فهرست مطالب

توانمندسازی سرمایه انسانی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1400)

نشریه توانمندسازی سرمایه انسانی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا نجف پور*، رضا نجف بیگی، کرم الله دانش فرد صفحات 1-12

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تبیین الگوی یادگیری سازمانی در کارکنان بانک های دولتی ایران(ملی، سپه، مسکن و کشاورزی) صورت پذیرفته است.پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با به کارگیری نظریه داده بنیاد انجام شده است . جامعه آماری شامل مدیران بانک های دولتی کشور، نخبگان حوزه ی یادگیری سازمانی بانک های دولتی و افرادی که از ساختار این بانک ها اطلاع داشتند، می باشد که از روش نمونه گیری انتخابی هدفمند، 15نفرازآن ها انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختار یافته استفاده شد و تحلیل مصاحبه ها نیز با استفاده از سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کد گذاری انتخابی صورت گرفت که براساس نتایج حاصل از تحلیل مصاحبه ها، الگوی یادگیری سازمانی در بانک های دولتی در پنج مقوله ی شرایط علی، زمینه ها، مداخله گرها، راهبردها و پیامدها، ارایه گردید.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، سازمان یادگیرنده، بانک های دولتی، نظریه ی داده بنیاد
  • نازنین صادق زاده، علیرضا ابراهیم پور*، مهناز ربیعی، فائزه درمان صفحات 13-28

    هدف از این پژوهش تعیین میزان تاثیر تحول فرهنگی مبتنی بر ارزش ها از طریق رهبری استراتژیک و مدیریت دانش  بر عملکرد سازمانی در اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب است. روش پژوهش بر اساس هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات از نوع توصیفی - همبستگی مبتنی بر تجزیه و تحلیل مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب به تعداد 400 نفرتشکیل دادند که از طریق فرمول کوکران تعداد 196 نفر به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد رهبری استراتژیک سرات و همکاران(2011)، پرسش نامه استاندارد تحول فرهنگی مبتنی بر ارزش ها بارت(2013) ، پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش لاوسون (2003 (و پرسشنامه استاندارد عملکرد سازمانی کاپلان و نورتون(1995) بودکه روایی و پایایی پرسشنامه ها مورد تایید قرار گرفت و تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی  مشتمل بر روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM ) و از طریق نرم افزارهای SPSS  وPLS   اجرا شد.نتایج نشان داد که تحول فرهنگی مبتنی بر ارزش ها از طریق رهبری استراتژیک بر عملکرد سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد که ضریب این تاثیر 77/0 می باشد و از طریق مدیریت دانش بر عملکرد سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد که ضریب این تاثیر 57/0 می باشد و همچنین تاثیر مستقیم بر عملکرد سازمانی نیز معنادار  و مثبت می باشد. که ضریب این تاثیر 66/0 است .هر چه میزان تحول فرهنگی مبتنی بر ارزش ها تقویت شود، عملکرد سازمانی نیز تقویت می شود و این امر توسط رهبری استراتژیک و مدیریت دانش  افزایش  می یابد.

    کلیدواژگان: تحول فرهنگی مبتنی بر ارزش ها، رهبری استراتژیک، مدیریت دانش، عملکرد سازمانی
  • روح الله سمیعی*، نسرین کوروش زاده، محمودرضا مستقیمی، طهمورث آقاجانی هشتجین صفحات 29-41

    هدف از انجام این پژوهش، ارایه الگوی جاودانگی مدیران است. این پژوهش از نوع پژوهش کیفی و با استفاده از نظریه داده بنیاد و مدل پارادایمی استراوس و کوربین انجام شده است. محدوده مطالعات، بانک سینا و مشارکت کنندگان خبرگان آگاه به حوزه مدیریت بودند. در این راستا مصاحبه های عمیق با استفاده از نمونه گیری هدفمند با تکنیک گلوله برفی صورت گرفت. در این پژوهش، داده ها بعد از انجام دادن پانزده مصاحبه به مرحله اشباع نظری رسیدند. با این حال، جهت اطمینان از کفایت، پنج مصاحبه دیگر به انجام رسید. جهت تعیین روایی از معیار لینکلن و گوبا و جهت تعیین پایایی از روش حسابرسی فرایند و توافق درونی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها، طی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام و سپس بر اساس نظریه داده بنیاد، الگوی پارادایمی تبیین شد. بر این اساس"عوامل فردی و عوامل سازمانی" به عنوان شرایط علی جاودانگی مدیران، "ظرفیت سازی فردی و سازمانی" به عنوان مقوله اصلی پژوهش، " عوامل سازمانی و عوامل محیطی" به عنوان شرایط مداخله گر و "سیاست گذاری سازمانی" به عنوان شرایط زمینه ای از دیدگاه مشارکت کنندگان پژوهش شناسایی شدند. راهبردها نیز شامل "مدیریت منابع فردی و سازمانی" و پیامدهای حاصل شامل "الگوسازی و ارزش آفرینی" می باشد.

