فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
پیاپی 1 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عوامل اجتماعی موثر بر شدت جرایم در بین زنان مجرم زندان
    حسین بنی فاطمه، زینب باقری رئوف صفحات 1-21
    اگرچه بر طبق رویکرد دورکیم، میزانی از انحرافات اجتماعی طبیعی است و علی رغم این که آسیب های اجتماعی و رفتارهای نابهنجار ممکن است ریشه ی روانی، بیولوژیک داشته باشد یا از اختلال شخصیت و ویژگی های فردی ناشی شود، اما انحراف اجتماعی به مثابه رفتاری نابهنجار پدیده ای کاملا اجتماعی است و عوامل متعددی در شکل گیری آن دخیل اند. انحراف اجتماعی در مقطع کنونی جامعه ی ایران، امری ساختاری است و ناشی از نابسامانی های اجتماعی است و به همین دلیل نیز در آینده رو به افزایش خواهد گذاشت. با توجه به آمارهای ارایه شده در خصوص رشد آسیب های اجتماعی در ایران و اهمیت عمده نقش و جایگاه زنان و جرایم مربوط به زنان (کجروی های مربوط به زنان)، هدف این پژوهش یافتن عوامل اجتماعی موثر بر شدت جرایم زنان مجرم زندان شهر ارومیه می باشد. روش پژوهش پیمایشی بوده و جامعه آماری آن کلیه زنان موجود در بند نسوان زندان ارومیه  را شامل می شود که 108 نفر بوده و به دلیل کم بودن جامعه آماری، نمونه گیری صورت نگرفت و روش نمونه گیری به صورت تمام شماری بود. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود که اعتبار روایی آن از طریق اعتبار صوری و تکنیک تحلیل عاملی، و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ اندازه گیری شد و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار آماریspss  صورت گرفت. نتایج نشان داد که بین میزان آنومی، میزان اعتقادات مذهبی، معاشرت با دوستان ناباب، مشکلات خانواگی و شدت جرم در میان زنان رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که از بین عوامل مذکور، عامل معاشرت با دوستان ناباب و میزان اعتقادات مذهبی در مدل رگرسیون باقی ماندند که در مجموع  26% از واریانس شدت جرم زنان را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: شدت جرم، عوامل اجتماعی، زنان، جرایم زنان، زندان ارومیه
  • تعیین میزان شیوع خشونت و عوامل اجتماعی موثر بر آن (مطالعه موردی در بین دانش آموزان دبیرستان های دخترانه و پسرانه شهر عجبشیر)
    محمود علمی، خدیجه تیغ زن صفحات 23-42

    خشونت نوجوانان از جمله مشکلات عمده جامعه می باشد که امروزه درحال افزایش است. خشونت نوجوانان به عنوان یک مسئله اجتماعی همانند سایر مسایل اجتماعی دیگر تحت تاثیر عوامل مختلفی است. در این تحقیق نیز به بررسی عوامل اجتماعی موثر بر خشونت دانش آموزان پرداخته ایم، که در آن از تیوری های روانشناسی اجتماعی و به ویژه جامعه شناسی استفاده شده است. این تحقیق به صورت پیمایشی و به کمک ابزار پرسشنامه روی 375 نفر از دانش آموزان دبیرستان های دخترانه و پسرانه شهرستان عجبشیر و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای و سیستماتیک اجرا شده است. نتایج یافته های تحقیق نشان داد که متغیرهای عدم دلبستگی به والدین، عدم نظارت والدین بر رفتار فرزندان، بدرفتاری والدین با فرزندان، تضاد والدین با هم، داشتن دوستان بزهکارف، عدم پای بندی به دستورات اخلاقی، تنبیه در مدرسه، سخت گیری والدین با خشونت دانش آموزان رابطه مستقیم و معنی داری داشتند. تحلیل رگرسیون چندمتغیره نیز نشان داد که متغیرهای بدرفتاری والدین، عدم دلبستگی به والدین، نظارت والدین، پایگاه اقتصادی- اجتماعی، مشارکت گروهی، دوستان بزهکار و پایبندی به دستورات اخلاقی در تبیین میزان خشونت دانش آموزان سهم عمده ای داشته اند. مقدار تبیین به دست آمده 51% می باشد.

