فهرست مطالب

بوم شناسی آبزیان - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، تابستان 1400)

فصلنامه بوم شناسی آبزیان
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سودابه کاظمی صیقلی، علی بانی*، بهروز حیدری، بهروز ابطحی، مهدی قدرتی شجاعی صفحات 1-14

    در این مطالعه تاثیرات زیست محیطی پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان در قفس بر پارامترهای مختلف فیزیکوشیمیایی آب در دو مزرعه آبزی پروری کیاشهر و عباس آباد مورد بررسی قرار گرفت. میزان فسفر کل (TP)، نیتروژن آلی کل (TKN)، نیترات (NO3-)، کربن آلی کل (TOC)، کلروفیل a، درصد اشباعیت اکسیژن و اکسیژن محلول آب در زیر، شرق و غرب قفس ها اندازه گیری شد. در پایان دوره ی پرورش غلظت TKN، TOC و کلروفیل a در محل قفس ها و 50 متری شرقی و غربی قفس ها نسبت به ایستگاه شاهد و ایستگاه های دور از قفس افزایش معنی دار داشت (P<0.05). همچنین غلظت متغیرهای مذکور در هر دو مکان پرورشی در انتهای دوره نسبت به ابتدای دوره با افزایش معنی دار همراه بود (P<0.05). برخلاف سایر متغیرها، غلظت فسفر کل در انتهای دوره نسبت به ابتدا کاهش داشت و میزان آن در محل قفس ها در مقایسه با ایستگاه شاهد تفاوت معنی داری نشان نداد (P>0.05). نتایج نشان داد، پرورش ماهی قزل آلا در قفس در حوضه ی جنوبی دریای خزر می تواند باعث افزایش معنادار در پارامترهای کیفیت آب تا شعاع 50 متری قفس ها شود که نشانگر افزایش بار آلی آب اطراف قفس ها است. با توجه به روند رو به رشد پرورش ماهی در قفس در این منطقه، اتخاذ شیوه های مدیریتی صحیح شامل استفاده از غذای با کیفیت و ضریب تبدیل غذایی پایین، جهت کاهش اثرات منفی آن بر محیط دریا ضروری است.

    کلیدواژگان: پرورش ماهی، دریای خزر، قزل آلا، مواد آلی
  • سید امین الله تقوی مطلق*، غلامرضا دریانبرد، مهدی قدرتی شجاعی، محمد مومنی صفحات 15-25

    تحقیق حاضر به منظور ارزیابی شاخص های اقتصادی-اجتماعی ناوگان میگوگیر در استان هرمزگان در سال 1397 انجام شد. داده‏های اقتصادی و اجتماعی مربوط به این شناورها که شامل اشتغال، سطح سواد، هزینه‏ها، وابستگی معیشت، سوددهی، راندمان سوخت و جمعیت شناسی می شود از طریق پرسشنامه جمع آوری شدند. از بین 171 شناور در سه کلاس12-18، 18-24 و 24-30 به ترتیب 18، 29 و 10 شناور به صورت تصادفی انتخاب و داده های مربوطه ثبت و نتایج  حاصل از آنالیزها به کل ناوگان تعمیم داده شد. تعداد اشتغال های ثابت ایجاد شده در این ناوگان، 3/964 و کل افرادی که به صورت ثابت، موقت و گردشی در این ناوگان اشتغال دارند 3/998 محاسبه شد. میانگین ساعت کاری سالانه هر فرد در این ناوگان 7/1938 ساعت محاسبه شد. اطلاعات جمعیت شناسی نشان داد که صیادان این ناوگان را افراد جوان با میانگین سنی 6/30 سال تشکیل می دهند. بررسی سطح تحصیلات نشان داد که حدود 25 درصد از افراد دارای دیپلم و بالاتر بوده و مابقی دارای تحصیلات ابتدایی هستند. تعداد افرادی که معیشت آن ها وابسته به این ناوگان است، 4238 نفر تخمین زده شد. بر اساس تجزیه و تحلیل داده ها، هزینه های پرسنلی بیش از نیمی از هزینه های عملیات صیادی را تشکیل می دهد. شاخص مصرف سوخت به ازای میزان صید در این فعالیت صیادی 28 درصد محاسبه شد. سهم فعالیت صیادی در تامین معیشت و درآمد افراد شاغل 92 درصد برآورد شد.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، درآمد، شناورهای میگوگیر، فرصت های شغلی
  • معصومه محمودی، شراره پورابراهیم*، افشین دانه کار، هانا اعتمادی صفحات 26-35

