فهرست مطالب

مجله سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران
سال سی و نهم شماره 2 (پیاپی 154، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سپیده تقوی، مجید ملک محمد*، احمد امین، نسیم نادری، انسیه واحدی، فرح نقاش زاده، بابک شریفی کاشانی، مصطفی قانعی، مرجان حاج احمدی پور رفسنجانی، حسین نوید، محمدرضا تابان صادقی، مهدیه خبازیان، آرمین شیروانی، یاسمن خلیلی، اکبر نیک پژوه، فریدون نوحی، محمدرضا مسجدی، مجید ملکی، حسن الله صادقی صفحات 73-83

    پرفشاری شریان ریوی یک بیماری به شدت ناتوان کننده و کشنده است. متاسفانه علیرغم پیشرفت هایی که اخیرا در انتخاب های درمانی این بیماری حاصل شده ، پزشکان و بیماران هنوز با مشکلات زیادی در بکارگیری روش های درمانی و برخورد با مشکلات این بیماران مواجه هستند. در طی آماده سازی این دستور العمل شواهد موجود در منابع معتبر دنیا، توسط متخصصین مجرب در این زمینه بدقت بررسی شدند و تلاش شد که توصیه ها بر مبنای شواهد علمی تنظیم شوند. متاسفانه در خیلی از موارد، شواهد دقیقی جهت پاسخگویی به بسیاری از سوالاتی که در مواجهه با این بیماران پیش می آید وجود ندارد که عمدتا به دلیل تعداد کم و ناهمگون بیماران در مطالعات انجام شده می باشد. بنابراین در مواردی که شواهد قوی و کافی بر اساس کارآزمایی های بالینی کنترل شده، موجود بود توصیه ها بر مبنای این شواهد آورده شدند و در مواردیکه شواهد ناکافی بودند توصیه ها براساس خرد جمعی متخصصین مجرب در این زمینه و مطالعات موردی انجام شده، تنظیم گردید. این دستور العمل، راهنمایی برای درمان بیماران پرفشاری شریان ریوی (گروه I) بوده و تاکید می شود که قبل از شروع درمان، باید تشخیص دقیق بیماری و علت آن توسط متخصصین مجرب در این زمینه مشخص شده باشد

    کلیدواژگان: دستورالعمل درمانی(گایدلاین)، پرفشاری شریان ریوی، ریه
  • سید علیرضا ناجی، سید محمد سیدمهدی، محمد ورهرام، نسیبه زنجری، سیمین دخت بیات، سمیه حسنی* صفحات 84-93
    زمینه

    افزایش آگاهی پزشکان و مراقبان در مورد ویروس نقص ایمنی انسانی و ایدز (HIV)، روش های تشخیصی پیشرفته، استفاده همه جانبه از داروهای ضد ویروسی ترکیبی، درمان های ضد ویروسی بسیار فعال و تحمل بیشتر داروهای جدید نسبت به داروهای قدیمی موجب کاهش مرگ و میر، افزایش طول عمر و در نتیجه افزایش تعداد سالمندان مبتلا به این ویروس شده است. بهبود پیامدهای درمان به طور مستقیم وابسته به میزان تبعیت از درمان ضدویروسی می باشد. بنابراین شناخت عوامل مرتبط با تبعیت از درمان ضد ویروسی برای مقابله موفق با بیماری HIV و جلوگیری از انتشار آن در جامعه ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با تبعیت از درمان ضدویروسی در سالمندان مبتلا به HIV انجام شد.

    روش کار

    به منظور دستیابی به مقالات مرتبط، پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی زبان از جمله PubMed، Scopus، Google scholar و ISI مورد بررسی قرار گرفت. مرور انجام شده بدون محدودیت زمانی و بر روی مقالات منتشر شده تا فوریه سال 2020 انجام شد. در نهایت 15 مقاله براساس معیارهای مورد نظر و اهداف پژوهش انتخاب شد.

