانه
  • جلال معالی، مهران صمدی * صفحات 83-98

    تحقیق حاضر به منظور تعیین رابطه میزان ادراک عدالت سازمانی با سطح وجدان کاری کارکنان صدا و سیمای مرکز تبریز و رابطه معنادار بین آن می باشد. جامعه آماری تمامی کارکنان صدا و سیمای مرکز تبریز که 235 نفر اعم از کارکنان حق الزحمه ای، قراردادی و رسمی دایمی می باشند. 147 نفر بر اساس فرمول کوکران به عنوان نمونه و به روش تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است که به لحاظ هدف کاربردی بوده و به صورت میدانی انجام گرفته است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده که در جریان مطالعه میدانی از دو پرسشنامه عدالت سازمانی(نیهوف و مورمن، 1998)[1] و پرسشنامه وجدان کاری از مدل(کاستا و مک گرای، 1992)[2] به عنوان ابزار پژوهش استفاده گردیده است. نتایج یافته ها بیانگر این است که بین ادراک عدالت سازمانی و سطح وجدان کاری کارکنان صدا و سیمای مرکز تبریز و ابعاد آن در عدالت توزیعی، رویه ای، تعاملی، ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد، اما بین عدالت اطلاعاتی ارتباط مثبت و معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، وجدان کاری، صداوسیمای مرکز تبریز
  • حسین محمد زاده کمالی، صمد صباغ * صفحات 99-116

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مشکلات معلمان غیربومی منطقه تیکمه داش و میزان تاثیرگذاری آن در کیفیت آموزشی به منظور جستجوی راهکارهایی برای برون رفت از شرایط کنونی و ارتقاء کیفیت تدریس معلمان انجام شده است. جامعه آماری تحقیق متشکل از معلمان مدارس منطقه تیکمه داش است که از میان آن ها تعداد 125 نفر معلم طبق فرمول نمونه گیری کوکران به شیوه نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم نمونه انتخاب شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته است که اعتبار ابزار گردآوری اطلاعات ازطریق اعتبار صوری و پایایی آن با آلفای کرونباخ اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که به طور کلی میزان کیفیت آموزشی در معلمان بومی و غیر بومی در حد متوسط می باشد. بین کیفیت آموزشی معلمان بارضایت شغلی و ارزش های جمع گرایانه همبستگی مستقیم و معنی دار وجود دارد. بین متغیر بیگانگی اجتماعی و سنوات تدریس همبستگی معکوس به دست آمد. برای سنجش کیفیت آموزشی براساس جنسیت، مدرک تحصیلی و امکانات ایاب و ذهاب در معلمان بومی و غیربومی از تحلیل واریانس دو راهه استفاده شد و نتایج به دست آمده حاکی از آن است که اثر تقابلی جنسیت و گروه معنی دار است ولی اثر تقابلی بین مدرک تحصیلی و امکانات ایاب و ذهاب با گروه معلمان معنی دار نمی باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت آموزشی، معلمان غیربومی، رضایت شغلی، بیگانگی اجتماعی
  • ناصر فقهی فرهمند * صفحات 117-130

    یکی از عوامل موثر در افزایش بهره وری، مدیریت مهندسی اجتماعی سازمان است چون در سازمان ها هر موقعیتی سامان دهی مهندسی اجتماعی خود را می طلبد و آگاهی مدیران از الگوها و تیوری های آن، انجام وظایف آن ها را آسان تر نموده و باعث موفقیت سازمان ها در نیل به اهداف شان می گردد. موفقیت سازمان در تحقق اهداف مدیریت مهندسی اجتماعی موثر، مسئله این بررسی بوده که بدین دلیل با توجه به اهمیت و ضرورت این بررسی که یکی از عوامل کلیدی در افزایش بهره وری، مدیریت مهندسی اجتماعی سازمان است، به عبارتی تعیین آن برای ارتقاء عملکرد کارکنان با محوریت شهروند سازمانی و کارآمدی اجتماعی سازمانی هدف اصلی این بررسی بوده است. در این راستا جامعه آماری این بررسی مدیران، کارشناسان و کارکنان سازمان های تولیدی شهر تبریز بوده که با توجه به محدودیت هایی با انتخاب پنج نمونه از این سازمان ها جهت جمع آوری اطلاعات، عوامل کلیدی مهندسی اجتماعی مختلف مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت مطابق نتایج به دست آمده اعمال اصول مدیریت مهندسی اجتماعی به ترتیب اولویت به تفکیک برای هر سازمان بر اساس نوع فعالیت که می تواند به ارتقاء عملکرد مدیران، کارشناسان و کارکنان با محوریت شهروند سازمانی و کارآمدی اجتماعی سازمانی کارکنان تاثیرگذار باشد، مشخص شد.