    مطالعه زی توده و کربن در درختان مانگرو غالبا به روش های رشدسنجی صورت میپذیرد. مدلهای رشد سنجی در درختان مانگرو تحت تاثیر فاکتورهایی مانند گونه، شرایط اکولوژیکی و سن درخت هستند. به منظور مطالعه و بررسی معادلهی رشدسنجی درختچه ی حرا Avicennia marina در خلیج نایبند، برداشت درختچه ی کامل حرا از منطقه مذکور در 6 ایستگاه انجام و آزمایش های زیست سنجی و محاسبه زی توده انجام و محتوای کربن نمونه ها به روش کوره اندازه گیری شد. با توجه به نتایج، بهترین مدل برای برآورد زی توده در درختچه ی حرا در نایبند معادله توانی با استفاده از قطر ساقه در 30 سانتی متری است.(ABG = 139.3d30 1.263) نسبت زی توده ریشه به زی توده قسمت بالا (برگ و تنه) 24 درصد بوده است. با توجه به مقدار کربن موجود در نمونه های زی توده، ضریب تبدیل زی توده به کربن برای قسمت فوقانی درختچه 42 درصد و برای ریشه 39 درصد به دست آمد. معادله رشدسنجی به دست آمده در مطالعه حاضر با معادلات رشدسنجی گونه ی بالغ حرا در سایر نقاط دنیا و ایران متفاوت است.

    کلیدواژگان: خلیج نایبند، زی توده، کربن، مانگرو
  • پگاه جاوید، سیامک بهزادی، ناصر فرخی، محمدرضا بختیاری زاده، سید مهدی علوی، محمدشریف رنجبر* صفحات 36-44

    خلیج فارس پهنه ی آبی نیمه بسته ای است که تغییرات اقلیمی اثرات شدیدتری بر جانداران ساکن در آن، خصوصا موجودات غیر متحرک دارد. سفیدشدگی یکی از آثار ابتدایی تغییر شرایط مطلوب در مرجان های سخت می باشد که در نتیجه ی فروپاشی رابطه ی همزیستی مرجان و جلبک همزیست آن ایجاد می شود. سلول ها در پاسخ به تنش حرارتی، پروتئین های شوک حرارتی تولید می کنند که میزان و نحوه ی تولید، به بیان ژن های کدکننده ی آن ها بستگی دارد. در این مطالعه بیان ژن شوک حرارتی Hsp70 در پاسخ به افزایش دما در آبسنگ مرجانی (Wallace, 1999) Acropora downingi بررسی شده است. نمونه برداری، در اسفند 1397 انجام شد. نمونه ها به مدت 2 هفته با شرایط آزمایشگاهی سازگار شدند. دمای آب در شرایط کنترل °C 25 بود که جهت ایجاد تنش حرارتی، به °C 34 افزایش داده شد. بیان ژن مذکور در زمان های کنترل (دمای °C 25) و همچنین 24 ساعت و 48 ساعت پس از اعمال تنش حرارتی (دمای °C 34) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیان ژن Hsp70، پس از اعمال تنش، در زمان 24 ساعت  افزایش و در زمان 48 ساعت کاهش یافت. این در حالی است که در زمان 48 ساعت، مرجان ها نسبتا سفید شده بودند و این می تواند دلیل بر زوال موجود و کاهش مقاومت آن در برابر شوک حرارتی باشد.