    یافته ها

    اغلب مطالعات در ایالات متحده و در سال های 2016 به بعد انجام شده بود. براساس مرور مطالعات، عوامل مرتبط با تبعیت از درمان ضدویروسی در سه طبقه عوامل ساختاری و اجتماعی، عوامل خانوادگی و عوامل فردی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    شناخت عوامل مرتبط با عدم تبعیت از درمان ضد ویروسی و انجام مداخلات مناسب گامی مهم در جهت حفظ و ارتقاء سلامت بیماران و دیگر افراد جامعه است. عدم دسترسی به خدمات درمانی، مشکلات اقتصادی، آگاهی و دانش ناکافی در رابطه با بیماری HIV  و نداشتن حمایت اجتماعی از عوامل موثر بر تبعیت از درمان ضد ویروسی و قابل تغییر هستند بنابراین برنامه ریزی و سیاست گذاری در رابطه با افزایش مراکز ارایه دهنده مراقبت، ارایه کمک های مادی و غیرمادی به بیماران، ارایه آموزش های مناسب به پرسنل درمانی، خانواده ها و بیماران، توانمندسازی بیماران ، غربالگری مشکلات روانی از جمله افسردگی برای بیماران می تواند در بهبود تبعیت از درمان کمک کننده باشد. علاوه بر این برای عوامل غیرقابل تغییر از جمله زنان سالمند مبتلا به HIV، سالمندان بی سواد و سالمندان با اختلالات شناختی و دمانس نیز باید سیاست های حمایتی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: سالمند، ویروس نقص ایمنی انسانی، ایدز، تبعیت از درمان ضدویروسی
  • انغام امین نسب، محمد حاتمی*، حسن احدی صفحات 94-101
    زمینه

    سرطان ریه جزء شایع ترین و خطرناک ترین سرطان ها در جهان می باشد. توجه به وضعیت روانشناختی بیماران مبتلا به سرطان ریه به دلیل میزان آسیب پذیری بالای این بیماران در طول درمان بسیار مهم است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مدیریت استرس با رویکرد شناختی-رفتاری بر سطح کورتیزول وکیفیت زندگی در بیماران مبتلا به سرطان ریه انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و دوره پیگیری سه ماهه بود که در ماه های شهریور تا آبان 1398 انجام شد. در این پژوهش 30  نفر از بیماران مبتلا به سرطان ریه مراجعه کننده به بیمارستان مسیح دانشوری شهر تهران به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند و با استفاده از پرسشنامه اندازه گیری کیفیت زندگی36-SF  و اندازه گیری سطح کورتیزول مورد پیش آزمون قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت درمان مدیریت استرس با رویکرد شناختی - رفتاری  قرار گرفت و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. در پایان هر دو گروه، مورد پس آزمون قرار گرفتند و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و روش تحلیل واریانس مکرر چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین دو گروه آزمایش و گواه پس از اجرای درمان مدیریت استرس با رویکرد شناختی - رفتاری تفاوت معناداری وجود داشت. به طوریکه، میانگین نمره مولفه های کیفیت زندگی افزایش و سطح کورتیزول گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (001/0>P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش حاضر، درمان مدیریت استرس با رویکرد شناختی- رفتاری در افزایش کیفیت زندگی و کاهش سطح کورتیزول بیماران مبتلا به سرطان ریه موثر می باشد. بنابراین می توان پیشنهاد داد که به منظور ارتقاء کیفیت زندگی و کاهش سطح کورتیزول این بیماران غربالگری روانشناختی انجام گردد.

    کلیدواژگان: درمان مدیریت استرس، رویکرد شناختی-رفتاری، سرطان ریه، کورتیزول، کیفیت زندگی
  • شمامه زمانی، سیروس احمدی*، بهزاد بهزادنیا صفحات 102-110
    زمینه

