فهرست مطالب

اصول بهداشت روانی - سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 103، امرداد و شهریور 1400)

نشریه اصول بهداشت روانی
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 103، امرداد و شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • افشین طیبی، ادیس کراسکیان موجمباری، حسن احدی*، سعید ملیح الذاکرینی، امین رفیع پور صفحات 225-232
    مقدمه

    عوامل روانشناختی، نقش مهمی در سبب شناسی بیماری ایدز ایفا می کنند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس و معنویت درمانی بر تعداد سلول های CD4 بیماران ایدز بود.

    روش کار

    جامعه آماری این مطالعه بالینی شامل افراد مبتلا به ایدز در مراکز بهداشت شهریاردر سال 1397 بود. با روش در دسترس تعداد 45 نفر انتخاب شده و در 3 گروه 15 نفره (دو گروه آزمون و یک گروه شاهد) جایگزین شدند. سپس گروه درمانی ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس و گروه معنویت درمانی در8 جلسه یک و نیم ساعته اجرا شده و گروه کنترل هیچ آموزشی را دریافت نکردند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس و نرم افزار SPSS نسخه 23  تحلیل شدند.

    یافته ها

    ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس و معنویت درمانی بر افزایش CD4 بیماران ایدز تاثیر معنی داری داشته اند. البته میزان تاثیر ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس  بر افزایش سلول CD4 بیشتر از معنویت درمانی بوده است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس و معنویت درمانی بر افزایش سلول CD4 اثربخش بوده اند و می توانند در بیماران مبتلا به ایدز در کنار درمان پزشکی مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: ایدز، ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس، سلول CD4، معنویت درمانی
  • زهرا احمدیان، امیر قمرانی* صفحات 233-240
    مقدمه

    ذهنی سازی نوعی از شناخت اجتماعی است که توسط آن توانایی درک و تفسیر رفتار خود و دیگران مشخص می‏شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی روایی و پایایی نسخه فارسی مقیاس ذهنی سازی در دانشجویان علوم پزشکی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه از میان دانشجویان مشغول به تحصیل در سال 1398 در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، 176 نفر به طور تصادفی انتخاب شدند و مقیاس ذهنی سازی را تکمیل نمودند. پس از بررسی روایی محتوایی مقیاس ذهنی سازی، از همبستگی نمره‏ها با نمره کل و همبستگی خرده مقیاس‏ها استفاده شد. برای تعیین ساختار عاملی از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. روایی همگرا برای بررسی رابطه ذهنی سازی و همدلی بود. برای تعیین همسانی درونی، از ضریب آلفای کرونباخ، ضریب تنصیفی و روش بازآزمایی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان دهنده تایید روایی محتوایی، روایی همگرایی بین همدلی و ذهنی سازی معنی دار بود. همبستگی گویه‏ها با نمره کل بین 12/0 تا 49/0 و معنی دار بود (001/0>P). نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، مقیاس را 3 عاملی و واریانس کل سوالات را 38/34 تبیین نمود. ضریب آلفای کرونباخ، ضریب پایایی بازآزمایی و ضریب پایایی تنصیفی به ترتیب 63/0، 36/0 و 66/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از این پژوهش، مقیاس ذهنی سازی ابزاری با روایی و پایایی مناسب برای سنجش ذهنی سازی می ‏باشد.

    کلیدواژگان: پایایی، دانشجویان، ذهنی سازی، روایی
  • علی صداقتی راد*، محمد محمدی پور، علی اصغر سرائی صفحات 241-249
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش رفتار برنامه ریزی شده بر اعتیادپذیری، خودبازداری و خطرپذیری اجرا شد.

    روش کار

    جامعه آماری این مطالعه شامل تمام دانشجو معلمان دوره کارشناسی شهر مشهد در سال تحصیلی 99-1398 بود. تعداد 24 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آموزش رفتار برنامه ریزی شده (12 نفر) و گروه شاهد (12 نفر) جایگزین شدند. اطلاعات پژوهش با استفاده از پرسشنامه های اعتیاد پذیری زرگر (1385)، خودبازداری وینبرگر و شوارتز (1990) و خطرپذیری محمدی وهمکاران (1386) جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار spss 22، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد آموزش رفتار برنامه ریزی شده بر اعتیادپذیری، خودبازداری و خطرپذیری دانشجو معلمان تاثیر معنی داری  (01/0>P) دارد که این تاثیر بعد از دو ماه پیگیری نیز ادامه داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، به نظر می رسد که آموزش رفتار برنامه ریزی شده در پیشگیری از اعتیاد جوانان، موثر است.

