فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود علمی، فیروز راد، امیر سیاه محمدی ممقانی صفحات 7-26

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه ی بین سرمایه اجتماعی و تعهد سازمانی در بین کارکنان دانشگاه آزاداسلامی واحد تبریز با استفاده از روش پیمایشی صورت گرفت. جامعه ی آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان دانشگاه آزاد واحد تبریز می باشدکه نمونه ی آماری با استفاده از فرمول کوکران 258 نفر محاسبه گردید و به روش نمونه گیری تصادفی مطبق نظر خواهد شد. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از دو پرسشنامه «تعهد سازمانی مدل آلن و می یر»  و برای سنجش سرمایه اجتماعی پرسشنامه محقق ساخته طراحی گردید. هر دو پرسشنامه از روای لازم برخوردار بودند و پایایی آن ها به ترتیب 77/0 و 90/0 بود. پس از جمع آوری اطلاعات جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون تی تست استفاده شد که در نهایت با توجه به فرضیه های پژوهش نتایج زیر به دست آمد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه هانشان می دهدکه میزان تعهدسازمانی دربین کارکنان درحد متوسط می باشد ولی سرمایه اجتماعی تا حدودی بالا بود. در بین ابعاد سه گانه تعهد سازمانی (تعهد عاطفی، تعهد عقلانی، تعهد هنجاری) بعد عاطفی بیشترین میانگین و بعدعقلانی کمترین مقدار را به خودگرفته است. نتایج آزمون همبستگی نشان دادکه بین تعهد سازمانی و سرمایه اجتماعی در بین کارکنان همبستگی مستقیم معنی دار وجود دارد. و در بین ابعاد سه گانه تعهد سازمانی با سرمایه اجتماعی نیز همبستگی مستقیم و معنی دار بدست آمد. سرمایه اجتماعی و تعهد سازمانی مردان بیشتر از زنان به دست آمده است. هم چنین نتایج حاصله از رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که 22 درصد از تغییرات متغیر ملاک توسط متغیرهای پیش بین پژوهش تبیین می شوند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تعهد سازمانی، اعتماداجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، تعهد عاطفی، تعهد عقلانی، تعهد هنجاری
  • صمد صباغ، نرمینه معینیان معینیان، سارا صباغ صفحات 27-44

    یکی از هدف های مهم نظام سلامت در هر کشور تامین، حفظ و ارتقای سلامت و کیفیت زندگی تمام افراد جامعه است. برای تحقق این امر مهیا سازی امکانات و تسهیلات مناسب جهت تامین سلامت جسمی، روانی و اجتماعی انسان در کلیه مراحل زندگی از جمله حقوق اولیه به شمار می رود. سلامت فقط یک امر زیست شناختی نیست و عوامل اجتماعی نیز در تعیین سطح سلامت افراد دخیل می باشد. عوامل زیادی به داشتن این وضعیت کمک می کنند که از مهم ترین آن ها می توان اعتماد اجتماعی، گذران اوقات فراغت، احساس ناامیدی، اعتقادات دینی و پایگاه اجتماعی اقتصادی افراد را نام برد. روش تحقیق پیمایش و تکنیک جمع آوری اطلاعات پرسشنامه های استاندارد بود. جامعه آماری، خانوار های شهر تبریز که تعداد آن ها برابر 428009 بود. با توجه به فرمول تعیین حجم نمونه برای شهر تبریز، تعداد 326 خانوار برآوردگردید. شیوه نمونه گیری، نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای بود. هدف کلی این بررسی تعیین عوامل اجتماعی موثر برسلامت اجتماعی خانوارهای شهر تبریز بود. نتایج بدست آمده نشان داد که بین میزان سلامت اجتماعی خانوارهای تبریز و متغیرهای مذکور رابطه معنی داری وجود دارد.نتایج تحلیل رگرسیونی عوامل تبیین کننده سلامت اجتماعی نشان داد که از میان متغیرهای پیش بین، چهار متغیر اعتقادات دینی، احساس ناامیدی، اعتماد اجتماعی و گذران اوقات فراغت در مدل نهایی باقی ماندند که این متغیرها 22 درصد واریانس متغیر ملاک را تبیین نمودند.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، احساس ناامیدی، گذران اوقات فراغت، اعتقادات دینی، پایگاه اجتماعی- اقتصادی، خانوارهای تبریز
  • داود ابراهیم پور، رخشنده اعلایی هجراندوست، سیروس فخرایی صفحات 45-62

