فهرست مطالب

مطالعات دفاعی استراتژیک - پیاپی 85 (پاییز 1400)

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 85 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سعید نادری*، محمدرضا قرایی آشتیانی صفحات 5-30

    یکی از مهم ترین وظایف و ماموریت سامانه های اطلاعاتی به ویژه سامانه های اطلاعاتی آجا تهیه و تامین اطلاعات راهبردی جهت تصمیم گیری و برنامه ریزی در سطوح عالی ارتش ج.ا.ایران است. این وظیفه مهم، به وسیله طراحی و پیاده سازی یک نظام منسجم اطلاعاتی متشکل از بخش ها و فرآیندهای مختلف و به کارگیری عوامل، ابزار و تجهیزات مختلف اطلاعاتی صورت می گیرد که پیاده سازی چنین نظامی در سامانه های اطلاعاتی آجا مستلزم الزامات و عوامل مختلفی است. هدف اصلی این تحقیق بررسی الزامات پیاده سازی نظام اطلاعات راهبردی در سامانه اطلاعاتی آجا می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی- توسعه‏ای، روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات به دو روش کتابخانه ای و استفاده از ابزار فیش برداری و روش میدانی با استفاده از ابزار مصاحبه و پرسشنامه می باشد. با توجه به تخصصی بودن موضوع، جامعه آماری از بین خبرگان و صاحب نظران اطلاعاتی دارای سابقه خدمت در مشاغل راهبردی و جایگاه سرتیپی به بالا به تعداد 60 نفر تعیین گردید. حجم نمونه به صورت هدفمند از بین خبرگان اطلاعاتی نظامی با ویژگی های اشاره شده تعیین و با توجه به محدود بودن حجم جامعه نمونه و انطباق آن بر جامعه آماری، به صورت تمام شمار در نظر گرفته شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، ابتدا با فیش برداری از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان و صاحب نظران اطلاعاتی، عوامل موثر در عملکرد نظام اطلاعات راهبردی آجا تعیین و مجددا از هم پوشانی اسناد و مدارک، مصاحبه ها و ادبیات تحقیق، الزامات پیاده سازی نظام اطلاعات راهبردی آجا احصاء گردید سپس از طریق پرسش نامه بین جامعه آماری توزیع و نتیجه از طریق سطح معناداری با ضریب اطمینان 95 درصد و خطای 5 درصد مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصله از این تحقیق نشان می دهد که 18 عامل و مولفه عمده و اساسی در پیاده سازی نظام اطلاعات راهبردی آجا موثر هستند که از بین الزامات احصاء شده، نیروی انسانی کمی و کیفی، منابع مالی و اعتبارات مکفی، ساختار و سازمان متناسب، فناوری های به روز، تجهیزات و ابزارهای فنی به روز جمع آوری، آموزش به روز اطلاعاتی متناسب با شرایط و تحولات حال و آینده، بیشترین تاثیر و ضرورت را در پیاده سازی نظام اطلاعات راهبردی آجا دارند.

    کلیدواژگان: الزامات، پیاده سازی، نظام، اطلاعات، اطلاعات راهبردی، نظام اطلاعات راهبردی آجا
  • حسن قاضی*، حسن شیرازی، ارسلان شیخ نشین قربانی صفحات 31-56

    همکاری و تعامل با سایر ملل و کشورهای جهان از ملزومات حیات کشورها در عرصه بین المللی است. در این راستا، دانشگاه عالی دفاع ملی با داشتن ظرفیت ها و منابع فراوان فکری به خوبی می تواند این مهم را در حوزه ماموریت خود به انجام رساند. در تبصره ذیل بند دوازدهم از ماده 6 (ماموریت و وظایف) اساسنامه دانشگاه عالی دفاع ملی تصریح شده است که دانشگاه می تواند داوطلبان کشورهای مسلمان و دوست را با آموزش دهد. دانشکده پیامبر اعظم (صلوات الله علیه) با همین هدف تاسیس شده است. مسئله مهم در این میان، برنامه آموزشی این دانشکده است. رشته های این برنامه به تصریح ادبیات موجود باید مبتنی بر نیازسنجی آموزشی باشد. به همین جهت این تحقیق باهدف مشخص کردن رشته های آموزشی علوم راهبردی حوزه دفاع ملی از طریق تعیین نیازهای آموزشی دانشجویان دانشکده مذکور انجام شده است. روش انجام آن زمینه ای - موردی است. جامعه آماری آن 65 نفر از خبرگان حوزه های مرتبط با موضوع تحقیق است که به صورت تمام شمار به کار گرفته شده است. نتایج تحلیل داده ها که به دو روش تحلیل اهمیت-عملکرد و تحلیل مولفه های کلیدی صورت گرفته محقق را به چهار رشته و گرایش به عنوان رشته های آموزشی دانشکده در علوم راهبردی حوزه دفاع ملی رسانده است.

    کلیدواژگان: آموزش، رشته آموزشی، طراحی آموزشی، نیازسنجی آموزشی، دفاع ملی
  • بهروز تسلیمی کار*، اسماعیل احمدی‎مقدم، علی‎محمد احمدوند، عبدالله مبینی دهکردی صفحات 57-82

    ارتقای قدرت منطقه‎ای ج.ا.ایران که در یکی از مناطق راهبردی ژیوپلیتیکی جهان قرارگرفته، امری لازم و ضروری می‎باشد تا زمینه تحقق اهداف عالی نظام و انقلاب اسلامی فراهم گردد. عوامل ژیوپلیتیک همان عوامل قدرت هستند که از مولفه‎های مهم در کسب و ارتقاء قدرت کشورها محسوب می‎شوند و شناخت صحیح این عوامل امکان مدیریت صحیح در بهره‎گیری از شرایط محیطی به‎منظور تحقق هدف ارتقاء قدرت منطقه‎ای را فراهم خواهد ساخت. هدف تحقیق "شناسایی عوامل ژیوپلیتیکی موثر بر ارتقاء قدرت منطقه‎ای جمهوری اسلامی ایران" می‎باشد. نوع تحقیق کاربردی و رویکرد آن آمیخته با روش توصیفی - زمینه‎ای است. داده ها به دو روش کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه) گرد‎آوری که اطلاعات به دست آمده کیفی به روش تحلیل محتوا و با کمک نرم افزار مکس کیو دی ای و اطلاعات به دست آمده کمی با استفاده از نرم‎افزار تجزیه وتحلیل داده‎های کمی، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. روایی مصاحبه و پرسشنامه از طریق روایی محتوا و پایایی فرم مصاحبه با فرمول کاپای کوهن و پرسشنامه‎ها با آلفای کرونباخ محاسبه گردیده است. نمونه‎گیری به روش غیر تصادفی و معادل 93 نفر می‎باشد. از یافته‎های تحقیق، تعداد 64 عامل شامل 17 عامل با نقش قوت، 7 عامل با نقش ضعف، 21 عامل با نقش فرصت و 19 عامل با نقش تهدید احصاء گردید و درنهایت مشخص شد که موقعیت راهبردی قدرت منطقه‎ای جمهوری اسلامی ایران در ربع اول محور مختصات یا همان موقعیت تهاجمی قرار دارد و با توجه به اینکه استراتژی تهاجمی بین توان مالی (کارایی) و توان صنعت (پتانسیل رشد و ارتقاء) واقع گردیده، لذا قدرت منطقه‎ای ج. ا. ایران در وضعیت تعادل و پایداری به سر می‎برد و از قابلیت رقابت فعال در برابر سایر رقبا برخوردار است؛ بنابراین ضمن اینکه می‎توان جمهوری اسلامی ایران را قدرت منطقه‎ای معرفی نمود، از پتانسیل و ظرفیت لازم برای ارتقاء قدرت منطقه‎ای نیز برخوردار می‎باشد.