    کلیدواژگان: مدیریت مهندسی اجتماعی، عملکرد اجتماعی سازمانی، شهروند سازمانی و کارآمدی اجتماعی
  • محمود عسگری، محمدرضا رسولی * صفحات 131-156

    در دوره معاصر یکی از حوادثی که بر زبان و محتوای شعر فارسی اثر گذاشت، جنگ ایران و عراق در شهریور 1359 بود. ادیبان و شاعران متعهد این سرزمین تمام هنر و استعداد خود را در آفرینش حماسه - های این دوره به کار گرفتند و به عرصه تماشا گذاشتند و با تلاش آنان، ادبیاتی ایجاد شد که به ادبیات دفاع مقدس معروف است. ادبیات دفاع مقدس یکی از شاخه های اصلی ادبیات انقلاب اسلامی بوده که شایسته و نیازمند مطالعه جدی به ویژه توسط نسل جوان اهل تحقیق و پژوهش است. روش مورد استفاده برای تحلیل مضامین یا ارزش های برجسته دفاع مقدس، توصیفی از نوع تحلیل محتوا با به کارگیری روش آنتروپی شانون بود. نتایج تحقیق نشان می دهد که میزان توجه به ارزش های برجسته دفاع مقدس در کتاب (کمی موجی هستم) 07/3 درصد و (لشگر خوبان) با 85/37، درصد به ترتیب کمترین و بیشترین فراوانی را در زمینه ارزش های برجسته دفاع مقدس به خود اختصاص دادند. هم چنین نتایج تحقیق نشان داد که از بین ارزش های مطرح شده، بیشترین ضریب اهمیت برای ارزش مسیولیت پذیری فرماندهان (074/0) و کمترین ضریب اهمیت برای صمیمیت و همکاری (030/0)، شوخی وطنز (031/0) و سرکشی به خانواده شهدا (038/0) می باشد.

    کلیدواژگان: دفاع مقدس، ارزش ها، خاطرات رزمندگان دفاع مقدس
|
  • Ayyub Yussefpour Nezami * Pages 7-30

    Development is a linguistic issue, and developing action(s) is a kind of language game with many forms. Language is the essence of culture and "mother tongue" is the essence of humanity (being human). With such a potential that empirical paleontology studies, bio-anthropology, linguistics, and sociology reaffirm it, every human being, with a linguistic basis, is a linguistic issue. Human life is not conceivable for human being without language. This article, from the perspective of postmodern is sociology, and with the reverence of Heidegger, who said: "language is the home"; language is as the home of development and mother tongue is its spirit and soul. Development and under-development are not inherent in a particular language. Each language has a form of development game (s) in itself and its actualization is the kind of way in which culture (Interlingual, inter-language games) will be its home. This mode is not necessarily western and modern, and development is not necessarily a modernization. In this context, security and institutionalized freedom are structural and development will eventually be an "accidental". With this framework and theoretical elements, the development of Japan in the “Japanese language” was evaluated. Citing the epistemic characteristics of the Japanese language, as well as the findings of the language games of the two leading Japanese developers (Sony and Honda), we come to introductory elements of the interplay games in the identity of the Japanese development as a recovering. In the research process, the consistency of findings with the linguistic components of development in the Japanese context, with the components of the language of postmodernity, and the theory of Max Weber, was guessed that came to a positive result in an introductory test. Based on the microeconomic narratives of development, in some parts of the Japanese companies, the present study sought to draw on a lively development of Japanese language development games, as well as a new development style. And the design and implementation of other research in this area will reflect a realistic picture of Japanese language development games.

    Keywords: development language games, language markets, Security, accident, Japanese language, mother tongue, (Macro, Micro) narrative, post-modern sociology, reproductive design
  • Pari Fathipour, Samad Rasoulzadeh Aghdam * Pages 31-48

    The aim of this study was to investigate the job and family-work conflict among employed women in governmental institutions of Tabriz. The study population consisted of all married women employed in state institutions of Tabriz. The sample size determined by Cochran formula was 278 and the sampling method used to find respondents was Simple Random method. Measurement tool was Carlson’s et al (2000) multi-dimensional 18-points Questionnaire of work-family conflict.  The data were analyzed by spss19 using Pearson correlation and analysis of variances to test hypothesis. Research results indicate that, total work-family conflict is different due to job type and education of respondents. The average of total work-family conflict between service jobs and under bachelor’s degree is higher than the other respondents. The correlation between work-family conflict and job experience is not significant. On the other hand the correlation between work-family conflict and income is reverse and significant.

    Keywords: Work-Family Conflict, family-work conflict, married employed women, Income, and job experience
  • Nadia Naeimi, Davood Ebrahimpoor * Pages 49-64

    The aim of this study was to investigate the relationship between social trust and teachers’ lifestyle in Tabriz 4th education district. The research method is survey. The study population consisted of all female teachers in Tabriz 4th education district in 95-94 educational year (300 teachers). The sample size determined by Cochran formula was 168 and the sampling method used to find respondents was stratified random sampling method. To measure the research variables, a questionnaire in a Likert scale was used. According to the research findings obtained from analysis of variance, there is a significant difference between teachers’ interpersonal trust, institutional trust, generalized trust, and civic trust in terms of different life styles. Also, there is a significant difference between teachers’ social trust in terms of age, residence and education.

