فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرمسعود امیر مظاهری*، شهناز قره تپه صفحات 7-28

    جنبش های اجتماعی به عنوان یکی ازمهم ترین کنش های جمعی جهت تحقق خواسته ها و مطالبات شان به طراحی گفتمان ها، آرمان ها، ایده هایی می پردازند که تحقق آن ها گاه مستلزم تغییر در ساختارهای نظام اجتماعی و ایجاد اصلاحات، در جامعه و خرده نظام های آن است. یکی از مهم ترین اجزاء جنبش های اجتماعی از نظر هانس تاک،کنشگران و نیروهای اجتماعی است که مطالبات و تقاضاهای نوظهور زمینه برانگیختگی آن ها را فراهم ساخته و لذا جهت تحقق آن ها با دیگر گروه های اجتماعی همنوا شده و نهایتا جنبش های اجتماعی را شکل می دهند. این نیروها وکنشگران در سه گروه رهبران به عنوان کسانی که به تدوین و طراحی ایدیولوژی می پردازند، توزیع کنندگان که ایدیولوژی جنبش را از رهبران به گروه ها ولایه های دیگر انتقال می دهند و پیروان و حامیان که باحضور آن ها، جنبش گسترده شده وعملا به مرحله اجرا در می آید، قرار می گیرند. جنبش مشروطیت ایران از مهم ترین جنبش های اجتماعی سده های اخیر است که مدل تاک در زمینه اهمیت تاریخی نقش کنشگران اجتماعی در جنبش های اجتماعی و تاثیری که در ایجاد، گسترش و همگانی کردن آن دارند، در آن قابل بازبینی است. در این جنبش رهبران گروه هایی نظیر روشنفکران متجدد و نوگرا و نیزعلما و مجتهدین مذهبی که قرایت نوینی از دین داشتند، را دربر می گیرد. توزیع کنندگان جنبش ازاصحاب رسانه، روزنامه نگاران، خطبا و وعاظ واصناف و بازرگانان عمده تشکیل شده و نیز حامیان و پیروان جنبش لایه های مختلف جامعه از جمله زنان، جوانان، ایلات و اصناف خرده پا را در بر می گیرد. بازبینی این الگو درجنبش های اجتماعی با توجه به تاکیدی که بر نقش نیروهای اجتماعی دارد می تواند بعنوان الگویی برای بررسی چگونگی پیروزی یا عقیم ماندن جنبش های اجتماعی مورد استفاده قرار گیرد. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات کیفی است که با استفاده از روش تاریخی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای و الکترونیکی به گردآوری مطالب پرداخته است.

    کلیدواژگان: کنشگران اجتماعی، گفتمان، جنبش های اجتماعی و مشروطیت
  • حسن جوادی، محمود علمی، صمد صباغ صفحات 29-45

    آنومی به معنای شرایط بی هنجاری و بی قانونی ازجمله مسایل اجتماعی ناشی از دوران گذرا هرجامعه است. سوال اصلی تحقیق این است که «آیا میان عوامل اجتماعی و احساس آنومی اجتماعی در بین دانشجویان دانشگاه آزاد تبریز رابطه وجود دارد یا نه؟» «احساس آنومی» در این تحقیق متغیر وابسته و از طریق بررسی متغیرهای مستقل عوامل اجتماعی (مشارکت، طبقه، همبستگی، نظارت و شکاف ارزشی) بررسی می شود. این تحقیق از نظریات دورکیم، مرتون، پارسونز و... استفاده کرده و از روش پژوهش پیمایشی و نمونه 385 نفردانشجو به تفکیک نسبی انتخاب شده اند. هم چنین در آزمون فرضیه ها ازضریب همبستگی پیرسون، T-test و Anova استفاده شده است. هم چنین برای تبیین احساس آنومی بر اساس متغیرهای مستقل نیز از رگرسیون چندگانه استفاده شد. میزان احساس آنومی (متوسط نمره 61/55) می باشد. در این تحقیق فرضیه ارتباط همبستگی اجتماعی نظریه دورکیم، نظریه مسنر و کروهن، رابطه معکوس همبستگی اجتماعی و احساس آنومی، ارتباط احساس آنومی با نظارت اجتماعی با نظریات دیوید ریزمن و ایتکینسون و رابرتسون و رابطه معکوس نظارت اجتماعی و احساس آنومی، کاهش احساس آنومی با پذیرفتن ارزش های جامعه پارسونز تایید شدند.

