فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 67 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/27
  • تعداد عناوین: 24
|
  • محمود حسین زاده کرمانی*، بهلول علیجانی، زهرا حجازی زاده، محمد سلیقه صفحات 1-24

    هدف اصلی این پژوهش تعیین نواحی مستعد کشت پسته با توجه به برخی متغیرهای اصلی موثر با استفاده از روش های زمین آمار می باشد. داده های روزانه ایستگاهی  اقلیمی مورد نیاز، از سازمان هواشناسی کشور برای 300 ایستگاه سینوپتیک از ابتدای تاسیس ایستگاه تا سال 2016 اخذ شد.   برای محاسبات نیاز آبی روش پنمن - مانتیث (مورد تایید فایو) در دوره های 10 روزه و ماهانه در دوره کشت بکار گرفته شده است که در کشور ایران تاریخ کاشت گیاه پسته بطور متوسط 21 فروردین ماه و تاریخ برداشت گیاه پسته 30 شهریور ماه مشخص شده است. از سامانه اطلاعات جغرافیایی به منظور رقومی سازی و تهیه نقشه ها بهره برداری شد. پس از تشکیل پایگاه اطلاعات فضایی با استفاده از نرم افزار ARC GIS اطلاعات توصیفی نقشه ها به آنها اضافه گردید. پس از عملیات همپوشانی وزنی در محیط GIS پهنه بندی با استفاده از روش های زمین آمار انجام شد. نتایج حاصل از نقشه نهایی تحلیل فضایی کشت پسته نشان داد که 88/707273 کیلومتر مربع از مساحت منطقه (43 درصد) را شامل می شوند، برای گسترش کشت پسته مناسب نبوده (شامل مناطق ارتفاعی و کاربری شهری و دامنه های شیب دار، سواحل دریاه ها و رودخانه ها، مسیلها، زمینهای شور و باتلاقی) و 39/585130 کیلومتر مربع (57/35 درصد) از مساحت کشور ایران (شامل مناطق دشتی و کاربری کشاورزی) مناسب گسترش کشت پسته شناخته شد. این مناطق بیشتر در شرق و جنوب شرق، مرکز و شمال شرق ایران واقع شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، پهنه بندی، زمین آمار، پسته، ایران
  • علی شماعی*، سید حسین واحدی نژاد، صغری آذرشب، مسلم قاسمی صفحات 25-39

    شهرنشینی و توسعه کالبدی شهری به عنوان پدیده ای جهانی، همه ی شهرهای دنیا را تحت تاثیر قرار داده است. شهر اهواز در طول حیات پرفراز و نشیب خود بافت های کالبدی متنوعی به خود دیده است. با گذشت زمان کاربری زمین شهر اهواز به واسطه عوامل و نیروهای محرک دستخوش تغییرات زیادی شده است و گسترشی نامطلوب داشته است به گونه ای زمین کشاورزی را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. این پژوهش از لحاظ ماهیت و هدف کاربردی و از نظر روش شناسی توصیفی تحلیل به تبیین روند گسترش کالبدی شهر اهواز پرداخته است. برای دستیابی به این هدف ابتدا روند گسترش کالبدی در سطح شهر اهواز در طرح جامع مصوب سال 1389 بررسی شد و سپس 14 شاخص برای بررسی گسترش بهینه توسعه شهر اهواز استخراج گردید که با استفاده از منطق فازی (FUZZY) این شاخص ها استاندارد شدند و در ادامه برای مدل بهینه با استفاده از مدل تحلیل ترکیبی ANPDEMATEL سه سطح برای گسترش این شهر مشخص شده که در ترکیب با OVERLAYFUZZY و GAMA 9/0 در محیط GIS نقشه های خروجی نیز با استفاده از نرم افزار های ENVI و ARC GIS استخراج گشت. نتایج نشان داد در سطح مدل های پیش بینی کننده زمین کشاورزی با وزن های 101،0و  118،0 بیشترین اهمیت و مهم ترین عامل تغییر یافته در روند گسترش کالبدی شهر اهواز بوده است همچنین با روی هم اندازی نقشه حاصل از گسترش کالبدی در سال 1389 و نقشه خروجی سطح بندی گسترش کالبدی در این پژوهش مشخص شد که جهت گسترش کالبدی کلان شهر اهواز با طرح جامع مصوب سال 1389 مطابقت ندارد.

    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی، الگوی راهبردی، گسترش بهینه، اهواز، GIS
  • عاطفه شاهمحمدی، علی بیات*، سعید مشهدی زاده ملکی صفحات 41-55

    یکی از مهم ترین مشکلات شهرهای بزرگ آلودگی هوا است که می تواند برای سلامت انسان ها و محیط زیست زیان آور باشد. اصفهان نیز یکی از شهر های آلوده ایران است. موقعیت جغرافیایی آن، سرعت کم باد ، فعالیت های صنعتی، حمل و نقل، کشاورزی و دیگر فعالیت های انسانی شرایط بحرانی آلودگی هوا را برای این شهر ایجاد کرده است. دی اکسید نیتروژن، یکی از آلاینده های مهم آلودگی هوا است که با استفاده از ایستگاه های زمینی و اندازه گیری های ماهواره ای پایش می شود. در این مقاله از داده های روزانه دی اکسید نیتروژن سنجنده امی، باد و دمای سطحی ایستگاه هواشناسی اصفهان بین بازه زمانی اکتبر 2004 تا می 2016 استفاده شده است. مقدار میانگین دی اکسید نیتروژن در بازه اندازه گیری شده 1015 43/6 مولکول بر سانتی متر مربع می باشد. بیشترین مقدار دی اکسید نیتروژن 1015 78/14 مولکول بر سانتی متر مربع در دسامبر و کمترین مقدار آن 1015 93/6 مولکول بر سانتی متر مربع در جولای مشاهده شد. انحراف معیار فصل زمستان، 1015 97/5 مولکول بر سانتی متر مربع، بیشتر از فصل تابستان، 1015 66/1 مولکول بر سانتی متر مربع است. ضریب همبستگی دی اکسید نیتروژن با باد و دما به ترتیب برابر41/0- و 54/0-  آمد که نشان دهنده اهمیت بیشتر دما در تغییرات دی اکسید نیتروژن می باشد. پس از تشکیل سری زمانی میانگین ماهانه دی اکسید نیتروژن با استفاده از آنالیز طیفی کمترین مربعات دوره های تناوب معنی دار شناخته شدند. این دوره های تناوب معنی دار از سری زمانی حذف شده و با برازش خطی بر روی سری زمانی باقیمانده، روند محاسبه شده است. روند دی اکسید نیتروژن برای اصفهان برابر 1014 62/1 مولکول بر سانتی متر مربع در هر سال بدست آمد که در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار است.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، دی اکسید نیتروژن، آنالیز طیفی کمترین مربعات، سنجنده امی، اصفهان
  • صدیقه موسی زاده ساردویی، غلامرضا میری*، محمودرضا انوری صفحات 57-72

    روابط متقابل شهر و روستا پدیده ای فضایی- مکانی و جغرافیایی است و لذا شناخت، نبین و کشف قانونمندی های حاکم بر آن در چهارچوب روابط متقابل انسان و محیط، موضوعی جغرافیایی می باشد که از اهمیت نظری و کاربردی ویژه برخوردار است. همچنین با توجه به نقش این روابط درفرایند تحولات و توسعه کانون های شهری و روستایی، علاوه بر اهمیت بررسی انواع این روابط شناخت آثار و پیامدهای اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و فضایی- کالبدی آن بر شهر و روستا در راستایی توسعه پایدار نواحی روستایی و شهری اهمیت فراوان دارد. این پژوهش بر آن است که به روش توصیفی- تحلیلی ارتباط متقابل بین شهر جیرفت و روستاهای پیرامون آن را مورد بررسی و تجزیه وتحلیل قرار  دهد. روش جمع آوری اطلاعات مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی ازجمله تکمیل پرسشنامه، مشاهده و مصاحبه است. برای انجام کار از مجموع 1288 روستای شهرستان، 47 مورد را به صورت تصادفی انتخاب کرده ایم و تعداد 384 پرسشنامه بین اهالی روستا پر شده و برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های کروسکال والیس و آنوا  (ANOVA)Tهمبستگی پیرسون و ویلکاکسون و آزمون دبلیو کندال استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که: جیرفت به عنوان یک شهر میانی و قطب بزرگ کشاورزی جنوب کشور و همچنین به لحاظ تجمیع امکانات، سرمایه و نیروی انسانی در منطقه ضمن تسلط و برتری در سطح ناحیه دارای ارتباط دو سویه با روستاهای پیرامون خود است. از سوی دیگر روستاهای تحت حوزه نفوذ نیز با برقراری جریانات اقتصادی و اجتماعی -فرهنگی، روابط تجاری و سرمایه گذاری در بخش های تولیدی، بازار و مسکن شهری زمینه های پویایی اقتصاد و رشد شهر جیرفت و نیز  توسعه در روستای خود را ضمن «وابستگی به شهر» به طور نسبی فراهم نموده اند.

    کلیدواژگان: روابط متقابل، شهر و روستا، حوزه نفوذ، شهر جیرفت
  • مراد ابراهیمی*، حسن افراخته، حمید جلالیان صفحات 73-89

    علی رغم گذشت چندین دهه از مطرح شدن رویکرد کشاورزی پایدار در کشور، نظام متعارف کشاورزی کماکان بر بکارگیری هرچه بیشتر از فناوری های غیربومی، نهاده های شیمیایی و بهره برداری بی رویه و بی اندازه از طبیعت استوار است؛ بنابراین شکل گیری و گسترش کشاورزی پایدار با چالش های اساسی مواجه است. در پژوهش حاضر محققان با وقوف بر اهمیت موضوع پایداری کشاورزی به ویژه در مناطق روستایی کشور و نقش آن در حفظ منابع پایه، موضوع پایداری کشاورزی را در روستاهای بخش مرکزی شهرستان کوهدشت مورد توجه قرار داده و به بررسی و تحلیل شکاف پایداری کشاورزی در این منطقه پرداخته اند. به این منظور با توجه به موقعیت استقرار روستاها (دشتی، کوهستانی و پایکوهی) تعداد 20 روستا به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب گردید، شاخص های مربوط به پایداری کشاورزی تدوین و پس از تکمیل پرسشنامه ها توسط بهره برداران کشاورزی، عملیات کدگذاری و ورود داده ها در نرم افزارهای Excel و SPSS انجام گرفت. سپس با بهره گیری از تحلیل تصمیم گیری چندمتغیره تاپسیس، روستاهای مورد مطالعه از نظر پایداری کشاورزی رده بندی شده و با استفاده از تحلیل خوشه ای در قالب چهار خوشه (بسیار ناپایدار، ناپایدار، نیمه پایدار و پایدار) تقسیم بندی شدند. نتایج پژوهش نشان داد سطح پایداری کشاورزی در سه بعد اکولوژیک، اجتماعی و اقتصادی در روستاهای این منطقه ناموزون است. این ناموزونی هم در سطح دهستان های سه گانه این بخش و هم با توجه به موقعیت استقرار روستاهای مورد مطالعه دیده شد.

