فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خود شکوفایی و رضامندی شغلی
    حسین میرزائی، صباح محمدی صفحات 7-19

    معلمان و دبیران مدارس در نظام تعلیم و پرورش و داشتن نسلی فرهیخته نقش اساسی دارند. البته رضامندی شغلی معلمان تاثیری غیرقابل انکار بر وظایف آموزشی وتربیتی آن ها دارد و رضایت ازشغل نیز متاثر از عوامل گوناگونی است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دبیران ناحیه 5 آموزش و پرورش تبریز (1390) و حجم نمونه 183 نفر می باشد. با درنظر داشتن ترکیبی ازنظریه های مزلو، بروفی، مک کللند و... و پیشینه تجربی تحقیق متغیرهای مستقل تحقیق استخراج و رابطه آن ها با متغیر وابسته مورد آزمون قرارگرفت. اهداف کلی تحقیق شناخت میزان رضایت شغلی دبیران دبیرستان های ناحیه5 آموزش و پرورش شهرتبریز وشناسایی مهم ترین عوامل موثر بر میزان رضایت شغلی دبیران این ناحیه است. نتایج نشان داد میانگین رضایت شغلی دبیران مورد مطالعه در حد مطلوبی (میانگین 4/25 از 35) بوده و در بین متغیرهای مورد مطالعه به ترتیب متغیرهای «خودشکوفایی» (69/0)، «محیط فیزیکی کار» (33/0)، «رابطه با همکاران» (22/0)، «ماهیت شغل» (21/0) و «حقوق و مزایا» (17/0) با متغیر وابسته رابطه معنا داری داشته اند.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، دبیران، آموزش، تبریز
  • بررسی تاثیر فضاهای عمومی شهری و فضای مجازی در شکل گیری افکار عمومی جامعه
    بهنام قاسم زاده، صمد رسول زاده اقدم، کسری رهبری پور صفحات 21-35

    اشاعه تکنولوژی اطلاعاتی مدرن درتمام جوامع جهانی برشیوه زندگی روزمره تاثیرگذاربوده و الگوهای رفتاری جامعه و فضاهای شهری نیز متاثر از این اشاعه سریع است. این تاثیرپذیری صرفا در محیط های فیزیکی و محسوس اطراف نیست، بلکه جامعه ازهر دو محیط فزیکی ومجازی تاثیر می پذیرد. پاسخگویی به نیازهای اجتماعی انسان وتامین فرصت های لازم در زمینه ی کسب تجارب اجتماعی وی، مستلزم وجود فضا و قرارگاه هایی (رفتاری- کالبدی) است. فضای عمومی ظرفیتی عظیم در پاسخ به این جنبه از حیات انسان درجوامع شهری محسوب می شود. از این رو مقاله حاظر به بررسی فضاهای عمومی ونقش آن ها در شکل گیری افکارعمومی شهروندان می پردازد. در تحقیق حاضر به اقتضای موضوع و با توجه به امکانات، روش پیمایشی برای گردآوری اطلاعات مد نظر قرار گرفت. جامعه ی آماری مورد مطالعه در این پژوهش شهرندان تبریزی می باشندکه 300 نفربعنوان نمونه بصورت تصادفی ساده ازمحلات مختلف انتخاب شدند. برای بررسی فرضیات پژوهش ازآزمون هایt-test، تحلیل واریانس وضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. یافته ها حاکی از ارتباط مثبت و معنی دار تک تک متغیرهای اصلی تحقیق (سن، جنس، فضاهای عمومی، امکانات فضاهای عمومی و مجازی) با متغیرهای وابسته (میزان استفاده مردم از فضاهای عمومی شهری و مجازی، میزان امنیت شهروندان و پیدایش افکار عمومی) می باشد.