    پژوهش حاضر باهدف بررسی تفاوت نگرش دانشجویان شهری و روستایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز  نسبت به آسیب ها و مسایل اجتماعی و عوامل اجتماعی مرتبط با آن به روش اسنادی پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری شامل دانشجویان شاغل به تحصیل در سال 1392 بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و با استفاده از پیش برآورد واریانس متغیر وابسته 429 نفر به دست آمد. از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای برای انتخاب اعضای نمونه آماری استفاده گردید. نتایج نشان داد که بین تحصیلات والدین، سرمایه اجتماعی، تعلق گروهی دانشجویان شهری و روستایی و نگرش آن ها به تفاوت آسیب ها و مسایل اجتماعی رابطه معنی دار وجود داشت ولی بین جنسیت، سن، پایگاه اجتماعی- اقتصادی، بعدخانوار و استفاده از رسانه های جمعی دانشجویان شهری وروستایی ونگرش آن ها به آسیب ها و مسایل اجتماعی رابطه معنی داری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: : آسیب های اجتماعی، مسائل اجتماعی، نگرش دانشجویان، دانشگاه آزاد اسلامی واحدتبریز
  • جعفر ابراهیمی، مجید محمدی صفحات 63-78

    بخش کشاورزی در تحکیم پایه های اقتصادی کشورهای رو به رشد و درحال گذار نقشی اساسی ایفا می کند و نقش کشاورزی مکانیزه و گرایش به فعالیت های خدماتی آن در برنامه ریزی و هدایت کشاورزان در تولید محصولات استراتژیک بسیار مفید و در خور توجه است. در این راستا تحقیق حاضر تحت عنوان «بررسی میزان گرایش روستاییان به کشاورزی مکانیزه و عوامل موثر بر آن در شهرستان طارم»، به اجرا درآمده است. جامعه آماری درتحقیق حاضر عبارتست از روستاییان شهرستان طارم که شغل اکثریت آن ها کشاورزی است. و ازبین روستاهای شهرستان که بیش از 100 روستا می باشد (10 روستا دربخش مرکزی و 10 روستا در بخش چورزق) تعداد 20 روستا و از این 20 روستا (جامعه آماری 11000 نفر)، با توجه به این که اسامی روستاهای مورد بررسی را برحسب جدول داشتیم و قادربه مصاحبه باکل افراد جامعه نبودیم تعداد 362 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. روش مورد استفاده در این تحقیق پیمایشی و ابزار مورد استفاده در این تحقیق پرسشنامه که میزان پایایی آن براساس آلفای کرونباخ مقدار 72/. برآورد شده که جمعا دارای 62 سیوال می باشد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار spss و با استفاده از آمارهای توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره انجام گرفته است. بر اساس یافته های تحقیق می توان چنین نتیجه گرفت که از بین عوامل فردی (سن، جنسیت، تحصیلات، بعد خانوار، وضعیت تاهل، مقدار زمین) تنها (تحصیلات) با متغیر وابسته (گرایش به کشاورزی مکانیزه) رابطه معنادار دارد. و هم چنین بین عوامل مستقل (میزان آگاهی کشاورزان، میزان رضایت ازسازمان جهاد کشاورزی) با متغیروابسته (گرایش به کشاورزی مکانیزه) رابطه معناداری وجود دارد و فرضیه های موردنظر در این مورد تاییدمی شود و درخصوص نتیجه گیری کلی این که اکثریت حجم نمونه تحقیق دارای گرایش به کشاورزی مکانیزه بالایی می باشند.

    کلیدواژگان: مکانیزاسیون، علوم اجتماعی، کشاورزی، شهرستان طارم
  • صمد عابدینی، ایلمیرا ساسانپور صفحات 79-97

    این پژوهش به منظور بررسی عوامل مرتبط با انسجام روابط بین اعضای شرکت های تعاونی و تاثیر آن در عملکرد آن ها در شهر اردبیل انجام شده است. روش تحقیق پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را اعضای تعاونی های شهر اردبیل که بنا بر آمار 56275 نفر بودند که (52705 نفر مرد و 3414 نفر زن) تشکیل می داند. از این تعداد 380 نفر به طور تصادفی با استفاده از نمونه گیری خوشه ای و با استفاده از جدول "کرجسی مورگان" انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز ازطریق پرسشنامه محقق ساخته برای داده های کمی و از طریق بحث گروهی متمرکز برای داده های کیفی جمع آوری شد، روایی صوری پرسشنامه توسط متخصصان ومحققان مورد تایید و ضریب پایایی آن با استفاده ازآلفای کرونباخ 93/0 درصد بدست  آ مد. داده ها با استفاده از روش بحث گروهی برای روش کیفی و روش های آماری توصیفی و استنباطی (t تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر) تجزیه و تحلیل شد. نتایج بدست آمده از بحث گروهی نشان داد که اعضای شرکت های تعاونی باید قبل از تاسیس شرکت آموزش دیده و با علاقه و تخصص مربوطه در شرکت مشغول شود و تمامی اعضا با هم در کارها و تصمیمات هماهنگ باشند تا به هدف معین برسندکه از دلایل انسجام می باشد. نتایج بدست آمده از آزمون t نشان داد که عملکرد اعضاء تعاونی ها در وضعیت بهتری می باشد. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین عوامل مرتبط در انسجام روابط بین اعضای شرکت های تعاونی وعملکرد آن ها ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد و هم چنین نتایج تحلیل مسیر نشان داد که از بین عوامل موثر در عملکرد اعضا مولفه های عضویت گروهی، اعتماد و انسجام روابط تاثیر مستقیمی در عملکرداعضا دارد.