    کلیدواژگان: اعتیاد، خطرپذیری، خودبازداری، رفتار برنامه ریزی شده
  • خسرو رشید*، آرزو دلفان بیرانوند، کیمیا فتاحی، حسین مریانجیان صفحات 251-265
    مقدمه

    هدف این پژوهش بررسی و مقایسه عوامل پیش بینی کننده رضایت زناشویی در میان افراد متاهل شهر کرمانشاه و همدان بود.

    روش کار

    این پژوهش با روش ترکیبی (طرح اکتشافی متوالی) در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول (کیفی)، ابتدا با 67 زن و مرد متاهل با زندگی زناشویی موفق به شیوه نمونه گیری هدفمند، مصاحبه شد. داده ها با روش تحلیل محتوا تحلیل و 20 عامل رضایت زناشویی شناسایی شدند. در مرحله دوم (کمی) پرسشنامه ای116سوالی برای بررسی اثر احتمالی20 عامل شناسایی شده تدوین شد. سپس با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای 372 نفر فرد متاهل از شهرهای همدان (200 نفر) و کرمانشاه (172 نفر) انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های رضایت زناشویی اینریچ و پرسشنامه پژوهشگرساخته عوامل رضایت زناشویی (116 سوالی) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با تحلیل واریانس و رگرسیون گام به گام انجام شد.

    یافته ها

    متغیرهای ابراز احساسات، اعتماد، واقع بینی/پذیرش، و احترام، به ترتیب مهم ترین پیش بینی کننده های رضایت زناشویی در میان متاهلین شهر همدان بوده و 60% از واریانس رضایت زناشویی را پیش بینی نمودند. مهم ترین پیش بینی کننده ها در میان زوج های شهر کرمانشاه به ترتیب ابراز احساسات، اعتماد، و احترام بودند و 31% از واریانس رضایت زناشویی را پیش بینی کردند. همچنین، متغیرهای ابراز احساسات، اعتماد، احترام، مشورت، قدرشناسی، و ابراز رضایت از زندگی، به ترتیب مهم ترین پیش بینی کننده های رضایت زناشویی در میان متاهلین بوده و 51% واریانس رضایت زناشویی را پیش بینی کردند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، توجه و رشد متغیرهای ابراز احساسات، اعتماد، احترام، مشورت، قدرشناسی، و ابراز رضایت از زندگی می تواند میزان رضایت زناشویی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: پیش بینی کننده، رضایت زناشویی، زوجین
  • زهرا امیدوار، محمدحسین بیاضی*، فرهاد فریدحسینی صفحات 267-271
    مقدمه

    با توجه به تاثیر واژینیسموس بر رضایت جنسی و استفاده از درمان های موثر، پژوهش حاضر به مقایسه اثربخشی آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و آموزش درمان شناختی-رفتاری بر رضایت جنسی زنان مبتلا به اختلال واژینیسموس پرداخت.

    روش کار

    در پژوهش حاضر، چهل و پنج زن مبتلا به واژینیسموس مراجعه کننده به کلینیک مشاوره جنسی رهیاب مشهد از مهر تا آبان 1397 به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه شاهد، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی- رفتاری تقسیم شدند. سپس تمامی شرکت کنندگان قبل و بعد از مداخله پرسشنامه رضایت جنسی (SSQ) را تکمیل کردند. گروه های آزمون به مدت 8 جلسه دو ساعته در هفته تحت درمان قرار گرفتند. در این مدت گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از شاخص های توصیفی، تحلیل کوواریانس چند متغیره و تک متغیره  تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی-رفتاری بر رضایت زناشویی در تمامی ابعاد نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی تاثیر بیشتری بر ابعاد رضایت جنسی دارد. همچنین، نتایج نشان داد که هر دو روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی-رفتاری بر رضایت جنسی تاثیر دارند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به نظر می رسد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی نسبت به درمان شناختی-رفتاری تاثیر بیشتری بر رضایت جنسی دارد و استفاده از آن در کلینیک های روان شناسی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، ذهن آگاهی، رضایت جنسی، واژینیسموس
  • حسین محققی*، مهران فرهادی، خسرو رشید، آرزو دلفان بیرانوند صفحات 273-284
    مقدمه

    هدف این پژوهش، پیش بینی رفتار اخلاقی براساس هوش اخلاقی و ویژگی های شخصیتی با میانجی گری سازه خود-فراروی بود.