    کلیدواژگان: خشونت، داشتن همالان بزهکار، بدرفتاری والدین، نظارت والدین، پایگاه اقتصادی و اجتماعی
  • عوامل اجتماعی - فردی موثر بر انگیزش تحصیلی در دانش آموزان مقطع متوسطه
    محمد عباس زاده، محمدباقر علیزاده اقدم، کمال کوهی صفحات 43-66

    این مقاله به عوامل اجتماعی - فردی موثر برانگیزش تحصیلی دانش آموزان در مقطع متوسطه پرداخته است. در تحقیق حاضر، هدف از مطالعه، شناسایی و تشخیص عوامل اجتماعی - فردی موثر بر انگیزش تحصیلی می باشد. روش تحقیق پیمایشی، ابزار اندازه‏گیری پرسشنامه، شیوه نمونه گیری طبقه ای متناسب توام با تصادفی ساده و حجم نمونه 496 نفر از دانش آموزان بوده است. بعد از آزمون فرضیه های تحقیق، نتایج حاصله نشان می دهد که بین متغیرهای امکانات مدارس، عوامل روانی، عوامل گروهی، سطح تحصیلات، عوامل مدیریتی - آموزشی، عوامل فیزیکی، سن و انگیزش تحصیلی همبستگی معنی داری وجود دارد. علاوه بر آن، در این مطالعه انگیزش تحصیلی دانش آموزان به تفکیک پایه های تحصیلی، جنس، رشته های تحصیلی متفاوت بوده است.

    کلیدواژگان: : انگیزش تحصیلی، رشته های تحصیلی، پایه های تحصیلی، آموزش و پروش، راهکارهای انگیزشی
  • بررسی ابعاد هویتی (جهانی، ملی، قومی یا محلی و دینی) دانش آموزان دوره متوسطه و عوامل مرتبط با آن
    صمد صباغ، آرزو شالفروش شتربانی صفحات 67-109

    پژوهش حاضر به منظور بررسی ابعاد هویتی (جهانی، ملی، قومی و دینی) دانش آموزان دوره متوسطه و عوامل مرتبط با آن به انجام رسیده است. پرسش اصلی این است که دانش آموز در درجه اول با کدام یک از هویت های (جهانی، ملی، قومی و دینی) خود را به دیگران معرفی کرده و در برابر آن احساس تعهد و تعلق می کند و در ضمن چه عواملی با آن در ارتباط است؟ متغیرهای مستقل تحقیق عبارتند از: گستره شبکه روابط، سطح آگاهی، پنداشت از خود، گروه مرجع، مشارکت گروهی، رضایت از زندگی، احساس تبعیض و بی عدالتی، پایگاه اقتصادی اجتماعی و جنسیت دانش آموزان، که رابطه آنها با ابعاد هویتی یا هویت غالب به عنوان متغیر وابسته سنجیده شده است. نوع روش تحقیق حاضر از نوع پیمایشی می باشد و جامعه آماری آن را کلیه دانش آموزان دختر و پسر مقطع دوم متوسطه شهر تبریز تشکیل می دهد که حجم نمونه نیز با استفاده از فرمول کوکران 385 نفر بدست آمد و با استفاده از شیوه نمونه گیری مطبق نمونه ها انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسش نامه محقق ساخته بود و اعتبار پرسشنامه از طریق اعتبار صوری و اعتبار سازه و پایایی آن نیز از طریق آلفای کرونباخ محاسه گردید و مشخص شد که پرسش نامه مورد استفاده به لحاظ روایی و پایایی در سطح بالایی بودند تحلیل داده ها نیز با استفاده از بسته آماری SPSS نسخه 17 تحلیل گردید و آزمون های تحلیل واریانس یکطرفه، آزمون تعقیبی  LSD ، آزمون x2 و برای تعیین شدت رابطه بین متغیرها از آزمون V کرامر و آزمون ضریب فی استفاده گردید. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها بیانگر آن است که هویت غالب در نزد دانش آموزان هویتی دینی بوده و هویت های ملی، جهانی و قومی بترتیب در اولویت های بعدی قرار دارند. از میان متغیرهای مورد بررسی گستره شبکه روابط، گروه مرجع، مشارکت گروهی، رضایت از زندگی، احساس تبعیض و جنسیت رابطه معناداری را نشان داده اند. اما دو متغیر دیگر (پایگاه اقتصادی اجتماعی و پنداشت از خود) فاقد چنین رابطه ای بودند. یافته های نظری این پژوهش موید دیدگاه کنش متقابل در سطح خرد و دیدگاه جامعه شناسانی مثل گیدنز در سطح میانی می باشد.

