فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • روح الله رشید کرشان*، صمد صباغ صفحات 7-25

    این پژوهش، به دنبال ارایه تبیینی جامعه شناختی از «تجدد» در ایران است. پرسش اصلی پژوهش این است که «نهادهای اجتماعی در ایران با «تجدد» چه کرده است؟» در این پژوهش، ترکیبی از نظریات «مدرنیته ایرانی»، «تجدد بومی» و «تجدد ملی و تجدد ظلی» مورد استفاده قرار گرفته است. این نظریات توسط صاحب نظرانی مانند تقی آزاد ارمکی، جمشید بهنام و موسی نجفی ارایه شده است. مجموعه این نظریات مبتنی بر دو نکته است: اول این که مدرنیته با تجدد متفاوت است. دوم این که هر جامعه ای می تواند تجدد ویژه ی خود را تجربه کند. روش پژوهش، اسنادی است. روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است. یافته های پژوهش نشان می دهد که حکومت ها در دویست سال اخیر، زمینه سازان اصلی ظهور تجدد در ایران بوده اند. آن ها، غالبا وجه تکنولوژیک ومادی تجدد را دنبال کرده اند. روحانیت ذیل سه دسته «موافقین»، «مخالفین» و «منتقدین» در جریان سازی نسبت به تجدد نقش داشته اند. روشنفکران ایرانی، در قالب «اثبات، نقد و نفی» به استقبال تجدد رفته اند. خلوص شناخت و دلبستگی روشنفکران به تجدد و اصول و دستاوردهای آن، هم نسبت به حاکمان و هم نسبت به روحانیت بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی، تجدد، ایران، حکومت، روحانیت و روشنفکران
  • مهدی آقاپور، خدیجه ابوالمعالی الحسینی *، علی اصغر اصغرنژاد فرید صفحات 29-41

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش راهبردهای کمک خواهی در افزایش سازگاری تحصیلی دختران انجام شد. برای بررسی این پژوهش از پکیچ آموزش راهبردهای کمک خواهی و پرسشنامه سازگاری تحصیلی استفاده شد. تعداد 40 نفر از آزمودنی ها انتخاب شده و بعد از اخذ رضایت نامه اخلاقی به دو گروه 20 نفره آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابتدا ابزارهای پژوهش به عنوان پیش آزمون از هر دو گروه به عمل آمد. گروه آزمایش 10 جلسه آموزش کمک خواهی دریافت کردند. سپس بعد از پایان 10 جلسه مجددا ابزارهای پژوهش به عنوان پس آزمون به عمل آمدند. نتایج نشان داد که آموزش کمک خواهی بر سازگاری تحصیلی تاثیر معناداری دارد. به نحوی که آموزش راهبردهای کمک خواهی باعث افزایش سازگاری تحصیلی می شود.

    کلیدواژگان: کمک خواهی، سازگاری تحصیلی، تبریز، دختر
  • مهران صمدی*، شورش شاه محمدی صفحات 43-58

    هدف از مطالعه حاضر، تعیین رابطه بین میزان هویت پذیری قومی و مشارکت پذیری سیاسی با مصرف رسانه ای شهروندان ارومیه در سال 96-1395 می باشد. روش پژوهش، همبستگی با روش پیمایشی بود. جامعه آماری در این تحقیق شامل شهروندان شهر ارومیه از افراد 20 تا 60 سال می باشند. حجم جامعه آماری طبق آمار به دست آمده، 750000 نفر می باشند. حجم نمونه در این پژوهش، بر اساس فرمول کوکران با در نظر گرفتن فاصله اطمینان 95 درصد، 384 نفر محاسبه شده است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای بین شهروندان توزیع گردید. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه است که براساس چهارچوب نظری توسط محقق طراحی شده است. داده ها از طریق نرم افزار  Amosتجزیه و تحلیل شده اند. چارچوب نظری تحقیق بر مبنای نظریات گربنر، رابرت سون، گیدنز، کاستلز و «گلوله جادویی» استوار است. یافته های پژوهش نشان داد، میزان مشارکت پذیری سیاسی تقریبا (28 درصد) یعنی کمی بیشتر از متوسط بوده است. میزان هویت پذیری تقریبا (20 درصد) یعنی کمی بیشتر از متوسط بوده است. هم چنین نتایج تحقیق نشان داد که بین میزان هویت پذیری قومی و مشارکت پذیری سیاسی با مصرف رسانه ای رابطه معنی دار و مثبتی وجود دارد.

