فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرعلی امیرخان نژاد، صمد صباغ * صفحات 7-19

    هدف این پژوهش تعیین رابطه بین بیگانگی اجتماعی، فقر اقتصادی و اعتقادات دینیبا امید به آینده دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی مرند درسال 95-1394 بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از منظر روش اجرای پژوهش ، پیمایش و از نظر جمع آوری داده ها میدانی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی مرند است که 5800 تن می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 360 مورد برآورد گردید که اعضای آن به صورت تصادف طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه امید میلر (MHS) و پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید که دارای روایی و پایایی قابل قبول بودند. نتایج پژوهش حاکی از ارتباط منفی بیگانگی اجتماعی و فقر اقتصادی با میزان امید به آینده دانشجویان بود، درمورد اعتقادات دینی، ارتباط مستقیم و معنی داری بین دو متغیر مشاهده شد، هم - چنین نتایج آزمون تی استیودنت و تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد، امید به آینده دانشجویان بر حسب جنسیت و مقطع تحصیلی معنی دار نمی باشد.

    کلیدواژگان: امید به آینده، بیگانگی اجتماعی، فقر اقتصادی و اعتقادات دینی
  • جواد علی اکبرپور*، فیروز راد صفحات 21-35

    در غالب شهرهای جهان جرایم معمول، تهدیدی جدی برای حیات تمامیت فردی و دارایی های انسان - هاست. وقوع بیش از حد این جرایم در محیط های شهری نه فقط با اصول مسلم نظم اجتماعی تعارض دارند بلکه همراه خود ضایعات سنگین سختی و رنج انسان ها، به هدر رفتن منابع اقتصادی، سرخوردگی شهروندان و وخامت کلی در کیفیت زندگی را به ارمغان می آورند.این اثر با هدف مطالعه و بررسی عوامل اجتماعی مرتبط با میزان گرایش به ارتکاب جرم در مناطق ده گانه تبریز انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق ازکل جمعیت 1494998 نفری ساکن در مناطق ده گانه شهر تبریز، جمعیت شهری 1216430 نفری بالای 15 سال ساکن در مناطق ده گانه شهر تبریز می باشد که با استفاده از فرمول کوکران و با روش های نمونه گیری تصادفی، تعداد 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. روش تحقیق به کار گرفته شده پیمایشی بوده و با ابزار پرسشنامه اقدام به گرد آوری داده های اولیه گردید. نتایج آزمون فرضیات نشان داد که بین میزان فقر و میزان گرایش به ارتکاب جرم مقدار 547/0، بین میزان دین داری افراد و میزان گرایش به ارتکاب جرم مقدار 617/0- ، بین میزان تراکم جمعیتی و میزان گرایش به ارتکاب جرم مقدار 296/0، بین میزان تراکم جمعیتی خلافکاران و میزان گرایش به ارتکاب جرم مقدار 569/0، بین میزان نابسامانی خانوادگی و میزان گرایش به ارتکاب جرم مقدار 705/0، بین میزان دسترسی به امکانات و فضاهای ورزشی- تفریحی و میزان گرایش به ارتکاب جرم مقدار 578/0- و بین سن افراد و میزان گرایش به ارتکاب جرم مقدار 113/0- رابطه وجود دارد. نتیجه رگرسیون برای فرضیه اصلی تحقیق نشان داد متغیر های میزان نابسامانی خانوادگی با ضریب 353/0، میزان دین د اری با ضریب 223/0 و هم چنین میزان فقر با ضریب 244/0 بالاترین تاثیر رگرسیونی را روی متغیر میزان گرایش به ارتکاب جرم دارند.