    کلیدواژگان: پایداری کشاورزی، تاپسیس، مناطق روستایی، شهرستان کوهدشت
  • سارا قهری للکلو*، رسول درسخوان صفحات 91-112

    اهداف و زمینه ها   امروزه از اهمیت میادین که روزگاری محل تعامل ساکنین شهر بوده کاسته شده و ماهیت آن به کلی تغییر کرده است.پژوهش حاضر با هدف شناسایی پارامترهای موثر بر ارتقاء کیفیت فضا و حفظ هویت تاریخی میدان و ساماندهی میدان از طریق ارایه راهکارهای علمی و عملی جهت ارتقاءکیفی فضا و حفظ هویت تاریخی انجام شد. تحقیق حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و جامعه آماری در پژوهش حاضر افراد حاضر در میدان میباشد. نمونه گیری تصادفی از افراد با سنین و بینش های مختلف پس از شروع با حداقل تعداد،تا زمانی ادامه پیدا کرد که به اشباع نظری در حیطه تحقیق برسیم. ابزار گردآوری اطلاعات به صورت میدانی و کتابخانه ای میباشد. تحلیل در قالب پرسشنامه باز و بسته محور بوده که روایی پرسشنامه به صورت روایی صوری (نظرات کارشناسان) مورد بررسی قرار گرفته  و با استفاده از تکنیک  swot    واز طریق نرم افزار spss  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. از میان آیتم های مختلف جهت خاطره انگیزی میدان ، نام میدان قراملک با 59.3 درصد  یادآور قدمت تاریخی و با ارزش بودن فضاست و با نام بردن این فضا،یک مکان تاریخی و سرزنده در ذهن افراد مجسم میشود.مجموع عوامل و کاربری ها از جمله مسجد جامع،حمام تاریخی،جاده ابریشم و... در ایجاد هویت فضای میدان تاثیرگذار بوده است.جاده ابریشمی که در گذشته از این محدوده عبور میکرد و امروزه خبری از آن نیست،تاثیر منفی در تصویر ذهنی افراد داشته است.  با طراحی و بهبود وضعیت کیفی فضا میتوان میدان را به یک فضای جمعی جهت ارتقاء سطح روابط اجتماعی ،که قشرهای مختلف مردمی بتوانند حضور پیدا کنند تبدیل کرد و تقویت و پیوند فضایی و بصری عناصر سازنده میدان میتواند در ایجاد مرکزیتی جاذب برای محله موثر باشد.

    کلیدواژگان: میادین محلی، ارتقاء کیفی، هویت تاریخی، قراملک
  • غلامرضا جلیز، کریم حسین زاده دلیر*، حسین نظم فر صفحات 113-135

    توسعه میان افزا فرایند توسعه و باز استفاده قطعات یا بخش های خالی یا بلااستفاده در میان نواحی موجود شهری که قبلا توسعه یافته است. توسعه میان افزا که شاید بتوان آن را ساده ترین تعبیر از توسعه درون زا دانست، با تاکید بر زمین های خالی و رها شده درون شهری، سعی دارد توسعه را بر روی این اراضی بارگذاری نماید. پژوهش حاضر با رویکردی تحلیلی در توسعه میان افزا با تاکید بر منطقه 8 شهرداری تبریز و بهره گیری از روش های آماری- فضایی به این موضوع پرداخته است. نوع تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد. روش شناسی این تحقیق مبتنی بر رویکردهای کمی- فضایی است. روش تحقیق به کار گرفته شده در این تحقیق توصیفی - تحلیلی با استفاده از روش های اسنادی- کتابخانه ای است. در بخش تحلیلی با در نظر گرفتن شاخص ها و ملاحظات توسعه میان افزا در قالب 15 شاخص هدف، به صورت موردی به بررسی و امکان سنجی توسعه میان افزا در منطقه8 شهرداری تبریز پرداخته شده است. به منظور بررسی و تحلیل نقش راهبردی توسعه میان افزا در بازآفرینی بافته ای فرسوده شهری محور تاریخی- فرهنگی کلانشهر تبریز از نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و تحلیل توابع همپوشانی (Overlay) از نوع همپوشانی وزن دار (Weighted Overlay) و FAHP  بهره گیری شده است. نبود مدیریت و برنامه ریزی دقیق برای احیاء و نوسازی این منطقه با تاکید بر استفاده از رویکرد توسعه میان افزا مهم ترین آفت در ارتباط با موضوع بازآفرینی این بخش از شهر تبریز می باشد.  نتایج پژوهش حاضر در قالب 3 اولویت توسعه ای و همچنین محدوده های غیرمجاز توسعه، به صورت نقشه مورداشاره قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: توسعه میان افزا، بازآفرینی، بافت های فرسوده، منطقه 8 شهرداری تبریز
  • شمس الله عسگری*، حمیدرضا پیروان، صمد شادفر، ماشاالله محمدپور، منوچهر طهماسبی صفحات 137-151

    در برخی مناطق به طرز شگفت انگیزی می توان پوششی متراکم از گونه های مرتعی را ملاحظه نمود که سبب پایداری خاک وکنترل نرخ رسوب زایی اراضی مارنی شده اند. به نظر می رسد که برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مارن ها از دلایل اصلی ایجاد چنین پوششی در مناطق تحت پوشش سازندهای مارنی باشد. این تحقیق با هدف بررسی دقیق و سیستماتیک گونه های گیاهی و تعیین نیاز رویشگاهی و نیز نقش حفاظتی آن ها درسه منطقه شرقی، جنوبی و غربی در شهرستان ایلام به مرحله اجرا درآمد. بدین منظور 48 نمونه نهشته مارنی از سه محدوده برداشت و بر روی 33 نمونه مارنی آزمایشات فیزیکی و شیمیایی انجام شد. بررسی های گیاه شناسی با استفاده از بازدیدهای مکرر صحرایی و پلات اندازی در 180 نقطه انجام و نمونه های گیاهی پس از انتقال به موزه گیاهی، شناسایی شدند. براساس نتایج آزمایشات نمونه های مارنی در این سه منطقه، با توجه به چینه شناسی سازندهای مارنی گورپی، پابده، گچساران و آغاجاری رسوبات این سه منطقه از نظر میزان شوری (EC)، جرم مخصوص ظاهری (BD)، سدیم (Na+) و درصد اشباع خاک (SP)و برخی پارامترهای فیزیکی از جمله ذرات شن، ماسه و سیلت دارای اختلافات معنی داری می باشند. این تفاوت می تواند به عنوان یکی از عوامل موثر در تنوع و اختلاف پوشش گیاهی رویش یافته در سه عرصه باشد. نکته مهم آن است که در هر دو تیپ  منطقه شرقی و غربی شهرستان ایلام گونه فراوان و غالب Quercus brantii می باشد و بدون تردید می توان این گونه مرتعی را سازگارترین گونه گیاهی در نواحی تحت پوشش سازند های مارنی گورپی و پابده در این پهنه ها در نظرگرفت. گونه غالب دوم را No mu ، Ha sa و Zi nu به خود اختصاص می دهد که با پهنه مارنی جنوب شهرستان ایلام سازگار می باشد.

    کلیدواژگان: شهرستان ایلام، فرسایش خاک، گیاهان مرتعی، مارن
  • ابوالفضل معرفی*، آرش صدری، هادی غلامی نورآباد، بهزاد سعیدی صفحات 153-170

    راهبرد توسعه خوشه ای [1]، از جمله الگوهای موفق سازماندهی واحدهای کسب و کار کوچک و متوسط [2] است که بیش از سه دهه در کشورهای مختلف، بیشترین موفقیت را در توسعه منطقه ای به همراه آورده است. این راهبرد در جهت تقویت توان رقابتی و ابزاری جهت ارتقاء رقابت پذیری در دهه 1990 توسط توسط مایکل پورتر مطرح گردید. محققان توسعه سرزمینی معتقدند شکل گیری خوشه های گردشگری، استعداد رقابت پذیری را ارتقا بخشیده و در بهبود مزیت های رقابتی و توسعه منطقه ای موثر است. از این رو دست یابی به مزایای رقابتی، خوشه های گردشگری را به یک نقطه کانونی توجه علمی و سیاست گذاری تبدیل کرده است. با این توضیحات هدف این تحقیق، بررسی و تحلیل نقش خوشه های گردشگری بر توسعه رقابت پذیری منطقه ای و با این فرضیه که به نظر می رسد هر چه شدت روابط در خوشه های گردشگری بالاتر رود، رقابت پذیری منطقه ای هم افزایش می یابد، می باشد. روش تحقیق، از نوع توصیفی-تحلیلی است و از پرسش نامه جهت جمع آوری داده ها استفاده گردیده است که پس از تایید روایی و پایایی، داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار های spss و lisrel مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های تحقیق ارتباط بین افزایش شدت روابط در خوشه های گردشگری با افزایش رقابت پذیری منطقه ای تایید می نماید. همچنین عوامل موثر بر توسعه و تحریک رقابت پذیری منطقه ای را به ترتیب درجه تاثیر در قالب 4 عامل:1) روابط اجتماعی؛ 2) روابط مکانی جغرافیایی؛3) روابط اقتصادی و 4) روابط نهادی- سازمانی معرفی می کند.

    کلیدواژگان: خوشه های گردشگری، رقابت پذیری منطقه ای، خوشه ی گردشگری قم، تحلیل عامل
  • مهرو سادات میرزاده طباطبایی، مریم رباطی*، زهرا عزیزی صفحات 171-188

    هدف از انجام این تحقیق تعیین الگوی مکانی پراکنش فضای سبز شهری با استفاده از مدل فرآیند تحلیل شبکه ای و  ویکور (مطالعه موردی: منطقه 5 شهر تهران) بود. پس از انقلاب اسلامی به دلایل مختلف از جمله سرریز جمعیت به تهران با افزایش جمعیت و توسعه رو برو بوده است و این امر اهمیت دو چندان بررسی فضای سبز در مناطق مختلف این شهر را موجب می گردد. دو نوع پرسشنامه استفاده گردید. پرسشنامه اول، با روش نمونه گیری از نوع در دسترس از بین حاضرین در پارک های منطقه مورد مطالعه تکمیل گردید. سپس با استفاده از مدل ویکور تجزیه و تحلیل نتایج صورت پذیرفت. پرسشنامه دوم بین خبرگان مربوط توزیع و با استفاده از روش فرآیند تحلیل شبکه ای تحلیل شد. با توجه به اینکه عوامل تجهیزات مناسب، وسعت کافی و مناسب بودن برای بازی کودکان بالاترین وزن ها را به خود اختصاص دادند؛ پیشنهاد می گردد، مکان هایی برای احداث فضای سبز در منطقه مورد مطالعه تعیین گردد  تا از این طریق تعداد فضای سبز افزایش یابد. از موقعیت مکانی به عنوان عاملی مهم یاد شد. انجام این امر مهم می تواند از طریق احداث پارک ها در مکان های نزدیک به مکان های مسکونی و دور از مکان های نظامی و شریانی صورت پذیرد. نواحی 5 و 2 از فقدان فضای سبز و نارضایتی ساکنین از فضای سبز رنج می بردند که بدین ترتیب پیشنهاد می گردد؛ اولین نواحی جهت افزایش فضای سبز و بهبود آن توسط شهرداری منطقه باشند.

