فهرست مطالب

زن و جامعه - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1400)

فصلنامه زن و جامعه
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/26
  • تعداد عناوین: 15
|
  • داود شهپری ثانی*، حسین محمودیان، جواد حدادی، رسول صادقی، راضیه خواجه نژاد، محمدرضا حسینی صفحات 1-18

    مقاله پیش رو بر آن است تا با رویکردی توصیفی تحلیلی و با استفاده از داده های خام دو درصد سرشماری سال 1395، وضعیت جمعیتی، اجتماعی و اقتصادی خانوارهای زن سرپرست در ایران را مورد بررسی قرار دهد. نتایج نشان داد که نسبت این زنان در کشور در دو دهه اخیر افزایش 3/4 درصدی داشته است. استان های سیستان بلوچستان و کردستان به ترتیب بیشترین و کمترین درصد زنان سرپرست خانوار را دارند. این افزایش برای خانوارهای تک نفره زن سرپرست نیز بوده است. بیشترین درصد این خانوار در استان خراسان جنوبی و کمترین آن در استان کهگیلویه و بویراحمد بوده اند. بیش از 27 درصد خانوارهای زن سرپرست هیچ فرد باسوادی در خانوار خود نداشته اند. 86 درصد زنان سرپرست بیکار و 14 درصد آنها شاغل بودند که در مقایسه با مردان سرپرست خانوار، شکاف گسترده ای بین این دودسته از خانوارها وجود دارد. تحلیل ها نشان داد که جنسیت سرپرست خانوار به طور قابل توجهی با سن، وضعیت زناشویی، وضعیت سواد، میزان تحصیلات و وضع فعالیت سرپرست خانوار ارتباط دارد. از لحاظ ساختار سنی، زنان سرپرست خانوار مسن تر از همتایان مرد و از لحاظ وضعیت تاهل، بیشتر مردان دارای همسر و بیشتر زنان سرپرست خانوار بدون همسر می باشند. همچنین بی سوادی، میزان تحصیلات و اشتغال در بین زنان سرپرست خانوار بیشتر از همتایان مردان است. مفهوم ضمنی این است که زنان سرپرست خانوار از لحاظ شاخص های مورد بررسی در مقایسه با مردان سرپرست خانوار وضعیت مطلوبی ندارند.

    کلیدواژگان: جمعیت، تغییرات جمعیتی، خانوار، خانوار زن سرپرست، ایران
  • بابک شمشیری، فهیمه کشاورزی* صفحات 19-32

    هدف این پژوهش، شناسایی الزامات و شرایط تحقق توسعه توانمندسازی زنان بر اساس شایستگی های زنان جامعه ایرانی می باشد. روش پژوهش حاضر، کیفی از نوع مطالعه موردی می باشد. مشارکت کنندگان بالقوه این پژوهش شامل متخصصان و اعضای هیات علمی در رشته های مختلف تعلیم و تربیت (علوم تربیتی)، جامعه شناسی، حقوق و روانشناسی و همچنین زنان نمونه استان فارس (مدیران زن و مادران نمونه) بودند، که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع نظری 15 نفر از متخصصان و 10 نفر از مادران نمونه و 5 نفر از زنان نمونه شهر که تصدی مدیریتی داشتند، انتخاب شدند. روش جمع آوری داده ها مصاحبه عمیق و مطالعه اسناد مرتبط با موضوع پژوهش بود. جهت بررسی الزامات و شرایط تحقق توسعه توانمندسازی زنان بر اساس شایستگی های زنان جامعه ایرانی از روش تحلیل شبکه مضامین استفاده شد. در نتیجه الزامات و شرایط تحقق توسعه توانمندسازی زنان در قالب 5 مولفه سازمان دهنده آموزشی- پرورشی، سیاسی- اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و فضای خانوادگی تدوین گردید. به منظور اعتباریابی نتایج کیفی از تکنیک های قابل قبول بودن و قابل اعتماد بودن استفاده شد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، توسعه، زنان، الزامات و شرایط، جامعه ایران
  • لیلا نظری* صفحات 33-44

    هدف پژوهش حاضر رهبری زنان: رویکردی به سوی شکستن سقف شیشه ای است. زنان یکی از سرمایه های با ارزش هر کشور به خصوص در کشورهای در حال توسعه هستند. در حقیقت مشارکت جدی زنان کلید رشد و ترقی این کشورها محسوب می شود. شکاف جنسیتی به تدریج در چند دهه گذشته کاهش داشته است اما نابرابری های قابل توجهی بخصوص در امر رهبری زنان همچنان وجود دارد. درک ما از رهبران زن به ویژه اینکه چگونه آن ها رهبر می شوند به دلیل کمبود فعالیت های انتقادی بر رهبری زنان، عدم برابری دایمی برای زنان در محل کار و انگیزه شخصی برای کمک به پیشرفت زنان و کمبود تحقیقات تجربی محدود گردیده است. ازآنجایی که بررسی انتقادی به منظور درک بهتر از هدایت رهبری، چگونگی درک یادگیری رهبری و چگونگی توسعه رهبران زن هدفمند و مهم است؛ ما قصد داریم بحث رهبری زنان را از دیدگاه کلیشه ای به طرف دیدگاهی ظریف تر و دقیق تر از اینکه چگونه زنان رهبری می کنند؛ سوق دهیم. یافته ها نشان می دهد شرایط فرهنگی حاکم بر جامعه همچنان علایمی را در سطح جامعه به نمایش می گذارد که مانع ارزش گذاری واقعی فعالیت زنان در جامعه می شود. نتایج پژوهش های متعدد نشان می دهد، با وجود تمامی‎ تلاش هایی که در سرتا سر دنیا بر کسب شرایط مساوی و رفع نابرابری های اجتماعی میان مردان و زنان صورت گرفته ولی مشکلات زنان در اموری مانند نابرابری، خشونت و... همچنان ادامه دارد.

