فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد عباس زاده*، اکبر طالب پور، مهسا پناه شاهی صفحات 7-33

    گذر از پارادایم دوم اقتصادی به پارادایم سوم اقتصادی، نشانگر تحول و دگرگونی از حوزه ی صنعت به سوی مشاغل خدماتی می باشد؛ که دانش، اطلاعات، ارتباطات و احساسات نقش عمده ای در این نوع مشاغل بر عهده دارند. تحولات اخیر در حوزه ی جامعه شناسی نیز، در خدمت این گذار اقتصادی بوده است؛ به این نحو که با ظهور اندیشمندانی چون هوخشیلد، ترنر، کالینز، کمپر و... می توان به اهمیت چنین مشاغلی، به ویژه احساسات که نسبت به این مشاغل مرکزی هستند، پی برد. تا پیش از این، اهمیت چندانی به ریشه های اجتماعی و فرهنگی احساسات داده نمی شد و آن ها بیشتر، در حوزه ی روان شناسی مورد مطالعه قرار می گرفتند. حال، جامعه شناسی، در صدد جبران این کاستی ها برآمده و با کارهای عمده خود نشان داده است که چگونه احساسات در جوامع مختلف و از طریق فرهنگی برساخته می شوند. هوخشیلد برجسته ترین نظریه پرداز این حوزه خاطر نشان می کندکه ما نه تنها یاد می گیریم که احساسات خود را مدیریت کنیم؛ بلکه از روش های مختلف مدیریتی (بازی عمیق و بازی سطحی) برای فروش احساسات خود استفاده کرده و در قبال چنین کاری مزد نیز دریافت می کنیم. پس کار احساسی ارزش مبادله داشته و از طریق قواعد احساسی تعدیل می شود. به همین خاطر، مقاله حاضر،  قصد دارد با طرح مدیریت احساسات و مفاهیم کلیدی مطرح در حوزه جامعه شناسی احساسات، گامی در راستای توسعه این حوزه از جامعه شناسی بردارد.

    کلیدواژگان: احساسات، کار احساسی، تلاش احساسی، مدیریت احساسات، قواعد احساسی، قواعد نمایشی، بازی عمقی و بازی سطحی
  • علی صادقی*، فیروز راد صفحات 35-50

    تحقیق حاضر با اتخاذ رویکرد بازتاب درپی این است که مشخص کند بین شرایط و زمینه های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و نیز جریان روشنفکری ایران بعد از اصلاحات ارضی از یک سو و از سویی دیگر فیلم های موج نو سینمای ایران چه رابطه ای وجود دارد. این تحقیق کیفی با به کارگیری تکنیک تحلیل نشانه شناختی به مطالعه این فیلم ها پرداخته است. یافته های این تحقیق نشان می دهدکه تحولاتی که در عرصه های ذکر شده جامعه ایران را تحت تاثیر قرار داده بود به طور مثبت یا منفی در فیلم های مورد مطالعه انعکاس داشته است. از جمله این تحولات می توان به موارد زیر اشاره کرد: تغییر ساختار اجتماعی در نتیجه مهاجرت به شهر ها، تغییر نقش اجتماعی زنان و حضور اجتماعی آن ها، تقابل سنت و مدرنیته، تغییر نظام اقتصادی بعد از اصلاحات ارضی، اقتصاد تک محصولی و وابستگی به نفت، رواج مناسبات سرمایه دارانه، رشد مصرف گرایی، فساد و ناکارآمدی حاکم بر حکومت، جو نارضایتی و بی اعتمادی عمومی، بوجود آمدن حرکات چریکی، غرب گرایی یا غربزدگی، ورود عناصر فرهنگی جدید، فقر فرهنگی، نقش اجتماعی مذهب، نفی غرب گرایی، بازگشت به خویشتن، تعریف جدید از دین، نقش اجتماعی روشنفکران، تقدیس مبارزه، انتقاد از روشنفکران به خاطر بی عملی و تسلیم شدگی و... .

