فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 9، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود علمی، نعمت الله تقوی، سولماز کاظمی فر صفحات 7-21

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش عوامل اجتماعی در گرایش به جرم زنان زندان شهر تبریز در سال 1388 پرداخته شد. مطالعه حاضر با بهره گیری ازنظریه های کنترل هیرشی، مهار، خنثی سازی دیوید ماتزا، همنشینی افتراقی ساترلند، آنومی پارسونز، بی سازمانی اجتماعی تدوین شده است.روش پژوهش حاضر به صورت غیر آزمایشی و از نوع علمی - مقایسه ای است. جامعه آماری شامل  100 نفر زنان زندانی موجود در زندان شهر تبریز و 100 نفر زنان عادی شهر تبریز است. حجم نمونه 50 نفر از زنان زندانی موجود در زندان شهر تبریز و 50 نفر از زنان عادی شهر تبریز و شیوه نمونه گیری، نمونه گیری تصادفی می باشد. اعتبار پرسشنامه از طریق اعتبار محتوایی و جهت سنجش پایایی پرسشنامه نیز از تکنیک آلفای کرونباخ استفاده شدکه برای همه متغیرها بالای 7/0 به دست آمد و پرسشنامه دارای اعتبار و پایایی قابل قبولی می باشد. براساس چارچوب نظری مورد استفاده و نتایج به دست آمده از آزمون t-test مستقل برای فرضیه هایی بین میزان تقید مذهبی، نابهنجاری رفتاری دوستان، نابهنجاری رفتاری خانواده زنان زندانی و عادی تفاوت معنی دار وجود دارد. ولی بین نحوه کنترل خانواده زنان زندانی و عادی تفاوتی وجود ندارد. در واقع، از بین عوامل اجتماعی تاثیرگذار در گرایش به جرم زنان زندان تبریز، پایین بودن تقید مذهبی و بالا بودن نابهنجاری رفتاری دوستان و نابهنجاری رفتاری خانواده نقش به سزایی داشته اند.

    کلیدواژگان: جرم زنان، عوامل اجتماعی، زنان زندانی، زنان عادی
  • حمید پارچه باف شمالی، کامران صداقت، محمد عباس زاده صفحات 23-36

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر اجرای برنامه هدف مندسازی برکنش اجتماعی دینی در بین شهروندان تبریز انجام شد. در این تحقیق در راستای نیل به هدف تحقیق و به دلیل ارزیابی اثر برنامه هدف مندسازی یارانه ها بر روی کنش های اجتماعی شهروندان، روش ارزیابی مورد استفاده قرار گرفته است. جامعه آماری شهروندان بالای 20 سال شهر تبریز که 562 نفر با فرمول کوکران و نمونه گیری خوشه ای به پرسشنامه پاسخ دادند. میانگین کنش های اجتماعی دینی قبل ازاجرای برنامه هدف مندسازی یارانه ها 84/32 بود که در مقام مقایسه میانگین بعد از اجرای برنامه هدف مندسازی یارانه ها 36/31 به دست آمد. بااجرای برنامه هدف مندسازی یارانه ها، کنش های دینی دربین طبقات اجتماعی جامعه کاهش یافته است و این کاهش در بین طبقات متوسط رو به پایین و متوسط جامعه بوده است.

    کلیدواژگان: کنش های اجتماعی، کنش های دینی، هدف مندسازی یارانه ها
  • داود ابراهیم پور، فیروز راد، فریدون تقی پور صفحات 37-52

    در پژوهش حاضر به بررسی عوامل اجتماعی مرتبط با میزان ناسازگاری زناشویی در بین زوج های مراجعه کننده به دادگاه خانواده مشگین شهر در سال 1391 پرداخته شده است. در این پژوهش از 900 نفر جامعه آماری 280 نفر به عنوان نمونه با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شده و از روش تحقیق پیمایشی و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. در چارچوب نظری پژوهش از نظریه های کارکردگرایی، همسان همسری، ناهمسان همسری، نظریه شبکه و نظریه مبادله استفاده شده است. بر اساس یافته های پژوهش بین ناکامی زوج ها از زندگی مشترک، دخالت دیگران در زندگی زوج ها، اختلاف طبقاتی زوج ها، اختلاف عقاید زوج ها، اختلاف درمیزان دینداری زوج ها، اختلاف سنی زوج ها بامیزان ناسازگاری زناشویی رابطه معنی داری وجود دارد. میزان ناسازگاری زناشویی برحسب میزان درآمد خانواده و سطح تحصیلات و نوع شغل زوج ها تفاوت معنی داری وجود ندارد. میزان ناسازگاری زناشویی در بین زوج های دارای اعتیاد بیش از زوج های غیرمعتاد می باشد. برای آزمون فرضیه ها از آزمون های آماری همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یکطرفه و t-test استفاده شده است.