    کلیدواژگان: هویت، هویت جهانی، هویت ملی، هویت دینی
  • عوامل اجتماعی و خشونت خانوادگی در بین خانواده های شهر تبریز
    کامران صداقت، جلال زرینیان صفحات 111-135

    هدف از انجام این تحقیق، بررسی و شناخت تاثیر عوامل جمعیت شناختی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در تبیین خشونت خانوادگی می باشد. به عبارت دیگر در این پژوهش سعی شده است به این پرسش اساسی پاسخ داده شود که چرا در برخی از خانواده ها رفتارهای خشونت آمیز دیده می شود. براین اساس فرضیه هایی از سه دیدگاه نظری از حوزه روانشناسی اجتماعی یعنی رویکرد روانکاوی، رویکرد رفتارگرایی و رویکرد شناختی و هم چنین از مطالعات و تحقیقات پیشین، جهت تبیین خشونت خانوادگی استنتاج گردیده است. داده های مورد نیاز برای آزمون فرضیه های تحقیق از طریق پرسشنامه و با نمونه گیری سهمیه ای متناسب با حجم (pps) از یک نمونه 384 نفری از سطح شهر تبریز گردآوری شد. برای دسته بندی مولفه های مربوط به خشونت خانوادگی از تحلیل عاملی اکتشافی، برای محاسبه پایایی گویه ها از آلفای کرونباخ و نیز برای آزمون فرضیه ها از تکنیک های آماری ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تفاوت میانگین T-test و آزمون تحلیل واریانس یکطرفه استفاده گردید و در نهایت برای تبیین عوامل اجتماعی موثر بر خشونت خانوادگی از تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج حاصله نشان می دهد که خشونت خانوادگی با متغیرهای نوع خانواده، نوع ازدواج، پایگاه اقتصادی - اجتماعی، وضعیت شغلی، سطح تحصیلات، سن و باورهای مذهبی رابطه معنی داری داشته است.

    کلیدواژگان: خشونت خانوادگی، عوامل اجتماعی، نوع خانواده
  • مطالعه ی مقایسه ای «رابطه سرمایه اجتماعی معلمان با رضایت شغلی و تعهد سازمانی معلمان» در بین معلمان رسمی و حق التدریس در شهر مراغه سالتحصیلی 89-1388
    سیروس فخرایی، مهدی اسدی صفحات 137-163

    این تحقیق با هدف شناخت رابطه ی سرمایه اجتماعی با رضایت شغلی و تعهد سازمانی بین دو گروه از معلمان رسمی و حق التدریس به صورت مقایسه ای انجام گرفت. سرمایه اجتماعی و رضایت مندی شغلی و تعهد سازمانی معلمان می توانند از عوامل بسیار مهم در امر توسعه و رفاه اجتماعی باشند. این مطالعه با روش پیمایشی انجام گرفته ،و در آن از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. حجم نمونه شامل 250 نفر از معلمان رسمی و حق التدریس مراغه در سال تحصیلی 89-88 به روش نمونه گیری تصادفی ساده و نمونه گیری طبقه ای انتخاب شد ه اند. متغیر مستقل  این تحقیق سرمایه اجتماعی و ابعاد آن، و متغیر های وابسته رضایت شغلی و تعهد سازمانی است که نتایج به دست آمده رابطه ی معناداری بین آن ها نشان می دهد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رضایت شغلی، تعهدسازمانی، معلمان رسمی و حق التدریس، مطالعه مقایسه ای
  • بررسی میزان رضایت شغلی مربیان و معاونین پرورشی استان گیلان و عوامل اجتماعی موثر بر آن درسال 85-86
    سولماز آوریده، سید رضا معینی صفحات 165-185