    روش کار

    جامعه ی آماری این مطالعه توصیفی-همبستگی شامل تمام دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا در سال تحصیلی 400-1399 بود. تعداد 285 نفر، مقیاس های رفتار اخلاقی، هوش اخلاقی، شخصیت هگزاکو و مقیاس خود - فراروی را تکمیل کردند. تحلیل داده ها با مدل معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل انجام شد.

    یافته ها

     مدل پیشنهادی با داده های تجربی برازش مناسبی دارد (94= GFI، 93= IFI، 95= CFI). نتایج  تحلیل ضرایب رگرسیونی در مدل معادلات ساختاری نشان داد که اثر هوش اخلاقی (01/0, P< 41/0β=)، صداقت- فروتنی (01/0, P< 27/0 β=)، وظیفه شناسی (01/0, P< 30/0 β=) و تجربه گرایی (01/0, P< 24/0 β=) بر خود-فراروی، و اثر هوش اخلاقی (01/0, P< 49/0β=)، صداقت- فروتنی (01/0, P< 25/0 β=)، وظیفه شناسی (01/0, P< 23/0 β=) و تجربه گرایی (01/0, P< 21/0 β=) و اثر خود-فراروی (01/0, P< 43/0 β=) بر رفتار اخلاقی  مثبت و معنادار بودند. نتایج حاصل از آزمون سوبل نشان داد که  متغیر خود - فراروی در ارتباط بین هوش اخلاقی (01/0, P< 30/7 Z=)، و صداقت- فروتنی (01/0, P< 29/5 Z=)، وظیفه شناسی (01/0, P< 61/4 Z=) و تجربه گرایی (01/0, P< 16/4 Z=) با رفتار اخلاقی نقش واسطه ای معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد خود-فراروی نقش میانجی در رابطه میان هوش اخلاقی و ویژگی های شخصیتی با رفتار اخلاقی بازی می کند. یافته های این پژوهش می تواند تلویحات تازه ای در زمینه رفتار اخلاقی در موقعیت های گوناگون به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق، خود-فراروی، رفتار اخلاقی، ویژگی های شخصیتی، هوش اخلاقی
  • مهدیه سادات موسوی، ابوالفضل بخشی پور*، حسین مهدیان صفحات 285-298
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) و درمان متمرکز بر شفقت (CFT) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت بر سازگاری اجتماعی زنان متاهل دچار افسردگی و تعارضات زناشویی انجام گردید.

    روش کار

    جامعه آماری شامل زنان متاهل دچار افسردگی و تعارضات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر مشهد در نیمسال دوم 1399 بود که با نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه آزمون و گروه شاهد قرار گرفتند. مداخله به صورت گروهی در 8 جلسه آموزشی 90 دقیقه ای برای گروه های آزمون اجرا گردید و گروه شاهد مداخله ای دریافت نکردند. هر چهار گروه قبل مداخله، پایان مداخله و 30 روز پس از مداخله به پرسشنامه سنجش بل فرم بزرگسال (سازگاری اجتماعی) پاسخ دادند. داده ها با تحلیل کوواریانس تک متغیری و آنالیز واریانس برای اندازه های تکراری تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین میانگین پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سازگاری اجتماعی در گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان متمرکز بر شفقت، پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت و شاهد، تفاوت معناداری وجود داشت (001/0=P). همچنین بین سازگاری اجتماعی در مرحله پس آزمون گروه های مذکور، اختلاف معنی داری وجود داشت  و گروه پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت، تفاوت بیشتری نشان داد.

    نتیجه گیری

    درمانهای مبتنی بر پذیرش و تعهد و متمرکز بر شفقت و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت، بر سازگاری اجتماعی موثر هستند و تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت برسازگاری اجتماعی، بیشتر است.

    کلیدواژگان: افسردگی، تعارضات زناشویی، درمان پذیرش و تعهد، سازگاری اجتماعی، شفقت
  • آمنه کوهستانی، حمید اولیایی، زنیره سلیمی*، رضا بیدکی، مهدی غضنفری نصرآباد صفحات 299-304
    مقدمه

    خودکشی یکی از نگرانی های بهداشتی جهانی است و شیوع آن در بیشتر کشورها از جمله ایران رو به افزایش است. افزایش میزان خودکشی علی رغم برنامه های پیشگیری از خودکشی، نیاز به ارزیابی عوامل موثر در اقدام به خودکشی را نشان می دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین عوامل خطر مختلف و روش های خودکشی در شهرستان یزد انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی از خرداد ماه 1397 تا خرداد ماه 1398 در بیمارستانهای آموزشی و پزشکی قانونی شهرستان یزد انجام شده و افرادی که خودکشی داشته اند وارد مطالعه شدند. سوابق پزشکی این افراد، بررسی شده و رابطه بین روش خودکشی و عواملی همچون سن، جنسیت، تحصیلات، وضعیت تاهل، اعتیاد، محل زندگی، سابقه بیماریهای روان پزشکی، سابقه خودکشی در خود و یا خانواده، زمان و فصل خودکشی ارزیابی شد.