    کلیدواژگان: رهبری، جنسیت، زنان و سقف شیشه ای
  • سجاد امینی منش*، حسن رضایی جمالویی، مهدی طاهری، سهیلا انصاری صفحات 45-56

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش توانمندی های روانشناسی مثبت بر امید به زندگی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهرستان نجف آباد بود. طرح پژوهش حاضر، پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. پس از ارزیابی نمرات، 40 نفر از افرادی که در امید به زندگی نمرات پایینی داشتند، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. گروه آزمایش به مدت 8 هفته (جلسه) و در هر هفته به مدت 2 ساعت جلسات آموزشی توانمندی های روانشناسی مثبت به صورت گروهی، برگزار گردید. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد آموزش توانمندی های روانشناسی مثبت باعث افزایش معنادار امید به زندگی در دانش آموزان می شود. همچنین آموزش توانمندی های روانشناسی مثبت توانست سبب افزایش نمرات در بعد تفکر راهبردی در نوجونان دختر شود. با توجه به اثربخشی آموزش توانمندی های روانشناسی مثبت بر افزایش امید به زندگی پیشنهاد می شود این مفاهیم در حوزه پژوهش و طراحی برنامه های آموزشی بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توانمندی های روانشناسی مثبت، امید به زندگی، دانش آموز
  • اصغر صفائی*، محمدحسین ناظمی اشنی، علیرضا سلیمی صفحات 57-66

    طلاق و مسایل مرتبط با آن، همواره یکی از موضوعات اساسی و چالش برانگیز نظامهای حقوقی در جوامع مختلف محسوب می شود.هدف این نوشتار، واکاوی فقهی و حقوقی وکالت زنان در طلاق و مقایسه آن با نظام حقوقی فرانسه می باشد. این پژوهش، پژوهشی کاربردی بوده و روش مورد استفاده، روش توصیفی- تحلیلی است. بر اساس یافته های این تحقیق،رویکرد حقوق ایران و فرانسه در خصوص طلاق، با وجود قرابت در بسیاری از موارد، با توجه به تفاوت مبانی در این زمینه متفاوت می باشد. در حقوق موضوعه ایران به تبعیت از مبانی فقه امامیه، حق طلاق به صورت انحصاری در اختیار مرد می باشد ولی در گذر زمان و با تغییر ساختار جوامع، جهت کنترل و تعدیل این حق در حقوق ایران، وکالت زوجه در طلاق با شرایطی به استناد منابع فقهی پذیرفته شده است. در مقابل در حقوق فرانسه بحث وکالت در اجرای صیغه طلاق با نظر کنترلی قاضی امور زناشویی پذیرفته شده است و با توجه به تبعیت حقوق فرانسه از نظریه طلاق به عنوان انحلال قرارداد ازدواج و قایل شدن حق طلاق برای طرفین عقد ازدواج،بحث توکیل زوجه در انشای طلاق مفهومی نداشته و به منزله شرطی بی فایده می باشد. مقایسه مبانی فکری، سیر تحولات اجتماعی و همچنین بررسی دیدگاه های مختلف این دو مکتب حقوقی می تواند در شناسایی تنگناها و چالش ها و راه های برون رفت و در نهایت پیشگیری از تاثیر عوامل مخرب در بنیان خانواده موثر باشد.

    کلیدواژگان: حق طلاق، توکیل در طلاق، تولیت طلاق، شرط ضمن عقد
  • عباس تدینی، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف *، مجید معینی زاده صفحات 67-84

    زنان سرپرست خانوار بخش قابل توجهی از افراد جامعه را تشکیل می دهند و پژوهش ها میزان سلامت روانی این گروه از زنان را نسبت به زنان دیگر کمتر گزارش کرده اند. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بهزیستی درمانی(WBT) بر بهزیستی روان شناختی، تنظیم شناختی هیجان، نگرانی و تاب آوری زنان سرپرست خانوار بود. روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بوده است. جامعه آماری شامل کلیه زنان سرپرست خانوار شهر شیروان بود که در دامنه سنی 20 تا 49 سال قرار داشتند. نمونه این پژوهش شامل 30 نفر بود که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. مداخله به شیوه گروهی بود بدین صورت که صرفا برای گروه آزمایش 8 جلسه هفتگی بهزیستی درمانی انجام شد. ابزار پژوهش عبارت بود از: پرسشنامه های تاب آوری کانر و دیویدسون، نگرانی پنسیلوانیا، تنظیم شناختی هیجانی گارنفسکی و بهزیستی روان شناختی ریف. در ادامه با بهره گیری از SPSS تحلیل کواریانس تک متغیری انجام شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بهزیستی درمانی باعث افزایش میزان تاب آوری، راهبردهای سازگار تنظیم شناختی هیجان، بهزیستی روان شناختی و کاهش نگرانی گروه آزمایش شده است هرچند کاهش معنادار راهبردهای ناسازگار تنظیم شناختی هیجانی را در پی نداشته است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، نگرانی، تنظیم شناختی هیجان، بهزیستی درمانی، زنان سرپرست خانوار
  • زهرا زینی وند*، اردشیر شیری، حیدر عباسپور صفحات 85-100