    کلیدواژگان: موج نو، سینمای ایران، رویکرد بازتاب و تحلیل نشانه شناختی
  • صمد رسول زاده اقدم، صمد عدلی پور *، حکیمه ملک احمدی صفحات 51-66

    در عصر حاضر، با ورود چشمگیر زنان و دختران به فضای مجازی، اینترنت و شبکه های اجتماعی سایبری تاثیرات زیادی بر روی آن ها گذاشته اند. از مهم ترین این تاثیرات می توان به فرایند «زنانه شدن» رسانه های نوین اشاره نمود. زنانه شدن به فرایند گسترش کمی و کیفی حضور، نقش و تاثیر زنان و خواست ها، علایق و ویژگی های آن ها در ابعاد و زمینه های مختلف حیات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی جامعه معاصر گفته می شود. به همین خاطر نوشتار حاضر، علل حضور زنان و دختران تبریزی را در شبکه اجتماعی فیس بوک مورد بررسی قرار داده است. پژوهش حاضر با استفاده از روش کیفی و بهره گیری از رویکرد پدیدار -شناسی و تکنیک مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته برای گردآوری داده ها، صورت گرفته است. زنان تبریزی 18 تا 30 سال کاربر شبکه اجتماعی فیس بوک که حداقل دو سال تجربه حضور در این شبکه را داشتند، به عنوان جمعیت آماری انتخاب شده اند. در واقع، 16 نفر از این کاربران براساس نمونه گیری هدف مند به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل مصاحبه های پاسخگویان استخراج پنج مقوله اصلی « فرو شکست محدودیت های دنیای واقعی»، «فروشکست محدودیت های روحی و فردی»، «بهره گیری از پتانسیل های فیس بوک»، «عقب نماندن از قافله تکنولوژی»، و «ماجراجویی و کنجکاوی» بود. پنج تم به دست آمده را می توان در مقوله «رفع محدودیت های تجربه شده و احساس شده» و «کسب فرصت های جدید» مورد بحث قرار داد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، فیس بوک، تحلیل پدیدارشناختی و دختران و زنان تبریزی
  • مهدیه طهماسبی، محمود علمی * صفحات 67-83

    هدف از تبیین این مقاله تعیین رابطه بین متغیرهای انضباط اجتماعی و جامعه پذیری و ابعاد آن هست. متغیر انضباط اجتماعی نیز بر اساس نظریه پارسونز به عنوان متغیر ملاک مطرح است و متغیر جامعه پذیری بر اساس نظریه های کولی، مید و پارسونز به عنوان متغیر مستقل (پیش بین) مطرح شده است. بر این اساس متغیر انضباط اجتماعی نیز شامل ابعاد نظم اقتصادی، نظم فردی، نظم در روابط خانوادگی، نظم اخلاقی و نظم تحصیلی است و متغیر جامعه پذیری از ابعاد مسیولیت پذیری، سازگاری، قانون پذیری و بلوغ اجتماعی شکل گرفته است. حجم نمونه در این تحقیق به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم نمونه از جامعه آماری دانش آموزان دبیرستان های دولتی شهر تبریز اخذ شده برابر با 241 نفر است. در این تحقیق از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها استفاده شده و برای بررسی پایایی ابزار تحقیق از آلفای کرونباخ استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها و یافته های تحقیق حکایت از تایید فرضیه های اصلی تحقیق دارد که به وجود تفاوت متغیر انضباط اجتماعی با متغیر جامعه پذیری و ابعاد آن اختصاص دارد و تنها با بعد سازگاری تفاوت مشاهده نشد. بر این اساس بیشترین میزان تفاوت در ابعاد جامعه پذیری مربوط به متغیر مسیولیت پذیری با انضباط اجتماعی است. هم چنین، بر اساس نتایج حاصل از آنالیز واریانس یک طرفه ابعاد نظم اقتصادی و نظم اخلاقی با میزان متغیر وابسته جامعه پذیری و میزان آن تفاوت مشاهده شد. هم چنین نتایج حاصل از بررسی رابطه متغیرهای زمینه ای با متغیرهای تحقیق نشان دهنده ی این است که رابطه متغیرهای جنسیت و درآمد خانواده با متغیرهای تحقیق معنی دار بوده و متغیرهای منزلت شغلی والدین، تحصیلات والدین، بعد خانواده و رشته تحصیلی رابطه معنی داری با متغیرهای تحقیق نداشته اند.

