فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بررسی عوامل اجتماعی مرتبط با روحیه کارآفرینی دانشجویان فنی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد
    میرمحمد جمال عبداللهی، فیروز راد، سیروس فخرایی صفحات 7-19

    هدف اصلی این پژوهش بررسیعوامل اجتماعی مرتبط با روحیه کارآفرینی در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامیواحد مهاباد است. باتوجه به ماهیت تحقیق، روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است.نمونه های آماری مشتمل بر 336 نفر از دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی دانشکده فنیدانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد است که از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ایانتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته روحیه کارآفرینیاستفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمارتوصیفی و آماراستنباطی، وازطریق نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان دادکه بینروحیه کارآفرینی دانشجویان فنی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد و مولفه های عواملاجتماعی هم چون سطح تحصیلات پدر، رشته تحصیلی، عضویت در شبکه های اجتماعی، سطحمهارت آموزی، میزان مطالعه و وضعیت تاهل درسطح 05/0<p رابطه معنا داری وجود دارد،ولی بین روحیه کارآفرینی و دیگرمولفه های عوامل اجتماعی هم چون تحصیلات مادر،استفاده از اینترنت، شغل والدین، محل سکونت، جنسیت، مقطع تحصیلی ودرآمد در سطح 05/0 <p رابطه معنا داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: روحیه کارآفرینی، عوامل اجتماعی، کارآفرین، ریسک پذیری، خلاقیت و نوآوری
  • رسانه های جمعی، هویت یابی اجتماعی و سرمایه اجتماعی دانشجویان
    داود ابراهیم پور، غلامعباس توسلی صفحات 21-44

    مقاله حاضر به بررسی رابطه بین بهره گیری از رسانه های جمعی و هویت یابی اجتماعی دانشجویان با میزان سرمایه اجتماعی آنان پرداخته است. با مرور پیشینه نظری و تجربی این دو مفهوم، تعریف هویت بازاندیشانه آنتونی گیدنز از هویت یابی در دنیای مدرن ملاک تقسیم بندی هویت اجتماعی سنتی و مدرن و طبقه بندی استون و هیوز از سرمایه اجتماعی ملاک اندازه گیری و تقسیم بندی انواع سرمایه اجتماعی قرار گرفته است. در تحقیق حاضر که به شیوه پیمایشی انجام گرفته، از دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه های دولتی تبریز در سال تحصیلی 90-1389، 381 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم هر طبقه (رشته تحصیلی دانشجویان) انتخاب و مورد پرسش قرار گرفته اند. بر اساس نتایج تحقیق، نسبت دانشجویانی که دارای هویت اجتماعی مدرن بوده و دارای سرمایه اجتماعی متوسط و پایین هستند، بیشتر از کسانی است که از نظر هویت اجتماعی در رده سنتی قرار داشته و از نظر سرمایه اجتماعی در رده متوسط و زیاد قرار دارند. تحلیل داده های جدول تقاطعی دو متغیر هویت اجتماعی و سرمایه اجتماعی بیان گر آن است که هرچه دانشجویان از از هویت سنتی فاصله گرفته و در رده مدرن قرار می گیرند، میزان سرمایه اجتماعی آنان کاهش می یابد. دانشجویان سنتی تر دارای سرمایه اجتماعی بیشتری نسبت به دانشجویان مدرن می باشند. دانشجویان شهری از سرمایه اجتماعی نهادی و دانشجویان روستایی از سرمایه اجتماعی فردی بالایی برخوردارند.

