فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بیانه مام الهی*، محمود علمی صفحات 7-25

    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل اجتماعی مرتبط بامدگرایی دربین دانشجویان دانشگاه آزاداسلامی تبریز است. دراین پژوهش 376 نفر از دانشجویان به شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. روش آماری دراین پژوهش شامل همبستگی پیرسون، آزمون t و آزمون F و رگرسیون چند متغیره است که از برآورد های نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شده است. با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ پایایی سوالات تحقیق (80/0)، هم چنین نتایج آزمون کولموگروف اسمیرنف با درجه معنی داری (0.029) نرمال بودن داده های حاصل را نشان می دهد. نتایج تحقیق نشان می دهد بین متغیر میزان استفاده و تاثیرپذیری از رسانه های جمعی داخلی و مدگرایی (74/0) رابطه معنی دار وجود ندارد. هم چنین بین میزان استفاده و تاثیرپذیری از رسانه های خارجی (شبکه های ماهواره ای و اینترنت) ومدگرایی (022/0) رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. هم چنین بین میزان تاثیرپذیری از گروه های مرجع و مدگرایی (007/0) رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. لازم به توضیح است از انواع گروه های مرجع بین میزان تاثیرپذیری از نخبگان (0.126) و روحانیون (0.270) با میزان مدگرایی دانشجویان رابطه معنی داری وجود ندارد و نیز بین میزان دین داری و مدگرایی (0.028) رابطه معکوس و معنی داری وجود دارد. هم چنین بین متغیرهای زمینه ای جنسیت (0.004)، وضعیت تاهل (00/0) و پایگاه اقتصادی و اجتماعی (0.23) و مدگرایی رابطه مثبت ومعنی داری وجود دارد. مقدارضریب تعیین (r2) نشان می دهدکه 21 درصد ازتغییرات متغیر وابسته مدگرایی توسط این 4 متغیرمستقل تبیین می گردند و 79 درصد تغییرات، توسط عواملی غیر از این عوامل توضیح داده می شود. باتوجه به نتایج رگرسیون چندگانه می توان قضاوت کرد که متغیر وضعیت تاهل (141.)، گروه های مرجع (137.)، میزان استفاده و تاثیرپذیری از رسانه های جمعی خارجی (ماهواره، اینترنت)، (098.)، به مراتب، سهم بیشتری را درمقایسه با سایر متغیرها در پیش بینی متغیر مدگرایی دارند.

    کلیدواژگان: مدگرایی، رسانه های جمعی، گروه های مرجع، دین داری
  • سونیا وطنی، منصور ساعی * صفحات 27-46

    مقاله حاضر "رابطه بین میزان بهره مندی از رسانه های نوین (اینترنت) و میزان پای بندی نسل جوان (دانشجویان) به ارزش های اجتماعی" را مورد مطالعه قرار می دهد. برای نیل به این هدف ابتدا تعاریفی از ارزش و ارزش های اجتماعی، اینترنت و پای بندی به ارزش ها، ارایه شد و نظریه های مربوط به ارزش های اجتماعی و رسانه های جمعی مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس نظریه ها و دیدگاه های تبیین کننده رسانه ها و ارزش های اجتماعی و هم چنین دیدگاه های داخلی و خارجی مورد بحث و بررسی قرارگرفت. جامعه آماری این پژوهش از بین دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز و واحد علوم و تحقیقات آذربایجان شرقی که بین 22 تا 40 سال سن دارند و در نیمسال دوم  سال تحصیلی (93-1392) در این واحدهای دانشگاهی در حال تحصیل بودند انتخاب شدند. در این پژوهش از روش پیمایشی استفاده شده و با بهره گیری از پرسشنامه اطلاعات مورد نیاز تحقیق گرد آوری شده است. نتایج نشان داد رابطه بین میزان بهره مندی از اینترنت و معیار ظاهری، قرابت و خویشاوندی، طبقه اجتماعی، معیارهای مدرن و سنتی در پوشش، دین گرایی و خاص گرایی معنادار و معکوس است و رابطه بین میزان بهره مندی از اینترنت و رابطه اجتماعی بین دختر و پسر، قانون گرایی، ثروت گرایی و مسیولیت پذیری معنادار و مستقیم است. این نتایج نشان می دهد اینترنت به عنوان یکی از رسانه های دارای مخاطب خاص به نسبت کارکرد و بهره مندی جوانان دانشجو بر ارزش های اجتماعی آن ها تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: اینترنت، بهره مندی، پای بندی، ارزش های اجتماعی
  • مهدی حاجی آقا، آرزو علیزاده صفحات 47-57

    هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه بین استفاده از رسانه های خارجی و تغییر گروه مرجع جوانان در بین دانشجویان دختردانشگاه آزاد سلامی واحد ارومیه بوده است. جامعه آماری شامل کل تعداد دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه به تعداد 12466 نفر بود که در این میان  376 نفر بر اساس فرمول کوکران بعنوان نمونه آماری انتخاب شدند و جهت نمونه گیری از روش خوشه ای و طبقه ای متناسب با حجم نمونه از بین دانشکده های دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه استفاده شد. ابزار اندازه گیری ازطریق اعتبار صوری و پیش آزمون استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان می دهد، بین میران استفاده از رسانه های خارجی با انگیزه سبک زندگی استفاده کنندگان از رسانه خارجی و تغییر گروه مرجع تفاوت معناداری مشاهده شد، ولی بین ویژگی های زمینه ای، وضعیت اقتصادی و اجتماعی و انگیزه های علمی و آموزشی، اخبار، در استفاده از رسانه های خارجی تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: رسانه خارجی، گروه مرجع، دانشجویان دختر
  • صمد عابدینی، صمد رسول زاده، امیر خوشحال * صفحات 59-80

    هدف ما از این نوشته آن است که جایگاه نخبگان بزرگ روحانی درهفتاد ساله مشروطه چه به صورت رسمی و چه بصورت غیر رسمی را که دارای ماهیت، تاریخی تطبیقی بوده با استفاده از روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و از طریق مطالعه متون، منابع و اسناد مختلف، چه نوشتاری و چه غیر نوشتاری با مراجعه به منابع دست اول و دوم بررسی؛ و  روشن سازیم که این نخبگان چه تاثیری بر تحولات سیاسی و اجتماعی ایران این دوران داشته اند و نقش قدرت حاکم در این تاثیرات چگونه بوده است؟ درسیر تحولات اجتماعی جامعه ما چون جامعه ما استبداد زده و عقب افتاده و ایلیاتی بودکه درآن شاه با محارمش همه کاره بودند و مردم نیز بی سواد و توده ای و نخبگان آن نیز متاثر از این دو؛ اما پادشاهان قاجار برای کسب مشروعیت سیاسی نیازمند جلب نظرمساعد علمای مذهبی و روحانیون که بعد از صفویان به یکی از گروه های بسیار متنفذ اجتماعی تبدیل شده بودند، نیاز داشتند. زیرا قدرت سیاسی تنها با جلب حمایت و تایید گرفتن از روحانیون مشروعیت سیاسی را کسب می کرد، و با وجود انقلاب بر علیه این کارکردها به علت فقدان حکومت نیرومند مرکزی، نبود ارتش دایمی، و... نتوانستند تحولات ساختاری اساسی و عمیق در ایران ایجاد کنند، و در دوره پهلوی ها هم کسب مشروعیت سیاسی از روحانیون کاملا منتفی شد.

    کلیدواژگان: : نخبگان، نخبگان روحانی، انقلاب، تحولات سیاسی اجتماعی
  • حاجی ولی آقاقلیزاده، محسن علایی *، فیروز راد صفحات 81-102

    موضوع پژوهش حاضر بررسی عوامل اجتماعی مرتبط با گرایش دانش آموزان به نوع گروه مرجع دوره متوسطه شهراردبیل است. جمیعت آماری 13548 نفربوده و برای تعیین حجم نمونه ازفرمول کوکران استفاده شده که نمونه به دست آمده از این فرمول 400 نفر می باشد. روش تحقیق، پیمایش (Survey) و از طریق پرسشنامه داده ها جمع آوری و برای تعیین اعتبار اندازه گیری نظر چند تن از اساتید به عنوان ملاکی برای اعتبار پرسیده وبرای برآورد روایی ابزاراندازه گیری از آلفای کرونباخ استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که متغیرهای دین داری، پیشرفت تحصیلی، پایگاه اجتماعی و جنسیت دانش آموزان با گرایش به نوع گروه مرجع تفاوتی معنی داری داشته اند و رابطه سایر متغیرهای پژوهشی یعنی مشارکت اجتماعی، شیوه مدیریت و استفاده ازرسانه های جمعی با گرایش به نوع گروه مرجع معنی دار نبوده است. هم چنین نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل آزمون رگرسیون چند متغیره نشانگر این است که متغیرهای پیشرفت تحصیلی، پایگاه اجتماعی، دین داری وجنسیت درمدل مذکور باقی مانده اند. گروه نخبگان و علمی با 3/32 درصد و گروه ورزشکاران 8/27 درصد به ترتیب اول و دوم و گروه اقتصادی با 8/1 درصد آخرین گروه مرجع انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: گروه مرجع، پایگاه اجتماعی، دین داری، شیوه مدیریت و مشارکت اجتماعی
  • ناصر فقهی فرهمند*، سعید زنجانی صفحات 103-118