    کلیدواژگان: فضای سبز شهری، روش های تصمیم گیری چندمعیاره، الگوی مکانی، شهر تهران
  • فرزین نعمت بخش آبکنار، منصوره علیقلی*، حسین صفرزاده، سید کامران نوربخش صفحات 189-203

    سینما و مکان های نمایش فیلم محلی متعلق به مردم شهر که به منظور حضور معنی دار شهروندان در محیط و همچنین تقویت روابط فکری و اجتماعی طراحی می شود . سینما و پردیس های سینمایی در برگیرنده مجموعه ای با ارزش از لحاظ فرهنگ، هنر قدیم وجدید، مکانی متعلق به مردم شهر که به منظور گذراندن اوقات فراغت شهروندان و همچنین تقویت روابط فکری و اجتماعی امری ضروری و اجتناب ناپذیر می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر سینما و مکان های نمایش فیلم در در بهبود بازار سینمای هنری و ارتقای فرهنگی فضاهای شهری است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش شهروندان منطقه 6 تهران شامل می شود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر برآورد گردید. برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای - میدانی بهره گرفته شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از مدلسازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزار لیزرل بهره گرفته شد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که سینما و مکان های نمایش فیلم بر بازار سینمای هنری و ارتقای فرهنگی فضای شهری تاثیر مثبت و معناداری دارد به گونه ای که مقدار متغیر سینما و مکان های نمایش فیلم بر بازار سینمای هنری بیشتر از ارتقای فرهنگی فضای شهری بود. همچنین نتایج دیگر این پژوهش نشان دهنده آن بود که بهبود بازار سینمای هنری در رابطه بین سینما و مکان های نمایش فیلم با ارتقای فرهنگی فضای شهری نقش میانجی دارد.

    کلیدواژگان: مکان نمایش فیلم، بازار سینمای هنری، ارتقای فرهنگی، فضای شهری
  • مهدی کاشفی، مژگان انتظاری*، مریم جعفری اقدم صفحات 205-219

    آسیب پذیری به عنوان یک استعداد ذاتی سیستم آب زیرزمینی در نظرگرفته می شود که وابسته به میزان حساسیت این سیستم به تاثیرات انسانی و یا طبیعی می باشد . آسیب پذیری ذاتی، براساس ویژگی های ژیومورفولوژی کارست سطحی، نوع و میزان تغذیه آبخوان و رفتار هیدرودینامیکی آبخوان کنترل می شود. آبخوان های کارستی در استان فارس، مهمترین منبع تامین آب مورد نیاز جوامع انسانی در این استان بوده که با توجه به شرایط طبیعی منطقه و فعالیت های انسانی مستعد آلودگی می باشند. آبخوان کارستی ششپیر و برغان، نقش حیاتی در تامین آب شرب و کشاورزی جوامع محلی اطراف خود دارد. هدف از این پژوهش برآورد آسیب پذیری طبیعی، آبخوان های ششپیر و برغان با استفاده از مدل های پیشنهادی کاست اکشن 620 و اولویت بندی سطح آبخوان ها در زمینه اقدامات حفاظتی و ارایه راهکارهای مدیریتی به منظور حفاظت بهتر از آنها می باشد. در این مدل برای تهیه نقشه آسیب پذیری طبیعی از نقشه های زمین شناسی، خاک، پوشش گیاهی، مدل ارتفاع رقومی ده متر و آمار بارش ایستگاه های هواشناسی استفاده شده است و آسیب پذیری به عنوان برایندی از سه عامل C,O,P مورد ارزیابی قرار می گیرد. و در نهایت منطقه از نظر آسیب پذیری در 5 طبقه آسیب پذیری خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم طبقه بندی شد. نتایج حاصل از مدل کپ، نشانگر آسیب پذیری طبیعی بالای منطقه می باشد. مجموع میزان آسیب پذیری در دو طبقه خیلی بالا و بالای این منطقه در حدود 47 درصد می باشد که بیشترین پهنه پوششی آن آبخوان ششپیر می باشد. نتایج این پژوهش نشان دهنده کارامدی روش های ارایه شده توسط کاست اکشن 620، به منظور تشخیص و محافظت از منابع آب زیرزمینی از آسیب پذیری و آلودگی طبیعی می باشد.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری ذاتی. روش کپ، تاقدیس برم فیروز، تاقدیس گر، آبخوان کارستی ششپیر، آبخوان کارستی برغان
  • جمال الدین هنرور*، محمدعلی طبرسا صفحات 221-240

    امروزه اهمیت روددره‎ها با توجه به افزایش آلودگی شهرهای بزرگی و همچنین کاهش فضاهای تفریحی بیش از هر زمان دیگری احساس می‎شود و نحوه ساماندهی آن‎ها ، چالشی برای مدیران ، طراحان و شهروندان به شمار می‎رود. هدف از این پژوهش ارایه راهبرد به منظور ساماندهی فضایی مکانی حاشیه رودخانه های شهری با رویکرد ارتقا سلامت شهروندان است و  به منظور دستیابی به شرایط محیطی مناسب برای ادامه حیات شهری و سرزندگی حاشیه رودخانه درکه تهران (حدفاصل پل مدیریت تا اتوبان همت) است. روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی  با تکنیک پیمایشی بوده است. با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL8.80  داده‎های توصیفی پرسشنامه مورد تجزیه‎و‎تحلیل قرار گرفت. با مصاحبه‎های میدانی از اهالی عوامل محیطی داخلی و بیرونی سه محله ایران زمین ، ده‎ونک و محدوده طرح شناسایی شده‎اند. با استفاده از نتایج حاصل از مدل ساختاری که در نرم افزار لیزرل انجام شده و رابطه بین متغیرهای تحقیق بر اساس ضرایب استانداردشده و دیگری بر‎اساس ضرایب T روابط بین نتیجه نهایی حاکی از تاثیر مستقیم شاخص های 4 گانه ساماندهی رود‎دره(امنیت، پیوستگی، سرزندگی و انعطاف‎پذیری) را برارتقای شاخص های سلامت شهروندان(سلامت فیزیکی ، روانی و اجتماعی) نشان می دهد. همینطور در روش همبستگی و پیوستگی پیرسون ، تاثیر مستقیم شاخص‎های ساماندهی روددره و سلامت شهروندان به اثبات رسید. مدل مفهومی بر‎اساس تاثیر متغیرهای مستقل ساماندهی رود‎دره‎ها بر متغیر وابسته سلامت شهروندان ارایه و ترسیم گردید و  برازش مدل مفهومی با استفاده از مقادیر استاندارد آزمون T  مورد تایید قرارگرفت. در پایان به استناد به تاثیر شاخص‎ها ، 11 راهبرد فضایی و راهکار جهت ارتقا سلامت شهروندان ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کیفیت محیطی، روددره، رودخانه شهری، سلامت شهری، سوات، کیفیت زندگی
  • مینا بخشی*، سعید پیری، علیرضا استعلاجی صفحات 241-257

    محورهای فرهنگی به عنوان بخشی از فضاهای عمومی در شهرها نقش مهمی در رفع نیازهای انسانی ایفا می کنند بسیاری از نظریه پردازان شهری محورهای فرهنگی را به عنوان یکی از اجزای اصلی یک سیستم شهری می دانند زیرا در کنار نقش عملکردی خود باعث افزایش اجتماع پذیری در فضاهای شهری می شوند.بنابراین به منظور پویایی بیشتر این فضاها و برای برآورده ساختن نیازهای مردم باید به کیفیت محیط توجه کرد و آنها را مورد بررسی قرار داد.در این پژوهش چنین رویکردی در بازآفرینی مورد نظر است تا با شناسایی و ارزیابی ابعاد و اصول بازآفرینی،ارتقا کیفیت در محور انقلاب شناسایی شود هدف این پژوهش بازآفرینی محور فرهنگی خیابان انقلاب تهران با تاکید بر ارتقا کیفیت محیط می باشد.پژوهش حاضر یک تحقیق میدانی با رویکرد توصیفی- تحلیلی است و به دنبال پاسخ به این سوال که مولفه های بازافرینی محور فرهنگی چه ارتباطی با مولفه های کیفیت محیط دارد؟ در این پژوهش برای تدوین چارچوب نظری،ابتدا با استفاده از روش اسنادی،مبانی نظری موضوع به تفصیل بیان شده و سپس با تحلیل رویکردهای موجود با تاکید بر کیفیت محیط سعی در استدلال منطقی مباحث در نتیجه تدوین چارچوب مفهومی برای پژوهش شده است.برای این منظور علاوه بر تحلیل کیفی فضاهای شهری،در آن به تحلیل کمی شاخصها با استفاده از پرسشنامه پرداخته شده است.جهت سنجش داده های جمع اوری شده از آزمون آماری رگرسیون جهت سنجش عوامل موثر بر بازآفرینی وکیفیت محیط،آزمون همبستگی پیرسون جهت سنجش ارتباط بین مولفه های کیفیت محیط و بازآفرینی و از آزمون فریدمن به منظور اولویت بندی هر شاخص و میانگین رتبه شاخص ها از دیدگاه شهروندان استفاده شده است.نتایج حاصل حاکی از آن است که در میان شاخص ها به ترتیب،مولفه زیست محیطی، اولویت اول و سپس مولفه محتوایی در ارتقا کیفیت محیط قرار دارند

    کلیدواژگان: بازآفرینی، محورفرهنگی، کیفیت، محیط، خیابان انقلاب
  • علی خدمت زاده، بختیار فیضی زاده* صفحات 259-279