    بر اساس نظریه خود-مختاری، پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط رفتارهای شفقت ورزی بر مدیریت استرس در مربیان ورزشی بر اساس نقش میانجی گری نیازهای اساسی روان شناختی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه 276 نفر از مربیان باشگاه های حرفه ای ورزش های گروهی و انفرادی در سطح استان های شمال غرب کشور به صورت هدفمند و در دسترس در این پژوهش شرکت کردند. پرسشنامه های پژوهش (شفقت ورزی به خود، نیازهای اساسی روان شناختی، استرس ادراک شده و مشخصات فردی) با استفاده از فرم های گوگل داک به صورت الکترونیکی از طریق واتساپ، ایمیل و تلگرام در اختیار جامعه پژوهش قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، رفتارهای شفقت ورزی ارتباط مثبتی با تجربه رضایتمندی از نیازهای اساسی روان شناختی و استرس ادراک شده ی مثبت داشت. در مقابل، این رفتارها ارتباط منفی با تجربه تخریب نیازهای اساسی روان شناختی و استرس ادراک شده ی منفی داشت. نتایج آزمون تحلیل مسیر نشان داد که رضایتمندی و تخریب نیازهای اساسی روان شناختی به ترتیب میانجی گر مثبت و منفی در رابطه بین رفتارهای شفقت ورزی با استرس ادراک شده ی مثبت و منفی بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش ضمن تایید فرضیات پژوهش و نظریه خود-مختاری، بر نقش تاثیرگذار رفتارهای شفقت-ورزانه در رضایتمندی از نیازهای روان شناختی و استرس ادراک    شده ی مثبت تاکید دارد.

    کلیدواژگان: شفقت ورزی، مدیریت استرس، نیازهای اساسی روان شناختی، نظریه خود-مختاری، مربیان ورزشی
  • نادر اکبری دیلمقانی، مریم زینالی اویدین، سعدی بنار، محمدرضا حاجی اسماعیلی، بهاره خیری، سعیده ناطقی نیا* صفحات 111-115
    زمینه

    با پیشرفت علم پزشکی و سیاست های بهداشتی، نسبت افراد بالای 60 سال و سالمند رو به افزایش گذاشته است. هدف از این مطالعه بررسی تعداد پذیرش افراد مسن در بخش تصویربرداری بیمارستان لقمان حکیم به عنوان نمونه ای از بیمارستان های دولتی (که بیشتر طبقه متوسط به آنها مراجعه می کنند) بود.

    روش کار

    داده های مربوط به کلیه بیماران بستری و سرپایی که برای تصویربرداری تشخیصی در سال 1394 به بیمارستان لقمان حکیم مراجعه نمودند، جمع آوری و سپس با استفاده از نرم افزارSPSS به آنالیز داده ها پرداخته شد.

    یافته ها

    بررسی و مقایسه تعداد پذیرش، جنسیت، خدمات انجام شده، نوع پذیرش و هزینه تصویربرداری نشان داد که بین این متغیرها رابطه معناداری وجود داشت و به دلیل تاثیر این نوع ارتباط در بخش های تصویربرداری تشخیصی، در شیفت کاری، بر اساس تجربه کاری و جنسیت تکنسین ها ، انجام مطالعات دقیق تر و انجام آموزش های لازم در بیمارستان و خدمات بخش تصویربرداری تشخیصی ضروری است.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج مطالعه حاضر، تعدیل و تناسب سازی بخش تصویر برداری برای تعدیل در هزینه های سلامت سالمندی باید در دستور کار تصمیم گیران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تصویر برداری، مدیریت بهبود کیفیت، سالمندان
  • فرشته حسین لو*، افسانه زمانی مقدم، رضا سورانی یانچشمه صفحات 116-125
    زمینه

    هدف پژوهش حاضر عبارت بود از ارایه مدلی به منظور توسعه ارتباط صنعت با دانشگاه، که در دانشگاه آزاد اسلامی، واحدهای شهر تهران صورت گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش عبارت از روش ترکیبی کیفی به روش تیوری زمینه ای و مدل معادلات ساختاری به روش کمی بود. جامعه پژوهش در بخش کیفی عبارت بودند از اساتید، متخصصان و خبرگان در این حوزه و در بخش کمی عبارت از کلیه روسای دانشگاه های آزاد تهران، روسای دانشکده ها و روسای مراکز ارتباط با صنعت در دانشگاه بودند. تعداد نمونه در بخش کیفی که به صورت هدفمند انتخاب شد، 12 نفر از اساتید، متخصصان و خبرگان و در بخش کمی، با استفاده از فرمول کوکران، 337 نفر از اساتید و صاحب نظران انتخاب شدند. ابزار تحقیق عبارت از مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته بود. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده، در بخش کیفی به روش گراندد تیوری و از طریق کدگذاری (باز، محوری و انتخابی) با استفاده از نرم افزار MAXQDA و در بخش کمی به دو روش توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای SPSS 16 و Smart PLS انجام شد.