    هدف این پژوهش بررسی رابطه ادراکات کارکنان از ابعاد اخلاق حاکم برکار با رضایت شغلی و استرس شغلی آنان درمراکز آموزش فنی و حرفه ای می باشد. این تحقیق به شیوه توصیفی (همبستگی) انجام شده است. نمونه آماری این تحقیق شامل 216 نفر از کارکنان (124 مرد و 92 زن) می باشد. برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه شامل: 1. پرسشنامه اخلاق کار 2. پرسشنامه رضایت شغلی 3. پرسشنامه استرس شغلی استفاده شده است. داده های گردآوری شده با استفاده از ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که بین ادراکات کارکنان از اخلاق حاکم بر کار با رضایت شغلی آنان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. هم چنین بین ادراکات کارکنان از اخلاق حاکم برکار با استرس شغلی آنان رابطه منفی معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان داد که سه بعد اخلاق کار (دلبستگی و علاقه، پشتکار و جدیت، روابط سالم و انسانی درکار) پیش بینی کننده های معناداری برای رضایت شغلی هستند. دیگر نتایج تحلیل رگرسیونی نشان داد که دو بعد اخلاق کار (دلبستگی و علاقه، پشتکار و جدیت در کار) پیش بینی کننده های معناداری برای استرس شغلی کارکنان به شمار می روند.

    کلیدواژگان: : اخلاق کار، رضایت شغلی، استرس شغلی، سازمان آموزش فنی وحرفه ای
  • هویت های عمومی در ایران
    کرامت الله راسخ صفحات 119-135

    هدف این مقاله بررسی مرزهای هویت عمومی درایران است. هویت عمومی درفرایند آموزش و قربانی کردن تقویت می شود. رویکرد نظری این پژوهش براساس نظرات برنهارد گیزن بنا شده است. این تحقیق بااستفاده از روش موضوع گرا انجام گرفت. نژاد، زبان، قومیت، دین ومذهب عمده ترین شاخص های هویت آغازین و آداب، رسوم، مناسک، الگوهای رفتاری و خصوصیات فرهنگی از جمله مهم ترین شاخص های هویت سنتی هستند. دین تا عصرمدرن مهم ترین و دربیشتر مواقع تنها منبع هویت عمومی بود. مدرنیسم در دنیای کنونی در کنار دین دومین منبع هویت عمومی است. واکنش در برابر مدرنیسم به منزله منبع هویت عمومی درجوامع سنتی شدید است. به علاوه، عوامل گوناگون از قبیل وابستگی جنسیتی، طبقاتی، سطح تحصیلات، خاستگاه اجتماعی، محل سکونت و غیره در واکنش افراد در مقابل مدرنیسم تاثیر دارد. یافته های تحقیق و تاریخ یک قرن گذشته ایران نشان داد که جامعه ایرانی متشکل از هویت های متفاوت آغازین و سنتی دربرابر مدرنیسم به منزله منبع هویت عمومی واکنش شدید نشان داد. این مقاومت تحول به جنبش اجتماعی یافت و به این ترتیب زمینه برای انقلاب اسلامی در بهمن 1357 فراهم شد.