    کلیدواژگان: پروتئین شوک حرارتی، تغییر اقلیم، تنش گرمایی، گرمایش جهانی، مرجان
  • صابر قاسمی* صفحات 45-58

    این مطالعه با هدف بررسی غلظت فلزات سنگین (مس، وانادیوم، سرب و نیکل) در نمونه های آب، رسوبات و بافت عضله و کبد ماهی شورت (Sillago sihama) در خورموسی، استان خوزستان انجام شد. نمونه ها در دو فصل زمستان (1391) و تابستان (1392) به صورت تصادفی از 3 ایستگاه برداشت و غلظت میزان فلزات سنگین با استفاده از روش طیف سنجی جذب اتمی (AAS) اندازه گیری شد. بر اساس نتایج تحقیق، شاخص زیستی کبد برای این چهار عنصر در فصل زمستان به ترتیب 33/183، 05/0، 29/0 و 35/2 و در فصل تابستان به ترتیب 7/21، 07/0، 25/0 و 05/1 و شاخص تجمع زیستی بافت ماهیچه در فصل زمستان به ترتیب 130، 02/0، 07/0 و 45/1 و در فصل تابستان به ترتیب 3/18، 02/0، 07/0 و 49/0 محاسبه شد. نتایج تحقیق نشان داد که رابطه خطی معنی داری بین غلظت عناصر سنگین در رسوب با میزان تجمع فلزات در بافت عضله و کبد ماهی شورت دیده می شود. بر اساس نتایج این تحقیق، شاخص پتانسیل ریسک اکولوژیک (RI) خورموسی در محدوده ریسک اکولوژیک کم ارزیابی شد. می توان گفت که در خورموسی به عنوان یکی از مناطق حساس اکولوژیکی و زیست محیطی شناخته شده، نشانه هایی از روند رو به افزایش میزان آلودگی فلزات وجود دارد که سطح نگرانی در منطقه را به لحاظ اکولوژیک و سلامت عمومی مردم بالا می برد.

    کلیدواژگان: تجمع زیستی، خور موسی، خوزستان، ریسک اکولوژیک، فلزات سنگین، ماهی شورت
  • مرتضی صلاحی، احسان کامرانی*، مسلم دلیری، محمد مومنی صفحات 59-72

    در تحقیق حاضر که با هدف پیش بینی و ارزیابی پیامدهای حاصل از اعمال برخی استراتژی های بالقوه مدیریتی (11 استراتژی و 2 رویه مرجع) در صید میگوی استان هرمزگان انجام شد، از مدل های پیش نمایی آینده تحت شرایط عدم قطعیت و فقر داده استفاده گردید. داده های مورد استفاده از طریق حضور ناظرین علمی روی ترالرهای سنتی صید میگو بین ماه های مهر تا آذر 1397 و همچنین نتایج حاصل از تحقیقات پیشین جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که در میان استراتژی های مختلف، استراتژی کنترل اندازه صید میگو (matlenlim) بیشترین عملکرد نسبی را داراست، درحالی که استراتژی مدیریت با اختلاف تاخیر زمانی (Delay-difference) هم از نظر ذخیره و هم برداشت محصول عملکرد نسبی پایینی دارد و برای مدیریت ذخایر میگو در استان هرمزگان پیشنهاد نمی شود. همچنین با توجه به اینکه استراتژی کنترل تلاش صیادی با طول گونه هدف (LtargetE) در مقایسه با سایر استراتژی ها، خروجی بهتری برای حفاظت از ذخایر داشت، پیشنهاد می شود چنانچه مدیران اجرایی به دنبال حداکثر حفاظت از ذخیره هستند، از این استراتژی استفاده کنند. برای مدیریت ذخیره مولدین نیز استراتژی تنظیم تلاش صیادی با طول بهینه صید (EtargetLopt) عملکرد نسبی بهتری از خود نشان داد. استراتژی جستجوی تلاش صیادی (Effort searching) با هدف دست یابی به حداکثر محصول پایدار از یک ذخیره آسیب-دیده نیز قوی ترین خروجی را ارایه کرد و نتایج آن نشان داد که در تلاش صیادی بهینه، باید 40 درصد ذخیره را برداشت نمود. نتایج این تحقیق می تواند اطلاعات مفیدی را در اختیار بخش اجرایی شیلات در جهت ارتقای سطح مدیریت پایدار صید در منطقه خلیج فارس قرار دهد.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، ذخایر میگو، مدل های پیش نمایی، مدیریت صید
  • سید امیرحسین موسوی، بهروز حیدری*، طوبی میرزاپور، عبدالمجید ولی پور صفحات 73-83