    هدف این پژوهش بررسی رضایت شغلی مربیان و معاونین پرورشی استان گیلان درسال 86-1385 و هم چنین بررسی عوامل مرتبط با رضایت شغلی و ارایه راهکارهایی برای بالا بردن میزان رضایت شغلی و کاهش نارضایتی مربیان و معاونین پرورشی استان گیلان است. باتوجه به اهداف و مقتضیات طرح در تدوین مبانی و چهارچوب نظری از روش اسنادی برای جمع آوری داده ها از روش پیمایشی استفاده شده است به نحوی که با استفاده از نمونه گیری تصادفی با طبقه بندی و کاربرد فرمول کوکران تعداد 78 نفر از بین مربیان و معاونین پرورشی استان گیلان به تصادف انتخاب شدند. پرسشنامه محقق ساخته شده شامل 40 گویه با سیوال بسته پاسخ با طیف لیکرت تنظیم شده در حیطه سن، جنس، بیگانگی ازکار، حقوق و مزایا، کنترل کار، محیط کار، سابقه کار، عدالت توزیعی، مدرک تحصیلی مرتبط به صورت خود ایفا تکمیل گردید و داده ها به دو صورت توصیفی (با استفاده از جدول توزیع فراوانی درصد فراوانی، فراوانی تجمعی) و استنباطی (بااستفاده ازآزمون دوجمله ای، یومن ویتنی، همبستگی پیرسون) با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. عمده ترین یافته های پژوهشی این است که رضایت شغلی با متغیر های حقوق و مزایای دریافتی، بیگانگی نسبت به کار، عدالت توزیعی و محیط کار پرورشی رابطه معناداری دارد. در بین موارد ذکر شده بالاترین درجه رضایت شغلی مربوط به محیط کار امور پرورشی و پایین ترین درجه رضایت شغلی مربوط به بیگانگی ازکار می باشد، این درحالی است که نوع جنسیت و مدرک تحصیلی، کنترل برکار و سابقه خدمت در میزان رضایت شغلی اثر چندانی ندارد. نتایج تحقیق نشان می دهد که مربیان و معاونین پرورشی از حقوق و مزایای دریافتی خود رضایت داشتند و خواستار اجرای عدالت توزیعی و فراهم بودن شرایط ابتکار و خلاقیت درکار و تامین انتظارات شغلی خود بودند. توجه به خواسته های مربیان و ارتقاء شرایط فیزیکی محیط کار از عوامل موثر بر رضایت شغلی آنان می تواند باشد.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، مربیان و معاونین پرورشی، بیگانگی از کار، عدالت توزیعی، محیط کار، حقوق و مزایای دریافتی
  • بررسی میزان گرایش دانشجویان دانشگاه های تبریز به عضویت در تعاونی های اشتغال زا
    مظفرالدین شهبازی، فاطمه قربانی صفحات 187-217