    کلیدواژگان: مشارکت پذیری سیاسی، مصرف رسانه ای، هویت پذیری قومی
  • ثریا اکبری شهابی، داود ابراهیم پور * صفحات 59-72

    امنیت یکی از نیازهای ضروری هر انسانی است. احساس امنیت موضوعی است که اخیرا توجه اندیشمندان حوزه های مختلف علوم انسانی از جمله جامعه شناسی، روان شناسی، روان شناسی اجتماعی و علوم سیاسی را به خود جلب نموده است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه احساس امنیت با دین داری دانشجویان است. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه آزاد اسلا می واحد تبریز است که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 380 نفر انتخاب گردیده است. با استفاده از تیوری امنیت باری بوزان، مالر و امیل دورکیم به تبیین احساس امنیت پرداخته شده است. یافته های تحقیق نشان از رابطه مستقیم ابعاد پنج گانه دین داری با احساس امنیت اجتماعی می باشد

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، دین داری، دانشگاه آزاد اسلا می واحد تبریز
  • مریم باستانیان شاهگلی، علی پناهی*، اکبر عبدالله زاده طرف صفحات 73-89

    کیفیت زندگی به عنوان مفهومی برای نشان دادن میزان رضایت مندی فرد از زندگی و به عبارتی معیاری برای تعیین رضایت و عدم رضایت افراد و گروه ها، از ابعاد مختلف زندگی است. کیفیت زندگی شهری یکی از مهم ترین حوزه های مطالعات شهری در کشورهای مختلف است. بنابراین شهر به عنوان بستر زیست انسان شهرنشین، نیازمند تامین استانداردهایی است که در یک نگاه می توان آن را استانداردهای کیفیت زندگی نامید. هدف این پژوهش بررسی و ارزیابی شاخص های کیفیت زندگی شهری در دو بافت جدید و قدیم شهر تبریز می باشد. روش تحلیل از نوع توصیفی- تحلیلی است. برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و پیمایشی با استفاده از پرسشنامه و برای ارزیابی کیفیت زندگی در منطقه استفاده گردیده است. جامعه آماری این تحقیق کل خانوارهای ساکن درمحلات جدید و قدیم شهر تبریز می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس رابطه کوکران 386 خانوار از دو محله بافت جدید مرزدان و بافت قدیم کوچه باغ شهر تبریز انتخاب شد. به منظور تحلیل داده ها و آزمون فرضیات از روش های آماری آزمون T چند نمونه ای و تحلیل عاملی و نرم افزار SPSS بهره گرفته شد. برای آزمون فرضیه های تحقیق از روش های رگرسیون خطی ساده، آزمون t مستقل و آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن بهره جستیم. نتایج این آزمون ها با توجه به میانگین شاخص های اجتماعی، زیست محیطی، اقتصادی و کالبدی برای محلات بافت قدیم به ترتیب برابر 79/2، 52/2، 55/2 و 61/2 و برای محلات بافت جدید به ترتیب برابر 73/2، 97/2، 75/2 و 90/2 است، نشان داد که کیفیت مولفه های کالبدی (شامل فضای سبز، مسکن و خدمات شهری) کمترین تاثیر را در افزایش سطح کلی کیفیت زندگی در محلات بافت قدیم شهر تبریز داراست. هم چنین، از نظر شاخص های زیست محیطی (شامل بهداشت محیط)، اقتصادی (شامل اشتغال، درآمد و حمل و نقل) و کالبدی (شامل فضای سبز، مسکن و خدمات شهری) بین محلات مورد مطالعه شهر تبریز تفاوت معناداری وجود دارد. علاوه بر آن، بین میزان برخورداری از شاخص های (اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی) و میزان کیفیت زندگی در بافت جدید و قدیم شهر تبریز رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شهری، محلات بافت جدید، محلات بافت قدیم، شهر تبریز
  • ایوب یوسف پور نظامی * صفحات 91-106