    کیفیت زندگی ازجمله مسایل مهمی است که ابتدا با گسترش همه جانبه فناوری و فرآیند صنعتی شدن در کشورهای غربی مورد توجه اندیشمندان قرار گرفت و روزبه روز بر مطالعات در این زمینه افزوده شده و این مهم، به دلیل افزایش روزافزون مطالعات کیفیت زندگی در پایش سیاستهای عمومی است. کیفیت زندگی می تواند به عنوان ابزاری قدرتمند برای نظارت بر برنامه ریزی توسعه اجتماع به کار رود. وجود نابرابری های فضایی و مکانی در سطح شهر مشکلات عدیده ای ازجمله ضعف منابع در آمدی، مسکن نامناسب، مشکلات و آسیبهای ناشی از نابرابریهای اجتماعی را به وجود آورده و کیفیت زندگی را تحت شعاع قرار داده است. در این تحقیق که از نظر روش، توصیفی-تحلیلی و از نظر هدف، کاربردی می باشد از آمار بلوک های شهر ارومیه، در سرشماری سال 1395 و داده های سنجش از دور در تلفیق با سیستم اطلاعات جغرافیایی جهت شناخت کیفیت زندگی در مناطق 5 گانه شهر ارومیه استفاده شده است. معیارهای تعریف شده در این تحقیق در 4 بخش: اجتماعی(شامل 9 زیر معیار)، دسترسی به خدمات عمومی(5 زیر معیار)، کالبدی(4 زیر معیار)، طبیعی(4 زیر معیار) می باشند که  با استفاده از تجزیه و تحلیل تصمیم گیری چند معیاره و تلفیق لایه ها در محیط  سیستم اطلاعات جغرافیایی به دست آمده اند. اوزان به دست آمده برای ابعاد اجتماعی، دسترسی به خدمات عمومی، طبیعی و کالبدی حاصل از مدل تحلیل شبکه به ترتیب برابر با 506/0، 323/0، 116/0 و 055/0 می باشد. نتایج نشان می دهد که هر چقدر از جنوب غربی به طرق شمال شرقی شهر حرکت کنیم بلوکهایی که کیفیت زندگی مطلوبتری دارند افزایش می یابند. در بین مناطق شهری منطقه ای2 کیفیت زندگی مطلوبتری را نسبت به سایر مناطق شهری دارد. نتایج حاصل از اینگونه مطالعات می تواند به برنامه ریزان شهری در درک بهتر و اولویت بندی مسایل شهری به عنوان یک محیط پویا کمک رسان باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شهر ارومیه، تحلیلهای مکانی، GIS، FANP
  • حسین جهان تیغ*، امیر بخشی، رضوان قربانی سالخورد صفحات 281-300

    شناسایی موانع و الزامات سازگاری برای اجرای موفقیت آمیز روش های سازگاری با تغییرات آب و هوایی در سطح محلی، به ویژه در جوامع روستایی کوهستانی با منابع محلی و فناوری محدود، بسیار مهم است. با توجه به اهمیت این موضوع، در پژوهش حاضر به بررسی موانع و الزامات سازگاری با تغییرات آب و هوایی در روستاهای کوهستانی پرداخته شد. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. ابزار گردآوری داده ها و اطلاعات پرسش نامه، مصاحبه آزاد و مشاهده محقق از منطقه مورد مطالعه بوده است. جامعه آماری خانوارهای روستایی  بخش پاپی شهرستان خرم آباد می باشد (2346=N). با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری سهمیه ای 330 خانوار به عنوان نمونه انتخاب شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون رتبه ای هم انباشتگی نامحدود اکتشافی (روش جوهانسن)، استفاده شد. نتایج نشان داد که کشاورزان روستاهای کوهستانی منطقه مورد مطالعه با موانع سازگاری متعددی روبرو هستند که موانع نهادی، هنجاری، فناوری و اطلاعات و شناختی جدی تر بوده اند. با توجه به اینکه شرایط سازگاری یک عامل مهم برای کاهش یا از بین بردن موانع سازگاری و بهبود ظرفیت سازگاری کشاورزان با تغییرات آب و هوایی است، توسعه اقتصادی محلی، زیرساخت های محلی، فناوری تولیدی، اعطای عتبارات خرد برجسته ترین الزامات سازگاری در این زمینه بودند. همچنین، به دلیل نقش موثر دولت، تعاونی ها و خود روستاییان در توسعه روستایی، یک چارچوب سازگاری منطقی برای انتخاب استراتژی های سازگاری بهینه با همکاری این سه، به عنوان اقدامات و سیاست های سازگاری مناسب منطقه ای جهت پیشنهادات تحقیق ارایه شد.

    کلیدواژگان: تغییرات آب و هوایی، موانع و الزامات سازگاری، کشاورزی، مناطق کوهستانی، بخش پاپی
  • هانیه اسدزاده*، افشار حاتمی، فرزانه ساسان پور صفحات 301-316

    مطابق با پارادایم جدید شهری، استفاده از سیستم های نوآورانه از جمله ایجاد شهر های فراگیر با سیستم های همگرای هوشمند، راه حلی برای غلبه بر این مشکلات شهری است. شهرفراگیر از شهرهای آینده ای است که در آن فضاهای فیزیکی و فضاهای الکترونیکی همگرا می شوند. به لحاظ ساختاری، شهر فراگیر متشکل از مکان، فضا، فناوری اطلاعات و ارتباطات و انسان است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی است. از بررسی مبانی نظری 15 بعد و 77 شاخص تعیین و داده های مورد نیاز پژوهش از طریق سالنامه آماری و گزارش های منتشره سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات گردآوری شدند. امتیازدهی داده ها به صورت وجود کامل شاخص (1)، وجود نیمه و ناقص شاخص (0.5) و نبود شاخص (صفر) در نظر گرفته شد و در نرم افزار اکسل تحلیل شدند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که وضعیت کلانشهر تهران از نظر پراکنش شاخص های شهر فراگیر بسیار نامناسب است. ابعاد بهداشت و درمان، حکمروایی، فرهنگ و گردشگری، آموزش، مسکن، حمل و نقل، زیرساختار، شهروندان، تجارت، سیستم مالی به ترتیب بیشترین کمبودها(زیر 50 درصد) را دارند. ابعاد خدمات، محیط زیست، شبکه انرژی و شبکه آب به ترتیب تنها بخش هایی هستند که وضعیت شاخص ها (بالای 50 درصد) در آن ها به مراتب بهتر است. بطور کلی طبقه بندی ابعاد نشان داد که  13.33 درصد ابعاد در وضعیت خیلی خوب، 13.33 درصد در وضعیت خوب، 20 درصد در وضعیت متوسط، 40 درصد در وضعیت ضعیف و 13.33 درصد در وضعیت بسیار ضعیف قرار دارند. موجودیت شاخص ها نیز نشان داد که 33.76 درصد شاخص بطور کلی وجود ندارند. 42.85 درصد از شاخص ها به صورت ناقص و تنها 23.37 درصد از شاخص ها به صورت کامل وجود دارند. در نهایت اولویت بندی توسعه شاخص ها برای ایجاد شهر فراگیر در کلانشهر تهران ارایه شد. نتایج این تحقیق می تواند در زمینه اولویت های توسعه شهر فراگیر در کلانشهر تهران به کار رود.

    کلیدواژگان: شهر فراگیر، فناوری اطلاعات و ارتباطات، شهرهای آینده، پایداری، کلانشهر تهران
  • مهدی سالمی*، سید علی جوزی، سعید ملماسی، سحر رضایان، رضا بسیطی صفحات 317-333

    مهم ترین بخشی که باید به آن توجه شود تعیین ظرفیت برد مناطق حفاظت شده می باشد، زیرا این مناطق توانایی پذیرش تعداد بالای گردشگر دارد، بنابراین در صورتی که این مناطق  برنامه ریزی دقیق تری انجام نشود تعداد گردشگران از حد ظرفیت برد منطقه بیشتر می شود و منجر به ایجاد ناپایداری و تخریب  این مناطق می شود به همین دلیل آگاهی از وضعیت ظرفیت برد منطقه کمک زیادی درکنترل آسیب خواهد نمود. هدف این پژوهش تعیین توان و پهنه بندی ظرفیت برد اجتماعی و فرهنگی  در جهت توسعه  کاربری گردشگری طبیعت در منطقه حفاظت شده کرخه  می باشد، بدین  منظور درگام نخست پتانسیل منطقه تعیین شد و جهت محاسبه ظرفیت برد اجتماعی و فرهنگی، پس از شناسایی فشارهای اجتماعی و فرهنگی با استفاده از مدل مفهومی PSR، درصد محدودیت فشارهای اجتماعی و فرهنگی مورد محاسبه قرارگرفتند و با اعمال درصد محدودیت فشارها و اهمیت نسبی با استفاده از مدلANP هریک از آنها پس از  درجه بندی لایه  ها با استفاده از تکنیک WLC و مدل Builder در نرم افزار  Arc GIS10.5رویهم گذاری  شدند و پهنه ظرفیت برد اجتماعی و فرهنگی  جهت توسعه کاربری گردشگری طبیعت تعیین شد. نتایج حاصل بیانگر این مطلب است که 50 درصد از سطح منطقه دارای ظرفیت برد بالا ، 33 درصد از سطح منطقه دارای ظرفیت برد متوسط و17 درصد از سطح منطقه دارای ظرفیت برد کم  است. یافته های پژوهش نشان می دهد که  پهنه ظرفیت برد کم در بخش مرکزی منطقه برخورداراست، درپایان بر مبنای یافته ها پیشنهادهایی به منظور بالا بردن ظرفیت برد منطقه ارایه شده اند.

    کلیدواژگان: ظرفیت برد، مدل فرایند تحلیل شبکه، مدل مفهومی فشار، وضعیت و پاسخ، منطقه حفاظت شده
  • محمد ثاقبی، عزت الله مافی*، مهدی وطن پرست صفحات 335-350

    امروزه زیست پذیری شهری به عنوان کلیدی ترین مفهوم در برنامه ریزی شهری می باشد. در حال حاضر مفهوم توسعه و زیست پذیری پایدار از جمله مفاهیم نوین در کشورهای توسعه یافته است. شهر بجنورد به دلیل رشد فزاینده جمعیت بخصوص از سه دهه گذشته شاهد فضاهای نابرابر شهری بوده، بنابراین ضرورت و اهمیت بحث زیست پذیری امروزه در شهر کاملا نمایان است. این پژوهش با هدف ارزیابی و سنجش زیست پذیری شهری و عوامل موثر برآن تدوین شد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است. به منظور جمع آوری داده و اطلاعات مورد نیاز از روش کتابخانه ای و میدانی و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را شهروندان ساکن شهر بجنورد تشکیل می دهند، حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر برآورد شد. در این پژوهش به منظور دستیابی به اهداف پژوهش از آزمون های آماری T تک نمونه ای و رگرسیون خطی در محیط نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش پژوهش نشان داد که وضعیت زیست پذیری شهری بجنورد با توجه به میانگین کلی بدست آمده که برابر با 75/2 بود، در وضعیت پایین تر از حد متوسط قرار دارد. همچنین از نظر ابعاد مورد بررسی بعد اجتماعی با میانگین 84/2 دارای بیشترین میانگین و بعد زیست محیطی با میانگین 67/2 دارای کمترین میانگین است. همچنین نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده آن است که وضعیت منطقه 2 از وضعیت بهتری نسبت به منطقه 1 شهر بجنورد برخوردار است. از دیگر یافته های حاصل از این پژوهش می توان به تاثیر مثبت احساس امنیت و سلامت شهروندان بر زیست پذیری شهری اشاره نمود.

