فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهلول نوین انرجان، محمود علمی * صفحات 7-23

    مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه عوامل اجتماعی (اعتماد سازمانی، مشارکت سازمانی، شبکه روابط و عدالت سازمانی) با تعهد سازمانی کارکنان بانک ملی شعب استان آذربایجان شرقی، انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل تمامی کارکنان رسمی و غیر رسمی صف و ستادی شعب بانک ملی استان آذربایجان شرقی به تعداد 1820 نفر، روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای متناسب با حجم نمونه در دو رده مدیران و کارمندان، حجم نمونه آماری 326 نفر از کارکنان بانک ملی شعب استان آذربایجان شرقی تشکیل داده بودند که 15 نفر زن برابر با 6/4 درصد و 311 نفر برابر با 4/95 درصد را مردان تشکیل می دادند که از این تعداد 111 نفر معادل 34 درصد از نمونه های آماری دارای سمت های مدیریتی و 215 نفر معادل 66 درصد دارای سمت های اجرایی بودند. در این تحقیق پرسشنامه های استاندارد به عنوان ابزار سنجش مورد استفاده قرار گرفتند. طبق نتایج به دست آمده در این مطالعه، بین تعهد سازمانی و اعتماد سازمانی، مشارکت سازمانی، عدالت سازمانی، شبکه روابط و پست سازمانی رابطه معناداری به دست آمد. اما بین تعهد سازمانی کارکنان به تفکیک جنسیت تفاوت معناداری مشاهده نشد. با توجه به نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر، سازمان ها جهت بالا بردن میزان تعهد سازمانی کارکنان خود باید به تقویت اعتماد، مشارکت، شبکه روابط و عدالت اهتمام ورزند.

    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، مشارکت سازمانی، شبکه روابط، عدالت سازمانی و تعهد سازمانی
  • محمد عباس زاده، محمدباقر علیزاده اقدم، توکل آقایاری هیر، اسماعیل نجف زاده نخجوانلو * صفحات 25-38

    یکی از عواملی که باعث اخلال در نظم و امنیت اجتماعی می گردد کجروی های فرهنگی می باشد. این نوع کجرفتاری زمینه ساز ارتکاب جرم در سال های آتی می باشد و افراد در این سنین به شدت از گروه های همسال خود تبعیت کرده و الگو می پذیرند. در این راستا در این تحقیق، تلاش بر این است که میزان کجروی های فرهنگی و عواملی که می تواند زمینه ساز آن باشد مورد بررسی قرار گیرد. روش تحقیق مورد استفاده در این طرح، پیمایش بوده و ابزار اندازه گیری، پرسشنامه می باشد. جامعه آماری تحقیق را، کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهر تبریز تشکیل می دهد که از این تعداد، نمونه ای به حجم 354 نفر، از طریق فرمول کوکران و به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه مورد بررسی انتخاب شده اند. یافته های تحقیق حاکی از آن بود که میزان کجروی های فرهنگی دانش آموزان شهر تبریز در حد پایینی بوده است. هم چنین نتایج ضریب همبستگی نشان داد که از بین متغیرهای مستقل، متغیر کجروی فرهنگی همسالان، عملکرد تحصیلی و نظارت و کنترل خانواده با متغیر وابسته رابطه معنی داری داشته است. در مجموع بر اساس مقدار ضریب تبیین تعدیل شده، متغیرهای مستقل معنی دار توانسته اند حدود 44 درصد تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: کجروی های فرهنگی، انحرافات اجتماعی، بزهکاری، جرم و مسائل نوجوانان
  • سیمین افشار * صفحات 39-57

    هوش فرهنگی، به عنوان قابلیت یادگیری الگوهای جدید در تعاملات فرهنگی و ارایه پاسخ های رفتاری صحیح به این الگوها تعریف شده است. با توجه به این که دانشگاه ها از جمله مکان هایی هستند که جوانانی از فرهنگ ها و قومیت های مختلف با هم در تعامل قرار می گیرند، هدف پژوهش حاضر، سنجش وضعیت هوش فرهنگی دانشجویان و ارتباط آن با سرمایه اجتماعی است. این پژوهش به صورت پیمایشی و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانشجویان دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 93- 1392 تشکیل می دهند. حجم نمونه 384 نفر برآورد شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که 06/39 درصد پاسخگویان میزان هوش فرهنگی شان در حد متوسط، 28/19 درصد پایین و حدود 66/41 درصد نیز بالا است. هم چنین، سایر یافته های پژوهش نشان داد که بین سرمایه اجتماعی و ابعاد آن (اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی و حمایت اجتماعی) و هوش فرهنگی و ابعاد آن (بعد رفتاری، انگیزشی، شناختی و فراشناختی) همبستگی مستقیمی وجود دارد. علاوه بر این، سرمایه اجتماعی 23 درصد از تغییرات هوش فرهنگی پاسخگویان را تبیین کرده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، هوش فرهنگی و دانشجویان دانشگاه تبریز
  • جمشید یداللهی آهنگر، صمد صباغ * صفحات 59-76