    کلیدواژگان: فضاهای عمومی، فضاهای شهری، افکار عمومی، فضای مجازی
  • بررسی میزان سلامت اجتماعی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز و عوامل آن
    حسین بنی فاطمه، عباس زاده محمد، نگار چایچی تبریزی صفحات 37-50
    هدف این تحقیق تعیین میزان سلامت اجتماعی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز بوده است که با متغیرهای: سن، جنسیت، وضعیت تاهل، پایگاه اقتصادی -اجتماعی بررسی شد. روش تحقیق پیمایشی و تکنیک جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد بوده است. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سال تحصیلی 92-1391 که تعداد آن ها برابر با 25974 نفر بود. براساس فرمول کوکران تعداد 310 نفر انتخاب شدند که از این میان تعداد 128 نفر زن و 182 نفر مرد بوده اند. جهت نمونه گیری از روش خوشه ای استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان داد که دانشجویان این دانشگاه از سلامت اجتماعی متوسطی برخوردارند. بر اساس نتایج به دست آمده، متغیرهای سن، جنسیت و وضعیت تاهل در تعیین میزان سلامت اجتماعی نقش تعیین کننده داشتند. اما متغیر پایگاه اقتصادی -اجتماعی با سلامت اجتماعی تفاوت معناداری نداشت. هم چنین در بین دانشجویان دانشکده های مختلف از نظر میزان سلامت اجتماعی تفاوت معناداری مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، سن، جنسیت، وضعیت تاهل، پایگاه اقتصادی- اجتماعی
  • بررسی میزان احساس شادی زنان جوان (24-15) ساله شهر اصفهان با تاکید بر میزان برخورداری از حقوق شهروندی
    اعظم ابراهیم نجف آبادی، عزت الله سام آرام صفحات 51-68
    شناخت شادی به گونه ای علمی، آکادمیک وعمیق، بدلیل تاثیرات فراوان آن در زندگی بشر، ضرورتی انکارناپذیر و مسلم درجهان امروز است و زمینه های مطالعاتی و پژوهشی فراوانی را می طلبد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر میزان برخورداری از حقوق شهروندی بر میزان احساس شادی زنان جوان (15-24) ساله شهراصفهان است. روش مورد استفاده در این پژوهش، پیمایشی است. هم چنین ابزارسنجش در این پژوهش، پرسشنامه بوده وتجزیه وتحلیل داده ها با استفاده ازنرم افزار آماری spss انجام شده است. میانگین احساس شادی در بین زنان جوان (24-15) شهر اصفهان 53/54 بوده که به ترتیب بعد احساسی، بعد اجتماعی و سپس بعد شناختی بیشترین میزان را به خود اختصاص داده اند. میانگین برخورداری از حقوق شهروندی در بین زنان جوان شهر اصفهان، 68/57 بوده است که میانگین بعد احقاقی حقوق شهروندی 61/51 با انحراف استاندارد 71/18 است و میانگین بعد احساسی آن 72/52 با انحراف استاندارد 93/15 می باشد بطوری که نابرابری دراحقاق حقوق بیشتر از احساس آن در زنان جوان است. در رابطه برخورداری ازحقوق شهروندی و شادی ارتباطی مستقیم است. بطوری که دراین رابطه، برخورداری ازحقوق شهروندی ابتدا با بعد شناختی و سپس  با بعد احساسی و در نهایت با بعد اجتماعی شادی قوی تر است.
    کلیدواژگان: احساس شادی، زنان جوان، برخورداری از حقوق شهروندی
  • سنجش اقتدار گرایی و عوامل موثر بر آن
    فیض الله نوروزی، سمانه زم صفحات 69-78

    شخصیت قدرت نگر، شخصیتی است که در موضع بی قدرتی، قدرت را می پذیرد و در برابر آن متواضع است ولی زمانی که در موضع قدرت قرار می گیرد، قدرت را بر دیگران اعمال می کند. هدف از انجام تحقیق، سنجش میزان اقتدارگرایی افراد و مطالعه عوامل موثر بر آن است. این تحقیق با استفاده از روش پیمایش، انجام شده و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه بوده است. جمعیت تحقیق، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحدتهران شمال وحجم نمونه برابر با 401 نفر بود که با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شدند. واحد مشاهده و واحد تحلیل در تحقیق، فرد می باشد. رابطه بین متغیر های میزان شادی در زندگی فرد، اطاعت از تشدید تدریجی دستورات فرد صاحب قدرت، منزلت شغلی فرد، میزان اعتقادات دینی فرد، میزان احساس حقارت فرد از طبقه اجتماعی خود، میزان اهمیت قدرت پاداش دهنده برای فرد، میزان بی معنایی هویت ملی برای فرد، میزان نا برابری در تبادل ارتباط بین فردی، میزان اقتدار گرایانه بودن نحوه جامعه پذیری فرد در خانواده، میزان درونی شدن اقتدار گرایانه ارزش های اخلاقی درفرد با اقتدارگرایی تایید شد. به علاوه، تفاوت اقتدار گرایی در بین گروه های مختلف تحصیلی (فنی و انسانی) معنا دار شد و اقتدار گرایی در بین جنسیت های مختلف، معنادار نشد. میزان نیز 33 درصد بوده است.