    کلیدواژگان: آنومی اجتماعی، عوامل اجتماعی، همبستگی اجتماعی، نظارت اجتماعی، طبقه اجتماعی، شکاف ارزشی، مشارکت اجتماعی. مقدمه
  • داود ابراهیم پور، ربابه پورجبلی، روح انگیز رمضانی ممقانی صفحات 47-67

    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه عوامل اجتماعی- اقتصادی با سلامت اجتماعی دربین دبیران مقاطع راهنمایی و متوسطه شهرستان آذرشهر می باشد. مطالعه حاضر با توجه به اهداف، ماهیت و نحوه انجام در زمره تحقیقات پیمایشی مقطعی است. جامعه آماری تحقیق حاضرشامل معلمان مقاطع راهنمایی ومتوسطه شهرستان آذرشهر می باشد که براساس اطلاعات موجود تعداد آن ها برابر با 332 نفر است. و نمونه آماری پژوهش حاضر با استفاده ازفرمول کوکران 180 نفر به دست آمد. ابزار جمع آوری اطلاعات دراین پژوهش پرسشنامه می باشد. در این تحقیق برای اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه سلامت اجتماعی کییز و پرسشنامه سرمایه اجتماعی و پایگاه اجتماعی- اقتصادی و رضایت شغلی استفاده شده است. پس از جمع آوری اطلاعات، آن ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 18 شده و مورد تجزیه و تحلیل قرارداده شد. نتایج کلی حاکی از آن است که بین مشارکت اجتماعی معلمان با میزان سلامت اجتماعی آنان و بین رضایت شغلی معلمان با میزان سلامت اجتماعی آنان رابطه مستقیم معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، پایگاه اجتماعی- اقتصادی، مشارکت اجتماعی، رضایت شغلی
  • محمد عباس زاده، علی بوداقی، فریدون کریمی صفحات 69-87

    درعصرحاضر، در روش های پژوهش های اجتماعی هم مثل سایر عرصه ها گذار اتفاق افتاده است. حرکت پژوهش های اجتماعی از روش های کمی وسخت به رو ش های کیفی ونرم انسان گرایانه و تفسیری اهمیت رویکرد کیفی را درتحقیقات اجتماعی دو چندان کرده است. مطالعه موردی [1] نیز، یکی از رایج ترین روش های تحقیق کیفی است که به بررسی یکه نگارانه از یک واحد اعم ازفرد، سازمان، خانواده، جامعه و... می پردازد. در روش یاد شده، طبق دیدگاه لین پدیده ها داخل متن زندگی واقعی بصورت یکپارچه وعمیق با رویکرد استقرایی و باهدف نظریه سازی بررسی می شوند. با عنایت به این که یکی از انتقاد های وارده بر روش مطالعه موردی، پایین بودن اعتبار درونی تحقیق است. در مقاله حاضر، محققین در صددند ضمن تشریح مطالعه موردی و انواع آن (ذاتی، ابزاری و اصلی) کاربرد تثلیث را در این روش، به منظور معتبر کردن یافته های تحقیق مطالعه موردی (اعتبار سازه ای مطالعه موردی) مطرح نمایند. امید آن می رود که استفاده از روش تثلیت در پژوهش کیفی به خصوص در تحلیل موردی در غلبه براین نقصان یاری رساند؛ چراکه کارکرد اساسی تثلیث استفاده از روش های مختلف به منظور تقلیل تفسیر غلط، بهبود اعتبار درونی و هم چنین همگرا ساختن چشم اندازهای مختلف است