    یافته ها

    دراین بررسی تعداد 60 نفر با میانگین سنی 37.43 سال وارد مطالعه شدند که اکثر آنها زن بودند (68.3 درصد). اکثر افراد سابقه اقدام به خودکشی (54.5 درصد) داشته و بیشتر خودکشی ها در طول شب (42.4 درصد) رخ داده است. علاوه بر این، بیشتر خودکشی ها در تابستان (46.7٪) اتفاق افتاده و حلق آویز شدن (55٪) شایعترین نوع اقدام به خودکشی بوده است. تنها جنسیت با روش خودکشی ارتباط معنی داری داشت (P=0.001).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که بیشتر موارد خودکشی، توسط زنان صورت گرفته و خودآویختگی متداول ترین روش خودکشی است. جنسیت تنها عامل مرتبط با روش خودکشی بود.

    کلیدواژگان: خودکشی، رفتار، روان پزشکی
|
  • Afshin Tayyebi, Adis Kraskian Mojembari, Hasan Ahadi *, Saeed Malihzakerini, Amin Rafiepoor Pages 225-232
    Introduction

     Psychological factors play an important role in the etiology of AIDS. The aim of this study was to compare the effectiveness of mindfulness based on stress reduction and spiritual therapy on the number of CD4 cells in AIDS patients.

    Materials and Methods

    The statistical population of this clinical study included AIDS patients in Shahriar health centers in 2018. Using the convenient method, 45 people were selected and replaced in 3 groups of 15 cases (two experimental groups and one control group). Then, stress-based mindfulness therapy group and spirituality-therapy group were performed in 8 ninety minute-sessions and the control group did not receive any training. Data were analyzed using analysis of covariance and SPSS software version 23.

    Results

    Mindfulness based on stress reduction and spiritual therapy had a significant effect on increasing CD4 in AIDS patients. However, the effect of mindfulness based on stress reduction on CD4 cell proliferation was greater than spiritual therapy.

    Conclusion

    It seems that stress-based mindfulness and therapeutic spirituality have been effective in increasing CD4 cell count and can be used in patients with AIDS along with medical treatment.

    Keywords: Aids, CD4 cell, Mindfulness based on stress reduction, Spiritual therapy
  • Zahra Ahmadian, Amir Ghamarani * Pages 233-240
    Introduction

    Mentalization is a type of social cognition that determines the ability to understand and interpret the behavior of oneself and others. This study aimed to assess the validity and reliability of Persian version of mentalization scale in students of medical sciences.

    Materials and Methods

    In this study, among students studying at Isfahan University of Medical Sciences in 2019, 176 cases were selected randomly and fulfilled the mentalization scale. The correlation of the scores with the total score and the correlation of the subscales were used after examining the content validity of the mentalization scale. Exploratory factor analysis was used to determine the factor structure. Convergent validity was to examine the relationship between mentalization and empathy. Cronbach's alpha, halving coefficient and retest method were used to determine the internal consistency.

    Results

    The results showed that the content validity and the convergence validity between empathy and mentalization were significant. The correlation between the items and the total score was between 0.12 and 0.49, and it was significant (P< 0.001). The results of exploratory factor analysis explained the scale as 3 factors and the total variance of the questions as 34.38. Cronbach's alpha coefficient, retest reliability coefficient and halving reliability coefficient were 0.63, 0.36 and 0.66, respectively.

    Conclusion

    Based on the results, it seems that the mentalization scale is a tool with appropriate validity and reliability for measuring mentalization.

    Keywords: Mentalization, Reliability, Students, Validity
  • Ali Sedaghati Rad *, Mohammad Mohammadipour, Ali Asghar Sarai Pages 241-249
    Introduction

     This study aimed to assess the effectiveness of planned behavior training on tendency to addiction, self-restraint, and risk-taking of university students.

