فهرست مطالب

نشریه توانمندسازی سرمایه انسانی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی مصطفی روزبه، کاوه تیمورنژاد*، محمدرضا ربیعی مندجین صفحات 265-284

    یکی از زمینه های موفق الگوهای خط مشی گذاری شناخت درستی از بازیگران و روابط بین آنها است. هدف این پژوهش در ابتدا معرفی الگویی برای خط مشی گذاری توسعه منابع انسانی است و در ادامه به شناخت مهم ترین بازیگران موثر و مطلوب در اجرای موفق خط مشی ها خواهد پرداخت و با سطح بندی و تعیین روابط مولفه ها الگویی شفاف تر بر مبنای مدل فرایند خط مشی گذاری ارایه می دهد. مقاله حاضر از حیث هدف کاربردی، از حیث ماهیت داده ها کیفی و از حیث روش گرداوری داده ها پیمایشی و مقطعی است. تا رسیدن به اشباع نظری با 18 نفر از خبرگان مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت گرفته است و این داده ها با روش تم تحلیل شده است. روش نمونه گیری غیراحتمالی و قضاوتی هدفمند بوده است. در این پژوهش هفت بازیگر اصلی جهت اجرای الگو شناسایی شده اند و در سطح بندی مولفه ها بازطراحی نظام آموزش کارکنان با رویکرد توسعه منابع انسانی در سطح یک قرار می گیرد، از دیگر یافته های پژوهش شناسایی هفت بازیگر اصلی برای تحقق الگو است و لزوم مشروعیت دهی به الگو و بازیگر اصلی توسط یک نهاد عالی خط مشی گذار مثل مجلس شورای اسلامی است. مهم ترین نتایج این پژوهش قرار گرفتن مولفه بازطراحی نظام آموزش کارکنان با استفاده مکانیزم عقلایی در سطح اول که محققین قبلی نیز روی آن تاکید داشته اند و  تشکیل یک موسسه عالی مستقل به عنوان محوری ترین بازیگر در موفقیت الگو است.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، توسعه منابع انسانی، بازیگران خط مشی، روابط مولفه ها، دستگاه های دولتی
  • سید محمدرضا حسینی، حمیدرضا رضایی کلیدبری* صفحات 285-299

    چارچوب شایستگی با مدیریت شایستگی محور و مدل های شایستگی، ابزار کلیدی در مدیریت منابع انسانی است. بسیاری از دولت ها، چارچوب شایستگی را در بخش های دولتی نیز به کار بسته اند و نتایج مثبتی را در فرآیندهای استخدام و ارتباطات جامع با کارکنان و فرآیندهای آموزش و توسعه شاهد بوده اند. بنابراین هدف این تحقیق شناسایی و اولویت بندی موانع رفتاری استقرار نظام شایستگی در استانداری گیلان بر اساس مدل ساختاری - تفسیری (ISM)[1] است. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی بوده و جامعه آماری آن خبرگان اجرایی استانداری گیلان شامل: مدیران کل استانداری، معاونین مدیرکل، روسای گروه، کارشناسان استانداری و همچنین خبرگان دانشگاهی هستند که نمونه آماری به تعداد 14 نخبه اجرایی و دانشگاهی به روش نمونه گیری قضاوتی هدفمند انتخاب گردیدند. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی بوده و ابزارهای گردآوری داده ها؛ مصاحبه ساختار یافته با خبرگان و تکمیل پرسشنامه است که روایی[2] ابزار گردآوری داده ها به صورت محتوایی و صوری و با شاخص (CVR) سنجیده شده و برای پایایی[3] با نظر خبرگان و اساتید علمی تایید گردید. برای اولویت بندی موانع رفتاری نظام شایستگی از تکنیک ساختاری- تفسیری استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان می دهد خویشاوندگرایی، پارتی بازی و قانون گریزی، وجود روابط دوستانه ناشی از فرهنگ ایرانی در روابط کاری و ضعف شخصیتی برخی مدیران سازمان و گماردن افراد متنفذ در چندین پست حساس مدیریتی بدون توجه به ساختار سازمانی و اصل شایسته سالاری، از جمله مهمترین موانع رفتاری هستند که بیشترین تاثیرگذاری در استقرار نظام شایستگی را دارند.