    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، سرمایه اجتماعی، هویت اجتماعی، هویت بازاندیشانه
  • گفتمان های ارتباطات انسانی در خانواده ایرانی از منظر تئوری دانش
    بنیتا سالک آزاد، باقر ساروخانی صفحات 45-59

    مقاله حاضر بر گفتمان های ارتباطات انسانی در خانواده متمرکز گردیده است. در این مقاله سعی شده است تا بر روی گفتمان های ارتباطی خانواده متمرکز شود. هر تیوری درباره ارتباطات خانواده می بایستی شامل هم موضوعات درون ذهنی و هم تعاملی باشد. از طریق موضوعات تعاملی افراد خانواده با یکدیگر ارتباط برقرار می نمایند. به طور معمول خانواده از دو نوع گرایش ارتباطاتی پیروی می کند: انطباقی و محاوره ای. چهار الگوی ارتباطات خانواده به وجود می آید: خانواده های مبتنی بر رضایت طرفین، کثرت گرایانه، حمایتی و با آزادی مطلق. در این پژوهش از روش تیوری زمینه ای استفاده شده است. برای تحلیل داده های جمع آوری شده از خانواده های مناطق 22گانه تهران از روش تحلیل کمی داده ها (تحلیل عاملی) برای دسته بندی و تایید مقوله سازی ها و ساختن قضایای تیوری زمینه ای استفاده گردیده است. نتیجه آن که متغیرهایی که برارتباطات درون خانواده تاثیر می گذارند عامل ایجاد چنین تفاوت هایی هستند. هرکسی که سرمایه بیشتری دارد، اجازه تحرک بیشتری به اعضای خانواده درحیطه بدست آوردن سرمایه ها می دهد. هم چنین افرادی که سرمایه بیشتری دارند، درمحیط خانواده ارتباطات مذاکره ای را اتخاذ می نمایند. افرادی که سرمایه کمتری دارند، در محیط خانواده ارتباطات انطباقی را اتخاذ می کنند.

    کلیدواژگان: ارتباطات انسانی در خانواده، سرمایه اقتصادی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، سرمایه نمادین، تئوری دانش، گفتمان، تئوری زمینه ای
  • عوامل اجتماعی- اقتصادی موثر بر رضایت مندی شغلی (مدیران مدارس دولتی شیراز)
    کرامت الله راسخ، فرح مصلح پور صفحات 61-77

    هدف این پژوهش بررسی عوامل اجتماعی، اقتصادی موثر بر رضایت مندی شغلی مدیران مدارس متوسطه دولتی نواحی 2 و 4 آموزش و پرورش شیراز می باشد. در این پژوهش که به شیوه پیمایشی انجام گردید، سعی شده است با تاکید بر دیدگاه های نظری، مخصوصا نظریه های مازلو و هرزبرگ، تاثیر متغیرهای جنس، سن، محل تولد، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل، تعداد افراد تحت تکفل، نوع مالکیت منزل مسکونی، میزان حقوق و مزایای دریافتی، ناحیه محل خدمت، میزان مشارکت در تصمیم گیری و منزلت شغلی بر رضایت مندی شغلی مدیران بررسی شود. داده های پژوهش با ابزار پرسشنامه ای محقق ساخته با مقیاس 5 درجه ای از یک نمونه 91 نفری به صورت نمونه گیری تصادفی سیستماتیک جمع آوری گردید و با روش های آماری آزمون تحلیل واریانس، تی، همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره تجزیه و تحلیل گردید. یافته های پژوهش نشان داد که سه متغیر مشارکت در تصمیم گیری، ناحیه محل خدمت و منزلت شغلی 56% رضایت شغلی را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی، رضایت شغلی، مدیران مدارس، شیراز
  • بررسی مقایسه ای تحلیل محتوای کیفی و روش هرمنوتیک
    طهمورث شیری، ندا عظیمی صفحات 79-99