    کلیدواژگان: اقتدار گرایی، تقدیر گرایی، شخصیت قدرت نگر، جامعه پذیری
  • بررسی رابطه استفاده از اینترنت و انزوای اجتماعی (مطالعه موردی:دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز)
    علی نقی اقدسی، ایرج محمودی صفحات 79-92

    مقاله حاضر با هدف بررسی رابطه بین استفاده از اینترنت و انزوای اجتماعی دانشجویان و با روش همبستگی انجام گرفته است وجامعه آماری آن شامل دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز بودکه حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 378 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته به بررسی موضوع مورد تحقیق پرداخته شده و میزان پایایی آن با استفاده ازضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد. نتایج تحقیق نشان دادکه رابطه بین میزاناستفاده از اینترنت و انزوای اجتماعی معنادار، مثبت ومستقیم بوده وهم چنین میزان استفاده ازاینترنت وعضویتدرشبکه های اجتماعی نیز باابعاد انزوای اجتماعی (احساس یاس،عجز  و احساس تنهایی) رابطه مثبت و مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: اینترنت، انزوای اجتماعی و احساس تنهایی
  • بررسی نگرش کار کنان زن نسبت به وضعیت رفتار شهروندی سازمانی در منطقه 13 دانشگاه آزاد اسلامی
    امیدعلی حسین زاده، صادق ملکی آوارسین صفحات 93-103
    این پژوهش با هدف اصلی تبیین نگرش کارکنان زن نسبت به رفتار شهروندی سازمانی در بین کارکنان منطقه سیزده دانشگاه آزاد اسلامی ایران در سال 1391 انجام گرفت جامعه آماری این پژوهش را کارکنان زن واحدهای جامع و بسیاربزرگ منطقه سیزده دانشگاه آزاد اسلامی به تعداد 200 نفر تشکیل می دهند حجم نمونه آماری این پژوهش به تعداد 132 نفر زن، طبق شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب گردید. دراین پژوهش از روش تحقیق میدانی (پیمایشی) و ازآزمون T تک نمونه و آزمون T مستقل و آزمون فریدمن استفاده شده است. ابزار اندازه گیری مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته "رفتارشهروندی سازمانی" باضریب پایایی 94/0 و باروایی تاییدشده ازطریق نظرمتخصصان می باشد در این پژوهش مشخص گردید از لحاظ آمار توصیفی وضعیت هشت مولفه مورد مطالعه رفتار شهروندی سازمانی در وضعیت موجود درسطح بالاتر ازمتوسط قراردارند اما با انجام آزمون برآورد میانگین (T تک نمونه) معلوم شد که کلیه مولفه های رفتار شهروندی سازمانی در وضعیت موجود با حالت مطلوب فاصله دارند، به عبارت دیگر مطلوبیت ندارند. از دیگر نتایج این پژوهش می توان به این نکته اشاره نمود که در وضع موجود مولفه های رفتارشهروندی سازمانی در 5 سطح از لحاظ اهمیت و اولویت قرار دارند که مولفه وظیفه شناسی در بالاترین سطح و مولفه جوانمردی در آخرین (پنجمین سطح) قرار دارد. به عبارت دیگر مولفه وظیفه شناسی بیشرین مراعات را ازطرف افراد در دانشگاه دارد. بین دیدگاه های اعضای هییت علمی و کارمندان زن دانشگاه نسبت به رفتار شهروندی سازمانی تفاوت معنی داری وجود داشت و اعضای هییت علمی امتیاز کمتری به میزان مراعات رفتار شهروندی سازمانی داده بودند.
    کلیدواژگان: رفتار، رفتار شهروندی سازمانی، دانشگاه
  • بررسی رابطه بین عدالت سازمانی و سرمایه اجتماعی در شرکت مخابرات شهرستان میانه
    هما درودی، سمیه شهریاری صفحات 105-116
    تحقیق حاضر در سال 1391 با هدف بررسی رابطه ی بین عدالت سازمانی و سرمایه ی اجتماعی در شرکت مخابرات شهرستان میانه صورت گرفته است که یک سال به طول انجامید. دراین پژوهش، عدالت سازمانی در سه بعد (عدالت توزیعی، عدالت رویه ای و عدالت مراوده ای) بعنوان یکی از عوامل مهم زمینه ساز در ایجاد سرمایه ی اجتماعی، و سرمایه ی اجتماعی در سه بعد (اعتماد، مشارکت در امور و توانایی برقراری روابط اجتماعی) موردمطالعه قرارگرفته است. جامعه ی آماری عبارت است ازکلیه کارکنان شرکت مخابرات شهرستان میانه که مجموعا 200 نفر می باشد که از بین این جامعه، تعداد 132 نفر بعنوان نمونه براساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، دو پرسشنامه ی عدالت سازمانی وسرمایه ی اجتماعی بوده است که جهت اطمینان ازپایایی آن ازضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که پایایی آن، مورد تایید قرار گرفته و اعتبار آن نیز به شکل صوری تایید گردیده است. برای تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. بر اساس یافته های پژوهش، بین عدالت سازمانی و سرمایه ی اجتماعی رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد.
    واژگان کلیدی:عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای و سرمایه اجتماعی.
|
  • Self-actualization and Job satisfaction
    Hussein Mirzaei, Sabah Mohammadi Pages 7-19