    کلیدواژگان: نظام شایستگی، مدل ساختاری - تفسیری، موانع رفتاری
  • رضا سپهوند، زهرا محمدیانی*، انیس موید صفحات 301-308

    افزایش قابلیت استخدامی مهمترین عاملی است که افراد حرفه ای به دنبال آن بوده تا بتوانند به موقعیت های شغلی مطلوب دست یافته و در مسیر پیشرفت و توسعه شغلی حرکت کنند. اخیرا در ادبیات مدیریت موضوعات جدیدی همچون خودرهبری طرح شده اند که، افراد را در افزایش قابلیت استخدام یاری می کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر خودرهبری بر قابلیت استخدام پذیری است. روش پژوهش از نوع توصیفی_پیمایشی و از نظر هدف توسعه ای و کاربردی است. جامعه آماری دانشجویان رشته مدیریت دانشگاه لرستان می باشند. روش نمونه گیری استفاده شده نمونه گیری دردسترس است. از آنجایی که حجم کلی 350 نفر است، حجم نمونه 183 نفر براساس فرمول کوکران بدست آمده است.  برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار smart-pls بهره گرفته شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد خودرهبری با ضریب مسیر 456/0 بر قابلیت استخدام تاثیر مثبت و معناداری دارد. با توجه به این یافته ها می توان نتیجه گرفت خود رهبری بر قابلیت استخدام تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: خود رهبری، قابلیت استخدام پذیری، شرکت ارتباطات سیار ایران
  • غلامرضا جباری مراغوش*، جهانگیر یاری، صادق ملکی آوارسین صفحات 309-316

    پژوهش حاضر با هدف سنجش روابط  بین رهبری معنوی و بالندگی اعضای هیات علمی با نقش میانجی یادگیری سازمانی در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی انجام شد این پژوهش از نظر نوع توصیفی و از لحاظ روش، همبستگی می باشد. جامعه آماری 695 نفر از مدرسین تمام وقت 13 واحد بود که از میان آنان 263 نفر از جدول کرجسی و مورگان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات ازسه پرسشنامه استاندارد، رهبری معنوی فرای، بالندگی قرونه و یادگیری سازمانی نیفه استفاده گردید. روایی محتوایی و  سازه ای پرسشنامه ها تایید و پایایی آلفای کرونباخ آنها  در مرحله مقدماتی و نهایی مناسب بود. به منظور ارزیابی روابط بین متغیرهای مکنون و اندازه گیری شده در الگوی مفهومی، از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان دهنده رابطه مثبت و معنی داری  بین رهبری معنوی با  بالندگی می باشد در عین حال نتایج نشان داد که یادگیری سازمانی نقش میانجی در رابطه بین رهبری معنوی با بالندگی ایفا می کند. نتیجه اینکه رهبری معنوی با میانجیگری یادگیری سازمانی تاثیر مثبت و معنی داری در بالندگی مدرسین دارد.

    کلیدواژگان: رهبری معنوی، کارآفرینی، بالندگی، یادگیری سازمانی، اعضای هیات علمی
  • وحید بخردی نسب* صفحات 317-329

    چابک سازی پدیده ناشناخته ای است که به لحاظ تجربی در پژوهش ها کمتر به بررسی آن پرداخته شده است.کاهش بهنگام نیروی کار در شرکت توسط مدیریت، به معنای چابک سازی است که به عنوان یک راهبرد رهبری بها می توان از آن یاد نمود. تغییرات نیروی انسانی در شرکت، کاهش هزینه های کارکنان و حقوق و دستمزد پرسنل را به با خود به ارمغان می آورد که در مواقع بحرانی یک مزیت رقابتی برای شرکت می باشد. منطبق بر نظریه بازی ها اتخاذ راهبرد رهبری بها از سوی مدیران، شرکت های در معرض ورشکستگی را نجات می دهد. چابک سازی سازوکاری از راهبرد رهبری بها است که با اتخاذ آن یک شکاف عمیق بین شرکت های پیروی کننده از این راهبرد و ورشکستگی بوجود می آورد. بر این اساس از هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر چابک سازی بر ورشکستگی شرکت هاست. جامعه آماری این پژوهش کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1395 می باشد. حجم نمونه بر اساس روش حذف نظام مند بالغ بر 175 شرکت انتخاب شد. روش اجرای پژوهش مبتنی بر رگرسیون چندگانه و داده های ترکیبی است. نتایج پژوهش نشان داد که مدیران با اتخاذ راهبردهای رهبری بها و سیاست چابک سازی، احتمال وقوع ورشکستگی را به صورت قابل ملاحظه ای کاهش می دهند.