    مقاله حاضر با عنوان بررسی مقایسه ای تحلیل محتوای کیفی و روش هرمنوتیک تدوین شده و در آن تلاش شده است ضمن مقایسه دو روش تحلیلی فوق با همدیگر، اشتراک ها و تفاوت های آن ها با همدیگر در قالبی مقایسه ای مشخص و بازنمود یابد. این مقاله یک مقاله موردی- انتقادی است که با روش اسنادی انجام شده و نتایج آن نشان می دهد که این دو روش به رغم تشابه در اصل کار خود که همانا پرداختن به محتوای متن به صورت کیفی است، هم از نظر هستی شناختی، و روش شناختی و هم از نظر هستی شناختی تفاوت های معنی دار و قابل ملاحظه ای با هم دارند، به گونه ای که در تحلیل محتوای کیفی تلاش می شود با اتخاذ یک رویکرد تجزیه ای- سازه ای به استفاده از روش های کمی گرایانه و مرحله به مرحله محتواهای آشکار و پنهان متن کشف و بازنمود یابد، اما در هرمنوتیک تلاش می شود با اتخاذ یک رویکرد کل نگر- ترکیبی و استفاده از استدلال های گزاره پردازانه محتوای پنهان متن پیام کشف و بازنمود یابد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوای کیفی، تحلیل هرمنوتیک، هستی شناسی تحلیلی، روش شناسی تحلیلی، معرفت شناسی تحلیلی
  • بررسی عوامل اجتماعی موثر بر میزان گرایش دانشجویان نسبت به امور معروف در مراکز دانشگاهی استان آذربایجان شرقی
    علی هاشمیان فر، مهرداد محمدیان صفحات 101-119
    در این مطالعه فریضه امر به معروف و نهی از منکر در مراکز دانشگاهی و عوامل اجتماعی موثر بر میزان گرایش دانشجویان به امور معروف مورد شناسایی قرار گرفت. برای بررسی ارتباط بین متغیرهای اجتماعی با گرایش دانشجویان به معروفات، تعداد 420 نفر از دانشجویان استان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. انتخاب دانشجویان به صورت تصادفی از دانشگاه های دولتی، آزاداسلامی و پیام نور سه شهر تبریز، مراغه وهریس انجام گرفت که در رشته های مختلفی به تحصیل مشغول بودند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شد. بعد از انجام مصاحبه و گردآوری اطلاعات، جهت تحلیل های آماری از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل اطلاعات نشان داد که میزان گرایش دانشجویان به امور معروف تنها اندکی از حد متوسط بیشتر می باشد، و نیز میزان گرایش دانشجویان دانشگاه های پیام نور در مقایسه با دانشگاه آزاد و دولتی و دانشجویان رشته های انسانی در مقایسه با رشته های فنی- مهندسی و علوم پایه بیشتر است. هم چنین تحلیل ها نشان دادکه بین تمایلات مذهبی دانشجو و خانواده او، عملکرد تشکل های مردمی، عملکرد مدیران، اساتید وکارکنان دانشگاه ها، گروه دوستان، الزامات قانونی، نوع دانشگاه و رشته تحصیلی، وبخشی از ابعاد پایگاه اقتصادی- اجتماعی خانواده دانشجو با گرایش به امور معروف و دوری از منکرات رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارزش، امر به معروف و نهی از منکر، تمایلات دینی، پایگاه اجتماعی، سازمان های غیر دولتی، سرمایه اجتماعی، قانون، نظارت اجتماعی
  • نابرابری های قومی و امنیت ملی
    محمد یوسفی جویباری، یاسر صیدی محمدی، علیرضا فتاحی صفحات 121-137

    قومیت و قوم گرایی همواره مولفه مهمی در بررسی ها و تحقیقات اجتماعی و سیاسی محسوب می شود که از تفاوت های نژادی ناشی می شود. نابرابری قومی وتنوع قومی فی نفسه یک تهدید محسوب نمی شود و در صورتی که دریک جامعه عادی تلقی گردد و خودمبنای تشکیل دهنده آن جامعه شمرده شود می تواند فرصت شکوفایی اجتماعی را نیز فراهم نماید. امنیت ملی و مشارکت سیاسی در جوامع و رابطه آن با قومیت ها بسیار مهم تلقی می گردد. هرچه احساس «خودی بودن» در قومیت ها بیشتر باشد مشارکت سیاسی آنان بیشتر و ضریب امنیت ملی بالاتر خواهد بود و عکس آن نیز می تواند صادق باشد. فرایند جهانی شدن و گسترش ارتباطات نیز این وضعیت را دگرگون و پیچیده ساخته است و آن هم نیز بر احساسات قوم گرایانه و امنیت ملی جوامع تاثیر بسزایی گذاشته است. این پژوهش، در صدد پاسخگویی به این پرسش اصلی می باشد که نابرابری های قومی چه نقشی در امنیت ملی کشورها دارد؟ فرضیه ایکه مطرح می گردد این است که نابرابری های قومی تاثیر بسیاری در کاهش مشارکت سیاسی اقوام و ضریب امنیت ملی کشورها دارد. مشارکت سیاسی اقوام باعث افزایش درک سیاسی، مسیولیت پذیری و تقویت حس تعهد آنان نسبت به حکومت می گردد.