    کلیدواژگان: انضباط اجتماعی، جامعه پذیری، نظم و دانش آموزان
  • داوود حسن زاده یامچی، محمدباقر علیزاده اقدم صفحات 85-98

    سبک زندگی، از جمله مباحثی است که امروزه در حوزه های متعدد، توسط اندیشمندان اجتماعی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. سبک زندگی، شیوه زندگی شخص یا گروه است که شامل الگوهایی از روابط اجتماعی، مصرف، اوقات فراغت و هم چنین نوع نگرش ها و ارزش ها استتحقیق حاضر به بررسی رابطه بین سرمایه فرهنگی و سبک زندگی (سلامت محور) در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد هادی شهر می پردازد . پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی؛ از نظر ماهیت، توصیفی- همبستگی و از نظر روش، پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد مرکز هادی شهر بوده و برابر با آمار 1800 نفر می باشد. نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران، 317 نفر در نظر گرفته شده است. جهت گردآوری داده ها از دو پرسشنامه سبک زندگی LSQ و پرسشنامه سرمایه فرهنگی بهره گرفته شد. در این پژوهش ده فرضیه مطرح شد که یافته های پژوهش نشان می دهد که بین بعد ورزش و تندرستی، کنترل وزن و تغذیه، پیشگیری از بیماری ها، سلامت روان شناختی، سلامت اجتماعی، سلامت معنوی، اجتناب از داروها، مواد مخدر و الکل، پیشگیری از حوادث از ابعاد سبک زندگی سلامت محور و سرمایه فرهنگی رابطه معنی داری وجود دارد ولی بین سلامت جسمانی و سلامت محیطی و سرمایه فرهنگی رابطه معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی سلامت محور، سلامت روان شناختی، سلامت اجتماعی، سلامت معنوی، سلامت جسمانی، سلامت محیطی و سرمایه فرهنگی
  • کریم قدرتی، صمد صباغ صفحات 99-116

    هدف این مطالعه بررسی رابطه همنشینی دوستانه با میزان مسیولیت پذیری اجتماعی کارکنان شهرداری تبریز می باشد . که با استفاده از روش تحلیلی پیمایشی انجام گردید . جامعه ی آماری این مطالعه کارکنان شهرداری کلان شهر تبریز است . ابزار مورد استفاده پرسشنامه است که سیوالات آن بر اساس طیف لیکرت در پنج درجه تنظیم گردید. حجم نمونه مورد مطالعه با استفاده از فرمول کوکران 249 نفر بود که با استفاده از دو روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و تصادفی ساده انتخاب گردید. برای ارایه نتایج از روش ها و آماره های توصیفی و نیز برای آزمون فرضیه ها از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS انجام گردید. نتایج حاصل ازاین پژوهش نشان می دهدکه میانگین مسیولیت پذیری اجتماعی برابر 135 است که این نمره در مقایسه با میانگین مورد انتظار (105) درحد بالاتری قرار دارد و نشان می دهد که کارکنان در شهرداری مذکور از مسیولیت پذیری بیشتری برخوردارند. نتایج نشان می دهد مسیولیت پذیری اجتماعی کارکنان شهرداری تبریز با همنشینی دوستانه رابطه ای معنادار دارد .

