فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریبا بری خجسته*، محمد عباس زاده صفحات 7-28

    از آن جایی که هوش فرهنگی مهم ترین توان مندی است که می توان برای مواجهه مناسب با موقعیت های چند فرهنگی به کار گرفت. هوش فرهنگی کمک می کند با درک سریع و صحیح مولفه های فرهنگی مختلف، رفتاری متناسب با هریک از آن ها بروز دهیم. مطالعه حاضر سعی دارد هوش فرهنگی دانشجویان را با عوامل مرتبط با آن که عبارتند از: استفاده از رسانه ها، هویت مذهبی و سرمایه اجتماعی بررسی کند. روش تحقیق پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی است. از نظر شیوه گردآوری اطلاعات و داده ها، از گونه پژوهش های پیمایشی است. با توجه به سنجش رابطه بین متغیر های پیش بین و ملاک از نوع همبستگی می باشد. با در اختیار داشتن تعداد کل جامعه آماری، برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان، 375 نفر محاسبه گردیده است. برای جمع آوری داده های لازم جهت آزمون فرضیه های تحقیق، ازپرسشنامه استاندارد هوش فرهنگی و پرسشنامه های محقق ساخته در مورد میزان استفاده از رسانه ها، هویت مذهبی و سرمایه اجتماعی می باشد استفاده گردیده است و هوش فرهنگی متغیر ملاک که دارای ابعادی چون فراشناختی، شناختی، انگیزشی و رفتاری می باشد و متغیرهای پیش بین تحقیق شامل میزان استفاده از رسانه ها، هویت مذهبی وسرمایه اجتماعی می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها آزمون ضریب همبستگی پیرسون و آزمون کولموگروف اسمیرنوف و رگرسیون خطی چندگانه در نرم افزار آماریSPSS  استفاده شده است. در این پژوهش پایایی به وسیله روش آلفای کرونباخ به دست آمده است. یافته های تحقیق نشان داد که میزان استفاده از رسانه ها با تمامی ابعاد هوش فرهنگی به جز بعد شناختی رابطه مثبت و معنی داری دارد. هویت مذهبی با چهار بعد هوش فرهنگی رابطه مثبت و مستقیمی دارد. سرمایه اجتماعی با بعد فراشناختی، انگیزشی و رفتاری رابطه منفی و معکوسی دارد ولی با بعد شناختی هوش فرهنگی رابطه ای مثبت و مستقیمی دارد.

    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، هویت مذهبی، سرمایه اجتماعی و میزان استفاده از رسانه ها
  • رقیه هدایت، محمود علمی * صفحات 29-47

    دراین مقاله به تعیین میزان رضایت مندی شهروندان از عملکرد شهرداری و بررسی عوامل اجتماعی و اقتصادی مرتبط با آن درشهر نقده پرداخته شده است. نوع و روش تحقیق ترکیبی (پیمایشی واسنادی و...) بوده و از ابزار اندازه گیری پرسشنامه برای گردآوری اطلاعات از میان 381 سرپرست خانوار نمونه که به روش نمونه گیری خوشه ای توام با متناسب با حجم انتخاب شده بود، استفاده گردیده است. نتایج یافته ها حاکی از آن است که میزان رضایت مندی شهروندان از عملکرد شهرداری در سطح متوسط به پایین قرار دارد. عواملی هم چون رضایت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، پایگاه اجتماعی- اقتصادی، میزان انتظارات برمیزان رضایت مندی شهروندان تاثیرگذار بوده اند. تجزیه وتحلیل اطلاعات در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام گردید. در بخش توصیفی جداول فراوانی و نمودار های مربوط به گویه ها و متغیرها اندازه گیری شده و در بخش آماراستنباطی بااستفاده از روش های آماری همبستگی پیرسون، آزمون تی تست وهم چنین تحلیل واریانس روابط موجود دربررسی شدند. دراین میان متغیرهای اعتماد اجتماعی و رضایت اجتماعی به ترتیب بیشترین و کمترین سهم را در تبیین متغیر وابسته ایفا  می نمایند.