    کلیدواژگان: قومیت، نابرابری های قومی، جهانی شدن، مشارکت سیاسی، امنیت ملی
  • بررسی قشربندی اجتماعی در اسلام
    نازی عبدالله پور، فریبا اسکندرجعفرزاده صفحات 139-150

    دین اسلام به عنوان دین خاتم به تمام نیازمندی های انسان پاسخ گفته است. یکی ازسوالات اساسی انسان از دیر باز در باره برابری و نابرابری نوع انسانی بر حسب نژاد، رنگ، مذهب و... می باشد، یکی از معضلات جوامع بشری، وجود فاصله طبقاتی در بین اقشار مردم است... . اما چه تفاوت هایی بین ملاک های اسلام با سایر ادیان وملل وجود دارد؟ در برخی ادیان مانند هندوییسم و آیین آهورایی قشربندی به نحوی است که تحرک یک فرد از طبقه ای به طبقه دیگر عملا غیرممکن است و یا در یهود با اعتقاد به برتری نژادی، نابرابری برون طبقاتی امری شایع است. آن چه بایستی مورد توجه قرار گیرد این که طبقات اجتماعی در اسلام به ثروت و خصایص زیستی متقوم نیست بلکه بر اساس تفاوت های انسانی به لحاظ استعدادها و قابلیت های مختلف است یعنی طبقات اجتماعی برای رفع نیازهای متعدد جامعه است تا جامعه به سمت کمال و شکوفایی حرکت کند. در اسلام عواملی مانند تقوی، علم و... زمینه ساز تفوق گروهی بر گروهی دیگر را به وجود می آورند و موجب برتری در نزد خدا و در آخرت می شوند و هم چنین در این دنیا، موجب اعطای مسیولیت های خطیرتر می گردند در حالی که مستلزم هیچ گونه برخورداری و امتیاز اجتماعی، طبقاتی و اقتصادی و... نیستند. در این مقاله سعی کردیم تا با بررسی دیدگاه های برخی ادیان و دیدگاه اسلام به این  سوال مهم جواب دهیم که آیا قشربندی اجتماعی در اسلام مانند برخی ادیان و فرهنگ ها باعث نابرابری در همه زمینه ها و تضییع حقوق انسان است؟ برای رسیدن به این هدف از روش توصیفی و کتابخانه ای استفاده کردیم.

    کلیدواژگان: قشربندی، نابرابری، اسلام، کاست، وحدت اجتماعی
|
  • The investigation of social factors related to the technical students’ entrepreneurship spirit in Mahabad Islamic Azad University
    MirMohammadJamal Abdullahi, Firouz Rad, Siroos Fakhrayi Pages 7-19

    The main goal of this study is the investigation of social factors related to the technical students’ entrepreneurship spirit in Mahabad Islamic Azad University. The research method is descriptive and statistical sample are 336 students from different levels who were selected by random sampling. Research-made   questionnaire of the entrepreneurship spirit was used to gather the data, and the data analyzed in two levels of descriptive and inferential statistics using SPSS. Results show that there is a meaningful relationship between students’ entrepreneurship spirit and different components of social factors such as parents’ education level, university major, membership in social networks, the level of training, amount of study and marital status. Also, there isn’t a meaningful relationship between students’ entrepreneurship spirit and other components of social factors such as maternal education level, use of internet, gender, income, location, educational level, parents’ job.