    هدف مطالعه ی حاضر، بررسی بافت تخمدان و روند تخمک‌گذاری ماهی زبرا تحت تاثیر شدت‌های مختلف امواج الکترومغناطیسی است. تعداد 80 قطعه ماهی ماده بالغ با میانگین وزن 7/0 – 4/0 گرم انتخاب و به مدت 7 روز و هر روز یک ساعت در معرض شدت های مختلف امواج الکترومغناطیسی ایستا (5/2، 5 و 5/7 میلی تسلا) قرار گرفتند. در روز هفتم بافت تخمدان خارج شد و پس از تثبیت و قالب‎گیری، مقاطع بافتی با ضخامت 5 میکرون تهیه گردید. نتایج نشان داد در طی تکوین اووسیت‌ها 6 فاز قابل‌مشاهده می‌باشد. مقایسه اثر شدت های مختلف امواج مغناطیسی بر بافت تخمدان ماهی زبرا نشان داد که در شدت 5/7 میلی تسلا، اووسیت‌ها به فاز آترزی وارد می‌شوند. این اووسیت‌ها در صورت آزادسازی لقاح طبیعی نخواهند داشت. در شدت های پایین امواج مغناطیسی (5 و 5/2)، بیشتر اووسیت‌ها در فازهای آلویول‌های قشری، زردهسازی و رسیدگی مشاهده می‌شوند. درصد اووسیت‌های آترتیک کم بوده و در صورت تخمک‌گذاری بقیه اووسیت‌ها لقاح طبیعی خواهند داشت. به‌طورکلی احتمالا امواج الکترومغناطیسی با شدت 5/7 میلی تسلا روی روند تولیدمثل ماهی زبرا تاثیر منفی دارد و باعث کاهش نرخ زادآوری می‌گردد.

    کلیدواژگان: امواج الکترومغناطیس، بافت تخمدان، فولیکول های تخمدانی، ماهی زبرا
|
  • Soodabeh Kazemi Seyghali, Ali Bani*, Behrooz Heidari, Behrooz Abtahi, Mehdi Ghodrati Shojaei Pages 1-14

    The environmental effects of rainbow trout cage culture were studied on different physicochemical parameters of water quality in two fish farms, Kiashahr and Abbasabad The concentrations of total phosphorus (TP), total Kjeldahl nitrogen (TKN), nitrate, total organic carbon (TOC), chlorophyll-a, oxygen saturation, and dissolved oxygen (DO) was measured beneath, eastward and westward of the cages. In phase II, a significant increase in the concentrations of TKN, nitrate, TOC, and chlorophyll-a beneath and 50 m east and west of the cages was detected compared to the control and the other stations (P<0.05). A significant higher concentration of these variables was observed in the final sampling campaign in both breeding sites (P<0.05). Unlike other variables, TP concentration in both sites decreased at the end of the breeding period compared to the beginning and also cage station didn’t show a significant difference compared to the control station (P>0.05). In conclusion, rainbow trout cage farming in the southern Caspian Sea can cause a significant increase in water quality parameters up to a radius of 50 m of cages, which indicates an organic enrichment in the water surrounding the cages. Due to the growing trend of fish aquaculture in this region, proper management practices such as high-quality food and low feed conversion ratio are needed to reduce its negative effects on the marine environment.

    Keywords: Caspian Sea, fish cage farming, organic matter, rainbow trout
  • Seyed Aminollah Taghavimotlagh *, Gholam Reza Daryanabard, Mehdi Ghodrati Shojaei, Mohammad Momeni Pages 15-25