    کلیدواژگان: اختلاف طبقاتی، اختلاف عقاید، ناسازگاری زناشویی، ناکامی زوج ها در زندگی مشترک
  • نعمت الله تقوی، صمد صباغ، حسام نصیری صفحات 53-68

    هدف از انجام این تحقیق، مقایسه سازگاری زناشویی زنان شاغل و غیرشاغل و عوامل مرتبط با آن درشهر مهاباد می باشد و روش تحقیق به کار رفته درآن پیمایشی است. جامعه آماری مورد مطالعه در این تحقیق، کلیه زنان متاهل با دامنه سنی 6415 ساله شاغل و غیرشاغل شهر مهاباد درسال 921391 به تعداد 46625 نفر می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران،380 نفر برآورد گردیده و نمونه ها به شیوه خوشه ای چند مرحله ای و هم چنین تصادفی سیستماتیک انتخاب گردیدند. گردآوری داده ها با استفاده ازپرسشنامه استاندارد سازگاری زناشویی اسپانیرکه ضریب پایایی آن به کمک آلفای کرونباخ 96/0 به دست آمد، صورت گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی دو گروه مستقل استفاده شده است. فرضیه اصلی تحقیق با آزمون تی و مقدار خطای 5 درصد و سطح معنی داری 95 درصد مورد تایید قرار گرفت. بنابراین نتایج یافته های پژوهش حاضر گویای آن است که میزان سازگاری زناشویی زنان شاغل در مقایسه با زنان غیرشاغل بیشتر است.

    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، اشتغال، زنان شاغل، زنان غیرشاغل
  • بدر شکوهی آشان، سیروس فخرایی، داود ابراهیم پور صفحات 69-86

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و میزان رضایت شغلی اعضای هیات علمی مراکز آموزش عالی شهرستان مراغه انجام گرفته است. ما در انجام این تحقیق به دنبال پاسخ به این سوال ها بودیم که آیا بین سرمایه اجتماعی و میزان رضایت شغلی اعضای هیات علمی مراکز آموزش عالی در شهرستان مراغه رابطه وجود دارد؟ سرمایه اجتماعی در میان اعضای هیات علمی این مراکز چه قدر است؟ سطح رضایت شغلی اعضای هیات علمی این مراکز در چه وضعیتی قرار دارد؟ چه عواملی بر میزان سرمایه اجتماعی اعضای هیات علمی این مراکز موثر است؟ در نهایت این که از بین ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی کدام یک در میزان کسب رضایت شغلی اعضای هیات علمی مراکز آموزش عالی مذبور بیشترین تاثیر را دارد؟ در این تحقیق سرمایه اجتماعی تحت عنوان متغیر پیش بین با ابعاد: اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، تعهد سازمانی و تعلق اجتماعی در نظر گرفته شده است و رضایت شغلی به عنوان متغیر ملاک با شاخص های پنج گانه از قبیل: نوع کار، نحوه مدیریت واحد سازمانی، نحوه همکاری همکاران، ارتقاء و ترفیع و حقوق مزایا را مورد بحث و بررسی قرار می دهد. پژوهش حاضر براساس هدف، جزء تحقیقات کاربردی محسوب می شود و ازلحاظ روش تحقیق، پیمایشی است. برای جمع آوری اطلاعات مربوط به ادبیات موضوع از روش کتابخانه ای و درراستای گردآوری داده ها ازپرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری مورد مطالعه کلیه اعضای هیات علمی شاغل درمراکز آموزش عالی شهرستان مراغه درسال تحصیلی 91-1390 در گروه های استخدامی رسمی، پیمانی و قراردادی را در بر می گیرد که مجموع آن 221 نفر می باشند. حجم نمونه پژوهش که براساس فرمول کوکران مورد محاسبه قرار گرفته است شامل 140نفر گردید، آزمون های مورد استفاده برای بررسی و تحلیل نتایج اطلاعات جمع آوری شده همبستگی، تحلیل واریانس و تحلیل رگرسیون بود. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها از طریق رگرسیون و تحلیل واریانس حاکی از تایید فرضیه اصلی و چهار فرضیه فرعی آن می باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رضایت شغلی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، اعضای هیات علمی مراکز آموزش عالی
  • گلشن رستمی، حسین بنی فاطمه، محمدباقر علیزاده اقدم صفحات 87-98