    یکی از رهنمودهای کلی درجهت کاهش نرخ بیکاری، ایجاد اشتغال ومشارکت مردم در فعالیت های اقتصادی و گسترش تعاونی ها است. فعال نمودن بخش تعاونی به ویژه تعاونی هایی که در زمینه تولید و خود اشتغالی فعالیت دارند با اتکاء به توان علمی فارغ التحصیلان دانشگاه ها و با توجه به روحیه گروه گرایی ایرانیان زمینه را برای حضور در بازارهای جهانی و گشودن مرزهای اقتصادی بیش از پیش فراهم خواهد کرد. بنابراین در میان سه بخش تعاونی، دولتی و خصوصی، شرکت های تعاونی می توانند بستر مناسبی برای اشتغال فارغ التحصیلان و جذب آنها باشند. در این پژوهش سعی شده گرایش گروه های دانشجویی به تعاونی های اشتغال زا و عوامل موثر بر آن در دو دانشگاه آزاد و دولتی تبریز مورد بررسی قرار گیرد. بدین منظورضمن آشنایی با تعاونی و تیوری های مرتبط با آن (آراء و عقاید اندیشمندانی چون رابرت اون، لویی بلان، شارل فوریه و...) با استفاده از روش پیمایش و تکنیک پرسشنامه از 754 دانشجو به عنوان حجم نمونه که با روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی سیستماتیک انتخاب شده بودند اطلاعات مورد نیاز جمع آوری گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که بین متغیرهای مستقل (مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، ارضاء نیازها و ویژگی های فردی به جز سن و درآمد) و متغیر وابسته (گرایش دانشجویان به عضویت در تعاونی های اشتغال زا) رابطه معنی داری وجود دارد. هم چنین مشخص شد بین دو گروه (دانشجویان دانشگاه آزاد و دولتی) به لحاظ گرایش به عضویت در تعاونی های اشتغال زا، با اطمینان بالای 99/0 درصد تفاوت معنی داری وجود دارد که این میزان گرایش در بین دانشجویان دانشگاه آزاد بالاتر از دانشجویان دانشگاه دولتی می باشد.

    کلیدواژگان: تعاونی های اشتغال زا، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی، ارضاء نیازها
|
  • Social Factors Affecting the Intensity of Crimes among the Women in Uromiah Prison (Women's Section.)
    Hossein Banifatemeh, Zeinab Baghery Raoof Pages 1-21
    Although according to Durkheim, a certain rate of social deviances in any society is normal, and in spite of the fact that social harms and abnormal behavior may have psychological and biological origin, or they may result from personality disorders or personal characteristics, yet social deviance as an abnormal behavior is a completely social phenomenon and several factors can affect its formation. Social deviance in the present day society of Iran is a structural issue and a consequence of social disorder. Therefore, it will increase in the future. With regard to the statistics on the growth of social damages in Iran and the important role and position of women and the crimes (deviances) related to women, This research aims to find out the social factors affecting the intensity of the women's crimes in Uromiah Prison. The research type is survey. The research population includes all the 108 women prisoners in the women's section of Uromiah Prison. Because of the limited number of the population, sampling was not carried out. The research device is a researcher-made questionnaire, the validity of which was determined by face value and factor analysis, and the reliability was measured by Cronbach, s Alpha. Data analysis was carried out using Spss software. The results indicated that there is a signifant relationship between the rate of anomy, religious beliefs, association loith unfit peers and family problems, and crime intensity among the women. The result of multiple regression showed that among the above-mentioned factors, association with unfit peers and religious beliefs remained within the regression model and in sum made up 26% of the women's crime intensity variance.
    Keywords: Crime intensity, Social Factors, Women, Women's crimes, Uromiah Prison
  • Determinin the Rate of Violence Spread and the Social Factors Affecting It (A case study of Ajabshir high schools, boy and girl students).
    Mahmood Elmi, Khadijeh Tighzan Pages 23-42

    Violence among adolescents is one of the major problems in societies which is increasing nowadays. Adolescent violence as a social issue, like other social issues, is affected by different factors. The aim of this research is to investigate the social factors affecting violence among high school students by using theories of social psychology and sociology in particular. The research is a survey and the research tool is a questionnaire which was distributed among 375 boy and girl students of Ajabshir high schools, who were chosen through systematic and clustering sampling technique. The findings showed that lack of affection toward parents, lack of parent supervision over children's behavior, parents, ill-treatment with children, parents, conflict with each other, peer felons, lack of commitment to ethics, punishment at school, and parents, strictness have a direct and significant relationship with adolescent violence. The multiple regression analysis indicated that the variables of parents, ill-treatment, lack of affection toward parents, parents, supervision, socio-economic status, team work, peer felons, and commitment to ethics have a major share in determining the rate of students, violence. The obtained rate was 51%.