    کلیدواژگان: : رضایت مندی، مشارکت اجتماعی، پایگاه اجتماعی- اقتصادی
  • صمد رسول زاده *، صمد عدلی پور، یوسف زینی وند صفحات 49-64

    با توجه به گسترش روز افزون شبکه های اجتماعی مجازی نظرها و دیدگاه های موافق و مخالف زیادی در خصوص چیستی این شبکه ها ، کاربرد آن ها و چرایی گرایش کاربران ایرانی به عضویت در این شبکه ها طرح می شود و هر یک نقش ها و قابلیت هایی را برای این فضا و کاربران آن متصور می شوند. بر این اساس هدف پژوهش حاضر، مطالعه مهم ترین نیازهای رسانه ای کاربران جوان ایرانی در استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی با بهره گیری از نظریه استفاده و خشنودی است. بدین منظور 460 نفر از کاربران تبریزی که عضو شبکه های اجتماعی بودند به روش نمونه گیری داوطلبانه و در دسترس انتخاب شدند. یافته های پژوهش حاکی از آنند که بین نیازهای عاطفی (سرگرمی و تفریح)، شناختی (کسب اخبار و اطلاعات)، اجتماعی و تمایل به استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی رابطه معناداری وجود دارد. هم چنین بین نیازهای رسانه ای کاربران تفاوت وجود داشته و ترتیب این نیازها عبارتند از : عاطفی، شناختی، اجتماعی و سیاسی.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، شبکه های اجتماعی مجازی، نیاز رسانه ای
  • شهین الله مرادی*، سیف الله سیف اللهی صفحات 65-83

    هدف پژوهش حاضر مطالعه تاثیر آموزش به زبان مادری بر افزایش انگیزه تحصیلی دانش آموزان می باشد که با استفاده از روش های اسنادی و مطالعه میدانی انجام گرفته است. در این پژوهش با 80 نفر مصاحبه عمیق انجام گرفت که شامل سه گروه دانش آموزان، معلمان و صاحب نظران درحوزه های مربوط به جامعه شناسی آموزش و پرورش، زبان شناسی و ادبیات را شامل می شود. از تحلیل محتوای داده ها و مطالعات میدانی این نتاج به دست آمد: هر چهار فرضیه مورد نظر در زمینه تاثیر آموزش به زبان مادری و نقش آن در ایجاد انگیزه، دادن اعتماد به نفس، تسهیل در امر یادگیری و از بین بردن از خودبیگانگی افراد، تایید شد. در پایان با توجه به نتایج حاصله راهکارهای کاربردی و راهبردی جهت راهیابی آموزش به زبان مادری در مدارس ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آموزش به زبان مادری، انگیزه، تسهیل در یادگیری و اعتماد به نفس
  • ایوب یوسف پور نظامی * صفحات 85-103

    این نوشتار با دو رویکرد توصیفی و تحلیلی- هرمنوتیکال، قصه صالح را در سپهرمعرفتی معاصر بازخوانی نموده و در قرایتی زیست محیطی- جامعه شناختی، طبیعت (محیط غیر انسان ساخت)، به مثابه ناقه الله دیروزین و امروزینی تلقی شده است. نتیجه آن که محیط غیر انسان ساخت (ناقه الله) سهمی از منابع حیات (آب و...) داشته و به ویژه امروزه در برابر جنون تولید ومصرف مدرنیسم- اومانیسم؛ نیازمند توجه، مراقبت و پرستاری ویژه ایی است که نگارنده آن را مدیریت و پرستاری توحیدی نامیده است. این مدیریت و پرستار ی از طبیعت (ناقه الله)، فرهنگ تولید و مصرف توحیدی (با ویژگی بازیافت منابع و...) از جمله آموزه ها وپیام های استنباطی پژوهشگراز قصه است.