    جامعه شناسی ادبیات، از شیوه های جدید و کار آمد مطالعه و بررسی آثار ادبی مانند یک پدیده اجتماعی می باشد. تحقیق حاضر به روش تحلیل محتوا و جامعه آماری این پژوهش رمان زنان بدون مردان شهرنوش پارسی پور است. نقد و بررسی و تحلیل این رمان با توجه به ساختار تاریخی، سیاسی و اجتماعی ایران در دهه 1330 هدف  این رساله بوده است. در این تحقیق سعی شده است با استفاده از روش ساختارگرایی تکوینی گلدمن و نظریه جامعه شناسی کنش های ارتباطی هابرماس با این اثر ادبی به مکاشفه بپردازیم. رمان (در 15 بخش و 5 شخصیت زن و نمادهای مورد استفاده در متن) مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی بر اساس روش گلدمن رمان در دو مرحله ی دریافت و تشریح ، بررسی شده و از روش کنش ارتباطی هابرماس به عنوان مکمل استفاده شد و در این پژوهش نتیجه گرفتیم که ساختار زیبایی شناختی رمان و ساختار عینی جامعه در برهه مورد نظر ما دارای رابطه متقابل هستند و می توان برای آن ها هم ارزی ساختاری را در نظر گرفت. 15 بخش کتاب در جهت ارایه تفکر فمینیستی بوده و بازتاب ایدیولوژی و نگرش نویسنده الگو گرفته از افکار فمینیستی می باشد . در بررسی این اثر دیدگاه زنانه نمود یافته است و زنان از خود بیگانه و در سیطره مردان و اسیر آنان بوده و از خود اراده ای ندارند. او به دنبال تحول نقش و افکار زنانه بوده و تنها راه رسیدن به هویت مستقل زنانه را شرکت در فعالیت های اجتماعی و ایفای نقش های متفاوت با آزادی کامل و بدون قید و شرط ، همپای مردان می داند .

    کلیدواژگان: ساختار معنادار، از خود بیگانگی، فمینیسم، زیبایی شناختی و هویت اجتماعی
  • مسعود برومند*، معصومه فریدی ثانی صفحات 77-93

    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی میزان رضایت شغلی دبیران و تعیین عوامل اجتماعی- اقتصادی مرتبط می باشد. روش تحقیق، پیمایشی بوده و ابزار اندازه گیری، پرسشنامه بسته پاسخ می باشد. جامعه آماری این پژوهش، دبیران شهر بستان آباد در سال 1393، به تعداد 420 نفر بوده است که از این تعداد،  200 نفر با استفاده ازفرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه نهایی انتخاب شده اند. پس ازجمع آوری پرسشنامه ها، اطلاعات لازم توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. جهت آزمون فرضیه های پژوهش به تناسب سطوح سنجش متغیرها، از آزمون هایt ، ضریب همبستگی  r پیرسون، تحلیل واریانس و رگرسیون استفاده شده است.
    یافته ها نشان می دهد که در مجموع، رضایت شغلی دبیران در حد متوسط می باشد. هم چنین، بین متغیرهای احساس محرومیت، بیگانگی از کار، امنیت شغلی و رضایت شغلی رابطه معنی داری وجود دارد. سایر نتایج این که، بر اساس تحلیل رگرسیونی، مقدار ضریب تعیین اصلاح شده به میزان 39 درصد، نشان می دهد که متغیرهای احساس امنیت شغلی، بیگانگی از کار و احساس محرومیت نسبی توانسته اند، 39/0 تغییرات متغیر وابسته رضایت شغلی را تبیین نمایند.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، احساس محرومیت نسبی، بیگانگی از کار و امنیت شغلی
  • داود ابراهیم پور صفحات 95-114

