فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 13، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید پورماجد، صمد صباغ، محمود علمی صفحات 7-18

    مطالعه حاضر باهدف تعیین اثرمستقیم و غیرمستقیم تدین بر سلامت انجام شده است، متغیر سلامت درچهار بعد جسمانی، روانی، اجتماعی ومعنوی درنظر گرفته شده، اثر غیرمستقیم تدین برسلامت از طریق متغیرهای حمایت اجتماعی و عزت نفس مورد بررسی قرار گرفته است. برای تبیین رابطه بین متغیرهای مورد مطالعه ازنظریه های دورکیم، آلپورت، ویلکینسن، پارگامنت و کوپر اسمیت استفاده شده است. مطالعه حاضر درچارچوب روش پیمایش انجام گردیده و اطلاعات لازم ازطریق پرسشنامه گردآوری شده است. با استفاده از روش نمونه گیری کوکران 400 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد تبریز به عنوان نمونه ی تحقیق انتخاب شدند. جهت بررسی فرضیه های تحقیق از آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان می دهد که بین متغیرهای تدین، حمایت اجتماعی و عزت نفس با سلامت کل درسطح اطمینان 99 درصد همبستگی معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که متغیرهای مستقل 1/15 درصد تغییرات سلامت کل، 4/9 درصد تغییرات سلامت جسمانی، 2/23 درصد تغییرات سلامت روانی، 7/12 درصد تغییرات سلامت  اجتماعی و 2/40 درصد از تعییرات سلامت معنوی را تبیین می کنند. هم چنین نتایج تکنیک تحلیل مسیر بیانگر این مطلب است که تدین بطور مستقیم ازنظر آماری تاثیر معنی داری بر روی سلامت کل وسلامت اجتماعی ندارد و تاثیر تدین براین ابعاد صرفا بصورت غیرمستقیم می باشد، این یافته ها دلالت های نظریه های کارکردگرا درخصوص اثر مثبت تدین بر حمایت اجتماعی، عزت نفس و سلامت را تایید می کند.

    کلیدواژگان: : تدین، حمایت اجتماعی، عزت نفس، سلامت
  • ناصر فقهی فرهمند صفحات 19-32

    موفقیت سازمان در تحقق اهداف مدیریت محیط اجتماعی موثر، مسئله این بررسی بوده که بدین دلیل با توجه به اهمیت و ضرورت این بررسی که یکی از عوامل کلیدی در افزایش بهره وری، مدیریت محیط اجتماعی سازمان است، به عبارتی تعیین آن برای ارتقاء عملکرد کارکنان با محوریت رضایت و انگیزه اجتماعی سازمانی هدف اصلی این بررسی بوده است. در این راستا جامعه آماری این بررسی مدیران، کارشناسان و کارکنان سازمان های خدماتی شهر تبریز بوده که با توجه به محدودیت هایی با انتخاب پنج نمونه از این سازمان ها جهت جمع آوری اطلاعات، عوامل کلیدی محیط اجتماعی مختلف مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت مطابق نتایج به دست آمده اعمال اصول مدیریت محیط اجتماعی به ترتیب اولویت به تفکیک برای هر سازمان بر اساس نوع فعالیت که می تواند به ارتقاء عملکرد مدیران، کارشناسان و کارکنان با محوریت رضایت و انگیزه اجتماعی سازمانی کارکنان تاثیرگذار باشد، مشخص شد.