    یافته ها

      نتایج نشان داد هشت مولفه در تبیین مدل توسعه ارتباط صنعت با دانشگاه، دانشگاه آزاد اسلامی - واحدهای شهر تهران نقش داشتند که عبارت بودند از: بعد فردی- مولفه فکری، بعد فردی- مولفه نگرشی، بعد فردی- مولفه مهارتی، بعد فردی- مولفه روان شناختی، بعد فردی- مولفه جمعیت شناختی، بعد سازمانی- مولفه های قانونی و حقوقی، بعد سازمانی- مولفه فرهنگی، بعد سازمانی- مولفه مدیریتی، بعد سازمانی- مولفه مالی، بعد سازمانی- مولفه ساختاری، بعد سازمانی- مولفه سیاستگذاری، بعد سازمانی- مولفه دولتی، بعد محیطی- مولفه ویژگی های صنعت، و در نهایت بعد محیطی- مولفه زیرساختی.

    نتیجه گیری

    جهت بررسی برازش مدل، به بررسی X2، R و RS پرداخته شد که وجود X2 پایین و نسبت کای دو به درجه آزادی کمتر از سه، و همچنین ضریب تعیین و ضریب تعیین تعدیل شده محاسبه شده؛ نشان دهنده برازش مناسب مدل بود.

    کلیدواژگان: ارتباط صنعت با دانشگاه، پارک علم و فن آوری، سته های فناوری و طرح دانش بنیان
  • منیژه حسینی راد، کوثر عبدیان، زهرا اسکندری، اردشیر معیری* صفحات 126-130
    زمینه

    مواد طبیعی و گیاهی از دیرباز در درمان سوختگی مورد استفاده قرار می گیرد و در      سال های اخیر توجه به آنها بیشتر شده است. سوختگی و اقدامات درمانی، مراقبت و بازتوانی مرتبط با آن، علاوه بر تحمیل هزینه های متعدد و فراوان بر بیمار، خانواده و نظام سلامت هنوز هم در زمره چالش های مهم علوم پزشکی باقی مانده است. این مطالعه با هدف بررسی کارآیی عصاره دورریز گلبرگ زعفران نسبت به پماد Silver Sulfadiazine یک درصد (SSD) در بهبودی زخم های سوختگی درجه دوم در موش انجام شده است.

    روش کار

    24 سر موش صحرایی نر  نژاد ویستار به 4 گروه مساوی شامل شاهد (بدون تیمار)؛  تیمار با پماد SSD1% ؛ تیمار با پماد عصاره 8% زعفران؛ و تیمار با پماد عصاره 5% زعفران تقسیم شدند. سوختگی بر اساس روش استاندارد در پشت همه موش ها ایجاد شد. اندازه زخم در دوره 21 روزه در گروه های مختلف اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    بیشترین بهبودی به ترتیب در گروه های زعفران 5%، 8%، پماد SSD و گروه شاهد مشاهده شد. همچنین اسکار سوختگی در موش های صحرایی گروه های زعفران بر جای نماند.

    نتیجه گیری

    عصاره (دورریز) گلبرگ زعفران در دوز 5% در بهبود زخم سوختگی درجه دو در موش تاثیر چشمگیری دارد  و انجام  مطالعات تکمیلی دیگر در زمینه عصاره ها و دوزهای دیگر این گیاه در درمان سوختگی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سوختگی درجه دو، موش صحرایی، عصاره گیاهی، گلبرگ زعفران
|
  • Pages 73-83

    Pulmonary artery hypertension is a severely debilitating and fatal disease. Unfortunately, despite recent advances in treatment options for this disease, physicians and patients still face many difficulties in using treatment methods and dealing with the problems. During the preparation of this guideline, experienced experts in this field carefully examined the evidences from the reliable sources and an attempt was made to set the recommendations on evidence. Unfortunately, in many cases, there is no accurate evidence to answer the questions that arise in the face of these patients, which is mainly due to the small and heterogeneous number of patients in the studies. Therefore, in cases where there was strong and sufficient evidence based on controlled clinical trials, recommendations were made based on this evidence, and in cases where there was insufficient evidence, the recommendations were based on the collective wisdom of experienced experts in this field and case studies. This guideline is a guide for the treatment of patients with pulmonary artery hypertension (group I) and emphasizes that before starting treatment, the exact diagnosis of the disease and its cause must be determined by experienced specialists in this field.