    کلیدواژگان: قدرت، قدرت منطقه‎ای، ژئوپلیتیک، عوامل ژئوپلیتیک
  • سید علی خلیلی پور*، حسین ظریف منش صفحات 83-124

    مدیریت دانش موضوعی است که در آن سازمان به صورت آگاهانه دانش خود را در قالب منابع، اسناد و مهارت های انسانی جمع آوری و سازماندهی می کند، سپس آن ها را به اشتراک گذاشته و مورد تجزیه وتحلیل قرار می دهد. مدیریت دانش به پشتیبانی و ارتقاء فرایندهای سازمانی: ایجاد، ذخیره، بازیابی و اشتراک دانش در سازمان اشاره دارد مدیریت دانش درواقع رشته ای است که در آن فرایند ایجاد، کدگذاری و اشتراک دانش انجام و برای افزایش نوآوری مورداستفاده قرار می گیرد بوکویتز و ویلیامز، فرایندهای مدیریت دانش را به دو بخش تقسیم بندی کرده اند. «فرایند تاکتیکی» شامل به دست آوردن دانش موردنیاز برای فعالیت ها، به کارگیری دانش در ایجاد ارزش، یادگیری، مبادله و تسهیم دانش موجود است. «فرایند راهبردی» به دست آوردن ارزش از فرایند تاکتیکی درجایی است که راهبرد سازمان در جهت رسیدن به اهداف سازمانی مورداستفاده قرار بگیرد. عواملی که می توانند به فرایندهای یادشده کمک کنند، تحت عنوان تواناساز شناخته می شوند. موفقیت مدیریت دانش، مستلزم وجود ابزار هایی است که به عنوان تواناساز شناخته می شوند و عبارت اند از مشخصه ها یا متغیرهایی که اگر درست مدیریت شوند، می توانند اثر قابل ملاحظه ای را بر بهبود وضعیت رقابتی سازمان داشته باشند. هرچند این عوامل بیشتر به تواناساز معروف هستند؛ لیکن تعابیر دیگری همچون زیرساخت، شروط لازم، زمینه، ابزار، عوامل و... برای توصیف آن ها به کار می رود.  مدیریت دانش با کمک تواناسازها؛ سرمایه های انسانی را به دارایی های فکری تبدیل و راه های متفاوتی برای تسخیر، ثبت، ذخیره و توزیع دانش در سازمان ارایه می کند. تواناسازها با ایجاد زیرساخت های لازم اجازه می دهند، دانش سازمانی به طور هم زمان و نظام مند رشد کند. آن ها نه فقط به تولید دانش در سازمان کمک می کنند؛ بلکه انگیزه اعضای گروه، برای به اشتراک گذاشتن دانش هستند. نظر به این که عوامل موردبحث، منجر به افزایش احتمال موفقیت اجرای برنامه های مدیریت دانش می شوند؛ این مهم است که سازمان ها، آگاهی کاملی از زیرساخت های لازم برای انجام این اقدام داشته باشند.این عوامل در صورت عدم وجود در سازمان، باید ایجاد گردند و در صورت وجود، بهتر است توسعه یابند. ازآنجاکه دانش در اداره جنگ های نوپدید، نقش اساسی را ایفاء می کند، سازمان های نظامی باید روند دانش بنیان شدن را در حوزه های ماموریتی خود سرعت بخشیده و آن را به کارگیرند. ادبیات مرتبط قابل دسترس نشان می دهد هرچند بررسی های متنوعی در مورد مدیریت دانش انجام شده است، ولی مطالعه ای که به طور مشخص دربرگیرنده تمام ابعاد و مولفه های مرتبط با تواناسازهای مدیریت دانش در نیروهای مسلح باشد، صورت نگرفته است. تحقیق حاضر تلاش دارد تا با نگاهی جامع به محدودیت های تحقیقاتی در این حوزه فایق آید. ازاین رو مسئله اصلی پژوهش، در ابتدا " شناسایی عوامل مرتبط با تواناسازهای مدیریت دانش" و سپس " اولویت بندی آن ها" می باشد.

    کلیدواژگان: توانا ساز، مدیریت دانش، نیروهای مسلح
  • حسین ظریف منش، مهدی باقری هشی، علیرضا حامدی سنجانی* صفحات 103-124

    امروزه طراحی نظام آموزشی به عنوان یک رشته مهم و بسیار مورداستفاده در فناوری (تکنولوژی) آموزشی مطرح است. طراحی آموزشی ابزار تدریس و آموزش است و باعث می شود مواد آموزشی موثرتر و کارآمد تر باشند. این پژوهش باهدف بررسی مطالعات انجام شده در جهت شناسایی ابعاد و مولفه های طراحی نظام آموزشی دانشگاه های نیروهای مسلح ج.ا.ا انجام شد. روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع فراترکیب بوده است. جامعه پژوهش شامل کلیه منابع مرتبط با طراحی نظام آموزشی طی سال های 2000 تا 2020 به تعداد 189 منبع بود که ابتدا تعداد 87 منبع بر اساس چکیده انتخاب شد. سپس 53 منبع بر اساس محتوا گزینش شد که درنهایت 26 منبع به عنوان منابع مرتبط، به روش تحلیل تم موردبررسی قرار گرفت. بر اساس کدگذاری و ترکیب مقالات، طراحی نظام آموزشی در 5 بعد و 10 مولفه طبقه بندی شد که عبارت اند از: بعد تحلیل با مولفه های (ویژگی های ورودی دانشجویان ، نیازسنجی دوره آموزشی)؛ بعد طراحی با مولفه های (اهداف آموزشی، برنامه درسی)؛ بعد تهیه با مولفه های (الزامات ، شیوه و سبک)؛ بعد اجرا با مولفه (منابع آموزشی)؛ بعد ارزیابی با مولفه های (ارزیابی محتوا ، ارزیابی دانشجویان و ارزیابی اساتید).

    کلیدواژگان: طراحی نظام آموزشی، رویکرد فراترکییب، نیازسنجی، برنامه درسی و اثربخشی
  • ایرج بختیاری*، احمد عسکری صفحات 125-150