    کلیدواژگان: زیست پذیری شهری، بعد اقتصادی، بعد اجتماعی، بعد زیست محیطی، شهر بجنورد
  • سارا بهوندی، عباس ارغان*، محمدرضا زندمقدم، زینب کرکه آبادی صفحات 351-374

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرگذاری ریزگردها بر اقتصاد شهر اهواز می باشد. تحقیق حاضر از روش های تحقیق توصیفی، تحلیلی استفاده کرده است. همچنین این پژوهش از نظر هدف، کاربردی-توسعه ای است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر متخصصان، مدیران، کارشناسان و اساتید حوزه محیط زیست و گرد و غبار در شهر اهواز به تعداد 65 نفر می باشند که حجم نمونه بر اساس کل سرشماری به تعداد 65 نفر انتخاب شدند. پرسشنامه طراحی شده در اقتصاد شهری در شهر اهواز بوده که دارای 4 زیر متغیر اصلی می باشند. بر این اساس پرسشنامه دارای 32 سوال بوده که محقق ساخته خواهد بود و هر 4 متغیر اصلی 8 سوال دارد. روایی پرسشنامه به شیوه صوری بوده که به تایید کارشناسان و اساتید رسیده و پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ به میزان 81/0 مورد تایید واقع شده است. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس تحلیل معادلات ساختاری در نرم افزار Smart PLS صورت پذیرفته است. به طور کلی ریزگردها بر اقتصاد شهر اهواز اثرگذار بوده است و این امر به گونه ای بوده است که ریزگردها بر مسکن شهری با ضریب تاثیر 63/0 و مقدار T 4/11، ریزگردها بر ترابری شهری با ضریب تاثیر 60/0 و مقدار T 94/9، ریزگردها بر تسهیلات و تاسیسات شهری با ضریب تاثیر 54/0 و مقدار T 70/6 و ریزگردها بر مالیه شهری با ضریب تاثیر 68/0 و مقدار T 16/12 تاثیر داشته است.

    کلیدواژگان: ریزگرد، اقتصاد، مسکن، ترابری، تاسیسات، شهر اهواز
  • موسی عابدینی*، احسان قلعه، نازفر آقازاده، مریم محمدزاه شیشه گران صفحات 375-393

    مطالعات نشان می دهد که نقش سنجش ازدور حرارتی در مطالعه و برآورد دمای سطح زمین بسیار حایز اهمیت است. حرارت سطح زمین شاخص مهمی در مطالعه مدل های تعادل انرژی در سطح زمین در مقیاس منطقه ای و جهانی است. با توجه به محدودیت ایستگاه های هواشناسی، سنجش ازدور می تواند جایگزین مناسبی برای برآورد حرارت سطح زمین باشد. هدف اصلی از این تحقیق پایش دمای سطح زمین و بررسی رابطه کاربری اراضی با دمای سطح با استفاده از تصاویر سنجنده OLI و TM به همین منظور ابتدا تصاویر مربوطه اخذ شد سپس نسبت به مدل سازی و طبقه بندی تصاویر اقدام شد. ابتدا بررسی تغییرات کاربری اراضی، نقشه طبقه بندی شده کاربری اراضی برای هر دو سال با استفاده از روش طبقه بندی نظارت شده استخراج شد و سپس بررسی تغییرات کاربری اراضی نقشه تغییرات کاربری اراضی برای یک بازه زمانی 28 ساله (1987-2015) استخراج شد . نتایج نشان داد که رابطه قوی بین کاربری اراضی و دمای سطحی وجود دارد. مناطق با پوشش گیاهی بالا و مناطق آبی دارای درجه حرارت پایین بودند. همچنین کاربری کشاورزی دیم دارای بیشترین میانگین دما نسبت به مناطق مجاور بود که نشان از خشک بودن محصولات کشاورزی در سطح شهرستان مشگین شهر است.

    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، LST، شهرستان مشگین شهر، کاربری اراضی
  • علیرضا میرزایی قطورلار، حسن صابری*، حمیدرضا سعیدنیا صفحات 395-411

    تحقیقات قبلی، اهمیت منابع انسانی در شرکت های خدماتی به واسطه تاثیرگذاری بر مشتری نهایی را تایید کرده و نشان دادند در صورت موفقیت بازاریابی داخلی، بازاریابی خارجی نیز توسعه خواهد یافت، ولی توصیف این توسعه از توان مطالعات صرف کمی و یا کیفی خارج است. در همین راستا شبیه سازی می تواند به کمک علوم انسانی آمده و عوامل موثر بر توسعه بازاریابی داخلی را نمایان نماید. در این پژوهش با استفاده از رویکرد پویایی سیستم ها، عوامل موثر بر موفقیت بازاریابی داخلی مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری تمامی خبرگان بازاریابی در شرکت فایبرهوم می باشد. داده های اولیه از طریق مصاحبه با آنها و داده های ثانویه ازطریق بررسی اسناد شرکت بدست آمده است. ترسیم و مدلسازی دینامیکی و شناسایی حلقه های نهایی از طریق نرم افزار VENSIM PLE انجام شد چهار حلقه اصلی برای مدل دینامیکی بازاریابی داخلی شناسایی شد که شامل مشتری گرایی، دانش، رضایت و انگیزش نیروی انسانی می باشد. و نتایج نشان داد که در صورت پشتیبانی و توسعه چهار حلقه شناسایی شده، بازاریابی داخلی رشد بالایی را خواهد داشت. از بین این عوامل؛ مشتری گرایی اهمیت بالاتری پیدا کرد که باید با توسعه فرهنگ مشتری گرایی در سازمان ها محقق شود.

    کلیدواژگان: بازاریابی داخلی، خدمات شهری، سیستم های پویا، شرکت ووهان فایبرهوم اینترنشنال تکنولوژی
  • غلامرضا سروشان، عبدالله هندیانی*، پروانه زیویار پرده ای، علی توکلان صفحات 413-437

    در دهه های اخیر موضوع تاب آوری به یک بحث تخصصی و عمومی در جامعه تبدیل شده است. مفاهیم تاب آوری در جوامع شهری که در واقع کنشی علیه توسعه در سطح ملی و توسعه صرفا کالبدی در مقیاس شهری است و تلاشی در جهت دستیابی به معیارهای کیفی در عرصه برنامه ریزی شهری است. در این میان بحث تاب آوری در جوامع شهری به این معناست که جامعه قادر به تحمل سوانح طبیعی شدید باشد بدون آنکه دچار خسارات عمده، آسیب ها، توقف در تولید و کاهش کیفیت زندگی شود و همچنین در نگاه سطحی هدف از تاب آوری به عنوان آرمانی جهانی در سطح فردی، سازمانی و جامعه ای مطرح است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر حکمروایی شهری بر تاب آوری شهرها تدوین شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش را شهروندان ساکن شهر تهران و متخصصین و کارشناسان حوزه پژوهش تشکیل می دادند. حجم نمونه برای گروه آماری شهروندان با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر و برای متخصصین 60 نفر برآورد گردید. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات و دستیابی به اهداف پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزار لیزرل بهره گرفته شد. یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که حکمروایی شهری بر تاب آوری شهری تاثیر مستقیمی دارد به گونه ای که 42/0 درصد از واریانس متغیر تاب اوری شهری به وسیله حکمروایی شهری قابل تببین است.

    کلیدواژگان: حکمروایی شهری، مشارکت شهروندان، تاب آوری شهری، شهرتهران
  • غلامعباس فلاح قالهری*، فهیمه شاکری صفحات 439-457

    در این پژوهش با توجه به اهمیت وقوع پدیده گرمایش جهانی، نگارندگان در پی یافتن رابطه ای بین شاخص های اقلیمی و دمای بیشینه استان خوزستان می باشند تا با اتکا بر آن، گامی جهت پیش بینی و پیش اگاهی وقوع دماهای حدی در سطح منطقه برداشته شود. بدین منظور از دمای بیشینه ایستگاه های منتخب استان خوزستان و مقادیر عددی 8 شاخص حدی اقلیمی متعلق به تیم متخصص تشخیص، پایش و شاخص های تغییر اقلیم و 8 شاخص پیوند از دور در دوره آماری 2017-1987 استفاده شد. برای تحلیل روند شاخص های حدی اقلیمی از آزمون من-کندال و برای محاسبه شیب خط روند از تخمین گر شیب سن استفاده شد. جهت آگاهی از وجود ارتباط بین شاخص های پیوند از دور و دمای بیشینه ایستگاه ها در تاخیرهای 1 تا 12 ماهه از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد اکثر شاخص های حدی اقلیمی در دوره مورد مطالعه دارای روند معنی دار بوده اند. شاخص های TX10 و TN10 در اکثر ایستگاه ها روند منفی و شاخص های TX90، TN90، TXx، TXn، TNx و TNn دارای روند مثبت بوده اند. نتایج همچنین نشان داد همبستگی معنی دار بین دمای بیشینه و شاخص PNA،TSA ، WHWP، WP  و NAO، بیشتر از شاخص های اقلیمی دیگر است. کلیه شاخص های مذکور جز NAO همبستگی مثبت معنی دار با دمای بیشینه استان خوزستان دارند. شاخص PNA با تاخیر 10 ماهه بیشترین همبستگی مثبت با دمای بیشینه استان خوزستان دارد.

    کلیدواژگان: ضریب همبستگی پیرسون، شاخص های اقلیمی، آزمون من کندال، تخمین گر شیب سنس، استان خوزستان
|
  • Mahmood Hosseinzadeh Kermani*, Bohlul Alijani, Zahra Bigom Hejazizadeh, Mohammad Saligheh Pages 1-24

    The main aim of this paper is to determine the capable areas for cultivating pistachio through considering of Geo statistical Analysis the major effective factors. The necessary climatic daily data of weather stations For the 300 synoptic stations, the station was set up by 2016. The topographic data include relief, slope, aspect, and TIN layers extracts from 1:250000 topographic maps of the region. The maps of land use and vegetation land cover were prepared from the 1:250000 maps of national soil and water Research Institute. The spatial analysis facilities of GIS were utilized for numerical calculation and the spatial geodatabase of the region was established. Then spatial and description data was entered into the data bank. Finally by overlaying analysis in ArcGIS, cultivated area was classified according to its capabilities. The results showed that 707273/88 KM2 Of the area (43%), Not suitable for spreading pistachio cultivation (Including altitudes and urban use and steep slopes, seaside and riverside streams, shoals, saline and swampy lands) and 585130/39 KM2 (35/57%) From the country of Iran Area Including plain areas and agricultural use) was recognized as suitable for the expansion of pistachio cultivation. These areas are located in the east and south east, center and northeastern Iran.