    کلیدواژگان: انواع مطالعه ی موردی، اعتبار سازه ای، تثلیث، نظریه سازی، تثلیث روش شناختی
  • شهرام اسفندیارزاده ملکی*، سیروس فخرایی صفحات 89-108

    این تحقیق با استفاده از روش تحلیل محتوی به بررسی جامعه شناختی"فرزندسالاری در داستان های مجلات خانوادگی ایران، طی سال های 91 و 92"می پردازد. هدف کلی ازانجام این تحقیق تحلیل محتوی مجلات خانوادگی از نظر فرزندسالاری بین سال های 91 و 92 و اهداف فرعی شامل بررسی رابطه بین نگرانی والدین نسبت به آینده فرزندان، اختلافات والدین، نگرش ابزاری به والدین، چشمپوشی والدین از نیازهای خود، تفاوت ارزش های والدین و فرزندان؛ با فرزندسالاری بوده است. در این راستا با مراجعه به مبانی نظری: نگرانی والدین نسبت به آینده فرزندان ازنظریه کولی و استرایکر، اختلافات والدین از نظریه وبلن و نقش سنتی مادران از نظریه جیمز، نگرش ابزاری به والدین از نظریه استرایکر و وبلن؛ چشمپوشی والدین از نیازهای خود ازنظریه وبلن، تفاوت ارزش های والدین و فرزندان از نظریه گروه مرجع (مرتن) به صورت مستقیم یا غیرمستقیم اخذ یا استنباط شده اند. تحقیق حاضر دردو بخش نظری وعملی انجام شده است. در بخش نظری، اطلاعات لازم با استفاده از روش کتابخانه ای واسنادی و در بخش عملی، به شیوه تحلیل محتوا اطلاعات لازم ازطریق مقوله بندی و فیش برداری ازنمونه های آماری جمع آوری شده اند. طبق یافته های تحقیق در داستان های مجلات خانوادگی ایران، ابعاد فرزندسالاری، به صورت صریح یا ضمنی ترویج شده است. فرزندسالاری در این مجلات، معلول نگرانی والدین نسبت به آینده فرزندان، اختلافات والدین، نگرش ابزاری به والدین، چشمپوشی والدین از نیازهای خود، تفاوت ارزش های والدین و فرزندان است.

    کلیدواژگان: فرزندسالاری، مجلات خانوادگی، تحلیل محتوی، مقوله، شاخص
  • طلیعه خادمیان، افسانه خانمحمدی * صفحات 109-125

    پژوهش حاضر می کوشد با اتخاذ رویکردی جامعه شناختی به بررسی مقوله شادمانی اجتماعی و تاثیر عدالت اجتماعی بر آن بپردازدکه جهت شناخت بیشتر ساز وکار تاثیر عدالت اجتماعی براین مقوله ازنظریه کیفیت زندگی «روت وینهوون» و دیدگاه «جمیل صلیبا» به عدالت اجتماعی بهره برده شده است.  دراین مطالعه علی از روش پیمایش استفاده شده و واحد تحلیل نیز جوانان شهر تهران می باشند. پرسشنامه پس از بررسی اعتماد و اعتبار آن با استفاده از نمونه گیری طبقه ای نامتناسب در پنج منطقه شهر تهران و بین 385 نفر از جوانان شهر تهران پر گردید.یافته های تحقیق حاکی از آن است که شادمانی اجتماعی و عدالت اجتماعی، هر دو درسطح متوسطی هستند و شادمانی اجتماعی بین گروه های مختلف جنسیتی، قومی، تحصیلی، وضعیت تاهل و محل تولد تفاوت معناداری دارد. هم چنین ارتباط بین دو متغیر عدالت اجتماعی و شادمانی اجتماعی اثبات گردیده و تحلیل های مربوط به رگرسیون چند متغیره نیز نشان می دهند که سه نوع عدالت توزیعی، رویه ای و مراوده ای با یکدیگر در ارتباط بوده و هرسه بر شادمانی اجتماعی موثرندکه دراین میان میزان تاثیر عدالت توزیعی بر شادمانی اجتماعی بیش از دو نوع دیگر عدالت می باشد.