    دردهه های اخیر به موازات تغییرات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی که درجامعه ایران روی داده، بسیاری از ارزش ها و هنجارهای اجتماعی دستخوش تغییر و دگرگونی شده است. تغییرات به وجود آمده در زمینه شیوه های همسریابی و ازدواج جوانان، از جمله مواردی است که بسیاری از خانواده ها را با مسایل متعددی مواجه ساخته است. در نتیجه شناخت الگوهای جامعه شناختی ازدواج می تواند حایز اهمیت باشد. هدف تحقیق حاضر، شناخت تفاوت در نگرش های دانشجویان و والدین در زمینه ارزش های خانواده و ازدواج است. روش تحقیق درمطالعه حاضر پیمایشی و توصیفی است و ابزارجمع آوری داده ها، پرسشنامه می باشد. برای این منظور بعد از تهیه پرسشنامه مقدماتی، آزمون مقدماتی آن و تهیه پرسشنامه نهایی اقدام به جمع آوری داده ها شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر، دانشجویان واحدها و مراکز دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 13 در سال تحصیلی 93-1392 می باشد که تعداد آن ها حدود 96000 می باشد. بر اساس نتایج تحقیق، بین نگرش دانشجویان و والدین آنان در مورد خصوصیات همسر خوب، نحوه انتخاب همسر، سن مناسب برای ازدواج، میزان تفاوت سنی پسر و دختر در زمان ازدواج، معاشرت دختر و پسر قبل از ازدواج، میزان اهمیت رضایت والدین برای ازدواج، میزان پذیرش اظهارنظرها و مشورت های ارایه شده از طرف والدین پس از ازدواج، میزان اهمیت رضایت والدین برای ازدواج، نگرش نسبت به نوع اقتدار در خانواده، میزان اهمیت فرزند در خانواده، تعداد مطلوب فرزندان، و میل و رغبت به رفت و آمد و دیدار با اعضای فامیل پس از ازدواج تفاوت وجود دارد. بین نگرش دانشجویان و والدین آنان در مورد نگرش نسبت به مکان مناسب برای زندگی پس از ازدواج، جنسیت مطلوب فرزندان و اشتغال زن در بیرون از خانه تفاوت وجود ندارد.

    کلیدواژگان: تفاوت نسلی، شکاف نسلی، ارزش های خانواده و ازدواج، فرزندان و والدین
  • ناصر فقهی فرهمند * صفحات 115-129

    سرمایه اجتماعی یکی از متغیر هایی است که برفرهنگ سازمانی تاثیرگذار بوده و کنش های معین افراد را در درون ساختار تسهیل می کند؛ برهمین اساس نیز هدف این مقاله بررسی نقش سرمایه اجتماعی برفرهنگ سازمانی از دیدگاه مدیران میانی می باشد. این تحقیق با توجه به هدف آن کاربردی بوده اما بر اساس روش تحقیق ازنوع توصیفی همبستگی می باشد. نمونه آماری این تحقیق شامل 276 نفر از مدیران میانی شاغل دربخش های مختلف سازمان های خدماتی شهر تبریز می باشد. در این مقاله برای گردآوری مبانی نظری و ادبیات پژوهش از فیش تحقیق استفاده شده است؛ هم چنین برای گردآوری داده ها جهت آزمون فرضیه های تحقیق ازدو پرسشنامه استفاده گردیده که پس از بررسی روایی و پایایی در بین نمونه آماری تحقیق توزیع شده است. منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون ومدل معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد سرمایه انسانی سازمانی با ضریب استاندارد شده 79/0 و مقدار 63/12=t بر فرهنگ سازمانی تاثیر دارد. هم چنین سرمایه اجتماعی با ضریب 602/0 بر فرهنگ تداوم، با ضریب 481/0 بر فرهنگ رسالتی، با ضریب 804/0 بر فرهنگ مشارکتی و با ضریب 581/0 بر فرهنگ سازگاری تاثیر دارد.بر همین اساس پیشنهاد شده که  مدیران با تفویض اختیار بیشتر به مدیران میانی، تشکیل تیم های کاری مختلف و ایجاد احساس اعتماد بیشتر به مجموعه و همکاران، سرمایه اجتماعی را تقویت نموده تا از طریق آن فرهنگ سازمانی تقویت شده و از مزایای فرهنگ قوی استفاده شود. نتایج به دست آمده برای این تحقیق با محدودیت هایی همراه بوده است که از جمله می توان به استفاده از پرسشنامه اشاره نمود که با توجه به محدودیت های پرسشنامه در تشخیص وضعیت واقعی و موجود، پیشنهاد می گردد تا در تحقیقات بعدی ضمن استفاده از پرسشنامه، از ابزارهای دیگری نیز برای جمع آوری داده ها استفاده گردد. محدودیت دیگر این تحقیق، به محدود بودن نمونه آماری آن باز می گردد؛ نمونه آماری تحقیق حاضر فقط شامل 276 نفر از مدیران میانی بوده است که با در نظر گرفتن تعداد شاغلان در این شغل، این تعداد کم به نظر می آید؛ بنابراین بایستی در تعمیم نتایج تحقیق به کل جامعه احتیاط بیشتری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، فرهنگ سازمانی، فرهنگ سازگاری، فرهنگ رسالتی، فرهنگ مشارکتی، فرهنگ تدوام
  • ندا سلیمانی، سید مرتضی رضوی صفحات 131-150