    کلیدواژگان: گرایش به ارتکاب جرم، عوامل اجتماعی، نابسامانی خانوادگی، فقر و دین داری
  • سیمین دخت نعمت اللهی * صفحات 37-51

    فرایند رشد شهری در کشورهای در حال توسعه، عمدتا از طریق مهاجرت جمعیت روستایی صورت گرفته و با رشد بدون برنامه و غیر رسمی شهرها خصوصا شهرهای بزرگ همراه بوده است. ناپایداری حاصل از این رشد نامتعادل به شکل نابرابر فضایی اجتماعی، فقر شهری، سکونت در اراضی پر خطر، و موارد مشابه دیگر نمایان است.
    شهر تبریز به عنوان یکی از کلانشهرهای کشور، به عنوان مقصد مهاجرین در منطقه شمال غرب کشور مطرح بوده است و به دلیل عدم تطابق شرایط اجتماعی و اقتصادی جمعیت مهاجر با ساختار قیمت زمین و مسکن در داخل شهر تبریز، به اراضی اطراف شهر و اراضی مشکل دار به لحاظ طبیعی و توپوگرافی رانده می شوند. تداوم مهاجرت روزافزون جمعیت به شهر تبریز، احداث مسکن با مصالح نامرغوب و سازه ناپایدار، سکونت اقشار فقیر با مشاغل ناپایدار و نامشخص، وجود خطرات طبیعی هم چون زمین لغزش و زمین لرزه، نرخ رشد بالای جمعیت، شبکه ارتباطی نامناسب و غیره را در سکونتگاه های غیر رسمی شهر به دنبال دارد که ضرورت توجه به شاخص های پایداری را در برنامه ریزی سکونتگاه های غیر رسمی مطرح می کند. بنابراین هدف این مقاله ضرورت توجه به سکونت گاه های غیر رسمی با تاکید بر شاخص های پایداری در برنامه ریزی توسعه و مدیریت شهری می باشد.

    کلیدواژگان: سکونتگاه های غیر رسمی، توسعه شهری، پایداری و ناپایداری و خطرات طبیعی و محیطی
  • رحمت ابراهیم پور، محمود علمی * صفحات 53-71

    مطالعه در تاریخ جوامع بشری از آغاز تا کنون حکایت از آن دارد که برخی از نیازهای انسان علی رغم پیشرفت هایی که در سیر تاریخی او صورت گرفته هنوز با او همراه بوده و نه تنها از اهمیت آن کاسته نشده، بلکه ابعاد جدیدتری را به خود اختصاص داده که در گذشته مطرح نبوده است. یکی از مهم ترین نیاز ها، نیاز به امنیت است. جامعه آماری کل افراد بالای 18 سال ساکن در شهرستان سردشت می باشد که تعداد آن ها برابر 17321 نفر می باشد . روش تحقیق، پیمایش است و روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله است که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه برابر 375 نفر است . برای آزمون رابطه بین سرمایه اجتماعی و احساس امنیت اجتماعی از آزمون پیرسون استفاده شده است. نتایج به دست آمده از این آزمون حاکی از وجود رابطه بین متغیر سرمایه اجتماعی و احساس امنیت اجتماعی می باشد.طبق نتایج به دست آمده هر چه سرمایه اجتماعی در بین مردم بیشتر باشد احساس امنیت نیز بیشتر خواهد بود. پیشنهاد می شود برنامه ریزان فرهنگی و اجتماعی و سایر نهاد های مربوطه با برنامه ریزی دقیق و سنجیده و با تقویت چهار شاخص عمده سرمایه اجتماعی در ارتقاء احساس امنیت گام بردارند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، احساس امنیت اجتماعی و شهروندان شهر سردشت
  • سید علی پایتختی اسکویی*، لاله طبقچی اکبری صفحات 73-83

    مهاجرت یکی از عوامل تاثیرگذار برجمعیت بوده و دارای اثرات منفی و مثبت دراز مدت و کوتاه مدت است، که این اثرات تغییراتی را در ساختار اجتماعی و اقتصادی منطقه مهاجرفرست و مهاجر پذیر وارد می کند. عوامل بسیاری بر مهاجرت تاثیرگذار هستندکه دراین بین نقش نرخ باسوادی حایز اهمیت فراوانی می باشد. سطح سواد و تحصیلات به عنوان یکی از شاخص های میزان توسعه یافتگی، با ایجاد زمینه گسترش آگاهی افراد جامعه باعث افزایش مهارت و تخصص نیروی کار و بهبود شرایط زندگی شده و می تواند انگیزه های مهاجرت را تحت تاثیر قرار دهد. در این مقاله، علاوه بر نرخ باسوادی، تاثیر متغیرهای رشد اقتصادی، نرخ بیکاری و ضریب نفوذ اینترنت نیز بر مهاجرت با استفاده از اطلاعات سال 1390 مورد بررسی قرارگرفته و برای برآورد اثرات متغیرها ازتکنیک داده های مقطعی به شیوه حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS) استفاده شده است. نتایج رگرسیونی حاکی از آن است که، نرخ باسوادی و رشد اقتصادی تاثیر منفی بر مهاجرت دارند، ولی نرخ بیکاری و ضریب نفوذ اینترنت تاثیر مثبتی بر مهاجرت دارند.