    کلیدواژگان: محیط غیر انسان ساخت (طبیعی)، جنون تولید- مصرف، پرستاری توحیدی، تولید-مصرف توحیدی
  • داود ابراهیم پور *، رحیم عبدالله فام صفحات 105-125

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سلامت اجتماعی با رفتار شهروندی سازمانی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 13 اجرا شده است. فرضیه های تحقیق شامل رابطه سلامت اجتماعی که مولفه های آن عبارتند از: شکوفایی اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی، همبستگی اجتماعی، پذیرش اجتماعی با رفتارشهروندی سازمانی که مولفه های آن عبارتند از: وظیفه شناسی، نوعدوستی، فضیلت مدنی، جوانمردی و احترام و تکریم می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضرکارکنان واحدهای دانشگاهی منطقه 13 دانشگاه آزاد اسلامی می باشد. به منظور تحلیل داده های جمع آوری شده به وسیله اجرای پرسشنامه، از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شده است، در سطح استنباطی برای آزمون فرضیه های تحقیق، از تحلیل همبستگی برای بررسی رابطه بین متغیرهای اساسی تحقیق و از رگرسیون برای پیش بینی متغیر وابسته تحقیق و نیز از تحلیل واریانس یک سویه (ANOVA) برای بررسی تفاوت کارکنان واحدهای مختلف دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 13 از نظر دو متغیر اساسی تحقیق استفاده شده است، بر اساس نتایج حاصل از تحقیق، بین سلامت اجتماعی و رفتار شهروندی سازمانی و ابعاد آن در بین کارکنان منطقه 13 دانشگاه آزاد اسلامی رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، رفتار شهروندی سازمانی، دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 13
  • سید ناصر حجازی، هابیل حیدرخانی صفحات 127-144

    جهت گیری جامعه شناسی معاصر به سمت پذیرش اهمیت رو به افزایش حوزه مصرف و فعالیت های  سبک زندگی در شکل دادن به هویت شخصی و جمعی است. در این پژوهش با استفاده از روش میدانی، تکنیک پیمایش و ابزار تحقیق پرسشنامه به دنبال پاسخ به این سوال اصلی هستیم که چه رابطه ای بین میزان دین داری و ابعاد مختلف سبک زندگی از دیدگاه جوانان شهر اصفهان وجود دارد؟ جامعه آماری پژوهش حاضر شهر اصفهان می باشدکه تعداد 372 نفر از جوانان 18 تا 29 سال این شهر به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته است. درجهت پاسخگویی به سوال اصلی این پژوهش، به بررسی و تحلیل متغیرهای دین داری در سه بعد مناسکی، پیامدی و اعتقادی، سن، وضعیت تاهل و تحصیلات به عنوان متغیرهای مستقل و سبک زندگی به عنوان متغیر وابسته پرداخته شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین میزان دین داری و سبک زندگی (بعد هنجارهای مصرف) رابطه وجود دارد؛ بین میزان دین داری و سبک زندگی (بعد روابط بین شخصی) رابطه وجود دارد؛ بین دین داری و میزان کل سبک زندگی رابطه وجود دارد؛ سبک زندگی پاسخگویان برحسب تحصیلات آنان متفاوت است؛ سبک زندگی پاسخگویان بر حسب وضعیت تاهل آنان متفاوت است. اما بین متغیرهای دین داری و بعد مدیریت بدن سبک زندگی و هم چنین سن و سبک زندگی ارتباط معناداری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، دین داری، مدیریت بدن، هنجارهای مصرف، روابط بین شخصی
  • سید علی پایتختی اسکویی *، لاله طبقچی اکبری صفحات 145-156

    بهبود ابعاد توسعه ازمهم ترین اهداف دولت ها می باشندکه دراین بین، نقش توسعه انسانی حایز اهمیت فراوانی می باشد. مهم ترین عامل توسعه انسانی هر جامعه، افراد آن جامعه می باشند. چرا که، انسان ها هم هدف و هم ابزار توسعه هستند. این اهمیت وافر موجب شده تا کشورهای جهان و سازمان های بین المللی توجه خاصی به امر توسعه انسانی داشته باشند و عوامل تاثیرگذار بر آن را شناسایی کنند. این مقاله در جستجوی شناخت تاثیر فقر به عنوان یکی از معضلات جوامع بشری بر شاخص های توسعه انسانی می باشد. چرا که، دراقتصاد مدرن امروز، سیاست های کاهش فقر می تواند تاثیر بسزایی درمولفه های آموزشی، بهداشتی و... داشته باشد. در این مقاله، علاوه بر شاخص فقر، تاثیر شاخص های سرمایه فکری، درآمد سرانه، هزینه های آموزشی دولت و هزینه های بهداشتی دولت نیز بر روی شاخص توسعه انسانی مورد بررسی قرار گرفته و 9 کشور منتخب در حال توسعه از جمله ایران طی دوره زمانی 2010-2001 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند و برای برآورد اثرات متغیرها نیز ازتکنیک هم انباشتگی پانلی به شیوه حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS) استفاده شده است. نتایج برآوردها حاکی از آن است که، شاخص فقرتاثیر منفی برشاخص توسعه انسانی دارد، ولی شاخص سرمایه فکری، درآمدسرانه، هزینه های آموزشی دولت و هزینه های بهداشتی دولت تاثیر مثبت بر شاخص توسعه انسانی دارند.