    کلیدواژگان: چابک سازی، ورشکستگی، راهبرد رهبری بها، نظریه بازی ها
  • حسین عسکری پور لاهیجی*، رضا عطوفت شمسی صفحات 331-345

    بهبود شاخص توسعه انسانی بهترین سازوکار توانمندسازی انسان ها برای دستیابی به هدف ارتقای سطح زندگی آن ها است که از طریق بهره گیری از توانمندهای انسانی حاصل می شود. ارتقای سطح کیفیت زندگی افراد یک جامعه درگرو تحول اساسی در متغیرهای اقتصادی، آموزشی و بهداشتی است. پژوهش حاضر بر آن است تا وضعیت استان های کشور را ازنظر شاخص توسعه انسانی برای سال های 1385، 90 و 95 بررسی کند. روش پژوهش در این مقاله توصیفی- تحلیلی و از حیث نوع پژوهش کاربردی است. میانگین شاخص توسعه انسانی استان ها برای سال های 1385، 90 و 95 به ترتیب برابر با 660/0، 650/0 و 627/0 است. یافته های پژوهش نشان می دهد که استان های دارای شاخص توسعه انسانی پایین منطبق بر استان های مرزی کشور است. همچنین استان هایی که دارای وضعیت مطلوبی در شاخص توسعه انسانی هستند اغلب در مرکز کشور واقع شده اند. به طورکلی بافاصله گرفتن از مرکز کشور به سمت مناطق مرزی، شاخص توسعه انسانی کاهش میابد. ملاحظه می گردد که شاخص آموزش استان ها، نقطه قوت شاخص توسعه انسانی استان ها است. درمجموع نابرابری شدیدی بین استان های کشور مشاهده می شود و این نابرابری در شاخص رفاه اقتصادی بیش از دو شاخص آموزش و بهداشت است.

    کلیدواژگان: شاخص توسعه انسانی، امید به زندگی در بدو تولد، میانگین سال های تحصیل، درآمد ناخالص ملی سرانه
  • احسان ابراهیمی ورکیانی، مهرزاد مینویی*، عارفه فدوی، زادالله فتحی صفحات 347-363

    به طور کلی، مهمترین هدف مدیریت، انجام پروژه با حداقل هزینه و در زمان مقرر با رعایت مسایل کیفی از پیش تعیین شده می باشد و از آنجایی که مدیریت ریسک فرآیندی گروهی و دارای روشی سیستماتیک است، بکارگیری صحیح این تکنیک موجب خواهد شد تا اهداف کلان پروژه قابل حصول و دسترسی باشد. نگرش اقتصاد مقاومتی در مدیران و پیمانکاران مجموعه می باشد، در همین راستا، در این پژوهش، نقش نگرش اقتصاد مقاومتی در بهبود مدیریت ریسک پروژه مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی بوده و در روشی توصیفی ، اطلاعات جامعه مورد مطالعه با استفاده از پرسشنامه ای که روایی و پایی آن مورد تایید قرار گرفت،  جمع آوری و تحلیل گردید. جامعه آماری این پژوهش کلیه پیمانکاران قرار گاه سازندگی خاتم الانبیا (438 پیمانکار) بودند، که بر اساس جدول مورگان، حداقل  نمونه ای برابر با 190 نفر تعیین شد، اما با توجه به پیش بینی های صورت گرفته در مورد پرسشنامه های غیرقابل قبول، در مجموع 230 پرسشنامه توزیع گردید که از این تعداد 217 پرسشنامه به صورت قابل قبول برگشت داده شد. در این پژوهش، افراد نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند و  نتایج آزمون فرضیات  این پژوهش با استفاده از تحلیل رگرسیون و نرم افزار spss،  حاکی از این بود که  نگرش اقتصاد مقاومتی در پیمانکاران قرارگاه خاتم  بر مدیریت ریسک هزینه، کیفیت و زمان پروژه های ساخت و ساز نقش معناداری دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، نگرش اقتصاد مقاومتی، مدیران
|
  • Ali Mostafa Roozbeh, Kaveh Teymournejad *, Mohammad Reza Rabiee Mondajin Pages 265-284
    Context/Purpose