    Keywords: Violence, its dimensions, Peer felons, Parents, ill-treatment, Supervision, socio-economic status
  • A Study of the Social and Individual Factors Affecting Educational Motivation among High School Students of Arasbaran Region.
    Mohammad Abbaszadeh, MohammadBager Alizadeh Agdam, Kamal Koohi Pages 43-66

    The present research studies the individual and social factors affecting the educational motivation among high school students. The aim of the research is to identify the individual and social factors that affect educational motivation. The research method is survey, and the data collection device is a questionnaire. Sampling is based on stratified-simple random sampling. The sample size is 496 high school students.After testing the research hypotheses, the following results were obtained: There is a significant relation between social facilities, mental factors, group factors, educational level, management-educational factors, age, and educational motivation. In addition, the study revealed that the students, educational motivation is different according to their educational stage, gender, and educational courses.

    Keywords: Educational Motivation, Educational stage, Educational courses, Education, training
  • The Study of Global, National, Ethnic and Religious Identity Dimensions of High-school Students and their Related Factors.
    Samad Sabbagh Pages 67-109

    The main aim of the present study is to examine the global, national, ethnic and religions identity dimensions of high-school students and their related factors, so the main question is ''which of the identities (Global, national, ethnic, or religions) does the student initially introduce himself with and feel committed to? And what factors are related to that identity?" The independent research variables are: relations network range, level of awareness, self-concept, reference group, team work, satisfaction with life, feeling of discrimination and injustice, the students, economic-social status and gender. The relationship of these factors with the identity dimensions or the dominant identity as the dependent variable has been measured. The research is a survey, and the statistical population includes all the high-school grade two boy and girl students of Tabriz. The sample size, 385, was obtained using Cochran's formula and stratified sampling technique. The research device was a researcher-made questionnaire, the validity of which was measured by face validity and structural validity, and the reliability was confirmed by cronbach, s Alpha. The data were analyzed using Spss software, version 17, and one-way ANOVA test, LSD test, X2 test. In order to determine the intensity of the relation between the variables, Cramer's V test and Q coefficient test were used. The results indicate that the dominant identity among the students is the religious identity, and the national, global and ethnic identities fall behind, respectively. Among the variables under study relations network range, reference group, team work, satisfaction with life, feeling of discrimination and gender showed a significant relationship with the dependent variable. However, the two other variables (economical-social status and self-concept didn't show any relationship with identity dimensions. The theoretical findings of the present study confirm the view concerning the interaction at the level of intellect and the views of sociologists such as at a medium level.

    Keywords: Identity, global identity, National Identity, religious identity
  • A Study of the Social Factors Affecting Family Violence among the Families in Tabriz.
    Kamran Sedagat, Jalal Zarinian Pages 111-135

    The purpose of the present research is to investigate and identify the effect of demographic, economic, social, and cultural factors in describing family violence. In other words, in this research an attempt is made to answer the question "Why is violent behavior seen in some families?" Therefore, the research hypotheses have been based on three theoretical perspectives of social psychology; i.e., the Psychoanalytic approach, the behavioristic approach, and cognitive approach as well as the previous studies in order to describe family violence. The data needed for testing the hypotheses were collected through a questionnaire and probability proportionate to size sampling (PPS) from a sample of 384 persons in Tabriz. The exploratory factor analysis was used to categorize the factors related to family violence, and cronbachs Alpha was used to measure the reliability of the items. In order to test the hypotheses, Pearson's correlation coefficient, T-test, and one-way variance analysis were used. Finally, to show the social factors affecting family violence, multiple regerssion was used. The results obtained from the research indicate that family violence has a significant relation with the family type, marriage type, socio-economic status, job status, level of education, age, and religious beliefs.

    Keywords: Family violence, Demographic, Economic, Social, cultural Factors
  • A Comparative Study of the Relationship between Teacher's Social Capital and Their Job Satisfaction and Organizational Commitment among the Employed and Hired Teachers of Maragheh during the Academic Year 1388-89.
    Siroos Fakhraie, Mehdi Asadi Pages 137-163

    The aim of this research is to make a comparative investigation on the relationship between social capital and job satisfaction and operational commitment of employed and hired teachers. Social capital, and job satisfaction and organizational commitment are of great importance in development and social welfare. The study is of survey type and the research instrument is a questionnaire. The statistical population consists of 250 employed and hired teachers of Maragheh during the academic during the academic year 1388-89 by simple and stratified random sampling. The independent variable of the research is social capital and its dimensions, and the dependent variables are job satisfaction and organizational commitment. The obtained results shows a significant difference between the mentioned variables.