    کلیدواژگان: جاودانگی مدیران، روش داده بنیاد، سیاست گذاری سازمانی
  • احمد عطارنیا، حمیده عباسی*، رقیه علیمحمدی صفحات 43-53

    هدف از این مطالعه ارزیابی نیازهای آموزشی بازار کار نسبت به فارغ التحصیلان رشته های دایر در آموزش فنی و حرفه ای استان قم ‏بوده است.

    روش

      این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تلفیقی از روش های کیفی و کمی بوده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارشناسان و معاونین سازمان فنی و حرفه ای قم بوده اند که حجم آن 30 نفر تعیین شده است. جهت تعیین حجم نمونه بر اساس جدول مورگان تعداد 28 نفربه عنوان نمونه با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شده اند. به منظور ارزیابی روایی پرسشنامه توسط روایی ظاهری، محتوا (روش لاوشه) سنجش گردیده است. جهت تعیین پایایی سوالات پرسشنامه به صورت جداگانه از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. پژوهش حاضر در سه مرحله انجام شده است: در مرحله اول از روش کیفی از نوع تحلیل محتوا .در مرحله دوم از تکنیک دلفی استفاده شده است. درمرحله سوم  با استفاده از تکنیک تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) موانع شناسایی شده مورد اولویت بندی قرار گیرند.

    تجزیه و تحلیل داده ها

    در این پژوهش  جهت محاسبه میانگین و انحراف معیار از طریق نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شده است و از نرم افزار اکسل برای رتبه بندی عوامل استفاده گردیده است.

    یافته ها

    نشان داده است که رتبه بندی نیازهای آموزشی بازار کار نسبت به فارغ التحصیلان رشته های دایر در آموزش فنی و حرفه ای استان قم به ترتیب: هم راستایی آموزش ها، معیارهای ویژگی های زمینه ای ،راهبردها و معیار شرایط محیطی بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش، فنی وحرفه ای، نیازهای آموزشی بازارکار
  • میثم بابائی فارسانی*، مهرداد صادقی ده چشمه، عباس قائدامینی هارونی صفحات 55-68

    پژوهش حاضر با هدف  بررسی تاثیر سیستم پنج اس بر بهره وری سازمانی از طریق فرهنگ سازمانی  می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان اداره مخابرات شهرکرد می باشند که تعداد آن ها 215 نفر می باشد که از بین آنها با استفاده از جدول مورگان به روش نمونه گیری تصادفی در دسترس تعداد 138 نفر برای شرکت در پژوهش حاضر انتخاب شدند  و برای سنجش متغیرهای مدل پنج اس، از پرسش نامه طباطبایی  (1395)، همچنین برای سنجش متغیرهای فرهنگ سازمانی، از پرسش نامه کویین  (2006) و نهایتا برای سنجش متغیرهای بهره وری سازمانی، از پرسش نامه اولسانیا و همکاران  (2012) استفاده شده است. پرسش نامه های مذکور، پس از سنجش روایی منطقی و همچنین روایی سازه، پایایی آن نیز با روش آلفای کرونباخ، که مقدار آن بالای 7/0 برآورد شد، روش تجزیه و تحلیل اطلاعات، در دو سطح توصیفی و استنباطی بوده است و از طریق نرم افزارهای «SPSS 21»، «WarpPls6» و «Lisrel 8.9» اجرا شد. یافته های پژوهش نشان داد، سیستم پنج اس، با مقدار ضریب تعیین 489/0 از طریق فرهنگ سازمانی بر بهره وری اداره مخابرات شهرکرد، تاثیر بسیار قوی ای داشته است، که مبین قدرت پیش بینی کنندگی بالای مولفه های سیستم «پنج اس» می باشد و فرهنگ سازمانی نیز با مقدار ضریب تعیین 562/0 تاثیر بسیار قوی ای بر بهره وری داشته است.