    One of the most successful areas of calligraphy patterns is the correct understanding of the actors and the relationships between them. The aim of this study is to first introduce a model for human resource development policy-making and then to identify the most important and effective actors in the successful implementation of policy-making and provide a clearer model based on the policy-making process model by leveling and determining the relationship of components.

    Methodology

    The present paper is qualitative in terms of practical purpose, qualitative in terms of data nature, and survey and cross-sectional in terms of data collection method. To achieve theoretical saturation, a semi-structured interview was conducted with 18 experts, and this data was analyzed by thematic method. The method of sampling was unlikely and purposeful judgment.

    Findings

    In this study, seven main actors have been identified to implement the model and at the configuration of components, redesigning the staff education system with human resource development approach is at the level of one of the other findings of the research is to identify the seven main actors. The main actor is from a high-ranking institution such as the Islamic Consultative Assembly.

    Conclusion

    The most important results of this study are the redesign of the staff education system using the first level rational mechanism that previous researchers have emphasized and the formation of an independent higher institution as the most central actor in the success of the model.

    Keywords: Policy Making, Human Resource Development, Policy Actors, Component Relationships, Government Agencies
  • Sayedmohammadreza Hosseini, Hamidreza Rezaee Kelidbari * Pages 285-299

    The competency framework with competency-based management and competency models is a key tool in human resource management. Many governments have also implemented a competency framework in the public sector, and have seen positive results in recruitment processes and comprehensive communication with staff and training and development processes. Therefore, the purpose of this study is to identify and prioritize the behavioral barriers to the establishment of competency system in Guilan governorate based on Structural-Interpretive Model(ISM). The research method is descriptive survey and its statistical population consists of Guilan governor general executives including general managers, deputy directors, heads of departments, governing experts as well as academic experts. They were selected. The method of data collection is library and field data collection tools; structured interview with the elite and completing the questionnaire. The validity of the data collection tool is content-based and face-to-face(CVR). Confirmed. Structural-interpretive technique was used to prioritize. The findings of this study show that kinship, partying, and law-abiding, the existence of friendly relationships stemming from Iranian culture in the working relationships and personality weaknesses of some managers of the organization and the appointment of influential people to several sensitive managerial positions regardless of organizational structure and meritocracy principle, Behavioral dimension is one of the barriers that have the greatest impact on the establishment of the merit system.

    Keywords: Meritocracy system, Interpretative structural model, Behavioral barriers
  • Reza Sepahvand, Zahra Mohamadiany *, Anis Moayed Pages 301-308
    Aim

    Increasing employability is the most important factor that was followed by professionals so that they can get the job they want and move along the path of career development. Recently, management literature has addressed new issues such as self-management and career path orientation of proteins that help individuals to increase their employability. The purpose of the present study was to investigate the effect of self-leadership on employability with the mediating role of protean career orientation in Iranian mobile communications company.

    Methods

    The research method is descriptive-survey and in terms of developmental and practical purpose. A questionnaire was used to collect data. Structural equation modeling technique with the help of PLS software was used to analyze the data..

    Results

    The results show that self-leadership has a positive and significant effect on employability both directly (path coefficient 0.689) and indirectly (path coefficient 0.354) through protean career orientation. Also, self-leadership (path coefficient 0.777) has a positive and significant effect on protean career orientation and protean career orientation (path coefficient 0.456) on employability..

    Conclusion

    based on these findings, it can be concluded that self-leadership on protean career orientation and employability has a positive and significant effect.