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر رهبری هوشمند بر رفتارشهروندی سازمانی معلمان و کارکنان زن مدارس دخترانه دره شهر و آبدانان می باشد. این تحقیق، باتوجه به هدف، کاربردی و به لحاظ گردآوری داده از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه معلمان و کارکنان زن مدارس دخترانه دره شهر و آبدانان است که در زمان انجام تحقیق 942 نفر می باشند. در این تحقیق برای اندازه گیری حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و حجم نمونه 273 نفر تعیین شد. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه است که شامل پرسشنامه سیدانمانلاکا (2002) برای سنجش رهبری هوشمند و پرسشنامه پودساکف و همکاران (1990) برای سنجش رفتارشهروندی سازمانی می باشد. تحلیل مدل ساختاری و آزمون فرضیه ها ازطریق مدل سازی معادلات ساختاری با روش حداقل مربعات جزیی، با استفاده از نرم افزار smart pls3 انجام شد. نتایج آزمون فرضیه های تحقیق، حاکی از آن است که رهبری هوشمند بر رفتارشهروندی سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین نتایج حاصل از فرضیه های تحقیق نشان داد که ابعاد رهبری هوشمند شامل بعد عقلایی، بعد هیجانی و بعد معنوی نیز بر رفتارشهروندی سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: رهبری هوشمند، رهبری عقلایی، رهبری هیجانی، رهبری معنوی، رفتارشهروندی سازمانی
  • قدرت الله علیرضایی، غلامرضا سالمیان*، فاطمه کلاهچیان، جهانگیر کرمی صفحات 101-116

    یونگ، روان ناخودآگاه انسان را متشکل از دو قطب متقابل مونث و مذکر آنیما و آنیموس می داند. کهن الگوی آنیما نیمه زنانه در روان مرد و آنیموس نیمه مردانه در روان زن است. این کهن الگوها تحت تاثیر روابط و رفتارهای خانواده در وجود هر شخص شکل می گیرند و تحت شرایط اجتماع و زندگی وی، می توانند تغییراتی در شخصیت او به دنبال داشته باشد. یگانگی با این کهن الگوها موجب تکامل انسان خواهد شد و استیلای هر یک از این قطب های متقابل در فرد، سلسله ای از ویژگی ها را پدید می آورد که از منظر روان شناسی قابل بررسی اند. این تصویرها در آثار هنرمندان به صورت ناخودآگاه خود را نشان می دهند. قایم مقامی شاعربانوی معاصر، نیز ناخودآگاه این کهن الگوها را در اشعارش به اشکال مختلف(مثبت و منفی) بروز داده است. پژوهش حاضر، با هدف راهیابی به لایه های پنهان اندیشه های ژاله قایم مقامی با استفاده از نقد روانشناختی و بهره گیری از تفکرات یونگ، می کوشد با روش توصیفی - تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، همه نمودها و جلوه های مثبت و منفی کهن الگوی آنیموس را در دیوان قایم مقامی استخراج و بسامد آنها به صورت نمودار بیان کند. بر پایه یافته ها، در اشعار وی بسامد جنبه مثبت آنیموس در مقایسه با جنبه منفی، بالاتر است؛ به طوری که 74.74درصد یافته ها پیرامون نمود مثبت آنیموس است و 25.26درصد از یافته ها، نشان از جنبه های منفی آنیموس هستند. شکل گیری اولیه این کهن الگوها به هنگام حضور قایم مقامی در خانواده مثبت است؛ اما با ازدواج و شروع زندگی زناشویی وی، نمود های منفی آن ها آغاز می شود و پس از شکست در ازدواج و جدایی او از فرزند، به اوج خود می رسد.

    کلیدواژگان: یونگ، کهن الگو، آنیموس، شعر معاصر، ژاله قائم مقامی
  • مسعود قربانی دولت آبادی، شهناز نایب زاده*، سید حسن حاتمی نسب، رحیم زارع صفحات 117-134

    این مطالعه با هدف طراحی الگوی هویت سازی برندهای پوشاک برای بانوان انجام گردید. روش پژوهش از نظر ماهیت اکتشافی-تحلیلی، از منظر روش شناسی گردآوری اطلاعات، کیفی با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا از نوع قراردادی و مصاحبه عمیق بین تعداد 8 نفر مشارکت کننده در 4 حرفه مرتبط با صنعت پوشاک، در قالب نمونه گیری هدفمند انجام شده است.جهت تحلیل داده ها از نرم افزارAtlas.ti7 استفاده شد. پس از پیاده سازی مصاحبه ها، 248 کد اولیه تعیین شد و با استفاده از فرآیند بازبینی مقوله ها و زیرمقوله ها، همچنین تغییرات مکرر در نام مقولات و ارتباط مقوله ها با زیرمجموعه مقوله ها، مضامین محتوایی شناسایی شدند. در این مطالعه 7 مقوله به همراه 15زیرمجموعه مرتبط، شامل اتکا به توان داخلی و معرفی فرهنگ بومی؛ تغییر سیاست های صادرات و واردات پوشاک، حمایت های دولتی، تغییر نگرش های اقتصادی، توجه به تبلیغات و نوع طراحی، مشتری مداری و قدرت رقابت پذیری و همچنین بازاریابی و توسعه فناوری به عنوان، مضامین محتوایی در امر طراحی یک الگوی مناسب هویت سازی برندهای پوشاک بانوان تدوین شد. نتایج نشان داد اهتمام بیشتر به قابلیت های درون کشور و بها دادن به سنت های اصیل بومی ایرانی به همراه تغییر در نگرش های اقتصادی و حمایتی دولتی همچون صادرات و واردات کالا به همراه توجه بیشتر به تبلیغات و طراحی جذاب و موثر؛ می تواند ضمن افزایش میزان مشتریان داخلی، برخی از بازارهای خارجی پوشاک بانوان را تا حدود زیادی بیمه نموده و در مسیر هویت سازی برندهای پوشاک برای بانوان، مفید و کاربردی باشد.