    Keywords: Spatial Analysis, Zoning, Geo statistical, Pistachio, Iran
  • Ali Shamai*, Seyed Hossein Vahdi Nejad, Soghera Azarshab, Moslem Ghasemi Pages 25-39

    Urbanization and urban growth as a global phenomenon have affected all the countries of the world. Ahvaz city has seen its diverse body tissues throughout its lifeless life. Over time, land use in Ahvaz city has undergone a lot of changes due to the presence of factors and forces that has been unfavorable and has affected agricultural land so much. The main objective of this research is to investigate the physical development of Ahvaz city. This research is applied in terms of nature and descriptive-analytical in terms of methodology. In order to achieve this goal, firstly, the physical expansion in the city of Ahvaz was reviewed in the comprehensive plan approved in 2010, and then 14 indicators were extracted to study the optimal development of Ahvaz city development, which were standardized using Fuzzy Logic (FUZZY) Continued for the optimal model using the ANPDEMATEL combined analysis model. Three levels for the expansion of this city have been identified in combination with OVERLAYFUZZY and GAMA/ 0 in the GIS environment, the output maps were also extracted using the ENVI and ARCGIS software. The results showed that at the level of predictive models of agricultural land with weights of 0.101 and 0.118, the most important factor has been changed in the process of physical expansion of the Ahvaz city. Also, using the map of physical expansion in the year 2010 and the outline map of the level of physical expansion in this study showed that the physical expansion of the Ahvaz city is not consistent with the comprehensive plan approved in 2010.

    Keywords: Physical Development, Strategic Model, Optimal Expansion, Ahvaz, GIS
  • Atefeh Shahmohammadi, Ali Bayat*, Saeed Mashhadizadeh Maleki Pages 41-55

    Air pollution is one of the major problems in large cities, which can be harmful to human health and the environment. Isfahan is one of the most polluted cities in Iran. Its geographic location and low wind speed, industrial activities, transportation, agriculture, and other human activities have created critical air pollution conditions for the city. Nitrogen dioxide is an important pollutant of air pollution, which is monitored using ground stations and satellite measurements. In this paper, daily data of nitrogen dioxide from Ozone Monitoring Instrument (OMI) satellite sensor, wind and surface temperature of Isfahan Meteorological Station data were used between October 2004 and May 2016. The average amount of nitrogen dioxide in the measured range is .The highest amount of nitrogen dioxide ( ) was observed in December and the lowest ( ) was observed in July. The standard deviation of the winter season ( ) is higher than the summer season ( ). The correlation coefficient of nitrogen dioxide with wind and temperature was -0.41 and -0.54, respectively, which indicates the higher importance of temperature in nitrogen dioxide changes. After the formation of the time series, the average monthly nitrogen dioxide content was determined using spectral analysis of least squares of statistically meaningful peaks corresponding periods. These statistically meaningful peaks corresponding periods have been eliminated from the mean monthly nitrogen dioxide time series, and with the linear fit on the residual time series, the trend has been calculated. The nitrogen dioxide trend for Isfahan is per year with 95% confidence.

    Keywords: Air Pollution, Nitrogen Dioxide, Spectral analysis of least squares, OMI Sensor, Wind, Temperature, Isfahan
  • Sedighe Mosazade, Gholam Reza Miri*, Mahmodreza Anvari Pages 57-72

    The interaction of city and village is a spatial-spatial and geographical phenomenon, and thus recognizing, discovering and discovering the rules governing it in the context of human-environment interactions is a geographic issue that has a special theoretical and practical significance. Also, considering the role of these relations in the process of development and development of urban and rural centers, in addition to the importance of studying the types of these relationships, the recognition of its socio-cultural, socio-cultural and spatial effects on urban and rural development in the context of sustainable development of rural and urban areas It is very important. This study is to investigate the interrelationship between Jiroft city and surrounding villages through descriptive-analytical method. The method of collecting information based on library and field studies is complete including questionnaire, observation and interview. To do this, out of 1288 villages in the city, we selected 47 randomly selected items and 384 questionnaires were filled in among the villagers. The data were analyzed using Kruskal Wallis & Anova tests (T-test ANOVA) and Pearson & Wilcoxon correlation tests and Wendel Kandal test. . The results of the research show that Jiroft as a middle town and a major pole of agriculture in the south of the country, as well as in terms of aggregation of facilities, capital and manpower in the region, is dominant in the region and its superiority in the area has a two-way relationship with its surrounding villages. On the other hand, the villages under the sphere of influence, also by establishing economic and social-cultural processes, trade relations and investment in the manufacturing, market and urban housing sectors, have the dynamics of the economy and the growth of the city of Jiroft as well as the development in their village as "city dependence" Provided relative.

    Keywords: Interaction, City, village, Sphere of influence, Jiroft city
  • Morad Ebrahimi*, Hasan Afrakhteh, Hamid Jalalian Pages 73-89

    Although decades have passed since the introduction of a sustainable agricultural approach in the country, But the agricultural system is based on the use of non-native technologies, use of chemical inputs and Excessive exploitation of nature and Therefore, the formation and development of sustainable agriculture has faced major challenges. In this research, the researchers, considering the importance of agricultural sustainability especially in rural areas of the country and its role in maintaining the basic resources, considered the issue of agricultural sustainability In the villages of the central district of kuhdasht county and have studied and analyzed the agricultural sustainability gap in this region. For this purpose, 20 villages were selected by stratified random sampling method based on the location of the villages (plain, mountainous, and foothills), indicators of agricultural sustainability were developed and After completing the questionnaires by agricultural users, coding and data entry were performed in Excel and SPSS. Then, using the TOPSIS multivariate decision analysis, the studied villages were classified based on agricultural sustainability and They were classified into four clusters (Stable, semi-stable, unstable and very unstable) using cluster analysis. The results of the study showed that the agricultural sustainability level in the villages of this region is unbalanced in ecological, social and economic dimensions. This imbalance was seen both in the rural districts and at the level of studied villages.

    Keywords: Agricultural Sustainability, TOPSIS, Rural areas, Kuhdasht County
  • Sara Ghahri Lalaklou*, Rasool Darskhan Pages 91-112

    today, the importance of the square that have once been a place of interaction for city dwellers, has diminished. the purpose of this study was to identify the effective parameters on improving the quality of space and preserving the historical identity of the square and organizing the square by providing scientific and practiced solutions to enhance the quality of space and preserve its historical identity. This research is of descriptive-analytical type and the statistical population in the present study are people  in square .random  sampling from people of different ages and insights , after starting with the least number , continued until we reached the theoretical saturation of research.the data collection tools are field and library.the analysis was in the form of an open and closed-ended questionnaire that the validity of the questionnaire was assessed as face validity (experts opinion) . and  whit using the swot technique and spss software were analyzed. among the various items to memorize the square , the name of Gharamalek square with 59.3 % is reminiscent of the historical  and valuable space and with naming this space a living historical place is embodied in people's minds.the sum of factors and applications such as the comprehensive mosque , the historical bath , the silk road and etc have been instrumental in establishing the identity of the square.the silk road that used to cross this area in the past and is not known today , ad a negative effect on people's mental image. Conclusion whit designing and improving the quality of space can transform the square to enhance the level of social relations that different groups of people can attend into a collective space.and strengthening and spatial bonding and visual of square elements can be effective in creating an attractive centrality for the whole neighborhood.

    Keywords: local squares, quality upgrade, historical identity, Gharamalek
  • Gholamreza Jaliz, Karim Hoseinzadeh*, Hosein Nazmfar Pages 113-135

    An infill development of the process of urban developing and reusing empty or unused parts or sections of existing urban areas that have already been developed. the infill development, which may be considered as the simplest interpretation of endogenous development, tends to extend development on these lands, with emphasizing the abandoned and empty intra-city lands. Current research with an analytical approach in the infill development with the emphasis on the 8th district of Tabriz Municipality and utilizing statistical-spatial methods has been get involved to this issue. This kind of research is known as descriptive-analytical. the methodology of this research is based on quantitative-spatial approaches. the research method used in this study is a combination of documentary-library methods. in the analytical section, considering the indicators and requirements of infill development in the form of 16 target indicators, the case study and feasibility of infill development in Tabriz 8th district have been discussed. in the current study, to investigate and analyze the strategic role of infill development in regeneration of the urban texture worn of the historical-cultural axis of the metropolitan city of Tabriz, utilizing the geographical information system (GIS) software and Overlapping Functional Analysis, type of weighted overlay and FAHP is done. The results of present study are presented in the form of three priority development plans as well as unauthorized developmental areas.

    Keywords: Key terms: intermediate development, recreation, decadent (worn out) districts (fabrics), Tabriz municipality, district 8
  • Shamsallah Asgari*, Hamidreza Peravan, Samad Shadfar, Mashallahe Mohamadpoor, Manouchehr Tahmasebi Pages 137-151

    In some areas, it is surprisingly possible to see a dense cover of rangeland species that has sustained soils and controlled the sedimentation rate of marl lands. It seems that some of the physical and chemical properties of marl are the main reasons for such a cover in the areas covered by Marlene formations. This research was carried out with the aim of thorough and systematic examination of plant species and determining the need for habitat and their protective role in the eastern, southern and western regions of Ilam. For this purpose, 48 specimens of Marne deposit were harvested from three areas and 33 physical and chemical tests were carried out. Botanical investigations were carried out using recurrent field observations and plots at 180 points, and plant specimens were identified after transfer to the plant museum According to the results of experiments on marl samples in these three regions, according to the stratigraphy of marl formations Gurpi, Pabdeh, Gachsaran and Aghajari, the sediments of these three areas were evaluated for the salinity (EC), bulk density (BD), sodium (Na +) and Soil saturation percentage (SP) and some physical parameters such as sand, sand and silt particles have significant differences. This difference can be one of the factors affecting the diversity and diversity of vegetation grown in three areas. The most important point is that in both eastern and western regions of Ilam, the species of Quercus brantii is abundant and dominant, and it can undoubtedly be considered as the most adapted plant species in the areas covered by Marlene formations of Gurpi and Pabdeh in these zones. . The second dominant species is No mu, Ha sa and Zi nu, which is compatible with the southern marl zone of the city of Ilam.