    In order to evaluate the socio-economic indicators of fishing activity of shrimp fleet in Hormozgan province, socio-economic data were collected through a questionnaire (FAO, standard questionnaire form) that includes different variables related to this fishery. From 171 shrimp vessels in three classes 12-18, 18-24 and 24-30, 18, 29 and 10 vessels were randomly selected and while interviewing their owners, the relevant data and information were recorded in a questionnaire and the results of the analysis were extended to the entire fleet. The collected data included employment, literacy level, costs, livelihood dependence, profitability, fuel efficiency and demography in 2018. The number of permanent jobs created by shrimp fishing fleet in Hormozgan provinces was 964.3 jobs. The fixed employment rate of each vessel was 8.5 people per vessel. The total number of job (permanently, temporarily and circulating) created by this fishery was calculated to be 998.3 and the average for each vessel was 8.8 people. The average annual working hours of each crew in shrimp fleet in 2018 in Hormozgan provinces was calculated to be 1938.7 hours. The average ratio of annual working hours of personnel based on the national scale (2107 hours) was /95, and based to international scale (2000 hours), it was calculated as 1.003.  The results of the analysis showed that personnel costs, contributed for more than half of the fishing operating costs of the shrimp catch fleet. Remuneration of crew in shrimp fleet in Hormozgan province is based on fishing share that means personnel receive salaries only in case of fishing activities. Fishermen of Hormozgan province shrimp fleet are young people with an average age of 30.6 years. The analysis of literacy level showed that about 25% of crew had diploma and higher education and the rest (more than 75%) had primary education. The number of people whose livelihood depends on the shrimp fishing fleet in Hormozgan province was estimated to be 4238.3. Data analysis showed that the share of fishing activity in providing livelihood and income of people working in the shrimp fishing fleet in 2018 was 92%. Measurement of fuel consumption efficiency index for the amount of catch, showed that the shrimp fishing fleet of Hormozgan has used 11925.1 tonnes of fuel, for landing of 3324.8 tons of catch (shrimp and other fish species). In other words, fuel efficiency for the entire fleet was calculated to be 0.28 or 28%.

    Keywords: Persian Gulf, Shrimp trawlers, Engagement opportunity, Revenue
  • Masoumeh Mahmoudi, Sharareh Pourebrahim*, Afshin Danehkar, Hana Etemadi Pages 26-35

    The study of biomass and carbon in mangrove forests is often performed by allometry methods. The allometry models in Mangrove trees are influenced by factors such as species, ecological conditions, and tree age. To study the allometry equation of hara shrub (Avicennia marina) in the Nayband Bay, a complete shrub of Hara from the mentioned area was picked up at 6 stations, and biometry, biomass, and carbon content of the samples were measured. According to the results, the best model for estimating the biomass in mangrove shrubs in Nayband is the power equation using a stem diameter at 30 cm height (ABG = 139.3d301.263). The ratio of the root to the top part (leaf and trunk) is 24%. According to the content of carbon in the biomass samples, the amount of carbon was 42% of the upper part biomass and 39% of the root biomass. The obtained allometry equation in this study is different from mature Avicennia marina in different parts of the world and Iran.

    Keywords: Mangrove, Nayband Bay, Carbon, Biomass
  • Pegah Javid, Siamak Behzadi, Naser Farrokhi, Mohammadreza Bakhtiarizadeh, Seyed Mehdi Alavi, MohammadSharif Ranjbar* Pages 36-44

    Since the Persian Gulf is a semi-closed water ecosystem, climate change has more severe impacts on organisms, especially on non-motile ones. The harmful effects on organisms can be studied at all biological levels of morphology, anatomy, physiology, to cellular and molecular levels. The collapse of the symbiotic relationship between coral and its symbiont algae can result in bleaching and it is the first effect of changing favorable conditions on hard coral. The cells produce Heat Shock Proteins (hereinafter referred to as HSP) in response to heat stress. The rate and way of HSP production in corals depend on the expression of the genes encoding these proteins. In this study, we investigated the expression of heat shock gene HSP70 in response to elevated temperature in Acropora downingi (Wallace, 1999) coral reef. After sampling hard corals in March 2018 and adapting them to laboratory conditions, their ambient water temperature increased to 9 °C (from 25 °C to 34 °C). The samples were adapted to laboratory conditions for 2 weeks after being transferred to the laboratory. The water temperature was 25 °C under control conditions, which was increased to 34 °C to create thermal stress. The expression of the gene Hsp70 was evaluated at control time and also 24 h and 48 h after temperature rise. The study showed that gene expression was significantly increased 24 h after stress and it decreased at 48. However, the corals were bleached, which could be due to the deterioration and reduced resistance to heat shock.