    کلیدواژگان: طراحی الگو، هویت سازی برند، برندهای پوشاک، بانوان
  • بیژن خواجه نوری*، مسعود کوچانی اصفهانی صفحات 135-146

    بدن موضوعی فراتر از جسمیت است و روابط فردی و اجتماعی افراد را همواره تحت تاثیر قرار می دهد. سرمایه فرهنگی، مدیریت بدن افراد را به عنوان بخشی از سبک زندگی آن ها تحت تاثیر قرار می دهد. اگرچه بدن برای همه افراد اهمیت دارد، ولی کیفیت وکمیت مدیریت به لحاظ جنسیت افراد یکسان نیست. هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه جنسیتی تاثیر سرمایه فرهنگی بر مدیریت بدن است. روش این مطالعه، پیمایش و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه است. نمونه مورد مطالعه 398 شهروند 18 تا 65 ساله شهر شیراز بوده که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند. چارچوب نظری تحقیق بر مبنای نظریات بوردیو برای تبیین تاثیر سرمایه فرهنگی بر مدیریت بدن و نظریه فمینیستی برای توضیح تفاوت های جنسیتی تدوین شده است. نتایج تحقیق حاکی از فزونی پرداختن زنان به مدیریت بدن و اهمیت جنسیت در تبیین مدیریت بدن است. همچنین سرمایه های فرهنگی عینیت یافته و تجسم یافته بر مدیریت بدن زنان و سرمایه فرهنگی عینیت یافته بر مدیریت بدن مردان تاثیر مثبت دارد. درحالی که سرمایه فرهنگی نهادینه شده تاثیری بر مدیریت بدن هیچ یک از دوگروه ندارد.

    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، بدن، مدیریت بدن، جنسیت، شیراز
  • علیرضا صنعت خواه*، محمد سعیدی، افسانه شیروانی پور صفحات 147-160

    هدف از تدوین این مقاله بررسی عوامل مرتبط با خشونت زنان زندانی در زندان کرمان است که با توجه به گستردگی مفهوم خشونت،در مورد خاص آن یعنی ضرب و جرح و قتل عمد مورد توجه قرار گرفته است .روش این تحقیق روش پیمایشی است و برای جمع آوری اطلاعات از تکنیک های مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده است و تعداد کل افراد مورد بررسی 104 نفر(کل زندانیان با سابقه ضرب و جرح و قتل عمد در سال 99) بوده است.چارچوب نظری تحقیق براساس نظریه فروید،تیوری ناکامی - پرخاشگری دولارد ، دوب ، میلر و سیرز ،نظریه یادگیری اجتماعی باندورا، نظریه کنترل اجتماعی هیرشی و نظریه باتامز می باشد.

    یافته ها

    حاکی از آن است که بیشترین تاثیر علی و مستقیم را متغیر سیستم کنترل در زندان بر خشونت در زندان در بین زنان دارد.این ضریب منفی و برابر با 269/0- است. پس از آن محرومیت و ناکامی با تاثیری در حدود263/0،کنترل اجتماعی با تاثیری در حدود234/0 بر خشونت در زندان تاثیرگذارند. بحث: جرایم خشونت امیزی از جمله قتل در مردان بیشتر از زنان است(براساس ادبیات تحقیق)بیشتر زنانی که سابقه خشونت دارند از مصرف مواد مخدر و الکل رنج می برند،انها پرخاشگری و خشونت را برای حل مشکلاتشان لازم می بینند.سیستم کنترل در زندان تا اندازه زیادی توانسته است جلو ارتکاب به خشونت را در زندان بگیرد و سیستم کنترل اجتماعی در بیرون از زندان تا اندازه زیادی بر خشونت زندانیان در زندان هم تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: خشونت، زندان، ناکامی و پرخاش، نابسامانی خانوادگی، سوء مصرف مواد مخدر
  • معصومه کارخانه ای*، حمزه احمدیان، حمزه، امید مرادی، کیومرث کریمی صفحات 161-176

    هدف از انجام پژوهش حاضر مدل علی اختلال خوردن براساس خودشیء انگاری، اجتناب تجربه ای و کمال گرایی با نقش واسطه ای نگرانی از تصویر بدنی در زنان دارای اضافه وزن شهرستان کنگاور در سال 98-99 بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و مدل معادلات ساختاری بود. از جامعه ی مذکور با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 450نفر از زنان با شاخص توده ی بدنی28 BMI≥ انتخاب شدند. پرسشنامه های مقیاس تشخیص اختلال خوردن(استیس و همکاران،2001)، خودشیء انگاری(نول و فردریکسون،1998)، پرسشنامه پذیرش و عمل- نسخه ی دوم(بوند و همکاران،2011)، کمال گرایی چندبعدی تهران(بشارت، 1386) و نگرانی از تصویر بدنی(لیتلتون وهمکاران،2005) به عنوان ابزارهای سنجش مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها با دو نرم افزار spss و Amos انجام شد. یافته ها بیانگر این است که خودشیء انگاری، اجتناب تجربه ای و کمال گرایی در زنان دارای اضافه وزن با میانجی گری نگرانی از تصویر بدنی براختلال خوردن آنها اثر می گذارد. همچنین خودشیء انگاری، اجتناب تجربه ای و کمال گرایی بر نگرانی از توصیر بدن و بر اختلال خوردن اثر مستقیم می گذارد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در مجموع خورشیء انگاری، اجتناب تجربه ای و کمال گرایی می تواند پیش بین مناسبی برای اختلال خوردن زنان از طریق نگرانی از تصویر بدنی در آنها باشد.

    کلیدواژگان: اختلال خوردن، خودشیء انگاری، اجتناب تجربه ای، کمال گرایی، نگرانی از تصویر بدن
  • سوسن سهامی*، نسرین عسکری صفحات 177-190
    مقدمه

    هدف تحقیق حاضر وا کاوی انواع صمیمیت مخدوش شده در زنان در آستانه طلاق بود. هیچ تحقیق قبلی صمیمیت مخدوش شده را از دریچه زوج های در آستانه طلاق بررسی نکرده است. بنابراین ، این مطالعه کیفی تلاشی برای بررسی انواع صمیمیت های مخدوش شده در زوج های ایرانی است و عوامل حساس به فرهنگ را معرفی می کند.