    Keywords: Ilam city, soil erosion, pasture plants, Marl
  • Abolfazl Moarefi*, Arash Sadri, Hadi Gholami Norabad, Behzad Saeidi Pages 153-170

    As a novel idea for discussion on the role of industrial development on regional development, the term “cluster” became noteworthy since 90’s in order to increase competitiveness. Territorial development researchers believe that formation of regional industrial clusters improves competitiveness and plays a role in promoting competitive advantages and regional development. Hence, because of the possibility of realization of competitive advantage, Tourism clusters became a focal point for research and policy making. Against this background, the purpose of this research is to analyze and review the role of industrial clusters on development of regional competitiveness and assumes that the higher number of relations in an industrial cluster leads to higher level of regional competitiveness. The research applies descriptive-analytical research method and utilizes questionnaire to collect data. The data was studied by SPSS and Lisrel software packs after approval of validity and reliability of data. Findings corroborate the relation between higher number of relations in industrial clusters with higher level of regional competitiveness and also identifies the contributing factors to development and stimulation of regional development which are ranked by the order of their effect as follows: 1. Social relations, 2. Geographic and location relations, 3. Economic relations, and 4. Institutional relations.

    Keywords: Tourism clusters, regional competitiveness, Factor Analysis, Qom Tourism cluster
  • SAHEL TABATABAYEE, MARYAM ROBATI*, ZAHRA AZIZI Pages 171-188

    The purpose of this study was to determine the spatial pattern of urban green space distribution applying the Network Analysis Process Model (ANP) and VIKOR (Case Study: District 5 of Tehran). After the Islamic Revolution, due to various reasons such as overflow of population to Tehran from the central and southern regions and the flood of refugees to Tehran, it has faced with the increase in population and development, which makes it important to study the distribution of green space in different parts of the city. Two types of questionnaires were used. The first questionnaire was completed by available sampling method from the participants in the parks of the area. The results were then analyzed using the VIKOR model. The second questionnaire was distributed among the relevant experts and analyzed using the ANP method. Considering the fact that the factors such as appropriate equipment, size and suitability for children had the highest weight, it is suggested that places for green space in the studied area should be determined in order to increase the number of green spaces. It is because, location was mentioned as an important factor. This can be achieved through the construction of parks in places close to residential areas away from military and arterial locations. Areas 5 and 2 suffered from the lack of green space and residents' dissatisfaction with the green space, thus being recommended; these are the first areas to increase green space and improve it by the municipality of the region.

    Keywords: Urban green space, multi-criteria decision making methods, spatial pattern, Tehran city
  • Farzin Nematbakhsh Abkenar, Mansoureh Aligholi*, Hossein Safarzadeh, Seyed Kamran Nourbakhsh Pages 189-203

    Cinemas and local movie theaters belong to the people of the city, which are designed to have a meaningful presence of citizens in the environment, as well as to strengthen intellectual and social relations. Cinemas and cinema campuses include a valuable collection in terms of culture, old and new art, a place belonging to the people of the city, which is necessary and inevitable in order to spend leisure time of citizens and also to strengthen intellectual and social relations. The purpose of this study is to investigate the impact of cinema and film screening venues on improving the art cinema market and cultural promotion of urban spaces. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The statistical population of the study includes the citizens of District 6 of Tehran. The sample size was estimated to be 384 using the Cochran's formula. The library-field method was used to collect data. In order to analyze the research data, structural equation modeling in LISREL software environment was used. The results showed that cinema and movie theaters have a positive and significant effect on the art cinema market and cultural promotion of urban space, so that the variable amount of cinema and movie theaters on the art cinema market more than cultural promotion It was an urban space. Other results of this study also showed that the improvement of the art cinema market has a mediating role in the relationship between cinema and film screening places with the cultural promotion of urban space.

    Keywords: film screening place, art cinema market, cultural promotion, urban space
  • Mehdi Kashefi, Mojgan Entezari*, Maryam Jafari Aghdam Pages 205-219

    vulnerability is considered as an inherent talent of underground water system that depending on the sensitivity of the system to anthropogenic effects. Natural vulnerability is based on the geomorphologic features of surface karst, type and level of aquifer recharge and hydrodynamic aquifer karstic aquifer in Fars province is the most important source of water supply for the supplement of drinking water of communities in the province, which are prone to pollution due to the natural conditions of the region and human activities. karstic aquifer of Shispir and Borghan plays a vital role in supplying drinking and agricultural water around them. The aim of this study is to estimate the natural vulnerability karstic aquifer of Shispir and Borghan using the proposed model of Cast action 620, and prioritize the level of aquifer in the field of conservation measures and provide management solutions in order to better protect them in this model. To prepare a natural vulnerability map are used geological maps, soil, vegetation, digital elevation model (10 meter) and precipitation statistics of meteorological stations and vulnerability map is evaluated as three factors of C, O, p. In the end, the region in terms of damage in five levels was classified in very high, high, low, low and very. The results of the COP model show the natural vulnerability of the region is high. In addition, the amount of vulnerability in the two upper and upper floors of this region is about 47 % where is the highest coverage area of that region of Shisper aquifer. The results of this study show the efficiency of the proposed methods by Cast Action 620 to detect and protection of groundwater resources from vulnerabilities and natural pollution.

    Keywords: Natural vulnerability, COP method, Gor znticline, Barm Firuz anticline, karst aquifers of Gor, karst aquifers of Sheshpier, karst aquifers of Borgan
  • Jamaleddin Honarvar*, MohammadAli Tabarsa Pages 221-240

    Many contemporary urban environments are not self-sufficient with the physical and mental characteristics of the residents. Proper and purposeful design of urban environments can reduce the risks to health. The rivers of urban valleys and their open spaces are our natural and national wealth and heritage. Their value in urban plans remains unknown. In this study, in order to organize spatial space along urban rivers with a health promotion approach to achieve suitable environmental conditions for the survival of Darkeh River in Tehran (between the Modiriat bridge and Hemmat highway) and improving the quality of the surrounding environment. The research method was descriptive-analytical with survey technique. Using SPSS and LISREL8.80 software, the descriptive data of the questionnaire were analyzed. Internal and external environmental factors have been identified through field interviews from residents of three neighborhoods of IranZamin, DehVanak and the scope of the project using SWOT method. Using the Pearson continuity test and the SEM continuity diagram, it was found that there are four direct components of river flow organization (safety, continuity, vitality, flexibility) and improving the health of citizens in these three neighborhoods. At the end of the conceptual model, based on the effect of independent variables of organizing river-valleys on the dependent variables of citizenschr('39') health, it was presented and drawn and the fit of the conceptual model was confirmed using standard values ​​of T test. In the end, based on the current situation and analyzes, 11 strategies and 39 design strategies have been presented.

    Keywords: environmental quality, river-valley, urban river, urban health, swot, quality of life
  • Mina Bakhshi*, Saeed Piri, Alireza Estalaji Pages 241-257

    cultural axes as Part of public spaces in cities Play an important role in meeting human needs Many urban theorists Cultural Aspects As One of the main components of a city system is known Because along with its functional role Increase community in urban spaces so In order to further these spaces And to meet the needs of the people We must pay attention to the quality of perception of the environment And examined them in this research Such an approach is in re-creation By identifying and evaluating the dimensions and principles of recreation Promoting the quality of environmental perception in the Enghelab axis The aim of this study Recreation of the cultural axis of Enghelab Street Emphasizing the quality of environmental perception current study A field research with a descriptive-analytic approach And looking for the answer to this question,What are the socio-cultural components of social regeneration in relation to the components of the quality of environmental perception? To formulate a theoretical framework  First, using the documentary method The theoretical basis of the subject is detailed And then Analyzing existing approaches Emphasizing the quality of the environment Trying to rationalize the arguments As a result, a conceptual framework has been developed for this purpose In addition to the qualitative analysis of urban spaces In that quantitative analysis of the indicators has been done using a questionnaire To measure collected data Regression statistical test To measure the factors affecting regeneration And the quality of the environment,Pearson Correlation Test To measure the relationship between the components of perceptual quality and regeneration And Friedman test in order to prioritize each indicator And the average rating of the indicators Citizens' perspective is used The results Suggests that Among the indicators, Respectively,Environmental component, first priority and then content component Promote the quality of the environment

    Keywords: Regeneration, cultural axis, Quality, Environment, Enghelab street
  • Ali Khedmatzadeh, Bakhtaran Feizizadeh* Pages 259-279

    Quality of life is one of the important issues that was first brought to the attention of scholars by the extensive development of technology and industrialization process in the Western countries, and it is increasingly being studied in this field, and this is important due to the increasing increase in quality of life studies in public policy monitoring. Quality of life can be used as a powerful tool for monitoring community development planning. The existence of spatial and spatial inequalities in the city has caused many problems, including the weakness of resources, inappropriate housing, the problems and damage caused by social inequalities, and undermined the quality of life. In this research, that of terms methodological, descriptive-analytic and in terms of purpose, it is functional used the statistics blocks of Urmia, in the census of 1395, and remote sensing data in combination with GIS have been to understand the quality of life in the 5 regions of Urmia. The criteria defined in this research are in 4 sections: social (including 9 sub-criteria), access to public services (5 sub-criteria), physical (4 sub-criteria), natural (4 sub-criteria), which are based on decision analysis Multi-criteria and integration of layers in the GIS environment. Weights obtained for social dimensions, access to public, natural and physical services derived from network analysis model  are respectively 0.506, 0.323, 0.116 and 0.055. The results show that as far as the southwest is moving along the northeastern part of the city, blocks that have a better quality of life are rising.  In the urban regions of the region 2, quality of life is more favorable than other urban regions. The results of such studies can help urban planners to better understand and prioritize urban issues as a dynamic environment.

    Keywords: Quality of life, Urmia city, spatial analysis, GIS, FANP
  • Hossein Jahantigh*, Amir Bakhshi, Rezvan Ghorbani Salkhord Pages 281-300

    Identifying barriers and adaptation requirements is crucial for the successful implementation of climate change adaptation practices at the local level, especially in mountainous rural communities with limited local resources and technology. Due to the importance of this issue, in the present study, the barriers and requirements for adaptation to climate change in mountainous villages were investigated. The present research is descriptive-analytical in terms of purpose and method. The data collection tool was a questionnaire, free interview and observation of the researcher from the study area. The statistical population of rural households is Papi section of Khorramabad city (N = 2346). Using Cochranchr('39')s formula and sampling method, 330 households were selected as a sample. To analyze the data, descriptive statistics and exponential exploratory co-integration rank test (Johansen method) were used. The results showed that farmers in the mountainous villages of the study area face several adaptation barriers that are more serious institutional, normative, technological and information and cognitive barriers. Given that adaptation conditions are an important factor in reducing or eliminating adaptation barriers and improving farmerschr('39') adaptation capacity to climate change, local economic development, local infrastructure, production technology, and the granting of micro-credentials are the most prominent adaptation requirements in these were the grounds. In addition, due to the effective role of government, cooperatives and villagers themselves in rural development, a rational adaptation framework for selecting optimal adaptation strategies in cooperation with these three, as appropriate regional adaptation measures and policies for research proposals was presented.