    Keywords: Social trust, lifestyle, female teachers
  • Examining the social, security and border issues of Iran and Turkey
    Mehdi Najafi, Akbar Mehdizadeh Pages 65-81
    The importance of borders is known as privacies in diplomatic relations and it is based on international conventions and universal rights as a factor for stability and peace between nations or disputes and conflicts among them. Therefore, an important part of foreign and domestic policies is in compliance with the borders formed and defined based on geopolitical position of the border. One of the tensest borders of Iran is northwest boundary which has long noteworthy for authorities. Although the borders have been the places for conflicts and tensions between governments, direct and wide impact of borders in national security, sovereignty, independence and territorial integrity and diplomacy reveals the importance of borders. The importance of border is not a factor for separation of nations and government contradictions, but is known as a ring for connecting them. Understanding the impact of cross-border markets, problems of sectarianism, presence of terrorist groups in the border, Turkey’s membership in the North Atlantic Treaty organization (NATO) and role of media are the purposes of this research that can be considered as examples of security challenges in Iran and Turkey border.
    Keywords: Security, Border, Sectarianism, Border Market, Terrorist Groups, Media
  • Jalal Maali, Mehran Samadi * Pages 83-98

    This Research is done to determine the relationship between the amount of organizational justice perception and conscientiousness of Tabriz Radio and TV staff and also to find the significant relationship between them. Statistical community in this Research is all staff of Tabriz Radio and TV who was 235 people. The sample size determined by Cochran formula was 147 and the sampling method was Stratified Random method. Research method is descriptive and is of correlation type. Also, in terms of purpose is functional and is conducted in field. Data collection tools were two questionnaires of organizational justice (Nihof and Mermen 1998) and working conscience (Casta and mac gray 1992). The results represent that, there is a meaningful relationship between organizational justice perception and conscientiousness of Tabriz Radio and TV staff and its dimensions such as procedural, distributive and interactive justice. But there is no positive relationship between information justice.

    Keywords: Organizational Justice, working conscience, Tabriz Radio, TV
  • Hussein Muhammadzadeh Kamali, Samad Sabagh * Pages 99-116

    This study investigated the problems of non-native teachers of Tykmehdash and the effects of those problems on the quality of teaching and also to seek out ways to improve the quality of teaching. Statistical community is made ​​up of all teachers in this area among whom 125 teachers were chosen as the sample of the study (according to Cochran formula) using stratified sampling method. The study is descriptive and correlational and the measurement tool is a ​​questionnaire that its validity and reliability measured through content validity and Cronbach's alpha respectively. The results showed that, the overall quality of teaching of native and non-native teachers is moderate. Also, there is a meaningful relationship between the quality of teaching and teachers' job satisfaction and collective values. A reverse correlation was found between social alienation and years of teaching. To measure the teaching quality in terms of gender, education and transportation resources in native and non-native teachers, two-way analysis of variance was used. The results indicated that, the opposite effect of gender and two types of teachers is significant, but the opposite effect of teachers’ certificates and transportation facilities and two types of teachers is not significant.

    Keywords: quality of teaching, non-native teachers, Job satisfaction, social alienation
  • Nasser Fegh-Hi Farahmand * Pages 117-130

    Organizational social engineering management is one of the effective factors in increasing the productivity, because every situation in organizations needs arranging its social engineering and the knowledge of managers from these theories and patterns help them in doing their duties and in approaching to their goals. Organization success in reaching to effective social engineering management goals focused on organizational citizen and organizational social efficiency is the main problem of this study. The population of this study is managers, specialists and workers of manufacturing organizations of Tabriz. Because of limitations, only five organizations selected for data collection. According to results, settlement of organizational social engineering management were determined for each organization on base of activity type to improve performance of managers, specialists and workers focused on satisfaction and organizational social efficiency of workers.

    Keywords: organizational social engineering management, Organizational Performance, Organizational Citizenship, social efficiency
  • Mahmoud Asgari, Muhammad Reza Rasoli * Pages 131-156

    In the contemporary era, one of the events that affected the language and content of Persian poetry was the Iran- Iraq war. The committed poets of this land used all their arts and talents to create the epics of this period and with their efforts a literature was created that is known as holy defense literature. The holy defense literature is one of the main branches of Islamic Revolution literature which deserves serious study especially by younger generation researchers. The method used to analyze the themes or values of the holy defense was a descriptive analysis of the content using the Shannon entropy method. The results show that, the amount of attention to the high values of the holy defense in the book (I am slightly wavy), 3. 07% and (the wicked division) with 37.85%, respectively, have the least and the most frequencies in the field of the high values of holy defense. Also, among those highlighted values, the highest coefficient of importance is for the commanders' responsibility (0.774) and the lowest coefficient of importance is for intimacy and cooperation (0.303), the joke (0.031) and the visit of the martyrs’ family (0.038).

    Keywords: holy defense, Values, holy defense warrior memoirs