    Keywords: : entrepreneurship spirit, Social Factors, Entrepreneur, needs to succeed, creativity, risk-taking
  • Mass Media, Social Identification and Students’ Social Capital
    Davood Ebrahimpour, Gholamabbas Tavasoli Pages 21-44

    This article is an attempt to investigate the relationship between the student’s use of mass media and their social identity and the ratio of their social capitals. Having reviewed the literature of theoretical and experimental concept of these two factors, the study has adapted the definition of "identity" as proposed by Anthony Giddens and the definition of "social capital" as proposed by stone and Hughes. The method of the study is survey in which 381 students have been selected randomly among students studying in different courses in states universities of Tabriz in the educational years of 2010 – 2011. The results reveal that the number of the students who have modern social identity and possessing low and medium social capital exceeds the number of students who have traditional social identity and medium and high social capital. The analysis of data shown in the crosstabs of "social identity" and" social capital" illustrates that, the more the students identically get closer to the modernity,  the more the ratio of their social capital decreases and also, traditional students have more social capital. Urbane students have more institutional social capital and rural students have more individual social capital.

    Keywords: Social identity, Social capital, reflective identity
  • Discussions of Human Communication in an Iranian Family Through Knowledge Theory
    Benita Salek Azad, Bagher Sarokhani Pages 45-59

    This paper focuses on the discussions of human communication in families in Tehran, and it has been tried to focus on the communicative discourse of family. Any theory about family communication should include both subjective and internal issues. Through internal issues, family members communicate with each other. Generally, family follows two types of communication orientation: Adaptive and interactive and in this regard, four patterns of family communication rose: consensual, Pluralist, supportive families with freedom.  In this study, background theory is used. To analyze the data that are collected from families of the 22 districts of Tehran, quantitative analysis method (factor analysis) has been used. And For classification and approval of the propositions, background theory is used. For classification and approval of the propositions and theorem buildings, grounded theory is used.  The variables that affect communications in the family are the cause of such differences. Anyone who has more capital, allows greater mobility to family members to obtain more capital. Also, people who have more capital pursue the conversational communication in family environment. People who have less capital pursue the adaptive communication in family environment.

    Keywords: : human communication in family, economic capital, Social capital, Cultural capital, Symbolic capital, knowledge theory, discussion, background Theory
  • Effective Socio- economic factors on job satisfaction(Case Study: The secondary school principals in Shiraz)
    Keramatollah Rasekh, Farah Moslehpour Pages 61-77

    The purpose of this study is to examine the effective socio-economic factors on school principals’ job satisfaction in Shiraz. The method of the study is survey and theoretical basis of the study is based on the views of Maslow and Herzberg. The effects of gender, age, occupation, education level, employment status, marital status, number of persons in household, home, salary, work, decision-making and job status on principles’ job satisfaction have been examined. The data were collected from 91 participants by cluster sampling method using the researcher -made questionnaire in the form of Likert scale and were analyzed using one-way ANOVA, t-test, bivariate regression and multiple regression. The results show that, variables of participation in decision-making, area of service location and job dignity explain about 56 % of job satisfaction in the workplace.

    Keywords: economic factors, Social Factors, Job satisfaction, secondary school principals, Shiraz
  • A comparative study of qualitative content analysis and hermeneutics
    Tahmoureth Shiri, Neda Azimi Pages 79-99

    This paper is a comparative study of qualitative content analysis and hermeneutics in which it is tried to compare these two analytical methods and find similarities and differences in a specified comparative format. This study is a case criticism carried by documents and the results of it show that, despite the similarities of the two methods, there are significant differences between them both from ontological and methodological points of view. In qualitative content analysis, there is an attempt to adopt an analytical-constructive approach to using qualitative and phased methods by which overt and covert contents of a text to be discovered. But in hermeneutics, there is an attempt to adopt a holistic-combinatory approach and using propositional arguments by which the hidden content of a text to be discovered.