    کلیدواژگان: مدیریت محیط اجتماعی، عملکرد اجتماعی سازمانی، رضایت و انگیزه اجتماعی
  • سیروس فخرایی، مسعود عبدی صفحات 33-46

    در تحقیق حاضر به بررسی عوامل موثر بر مهاجرت روستاییان به شهر میاندوآب پرداخته شده است. متغیرهای مستقل عبارت بودند از تفاوت درآمدها در شهر و روستا، سن مهاجران، وضعیت تاهل، فاصله مبدا و مقصد، امکانات رفاهی، بهداشتی، تفریحی و آموزشی در شهر، اندازه زمین زیر کشت و متغیر وابسته که به عنوان مسئله تحقیق در نظر گرفته شده است مهاجرت روستاییان به شهر می باشد. در این تحقیق از روش پیمایشی در سطح خرد استفاده کرده ایم، گردآوری اطلاعات و داده ها توسط پرسشنامه صورت گرفته است و هم چنین از روش نمونه گیری گرجسی و مورگان استفاده گردیده است. جامعه آماری در این تحقیق 1886 نفر بوده و نمونه آماری ما 310 نفر می باشد. در این بررسی با استفاده از تحقیقات قبلی صورت گرفته در داخل کشور استفاده نیز شده است. تیوری های مورد استفاده در این تحقیق شامل نظریه های راونشتاین، نظریه تفاوت ها و نظریه کارکردگرایی می باشد. یافته های تحقیق بیانگر آن است که میان عوامل و متغیرهای مستقل و مهاجرت رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد به غیر از متغیر مستقل اندازه زمین زیر کشت که رابطه معنی داری یافت نشد. نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از معنادار بودن تمام فرضیه ها شامل رابطه بین میزان مهاجرت و سن، وضعیت تاهل، امکانات بهداشتی، آموزشی، رفاهی و فاصله بین شهر و روستا می باشد. به جز فرضیه آخر یعنی اندازه زمین زیر کشت و میزان مهاجرت رابطه معناداری یافت نشد و رابطه معکوس مشاهده گردید. در خاتمه هم چنین پیشنهادها و راهکارهایی نیز ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: : مهاجرت، امکانات رفاهی، امکانات آموزشی، امکانات بهداشتی درمانی، عامل سن، فاصله شهر و روستا
  • جعفر ابراهیمی، فرزانه صالحی صفحات 47-60

    پژوهش حاضر تحت عنوان "بررسی مقایسه ای میزان رضایت از زندگی زنان شاغل و خانه دار" به منظور نشان دادن تاثیر اشتغال بر میزان رضایت آن ها از زندگی زناشویی صورت گرفته است. روش پژوهش، پیمایش از نوع علی- مقایسه ای است. در مطالعه حاضر با توجه به این که ابزار اندازه گیری شاخص استاندارد بوده و هم چنین پایایی آن توسط افراد مختلف با ضریب آلفای بالای 90% اندازه گیری شد لذا لزومی به آزمایش دوباره آن نبوده، بنابراین به اطلاعات و گزارش های گذشته اتکا گردیده است. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه استاندارد شده، توسط 150 نفر از زنان شاغل (زنان معلم ساکن در منطقه 6) بعنوان گروه کنترل و 150 نفر زنان خانه دار ساکن در آن منطقه بعنوان گروه مقایسه گردآوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آماره های توصیفی و آزمون خی دو استفاده گردید. نتایج حاصله از تحقیق نشان داد که بین اشتغال و میزان رضایت از وضعیت اقتصادی خانواده، رضایت از وضعیت تربیتی فرزندان و رضایت از فعالیت های مربوط به اوقات فراغت رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: زنان، اشتغال، رضایت از زندگی، خانه داری
  • هدایت حسین زاده صفحات 61-76

    بیمه عمر در جهان کنونی، یکی از ابزارهای مهم اقتصادی بوده و استفاده های متعددی از آن به عمل می آید و مهم ترین نقش خود را در تامین و تضمین آتیه خانواده ها ایفاء می کند. هم چنین بیمه های عمر به عنوان یکی از منابع سرمایه های عظیم بوده و نقش پس اندازی برجسته تری دارند. هدف این تحقیق، بررسی تاثیر عوامل اقتصادی و اجتماعی (سطح درآمد سرانه، تورم، نرخ بهره، توسعه مالی، نسبت وابستگی پیر و جوان، تحصیلات و امید به زندگی) بر تقاضای بیمه عمر در ایران و کشورهای مستقل مشترک المنافع طی دوره 2009-2001 با استفاده از روش پنل دیتا می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که سطح درآمد سرانه، نرخ بهره، سطح توسعه مالی، تحصیلات و امید به زندگی از جمله مهم ترین عوامل موثر بر تقاضای بیمه عمر در کشورهای مورد مطالعه می باشد. در این راستا، نسبت وابستگی جوان رابطه معکوسی با تقاضای بیمه عمر دارد.