    کلیدواژگان: فقر، توسعه انسانی، تکنیک هم انباشتگی پانلی
|
  • Fariba Bari Khojasteh *, Mohammad Abbaszadeh Pages 7-28

    The purpose of this research is the study of cultural intelligence and factors related to it (using the media, religious identity and social capital) among the students of Islamic Azad University of Tabriz. Azad University of Tabriz is the statistical community of the study and the sample size is 375 using Morgan Table. The methodology of the study is survey. To collect the data cultural intelligence questionnaire and a research-made questionnaire on the use of the media, religious identity and social capital were used. Cultural intelligence as the criterion variable has metacognitive, cognitive, motivational and behavioral dimensions and predictor variable includes the use of media, religious identity and social capital. For analyzing the data Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation test and multiple linear regressions were used in SPSS software. Reliability obtained by Cronbach alpha in this study. The results show that there is a positive and meaningful relationship between the use of media and all dimensions of cultural intelligence except the cognitive dimension. There is a positive relationship between religious identity and four dimensions of cultural intelligence. Also, there is a negative and inverse relationship between social capital and metacognitive, motivational, and behavioral dimensions but there is a positive relationship between social capital and cognitive dimension of cultural intelligence.

    Keywords: Cultural Intelligence, religious identity, social capital, the use of media
  • Roghayeh Hedayat, Mahmood Elmi * Pages 29-47

    In this study citizens’ satisfaction with the municipal performance and social and economic factors related to it have been identified. The research method is combined (survey and documentation and ...) and a questionnaire was used to collect data among the head of 381 household that were selected by cluster sampling (consistent with the selected volume). The results indicate that the rate of citizens’ satisfaction with the performance of the municipal is in lower level and below it. Citizens’ satisfaction was effected by factors such as social consent, social trust, social participation, economic and social base and expectations. The data were analyzed using both inferential and descriptive statistics. In descriptive part frequency tables and figures relating to the variables were measured. In inferential part the relationship between variables were examined using Pearson correlation, t-test, and analysis of variance. Meanwhile the variables of social trust and social consent have the highest and lowest share in explaining the dependent variable.

    Keywords: satisfaction, social participation, socio- economic base
  • Samad Rasoulzadeh Aghdam*, Samad Adlipour, Youssef Zeinivand Pages 49-64

    Regarding the increasing proliferation of virtual social networks many supporting and opposing views and ideas are presented regarding the nature of these networks, their applications and functions and the reason why Iranian users become members of these networks. Also, each view imagines functions and capabilities for these environments and their users. Accordingly, the objective of the present study is to study the most important media needs of Iranian young users in using virtual social networks by utilizing Uses and Gratifications Theory (UGT). Therefore, 460 participants were selected among the users that are members of social networks in Tabriz employing availability and voluntary sampling method. The findings of the research indicate that there is a significant correlation between emotional (entertaining and recreation), cognitive (obtaining news and information), and social needs and tendency to use virtual social networks. In addition, there is a difference in users’ media needs which are: emotional, cognitive, social and political needs.