    کلیدواژگان: : انسجام روابط، عملکرد اعضا، عضویت گروهی، اعتماد اعضا، پایگاه اجتماعی، انتظارات اعضا
  • ناصر فقهی فرهمند، سعید زنجانی صفحات 99-112

    رشد جامعه و خود شکوفایی آن متکی بر سرمایه های انسانی، مادی و اجتماعی خانواده ها بوده و این سرمایه ها نیازمند امنیت، احساس امنیت و ایمنی است. بی تردید آن گاه که روح و جسم اعضای خانواده در آرامش و آسودگی خاطرباشد، تمامی قوای ذهنی وجسمی آن ها معطوف به خود شکوفایی مادی و معنوی می گردد. باتوجه به اهمیت این موضوع، هدف تحقیق حاضربررسی ارتباط بین سرمایه اجتماعی و سلامت اجتماعی با امنیت خانواده می باشد. این پژوهش از نوع پیمایش مقطعی و با استفاده از ابزار پرسشنامه در میان خانواده ها انجام شد. نمونه این پژوهش 375 خانواده بود که به روش نمونه گیری طبقه ای به طورتصادفی انتخاب ومورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزارspss  وبه وسیله آزمون های تی تست، آنوا و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که تمامی ابعاد سرمایه اجتماعی باسلامت اجتماعی رابطه معناداری دارند. هم چنین نتیجه گیری می شودکه بین سلامت اجتماعی و سرمایه اجتماعی با امنیت خانواده رابطه مستقیمی وجود دارد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، حمایت اجتماعی، امنیت خانواده
  • هوشنگ تقی زاده، نازل اسدی صفحات 113-124

    هدف از این مقاله دست یابی بر ارتباط ویژگی های فردی- اجتماعی کارکنان با خشنودی شغلی است. جامعه آماری تحقیق کلیه کارکنان دانشگاه محقق اردبیلی است که تعداد آن ها 380 نفرمی باشد. با استفاده ازجدول کرجسی و مورگان تعداد نمونه آماری  202 نفر است که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شده اند. ابزارگردآوری داده ها مربوط به ویژگی های فردی- اجتماعی از نوع پرسشنامه محقق ساخته، و مربوط به پرسشنامه خشنودی شغلی از نوع پرسشنامه استاندارد است. نتایج به دست آمده نشان داد که بین متغیرهای مورد بررسی تحت عنوان ویژگی های فردی و اجتماعی کارکنان با خشنودی شغلی رابطه معنی داری وجود دارد (001/0<p). از بین متغیرهای موردبررسی متغیرمیزان سابقه خدمت واحساس تبعیض درکار با خشنودی شغلی ارتباط بیشتری دارد. بر اساس نتایج به دست آمده و با توجه به ضریب و شدت ارتباط بین ویژگی های فردی- اجتماعی با خشنودی شغلی پیشنهادهایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: خشنودی شغلی، ویژگی های فردی و اجتماعی، کارکنان
  • بیژن علمی، مجتبی رمضانی صفحات 125-137

    هدف تحقیق حاضر، بررسی تاکتیک های موثر بربازاریابی ویروسی و نقش آن در رفتار خرید مشتریان می باشد. جامعه موردمطالعاتی شامل کلیه مشتریان شعبات فروشگاه های زنجیره ای رفاه استان آذربایجان شرقی می باشد. در تهیه داده ها از طریق تحقیقات میدانی با استفاده از پرسشنامه بین 384 نفر به صورت تصادفی ساده در دوره زمانی 91-1390 صورت گرفته شده است. برای تجزیه و تحلیل و بررسی مدل مفهومی تحقیق از روش آمار توصیفی و استنباطی و با نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج حاصله از تحلیل فرضیه های تحقیق، نشان داد که تاکتیک های مورد بررسی تاثیر مثبت و معناداری بر بازاریابی ویروسی و رفتار خرید مصرف کنندگان در خرده فروشی عمده دارد و هم چنین موثرترین تاکتیک تاثیرگذار بر بازاریابی ویروسی و رفتار خرید مشتریان خرده فروشان عمده عامل اریه محصول و خدمات رایگان می باشد.