    کلیدواژگان: : بیمه عمر، عوامل اقتصادی و اجتماعی، روش پنل دیتا. طبقه بندی JEL: C23، G22
  • حمید سبزی خوشنامی، زینب اباذری، غلامرضا قائد امینی هارونی، داود قاسم زاده صفحات 77-90

    امروزه اکثر صاحب نظران براین عقیده اند که تفکر انتقادی زمینه ایجاد مهارت فهم و ارزیابی دانش جدید را برای فراگیران فراهم می کند، و برای تصمیم گیری های کاری، مدیریت، قضاوت بالینی، موفقیت حرفه ای و مشارکت اثربخش فرد در فعالیت های جامعه، حیاتی است. با عنایت به کاربردی بودن عملکرد فارغ التحصیلان رشته های توانبخشی، این مطالعه با بررسی مهارت های تفکر انتقادی در دانشجویان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی انجام می شود. روش این پژوهش از نوع همبستگی، در دانشجویان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی که با روش نمونه گیری تصادفی  چند مرحله ای 221 نفر وارد مطالعه شدند، آزمون مهارت های تفکر انتقادی اجرا شد. در تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی، آزمون تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد. یافته های تحلیل واریانس یک طرفه نشان دادکه بین میانگین نمره دانشجویان رشته های مورد بررسی از لحاظ نمره کل مهارت های تفکر انتقادی و هر یک از خرده مقیاس های آن تفاوت آماری معنی داری وجود ندارد. بین نمره کل تفکر انتقادی دانشجویان سه مقطع تحصیلی مختلف تفاوت آماری معنی داری به دست آمد. بین مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان (و خرده مقیاس های آن)؛ با هر یک از متغیرهای سن، جنسیت و محل سکونت رابطه معنی داری به دست نیامد. در حالی که بین سطح تحصیلات و وضعیت تاهل با مهارت های تفکر انتقادی رابطه معنی داری وجود داشت. نتایج حاکی از آن است که نمره کل مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان در سطح متوسط تا خوب و از لحاظ خرده مقیاس های آن در سطح متوسط به پایین قرار دارند، به عبارتی دیگر، دانشجویان ازلحاظ تفکر انتقادی در وضعیت مطلوبی قرار ندارند، بنابراین بازنگری مطلوب برنامه های درسی و برگزاری کارگاه های مرتبط با آموزش تفکر انتقادی برای دانشجویان در حل این چالش می تواند، پیشنهادی موثر باشد.

    کلیدواژگان: : مهارت های تفکر انتقادی، رشته های توانبخشی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
  • زهرا قاسمی صفحات 91-110

    خانواده از مهم ترین نهادهای جامعه است و پدر به عنوان عنصر اصلی خانواده در سه سطح کلان، میانه و خرد در نظام اجتماعی همپای خانواده کارکرد تاثیرگذار بر جامعه دارد. این مقاله با هدف شناخت عوامل برجسته و اصلی موثر بر نارضایتی پدر از نقش و جایگاه خود در خانواده تدوین شده است. تحقیق توصیفی تبیینی است و با تعداد 500 پدر ساکن در تهران، دارای حداقل یک فرزند ازدواج نکرده، پرسشگری شده است. روش نمونه گیری احتمالی طبقه بندی است. چارچوب نظری تحقیق در سه سطح خرد، میانه، کلان تدوین شده است. با استفاده از دیدگاه دورکیم، وبر و مارکس، تغییر در تقسیم کار، میزان وابستگی پدر به والدین، تغییر نوع وظایف عملی پدر، تفاوت های میان نسلی پدر و فرزندان، تفاوت تحصیلی، سنی و شغلی زن و مرد، میزان پدرسالاری، میزان قدرت زن و در جامعه شناسی خرد میزان تابعیت زن، نوع  پنداشت پدر از نقش و جایگاه خود در خانواده بررسی شده است.