    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین سرمایه فرهنگی با میزان مشارکت اجتماعی زنان شاغل در آموزش و پرورش شهر میاندوآب بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دبیران زن شاغل در آموزش و پرورش شهر میاندوآب تشکیل می دهند که تعداد آن ها 1500 نفر می باشد با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی و به تناسب جمعیت شاغل آن ها را درسه مقطع ابتدایی، راهنمایی ومتوسطه طبقه بندی کرده و با استفاده از تکنیک پرسشنامه محقق ساخته اطلاعات لازم گردآوری شد. سپس با استفاده از نرم افزارspss  تنظیم و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند و براساس اطلاعات به دست آمده درمجموع میزان مشارکت اجتماعی دبیران زن در حد بالایی بوده و میزان سرمایه فرهنگی آنان در حد متوسط می باشد که سهم دو بعد تجسم یافته و عینیت یافته درحد متوسط و سرمایه فرهنگی نهادی کمتر ازحد متوسط است، درنتیجه بین دو متغیر میزان مشارکت اجتماعی و میزان سرمایه فرهنگی همبستگی مستقیم معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: : سرمایه فرهنگی، مشارکت اجتماعی، دبیران زن، آموزش و پرورش
  • فلور حکیمی، رامین صادقی نژاد صفحات 99-114

    ملاحسن ادیب اهری در اولین سالگرد سام خان قره چه داغی، ملقب به «امیر ارشد»، مرثیه ای سروده که از نظر جامعه شناختی قابل تحلیل و بررسی است. با مطالعه این سوگ سروده، متوجه می شویم که ملاحسن، برای تاثیر نهادن در طبقات اجتماعی، از شیوه حداکثر آگاهی ممکن طبقاتی جامعه، سود برده و توانسته است با ارایه اطلاعات قابل عبور، شخصیتی از سام خان، برای جامعه روشنفکری آن زمان، ترسیم کند که بیشتر با خواسته های ذهنی طبقه خویش سازگار است تا با حقایق تاریخی موجود در اسناد و کتاب ها. سام خان در این سوگ سروده، شخصیتی آرمانی، مبارز، مشروطه خواه، استبداد ستیز، مقبول و مورد پسند جامعه روشنفکر وطبقه عامه مردم معرفی شده است،که برخی از این آگاهی ها با پیشینه واسناد تاریخی همخوانی ندارد. این که آیا ملاحسن با مفاهیم طبقات اجتماعی، حداکثرآگاهی ممکن، آگاهی واقعی و... آشنایی داشته، بر ما پوشیده است. اما بررسی متن سوگ سروده، نشان می دهد، وی به طور غریزی و با استفاده از استعداد خدا دادی خود، توانسته است؛ این مفاهیم را در مرثیه خود، پیاده کند. در این نوشته، از شیوه ساختارگرایی «لوسین گلدمن» استفاده کرده ایم و با پیاده کردن دو  روش «درک» و «توضیح»، روی متن (سوگ نامه)، سعی کرده ایم، ارتباط ساختاری متن مورد نظر با طبقات اجتماعی و مفاهیم آگاهی ممکن توده ها وحداکثر آگاهی ممکن جامعه و اطلاعات قابل گذر را تبیین کنیم. یافته های تحقیق نشان می دهد، بین اطلاعات قابل عبور دراین سوگ سروده و طبقه اجتماعی و ساختار زمان تولید اثر، ارتباطی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: حداکثر آگاهی ممکن، ادیب اهری، ساختارگرایی، سردار ارشد، لوسین گلدمن
  • امیر خوشحال، صمد عابدینی صفحات 115-135