    Schools have a major role in education system, training and also, having an educated generation. Of course, teachers' job satisfaction has an undeniable impact on their educational and training responsibilities. Job satisfaction is also, influenced by many factors. The statistical population of this study is all the teachers of district five (of education office of Tabriz, 1390) and the sample size is 183. The research method is survey and a questionnaire was used to gather the necessary data. This research aimed to answer two questions. First, howmuch is the job satisfaction level of teachers? Second, what are the important variables that influence the level of job satisfaction of teachers? The results show that, on average, the teachers' job satisfaction level is72.6 and there is a significant relationship between job satisfaction and self- actualization (0/69), work place (0/33), relation with colleagues (0/22), nature of job (0/21) and salary- benefits (0/17).

    Keywords: Job satisfaction, teacher, self-actualization, work place
  • Investigating the impact of urban public spaces and virtual spaces in the formation of public opinion
    Behnam Ghasemzadeh, Samad Rasoulzadeh Aghdam, Kasra Rahbaripour Pages 21-35

    The spread of modern information technology influences daily lifestyle and behavioral patterns of community in all global societies, and urban spaces also affected by this rapid spread. This vulnerability not only exists on the surrounding physical and tangible environments but also the community is influenced by both physical and virtual environments. Responding to the human social needs and providing necessary opportunities for him to gain social experiences require spaces and settlements (behavioral-physical). Public space is considered as a great capacity in responding to this aspect of human life in urban societies. Hence, the present article investigates public spaces and their role on the formation of citizens' public thoughts. Due to the issue and facilities in this study, survey method is considered for gathering information. In this study, the statistical population is Tabriz citizens and the sample is 300 people who were randomly selected from different neighborhoods.  T-test, variance analysis and Pearson correlation coefficient and multivariate regression were used to examine research hypotheses. The findings indicate that there is a positive and significant relationship between each of the main variables in the study (age, sex, public spaces, facilities of public spaces and virtual spaces) and dependent variables (the rate of using urban public spaces and virtual spaces by people, the rate of citizens security and emergence of public opinion).

    Keywords: public spaces, Urban Spaces, public opinion, Virtual space
  • Social health assessment of Islamic Azad university of Tabriz students and its factors
    Hussein Bani Fateme, Mohammad Abbaszadeh, Negar Chaichi Tabrizi Pages 37-50
    The goal of this paper is to measure the rate of social health of students at Tabriz Azad University and it is investigated through age, gender, marital status, social-economical base. The research methodology was survey and data gathered through a standard questionnaire. The population of the study (Tabriz Azad University in academic year of 2012-2013) was 25974 students. Based on Cochran formula 310 people were selected (128 female and 18 male). Sampling method was the cluster approach. The findings showed that the students of this university have average social health and also, variables such as age, gender and marital statuses are crucial in determining social health range and social-economical base doesn't have a meaningful difference with social health. However there was a meaningful difference in social health among students of different faculties.
    Keywords: social health, age, gender, marital status, social-economical
  • Evaluation of young women's happiness (15-24 years old) in Esfahan city, with emphasis on the level of citizenship rights
    Azam Ebrahim Najafabadi, Ezatollah Sam Aram Pages 51-68
    Recognizing the happiness scientifically, academically and deeply is an undeniable and indisputable necessity due to its great impact on human life in today's world and also it is required many studies and researches.  The purpose of this study is to evaluate the effect of civil rights on the young women's happiness (15-24 years old) in Isfahan. The method of the study is survey. The data gathered by a questionnaire and data analysis was performed using statistical software SPSS. The average of happiness among young women (24-15) in Isfahan was 53/54, which the emotional, social and cognitive dimensions have the highest rates respectively. The average of citizenship rights among young women in Isfahan was 57/68, the average of the realization of citizen's rights dimension is 51/61 with a standard deviation of 18/71 and the average of feeling dimension is 52/72 with a standard deviation of 93/15 that is inequality in the realization of rights in young women is more than its feeling. Also, there is a direct relationship between citizenship rights and happiness. This relationship is stronger with the cognitive, emotional and social dimensions of happiness respectively.
  • The evaluation of authoritarianism and affecting factors on it
    Feyzollah Norouzi, Samaneh Zam Pages 69-78