    کلیدواژگان: شادمانی اجتماعی، عدالت اجتماعی، عدالت توزیعی، عدالت مراوده ای، عدالت رویه ای
  • مجید ظروفی صفحات 127-139

    این تحقیق با هدف بررسی ناهنجاریهای رفتاری در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی شبستر و همچنین تبیین آن از طریق عوامل گوناگون انجام شده است. هدف اصلی شناخت میزان ناهنجاری های رفتاری در بین دانشجویان و نیز مقایسه آن بر اساس عواملی از قبیل جنسیت، رشته تحصیلی و مقطع تحصیلی بود. علاوه بر آن، شناخت ارتباط آن با سایر متغیرها از جمله استفاده از رسانه ها و سن به منظور تبیین هر چه بیشتر نیز مد نظر بود. روش تحقیق از نوع همبستگی بود. با استفاده از پرسشنامه  SCL 90 که برای اندازه گیری ناهنجاریهای رفتاری و سیوالات دیگری برای اندازه گیری سایر متغیر ها نظیر استفاده از رسانه ها طراحی شده بود، اطلاعات از گروه نمونه 382 نفری که با روش تصادفی - طبقه ای از بین دانشجویان انتخاب شده بودند، گردآوری شد. نتایج حاصله که با استفاده از آزمونهای آماری ضریب همبستگی پیرسن، آنالیز واریانس و آزمون تفاوت میانگین انجام شده، نشان داد که ناهنجاریهای رفتاری در حد نسبتا پایینی است. "افکار پارانوییدی" و "وسواس" مهمترین ناهنجاریهای رفتاری در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی شبستر هستند. این میزان در بین دانشجویان دختر و پسر متفاوت است. همچنین مقطع تحصیلی تفاوتهای بارزی را نشان می دهد. سن دانشجویان مهمترین عامل مرتبط با ناهنجاریهای رفتاری است.

    کلیدواژگان: ناهنجاریهای رفتاری، مقطع تحصیلی، شبستر، استفاده از رسانه ها، ترس مرضی
  • منصور وثوقی، مرتضی حضرتی صفحات 141-157

    این پژوهش با هدف بررسی جامعه شناختی رابطه بین سرمایه نمادین و نگرش به حقوق شهروندی با استفاده از روش تحقیق توصیفی- همبستگی است. روش مورد استفاده در این پژوهش، روش پیمایش است. تکنیک مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل افرادبالای پانزده سال مناطق شهری شهرتبریز می باشد. نمونه ی آماری با استفاده ازفرمول کوکران 387 نفر در نظر گرفته شد و به شیوه نمونه گیری طبقه بندی و سیستماتیک نمونه ها انتخاب گردیدند. پس از جمع آوری اطلاعات جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد که در نهایت با توجه به فرضیه های پژوهش نتایج زیر به دست آمد: بین سرمایه نمادین و نگرش به حقوق شهروندی رابطه وجود دارد، هم چنین بین سرمایه نمادین و نگرش به حقوق مدنی و بین سرمایه نمادین و نگرش به حقوق اجتماعی نیز رابطه وجود دارد، تنها در یک فرضیه که مربوط به سرمایه نمادین و نگرش یه حقوق سیاسی بود، رابطه ای دیده نشد.