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، همنشینی دوستانه، کارکنان و شهرداری کلان شهر تبریز
  • الهام مستی، سیروس فخرایی * صفحات 117-133

    هدف این پژوهش بررسی رابطه ی بین وضعیت اشتغال زنان با میزان سلامت اجتماعی آنان در شهر مراغه می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی و از لحاظ روش گردآوری اطلاعات، روش تحقیق پیمایشی می باشد. چارچوب تیوریکی تحقیق شامل نظریه کییز و رویکردهای مثبت و منفی ارتباط اشتغال و سلامت اجتماعی (انسجام اجتماعی، پذیرش اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انطباق اجتماعی و شکوفایی اجتماعی) است. جامعه آماری کلیه زنان بالای 25 سال شهر مراغه (40642 نفر) می باشد و طبق فرمول کوکران برای جامعه نامحدود، حجم نمونه 380 نفر برآورد گردید. گفتنی است روش نمونه گیری از نوع خوشه ای چند مرحله ای و تصادفی ساده  بود. برای جمع آوری اطلاعات از دو نوع پرسشنامه استاندارد (سلامت اجتماعی کییز) و محقق ساخته استفاده شد. مقدار ضریب آلفای کرونباخ 942/0 به دست آمده است که حاکی از پایایی سوالات می باشد. برای خلاصه کردن داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد و...) استفاده شد و دربخش آمار استنباطی برای بررسی روابط بین متغیرها از آزمون t مستقل، همبستگی پیرسون، تی تست و تحلیل واریانس استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد که بین وضعیت اشتغال زنان با سلامت اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد. هم چنین سلامت اجتماعی در بین زنان شاغل بیشتر از خانه دار و در بین شاغلین رسمی و پاره وقت بالاترین سطح سلامت اجتماعی دیده شد به عبارتی، شرایط شغلی بیشترین تاثیر را بر میزان سلامت اجتماعی دارد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، وضعیت اشتغال (پاره وقت یا تمام وقت، رسمی یا قراردادی و شاغل یا خانه دار)
  • سردار فتوحی * صفحات 135-146

    آنتونیو گرامشی روشنفکر و سیاست مدار کمونیست ایتالیایی، یکی از مهم ترین نظریه پردازان بزرگی که نظریاتش به شدت بر مطالعات فرهنگی ، مارکسیسم ایتالیا و اروپا تاثیر گذار بود. وی قایل به زیربنایی است که به گونه ای دیالکتیکی با مجموعه ای از روبنا در ارتباط است که این مجموعه شامل مقولاتی چون: سیاست، فرهنگ، حقوق، ایدیولوژی، و تمام آن اعمال اجتماعی که رابطه مستقیمی با تولید کالاهای مادی ندارد بلکه به صورت غیر مستقیم درگیر مشروعیت بخشیدن به شیوه تولید هستند. طبقه ی مسلط نه تنها از نظر سیاسی و اقتصادی جامعه را زیر نظارت دارد، بلکه شیوه ی خاص نگرش خویش به جهان و انسان و روابط اجتماعی را نیز چنان همه گیر می کندکه به صورت عرف عام در می آید و آنانی که زیر تسلط هستند این نگرش را همچون پاره ای از نظم طبیعی جهان می پذیرند. هم چنین ممکن است عرف عام به صورت نیروی کارآمد بر ضدهژمونی طبقه مسلط تبدیل گردد که گرامشی به این بعد از عرف عام، قوه ی تمیز (Good Sense) می گوید. بنابراین عرف عام درنظر گرامشی چندرشته ای و دارای نقش های چندگانه است. بدین جهت نوشتار حاضر بر آن است تا مهم ترین ایده های گرامشی در خصوص عرف عام را تشریح و تبیین کند و جایگاه آن را در نظریه ها و آثار وی کنکاش و بررسی کند.

    کلیدواژگان: عرف عام، فرهنگ، جامعه مدنی، روشنفکران، هژمونی، آنتونیو گرامشی و قوه ی تمیز
|
  • Mohammad Abbaszadeh*, Akbar Talebpour, Mahsa Panahshahi Pages 7-33

    The Transition from the second paradigm of economic to its third paradigm represents an evolution and transformation from industry to the service jobs, in which knowledge, information, communication and emotions play a major role. The recent developments in the sociology have also served to this economic transition; so that, the importance of such professions, especially, to which emotions are central can be understood by the emergence of sociologists such as Hochschild, Turner, Collins, Camper and … . So far, the sociocultural origins of emotions have been paid no attention and they were often studied in the psychological fields. Now, sociology is to compensate for these lacks and its significant works has shown how emotions are constructed by culture in different communities. Hochschild the most prominent theorist in this field claims that, we not only learn to manage our emotions, but also use the different strategies of managements (deep acting and surface acting) for selling our feelings and are paid for doing them. So, emotional labor has an exchange value and is regulated by emotional rules. Therefore, the present paper intends to take a step toward the development of this field of sociology by introducing the emotional management and its key concepts being discussed.