    کلیدواژگان: رضامندی پدر، پنداشت پدر از نقش و جایگاه خود در خانواده، تفاوت های میان نسلی پدر و فرزندان، تغییر نوع وظایف عملی پدر، تغییر تقسیم کار پدر، تغییرات نقش پدر، تغییر کارکرد پدر، تفاوت تحصیلی و سنی و طبقه اجتماعی و شغلی زن با مرد، ساخت اقتصادی خانواده
  • فیروز راد، فاروق امین مظفری، فتاح سلمان زاده مظلومی صفحات 111-133

    هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه سرمایه فرهنگی باهوش فرهنگی مدیران دبیرستان های تبریز می باشد. هوش فرهنگی توانایی فردی برای درک، تفسیر و عمل موثر در موقعیت های چند فرهنگی است. در تبیین سرمایه فرهنگی از نظریات بوردیو استفاده شده است. سایر متغیرهای مستقل تحقیق عبارتند از: دانش فرهنگی، مراقبت های فرهنگی، مهارت های فرهنگی، تحصیلات، مشارکت فرهنگی و ارتباطات فرهنگی. روش تحقیق، پیمایش و از نوع همبستگی می باشد. از لحاظ زمانی، مقطعی و از نظر دامنه تحقیق، پهنانگر و ازنظر وسعت خرد و ازنظر هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری تحقیق تمامی مدیران دبیرستان های تبریز در سال تحصیلی 1390-1391 می باشد. داده های مورد نیاز برای آزمون فرضیه های تحقیق از طریق پرسشنامه و با استقاده از نمونه گیری طبقه بندی شده و تصادفی ساده انتخاب شدند. برای محاسبه اعتبار گویه ها از طریق اعتبار صوری و پایایی گویه ها از آلفای کرونباخ و نیز برای آزمون فرضیه ها از تکنیک های آماری ضریب همبستگی پیرسون وآزمون مجذور استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان می دهد که هوش فرهنگی با متغیرهای سرمایه فرهنگی، دانش فرهنگی، مراقبت های فرهنگی، مهارت های فرهنگی، تحصیلات، مشارکت فرهنگی و ارتباطات فرهنگی رابطه مثبت و معنی داری دارد. هم چنین در تبیین هوش فرهنگی با استفاده از متغیرهای سرمایه فرهنگی، دانش فرهنگی، مراقبت های فرهنگی، مهارت های فرهنگی، تحصیلات، مشارکت فرهنگی و ارتباطات فرهنگی با استفاده از آزمون رگرسیون چندگانه مشخص گردید حدود 73 درصد از واریانس متغیر وابسته توسط متغیرهای مشارکت فرهنگی، سرمایه فرهنگی، مراقبت های فرهنگی و تحصیلات تبیین می شوند.