    کلیدواژگان: نرخ باسوادی، مهاجرت و داده های مقطعی
  • بینا حبیبی، داود ابراهیم پور * صفحات 85-98

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و دین داری با احساس ارتباط و پیوستگی با طبیعت نزد دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحدتبریز می باشد. جامعه آماری تحقیق را دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به تعداد 31447 نفر تشکیل می دهد که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 323 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین گردید و به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در تحقیق حاضر، پرسشنامه های محقق ساخته بودند. اعتبار پرسشنامه های مورد نظر با استفاده از اعتبار صوری و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ مورد آزمون قرار گرفت و ضریب آن برای پرسشنامه احساس ارتباط و پیوستگی با طبیعت 74/0، سرمایه اجتماعی72/0 و دین داری 84/0 محاسبه گردید. بر اساس نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه های تحقیق، بین متغیرهای سرمایه اجتماعی، دین داری و سن بااحساس ارتباط و پیوستگی با طبیعت رابطه معنی داری وجود دارد. هم چنین بین دانشجویان مرد و زن از نظر احساس ارتباط و پیوستگی با طبیعت تفاوت معنی داری مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، دین داری، احساس ارتباط و پیوستگی با طبیعت
  • اشرف پیل نژاد*، حسین میرزائی صفحات 99-118

    هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل اجتماعی و فرهنگی مرتبط با اعتماد اجتماعی دبیران، در مقاطع تحصیلی دوره اول و دوم متوسطه شهرستان سلماس در سال تحصیلی 94 - 1393 می باشد . روش تحقیق پیمایشی و جامعه آماری کلیه دبیران آموزش و پرورش شهرستان سلماس انتخاب شده است. جامعه آماری 250 نفری با استفاده از فرمول کوکران تحقیق شامل 147 زن و 103 مرد از بین دبیران آموزش و پرورش شهرستان سلماس که به روش تصادفی خوشه ای (محلات سلماس ، مغانجوق و سیلاب) انتخاب شده اند ، می باشد. اعتبار ابزار اندازه گیری از نوع صوری و پایایی پرسشنامه نیز با آلفای کرونباخ در برنامه SPSS محاسبه شد. اطلاعات نهایی در سطح توصیفی با فراوانی، درصد و نمودار و بعد استنباطی با آزمون های تحلیل واریانس، پیرسون و آزمون Tتحلیل شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین متغیرهای مستقل (دین د اری ، احساس امنیت ، دگرخواهی، رضایت شغلی، پایگاه اجتماعی و سنت گرایی) با میزان اعتماد اجتماعی دبیران رابطه معنی دار و مستقیم وجود دارد و بین متغیرهای زمینه ای (تحصیلات، رشته تدریس ، محل تدریس و جنسیت) با اعتماد اجتماعی رابطه معکوس وجود دارد.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، دگرخواهی، سنت گرایی، احساس امنیت، دین داری و رضایت شغلی
  • معصومه فریدی ثانی، مجید ظروفی * صفحات 119-137