    روش پژوهش

    روش پژوهش کیفی با فن مصاحبه عمیق بوده است. نمونه مورد مطالعه بانوان در آستانه طلاق بوده که به مرکز مشاوره بهار نکو وابسته به نهاد نمایندگی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز مراجعه داشتند. نمونه گیری به طور هدفمند انجام شده است حجم نمونه به شیوه اشباع 30 نفر برآورد شده است. مصاحبه ها با روش نظریه پدیدار گشته از تجربه تحلیل شده و در طی دو مرحله کد گذاری باز ومحوری، تعداد 233 مفهوم23 مقوله و 42 زیرمقوله بدست آمد.

    یافته های پژوهش

    یافته ها نشان میدهد علیرغم اعلام بسیاری از پژوهش ها که صمیمیت عاطفی مفهوم هسته ای پدیدار گشته در صمیمیت مخدوش شده در زنان درآستانه طلاق است در این بررسی مشخص شد، صمیمیت عاطفی به عنوان یک صمیمیت میانجی بوده و به نوبه خود مخدوش شدن آن تحت تاثیر مخدوش شدن صمیمیت ارتباطی(صمیمیت در گفتار، توجه صمیمانه) و صمیمیت روانشناختی (صمیمیت فکری، صمیمیت شخصیتی، صمیمیت پور نو مجازی) است. مقوله های زمینه ساز و مداخله گر در مخدوش شدن صمیمیت در زنان در آستانه طلاق عبارتند از: صمیمیت معنوی، صمیمیت اجتماعی (صمیمیت تفریحی ، صمیمیت در رفتار اجتماعی)، صمیمیت ذهنی، صمیمیت زمانی، صمیمیت جنسی است.

    کلیدواژگان: صمیمیت مخدوش شده، صمیمیت عاطفی، زنان مطلقه، انواع صمیمیت
  • صادق پناهی نسب*، مهراج درخشان، حبیب احمدی صفحات 191-204

    هدف پژوهش حاضر بررسی پیشایندهای شناختی اجتماعی پرخاشگری در قالب یک مدل علی است. طرح پژوهش از نوع همبستگی و معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر متوسطه دوم شهر یاسوج در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل دادند که تعداد 245 نفر از آنان از راه نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع-آوری داده ها از مقیاس شیوه های فرزندپروری بامریند، مقیاس غلبه اجتماعی پراتو، سیدانوس، استالوورث و مال، مقیاس میزان توجه اجتماعی رید و آکینو و مقیاس پرخاشگری باس و پری استفاده شد. برای تحلیل داده ها از معادلات ساختاری و برای بررسی نقش واسطه گری از دستور بوت استراپ در AMOS استفاده شد. یافته ها نشان داد، فرزندپروری آسان گذاری هم دارای اثر مستقیم و هم اثر غیرمستقیم با واسطه گری گرایش به غلبه اجتماعی و اجتناب از غلبه اجتماعی بر پرخاشگری بود. فرزندپروری استبدادی نیز دارای اثر غیرمستقیم با واسطه گری گرایش به غلبه اجتماعی و اجتناب از غلبه اجتماعی بر پرخاشگری بود. فرزندپروری دموکراتیک نیز دارای اثر غیرمستقیم با واسطه گری اجتناب از غلبه اجتماعی و توجه اجتماعی بر پرخاشگری بود.

    کلیدواژگان: فرزندپروری، غلبه اجتماعی، توجه اجتماعی، پرخاشگری
  • سید هادی حسینی*، زهرا صالحی صفحات 205-222

    تغییرات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دهه های اخیر باعث افزایش حضور زنان در فضای شهری شده است. این عامل باعث شده تا موضوع امنیت و به ویژه احساس امنیت زنان در شهر و عوامل تاثیرگذار برآن، مورد توجه محققان قرار گیرد. هدف این پژوهش، بررسی نقش متغیرهای محیطی در احساس امنیت زنان در فضای شهری می باشد. این تحقیق، یک بررسی پیمایشی - موردی، از نظر وسعت، چهنانگر و از نظر زمانی مقطعی می باشد. جامعه آماری زنان 15-40 ساله شهر سبزوار و نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران 366 برآورد گردید که در پرسشگری نهایی تعداد 408 نمونه گردآوری و تحلیل گردید. عرصه تحقیق، 22 محدوده از بافت های پنج گانه (مرکزی، میانی، غیررسمی، برنامه ریزی شده و پیرامونی) شهر سبزوار می باشد. بر اساس نتایج تحقیق، تعلق مکانی و تراکم ادراکی دو متغیر محیطی بودند که به طور مستقیم بر احساس امنیت زنان تاثیر گذار بودند. متغیرهای اختلاط کاربری، خوانایی و سابقه سکونت به طور غیرمستقیم و با میانجیگری تعلق مکانی بر احساس امنیت زنان تاثیر گذار بودند و بی نظمی محیطی، تنها متغیری بود که هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم بر احساس امنیت زنان تاثیر داشته است. تراکم جمعیت تنها متغیری بود که هیچگونه تاثیری چه مستقیم و چه غیرمستقیم بر احساس امنیت زنان نداشت. نتایج رگرسیون گام به گام و تحلیل مسیر نشان داد که تعلق مکانی به تنهایی 12.5 درصد احساس امنیت زنان را تبیین می کند. با اضاف شدن متغیرهای تراکم ادراکی، بی نظمی محیطی و خوانایی، میزان تبیین واریانس متغیر وابسته به 20.7 درصد افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، زنان، عوامل محیطی، سبزوار
|
  • Davoud Shahpari Sani *, Hossien Mahmoudian, Javad Hadadi, Rasoul Sadeghi, Raziyeh Khajenexad, Mohammadreza Hosseini Pages 1-18