    کلیدواژگان: مشارکت فرهنگی، مراقبت های فرهنگی
|
  • Majid Pour Majed, Samad Sabagh, Mahmood Elmi Pages 7-18

    The present study examines direct and indirect effects of religiosity on health. The health variable is considered in four dimensions of physical, mental, social and spiritual and the indirect effect of religiosity on health is examined through social support and self-esteem. To explain the relationship between variables the theories of Durkheim, Allport, Wilkinson, Pargamnt, and cooper smith have been used. The research method is survey and the data collected through a questionnaire.400 students were selected as the sample of the study using Cochran formula. In order to test the hypotheses Pearson correlation, regression analysis and path analysis were used.The results of Pearson correlation show that there is 99 percent significant correlation between religiosity, social support and self-esteem and overall health. In addition the results of multivariate regression analysis reveal that these independent variables explain 15.1% of variance of general health, 9.4% of variance of physical health, 23.2% of variance of mental health, 12.7% of variance of social health and 40.2% of variance of spiritual health.   Furthermore the results of path analysis indicate that religiosity doesn't have significant effect on general and social health. Religiosity has also indirect significant effect on these dimensions. These findings confirm the implications

    Keywords: religiosity, social support, self-esteem, Health
  • Nasser FeghHi Farahmand Pages 19-32

    Success in achieving the goals of the social environment management which is the key factor in increasing productivity is the problem of this study. In other words, the main purpose of this study is to determine the social environment management of organization to improve the staff performance based on satisfaction and organizational social motivations. Statistical population of the study has been managers, specialists and workers of service organizations of Tabriz city. Because of some limitations, only five organizations were selected for data collection. According to the results, applying principles of social environment management for each organization on the base of activity type that can improve the performance of managers, specialists and workers based on satisfaction and organizational social motivation of workers is determined.

    Keywords: organizational social environment management, social organizational performance, satisfaction, organizational social motivation
  • Sirus Fakhraei, Masoud Abdi Pages 33-46

    The present research examines the effective factors in migration of villagers to Miandoab. Independent variables include differences in urban and rural incomes, migrants' age, marital status, the distance between origin and destination, welfare, health, recreation and educational facilities in the city and the amount of land under cultivation. The research method was survey and the data was gathered with questionnaire at micro level. Grejsy and Morgan's sampling method was used as well. The statistical population of this study was 1886 people and the sample was 310 people. The previous researches were used in this research as well. The theories used in this study included Evert Lee theory, Michael Tadoro theory, Marxist migration theory, Zipef theory or the migration attraction theory, systematic view, Ravenistien theory, diversity theory, dependency theory, theory of evolution, the theory of Larry Sastad and functional theory. The findings of the research show that there is a significant relationship between independent variables and migration. But there was no meaningful relation between the amount of the land under cultivation and migration. The results show that all hypotheses are meaningful in this research that are the relationship between migration and age, , marital status, the distance between origin and destination and welfare, health, recreation and educational facilities. Also there is inverse relationship between the amount of the land under cultivation and migration. At the end, some suggestions and guidelines are provided.

    Keywords: : migration, social facilities, educational facilities, health facilities, the distance between city, village, the amount of land under cultivation
  • Jafar Ebrahimi, Farzaneh Salehi Pages 47-60

    The research titled “Comparative examination ofthe rate of satisfaction among employed women and housewives” is done in orderto illustrate the effect of employment on their marital satisfaction.  The research methodology iscausative-comparative. Regarding that the measurement system in this research isbased on the standard measurement and its stability ismeasured by different people with alpha ratio more than 90 percent, so there isno need to test it again. This means that the research can rely on previousreports. The data of the research collected through standardized questionnaireby 150 employed women (who are teachers in 6th district) as a control group and150 housewives as a comparing group. For data analysis descriptive statisticsand chi-square test were used. Results shows that there is relation between thejob and the rate of satisfaction of economic status of family, satisfaction ofthe  children training and satisfactionof activities in leisure time

    Keywords: Women, Employment, life satisfaction, housekeeping
  • Hedayat Hosseinzadeh Pages 61-76

    Nowadays life Insurance is one of the most important economic tools and it has several applications the most important role of it is securing the future of the family. Also life insurance is known as one of the major sources of funds and its saving role is more prominent. The aim of this study was to investigate the effect of social and economic factors (per capita income, inflation, interest rates, financial development, dependency ratio, education and life expectancy) on life insurance demand in Iran and CIS countries over the period 2001-2009 using the Panel data.  Research findings show that per capita income levels, interest rates, the level of financial development, education and life expectancy are the most important factors affecting the demand for life insurance. In this regard, the young dependency ratio has an inverse relationship with the demand for life insurance.