    روند رو به رشد فناوری و گستره حوزه های تهدید از یک سو و نظریه های دفاعی و امنیت از سوی دیگر این مهم را تاکید می بخشد که با توجه به وجود تهدیدات و وقوع جنگ های نسل جدید، لازم است همواره با پایش تهدیدات آمادگی دفاعی را ارتقاء بخشید. حملات برق آسای هوایی با استفاده از انواع تجهیزات و سلاح های مدرن موج اول حملات را به خود اختصاص داده که در این میان سامانه های پدافند هوایی در خط مقدم درگیری و اولویت اول در مباحث دفاعی قلمداد می گردند. لذا تهدید شناسی لازمه کسب آمادگی دفاعی و پرداختن به تهدیدات هر حوزه می تواند توان مقابله را قوت بخشد. هدف اصلی پژوهش ارایه مدل تهدیدهای هوافضایی با رویکرد آینده پژوهی به روش تحلیل آمیخته می باشد. جهت احصاء ابعاد و مولفه های مدل پیشنهادی از جامعه آماری شامل 10 نفر از خبرگان و صاحب نظران حوزه پدافند هوایی آجا استفاده گردید. به منظور بررسی مدل پیشنهادی از جامعه آماری شامل کارکنان واجد شرایط نپاجا، پژوهشگران پدافند هوافضایی در مراکز مطالعاتی آجا (تعداد 220 نفر) به روش نمونه گیری تصادفی استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه، تکنیک دلفی و پرسش نامه بوده و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار تحلیل آماری SPSS و مدل معادلات ساختاری AMOS استفاده گردید. یافته ها نشان می دهد که تهدیدها بر نوع اقدامات و نوع اقدام تاکتیکی بر عملکرد تاثیر بسزایی دارد و نتایج مبین این است که مدل از برازش خوبی برخوردار و بیشترین ضریب تاثیر مربوط به اقدامات پدافند عامل بر عملکرد به مقدار 83.9 درصد بوده و مجموع اقدامات پدافند عامل و غیرعامل 89.1 درصد از تغییرات در عملکرد را نشان می دهند.

    کلیدواژگان: تهدیدات، سامانه های کشف، فرماندهی و کنترل، سیستم سلاح، پدافند هوایی
  • جعفر شیرازی*، محمدحسن دهقان صفحات 151-176

    از اولین اقدامات مبارزاتی حضرت امام خمینی (رحمت الله علیه) در شروع نهضت اسلامی اعلام عدم مشروعیت رژیم غاصب صهیونیستی بود. باگذشت بیش از 40 سال از عمر پربرکت نظام اسلامی هنوز یکی از دشمنان اصلی نظام اسلامی آن رژیم منحوس است. حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) ضمن تاکید بر بصیرت، دشمن شناسی و ذکر تبعات عدم شناخت دشمن، این رژیم را یکی از دشمنان اصلی نظام اسلامی ذکر می کنند. شدت بیان و تعدد تکرار نشان از اهمیت این موضوع دارد. شناخت دشمن اصلی برای تمرکز توجهات و صرف تمام توان برای مقابله با آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. وعدم شناخت ضمن هدر دادن توان مادی و معنوی موجب شکست و اضمحلال در مقابل دشمنان خواهد بود. برای این شناخت وجود الگو می تواند دررسیدن به این هدف کمک شایانی نماید و.نبود الگو ضمن اختلال در دشمن شناسی، نوع اقدامات؛ شدت و میزان اقدامات دشمن ناشناخته خواهد مانده و تاثیر منفی در حفظ نظام اسلامی خواهد داشت. هدف این پژوهش دستیابی به الگوی دشمن شناسی از دیدگاه حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) با تاکید بر لفظ صهیونیسم است روش پژوهش، ازنظر هدف کاربردی - توسعه ای، ازنظر روش اجرا کیفی و داده بنیاد است. در اجرا بعد از انتخاب عنوان تحقیق نسبت به واژه کاوی از متون اصیل و تعیین داده های موردنظر اقدام و در وهله اول کدگذاری باز و 345 شاخص یا کد استخراج شد. در کدگذاری محوری با مقایسه و دسته بندی عناوین تعداد 38 مقوله به دست آمد. در کدگذاری انتخابی با دسته بندی کلی تر، داده های سازمان دهی شده در قالب 5 عامل؛ عوامل علی، زمینه ای، محدودکننده، عوامل راهبردی و نتایج و پیامدهای الگوی دشمن شناسی سازمان دهی گردید و در مرحله پایانی با مشاوره با خبرگان و اجرای تکنیک چند رایی مدل سازی و الگوی نهایی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: الگو، دشمن، دشمن شناسی، صهیونیسم
  • محمدصادق رستمی مرادی*، سید حسن فیروزآبادی صفحات 177-200

    یکی از مهم ترین مقوله های مربوط به امنیت، امنیت عمومی است که با رعایت ملاحظات پدافند غیرعامل و برآیند تعامل و مشارکت کنشگران اجتماعی از طریق مردم و برای مردم حاصل می گردد و چارچوب های آن، جامع و قابل قبول برای کلیه متولیان امنیتی با دشواری هایی همراه بوده و این امر مستلزم توجه عمیق و دقیق و طرز تلقی مشترک از ماهیت امنیت عمومی می تواند از شکل گیری دیدگاه ها و راهکارهای متفاوت و یا متناقض و اقدامات ناهم سو جلوگیری نماید. این پژوهش باهدف شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های امنیت عمومی با ملاحظات پدافند غیرعامل و ارایه الگویی مدون در پی یافتن پاسخ سوال، الگوی مدیریت راهبردی امنیت عمومی با ملاحظات پدافند غیرعامل کدام است؟ بوده است. نوع تحقیق کاربردی - توسعه ای با رویکرد آمیخته بوده که با استفاده از روش پیمایش و پنل خبرگی انجام و برای رسیدن به اهداف این پژوهش ابتدا با مرور ادبیات تحقیق، اسناد بالادستی، انجام مصاحبه با نخبگان امر مهم ترین مولفه های موثر بر امنیت عمومی مبتنی بر پدافند غیرعامل احصاء و با تفکیک هریک از مولفه ها بر اساس ویژگی های خاص خود در شش بعد تعیین و با جمع آوری داده های و روش معادلات ساختاری، چارچوب پیشنهادی از طریق پرسشنامه طراحی و برای جامعه آماری 106 نفر به صورت هدفمند در دسترس تکمیل و مدل نهایی تحقیق ارایه شد. تجربه و تحلیل داده ها با بهره گیری از روش معادلات ساختاری و بر اساس یافته های پژوهش به ترتیب ابعاد، تاثیر ارتقاء بازدارندگی، تداوم خدمات ضروری، کاهش آسیب پذیری بر الگوی تحقیق بیشتر از ابعاد دیگر بوده است.

    کلیدواژگان: الگو، مدیریت راهبردی، پدافند غیرعامل، امینت عمومی
  • بهزاد غفاری*، حسین ولی وند زمانی، رضا ریوندی، محمدعلی حاجی زاده صفحات 201-222