    Keywords: : Climate change, adaptation requirements, barriers, agriculture, mountainous areas, Papal region
  • Haniyeh Asadzadeh*, Afshar Hatami, Farzaneh Sasanpour Pages 301-316

    According to a new urban paradigm using new innovative systems like crating ubiquitous city with smart convergent systems is a way to solve urban problems. The ubiquitous city is a future city in which physical spaces and electronic spaces are convergent. In terms of structural view ubiquitous city consists of space, ICT, and human. This research method is applied and descriptive analytic one. By reviewing the literature on 15 aspects and 77 indices are gathered and selected. Required data for research gathered through field study. Research result indicates that the distribution of indicators of Ubiquitous city in Tehran metropolitan is very inappropriate. The most significant shortage (More than 50 %) in Tehran metropolitan are in U-Health and care U-Governance, U-culture, and sports, U-education, U-housing, U-transportation, infrastructure, citizens, trade and finance aspects. In turn, U-facilities, U-environment, U-energy network, and U-water network are the only aspects that the distribution of indicators (More than 50 %) are appropriate. In general, dimensional classification showed that 13.33 percent of the dimensions were in an excellent condition, 13.33 percent in good condition, 20 percent in moderate condition, 40 percent in poor condition and 13.33 percent in deplorable condition. The existence of indicators also showed that 33.76 percent of the index is not available at all85% of the indicators are incomplete, and only 23.37% of the indicators are fully exhaustive — finally, the priority of indicators propose to the development of U-city in Tehran metropolis. the results of this research applicable for furthor transformation of Tehran to ubiquitous city.

    Keywords: Ubiquitous city, ICT, Future City, Sustainability, Tehran
  • Mehdi Salemi* Pages 317-333

    The most important part to be considered is the determination of the carrying capacity of the protected areas, since these areas are able to accommodate a large number of tourists, so if these areas are not planned more accurately, the number of tourists will exceed the cc limit of the area. Resulting in instability and degradation of these areas, and therefore knowledge of the status of the area's cc will greatly help to control the damage. The aim of this study was determine potential, and social-cultural cc with the purpose of the establishment in ecotourism development. Therefore, in order to the determination of the potential of this area, calculation of the social-cultural cc after the identification of the social - cultural pressures using model PSR the social- cultural pressures regarding the calculation of the correction by applying the percentage corrections of the pressures and the relative importance using the techniques ANP and of each of them after the grading layer using the techniques WLC and builder model at Arc GIS10.5 combined. Social - cultural cc in the direction of the development of ecotourism determined. The results 50% of the content that the level region has high cc, 33% of the surface area has an cc and 17 percent of the level region has low cc. Findings of the research show that there is a low range of cc in the central part of the region; finally, based on the findings, suggestions have been made to increase the regional distribution cc.

    Keywords: Carrying capacity, Analytical network process, Pressure- status - response conceptual model, protected area
  • Mohammad Saghebi, Ezatollah Mafi*, Mehdi Watanparast Pages 335-350

    Today, urban livability is the key concept in urban planning. At present, the concept of sustainable development and livability is one of the new concepts in developed countries. The city of Bojnourd has witnessed unequal urban spaces due to the increasing population growth, especially in the last three decades, so the necessity and importance of the issue of livability is quite evident in the city today. This study was developed with the aim of evaluating and measuring urban viability and the factors affecting it. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. In order to collect the required data and information, library and field methods and questionnaire tools were used. The statistical population of the study consists of citizens living in Bojnourd, the sample size was estimated 384 people using Cochranchr('39')s formula. In order to achieve the objectives of the study, one-sample t-test and linear regression were used in SPSS software. The results of this study showed that the situation of urban livability in Bojnourd, according to the general average obtained, which was equal to 2.75, is in a situation below the average. Also, in terms of the studied dimensions, the social dimension with an average of 2.84 has the highest average and the environmental dimension with an average of 2.67 has the lowest average. Also, the results of this study show that the situation in Region 2 is better than in Region 1 of Bojnourd. Other findings of this study include the positive effect of citizenschr('39') sense of security and health on urban livability.

    Keywords: urban livability, economic dimension, social dimension, environmental dimension, Bojnourd city
  • Sara Behvandi, Abbas Arghan*, MohammadReza Zand Moghadam, Zeynab Karke Abadi Pages 351-374

    The purpose of this study is to investigate the effect of dust on the economy of Ahvaz. The present study has used descriptive and analytical research methods. In addition, this research is applied-developmental in terms of purpose. The statistical population of the study includes specialists, managers, experts and professors in the field of environment and dust in the city of Ahvaz is 65 people. The sample size was selected based on the total census of 65 people. A questionnaire designed in urban economics in the city of Ahvaz, which has four main variables. Based on this, the questionnaire has 32 questions that will be researcher-made and each of the four main variables has eight questions. Experts and professors formalized the validity of the questionnaire and its reliability was confirmed by Cronbachchr('39')s alpha of 0.81. Data analysis was performed based on structural equation analysis in Smart PLS software. In general, dust has affected the economy of Ahvaz city and this has been in such a way that dust on urban housing with an impact factor of 0.63 and a value of 11.4 T, Dust mites on urban transport with an impact factor of 0.60 and a value of 9.94 T, dust mites on urban facilities and facilities with an impact factor of 0.54 and a value of 6.70 T and dust mites on urban finance with an impact factor of 0.68 and a value of T 16 / 12 has had an impact

    Keywords: dust, economy, housing, transportation, facilities, Ahvaz city
  • Musa Abedin*, Ehsan Ghale, Nazfar Aghazadeh, Maryam Mohamadzadeh Sheshegaran Pages 375-393

    Studies have shown that the role of thermal temperature measurement in studying and estimating surface temperature is very important. Earth surface temperature is an important indicator in the study of equilibrium energy models on the ground at the regional and global scale. Due to the limitation of meteorological stations, remote sensing can be a good alternative to earth surface temperature estimation. The main objective of this study is to monitor the surface temperature of the Earth using satellite imagery and a relationship that can have a surface temperature with land use. For this purpose, the relevant images were first obtained and the necessary pre-processes were applied to each one. Then it was compared to modeling and classification of images. Firstly, in order to study land use change, land use classification map was extracted for each two years using a controlled classification method. Then, to study the land use change, the land use change map was extracted for a period of 28 years (1987-2015). Became finally, in order to monitor the surface temperature, the surface temperature map of Meshginshahr was extracted. The results showed that there is a strong relationship between land use and surface temperature. High-vegetation areas and low-temperature blue areas. Also, rainfed farming has the highest average temperature relative to adjacent areas, which indicates the dryness of agricultural products in the Meshginshahr city.

    Keywords: Land surface temperature, LST, Meshginshahr city, Land use
  • Alireza Mirzaei Qatarollar, Hassan Saberi*, HamidReza Saidnia Pages 395-411

    Previous research has acknowledged the importance of human resources in service companies by influencing the end customer and has shown that if internal marketing succeeds, external marketing will also develop, but describing this development is beyond the reach of purely quantitative or qualitative studies. . In this regard, simulation can come with the help of the humanities and identify the factors influencing the development of internal marketing. In this study, using the systems dynamics approach, factors affecting the success of internal marketing were investigated. The statistical population is all marketing experts at Fiberglass. Primary data were obtained through interviews with them and secondary data from company documentation. Dynamic drawing and modeling and final loop identification through VENSIM PLE software Four key loops were identified for the dynamic internal marketing model that included customer orientation, knowledge, satisfaction and motivation. And the results showed that if the identified four loops were supported and developed, internal marketing would have a high growth. Among these factors, customer orientation became more important to be achieved by developing a culture of customer orientation in organizations.

    Keywords: Internal Marketing, Utilities, Dynamic Systems, Wuhan Fiberglass Technology International
  • GholamReza Soroushan, Abdallah Hendiani*, Parvane Zivyar Pardei, Ali Tavakolan Pages 413-437

    In recent decades, the issue of resilience has become a specialized and public issue in society. Concepts of resilience in urban communities, which is in fact an action against development at the national level and purely physical development on an urban scale, and an attempt to achieve qualitative standards in the field of urban planning. In the meantime, the issue of resilience in urban communities means that society is able to withstand severe natural disasters without major damage, injury, production stoppage and reduced quality of life, and also at the superficial level, the goal of resilience as an ideal. The world is at the individual, organizational and community level. The aim of this study was to investigate the effect of urban governance on urban resilience. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The statistical population of the study consisted of citizens living in Tehran and experts in the field of research. The sample size was estimated for the statistical group of citizens using Cochran's formula 384 people and for specialists 60 people. In order to analyze the information and achieve the research objectives, structural equation modeling in LISREL software environment was used. Findings of this study showed that urban governance has a direct effect on urban resilience so that 0.42% of the variance of urban resilience variable can be explained by urban governance.

    Keywords: Urban governance, citizen participation, urban resilience, Tehran
  • Gholamabbas Fallah Ghalhari*, Fahimeh Shakeri Pages 439-457

    In this Research, the maximum temperature of selected stations in Khuzestan province and the numerical values of 8 extreme climatic indicators belonging to the Expert Team on Climate Change Detection, Monitoring and Indices (ETCCDMI) were used in the statistical period of 1987-2017. To analyze the trend of extreme climatic indices, the Man-Kendall test was used and to estimate the slope of the trend line, the Sen’s estimator was used. In this study, given the importance of global warming that severely affected all aspects of life, the authors explore the relationship between climatic factors and maximum temperature in Khuzestan province until to rely on it, and ones can predict and forecast air temperature at this region. For this purpose, the temperature of selected stations in Khuzestan province and numerical values of  8 climate indicators in the period 1987-2014 have been used. To understand the relationship between climate indicators and maximum temperature at 1 to 12 months of delays, Pearson’s correlation coefficient was used. The results showed that most of the extreme climatic indicators in the study period had a significant trend. The TX10 and TN10 indices have had negative trend in most stations and the TX90, TN90, TXx, TXn, TNx and TNn indices have had positive trend. According to the results of correlation coefficients can be concluded that all studied signals have a significant effect on the province's maximum temperature. The correlation between maximum temperature and indices PNA, TSA, WHWP, WP and NAO, was more than the other climate indicators. Results also showed that the entire indices except NAO have significant positive correlation with maximum temperature of the province. PNA index with a delay of 10 months has the highest positive correlation with maximum temperature of study area.

    Keywords: Pearson's correlation coefficient, Climate indices, Mann-Kendal test, Sen's estimator, Khuzestan province