    کلیدواژگان: سیستم پنج اس، بهره وری، فرهنگ سازمانی
  • فهیمه واپرزه، بهنام طالبی*، مریم سامری صفحات 69-78

    از آنجا که معلمان سرمایه های اجتماعی نظام آموزشی در هر کشوری محسوب می شوند. از این رو توانمندسازی آنان زمینه شکوفایی نسل آتی کشور را تضمین می نماید. این پژوهش با هدف تبیین  نقش اخلاق حرفه ای بر عملکرد مدیران مدارس در توانمندسازی معلمان انجام یافته است. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه مدیران مدارس مروج سلامت استان آذربایجان شرقی در سال تحصیلی 1397-1398 می باشد. نمونه تحقیق بر اساس جدول مورگان و کرجسی 291 نفر تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی بر اساس ناحیه و منطقه آموزش و پرورش و مقطع تحصیلی انتخاب شده است. برای اندازه گیری متغیر های تحقیق از پرسشنامه اخلاق حرفه ای مدیران (بهاگیر، 1390)، پرسشنامه محقق ساخته عملکرد مدیران مدارس بوده است. روایی محتوایی پرسشنامه ها توسط متخصصان تایید و پایایی آن ها به روش آلفای کرونباخ به ترتیب برای پرسشنامه عملکرد مدیران مدارس 966/0، برای پرسشنامه اخلاق حرفه ای مدیران 911/0 برآورد شده است. نتایج حاصل از مدل معادلات ساختاری با نرم افزار pls3 نشان داد، عملکرد مدیران در توانمند سازی معلمان بر اساس اخلاق حرفه ای آنان قابل پیش بینی است (01/0>P). با توجه به نقش اخلاق حرفه ای در ارتقاء عملکرد مدیران در توانمند سازی معلمان می توان گفت ارتقاء اخلاق حرفه ای مدیران در توانمندسازی معلمان مدارس نقش موثری داشته است.

    کلیدواژگان: عملکرد مدیران، توانمندسازی معلمان، اخلاق حرفه ای، مدارس مروج سلامت
|
  • Alireza Najafpour *, Reza Najafbeigi, Karamallah Daneshfard Pages 1-12

    The purpose of this study is to define and design organizational learning model among the Iranian state banks employees. The research is carried out in the framework of qualitative approach by using grounded theory method. The Statistical Society of managers and staff of state banks, informants and elites of organizational learning of state banks such as university professors, researchers and those who have information from the structure of these banks which 15 people of them were selected by purposive sampling method. Semi-structured interviews were used to collect data; simultaneous analysis of interviews was performed using three stages of open, axial and selective coding. According to results, the organizational learning in the Iranian state banks was modeled in 5 category include: casual conditions(Individual skills, Mental models, Financial resources) , context(Cultural context, Political and economic context) intermediaries (Organizational rules, Common vision) , strategies(Performance management, Intellectual capital management, Create learning opportunities, Team learning, Systematic thinking) and results (Develop staff capabilities, Environmental adaption, Organizational success, Social learning).

    Keywords: Learning Organization, Organizational Learning, Grounded Theory, State Banks in Iran
  • Nazanin Sadeghzadeh, Alireza Ebrahimpour *, Mahnaz Rabiee, Faeze Darman Pages 13-28

    The purpose of this study is to determine the effect of cultural change based on values through strategic leadership and knowledge management on organizational performance in faculty members of the Islamic Azad University, South Tehran Branch. The research method is based on applied purpose and descriptive information collection. - Correlation is based on structural equation modeling analysis. The statistical population of the present study consisted of all faculty members of the Islamic Azad University, The research instruments were the standard questionnaire of strategic leadership of Serat et al. (2011), the standard questionnaire of cultural change based on values Bart (2013), the standard questionnaire of knowledge management Lawson (2003), and the standard questionnaire of organizational performance Kaplan and Norton (1995) which were validity and reliability. Questionnaires were approved and data analysis was performed at both descriptive and inferential levels, including structural equation modeling (SEM) and through SPSS and PLS software. The results showed that value-based cultural transformation from Through strategic leadership has a positive and significant effect on organizational performance that the coefficient of this effect is 0.77 and through knowledge management has a positive and significant effect on organizational performance that the coefficient of this effect is 0.57 and also a direct effect on organizational performance. It is significant and positive that the coefficient of this effect is 0.66. As a result, as the rate of cultural change based on values is strengthened, organizational performance is strengthened and this is increased by strategic leadership and knowledge management.