    Keywords: self-leadership, protean career orientation, Employability, Iranian mobile communications company
  • Gholamreza Jabbari Maraghosh *, Ghangher Yari, Sadegh Maleki Pages 309-316

    The purpose of this study was to evaluate the causal relationship between spiritual leadership and faculty development with the mediating role of organizational learning in Islamic Azad University branch of West Azarbaijan province The population of the study was 695 full-time teachers of 13 units, among them 263 people were selected using stratified random sampling method and Krejcie and Morgan table were used to determine the sample size.tree standard questionnaires, Fry's Spiritual Leadership , Quarterly Growth and Organizational Learning were used for data collection. Content and construct validity of the questionnaires confirmed and Cronbach's alpha reliability in the baseline and the final was appropriate. Structural equation modeling was used to evaluate the fear relationships of the variables currently being measured in the conceptual model. The results showed a positive and significant relationship between spiritual leadership and development, while the results showed that organizational learning plays a mediating role in the relationship between spiritual leadership with development.

    Conclusion

    Spiritual leadership mediated by organizational learning has a positive and significant effect on faculty development.

    Keywords: spiritual leadership, development, Organizational Learning, Faculty Members
  • Vahid Bekhradi Nasab * Pages 317-329

    Agility is an unknown phenomenon that is less empirically investigated in previous researches. Agility means the reduction in the workforce by management, which can be considered as a cost leadership strategy. Human resource changes in the company, lower staff costs and personnel salary are the results of agility which in times of crisis is a competitive advantage for the company. According to the game theory, adopting a strategy of cost leadership by managers reduces the risk of bankruptcy. The purpose of this study is to investigate the effect of agility on the probability of bankruptcy. The population of this research is all companies listed on Tehran Stock Exchange from 2011 to 2016, and the sample size based on the systematic elimination method is 175 companies. The multiple regression analysis is used to test the research hypothesis. The results of the study show that managers, by adopting cost leadership strategies and agility policies, significantly reduce the likelihood of bankruptcy.

    Keywords: Agility, bankruptcy, Cost Leadership Strategy, Game Theory
  • Hossein Askari Pour Lahiji *, Reza Otofat Shamsi Pages 331-345

    Improving the human development index is the best mechanism for empowering people to achieve the goal of raising their living standards through human capabilities. Promoting the quality of the life of a community is a fundamental change in the economic, educational, and health variables. The present study seeks to examine the status of the provinces of the country in terms of the human development index for the years 2005, 2010, and 2015? The method of this research is descriptive-analytic and is an applied research type. The average human development index for provinces for 2005, 2010, and 2015 is 0.660, 0.650, and 0.627 respectively. Provinces that have a favorable status in the human development index are often located in the center of the country. Overall, the human development index decreases as the center of the country reaches the border regions. It should be noted that the provincial education index is the strong point of the human development index of the provinces. In sum, there is a strong inequality between the provinces of the country and this inequality in the index of economic well being is more than two indicators of education and health. The findings of this research show that provinces with low human development index are consistent with the border provinces of the country.

    Keywords: Human Development Index, Life Expectancy at Birth, Mean Years of Schooling, GNI Per Capita
  • Ehsan Ebrahimi Varkiany, Mehrzad Minooi *, Arefeh Fadvi, Zadalah Fathi Pages 347-363

    In general, the most important purpose of management is to perform the project at the least costly and in a timely manner with due regard to predetermined quality issues, and since risk management is a systematic, group process. One of the factors that seems to be able to play an important role in controlling the risks associated with construction projects is the attitude of resistance economics in managers and contractors. In this regard, in this study, the role of resistance economy attitude in improving management Project risk has been investigated. The purpose of this study was applied and in a descriptive way, the information of the study population was collected and analyzed using a questionnaire whose validity and reliability were confirmed. The statistical population of this study was all Khatam al-Anbia construction contractors (438 contractors), which according to Morgan's table was at least 190, but according to forecasts of unacceptable questionnaires, in A total of 230 questionnaires were distributed out of which 217 were returned as acceptable. In this study, the sample population was selected and tested using available sampling method. The results of hypothesis testing using regression analysis and spss software indicated that the attitude of Resistance Economics in Khatam Al Anbia camp contractors on risk management. Cost, quality and timing of construction projects play a significant role.

    Keywords: Risk Management, Resistance Economics Attitude, Managers