    The leading article aims to examine the demographic, social, and economic situation of female-headed households in Iran with a descriptive-analytical approach and using raw data of two percent of the 2016 census. The results showed that the proportion of these women in the country has increased by 4.3 percent in the last two decades. Sistan and Baluchestan and Kurdistan provinces have the highest and lowest percentages of female-headed households, respectively. This increase has also been for single-parent households. The highest percentage of this household was in South Khorasan province and the lowest in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces. More than 27 percent of female-headed households have no literate family members. 86% of women were unemployed and 14% were employed, which is a large gap between the two families. Analyzes showed that the gender of the head of the household was significantly related to age, marital status, literacy status, level of education, and activity status of the head of the household. In terms of age structure, female-headed households are older than their male counterparts, and in terms of marital status, most men have a spouse and most female-headed households are unmarried. Also, illiteracy, education, and employment rates are higher among female-headed households than their male counterparts. The implicit concept is that female-headed households are not in a better position than male-headed households in terms of the indicators examined.

    Keywords: Population, Population Change, Household, Female-headed Households, Iran
  • Babak Shamshiri, Fahimeh Keshavarzi * Pages 19-32

    The purpose of this study is to identify the requirements and conditions for realizing the development of women's empowerment based on Iranian women's competencies. The method of the present study is a qualitative case study. Potential participants in this study included experts and faculty in various fields of education (sociology), sociology, law and psychology as well as sample women in Fars province (sample managers and mothers), using purposive sampling and The theoretical saturation criterion was selected from 15 experts and 10 sample mothers and 5 sample women with managerial tenure. The method of data collection was in-depth interview and study of documents related to the research subject. The content analysis method was used to study the requirements and conditions for the realization of women's empowerment development based on Iranian women's merit. As a result, the requirements and conditions for the realization of women's empowerment development were formulated into five components of organizing educational-political, socio-economic, cultural, and family environment. Accreditation and reliability techniques were used to validate the qualitative results.

    Keywords: Empowerment, development, Women, Requirements, Conditions, Iranian Society
  • Leila Nazari * Pages 33-44

    The purpose of this study is to guide women: an approach to breaking the glass roof. Women are one of the valuable assets of any country, especially in developing countries. In fact, the serious participation of women is the key to the growth and development of these countries. The gender gap has gradually narrowed over the past few decades, but there are still significant inequalities, especially in women's leadership. Our understanding of women leaders, especially how they become leaders, is limited by the lack of critical activity on women's leadership, the constant inequality of women in the workplace, and personal motivation to contribute to women's advancement and the lack of empirical research. Since critical research is intended to better understand how leadership is conducted, how to understand leadership learning, and how to develop women leaders, we aim to move the discussion of women's leadership from a stereotypical perspective to a more subtle and precise view of how women lead; Give. The findings show that the cultural conditions prevailing in society continue to show signs at the community level that hinder the real evaluation of women's activities in society. The results of several studies show that despite all the efforts made around the world to achieve equal conditions and eliminate social inequalities between men and women, women's problems continue in issues such as inequality, violence and so on.

    Keywords: Leadership, Gender, Women, Glass Ceiling
  • Hasan Rezaei Jamaloei, Mahdi Taheri, Soheila Ansari Pages 45-56

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of teaching Capabilities in positive psychology on life expectancy among daughter Secondary school students in Najafabad city. Design of present study was pre-test, post-test with control group. After of assessing the scores, 40 people with down scores life expectancy were randomly assigned to both experimental and control groups. For examinations Group for 8 weeks (session) and per week for 2 hours, the Capabilities in positive psychology were held in a group. After completing the training sessions, both groups responded to the questionnaires and the findings were analyzed using SPSS software. The results showed that effective of teaching Capabilities in positive psychology on the significant increase of life expectancy at secondary school students. The results showed that of teaching capabilities in positive psychology increased in the level of strategic thinking of the dimensions of life expectancy. According to impact of positive psychology traning on increasing life expectancy, it is suggested that these concepts be further considered in the research and desine of educational programs.

    Keywords: Capabilities in positive psychology, life expectancy, Students
  • Asghar Safaei *, Mohammad Hossein Nazemi Ashani, Alireza Salimi Pages 57-66

    Divorce and related issues have always been one of the main and challenging issues of legal systems in different societies. The purpose of this article is to analyze the jurisprudence and legal representation of women in divorce and compare it with the French legal system. This research is an applied research and the method used is descriptive-analytical method. According to the findings of this study, the approach of Iranian and French law regarding divorce, despite the similarity in many cases, is different due to differences in principles in this field. In Iranian law, following the principles of Imami jurisprudence, the right to divorce is exclusively available to men, but over time and with the change in the structure of societies, to control and adjust this right in Iranian law, the wife's power of attorney in divorce with conditions based on jurisprudential sources accepted. In French law, on the other hand, the issue of power of attorney in the execution of a divorce is accepted with the control of a marital judge. Divorce has no meaning and is a useless condition. Comparing the intellectual foundations, the course of social developments, as well as examining the different perspectives of these two schools of law can be effective in identifying the bottlenecks, challenges and ways out and ultimately preventing the impact of destructive factors on the family foundation.