    Keywords: : qualitative content analysis, Hermeneutics, analytic ontology, analytic methodology, analytic epistemology
  • Examination of effective social factors on students' tendency toward enjoining righteousness in academic centers of Azerbaijan Sharghi province
    Ali H Ashemianfar, Mehrdad Mohammadian Pages 101-119
    In this research the obligation of enjoining righteousness and forbidding evil in academic centers, and the effective social factors on university students’ tendency toward righteousness were identified. For surveying the relationship between identified variables and students' tendency toward righteousness, 420 students of province were selected as the statistical sample. They were selected randomly from the state, Azad and Payamnoor universities of Tabriz, Maraghe and Heris who were studying in different majors. The required information was gathered by a researcher –made questionnaire. After interviewing and gathering the data, the SPSS software was used for statistical analysis. The results of analysis show that, the students' tendency rate toward righteousness is slightly more than the average. Also, the tendency rate of Payamnoor students was more than students of Azad and state universities, and also, the tendency rate of students of human sciences was more than the students of technical-engineering and basic sciences. Moreover, the analysis show that, there is a relationship between the religious tendencies of students, their family, the performance of public organizations, the performance of executives, professors and university staff, friend or civil groups, lawful necessities, kind of university and educational field, dimensions of social-economic base of students' family, and tendency toward enjoining righteousness and forbidding evil.
    Keywords: : value, advocating righteousness, forbidding evil, religious tendencies, social base, non- government organizations (NGOs), Social capital, Law, social monitoring
  • Ethnic Inequality and National Security
    Mohammad Youssefi Joybari, Yasser Seydi Mohammadi, Alireza Fattahi Pages 121-137

    Ethnicity and nationalism have always been important components of social and political studies which originate from racial differences. Inequality and ethnic diversity is not a threat in itself and if it is considered as a normal thing in a society and also is a corn stone of it, can provide opportunities for social prosperity. National security and political participation and its relationship to ethnic communities are very important. The more the sense of 'self' in ethnic communities the more their political participation and national security will be and vice versa. The process of globalization and the spread of communication transform and complicate the situation and it also has great influence on ethnic feelings and national security of societies.
    This paper seeks to answer the key question of “what is the role of ethnic inequalities in national security?”. The hypothesis is that, the ethnic inequalities reduce the national security and political participation. Also, social participation of ethnic groups will increase their political understanding, accountability and strengthen their commitment to the government.

    Keywords: ethnicity, ethnic inequality, Globalization, political participation, National Security
  • Studying Social Classification in Islam
    Nazi Abdollahpour, Fariba Eskandar Jafarzadeh Pages 139-150

    Islam, as the last religion has responded to all human needs. One of men’s fundamental questions has concerned equality and inequality of human beings based on their race, color, religion, and etc. and one of the complexities of human societies is class distinction among different social strata. However, the question is “What differences are there between the criteria of Islam and other religions?” In some religions such as Hinduism and Zoroastrianism, the social stratification is such that an individual’s mobility from one class to another is practically impossible, or in Judaism, due to their belief in racial superiority, extra-class inequality is quite common. What should be considered is that, the social classes in Islam are not based on wealth and biological traits, and they are based on human differences regarding their talents and capabilities. That is to say, the social classes exist in order to meet the society’s numerous needs, so that it can move toward perfection and prosperity. In Islam, factors such as chastity, knowledge, and etc. cause one group to be superior to another and lead to individual’s superiority in God’s presence as well as in after life. In addition, these factors resulted in assigning greater responsibilities while they don’t involve any social, economic and class privileges or advantages. In this article, by surveying the viewpoints of some religions and of Islam, it is tried to answer the important question, “Does the social stratification in Islam result in inequality in all fields and spoiling human beings rights?” To do this, descriptive method and library survey were used.

    Keywords: Islam, Stratification, Inequality, social unity