    Keywords: Guidelines, Pulmonary artery hypertension, Lung
  • Pages 84-93

    Increasing the awareness of physicians and caregivers about human immunodeficiency virus and AIDS, advanced diagnostic methods, comprehensive use of combined antiviral drugs, highly active antiviral therapies and greater tolerance of new drugs compared to older drugs reduce mortality, increase life expectancy, altogether increase the number of elderly people infected with the virus. Improving treatment outcomes is directly dependent on adherence to antiviral therapy. Therefore, recognizing the factors associated with adherence to antiviral therapy is necessary to successfully combat HIV and prevent its spread in society. The aim of this study was to investigate the factors associated with adherence to antiviral therapy in the elderly with HIV.

    Methods

    English language databases including PubMed, Scopus, Google scholar and ISI were reviewed to access related articles. The review was conducted without time limit and on articles published until February 2020. Finally, 15 articles were selected based on the criteria and objectives of the research.

    Results

    Most studies were conducted in the United States from 2016 onwards. Based on the review of studies, factors related to adherence to antiviral treatment were divided into three categories: structural and social factors, family factors and individual factors.

    Conclusion

    Recognizing the factors associated with non-adherence to antiviral therapy and performing appropriate interventions is an important step in maintaining and promoting the health of patients and others in the community. Lack of access to health care, economic problems, insufficient awareness and knowledge about HIV and lack of social support are factors influencing adherence to antiviral and modifiable treatment. Therefore, planning and policy-making in relation to increasing care centers, providing material and non-material assistance to patients, providing appropriate training to medical staff, families and patients, empowering patients, screening for mental health problems, including depression for patients can help improve adherence to treatment. In addition, supportive policies should be considered for immutable factors such as elderly women living with HIV, illiterate elderly and the elderly with cognitive impairment and dementia.

    Keywords: : Elderly, Human Immunodeficiency Virus, AIDS, Adherence to Antiviral Therapy, Review
  • Pages 94-101

    Lung cancer is one of the most common cancers among men worldwide. It is very important to pay attention to the psychological status of patients with lung cancer due to the high level of vulnerability of these patients during treatment. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of stress management treatment with a cognitive-behavioral approach on cortisol levels and quality of life in patients with lung cancer.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental with pre-test-post-test and follow-up period (3 months). In this study, 30 patients with lung cancer referred to Masih Daneshvari Hospital in Tehran were selected by purposive sampling and randomly divided into experimental (n=15) and control (n=15) groups. They were pre-tested using SF-36 quality of life questionnaire and cortisol level. The experimental group was then treated with stress management for 8 sessions with a cognitive-behavioral approach and the control group did not receive any intervention. Finally, both groups were retested and the data were analyzed using SPSS software version 21 and multivariate repeated measures analysis of variance.

    Results

    The findings showed that there is a significant difference between the experimental and control groups after the implementation of stress management treatment with cognitive-behavioral approach. Thus, the mean score of quality of life components increased and cortisol level decreased in the experimental group compared to the control group (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results of this study which showed that stress management treatment with cognitive-behavioral approach is effective in increasing quality of life and reducing cortisol levels in patients with lung cancer, it can be suggested that in order to improve quality of life and Decreased cortisol levels in these patients should be psychologically screened and clinical trials and appropriate intervention models should be considered in the process of drug treatment to improve the quality of life of these patients.

    Keywords: Stress management treatment, Cognitive-behavioral approach, Lung cancer, Cortisol, Quality of life
  • Pages 102-110

     Based on the self- determination theory, the present study aimed to investigate the relationship between self-compassion and stress management in coaches based on the mediating role of basic psychological needs.

    Methods

    276 coaches of professional group and individual sports clubs in the northwestern provinces of the country participated in this study in a targeted and accessible manner. Research questionnaires (self-compassion, basic psychological needs, perceived stress and demographics) were provided to the research community electronically via WhatsApp, email and telegram using Google Doc forms.