    هدف تحقیق حاضر ، تدوین الگوی کارآفرینی سازمانی برای موسسات تبلیغاتی است که برای دست یابی به الگوی مورد نظر ، با 15 نفر از اطلاع رسانان کلیدی که با ابعاد مساله و موضوع تحقیق درگیر بوده و واجد تجربه های مفید و مستمر در موضوع تحقیق بودند مصاحبه عمیق انجام گرفته است. روش مورد استفاده در تحقیق حاضر ، روش تحقیق کیفی نظریه مبنایی یا نظریه برخاسته از داده ها (GT) می باشد که از طریق مصاحبه عمیق ، فعال و اکتشافی با خبرگان، ساختار درونی ارزش ها ، نگرش ها و تجارب زیستی ایشان در موضوع تحقیق، احصاء گردید. اطلاع رسانان و افراد خبره  در 3 گروه و از بین افرادی انتخاب شدند که با مساله درگیر بودند . دراین تحقیق از روش نمونه گیری هدف مند ، برمبنای اصل  اشباع نظری استفاده شده است. سپس داده ها و اطلاعات به دست آمده از مصاحبه ها، ابتدا کدگذاری باز و محوری شدند و در همین راستا کدگذاری انتخابی انجام گرفت، از مصاحبه ها مجموعا 570 گزاره مفهومی اولیه درمرحله کدگذاری باز و چندتا ؟ گزاره مقوله ای در مرحله کدگذاری محوری، به دست آمد و درنهایت در مرحله کدگذاری انتخابی، قضایایی که روابط تعمیم یافته میان مقولات را منعکس می کنند، وضوح کافی پیدا کردند و مدل GT نمایان شد. این مدل دارای چهار بخش نظریه، موجبات علی، شرایط و زمینه ها، عاملیت و کنش (راهبردها و مداخلات)، بروندادها، پیامدها و نتایج است. بر اساس مدل سه شاخگی ، محقق سه گروه عوامل رفتاری ، محیطی و ساختاری را در بروز پدیده کار آفرینی در موسسات تبلیغاتی مورد بررسی قرار داده است ، بر اساس مدل به دست آمده ، پدیده ی اصلی ، ضعف تخصصی مدیریت ، فقدان آموزش تخصصی و حرفه ای و محیط کسب و کار است، به عبارت دیگر، در این مدل توضیح داده می شود که چه عواملی و تح چه شرایطی در بروز پدیده کارآفرینی موثر است. اطلاع رسانان، کار آفرینی را از طریق موجبات علی آن توضیح می دهند و بیان می کنند که چه عواملی در فرایند شکل گیری ضعف تخصصی مدیریت ، فقدان آموزش تخصصی و حرفه ای و محیط کسب و کار تاثیر دارد و این امر درکدام شرایط و زمینه ها صورت می گیرد ؟ و چه عاملیت ها و کنش هایی (مداخلات و راهبردهایی) می توانند در این فرایند اثر بگذارند و چگونه این فرایند به پیامدهایی که متضمن شکل - گیری کارآفرینی سازمانی درصنف تبلیغات است و به دنبال آن بلوغ و گسترش زمینه های کسب و کار، منجر می شود.