    منظور ما از این نوشته آن است که جایگاه و خواستگاه نخبگان فکری و سیاسی در هفتاد ساله بعد از مشروطه چه به صورت رسمی و چه به صورت غیررسمی و نقش قدرت حاکم در این جایگاه را با استفاده از روش تطبیقی- تاریخی و از راه گردآوری اطلاعات از راه منابع دست اول و دوم بررسی ومورد کنکاش قرار دهیم؟ توضیح این که در سیر تحولات اجتماعی جامعه ما در ایران بین دو انقلاب چون جامعه ما استبدادزده و عقب افتاده وعشیره]ایلیاتی [بودکه در آن شاه با محارمش همه کاره بودند ومردم نیز بیسواد و توده وار، ونخبگان آن نیز متاثر از این دو، اما با وجود این در اواخر قرن نوزدهم میلادی ظلم بر مردم توسط حکام ولایات شدت گرفته و ورود کالاهای خارجی کالاهای تولید داخل را از رونق انداخته بود، امتیازهای اقتصادی به خارجیان بسیار زیاد شده، سفرهای پر خرج پادشاهان به فرنگ افزایش یافته و موارد دیگر، زمینه را برای بروز بحران فکری در ذهن نخبگان جامعه فراهم کرد تا جایی که بالاخره منجر به پیدایش انقلاب مشروطیت در ایران شد. به طورکلی جایگاه و خواستگاه نخبگان در دوران هفتاد ساله مشروطه: 1. اکثر نخبگان حاکم از طبقه فرادست و وابسته به دربار و از افراد مورد اعتماد دربار بودند. 2. اکثر نخبگان این دوره (به خصوص نمایندگان مجلس) از مالکان و کارمندان دولت]دیوان سالاران[و بعد روحانیون بودند. 3. اکثر نخبگان ابزاری و تا حدودی فکری منابع شان از مالکیت بر زمین بوده است. 4. اکثر نخبگان فکری و ابزاری در این دوران در جمعیت سیاسی فراماسونری عضو بودند و... .

    کلیدواژگان: نخبگان، جایگاه نخبگان ابزاری]حاکم[_ نخبگان فکری]غیرحاکم[_ انقلاب مشروطیت، توده ها، دربار
|
  • Mahmood Elmi, Nematollah Tagavi, Solmaz Kazemifard Pages 7-21

    The present study aims at investigation the role of social factors in the tendency of women to crime in Tabriz prison in 1388. The theories used in this study are: Hirsch's control, David Matzo's inhibition and neutralization, Sutherland's differential companion, Parsonez's Anomy and social non organizational.The method of the study is non experimental and comparative. The participants are 50 women in Tabriz prison and 50 normal women out of prison which are chosen by random sampling.  The validity of the study is determined by content validity and the reliability was estimated by Cronbach's alpha is more than 0.7 for all of the variables. The obtained results from dependant t-test revealed that, there is a significant difference between religious adherence, behavioral disorders' of friends and behavioral disorders' of family of women in the prison and normal women of the city. But there is no difference in family control methods of women in the prison or in the city. Generally it can be concluded that among the most effective social factors, low religious adherence, high behavioral disorders of friends and family are significant in the tendency of women to crime.

    Keywords: Women's crime, social factors of women in prison, normal women
  • Hamid Parche Baf Shomali, Kamran Sedagat, Mohammad Abaszadeh Pages 23-36

    The aim of this study was to recognize the effect of administration of goal-directed subsidy plan on social religious actions among citizens in Tabriz. To conduct this study 562 people over 20 years old as the sample of study were selected. The research method is questionnaire and kokran formula and cluster sampling were used to analyze data. The mean score of social religious action before administering goal-directed subsidy plan was 32.84, whereas after administering the mean score became 31.36. Administering goal-directed subsidy plan, religious actions among social status have decreased and this decrease was between down-oriented middle class and middle class.

    Keywords: social action, religious action, goal-directed subsidy plan
  • Davood Ebrahimpour, Firooz Rad, Feridoon Tagipoor Pages 37-52

    This search is to study the associated factors of marital discord among couples referred to the family court of MeshkinShahr in 1391. In this search population of 280 people have been chosen among 900 sample using Cochran's formula and the research method is survey. The data were gathered through questionnaire and theories of functionalism, homogamy, heterogamy, network and exchange were used. To measure the variables Pearson correlation coefficient, ANOVA and t-test were used. On the basis of research findings, there is a positive correlation between marital discord and couple's failure in life, other's intervention in couple's life, couple's class differences, couple's opinion differences, the degree of couple's religiosity and couple's age differences. The marital discord in terms of family income, education and occupation levels of couples were not different, but it is different in terms of couple's addiction

    Keywords: class differences, opinion differences, marital discord, couples failure in life
  • Nemattollah Taghavi, Samad Sabbagh, Hesam Nasiri Pages 53-68

    The purpose of this study is to compare the marital adjustment of employed and unemployed women and related factors of it in Mahabad .The method of the study is survey. The population of this research is all employed and unemployed married women aged 15 to 64 years old in city of Mahabad in 91-92 who are 46625 people. The Sample size using Cochran formula was 380 people and the samples were selected by multi-cluster sampling technique to systematic random sampling. Data were collected using a standardized questionnaire by Khodayarifard which its reliability coefficient estimated as 0/96using cronbach Alpha. In order to analyze data from two independent groups t-test was used. The main research hypothesis was confirmed with the amount of error of %5 and % 95 significancy levels. The results indicate that employed women's marital adjustment is more than unemployed women.