    Keywords: The right to divorce, the power of attorney in the divorce, the guardianship of the divorce, the condition of the contract
  • Abbas Tadayoni, Hamid Reza Aghamohammadiyan, Majid Moeenizadeh * Pages 67-84

    Female-headed households make up a significant portion of society, and numerous studies show that women in this group have lower levels of mental health than other women. The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of well-being group therapy on psychological well-being, cognitive emotion regulation, worry, and resilience of female-headed households. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test with a control group. The statistical population of this study included all female-headed households in Shirvan with the age range of 20 to 49 years. The sample consisted of 30 individuals who were selected by purposive sampling method and were randomly divided into experimental and control groups. The intervention was group-based, with only 8 weekly well-being therapy and treatment sessions for the experimental group. The research instruments comprised: Connor and Davidson Resilience Questionnaire, The Pennsylvania Worry Questionnaire (PSWQ), cognitive emotion regulation of Garnesky, and Ryff psychological well-being scale. Then, with using SPSS software, an analysis of covariance was performed. The results of the analysis of covariance showed that therapeutic well-being has increased resilience, cognitive emotion regulation strategies, psychological well-being, and reducing the concern of the experiment Group. However, there is no significant reduction in cognitive emotion regulation strategies

    Keywords: Resilience, worry, Cognitive Emotion Regulation, well-being therapy, Female-headed Household
  • Zahra Zeinivand *, Ardeshir Shiri, Heidar Abbaspour Pages 85-100

    The purpose of this study is to investigate the effect of Intelligent leadership on organizational citizenship behavior of teachers and female staffs of Dare Shahr and Abdanan Girls' Schools . The present study is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection. The statistical population of this study includes all female teachers and staff of girls' schools in Darshahr and Abdanan, which are 942 at the time of the study. In this study, Cochran's formula was used to measure the sample size and the sample size was 273. The main data collection tool is a questionnaire that includes the Sidanmanlaka Questionnaire (2002) for measuring intelligent leadership and the Podsakoff et al. (1990) questionnaire for measuring organizational citizenship behavior. Structural model analysis and hypothesis testing were performed by modeling structural equations using partial least squares method using smart pls3 software. The results of the research hypothesis test show that intelligent leadership has a positive and significant effect on organizational citizenship behavior. The results of the research hypotheses also showed that the dimensions of intelligent leadership, including the intellectual dimension, emotional dimension and spiritual dimension, have a positive and significant effect on organizational citizenship behavior.

    Keywords: Intelligent leadership, Intellectual leadership, emotional leadership, spiritual leadership, organizational citizenship behavior
  • Ghodratollah Alirezaii, Gholamreza Salemian *, Fateme Kolahchian, Jahangir Karami Pages 101-116

    Jung, considers the subconscious mind of man to be the female and male cross-poles of Anima and Animus. Anima's archetype is half feminine in the male psyche and Animus is half masculine in the female psyche. These archetypes are influenced by the relationships and behaviors of the family, especially the parents, in the presence of each individual, and can change his personality under the circumstances of his community and life. The oneness and homogeneity of these archetypes will cause human development, and the domination of each of these cross-poles in the individual will make a series of traits and characters that can be studied from a psychological perspective. These images are unconsciously depicted in the works of artists. GhaemMaghami,as a contemporary lady poet, has also unconsciously expressed these archetypes in his poems in various ways (positively and negatively). the frequency of positive aspect of animus is higher than that of negative side In her poems,74.74% of findings presents positive aspects of animus and25.26% of findings indicates negative aspects of animus. The initial formation of these archetypes is positive when she is single, but after marriage and quitting her child because of the divorce , the negative presentations begin to realize.

    Keywords: Jung, Archetypes, Animus, Contemporary Poetry, Jaleh Ghaem maghami
  • Masoud Ghorbani Dolatabadi, Shahnaz Nayebzadeh *, Seyyed Hasan Hatami Nasab, Rahim Zare Pages 117-134

    The aim of this study was to a pattern for identifying clothing brands for women. The research method in terms of exploratory-analytical nature, from the perspective of data collection methodology, qualitative using qualitative content analysis technique of contract type and in-depth interviews between 8 participants in 4 professions related to the garment industry, has been done in the form of purposeful sampling. Atlas.ti7 software was used for data analysis. After conducting the interviews, 248 initial codes were identified and content themes were identified using the process of reviewing categories and subcategories, as well as frequent changes in the names of categories and the relationship of categories to subcategories. In this study, 7 categories with 15 related sub-categories, including reliance on internal strength and introduction of indigenous culture; Changing clothing export and import policies, government support, changing economic attitudes, paying attention to advertising and design, customer orientation and competitiveness, as well as marketing and technology development as content themes in designing a suitable model for identifying women's clothing brands. شد. The results showed that more attention was paid to the capabilities of the country and appreciation of the original Iranian indigenous traditions along with changes in economic and government supportive attitudes such as export and import of goods along with more attention to attractive and effective advertising and design; It can increase the number of domestic customers, insure some foreign markets of women's clothing to a large extent, and be useful and practical in identifying clothing brands for women.

    Keywords: pattern design, brand identity, clothing brands, Women
  • Bijan Khaje Noori *, Masoud Koochani Esfahani Pages 135-146

    Abstract. Body is something beyond Substantiality and it always affects the individual and social relations. Cultural capital could influence body management as part of their lifestyle. Although the body is important for everyone, the quality and quantity of body management in terms of gender are not the same. The aim of this study is to examine gender comparison of cultural capital impact on the management body. The method was survey and data collected through questionnaire. The participants sample consisted of 398 citizens of Shiraz who 18-65 years old were selected by multistage cluster sampling method. Theoretical framework is based on Bourdieu's theories to explain the impact of cultural capital on body management and feminist theory was developed to explain gender differences. The results illustrate that excess of body management dealing with women and explain the importance of gender in the body management. As well as the objectified and embodied cultural capital and objectified cultural capital have positive effects on body management of women and men, respectively. While institutionalized cultural capital does not impact on the body management of any of these groups.