    The authoritarian is a personality who accepts the power in the powerlessness situation, but when placed in a position of power exercise power on others. The purpose of this study is to evaluate the authoritarianism and affecting factors on it. The method of the study is survey and a questionnaire was used to collect the data. The population of the study was Islamic Azad University (North of Tehran branch) students and the sample size was 401 students who were selected by stratified sampling method.  Based on the results of this research there is a meaningful relationship between following independent variables and authoritarianism:Shortage of happiness in person's life, obedience from gradually intensified orders, individual's occupation reputation, the amount of individual's religious belief, the amount of individual's inferiority feeling due to his social class, the amount of importance of the power of yielder for individual, the amount of meaninglessness of national identity for individual, the amount of inequality in interpersonal communication exchange, the amount of authoritativeness of individual's socialization in family, the amount of  authoritative  internalization of moral values in individual. The difference of authoritarianism among different educational fields (technical and human science) was confirmed. Also, authoritarianism between different genders was not confirmed.

    Keywords: Authoritarianism, fatalism, power-based character, Socialization
  • Examination of the relationship between the use internet and social isolationCase study: (students of Islamic Azad university of Tabriz)
    Ali Nagi Agdasi, Iraj Mahmudi Pages 79-92

    Internet changes daily life. It also, changes global and local boundaries and it is for the creation of new channels for communication and interaction and also, it makes possible to make any additional tasks as a network. This research examined the relationship between internet use and social isolation of students. The statistical population was the students of Islamic Azad university of Tabriz, and the sample size was 378 students using Cochran formula. The research method is stratified proportional random sampling; and the data selected using a questionnaire. The results show that the relationship between the use of internet and social isolation is significant. Also there is a relationship between the rate of internet use and the membership in social networks with the dimensions of social isolation namely feeling of despair, helplessness, and loneliness.

    Keywords: using of internet, social isolation, social networks
  • Examination of the female employees' attitude towards the organizational citizenship behavior in Islamic Azad University 13th region
    Omid Ali Hussein Zadeh, Sadegh Maleki Avarsin Pages 93-103
    The purpose of this study is to examine the female employees' attitude towards the organizational citizenship behavior in Islamic Azad University of 13th region in 1391. Statistical society of this study includes all female employees of major and very big centers of 13th region (200 employees). The sample size of the study is 132 women who were selected by stratified random sampling method. The researcher-made questionnaire with 0.94 reliability and conformed validity was used to collect the data. One sample T test, independent T test, Freedman test and SPSS were used to analyze the data. From the descriptive statistics point of view eight components of organizational citizenship behavior in the current situation are higher than the average and one sample T test showed that all components of organizational citizenship behavior in the current situation are not desirable. The results show that in current situation, the components of organizational citizenship behavior are important in five levels of which dutifulness is the first component and sportsmanship is the last component. Also, there is a meaningful difference between faculty members' point of view and female employees' point of view towards the organizational citizenship behavior.
    Keywords: behavior, Organizational Citizenship Behavior, University
  • The relationship between organizational justice and social capital in the Telecommunication Company of Mianeh
    Homa Doroudi, Somayeh Shahriyari Pages 105-116
    This study was conducted to examine the relationship between organizational  justice and social capital in the Telecommunication Company of Mianeh in 1391 that lasted one year. In this study, organizational justice as one of the major factors underlying the creation of social capital, has been studied in three dimensions (distributive justice, procedural justice and interactional justice), and also, social capital has been studied in three dimensions (confidence, participation in the affairs, and the ability of social relations). The population consists of all the employees in Telecommunication Company of Mianeh that are totally 200 people. Among this population, 132 people were selected by random sampling technique and the Cochran formula. Data collection tools were two questionnaires of organizational justice and social capital, and Cronbach's alpha coefficient was used to ensure its reliability that is (its reliability) verified and also, its validity verified formally. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data. Based on these findings, there is a significant and positive relationship between organizational justice and social capital.
    Keywords: Organizational Justice, Distributive Justice, Procedural Justice, Interactional Justice, and Social capital