    Keywords: : life insurance, social, economic factors, panel data methods. JEL Classification: G22, C23
  • Hamid Sabzi Khoshnami, Zeynab Abazari, Golamreza Ghaed Amini, Davood Ghasemzadeh Pages 77-90

    Today, most experts believe that critical thinking provides understanding and knowledge assessment for learners, and it is vital for working decision makings, clinical judgment, professional success and effective participation in community activities. Regarding the practicality of the rehabilitation graduates functions; this study was conducted to study critical thinking skills in students of University of Welfare and Rehabilitation Sciences. The research method is correlation, and 221 students were selected by using multi-stage random sampling and critical thinking test was given. For data analysis of the descriptive tests, the Independent T-test, r Pearson Reliability and One-way ANOVA were used. The results of ANOVA showed that there is no significant difference between the mean score of students ' critical thinking skills in terms of the total score and each of the subscales, (F=.698; p=0.594). There is a significant difference in the total score of critical thinking among students of different academic levels, (F=4.87; p=0.009). Also, there is no significant difference between mean of critical thinking (and its subscales) of the students and each of the variables of age, sex and location. The relationship between educational level and marital status and critical thinking skills is significant (p=0.01).The students' total score of critical thinking is in moderate to good, and in terms of their subscales is in lower moderate. In other words, students' critical thinking is not in good condition so appropriate revision of curricula and teaching critical thinking workshops can be effective for students in solving this challenge.

    Keywords: Critical thinking skills, rehabilitation courses, University of welfare, rehabilitation sciences
  • Zahra Ghasemi Pages 91-110

    Family is one of the most important institutions of society and father as important member of family has effective function in three levels of social system of family (macro, micro and middle level). This paper aims to recognize the main factors that influence fathers' disapproval of his role in the family. The research is descriptive and explanatory and 500 fathers living in Tehran with at least one child who are not married were interviewed. Sampling method is classification of probability and the theoretical framework of the study has been developed in three levels of median, macro and micro. Using a Durkheim, Weber and Marx theories the following variables are studied: changing in division of labor, father’s dependency to parents, changing of father’s practical tasks, generational differences between father and children, educational, age and job differences between women and men, patriarchy, the power of women. In micro sociological level, allegiance of women and the father’s assumption of his role in family are recognized.

    Keywords: : father's satisfaction, father’s assumption of his role in family, generational differences between father, children, changing of father’s practical tasks, changing in division of labor, changes of father's role, Educational, age, job differences between women, men, economic structure of the family
  • Firouz Rad, Farog Amin Mozaffari, Fatah Salmanzade Mazlumi Pages 111-133

    The purpose of this study is the examination of the relationship between cultural capital and Tabriz high schools managers' cultural intelligence. Cultural intelligence is an individual’s ability to understand, interpret and function effectively in multicultural situations. To determine the cultural capital, Bourdieu's theory is used. Other independent variables are: cultural knowledge, cultural mindfulness, cultural skills, education, cultural participation, and cultural communication. Research methodology is survey and correlative. The statistical population consists of all Tabriz high schools managers within educational year of 1390-1391, and the data collected by a questionnaire and stratified sampling. The reliability of the instruments is tested by Cronbach's alpha and the data have been analyzed through Pearson's correlation coefficient. The results show that there is a significant positive relationship between cultural intelligence and cultural capital, cultural knowledge, cultural mindfulness, cultural skills, education, cultural participation, and cultural communication. Also, regression analysis results show that, the independent variables of cultural participation, cultural capital, cultural mindfulness and education have been able to explain 73 percent of the variance of cultural intelligence (dependent variable).

    Keywords: Cultural Participation, cultural mindfulness