    این نوشتار برخلاف پندارهای رایج که، فضای سایبری را هم چون ابزاری ارتباطی (تلفن و...) و یا همانند رسانه (تلویزیون و...) تلقی می نمایند؛ باتوجه به توان و گستره کارکردی اش آن را به مثابه سنخی جدید ازجامعه و روابط انسانی طرح نموده است. امنیت اخلاقی اجتماعی کودکان درسیاق زیست آنلاین را نیز عنصر بایسته ساختاری این جامعه / ابرمتن سیال (فضای سایبری) می داند. پژوهشگر ضرورت و الزام یاد شده در فوق را از طریق کاربست متد حقوق تفسیری، از متن دو منشور جهانی حقوق بشر و حقوق کودک استنباط؛ و در قالب "گفتمان محدود معقول سازی جامعه مجازی" به ویژه به منظور امنیت اخلاقی اجتماعی کودکان و حمایت از تجربه تکرارناپذیر کودکانه خردسالان طرح و مدافعه نموده است. به دلیل دوری گزینی از هر گونه مناقشه و جدل معرفتی با خاستگاه معرفتی تکنولوژیکی فضای مجازی، گفتمان یاد شده را بر پایه معرفت و فلسفه غرب بنیاد نهاده است. چنین رویکردی دقیقا به معنای کاربست متد نقد درونی در امر آسیب شناسی فضای / جامعه سایبری است. نتیجه آن که در فرایند چنین گفتمان مقبول وجدان جمعی و افکار عمومی (خاصه در غرب) اتخاذ تدابیر حقوقی بین الملل، برای طلب جهانی بازسازی تکنولوژیکی، معرفتی، حقوقی و فرهنگی جامعه مجازی را پیشنهاد نموده است. این پیش نهاده در راستای صیانت از خانواده، امنیت اخلاقی اجتماعی کودکان و حمایت از تجربه تکرارناپذیر کودکانه خردسالان است.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی سایبری، جامعه مجازی اخلاق نهاد، سیاق زیست آنلاین، حقوق (بشر، کودک)، امنیت اخلاقی- اجتماعی کودکان
  • غلامرضا طارمی، محمدرضا رسولی * صفحات 107-123

    هدف اصلی پژوهش حاضر سنجش میزان رضایت مراجعین از داروخانه های هلال احمر و شناسایی عوامل موثر بر می باشد. جامعه آماری این پژوهش را تمامی مراجعین به داروخانه های هلال احمر تهران تشکیل می دهند. برای تعیین حجم نمونه معرف بر اساس جدول مورگان برابر با 384 نفر می باشد. در این پژوهش میزان رضایت مراجعین از داروخانه های هلال احمر با استفاده از مقیاس سروکوال سنجیده شد و هم چنین به منظور شناسایی عوامل موثر بر رضایت مندی مراجعین از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از دو روش آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد که عبارتند از: میانگین، انحراف استاندارد، آزمون تی، رگرسیون، آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه. نتایج نشان دادکه مراجعه کنندگان از داروخانه های هلال احمر تهران رضایت دارند و این رضایت مندی درمولفه های عوامل فیزیکی، اعتماد، همدلی و پاسخگویی در حد خوب بوده، اما در مولفه اطمینان دهی میزان رضایت درحد متوسطی می باشد. هم چنین نتایج آزمون T نشان داد که این رضایت مندی به لحاظ آماری معنی دار می باشد. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که تعامل و برخورد کارکنان، کیفیت کلی خدمات دارویی و خطاهای انسانی عوامل موثر و اساسی در رضایت مراجعین به داروخانه های هلال احمر می باشند، اما محیط فیزیکی داروخانه به تنهایی تاثیر معناداری بر رضایت مراجعین از داروخانه های هلال احمر ندارد. هم چنین نتایج نشان داد که میانگین رضایت مندی مراجعین از داروخانه ها در بین مردان بیشتر از زنان است و بین میزان تحصیلات و سن در میزان رضایت مندی از داروخانه ها تفاوت معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: رضایت مندی، داروخانه هلال احمر، مراجعین
  • نوریه انصارین، حسن سرایی*، باقر ساروخانی، فیروز راد صفحات 125-144