    کلیدواژگان: تاکتیک بازاریابی ویروسی، رفتار مصرف کننده، فروشگاه های زنجیره ای رفاه، استان آذربایجان شرقی
|
  • Mahmoud Elmi, Firouz Rad, Amir Siahmohamadi Mamaghani Pages 7-26

    This paper examines therelationship between social capital and organizational commitment among Tabriz Azad University employees using survey method. Statistical society of this research consisted all employees of Tabriz Azad University in which statistical sampling was calculated by the use of Kokaran formula including 250 people. For gathering the information, two questionnaires of Allen & Mayors’ organizational commitment and assessing the social capital of the researcher`s self-designed questionnaire were used. Both questionnaires had due validity and their constancies been respectively 0/77 and 0/90. After gathering information for data analysis, Pearson`s Correlational Test and T-Test were used. The results indicated that the ratio of organizational commitment was at average among the employees while the social capital was somewhat high. Among the three dimensions of the organizational commitment, affective commitment and continuous commitment had the maximum and minimum amount respectively. The results of correlation indicated that there was a meaningful direct relationship among the staff and there was also a meaningful direct relationship among the three dimensions of organizational commitment and social asset. Men`s organizational commitment and social capital were more than women. Also, the results obtained from different variables indicated that 22 percent of variable changes were determined as a criterion by the predetermined variables of the research.

    Keywords: Social capital, Organizational Commitment, Social trust, social cohesion, social participation, affective commitment, continuous commitment, normative commitment
  • Samad Sabbagh, Narmineh Moinian, Sara Sabbagh Pages 27-44

    One of the key goals of health system in each country is to maintain and improve the health and quality of life for all people in the community. To do this, providing the appropriate facilities for meeting the physical, mental, social health needs of human life at all stages is considered as the basic rights. Health is not just a biological subject, but social factors are also involved in determining the health status of the people. Many factors contribute to this situation such as social confidence, leisure time, feeling of hopelessness, religious beliefs and socio-economic status of individuals. Method of study is Survey and technique for collecting data was standardized questionnaire.  Statistical Population includes Tabriz households who were 428,009. According to the formula for determining the sample size, 326 households were selected for Tabriz city. Sampling method was multi-stage cluster sampling method. The overall aim of this study was to determine the social factors associated with social health in Tabriz families. Results of this study show that there is a significant relationship between social health of Tabriz households and the mentioned variables.

    Keywords: public health, social confidence, feeling hopelessness, Leisure Time, religious beliefs, socio – economic status, Tabriz households
  • Davood Ebrahimpoor, Rakhshandeh Alayi Hejrandost, Siroos Fakhraie Pages 45-62

    This research studies different attitudes of Tabriz Azad university's urban and rural students toward social damages and problems and social factors associated with it. The statistical population includes the students in 1392 educational year. The volume of the sample was 429 using kokran formulas and variance of dependent variable (pretest). The sample has been selected randomly. After collecting the questionnaires, 400 of them were corporated in analyses. The results indicated that there is a meaningful relationship between the education of the parents, social fund, group belonging of urban and rural students and their attitudes toward social damages and issues of cities and villages but there were not any relationship between the gender, age, social and economic status and the use of social media of urban and rural students and their attitudes toward social damages and issues of the cities and villages.

    Keywords: Attitude, Azad university of Tabriz, social fund, social difficult
  • Jafar Ebrahimi, Majid Mohammadi Pages 63-78

    Agricultural sector plays a main role in strengthening economic basis of developing countries and the role of mechanized agriculture as well as attitude towards its services has been considered in planning and leading farmers to produce strategic products. In this regard, the present study titled" the evaluation of the amount of the villager's attitude towards mechanized agriculture and effective factors on it", in Tarom county, is performed. Statistical population in the current study is the villagers of Tarom County and the most of whom are farmers. Among the villages of this county which are more than100 villages (10 villages are in central center and 10 villages are in Chorzagh section), 20 villages and among this 20 villages (statistical population equals to 11000) a total population of 362 patients were randomly selected. The technique used in this study is survey and the instrument is questionnaire which includes 62 questions and its reliability based on Cronbach's alpha is /72. The data analyzed using spss software, descriptive statistics, Pearson correlation test, and multivariate regression. The results show that that among personalcharacteristics (age, sex, education, family status, marital status, the quantity of acre) only (education) have a significant relationship with dependant variable and also there is a meaningful relationship between independent parameters (awareness, satisfaction of servicer) and dependent variable (attitude to mechanized agriculture). The hypotheses of study confirmed concluding that the majority of sample size have high attitude towards mechanized agricultural.