    Keywords: Value-Based Cultural Transformation, Strategic Leadership, Knowledge management, Organizational Performance
  • Roohallah Samiei *, Nasrin Kouroshzadeh, Mahmudreza Mostaghimi, Tahmures Aghajani Hashtjin Pages 29-41

    The purpose of this study is to provide a model of immortality of managers. This research is a qualitative research using the data theory of the foundation and the paradigm model of Strauss and Corbin. Scope of study: Sina Bank and contributors were knowledgeable about management. In-depth interviews were conducted using purposive sampling using the snowball technique.In this study, the data reached a theoretical saturation stage after conducting fifteen interviews. However, five more interviews were conducted to ensure adequacy. The Lincoln and Guba criteria were used to determine validity and the process audit method and internal agreement were used to determine reliability. Data analysis was performed in three stages of open coding, axial coding and selective coding and then based on data-based theory, a paradigmatic model was explained. Accordingly, "individual factors and organizational factors" as causal conditions of immortality of managers, "individual and organizational capacity building" as the main category of research, "organizational factors and environmental factors" as intervening conditions and "politics" "Organizational setting" were identified as the underlying conditions from the perspective of the research participants. Strategies also include "individual and organizational resource management" and the consequences include "modeling and value creation".

    Keywords: Immortality of Managers, Foundation Data Method, Organizational policy making
  • Ahmad Atarnya, Hamideh Abbasi *, Roghayeh Alimohammadi Pages 43-53
    Objective

    The purpose of this study was to evaluate the educational needs of the labor market in relation to graduates of technical and vocational education in Qom province.

    Method

    This research has been applied in terms of purpose and a combination of qualitative and quantitative methods. The statistical population of this study was all experts and deputies of Qom Technical and Professional Organization, the volume of which is 30 people. To determine the sample size based on Morgan table, 28 people were selected as the sample by available sampling method. In order to evaluate the validity of the questionnaire by the apparent validity, the content (Lavache method) was assessed. Cronbach's alpha method was used to determine the reliability of the questionnaire questions separately. The present research has been done in three stages: in the first stage, a qualitative method of content analysis. In the second stage, the Delphi technique has been used. In the third stage, prioritize the identified barriers using the Analytic Hierarchy Process (AHP) technique. In this study, data analysis was performed to calculate the mean and standard deviation through SPSS software version 23 and Excel software was used to rank the factors. Findings have shown that the ranking of educational needs of the labor market in relation to graduates of technical and vocational education in Qom province, respectively: the alignment of education, criteria of underlying characteristics, strategies and criteria of environmental conditions.

    Keywords: Technical, and vocational education, Labor market training, needs
  • Meysam Babaeefarsani *, Mehrdad Sadeghi De Cheshmeh, Abbas Ghaedamini Harouni Pages 55-68

    The main purpose of this study is to "investigate the effect of Panjas system on organizational productivity through organizational culture of Shahrekord Telecommunication Office". This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. The statistical population of this study is all managers and employees of Chaharmahal and Bakhtiari Telecommunication Department. According to statistics, by the end of the summer of 1398, their number is 215 people. The sample size was calculated to be 138 people based on simple random sampling method. The variables of Panjas model, from Tabatabai standard questionnaire (2016), also to measure organizational culture variables, from Quinn standard questionnaire (2006) and finally to measure organizational productivity variables, from Olsania standard et al. (2012) used. The questionnaires, after assessing the logical validity as well as the validity of the structure, its reliability was also estimated by Cronbach's alpha method, which was estimated to be 96 / s, the method of data analysis was at both descriptive and inferential levels and through SPSS 21, WarpPls6 and Lisrel 8.9 software were implemented. The research findings showed that the five S system, with a value of 0.489 through organizational culture, has had a very strong effect on the productivity of Shahrekord Telecommunication Office, which indicates the high predictive power of the components. The system is "Panjas" and organizational culture has had a very strong effect on productivity with a value of 0.602.

    Keywords: 5s system, Productivity, Organizational Culture
  • FAHIMEH VAPARZEH, Mariyam Sameri Pages 69-78

    Because social capital teachers are the educational system in any country. Therefore, their empowerment guarantees the prosperity of the next generation of the country. This study was conducted to explain the role of professional ethics on the performance of school principals in empowering teachers with PLS approach. The present study was descriptive-correlational. The statistical population includes all principals of health promoting schools in East Azerbaijan province in the academic year 2018-2019. The research sample was determined based on Morgan and Kerejsi table of 291 people and was selected based on random relative stratified sampling method based on education district and region and educational level. To measure research variables, the professional ethics questionnaire of principals (Bahagir, 2011) is a researcher-made questionnaire of school principals. The content validity of the questionnaires was estimated by the experts and their reliability was estimated by Cronbach's alpha method for the school principals' performance questionnaire of 0.966, respectively, and for the professional ethics questionnaire of 0.911 principals. The results of the structural equation model with pls3 software showed that the performance of principals in empowering teachers based on their professional ethics is predictable (P <0.01). Given the role of professional ethics in improving the performance of principals in empowering teachers, it can be said that promoting the professional ethics of principals has an effective role in empowering school teachers.

    Keywords: principal performance, teacher empowerment, Professional Ethics, health promoting schools