    Results

    The results showed that compassionate behaviors were positively related to the experience of satisfaction with basic psychological needs and positively perceived stress. In contrast, these behaviors were negatively related to the experience of frustration of basic psychological needs and negatively perceived stress.

    Conclusion

    The results of the path analysis test showed that satisfaction and frustration of basic psychological needs were positive and negative mediators in the relationship between self-compassion and perceived stress, respectively, positive and negative.  The results of this study, while confirming the research hypotheses and the theory of self-determination, emphasize the effective role of self-compassion behaviors in satisfaction of psychological needs and positively perceived stress.

    Keywords: Self-Compassion, Stress Management, Basic Psychological Needs, self-determination Theory, Coaches
  • Pages 111-115
    Background

    As medical science and health policies have advanced, the proportion of people over 60 years old has risen as well. This study looked into the number of older people admitted to Loghman Hakim Hospital's imaging ward as a representative sample of public hospitals (mostly referred to by the middle class).

    Methods

    Data related to all inpatients and outpatients referred to Loghman Hospital for diagnostic imaging in 2015 were collected and then analyzed using SPSS software.

    Results

    A comparison of the number of admissions, gender, and services performed, as well as the type of admission and imaging cost, revealed that there is a significant correlation between these parameters.

    Conclusion

    Adjustment and adaptation of the imaging department in order to adjust the costs of aging health should be on the agenda of decision-makers.

    Keywords: Imaging, Quality improvement management, Elderly, Loghman Hakim Hospital
  • Pages 116-125
    Background

    The purpose of this study was to provide a model to develop the relationship between industry and the university in the units of the Islamic Azad University of Tehran. The research method was qualitative hybrid method by grounded theory and structural equation model by quantitative method.

    Methods

    The research community in the qualitative section consisted of professors, specialists and experts in this field and the quantitative section consisted of all the deans of Tehran Azad University, the deans of the faculties and the heads of the industrial relations centers in the university. The number of samples in the qualitative section that was purposefully selected was 12 professors, specialists and experts and in the quantitative section, 337 professors and experts were selected using the Cochran's formula.The research tools were semi-structured interview and researcher-made questionnaire. Analysis of collected data, in the qualitative part was done by grounded theory method and through coding (open, axial and selective) using MAXQDA software and in the quantitative part by descriptive and inferential methods using SPSS 16 software and Smart PLS.

    Results

    Eight components are involved in explaining the development model of industry-university relationship in the units of the Islamic Azad University of Tehran, which are: individual dimension - intellectual component, individual dimension - attitudinal component, individual dimension - skill component, individual dimension - psychological component, individual dimension - demographic component, organizational dimension - legal components, organizational dimension - cultural component, organizational dimension - component managerial, organizational dimension - financial component, organizational dimension - structural component, organizational dimension - policy component, organizational dimension - government component, environmental dimension - industry characteristics component, and finally environmental dimension - infrastructure component.

    Conclusion

    To check the fit of the model, check the X2, R and RS; it was discussed that the presence of low X2 and the ratio of chi-square to the degree of freedom less than three, as well as the coefficient of determination and the adjusted coefficient of determination were calculated; which indicates the proper fit of the model.

    Keywords: Industry-University Relationship, Science, Technology Park, Technology Departments, Knowledge-Based Plan
  • Pages 126-130
    Background

    Natural and herbal ingredients have long been used to treat burns. Care, treatment and rehabilitation in burns, as a challenge, poses huge costs on people, family and health system. The current study aimed at assessment of saffron petal extract in the treatment of heat-induced burn wounds in rats.  

    Methods

    The ethanol extract of saffron petal was examined on 24 Wistar rats in four groups including control, SSD 1%, saffron 8%, and saffron 5%. Burns were created on the back of all rats according to the standard method. During 21 days, the average wound size in all groups was recorded daily.

    Results

    The highest healing effect was observed in 5%, 8% saffron, SSD 1% ointment and control groups, respectively. Furthermore, no burning scar was observed in saffron groups.

    Conclusion

    The saffron petal extract at a dose of 5% showed a significant effect on the healing of second degree burn wounds in rats. Further complementary studies on other extracts and doses are recommended.

    Keywords: Second Degree Burns, Rat, Plant Extract, Saffron Petal