    بررسی تاریخ اجتماعی و سیاسی ایران نشان دهنده اهمیت موضوع زنان و خانواده برای سردمداران گفتمان های سیاسی مسلط و معارض است. تحقیق حاضر باهدف شناسایی گفتمان های مسلط خانواده در مجلس شورای اسلامی و تحلیل جامعه شناختی آن ها، انجام گرفته است. این تحقیق با روش تحلیل گفتمان بر روی مذاکرات نمایندگان مجلس هشتم در موضوع قانون حمایت از خانواده صورت پذیرفته و چشم انداز نظری آن بر مبنای نظریه های عاملیت- ساختار، نظام کنش، بازنمایی و جهانی شدن تدوین شده است. یافته های حاصل از تحلیل متن و تحلیل زمینه مذاکرات نشان می دهد که نظم گفتمانی این مجلس در موضوع «خانواده و زنان»، شامل سه گفتمان (سنت گرای اصولگرا، سنت گرای اعتدالی و نوگرای اصلاح طلب) است وگفتمان «سنت گرای اعتدالی» با توجه به بافت و شرایط اجتماعی و حضور اکثریتی دربین مذاکره کنندگان، گفتمان مسلط بوده است. این گفتمان توانسته بین «گفتمان سنت گرای اصولگرا» (به عنوان گفتمان مسلط برساختار سیاسی و اقتصادی) و «گفتمان اعتدال گرای سنتی» (به عنوان گفتمان مسلط بر ساختار اعتقادی و عرف اجتماعی) ارتباط برقرار کند و از رویارویی این دو (مثلا در موضوع ازدواج موقت) جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: : تحلیل گفتمان، مذاکرات مجلس، گفتمان های خانواده، قانون حمایت از خانواده، جامعه شناسی
|
  • Roohollah Rashid Kershan *, Samad Sabbagh Pages 7-25

    This study seeks to provide sociological explanations for “novelty” in Iran. The key question is “How the social institutions deal with “novelty”?” In this study a combination of theories of "Iranian novelty”, “indigenous novelty”, “National and alien novelty” presented by scholars such as Taghi Azad Armaki, Dr. Jamshid Behnam and Dr. Moosa Najafi. The sum of these theories is based on two points: First, modernity is different from novelty. Second, any community can experience its own novelty. The research method is documentary and data are collected by library method. The research results indicate that the governments have provided the areas for emergence of novelty in the past two hundred years in Iran. They have often followed all technological and material aspects of novelty. Iranian clergy have played a role in making the ground for novelty under three groups of “proponents”, “opponents” and “critics”. Also, Iranian intellectuals have welcomed novelty in the form of “proof, criticism and rejection”. The purity of knowledge and attachment of the intellectuals to novelty and its principles and achievements have been more than the rulers and clergies.