    Keywords: emotions, emotional labor, emotion work, emotional management, emotional rules, display rules, deep acting, surface acting
  • Ali Sadeghi *, Firouz Rad Pages 35-50

    The present study using reflection approach seeks to determine the relationship between social, economic, political and cultural conditions and Iranian intellectual movement after Land Reform from one hand and the new wave in Iran Cinematography from other hand.This qualitative research using semiotic analysis,studies these films.The findings showed that, the changes accrued in so-called grounds of Iran’s society had been reflected in studied movies positively or negatively. These changes are as follow:Changing in social structure resulted from migration to cities, changing in women’s social role and their social presence, the conflict between tradition and modernity, single-product economy and dependence on oil, the spread of capitalist relations and the growth of consumerism,changing in economic system after the Land reform, corruption and inefficiency of the government, public dissatisfaction and distrust, the emergence of guerrilla movements,  the advent of elements of a new culture ,social role of religion, new definition of religion, the social role of intellectuals, sanctification of fight, criticism of intellectuals for inaction and yielding,… .

    Keywords: new wave, Iran’ cinema, reflection approach, Semiotic analysis
  • Samad Razoulzadeh Aghdam, Samad Adlipour*, Hakimeh Malek Ahmadi Pages 51-66

    At present time, with the outstanding entry of women and girls in the virtual space, internet and cyber social networks have had a lot of effects on them. One of the most important effects can be considered as the process of “womanization” (feminization) of modern media. Womenization (feminization) refers to the process of qualitative and quantitative expansion of the presence, roles, and influences of women and their desires, interests, and characteristics in different dimension and grounds of social, economic, political, and cultural life of the contemporary society. Therefore, the present study is to investigate the reasons for the presence of Tabriz women and girls in Facebook Social Network. The present study was conducted using the qualitative method and employing the phenomenological approach.The technique of deep semi-structured interview was employed for collecting data. Tabriz women aged from 18 to 30 years who were users of Facebook for at least two years were selected as the population. In fact, 16 women of these users were selected as sample using the purposive sampling method. From theanalysis of participants’ interviews, five major themes extracted as: “breakdown of limitations of the real world”, “breakdown of mental and personal limits”, “utilization of potentials of Facebook”, “not being behind of the caravan of technology”, and “adventure andcuriosity”. These five themes can be discussed in the components of “elimination of experienced and perceived limits” and “obtaining new opportunities”.

    Keywords: Virtual social networks, Facebook, Phenomenological analysis, Tabriz women, girls
  • Mahdieh Tahmasebi, Mahmood Elmi * Pages 67-83

    The purpose of this study is determining the relationship between social discipline variables and socialization and its dimensions. Social discipline variable is dependent variable based on Parson’s theory and socialization is independent variable according to Cooley, Mead and parson.Social discipline includes dimensions such as: economic order, individual order, order in family relations, moral order and educational order and also socialization includesdimensions as: responsibility, adaptability, accountability and social maturity. The population is all non-profit high school students in Tabriz and the sample of the study is 241 students who were selected by stratified sampling. This study is a survey and in order to collect the data a questionnaire was used that its reliability is evaluated by Cronbach Alpha. The results show that, there is a difference between social discipline and socialization and its dimensions and there is no difference between social discipline and adaptability dimension. More difference is between responsibility and social discipline. Also, there is a difference between economic order and moral order and socialization according to one- way an ova test.Moreover, the results of the examination of background variables and main variables show that, there is a meaningful relationship between gender and family income and main variables and there isn’t a meaningful relationship between parental occupational status, parental education, family size and major and main variables.