    Keywords: Heat shock protein, coral, global warming, climate change, Thermal stress
  • Saber Ghasemi * Pages 45-58

    This research was aimed to investigate the concentration of heavy metals (including copper, vanadium, lead, and nickel) in water, sediment, muscle, and liver tissues of Sillago sihama living in the Khour-e-Mousa, Khuzestan province. Samples were picked randomly from three stations during winter and summer and the concentration of heavy metals was measured using atomic absorption spectrometry (flame and flameless GF AAS). Based on the results, the bioaccumulation index (BI) of liver tissue for these four elements was measured 183.33, 0.05, 0.29, and 2.35 in winter, and 21.7, 0.07, 0.25, and 1.05 in summer, respectively. Moreover, the BI for muscles was measured 130, 0.02, 0.07, and 1.45 in winter and 18.3, 0.02, 0.07, and 0.49, in summer, respectively. The results showed that there was a significant linear relationship between the concentration of heavy metals in sediment with their accumulation rate in muscle and liver tissues of Silver sillago. According to the results of this study, the ecological risk potential index (RI) was however rated low at the ecological risk range, since, Khour-e-Mousa is known as one of the most sensitive ecological and environmental areas and there are signs of an increasing trend of metal pollution. It raises serious concerns for the region in terms of ecology and public health.

    Keywords: Bioaccumulation, Ecological Risk, Heavy Metals, Silago sihama, Khour-e-Mousa, Khuzestan Province
  • Morteza Salahi, Ehsan Kamrani*, Moslem Daliri, Mohammad Momeni Pages 59-72

    The Future projection models (FPMs) were used to assess some shrimp fisheries management strategies (11 strategies and 2 Reference procedures) in a data-poor and uncertain situation in Hormozgan province, Persian Gulf. Data were collectedby scientific observers onboard traditional shrimp trawlers during October to December 2018, and reviewing the literatures. Data analysis revealed that maximum relative performance was related to Catch by shrimp size controlling strategy. Against, Delay-difference management strategy has the lowest relative performance, in terms of remaining stock and yield, and is never recommended to shrimp fisheries management in the region. Strategy of the controlling fishing effort through target species length frequency (LtargetE) has also the best outputs than others for conserving the shrimp stock.To achieve the maximum protection from spawning stock biomass,strategy of regulating the fishing effort through target species optimum length (EtargetLopt)has an acceptable performance.Effort searching strategy has also the highest performance forarriving the maximum sustainable yield (MSY) in a depleted stock, and disclosed that forty percent of the stock should be harvested as an optimum effort. The findings of the present paper could help to promote sustainable fisheries management in the Persian Gulf.

    Keywords: Fisheries management, Shrimp stock, Fishery uncertainty, Persian Gulf
  • Seyed AmirHossein Mosavi, Behrooz Heidari *, Tooba Mirzapour, AbdolMajid Valipour Pages 73-83

    The aim of this study was to a histological investigation of zebrafish ovary and the process of ovulation under the effect of various intensities of the static electromagnetic field. 80 adult female fishes with an average weight of 0.4-0.7 g were selected and exposed to different intensities of electromagnetic field (2.5، 5 and 7.5 mT) for one hour per day for 7 days. On the 7th day, the ovaries were removed, after fixation and embedding; tissue sections were prepared with a thickness of 5 microns. The results showed that during the development of oocytes, six phases are observed. Comparison of the effects of different doses of the static electromagnetic fields on ovarian tissue of zebrafish showed that oocytes enter the atresia phase at intensities of 7.5 mT. These oocytes will not have normal fertilization if they are released. At low intensities of electromagnetic field (2.5 and 5 mT), most oocytes are observed in cortical alveolar phases, vitellogenesis, and mature phases. The percentage of atretic oocytes is low, and the rest of the oocytes will have normal fertilization. In conclusion, it seems that high-intensities of the static electromagnetic field have negative effects on the reproduction of zebrafish and could reduce their regeneration.

    Keywords: electromagnetic fields, ovarian tissue, Danio rerio, ovarian folicules