    Keywords: Sociology, novelty, modernity, Iran, Government, clergy, Intellectuals
  • Mehdi Aghapour, Khadijeh Abolmaly *, Ali Asgharnajad Farid Pages 29-41

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of helping strategies training in increasing girls' academic compatibility. To investigate this research, the Patch of Helping Educational Strategies and Educational Adjustment Questionnaire were used. A total of 40 subjects were selected and assigned to two experimental and control groups of 20 subjects after obtaining moral consent. First, the research tools were performed as a pretest from both groups. The experimental group received 10 training sessions. Then, after the end of 10 sessions, the instruments were re-evaluated as a post-test. The results showed that, helping education has a significant effect on academic compatibility. In this way, the teaching of helping strategies will increase academic compatibility.

    Keywords: help, Educational compatibility, Tabriz, girl
  • Mehran Samadi *, Shuresh Shahmohammadi Pages 43-58

    This study determined the relationship between ethnic identification and political participation with the media consumption of Uremia citizens in 1395-1396. The methods used in this study were correlation and survey. The statistical population consisted of Uremia citizens aged between 20 and 60 years old. According to statistics, the size of the statistical society was 750,000 people. The sample size was 384 according to the Cochran formula, taking into account 95% confidence interval, which was distributed among citizens through multi-stage cluster sampling. Data collection tool was a questionnaire based on the theoretical framework which designed by the researcher. Data was analyzed in the Amos software. The theoretical framework of the research was based on the ideas of Grebner, Robertson, Giddens, Castells and “Magical Bullet”. Findings of the study proved that, generally political participation was about 28%, slightly higher than the average and the level of ethnic identity was 20%, slightly higher than the average. Also, the results of the research showed that, there is a meaningful and positive relationship between the amount of ethnic identification and political participation with media consumption.

    Keywords: political participation, media consumption, Ethnic identity
  • Soraya Akbari Shahabi, Davood Ebrahimpoor * Pages 59-72

    Security is one of the essential needs of every human being. A sense of security is an issue that has been recently noticed by scholars of human sciences such as sociology, psychology, social psychology and political science. This study aimed to investigate the relationship between religiosity and feeling of security. The study population consisted of students of Islamic Azad University of Tabriz from whom 380 were selected using stratified random sampling method. Using the security theory of Barry Buzan, Mahler and Emile Durkheim the sense of security is explained. The findings show a direct relationship between five dimensions of religiosity and the sense of social security.

    Keywords: sense of social security, Religion, Islamic Azad University of Tabriz
  • Maryam Bastanian Shahgoli, Ali Panahi*, Akbar Abdollahzadeh Taraf Pages 73-89

    Life quality is a concept to indicate the satisfaction of one’s life. It is criteria to indicate the satisfaction and dissatisfaction of people and groups about various aspects of life. Quality of urban life is one of the most important areas of urban studies in different countries. Thus, city as the habitat of urban human is in need of providing standards that briefly can be called quality of life standards. The aim of this study was to evaluate indexes of urban life quality in both new and old textures of Tabriz. Therefore a descriptive analytic method was used. Data was collected through library and survey research by the use of a questionnaire. The statistical population in this study was all the households who are living in the old and new alleys of Tabriz that through random sampling method and based on Cochran's relationship, 386 households were selected from old and new texture alleys namely (Koch-e Bagh) and (Marzdaran) respectively. Statistical methods of multiple T-test, Factor analysis and SPSS software were used to analyze the data and test the hypotheses. To test the hypotheses simple linear regression, independent t-test and Spearman correlation coefficient were used. The results of these tests based on social, environmental, economic and skeletal indexes for old and new texture alleys indicated that, the quality of skeletal components (including green spaces, housing and utilities), has less impact on increasing the overall level of quality of life in old texture alley of Tabriz. Also, in terms of environmental indicators (including environmental health), economic (including employment, income and transportation) and skeletal (including green spaces, housing and utilities) there is a significant difference between the studied regions of Tabriz city. In addition, there is a significant relationship between the level of social, economic, physical and environmental indicators and the quality of life in the new and old textures of Tabriz city.