    امروزه تدوین رهنامه (دکترین) نظامی به عنوان یکی از مسئولیت های بسیار مهم نیروهای مسلح کشورهای جهان به شمار می رود که بیشتر کشورهای جهان صرف نظر از بزرگی و کوچکی آن ها اقداماتی در راستای تدوین رهنامه نظامی کشور مربوطه انجام داده اند. جمهوری اسلامی ایران نیز به منظور هدایت و پشتیبانی نیروهای مسلح خود در صحنه جنگ و به طورکلی به منظور هدایت و راهنمایی چگونگی جنگیدن نیروهای مسلح در نبردهای پیشرو نیازمند تدوین رهنامه نظامی خود می باشد. تهیه رهنامه نظامی کارآمد، اثربخش و به روز شده یکی از عوامل اساسی حصول آمادگی دفاعی و توفیق نیروهای مسلح در مواجهه با هرگونه جنگ احتمالی است. یکی از مراحل تدوین رهنامه نظامی ج.ا.ا توجه به مبانی و عوامل موثر در شکل گیری و تدوین رهنامه می باشد. در مطالعه تطبیقی انجام گرفته نیز مشخص گردیده است که کشورهای دیگر نیز مواردی را به عنوان مبانی و عوامل موثر در تدوین رهنامه مدنظر قرار داده و یا به عنوان ورودی های رهنامه در نظر گرفته اند. لذا هدف این مقاله "تبیین مبانی و عوامل موثر در تدوین رهنامه نظامی جمهوری اسلامی ایران" می باشد. نوع تحقیق از نوع کاربردی- توسعه ای است. رویکرد تحقیق در این پژوهش آمیخته (کمی و کیفی) و از روش تحقیق موردی- زمینه ای و همچنین جهت بررسی روابط بین متغیرها از روش همبستگی استفاده شده است. نتایج به دست آمده از تحقیق بیانگر این است که مبانی موثر در تدوین رهنامه نظامی جمهوری اسلامی ایران (مکتبی، ملی و سازمانی) عبارت اند از: اندیشه دفاعی اسلام، اندیشه دفاعی امامین انقلاب، آرمان، اهداف و منابع ملی، رهنامه دفاعی - امنیتی، سیاست‎های کلان دفاعی - امنیتی، راهبردهای ملی و قوانین (قانون اساسی، قوانین جاری نیروهای مسلح)؛ همچنین عوامل موثر در تدوین رهنامه نظامی جمهوری اسلامی ایران (سازمانی، فرا سازمانی) عبارت اند از: عوامل محیطی، سطح فناوری، تصور از ماهیت جنگ های آینده، ویژگی های جغرافیایی، ژیوپلیتیکی و ژیواستراتژیکی کشور، توانایی بسیج ملی، اهداف نظامی، تجارب نظامی، رهنامه نظامی موجود، ظرفیت ها و قابلیت های دفاعی (توان دفاعی) کشور.

    کلیدواژگان: رهنامه نظامی، مبانی موثر، عوامل موثر، دفاعی، امنیتی
  • شهاب شریفی*، سید محمودرضا شمس دولت آبادی صفحات 223-246

    تحقیق حاضر باهدف پاسخگویی به این سوال اساسی صورت گرفته است که راهبردهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در آسیای مرکزی با تاکید بر علایق ژیوپلیتیکی کدام اند؟ این تحقیق آمیخته برمبنای هدف، از نوع کاربردی، برمبنای روش، توصیفی - تحلیلی از نوع بررسی موردی است. در این تحقیق مولفه های موثر بر منافع اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در آسیای مرکزی و عوامل مرتبط با این مولفه ها احصاء و پس از تایید جامعه آماری تحقیق، به عنوان عوامل موثر بر تدوین راهبردهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در آسیای مرکزی در نظر گرفته شدند. جامعه آماری این پژوهش 25 نفر از نخبگان دانشگاهی حوزه ژیوپلیتیک و اقتصاد هستند. داده های این تحقیق به روش های کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده اند. ابزارهای مورداستفاده به ترتیب مقالات علمی- پژوهشی و پرسشنامه بسته و باز بوده است. داده ها با استفاده از شیوه های آمار توصیفی و رویکرد SWOT، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق، بیست هدف بلندمدت و شش راهبرد ملی را در آسیای مرکزی برای ج.ا.ا، نشان می دهد. درنهایت راهبردهای منتخب اولویت بندی گردیدند.

    کلیدواژگان: علائق ژئوپلیتیک، آسیای مرکزی، رقبای منطقه ای و فرا منطقه ای، راهبرد اقتصادی
  • کاظم اقبالی*، غلامعلی رشید، عبدالعلی پورشاسب، محسن رفیعی، مسعود صامتی صفحات 247-270

    غافلگیری به دلیل اهمیت فراوان آن یکی از اصول مهم صحنه جنگ به شمار می رود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، قدرت اعتقادی و تفکر اسلام پایه در نگاه به جهان و نظام حکومتی این پدیده، باعث احساس خطر جدی رژیم های استعماری و استبدادی گردید تا آنجا که برای مقابله با این حرکت سیاسی مردمی، همه گونه برنامه براندازانه و خرابکارانه موردتوجه قرار گرفت. یکی از این اقدامات؛ حمله ددمنشانه عراق و تحمیل جنگ تمام عیار علیه جمهوری اسلامی ایران بود. با توجه به واقعیت جنگ و خسارات و صدمات آن، این مقاله به دنبال پاسخ عالمانه به این سوال اصلی است: که "آیا ج.ا.ایران در آغاز حمله عراق دچار غافلگیری شد؟" در صورت تایید غافلگیری ج.ا ایران در شروع جنگ تحمیلی، سوالات فرعی مطرح می گردد: 1- علل و عوامل غافلگیری ایران در شروع جنگ چه بود ه اند؟2- راه کارهای پیشگیری از غافلگیری نظامی- امنیتی از منظر ساختار، رفتار و زمینه در آینده کدام اند؟این پژوهش در زمره تحقیقات کاربردی توسعه ای بوده و از ترکیب داده های کمی و کیفی شامل مصاحبه و پرسشنامه باز و بسته استفاده شده و روش تحقیق آن آمیخته (توصیفی - تحلیلی) است. قلمرو این پژوهش ازلحاظ زمانی از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون و ازلحاظ مکانی حوزه قلمرو نفوذ انقلاب اسلامی و ازلحاظ موضوعی ارایه راهکار پیشگیری از غافلگیری نظامی امنیتی است. به منظور پاسخ گویی به سوالات پژوهش، ضمن مطالعه اسناد بالادستی،9 مولفه و 60 گویه در حوزه غافلگیری احصاء گردید و در قالب سه پرسشنامه و برگزاری هییت های اندیشه ورز نظرات خبرگان امر اخذ گردید و معین شد که جمهوری اسلامی ایران در ابتدای جنگ دچار غافلگیری در سطح راهبردی شده است. در ادامه علل و عوامل غافلگیری موردبررسی قرارگرفته به روش AHP رتبه بندی و درنهایت برای رفع ضعف ها و علل غافلگیری، راهکارهای ساختاری، رفتاری و زمینه ای برمبنای مدل سه شاخه ای ارایه شده است.

    کلیدواژگان: جنگ تحمیلی، غافلگیری نظامی امنیتی، پیشگیری
  • حسن کوشا*، فضل الله نوذری صفحات 271-294

    رهنامه برای تمام نیروهای مسلح، میثاق مشترک، اهداف مشترک، برنامه های مشترک، ارزش های مشترک و معیارهای مشترکی را فراهم کرده و به این ترتیب کار آیی نیروها و اتحاد میان آنان را افزایش می دهد. آنچه این پژوهش از ابتدا به دنبال آن بود، تبیین اصول رهنامه راهبردی نظامی- امنیتی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به صورت علمی و روشمند بود. بدین منظور در ادبیات پژوهش با روش جمع آوری اطلاعات به روش های کتابخانه ای و میدانی به مفهوم شناسی، مبانی نظری و گردآوری محتوای عوامل موثر در تدوین رهنامه راهبردی نظامی - امنیتی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران پرداخته شد. سپس داده های جمع آوری شده حاصل از تکمیل پرسش نامه و توزیع بین صاحب نظران از طریق نرم افزارهای آماری مورد آزمون قرار گرفت و 13 اصل به عنوان اصول رهنامه راهبردی نظامی - امنیتی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران تعیین و تبیین گردید.