    کلیدواژگان: شهروندی، سرمایه نمادین، حقوق مدنی، حقوق سیاسی، حقوق اجتماعی
|
  • Amirmasuod Amir Mazaheri*, Shahnaz Gharatappeh Pages 7-28

    Social movements as one of the most important collective actions in order to response to their new needs and demands design dialogues, purposes and ideals which requires change in the structure of social systems. According to Hans Tak one of the most important components of social movement is actors and social forces which new demands caused them to come to existence and in order to provide them; they coordinate with other community groups and social movements and form social movements. These forces and actors divided into three groups of leaders: those who engage in the development and distribution of the ideology to other groups and layers and their followers and supporters. Constitutional Movement in Iran during the Qajar era is one the most important social movements of recent century that such talk on the role and impact of social actors and the historical significance of their presence in these three sectors are verified. Developers of movement are leaders of groups such as Modernist intellectuals and religious Mojtaheds. Distributors of movement are media, journalists, orators, preachers, shopkeepers, traders, and also, supporters and adherents that are primarily made ​​up of different layers of society, include women, youth and small businesses. This pattern can be reviewed with emphasis on the role of the social forces as a model to evaluate the success or failure of social movements. The research was based on library and electronic research methods.

    Keywords: social actors, dialogue, social movements
  • Hassan Javadi, Mahmood Elmi, Samad Sabagh Pages 29-45

    Anomy is abnormal and irregular condition that is a kind of social problem caused by transient era. The main question of this study is, "is there any significant relation between social factors and social anomy feeling among students of Azad University of Tabriz?" In this study "anomy feeling" is dependent variable and is assessed by studying independent variables (participation, class, correlation, supervision and value break). In this study the views of Durkheim, Merton, and Parsons … are used and the research method is Survey and sample includes 385 students selected by relative separation. Pearson correlation coefficient, T test, and ANOVA test were used in hypothesis testing. Multifold regression was also used to specify anomy felling based on variables independent of multifold regression. The mean of anomy feeling is 55.61. In this study combined hypothesis of Durkheim and Merton, social correlation of Durkheim, Theory of Masner and Crohen, reverse relation between social correlation and anomy feeling, relation between social supervision and anomy feeling by theories of David Riesman, Watkinson and Robertson and reveres relation of social supervision and anatomy feeling, and lowering of anomy feeling by accepting values of Parsons society were certified.

    Keywords: Social anomy, Social Factors, Social correlation, Social Supervision, Social Class, Value Break, social participation
  • Davood Ebrahimpoor, Robabeh Poorjebeli, Roohangiz Ramazani Mamaghani Pages 47-67

    The purpose of this study was to determine the relationship between socioeconomic factors and social health among guidance school and high school teachers in Azarshahr. The research method is survey, the research population consisted of guidance school and high school teachers in Azarshahr who are 332. Sample of Study was obtained using Cochran formula and it is 180 people. The data gathering tool in this study is a questionnaire. In order to measure the variables, social health questionnaire of Keyes as well as social capital, socio-economic status and job satisfaction questionnaires have been used. Results show that there is a direct meaningful relationship between social participation and social health of teachers as well as job satisfaction and their social health.

    Keywords: social health, Social capital, socio-economic status, social participation, Job satisfaction
  • Mohammad Abbaszadeh, Ali Bodagi, Fereydon Karimi Pages 69-87

    In the current era, as other areas of social research methods, transition has occurred. Moving the social research methods from quantitative and strict methods to qualitative, humanistic and interpretive ones have doubled the importance of qualitative social researches.  The case study is also one of the most common methods of qualitative research which examines the unique form of a single case such as a person, family, community etc. In this method, according to Leen, phenomena within the context of real life are studied in integrated form through the inductive approach and with the aim of theory building.As one of the criticisms on case study method is its low internal validity, so this study tries to explain the case study and its different types (intrinsic, instrumental and original), and using the triangulation in case studies in order to validate research findings and case studies (construct validity of case study). As the main function of the triangulation is using the different methods in order to decrease the level of misinterpretation, improve the internal validity and also converge the different perspectives, we hope that using it in qualitative methods, especially in case study helps us to overcome this problem.