    Materials and Methods

    The statistical population of this study concluded all undergraduate student teachers in Mashhad city in the academic year 2019-2020. Among them, 24 cases were selected by simple random sampling and were assigned in two groups of planned behavior training (12 cases) and control group (12 cases). The data collected using the Readiness Scale for Drug Abuse (Zargar, 2007), Mohammadi et al. Risk-Taking Questionnaire (2007), and Weinberger and Schwartz Self-Restraint Questionnaire (1990). Data analyzed using SPSS 22 software, repeated measures analysis of variance, and Bon-Ferroni post hoc test.

    Results

    The results showed that planned behavior training (P< 0.01) had significant effects on tendency to addiction, self-restraint and risk-taking of students. These effects were permanent in two-month follow-up.

    Conclusion

     Based on the findings, it seems that planned behavior training is effective in preventing addiction in youth population.

    Keywords: Addiction, Planned Behavior, Risk-Taking, Self-restraint
  • Khosro Rashid *, Arezou Delfan Beiranvand, Kimiya Fattahi, Hossein Maryanajian Pages 251-265
    Introduction

    This study aimed to assess the predictive factors of marital satisfaction among married people in Kermanshah and Hamadan cities, Iran.

    Materials and Methods

    The present mixed study (sequential exploratory plan) was carried out in two stages. In the first stage (qualitative), using purposive sampling method, 67 married men and women who had successful marriage interviewed. The content analysis method was used to analyze the interview data, and 20 factors were identified. Then, in the second stage (quantitative), a 116-items researcher-made questionnaire prepared to measure the possible effect of these 20 factors. Then, 372 married people were selected using multi-stage sampling method from Hamadan (200 case) and Kermanshah (172 case). The participants fulfilled the Enrich's Marital Satisfaction Questionnaire and Researcher-Made Questionnaire of Marital Satisfaction Factors. Data were analyzed by using analysis of variance and step-wise regression.

    Results

    The variables of expressing of feelings, trust, realism/acceptance, and respect were the most important predictors of marital satisfaction among married people of Hamadan city these variables explained 60% of the variance of marital satisfaction. While, the most important predictors in couples of Kermanshah were expressing of feelings, trust, and respect. They explained 31% of variance. Moreover, expressing of feelings, trust, respect, consultation, appreciation and expressing satisfaction with life respectively were the most important predictors of marital satisfaction among all couples and explained 51% of the variance of marital satisfaction.

    Conclusion

    Based on the findings, expressing of feelings, trust, respect, consultation, appreciation and expressing satisfaction with life can predict marital satisfaction.

    Keywords: Couples, Marital satisfaction, Predictor
  • Zahra Omidvar, Mohammad Hossein Bayazi *, Farhad Faridhosseini Pages 267-271
    Introduction

    Regarding the impact of vaginismus on sexual satisfaction and using effective treatments, the present study compared the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy training and cognitive-behavioral therapy training on sexual satisfaction of women with vaginismus disorder.

    Materials and Methods

    In the present study, forty-five women with vaginismus, who referred to Mashhad Rahiab Sexual Counseling Clinic in October-November of 2018, were selected by purposive sampling and randomly assigned to three groups: control, mindfulness-based cognitive therapy and cognitive-behavioral therapy. Then all participants fulfilled the Sex Satisfaction Questionnaire (SSQ) before and after the intervention. The experimental groups underwent intervention for 8 two-hour sessions per week. During this period, the control group did not receive any intervention. Data analyzed through descriptive indices, multivariate and univariate analysis of covariance.

    Results

    Results of comparing the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy and cognitive-behavioral therapy on marital satisfaction in all dimensions showed that mindfulness-based cognitive therapy has a greater impact on sexual satisfaction dimensions. Also, the results showed that both methods of mindfulness-based cognitive therapy and cognitive-behavioral therapy have an effect on sexual satisfaction.

    Conclusion

    Based on the results, it seems that mindfulness-based cognitive therapy has a greater effect on sexual satisfaction compared cognitive-behavioral therapy and it is recommended to be used in psychological clinics.

    Keywords: Cognitive behavioral therapy, Mindfulness, Sexual satisfaction, Vaginismus
  • Hossein Mohagheghi *, Mehran Farhadi, Khosro Rashid, Arezou Delfan Beiranvand Pages 273-284
    Introduction

    This study was conducted to predict moral behavior based on moral intelligence and personality traits with the mediating role of the structure self-transcendence.

    Materials and Methods

    The statistical population of this descriptive-correlational study included all students of Bu-Ali Sina University in the academic year of 2020-2021. The total sample size included 285  in this study and filled out Moral Behavior Scale, Moral intelligence Scale  and The HEXACO Personality Traits Scale. To analyze the data, path analysis with LISREL software were used.