    کلیدواژگان: رهنامه، اصول، عوامل موثر در رهنامه
  • حامد مهرآبادی، داوود آقامحمدی، علی رضا سعادت راد، سید اصغر هاشمی تبار*، بهزاد غفاری صفحات 295-314

    الگوی تدوین و توسعه رهنامه نظامی که باعث انسجام و هماهنگی در تدوین و توسعه رهنامه نظامی در سطح کلان نیروهای مسلح می گردد، دغدغه مداوم فرماندهان ارشد و تصمیم گیران سطوح بالای نیروهای مسلح بوده است؛ بنابراین هدف این تحقیق طراحی الگوی تدوین و توسعه رهنامه نظامی ن.م.ج.ا.ا. می‎باشد و تحقیق در پی پاسخ گویی به این سوال که الگوی تدوین و توسعه رهنامه نظامی ن.م.ج.ا.ا. کدام است؟ می‎باشد. این تحقیق از نوع کاربردی - توسعه‎ای بوده و رویکرد آن آمیخته است. برای تعیین ابعاد، عامل ها و زیر عامل های این الگو از روش موردی-زمینه ای استفاده شده است. در این تحقیق ابتدا الگوهای موجود تدوین و توسعه رهنامه نظامی در داخل کشور مطالعه شد. در ادامه بامطالعه تطبیقی الگوهای داخلی و الگوهای خارجی کشورهای منتخب، الگوی بومی طراحی شده و ارایه گردید. برای غنی سازی مبانی نظری و استفاده از تجارب داخلی با هشت نفر از صاحب نظران مصاحبه صورت گرفت. سپس، برای ارزیابی و اعتبارسنجی الگوی مفهومی تهیه شده از ابزار پرسشنامه استفاده شد. برای پاسخ گویی به سوالات پرسشنامه به 30 نفر از خبرگان مراجعه شد. نتیجه این تحقیق الگوی تدوین و توسعه رهنامه نظامی ن.م.ج.ا.ا. با 5 بعد، 14 عامل و 47 زیر عامل است که می تواند برای تهیه رهنامه نظامی ن.م.ج.ا.ا. مورداستفاده قرار گیرد. این 5 بعد عبارت اند از: بررسی و جمع آوری اطلاعات، طراحی، تولید، پیاده سازی و بازخورد.

    کلیدواژگان: طراحی الگو، رهنامه نظامی، الگوی تدوین و توسعه رهنامه نظامی ن.م.ج.ا.ا
  • هادی مرادپیری، محمدرضا کمالی، مجید اسدی، مهدی هادیان، افشین مرادی*، حسین مهرابی صفحات 315-332

    متعاقب حمله به برج های سازمان تجارت جهانی در 11 سپتامبر 2001، سیاست خارجی آمریکا دچار چرخشی اساسی از راهبرد بازدارندگی (1990-1945) و ابهام راهبردی (1990-2001) به راهبرد حمله «پیش دستانه» و جنگ «پیشگیرانه» گردید. آمریکا برای حمله به عراق بر مسئله جنگ افزارهای ویژه کشتارجمعی انگشت گذاشت و بر این نکته تاکید کرد که عراق نه تنها رژیم صهیونیستی و دیگر هم پیمانان آمریکا را در منطقه تهدید می کند، بلکه منافع حیاتی آمریکا در غرب آسیا را به خطر می اندازد. بااین حال، اندیشه (پسا نظم نوین جهانی) دیدگاهی تکاملی در قیاس با (نظم نوین) است که سمت گیری سیاست خارجی ایالات متحده را تهاجمی و رادیکال و مبتنی بر راهبرد (حمله پیش دستانه) یا (جنگ پیشگیرانه) نموده است که خود به رهنامه خاصی در عرصه سیاست خارجی آمریکا تبدیل شد. در این تحقیق، دیدگاه ها و نظریات آمریکا در جنگ با عراق 2003 با تطبیق در دو مقطع زمانی قبل و بعد از آن بررسی می گردد. نوع تحقیق کاربردی توسعه ای با حجم نمونه 20 نفر به صورت تمام شمار و هدفمند انجام شده است. برای دستیابی به دیدگاه های (پارادایم) آمریکا با استفاده از آمار و پارامترهای توصیفی (آزمون ‏کای دو) به تایید عوامل احصاء شده اقدام گردید. ساقط کردن رژیم بعث که از مدت ها پیش، از نفوذ مستقیم آمریکا خارج شده بود، جلوگیری از ظهور و نیز کنترل قدرت های رقیب درصحنه سیاست بین الملل با اتکا بر رویکرد "نظامی محور"، تلاش برای تحقق هژمونی آمریکا، کامل نمودن محاصره سیاسی و نظامی ایران و فشار جهت خودداری از حمایت محور مقاومت توسط جمهوری اسلامی ایران، از نتایج این پژوهش است. در حمله آمریکا به عراق علاوه بر کشتار بی رحمانه مردم عراق (نظامی و غیرنظامی) تعداد کثیری از نیروهای نظامی خودش کشته شد و ازلحاظ اقتصادی هم با صرف حدود یک تریلیون دلار، ضربه بزرگی به اقتصاد و بودجه آمریکا وارد شد. ازلحاظ مدیریت صحنه عملیات هم با خشونت ها و بی رحمی نظامیان امریکا علیرغم شعار امریکا مبنی بر دموکراسی و حقوق بشر، چهره تنفرآمیز و خشونت آمیز آمریکا برای سازمان های بین المللی و جهان نمایان گردید. همچنین به کارگیری سلاح های اورانیوم ضعیف شده، فسفر سفید و بمب خوشه ای عدم پایبندی امریکا به قوانین و مقررات بین المللی را ثابت کرد. درنهایت امریکا به علت اشتباه محاسباتی در راهبردها با وضعیت نامساعد و ناخوشایندی عراق را ترک کرد.

    کلیدواژگان: اهداف، آمریکا، عراق، الگو، جنگ عراق، راهبرد و دکترین
  • اسماعیل احمدی مقدم صفحات 333-356

    با توجه به تاثیر گسترده سرمایه اجتماعی بر جامعه‌، حکومت و سازمان‌ها، از جمله سازمان‌های نظامی و نیروهای مسلح، بررسی روندهای آینده این نوع سرمایه از اهمیت وافری برخوردار است و تحقیق درباره آن امری ضروری به نظر می‌رسد. مقاله حاضر،0 در پی پاسخ به این سوال است که سرمایه اجتماعی نیروهای مسلح در افق پیش رو چگونه باید باشد و انواع روندهای موثر بر سرمایه اجتماعی نیروهای مسلح در آینده چیست؟ با اتکاء به برخی منابع و اسناد، ویژگی‌های سرمایه اجتماعی مطلوب به تفکیک ویژگی‌های سازمانی، ویژگی‌های انسانی، ویژگی‌های کارکردی و ویژگی‌های تعاملی ارایه شد. همچنین روندهای موثر بر سرمایه اجتماعی نیروهای مسلح در آینده به تفکیک روندهای سیاسی، فرهنگی- اجتماعی، جمعیتی، اقتصادی، زیست‌محیطی و علم و فناوری مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که مجموعه نیروهای مسلح در آینده با وضعیتی توام با فرصت‌ها و تهدیدها مواجه خواهند بود، ایجاد بسترهایی برای کنترل‌ اجتماعی رسمی در نتیجه کمک به برقراری نظم و امنیت پایدار و در مقابل، گسترش قلمروها و رسانه‌های ارتباطی، سالخوردگی جمعیت و افزایش هزینه‌های کارکنان نظامی و مشکل جذب نیروی رسمی و وظیفه، کاهش دگرخواهی، کاهش ریسک‌پذیری، کاهش جمعیت و بحران در صندوق‌های بازنشستگی و کاهش توان رسیدگی خدمات رفاهی به کارکنان در کنار بحران‌های زیست محیطی و افزایش شکاف اجتماعی، چالش‌های جدیدی برای سرمایه های نیروهای مسلح ایجاد خواهد کرد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کلان روند، نیروهای مسلح، قدرت دفاعی امنیتی
|
  • S. Naderi *, M.R .Gharaei Ashtiyani Pages 5-30