    Keywords: Mechanization, social sciences, agriculture, Tarom
  • Samad Abedini, Elmira Sasanpoor Pages 79-97

    This research has been done to examine the factors related to the coherence of the relations among the members of cooperative companies and the effect of these factors on their function in Ardabil. The method of research was survey. The statistical population of the research consisted of the members of the companies of Ardabil that were 56275 (52705 were male and 3414 were female). 380 people were selected by the use of cluster sampling and Korjesy Morgan's table. Required data were collected through the researcher-made questionnaire for quantitative data and the intensive group discussion for qualitative data. The face validity of the questionnaire was confirmed by experts and researchers and its consistency coefficient (0.93) was obtained with Cronbach.The data were analyzed by the use of group discussion method for qualitative method and inferential and descriptive statistical methods(sample t-test, Pearson's correlation coefficient and approach analysis).The results obtained from the group discussion indicated that the members of cooperative companies should be trained before establishing the companies and be employed in it with  the related interest and expertise and all  members should have agreement in their decisions and affairs to achieve a certain goal. The results obtained from t-test showed that the function of the members of companies is in better conditions. The results of Pearson's correlation coefficient indicated that there is a positive and significant relationship between the factors related to the coherence of the relations among the members of cooperative companies and their function. Also, the results of approach analysis showed that among the factors affecting the function of the members, group membership, confidence and the coherence of relations have a direct effect on the function of members.

    Keywords: coherence of relations, members function, group membership, members' confidence, social base, members' expectations
  • Nasser FeghHi Farahmand, Saied Zanjani Pages 99-112

    Growth of a community and prosperity depend on its human, material and social capitals and theses capitals need security, sense of security and safety. Health is the most fundamental component of the welfare of society and rather than medical investigations depend on social factors. In fact, social health is called to a kind of mental, social and individual health that according to Keynesian theory is based on five dimensions of social integration, acceptance, contribution, flourishment and cohesion which has important role in increasing security in the society. The concept of social capital due to its nature related to all issues and topics in human and social fields. According to these interactions, the purpose of this study is to examine the relationship between social capital and social health and social security. Accordingly, social capital is considered from two dimensions of cultural (types of trust) and structural (social participation) and also emotional and financial support of network. The method of the study is cross-sectional survey and the data were collected using questionnaire. The population was 375 households who were randomly selected by stratified sampling. The data were analyzed using SPSS, T-test, ANOVA and Pearson correlation coefficient. The results show that there is a meaningful relationship between all dimensions of social capital and social health. Also, there is a direct relationship between social capital and health and social security.

    Keywords: social health, Social capital, social participation, social support, family security
  • Hoshang Tagizadeh, Nazel Asadi Pages 113-124

    This article aims to find the relationship between the individual-social characteristics of the personnel and their job satisfaction. The statistical population consists of 380 staff members of mohagheghArdebili University, and the sample size is 202 which is taken by stratified random sampling. The data related to the individual-social characteristics have been gathered by using a researcher-devised questionnaire, and the questionnaire relating to the job satisfaction is of the standard type. The obtained results showed that there is a meaningful relationship betweenthe variables of individual- social characteristics and job satisfaction (p<0.001). Among the studied variables, there is a stronger relationship between the variable of job experience and discrimination at work, and job satisfaction. Based on the obtained results and with regard to the coefficient and the intensity of the relationship between the individual-social characteristics and job satisfaction, some suggestions have been presented.

    Keywords: Job satisfaction, Individual-social characteristics, Personnel
  • Bijan Elmi, Mojtaba Ramezani Pages 125-137

    The purpose of this research is to study the effective factors on viral marketing and its effect on customers' purchasing behavior. The statistical population includes all customers of branches of Refah chain stores of East Azerbaijan province. The data provided randomly via questionnaire among 384 in a period of one year (90 to 91). To analyze the conceptual model of the research descriptive and inferential statistics were used with SPSS software. The results show that the mentioned tactics have positive and significant effect on viral marketing and customers' purchasing behavior in major retailing. Also, the most effective tactics on viral marketing and customers' purchasing behavior are offering the product and free of charge services.

    Keywords: viral marketing tactic, customer behavior, Refah chain stores of East Azerbaijan Province