    Keywords: Cultural Capital, body, body management, Gender, Shiraz
  • Alireza Sanatkhah *, Mohammad Saidi, Afsaneh Shirvanipor Pages 147-160

    The purpose of compiling this article is to investigate the factors related to violence against women prisoners in Kerman prison, which due to the broad concept of violence, has been considered in its specific case, ie beatings and premeditated murder.The method of this research is a survey method and interview and questionnaire techniques were used to collect information and the total number of people surveyed was 104 (total prisoners with a history of beatings and premeditated murder in 1999). The theoretical framework of the research is based on Freud's theory is the failure-aggression theory of Dollard, Dobb, Miller, and Sears, Bandura's theory of social learning, Hirsch's theory of social control, and Buthams' theory.

    Findings

    It indicates that the most direct and causal effect of the prison control system variable on prison violence among women. This coefficient is negative and equal to -0.269. After that, deprivation and failure with an effect of about 0.263, social control with an effect of about 0.234 affect prison violence.

    Discussion

    Violent crimes such as murder are more common in men than women (according to the research literature). Most women with a history of violence suffer from drug and alcohol use, they find aggression and violence necessary to solve their problems. The prison has largely been able to prevent violence in prisons, and the system of social control outside the prison has greatly influenced the violence of prisoners in prisons.

    Keywords: Violence, Prison, Failure, Aggression, Family Disorder, Drug Abuse
  • Masoumeh Karkhanehei, Hamzeh Ahmadian*, Omid Moradi, Qumarth Karimi. Pages 161-176
    Introduction

    Overweight are affected by biological and genetic factors. One of the variables associated with being overweight is eating disorder. The purpose of this study was to investigate the causal model of eating disorder based on self-objectification, experiential avoidance and perfectionism with the mediating role of body image concern in the community of overweight women.

    Methods

    The peresent study was descriptive correlation. The statistical population included overweight women with body mass index (BMI≥28) of Kangavar city in 2019, they had referred to sports clubs and health centers. 450 people were selected by available sampling method. Standard Eating Disorders Diagnostic Scale (EDDS); Self-reported (SO); Acceptance and Action (AAQ-II); Tehran Multidimensional Perfectionism (TMPS). Structural Equation Modeling and Spss and Amos software were used to analyze the data.

    Findings

    Indicated that perfectionism, experiential avoidance, and self-objectification are exogenous variables that affect on the endogenous variable of eating disorder, both directly and indirectly. And the effect of other exogenous variables on the endogenous variable of eating disorder is only direct. Also, the mediating variable in the relationship between predictor and criterion variables has a significant partial effect.

    Conclusion

    Self-objectification, experiential avoidance and perfectionism can be a good predictor of eating disorder in women through concern about their body image.

    Keywords: Eating Disorder, self-objectification, Experiential Avoidance, Perfectionism, Body Image Concern
  • Sousan Sahami*, Nasrin Askari Pages 177-190

    Research shows that intimacy between married couples is one of the most important factors in creating lasting marriages The research method was qualitative with in-depth interview technique. The study sample was the women on the verge of divorce who referred to Bahar Neko Counseling Center affiliated to the agency in Shiraz University of Medical Sciences. Sampling was done purposefully and the sample size is estimated by saturation of 30 peopleFindings obtained from this study showed that lack of verbal communication with the spouse, lack of spending time and in other words intimacy Consequently, this disorder also affects sexual relations and makes the partner disinterested and in some cases disgusted with having a good quality relationship. Another finding of this study, which seems to be neglected from the point of view of men, is that in order to have good sexual intercourse, a woman's mental and emotional background must be ready and having caresses, loving words is a necessary part of establishing a relationship with quality.

    Keywords: Qualitative analysis, disturbed intimacy, women, feel intimacy
  • Sadegh Panahinasab *, Meraj Derakhshan, Habib Ahmadi Pages 191-204

    The aim of this study was to investigate the social cognitive predispositions of aggression in the form of a causal model. The research project was correlational and structural equations. The statistical population of the study consisted of all second grade male high school students in Yasuj in the academic year 1397-98,that 245 of whom were selected by random sampling of multi-stage clusters. The Baumrind parenting scale, the Social domination scale of Sidanus and Prato, the Akino and Reid social attention scale, and the Bass and Perry aggression scale was used to collect data. Structural equations were used to analyze the data and the Bootstrap command in AMOS was used to investigate the mediating role. The findings showed that Permissive parenting both direct and indirect effects by mediating the tendency to social domination and avoiding social domination on aggression. Authoritarian parenting also had an indirect effect by mediating the tendency to social domination and avoiding social domination on aggression. Authoritative parenting also had an indirect effect by mediating the avoidance of social domination and social attention on aggression.

    Keywords: parenting, social domination, social attention, aggression
  • Seyyed Hadi Hosseini *, Zahra Salehi Pages 205-222

    In the recent decades, economic, social and cultural changes have increased the presence of women in the urban environment. This issue causes attention to women’s security and its determinants increase between researchers. Therefore, the purpose of this study is to investigate the role of environmental variables in women's security in urban space. The study is a survey-case study, cross-sectional and extensive research. The statistical society was 15-40 years old women of Sabzevar and the sample size was estimated based on Cochran's formula 366 which in the final questionnaire, 408 samples were collected and analyzed. The study area included 22 statistical districts of five urban textures (central, middle, informal, planned and peripheral). According to the research results, sense of place and perceptional density were two environmental variables that directly affected women's sense of security. land use mix, readability, and Duration of residence indirectly affected women's sense of security through the mediator of sense of place and environmental disorder was the only variable that affected women's sense of security, both directly and indirectly. Population density was the only variable that had no direct or indirect effect on women's sense of security. The results of stepwise regression and path analysis showed that sense of place alone explains 12.5% of women's sense of security. With the addition of the variables of perceptional density, environmental disorder and readability, the rate of explanation of the variance of the dependent variable increases by 20.7%. Reducing gender blindness in decision-making can help increase women's sense of security.

    Keywords: Sense of security, Wowens, Environmental Determinants, Sabzevar