    One of the most important tasks and misions of I.R of Iran,s army strategic intelligence system is preparing and providing of strategic intelligence for decision making and planning at high levels of IR.Iran army. This important task is accomplished by designing and Implementating an integrated strategic intelligence system of different sectors and processes and use of various factors, intelligence equipment and tools that Implementation of such system requires different requirments and factors. The main aim of this research is study of The I.R of Iran,s army strategic intelligence system Implementation requirments. The Kind of survey is practical-develoment, method of research is descriptive-analytical and gathering information method with use of library method and fishing (taking notees) tool, and field method with use of interview and questionnaire tools. Due to the specialization of subject, statistical community were estimated among 60 intelligence experts that have an experience in strategic position and brigadier position and above. In order to analyze the data, at first the effective factors on I.R of Iran,s army strategic intelligence system performance were determined by fishing from library studies and interviews with intelligence experts, and again effective factors on I.R of Iran,s army strategic intelligence system performance were gattered by overlap of documents, interviews and library studies. Then effective factors on I.R of Iran,s army strategic intelligence system performance were distributed by questioneir among the sample community and the result was confirmed by level of significance with 95% confidence and 5% error. The results of this survey indicated that there are 14 major and effective factors in the implementation of strategic intelligence system in islamic republic of Iran army. Among these factors, expert manpower, allocate sufficient credits and financial resources, appropriate stracture and organization, use of advanced technologies, use of advanced gattering equipment and tools, up-to-date training course with the present and future conditions have the greatest impact on the implementation of strategic intelligence system in islamic republic of Iran army.

    Keywords: Requirments, System, intelligence, Strategic intelligence, I.R of Iran, s army strategic intelligence system
  • H .Ghazi *, H .Shirazi, A. Sheikhneshin Ghorbani Pages 31-56

    Collaboration and Cooperation with other nations across the globe is a requirement of survival in international scale. Thereby, owing to the potential mental resource, Supreme University of National Defense can manage this important task. The University has been granted the permit to educate candidates from Moslem and allied countries. The Holy Prophet (pbuh) faculty has been founded following this task. The important matter is the plan of courses to be taught at this faculty. This plan has to be organized based on needs assessment. Therefore, the aim of this research is to assess the needs of the students at the faculty and present the up-to-date and desirable educational plan and courses. The method is field-case. The statistical population contains 65 scholars expert in the issue. The “importance-performance analysis” and “principal component analysis” methods resulted in the identification of four courses as the educational plan of the faculty.

    Keywords: Education, Educational Course, Educational Planning, Educational Needs assessment
  • B. Taslimikar *, I.Ahmadi Moghaddam, A.M .Ahmadvand, A .Mobini Dehkordi Pages 57-82

    Upgrading the regional power of the Islamic Republic of Iran, which is located in one of the strategic geopolitical regions of the world, is necessary to provide the ground for achieving the lofty goals of the system and the Islamic Revolution. Geopolitical factors are the same factors of power that are important components in gaining and promoting the power of countries, and proper knowledge of these factors will allow proper management in taking advantage of environmental conditions in order to achieve the goal of promoting regional power. Construction. The purpose of this study is to "identify geopolitical factors affecting the promotion of regional power in the Islamic Republic of Iran." The type of applied research and its approach are mixed with the descriptive-contextual method. Data were collected in two methods library and field (semi-structured interviews and questionnaires). Quantitative data analysis software were analyzed. The validity of the interview and the questionnaire was calculated through the content validity and the reliability of the interview form with the Kappa Cohen formula and the questionnaires with Cronbach's alpha. Sampling is non-random and is equivalent to 93 people. From the research findings, 64 factors including 17 factors with the role of strength, 7 factors with the role of weakness, 21 factors with the role of opportunity and 19 factors with the role of threat were counted and finally it was determined that the strategic position of regional power of the Islamic Republic of Iran In the first quarter, it is the axis of coordinates or the offensive position, and considering that the offensive strategy is located between financial power (efficiency) and industrial power (growth and promotion potential), so regional power c. ا. Iran is in a state of balance and stability and has the ability to actively compete against other competitors. Therefore, while the Islamic Republic of Iran can be introduced as a regional power, it also has the necessary potential and capacity to promote regional power.

    Keywords: Power, Regional Power, geopolitics, geopolitical factors
  • S.A. Khalilipour *, H. Zarif Manesh Pages 83-124

    The establishment of knowledge in the field of defense has forced the armed forces organizations to develop their knowledge capabilities in a continuous and rapid process in order to achieve a strategic advantage. This important goal will be achieved by achieving factors that are referred to as enablers. Since the researches in this field were not comprehensive enough to identify all the relevant dimensions and components in a coherent framework, this study was conducted with the aim of identifying and prioritizing the effective components in the success of knowledge management. In order to ensure the proper selection of research components, an initial survey was conducted by referring to 10 defense experts (appointed to knowledge jobs in the main headquarters of the Armed Forces or defense professors and researchers knowledgeable in knowledge management). The collected opinions were applied in the conceptual model of the research. Because of the limited statistical population, this study used a purposeful sampling method and using the snowball technique, a research questionnaire was sent to 40 knowledge managers in the Armed Forces. Research findings indicate that the factors mentioned in this study (including the four dimensions: "organizational structure", "organizational culture", "information technology" and "strategic approach" and their related components) are confirmed. Based on the results of the research, it was suggested that the armed forces organizations monitor the current situation of the above-mentioned components and prioritize the higher-ranking components.

    Keywords: Knowledge management, Enablers, Dimensions, Components
  • H. Zarifmanesh, M .Bagheri Hashi, Alireza Hamedi Senejani * Pages 103-124

    Today, designing the educational system is considered as an important and widely used field in educational technology. Educational design is a teaching and training tool and makes the educational system more effective and efficient. The method of the present study was qualitative and meta-combined. The research population included all resources related to the design of the educational system during the years 2000 to 2020 to 119 sources, of which 87 sources were selected based on the abstract. Then 53 sources were selected based on content, and finally 25 sources as fully relevant resources were examined by theme analysis. Using coding and combining articles, the design of the educational system is classified into 8 dimensions and 24 components, which are: after the characteristics of learners with components (skill, knowledge and attitude characteristics); After the characteristics of professors with components (teaching skills, strategic knowledge and value attitude); Needs assessment dimension with components (organization analysis, job analysis, individual analysis, environment analysis, needs determination); Dimensions of component goals (cognitive goals, ideal emotional goals, functional goals); Curriculum dimension with components (general, specialized, knowledge and insight); Process dimension with components (learning-teaching process, implementation method, implementation requirements); Competency dimension with components (abilities and capabilities); Next evaluation with components (all-inclusive, master).