    در پژوهش حاضر سعی شده تا ارتباط ابعاد استفاده از رسانه های اجتماعی و سرمایه اجتماعی مورد بررسی قرار گیرد. روش پژوهش ازنوع توصیفی و همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران دو دوره اول و دوم دبیرستان منطقه 2 شهر تهران بود که تعداد 171 نفر به روش نمونه گیری تصادفی از بین جامعه آماری انتخاب شدند. ابزار اصلی این پژوهش پرسشنامه سرمایه اجتماعی دلاویز بود که پایایی و روایی آن نیز به اثبات رسانده شده است. منظور از استفاده از رسانه ها، استفاده از تلویزیون و اینترنت و تلفن همراه بود که به وسیله پرسشنامه محقق ساخته اندازه گیری شدند. نتیجه های پژوهش نشان داد که در بین مدیران مدارس منطقه 2 تهران، بین ابعاد سرمایه اجتماعی و استفاده از رسانه ها همبستگی معنی داری وجود دارد. نتیجه پژوهش حاضر نشان می دهد که استفاده از سه رسانه تلویزیون، اینترنت و برنامه های تلفن همراه به میزان قابل توجهی شاخص سرمایه اجتماعی و مشارکت در اجتماع محلی را در جهت همسو و متغیرهای (اعتماد اجتماعی، مشارکت گروهی و روابط درشبکه های اجتماعی) را در جهت ناهمسو تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: استفاده از رسانه ها، سرمایه اجتماعی، مدیران مقاطع راهنمایی و دبیرستان و اعتماد اجتماعی
|
  • Amir Ali Amirhkannejad, Samad Sabagh * Pages 7-19

    The purpose of this study is to examine the relationship between social alienation, economic poverty and beliefs with hope for the future in Students of Islamic Azad University of Marand in 2015-2016 academic years. The purpose of this study is Practical, the method of the study is descriptive and from data collection perspective is Fieldwork. The study population consisted of all Marand Islamic Azad University students who were 5800subjects.The sample size was 360 that was estimated using Cochran formula and were selected by stratified cluster sampling method. For datacollectiontwoquestionnaireswere used: Miller Hope Questionnaire (MHS)and researcher-made questionnaire with the acceptable reliability and validity. For statistical analysis descriptive and inferential statistics, correlation coefficient and Student T test were used.  Results show that, hope for the future has negative relationship with social alienation and economic poverty, and has a positive relationshipwith beliefs. Also One-way analysis of variance shows that, the impact of gender and educational level variables is not meaningful on the students hope for the future.

    Keywords: Hope for the future, economic poverty, social alienation, beliefs, gender, educational level
  • Javad Ali Akbarpour*, Firouz Rad Pages 21-35

    In most cities of the world, ordinary crimes are the serious threat to human beings personal integrity and his assets. Too much occurrence of the crime in urbane environments is not only inconsistent with the tenets of social order, but also, brings heavy losses, the loss of economic resources, frustrated citizens and general deterioration in the quality of life. This research conducted to examine the social factors associated with the propensity to commit crimes in ten districts in Tabriz. The population of the study is all people residents in 10 districts of Tabriz (1494998) and 1216430 people above 15 years old among whom 384 people were selected using Cochran and random sampling methods. The research method is survey and a questionnaire used to collect data. The results are as follows: there is relationship between poverty and tendency to commit crime as 0.547, between religiosity and tendency to commit crime as -0.617, between population density and tendency to commit crime as 0.296, between offenders’ population density and tendency to commit crime as 0.569, between family turmoil and  tendency to commit crime as 0.705, between availability of facilities and spaces for recreation and sport and  tendency to commit crime as -0.578, between age and tendency to commit crime as -0.113. Also, the regression results show that, family turmoil (0.353), religiosity (0.2230) and poverty (0.244) variables have the highest influence on the tendency to commit crime.

    Keywords: tendency to commit crime, Social Factors, family turmoil, poverty, religiosity
  • Simindokh T Nematollahi * Pages 37-51

    In developing countries, urban areas grow mainly by migration of rural population, and it results in unplanned and informal growth spesially in metropolises. The unbalanced growth cause to unsustanability and appear in social and spatial discrimination, poverty, settelment in high risk areas and the other same consequences. Tabriz, one of the Irans metropolises, had been proposed as the destination of emigration in north-west region befor the beginning of the development planning. The migrated population pushed and setteled on suburbs and unsustainable grounds with high steeps, because they had been unable for the charge of land price and not match in terms of social-economical aspects. House construction with poor materials and unstable structures, poverty and livelihood dependent on unstable jobs, existing of the high natural risk like earthquake and landslide, high growth rate of the population, inappropriate network in informal settelments and so on would be inevitable as long as the emigration contries. This issue brings up necessity of paying attention to sustability indexes in planning of informal settelments.