    Keywords: Social capital, Job satisfaction, Organizational Commitment, Employed teachers, Hired teachers, comparative study
  • A Study of Job Satisfaction among the Educational preceptors and Assistants of Gilan Province and the Social Factors Influencing It.
    Soolmaz Avarideh, Seyyed Reza Moini Pages 165-185
    Introduction

    The purpose of this study is to investigate job satisfaction among the educational preceptors and assistants of Gilan Province and the social factors influencing it. Also, this study is going to analyze the related factors in job satisfaction and decrease dissatisfaction of the training educators and assistants of the province. Regarding the purposes and requirements of the project, a documentary method was used to compile the theoretical bases and frames, and a survey method was applied to collect the data. By using random stratified sampling method and kockran,s formula, 78 preceptors and assistants of Gilan.Province were selected. A researcher made questionnaire including 40 Yes/No closed-answer questions with Likert spectrum was designed in the areas of age, gender, alienation from work, salary and benefits, control on the job, work condition, job experience, distributional justice, and educational degree. The questionnaires were completed self-performedly, and the data were analyzed using SPSS program in both descriptive way (using distributional abundance, abundance percentage, and abundance gathering diagram) and inferential way (using Yuman Vitney,s two-sentenced test, and Pearson's correlation).

    Results

    The major findings of the research show that there is a significant relationship between job satisfaction and salary and benefits, alienation from work, distributional justice, and educational work condition. In the mentioned cases, the highest rate of job satisfaction was related to educational work condition, and the lowest rate was related to alienation from work. It should be mentioned that gender, educational degree, control on the job, and work experience have little influence on the rate of job satisfaction.

    Conclusion

    Educational preceptors and assistants were satisfied with their salary and benefits, and they wanted the distributional justice to be executed and asked for a situation in which they can have creativity and innovation and their job expectations can be fulfilled. Of course, paying attention to their requirements and to the physical work condition can be influential on their job satisfaction.

    Keywords: Job satisfaction, Educational preceptors, assistants, alienation from work, distributional justice, Work condition, Salary, benefits
  • Investigating the Tendency Rate of the University Students of Tabriz towards Membership in Job-creating Cooperatives.
    Mozaffareddin Shahbazi, Fateme Gorbani Pages 187-217

    One of the general guidelines in reducing the rate of unemployment is creating jobs, involving people in economic activities, and expanding cooperatives. Activating the cooperative sector, especially cooperatives which are in volved in production and self-employment, by relying on the academic capability of university graduates and considering the collectivist spirit of Iranians will pave the way for further presence in the global markets and opening the economic borders. Therefore, of the three sectors–cooperative, public, and private–the cooperative companies can provide better conditions for employing and involving university graduates. The purpose of this research is to investigate the tendency rate of the students of Public University and Islamic Azad Univery of Tabriz toward cooperatives and the factors affecting their tendency. For this purpose, after familiarity with cooperatives and the related theories (ideas of such thinkers as Robert Owen, Louiy Blone, Charles Fourier, etc.), we carried out a survey and collected the data by using a questionnaire distributed among a sample of 754 university students who were chosen by systematic stratified-random sampling. The result of the research indicate that the independent variables-social participation, social trust, social solidarity, satisfying needs, and individual characteristics (excluding age and income)-have a significant relationship whit the dependent variab – the students, tendency towards membership in job-creating cooperatives. In addition, it was revealed that there is a significant difference between the two groups (students of Islamic Azad University and students of public university) regarding their tendency towards membership in job-creating cooperatives (99%). The tendency is higher among Azad University students than public university students.

    Keywords: Job-creating Cooperatives, Social trust, social participation, social solidarity, Satisfying needs