    Keywords: cyber space, Virtual social networks, media needs
  • Shahin Allah Moradi, Seifollah Seifollahi Pages 65-83

    The purpose of this study is to investigate the effects of teaching in native language on improving students’ educational motivation. The research was conducted by implementing documentary procedures as well as field studies. Eighty persons (divided into four groups، namely، students and their parents، as well as teachers and scholars in three fields: educational sociology، linguistics، and literature) were interviewed. The gathered data was obtained through analysis of documentary procedures and field studies. The results indicate that all four hypotheses، the effect of teaching in mother tongue on creating motivation، self confidence، facilitating the process of learning، and eliminating self-alienation in children was confirmed. The article concludes by offering strategic and practical approaches towards teaching children in their own native language at schools.

    Keywords: native language teaching, motivation, learning facility, self-confidence
  • Ayoub Youssef Pour Nezami * Pages 85-103

    This paper has reread the Salah’s story using descriptive and analytical-hermeneutical approaches and the nature in ecological/ sociological reading is regarded as Naqhatollah. The result is that the natural structure has a share of  life resources (water,…) ( especially  today against insanity of production and consumption  of modernism-humanism ) which need attention, care  and nursing that the author called it integrated management and nursing. This management and nursing of nature (Naqhatollah) and integrated production and consumption culture are among inferential doctrines and massages of the story.

    Keywords: : natural environment, insanity of production, consumption, integrated nursing, integrated production
  • Davood Ebrahimpoor*, Rahim Abdullah Fam Pages 105-125

    The study aimed to investigate the relationship between social health and organizational citizenship behavior of Islamic Azad university staff, District 13. Research hypotheses include 1.Social health and its components namely: social prosperity, social participation, social cohesion, social solidarity and social acceptance and 2. Organizational citizenship behavior and its components that are: conscientiousness, altruism, civic virtue, generosity and reverence. The research population consists of all staff of academic units of Islamic Azad University in district 13. To analyze the data collected by questionnaire, descriptive and inferential statistical methods were used.  In inferential part in order to test the research hypotheses, correlation analysis is used to examine the relationship between variables; regression is used to predict the dependent variable and one-way analysis of variance (ANOVA) is used to compare the difference of staff in various academic units. The results show that there is a meaningful relationship between social health and organizational citizenship behavior (and its dimensions) of Islamic Azad University staff in district 13.

    Keywords: social health, Organizational Citizenship Behavior, Islamic Azad University, district 13
  • Seyed Nasser Hejazi, Habill Heydarkhani Pages 127-144

    Contemporary sociological orientation is toward appreciating the importance of consumption and lifestyle activities in shaping personal and collective identity. Using field survey techniques and a questioner this study answers this question that, what is the relationship between religiosity and various aspects of life from the viewpoints of young adults in Isfahan. The population of the study is Isfahan city that 372 young people aged 18 to 29 years selected as the sample size. In order to answer the main research question, religiosity in ceremonial, consequenting and ideological aspects, age, marital status, and education were analyzed as independent variables and also lifestyle is examined as the dependent variable. The results show that there is a relationship between these variables: religiosity and lifestyle (consumption norms dimension); religiosity and lifestyle (interpersonal relations dimension); between religiosity and the whole lifestyle. Also, life style of respondents varies depending on their education and marital status. But there aren’t significant relationships between religiosity and lifestyle management and between age and lifestyle.

    Keywords: lifestyle, religiosity, Body Management, consumption norms, Interpersonal relationships
  • Seyyed Ali Paytakhti Oskooe *, Laleh Tabaghchi Akbari Pages 145-156

    One of the most important objectives of governments is the improvement of development dimensions. In this way the role of human development can be very important. The most important factor in human development is individuals in that society, because they are both the aim and mean of development. This has led to special attention that the world and international organizations take into consideration and identify factors affecting human development. This paper seeks to identify the impact of poverty as a problem of societies on the human development indices. In modern economy, poverty reduction policies can influence the components of education, health, and.... In this paper, in addition to poverty index, the impact of intellectual capital index, per capita income, public educational and health costs on the human development Index are studied. 9 selected developing countries, including Iran, have been analyzed over the period 2001-2010. In order to estimate the parameters of the specified model, panel cointegration techniques with the method of dynamic ordinary least squares (DOLS) has been employed. The empirical results show the negative impact of poverty on human development index, but the index of intellectual capital, per capita income, public spending on education and health  have the positive effects on the human development index.

    Keywords: poverty, Human Development, Panel Cointegration