    Keywords: : types of case study, Construct validity, triangulation, building the theory, methodological triangulation
  • Shahram Esfandyarzadeh Maleki *, Sirous Fakhrayi Pages 89-108

    This research using content analysis, studies the “filo centrism in the stories of Iranian family magazines between years91 and”. Secondary objectives of this study included studying relationship between parental concerns about the future of children, parental conflict, instrumental attitude to parents, parents’ ignorance from their needs, parents and children’s different values with filo centrism. In this regard these theoretical basics are used in this study:  parental concerns about the future of children from Cooley and Stryker, parental conflict from Veblen and mothers traditional role from James theory, instrumental attitude to parents from Stryker and Veblen, parents’ ignorance from their needs from Veblen, parents and children’s different values from reference groups (Merton theory). This research is conducted in two parts: theoretical and practical. In terms of theory, the data gathered using the library and documents and in practical way using content analyze the data gathered through categorization and taking notes from samples. According to research findings, filo centrism has been promoted in stories of Iranian family magazines explicitly or implicitly. The main reasons of filo centrism in these magazines are parental concerns about the future of children, parental conflict, instrumental attitude to parents, parents’ ignorance from their needs, parents and children’s different values.

    Keywords: filo centrism, Family magazines, Content Analysis, Category, Index
  • Talieh Khademian, Afsaneh Khanmohammadi * Pages 109-125

    Social happiness in the past few years has become one of the most famous concepts in sociology and social psychology, due to the fact that a society with unhappy people will face many social problems and deviances. So every country should perform thorough investigations on this important concept.This study investigates the relationship between social justice and social happiness and examines the impacts of social justice on Tehran city's young people’s social happiness in Tehran. Also, the Rout Vinhovens’ theory of life quality and Jamil Saba’s viewpoint about social justice were used. The unit of analysis is young people who live in Tehran. A questionnaire made after review of validity and reliability with cluster random sampling in five regions of Tehran and among the 385 young people. Oxford standard happiness inventory has been employed as one of the measurement scale of happiness.Results show that social happiness between variable of gender, marital status, place of birth, educational degree and age is different. Also, relationship between social happiness and social justice has been proven. Multiple regression analyses indicate that the distributive justice, interactional justice and procedural justice are significantly related to measures of social happiness.

    Keywords: Social happiness, Social Justice, Distributive Justice, Interactional Justice, Procedural Justice
  • Majid Zourofi Pages 127-139

    This study examined behavioral disorders among students, it is also explained by various factors has been done. The main objective understands of behavioral disorders among students and compare them based on factors such as gender, studying – courses and age. Moreover, Understanding its relationship with other variables including rate of the media usage and to explain more were also considered. Researchers such as "Thompson " on the relationship between behavioral disorders and role of family, GIDDENS " the effect of media "FATIN," relationship between mothers occupation, "MISRA" on high level of stress and anxiety among woman, also as neighborhood, and "JOU and FUKUDA" on the effective of social support and stress, Quantity and quality of other items in SCL 90 was emphasized. The results showed that the highest percentage of individuals in this study of behavioral disorders in the class of "weak" are on the 70% included.We use survey research method for data collection. Data was collected by researcher made questionnaire that include some items for measuring related factors such as gender, media usage and other variables, also SCL 90 questionnaire for measuring disorders. The sample size includes 382 students who chosen by classified – random sampling method. Correlation coefficients, T-test and analysis of variance were used to data analysis. The behavioral disorders are significant difference between gender and not significant difference between studying course groups. Media usage by Students and age are most important factors associated with behavioral disorders. With the increased use of mobile, strengthen behavioral disorders and increasing use of television among students, the disorders behaviors is weakening.

    Keywords: behavioral disorders, media usage, Internet, questionnaire, Depression
  • Mansour Vosoughi, Morteza Hazrati Pages 141-157

    This study investigates the relationship between symbolic capital and citizenship rights. This is descriptive– correlational study and the research method is survey. Data collected by a questionnaire designed by the researcher. Population of the study consisted of fifteen years old people and older. The sample using Cochran formula is 387 people who were selected by systematic and stratified sampling.The results show that there is a relationship between symbolic capital and attitudes towards citizenship, civil and social rights. Also, there isn’t a relationship between symbolic capital and political rights.

    Keywords: citizenship, Symbolic capital, Civil Rights, Political Rights, Social Rights