    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمان های رسانه ای، نظریه مبنایی (GT) و موسسات تبلیغاتی
|
  • Bahlol Novin Anarjan, Mahmood Elmi * Pages 7-23

    This study aimed to determine the relationship between social factors (social reliance, corporate partnerships, network of relationships, organizational justice) with the commitment of employees of Melli Bank branch province. The population of study includes all formal and informal employees (queue and administrative) of branches of Melli Bank of Azerbaijan (1820 people), who were randomly stratified in two categories: managers and employees, Thesample size of 326 employees of the branches of Melli Bank of East Azerbaijan Province had formed 4.6% of the 15 women and 311 men were equal to 95.4. 111 people (equals to 34 percent of a sample) has management positions and 215 equals to 66%) has executive positions. In this study, a standard questionnaire was used as a measurement tool. The results obtained in this study show that, there is a meaningful relationship between organizational commitment and organizational trust, organizational partnerships, organizational justice, the network of relationships and positions. But there was no significant difference between organizational commitments based on gender segregation. According to the results of the present study, in order to raise the level of commitment, organizations must strengthen trust, partnership, network of relationships and fairness is necessary.

    Keywords: Organizational Commitment, corporate trust, institutional partnerships, networks relationships, Organizational Justice
  • Mohammad Abbaszadeh, Mohammad Bagher Alizadeh Aghdam, Tavakkol Aghayari Hir, Esmaeil Najafzadeh Nakhjevanlo * Pages 25-38

    Cultural deviance is one of threatening factors regarding social order and security. On the one hand, cultural deviance can pave the road for other types of crimes and misbehaviors and peoplein the stage of socialization and interact with other friends and peers, has its desired place among sociological studies. This study attempts to quantify the cultural deviance and its determinants among teenagers. This study is a survey which utilizes questionnaire as a data gathering tool. Among all Tabriz high school boys in the educational year of 2012-2013, a sample of 354 students are selected using multi-stage cluster sampling method. Findings indicate that, the level of cultural deviance is totally low among the respondents. Also, Correlation analyses showed that, among independent variables, cultural deviance of peers, educational performance, and family control have statistically significant relationships with dependent variable. Regression analysis indicates that, employed model could explain around 44 percent of the variations in cultural deviance.

    Keywords: Cultural Deviance, Social Deviance, Delinquency, crime, Adolescent Problems
  • Simin Afshar * Pages 39-57

    Cultural intelligence is defined as a new pattern of learning ability in cultural interactions and presentation of appropriate behavioral responses to these patterns. Regarding the fact that universities are among the places where young people of different cultures and ethnic groups interact with each other, the objective of the present study is to evaluate the state of students' cultural intelligence and its relationship with social capital. The present study was conducted using a survey research. The population of the study consisted of all students of Tabriz University in the academic year of 2013-2014. A 384 participant sample was selected using stratified sampling. The findings of the research indicated that the degree of cultural intelligence of 39.06 percent of the participants was at the moderate level, 19.28 percent of them were at the low level, and 41.66 percent of the participants were at the high level. Furthermore, other findings of the study indicate that, there is a direct correlation between social capital and its dimensions (social trust, social participation and social support) and cultural intelligence and its dimensions (behavioral, motivational, cognitive, and meta-cognitive dimensions). In addition, social capital explained 23 percent of the variations of participants' cultural intelligence.

    Keywords: Social capital, Cultural Intelligence, students of University of Tabriz
  • Jamshid Yadollahi Ahangar, Samad Sabagh * Pages 59-76

    Literary Sociology of literature is one of the new methods. This research is sociological examination of a novel titled “women without men” written by ShahrnoshParsi poor. In this study, it is tried to reevaluate the novel using Goldman genetic structuralism Method and Haber MAS communicative action theory.The aimof thesis is assessment of this novel by considering on (or by regarding to) Iran’s historical ، political and sociological structure during 1330. This novel is investigated in 15 chapters and 5 female characters and applied symbols in the text. In this research a mutual connection between aesthetic and objective structure of society Ingestion. Also it isfound that, different chapters ofnovel istried to confuse feminist ideas and also writers attitude is rooted in feminist thoughts.The writer follows evolution of women’s role and attitudes and she believe that the only way of achieving a feminine identity is participating(taking) in social activities and performing different roles as the same as men.

    Keywords: structuralismgenetique, Alienation, Feminism, aesthetics, social identification
  • Masoud Bromand *, Masoume Faridi Sani Pages 77-93

    This research aimed to investigate the level of job satisfaction among the teachers and determines the related economic and social factors. The research method is survey and the instrument is closed questionnaire. The statistical population of the research was 420 teachers of Bostanabad province in 2014, which 20 teachers were selected using Cochran formula by cluster random sampling as a final sample. The data were analyzed by SPSS. To test the hypotheses t-test, Pearson correlation coefficient, and analysis of variance and regression were used.The result showed that in total, the teachers' jobs satisfaction is medium. Also, there is a significant correlation among variables of feelings of deprivation, alienation from work, job security and job satisfaction. Regression analysis results show that, modified coefficient of 39% depicts the variables of job security. Alienation from work and feelings of deprivation could explain 0.93 of the job satisfaction dependent variable changes.