    Keywords: Informal settlements, Urban Development, sustanability, unsustanability, environmental, natural risks
  • Rahmat Ebrahimpour, Mahmood Elmi * Pages 53-71

    This research aims at clarifying the relationship between social capital and citizens’ social security in Sardasht. The population of the study includes all people who are above 18 years old in Sardasht that were 17321. This study is a survey and 375 were selected as a sample using multi-stage stratified sampling method. To test the relationship between social capital and social security the Pearson test was used. The results show that, there is a relationship between social capital and social security. The more social capital among people, the more social security is felt.
    Our findings show that greater the social capital will be increased sense of security and for each of the four21 dimensions of social capital was significant and In the final analysis, social participation index has shown the highest correlation with the feeling of social security. Among the individual components either gender, have been effective in the sense of security.it is suggested that, cultural planners with careful and deliberate planning and strengthen the four major indicators of social capital try to develop the sense of security.

    Keywords: Social capital, sense of social security, Sardasht citizens
  • Seyyed Ali Paytakhti Oskooe*, Laleh Tabaghchi Akbari Pages 73-83

    Migration is one of the influencing factors on population and it has long-term and short-term positive and negative effects, which these effects change the social and economic structure in regions of origin and immigration. Many factors affect the migration, in which the role literacy rate is very important. By increasing people's awareness, level of education as one of the indicators of the development improves workforce skills, expertise and the living standards. It can affect the motivations of migration. In this paper, in addition to literacy rate the effect of economic growth, unemployment and Internet penetration on migration has been studied using the 1390 data. Empirical results from employing Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS) technique show that the effect of literacy rate on migration is negative.

    Keywords: literacy rate, Emigration, cross-sectional data
  • Bita Habibi, Davood Ebrahimpoor * Pages 85-98

    The aim of this study is to investigate the relationship between social capital and religiosity   with a sense of connection to nature among Islamic Azad University of Tabriz students.The population of the study is all students in Islamic Azad University of Tabriz (31447) from whom 323 students were selected as the sample size using Cochran formula and stratified sampling methods. Instrument in this study is a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was tested using face validity. Also, the reliability was estimated through Cronbach's alpha as follow: the rate for sense of connection to nature questionnaire is 0/74, Environmental awareness 0/62, Social capital 0/72, cultural capital 0/74, responsibility 0/74, Environmental ethics 0/72, and Religiosity 0/84 respectively. According to the results of testing hypotheses, there is a meaningful relationship between social capital, religiosity and age with a sense of connection to nature. Moreover, there is a meaningful difference between male and female students’ sense of connection to nature.

    Keywords: Social capital, religiosity, sense of connection to nature
  • Ashraf Pilnejhad*, Hussein Mirzaei Pages 99-118

    The purpose of this study is to examine cultural and social factors associated with teachers’ social confidence levels in the first year high school in Salmas city is 1393-94 educational years. The population of the study is all searchers ion Salmas, and the sample size using Cochran formula is 147 males and 103 females who were selected by cluster random sampling. The validity of the questionnaire is of face validity type and its reliability was estimated by Cronbach alpha. The final data in descriptive level were analyzed by frequency, percentage and diagram and in inferential level were analyzed using variance, Pearson and T test. The findings show that, there is a direct and meaningful relationship between independent variables of (Religious beliefs, social security, Traditionalism, Social status, Altruism) with teachers’ social trust. Also, there is a reverse relationship between background variables of (education, field of teaching, teaching location and gender) social confidence.

    Keywords: Social trust, Altruism, traditionalism, Social Security, religious beliefs, Job satisfaction
  • Bita Habibi, Majid Zorofi * Pages 119-137

    In this study, it is tried to examine the relationship between social capital and its dimensions basing on the use of media. The method of research was descriptive and correlational. The study population includes all managers of both first and second course of high school in district 2 of Tehran that 171 were selected randomly as a sample of the study. The data was (Delaviz) questionnaire of social capital that its reliability and validity has proven. The use of media in this study means using television, Internet and mobile phones, which were measured by a self-designed questionnaire. Results show that, there is meaningful correlation between the dimensions of social capital and using media. Also,the use of TV, Internet and telephone significantly change the social capital index and participation of the local community in one direction and explained.It also causes changes in social trust, collaboration and relationships on social networks in order to explain the antithetic.

    Keywords: social network, media usage, Internet, Social trust, Social capital