    Keywords: marital adjustment, Employment, employed women, unemployed women, Mahabad
  • Badr Shokohi Ashan, Sirous I Fakhray, Davood Ebrahimpour Pages 69-86

    This study investigates the relationship between social capital and job satisfaction of faculty members in higher education centers of Maragheh city. It is tried to answer such questions in this study as: how much social capital is there among faculty members in these centers? What is the satisfaction level of faculty members in these centers? What factors contribute to faculty members' the social capital in these centers? Finally, which one of the different aspects of social capital are the most effective in job satisfaction of faculty members in higher education centers? In this study, the dimensions of social capital as predictive variables are: social trust, social participation, organizational commitment and social dedication, and job satisfaction as the criterion variable (dependent) with five parameters discusses the type of work, management of organization, cooperation of colleagues, enhancement and promotion of the rights and benefits. The research method is the survey and the data collected through a questionnaire. The population of the study included all faculty members working in higher education centers in the city of Maragheh in the academic year of 2012-2013 who are 221. The sample size of 140 people was calculated according to Cochran formula and correlation, variance and regression used to the analysis of data. Results of the regression analysis showed the confirmation of the main hypotheses and sub-hypotheses. In fact, it can be stated that social capital and job satisfaction among faculty members in higher education centers in the city ofMaragheh, there are related.

    Keywords: Social capital, Job satisfaction, Social trust, social participation, faculty members in higher education centers
  • Goshan Rostami, Hussein Banifatemeh, MohammadBagher Alizadeh Aghdam Pages 87-98

    The main objective of this study was to investigate the relation between cultural capital and social participation of Female teachers in Miandoab city. The statistical population included 1500 female teachers. Using a stratified random sampling method, they were classified to primary, guidance and high school proportionally. By using the researcher-made question naire technique, required data were collected. By using computer soft wares (SPSS) the data was set out and analyzed and the results are as follows:According to data the social participation was high and the amount of cultural capital is average also, the contribution of both embodied and objectified aspects is average but the institutional cultural capital is below average. Thus, there is a straight and meaningful relationship between both social participation and cultural capital variables.

    Keywords: Cultural capital, social participation, female teachers, education
  • Flor Hakimi, Ramin Sadeghinezhad Pages 99-114

    Molla Hassan AdibAhari has written an elegy in the first anniversary of Sam Khan GharehjeDaghi nicknamed as Amir Arshad that is being an important mourning letter in terms of sociological views. By studying this mourning letter, we find out that Molla Hassan has applied his own ultimate and possible struggle to show the establishment of social classes designing and drawing acceptable information to give a sophisticated character of Sam Khan in a social intellectual term. This also is matched to his social era as an adaptive case along with the historical events presented in some books in this regard. Sam Khan has been introduced as an outstanding, liberty-seeking, dictator-fighter and idealism character in this lamentation letter. Some of these conscious affairs are not coincident with the historical backgrounds. The main question is whether Molla Hassan is familiar with the social classes concepts, and by reviewing this mourning text, it is shown that he could be able to write these mourning texts by his own talent and aptitude congenitally in his own verses. In this text, it is observed that he has taken and applied Lucian Goldman's structuralism style. Now, we struggled to represent the structural relationship of the related text in terms of social classes and conscious concepts through the implementation and clarification of two methods of perception and explanation on this mourning text. The findings of the text showed that there is not a direct relationship between the acceptable information of the mourning verses and social class and the impact of producing the periodical structure in this regard.

    Keywords: ultimate possible conscious, AdibAhari, Structuralism, SardarArshad, Lucian Goldman
  • Amir Khoshhal, Samad Abedini Pages 115-135

    The goal of this article is to study the place and origin of mental and political elites after seventy years of constitution whether formallyor informally and define the role of governor power in this place. In the past our society was autocracied, back warded and trible in which king and his confidants werein charge of everything and people were uneducated and masses and elites were influenced by both of them, but in the late nineteenth century injustice by governors on people got intensified , import of foreign goods stopped internal goods to flourish, economic concession to foreigners increased, the cost of travelling abroad by kings increased and other cases provided the way for mental crises in the brain of society elites which led to constitutional revolution in Iran. Generally, the place and origin of mental and political elites in seventy years of constitution were:1. Most governor elites were from upper class and related to court and were among court confidents. 2. Most elites of this era (especially parliament members) were from landlords and employees (Divansalaran) and spirituals. 3. Most political elites and somehow mental elites were land lords. 4. Most mental and political elites of this era were freemasonry members.

    Keywords: Elites, political elites place (governor), mental elites (non-governor)constitutional revolution, masses, court