    Keywords: social discipline, Socialization, order, students
  • Davood Hasanzadeh Yamchi, Mohammad Bagher Alizadeh Aghdam Pages 85-98

    Lifestyle is being discussed nowadays by social scientists in different areas. Lifestyle is a style of life of the person or group that includes patterns of social relations, consumption, leisure, as well as attitudes and values. The present study examines the relationship between cultural capital and lifestyle (health-based) among students of Islamic Azad University of HadiShahr. Thisstudy is a functional and cross-correlation and its method is survey. The population of the study consisted of all students in University who are 1800 students among whom 317 students was selected by Cochran formula as the sample of the study. Two questionnaires of LSQ lifestyleand cultural capital were used to collect data.In this study, ten hypotheses proposed that the findings show that there is a meaningful relationship between sports and fitness, weight control and nutrition, disease prevention, mental health, social health, spiritual health, avoiding drugs, alcohol and drugs, prevention of accidents as the dimensions of health-based lifestyle and cultural capital. But there isn’t a meaningful relationship between physical health and environmental health and social capital.

    Keywords: health-based lifestyle, psychological health, social health, spiritual health, physical health, environmental health, social capital
  • Karim Godrati, Samad Sabagh Pages 99-116

    The aim of present study is to examine friendly companionship andTabriz municipal employees’ social responsibility.This is a survey study and the population of it is Tabriz municipal employees. The instrument used in the study is a questionnaire that was set on five point Likert scale.  Based on Cochran formula the sample of the study was 249 which was selected using stratified random and simple random sampling methods. Descriptive analysis is used to show the results and in order to test the hypothesis the Pearson correlation is used. According to results, the average of social responsibility is 135 which are above the expected average (105) thatshows the municipal employees havemore responsibility. Also, there is a meaningful relationshipbetweenTabriz municipal employees’ social responsibility and friendly companionship.

    Keywords: socialresponsibility, friendlycompanionship, Tabrizmunicipal employees
  • Elham Masti, Sirous Fakhrayi * Pages 117-133

    The purpose of this research is to study the relationship between women’s employment and social health in Maragheh. This research is practical and the research method is descriptive and of correlation type, and in terms of collecting data is a survey. The theoretical framework of research included the theory of Kinez and the negative and positive approach of the relationship between the employment and social health (division of homework, multiple role, social solidarity, social acceptance, social partnership, social adaptation and social development). The statistical sample is all women over 25 years (40642) and according to Cochran formula for unlimited society, the sample size estimated 380 women using multistage cluster and simple random sampling method. In order to collect the data standard questionnaire (Kinez social health) and a researcher-made questionnaire were used. The Cronbakh Alpha coefficient was obtained 0.942 which represented of question’s stability.The descriptive statistics (frequency, percent, average, standard deviation …) was used for summarizing data, and the inferential statistics was used for studying the relations among variables (the independent T test, Pearson correlation, and T test and variance analysis). The results showed that, there is a significant relationship between women’s employment and social health, in addition social health among employed women were more than housekeepers and the highest level of social health were among official and part-time employed people. In other words, job conditions had the most influence on social health.

    Keywords: social health, employment status (part-time or full-time, official or contractual, employed or housekeeper)
  • Sardar Fotohi * Pages 135-146

    Antonio Gramsci, an Italian communist intellectual, is one of the greatest theoreticians that his views strongly influence the Italian and European cultural studies and Marxism. He believes in such an infrastructure which has dialectically relation with a set of superstructure. This set includes: politics, culture, law, ideology and all those practices which don’t have a direct relationship with the production of maternal goods, but also indirectly are involved in legitimate mode of production. The dominant class not only supervises the society politically and economically, but also its special attitude to the world and human is so pervasive that becomes a common sense, and those who are under the domination, accept this approach as part of the natural order.Also, the common sense may be changed into an efficient force against the hegemony of the dominant class that Gramsci name it good sense. So, common sense in Gramsci’s view is multidisciplinary and has multiple roles. Therefore, the present study tries to describeGramsci’s the most important ideas about common sense.

    Keywords: common sense, culture, Civil Society, Intellectuals, hegemony, Antonio Gramsci, good sense