    کلیدواژگان: هویت عمومی، تعلیم و تربیت، قربانی کردن، مدرنیسم، ایران
  • حسین میرزایی*، لاله فتحی صفحات 137-151

    مهم ترین سرمایه و ابزار رقابتی هرسازمانی جهت ارایه خدمات بهتربه مشتریان، کارکنان آن می باشد؛ از این رو شناخت رضایت شغلی آنان اهمیت اساسی دارد. این مطالعه با هدف «سنجش رضایت شغلی کارکنان شرکت گاز استان آذربایجان شرقی و عوامل موثر بر آن» در سال 1388 انجام یافته است. در این مطالعه توصیفی مقطعی 342 نفر به عنوان نمونه تحقیق در نظر گرفته شد. ابزار سنجش رضایت شغلی، پرسشنامه مینه سوتا (MSQ) بوده است و مدل تحقیق ترکیبی از تیوری های مزلو، بروفی، مک کله لند، هرزبرگ بوده که متغیرهای مستقل تحقیق از آن ها استخراج شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که میانگین رضایت شغلی کارکنان این شرکت 7/69 از 100 بوده و از بین متغیرهای مستقل تحقیق به ترتیب متغیرهای«میزان رضایت از امکانات رفاهی»، «آموزش و تشویق کار گروهی»، «رفع نیازهای اجتماعی»، «تضاد و ابهام نقش» بیشترین ارتباط را با میزان رضایت شغلی افراد مورد مطالعه داشته است.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، کارکنان، شرکت گاز، آموزش
|
  • Bayaneh Mam Elahi*, Mahmood Elmi Pages 7-25

    The purpose of this study is to determine the social factors associated with fashion among students of Islamic Azad University of Tabriz. In this study, 376 students were selected through multistage cluster sampling method. Statistical methods that include Pearson correlation, t-test, F test and multiple regressions provided by SPSS version 20. Cronbach's alpha reliability R (80/0) as well as the Kolmogorov-Smirnov test with a significant degree of (0.029) shows normality of the data. The results show that there isn’t a significant correlation between the rate and the influence of domestic mass media and fashion (0.74). However there is a positive and significant correlation between the use and influence of foreign media (satellite, internet) and fashion (0.022). Also, there is a significant and positive correlation between the influence of reference groups and fashion (0.007). Among the reference groups, there isn’t a significant correlation between the elite (0.126) and Clergymen (0.270) and also there is an inverse and significant correlation between religiosity and fashion (0.028). Finally, there is a significant and positive relationship between demographic variables of gender (0.004), marital status (0.00) and the economic and social databases (0.23)) and fashion. It can be concluded that marital status, reference groups and the use and influence of foreign media (satellite, internet) have the great amount of share in predicting the fashion variable.

    Keywords: Fashion, Mass Media, reference groups, religiosity
  • Sonia Vatani, Mansour Saei * Pages 27-46

    This paper studies the relationship between the amount of new media (Internet) and the commitment of young generation (students) to social values. To do this, definitions of values, social values, internet, and commitment to values were provided, and then theories of social values and mass media were evaluated. Also, explanatory views of media and social values as well as internal and external perspectives were discussed. The population of the study is master students between 22 and 40 years old in Islamic Azad University of Tabriz (Science and Research, East Azerbaijan) in the second semester of the academic year (92-93). The research method is survey and a questionnaire was used to gather data. The results show that, there is a significant and inverse relationship between the enjoyment of internet and appearance, affinity and kinship, social class, modern and traditional standards of coverage, religiosity and particularism. Also, there is a direct and significant relationship between the use of internet and social relationsbetween boys and girls, legalism, wealth-orientedness and accountability. These results suggest that the internet as a media which has specific audience, have influenced students’ social values.

    Keywords: Internet, Enjoyment, commitment, social values
  • Mehdi Hajiaga, Arezzo Alizadeh Pages 47-57

    The aim of this study is to investigate the relationship between the use of foreign media and the changing of reference group of female students in Islamic Azad university of Uremia. The population of the study is the whole students of Azad university of Uremia (12466) among whom 376 students were selected as sample of the study using Cochran formula. Stratified cluster sampling method was used as a sampling method in the schools of Azad University of Uremia. The results show that there is a meaningful difference between the use of foreign media and life style of their users and the change of reference group. Also, there was no significant difference between background characteristics, social and economic status, educational incentives and news with the use of foreign media.

    Keywords: foreign media, Reference group, female students
  • Samad Abedini, Samad Rasolzadeh, Amir Khoshal * Pages 59-80

    The aim of this paper is to clarify the constitutional position of great spiritual leaders who had comparative- historical nature in seventy years of Mashroteh either officially or unofficially. This has been done by using information gathered through the study of literature, texts, references, various documents and first and second hand sources whether written or non-written. Also this study is to investigate these elites’ effect on the political and social changes of that time and the role of ruling power. Through the social changes our society was despotic, underdeveloped and nomadic, where king was the only power and people were illiterate and popular, but Qajar kings required gaining the approval of religious scholars and clergymen (who were one of the most influential groups in the society after Safavids) in order to have political legitimacy. At that time political power was legitimated only with the support and approval of clergymen and despite the revolution against these functions, because of the lack of strong central government and the absence of a standing army they could not make fundamental and structural changes in Iran. In Pahlavi’s time clergymen were totally excluded from political legitimacy.