    Results

    The results indicated that the proposed model fitted the experimental data (GFI=0.94, IFI= 0.93, CFI= 0.95). Results of regression coefficient analysis in structural equation modeling indicated that the effects of moral intelligence (β= 0.41, P< 0.01), honesty-humility (β= 0.27, P< 0.01), conscientiousness (β= 0.30, P< 0.01), and Openness to experience (β= 0.24, P< 0.01) on self-transcendence, and the effects of moral intelligence (β= 0.49, P< 0.01), honesty-humility (β= 0.25, P< 0.01), conscientiousness(β= 0.23, P< 0.01), and openness to experience (β= 0.21, P< 0.01), and self-transcendence (β= 0.43, P< 0.01) on moral behavior were positive and significant. The results of Sobel’s test (z) indicated that Self-transcendence variable have a significant mediating role in the relationship between Moral intelligence (Z= 7.30, P< 0.01), honesty-humility (Z= 5.29, P< 0.01), conscientiousness (Z= 4.61, P< 0.01), openness to experience (Z= 4.16, P< 0.01) with moral behavior.

    Conclusion

    It seems that self-transcendence have a mediating role in the relationship between moral intelligence and personality traits with moral behavior. In general, the results of the present study provide new implications in field of moral behavior in different situations.

  • Mahdieh Sadat Mousavi, Abolfazl Bakhshipour *, Hossein Mahdian Pages 285-298
    Introduction

    This study aimed to  compare the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) and Compassion Focused Therapy (CFT) and Compassion Enriched Acceptance and Commitment Therapy on social adjustment of married women with depression and marital conflict.

    Materials and Methods

    The statistical population included married women suffering from depression and marital conflicts who referred to counseling centers in Mashhad from 2020-10-01 to 2021-03-10. The participant (n=60) were selected by purposive sampling and randomly divided into three experimental and control groups. The intervention was performed in eight 90-minute training sessions for the experimental groups and the control group did not receive any intervention. All four groups answered the Adult Bell Form (Social Adjustment) questionnaire before the intervention, at the end of the intervention and 30 days after the intervention. Data were analyzed by univariate analysis of covariance and analysis of variance for repeated measures.

    Results

    There was a significant difference between the mean of pretest, posttest and follow-up of social adjustment in the group of treatment based on acceptance and commitment, treatment focused on compassion, acceptance and commitment enriched with compassion and control (P= 0.001). Also, there was a significant difference between social adjustment in the post-test stage of the mentioned groups and the group of acceptance and commitment enriched with compassion showed more difference.

    Conclusion

    Therapies based on acceptance and commitment and focused on compassion and therapy based on acceptance and commitment enriched with compassion, are effective on social adjustment and the effect of therapy based on acceptance and commitment enriched with compassion is greater on social adjustment.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Compassion, Depression, Marital conflicts, Social adjustment
  • Amene Koohestani, Hamid Owliaey, Zanireh Salimi *, Reza Bidaki, Mahdi Ghazanfari Nasrabad Pages 299-304
    Introduction

    Suicide is a global health concern with a growing prevalence in most countries including Iran. The increasing rate of suicide despite the suicide prevention programs indicates the need for evaluation of the effective factors on suicide attempts. Therefore, the present study aimed to evaluate the relationship between different risk factors including age, gender, addiction, mood of residence, marital status, history of psychiatric illnesses, history of suicide attempts in the patient and the family, time and season of suicide attempt, and methods of suicide in Yazd province in Iran.

    Material and Methods

    The present cross-sectional study conducted in educational Hospitals of Yazd and Legal Medical Organization of Yazd city between June 2018- June 2019. Every individual with complete suicide attempts enrolled. The medical records of these individuals were documented and the relationship between the method of suicide and demographic factors were evaluated.

    Results

    Sixty individuals with the mean age of 37.43 years enrolled in the present study and most of them were female (68.3%). Major part of the individuals had a history of suicide attempts (54.5%) and most of the suicides occurred during nights (42.4%). Moreover, most of the complete attempts occurred in summer (46.7%), and hanging (55%) was the most common type of suicide attempt. Only the gender was significantly correlated with the method of suicide (P=0.001).

    Conclusion

    The present study demonstrated that most of the suicides committed by females and self-hanging were the most common method of suicide. The gender was the only factor related to the method of suicide.

    Keywords: Behavior, Psychiatry, Suicide