    Keywords: urban quality of life, new textures alleys, old textures alleys, Tabriz
  • Ayyub Yussefpour Nezami Pages 91-106

    Contrary to popular beliefs that regard cyberspace as a communication tool (phone) or as a media (TV) this paper, considering its power and functional scope, has proposed it as a new category of society and human relationship. The social-ethical security of children in the online life style is also the structural element of this community / fluid hypertext (cyberspace). The researcher has inferred the necessity of the study, (using the application of the interpretive rights method), from the text of the two Universal Charter of Human Rights and the Child Rights; and has been proposed and advocated it in the form of a "limited discourse of the rationalization of the virtual community", in particular with a view to protecting the social ethics of children and supporting the unrepeatable experience of young children. Refraining from any epistemic controversy with the cognitive -technological origins of cyberspace, the discourse is based on western knowledge and philosophy. Such an approach is precisely the use of an internal critique of the pathology of cyberspace. The result is that, in the process of such an acceptable discourse by collective conscience and public opinion (especially in the West), the adoption of international legal measures has been proposed to seek technological, epistemological, legal and cultural reconstruction of the virtual community. This proposal is aimed at protecting the family, the social-ethical security of children and supporting the unrepeatable childhood experiences.

  • Golam Reza Taromi, Mohammad Reza Rasoli * Pages 107-123

    The main purpose of the present study is to evaluate the degree of visitors’ satisfaction from the Red Crescent drugstores and the identification of the effective factors affecting that satisfaction. Statistical society of this study includes all visitors to Tehran’s Red Crescent drugstores. According to Morgan Table, 384 individuals were chosen as samples. In this study, the degree of visitors’ satisfaction from the Red Crescent drugstores has been evaluated by means of circular scale. In order to identify the effective factors affecting visitors’ satisfaction, a self-made questionnaire was applied. Analyzing data, descriptive and inferential methods were applied which include: median, standard deviation, T-Test, regression, independent T-Test, one-way variance analysis. The results show the visitors’ satisfaction from the Red Crescent drugstores. And this satisfaction was almost good over the issues of physical factors, trust, sympathy, and responsiveness. But in assurance factor, the degree of satisfaction is almost average. Regarding statistics, the results of T-Test also show a significant degree of satisfaction. Results of multiple linear regressions also show that, employees’ interaction and behavior, general quality of pharmaceutical services, and human reliability are main effective factors on Tehran’s Red Crescent drugstores visitors’ satisfaction. But drugstores’ physical environment itself does not have any significant impact on visitors’ satisfaction. Also, the degree of satisfaction is more among men than women. And finally, the age and education do not have any significant impact on the degree of visitors’ satisfaction from drugstores.

    Keywords: satisfaction, Red Crescent Drugstore, Visitors
  • Noriyehn Ansareiy, Hassan Sarayee*, Bagher Sarookhani, Firouz Rad Pages 125-144

    The study of the social and political history of Iran shows the importanceof the issue of women and the family for the leaders of the dominant andopposing political discourses. This study has been conducted with the aimof identifying the dominant discourses of the family in the IslamicConsultative Assembly and their sociological analysis. This study has beencarried out with the method of discourse analysis on the negotiations of theEighth Parliamentary Assembly on the topic of family protection law andits theoretical perspective is based on Agency-structure, system of action,representation and globalization theories. The results of the analysis of thetext and the analysis of the context of the negotiations show that, thediscourse's order of the parliament on the subject of "family and women"includes three discourses (fundamentalist traditionalism, moderatetraditionalism and modernist reformism), and the term "moderatetraditionalism" according to the context and social conditions and thepresence of a majority among the negotiators has been the dominateddiscourse. This discourse has been able to communicate between"fundamentalist discourse" (as the dominant discourse on political andeconomic structure) and “moderate traditionalism discourse" (as thedominant discourse on The structure of belief and social custom) andprevent the confrontation of these two (for example, on the subject oftemporary marriage).

    Keywords: Discourse Analysis, parliamentary negotiations, family discourses, family protection law, Sociology