    Keywords: Elite, spiritual elites, Revolution, social, political developments
  • Haji Vali Agagolizadeh, Mohsen Alaei *, Firouz Rad Pages 81-102

    The subject of the present study is the examination of social factors related to the tendency of high school students to the reference group in Ardabil. Statistical population of this study is 13584 students and to determine sample volume, Cochran formula was used and 400students were selected. The research method is survey and data gathered by a questionnaire which was validated by some masters and senior expert students (as criterion validity). Also the reliability of the questionnaire estimated using cronbach alpha. The obtained findings show that there is a meaningful difference between tendency to the reference group and variables such as religiosity, academic achievement, social status and gender of students. Also, there isn’t a meaningful relationship between tendency to the reference group and variables such as social participation, management practices, and the use of mass media.  The results of regression analysis indicate that, the variables of academic achievement, social status, gender of students and religiosity stay in the above-mentioned model. Elite group with 32/3percent and athletes with27/8 percent, were selected the first and second reference group respectively, and economic group with 3/32 percent was chosen as the last reference group.

    Keywords: Reference group, Social status, religiosity, management practices, social participation
  • Nasser Fegh-Hi Farahmand*, Saeed Zanjani Pages 103-118

    The goal of this research is the examimation of the relationship between employees‘conceptions from dimentions of work ethic with job satisfaction and job stress in technical training organization of Tabriz. The sample of this research was 216 workers including 124 men and 92 female. For data collection three questionnaires including work ethic, job satisfaction and job stress were used. Data collected were analyzed with correlation and regression analysis. Results show that there is a positive and meaningful relationship between employees‘conceptions from work ethic and job satisfaction . But there is a negative and meaningful relationship between employees‘conceptions from work ethic and job stress. The results of regression analysis show that three aspects of work ethic that are interest, preserverence and diligence and healthy relations at work are significant predictors of job satisfaction. Also, other regression results show that two aspects of work ethic namely interest and preserverence and diligence are significant predictors ofjob stress.

    Keywords: work ethic, Job satisfaction, Job Stress, technical training organization
  • The public identities in Iran
    Keramatollah Rasekh * Pages 119-135

    The aim of this study, as two earlier essays, is the study of collective identities in Iran. This article refers to the public identity. The study was carried out on the basis of grounded theory. The theoretical approach of the research is based on the ideas of Bernhard Giessen and Samuel Eisenstaedt about identity. The race, language, ethnicity, religious and denominational affiliation are the main elements of primarylian identities, while the customs, conventions, behaviors and cultural characteristics are influential indices of traditional identities. Religion was one of the most important sources of public identity up to the emergence of modernity. In today’s world modernism became also the source of public identity. The reaction against modernity as a source of public identity was heavy in traditional societies. Moreover, the factors such as gender and class affiliations, educational level, social class and lodging are influential on the reaction of people against modernity. The findings of the study show that, the Iranian society consisting of different identities reacted strongly against the modernity. This resistance developed in the 1960s and 1970s into a mass movement and led to the revolution of 1979.

    Keywords: public identity, education, ritual sacrifices, modernity, Iran
  • Hossein Mirzaei, Laleh Fathi Pages 137-151

    Nowadays Human resources are the main capital in every organization and company and for this reason the study of job satisfaction is very important. The purpose of this study is to estimate the employees‘ job satisfaction and influential factors on it in the East Azerbaijan Province Gas Company in 1388/2009. The research method  is survey and the statistical population was all the Company's Employees (1041) and the sample size consisted of 342 employees . A questionnaire (minesota)  was used to gather the necessary data.  The research model combines thearies of Maslow, Brophy, Mac Cleland and Herzberg and the independent variables were extarcted. The  results show that, on average, the level of job satisfaction of employees was 69.7. Also, among dependent variables, variables of satisfaction of amenities, education and team work, elimination of social needs and conflict ambiguity of role, have more relevance with the job satisfaction of employees.

    Keywords: Job satisfaction, Employees, Gascompany, education