    Keywords: Job satisfaction, relative depravation feeling, alienation from work, job security
  • Davood Ebrahim Poor Pages 95-114

    This research aims to understand the differences in the attitudes of students and parents about the family values and marriage from students' point of view. In this paper, survey and descriptive research methods are applied and a questionnaire is the tool of collecting data. The population consisted of students in departments and centers of Islamic Azad University (District 13) during academic year of 2014-2015, estimated to be 96000 students. According to research results, there exists a difference between the attitude of the students and their parents about the characteristics of a good spouse, how to select spouse, the right age of marriage, the age difference between males and females in marriage, dating before marriage, the importance of parental consent for marriage, the reception of comments and advices provided by parents after marriage, the importance of parental consent for marriage, thinking on the kinds of authority in family, importance of children in the family, desired number of children and desire to visit family members after marriage. There is no difference between students and their parents in their attitudes towards an appropriate place to live after marriage, desired children gender and women employment outside the home.

    Keywords: generational differences, Generation Gap, marriage, family values, children, parents
  • Nasser Fegh-Hi Farahmand * Pages 115-129

    In this article, a research form used to gather the theoretical basics and research literature; In addition, to gather data for testing the research hypotheses, two questionnaires were used which distributed among statistical sample of the investigation after examining the reliability and stability. In order to analyze the data, the Pearson's correlation coefficient test and structural equations also used. The findingssuggests that, social capital with a standardized coefficient of 0.76and12.54 t-value impacts on organizational culture. As well, social capital influences the sustainability culture by a factor of 0.602, on the responsibility culture by a factor of 0.481, and on collaborative culture by a factor of 0.804 and on the adaptation culture by a factor of 0.581. Accordingly, it proposed that managers can strengthen the social capital by giving more authority to middle managers, establishing different work teams, and creating more sense of confidence to the staff and colleagues and as a result, the organizational culture consolidated and the benefits of a strong culture will used.Results obtained for this research have some limitations, including use of questionnaires and due to those in the diagnosis of the actual/available situation, it recommended that in future researches, other tools should usedto collect data in addition to using questionnaires. Another limitation of this study is in its statistical sample; Statistical sample of the present study consists of only276middle managers, which seems low with regard to the number of employees in this job; therefore, more cautious should taken I generalizing the results of the study to the general society.

    Keywords: Social capital, Organizational Culture, adaptation culture, responsibility culture, collaborative culture, sustainability culture
  • Neda Soleimani*, Seyed Morteza Razavi Pages 131-150

    The present study aims to develop an Entrepreneurship framework for advertising agencies, to achieve the desired framework. A depth interview was done with 15 key informants who were involved dimensions of problem and had useful and ongoing experiences about the research subject. The research methodology used was based on qualitative research method, the Grounded Theory (GT), through explorative interviews with these informants, their internal structure of values, attitudes and also experiences were explored based on the research subject. Through a purposeful sampling, informants were selected from three groups that have involved the issue of research. Sampling was performed based on "theatrical saturation". Then, open coding and axial coding were applied on data obtained through interviews and selective coding was performed accordingly. Totally, 570 initial conceptual statements from the open coding and 114 categorical statements from the axial coding were obtained. Ultimately, in selective coding hypotheses reflecting the generalized relations among categories were clearly recognized and GT model appeared. This model has four theories, causal factors, conditions and areas, agency and action (strategies and interventions), outputs, outcomes and results. Based on three dimensional model (3-D model) three groups of behavioral, contextual and structural factors studied in the cause of entrepreneurship in advertising agencies, based on the obtained model, the main phenomenon is the weaknesses of professional management and absence of professional training and business environment, in other word this model explains that under what conditions, this phenomenon happens and what factors are most effective in occurrence of entrepreneurial phenomenon. Informants explain this phenomenon by its causal factors, expressing that: "which factors are effective in forming the weaknesses of professional management and absence of professional training and business environment?"-"which agencies and actions (interventions and strategies) affect the purpose?"-"how does this process lead to outcomes that guarantee the formation of Entrepreneurship in Advertising guild and consequently, maturation and expansion of business areas?"

    Keywords: Media Organizations Entrepreneurship, Grounded Theory (GT), Advertising agencies