    Keywords: Educational system design, meta-composition approach, needs assessment, Curriculum
  • I .Bakhtiyari *, A. Askari Pages 125-150

    The growing trend of technology and the threat areas expansion on the one hand and defense and security theories on the other emphasize the importance that due to the existence of threats and the occurrence of new generation wars, it is always necessary to enhance the preparedness of defense with threat monitoring. Impulsive air strikes using a variety of modern equipment and weapons are the first wave of attacks in wars, in which air defense systems are considered the first line of conflict and the first priority in defense issues. Therefore, threat identification required to acquire defense readiness and addressing the threats in each area, can strengthen the ability to counter. The main purpose of this study is to present a model of aerospace threats with a futuristic approach using mixed analysis. In order to enumerate the dimensions and components of the initial proposed model, the statistical population including 10 experts in the field of air defense AJA was used. In order to proposed model survey, the statistical population including qualified employees of NPAJA, the network of aerospace defense researchers in AJA study centers (220 people) was used by random sampling method. Data collection tools were interview, Delphi technique and questionnaire and for data analysis, SPSS statistical analysis software and AMOS structural equation model were used. Findings show that threats have a significant effect on the type of action and the type of tactical action on performance. And the results show that the model has a good fit and the highest impact factor related to active defense measures on performance is 83.9% and the total of active and passive defense measures show 89.1% of changes in performance.

    Keywords: Threats, Detection systems, command, control, Weapon system, Air defense
  • J .Shirazi *, M.H .Dehghan Pages 151-176

    One of the first acts of struggle of Imam Khomeini (may God have mercy on him) at the beginning of the Islamic movement was to declare the illegitimacy of the usurping Zionist regime. O (Modzaleh Al-Aali) while emphasizing insight, enmity, and mentioning the consequences of not knowing the enemy, mention this regime as one of the main enemies of the Islamic system. The intensity of expression and the number of repetitions show the importance of this issue. It is important to know the main enemy in order to focus attention and do all you can to deal with it. Lack of knowledge while wasting material and spiritual power will cause defeat and destruction in the face of enemies. For this knowledge, the existence of a model can help in achieving this goal. The intensity and extent of the enemy's actions will remain unknown and will have a negative effect on the preservation of the Islamic system. The purpose of this study is to achieve a model of hostility from the point of view of Imam Khamenei. The opinion is the quality of the implementation method and the data of the foundation. In the implementation, after selecting the title of the research, word mining was performed from the original texts and the desired data were determined, and in the first place, 345 indexes or codes were extracted. Organized data in the form of 5 factors; Causal, contextual, limiting factors, strategic factors, and the consequences and consequences of the hostility model were organized.

    Keywords: pattern, Enemy, recognize enemy, Zionism
  • M.S. Rostami Moradi *, S.H. Firoozabadi Pages 177-200

    One of the most important issues related to security is public security, which is achieved by observing the considerations of passive defense and the result of interaction and participation of social actors through the people and for the people. It requires deep and precise attention and a common view of the nature of public security can prevent the formation of different or contradictory views and strategies and inconsistent actions. This study aims to identify the dimensions, components and indicators of public security with passive defense considerations and provide a codified model to find the answer to the question, what is the model of strategic public security management with passive defense considerations? have been. The type of applied research is development with a mixed approach, which is done using the survey method and expert panel. Passive statistics and separating each component based on its specific characteristics in six dimensions and by collecting data and structural equation methods, the proposed framework was designed through a questionnaire and completed for the statistical population of 106 people and the final research model was presented. Experience and analysis of data using structural equations method and based on research findings, respectively, dimensions, the effect of inhibiting upgrading, continuity of essential services, reducing vulnerability on the research model has been more than other dimensions.

    Keywords: passive defense, Public Security, Strategic Management, Model
  • B .Ghafari *, H. Valivand Zamani, R. Ghaffari, M.A. Haji Zadeh Pages 201-222

    Today, the formulation of a military doctrine is one of the most important responsibilities of the armed forces of the countries of the world, in which most countries of the world, regardless of their size, have taken steps to formulate the military doctrine of the respective country. The Islamic Republic of Iran, in order to guide and support its armed forces on the scene of war, and in general, need to develop a military doctrine to guide and guide how the armed forces will fight in leading battles. Effective, up-to-date, effective military doctrine is one of the key factors for getting defense preparedness and success for the armed forces in the face of any possible war. One of the steps in developing a military doctrine is to consider the principles and factors that influence the formation and formulation of a doctrine. In a comparative study, it has also been determined that other countries have considered some of the issues as the basis for and effective factors in the formulation of the guidelines or are considered as inputs to the peer review. Therefore, the purpose of this article is to "Explain the foundations and effective factors in formulating the military doctrine of the Islamic Republic of Iran". The type of research is of application-development type. The research approach in this cross-sectional research (quantitative and qualitative), and the case-based research method, as well as correlation between variables, have been used. The results of the research show that the effective principles in formulating the military doctrine of Islamic Republic of Iran (school, national and organizational) are: Islamic Defense Thought, Defensive Thought, Revolution Imam, Idea, National Goals and Resources, Defense-Defense Strategies, Major Defensive-Security Policies, National Strategies and Laws (Constitution, Current Rules of the Armed Forces),The factors influencing the formulation of the military strategy of the Islamic Republic of Iran (organizational, sub-institutional) include: Environmental factors, technology level, imagination of the nature of future wars, geopolitical, geopolitical and geostrategic features of the country, national mobilization capability, military objectives, military experiences, existing military strategy, defense capabilities and abilities of the country.

    Keywords: Military Doctrine, effective foundations, Effective factors, defense, security
  • Sh .Sharifi *, S.M.R. Shams Doulatabadi Pages 223-246

    Most scholars strategic and political science and international relations, the role of the external environment and addressing The role of the environment as well as prioritize the interests of competitors and ultimately selecting the optimal strategy to emphasize. Central Asia in the current world geography at the joint point of two continents, Asia and Europe and has important Geo-positioning The purpose of this research is to formulate economic strategies with an emphasis on Iran in Central Asia's geopolitical interests. Our research is descriptive-analytic case study. In this study, components affecting the economic interests of Iran in Central Asia and the factors associated with these components counting and post-approval study population, as an economic factors affecting the development of strategies to Iran in Central Asia are considered. The samples included 25 individuals from academic experts in the field of geopolitics and the economy.The data were collected through library and field.The tools used by research papers and questionnaires have been opened and closed. Research data using descriptive statistical methods and approaches (SWOT) were analyzed.The results of the. Research shows 20 long-term objective and 6 national strategies in Central Asia that the most important strengthening of embassies and institutions and their supervisors in the countries of Central Asia.

    Keywords: geopolitical interests, Central Asia, regional, trans-regional competitors, economic strategy
  • K .Eghbali *, Gh. Rashid, A.A. Pourshab, M .Rafiee, M .Sameti Pages 247-270

    Surprise, because of its importance, is one of the most important principles of the war scene. After the victory of the Islamic Revolution in Iran, the fundamental Islamic beliefs and thinking of the world and the state of this phenomenon gave rise to a serious danger of colonial and despotic regimes so far as to counter this popular political movement, all subversive and It was subversive. One of these was the brutal attack on Iraq and the imposition of a full-scale war against the Islamic Republic of Iran. Given the reality of the war and its damage, this article seeks to answer wisely the key question: "Did Iran get a surprise at the start of the Iraqi invasion?" If Iran's surprise at the start of the imposed war is confirmed, the following questions arise: 1- What were the causes and factors of Iran's surprise at the start of the war? 2. What are the strategies for preventing military-security surprise in terms of structure, behavior and context in the future?This research is one of the developmental applied researches and the combination of quantitative and qualitative data including interview and open-ended questionnaire and its research method is mixed (descriptive-analytical). The scope of this research has been from the point of view of the Islamic Revolution in the area of influence of the Islamic Revolution since the beginning of the Islamic Revolution up to now, and from the point of view of providing them with a preventive strategy of military surprise. In order to answer the research questions, while studying the upstream documents, 9 components and 60 items were collected in the field of surprise. It was obtained through three questionnaires and holding opinions of experts. Then, the causes and factors of surprise are investigated by AHP method. Finally, structural, behavioral and contextual solutions based on triplicate model are presented to eliminate the weaknesses and causes of surprise

    Keywords: Imposed warfare, Military security Surprise, Prevention
  • H. Kosha *, F .Nozari Pages 271-294

    The Doctrine elines provide for all armed forces, common covenants, common goals, common plans, common values and common standards, thereby increasing the effectiveness of the forces and the unity among them. What this research sought from the beginning was to explain the principles of the Strategic Military-Security Guide of the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran in a scientific and methodical manner. What this research sought from the beginning was to explain the principles of the Strategic Military-Security Guide of the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran in a scientific and methodical manner. آنچه این تحقیق از ابتدا به دنبال آن بود ، توضیح اصول راهنمای راهبردی-امنیتی نظامی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به شیوه ای علمی و روشمند بود. What this study we sought to explain the principles of military strategic security doctrine scientific and methodical as the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran. در این مقاله ما به دنبال تبیین اصول دکترین امنیت استراتژیک نظامی به صورت علمی و روشمند به عنوان نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بودیم. «نتایج کامل» بار نشد امتحان مجدد درحال تلاش مجدد… درحال تلاش مجدد… For this purpose, in the research literature, by collecting information by library and field methods, semantics, theoretical foundations and collecting the content of effective factors in compiling the strategic-military guideline of the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran were discussed. Then, the collected data obtained from completing the questionnaire and distribution among experts were tested through statistical software and 13 principles were determined and explained as the principles of the Strategic Military-Security Doctrine of the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran.Then, the collected data obtained from completing the questionnaire and distribution among experts were tested through statistical software and 13 principles were determined and explained as the principles of the Strategic Military-Security Guide of the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran.سپس داده های جمع آوری شده از تکمیل پرسشنامه و توزیع بین متخصصان از طریق نرم افزار آماری مورد آزمایش قرار گرفت و 13 اصل تعیین و به عنوان اصول راهنمای راهبردی-امنیتی نظامی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران توضیح داده شد.The collected data from questionnaires distributed among experts through statistical software were tested and 13 principles as principles of military strategic doctrine - Islamic Republic of Iran's armed forces and security were defined.داده های جمع آوری شده از پرسشنامه های توزیع شده بین متخصصان از طریق نرم افزار آماری مورد آزمایش قرار گرفت و 13 اصل به عنوان اصول دکترین استراتژیک نظامی - نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و امنیت تعریف شد.

    Keywords: Doctrine, principles, Effective factors in the doctrine
  • H. Mehrabadi, D. Aghamohamadi, A. Sa’Adatrad, S.A. Hashemitabar *, B. Ghafari Pages 295-314

    The military doctrine formulation and development pattern that provides coherence and coordination in the formulation and development of a military doctrine has been the constant concern of senior commanders and decision-makers at the top levels of the armed forces. Therefore, the aim of this research is to design a pattern for formulation and development of the military doctrine of Armed Forces of The Islamic Republic of Iran (A.F.I.R.I.) and this research seeks to answer the question that “which is the pattern of formulation and development of the military doctrine of Armed Forces of The Islamic Republic of Iran (A.F.I.R.I.)?”. This research is applied-developmental research and its approach is mixed. The case study method has been used for determining of dimensions, factors and sub-factors. In this research, first, the existing patterns of military doctrine formulation and development in the country were studied. Subsequently, a native pattern was designed and presented with a comparative study of internal patterns and external patterns of the selected countries. Interviews were conducted with eight experts in order to enrich the theoretical basics and use of internal experiences. Then, a questionnaire was used to evaluate and validate the prepared conceptual pattern. To answer the questionnaire, 30 experts were referred. The result of this research is the military doctrine formulation and development pattern of Armed Forces of The Islamic Republic of Iran (A.F.I.R.I.) including 5 dimensions, 14 factors and 47 sub-factors that can be used to prepare the the military doctrine of Armed Forces of The Islamic Republic of Iran (A.F.I.R.I). These five dimensions include: data collection, design, production, implementation, and feedback.

    Keywords: Pattern Design, Military Doctrine, Armed Forces of the Islamic Republic of Iran
  • H.M. Morad Piri, M.R. Kamali, M. Asadi, M. Hadiyan, A .Moradi *, H .Mehrabi Pages 315-332

    The military doctrine formulation and development pattern that provides coherence and coordination in the formulation and development of a military doctrine has been the constant concern of senior commanders and decision-makers at the top levels of the armed forces. Therefore, the aim of this research is to design a pattern for formulation and development of the military doctrine of Armed Forces of The Islamic Republic of Iran (A.F.I.R.I.) and this research seeks to answer the question that “which is the pattern of formulation and development of the military doctrine of Armed Forces of The Islamic Republic of Iran (A.F.I.R.I.)?”. This research is applied-developmental research and its approach is mixed. The case study method has been used for determining of dimensions, factors and sub-factors. In this research, first, the existing patterns of military doctrine formulation and development in the country were studied. Subsequently, a native pattern was designed and presented with a comparative study of internal patterns and external patterns of the selected countries. Interviews were conducted with eight experts in order to enrich the theoretical basics and use of internal experiences. Then, a questionnaire was used to evaluate and validate the prepared conceptual pattern. To answer the questionnaire, 30 experts were referred. The result of this research is the military doctrine formulation and development pattern of Armed Forces of The Islamic Republic of Iran (A.F.I.R.I.) including 5 dimensions, 14 factors and 47 sub-factors that can be used to prepare the the military doctrine of Armed Forces of The Islamic Republic of Iran (A.F.I.R.I). These five dimensions include: data collection, design, production, implementation, and feedback.

    Keywords: Pattern Design, Military Doctrine, Armed Forces of the Islamic Republic of Iran
  • Esmaeil Ahmadi Moghaddam Pages 333-356

    Given the widespread impact of social capital on society, government and organizations, including military organizations and the armed forces, it is important to study the future trends of this type of capital and research on it seems necessary. The present article seeks to answer the question of what should be the social capital of the Armed Forces in the future and what are the types of trends affecting the social capital of the Armed Forces in the future? Relying on some sources and documents, the characteristics of desirable social capital were presented separately for organizational characteristics, human characteristics, functional characteristics and interactive characteristics. Also, the trends affecting the social capital of the Armed Forces in the future were examined separately for political, cultural-social, demographic, economic, environmental and science and technology trends, and the results showed that the Armed Forces will face a situation with opportunities and threats. Will pave the way for formal social control as a result of helping to maintain lasting order and security; in contrast, the expansion of communications territories and media, the aging of the population and the increase in military personnel costs, and the problem of recruiting officials and forces; Population and the crisis in pension funds and the declining ability to provide welfare services to staff, along with environmental crises and widening social gaps, will create new challenges for the armed forces

    Keywords: social capital, macro trend, Armed forces, security defense power